Tuesday, November 9, 2010

Kongsi derita

Oleh Maiamalina Mohamed Amin dan Aniza Zainudin

KUALA LUMPUR: Nasib malang menimpa mangsa banjir di Kedah dan Perlis terus mendapat perhatian syarikat korporat apabila Superaya Corporation Sdn Bhd (Superaya Corporation) dan Takaful Ikhlas Sdn Bhd (Takaful Ikhlas) masing-masing menyumbang RM20,000 serta RM15,000 kepada Tabung Bencana The New Straits Times Press (M) Berhad (NSTP)-Media Prima, semalam.

Turut menyerahkan sumbangan ialah Adabi Consumer Industries Sdn Bhd (Adabi) yang menyalurkan bantuan berbentuk barangan keperluan makanan bernilai RM30,000.


Eksekutif Perhubungan Awam dan Promosi Adabi, Norol Liza Zainal Abidin, berkata sumbangan berkenaan diharap dapat meringankan bebanan yang ditanggung mangsa banjir sejak 1 November lalu.

“Sememangnya sudah menjadi tradisi Adabi memberikan bantuan kepada orang ramai terutama apabila berlakunya bencana alam, malah kita turut memiliki tabung syarikat bagi sumbangan amal,” katanya ketika menyerahkan sumbangan kepada Pengarang Kumpulan Harian Metro/Metro Ahad, Datuk Mustapa Omar, di Balai Berita, di sini, semalam.


Sementara itu, sumbangan daripada pihak Superaya Corporation dan Takaful Ikhlas disampaikan kepada Pengarang Kumpulan Berita Harian, Datuk Mior Kamarulbaid Shahid. Hadir sama, timbalannya, Mahfar Ali.


Ketua Pegawai Eksekutif Superaya Corporation, Datuk Dr Jason Goh, berkata menjadi tanggungjawab pihaknya untuk menderma bagi meringankan penderitaan mangsa banjir, apatah lagi bencana berkenaan menyebabkan pelbagai kerosakan.

Sementara itu, Timbalan Presiden Perancangan Korporat Takaful Ikhlas, Yushida Husin, berkata sumbangan itu adalah sebahagian daripada program di bawah tanggungjawab sosial korporat (CSR) syarikatnya sejajar hasrat membantu masyarakat yang kesusahan.


Katanya syarikat itu turut menubuhkan pasukan sukarelawan khas untuk membantu mangsa bencana alam itu.

Individu dan organisasi yang mahu membantu mangsa banjir boleh menyalurkan sumbangan kepada nombor akaun Maybank 5141-0532-0757 dengan nama Tabung Bencana NSTP-Media Prima dan dihantar ke Bahagian Kewangan NSTP, 31 Jalan Riong, 59100, Kuala Lumpur.


Ia juga boleh disalurkan melalui Maybank2u, pindahan dana di mesin juruwang automatik (ATM) dan Kawanku Phone Banking, mesin deposit tunai, mesin deposit cek dan kaunter Maybank.

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Kongsiderita/Article/index_html

Abim rayu dana RM250,000

KUALA LUMPUR: Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) melancarkan kempen rayuan dana sebanyak RM250,000 yang diperlukan bagi membantu mangsa banjir di Kedah, Perlis dan Kelantan.

Presiden Abim, Dr Muhamad Razak Idris berkata, misi kemanusiaan itu digerakkan melalui Skuad Prihatin Abim yang juga pertubuhan bukan kerajaan (NGO) terawal membantu mangsa banjir di negeri terbabit.


Menurutnya, misi kemanusiaan fasa pertama bermula pada 4 hingga 7 November diketuai Ketua Biro Tugas-Tugas Khas (Kesihatan Abim), Dr Mohd Saifullah Al Hany dan 30 sukarelawan Abim dari Kuala Lumpur, Selangor, Perak, Kedah serta Perlis.

“Bantuan fasa pertama yang disalurkan seperti air mineral, beras dan makanan kering berjumlah RM15,000,” katanya.


“Selain itu, pemeriksaan kesihatan secara percuma turut diberikan kepada mangsa banjir di beberapa daerah di Perlis,” katanya. Beliau berkata demikian pada sidang media berhubung perkembangan mutakhir banjir dan pelancaran kempen rayuan dana untuk membantu mangsa banjir di Bilik Operasi Skuad Prihatin ABIM.


Hadir sama, Penolong Setiausaha Agung Abim, Maria Kamel; Penolong Pengurus Jabatan Antarabangsa Kemanusiaan dan Alam Sekitar Abim, Mohd Shakir Fahmi Fakrulrazi; Eksekutif Unit Media dan Teknologi Maklumat Abim, Mohd Firdaus Md Hamsin; Ketua Misi Kemanusiaan Kedah, Syamsulmuddin Ahmad Shah dan sukarelawan Skuad Prihatin Abim.

Dr Mohd Saifullah berkata, pihaknya akan menghantar bantuan seterusnya pada 12 hingga 14 November ini diketuai Setiausaha Biro Kesihatan Abim, Dr Shahrizal Azwan Shamsudin dan Dr Zafri Ismail.


Sehubungan itu, orang ramai, NGO, badan korporat dan agensi terbabit diharap bermurah hati menyalurkan dana membantu meringankan beban 60,000 mangsa banjir di Kedah dan Perlis.

Selain itu, masjid di seluruh Malaysia diharap sudi bekerjasama memperuntukkan sebahagian kutipan solat Jumaat pada bulan ini bagi membantu meringankan beban mangsa banjir.


Sumbangan boleh dibuat ke akaun Bank Islam Malaysia Berhad No. 14023010027432 atau melalui cek atas nama Angkatan Belia Islam Malaysia.


Pertanyaan lanjut hubungi Mohd Syakir di talian 013-3877722 atau Noraliza Effendy, 013-2128466/ 03-41084500.

