There was an error in this gadget

Sunday, February 13, 2011

Penulis novel terlaris terkilan

Oleh ISMA ISMAIL
isma@hmetro.com.my

KUALA LUMPUR: Biarpun novel nukilannya dikatakan tersenarai antara buku terlaris di pasaran, hati penulisnya yang juga ibu malang, Elis Syuhaila Mokhtar, 35, masih terkilan kerana usaha mendapatkan bantuan bagi mengembalikan anaknya yang terpisah hampir dua tahun lalu tidak menampakkan tanda positif.

Impiannya untuk bertemu anak tunggal kesayangannya masih jauh tetapi dia tetap tidak berputus harapan melihat Ferris Mokhtar Ven De Ven, 8, yang dilarikan bekas suaminya ke Belgium, kembali ke Malaysia.


“Saya reda dengan apa yang berlaku sekarang tetapi terkilan kerana pihak Wisma Putra dan Jabatan Peguam Negara seakan-akan belum memberi reaksi konkrit mengenai permohonan saya untuk mendapatkan bantuan mereka.

“Wisma Putra memberitahu akan menghantar satu delegasi ke negara terbabit tetapi saya tidak diberitahu apa-apa perkembangan mengenainya, sama ada mereka sudah pergi atau tidak.


“Pegawai yang saya berurusan sebelum ini juga tidak dapat dihubungi, sekarang saya tidak tahu hendak berurusan dengan siapa pula di Wisma Putra,” katanya ketika dihubungi.


Menurutnya, dia juga masih menanti jika Pejabat Peguam Negara dapat meneruskan usaha membantunya sekali lagi selepas usaha itu terbantut sebelum ini.

Mengenai novel karyanya, Ku Bawa Hati Ini terbitan Alaf 21 yang dilancarkan pada 22 Disember lalu, memang dia diberitahu mengenai sambutan menggalakkan terhadap hasil nukilan mengenai pengalaman hidupnya berkahwin dengan lelaki bangsa asing.


“Ada yang beritahu bahawa novel saya laris di pasaran, tetapi saya tidak menerima sebarang maklumat daripada pihak penerbit. Saya bersyukur jika benar seperti yang dikatakan itu,” katanya.

Sementara itu, Metro Ahad mendapati novel setebal 468 halaman itu antara paling laris di MPHonline.com bagi kategori buku tempatan.


Novel terbabit berdasarkan catatan Elis Syuhaila menjadi isteri kepada lelaki bangsa asing dan idea untuk menghasilkannya sejak pulang ke Malaysia pada 2007.


Bagaimanapun, usaha menyiapkan novel berkenaan tergendala akibat krisis perkahwinannya dan kejadian Ferris dibawa lari, sebelum wanita terbabit bangkit menyiapkannya untuk mengumpul dana membawa pulang Ferris.


Elis Syuhaila turut pernah mendapat sokongan pencipta lagu, Aesar Mustafa menghasilkan lagu khas bertajuk ‘Lagu Untuk Ferris - Buaian Rindu’ untuk album single nyanyian pendatang baru, Arrora Salwa.


Melalui usaha itu, 50 peratus hasil jualan album single berkenaan dimasukkan ke tabung ‘Bring Back Ferris To Malaysia’ yang dibentuk untuk mengumpul dana membiayai pemergian Elis Syuhaila ke Belgium dan membiayai kos guaman yang dijangka menjangkau RM100,000.


Kisah duka ibu malang itu bermula apabila bekas suaminya, Frank Theodorus Van de Ven atau nama Islamnya, Firdaus Mokhtar yang bertugas sebagai jurutera perisian di sebuah syarikat antarabangsa melarikan Ferris pada 3 Mac 2009.

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Penulisnovelterlaristerkilan/Article/artikelMA

Revolusi generasi muda

RAKYAT Mesir berpesta mengibarkan bendera negara mereka selepas Presiden Hosni Mubarak meletakkan jawatan, malam semalam.
RAKYAT Mesir berpesta mengibarkan bendera negara mereka selepas Presiden Hosni Mubarak meletakkan jawatan, malam semalam.

KAHERAH: Rakyat Mesir bangun dari tidur dengan harapan baru semalam selepas pemerintahan autokratik selama 30 tahun di bawah pimpinan Presiden Hosni Mubarak berjaya dijatuhkan dalam tempoh 18 hari dengan pihak tentera mengambil alih kuasa bagi menentukan masa depan yang belum tentu hala tujunya.

Sebaik laungan azan Subuh berkumandang di Kaherah, bunyi hon disambut dengan sorakan orang ramai kedengaran semakin kuat selepas berjuta-juta rakyat Mesir berpesta malam sebelumnya bagi meraikan peletakan jawatan Hosni.


‘Rakyat menggulingkan regim.’ ‘Revolusi generasi muda memaksa Hosni berundur’, lapor tajuk muka depan akhbar al-Ahram.

Pada malam sebelumnya, beratus-ratus ribu rakyat Mesir menari, menangis dan berdoa dalam suasana riuh-rendah di Dataran Tahrir selepas Hosni meletakkan jawatan.


Penunjuk perasaan bersorak kegembiraan hingga ada yang memeluk anggota tentera sementara ahli keluarga mengambil gambar bersama di depan kereta perisai di jalan raya yang dipenuhi lautan manusia. Mereka yang tidak saling mengenal berpelukan sesama sendiri, sesetengahnya mengucup tanah dan ada juga yang berdiri tertegun seakan-akan tidak percaya apa yang berlaku.


“Saya berusia 21 tahun dan ini kali pertama dalam hidup, saya rasa bebas,” kata Abdul-Rahman Ayyash yang lahir lapan tahun selepas Hosni memegang tampuk pemerintahan sambil memeluk penunjuk perasaan lain.

Pihak tentera yang mengambil alih kuasa selepas Hosni meletakkan jawatan kelmarin memberitahu pengumuman akan dibuat mengenai langkah seterusnya termasuk membubarkan Parlimen dan membentuk kerajaan sementara.


Kejatuhan Hosni di tangan kebangkitan generasi muda rakyat Mesir dalam sejarah moden dunia Arab mengejutkan sekutunya seperti Amerika Syarikat, Barat, Israel dan pemimpin negara Arab lain.

Protes kumpulan penunjuk perasaan yang bermula daripada kumpulan kecil aktivis muda di Internet sebulan lalu yang hanya mampu mengumpulkan 100 orang berjaya mempengaruhi beratus-ratus ribu orang dalam tempoh dua minggu hingga menumbangkan kerajaan pimpinan Hosni.


Strategi aktivis menggunakan rangkaian laman sosial terutama Facebook dan laman sosial lain mencetuskan kesedaran rakyat Mesir khususnya mengenai isu polis yang menyalahgunakan kuasa dan rasuah.


“Facebook yang menjatuhkan regim Hosni,” kata seorang penganjur demonstrasi, Sally Toma. - AP


http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Revolusigenerasimuda/Article/artikelMA

AS bimbang siapa bakal pimpin Mesir

WASHINGTON: Presiden Amerika Syarikat (AS) Barack Obama mengumumkan pengunduran secara aman Presiden Mesir Hosni Mubarak menandakan permulaan untuk pemerintahan demokrasi di negara paling ramai penduduk di dunia Arab itu.

