Monday, August 16, 2010

Minda: Janggalkah tanpa rokok?

2010/08/16

“BERHENTILAH, tak ada faedahnya menghisap rokok...” kata mantan Perdana Menteri, Tun Abdullah Badawi, dalam satu kempen antimerokok yang pernah dirasmikannya.

Saranan sedemikian sudah banyak didengar daripada pelbagai pihak terutama Kementerian Kesihatan. Tidak cukup dengan itu, kerajaan menaikkan harga rokok, dikawal jual beli dan penyeludupan, semua kerana keburukan yang dibawa rokok.

Bilangan tempat yang diwartakan sebagai tempat larangan merokok juga bertambah. Kebanyakan aktiviti kini diharamkan sama sekali daripada memasukkan elemen rokok. Malah, kotak rokok pun sudah diletakkan secara terang-terangan akan keburukan rokok.

Terbaru, sebuah dokumen yang menggemparkan dunia, Pig 05049, turut secara tidak langsung mengingatkan perokok, terutama perokok Muslim agar mengelakkan rokok lantaran kandungan bahan babi yang digunakan untuk membuat rokok! Begitulah ingatan demi ingatan, amaran demi amaran, secara lembut ataupun tegas. Harapannya ialah bilangan perokok akan berkurang dan yang sudah merokok akan berhenti merokok. Dalam jangka panjang nescaya negara lebih makmur tanpa cengkaman rokok.

Namun, hakikatnya tidak pula begitu. Amalan merokok masih menjadi kebiasaan. Pendek kata apa saja aktiviti manusia, maka akan adalah rokok. Dilakukan oleh sesiapa saja tanpa mengira pangkat dan darjat, bebas tanpa perlu takut-takut, tanpa perlu difikirkan akibatnya. Seolah-olah semua tegahan dan peringatan yang ada itu untuk perhatian makhluk lain.


Apabila budaya merokok meluas, dilakukan secara terbuka, terang-terangan, tanpa ‘tindakan’ mereka yang dikatakan model kepada masyarakat, maka sukar sekali untuk menafikan yang merokok itu tidak baik.

Tidak keterlaluan dikatakan, ada pemimpin yang selamba menghisap rokok ketika mempengerusikan majlis dan seorang doktor yang merokok, tetapi tidak segan silu menasihati pesakitnya akan keburukan merokok. Begitu juga bapa yang meminta anaknya ke kedai untuk membeli rokok atau merokok di depan anak. Sikap mereka ini secara tidak langsung menyemai tabiat merokok kepada masyarakat.


Apabila tiada lagi segan silu antara si bapa dan si anak, pemandu dan penumpang, pekedai dan pelanggannya, pemimpin dan pengikutnya, imam dan jemaahnya, maka terbuktilah amalan buruk merokok bukan lagi sesuatu yang perlu dikisahkan.

Perbuatan merokok sebenarnya telah membunuh etika kehidupan bermasyarakat. Apabila masyarakat tidak lagi meletakkan rasa peduli, hormat dan prihatin, maka tiada lagi keindahan hidup bermasyarakat.

Berapa ramai yang tersentuh dengan gambar penyakit yang dipaparkan di kotak rokok? Berapa ramai yang malu menghisap rokok di depan tamu? Berapa ramai yang malu meletakkan rokok di poket baju dan berapa ramai yang malu menghisap rokok ketika memandu? Masalahnya ialah terlalu ramai yang membuat peraturan sendiri mengenepikan hukum bermasyarakat. Maka pemikiran yang mengatakan ‘ini ruang kami, ini masa kami, ini hak kami dan ini dunia kami’ akan kekal mengongkong minda perokok sekali gus menidakkan hak orang lain.


Ini jelas apabila tiada lagi ruang yang boleh dianggap mesra alam dan mesra kehidupan. Di sana sini ada saja rokok - tandas, lobi hotel, restoran, tempat menunggu bas, bilik mesyuarat dan kawasan bebas rokok. Begitupun, rokok terus disanjung - menepis segala macam kempen dan usaha memburukkan rokok. Meskipun ia tidak formal, namun kesannya amat membenam. Ia telah menjadi rempah-ratus kehidupan, bersatu dengan adat dan tradisi. Ia menjadi kemestian yang tidak dapat dielak, dirasakan janggal apabila rokok diketepikan.


