Monday, September 29, 2008

Tepung Pelita



Ramuan:

2 cawan Tepung Jagung
4 cawan air
4 cawan santan (tak kisah pekat/cair)
1 cawan Gula Pewarna Hijau
Sedikit Garam
Daun pandan (bentukkan 4 segi)


Cara:
Untuk Lapisan Bawah - Masak 4 cawan air bersama 1 cawan tepung jagung, gula dan sedikit serbuk hijau. Bila sudah pekat, tuang ke dalam bekas daun pandan. Biarkan sejuk.

Untuk Lapisan Atas - Masak 4 cawan santan bersama 1 cawan tepung jagung dan sedikit garam. Sentiasa kacau sehingga pekat. Bila adunan mula berat, tuang ke atas lapisan yang pertama tadi dan biarkan sejuk.


Tambahan:
Jika suka kuih ini dalam keadaan berair (cair), tambahkan air (utk lapisan bawah) dan tambahkan santan utk lapisan atas

http://sites.thestar.com.my/

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...