Namun, beliau menambah, “Detik sukar akan menanti.” Obama dan kerajaan AS meluahkan kebimbangan siapakah yang akan menerajui pemerintahan di Mesir dan sama ada pemerintah baru itu akan bersekutu dengan AS mengenai isu polisi negara itu di Timur Tengah.


AS juga khuatir isu di Mesir itu akan merebak ke negara Arab lain dan kemampuan pihak tentera melaksanakan pilihan raya secara adil dan bebas. - AFP

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/ASbimbangsiapabakalpimpinMesir/Article/artikelMA

Penduduk dunia Arab rai kejayaan

BEIRUT: Penduduk di seluruh dunia Arab meraikan kegembiraan selepas Presiden Hosni Mubarak meletakkan jawatan, malam semalam.

Dari Beirut ke Gaza, berpuluh-puluh ribu orang mengagihkan manisan, membakar bunga api dan melepaskan tembakan sebagai tanda sokongan kepada penunjuk perasaan selain kerajaan Jordan, Iraq dan Sudan turut menyampaikan ucapan kesyukuran di atas kejayaan rakyat Mesir.


Malah, di Israel yang mengikuti perkembangan 18 hari kebangkitan rakyat Mesir itu berpendapat, penunjuk perasaan sudah menang. Bekas Menteri Pertahanan Israel, Ben-Eliezer dalam kenyataannya kepada televisyen saluran 10 negara itu, berkata: “Tiada apa lagi yang boleh dilakukan. Tindakan Hosni itu yang terbaik.” Pemimpin Hamas pula menyeru kerajaan baru Mesir supaya membuka sempadan di Gaza.

“Hari ini, Mesir mencatat bab baru dalam sejarah dunia Arab dan saya lihat sekatan di Gaza mengalami keretakan sekarang,” kata Perdana Menteri kerajaan Hamas di Gaza, Ismail Haniyeh.


Beribu-ribu penduduk Gaza pula keluar beramai-ramai memenuhi jalan raya meraikan kegembiraan mereka. “Tuhan merahmati Mesir, hari ini hari yang penuh kegembiraan dan Insha-Allah, semua pemimpin yang zalim di dunia ini akan digulingkan,” kata penduduk, Radwa Abu Ali yang mengagihkan manisan.


Sementara itu, akhbar di Britain pula menyambut penyingkiran Hosni dan mengiktirafnya sebagai detik bermakna dalam sejarah walaupun terdapat kebimbangan terhadap masa depan yang belum pasti di Mesir. Kebanyakan muka depan akhbar di negara itu menyiarkan gambar penunjuk perasaan meraikan kemenangan mereka di Dataran Tahrir di Kaherah. ‘Sejarah Dicatat’, lapor tajuk muka depan akhbar The Times. Kejatuhan Hosni membawa kegembiraan, harapan dan kebebasan kepada rakyat Mesir tetapi turut menjanjikan keadaan tidak pasti terhadap perubahan di negara berkenaan, lapor akhbar itu. - AFP

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/PendudukduniaArabraikejayaan/Article/artikelMA

Profil Hosni Mubarak

4 Mei 1928 - Muhammad Hosni Sayyid Mubarak dilahirkan di Kahel-el-Meselha, sebuah kampung di Delta Sungai Nil, anak kedua daripada lima beradik.

1949 - Tamat latihan di Akademi Tentera Kebangsaan Mesir

1950 - Sertai pasukan tentera udara.

1975 - Dilantik menjadi Naib Presiden oleh Anwar Sadat.

1981 - Menjadi Presiden Mesir yang keempat, tujuh hari selepas Presiden Anwar Sadat ditembak mati pada 6 Oktober 1981 kerana menandatangani perjanjian damai dengan Israel.

1980 - Sokong Saddam dalam Perang Iraq-Iran.

1991 - Sokong AS memerangi Saddam selepas Iraq menceroboh Kuwait.

1995 - Terselamat daripada cubaan membunuhnya. Sepanjang 30 tahun pemerintahannya, Hosni terselamat daripada 10 cubaan membunuh.

1999 - Bersetuju mengepam gas asli ke Israel dan wilayah Palestin.

2005 - Membenarkan buat kali pertama pilihan raya pelbagai parti yang dimenangi secara selesa oleh Parti Demokratik Kebangsaan (NDP) yang diketuainya. Mengalahkan Ikhwanul Muslimin yang terpaksa meletak calonnya sebagai calon bebas kerana masih diharamkan.

25 Januari 2011 - Beribu-ribu rakyat Mesir menunjuk perasaan membantah pemerintahannya, mencontohi pemberontakan rakyat Tunisia.

28 Januari 2011 - Buat kali pertama lantik naib presiden.

1 Februari 2011 - Umum tidak akan bertanding dalam pilihan raya September ini.
10 Februari 2011 - Ulangi pendirian akan kekal menjadi presiden hingga September

11 Februari 2011 - Berlepas ke Sharm El-Sheikh. Naib Presiden, Omar Suleiman umumkan peletakan jawatan Hosni.

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/ProfilHosniMubarak/Article/artikelMA

'Dr M, anda ada 7 hari untuk namakan mereka'

Feb 13, 11 5:55pm

Karpal Singh hari ini menjadi pemimpin tinggi DAP kedua selepas penasihat parti itu, Lim Kit Siang, yang mempertikaikan dakwaan mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa beliau telah bertemu dengan pemimpin pembangkang pada 1987 dan meyakinkan mereka bahawa mereka tidak akan ditahan.

Karpal, yang juga pengerusi DAP dan ahli parlimen Bukit Gelugor berkata, dakwaan Dr Mahathir itu "jauh dari kebenaran" dan mencabarnya menamakan pemimpin pembangkang yang ditemuinya, bersama masa dan tempatnya.

Karpal - yang ditahan dalam Operasi Lalang di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dari lewat 1987 hingga awal 1989 - menafikan ada pertemuan seperti yang didakwa itu.

"Jika Dr Mahathir tidak menyahut cabaran saya kepadanya dalam masa tujuh hari, ia mesti dianggap bahawa Dr Mahathir tidak bercakap benar... Ini adalah perkara yang sangat serius bagi seorang mantan perdana menteri berbohong secara terbuka," tambahnya.

Dalam buku terbaru mengenai Dr Mahathir yang ditulis oleh wartawan Amerika Tom Plate, mantan perdana menteri dipetik sebagai berkata beliau telah bertemu dengan pemimpin pembangkang untuk memberi jaminan bahawa mereka tidak akan ditangkap.

Dr Mahathir dipetik memberitahu Plate bahawa beliau mahu "menanganinya secara berbeza", tetapi polis berkeras untuk membuat tangkapan tersebut.

[Baca berita penuh]

http://malaysiakini.com/news/155922

Premis SRJK (T) Merlimau... 40 tahun menunggu

Wartawan Malaysiakini
Feb 13, 11
6:48pm

Setelah lebih dua dekad dijanjikan, SRJK (T) Merlimau - yang kini menumpang di kawasan sebuah sekolah menengah - mungkin bakal mendapat premisnya sendiri.

muhyiddin yasinNamun, kehadiran Menteri Pelajaran sendiri, Tan Sri Muhyiddin Yassin
di upacara pecah tanah projek tersebut esok, pun mungkin masih belum mencukupi untuk menyakinkan penduduk di situ.

