Monday, January 24, 2011

'Terima kasih BAM'

Oleh Mohd Hilmie Hussin

JUARA Seluruh England 2003, Muhd Hafiz Hashim mula mencongak masa depan sebagai pemain profesional selepas mendapat lampu hijau daripada Persatuan Badminton Malaysia (BAM) untuk meninggalkan majikannya itu bermula 1 Februari ini.

Hafiz yang dihubungi semalam gembira dan lega kerana permintaannya mendapat kelulusan BAM dan berakhir dengan baik buat kedua-dua pihak.

“Saya berterima kasih kepada BAM kerana tolong saya, beri banyak peluang kejohanan pendedahan selama ini,” kata Hafiz.

“Saya sentiasa bersedia menyarung jersi negara bila-bila masa. Selama ini ketika bersama Nusa Mahsuri saya juga sering mewakili negara bila dipanggil.”

Hafiz berkata, dia akan mula mengadakan perbincangan dengan beberapa kelab di Indonesia yang menawarkan kontrak untuk bermain di kejohanan Antara Kelab di sana bermula 19 hingga 27 Februari ini.

“Bila dapat lampu hijau daripada BAM, baru saya boleh berbincang dengan beberapa kelab yang menawarkan kontrak. Saya akan pilih tawaran terbaik,” kata Hafiz mengakui tiga kelab di Indonesia berminat mendapatkannya.

Bermain di Indonesia adalah rancangan jangka pendek Hafiz selepas dia kembali dari aksi Siri Super Premier Terbuka Korea minggu ini.

“Terbuka Korea adalah kejohanan terakhir saya bersama BAM, saya akan cuba lakukan yang terbaik,” kata Hafiz yang bertolak ke Korea malam tadi.

Sebagai bakal bergelar profesional, Hafiz juga mula mencongak perancangan mencari penaja kerana kontrak tajaan individu antara dia dan Yonex berakhir selepas meninggalkan BAM.

“Saya akan jumpa wakil Yonex meminta untuk terus menaja saya kerana lebih senang menggunakan barangan Yonex dan tidak pernah menggunakan jenama lain sebelum ini.

“Begitupun ia bergantung kepada tawaran, jika Victor atau Apacs sudi taja saya dengan tawaran lebih baik mungkin saya bersama mereka. Saya perlu pilih yang terbaik kerana kini bergelar profesional.”

Sementara itu, Hafiz berharap ada penaja besar sudi menajanya kerana mahu beraksi di Siri Super Seluruh England dan GP Emas Terbuka Switzerland Mac depan.

Presiden BAM, Datuk Seri Mohd Nadzmi Salleh berkata, ahli Majlis bersetuju melepaskan Hafiz yang menyertai badan induk itu selepas Piala Thomas 2008 tanpa syarat.

http://www.hmetro.com.my/articles/TerimakasihBAM/Article

Berlusconi bayar model RM479,296ALESSANDRA SORCINELLI


MILAN - Perdana Menteri Itali, Silvio Berlusconi didakwa terus membuat bayaran ke atas seorang wanita teman sosial walaupun dia sedang disiasat berhubung skandal seksnya, lapor sebuah akhbar semalam.

Bayaran itu merupakan bukti terbaru berhubung siasatan skandal Berlusconi dengan seorang penari gelek dari Maghribi, Karima Keyek.

Siasatan itu dilakukan bagi mengetahui sama ada perdana menteri itu melakukan hubungan seks dengan Karima semasa dia berusia di bawah umur.

Namun, dalam bukti terbaru, rekod-rekod bank menunjukkan bahawa salah seorang gadis teman sosial Berlusconi, Alessandra Sorcinelli, 27, menerima 13 kali bayaran berjumlah AS$156,633 (RM479,296) daripada satu akaun yang dikaitkan dengan Berlusconi antara 11 hingga 17 Januari lalu.

Skandal seks pemimpin itu dilihat semakin rancak apabila wujud laporan menyatakan bahawa polis menemui beberapa gambar yang 'sangat menarik' dalam parti-parti yang diadakan oleh Berlusconi apabila mereka menggeledah apartmen milik pemimpin tersebut di Milan.

Apartmen itu didakwa menjadi lokasi Belusconi menyimpan pelacur-pelacur. - Agensi

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0124&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm

Kuan Yew gesa penduduk Islam kurang patuh pada agama


SEJUMLAH naskhah buku Hard Truths to Keep Singapore Going yang merupakan memoir Lee Kuan Yew dipamerkan di sebuah kedai buku di Tanjong Pagar, Singapura kelmarin.