Lihat saja di sekeliling betapa pelik dan seksanya apabila majlis kenduri-kendara tidak disediakan rokok, betapa kekoknya selepas makan tengah hari, ketika melepak dan bersantai tanpa diiringi rokok. Hatta ketika menunggu waktu (di surau atau masjid) juga pelik kalau ada yang tidak merokok. Dunia seolah-olah mati apabila rokok ditarik daripada acara. Pembenci rokok juga tidak ada pilihan melainkan membenarkan amalan buruk ini.


Memang benar merokok adalah amalan yang tidak baik jika dilihat dari sudut penyakit dan permasalahan sosial, tetapi berapa ramai yang berfikiran sedemikian? Kehidupan sosial nampaknya dengan jelas memperakui yang amalan merokok itu adalah ‘sesuatu yang baik’, kerana menghidupkan kemanusiaan dan mewujudkan semangat kekitaan.

Daripada perspektif lain, rokok dilabelkan sebagai simbol kekayaan, kekuasaan, ketamadunan dan segala macam kehebatan kehidupan. Ia adalah komoditi yang menguntungkan (daripada cukai dan kutipan perdagangan), keperluan utama kehidupan bersosial, sumber inspirasi dan kesegaran (ketika memandu dan memerah otak).

Rokok adalah lambang kemodenan masyarakat. Ia tersimpul rapi dengan peradaban daripada peringkat pentadbiran, politik, hinggalah peringkat bawahan, malah anak-anak kecil yang masih merangkak juga perlahan-lahan dibesarkan dengan dunia rokok! Justeru, betulkah tabiat merokok telah menurun? Cuba kita lihat di restoran mamak, tapak pembinaan, tandas di hospital, warung dan tempat yang dianggap zon tidak merokok.

Sejauh mana larangan ‘kanak-kanak di bawah 18 tahun dilarang membeli rokok’ benar-benar berlaku di kalangan peruncit? Benarkah rokok tidak mampu lagi dibeli kerana harganya mahal?

Pastikah pengetahuan tinggi mengenai keburukan merokok akan mencerminkan tindakan tidak merokok? Betulkah inisiatif ‘quit smoking’ akan mengekalkan seseorang untuk terus berhenti merokok? Kemampuan industri rokok untuk melengkapi setiap ruangan kehidupan dan minda masyarakat dengan jelas membuktikan advokasi ‘merokoklah’ oleh syarikat tembakau amat berjaya. Dengan pendekatannya yang amat strategik, dengan prasarana yang serba lengkap dan jaringan yang sungguh meluas, fenomena merokok nampaknya tidak akan ada kesudahan. Ia akan terus mencorakkan kehidupan. Malah penggiat antimerokok turut tertipu, terkulai dengan modus operandi licik mereka.

Sedarlah bahawa isu merokok bukan sesuatu yang seronok untuk diperkatakan. Jauh sekali untuk dipersendakan. Ia adalah kata dua yang meminta jawapan jujur dan tindakan tulus daripada mereka yang merasakan sebahagian kemelut ini. Jawab dan bertindaklah demi anak-anak yang akan meneruskan pembangunan generasi ini.

>Penulis ialah profesor dan perunding penyakit berkaitan gaya hidup

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Minda_Janggalkahtanparokok/Article

Gelisah anak terjawab

Oleh Mohamad Hussin

2010/08/16

YAN: “Arwah ibu sepatutnya berbuka puasa di rumah saya petang ini (semalam) dan solat Tarawih di Alor Setar, tetapi hajat arwah tidak kesampaian,” kata Hashimi Hassan, 53, anak tunggal Lian Osman, 74, yang ditemui mati terbaring dalam keadaan bogel dipercayai dirogol sebelum dibunuh perompak di ruang tamu rumahnya di Kampung Teluk Mak Acheh di sini, semalam.

Katanya, arwah ibunya yang juga bekas guru di Sekolah Kebangsaan (SK) Yan Kecil di sini, tinggal seorang diri selepas kematian suami sejak beberapa tahun lalu.