Ketika ditemui Malaysiakini yang meninjau kawasan pilihan raya itu minggu lalu, seorang pengundi Ramachandran, 60, berkata janji yang sama telah dibuat sejak empat pilihan raya umum yang lalu.

"Mereka sekarang mengukur tempat itu, tapi kita tidak tahu apa yang akan berlaku selepas pilihan raya kecil nanti," kata Ramachandran yang tinggal di Merlimau hampir sepanjang hidupnya.

Seorang lagi penduduk, Durairaj juga sudah biasa mendengar janji tersebut. Dia dan adik-beradiknya belajar di sekolah itu kira-kira dua dekad yang lalu.

"Saya adalah murid di situ, sama seperti kakak dan adik saya.
Sekarang anak-anak saya pula belajar di situ. Kami mendengar janji ini berkali-kali.


"Di tapak tanah pertama terdapat sebuah kuil di atasnya. Mereka merobohkan kuil tersebut dan berkata mereka akan bina sekolah Tamil di situ, tapi sekarang ada bangunan lain di tanah itu, "kata Durairaj yang kini dalam usia 30-an.

Penduduk lain yang ditemui Malaysiakini, apabila ditanya mengenai sekolah tersebut, menceritakan perkara yang sama.

merlimau, melaka townSambil menuding ke arah sebuah bangunan Tenaga Nasional Berhad, Padmanathan, 47, berkata tanah yang dimaksudkan oleh Durairaj itu "dijanjikan" untuk dijadikan tapak sekolah Tamil kira-kira "20 hingga 25 tahun yang lalu".

Ketika ditemui di bilik operasi BN Merlimau, lelaki yang menyifatkan dirinya ahli setia MIC berkata, ia tidak menjadi kenyataan kerana "tidak ada yang mengambil inisiatif".

[Baca berita penuh]

http://malaysiakini.com/news/155924

Roboh: AMK dakwa Utusan bohong

Fakhri Ali

BUKIT MERTAJAM,13 Feb: Akhbar Utusan Malaysia sekali lagi dibidas oleh Angkatan Muda Keadilan (AMK) Pulau Pinang setelah memaparkan berita bertajuk ' MPSP roboh 1,000 gerai' sepertimana yang tersiar pada 8 Februari yang lalu.

Ketua AMK Pulau Pinang, Amir Ghazali semasa ditemui berkata berita dan angka yang dipaparkan tidak benar dan berunsur fitnah untuk mengaibkan kepimpinan Kerajaan Negeri Pulau Pinang yang diterajui oleh Pakatan Rakyat (PR).

Amir juga berkata, statistik yang dikeluarkan oleh Jabatan Direktorat Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) menyatakan hanya 10 buah premis sahaja yang dirobohkan oleh pihak penguatkuasa MPSP pada hari kejadian iaitu 7 Februari yang lalu.

"Apa yang cuba ditimbulkan oleh akhbar tersebut adalah untuk mensensasikan isu perobohan gerai yang ternyata dilaksanakan sepertimana yang dinyatakan dalam undang-undang penguatkuasaan pihak berkuasa tempatan tersebut.

"Dalam operasi yang dilaksanakan MPSP telah bertindak mengikut garis panduan yang diberikan. Mereka juga tidak berpihak kepada mana-mana peniaga. Sebaliknya jumlah gerai yang dirobohkan melibatkan 4 kepunyaan orang Melayu, 2 Cina, 1 India dan selebihnya adalah milik warga asing, " katanya lagi.

Beliau yang juga Ahli Majlis MPSP memberi jaminan usaha sedang dilaksanakan bagi menempatkan semula peniaga yang terlibat di satu lokasi yang akan dikenal pasti dalam kawasan yang sama bagi memberi peluang kepada mereka meneruskan perniagaan.

Namun begitu, katanya, ia memerlukan sedikit ruang sebelum proses pelaksanaannya dijalankan.

Amir juga mengingatkan Umno dan Barisan Nasional khususnya di Pulau Pinang supaya tidak mengeruhkan suasana dengan mengapi-apikan para peniaga melalui penyiaran berita mereka bagi menimbulkan kebencian masyarakat kepada Kerajaan Negeri.

Turut hadir dalam pertemuan tersebut ialah Ahli Dewan Undangan Negeri Bukit Tengah, Ong Chin Wen serta para peniaga yang terlibat dalam perobohan gerai mereka baru-baru ini.

http://harakahdaily.net/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=30841:roboh-amk-dakwa-utusan-bohong&catid=55:negeri-pulau-pinang&Itemid=100

FLOM: Najib perlu jawab kekeliruan

Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 13 Feb: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak diseru untuk menerangkan kekeliruan kenyataannya mengenai Jabatan Wanita Pertama Negara (FLOM) di Pejabat Perdana Menteri yang ditubuhkan khas buat isteri kesayangan beliau, Datin Seri Rosmah Mansor.

Merujuk kepada jawapan Najib di Parlimen pada November 2010, Ahli Parlimen Bukit Bendera, Liew Chin Tong berkata Perdana Menteri telah menyatakan bahawa tiada staf tetap mahupun staf kontrak yang didedikasikan kepada isterinya, Rosmah.

Namun begitu, kenyataan Najib terbukti bercanggah apabila laman web direktori Pejabat Perdana Menteri sendiri menunjukkan bahawa terdapat lima pegawai yang berkhidmat di bawah FLOM, yang diketuai Siti Azizah Sheikh Abod seperti yang dilaporkan Harakahdaily di sini.

“Apabila maklumat itu dibongkar dan dijadikan pengetahuan umum oleh sebilangan media dan juga Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok, maklumat tersebut telah hilang secara misterinya daripada laman web tersebut. Kebenaran mengenai peruntukan kepada jabatan tersebut masih belum dimaklumkan.

Bahkan, penemuan baru ‘Jabatan Wanita Pertama Malaysia’ langsung tidak disebutkan dalam empat jilid Senarai Perjawatan Persekutuan, yang merupakan sebahagian daripada kertas Bajet Persekutuan 2011.

Persoalannya sekarang ialah bagaimana dan berapa banyak peruntukan telah diberikan kepada jabatan ini dan apakah fungsi jabatan ini,” ujar Liew dalam kenyataannya.

Semakan Harakahdaily baru-baru ini juga mengesahkan bahawa laman web directori Pejabat Perdana Menteri yang menyenaraikan jabatan FLOM telah dibuang seperti yang didakwa Liew.

Selain FLOM, Liew berkata dalam laman directori yang dipadamkan tersebut terdapat banyak lagi jawatan-jawatan berupa penasihat untuk isu-isu tertentu yang tidak dinyatakan dalam kertas Bajet Persekutuan 2011.

Ini meliputi Datuk Seri Dr Abdullah bin Md Zin sebagai penasihat hal-ehwal agama Islam, Datuk Shahidan Kassim sebagai penasihat Wilayah Ekonomi Koridor Utara (NCER), Datuk Seri Jalaludin bin Bahaudin sebagai penasihat media, Datuk Mohammad Kamal Yan Yahaya sebagai penasihat perhubungana antarabangsa dan Prof Emeritus Datuk Dr Zakri Abd Hamid sebagai penasihat sains.

Menurut Liew, setiap penasihat diberikan sekurang-kurangnya satu staf untuk membantu tugas mereka.