SINGAPURA - Pengasas Singapura, Lee Kuan Yew menggesa masyarakat Islam di negara itu supaya menjadi kurang tegas dalam hal pematuhan ajaran agama demi meningkatkan integrasi dan proses pembangunan negara bangsa.

Singapura didominasi oleh penduduk etnik Cina manakala kaum minoritinya dibentuk oleh kelompok Melayu beragama Islam dan orang India.

Kuan Yew sering menekankan mengenai pentingnya keharmonian kaum.

"Saya ingin menyatakan pada hari ini, kita boleh mengintegrasikan semua agama dan kaum kecuali Islam," kata Kuan Yew dalam bukunya yang bertajuk Lee Kuan Yew: Hard Truths to Keep Singapore Going.

Buku tersebut mengandungi pandangan-pandangan jujurnya mengenai Singapura dan masa depannya.

"Saya fikir kita bergerak maju dengan baik sehinggalah timbulnya Islam dan jika kamu tanya tentang pemantauan saya, komuniti-komuniti lain lebih mudah berintegrasi, kawan-kawan, perkahwinan berlainan bangsa dan sebagainya.

"Saya fikir masyarakat Islam secara sosialnya tidak menimbulkan sebarang masalah, tetapi mereka berbeza dan terpisah," kata Kuan Yew yang menggesa komuniti Islam untuk menjadi kurang tegas dalam mematuhi Islam.

Sewaktu pelancaran buku tersebut pada Jumaat lalu, beliau yang menyifatkan dirinya sebagai seorang yang pragmatik memberi amaran kepada rakyat Singapura tentang perasaan puas hati mereka.

Kuan Yew turut menyatakan republik yang majoritinya terdiri daripada etnik Cina itu masih dalam proses membangunkan sebuah negara bangsa.

Di dalam bukunya, beliau menyifatkan Singapura sebagai sebuah bangunan 80 tingkat yang dibina di atas tanah berpaya.

Kuan Yew menegaskan bahawa Singapura mesti berdepan dengan perasaan bermusuhan daripada jiran-jiran beragama Islam yang lebih ramai.

"Kita mempunyai jiran-jiran yang peramah? Sedarlah... Inilah yang melemahkan kita kerana kita merupakan orang yang gemar mencampuri urusan orang lain," katanya yang mendakwa usaha Malaysia dan Indonesia untuk menjejaskan perniagaan pelabuhan Singapura.

Singapura keluar dari Persekutuan Malaysia pada tahun 1965 ekoran perbezaan besar terhadap dasar Kuala Lumpur yang memberi keistimewaan kepada kaum Melayu. Sejak itu, Singapura telah mewujudkan pasukan tentera paling moden di Asia Tenggara untuk menangani ancaman negara asing.

Bercakap tentang politik tempatan, Kuan Yew menyatakan Parti Tindakan Rakyat (PAP) yang memerintah sejak tahun 1959 apabila Singapura memperoleh autonomi politik daripada pemerintah kolonial Britain akan kehilangan kuasanya pada satu hari nanti.

"Akan tiba satu masa apabila orang ramai berkata, mari cuba pihak yang satu lagi. Sama ada kerana kualiti PAP telah menurun atau pihak pembangkang sudah menghasilkan satu pasukan yang setanding dengan PAP. Hari itu akan tiba. Bagi tempoh 10 hingga 20 tahun akan datang, saya tidak fikir ia akan berlaku. Menjangkau tempoh itu, saya tidak tahu," katanya.

Kuan Yew menyatakan walaupun satu kaji selidik menunjukkan sebaliknya, beliau percaya rakyat Singapura masih belum bersedia menerima seorang perdana menteri yang bukan daripada etnik Cina.

"Satu undian menyatakan 90 peratus masyarakat Cina Singapura menyatakan mereka akan melantik seorang bukan Cina sebagai PM. Baiklah, ini adalah ideal. Anda percaya undian-undian ini? Betul-betul sampah. Mereka bercakap apa yang secara politiknya betul," tegasnya.

Kuan Yew juga mempertahankan dasar mempromosikan perkahwinan sesama rakyat Singapura yang berpendidikan tinggi.

Dasar itu dilihat oleh para pengkritik sebagai satu proses kejuruteraan sosial dan menafikan tanggapan mengenai cinta pandang pertama.

"Rakyat mendapat pendidikan. Golongan yang cerdik akan naik statusnya dan mengahwini pasangan yang sama-sama menerima pendidikan yang bagus. Hasilnya, anak mereka pasti lebih pandai berbanding anak-anak tukang kebun.

