Thursday, August 4, 2011

Bicara pegawai Imigresen di mahkamah terbuka

Abdul Aziz Mustapha

KUALA LUMPUR, 3 Ogos: Mengapa lapan pegawai imigresen yang ditahan secara misteri di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) tidak dibicarakan dalam mahkamah terbuka, Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar (gambar) mempersoalkan.

"Jika benar mereka melakukan kesalahan dan terlibat dengan sindiket penyeludupan manusia, mengapa tidak dibicarakan mereka dalam mahkamah terbuka?

"Penahanan sedemikian di bawah ISA sentiasa dilihat sebagai usaha untuk menyembunyikan fakta dan dalang sebenar dan perkara ini telah lama berlaku kerana ketika kami ditahan di bawah ISA dalam operasi Lallang pada 1987 dahulu, terdapat beberapa pegawai imigresen yang berada dalam tahanan di Kem Kamunting bersama-sama kami," katanya.

Menurut Mahfuz, sejak dari dahulu lagi telah berulang-ulang persoalan mengapa kerajaan menafikan hak rakyat untuk tahu perkara sebenar dengan membicarakan pegawai-pegawai yang terbabit di dalam mahkamah terbuka dan bukan ditahan secara misteri di bawah ISA.

Isnin lalu, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein mengumumkan pembebasan lapan pegawai imigresen ditahan di bawah ISA pada tahun lalu itu kerana disyaki terlibat dengan sindiket penyeludupan manusia

"Akhbar harian melaporkan bahawa harta dan aset pegawai-pegawai tersebut mencecah jutaan ringgit, persoalannya adakah para pegawai rendah sahaja boleh melakukan perkara besar yang dari segi prosedurnya memerlukan penglibatan pihak atasan?

"Kita sudah beberapa kali melihat, apabila terdedah sesuatu kesalahan besar, yang diambil tindakan hanyalah para pegawai termasuk ketua setiausaha kementerian, tetapi menteri terlepas begitu sahaja," katanya.

Mahfuz berkata, akhbar harian juga menyebut perbuatan mereka sebagai perbuatan terkutuk.

"Persoalannya perbuatan terkutuk bagaimana dan adakah para pegawai rendah imigresen dan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) yang pernah ditahan di bawah ISA hakikatnya melakukan perbuatan terkutuk yang akhirnya menguntungkan Barisan Nasional (BN)?" kata Ahli Parlimen Pokok itu sambil merujuk kepada kes Likas.

Dalam kes tersebut, Hakim Datuk Muhammad Kamil Awang membatalkan keputusan pilihan raya DUN Likas yang menyebelahi BN pada 2001 atas alasan senarai pemilih 1998 bagi kawasan berkenaan tidak mengikut undang-undang di mana pengundi-pengundi hantu, termasuk yang bukan warganegara, terbukti dibenarkan membuang undi pada hari pengundian.

Dalam penghakimannya, Muhammad Kamil dipetik sebagai berkata, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) gagal menjalankan tanggung jawab mereka dalam mengesahkan dan menggazet senarai pemilih yang mencurigakan, di samping banyak laporan yang dibuat terhadap kepincangan SPR serta pihak kerajaan bagi menjalankan siasatan terhadap wujudnya orang yang tidak mempunyai kewarganegaraan dalam senarai pemilih.
Terbaru, blog Perisik Rakyat mendedahkan kebanjiran mereka yang hanya mempunyai status penduduk tetap (PR) dalam daftar pemilih.


Apa yang lebih mencurigakan, hanya beberapa jam selepas didedahkan, seorang pemegang status PR, Mismah, yang tersenarai dalam daftar pemilih tiba-tiba didapati menjadi warganegara oleh carian Malaysiakini dalam sistem JPN.

Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Yusof dilihat cuba berlepas tangan apabila mendakwa kesilapan itu mungkin berpunca akibat kecuaian teknikal JPN.

Mengulas reaksi Abdul Aziz itu, Mahfuz berkata: "Mereka boleh tuduh sesama sendiri dan kita tahu bahawa Abdul Aziz pernah menjadi Ketua Setiusaha Kementerian Dalam Negeri di mana JPN berada di bawahnya.

"Tetapi persoalannya adakah selepas ini pegawai rendah sahaja yang salah dan mungkin ditahan secara misteri di bawah ISA manakala pihak yang mendapat untung besar terutamanya yang mendapat pengundi hantu untuk menghalang kebangkitan rakyat dan mempertahankan kuasa secara penipuan akan terlepas begitu sahaja?"


http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/4698-bicara-pegawai-imigresen-di-mahkamah-terbuka

Husam: Kelantan mahu import beras dibuka untuk negeri PR


Husam Musa

Surat ini diutus kepada YAB Datuk Seri Perdana Menteri pada 1 Ramadhan.

Pertama, untuk mengucapkan salam Ramadhan kepada YAB Datuk Seri. Di samping itu, saya doakan juga dengan berkat Ramadhan, YAB Datuk Seri segera sembuh.

Kedua, untuk mencadangkan program pengurangan kos hidup yang melambung sekarang bagi membantu meringankan keperitan rakyat jelata. Ramadhan antara lain mendidik keprihatinan jiwa Mukmin terhadap anggota masyarakat yang lemah, terkesan dengan beban hidup dalam menyara kehidupan diri dan keluarga.

Melalui berlapar, kita merasai kesukaran rakyat yang miskin dan memerlukan. Kita menghayati keperitan mereka dan mendesak jiwa dan minda kita memikirkan seribu satu cara untuk berkongsi penderitaan mereka.

Salah satu isu yang menghimpit rakyat sekarang adalah kenaikan kos barang-barang keperluan seharian, seperti YAB Datuk Seri sendiri mengakuinya dengan cadangan langkah memerangi kos kehidupan sebagai satu lagi bidang keberhasilan utama negara seperti yang diumumkan oleh YAB sehari dua yang lalu.

YAB Datuk Seri,

Pada pandangan saya, Kerajaan Pusat mempunyai kuasa dan cara yang boleh menurunkan harga barang keperluan dengan segera, terutama beras, gula, tepung dan susu.

Salah satu penyumbang bagi tingginya harga barang-barang ini ialah dasar yang salah yang dilaksanakan oleh Kerajaan YAB Datuk Seri sendiri iaitu menentukan import kepada monopoli agensi atau syarikat tertentu.

Tanpa monopoli ini, harga barang keperluan dapat diturunkan serta merta.

YAB Datuk Seri,

Sebagai membuktikan dakwaan saya, YAB Datuk Seri boleh menyemak perbandingan harga dunia dan harga yang dikenakan kepada pengguna Malaysia. Sebagai contoh, harga beras gred berkualiti, purata adalah USD 650 semetrik tan. Bermakna harganya adalah RM 20 setiap sepuluh kilogram. Bandingkan berapa harga yang dikenakan kepada pengguna sekarang?

Bagi mengukuhkan pandangan saya bahawa harga barangan ini boleh dikurangkan melalui permit import yang tidak ekslusif kepada hanya satu syarikat seperti Bernas, izinkan Kerajaan Negeri melalui Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri, mengimport 500,000 metrik tan beras berkualiti premium untuk jualan Negeri Pakatan Rakyat sebagai langkah permulaan.

Seperti dalam makluman YAB Datuk Seri, penggunaan beras Negara adalah berjumlah 2 juta metrik tan dan apa yang kami pohon tidak menjejaskan pengguna negeri lain.

Insya’allah ia akan membantu empat perkara;

a. Harga yang lebih murah
b. Kualiti premium
c. Sekuriti bekalan makanan untuk keperluan Negara
d. Tidak membebankan kewangan kerajaan kerana ia tidak memerlukan subsidi.


Kami Insya’allah berkeupayaan melakukannya dalam tempoh dua minggu dari tarikh keizinan diberikan dan jika keizinan ini boleh disegerakan oleh YAB Datuk Seri, pengguna boleh menempuh Ramadhan ini dengan kos hidup yang lebih rendah.

Buat permulaan, Insya’Allah kami boleh mulakan dengan beras, gandum, susu dan gula.