“Saya menghubungi arwah pada jam 8 pagi semalam beberapa kali, tetapi telefon rumah tidak dijawab membuatkan saya gelisah dan tertanya-tanya.


“Saya tidak mengesyaki perkara buruk berlaku kerana mungkin ibu keluar ke rumah jiran. “Bagaimanapun, kira-kira jam 2 petang semalam, saya dikejutkan dengan panggilan daripada penghulu kampung yang memaklumkan ibu saya meninggal dunia akibat kejadian pecah masuk rumah,”
katanya yang ditemui di rumah ibunya di sini, semalam.


Penghulu Mukim Yan yang juga sepupu mangsa, Mohd Shukri Ahmad, 56, berkata dia menyedari kejadian itu selepas seorang jiran terjumpa dompet miliknya di tepi jalan kira-kira 30 meter dari rumahnya pada kira-kira jam 1 tengah hari. “Saya ke rumahnya kerana bimbang mangsa tidak membuka pintu pagar seperti kebiasaan. “Saya memasuki kawasan rumah sambil memanggil mangsa, tetapi tiada jawapan lalu memeriksa di sekeliling rumah sebelum mendapati jeriji besi pada tingkap belakang rumah dipotong,” katanya.


Sementara itu, Ketua Polis Daerah Yan, Deputi Superintendan, Ismail Abu ketika ditemui ditempat kejadian berkata, polis menerima laporan kejadian itu pada kira-kria jam 1.30 tengah hari dan masih menyiasat punca kejadian. Katanya, polis belum mengenal pasti secara terperinci mengenai fakta kes dan tidak dapat menentukan sama ada mangsa dibunuh atau meninggal dunia atas sebab lain. “Sebaik memasuki rumah berkenaan kami dapati mayat seorang wanita terbaring di ruang tamu rumahnya, namun tiada kesan darah dilihat berhampiran. “Mayat dihantar ke Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) untuk tindakan lanjut,” katanya.

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Gelisahanakterjawab/Article

Mengamuk ibu khalwat

Oleh Zuliaty Zulkiffli

2010/08/16

JITRA: Seorang remaja lelaki berusia 18 tahun berang apabila mendapati ibunya dicekup berkhalwat dengan seorang lelaki oleh sepasukan anggota penguat kuasa Pejabat Agama Islam Daerah Kubang Pasu (PADKP) di rumah mereka di Taman Teja, Changlun di sini, Jumaat lalu.

Bagaimanapun dia ditenteramkan penguat kuasa yang melihatnya dalam keadaan marah.


Sebelum kejadian, remaja itu tidur dalam bilik di rumah itu sebelum dikejutkan penguat kuasa yang membuat pemeriksaan kira-kira jam 1.30 pagi selepas menerima maklumat berhubung kegiatan maksiat di situ.


Ibu remaja itu, ustazah berusia 40 tahun yang mengajar di sebuah sekolah rendah di daerah itu dicekup berkhalwat dengan seorang kakitangan kerajaan yang sudah berkeluarga.


Sumber berkata, anak lelaki wanita itu langsung tidak mengetahui ibunya membawa masuk lelaki berkenaan pada hari kejadian.


Katanya, wanita itu dikatakan sudah lama menjanda dan mengenali lelaki itu yang sudah berkeluarga itu sejak beberapa bulan lalu.


“Wanita itu berasal dari Kampung Pulau Nyior, di sini juga pemilik rumah berkenaan, manakala pasangannya berusia 50 tahun berasal dari Langgar, Alor Setar.


“Kami terpaksa menunggu kira-kira 20 minit kerana pemiliknya enggan membuka pintu sehingga memaksa kami menggunakan alat pembesar suara sehingga mengejutkan jiran berhampiran,”
katanya.

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Mengamukibukhalwat/Article

Dua anak meraungOleh Mohd Nasif Badruddin, Ahmad Rabiul Zulkifli dan Rohaya Bu-za

2010/08/16

KUALA TERENGGANU: “Tersentak hati saya melihat dua cucu tidak berdosa, Nurul Dahyatul Fazlinda, 8, dan adiknya, Muhammad Irfan Firdaus, 2, meraung kesakitan akibat terkena simbahan cuka getah oleh bapanya yang hilang kewarasan.