"Ini adalah hakikat kehidupan. Anda mempunyai seekor kuda betina yang bagus, anda tidak mahu membuat kacukkan antara ia dengan seekor kuda biasa. Anda akan mendapat anak kuda yang kurang bagus. Manusia yang tertarik kepada karakteristik fizikal akan menyesal mengenainya," katanya lagi.

Kuan Yew mendedahkan beliau telah mendermakan semua pendapatannya berjumlah AS$10 juta (RM30.6 juta) kepada kebajikan sejak mengundurkan diri sebagai perdana menteri pada tahun 1990 selepas 31 tahun berkuasa.

Menteri-menteri kabinet Singapura mendapat bayaran gaji tertinggi di dunia sebagai sebahagian daripada strategi mencegah rasuah dan menarik bakat dari sektor swasta.

Kuan Yew yang memegang jawatan khas, Mentor Perdana Menteri kini bertindak selaku penasihat kepada Perdana Menteri Singapura yang juga merupakan anak lelakinya, Lee Hsien Loong yang mula memerintah sejak tahun 2004.Di sebalik kata-katanya yang tegas, Kuan Yew menunjukkan ciri-ciri kelembutannya apabila ditanya tentang mendiang isterinya, Kwa Geok Choo yang meninggal dunia pada usia 89 tahun, Oktober lalu.

"Ia membawa makna lebih keseorangan," kata Kuan Yew dalam buku tersebut yang mengandungi siri temu ramah eksklusif dengan wartawan-wartawan akhbar Straits Times. - AFP

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0124&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm

Hafiz sah berpisah dengan BAM

PERSATUAN Badminton Malaysia (BAM) menerima hasrat pemain perseorangan negara, Muhammad Hafiz Hashim (gambar) untuk keluar daripada badan induk tersebut.

Keputusan itu dibuat ketika berlangsungnya mesyuarat ahli-ahli majlis BAM yang diadakan di Stadium Putra, Bukit Jalil semalam.

Presiden BAM, Datuk Mohd. Nadzmi Salleh berkata, selepas mengambil kira daripada pelbagai aspek, ahli-ahli majlis badan induk itu telah sebulat suara menerima hasrat Hafiz.

Malah, BAM melepaskan bekas juara Seluruh England 2003 itu tanpa sebarang syarat meskipun kontrak Hafiz hanya akan tamat pada penghujung tahun depan.

Ekoran daripada keputusan itu, kontrak Hafiz akan tamat serta merta berkuatkuasa pada 1 Februari depan.

"Selepas mengambil kira pelbagai aspek, kami (BAM) telah membuat keputusan menerima permintaan Hafiz untuk keluar daripada BAM.

"Hafiz telah banyak memberi sumbangan kepada negara menerusi penyertaannya dalam kejohanan-kejohanan di pentas antarabangsa.

"Malah, dia juga pernah mengharumkan nama negara apabila muncul selaku juara dan kami menghormati keputusannya itu," kata Nadzmi.

Pada Rabu lalu, Hafiz secara mengejut mengeluarkan kenyataan untuk keluar daripada BAM apabila mendapati dirinya kini sudah tidak mampu memberikan sumbangan serta kejayaan buat negara sejurus tamat aksi pusingan pertama Kejohanan Badminton Terbuka Malaysia 2011.

Pada perlawanan tersebut Hafiz tewas di tangan pemain China, Chen Long 21-14, 21-16.

Bagi Hafiz, lebih baik sekiranya dia keluar daripada BAM untuk mencari 'angin' baru bagi meningkatkan prestasi dirinya.

Bagaimanapun, keputusan yang dibuat BAM kali ini jelas berbeza ketika hasrat yang sama disuarakan seorang lagi pemain perseorangan negara, Tan Chun Seang.

Ini kerana, Hafiz tidak dikenakan sebarang penggantungan manakala Chun Seang pula digantung selama tiga bulan daripada beraksi pada kejohanan-kejohanan di pentas antarabangsa.

"Seperti yang saya maklumkan tadi (semalam), kami mengambil kira pelbagai aspek termasuklah sumbangan Hafiz kepada negara sebelum ini.

"Hafiz juga menyatakan hasratnya itu dengan cara yang baik dan biarlah ia diselesaikan dengan baik," kata Nadzmi.

Chun Seang membuat keputusan untuk keluar daripada BAM pada September tahun lalu namun kembali semula ke pangkuan badan induk tersebut sebaik hukuman penggantunganya tamat.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0124&pub=Kosmo&sec=Sukan&pg=su_04.htm

Nadzmi diberikan mandat


NADZMI (kiri) diberi mandat oleh ahli majlis BAM untuk membuat keputusan terhadap isu peletakan jawatan Misbun.