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/AbimrayudanaRM250_000/Article/index_html

Salur bantuan tanpa ambil kira ideologi politik

KUALA LUMPUR: Bantuan kerajaan pusat yang akan disalurkan kepada mangsa banjir melalui jawatankuasa khas tidak mengira perbezaan ideologi politik, kata Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Chor Chee Heung.

Menurutnya, melalui jawatankuasa itu juga pihaknya akan bekerjasama dengan kerajaan negeri demi kebaikan semua.


“Sebab dalam isu banjir ia tidak mengira ideologi politik. Rumah siapa kena kita bantu. Itu paling penting.

“Kita tak nak dengar selepas ini ada mereka yang buat dakwaan tak dapat bantuan. Kita cuba untuk berlaku adil,” katanya diminta mengulas penubuhan satu jawatankuasa khas itu, semalam. Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, kelmarin, mengarahkan satu jawatankuasa khas ditubuhkan segera bagi menyalurkan bantuan yang boleh diberi kerajaan pusat dengan cepat untuk memudahkan mangsa banjir meneruskan kehidupan selepas banjir.

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Salurbantuantanpaambilkiraideologipolitik/Article/index_html

Kaji dakwaan RON95 cetus api dalam nahas

KUALA LUMPUR: Gabungan Persatuan-Persatuan Pengguna-Pengguna Malaysia (Fomca) menggesa agensi kerajaan dan pihak berkaitan mengkaji penggunaan bahan bakar RON95.

Gesaan itu dibuat berikutan terdapat dakwaan penggunaan bahan bakar berkenaan menjadi salah satu faktor kenderaan mudah terbakar apabila terbabit kemalangan.


Pengarah Komunikasi Fomca, Mohd Yusof Abdul Rahman berkata, walaupun dakwaan itu belum terbukti, satu kajian perlu dilakukan bagi memastikan bakar itu selamat digunakan pengguna kenderaan.

“Ada desas-desus mengenai penggunaan RON95 sebagai salah satu faktor kenderaan mudah terbakar. Bagaimanapun, dakwaan itu belum terbukti.


“Namun, perkara ini perlu dipandang serius dan pihak tertentu sewajarnya mengkaji kebarangkalian kebenaran dakwaan itu,” katanya.


Beliau mengulas mengenai jumlah kemalangan membabitkan kenderaan yang terbakar sehingga meragut nyawa kian meningkat kebelakangan ini.

Sabtu lalu, empat bersaudara rentung apabila kenderaan dinaiki terbakar selepas bertembung sebuah treler di Kilometer 119, Jalan Kuantan-Segamat, Pahang.


Mohd Yusof bagaimanapun tidak menolak kemungkinan kecuaian pemilik kenderaan menjadi salah satu faktor kenderaan terbakar apabila terbabit dalam kemalangan.

“Kini kebanyakan pemilik kenderaan gemar mengubah suai kenderaan di bengkel yang tidak bertauliah sehingga berlaku masalah pendawaian yang memudahkan kenderaan terbakar,” katanya.

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/KajidakwaanRON95cetusapidalamnahas/Article/index_html

Jangan Terus Aibkan Saya - Linda Onn

Selasa November 9, 2010

PETALING JAYA: Penyampai radio Suria FM, Linda Onn meminta agar tidak terus diaibkan sehingga menjejaskan imejnya sebagai seorang selebriti dan ahli perniagaan.

Kata Linda, dia kecewa dengan laporan sebuah akhbar mingguan Ahad yang menyiarkan artikel di ruangan gosip yang memberi gambaran jelas terhadap dirinya.

"Sudah sudah mengaibkan saya, kesabaran manusia juga ada batasannya. Dari peristiwa karpet merah di LA (Los Angeles) sehingga kisah percintaan dan pergaduhan dengan Fahrin Ahmad saya berdiam sahaja. Kini timbul pula kisah saya cuba untuk berlagak dengan hobi baru.

"Walaupun ruangan itu tidak mendedahkan siapa penyampai radio yang dimaksudkan, tapi gambaran yang diberikan jelas menunjukkan bahawa saya orang itu," ujarnya ketika dihubungimStar Online, Isnin.

Jelas Linda, perkara itu telah menimbulkan tanggapan negatif peminat dan rakan niaga terhadap dirinya.

"Sebelum saya membaca artikel tersebut ramai yang sudah memberitahu dan menasihatkan saya bersabar setelah membacanya. Ramai yang membacanya jelas mengetahui orang yang dimaksudkan.

"Ia memberi persepsi buruk kepada saya sebagai penyampai radio dan ahli perniagaan," ujarnya.

Dalam pada itu, Linda juga kecewa kerana kerjasama yang diberikan selama ini dibalas dengan tanggapan buruk oleh beberapa pihak.

"Saya tidak mahu membesarkan perkara ini, saya berharap mereka menghormati saya sebagai artis yang sudah lama dalam industri ini dan selidik dahulu perkara tersebut.

"Saya sudah beri kerjasama sebaik mungkin, dan saya harap mereka juga beri kerjasama kepada saya agar tidak terus menerus memburukkan nama saya," ujarnya kesal.

Terdahulu dalam blog peribadi miliknya, Linda telah menjelaskan bahawa dia tidak menggunakan motor berkuasa besar kepunyaannya itu atas tujuan keselamatan.

http://mstar.com.my/hiburan/cerita.asp?file=/2010/11/9/mstar_hiburan/20101108173440&sec=mstar_hiburan

Pelajar Malaysia Bantu Hospital Rawat Mangsa Bencana Merapi

Selasa November 9, 2010

YOGYAKARTA: Bencana letusan Merapi memberi peluang kepada sekumpulan pelajar Malaysia yang mengikuti kursus kedoktoran di Universiti Gadjah Mada di sini untuk membantu Hospital Sarjito merawat ratusan mangsa kejadian itu.