Mengikuti surat ini nanti ialah surat-surat dan tindakan rasmi yang lain, termasuk dengan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan bagi menjadikan semangat Ramadhan membantu mereka yang berkesempitan suatu realiti.

Sekian, terima kasih.

Dato Hj Husam Musa
-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri
-Naib Presiden PAS


http://bm.harakahdaily.net/index.php/articles/depth/4670-husam-kelantan-mahu-import-beras-dibuka-untuk-negeri-pr

Anak KM S'wak berdepan prosiding hina mahkamah

Anak KM S'wak berdepan prosiding hina mahkamah
Hafiz Yatim
Ogos 3, 11
6:49pm

Mahkamah Tinggi Syariah Kuala Lumpur hari ini memberi kebenaran kepada Shahnaz A Majid untuk memulakan prosiding menghina terhadap bekas suaminya, yang juga anak lelaki Ketua Menteri Sarawak.

NONEIni ekoran kegagalan Datuk Seri Mahmud Abu Bekir Taib untuk mematuhi tuntutan bekas isterinya, Shahnaz (kiri), berhubung perintah mengenai harta sepencarian, yang diberikan oleh Mahkamah Tinggi pada 27 Jun.

Tiada tempoh masa ditetapkan dalam perintah tersebut. Bagaimanapun, Perintah 135 Prosedur Sivil Mahkamah Syariah menyatakan jika tiada tempoh masa diberikan, maka ia hendaklah dilakukan dalam tempoh tujuh hari dari tarikh penghakiman atau perintah tersebut.

Ekoran ianya tidak dipatuhi, maka prosiding menghina mahkamah akan didengar pada 12 September depan, setelah Hakim Mohd Amran Mat Zain membenarkan permohonan tersebut hari ini.

NONEPermohonan tersebut dibuat oleh peguam Dr Shahnaz Rafie Mohd Shafie dan Akbardin Abdul Kader hari ini.

Shahnaz, yang merupakan kakak ratu jazz Sheila Majid, menuntut harta sepencarian bernilai RM400 juta.

Rafie berkata sudah lebih sebulan sejak sesi yang lalu dan mereka masih lagi belum menerima dokumen-dokumen yang perlu mengenai harta sepencarian tersebut.

[Baca berita penuh]


http://malaysiakini.com/news/171914

Saksi: Surat Ling kepada Dr M tak ikut penilaian JPPH

Ogos 3, 11 8:52pm

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini diberitahu bahawa bekas Menteri Pengangkutan Tun Dr Ling Liong Sik mengemukakan surat mengandungi terma persetujuan yang berbeza dengan cadangan Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH) kepada bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Bekas Timbalan Ketua Pengarah Penilaian JPPH Datuk Mani Usilapan, 61, berkata lampiran mengenai terma-terma persetujuan bersama Kuala Demensi Sdn Bhd (KDSB) yang dihantar pada 29 Jun 2002 menyatakan kadar pembelian tanah di Pulau Indah adalah sebanyak RM25 sekaki persegi (skp) sedangkan JPPH menetapkan nilai sebanyak RM21 skp.

Katanya menerusi surat bertajuk 'Cadangan Pengambilan Balik Tanah Di Pulau Indah Untuk Pembangunan Pusat Distripark Serantau Di Pelabuhan Klang', lampiran itu turut menyatakan keluasan tanah yang akan dibeli adalah seluas 999.5 ekar (kira-kira 404.5 hektar) dan jumlah pembelian sebanyak RM1,088,456,000 tetapi pihak JPPH hanya membuat penilaian ke atas tanah seluas 830 ekar (kira-kira 335.9 hektar) sahaja.

Mani berkata antara terma lain yang dilampirkan bersama surat tersebut adalah tempoh bayaran balik berdasarkan kaedah pembayar tertangguh ialah selama 15 tahun; pendahuluan sebanyak 10 peratus dibayar sebagai "Earnest Money" di dalam dua peringkat (2 peratus setelah mendapat kelulusan dan 8 peratus sebaik sahaja perjanjian ditandatangani); kadar faedah sebanyak 7.5 peratus setahun dan moratorium selama empat tahun.

Mani yang disoal ketika pemeriksaan utama oleh Timbalan Pendakwa Raya Manoj Kurup berkata kesemua terma tersebut bukan yang dicadangkan oleh JPPH.

Katanya JPPH hanya mempertimbangkan cadangan tempoh bayaran balik selama 10 tahun, bayaran pendahuluan tahun pertama sebanyak 5 peratus dan kadar kupon 6 peratus.

Selain itu Mani berkata berikutan penilaian ke atas 999.5 ekar, jumlah yang diperoleh daripada kadar RM25 skp menyebabkan kos lebihan sebanyak RM720 juta.

Sementara itu ketika disoal balas oleh peguam Wong Kian Kheong, Mani berkata kesemua cadangan yang dipersetujui JPPH telah diberitahu kepada ketuanya iaitu bekas Ketua Pengarah Penilaian JPPH Datuk Sahari Mahadi.

Mengenai nilai RM25skp adalah untuk jumlah faedah bagi tempoh lebih daripada 10 tahun, katanya berkata beliau tidak memaklumkan kepada Sahari.

Mani berkata pada 9 Oktober 2000, beliau telah menulis surat kepada Ketua Setiausaha Kementerian Pengangkutan berhubung cadangan membeli tanah di kawasan yang sama seluas 830 ekar dan memutuskan bahawa kadar nilai tanah untuk maksud pengeluaran kos sekiranya tempoh bayaran balik dipanjangkan kepada 15 tahun, berasaskan terma-terma yang sama seperti untuk tempoh bayaran balik 10 tahun.

"Dengan andaian yang sama kadar yang diperolehi adalah RM25.82 skp," katanya.

Ketika ditanya Wong sama ada JPPH mempunyai statistik atau peratusan ke atas penilaian yang dibuat jabatan itu (diikuti atau tidak) oleh agensi kerajaan, Mani berkata: "Tiada statistik."

Dr Ling didakwa menipu Kerajaan Malaysia apabila tidak mendedahkan kepada Jemaah Menteri fakta berkaitan kadar faedah sebanyak 7.5 peratus setahun adalah tambahan kepada harga pembelian tanah pajakan negeri 7324 Lot 67894 yang berasaskan RM25 sekaki persegi iaitu RM1,088,456,000 sedangkan dia tahu JPPH, dalam menentukan nilai kadar RM25 skp, telah mengambil kira kadar kupon/faedah.

Dia juga didakwa atas dua pertuduhan pilihan (pindaan) iaitu menipu dan sengaja tidak mendedahkan kepada Jemaah Menteri fakta berkaitan kadar faedah sebanyak 7.5 peratus setahun adalah kadar faedah tambahan kepada harga pembelian tanah pajakan 7324 Lot 67894 berasaskan RM25 skp iaitu RM1,088,456,000.

Dr Ling didakwa melakukan semua kesalahan itu di tingkat 4, Pejabat Perdana Menteri, Bangunan Perdana Putra, Putrajaya antara 25 Sept dan 6 November 2002.

Perbicaraan di hadapan Hakim Datuk Ahmadi Asnawi bersambung esok.

- Bernama


http://malaysiakini.com/news/171929

Pelakon lagak ngeri: Sukar untuk keluar tingkap

Ogos 3, 11 8:42pm

Pelakon lagak ngeri, Mohd Haslin Azriff Ramley memberitahu inkues kematian pegawai kastam Ahmad Sarbaini Mohamad bahawa agak sukar untuk keluar dari tingkap - tempat mangsa didakwa jatuh - dan beliau mengambil masa tiga hingga empat minit untuk berbuat demikian.

NONESaksi ke-31 inkues itu menjelaskan walaupun mempunyai pengalaman dalam melakonkan adegan lagak ngeri, namun perasaan gementar dan takut tetap ada ketika cuba keluar dari tingkap berkenaan.

Ahmad Sarbaini, 56, yang bertugas di pejabat Kastam Pelabuhan Klang,
ditemui mati di gelanggang badminton di tingkat satu pejabat SPRM di Jalan Cochrane pada 6 April.