SAKIT...Afika Alina Mat Haizan menunjukkan mata neneknya, Minah yang cedera terkena cuka getah.
SAKIT...Afika Alina Mat Haizan menunjukkan mata neneknya, Minah yang cedera terkena cuka getah.
“Malah, saya yang cuba menyelamatkan anak, Che Ku Zaimah Che Ku Awang, 28, yang bergelut dengan suaminya turut terkena percikan cuka getah di mata menyebabkan mata kiri kini menjadi kelabu,” kata Minah Omar, 56, ibu Che Ku Zaimah dan nenek dua kanak-kanak yang disimbah cuka getah pada kejadian kira-kira jam 1.45 pagi semalam di Kampung Sekayu, Hulu Terengganu.

Menceritakan detik cemas itu, Minah ketika ditemui di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) di sini, semalam berkata, kira-kira jam 1.30 pagi dia dikejutkan dengan teriakan anak perempuannya meminta tolong dari bilik bersebelahan sebelum bergegas ke tempat kejadian dan melihat dua cucunya menggelupur menahan kesakitan sementara dua lagi cucunya bersembunyi ketakutan.

“Saya yang terkejut tidak terfikir membantu dua cucu sebaliknya merayu menantu (suspek) menghentikan pergelutan dengan isteri, sebelum mata kiri terkena percikan cuka getah yang cuba disimbah pada anak.

“Ketika itu, saya tertanya-tanya apa cecair yang disimbah sehingga bahagian yang terkena cecair itu kepanasan dan berasa pedih, cuma dalam perhatian saya suspek membawa cecair di dalam plastik.


“Melihat keengganan suspek berhenti mencederakannya, saya menjerit meminta tolong anak saudara yang tinggal bersebelahan rumah,” katanya.

Menurutnya, sebaik saja anak saudaranya datang, suspek yang ketakutan melarikan diri sebelum anak dan cucu bergegas ke bilik air untuk mandi kerana kepanasan.

Katanya, mereka dikejarkan ke Hospital Hulu Terengganu (HHT) sebelum dirujuk ke HSNZ memandangkan kecederaan dialami agak serius dan tengah hari semalam dia dibenarkan keluar hospital sementara ahli keluarga lain masih dirawat di situ.

“Hasil pemeriksaan doktor mendapati Che Ku Zaimah cedera di belakang badan serta paha kanan dan kiri, manakala anak keduanya, Nurul Dahyatul Fazlinda cedera teruk di muka dan mata sementara Muhammad Irfan Firdaus cedera di muka dan dada,” katanya.

Minah berkata, menurut cerita Che Ku Zaimah, lelaki terbabit ke rumahnya untuk meminta wang RM30, bagaimanapun dia (Che Ku Zaimah) tidak memberi wang berkenaan menyebabkan suspek berang dan bertindak nekad menendang pintu rumah.

“Sebaik pintu itu dibuka, suspek meluru ke arahnya sebelum berlaku pergelutan dan dia nekad menyimbah cuka getah ke wajah Che Ku Zaimah, tetapi dielak menyebabkan ia terkena bahagian belakang.

“Lebih menyedihkan, cuka getah itu terkena muka dan badan kedua-dua cucu yang tidur sementara dua cucu lagi sempat menyelamatkan diri dan lebih kejam apabila dia bukan saja menyimbah, malah menyapu cuka getah itu di belakang badan Che Ku Zaimah,”
katanya.

Katanya, suspek pernah menyatakan hasratnya untuk menyimbah asid di muka anaknya kerana mangsa ingin bercerai dengannya, bagaimanapun mangsa tidak mengambil serius ugutan itu.

“Dia bukan saja menampar mangsa apabila berlaku pergaduhan, malah pernah menyimbah cat ke atas kepala anak saya selain mencederakannya dengan api rokok.

“Sikap suspek yang panas baran serta tidak bekerja dan hanya tahu meminta wang daripada Che Ku Zaimah yang bekerja sebagai peniaga pasar malam menyebabkan dia tidak tahan kerenah suspek dan ke pejabat agama untuk menguruskan perceraian mereka.

