There was an error in this gadget

Wednesday, October 20, 2010

MTUC tolak Dana Pencen Swasta

Okt 20, 10 4:09pm

Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) menggesa 10 juta pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) supaya tidak menyertai cadangan penubuhan Dana Pencen Swasta tahun depan kerana mendakwa pulangan terhadap pelaburan mereka itu kelak tidak dapat dijamin.

"Hasil pulangannya bergantung kepada kuasa pasaran dan ini adalah sangat berisiko untuk pencarum kerana mungkin mereka kehilangan semua simpanan mereka," kata Setiausaha Agung MTUC, G Rajasegaran.

Beliau berkata, syarikat insurans telah melobi penubuhan dana tersebut sejak sekian lama dan MTUC telah menolaknya dengan disokong oleh Lembaga KWSP.

"Namun kini ia muncul kembali dengan pelobi insurans telah berjaya, berdasarkan pengumuman Kementerian Kewangan bahawa kerajaan bersetuju untuk melantik syarikat insurans mengurus dana berkenaan," katanya.

Setiausaha Bahagian Ekonomi dan Antarabangsa Kementerian Kewangan, Datuk Dr Mohd Irwan Serigar Abdullah, telah mengeluarkan kenyataan bahawa dividen KWSP akan dikurangkan secara beransur-ansur bagi menggalakkan pencarum melabur di dalam Dana Pencen Swasta.

Dalam Bajet 2011, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, mengumumkan bahawa kerajaan akan melancarkan Dana Pencen Swasta tahun depan bagi memberi manfaat kepada pekerja sektor swasta dan mereka yang bekerja sendiri.

Beliau turut mengumumkan pelepasan cukai pendapatan sehingga RM6,000 sedia ada bagi caruman pekerja kepada KWSP diperluaskan untuk meliputi caruman yang dibuat kepada dana itu termasuk caruman oleh mereka yang bekerja sendiri.

Rajasegaran berkata, berikutan perkembangan terbaru berkenaan, MTUC akan melancarkan kempen secara agresif tidak lama lagi bagi menggalakkan pekerja supaya menolak dana pencen tersebut.

Sementara itu, MTUC akan meminta untuk bertemu dengan Kementerian Kewangan bagi membincangkan soal dana tersebut dan kesan jangka panjangnya terhadap pekerja terutama tentang kebajikan masa tua mereka, katanya.

- Bernama

Khairy: BN mungkin hilang 50 kerusi parlimen...


Jimadie Shah Othman
Okt 20, 10
11:09amKetua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin berkata, sebanyak 50 kerusi parlimen BN yang sedia ada berada dalam bahaya sekiraya Umno masih lagi berkhayal boleh menang dalam pilihan raya tanpa sokongan bukan Melayu.

Katanya, sekiranya tidak ada usaha untuk mengamalkan kepimpinan yang inklusif lagi moderat, kepimpinan Melayu Umno akan hilang pada pilihan raya akan datang "bagai pintu tak berpasak, perahu tak berkemudi."

"Kita harus belajar dari keputusan pilihanraya umum yang lalu di mana jelas kita hampir kalah sebab hilang sokongan bukan Melayu," katanya yang juga ahli parlimen Rembau.

Ketika berucap di perhimpunan agung pergerakan tersebut hari ini, Khairy berkata, keadaan itu bermakna, untuk menang mestilah dengan sokongan dari semua rakyat Malaysia tanpa mengira kaum dan agama.

"Kalau kita mengharapkan undi orang Melayu semata-mata, kita harus ingat bahawa hanya 73 kerusi parlimen sahaja yang mempunyai majoriti dominan Melayu 70 peratus ke atas. Inilah hakikat dan realitinya," katanya.

Sementara itu, berhubung isu ekonomi, Khairy mempersoalkan kenapa terdapat anggota parti itu yang takut dengan gusar dengan ekonomi berteraskan merit melalui Model Baru Ekonomi (MBE),


Maaf, apa saya dapat dari DEB


"Mengapa kita perlu gusar apabila mereka yang berkebolehan, yang genuine, diberi peluang untuk ke depan? Apakah kita terlalu dengki dengan bangsa sendiri yang rajin dan berbakat sehingga kita sanggup menghalang kejayaan mereka?

"Adakah kita umpama ketam di dalam bakul yang menarik turun sesama sendiri?"
soal Khairy bertubi-tubi.

Beliau juga mengakui terdapat persepsi negatif terhadap pendekatan terdahulu Dasar Ekonomi Baru (DEB) di kalangan anak muda.

"Apabila saya ceritakan soal DEB dan perjuangan bangsa, mereka jawab: 'Minta maaf. Apa yang saya dapat dari DEB?' Gaji mereka di bawah paras kemiskinan, ramai di kalangan mereka berhijrah ke bandar di mana kos sara hidup meningkat dengan lebih pantas dari pendapatan. Mereka Melayu, Bumiputera tetapi nikmat DEB tidak mereka rasai.

"Tanggapan mereka – persepsi yang mereka ada – DEB hanya menguntungkan segelintir Bumiputera elit yang ada kabel besar. Bagi golongan ini, sasaran ekuiti 30 peratus tidak bermakna kerana kebanyakkan mereka tidak pernah dan tidak mampu untuk membeli saham," katanya.