KEMELUT peletakan jawatan jurulatih perseorangan badminton negara, Datuk Misbun Sidek belum ada tanda-tanda penyelesaian.

Mesyuarat ahli-ahli majlis Persatuan Badminton Malaysia (BAM) semalam yang pada awalnya dikatakan bagi membincangkan isu tersebut juga masih gagal menemui jalan damai.

Sebaliknya, ahli-ahli majlis badan induk sukan badminton negara itu telah sebulat suara memberikan mandat kepada Presiden BAM, Datuk Mohd. Nadzmi Salleh untuk membuat keputusan.

Perkara tersebut disahkan sendiri oleh Nadzmi dalam satu sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat tersebut di Stadium Putra, Bukit Jalil.

Menurut Nazdmi, ahli-ahli majlis BAM telah memutuskan untuk membiarkan beliau membuat keputusan mengenai isu yang timbul berkaitan peletakan jawatan Misbun.

"Ahli-ahli majlis telah menyerahkannya kepada saya dan kini terpulang kepada saya untuk membuat keputusan.

"Begitupun, ahli-ahli majlis BAM yang lain telah mendapat gambaran sebenar berhubung isu ini dan mereka juga telah mendapat penjelasan yang secukupnya," jelas Nadzmi.

Menurut Nadzmi lagi, beliau akan mengadakan pertemuan dengan Misbun selepas berakhirnya Kejohanan Terbuka Malaysia 2011 sebelum boleh membuat sebarang keputusan.

Kejohanan Terbuka Malaysia 2011 telah pun melabuhkan tirainya semalam.

Sebelum ini, Misbun mengejutkan arena sukan badminton tanah air apabila membuat keputusan untuk meletak jawatan selaku jurulatih pada 31 Disember tahun lalu.

Perbezaan pendapat dalam struktur kejurulatihan BAM yang baru dikatakan menjadi punca utama mengapa Misbun membuat keputusan sedemikian.

Begitupun, hasil perbincangan antara ahli majlis BAM minggu lalu, badan induk tersebut telah sebulat suara meminta Misbun mempertimbangkan semula keputusannya itu.

Difahamkan, Misbun ada meletakkan beberapa syarat kepada BAM seandainya mahukan beliau menarik balik keputusannya.

Sekiranya hasil pertemuan Nadzmi dengan Misbun yang dijangka berlangsung tidak lama lagi menampakkan tanda-tanda positif, ini bermakna Misbun akan kembali menggalas tugas selaku jurulatih semula.

Namun, persoalannya kini adakah BAM sanggup menunaikan segala syarat-syarat yang diletakkan Misbun itu termasuklah menukar struktur kejurulatihan yang baru itu.

Nadzmi yang diminta mengulas mengenai hal tersebut berkata: "Saya tidak fikir kami perlu mengubah struktur kejurulatihan tersebut hanya disebabkan Misbun seorang sahaja yang tidak bersetuju.

"Perkara ini dibuat berdasarkan suara majoriti dan ia perlu dihormati

"Lagipun...struktur kejurulatihan yang baru ini dibuat berdasarkan kegagalan skuad badminton negara pada Kejohanan Piala Thomas/Uber tahun lalu," katanya.

Memori rumah agam Sosilawati


BANGLO dua tingkat berkeluasan 330 meter persegi ini mempunyai 11 buah bilik.


BERDIRI di pintu pagar rumah agam dua tingkat yang tersergam di kawasan perumahan elit di Taman Harmonis, Gombak, Selangor ini, akan mengingatkan seseorang kepada pemiliknya, jutawan kosmetik Datuk Sosilawati Lawiya yang baru-baru ini dibunuh kejam di Kuala Langat, Selangor.

Walaupun sudah tiada, kehebatan beliau sebagai seorang usahawan berjaya masih jelas kelihatan di kediaman yang kini dihuni anak-anaknya.

Kehadiran beberapa buah kereta mewah seperti Mercedes S Class dan Mercedes Brabus yang diletakkan di tempat letak kenderaan banglo itu mengesahkan tanggapan itu.

Dengan keluasan 330 meter persegi, kediaman ini dilengkapi perabot-perabot mewah berwarna emas, lukisan-lukisan dinding yang menarik perhatian dan lampu gantung yang besar berkelipan.

Menyambut kedatangan kru Jurnal ialah anak sulung Sosilawati, Erni Dekritawati Yuliana Buhari. Beliau kini bertindak sebagai Ketua Pengarah Eksekutif merangkap Pengarah Urusan Nouvelle Beauty Centre Sdn. Bhd.