Mereka merupakan 38 pelajar yang tidak pulang Malaysia, sebaliknya tetap meneruskan program klinikal di hospital itu, yang merupakan sebahagian daripada UGM.

Pengarah Education Malaysia (EM) di Indonesia, Datuk Dr Junaidy Abu Bakar berkata, secara kebetulan pengarah hospital berkenaan memerlukan khidmat mereka untuk merawat 287 penduduk yang cedera parah dalam bencana itu setakat ini.

Kehadiran mereka juga banyak membantu hospital menangani sebilangan besar kes pesakit luar yang kebanyakannya sakit akibat terhidu debu dan pencemaran udara berikutan hujan abu volkanik Merapi.

"Mereka ingin menghabiskan tempoh klinikal dan situsi darurat ini memberi peluang kepada mereka mempelajari dengan lebih berkesan kes-kes kecemasan.

"Di bahagian forensik pula, mereka turut berpeluang mengkaji banyak kes mayat mangsa bencana itu. Ini merupakan pengalaman baru bagi mereka," katanya ketika dihubungi hari ini.

Dr Junaidy berkata,EM telah menempatkan seorang pegawainya di Yogyakarta bagi memantau keadaan para pelajar itu serta keadaan keselamatan di kota Yogyakarta.

"Jika keadaan di hospital berbahaya akibat letusan Gunung Merapi, kita akan pindahkan para pelajar ini ke Solo atau kawasan yang selamat.

"Buat masa ini, kesihatan mereka semua adalah pada tahap baik," katanya.

Semalam Kerajaan Malaysia telah membawa pulang 378 pelajar Malaysia yang sedang menuntut di beberapa institusi pengajian tinggi di Yogyakarta dengan tiga pesawat C-130 Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dari Solo.

Mereka diberi cuti oleh institusi pengajian masing-masing sehingga 13 November.

Penghantaran pulang pelajar itu dibuat berikutan bencana letusan Merapi, yang berterusan sejak 26 Oktober lalu, termasuk letusan paling dahsyat sejak seabad lalu pada 5 November apabila gunung berapi teraktif di dunia itu menyemburkan awan panas setinggi 8,000 meter.

Tiupan angin telah membawa hujan abu dan kerikil sehingga ke kota Yogyakarta, yang terletak 32 kilometer dari puncak gunung itu.

Sehingga kini, bencana Merapi telah mengorbankan lebih 100 orang dan mencederakan beratus-ratus orang. Penduduk sekitar lereng gunung berapi itu yang berpindah ke pusat pemindahan kini berjumlah lebih 200,000 orang.

Dr Junaidy berkata, pada masa ini sejumlah 1,000 mangsa turut ditempatkan di pusat pemindahan di UGM dan EM sedang berusaha memohon agar pihak universiti itu memanjangkan cuti para pelajar terbabit sehingga hari raya Aidiladha yang jatuh pada 17 November ini. - BERNAMA

http://mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2010/11/9/mstar_berita/20101108212350&sec=mstar_berita

Kerajaan Belum Cadang Mansuh Hukuman Mati - Nazri

Selasa November 9, 2010

KUALA LUMPUR: Kerajaan belum bercadang untuk memansuhkan hukuman mati kerana ia akan memberi impak besar kepada sistem perundangan negera, sidang Dewan Rakyat diberitahu pada Selasa.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata pindaan yang sewajarnya juga perlu dibuat kepada undang-undang jenayah yang tertentu sekiranya hukuman mati mahu dimansuhkan.

Bagaimanapun katanya, kerajaan menyambut baik apa-apa cadangan yang diberikan oleh mana-mana pihak yang menyokong supaya hukuman mati dimansuhkan.

"Cadangan itu akan diberikan pertimbangan yang sewajarnya setelah kajian yang menyeluruh dan penelitian yang rapi dibuat dalam pelbagai aspek dan juga setelah mengambil kira pandangan daripada pelbagai pihak," katanya.

Beliau menjawab pertanyaan Karpal Singh (DAP-Bukit Gelugor) sama ada kerajaan bersedia meminda kesemua undang-undang yang memperuntukkan hukuman mati dengan alternatif hukuman penjara seumur hidup selaras dengan keadaan di India di mana hukuman mati adalah dirizabkan hanya untuk kes-kes yang jarang berlaku.

Kepada soalan Datuk Marcus Mojigoh (BN-Putatan), Mohamed Nazri berkata kerajaan juga tidak bercadang untuk mengenakan hukuman mati terhadap perogol.

"Sepatutnya Malaysia harus mengikuti trend dunia untuk mengurangkan jenayah yang mensabitkan hukuman mati.

"Kalau rogol dikenakan hukuman mati bermakna kita menambah (hukuman mati), maka kerajaan tidak mencadangkan untuk melaksanakan hukuman mati kepada perogol," katanya.

Beliau menjelaskan kerangka perundangan negara yang mengekalkan hukuman mati hanya dalam kes jenayah serius dan berat adalah selaras dengan prinsip undang-undang hak asasi antarabangsa.

"Pelaksanaan hukuman mati mandatori di negara ini tertakluk kepada perlindungan tertentu seperti diperuntukkan oleh undang-undang, contohnya perlindungan daripada undang-undang jenayah kuat kuasa ke belakang dan perbicaraan berulang dalam Perkara Tujuh Perlembagaan Persekutuan.

"Hak untuk merayu kepada mahkamah lebih tinggi dan permohonan pengampunan kepada Lembaga Pengampunan juga adalah dijamin oleh undang-undang," katanya.

Mohamed Nazri berkata hukuman mati di negara ini juga tidak dilaksanakan terhadap wanita mengandung, individu hilang akal dan individu yang berusia di bawah 18 tahuun semasa perlakuan jenayah itu, sebagaimana yang diperuntukkan di bawah Akta Kanak-Kanak 2001 [Akta 611].