Sementara itu, pakar patologi Prof Dr Shahrom Abd Wahid dari Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM) berkata, Ahmad Sarbaini terjatuh dari aras tiga bangunan SPRM Wilayah Persekutuan
itu dengan tidak disengajakan.

Dr Shahrom, 54, yang juga saksi ke-32 inkues berkata daripada hasil penemuan yang dibuat selepas melawat tempat kejadian, didapati Ahmad Sarbaini (mangsa) keluar dari tingkap di bilik pantri di aras tiga bangunan itu untuk menuju ke bumbung berhampiran yang mengelilingi gelanggang badminton.

"Ini adalah kerana jika berdiri berhampiran tingkap, kelihatan bumbung yang terletak di sebelah kiri tingkap itu nampak dekat tetapi apabila mangsa berjaya keluar dari tingkap, didapati bumbung berada dalam kedudukan yang jauh," katanya ketika pemeriksaan utama oleh Timbalan Pendakwa Raya Mohamad Abazafree Mohd Abbas.

Dr Shahrom berkata Ahmad Sarbaini kemudiannya cuba meniti di atas tebing tingkap ke arah kanan untuk mencapai bumbung berhampiran sambil tangannya berpaut pada bingkai tingkap, namun tidak berjaya.

Saksi itu berkata mangsa kemudiannya cuba memanjat semula tingkap untuk masuk ke bilik pantri tetapi beliau tidak dapat mengimbangi badannya lalu tergelincir dan jatuh ke aras satu bangunan itu.

Katanya perlakuan itu dibuat dengan berhati-hati dan tidak terburu-buru kerana jika seseorang cuba melarikan diri dengan cara terburu-buru akan terdapat kecederaan dan tanda lebam pada badan disebabkan keadaan tingkap yang agak menyukarkan seseorang untuk keluar dengan cara sedemikian.

Beliau berkata kesimpulan yang dibuat juga berdasarkan kepada lakonan lagak ngeri yang dilakonkan semula oleh pelakon lagak ngeri, Mohd Haslin Azriff Ramley.

Saksi itu menjelaskan lakonan dibuat berdasarkan penemuan kesan calar pada cat dinding di bilik pantri, tapak kasut, kepala tali pinggang, kedudukan mayat yang berada selaras dengan tingkap di aras tiga berkenaan dan juga kesan pada tapak tangan mangsa.

"Terdapat kesan putih pada tapak kasut di sebelah kiri mangsa tetapi kesan itu tidak berapa jelas kerana terkena pada belakang seluar kanan mangsa semasa dia terjatuh dan juga terdapat kesan geseran pada kepala tali pinggang ketika mangsa dipercayai cuba masuk kembali ke dalam bilik pantri melalui tingkap," katanya.

Dr Shahrom berkata lakonan semula oleh pelakon lagak ngeri itu menunjukkan kemungkinan mangsa telah jatuh ke belakang apabila kaki kanannya tergelincir dari tebing tingkap dan jatuhan itu menyebabkan kecederaan teruk pada kepala dan keretakan pada tengkorak dan patah tulang di bahagian lutut.

Selain itu tiada tanda lain yang mencurigakan selain daripada disebabkan oleh kejatuhan dan tiada tanda-tanda mangsa dipaksa keluar dari tingkap itu.

"Jika mangsa dipaksa keluar dari tingkap, pasti akan terdapat kecederaan pada tubuh mangsa kerana dia akan melawan kembali serangan daripada seseorang dan akan ditemui kesan pergelutan di tempat kejadian," katanya. LAGI

- Bernama


http://malaysiakini.com/news/171927

Kiriman wang RM888,000 ke Dubai tidak dikembalikan

Ogos 3, 11 9:00pm

Bayaran RM888,000 yang dikirimkan kepada syarikat yang mengendalikan projek restoran Malaysia di Dubai, Emiriyah Arab Bersatu (UAE) pada 2007 tidak dikembalikan, walaupun projek berkenaan telah dibatalkan, Mahkamah Sesyen diberitahu hari ini.

Ketua Pegawai Operasi (COO) Pampena Sdn Bhd Idros Mohd berkata seorang pegawai syarikat LCL Interiors Low Chin Meng telah meminta pihaknya untuk menggantikan bayaran bagi projek restoran Awana Beijing, China and Awana Hydrebad, India yang disempurnakan oleh syarikat berkenaan.

Idros, 57, yang memberikan keterangan pada perbicaraan kes pecah amanah membabitkan Ketua Pengarah Tourism Malaysia Datuk Mirza Mohammad Taiyab dan bekas Ketua Pegawai Operasi Pampena Mohammad Rosly Md Selamat berkata beliau telah membawa cadangan berkenaan untuk perhatian lembaga pengarah Pampena pada 29 Oktober 2008.

Beliau berkata lembaga tidak bersetuju dengan cadangan LCL Interiors itu.

Sebelum itu, ketika pemeriksaan utama oleh Timbalan Pendakwa Raya Yusaini Amer Abdul Karim, saksi pendakwaan itu berkata sesiapa yang bertanggungjawab meluluskan pelaburan perlulah mematuhi tatacara pelaburan yang ditetapkan untuk anak syarikat sesuatu badan berkanun.

Katanya setiap pegawai awam dikehendaki segala arahan kewangan seperti yang ditetapkan dalam Arahan Perbendaharaan 1993 dan Pekeliling Am 1998.

Dalam kes ini, Pampena terlibat dalam pelaburan bersama pihak LCL Interiors dikehendaki mematuhi tiga syarat seperti mewujudkan satu anak syarikat yang baru, seorang anggota lembaga perlu dilantik sebagai anggota lembaga syarikat yang baru itu serta perjanjian serta terma-terma pemilik boleh disemak dari masa ke semasa.

Mirza, 54 dan Mohammad Rosly, 57, yang mengaku tidak bersalah atas tuduhan pecah amanah RM888,000 di pejabat Pempena di Tingkat 13, Manara Datuk Onn, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini pada 27 Februari 2007.

Menjawab soalan lain, Idros berkata adalah menjadi tanggungjawab selaku anggota lembaga dan Ketua pengarah Tourism Malaysia untuk memaklumkan tentang sebarang pelaburan.

Beliau juga berkata di Pampena tiada prosedur bertulis mengenai sebarang pelaburan, tetapi setiap pelaburan itu perlulah mendapat kelulusan lembaga pengarah.

Idros yang menyertai Pampena pada akhir tahun 2008 berkata kedudukan kewangan syarikat berkenaan adalah dalam keadaan tenat, di mana syarikat menanggung hutang sebanyak RM5 juta menyebabkan beberapa aset syarikat terpaksa dilupuskan untuk membayar hutang.

Perbicaraan di hadapan Hakim Che Mohamad Zulkifly Jusoh bersambung esok.

- Bernama


http://malaysiakini.com/news/171930

Nik Aziz nafi hidap kanser, akui ada masalah jantung

Nik Aziz nafi hidap kanser, akui ada masalah jantung
Ogos 3, 11 3:07pm

Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menafikan beliau menghidap penyakit kanser seperti yang dilaporkan dalam sebuah portal berita tetapi mengesahkan yang beliau kini menghadapi masalah saluran jantung tersumbat yang membatasi pergerakan hariannya.

"Kesihatan saya tak ada apa. Dakwaan itu tak betul...mengarut saja. Saya hanya (hadapi masalah) ada tiga saluran jantung yang tersumbat.

NONE"Cuma dalam rawatan saya terbaru di hospital tiga bulan sekali, saya tanya doktor di musim durian begini kolesterol saya tak tinggi, saya pun pelik," katanya kepada pemberita ketika ditemui di pejabatnya di Kota Bharu hari ini.

Portal berkenaan, www.kelatekito.net dilapor menyebut keadaan kesihatan Nik Aziz semakin serius di mana beliau dikatakan disahkan menghidap sejenis barah.

Laporan itu juga menyebut, masalah kesihatan Nik Aziz itu telah disahkan oleh sekumpulan pakar yang merawatnya ketika dimasukkan di wad Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) beberapa hari sebelum berlangsungnya Ijtimak Pilihan Raya Pas Kelantan.