11 bilik


RITA bersama sofa kesayangannya yang dibeli dari Indonesia. Terdapat meja dan laci di bahagian tengahnya.


Senang dengan panggilan Rita, beliau menjelaskan keluarganya mula menduduki rumah tersebut pada tahun 2004 setelah ibunya membeli sebuah tapak lot di taman perumahan itu beberapa tahun sebelumnya.

“Pembinaan rumah ini mengambil masa kira-kira dua tahun. Rumah ini merupakan ilham ibu, dia yang nak rumah macam ini.

“Saya ada juga sumbang idea, tapi tak banyak. Dulu saya tinggal di asrama sejak mengambil diploma di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Kelantan, sebelum menyambung pengajian di peringkat ijazah di UiTM Shah Alam. Saya betul-betul tinggal di rumah ini baru tahun lepas,” katanya.

Rita menceritakan rumah yang kini didiami oleh kesemua enam orang adik-beradiknya itu mempunyai 11 buah bilik, dengan sebuah bilik digunakan untuk menonton televisyen, gimnasium dan bilik tetamu.


SERAMAI lima pelukis didatangkan khas dari Indonesia untuk membuat lukisan terus di siling dan dinding rumah.


Ruang di dalamnya yang agak sarat dengan pelbagai perabot dan perhiasan mewah sedikit sebanyak menceritakan minat dan personaliti pemiliknya.

Terdapat juga tiang-tiang besar seperti bangunan kolonial Inggeris, mungkin sekali tujuan utamanya bukan untuk menguatkan struktur rumah, sebaliknya untuk menaikkan mood dan stail seperti kediaman hartawan zaman dahulu.

“Ibu suka dengan konsep mewah. Warna emas banyak digunakan. Ia menimbulkan rasa gah. Pejabat saya di Kampung Baru pun menggunakan konsep seperti ini,” katanya.

Bagaimanapun, perkara yang mencuri tumpuan penulis ialah lukisan yang menghiasi dinding dan siling kediaman ini.

Berbeza dengan kebanyakan kediaman golongan berada, tidak banyak lukisan digantung di sini. Sebaliknya ia dilakar terus pada dinding dan dihiasi dengan bingkai kayu.

Lukisan siling


WAKAF kecil di depan rumah menjadi tempat Rita sekeluarga duduk berehat sambil minum petang.


Ia menghiasi segenap sudut rumah. Bilangannya pula melebihi angka 30.

“Lukisan-lukisan itu ialah hasil karya lima orang pelukis dari Indonesia.

“Mereka berkampung selama tiga bulan di rumah ini untuk menyiapkannya,” katanya.

Kediaman ini memiliki banyak perabot dan kerusi pelbagai jenis. Difahamkan selain daripada minat mendalam pemiliknya dengan perabot, ia juga memudahkan ahli keluarga dan sanak-saudara datang berkunjung.

“Ibu memang minat dengan dengan benda macam ini. Dia selalu bawa saya dan adik yang bongsu ke kedai untuk melihat perabot-perabot baru.

“Ibu akan tanya pada kami, cantik ke pilihan dia. Susah juga memilih perabot, kena ukur dulu, nak tahu sesuai atau tidak.

“Mula-mula saya tidak begitu minat, tapi lama-kelamaan minat itu timbul,” katanya.

Menurutnya, kebanyakan perabot dan perhiasan itu dibeli dari Indonesia, walaupun ada juga sesetengahnya dibawa dari Itali.

“Antara semua perabot dalam rumah ini, saya paling suka ialah sebuah kerusi yang dibeli dari Indonesia.

“Pada mulanya kami hanya tengok melalui gambar, tapi kemudian berkenan. Nampak cantik, fesyen baru. Ada meja dan laci di tengah-tengahnya dan boleh letak barang seperti gelas minuman.

“Berbulan kami tunggu perabot itu disiapkan. Bila sampai, hendak bawa masuk ke dalam rumah pun susah sebab ia berat dan besar,” katanya.

Selain itu, halaman rumah pula diserikan dengan tanaman pokok hiasan dan air pancut.

“Kami sekeluarga sering duduk berehat di wakaf di hadapan rumah untuk menghirup udara petang, sambil minum dan bercerita bermacam-macam perkara.

“Walaupun nampak macam panas, tapi ada kipas dan agak selesa juga,” katanya.

Rita memberitahu bahawa keadaan dan hiasan rumah ini adalah sama seratus peratus seperti mana yang ditinggalkan oleh arwah ibunya, tanpa ditukar dan diubah walau sedikit pun.