Katanya kerajaan juga melalui agensi-agensi yang berkenaan seperti Jabatan Peguam Negara sedang meneliti kewajaran untuk meminda Peraturan-Peraturan Perlu (Kes-kes Keselamatan) 1975 bagi tujuan menyelaraskannya dengan Akta 611 serta obligasi antarabangsa Malaysia sebagai negara pihak kepada Konvensyen Hak Kanak-Kanak.

Kepada satu lagi soalan Karpal, sama ada kerajaan bercadang untuk mengembalikan semula sistem juri yang dilihatnya sebagai sistem yang baik bagi menentukan tiada kesilapan dilakukan oleh hakim, Mohamed Nazri berkata ia boleh dibincangkan kembali sekiranya kerajaan terus mempertahankan supaya hukuman itu dilaksanakan. - BERNAMA

http://mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2010/11/9/mstar_berita/20101109130427&sec=mstar_berita

Sondol gajah

Sondol gajah

Oleh Ramli Ibrahim

CEDERA...Mohd Fikri menunjukkan kecederaan di dahinya.
CEDERA...Mohd Fikri menunjukkan kecederaan di dahinya.

GUA MUSANG: “Ketika memecut kenderaan, tiba-tiba pandangan saya gelap. Sedar-sedar, saya dapati kereta saya terperosok di bawah perut gajah,” kata Kamal Syazwan Kamarulzaman, 19, yang cedera selepas kereta dipandu merempuh gajah, awal pagi semalam.

Kejadian berlaku jam 3 pagi di Kilometer 68, Jalan Gua Musang-Kuala Krai dekat Kampung Sungai Lakit, di sini, ketika Kamal Syazwan bersama isteri dan seorang rakan dalam perjalanan dari Kota Bharu untuk pulang ke rumahnya di Rancangan Kemajuan Tanah Kesedar Paloh Satu.

Kemalangan itu menyebabkan dia dan rakan, Mohd Fikri Mat Nasir, 20, cedera ringan di muka dan menerima rawatan di Pusat Kesihatan Besar Bandar Chiku manakala isterinya, Nur Afiqah Abdul Hamid, 18, bernasib baik kerana tidak cedera.

Kamal Syazwan yang memandu Proton Iswara Aeroback berkata, dia tidak menyedari seekor gajah liar secara tiba-tiba keluar dari kawasan hutan dan berdiri di tengah jalan menyebabkan dia tidak sempat menekan brek.

“Memang ketika itu jalan berkenaan sunyi dan tiada kenderaan lain yang lalu menyebabkan saya memecut agak laju,” katanya.

Menurutnya, sebaik menyedari kereta dipandunya terperosok di bawah perut gajah, dia bersama isteri dan rakan dalam keadaan kelam- kabut bergegas keluar daripada kereta yang remuk kerana bimbang dipijak haiwan itu.

“Kami bersyukur kerana apabila keluar dari kenderaan, gajah berkenaan meninggalkan kawasan itu dan memasuki kawasan kebun penduduk di Kampung Sungai Lakit,” katanya yang tidak pasti sama ada gajah terbabit cedera atau tidak.

Kamal Syazwan berkata, dia diberi bantuan penduduk berhampiran yang bergegas keluar dari rumah selepas terdengar bunyi dentuman kuat kenderaannya merempuh gajah.

http://www.hmetro.com.my/articles/Sondolgajah/Article

Kecoh makhluk ganjil di tasik


GAMBAR yang dihantar ke Institut Sains Marin Virginia menunjukkan bentuk hidupan air yang mencetuskan kekecohan di Newport News baru-baru ini.


RICHMOND, Amerika Syarikat (AS) - Beberapa orang menemui satu benda ganjil yang besar dan bertompok-tompok terapung di sebuah tasik buatan di Oyster Point, bandar Newport News, Virginia, lapor sebuah akhbar kelmarin.

Pada mulanya, benda ganjil itu ditemui oleh seorang pekerja pejabat, Tracy Collier semasa membawa seekor anjing milik bosnya berjalan.

Dia dan beberapa pekerja pejabat lain kemudian menghubungi pakar-pakar di Institut Sains Marin Virginia dengan menghantar e-mel dan gambar makhluk itu.

Makhluk itu berdiameter kira-kira 1.21 meter dan bergerak ke dalam tasik sejauh 1.82 meter.

Ia kelihatan bergoyang semasa gelombang ombak membadai makhluk ganjil itu.

Pakar-pakar di institut tersebut menjelaskan bahawa makhluk ganjil itu merupakan koloni hidupan airPectinatella magnifica.

Koloni hidupan air itu muncul sama ada terapung atau berpaut pada objek terapung. - Agensi

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2010&dt=1109&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_08.htm


Pectinatella magnifica


BryozoanThis is the Pectinatella magnifica specimen which you were viewing. The following pictures are close-ups of its surface and internal jelly, taken just to the right of its break.

BryozoanP. magnifica has a clear, golden-tan jelly which is covered by the actual colony. Each of the small clusters in this close-up contains hundreds of the individual-animal lophophores.

BryozoanEven this closer view doesn't show the individual lophophores.

BryozoanThis view shows a little of that outer crust, but focusses on the internal jelly. The central detail is the broken end of its once-supporting twig. The jelly harbors a type of non-biting midge larvae, and appears to be a favored food for raccoons. (For technical information on the composition of this jelly, see 29 Sep 1997 message from Byron Backus.)

http://www.ask.com/bar?q=Pectinatella+magnifica&page=1&qsrc=2891&dm=all&ab=6&u=http%3A%2F%2Fwww.millermicro.com%2Fbryozoa2.html&sg=m8QWzN59bIz1EWLKCZZqJdXQjBc6hWsLoDDvVJ5ZPNI%3D%0D%0A&tsp=1289280056729

Bintang filem lucah akui pita video seks Woods palsuDEVON JAMES


NEW YORK - Bintang golf, Tiger Woods menarik nafas lega kerana nasibnya bakal berubah apabila seorang bintang porno, Devon James mengaku bahawa satu rakaman video seks yang menunjukkan dia bersamanya adalah palsu, lapor sebuah akhbar semalam.

