Monday, July 27, 2009

Korban kedua H1N1 di Malaysia

Jul 27, 09 4:14pm
Wabak selesema A (H1N1) memakan korban kedua - lelaki 46 tahun yang meninggal dunia di sebuah hospital swasta di Subang Jaya, 12.35 tengahari semalam.

Lelaki tersebut dilaporkan mati akibat "pneumonia teruk dengan kegagalan pernafasan bersama kejutan septisemia dan kegagalan buah pinggang akut" selepas tujuh hari di unit rawatan rapi di hospital swasta di Subang Jaya.

Rakyat tempatan itu yang bekerja di Belgium pulang pada 4 Julai lalu mula mengalami demam serta batuk selepas bercuti bersama keluarga di Langkawi pada 13 Julai.


Si mati kemudian mendapat rawatan di hospital swasta di Petaling Jaya pada 16 Julai dan pemeriksaan dada menunjukkan korban mengalami pneumonia, kata ketua pengarah kesihatan.

"Kes dirujuk ke hospital swasta yang lain di Subang Jaya pada 19 Julai untuk rawatan di unit rawatan rapi.

"Ujian sampel tekak buat pada 22 Julai dan sahkan positif influenza A (H1N1) oleh Institut Penyelidikan Perubatan pada 23 Julai,"
kata Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican.

Pada 23 Julai lalu, seorang pelajar Indonesia berusia 30 tahun yang menuntut di Pusat Antarabangsa Pendidikan Kewangan Islam (INCEIF) di Jalan Raja Laut, Kuala Lumpur menjadi korban pertama berkaitan wabak selesema A (H1N1).

Menurut kenyataan rasmi Dr Mohd Ismail, daripada 49 kes terbaru hari ini, 29 kes daripadanya di sembilan gugusan penularan baru dan 13 lagi kes daripada empat gugusan sedia ada.

Tujuh kes selebihnya, termasuk satu kes kematian itu, dikelaskan sebagai kes terpencil.

Jumlah terkumpul kes influenza A (H1N1) hingga kini 1,124 kes, termasuk 550 kes jangkitan tempatan.

Maklumat berkaitan kes terbaru di sembilan gugusan penyakit seakan-akan selesema (ILI) seperti berikut:

Lima kes di kalangan pelajar Kolej Teknologi Islam Antarabangsa Kuala Sungai Baru, Melaka. Seramai 58 dari 1,477 orang pelatih dan kakitangan institut berkenaan dikesan mengalami gejala ILI sejak 23 Julai.

Kolej tersebut ditutup Sabtu lalu sehingga 1 Ogos.

Dua kes di SMK Batu Laut, Kuala Langat, Selangor. Terdapat 18 pelajar daripada keseluruhan 625 pelajar dan kakitangan yang mempunyai gejala ILI bermula dari 23 Julai.

Sekolah ini ditutup bermula Khamis lalu sehingga 30 Julai.

Empat kes melibatkan pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam, Selangor. Terdapat 282 pelajar bergejala ILI bermula 21 Julai. Universiti tersebut ditutup dengan memberikan cuti semester lebih awal sejak Sabtu lepas hingga 2 Ogos.

Tiga kes di SMK Bako, Kuching, Sarawak. Terdapat 41 orang daripada 1,549 warga sekolah mempunyai gejala ILI sejak 17 Julai. Pejabat Kesihatan Daerah sedang memantau kejadian ILI di sini.

Tiga kes positif di sebuah kelas di SMJK Cina Katholik, Petaling Jaya, Selangor. Terdapat empat daripada 49 pelajar mempunyai gejala ILI sejak 21 Julai.

Lima kes di SM Teknik Perdagangan Johor Bahru, Johor. Terdapat 59 daripada 994 pelajar dan guru mempunyai gejala ILI bermula 22 hb Julai.

Akibatnya, sekolah ini telah ditutup mulai Jumaat hingga 30 Julai.

Empat kes didapati positif di SMK Bandaraya, Kota Kinabalu, Sabah. Terdapat 23 daripada 240 pelajar asrama mempunyai gejala ILI sejak 25 Julai dan sekolah ini ditutup mulai semalam hingga 2 Ogos.

Satu kes didapati positif di SM Agama Kota Kinabalu, Sabah. Terdapat enam daripada 470 warga sekolah mempunyai tanda ILI dari 25 Julai dan sekolah ditutup mulai semalam hingga 2 Ogos.