“Saya memang tak bercadang untuk tukar atau ubah keadaan dalam rumah ni, biarlah ia sama seperti sekarang.

“Kalau nak tukar pun mungkin hanya bahagian kecil seperti perabot,” katanya.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0123&pub=Kosmo&sec=Rencana_Utama&pg=ru_05.htm

Pengasas Facebook buta warna


MARK ZUCKERBERG tidak menjadikan kekurangan sebagai halangan untuknya memiliki rangkaian kawan dari seluruh dunia.


FACEBOOK adalah kisah kejayaan luar biasa pemilik nama Mark Elliot Zuckerberg, lelaki berusia 26 tahun yang berasal dari New York, Amerika Syarikat.

Dengan jumlah pengguna hampir 600 juta orang, Ketua Pegawai Eksekutif dan Presiden Facebook itu mampu berada dalam senarai 40 individu bilionair dunia seperti yang diuar-uarkan majalah Forbes.

Sebuah laman berita, www.dailymail.co.uk menganggarkan sehingga 4 Januari lalu, nilai kekayaan yang dimiliki Zuckerberg berjumlah RM27.5 bilion (AS$9 bilion).

“Inisiatif pemuda ini untuk menghubungkan lebih daripada setengah bilion manusia dan memetakan jaringan sosial di kalangan mereka merupakan fenomena Internet masa kini.

“Berupaya menghasilkan satu bentuk pertukaran maklumat, Facebook juga boleh mengubah cara kita memanfaatkan hidup.

“Memang seharusnya pereka laman seperti ini diberi pengiktirafan,” jelas majalah Time yang yang menamakan Zuckerberg sebagai Person of The Year 2010.

Sehingga Disember lalu, dianggarkan seorang daripada 12 penduduk bumi memiliki akaun Facebook. Angka itu menyamai jumlah 550 juta pengguna.

Kerja gila

“Andaikan Facebok adalah sebuah negara, ia merupakan negara ketiga yang mempunyai populasi penduduk tertinggi selepas China dan India.

“Jika dihitung masa yang diperuntukkan oleh setiap pengguna untuk melayari Facebook, jumlah masa yang dihimpun bersamaan dengan 700 bilion minit sebulan,” jelas Time lagi.

Mula beroperasi pada Februari 2004 di sebuah bilik di kampus Universiti Harvard, Zuckerberg yang ketika itu berada di tahun kedua membangunkan Facebook dibantu dua rakannya, Dustin Moskovitz dan Sean Parker.

Diberi nama thefacebook.com, perancangan asal mereka sekadar menyediakan jaringan komunikasi antara pelajar kampus untuk mengetahui perkembangan antara satu sama lain.

Selepas mendapat sambutan baik dan banyak permintaan supaya jaringan laman tersebut diperluaskan, Zuckerberg cuba mengembangkan rangkaian berdasarkan kepercayaan dalam perhubungan ke seluruh dunia.

“Bagi saya semua ini adalah kerja gila. Saya masih teringat perbualan saya dengan kawan-kawan di kolej. Ini yang kami mahukan tujuh tahun dahulu.

“Tetapi pada ketika itu, saya anggap impian itu hanya gurauan kerana kami adalah pelajar kolej. Kami tidak layak untuk melakukannya. Ini adalah kerja gila,” seloroh Zuckerberg.

Boleh diakses dalam 72 bahasa, Zuckerberg percaya komunikasi tidak sepatutnya tersekat hanya kerana faktor bahasa.

Malah dia sendiri sedang mempelajari bahasa Cina selain boleh menulis dan membaca dalam bahasa Perancis, Latin, Hebrew dan Greek kuno.

Sukar puas

Mengenali anak lelaki tunggal kepada pasangan doktor gigi dan pakar psikiatri ini, Zuckerberg dibesarkan di Dobbs Ferry, New York, bersama tiga orang kakaknya.

Menurut bapanya, Edward, anaknya itu mempunyai sifat keyakinan diri yang tinggi.

“Sejak kecil, berbual dengannya boleh menjadi sesuatu yang mencabar.

“Bagi sesetengah budak, jawapan untuk mereka mungkin seringkas ya atau tidak. Namun bagi Zuckerberg, dia tidak mudah menerima atau mempersetujui sesuatu jika jawapan yang diberikan kepadanya adalah tidak.

“Jika anda ingin berkata tidak, sediakan hujah kuat yang disokong dengan fakta, pengalaman, logik dan alasan munasabah.