Sehubungan itu, Khairy berkata, realiti itu menuntut kerajaan membuat perubahan melalui MEB yang didakwa sebagai "pengemaskinian terhadap cara pelaksanaan agar segala kelemahan DEB dapat diatasi".'Menara bukan arahan PM', alasan 'Pak Pandir'


Okt 20, 10 11:03am


PAS hari ini menyifatkan kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak bahawa, beliau tidak mengarahkan pembinaan Menara Warisan tetapi sebaliknya ia cadangan Pemodalan Nasional Berhad (PNB) sebagai alasan “Pak Pandir”.

Menurut ketua penerangan parti itu, Idris Ahmad, kenyataan Najib itu bukan sahaja melucukan tetapi seolah-olah percubaan melepaskan bebanan itu kepada PNB kerana ia mendapat kritikan yang hebat daripada berbagai pihak.


Katanya, wang sebanyak RM5 bilion untuk membina menara itu, mampu membina 1,667 sekolah yang bernilai RM3 juta sebuah dan mampu memberi biasiswa kepada 5,000 pelajar perubatan di United Kingdom.


Dalam satu kenyataan, Idris berkata, jika sekalipun benar cadangan berkenaan datang daripada PNB, Najib selaku perdana menteri seharusnya memahami keadaan kedudukan kewangan negara sekarang, yang lebih perlu kepada projek yang lebih bermanfaat kepada rakyat dan negara.

“Sejak bila pula pula beliau begitu lemah sampai terpaksa mengikut cadangan PNB. Bukankah beliau selama ini begitu gagah sekali membuat keputusan yang merugikan negara tanpa meminta pandangan orang lain termasuklah ahli parlimen, ketika melepaskan khazanah berharga 217 hektar tanah KTMB kepada Singapura dan telaga minyak blok L dan M kepada Brunei yang bernilai RM320 bilion?

“Nampaknya pemimpin Umno cuba hendak menyalahkan orang lain ketika tidak mampu menghadapi satu situasi. Samalah Tan Sri Muhyiddin Yasin ketika ditanya apa tindakan terhadap dua orang pengetua yang dituduh rasis. Beliau menyatakan beliau tidak ada kuasa sebagai seorang menteri, kerana bukan bidangkuasanya,” kata Idris.

Dalam sidang akhbar selepas menyampaikan amanatnya kepada anggota perwakilan di majlis tertutup Taklimat Presiden sempena Perhimpunan Agung Umno 2010, semalam Najib mempertahankan cadangan pembinaan menara itu dan menyifatkannya bukan pembaziran tetapi bertujuan menjana ekonomi serta mewujudkan satu mercu tanda Malaysia yang maju dan moden.

Beliau mendakwa pembinaan menara itu akan turut membawa manfaat kepada pelbagai sektor.

Beliau dilaporkan berkata, banyak kerja kontrak yang boleh diagihkan untuk menggerakkan kegiatan ekonomi, dan kawasan itu boleh menjadi pusat perniagaan menempatkan peniaga bumiputera dan bukan bumiputera, menjadi pusat tarikan dan beri keuntungan.

Najib juga mendakwa beliau tidak mengarahkan PNB untuk mewujudkan projek itu.

Sebaliknya, kata beliau, PNB yang mencadangkan perkara itu.Facebook sekat laman anti-menara mega Malaysia


Trinity Chua
Okt 20, 10
3:53pmLaman sosial Facebook telah menyekat sebuah halaman yang ditubuhkan oleh rakyat Malaysia yang membantah cadangan kerajaan bagi membina sebuah menara 100 tingkat di ibu negara, Kuala Lumpur.

Dalam tempoh, empat hari, laman itu berjaya menarik 30,000 peminat ataupun satu daripada 300 pengguna Facebook di Malaysia. Sasaran mereka adalah untuk mengumpulkan sejuta peminat.

Meskipun pengguna Facebook masih boleh menyertai kempen '1M Malaysians reject 100-storey Mega Tower', namun pemilik halaman itu dilarang menyiarkan sebarang mesej baru di halaman berkenaan.

Pemilik laman yang tidak dikenali itu menganggap tindakan Facebook sebagai satu bentuk tapisan baru di internet.

“Sementara media baru memberi peluang pergerakan sosial baru, sikap kukubeasi oleh gergasi internet seperti Facebook menjunam ke arah bentuk tapisan yang baru,” kata seorang daripada pemiliknya setelah menyedari lamannya itu telah disekat.

Facebook menerbitkan kenyataan ringkas: "
Your publishing rights have been blocked due to a violation of the Pages Terms of Use"atau diterjemahkan sebagai hak menerbit anda disekat kerana mencabuli syarat penggunaan.

Facebook tidak menyatakan apa yang dimaksudkan dengan pencabulan peraturan itu, mahupun membekalkan saluran untuk merayu.
Semakin Ramai Wanita Memandu Teksi

Selasa Oktober 19, 2010

KUALA LUMPUR: "Ya...cik nak pergi mana...?" kedengaran suara si pemandu dari dalam teksi.