“Suspek yang berang pernah berkali-kali mengugut anak saya selain dipercayai menyimpan sijil perkahwinan mereka menyebabkan kes perceraian itu tertangguh sehingga sekarang,”
katanya.

Pemangku Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Negeri, Superintendan K Manoharan, ketika ditemui di pejabatnya semalam mengesahkan menerima laporan berkenaan dan kes disiasat mengikut Seksyen 326 Kanun Keseksaan kerana dengan sengaja menyebabkan parah dengan jalan menggunakan senjata atau lain-lain benda yang berbahaya.

Beliau berkata, siasatan awal mendapati kejadian dipercayai berpunca akibat masalah rumah tangga, apabila suspek, Mat Haizan Mat Yasin, 32, seorang penagih dadah dan tidak bekerja berdendam serta marah dengan isterinya yang bekerja sebagai penjual sayur di pasar di Kuala Berang kerana mahu bercerai.

Katanya, pasangan itu sudah berkahwin sejak 10 tahun lalu, tetapi tidak tinggal sebumbung sejak lima bulan lalu apabila mangsa membawa empat anak mereka berusia 10, lapan, tujuh dan dua tahun berpindah ke rumah ibunya di Kampung Sekayu, Hulu Terengganu.

Suspek sering ke rumah ibu mentuanya untuk meminta wang daripada isterinya dengan yang terbaru sebelum kejadian ini.

Sementara itu, tinjauan Harian Metro ke rumah mangsa mendapati, percikan asid atau cuka getah bertaburan di lantai dan dinding bilik tidur berkenaan, manakala jiran mangsa yang enggan dikenali mengaku mendengar bunyi bising daripada rumah berkenaan sebelum mengetahui mengenai kejadian.

Bapa rogol anak

Oleh JAAFAR MULUP
metahad@hmetro.com.my
2010/08/15

TAMPIN: Mengejutkan apabila seorang murid perempuan tahun enam di sebuah sekolah daerah ini dipercayai kemaruk seks apabila sanggup merelakan diri menjadi pemuas nafsu bapa sejak hujung tahun lalu, selain mengajak beberapa teman rapat lelakinya melakukan perbuatan terkutuk berkenaan.

Disebabkan tiada tentangan daripada anaknya, bapa durjana berkenaan merogol mangsa sambil berjanji tidak memecahkan rahsia kepada sesiapa, termasuk ibu.


“Ketika kejadian, ibu dan beberapa adik mangsa nyenyak tidur, manakala mangsa tidur di bilik lain,” katanya.


Menurutnya, kejadian terakhir berlaku pada 11 Ogos lalu, iaitu malam pertama Ramadan sebelum isterinya bangun untuk menyiapkan juadah bersahur.


Tidak puas dengan itu, katanya, mangsa dikatakan mengajak teman rapatnya melakukan aksi perbuatan keji itu, termasuk seorang abang angkatnya.

“Rahsia perbuatan mangsa bagaimanapun terbongkar apabila perubahan sikap murid berkenaan disedari seorang guru sekolah selepas dia dikatakan turut menceritakan perbuatan terkutuk yang dilakukannya tanpa berselindung.


“Atas rasa tanggungjawab dan demi menjaga nama baik sekolah supaya murid lain tidak terjebak dalam perkara maksiat, mangsa dan guru berkenaan membuat laporan di Balai Polis Gemas pada Khamis lalu,” katanya.


Ketua Polis Daerah Tampin, Superintendan Wooi Kooi Cheang ketika ditemui, semalam mengesahkan menerima laporan berkenaan.


Beliau berkata, pihaknya sudah menahan lelaki terbabit ketika menemani mangsa untuk diambil keterangan, kelmarin.


“Suspek ditahan reman selama tiga hari bermula hari ini (semalam) bagi membolehkan polis menjalankan siasatan mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum selama 30 tahun serta sebatan, jika sabit kesalahan,” katanya.


Katanya, polis memburu seorang remaja yang dikatakan sebagai abang angkat mangsa bagi membantu siasatan.