Liew turut mengingatkan bahawa Jabatan Perdana Menteri merupakan pihak yang paling besar perbelanjaannya jika dibandingkan dengan kementerian yang lain, dan disasarkan akan menerima RM 15.8 billion tahun ini yang tidak termasuk peruntukan kepada Pejabat Peguam Negara dan Jabatan Perkhidmatan Awam.

“Dengan rekod perbelanjaan tertinggi berbanding dengan tahun-tahun yang lepas dan lebih dua kali ganda daripada perbelanjaan pada tahun 2007… dengan ini, saya menyeru Perdana Menteri untuk menyajikan jawapan yang jujur tentang isu ini dan bertanggungjawab kepada rakyat.

“Rakyat Malaysia berhak mengetahui bagaimana duit rakyat digunakan,” ujar Liew.

http://harakahdaily.net/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=30840:flom-najib-perlu-jawab-kekeliruan&catid=1:utama&Itemid=50

Cancer preventive effect of Morinda citrifolia (Noni).

Ann N Y Acad Sci. 2001 Dec;952:161-8.

Wang MY, Su C.

Department of Pathology, UIC College of Medicine, Rockford, Illinois 61107, USA. mianwang@uic.edu

Abstract

Morinda citrifolia (Noni) has been extensively used in folk medicine by Polynesians for over 2,000 years. It has been reported to have broad therapeutic effects, including anticancer activity, in both clinical practice and laboratory animal models. The mechanism for these effects remains unknown. The hypothesis that Morinda citrifolia possesses a cancer preventive effect at the initiation stage of carcinogenesis was studied. Our preliminary data indicated that 10% Tahitian Noni Liquid Dietary Supplement or Tahitian Noni Juice (TNJ), made from Morinda citrifolia fruit by Morinda Inc, in drinking water for one week was able to prevent DMBA-DNA adduct formation. The levels of DMBA-DNA adducts were reduced by 30% in the heart, 41% in the lung, 42% in the liver, and 80% in the kidney of female SD rats. Even more dramatic results were obtained in male C57 BL-6 mice: 10% TNJ was able to reduce DMBA-DNA adduct formation by 60% in the heart, 50% in the lung, 70% in the liver, and 90% in the kidney. In order to explore the mechanism of this preventive effect, the antioxidant activity of TNJ was examined in vitro by lipid hydroperoxide (LPO) and tetrazolium nitroblue (TNB) assays. In the LPO assay, LPO oxidizes leucomethylene blue to methylene blue in the presence of hemoglobin. The resultant blue color was quantified at 660 nm spectrophotometrically. In the TNB assay, superoxide anion radicals (SAR) reduce TNB into formazan blue that was also measured by absorption at 602 nm. TNJ showed a dose-dependent inhibition of both LPO and SAR in our system. The antioxidant activity of TNJ was compared to the effects of vitamin C, grape seed powder (GSP), and pycnogenol (PYC) at the daily dose per serving level recommended by U.S.RDAs or manufacturers. The results suggest that prevention of carcinogen-DNA adduct formation and the antioxidant activity of TNJ may contribute to the cancer preventive effect of Morinda citrifolia.

PMID: 11795436 [PubMed - indexed for MEDLINE]

http://www.ask.com/bar?q=Morinda+Citrifolia&page=1&qsrc=2891&dm=all&ab=5&u=http%3A%2F%2Fwww.ncbi.nlm.nih.gov%2Fpubmed%2F11795436&sg=jwFyVRQPj%2FPMf2ZovE6mGP1%2Bide4fCEORrLaLumt0as%3D%0D%0A&tsp=1297596196326

Great Morinda

Morinda citrifolia
Indian Mulberry, Mengkudu (Malay),
Nonu/Nono (Pacific Islands), Noni (Hawaii)leavesThe plant grows well on sandy or rocky shores. Apart from saline conditions, the plant also can withstand drought and grows in secondary soils. Thus the plant can be seen in clearings, volcanic terrain, lava-strewn coasts and on limestone outcrops.

Uses as food: The fruits are edible, but don't have a nice taste or smell. In fact, some people consider the ripe fruits to smell like vomit!

Main features: Grows 5-9 m tall.

Leaves: Large, simple, dark green, shiny, deeply veined.

Flowers:
Small, white, growing from a fleshy structure. Blooms and fruits year round.

Fruits:
Oval, medium 4-7cm, at first green, turning light yellow or white when ripe. Has many seeds.
flower
fruit

Nevertheless, the fruits were eaten as a famine food, and in some Pacific islands, are even a staple food of choice (Raratonga, Samoa, Fiji), where they were eaten raw or cooked. Elsewhere, the fruit is eaten raw with salt (Indochina, Australian Aborigines); or cooked as a curry. The fruits may also be fed to pig livestock. The young leaves can also be eaten as a vegetable and contain protein (4-6%). Seeds may be roasted and eaten.

Other uses: The bark of the Great Morinda produces a reddish purple and brown dye used in making batik and the tree was widely grown for this purpose in Java. In Hawaii, a yellowish dye was also extracted from the roots and also used to dye cloth. The tree was also purposely planted to provide support for pepper vines and shade tree for coffee bushes. Also as a wind-break in Surinam.

Traditional medicinal uses: Various parts are used to contain fever and as a tonic (Chinese, Japan, Hawaii); leaves, flowers, fruit, bark to treat eye problems, skin wounds and abscesses, gum and throat problems, respiratory ailments, constipation, fever (Pacific Islands, Hawaii); to treat stomach pains and after delivery (Marshall Islands). Heated leaves applied to the chest relieve coughs, nausea, colic (Malaysia); juice of the leaves is taken for arthritis (Philippines). The fruit is taken for lumbago, asthma and dysentery (Indochina); pounded unripe fruit is mixed with salt and applied to cuts and broken bones; ripe fruit is used to draw out pus from an infected boil (Hawaii); juices of over-ripe fruits are taken to regulate menstrual flow, ease urinary problems (Malay); fruits used to make a shampoo (Malay, Hawaii) and to treat head lice (Hawaii). Other exotic diseases treated with the plant include diabetes (widespread) and venereal diseases.

Role in the habitat: Like other mangrove and shore plants, the Great Morinda helps to stabilise the shore and provide shade under which other less hardy plants can establish themselves. Their fruits appear to attract the Weaver Ants (Oecophylla smaragdina), which also often make their remarkable nests out of the living leaves of the plant. In residence, these ants may protect the plant from insect predators.


http://www.ask.com/bar?q=Morinda+Citrifolia&page=1&qsrc=2891&dm=all&ab=1&u=http%3A%2F%2Fwww.naturia.per.sg%2Fbuloh%2Fplants%2Fmorinda.htm&sg=omCSPcyib%2FafxhJZHZ5%2BxKrJZTRPg6tdBtc3U%2F3AiGo%3D%0D%0A&tsp=1297594595244

Haram Hari Kekasih: Cukupkah sekadar khutbah

Nuridah Mohd Salleh

Keluh kesah dari kemelut isu sambutan “hari kekasih” – velantine’s day kini sebenarnya tidak habis-habis diperkatakan oleh pencinta peradaban akhlak Islamiyah serta masyarakat bertamadun dan berbudi luhur saban tahun, terutamanya bila hampir tiba 14 Februari.