“Malah, kami pernah membayangkan dia akan menjadi peguam suatu hari nanti kerana sifat ingin tahunya itu berupaya mempengaruhi hampir 100 peratus keputusan juri,” kata Edward.

Biarpun bergelar bilionair, Zuckerberg lebih suka mengamalkan kehidupan yang sederhana.

Dia memilih untuk tinggal di sebuah rumah yang disewa di Palo Alto bersama teman wanitanya, Priscilla Chan, seorang penuntut tahun tiga jurusan perubatan di Universiti California, San Francisco.

Dia juga hanya memandu kereta Acura TSX berwarna hitam berharga RM97,000 (AS$32,000).

Semasa kecil, Zuckerberg diajar mengenali program asas komputer sebelum bapanya mengupah seorang pembangun perisian berpengalaman, David Newman untuk melatihnya secara peribadi.

Mendapat pendidikan awal di sekolah tinggi swasta tempatan, Zuckerberg kemudian meneruskan pelajaran ke Philip Exeter Academy di New Hampshire.

Selepas itu, dia menyambung pengajiannya ke Universiti Harvard dan mengambil kursus dalam dua bidang serentak iaitu psikologi dan sains komputer.

“Ramai yang tidak faham mengapa saya ambil dua jurusan yang berbeza. Saya selalu tertarik untuk tahu bagaimana dua perkara ini bergabung untuk membangunkan perkara yang baik,” ujarnya.

Membuka rahsia mengapa warna biru dan putih menjadi warna latar Facebook, Zuckerberg sebenarnya lelaki tampan yang buta warna.

Mengikuti temu bualnya bersama Time, banyak warna yang tidak mampu dilihat olehnya termasuk hijau dan merah. Zuckerberg hanya boleh melihat warna biru dengan sempurna.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0123&pub=Kosmo&sec=Rencana_Utama&pg=ru_06.htm

Cerita gengster Melayu Singapura


"SELAMA 16 tahun menjadi Muslim yang jahil adalah kerugian paling besar dalam hidup saya." - Mahathir


PEMUDA ini, Mahathir Dawood, masih muda. Umurnya baru sahaja mencecah 24 tahun.

Berpewatakan menarik dan petah bercakap, beberapa potong hadis dan sirah Nabi yang dilafazkan tatkala menyertai sesi perkongsian pengalaman pada petang itu secara tidak langsung menonjolkan karakter warak lelaki ini.

"Jangan puji lebih-lebih. Saya masih baru mengenal Islam walaupun dilahirkan sebagai Muslim. Banyak lagi yang perlu dipelajari," ujarnya.

Ditemui selepas sesi kaunseling bersama remaja terlanjur di rumah perlindungan Baitul Fiqh di Subang Jaya, Selangor, Mahathir tidak lokek berkongsi sisi jahil kehidupannya.

"Saya mula kenal Allah semasa berumur 16 tahun, itu pun kerana saya berjumpa dengan orang yang selalu ajak saya sembahyang ketika direman.

"Kalau saya jumpa dengan orang yang salah lagi, mungkin sekarang saya masih sesat," katanya yang pernah dipenjarakan selama dua tahun angkara terlibat dalam rusuhan antara dua kumpulan gengster di Singapura.

Menurut Mahathir, dia terlibat dalam kumpulan Sio Kun Tong atau Salakau. Kumpulan itu juga dikenali dengan kod 369.

Ia bermula selepas Mahathir mengikut ibunya yang telah berpisah dengan bapanya berpindah ke Marsling, Singapura.

"Marsling adalah salah satu kawasan gelap di Singapura. Di situ pusat berkumpulnya penagih dadah, ahli kongsi gelap, pelacur, penyeludup, pencuri, kaki ponteng sekolah dan kaki judi, semua ada.

"Kesibukan ibu bekerja pula membuatkan saya lebih suka mencari hiburan di luar bersama kawan-kawan.

"Kami melepak, mencuri telefon bimbit dan menjualnya semula, menjadi penyeluk saku dan macam-macam lagi," kata Mahathir yang mula merokok dan menjadi ahli Salakau ketika berumur 12 tahun.

Jelas anak kedua daripada lima beradik ini, terdapat banyak kumpulan gengster di negara jiran tersebut.

Di kawasan tempat tinggalnya sahaja, ada beberapa kumpulan samseng dengan jumlah ahli melebihi 200 orang. Kumpulan samseng itu kerap bergaduh sesama sendiri.

Rebut perempuan

"Biasanya mereka bergaduh kerana tidak puas hati, mahu tunjuk kuat, luaskan pengaruh serta kawasan dan berebut perempuan," katanya.