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Baparogolanak/myMA/myArticle/

Yatim piatu pada Ramadan

2010/08/15

TELUK INTAN: Ramadan kali ini meninggalkan kenangan paling pahit buat dua beradik kerana kehilangan ibu tersayang yang mati ditetak bapa mereka sendiri dalam kejadian amuk yang berlaku ketika umat Islam lain bersiap untuk bersahur, pagi semalam.

Ketua Polis Daerah Hilir Perak, Asisten Komisioner Goh Kok Liang berkata, polis yang tiba di tempat kejadian kira-kira jam 8.30 pagi, cuba memujuk suspek menyerah diri selepas dia dilaporkan mengamuk dan menetak isterinya.


“Sebaik tiba, polis dapat melihat mangsa terbaring di ruang tamu rumahnya dan turut kelihatan kelibat dua anak mangsa yang berlumuran darah.


“Bagaimanapun, usaha polis untuk memasuki rumah dihalang suspek yang terus mengamuk dan menghayunkan parang dan pisau.


“Selepas gagal memujuk dan menenangkan suspek, polis tiada pilihan selain menembaknya dengan senjata taser yang menghasilkan renjatan elektrik bagi merebahkan suspek.

“Tetapi keadaan sebaliknya berlaku apabila suspek menjadi semakin agresif dan meluru ke arah anggota polis dan menyerang dengan parang dan pisau sebelum polis terpaksa melepaskan dua das tembakan yang mengenai suspek dan pemeriksaan mendapati suspek mati di tempat kejadian,” katanya.


Sebaik memasuki rumah suspek, polis mendapati mangsa sudah meninggal dunia akibat kecederaan parah di kepala, leher dan badan dipercayai kesan tetakan senjata tajam.

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/YatimpiatupadaRamadan/myMA/myArticle/

Sahur berdarahOleh KASDI ALI dan RAVALE SAVARINATHAN
am@hmetro.com.my
2010/08/15

TELUK INTAN: “Bang mengucap banyak-banyak... kenapa naik angin tiba-tiba ni? Tak elok bulan Ramadan buat perangai macam ni, malu kat jiran. Tolong jangan apa-apakan saya dan anak-anak, ingat Tuhan.”

TRAGIS... polis mengusung mayat mangsa keluar dari rumah.
TRAGIS... polis mengusung mayat mangsa keluar dari rumah.

Insiden yang turut menyebabkan dua anak perempuan mangsa cedera dengan seorang daripadanya parah, termasuk putus dua jari tangan kanannya, berakhir tragis kira-kira jam 8.30 pagi apabila polis menembak mati suspek yang cuba menyerang mereka menggunakan parang dan pisau.


Jiran sebelah rumah mangsa yang hanya mahu dikenali Tamarai, 30-an, berkata dia terjaga kira-kira jam 3 pagi apabila mendengar bunyi bising dipercayai pertengkaran mangsa dengan suspek.


“Pada mulanya saya tidak begitu terkejut kerana pasangan suami isteri itu memang kerap bertengkar dan mengamuk secara tiba-tiba.


“Tetapi pertengkaran pagi tadi (semalam) agak menakutkan kerana Bariah beberapa kali menjerit supaya dia dan dua anaknya tidak diapa-apakan oleh suspek.

“Saya percaya ketika itu suspek mungkin sedang menghayunkan parang atau pisau ke arah mereka.


“Sejurus kemudian, suasana menjadi senyap seketika tetapi disusuli pertengkaran kecil. Saya kemudian menyambung tidur kerana beranggapan ia sudah berakhir,” katanya ketika ditemui di rumahnya di sini, semalam.


Menurut Tamarai, tidurnya sekali lagi terganggu apabila dikejutkan dengan bunyi jeritan nyaring disusuli suara dua anak mangsa meminta tolong kira-kira jam 5.15 pagi.


“Ketika itulah saya berasa tidak sedap hati kerana suspek memang berperangai menakutkan setiap kali ‘anginnya’ tidak baik dan mahu mengamuk iaitu mengasah parangnya sehingga berjam-jam. “Saya tidak sangka dia menggunakan parang itu untuk membunuh isterinya dan mencederakan dua anak perempuannya.