Sebenarnya seluruh masyarakat dapat melihat sendiri semua program dan aktiviti pengisian dalam menyambut hari tersebut tanpa diragui terungkap dalam prasa-prasa berikut; “gaya hidup tidak sihat”;”kegiatan tidak bermoral”;”budaya bercanggah dengan akhlak Islamiyah”;”acara-acara mengundang dosa”;”pesta-pesta maksiat”;”karnival minum arak dan seks bebas”; dan pada tahun lepas popular dengan “hari remaja wanita tidak digalakkan memakai seluar dalam – pantiless”; serta pelbagai tindakan berseronok menurut nafsu serakah yang tidak dapat diterima oleh masyarakat bertamadun yang mengutamakan peradaban, ketinggian moral dan akhlak mulia serta berbudi luhur.

Sepatutnya sudah mencukupi saranan Allah s.w.t pada surah an-Nur: ayat 21, bagi umat Islam yang benar-benar memahami dan menghayati firmanNya itu yang bernaksud: “Wahai orang-orang yang beriman, janganlah kamu turut langkah-langkah Syaitan. Sesiapa yang menurut langkah-langkah Syaitan itu, maka sesungguhnya ia menyuruh berbuat keji dan mungkar.”

Oleh itu timbullah pelbagai gesaan demi gesaan, ingatan demi ingatan dari kalangan NGO-NGO yang prihatin dan pelbagai pihak yang cintakan Islam yang sudah merasakan sebu dan berdosa di atas perilaku sebahagian umat Islam terutamanya di kalangan remaja yang menyambut pesta tersebut.

Rentetan dari itu keluarlah fatwa dari Majlis Fatwa Kebangsaan pada November 2005 yang memutuskan bahawa adalah “haram” bagi umat Islam menyambut pesta berkenaan. Malah orang awam juga dibenarkan melaksanakan kawalan pencegahan maksiat seperti membuat “tangkapan awam – people arrest” dengan syarat-syarat tertentu mengikut Akta Tatacara Jenayah (Mahkamah Syariah) di Wilayah Persekutuan dan anekmen Jenayah Syariah di negeri-negeri seluruh negara.

Jelaslah pada kita sudah ada instrumen pencegahan ataupun setidak-tidaknya ada fatwa pengharaman sambutan hari tersebut. Persoalannya sejauh manakah perlaksanaannya? Cukupkah dengan Jakim dan Jais mewajibkan semua masjid di seluruh negara membaca khutbah mengenai pengharaman sambutan hari tersebut? Malah tindakan pencegahan maksiat mengikut undang-undang yang telah dijalankan oleh bekas Mufti Selangor, Almarhum Datuk Ishak Baharom dulu pernah dihalang dan dikekang.

Siapakah sepatutnya yang bertanggungjawab untuk melakukan tugas nahi mungkar ini? Banyak saranan dari pimpinan negara dari kalangan parti pemerintah membebankan masalah ini kepada ibu bapa yang gagal mendidik akhlak anak-anak mereka. Serta tambah pula gesaan agar isu ini tidak diperbesar-besarkan kerana ditakuti akan menjejaskan industri pelancongan serta menggagalkan perkembangan ekonomi negara.

Bagi PAS amanah untuk melaksanakan tugas nahi mungkar ini mestilah diterajui dengan penuh tanggungjawab oleh mereka yang memegang tampuk pemerintahan selain dari menjadi tanggungjawab semua pihak.

Jelasnya Umno telah gagal melunaskan tanggung jawab ini. Umno tidak berminat untuk menyelesaikan masalah kronik ini secara serius serta mengikuti lunas-lunas Islam. Bagi mereka isu-isu ekonomi lebih utama ditangani daripada isu-isu moral. Sikap ini telah membuat mereka tidak jijik dengan jenayah rasuah dan penyelewengan serta penyalahgunaan kuasa.

http://harakahdaily.net/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=30826:haram-hari-kekasih-cukupkah-sekadar-khutbah&catid=97:pendapat-dan-analisis&Itemid=131

Membongkar khasiat daun mengkudu
KETIKA orang tua-tua mengamalkan pemakanan buah mengkudu sebagai makanan kesihatan, ramai tidak mengetahui daunnya juga mempunyai fungsi perubatan yang tinggi sebagai bahan atau sebatian antioksida.

Sebatian antioksida yang dikenal pasti itu dikatakan dapat mengurangkan risiko penyakit kronik seperti kanser, penyakit berkaitan jantung, diabetes dan penuaan. Justeru pengambilan antioksida dalam diet dapat mengurangkan risiko berkenaan.

Menurut penyelidik Universiti Putra Malaysia (UPM), Profesor Madya Azizah Abdul Hamid, kajian mengenai khasiat daun mengkudu dijalankan sejak lima tahun lalu dan kini ia dalam proses prakomersial.

“Saya memberi fokus kepada daun mengkudu matang tetapi tidak terlalu tua yang melalui proses pengekstrakan bagi menghasilkan daun mengkudu dalam bentuk serbuk.

“Apabila melalui kajian saintifik mendalam serta konsentrasi yang tinggi, ia didapati mengandungi sebatian catechin tinggi yang dapat merencatkan proses pengoksidaan dalam badan,” katanya ketika ditemui di UPM baru-baru ini.

Penghasilan sebatian berkenaan, menurut Azizah adalah melalui beberapa proses bermula dengan pengumpulan daun-daun mengkudu yang sesuai, pembersihan dan pengeringan menggunakan ketuhar pada suhu kira-kira 40 darjah Celsius sebelum dijadikan bahan serbuk dan dibungkus.

“Keunikan produk ini adalah ia halal, melalui proses penyediaan hijau pada suhu rendah, sesuai untuk pemakan sayur serta mempunyai kebaikan kesihatan yang tinggi.


AZIZAH menunjukkan hasil produk penyelidikan yang dilakukan bersama kumpulan saintis UPM.


“Kebanyakan masalah produk makanan tambahan dalam pasaran adalah status halal yang diragui, tidak mempunyai kesan kebaikan kesihatan yang dibuktikan melalui kajian saintifik serta kuantiti pengambilan yang tidak standard,” katanya.

Melalui kajian saintifik

Sementara itu menurut Azizah, bagi melihat keberkesanan sebatian daripada ekstrak daun mengkudu berkenaan, ia telah dicuba ke atas tikus dan sel manusia.

“Proses ini antara lain bagi memastikan ia tidak mengandungi bahan toksik. Walaupun buah mengkudu sudah menjadi makanan kesihatan sejak bertahun-tahun tetapi ia tidak pernah melalui kajian saintifik.

“Setelah melalui kajian santifik, barulah ia dapat dibuktikan dan dikomersialkan kerana mempunyai perakuan khasiat perubatan,” jelas beliau.

Menurut Azizah, proses pengekstrakan adalah bagi memencilkan sebatian daun mengkudu supaya dapat diambil sebagai makanan tambahan yang tidak menjejaskan rasa asli makanan tetapi mempunyai kebaikan kesihatan yang tinggi.

“Serbuk daun mengkudu dapat ditambahkan dalam makanan biasa dan menjadikannya sebagai makanan fungsi yang dapat menghalang pembentukan penyakit-penyakit kronik.

“Ini kerana, kajian saintifik turut mendapati pesakit yang menghidapi penyakit seperti jantung, kanser dan diabetes mempunyai kandungan toksik yang tinggi di dalam badan mereka,” katanya.