NONEKetika ditanya mengenai kenyataan Anggota Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohd Hashim (kanan), yang mencabarnya supaya membuat kenyataan terbuka menafikan pertemuannya dengan Tengku Razaleigh Hamzah berhubung isu mempelawa anggota Parlimen Gua Musang itu menggantikan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai ketua pembangkang, Nik Aziz enggan mengulas lanjut sambil menyifatkan Zahrain sebagai "sampah".

"Dia tak kenal saya, saya tak kenal dia, orang yang lompat macam ini seperti sampah," katanya.

- Bernama


http://malaysiakini.com/news/171881

Wan Azizah: Minta jauhkan saya jadi seperti Rosmah

Wan Azizah: Minta jauhkan saya jadi seperti Rosmah
Salhan K Ahmad
Ogos 3, 11
10:44am

Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail berkata, rakyat Malaysia tidak akan melihat beliau membeli-belah di luar negara seperti sesetengah isteri para menteri.

Ditanya sekiranya beliau mungkin akan kerap membeli-belah di luar negara sekiranya suaminya, Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi perdana menteri, Wan Azizah berkata, "minta jauhkanlah saya jadi seperti Rosmah."

NONEMenurut Wan Azizah, beliau sebelum ini pernah melawat luar negara ketika suaminya masih belum dipecat daripada kerajaan BN.

Namun dalam lawatannya itu beliau sekadar melawat muzium seperti kompleks muzium kajian Smithsonian di Amerika Syarikat dan juga Museum of London.

"Saya telah pergi ke luar negara dan bertemu seorang isteri duta (Malaysia) dan dia bertanya saya, 'ke mana Datin Seri mahu kunjungi?'.

"Saya beritahu dia, muzium Smithsonian bagus. Kemudian dia beritahu saya, 'andalah isteri menteri pertama yang ajak saya pergi ke muzium," katanya lagi dalam satu temubual eksklusif dengan Malaysiakini.

NONEKatanya perkara yang sama juga berlaku apabila beliau mengunjungi Museum of London bersama isteri kepada seorang duta Malaysia.

Wan Azizah berkata, isteri duta berkenaan selepas itu memberitahunya bahawa itulah kali pertama beliau berkunjung ke muzium di negara itu.

Beliau berkata demikian ketika ditanya sekiranya beliau akan mengambil sikap yang sama seperti dakwaan-dakwaan yang dilemparkan terhadap Rosmah – terbaru melibatkan dakwaan pembelian sebentuk cincin berharga RM24 juta.

Dakwaan berkenaan mencetus kontroversi pada pertengahan bulan lalu apabila pengerusi Solidariti Anak Muda Malaysia, Badrul Hisham Shaharin, membuat laporan ke Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia berhubung dakwaan pembelian cincin berkenaan.

azlanBerlian yang dikenali sebagai“Natural Fancy Gray Cushion Cut Diamond” didakwa telah diterbangkan melalui Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur ke negara ini tanpa dikenakan cukai import.

Rosmah telahpun menyifatkan dakwaan berkenaan sebagai satu fitnah yang tidak ingin dilayaninya.


http://malaysiakini.com/news/171837

Maria Chin: Najib tak pernah tawar Stadium Shah Alam

Maria Chin: Najib tak pernah tawar Stadium Shah Alam
Ogos 3, 11 9:58am

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak tidak pernah menawarkan Stadium Shah Alam kepada sekretariat BERSIH 2.0 untuk berhimpun pada 9 Julai lalu bagi menuntut pembaharuan dalam sistem pilihan raya negara.

ipd kl bersih 090711 maria chin abdullahAhli jawatankuasa pemandu BERSIH 2.0, Maria Chin Abdullah (kiri) berkata Najib jelas mahu kembali meraih kepercayaan rakyat dengan mendakwa beliau menawarkan stadium itu tetapi ditolak sekretariat.

"Itu adalah fakta, kalau dia masih nak teruskan dia ada cakap demikian bagi kita buktilah dalam media di mana dia kata (tawar stadium) Shah Alam?" kata Maria ketika dihubungi TV Selangor, semalam.

Maria bagaimanapun mengakui, Najib memang menawarkan supaya perhimpunan itu dilakukan di dalam stadium, namun beliau tidak sesekali pernah menamakan stadium yang dimaksudkannya, sehinggalah sekretariat BERSIH memutuskan untuk berhimpun di Stadium Merdeka, Kuala Lumpur.

"Saya rasa sangat kecewa apabila beliau (Najib) memutar-belitkan kenyataan sebelum ini yang beliau (ada) tawarkan Stadium Shah Alam.

azlan“Dalam kenyataannya sebelum ini Najib tidak pernah menyebut atau menawarkan mana-mana stadium sehingga kami (penganjur BERSIH) memutuskan memilih stadium Merdeka.

“Najib harus memberitahu perkara sebenar," kata Maria dengan nada kesal.

Layanan baik

Najib semasa merasmikan Persidangan Tahunan Pemimpin Mahasiswa Malaysia (MSLS) Kelima Ahad lalu mendakwa beliau sebenarnya mahu menawarkan Stadium Shah Alam untuk himpunan BERSIH, namun ditolak.

NONE“Kita cadangkan stadium tapi tidak diterima, mereka masih mahu turun ke jalan.

"Dalam pemikiran saya, saya mahu berikan Stadium Shah Alam tapi mereka tolak,” kata Najib.

Najib juga mendakwa, beliau menawarkan untuk himpunan itu diadakan di stadium berikutan ia adalah saluran yang betul dan menjamin keselamatan peserta perhimpunan.

“Kita mahu ia (perhimpunan) dilakukan ikut saluran yang betul, sebab itu kita tawarkan stadium. Mengapa kita tawarkan stadium? Supaya mereka boleh berucap dan tidak turun ke jalanan kerana tiada sesiapa yang boleh jamin perhimpunan di jalan tidak akan timbulkan apa-apa masalah," kata Najib.

NONEMengulas kenyataan itu, Maria menerangkan sebaik sahaja dinasihati Yang Di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin agar perhimpunan BERSIH diteruskan di stadium, sekretariat akur dan memilih Stadium Merdeka.

Namun, tatkala itu Najib mengubah kenyataannya dan berkata, mana-mana pertubuhan yang ingin berhimpun mestilah berdaftar dengan Pendaftar Pertubuhan (ROS).

Tindakan itu menyaksikan peserta BERSIH tetap mahu mematuhi arahan Yang di-Pertuan agong dan cuba berkumpul di Stadium Merdeka.

Namun usaha mereka gagal, kerana bukan sahaja disekat tetapi dihambat oleh pihak berkuasa dengan air berkimia dan gas pemedih mata.

NONETidak kurang 1,600 orang juga ditangkap manakala ramai lagi yang cedera dan mendakwa diri mereka dikasari.

Najib dan pihak polis bagaimanapun menafikan semua dakwaan itu dan berkata peserta diberi layanan baik. Malah, kerajaan juga menerbitkan video-video bagi membuktikan, peserta itu tidak dikasari dan sememangnya diberi layanan yang baik.


http://malaysiakini.com/news/171831

PSM6 mengaku tak salah, mohon dibicarakan

PSM6 mengaku tak salah, mohon dibicarakan
Susan Loone
Ogos 3, 11
11:12am

Enam aktivis PSM yang dibebaskan daripada tahanan mengikut Ordinan Darurat minggu lalu telah didakwa di Mahkamah Sesyen Butterworth kerana memiliki dokumen subversif tanpa alasan sah.

Pendakwaan itu dibuat mengikut Seksyen 48(1) Akta Pertubuhan 1966 yang dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan.

Aktivis yang dikenali sebagai 'PSM 6' itu juga menghadapi pertuduhan mengikut Seksyen 29(1) Akta Keselamatan Dalam Negara (ISA) kerana didakwa memiliki dokumen 'subversif'.

azlanHakim Ikmal Hishan Mohd Tajuddin menetapkan jaminan pada RM8,000 setiap seorang sementara menunggu perbicaraan kes bermula 10 hingga 14 Oktober ini.