Sekilas pandang susuk tubuh pemandu teksi ini tidak ubah seperti wanita dan selepas diamati ternyata pemandu teksi itu memang seorang wanita yang lengkap berkemeja putih.

Senario ini bukannya sesuatu yang lumrah di ibu kota kerana kebiasaannya kerjaya sebagai pemandu teksi sering kali dikaitkan dengan lelaki tetapi dunia hari ini tidak membataskan keupayaan golongan hawa untuk menceburi alam pekerjaan ini.

Sungguhpun demikian, kata-kata sindiran yang meragui kemahiran serta kecekapan golongan ini dalam pemanduan sudah menjadi rencah kehidupan mereka bak kata pepatah 'alah bisa tegal biasa'.

INGIN BEKERJA SENDIRI

Bagi Jauriah Mohd Noor, 53, minat untuk menjadi pemandu teksi dan ingin bekerja sendiri mendorong beliau untuk terus bertapak dalam kerjaya ini.

"Sudah tiga tahun saya menjadi pemandu teksi. Dulu saya bekerja sebagai jurujual di pusat pameran kereta di ibu negara selama 12 tahun," katanya yang merupakan ibu kepada tiga orang anak.

Tidak dinafikan ada ketikanya Jauriah terpaksa berdepan situasi sukar seperti ditipu oleh penumpang selepas menaiki teksinya.

"Saya pernah ditipu oleh seorang pelancong asing yang enggan membayar tambang selepas menaiki teksi. Kejadian itu membuatkan saya lebih berhati-hati memilih penumpang malah saya lebih selesa membawa penumpang wanita bersama anaknya," katanya.

Namun di sebalik kejadian seperti itu, Jauriah masih boleh berasa bangga apabila kecekalan dan semangat untuk menjadi pemandu teksi wanita dipuji oleh pelancong asing yang pertama kali melihat teksi dipandu oleh kaum hawa ini.

"Ada seorang pelancong asing seakan tidak percaya ada pemandu teksi wanita di Malaysia. Dia gembira kerana mereka lebih selesa menggunakan perkhidmatan pemandu teksi wanita," katanya kepada Bernama.

SARA ANAK

Syarifah Nurani Syed Jamaluddin merupakan seorang lagi pemandu teksi wanita yang menjadikan kerjaya ini sebagai punca rezeki untuk menanggung anaknya yang juga Orang Kurang Upaya, Mior Ezri Que Nasaruddin,23.

"Dulu saya pernah cuba berniaga menjual nasi lemak...tapi semua itu tidak mendatangkan hasil. Jadi saya lebih suka membawa teksi sebab kerja macam ini bebas, lagi pun dengan keadaan anak saya yang bergantung sepenuhnya pada saya," katanya.

Bagi Kiong Mee Sing, 50, beliau menganggap kerjaya ini bukan tugas yang sukar memandangkan beliau gemar melakukan kerja yang penuh cabaran.

"Saya tidak mempunyai masalah untuk membuat kerja yang biasa dilakukan oleh orang lelaki sebab saya sudah biasa buat kerja macam ini. Enam tahun saya memandu teksi tiada masalah kecuali kena tipu dengan penumpang sahajalah," katanya.

Beliau yang mesra dengan panggilan Kiong mampu memperoleh pendapatan lebih RM800 sebulan bergantung kepada bilangan penumpang yang diambil.

Ketika ditanya adakah beliau menghadapi gangguan seksual semasa memandu, Kiong berkata setakat ini tiada masalah sebegitu yang dihadapinya.

IBU TUNGGAL

Presiden Persatuan Pemandu Teksi Lembah Klang Datuk Aslah Abdullah ketika dihubungi berkata bilangan pemandu teksi wanita semakin meningkat dan ini membuktikan golongan wanita mempunyai kebolehan dan minat untuk menjadi seorang pemandu teksi yang cemerlang.

"Golongan wanita pada masa kini semakin berani dan lebih menonjol, jadi tidak ada masalah untuk mereka berkecimpung dalam bidang ini...asalkan mereka mempunyai lesen perkhidmatan awam dan permit yang sah," katanya.

Aslah berkata kebanyakan pemandu teksi wanita ini terdiri daripada ibu tunggal yang bekerja untuk menyara keluarga selepas kematian suami dan mereka berumur dalam lingkungan 30 tahun ke atas.

Katanya, semakin ramai wanita yang ingin menjadi pemandu teksi dan dalam syarikat miliknya sendiri terdapat hampir 20 orang.

Bagi pemilik syarikat Saujana Teksi Bhd, Nazlan Azahari, pemandu wanita ini dikatakan lebih rajin, fokus dan tidak merungut bila bertugas.