PENYELIDIKAN UPM mendapati khasiat mengkudu bukan sahaja pada buahnya tetapi juga daun yang matang.


Azizah memberitahu, kajian yang mendapat geran daripada Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) itu mempunyai kebaikan berganda kerana ia adalah daripada bahan semula jadi dan bukan sintetik.

“Proses pengekstrakan yang dilakukan juga menggunakan kaedah mesra alam kerana kami tidak menggunakan bahan pelarut yang tinggi sebaliknya karbon dioksida untuk tujuan pemencilan.

“Proses penghasilan dan bahan makanan berfungsi yang menggunakan daun mengkudu ini juga telah dipatenkan oleh Pusat Inovasi dan Pengkomersialan (ICC). Ia belum pernah ada dalam pasaran,” jelas beliau.

Perkembangan produk

Projek yang dimulakan pada tahun 2005 dan dijangka selesai pada tahun 2014 itu kini sedang melalui fasa pra pengkomersialan. Selepas dipatenkan, Azizah dan kumpulannya kini sedang dalam proses menarik minat pelabur terutama syarikat-syarikat yang berminat dengan produk tersebut.

“Ketika ini kami menyasarkan pasaran Malaysia tetapi ia masih dalam perancangan dan penyusunan. Penyelidik UPM lain yang terbabit ialah Mohd. Sabri Pak Dek, Profesor Azizah Osman dan Dr. Masturah Markom,” katanya.


PRODUK Catechin Rich Extract pernah memenangi pingat perak Anugerah Pameran dan Kajian UPM 2006.


Menurut Azizah, melalui produk dan teknologi yang dinamakan sebagai ingredien fungsian makanan tinggi antioksida itu, beliau menyasarkan pengguna industri makanan dan bahan makanan.

“Kos bahan ini adalah lebih kurang RM10 sehingga RM20 untuk 1,000 miligram yang sesuai digunakan untuk pembangunan makanan atau minuman fungsian. Penambahan kira-kira 50 hingga 100 miligram ingredien fungsian mencukupi untuk 200 milimeter minuman.

“Produk ini juga telah mendapat pengiktirafan dengan memenangi pingat perak pada Anugerah Pameran dan Kajian UPM tahun 2006,” tambahnya.

Katanya lagi, mengikut trend global, pengguna kini lebih menghargai produk hijau dan semula jadi yang diyakini lebih selamat.

“Jualan tahunan produk herbal Malaysia ketika ini dilihat berkembang pada kadar 15 ke-20 peratus setiap tahun, dua kali ganda berbanding penggunaan di Amerika Syarikat (AS),” katanya.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0209&pub=Kosmo&sec=Infiniti&pg=in_01.htm

Gigolo untuk lelaki


BUKAN semata-mata urutan badan yang ditawarkan, sebaliknya tugas tambahan tersedia dengan tawaran wang yang lumayan.


SEWAKTU melepasi lorong di celah-celah bangunan di Jalan Raja Laut, Kuala Lumpur pada suatu malam hujung minggu, kru Jurnal terserempak dengan beberapa lelaki muda berjalan mundar-mandir di bawah lampu neon yang suram.

Kenderaan pacuan empat roda yang dinaiki sengaja diperlahankan bagi memerhati kegiatan lelaki yang inginkan kehidupan mewah dengan cara mudah itu.

Semasa mendekati seorang lelaki berkulit sawo matang yang memakai topi berceloreng, dia selamba menyapa.

“Sudah dapat?” soalnya ringkas yang menyangka kru Jurnal sedang mencari gigolo atau pelacur lelaki sepertinya. “Belum,” balas kru Jurnal.

Kemudian, Jurnal mempelawa lelaki yang mudah disapa dengan panggilan Wan itu untuk menaiki kenderaan menyusur likuan jalan yang semakin bertambah bilangan ‘pejalan kakinya’.

Kemesraan Wan, 23, memang menambat hati sesiapa sahaja. Walaupun bergelar gigolo, dia mengakui pelanggannya lebih ramai terdiri daripada kaum lelaki berhidung belang.

Ketika ditanya sejak bila dia berjinak-jinak dengan dunia pelacuran lelaki, Wan menjawab dorongan nafsunya terhadap kaum sejenis ketika usia belasan tahun menjadi puncanya.

RM1,000

Namun, setelah nafsu terhadap golongan sejenis bertukar menjadi keinginan untuk mendapatkan wang dengan cara mudah, dia semakin liar mencari lelaki yang berkedudukan tinggi.

“Ketika aku mula-mula datang ke KL (Kuala Lumpur) aku main belasah saja, tapi apabila ada pelanggan yang bagi aku tip yang tinggi, tuntutan aku juga semakin bertambah,” ujarnya yang menjadikan pekerjaan itu sebagai mata pencarian utama.

Katanya lagi, jika nasibnya baik pulangan yang diperoleh untuk melayan lelaki pada satu malam mampu mencecah sehingga RM1,000.

“Ramai pelanggan aku akan panggil aku selepas servis pertama yang aku berikan, mungkin ada yang mereka suka,” ujarnya.

Langkah seterusnya bergantung kepada pelanggan itu sendiri untuk memilih jenis servis yang ditawarkan berdasarkan perbincangan harga terlebih dahulu.

Pelanggannya pula bukan calang-calang orang. Ada antaranya yang bekerja dalam lapangan profesional malah tidak terkecuali yang berpangkat besar.

Selain daripada lelaki tempatan yang tidak puas dengan layanan si isteri, ada juga lelaki luar negara yang menginginkan percutian sensual daripada warga Asia terutama Malaysia.

“Mereka (pelancong asing) memang sukakan orang Asia, tambah-tambah yang berbadan kurus dan ada sedikit rupa,” singkapnya lagi.

Cerita Wan lanjut, dia pernah dibawa melancong ke luar negara oleh pasangan yang berusia lebih beberapa dekad daripada usianya.

“Semua perbelanjaan ditanggung termasuk makan dan minum sepanjang bersamanya asalkan segala kemahuannya dipenuhi,” katanya yang berhijrah ke Kuala Lumpur dari sebuah negeri di utara Semenanjung tiga tahun lalu.

Selain Wan, si gigolo jalanan, Jurnal turut bertemu dengan seorang tukang urut lelaki yang menyediakan khidmat seks selain urutan badan di sebuah premis di Klang, Selangor.

Pelanggan perlu memberikan kata laluan untuk menaiki tangga ke sebuah ruang di tingkat kedua.

Selain dilengkapi dengan kawalan kamera litar tertutup, premis ini turut dikawal rapi oleh seorang lelaki di sekitar kaki lima.

Urut ekstra

Setelah berjaya memasuki premis berkenaan, wartawan Jurnal dikehendaki memilih salah seorang tukang urut daripada sepuluh lelaki yang ditempatkan di sebuah bilik berkaca.

Sesudah itu, bayaran mengikut servis perlu dijelaskan sebelum memasuki bilik khas yang dipisahkan hanya oleh tirai berwarna hitam.


KERJA mudah. Percutian Wan ke luar negara ditaja sepenuhnya oleh pelanggan yang ketagih dengan layanan yang diberikan.


Urusan di dalamnya pula bergantung kepada kepetahan pujukan si pelanggan untuk memancing si tukang urut memberikan khidmat terbaik sepanjang tempoh sejam itu.