Keenam-enam mereka adalah ahli parlimen Sungai Siput Dr Jeyakumar Devaraj dan aktivis PSM yang lain iaitu Choo Chon Kai, Sarat Babu, M Sarasvathy, M Sukumaran, serta A Letchumanan.

Mereka akan dibicarakan bersama 24 aktivis PSM lain yang telah didakwa sebelum ini.

Tuduhan sama

Menurut peruntukan Seksyen 48, mana-mana orang yang didapati bertindak bagi pihak ataupun mewakili sesebuah pertubuhan haram dengan membawa bersama mereka 600 salinan risalah boleh dihukum maksimun lima tahun penjara ataupun denda RM5,000, atau kedua-duanya.

Sementara Seksyen 43 pula memperuntukkan seseorang yang menjadi ahli, menghadiri mesyuarat atau membantu sebuah pertubuhan haram boleh dihukum penjara tidak lebih tiga tahun atau didenda RM5,000 atau kedua-duanya sekali.

NONETuduhan yang sama juga dikenakan ke atas 24 aktivis lain yang dithana di Sungai Dua, Pulau Pinang ketika dalam perjalanan ke program jelajah 'Udah Bersaralah' pada 25 Jun lalu.

Semua 30 aktivis itu pada mulanya dituduh cuba melancarkan peperangan ke atas Yang di-Pertuan Agong tetapi ia kemudiannya digugurkan. Mereka didakwa pula menjadi ancaman kepada kenteteraman awam.

Polis kemudian mendakwa keenam-enamnya ditahan kerana “peranan utama” mereka pada perhimpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai lalu. Semua mereka dibebaskan pada 29 Julai.


http://malaysiakini.com/news/171843

Pendakwaan: EO6 mohon bicara

Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 3 Ogos: Enam aktivis PSM yang ditahan mengikut Ordinan Darurat dan dibebaskan ada 29 Julai lalu telah didakwa di Mahkamah Sesyen Butterworth hari ini.

Menurut Malaysiakini, kesemua mereka didakwa kerana memiliki dokumen subversif.

Pendakwaan dibuat mengikut Seksyen 43 Akta Pertubuhan ataupun pertuduhan pilihan Seksyen 48 (1) akta yang sama.

Aktivis yang dikenali sebagai 'PSM 6' itu juga menghadapi pertuduhan mengikut Seksyen 29(1) Akta Keselamatan Dalam Negara (ISA) kerana didakwa memiliki dokumen 'subversif'.

Hakim Kamal Hisham Mohd Tajuddin menetapkan jaminan pada RM8,000 setiap seorang sementara menunggu perbicaraan kes bermula 10 hingga 14 Oktober ini.

Keenam-enam mereka adalah ahli parlimen Sungai Siput Dr Jeyakumar Devaraj dan aktivis PSM yang lain iaitu Choo Chon Kai, Sarat Babu, M Sarasvathy, M Sukumaran, serta A Letchumanan.

Mereka akan dibicarakan bersama 24 aktivis PSM lain yang telah didakwa sebelum ini.

Menurut peruntukan Seksyen 48, mana-mana orang yang didapati bertindak bagi pihak ataupun mewakili sesebuah pertubuhan haram dengan membawa bersama mereka 600 salinan risalah boleh dihukum maksimun lima tahun penjara ataupun denda RM5,000, atau kedua-duanya.

Sementara Seksyen 43 pula memperuntukkan seseorang yang menjadi ahli, menghadiri mesyuarat atau membantu sebuah pertubuhan haram boleh dihukum penjara tidak lebih tiga tahun atau didenda RM5,000 atau kedua-duanya sekali.

Tuduhan yang sama juga dikenakan ke atas 24 aktivis lain yang dithana di Sungai Dua, Pulau Pinang ketika dalam perjalanan ke program jelajah 'Udah Bersaralah' pada 25 Jun lalu.

Semua 30 aktivis itu pada mulanya dituduh cuba melancarkan peperangan ke atas Yang di-Pertuan Agong tetapi ia kemudiannya digugurkan. Mereka didakwa pula menjadi ancaman kepada kenteteraman awam.

Polis kemudian mendakwa keenam-enamnya ditahan kerana “peranan utama” mereka pada perhimpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai lalu. Semua mereka dibebaskan pada 29 Julai.


http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/4694-pendakwaan-eo6-mohon-bicara

Unlikely for Ku Li to join opposition

Posted by admin on August 3rd, 2011

Tengku Razaleigh Hamzah’s stature is respected by both the Malays and the non-Malays but for him to take over as the opposition leader is most unlikely.Political analysts while admitting that Tengku Razaleigh (Ku Li ) is the one man who has the credibility and respect to weld the opposition parties together, say it may however never materialise.This speculation was started a few days ago by Independent MP Zahrain Mohamed Hashim of Bayan Baru.

He told Utusan Malaysia that the Pakatan leadership met Ku Li to convince him to head the opposition coalition for fear that Anwar Ibrahim may be jailed for sodomy.

“To even think of that… it’s not there yet. It is highly speculative at the moment but many things have to be in the right place.

“There have been rumours about Ku Li leaving Umno for a few years now but that has never taken place and he has stayed on. It will require something really dramatic for him to want to leave,” said Ooi Kee Beng, co-ordinator of Malaysia study programme at the Institute of Southeast Asian Studies.

“Pakatan will also need to allow Ku Li to assume that position. There are so many other factors like Ku Li’s age for one,” he added of the politician who is in his seventies.

“We must also remember that for this to materialise, Anwar needs to be out of the ‘race’ legally,” he said.

However, Ooi added that Ku Li’s name is being bandied about as the Gua Musang MP was a Malay leader who was broadly acceptable by Malays and the non-Malays.

“PAS president Abdul Hadi Awang still requires a lot support. Ku Li can fill in the gap. He is someone of stature and moral standing and respected by Malaysians. He also has a record of being a competent statesman,” he said.

Crazy idea

Prof James Chin of Monash University said that the idea is “crazy” but admitted that Ku Li is one of the few politicians in the political scene capable of holding the opposition together.

“There are very few politicians in the Malaysian political landscape that can bring together DAP, PAS and PKR. Ku Li is one of the the few,” he said.

“He can be brought in to hold Pakatan together if Anwar is jailed. But I think all of this is just in anticipation of the election and thus people are pushing for this crazy idea,” he added.

Chin also shared Ooi’s sentiment saying that Ku Li’s political skills are “not questionable” but stressed that the switch is unlikely.

UiTM Assoc Prof Shaharuddin Baharuddin also brushed aside any such possibility because Ku Li is someone who “plays it safe”.

“Although he is a politician on par with Dr Mahathir (Mohamad), he is someone who likes to play it safe,” he said.

He also recalled that Umno once considered Ku Li as a replacement to former premier Abdullah Ahmad Badawi, however that did not materialise.

He said Umno will be undermined if they lose Ku Li to the opposition.

“Ku Li is a giant, like Lim Kit Siang, Anwar, Mahathir. If Ku Li does leave, then it will undermine Umno and Najib will have to face another giant. I don’t think he can face so many giants,” he added.

Perkasa president Ibrahim Ali is also confident that Ku Li will not accept the offer from the opposition.

Describing the Umno veteran as a wise statesman, he said the Kelantan prince will not falll into this political trap.

Ibrahim said if Pakatan was sincere, it should have made the offer earlier and not wait until Anwar is slapped with a sodomy charge.

“I know this effort (to rope in Ku Li) has been going on, but I am confident he won’t take up the offer. He (Ku Li) once told me that he is a Muslim, and his party is Umno,” he added.


http://www.kl-today.com/2011/08/unlikely-for-ku-li-to-join-opposition/

CAP: Warga tua terberak tunggu wang kebajikan

CAP: Warga tua terberak tunggu wang kebajikan
Ogos 3, 11 5:05pm

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) mendakwa keadaan Bank Simpanan Nasional (BSN) di Jalan Macalister, Pulau Pinang adalah sebegitu kelam kabut dan sesak pada setiap minggu pertama setiap bulan.