Devon atau dikenali sebagai Melinda Janette sebelum ini mendakwa memiliki pita video seks berdurasi 62 minit yang menunjukkan dia melakukan hubungan seks dengan Woods.

Harga satu video rakaman seks itu yang boleh dibeli dengan menggunakan kredit kad atau PayPal turut diturunkan harga kepada AS$19.99 (RM61.72) dari AS$25.95 (RM80.13).

Pada bulan Jun lalu, bekas suami Devon memberitahu dalam sebuah laman web gosip bahawa satu perjanjian ditandatangani dengan sebuah syarikat penerbitan cakera video digital (DVD) bagi menjual rakaman tersebut.

Mereka menjangkakan jualan rakaman itu boleh mencecah sehingga AS$5 juta (RM15.44 juta)

Mereka turut mendakwa bahawa peguam Woods pernah menelefon dan mengugut untuk menyaman ekoran pendedahan rakaman berkenaan.

Namun, peguam bintang golf itu menafikan dakwaan mereka.

Sebelum ini, Woods tidak pernah menafikan mempunyai hubungan sulit dengan Devon yang merupakan seorang pelacur.

Devon mengaku bertemu dengan pemain golf itu ketika berumur 19 tahun. - Agensi

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2010&dt=1109&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_06.htm

Minyak enjin pesawat gergasi bocor


DUA buah pesawat Qantas Airbus A380 diletakkan di depan sebuah hangar di Lapangan Terbang Antarabangsa Los Angeles pada Jumaat lalu.


SYDNEY - Syarikat penerbangan Qantas Airways melanjutkan tempoh penggantungan pesawat gergasi dua tingkat Airbus A380 selama tiga hari lagi bermula semalam.

Penggantungan itu dibuat selepas minyak didapati bocor pada beberapa enjin pesawat itu sekali gus meningkatkan kebimbangan mengenai tahap keselamatan pesawat berkenaan.

Pada minggu lalu, pesawat itu melakukan pendaratan cemas di Lapangan Terbang Antarabangsa Changi, Singapura selepas salah satu daripada empat enjinnya meletup di udara.

Serpihan-serpihan bingkai sebuah enjin pada sayap pesawat itu bertaburan di bandar Batam dekat dengan Singapura sebelum pesawat itu mendarat cemas.

Namun dalam kejadian itu, tiada seorang pun daripada 459 orang yang menaiki pesawat tersebut mengalami kecederaan.

Walaupun Qantas mengumumkan penggantungan itu, syarikat penerbangan Singapore Airlines menyatakan, ia telah melakukan pemeriksaan terhadap semua 11 pesawat A380 dan mendapati tidak ada sebarang masalah ditemui.

Pesawat itu menggunakan enjin Rolls-Royce Trent 900.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Qantas Airways, Alan Joyce berkata, ujian yang dilakukan terhadap enjin itu mendapati terdapat sesuatu tidak kena pada enjin tersebut di tiga buah pesawatnya.

Sebelum ini syarikat itu mempunyai rekod yang cemerlang dalam penerbangan kerana ia tidak pernah terhempas dalam tempoh 90 tahun.

Syarikat Qantas mempunyai enam buah pesawat Airbus A380.

Menurut Joyce, syarikat Qantas tidak akan terbang selagi pihak pengurusan syarikat penerbangan itu yakin 100 peratus bahawa ia selamat digunakan. - AFP

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2010&dt=1109&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm

Gunung Merapi hambur awan panas satu kilometer


DEBU Gunung Merapi memenuhi kedai-kedai dan jalan di Pekan Muntilan.


GUNUNG MERAPI, Pulau Jawa - Gunung Merapi masih mengeluarkan bunyi gemuruh semalam manakala awan, gas dan serpihan dihamburkan setinggi satu kilometer ke udara.

"Berdasarkan apa yang kita lihat sekarang, ia akan meletus sekali lagi pada bila-bila masa," kata seorang ahli vulkanologi Indonesia, Surono.

Agensi Pengurusan Bencana Kebangsaan menyatakan, jumlah keseluruhan kematian akibat letusan itu meningkat dari 138 orang kepada 141 orang semalam.

Peningkatan itu ekoran pasukan penyelamat menemui lebih banyak mayat di kawasan pergunungan.

Pemerintah Indonesia turut meletakkan bandar Yogyakarta dalam keadaan berjaga-jaga ekoran letusan yang masih belum berhenti.

Lapangan terbang di bandar itu masih ditutup semalam dan debu tebal berterbangan di udara menyebabkan penduduk sukar bernafas.

Bagaimanapun, tidak ada arahan daripada pemerintah supaya penduduk meninggalkan bandar Yogyakarta.

Beberapa kampung kecil kelihatan seperti tidak berpenghuni dengan pintu dan tingkap rumah ditutup.

Namun, terdapat pakaian yang dibiarkan di penyidai.

"Apakah pilihan yang kami ada?'' soal seorang penduduk Sukirno, 37, yang menunggang motosikal bersama isteri dan seorang anak perempuan mereka berusia lapan tahun.

Menurutnya, dia akan menetap dengan saudara-maranya yang tinggal jauh dari gunung itu kerana bimbang debu tersebut akan menjejaskan kesihatan keluarganya.

Beberapa pakar menyatakan, ancaman terbesar di bandar itu ialah Sungai Code yang mengalir ke tengah bandar tersebut dari Gunung Merapi.

Sungai itu mungkin membawa lumpur berapi yang mengalir ke sungai apabila hujan sekali gus memusnahkan apa saja benda di laluannya.