Dua kes di SM La Salle, Tanjung Aru, Sabah. Empat daripada 800 pelajar mempunyai gejala ILI dari 21 Julai.

Pejabat Kesihatan Daerah sedang memantau sekolah ini.

Sementara itu, Bernamamelaporkan, Kementerian Pelajaran merancang mengedarkan alat mencegah jangkitan virus wabak itu ke semua sekolah, membabitkan peruntukan RM3.6 juta.

Timbalan Menteri Pelajaran Datuk Dr Wee Ka Siong berkata perkara itu diputuskan pada mesyuarat Jawatankuasa Induk 3K (Kebersihan, Kesihatan dan Keselamatan) bagi mengedarkan termometer, topeng muka dan hidung serta cecair penyahkuman.

"Ini langkah terbaik dalam usaha kementerian mencegah H1N1. Pemakaian topeng muka dan hidung serta bahan penyahkuman juga merupakan sebahagian latihan kebersihan di kalangan murid," beliau dipetik berkata selepas taklimat perkembangan H1N1 di Johor Bahru hari ini.

http://www1.malaysiakini.com/news/109351

Marina kecam Kosmo! dedah sejarah peribadi Yasmin

Jul 27, 09 6:27pm
Aktivis popular Datuk Marina Mahathir mengecam keras akhbarKosmo! kerana mendedahkan latar belakang pengarah terkenal Yasmin Ahmad yang sejak lahir dikenali sebagai Zulkifli.

Menyifatkan akhbar dalam kumpulan Utusan Melayu Bhd itu sebagai "makhluk yang hina", aktivis wanita itu berang dengan media berkenaan yang melaporkan pengarah itu sebagai seorang naib juara bintang RTM pada 1975 dan penyerang bolasepak Melaka pada zaman persekolahannya sewaktu dikenali dengan nama asalnya.

"Malangnya terdapat makhluk hina yang dipanggil Kosmo!yang mengaibkan nama baiknya (Yasmin).

"Remuk perasaan keluarganya," kata Marina.

"Yasmin belum lama disemadikan dan Kosmo! telah mula menerbitkan bermacam-macam sampah mengenainya.

"Bukannya menghormati seseorang yang percaya pada apa yang boleh dicapai oleh Malaysia dan rakyatnya, Kosmo! sebaliknya memilih mencemarkan reputasinya.

"Apakah tidak ada rasa hormat di kalangan editor dan pemberita di sana?"

Anak mantan perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad itu turut menggesa pembaca membantah pemberitaan itu dan memulaukannya.

"Beginikah caranya kita mengenang mereka yang pernah memberi sumbangannya kepada negara?

"Apakah ini maksudnya Satu Malaysia?" kata Marina di blognyaRantingsbyMM hari ini.

Akhbar tabloid harian itu menyifatkan filem-filem iklan Yasmin, selalunya pada musim perayaan, "yang penuh dengan suasana hidup 1Malaysia" - slogan yang yang dipromosikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Yasmin, 51, meninggal dunia lewat malam Sabtu lalu setelah dikejarkan ke unit rawatan rapi (ICU) Hospital Pakar Damansara petang Khamis lepas akibat diserang angin ahmar ketika di stesen TV3.

Pemergian Yasmin, seorang pengarah yang mengangkat perfileman negara mutakhir ini bersama kontroversinya tersendiri, ditangisi oleh tokoh politik, penggiat seni dan peminatnya.

Filem-filemnya Sepet, Gubradan Mukhsin cukup terkenal, termasuk di di luar negara dan menggondol beberapa anugerah di beberapa festivel filem antarabangsa seperti di Berlin, San Francisco, Singapura dan Cannes.

Jenazah Yasmin selamat dikebumikan di tanah perkuburan Islam USJ 22, Subang Jaya, kira-kira 1 petang semalam.

http://www1.malaysiakini.com/news/109373

Yasmin, satu dalam sejuta

Kali pertama tiba di masjid dan selepas itu ke tapak perkuburan, hati rakan-rakan Yasmin Ahmad seakan-akan teringat babak-babak penyatuan kaum dalam filem-filemnya.

YASMIN bersama ibunya, Enom Yon.ALLAHYARHAM Yasmin bersama suaminya, Abdullah Tan Yew Leong.PAKAIAN tradisional menjadi pilihan Yasmin sekali gus menyerlahkan peribadinya yang sopan.