Ini kerana menurut presidennya SM Mohamed Idris, beliau dimaklumkan sepanjang tempoh itu golongan tua, ibu tunggal, orang kelainan upaya (OKU) dan miskin tegar akan membanjiri bank itu dan semua cawangannya di seluruh negara untuk mengeluarkan bayaran kebajikan bulanan mereka.

NONE“Ramai daripada penerima ini yang telah berusia dan resah serta terpaksa berdiri dalam barisan sehingga ke pintu masuk bank.

“Pegawai kami diberitahu terdapat keadaan di mana golongan tua terutama sekali mereka yang sakit terkencing dan terberak dalam premis ketika menunggu untuk mengeluarkan wang mereka,” katanya dalam satu kenyataan media.


Sebelum ini, menurut SM Mohamed (kiri), bayaran dibuat melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat.

BSN kemudiannya dilantik menjadi bank komuniti untuk menyalurkan bayaran itu.

Menurut presiden CAP itu, BSN juga cuba untuk mengatasi masalah berkenaan dengan mengeluarkan kad ATM tetapi kebanyakan penerimanya enggan menggunakan mesin bagi tujuan pengeluaran.

“Ramai mendakwa adalah sukar bagi mereka menggunakan mesin dan ada ketikanya mereka lupa nombor pengenalan diri (PIN). Keadaan ini boleh dijangkakan kerana mereka sudah berusia dan sering lupa,” katanya.

Sehubungan itu, SM Mohamed menggesa Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat supaya segera mencari jalan penyelesaian kepada masalah ini.

Katanya, bank komersial lain juga perlu menyediakan perkhidmatan untuk memudahkan golongan berkenaan mengeluarkan wang kebajikan mereka.

“Semua bank mestilah memainkan peranan mereka dalam membantu komuniti memandangkan inilah apa yang dikatakan tanggungjawab sosial korporat (CSR),” akhiri kenyataan media CAP itu.


http://malaysiakini.com/news/171901

Terberak tunggu bayaran wang kebajikan

Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 3 Ogos: Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) diberitahu terdapat golongan tua yang terkencing dan terberak dalam premis BSN ketika menunggu untuk mengeluarkan wang.

Presidennya, SM Mohamed Idris (gambar) berkata, pihaknya ketika mengunjungi Bank Simpanan Nasional (BSN) di Jalan Macalister, Pulau Pinang hari ini amat terkejut apabila melihat keadaan kelam kabut di premis bank itu.

“Ketika bertanyakan berkenaan hal itu, pegawai kami difahamkan bahawa setiap minggu pertama pada setiap bulan begitulah keadaannya memandangkan golongan tua, ibu tunggal, orang kelainan upaya (OKU) dan miskin tegar akan membanjiri bank itu dan semua cawangannya di seluruh negara untuk mengeluarkan bayaran kebajikan bulanan mereka,” ujarnya dalam kenyataan kepada Harakahdaily.

Menurutnya, ramai daripada penerima itu yang telah berusia dan resah serta terpaksa berdiri dalam barisan sehingga ke pintu masuk bank.

“Pegawai kami diberitahu terdapat keadaan di mana golongan tua terutama sekali mereka yang sakit terkencing dan terberak dalam premis ketika menunggu untuk mengeluarkan wang mereka,” ujarnya.

Sebelum ini, katanya bayaran dilakukan melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat.

Bank Simpanan Nasional menjadi bank komuniti yang dilantik untuk menyalurkan bayaran itu.

Menurutnya, BSN cuba untuk mengatasi masalah itu dengan mengeluarkan kad ATM tetapi kebanyakan penerimanya enggan untuk menggunakan kaedah pengeluaran itu kerana ramai mendakwa adalah sukar bagi mereka untuk menggunakan mesin dan ada ketikanya mereka lupa nombor pengenalan diri (PIN).

Keadaan itu, ujarnya boleh dijangkakan kerana mereka sudah berusia dan sering lupa.

“CAP menggesa Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat segera mencari jalan penyelesaian kepada masalah ini dan meminta bank komersial lain agar turut menyediakan perkhidmatan ini,” ujarnya lagi.

Beliau berkata, semua bank mestilah memainkan peranan mereka dalam membantu komuniti memandangkan itulah apa yang dikatakan tanggungjawab sosial korporat (CSR).


http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/4704-terberak-tunggu-bayaran-wang-kebajikan

Wikileaks: ISA 2008 halang ahli Umno lompat parti

Wikileaks: ISA 2008 halang ahli Umno lompat parti
Ogos 3, 11 1:37pm

Sebuah kabel diplomatik dari kedutaan Amerika Syarikat yang dibocorkan oleh penulis blog Raja Petra Kamaruddin mendedahkan tahanan tiga individu mengikut Akta Keselamatan Dalam Negara (ISA) pada 2008 telah menghentikan ahli parlimen Umno daripada berpaling tadah.

nur jazlan mohamed 071008 02Menurut kabel yang diperolehi dari laman sesawang Wikileaks dan disiarkan di blog Malaysia Today milik Raja Petra, perkara itu disahkan oleh ahli parlimen Pulai Nur Jazlan Mohamed pada Oktober 2008, sebulan selepas penahanan ISA tersebut.

“Pada awal Oktober, MP Umno Nur Jazlan (kiri) memberitahu (kaunselor politik kedutaan Amerika Syarikat Mark D Clark) bahawa tahanan ISA itu “amat berjaya” mencapai objektif Umno untuk menakut-nakutkan MP yang bercadang menyertai (ketua pembangkang) Anwar (Ibrahim),” petik kabel itu.

Kabel yang bertajuk 'Anwar shifts gears, not goals, say aides', juga melaporkan perkara berkenaan diakui oleh naib presiden PKR Tian Chua dan Sivarasa Rasiah dalam dua pertemuan berasingan dengan Clark pada November 2008.

Raja Petra, ahli parlimen Seputeh Teresa Kok dan wartawan Sin Chew Tan Hoon Cheng ditangkap di bawah ISA pada 12 September 2008.

Tan dibebaskan 18 jam kemudian, Kok pada 19 September manakala Raja Petra pula dikurung lebih 50 hari.

isa 3 teresa raja petra tan hoon chengBagaimanapun, ketika diminta mengulas laporan itu, Nur Jazlan berkata ia amat melucukan kerana kedutaan Amerika Syarikat berpendapat beliau boleh mengesahkan alasan di sebalik penahanan itu.

Sambil ketawa beliau berkata: “Kami (Clark dan Nur Jazlan) berjumpa pada satu majlis dan berbual biasa, malah saya tidak ingat apa yang dibualkan itu.

Kuasa eksekutif

“Untuk mengatakan saya boleh mengesahkan perkara seperti itu, sesuatu yang hebat. Saya tidak mempunyai kuasa eksekutif,” katanya kepada Malaysiakini.

Menurut kabel yang tidak bertarikh itu dan ditandakan “rahsia”, Chua dan Sivarasa mengesahkan bahawa PKR terus berusaha mendapatkan ahli Umno berpaling tadah selepas tarikh 16 September gagal.

anwar ibrahim and september 16 event“Tempoh masa telah berubah dari Disember kepada Mac 2009, selaras dengan pemilihan parti Umno ketika Najib diangkat sebagai presiden Umno tanpa pertandingan.

“Pegawai PKR berkata Anwar dan parti itu tetap fokus mahu mengambil alih sebelum Najib dilantik kerana percaya beliau akan menggunakan tindakan kuku besi mengekang pembangkang sebelum pilihan raya umum akan datang,” petik kabel itu lagi.

Menurut kabel itu lagi, mereka yang menjadi perantaraan berkenaan adalah ahli parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah dan ahli parlimen Rembau Khairy Jamaluddin.

Khairy yang juga ketua pemuda Umno dikatakan menjadi perantaraan di antara bapa mentuanya,Tun Abdullah Ahmad Badawi dan Anwar.

[Baca berita penuh]


http://malaysiakini.com/news/171867

Wikileaks: Khairy nafi orang tengah

Posted by admin on August 3rd, 2011

Khairy Jamaluddin menafikan beliau pernah mengadakan pertemuan dengan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mendapatkan sokongan ke atas legasi pembaharuan dibawa Tun Abdullah Ahmad Badawi sebelum bekas perdana menteri itu meletakkan jawatan.Ahli Parlimen Rembau memberitahu bahawa beliau tidak pernah bertemu dengan Anwar bagi pihak bapa mertuanya sebagaimana didedahkan oleh kabel diplomatik Amerika Syarikat.