"Mereka buat sahaja kerja, dari segi jadual bekerja ia ditetapkan sendiri oleh mereka mengikut keselesaan masing-masing. Misalnya saya sendiri mempunyai lima orang wanita yang bekerja sebagai pemandu teksi, tiada masalah dan tidak wujud diskriminasi antara wanita dan lelaki," katanya. - BERNAMA

http://mstar.com.my/variasi/rencana/cerita.asp?file=/2010/10/19/mstar_rencana/20101019155242&sec=mstar_rencana

Jerebu Capai Paras Bahaya, Muhyiddin Nasihat Sekolah Di Muar Tutup Sementara

Rabu Oktober 20, 2010

KUALA LUMPUR: Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin menasihatkan pihak pentadbiran sekolah di daerah Muar, Johor untuk menutup sementara sesi persekolahan berikutan keadaan jerebu yang berada pada tahap bahaya di daerah itu.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata langkah itu perlu bagi mengelakkan situasi jerebu yang berlaku memberi kesan buruk kepada kesihatan pelajar.

"Kalau ia sudah sampai tahap bahaya, maka pihak pentadbiran, pengetua atau guru besar sekolah boleh mengambil langkah untuk menutup sekolah untuk sementara.

"Itu kalau sudah mencecah (bacaan IPU) 400, sudah dianggap bahaya, maka mestilah ditutup, sehingga situasinya bertambah baik," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Khas bersama Majlis Keselamatan Negara berhubung situasi jerebu di Muar, di pejabatnya di Bangunan Parlimen di sini Rabu.

Masalah jerebu di daerah Muar yang berlarutan sejak beberapa hari lepas bertambah serius apabila bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) di daerah itu pada 11 pagi tadi mencecah tahap 432, iaitu dalam kategori bahaya.

Bagaimanapun, bacaan IPU di stesen-stesen pemantauan kualiti udara di tempat-tempat lain setakat ini berada pada tahap baik dan sederhana.

Muhyiddin berkata walaupun bacaan IPU menurun bawah paras 300, sekolah di daerah berkenaan masih dinasihatkan untuk tidak menjalankan sebarang aktiviti kokurikulum di luar kelas.

Dalam pada itu, Jabatan Alam Sekitar (JAS) telah menghantar 10,000 unit penutup mulut dan hidung ke daerah Muar hari ini untuk diagihkan kepada penduduk terutama ke sekolah-sekolah.

Selain itu, bekalan air mineral juga akan dihantar untuk memastikan penduduk mendapat bekalan air bersih.

Muhyiddin berkata Majlis Keselamatan Negara (MKN) juga mengaktifkan Jawatankuasa Pengurusan dan Bantuan Bencana Pusat bagi memantau dan mengawal keadaan jerebu selain menggerakkan semua jawatankuasa di peringkat negeri dan daerah yang terbabit.

"Langkah yang pertama adalah untuk memaklumkan kepada penduduk daerah Muar, maklumat ini kita kena maklumkan supaya langkah-langkah untuk mengawal kesihatan ini diambil oleh penduduk yang berada di daerah Muar terutama tentang pemakaian topeng mulut," katanya.

Sementara itu, katanya Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar Datuk Douglas Unggah Embas juga berhubung dengan rakan sejawatnya dari Indonesia untuk memohon kerjasama bagi mencari penyelesaian bersama berhubung perkara itu.

Menurutnya Malaysia juga bersedia untuk menyediakan sebarang bentuk bantuan termasuk bantuan logistik bagi memastikan keadaan itu tidak terus berlarutan.

"Menurut laporan yang kita terima, ia (jerebu) berpunca dari sana (Indonesia), ini bukan kita mahu buat tuduhan tapi kita mahu langkah diambil sebelum merebak dan memberi kesan lebih buruk kepada Malaysia," kata Muhyiddin. - BERNAMA

http://mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2010/10/20/mstar_berita/20101020185316&sec=mstar_berita

Monorel Sungai Melaka Berharga RM16.5 Juta Dilancarkan


Rabu Oktober 20, 2010


MELAKA: Projek pelancongan monorel Sungai Melaka yang menghubungkan Taman Rempah ke Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya, sejauh 1.6 kilometer berharga RM16.5 juta, dilancarkan oleh Ketua Menteri Datuk Seri Mohd Ali Rustam, Rabu.


Projek pelancongan terbaru menggunakan teknologi hijau dari Chinayang menyusuri Sungai Melaka itu dan menghubungkan Stesen Hang Tuah dan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah, dibangunkan oleh Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB).


"Monorel satu koc ini boleh membawa 22 penumpang pada setiap perjalananyang mengambil masa lebih kurang 30 minit pergi dan balik," katanya kepadapemberita selepas pelancaran projek monorel itu di Stesen Hang Jebat di Taman Rempah di sini.


Beliau berkata bayaran yang akan dikenakan kepada pengguna dewasa adalahRM10 manakala kanak-kanak RM2 dan akan dibuka kepada orang ramai bermula esok.


"Saya mengucapkan terima kasih kepada Menteri Pengangkutan (Datuk Kong ChoHa) kerana meluluskan permit pada pagi ini dan projek ini akan merancakkanprogram pelancongan di Sungai Melaka," katanya sambil menambah bahawa projek itu bermakna sempena perisytiharan Melaka mencapai Status negeri Maju 2010 malam ini.


Projek itu mula dibina pada Mei 2008 dan siap pada Jun tahun ini oleh Agibs Engineering Sdn Bhd menggunakan kaedah reka bentuk dan bina.