MASIH jelas terbayang dalam ingatan ramai orang diMalaysia pada sosok bernama Yasmin Ahmad. Siapa sahaja yang tidak teringat dengan pesonanya yang dilihat sering menyarung baju kebaya putih dan dipadankan dengan kain batik, berselipar serta menjinjit tas tangan sambil berjalan penuh santun.

Kesederhanaan pengarah filem prolifik itu yang menyuntik elemen masyarakat majmuk tanpa menunjukkan sebarang kemewahan duniawi dalam karya garapannya sebelum ini membuatkan dia lekas meraih perhatian khalayak pelbagai kaum.

Itu pandangan kami sebagai pemerhati di gelanggang seni. Kualitinya sebagai anak pula, dia adalah insan yang paling disayangi oleh keluarga.

Saat Allahyarham Yasmin, 51, dikebumikan, deraian air mata pantas gugur dan bergenang dalam kelopak mata setiap ahli keluarganya. Mereka seolah-olah tidak mampu berdepan dengan hakikat anak yang selama ini ditatang bagai minyak yang penuh berada di dalam liang lahad.

"Dia merupakan satu dalam sejuta. Sepanjang hidupnya, dia tidak pernah meninggikan suara kepada sesiapa pun termasuklah saya mahupun ayahnya.

"Arwah Yasmin merupakan seorang yang mendengar kata dan seboleh-bolehnya, dia cuba merendahkan suaranya agar kami tidak terasa," kata ibu Yasmin, Enom Yon, ringkas dalam nada sebak.

Sempat mengumpulkan kekuatan sebelum berbicara lanjut tentang Yasmin, Enom dalam nada tersekat-sekat memohon orang ramai yang hadir pada majlis pengebumian anaknya di Tanah Perkuburan SS22, Subang Jaya, Selangor supaya memaafkan segala kesilapan yang dilakukan Yasmin sama ada sengaja ataupun tidak sengajakan.

"Saya minta agar semua orang di sini sedekahkan Al-Fatihah kepada arwah. Ampunkan kesalahannya, jika ada yang terasa atau berkecil hati dengannya," ujarnya sayu.

Mungkin masih belum dapat menerima hakikat bahawa anaknya telah pergi, Enom pengsan selama beberapa minit ketika talkin dibacakan.

Suami Allahyarham, Abdullah Tan Yew Leong, juga tidak dapat menahan air mata daripada mengalir tanpa henti saat jenazah dimasukkan ke liang lahad. Malah Abdullah juga seperti mahu rebah pada waktu itu.

Sepanjang upacara pengebumian Allahyarham Yasmin, keluarga pengarah itu enggan ditemu ramah dan tidak membenarkan gambar jenazah dirakam.

Keengganan berjumpa dengan pihak media mungkin satu luahan perasaan sedih bahawa mereka masih belum lagi menerima kenyataan pemergian Allahyarham Yasmin yang baru sahaja menyambut hari ulang tahun kelahirannya pada 1 Julai lalu.

Malah, adik-beradik pelakon Sharifah Amani yang menganggap pengarah itu sebagai ibu mereka juga tidak henti-henti menangis di samping ibu kandung mereka, Fatimah Abu Bakar. Mereka tidak sanggup untuk berkata-kata pada upacara tersebut.

Kosmo! sempat menemuramah sedikit saudara terdekat Allahyarham, Sharifah Kayat, 61. Dia memberitahu: "Hati Yasmin sungguh murni dan ikhlas. Saya percaya ramai yang selesa dengannya kerana dia juga banyak membantu orang."

Allahyarham Yasmin telah menghembuskan nafas terakhirnya di Hospital Pakar Damansara, Petaling Jaya pada pukul 11.25 malam kelmarin selepas menjalani pembedahan pada Khamis lalu setelah diserang strok dan mengalami pendarahan otak.

Muhibah Yasmin

Umum mengetahui Yasmin dianggap sebagai orang baru yang melangkah kaki ke dunia pengarahan filem. Namun soal baru ataupun lama bukanlah agenda penting yang ingin dibahaskan dalam coretan istimewa ini.

Penangan Yasmin sebagai sutradara dilihat cukup 'berkuasa' kepada penggiat seni lain dan khalayak. Masakan tidak, semua orang berbahas tentang keberanian Yasmin yang bersikap telus tatkala menceritakan tentang masyarakat majmuk di Malaysia.