“Abdullah mahukan sokongan tidak belah bahagi ke atas rang undang-undang (yang dibawa beliau). Ia adalah penting bagi beliau dan Umno, undang-undang itu diluluskan,” kata Ketua Pemuda Umno ini.

Portal berita Malaysia Today hari ini menerbitkan maklumat kabel itu, yang memetik Sivarasa Rasiah, Naib Presiden ketika itu dan penggantinya Chua Tian Chang berkata Khairy ada mendampingi Anwar berhubung sokongan ke atas pembaharuan kehakiman sebagai “sebahagian daripada legasi Abdullah.”

Khairy juga menafikan pakej pembaharuan terbabit termasuk Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah dan Akta Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan merupakan strategi-strategi politik untuk mengetepikan sebarang usaha menggantikan Abdullah sebagai perdana menteri.

“Saya (masih) ingat Abdullah ada meminta Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz agar memberi taklimat kepada semua ahli Parlimen termasuk pembangkang mengenai rang undang-undang itu,” kata Khairy tetapi menegaskan, beliau tidak memainkan sebarang peranan sebagai orang tengah bagi Abdullah dan Anwar ketika itu.

Dalam maklumat kabel diplomat yang didedahkan itu, Duta Amerika Syarikat James R. Keith memberitahu kerajaannya bahawa Abdullah mengekalkan kontak dengan Anwar menerusi Khairy sebelum menyerahkan tampuk kepimpinan kepada Datuk Seri Najib Razak pada April 2009.

Chua dan Sivarasa didakwa mengesahkan perkara ini ketika mengadakan pertemuan dengan setiausaha-setiausaha politik secara berasingan pada 3 dan 5 November 2008.

Keith juga menulis bahawa pemimpin veteran Umno Tengku Razaleigh Hamzah juga membuat tanggapan bahawa Khairy bertindak sebagai orang tengah bagi Anwar dan Abdullah untuk bekerjasama.


http://www.kl-today.com/2011/08/wikileaks-khairy-nafi-orang-tengah/

Najib, Rosmah hanya beri keterangan jika disepina

Najib, Rosmah hanya beri keterangan jika disepina
Hafiz Yatim
Ogos 3, 11
12:54pm

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor, bekas Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan dan bekas ketua polis Melaka Datuk Mohd Rodhwan Yusof akan hanya ditemubual jika mereka disepina.

Perkara itu dimaklumkan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini oleh Peguam Cara Negara II, Datuk Mohamed Yusof Zainal Abiden.

NONE"Menurut afidavit (DPP Mohd) Hanafiah (Zakaria), mereka enggan datang kerana mereka bukan saksi utama,” kata Yusof.

"Justeru, mereka akan hanya ke mari jika disepina sebagai saksi.”

Ketiadaan komitmen daripada saksi telah menyebabkan peguam Anwar sukar membelannya. Lebih-lebih lagi 71 kenyataan yang dirakamkan oleh polis, sebelum ini, termasuk daripada Najib, Rosmah dan Musa tidak serahkan kepada pihak pembelaan.

Ini berikutan keputusan Mahkamah Persekutuan yang memutuskan Seksyen 112 memperuntukan supaya kenyataan tidak perlu dibekalkan kepada pihak pembelaan.

Sehubungan itu, Mahkamah Tinggi pada Isnin ini akan memutuskan sama ada permohonan Anwar memanggil 15 orang saksi termasuk Najib dan Rosmah untuk dibawa ke mahkamah bagi ditemu bual dibenarkan atau sebaliknya.

Peguam Sankara Nair memberitahu wartawan di luar mahkamah bahawa pihaknya menerima surat memaklumkan perkara itu pada 18 Julai lalu.

Isnin lalu, Anwar memfailkan notis usul kedua memohon mahkamah mengeluarkan perintah untuk pihaknya menemu bual 10 saksi alibi dalam kes liwat yang dihadapinya sebelum beliau memberi keterangan membela diri.

azlanSenarai terbaru itu membabitkan dua nama berprofil tinggi, termasuk bekas pengarah eksekutif Institut Penyelidikan Ekonomi Malaysia Mohamad Ariff Abdul Kareem dan ketua pegawai operasi Bursa Saham Malaysia Omar Malek Ali Merican.

Dalam permohonan itu Anwar juga menamakan dua bekas pembantu rumah kepada Hasanuddin Abd Hamid, pemilik unit kondominium di mana kejadian liwat didakwa berlaku.

Seorang daripada pembantu rumah itu dikenal pasti sebagai Suliati manakala seorang lagi Fitria Dipan.

Enam lain yang dinamakan ialah Abdullah Sani Said (bekas pemandu Anwar), Mokhtar Mustafa, Nik Mahmood Nik Hassan, Noor Sham Abdul Hamid, Mohd Khoharullah Abdul Majid, dan Raymond Yeoh Cheng Seong (pegawai bank).

Pada 26 Julai, Anwar memfailkan satu notis usul memohon pihak pembelaan dibenarkan menemu bual lima saksi, termasuk Najib dan Rosmah sebelum beliau membela diri pada 8 Ogos.

Turut dinamakan ialah Hasanuddin Abd Hamid pemilik unit kondominium di mana kejadian didakwa berlaku; bekas Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan dan bekas Ketua Polis Melaka Datuk Mohd Rodwan Mohd Yusof.

azlanPada 16 Mei, Hakim Mohamad Zabidin memerintahkan Anwar membela diri selepas memutuskan bekas pembantu Anwar, Mohd Saiful Bukhari Azlan, pengadu dalam kes liwat itu, adalah bercakap benar dan seorang saksi berwibawa.

Beliau menetapkan 8-26 Ogos untuk mendengar kes pembelaan.Anwar mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen pada 7 Ogos 2008, terhadap pertuduhan melakukkan seks di luar tabii di Kondominium Desa Damansara di Bukit Damansara, antara 3.10 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun tahun yang sama.

[Baca berita penuh]


http://malaysiakini.com/news/171856

Keputusan Anwar panggil Najib Isnin ini

Keputusan Anwar panggil Najib Isnin ini
Ogos 3, 11 4:31pm

Mahkamah Tinggi menetapkan 8 Ogos untuk memebuat keputusan berhubung permohonan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menemu bual 15 saksi termasuk Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan isterinya Datin Seri Rosmah Mansor bagi perbicaraan kes liwat yang sedang dihadapinya.

Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah menetapkan tarikh itu selepas peguam yang mewakili Anwar, Karpal Singh dan Peguam Cara Negara II Datuk Mohamed Yusof Zainal Abiden yang mengetuai pasukan pendakwaan, selesai mengemukakan hujahan masing-masing.

Dalam permohonan itu, Anwar memohon mahkamah mengarahkan pihak pendakwaan memastikan kehadiran semua saksi, yang ditawarkan oleh pihak pendakwaan di akhir kes mereka, kepada mahkamah, untuk ditemu bual oleh pihak pembelaan.

Dalam permohonan itu, Anwar mahu menemu bual Najib, Rosmah, Hasanuddin Abd Hamid, pemilik unit kondominium di mana kejadian liwat itu didakwa berlaku, bekas Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan dan bekas Ketua Polis Melaka Datuk Mohd Rodwan Mohd Yusof.

Ketua Pembangkang itu juga mahu menemu bual 10 saksi alibi sebelum beliau memberikan keterangan pada Isnin. Kesemua 15 saksi berkenaan ialah antara 25 saksi yang mahu ditemu bual oleh pihak pembelaan dalam membuat persediaan bagi kes pembelaan dijadualkan dari 8 hingga 26 Ogos.

Pada akhir kes mereka, pihak pendakwaan menawarkan 71 saksi, di mana pihak pembelaan memilih untuk menemu bual 25 saksi. Daripada 25 saksi itu, hanya lima saksi telah ditemu bual setakat ini.