“Bagaimanapun, saya hanya mengetahui mengenai perkara itu selepas polis tiba kira-kira jam 8.30 pagi kerana tidak berani keluar rumah. “Saya dimaklumkan jiran suspek menetak mangsa hingga mati dan turut menyerang dua anaknya. Saya begitu terkejut kerana tidak menduga suspek sanggup bertindak sedemikian.


“Saya sedih kerana mangsa seorang yang peramah dan sentiasa tersenyum setiap kali bertemu saya serta jiran lain walaupun keluarganya bermasalah disebabkan sikap panas baran suaminya,” katanya sedih.


Sementara seorang lagi jiran mangsa yang turut bekerja bersamanya di sebuah kilang plastik di Chui Chak, dekat sini, Ramlah Mohammad, berkata arwah ada mengadu kepadanya mengenai sikap melampau suaminya yang semakin menjadi-jadi sejak kebelakangan ini.

“Saya memang mengetahui mengenai masalah rumahtangga arwah disebabkan suaminya yang mempunyai masalah mental dan dia juga selalu mengadu kepada saya,” katanya. “Tetapi dua hari lalu, saya terkejut lihat arwah bermuka pucat seperti orang ketakutan. Dia memberitahu saya penyakit mental suaminya semakin teruk apabila dia selalu kacau, buat bising dan memukulnya serta dua anak mereka.


“Saya menasihatkan arwah supaya membuat laporan polis jika keadaan tidak terkawal. Saya kesal arwah tidak sempat berbuat demikan.


“Suami ada memberitahu saya kira-kira jam 4 pagi tadi (semalam), arwah ada datang ke rumah kami yang terletak tidak jauh dari rumahnya. Arwah mencari saya tapi suami beritahu saya tidur menyebabkan dia pulang semula ke rumahnya.


“Saya tak sangka tidak lama kemudian, arwah mati ditetak suaminya. Saya terkilan kerana arwah mungkin mencari saya untuk meminta pertolongan,” katanya yang menitiskan air mata.


Sementara itu, tinjauan Metro Ahad di sekitar rumah mangsa dan bilik mayat Hospital Teluk Intan mendapati suasana lengang dengan kelihatan beberapa ahli keluarga mangsa dan suspek.


Bagaimanapun, usaha wartawan Metro Ahad menemubual keluarga mangsa gagal selepas dihalang secara baik daripada berbuat demikian oleh seorang saudara mangsa yang hanya mahu memberi komen seluruh ahli keluarganya, trauma dan masih terkejut dengan kejadian tragis itu.

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Sahurberdarah/myMA/myArticle

Misteri payu dara budak empat bulan


SEORANG bayi berumur 13 bulan (kanan) yang didapati mempunyai pertumbuhan payu dara awal sedang bermain dekat ibunya di rumah mereka di Beijing pada minggu lalu.


BEIJING - Kementerian Kesihatan China tidak menemui sebarang bukti bahawa susu tepung yang dikeluarkan syarikat Synutra menjadi punca tiga bayi perempuan berumur antara lima bulan hingga 15 bulan mempunyai pertumbuhan payu dara awal, lapor media semalam.

Penemuan itu diumumkan setelah ibu bapa tiga bayi dan doktor menyuarakan kebimbangan bahawa hormon di dalam susu tepung itu menjadi punca payu dara tersebut didapati mulai membesar.

Menurut jurucakap Kementerian Kesihatan, Deng Haihua, ujian klinikal mendapati kadar hormon di dalam susu itu berada pada paras normal.

Beliau berkata, doktor-doktor yang memeriksa semua bayi itu mendapati perkembangan pembesaran payu dara mereka tidak serius. - Agensi

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2010&dt=0816&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_09.htm

Penyanyi dibaling dengan batu, najisTila Tequila


CHICAGO, Amerika Syarikat - Penyanyi kacukan Perancis-Vietnam, Tila Tequila, 28, cedera dibaling batu, kaca gelas, najis dan mercun semasa dia berada di atas pentas pada Festival Muzik Juggalos di mukim Hardin, Illinois kelmarin, lapor sebuah akhbar semalam.

"Mereka (penonton) membaling batu-batu besar ke arah muka saya manakala botol arak mengenai mata saya dan rambut saya hampir hangus terkena percikan api daripada mercun yang bertaburan di atas pentas," kata Tequila.