Biasanya, dalam sesebuah filem tempatan, kita boleh melihat hampir 90 peratus pelakonnya adalah Melayu. Namun cuba anda perhatikan filem-filem garapan Yasmin yang indah dengan barisan para pelakon berbagai bangsa, kaum dan budaya. Ia mencerminkan sikap dan prinsip seorang Yasmin yang tidak punya sebarang perasaan skeptikal terhadap orang lain.

Sebut sahaja filem-filem arahannya bermula dengan Sepet (2004),Gubra (2006), Mukhsin (2006), Muallaf (2008) dan Talentime (2009), masing- masing ada warna dan corak tersendiri yang membuatkan penonton bukan Melayu juga dapat duduk sama dalam panggung wayang bagi menerokai karya nukilan Yasmin.

Sama halnya juga dengan sikap Yasmin di luar. Sarat dengan sikap muhibah membuatkan beliau mudah didekati oleh orang sekeliling. Siapa sahaja yang tidak tertawan dengan keramahan dan lidahnya yang sentiasa bercakap tentang perkara yang baik-baik belaka.

Lantaran itu, tidak hairanlah apabila situasi yang sama dapat dilihat dalam upacara pengebumian Yasmin. Kali pertama tiba di masjid dan selepas itu, ke tapak perkuburan, hati orang ramai seakan-akan teringat babak-babak penyatuan semua kaum dalam filem Yasmin.

Pengarah yang tiada pengganti

Ucapara pengebumian Yasmin dihadiri oleh pelbagai bangsa yang turut berduka dengan kehilangan seorang teman yang selama ini ketawa dan menangis bersama. Tidak pernah meletakkan sebarang batasan dirinya sebagai orang popular, Yasmin bijak menyesuaikan diri dengan sesiapa sahaja waima kali pertama bertentangan mata.

Kerana itu, pengumpulan pelbagai bangsa pada upacara pengebumian Allahyarham Yasmin menunjukkan beliau diberi penghargaan bagaikan seorang pemimpin negara.

Melihatkan profil karya filemnya yang baru bermula pada tahun 2003, penangan nama Yasmin Ahmad begitu kuat dan kerap disebut-sebut oleh masyarakat luar serta penggiat seni lain tidak kira dari segi positif atau negatif.

Kontroversi yang diterima Allahyarham Yasmin di arena perfileman tanah air adalah ekoran keterbukaan dan keberaniannya dalam mengupas isu-isu kemasyarakatan.

Selain nilai-nilai muhibah dan kemasyarakatan yang diterap ke dalam filem, penyampaian cerita yang dihasilkan juga begitu artistik dan kreatif. Setakat ini, belum lagi ada pengganti yang begitu kreatif sepertinya.

Sungguhpun dikritik hebat, beberapa filem beliau telah diangkat ke peringkat antarabangsa dengan pelbagai anugerah yang antaranya adalah Anugerah Filem Asia di Festival Filem Antarabangsa Tokyo 2005, Anugerah Grand Prix di Festival Filem Wanita Antarabangsa Creteil 2005 dan Anugerah Filem Asia Terbaik di Festival Filem Antarabangsa Cinemanila 2007.


YASMIN (di tengah) akrab bersama para pelakon filem Talentime.


Kenyataan adiknya, Muzaffar Ahmad, 38, pada Jumaat lalu begitu menusuk hati. Kata Muzaffar: "Bukan masa Yasmin tinggalkan kita." Kata-kata itu memang ada kebenarannya. Tiada sesiapa yang mahu Yasmin meninggalkan kita dan keluarga untuk selama-lamanya.

Namun itu semua kuasa Tuhan yang menentukan segala-galanya. Barangkali Yang Maha Kuasa amat menyayangi Yasmin lantas nyawanya diambil dalam waktu awal tatkala masyarakat Malaysia masih dahagakan karya beliau.

Biar apa jua yang berlaku, hasil peninggalan Yasmin iaitu filem-filem yang digarapnya sebelum ini tetap akan diingati oleh pemujanya sehingga bila-bila. Hakikat itu memang tidak mampu dinafikan lagi.

Walaupun beliau sudah tiada di muka bumi ini lagi, paling pasti rakyatMalaysia tetap akan merindui beliau. Tiada kata lain yang dapat dizahirkan melainkan ucapan semoga Yasmin ditempatkan dalam kalangan orang-orang yang beriman dan rohnya bersemadi dengan aman di alam seterusnya. Selamat tinggal Yasmin!

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2009&dt=0727&pub=Kosmo&sec=Rencana_Utama&pg=ru_01.htm

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...