Endapan gunung berapi telah memenuhi sebuah kawasan kediaman di tebing sungai.

Hampir 280,000 orang kebanyakannya yang tinggal di cerun gunung telah mendapatkan perlindungan di pusat-pusat kecemasan. Kebanyakan penghuni pusat kecemasan itu mengadu tiada tandas dan bekalan air bersih tidak mencukupi.

Gunung Merapi itu meletus pada 26 Oktober lalu dan ia masih belum berhenti.

Presiden Susilo Bambang Yudhoyono mengumumkan penghantaran satu briged tentera untuk membantu kerja-kerja bantuan dan pembangunan semula di tengah Jawa.

Pengumuman itu dilakukan selepas Indonesia turut dilanda tsunami pada 25 Oktober lalu ekoran gempa bumi dalam laut sekuat 7.7 pada skala Richter sehingga mengakibatkan 428 orang terbunuh manakala 15,000 lagi hilang tempat tinggal. - Agensi

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2010&dt=1109&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm

Nyaris terbakar hidup-hidup


SEBUAH kereta milik ahli keluarga Lai rosak dipercayai disimbah cat merah oleh ah long di Seremban baru-baru ini.


KUALA LUMPUR - Tindakan ah long yang menggunakan kekerasan untuk mengutip hutang nampaknya tiada kesudahan.

Terbaru, 13 sekeluarga menghadapi detik cemas apabila mendakwa mereka nyaris terbakar hidup-hidup apabila ketiga-tiga buah rumah teres yang didiami mereka dikatakan dilempar dua bom petrol oleh ah long di Taman Desa Rasa, Seremban, Negeri Sembilan baru-baru ini.

Difahamkan, kejadian pada pukul 1.30 pagi 27 Oktober lalu itu berkait rapat dengan kegagalan salah seorang ahli keluarga mereka berusia 27 tahun yang gagal melunaskan hutang dengan 12 ah long berjumlah RM140,000 sejak awal tahun ini. Wang pinjaman itu digunakan untuk bermain judi.

Dua biji bom buatan sendiri tersebut dilemparkan di depan dan belakang rumah hingga menyebabkan beberapa bahagian luar premis tersebut terbakar. Lebih teruk sebuah kereta salah seorang mangsa rosak akibat disimbah dengan cat merah.

Ketua keluarga tersebut, Lim Lai, 63, berkata, mereka semua terselamat apabila kejadian tersebut disedari oleh jiran yang terus menjerit dan mengarahkan mereka yang ketika itu sedang tidur supaya segera keluar.

Dakwanya, ini merupakan kejadian kali kedua di mana kenderaan salah seorang mereka pernah disimbah cat 10 hari sebelum itu.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2010&dt=1109&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_05.htm

Remaja terima darah HIV kini hidap AIDS


MUHD. KHAIRUN memeluk remaja lelaki malang yang kini dijangkiti AIDS di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Penderitaan seorang remaja yang dijangkiti virus HIV sejak 11 tahun lalu gara-gara kecuaian kakitangan Hospital Segamat, Johor semasa melakukan pemindahan darah ke atasnya berterusan setelah dia kini disahkan menghidap AIDS.

Remaja lelaki berusia 14 tahun itu dikesan menghidap AIDS sejak empat bulan lalu.

Dia dijangkiti virus HIV ketika mendapatkan rawatan di Hospital Segamat sewaktu diserang penyakit kuning ketika umurnya tiga tahun.

Pengerusi Biro Aduan Komuniti UMNO, Datuk Muhd. Khairun Aseh berkata, pemindahan darah tersebut dilakukan tanpa mendapat sebarang persetujuan daripada keluarga remaja itu.

"Pihak hospital mengakui kesilapan yang mereka lakukan dan memberi pampasan sebanyak RM100,000 bagi meringankan beban pesakit. Bagaimanapun, ia jumlah yang amat kecil dan dianggap tidak berpatutan dengan kesalahan yang mereka lakukan.

"Lebih malang, remaja itu sekarang hidup menderita apabila disahkan menghidap AIDS oleh pihak Hospital Kuala Lumpur (HKL) kerana sel darah putihnya semakin berkurangan," katanya di pejabat Biro Aduan Komuniti UMNO di sini semalam.

Menurutnya, remaja tersebut kini terpaksa menjalani rawatan yang terperinci di HKL akibat implikasi penyakit berbahaya tersebut kerana terdapat jangkitan kuman pada limpanya.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2010&dt=1109&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_02.htm

Kedah bantu mangsa banjir tanpa liputan media

Ali Hashim

KULIM, 9 Nov: Kerajaan Negeri Kedah telah turun padang untuk meninjau dan membantu mangsa banjir lebih awal dari apa yang didakwa oleh pimpinan Umno dan Barisan Nasional.

Demikian dinyatakan oleh Pegawai Khas Perhubungan Awam dan Politik Menteri Besar Kedah, Ustaz Hassan Razak semasa menyampaikan ceramah di Dewan Putra, Taman Putra, kelmarin.

Menurut beliau lagi apabila berlakunya musibah atau bencana seperti banjir di Kedah, kerajaan negeri menyalurkan bantuan kepada semua mangsa tanpa diskriminasi sepertimana yang didakwa oleh media arus perdana milik Umno dan BN.

"Bantuan awal disalurkan melalui pelbagai agensi negeri seperti Majlis Bandaraya Alor Setar, Pejabat Daerah Kubang Pasu dan Pokok Sena, Jabatan Kebajikan Negeri dan juga Kebawah Duli Sultan Kedah.

"Manakala badan politik yang menyalurkan sumbangan turut datang dari Lajnah Kebajikan PAS Kedah, Dewan Pemuda, PKR dan juga DAP. Bantuan sebanyak RM1.2 juta telah disalurkan bagi membantu mangsa banjir tanpa mengira kaum dan fahaman politik," tegasnya lagi.