Menurut seorang tukang urut yang hanya mahu dikenali sebagai Jake, 25, tujuannya terlibat dengan aktiviti itu hanya untuk mencari duit lebih.

Kerjanya pada siang hari seperti lelaki normal lain, bezanya rentak kehidupan kotanya bermula pada tengah malam.

“Servis ekstra yang saya berikan berdasarkan upah yang diberikan oleh pelanggan.

“Semakin banyak jumlahnya semakin bertambah kerja saya,” ujarnya yang berasal dari sebuah negeri di Pantai Timur.

Tidak perlu bergelendangan di jalanan untuk mengaut wang yang puratanya mencecah ribuan ringgit sebulan, lelaki bertubuh sasa ini bergantung kepada mata pencarian tambahan ini saja untuk menyara kehidupannya di bandar malah keluarga di kampung.

“Gaji saya setiap bulan disimpan untuk perbelanjaan di luar jangka, mungkin satu masa nanti saya akan menetap di luar negara, mana tahu,” getusnya sambil tertawa kecil.

Bimbangkan jangkitan penyakit kelamin atau penyakit tanpa penawar seperti AIDS atau HIV, Jake berkata dia sentiasa mengambil langkah pencegahan bagi mengelakkan insiden yang tidak diingini.

Kata jejaka kacukan Siam ini lagi, cukuplah sekadar dirinya memberi kepuasan kepada pelanggan tanpa mendapat mudarat pada kemudian hari.

Malah, dia mengakui pekerjaan sampingan yang sudah dilakukannya selama dua tahun itu telah banyak menyerikan hidup lelaki-lelaki yang hidup bertuankan nafsu.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0213&pub=Kosmo&sec=Rencana_Utama&pg=ru_03.htm

Serik kahwin

Serik kahwin

Oleh SHAMRAN SARAHAN
shamss@hmetro.com.my

ANIS... hanya mahu teman seks.
ANIS... hanya mahu teman seks.
ALIZA... rakan serumah Anis.
ALIZA... rakan serumah Anis.

KUALA LUMPUR: Mereka bukan wanita simpanan atau kekasih siapapun. Sebaliknya, golongan ini sekadar inginkan lelaki sebagai teman asmara atau ‘sex buddy’ untuk memenuhi nafsu serakah.

Itulah cara hidup ala Barat yang menjadi sebahagian gaya hidup wanita di negara ini. Golongan ini biasanya duduk sebumbung bersama lelaki pilihan mereka tanpa ikatan perkahwinan sah.

Wanita berkenaan hanya memilih lelaki yang sama-sama tidak inginkan komitmen, tidak mahu bercinta dan berkahwin secara formal. Seks hanya untuk memenuhi naluri dan nafsu.

Gaya hidup bebas dan tidak bermoral ini didedahkan kepada Metro Ahad (MA) daripada sumber yang hanya mahu dikenali sebagai Aliza, 26, dan menetap di sekitar Kuala Lumpur.

Menurut Aliza, dia tinggal serumah dengan Anis, 32, janda berasal dari Sabah yang memilih teman seks untuk memenuhi tuntutan batin.

Katanya, teman asmara Anis dikenali sebagai Rizal, kakitangan swasta yang tinggal di selatan tanah air, dan mereka bertemu seminggu hingga dua minggu dalam tempoh tertentu untuk bersama.

“Anis pernah beritahu saya, dia serik dengan kegagalan dalam perkahwinannya sebelum ini. Sebab itu apabila berkenalan dengan Rizal, dia tidak mahu berkahwin dan lebih senang dengan cara hidup sekarang.

“Saya pernah persoalkan sampai bila mereka mahu hidup begitu? Anis menegaskan dia tidak bersedia untuk bersuami semula kerana sibuk dengan komitmen perniagaan. Rizal juga berpendirian sama dan tidak ingin berkahwin,” katanya.

Mengenai perkenalannya dengan Anis, Aliza berkata, mereka tinggal bersama sejak 2008. Namun, Anis jarang ada di rumah kerana sibuk dengan perniagaan kosmetik yang diusahakannya bersama sebuah syarikat pemasaran bertingkat (MLM).

“Yang saya tahu, bila Anis ada di rumah, Rizal pun ada bersama. Pernah juga Anis beritahu, dia akan tinggal bersama Rizal jika tidak berada di Kuala Lumpur,” katanya.

Bagi membuktikan kebenaran dakwaan Aliza, wartawan MA cuba memujuk Aliza untuk bertemu Anis. Tanpa mendedahkan identiti sebenar, wartawan sempat bersua dengan Anis bersama Aliza di sebuah restoran berhampiran kediaman mereka di Jalan Bukit Bintang.

Ikuti perbualan ringkas antara Anis dan wartawan:

Wartawan (W): Kenapa Anis tidak mahu berkahwin?

Anis (A): Saya tak kisah apa orang cakap. Lagi baik begini, saya dengan hidup saya, Rizal dengan hidupnya.

W: Bukankah lebih bagus kalau berkahwin, masing-masing boleh bagi komitmen?

A: Laa... saya buat begini pun sebab tidak mahu apa-apa komitmen. Lagipun, saya sibuk dengan kerja, itu saja sudah cukup.

W: Rizal tidak kisah, tidakkah dia sayang kamu?

A: Dari awal lagi saya ingatkan dia (Rizal), jika pilih saya sebagai pasangan, lupakan soal sayang dan jangan fikir hendak kahwin. Saya tidak perlukan semua itu. Dapat ‘tidur’ dengan saya sudah cukup, saya tidak mahu lebih daripada itu.

W: Kenapa Anis pilih hidup macam ini?

A: Amboi... banyak tanya pula? Saya serik dengan perkahwinan pertama. Saya masih ingin berkerjaya dan tidak mahu memikirkan soal rumah tangga. Saya hanya perlukan Rizal untuk temankan saya.

Sepanjang berbual dengan Anis, dia lebih banyak cuba memujuk wartawan menyertai perniagaan MLM yang diusahakannya.

Apabila wartawan cuba mengutarakan lagi beberapa pertanyaan mengenai cara hidupnya, dia hanya mengatakan tiada apa yang perlu dihairankan.

“Ramai rakan saya yang begini. Kami cuma mahu hidup bebas tanpa kongkongan lelaki.

“Perkahwinan bagi saya membebankan. Namun saya tidak nafikan saya perlukan sentuhan lelaki, jadi inilah cara terbaik untuk memilih pasangan, tidak perlu berkahwin tetapi saya dapat apa yang saya kehendaki,” katanya.

Sementara itu di lokasi berlainan, Aliza sempat memperkenalkan wartawan MA dengan seorang pengurus syarikat swasta di Kuala Lumpur yang menjalani hidup sama seperti Anis.

Wanita berkenaan hanya dikenali sebagai Nita, 33, dan tujuh tahun hidup sebumbung bersama teman lelakinya.

Ketika ditanya mengapa dia memilih hidup begitu, jawapan sama diberi iaitu mereka tidak mahukan komitmen perkahwinan.

“Saya bayar kereta, belanja makan dan perbelanjaan lain dengan wang sendiri. Teman lelaki saya pun sama.

“Saya bebas untuk berbuat apa saja, kami tidak perlukan apa-apa ikatan. Yang penting, saya ada teman untuk ‘bersama’,” katanya.