Beliau berkata Kementerian Pelancongan telah meluluskan fasa kedua projekitu berharga RM13.2 juta yang akan dihubungkan ke Jalan Tun Ali, berhampiran Jalan Bunga Raya.


Kerja-kerja pembinaan fasa kedua akan bermula hujung tahun ini dan dijangka disiapkan pada tahun depan yang akan menambah kapasiti kepada tiga buah koc dan 66 penumpang bagi setiap perjalanan. - BERNAMA


http://mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2010/10/20/mstar_berita/20101020190332&sec=mstar_berita

Hutang isi rumah tertinggi di AsiaPINJAMAN perniagaan yang bertambah akan menggalakkan pertumbuhan ekonomi negara. - Gambar hiasan


KUALA LUMPUR - Institut Penyelidikan Ekonomi Malaysia (MIER) bimbang dengan peningkatan paras hutang isi rumah yang berjumlah 77 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) tahun lepas.

Menurut laporan tahunan 2009 Bank Negara Malaysia (BNM), hutang isi rumah dilaporkan meningkat kepada 76.6 peratus bagi tahun ini iaitu yang tertinggi di Asia daripada 63.9 peratus KDNK pada 2008.

"Nisbah Pinjaman-kepada-nilai (LTV) perlu dikurangkan untuk menangani kenaikan ini," kata Felo Penyelidik Kanannya, Dr. Foong Kee-Kuan.

"Di masa depan, sepatutnya terdapat lebih banyak pinjaman perniagaan berbanding pinjaman isi rumah. Lebih banyak pinjaman perniagaan akan menyumbang kepada pertumbuhan kita," katanya semasa taklimat media mengenai laporan Prospek Ekonomi Malaysia yang dikeluarkan di sini semalam.

Memetik laporan Petunjuk Perbankan dan Monetari bank pusat itu, MIER menjelaskan, pinjaman isi rumah pada April, Mei, Jun, Julai dan Ogos tahun ini masing-masing berada pada 10 peratus, 11.7 peratus, 12.5 peratus, 11.9 peratus dan 11.8 peratus.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2010&dt=1020&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_10.htm

Geng Abang Karan dicekup


MOKHTAR (tengah) menunjukkan alat renjatan elektrik yang dirampas daripada dua lelaki pada sidang akhbar di Johor Bahru semalam.


JOHOR BAHRU - Merenjat mangsa di leher atau belakang badan dengan menggunakan alat renjatan elektrik sebelum menyamun dan mencabul mangsa. Itu tindakan kejam yang disyaki dilakukan dua lelaki yang dikenali sebagai 'Geng Abang Karan' setiap kali menyamun di sekitar bandar ini.

Bagaimanapun, tindakan mereka tidak ke mana apabila kedua-duanya dicekup di Larkin Perdana di sini pukul 9 malam Jumaat lalu.

Difahamkan, kedua-dua lelaki terbabit dikenali sebagai Abang Karan di kalangan dunia penjenayah kerana kedua-duanya telah berusia 40 tahun selain mereka dipercayai sering menyerang mangsa-mangsanya di leher atau belakang badan menggunakan alat tersebut.

Sebaik diserang, mangsa yang terkena renjatan bervoltan tinggi itu difahamkan akan 'lumpuh' seketika sekali gus memudahkan kedua-dua lelaki terbabit menyamun termasuk mencabul mangsa.

Ketua Polis Johor, Datuk Mokhtar Mohd. Shariff berkata, kedua-dua lelaki itu ditahan selepas didapati dalam keadaan mencurigakan dalam sebuah kereta.

Selain alat renjatan elektrik tersebut, polis turut merampas sebatang kayu besbol, satu plastik lutsinar mengandungi ganja dan beberapa set kunci untuk pecah rumah.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2010&dt=1020&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_05.htm

Rangka peniaga diculik lebih setahun ditemui

KAJANG: Misteri kehilangan seorang ahli perniagaan yang diculik beberapa lelaki di hadapan rumahnya lebih setahun lalu terjawab apabila mayatnya yang sudah tinggal tulang selepas dipercayai dibunuh kejam ditemui ditanam berhampiran sebuah tanah perkuburan Cina di Broga, Semenyih di sini semalam.

Mangsa, Ravi Shanker Ramasamy, 42, sebelum ini diculik sekumpulan lelaki bersenjatakan parang di hadapan rumahnya di Taman Mahkota Cheras, menyebabkan isteri dan adik mangsa membuat laporan polis selain berusaha menggunakan hebahan media untuk menjejaki mangsa.


Bagaimanapun, pelbagai usaha dilakukan termasuk menawarkan wang ganjaran sebanyak RM60,000 oleh adik mangsa terdapat individu yang mampu memberi maklumat berhubung kehilangan mangsa ternyata gagal membuahkan hasil.


Ketua Polis Kajang, Asisten Komisioner Sakaruddin Che Mood berkata, penemuan lokasi mayat mangsa ditanam adalah hasil pengakuan seorang suspek kes pembunuhan yang kemudian membawa polis ke tempat dia menanam mayat mangsa.