Tambahnya, media arus perdana tidak bersikap adil dengan memberi laporan berat sebelah apabila sering menonjolkan kepimpinan BN semata-mata dengan meminggirkan kepimpinan kerajaan negeri yang turut turun padang menyalurkan bantuan dan sumbangan sehingga terpaksa meredah banjir sejak awal kejadian lagi.

Beliau yang juga merupakan Yang Dipertua PAS Kulim Bandar Baharu berkata, Umno di Kedah yang mengamalkan diskriminasi tanpa disedari oleh masyarakat.

"Sebagai bukti, saya nyatakan dalam permohonan bagi mendapatkan rumah mesra rakyat borang permohonan bagi mendapatkan rumah tersebut disediakan di pejabat Umno. Walaupun yang memohon itu adalah orang Melayu tanpa sijil ahli Umno maka ia akan didiskriminasikan.

"Begitu juga dengan permohonan pinjaman Tekun, mereka mendiskriminasikan orang Melayu yang bukan ahli Umno bagi mendapat pinjaman tersebut walaupun yang memohon itu adalah mereka yang layak dan memerlukan bantuan," ujarnya lagi.

http://www.harakahdaily.net/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=29390:kedah-bantu-mangsa-banjir-tanpa-liputan-media&catid=1:utama&Itemid=50

Adun BN cadang wang warga emas tiap bulan

Mohd Ali Hashim

GEORGETOWN, 9 Nov: Adun Teluk Bahang, Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya mencadangkan supaya kerajaan negeri memberi wang penghargaan warga emas sebanyak RM100 setiap bulan dan bukannya setahun sekali sepertimana yang dilaksanakan kini.

Adun Barisan Nasional (BN) itu juga menyatakan langkah tersebut adalah suatu perkara yang wajar dilaksanakan kerana warga emas sememangnya memerlukan bantuan dan perhatian.

"Apa salahnya sekiranya bantuan RM100 ini diberikan setiap bulan kepada warga emas yang memang benar-benar memerlukannya. Kerajaan negeri wajar memberi bantuan tersebut kepada warga emas yang memerlukan pembelaan sejajar dengan apa yang diwar-warkan selama ini," ujarnya mantan Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang, semalam.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang, Rosidi Hussain ketika dihubungi pula berkata, ini membuktikan Umno Pulau Pinang sememangnya tidak mempunyai pegangan dalam perjuangan mereka.

"Sepatutnya percakapan mereka sebagai pemimpin tidak harus berbelit-belit, sekejap kata wang penghargaan warga emas dari sumber yang haram ,kini kata wang itu patut diberikan setiap bulan pula.

"Mana satu yang mereka perjuangkan. Oleh kerana itu suka saya sarankan kepada kepimpinan Umno di Pulau Pinang supaya bermuhasabah diri sebelum membuat apa-apa tindakan yang akhirnya mencalitkan lumpur ke wajah mereka sendiri," ujarnya lagi.

Sebelum ini, Ketua Pemuda Umno Kepala Batas, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican mendakwa wang sumbangan warga emas itu dari sumber yang tidak halal.

Adun Penaga, Datuk Azhar Ibrahim turut mendakwa menerima wang yang dipulangkan bagi kawasan Dun Penaga, kemudian diikuti pula oleh Umno Bayan Baru.

Rentetan itu, Ketua Pemuda Umno Pulau Pinang, Norman Zahalan, turut membuat dakwaan yang sama dengan menjalankan usaha mengutip wang yang didakwa dari warga emas untuk dipulangkan kembali kepada kerajaan negeri.

http://www.harakahdaily.net/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=29389:adun-bn-cadang-wang-warga-emas-tiap-bulan&catid=1:utama&Itemid=50

Sukarelawan dialu-alukan bantu pasca banjir

Izwan Abdul Halim

ALOR SETAR, 9 Nov: Berikutan keadaan banjir di kebanyakan kawasan semakin pulih dan sebahagian besar mangsa banjir sudah pulang ke kediaman masing-masing, PAS Negeri Kedah akan menggerakkan gerak kerja fasa kedua dalam membantu mangsa banjir.

Menurut Penolong Setiausaha PAS Kedah, Ustaz Musoddak Ahmad, tumpuan akan diberikan kepada kerja-kerja pembersihan termasuk premis-premis awam seperti surau dan masjid.

Ujarnya, pihak PAS Kedah telah menetapkan jadual kepada PAS kawasan-kawasan seluruh Kedah untuk melaksanakan tugasan tersebut.

Beliau turut menyeru PAS kawasan dari seluruh negara dan badan bukan kerajaan (NGO) yang prihatin untuk turut serta membantu mangsa banjir khususnya kerja-kerja pembersihan.

“Bukan rumah sahaja, tempat orang ramai macam masjid, surau pun kena (banjir) juga. Jadi yang nak datang bantu kalau boleh kita minta bawa sekali peralatan. Kalau ada generator air lagi bagus bawa sebab banjir ni datang dengan lumpur sekali,” rayunya.

Sementara itu, beliau turut menjelaskan bahawa pihak Bilik Gerakan Banjir PAS Kedah sedaya upaya menyampaikan bantuan kepada semua mangsa melalui penyelia di kawasan-kawasan.

“Jadi dakwaan kata kita tidak bantu itu tidak benarlah. Kita telah dapatkan maklum balas daripada PAS Kawasan-kawasan dalam mesyuarat tadi. Semua pihak kita berikan bantuan,” jelasnya selepas mesyuarat Bilik Gerakan Banjir PAS Kedah di Kompleks PAS Kedah, Kota Sarang Semut, kelmarin.

http://www.harakahdaily.net/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=29387:sukarelawan-dialu-alukan-bantu-pasca-banjir&catid=1:utama&Itemid=50

Tiada pegawai Kelantan rasuah sejak 1990

Wartawan Kita

KOTA BHARU, 8 Nov: Sejak PAS menerajui Kelantan pada Oktober 1990 sehingga sekarang tidak ada pegawai kerajaan yang didapati terbabit dengan kesalahan rasuah.