Menurut seorang saksi, batu dan botol itu semakin banyak dibaling semasa Tequila mendedahkan payu daranya.

Dia berkata, penyanyi itu gagal untuk menenteramkan sejumlah penonton yang marah kepadanya.

Penyanyi itu tetap meneruskan persembahan walaupun dia berdarah kerana luka di kepala.

Ketika dia meninggalkan pentas dengan diiringi pengawal peribadi dan petugas keselamatan, sekumpulan besar penonton mengekori Tequila sehingga ke treler penginapannya sebelum mereka mengepung dan memecah tingkap kenderaan itu.

Penyanyi itu kemudian menaiki sebuah kenderaan lain yang meninggalkan lokasi kejadian.

Polis mengesahkan beberapa anggotanya datang menyuraikan keadaan tetapi tidak memberi ulasan lanjut.

Namun, Tequila dalam reaksi menerusi laman sosial Twitter berkata, dia merancang mengambil tindakan undang-undang terhadap penganjur kerana gagal menjamin keselamatan.

Model majalah Playboy kelahiran Singapura yang popular menerusi lagu I Love My DJ. - Agensi

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2010&dt=0816&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_07.htm

Terkejut kaki bayi terjulur dari beg


ANGGOTA polis memeriksa mayat bayi yang ditemui di Sungai Tambun di Kota Damansara semalam.


PETALING JAYA – Lima sahabat yang leka menjala ikan terkejut apabila menemui satu beg galas yang hanyut berisi mayat bayi perempuan di Sungai Tambun di Kota Damansara di sini semalam.

Beg galas berwarna hitam itu dipercayai dicampak ke dalam sungai itu dan dihanyutkan air menghala ke kolam tadahan banjir tidak jauh dari situ.

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya Asisten Komisioner, Arjunaidi Mohamed berkata, mayat bayi berkulit gelap itu dipercayai telah dibuang beberapa jam sebelum ia ditemui pada pukul 11.30 pagi oleh lima sahabat yang sedang menjala ikan.

Menurut beliau, ketika ditemui mayat bayi itu dibungkus dengan kain sebelum dimasukkan ke dalam beg galas.

“Bayi itu dipercayai telah mati sebelum ia dibuang ke dalam sungai,” cerita beliau ketika ditemui di tempat kejadian semalam.

Katanya, polis tidak menemui apa-apa dokumen atau nota dalam beg pakaian tersebut.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2010&dt=0816&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_09.htm

Empat sekeluarga disimbah asid


NURUL DAHYATUL yang melecur teruk dirawat di Hospital Sultanah Zahirah, Kuala Terengganu semalam.


KUALA TERENGGANU - Seorang wanita tidak menyangka suaminya sanggup membawa asid untuk mengugutnya mendapat wang sehingga menyebabkan dia tiga beranak dan ibunya melecur di Kampung Sekayu, Hulu Terengganu semalam.

Dalam kejadian pada pukul 1.45 pagi itu, suspek dipercayai bertindak demikian kerana berang dengan keputusan mangsa yang telah berpindah pulang ke rumah ibunya dan dalam proses memohon penceraian dengan suspek.

Semasa kejadian suspek didakwa memecah masuk rumah ibu mangsa dengan membawa bersama sebungkus plastik mengandungi cecair asid.

Kehadiran suspek mencetuskan pertengkaran dengan mangsa sebelum mangsa cuba merebut bungkusan asid itu dan menyebabkan cecair itu terkena mangsa.

Tindakan suspek itu menyebabkan mangsa Che Ku Zaimah Che Ku Awang, 28, cedera di muka dan kedua-dua belah tangan serta bahagian belakang badan.

Turut melecur dua orang anak mangsa, Nurul Dahyatul Fazlinda Khalid, 8, dan Mohd. Irfan Firdaus, 2, serta ibunya, Minah Omar, 56. Masing-masing melecur di beberapa anggota badan.

Paling teruk, Nurul Dahyatul yang mungkin hilang deria penglihatan apabila seluruh muka sehingga paras dada kanak-kanak itu terkena asid.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2010&dt=0816&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_01.htm

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...