“Suspek yang berusia lingkungan 30-an itu, membawa polis ke lokasi berdekatan dengan sebuah kawasan perkuburan Cina. Polis kemudian bertindak menggali kawasan yang ditunjukkan suspek dan satu rangka manusia yang masih ada sedikit cebisan tisu ditemui.


“Namun, tempoh mangsa disahkan mati dan berapa lama ditanam di situ masih belum dapat dipastikan lagi,” katanya kepada pemberita, di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kajang, semalam.

Menurutnya, suspek juga menunjukkan lokasi di mana sebuah kereta dibakar, dipercayai milik mangsa terbabit yang terletak kira-kira tiga kilometer dari tempat mayat mangsa ditanam.


Sementara itu, usaha Harian Metro menghubungi isteri mangsa bagaimanapun tidak membuahkan hasil apabila beliau enggan memberi sebarang komen berhubung penemuan mayat itu selain berharap penemuan rangka manusia berkenaan bukan milik suaminya.

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Rangkapeniagadiculiklebihsetahunditemui/Article/index_html

Gadis diganggu jin ilmu hitam


Oleh Mohd Nur Hafidz Nordin
MANDI...Abu Samah memandikan Ila kerana mendakwa jin yang berada dalam badannya enggan keluar meninggalkan badan.
MANDI...Abu Samah memandikan Ila kerana mendakwa jin yang berada dalam badannya enggan keluar meninggalkan badan.

KULAIJAYA: Seorang gadis sengsara akibat gangguan histeria yang dikatakan berpunca daripada tindakannya menggunakan jin dan amalan ilmu hitam bagi menundukkan lelaki supaya memenuhi kemahuannya memiliki barangan berjenama.

Gangguan histeria dialami gadis berusia 18 tahun itu berlaku jam 10.30 malam pada 14 Oktober lalu memaksa keluarga remaja berkenaan memanggil pengamal perubatan tradisional bagi memulihkan keadaan.

Hasil rawatan, bomoh berkenaan memberitahu kejadian berpunca daripada jin belaan gadis berkenaan mengamuk apabila dia yang mahu dikenali sebagai Ila tidak menunaikan janji dalam mengamalkan ilmu hitam.

Bapa mangsa yang enggan dikenali mendakwa, ‘ilmu penunduk’ yang diamalkan anak gadisnya diperoleh remaja itu daripada bapa saudaranya yang juga seorang bomoh di Negeri Sembilan.

“Anak perempuan saya itu dibela abang ipar saya sejak kecil lagi sebelum saya mengambilnya semula empat tahun lalu selepas dia melakukan pelbagai kesalahan di sekolah.

“Saya menyedari dia mengamalkan ilmu hitam selepas isteri menjumpai sehelai kertas bertulis ayat mantera yang tidak difahami dalam simpanannya,”
katanya.

Menurutnya, akibat tidak sedap hati, dia dan isterinya membakar kertas berkenaan sebelum bertanya kepada anaknya mengenai ayat di atas helaian kertas itu.

“Dia menggelengkan kepala dan mengatakan itu kertas conteng biasa tapi kami yakin ia mantera dibekalkan bapa saudaranya.

“Saya berani berkata demikian kerana saya sendiri pernah melihat abang ipar (bapa saudara gadis berkenaan) menggunakan bara api ketika menjalankan proses perubatan,”
katanya.

Ibu Ila pula berkata, gangguan histeria dialami anak gadisnya makin kerap berlaku dan minggu lalu kali ketiga menimpanya sepanjang tempoh dua bulan lalu.

Katanya, sebelum tubuh Ila dimasuki jin, dia duduk diam di satu sudut menangis sambil diiringi gelak tawa yang menyeramkan dan memarahi sesiapa yang cuba menenangkannya.

“Ila mengaku dia mengamalkan ilmu yang diberi bapa angkatnya selepas gangguan kali pertama berlaku pada pertengahan bulan lalu.

“Dia menggunakan ilmu itu bagi membuatkan semua lelaki yang dikenalinya menurut perintah dan meminta apa saja barangan mewah dikehendakinya.

“Tahap kesabaran kami sekeluarga sampai ke kemuncak apabila dia menggunakan ilmu penunduk itu ke atas anak angkat kami yang juga seorang mualaf bagi memenuhi kehendaknya memiliki barangan berjenama.

“Walaupun kami berulang kali menasihatinya supaya membuang ilmu itu, dia tetap berdegil dan mengamalkan ilmu hitam itu,” katanya.

Wanita itu berkata, walaupun tiga kali diubati, Ila belum pulih sepenuhnya dan dia percaya gangguan histeria itu boleh berulang lagi.

“Jika perkara ini berlaku di rumah, kami masih boleh mengawasinya tapi jika ia berlaku di luar, saya bimbang ia boleh mendatangkan kemudaratan kepada orang lain,” katanya.

Sementara itu, pengamal perubatan tradisional, Abu Samah Ahmad yang merawat Ila berkata, apa yang dialami gadis berkenaan kesan buruk apabila seseorang manusia mengamalkan ilmu hitam.