Nombor sifar itu diberitahu Timbalan Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob (gambar) pada persidangan Dewan Undangan Negeri (Dun) Kelantan hari ini.

Pegawai terbabit dari golongan profesional dari gred N41 hingga N54.

Bagaimanapun menurutnya bilangan kakitangan sokongan dari gred N1 hingga 28 yang terbabit dengan kesalahan rasuah dicatat sebanyak 15 kes.

“Bagi kes jenayah pula hanya mencatat lima kes membabit pegawai profesional negeri sejak 1990 sehingga 2010.

“Manakala bagi kakitangan sokongan pula sebanyak 14 kes bagi kesalahan jenayah,” katanya menjawab soalan Zulkifli Mamat (PAS-Pulai Chondong).

Timbalan Menteri Besar berkata, kejayaan itu adalah hasil daripada dasar Membangun Bersama Islam yang diterap kerajaan negeri kepada kakitangan awam sejak 1990 sehingga sekarang.

Katanya, dasar itu berjaya diselami dalam jiwa setiap kakitangan kerajaan negeri sehingga mengelakkan diri daripada kegiatan rasuah dan jenayah.

Menjawab soalan tambahan Mohamed Mustapha (PAS-Demit) katanya, buku panduan dasar Membangun Bersama Islam akan ditambah baik dari semasa ke semasa.

“Kita lakukan selaras dengan tuntutan agama,” katanya.

http://www.harakahdaily.net/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=29380:tiada-pegawai-kanan-kelantan-terbabit-rasuah-sejak-1990&catid=1:utama&Itemid=50

Finas: Iklan Deepavali tiada kaitan dengan tukar agama

Finas: Iklan Deepavali tiada kaitan dengan tukar agama

M Krishnamoorthy
Nov 9, 10
10:00am

Iklan Deepavali terbitan Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) tidak ada kaitan dengan penukaran agama mana-mana masyarakat dan tidak seharusnya dilihat dari luar konteksnya, kata ketua pengarah Finas, Mohd Mahyidin Mustakim.

Katanya, iklan berkenaan bertujuan memupuk semangat 1Malaysia di kalangan masyarakat majmuk dan keluarga mereka yang meraikan pelbagai perayaan di Malaysia.

“Ikan ini adalah susulan iklan yang diterbitkan semasa Hari Raya apabila Muthu berkahwin campur dengan seorang rakyat tempatan Sarawak, Rina.

“Jadi, kami cuba memaparkan bagaimana rakyat Malaysia yang berlainan latar menyambut perayaan masing-masing. Kami juga ada iklan susulan semasa Krismas dan Tahun Baru Cina.

Menurut Mahyidin iklan itu adalah kerja kreativiti dan tidak seharusnya dicampurkan dengan politik.

“Iklan itu langsung tidak bertujuan merendahkan mana-mana bangsa dan sudah tentu idea menukar agama langsung tidak terlintas di minda kami,” katanya dalam saytu kenyataan.

Mahyidin merujuk kepada ulasan senator S Ramakrishnan yang mempersoalkan mesej pada iklan itu yang cuba dibawa oleh penerbit iklan berkenaan.

Katanya, jalan cerita iklan ini, hampir sama dengan drama Bollywood bila mana terdapat konflik pada permulaan tetapi semuanya berakhir dengan baik. Apabila iklan itu berakhir, ia memaparkan suasan kegembiran dan kebahagiaan di kalangan kedua-dua keluarga itu.

Iklan 30 saat yang didakwa disiarkan di RTM dan Astro - menunjukkan seorang lelaki dari keluarga beragama Hindu menghadapi masalah dengan keluarganya setelah dia berkahwin dengan seorang perempuan Islam.

Perempuan Islam itu pula keberatan memakan makanan yang disajikan oleh keluarga suaminya. Dia akhirnya menjamah makanan berkrenaan setelah diyakinkan oleh seorang rakan keluarga itu bahawa makanan itu adalah halal.

Hanya setelah perempuan Islam itu melahirkan anak, keluarga berkenaan menerimanya dan anak itu.

Menurut Ramakrishnan, iklan Finas itu memaparkan sikap bermusuhan keluarga Hindu dan gagal menangani isu soal pemaksaan penukaran agama sebelum seseorang boleh berkahwin dengan orang Islam.

Mahyidin sebaliknya berkata iklan itu cuba memaparkan tolak ansur dan perasaan kasih sayang di kalangan masyarakat pelbagai bangsa. Ia menunjukkan rasa hormat di antara berlainan bangsa di mana makanan halal disediakan untuk tetamu mereka yang beragama Islam.

http://malaysiakini.com/news/147649

Banjir semakin pulih, mangsa di Kedah berkurang

Nov 9, 10 10:54am

Keadaan banjir di Kedah semakin baik dengan jumlah mangsa di pusat pemindahan di Kota Setar dan Kubang Pasu semakin berkurangan.

Jurucakap Bilik Gerakan Banjir Majlis Keselamatan Negara berkata jumlah mangsa banjir yang masih berada di pusat pemindahan ialah 22,825 orang dari 5,761 keluarga.

Di Daerah Kota Setar, seramai 16,760 orang dari 4,112 keluarga masih berada di pusat pemindahan manakala di Kubang Pasu, jumlah mangsa yang masih berada di pusat pemindahan ialah 6,069 orang dari 1,649 keluarga.

Jurucakap itu berkata 56 pusat pemindahan masih dibuka iaitu 39 di Kota Setar dan 17 buah di Kubang Pasu.

- Bernama

http://malaysiakini.com/news/147654
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...