Tidak serik bergaduh dan menjadi mangsa pukul?

"Hati saya sudah keras selepas sering terlibat dalam pergaduhan.

"Lagipun, saya cuma ada dua pilihan, sama ada memukul atau dipukul. Apabila sekali kena pukul, saya tidak akan lepaskan peluang untuk memukul orang lain pula.

"Memukul samseng dari kumpulan lain adalah cara terbaik untuk saya menarik perhatian dan keyakinan ketua," tuturnya.

Selain menjadi kaki pukul, dadah, rokok, arak dan perempuan adalah jamuan harian Mahathir.

"Saya memang tonggak tin arak macam air masak. Saya juga ada ambil ganja dan pil tidur.

"Semasa berumur 15 tahun pula, saya ditugaskan oleh taiko (ketua samseng) untuk menjaga keselamatan pelacur dan buat rundingan harga dengan pelanggan.

"Jika pelanggan enggan bayar, saya diberi tanggungjawab untuk memukul mereka," katanya.

Momen gelap kehidupan anak muda ini berakhir selepas buat kali pertama dia dimasukkan ke penjara setelah tiga tahun bergelar samseng.

Semasa menjadi tahanan reman, dia berkenalan dengan seorang tahanan lain bernama Ramo. Lelaki itu berjaya melembutkan hatinya untuk mempelajari Islam dan bersolat.

"Ramo banyak beri bimbingan dan nasihat kepada saya. Namun, perubahan itu tidak lama.

"Selepas didapati bersalah dan dijatuhi hukuman penjara dua tahun, saya terpisah dengan Ramo.

"Di penjara, saya kembali kepada tabiat lama. Solat saya abaikan.

"Bagaimanapun, selepas berkenalan dengan seorang banduan bernama Khairul Fahmi, perasaan takut kepada Allah seolah-olah ditiup kembali.

"Fahmi pernah bunuh orang dan dijatuhi hukuman penjara. Rakannya pula dijatuhi hukuman gantung sampai mati.

"Terlepas daripada hukuman gantung sangat menginsafkannya. Ia seperti mati hidup semula. Fahmi menjadi rakan banduan yang rajin mengajak saya solat bersama dan mendalami agama," cerita Mahathir.

Apabila difikirkan semula, lelaki ini amat bersyukur kerana sempat kembali ke landasan kehidupan yang sepatutnya.

Benarlah katanya, walaupun majoriti masyarakat memandang rendah institusi penjara, lain pula bagi Mahathir.

Jihad

Padanya, di sebalik tembok dan jeriji besi itulah dia mengenali serta memahami Islam yang kini menjadi pegangan hidupnya.

"Di bilik pengasingan itu saya dapat mengubah diri daripada hamba dunia kepada Muslim yang dahagakan ilmu akhirat," ujarnya yang sempat mengumpulkan tahanan beragama Islam dan membentuk satu kumpulan jihad menentang kezaliman Israel ketika di penjara.

Dua tahun menjalani hukuman, perubahan positif Mahathir kurang disenangi ibu dan adik-beradikya. Tindakan Mahathir menegur cara hidup mereka yang selama ini kebaratan hanya menimbulkan kemarahan.

"Ibu tidak suka jika saya menasihatinya untuk bersolat dan menutup aurat. Adik-beradik yang lain pula menempelak dan memaki hamun.

"Katanya, bekas banduan yang pura-pura alim seperti saya tidak layak untuk menasihati mereka.

"Saya ambil masa dua tahun untuk pujuk mereka. Lama-kelamaan, mereka menerima saya kembali dan beransur-ansur mendalami Islam.

"Malah, adik saya yang paling kuat menentang kini sedang tekun mempelajari al-Quran.

"Syukur, Allah memakbulkan doa saya. Saya cukup takut jika ada ahli keluarga yang meninggal dunia dalam keadaan yang tidak diredai Allah," ujarnya sebak.

Penghijrahan Mahathir kali ini bukan sekadar melepaskan batuk di tangga.

Sebaliknya, dia berazam untuk mendekatkan dirinya sekarib mungkin dengan al-Quran, bahkan dalam telefon pintar miliknya, hanya rakaman surah-surah al-Quran yang disimpan.

"Saya haramkan telinga saya untuk mendengar muzik. Begitu juga mata.

"Sangat sedikit rancangan di televisyen yang saya tonton," katanya yang kini mendalami bahasa Arab dan kefahaman Islam di Kolej Islam Mahmoodiah, Singapura.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0123&pub=Kosmo&sec=Rencana_Utama&pg=ru_07.htm

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...