“Inilah akibatnya jika mengamalkan benda terlarang kerana ia bukan saja memudaratkan diri, malah boleh membawa kita kepada syirik kerana meminta pertolongan selain daripada Allah SWT,” katanya.

Katanya, ketika tubuh Ila dimasuki jin, tindak-tanduknya juga berubah kerana akal fikirannya dikawal jin.


http://www.hmetro.com.my/articles/Gadisdiganggujinilmuhitam/Article

Masa depan generasi Rohingya
DENGAN tangan kiri yang berbalut dan langkah longlai, seorang wanita yang berumur dalam lingkungan umur 40-an membawa sepinggan nasi kosong. Nasi itu putih dan berkilat. Tiada langsung lauk-pauk yang melengkap hidangan.

Di ruang tamu rumah sewanya yang agak bersepah, beberapa orang kanak-kanak menunggu untuk menikmati menu makan tengah hari.

Sambil menggaul nasi tersebut, tangannya pantas menyuakan makanan itu kepada seorang anak kecil yang sedang menangis.

Walaupun pada mulanya kanak-kanak terbabit enggan membuka mulut, namun nasi putih kosong itulah yang menjadi santapannya.

Mungkin kerana lapar, anak kecil yang langsung tidak mengetahui corak kehidupan yang dilaluinya itu menerima apa sahaja yang disuapkan si ibu.

“Tengoklah, itu sahaja makanan yang ada di rumah ini. Nasi kosong yang digaul dengan minyak dan sedikit garam. Jadilah buat alas perut mereka,” ujar Faridah Fazal Ahmad, 36, salah seorang wanita Rohingya pelarian Myanmar yang fasih berbahasa Melayu dan menetap di rumah usang tersebut.

Ditanya mengapa tangan wanita itu berbalut, Faridah dengan wajah yang sayu berkata, ia disebabkan rutin mengetuk besi buruk untuk dijual bagi menampung kehidupan.

Itu sebahagian insiden yang menyentuh hati apabila menyaksikan kedaifan komuniti pelarian Rohingya Muslim di sekitar kawasan Kampung Tasik Tambahan, Ampang, Selangor.

Jika dilihat mengenai berita-berita yang merakamkan kesengsaraan etnik yang tertindas dan dinafikan hak-hak politik, sosial dan budaya oleh pemerintah junta di Myanmar itu, sudah terlalu banyak untuk dihitung.

Namun, isu sejak puluhan tahun itu masih belum bernoktah. Etnik yang 90 peratus daripadanya beragama Islam itu tetap tidak diakui kewujudan mereka.


NASIB anak-anak pelarian Rohingya ini perlu dibela agar tidak menjadi orang gelandangan apabila dewasa kelak.


Malah, mereka kehilangan tanah yang diserahkan kepada etnik Rakhin beragama Buddha.

Penindasan yang berterusan menyebabkan mereka terpaksa menjadi pelarian dan mencari perlindungan di negara lain.

Memetik kata-kata jurucakap Pesuruhjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Pelarian (UNHCR), Kitty McKinsey menyebut bahawa etnik Rohingya mungkin merupakan golongan masyarakat yang langsung tiada rakan di dunia, merupakan satu penghinaan kepada mereka.

“Secara keseluruhan, tiada kumpulan atau masyarakat yang menyokong mereka. Boleh dikatakan tidak ada walau seorang pun daripada mereka mempunyai status sah menduduki mana-mana negara di dunia,” kata McKinsey dalam satu temu bual bersama agensi berita antarabangsa AP pada bulan Februari 2009.

Faridah yang datang ke Malaysia sejak dua dekad lalu mengakui sebagai etnik pelarian, mereka merupakan golongan yang terpinggir di bumi asing.

Namun, dia bersyukur kerana masih bernafas dan meneruskan survival di negara orang.

Ibu kepada lima cahaya mata yang berusia di antara 16 hingga dua tahun itu memberitahu, untuk menyara kehidupannya sekeluarga, dia menjual bunga di sekitar kawasan tersebut. “Apa sangatlah keuntungan hasil daripada menjual bunga. Nak dapatkan RM10 sehari pun susah. Tetapi, saya kena bekerja untuk cari rezeki yang halal,” jelasnya.

Ditindas tentera Burma

Menurut Koordinator Program Arakan Rohingya Refugee Committee (ARRC) Malaysia, Mohamad Sadek Ali Hossain, 38, kehidupan di Arakan boleh digambarkan seolah-olah neraka dunia kepada etnik tersebut.

“Sejak tahun 1962 kami ditindas oleh rejim tentera Burma ketika itu akibat tekanan politik. Mereka tidak membenarkan kami menunaikan solat di masjid, dihalang mendapat pendidikan dan menerima rawatan perubatan.

“Sebaliknya, kami dipaksa bekerja sebagai askar dan perlu membayar duit kepada pemerintah untuk membina kuil-kuil Buddha sedangkan mereka tahu bahawa kami adalah penganut agama Islam.


HARUN (kanan) menggunakan ilmu yang ada untuk menabur bakti pada anak-anak Rohingya dengan mengajar mereka mengenal al-Quran.