Sempat juga wartawan menyindir gaya hidup bebas ala Barat yang mereka jalani itu bagaikan hidup orang tidak beragama dan tidak sesuai dengan budaya orang Melayu.

Nita hanya tersenyum dan dengan selamba berkata, dia tidak kisah pandangan masyarakat terhadap apa dilakukannya.


“Saya ada wang dan kerjaya bagus. Kenapa saya perlu ambil peduli apa orang cakap, apa yang saya buat adalah hak individu.

“Kahwin pun tidak menjamin apa-apa, lihat sekarang pun ramai pasangan asyik bercerai berai. Lagi bagus begini, sekurang-kurangnya saya dan teman lelaki tidak terikat dan bebas dengan apa yang kami ingin lakukan,” katanya.

http://www.hmetro.com.my/articles/Serikkahwin/Article/artikelMA

Fantasi seks penghidap parafilia


PERBUATAN menyeksa pasangan untuk mendapat kepuasan seksual masih berlaku di Malaysia.


KEMATIAN misteri lelaki bercoli yang terjatuh dari tingkat 12 sebuah kondominium di Sentul, Kuala Lumpur membuka lembaran tahun 2011.

Kisah ini belum terungkai. Apakah motif lelaki keturunan Melayu berusia 26 tahun itu memakai coli sambil memanjat bangunan setinggi 17 tingkat itu?

Mangsa diandaikan sedang melakukan percubaan mencuri di beberapa buah rumah di kawasan tersebut. Dia turut dikaitkan dengan perilaku seksualnya yang luar biasa berdasarkan corak pemakaian mangsa ketika menemui ajal.

Sama ada disedari atau tidak, terdapat individu yang memperoleh kepuasan seksual dengan memakai pakaian atau peralatan peribadi milik jantina berlawanan.

Kes yang digelar transvestisme ini merupakan salah satu daripada cabang perilaku seks luar biasa atau disebut juga parafilia.

Bidang kegilaan seks luar biasa yang berleluasa dalam diam ini turut meliputi perbuatan mengintai (voyeurisme), menayangkan alat kelamin (ekshibisionisme), melakukan hubungan seks dengan kanak-kanak (pedofilia) dan menyalut tubuh dengan makanan sebelum melakukan hubungan seks (nyotaimori).

Selain itu, kegiatan melakukan seks dengan mayat (nekrofilia), haiwan (bestialiti) dan saudara kandung (incest) merupakan sebahagian lagi kegilaan parafilia.

Tidak terkecuali juga keinginan mencapai kenikmatan seks dengan cara yang ganas seperti memukul, mencekik dan menggunakan alatan untuk menyakiti pasangan.

Menurut pakar seksual lelaki, wanita dan reproduktif, Dr. Ismail Thamby, parafilia dikaitkan dengan kecelaruan mental yang menyerang penghidap masalah psikologi bipolar.

“Penghidap ini akan mengalami dua situasi berbeza pada satu-satu masa sama ada riang atau murung dalam tempoh tertentu,” ujarnya yang melihat punca lain parafilia disebabkan ketagihan peribadi yang timbul berdasarkan perkembangan minat pada mulanya.

Katanya lagi, perilaku ini tidak dikategorikan sebagai penyakit mental kerana kecelaruan ini berupaya untuk menjadi terlalu ekstrem bagitu juga sebaliknya.

Parafilia lebih ditumpukan kepada langkah untuk menaikkan syahwat dengan pelbagai teknik dan gaya.

Ismail tidak menolak kecenderungan untuk mencapai kepuasan seksual ini disebabkan oleh pengaruh daripada persekitaran yang bersifat global sekali gus menyuntik perasaan ingin tahu yang membuak-buak.


KEMATIAN lelaki bercoli yang terjatuh dari tingkat 12 sebuah kondominium di Sentul, Kuala Lumpur menimbulkan tanda tanya mengenai orientasi seksualnya.


Perlakuan parafilia, tambah Ismail, dikawal sendiri oleh penghidap menerusi saluran bersifat persendirian seperti menonton filem lucah atau melayari laman pornografi.

“Namun, apabila terdapat peluang lain untuk bereksperimentasi, sikap mencapai kepuasan seksual akan bertambah yang seterusnya menjadikannya satu bentuk ketagihan,” terang beliau.

Seks dengan haiwan

Ismail berkata, lelaki bahkan wanita tidak kira peringkat umur boleh menjadi pelaku parafilia.

“Mungkin wanita kurang menampakkan ciri perlakuan pelik ini kerana sifat lembut mereka berjaya menyembunyikan perlakuan ekstrem ini,” katanya.

Mudah terjebak dalam perlakuan seks luar biasa ini menyebabkan kegiatan parafilia terus berleluasa di negara sedang membangun seperti Malaysia, Kemboja, Vietnam, Filipina dan Thailand.

Menghuraikan kesan dan akibat perbuatan ini, Ismail sempat berkongsi pengalamannya merawat beberapa pesakit yang cenderung mendapatkan kepuasan seks dengan amalan yang luar biasa.

“Pada tahun 1990-an saya pernah merawat pasangan yang suaminya mempunyai masalah mati pucuk.

“Oleh kerana wanita tersebut menderita tidak mencapai kepuasan seks yang diinginkan daripada suaminya, dia memilih untuk melakukan hubungan seks dengan seekor anjing yang dipeliharanya di rumah,” cerita beliau.


KEMATIAN Nurin Jazlin turut dikaitkan dengan penghidap parafilia.


Selain itu, maklum Ismail, terdapat juga lelaki yang memperoleh kenikmatan apabila melakukan hubungan kelamin dengan anak kandungnya.

Perceraian yang diakibatkan gaya hidup tidak bermoral ini juga meninggalkan impak jangka panjang kepada individu terbabit.

Ada kes yang dirujuk kepadanya mengundang parah dalam kesihatan mental terutama golongan kanak-kanak yang pernah dicabul oleh orang dewasa lebih-lebih lagi melibatkan darah daging sendiri.

“Impak psikologi yang mendalam boleh meninggalkan trauma berlanjutan kepada kanak-kanak.

“Tidak mustahil ia akan menyebabkan depresi yang berpanjangan sehingga ke usia dewasa,” ujarnya yang menentang amalan tidak sihat ini.

Tambah Ismail, kematian juga boleh terjadi jika ‘permainan seks’ tidak mengikut prosedur yang betul apatah lagi apabila melibatkan kejutan elektrik dan peralatan tajam.

Oleh itu, rawatan terbaik yang diberikan Ismail adalah melalui teknik kauseling yang dilakukan secara berperingkat kepada pesakit.

“Oleh kerana perilaku ini tidak diklasifikasikan sebagai masalah mental, teknik kaunseling adalah langkah terbaik untuk membendungnya daripada terus menular,” tegasnya.

Mencari punca dari sudut pemakanan pula, pakar dietetik Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), Prof. Madya Dr. Sharida Abdul Razak menegaskan faktor pemakanan tiada kaitan dengan salah laku berkenaan.

“Melainkan individu tersebut mengambil dadah secara berlebihan dan bahan perangsang seks tanpa kebenaran pihak berkuasa,” ujarnya yang percaya faktor pergaulan liar tanpa batasan turut menjadi punca.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0213&pub=Kosmo&sec=Rencana_Utama&pg=ru_04.htm

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...