Mereka ialah bekas ratu pecut negara Datuk Mumtaz Jaafar, Dr Mohd Osman Abd Hamid yang pernah bertugas di Pusrawi, adik perempuan bongsu Mohd Saiful Bukhari Azlan, Saidaiti Azlan, seorang doktor dari Hospital Kuala Lumpur yang dikenali sebagai Dr Daniel dan Khairil Anaz Yusof, pegawai khas kepada Najib semasa beliau menjadi Timbalan Perdana Menteri.

Pada awal prosiding hari ini, Karpal Singh berhujah bahawa pihak pendakwaan sepatutnya membawa saksi berkenaan ke mahkamah untuk ditemu bual oleh pihak pembelaan berikutan pihak pendakwaan telah menawarkan mereka kepada pasukan pembelaan.

Karpal berkata pasukan pembelaan sepatutnya diberikan hak untuk menemu bual mereka sepertimana ketetapan undang-undang.

Mohamed Yusof dalam hujahnya berkata dalam afidavit Timbalan Pendakwa Raya Mohd Hanafiah Zakaria untuk menjawab permohonan Anwar telah menyatakan bahawa Najib, Rosmah, Musa dan Mohd Rodwan enggan ditemu bual kerana mereka bukan saksi penting dalam kes itu.

Bagaimanapun, Mohamed Yusof berkata mereka bersedia untuk ditemu bual sekiranya mereka disapina.
Pada 16 Mei, Hakim Mohamad Zabidin memerintahkan Anwar membela diri selepas memutuskan bekas pembantu Anwar, Mohd Saiful Bukhari Azlan, pengadu dalam kes liwat itu, adalah saksi yang bercakap benar dan berwibawa.

Anwar, 63, mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen pada 7 Ogos, 2008, terhadap pertuduhan melakukan seks di luar tabii di Kondominium Desa Damansara di Bukit Damansara antara 3.10 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun tahun yang sama.

- Bernama


http://malaysiakini.com/news/171893

Najib, Rosmah chicken out of Sodomy II?

Posted by admin on August 3rd, 2011

As expected Prime Minister Najib Razak and wife Rosmah Mansor have refused to be interviewed for the sodomy trial of Opposition Leader Anwar Ibrahim. Although government prosecutors say the first couple will oblige if they are subpoenaed, few Malaysians believe that given the current weakened state of the judiciary, no judge would dare make such an order.

Even Anwar complained on his Twitter, why should the first couple deserve special treatment when they were part of a witness list provided by the prosecution itself. Two others are following in their wake are former Inspector General of Police Musa Hassan and former Malacca police chief Mohd Rodhwan.

“These are the protected ones. It enforces the perception of a conspiracy at the very highest levels and now that they have been pressed to the corner, they dare not face questioning in court, otherwise why refuse?” PKR vice president Tian Chua told Malaysia Chronicle. He does not expect the court to command any of the four to testify.

Meanwhile, trial judge Mohd Zabidin Mohd Diah has set August 8 to decide on the witness list.

How can the court refuse to subpoena Najib

Anwar has accused Najib and Rosmah of plotting the sodomy conspiracy against him. The police chiefs are the key officers who played their parts in getting Saiful Bukhari Azlan, a former staff in Anwar’s office, to lodge a police a sodomy complaint against him.

Very glaringly and one reason why the judge should not refuse to issue a subpoeona order is that Najib himself had met Saiful just before lodging the police complaint and very suspiciously, Najib had denied ever knowing Saiful – as he has done over a other case, the Altantuya Shaariibuu murder.

However, when photos emerged , the PM had no choice but to U-turn. “He wants to shirk his responsibility. Imagine the signals he is sending out when he is already involved in so many scandals,” said Tian

He was referring to the Altantuya case, where Najib’s bodyguards – Azilah Hadri and Sirul Umar – were sentenced to hang for killing her even though they had just met her and no motive .

Despite statements that linked Najib to the case, the court had steadfastly diverted and stopped all questioning that related to Najib. It sparked a comment of concern by the US embassy here about the “questionable justice” being meted out, based on a recently leaked US cable.

Same “NO” to Parisian courts

Najib is also involved in the Scorpene submarines corruption case, in which Altantuya is tied in to. An investigation is now in the final phase and open court hearings due to begin in September. As Defense minister who sanctioned the deal with French vendor DCN, Najib is bound to be called as a witness. However, judging by his response to the sodomy case, he is expected to chicken out of the Scorpenes hearing too.KL Hig

On Wednesday, the KL High Court was told they have refused to co-operate. Interviews are usually conducted to determine whether a witness will be called to testify in a trial.

“They have refused to come to court, to be interviewed by the defence unless they were served with a subpoena,” Solicitor-General II Mohd Yusof Zainal Abiden told the court.

The poor response of the first couple will only add to the image that they are involved in the sodomy II case. Just as when Najib deported French lawyer William Bourdon, who came to give briefing on the Scorpenes case, he was immediately perceived to be guilty.

“A very irresponsible first coupe. Instead of extending the greatest co-operation, they are extending the greatest obstacles. In the sodomy case, Anwar can go to jail for 20 years if found guilty. And yet, they can turn down – why if they are not guilty? In the Scorpenes case, it involves RM7.3 billion of Malaysian taxpayers money and Najib was the one who sanctioned the deal. How can Najib say no, how can they have so little social conscience,” said Tian.

- Malaysia Chronicle


http://www.kl-today.com/2011/08/najib-rosmah-chicken-out-of-sodomy-ii/

Najib & Rosmah enggan hadir mahkamah

Posted by admin on August 3rd, 2011

Empat daripada 25 saksi utama kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim hanya mahu muncul di mahkamah untuk memberi keterangan jika sapina dikeluarkan ke atas mereka.Empat saksi itu ialah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak , isterinya Datin Seri Rosmah Mansor, bekas Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan dan bekas Ketua Polis Melaka Datuk Mohd Rodhwan Mohd Yusof. “Mereka enggan datang ke mahkamah, untuk ditemu bual oleh (pasukan) pembela melainkan mereka diberikan sapina,” kata Peguam Cara Kanan II Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden hari ini.

Temu bual biasanya akan diadakan untuk menentukan sama ada seseorang saksi boleh digunakan untuk memberi keterangan ketika perbicaraan.

Juga difahamkan bahawa seorang lagi saksi, Hasanuddin Abdul Hamid berkata dia hanya bersetuju untuk ditemu bual jika peguamnya turut hadir bersama.

“Kami menerima surat pemakluman mengenai keengganan mereka untuk ditemu bual dan mereka hanya akan muncul di mahkamah jika dikeluarkan sapina,” kata peguam Anwar Sankara Nair.

Najib adalah antara saksi yang mahu dipanggil ke mahkamah oleh peguam Anwar kerana pernah menemui pengadu, Saiful Bukhari Azlan dua hari sebelum dia membuat laporan polis memfitnah Anwar.

Najib sebelum ini memberikan alasan Saiful bertemunya atas urusan biasiswa sedangkan Saiful sebenarnya adalah pelajar yang gagal menamatkan pengajian di sebuah universiti swasta.

Perbicaraan kes Liwat II akan disambung semula pada 8 Ogos sehingga 26 Ogos depan.

Tarikh itu ditetapkan Hakim Zabidin Mohd Diah selepas beliau kekal mendengar kes ini walaupun peguambela sudah memohon untuk mengenepikannya daripada terus mendengar kes.

Pada 6 Julai lalu, Anwar telah gagal dalam usaha ketiganya menggugurkan hakim Mohd Zabidin Mohd Diah daripada terus mendengar kes liwat beliau dan mahu membuat rayuan di Mahkamah Persekutuan.

Mohd Zabidin berkata pendakwa raya telah membuktikan kesemua keterangan dan saksi untuk mempertahankan tuduhan ke atas Anwar.

Anwar, 63, dituduh meliwat Saiful di Kondominium Desa Damansara, Bukit Damansara di sini antara pukul 3.01 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun 2008.

Ini kes liwat kedua melibatkan Anwar selepas yang pertama 13 tahun lalu.


http://www.kl-today.com/2011/08/najib-rosmah-enggan-hadir-mahkamah/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...