“Selain itu, masyarakat Rohingya juga dihalang berkahwin untuk mengelakkan perkembangan zuriat dan selama tiga hari seminggu, kami wajib bekerja secara percuma tanpa gaji,” terang Mohamad Sadek yang datang ke Malaysia sejak empat tahun lalu.

Dianggarkan kira-kira 750,000 etnik Rohingya menetap di kawasan pergunungan utara di wilayah Rakhine atau Arakan yang bersempadan dengan Bangladesh.

Mereka dipercayai berasal daripada keturunan pedagang Arab dari abad ketujuh.Warna kulit mereka agak gelap berbanding rakyat Myanmar yang berkulit cerah.Di Malaysia, hanya 26,000 pelarian Rohingya diiktiraf oleh UNHCR.

“Kami hanya bergantung kepada kad keahlian UNHCR dan tidak memiliki sebarang dokumen yang sah. Ini menyebabkan kami tidak boleh mendapat sebarang pekerjaan.

“Lebih malang, anak-anak Rohingya tidak berpeluang menerima pendidikan formal,” tutur Muhammad Husson Ali, 59, pula.

Asas-asas Islam

Buat masa ini, terdapat lapan buah sekolah Rohingya di bawah kendalian UNHCR, namun enam daripadanya menerima bantuan daripada persatuan Buddha dan Kristian.

Situasi itu amat membimbangkan Muhammad Husson apabila memikirkan masa depan generasi muda Rohingya. Tidak mustahil mereka menjadi murtad atau memilih agama selain Islam.

Bagi Harun Bashir, 44, yang sudah 18 tahun menetap di Malaysia, dia terpanggil untuk mengajar asas-asas Islam kepada anak-anak etnik Rohingya yang berada di rumah-rumah atau di pejabat ARRC.
Dia yang pernah bergelar guru di sebuah sekolah pondok di daerah Arakan satu ketika dahulu bersyukur kerana mereka mudah menerima apa yang diajar.

“Alhamdulillah, anak-anak ini boleh membaca Muqaddam dan al-Quran dengan baik. Setiap minggu, saya akan mengajar selama lima hari dalam tempoh satu hingga dua jam.

“Saya harap, dengan cara ini setidak-tidaknya ada usaha bagi mengelakkan berlakunya insiden murtad di kalangan generasi muda Rohingya. Saya tidak mahu mereka hilang agama,” ungkap Harun yang melakukan kerja sampingan seperti mengambil upah memotong rumput.

Salah seorang murid Harun, Siti Nurhaliza Nor Mohamed, 10, berkata, dia sudah pandai membaca al-Quran pada usia tujuh tahun.

Anak bongsu daripada tujuh adik beradik itu juga berjaya menunaikan ibadah puasa selama sebulan tanpa meninggalkan sehari pun. Adakah dia mengetahui sejarah etnik Rohingya? Anak kecil itu pantas menggeleng.

“Saya tak tahu sangat pasal itu. Tapi, apa yang saya tahu kami adalah pelarian yang menumpang di negara orang,” tutur Siti Nurhaliza yang fasih bertutur bahasa Melayu. Dia juga bercita-cita untuk menjadi seorang guru, satu impian tinggi yang mungkin tidak akan dapat dicapai jika nasib pelarian Rohingya tidak dibela.

Taraf kerakyatan
Sementara itu, Pensyarah Politik dan Pen tadbiran Awam di Universiti Sains Malaysia (USM), Prof. Dr. Ahmad Atory Hussain berkata, isu pelarian Rohingya ini hanya akan selesai sekiranya negara mereka kembali pada kerajaan demokrasi.

“Seluruh dunia tahu bagaimana penghinaan yang diterima etnik tersebut daripada kerajaan pemerintah junta Myanmar.

“Jadi, agak sukar untuk mana-mana negara berurusan dengan mereka terutama dalam isu pelarian ini,” jelasnya sambil memberitahu terdapat dua jenis pelarian Rohingya iaitu pelarian politik dan biasa.

Tambahnya, isu tersebut memang memberi kesan besar terhadap masalah sosial, pengemis dan meningkatkan lagi jumlah orang gelandangan di Malaysia.

Namun, sedar atau tidak, ramai pelarian Rohingya dieksploitasi oleh pihak tertentu yang mengambil kesempatan di atas nasib buruk mereka.

“Antaranya diberi upah yang terlalu rendah untuk kerja-kerja buruh atau pelayan restoran dan sebagainya.

“Justeru, pada pendapat saya mereka ini terutama yang sudah menetap begitu lama di Malaysia perlu diberi taraf kerakyatan (PR) yang secara tidak langsung akan menanamkan sifat sayangkan negara ini,” ujarnya sambil menegaskan bahawa satu jawatankuasa pemilihan perlu ditubuhkan untuk tujuan tersebut.

Kepada sesiapa yang ingin menghulur sumbangan peribadi kepada komuniti Rohingya sama ada dalam bentuk kewangan, pakaian mahu pun makanan, boleh berhubung dengan Mohamad Sadek di talian 016-309 4599 atau layari laman web www.arrcrohingya.ning.com.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2010&dt=1019&pub=Kosmo&sec=Rencana_Utama&pg=ru_01.htm

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...