Friday, August 15, 2008

Buku 555 jadi bekal lawan sifu

Oleh RIZAM ZAKARIYA
mohdrizam@kosmo.com.my

ARIFF SHAH menunjukkan buku tiga lima (555) yang sering dibawa untuk mencatat aduan penduduk ketika melawat kampung di Seberang Jaya semalam.

SEBERANG JAYA - Calon Barisan Nasional (BN), Datuk Ariff Shah Omar Shah yakin hubungan baiknya dengan penduduk Permatang Pauh menjadi penentu kepada misi menentang sifunya, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan seterusnya memenangi pilihan raya kecil Parlimen itu pada 26 Ogos ini.
Beliau yang ditemui pemberita di rumahnya semalam berkata, amalannya sejak 20 tahun lalu bergaul bersama penduduk kampung yang berbilang kaum menjadikan beliau lebih memahami isi hati warga Permatang Pauh.
"Saya selalu duduk dari satu kedai kopi ke kedai kopi lain untuk mendengar masalah mereka dan saya juga tidak pernah lupa untuk membawa buku tiga lima (buku 555) untuk mencatat semua aduan bagi diselesaikan oleh pusat khidmat saya," katanya.
Katanya, peluang yang diberikan sebagai calon Parlimen Perma- tang Pauh turut digunakan sepenuhnya bagi membantu semua kaum termasuklah golongan muda.
Malah Ariff Shah akan menggunakan kelebihan berbahasa Mandarin untuk mendampingi lebih 20,000 pengundi Cina.
Ariff Shah bukan asing kepada Anwar kerana mereka sama- sama bergiat dalam UMNO Bahagian Permatang Pauh pada era 80-an dan 90-an.
"Saya mungkin dianggap calon yang tidak begitu kuat (untuk mencabar Anwar), tetapi tidak gentar kerana kita bertanding untuk memberi khidmat kepada rakyat," katanya.
Ariff Shah, 52, merupakan pengikut Anwar semasa pemimpin itu menjadi Ketua Bahagian UMNO Permatang Pauh dari 1982 hingga 1998.

http://www.kosmo.com.my/

Halangan ‘kubu manusia’ - Lebih 2,000 penduduk bantah rumah diroboh pemaju

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
nanhidayat.nanazmie@kosmo.com.my

SEBAHAGIAN penduduk termasuk kanak-kanak berdoa semasa menghalang rumah mereka dirobohkan oleh pemaju di Kampung Baru Plentong Tengah, Johor Bahru semalam.

JOHOR BAHRU – Ada yang duduk, ada juga yang meletakkan lori dan kereta di tengah jalan.
Itulah tindakan lebih 2,000 penduduk Kampung Baru Plentong Tengah di sini yang membantah tindakan pemaju yang mahu merobohkan rumah mereka semalam.
Malah ramai di kalangan penduduk sanggup mengambil cuti semata-mata berkumpul dan membuat ‘kubu manusia’ sebagai penghalang.
Meskipun Ahli Parlimen Pasir Gudang, Datuk Khaled Nordin sebelum ini membuat kenyataan bahawa tanah yang diduduki mereka sejak 20 tahun lalu bukan hak mereka, tetapi milik sebuah syarikat pemaju, ramai di kalangan mereka tidak mahu berpindah.
Bermula pukul 8 pagi keadaaan menjadi kecoh apabila penduduk beramai-ramai membuat ‘kubu manusia’ di persimpangan masuk kampung tersebut.
Ia bagi menghalang lapan jentera yang diupah pemaju bagi memasuki kampung tersebut.
Sebelum ini, notis pengosongan kawasan berkenaan telah dikeluarkan pada 1 Ogos lalu mengarahkan penduduk sepatutnya mengosongkan rumah masing-masing semalam.
Walaupun tidak ada kejadian buruk berlaku, tetapi kedua-dua pihak akhirnya mencapai kata sepakat menjelang pukul 2 petang setelah pihak pemaju menangguhkan keputusan kepada 15 Oktober depan.
Setiausaha jawatankuasa bertindak penduduk, Taslim Nani berkata, pihak- nya menghargai kesudian pemaju menangguhkan keputusan berkenaan.
Bagaimanapun, wakil peguam syarikat pemaju, Matthew Thomas Philip berkata, pihaknya menimbangkan penangguhan untuk merobohkan penempatan di kampung itu memandangkan sambutan Ramadan tidak lama lagi.
Bagaimanapun katanya, pihaknya bukannya berjanji untuk memberi pampasan dan membuka penempatan baru seperti yang diminta penduduk.
“Kami bertimbang rasa terhadap kesusahan penduduk terutamanya Hari Raya Aidilfitri yang bakal menjelang tidak lama lagi.
“Keputusan sudah dibuat mahkamah sejak April 2007 lagi, justeru tidak timbul soal sama ada kami tidak mempedulikan nasib penduduk kampung,” katanya.
Sementara itu, seorang penduduk, Nor Hasdi Hasan, 24, ternyata gembira dengan penangguhan itu meman- dangkan dia tidak perlu menangguhkan majlis persandingannya dengan Hasfazuriani Hassan, 24, pada Ahad ini.
“Mula-mula pening juga memandangkan segala jemputan dan persia- pan telah dibuat sehingga mencecah belanja RM10,000.
“Mujur keluarga sebelah perempuan memahami masalah kami, malah jika ia tidak ditangguh, roboh pun robohlah kami tetap akan meneruskan persandingan,” katanya yang telah melangsungkan pernikahan di rumah pengantin perempuan pada Mei lalu.
Dalam pada itu, Ketua Polis Daerah Seri Alam, Supritendan Roslan Zainuddin semasa ditemui mengesahkan kejadian tersebut sambil memberitahu tidak berlaku sebarang perkara tidak diingini.

http://www.kosmo.com.my/

'Saya masih sayang keluarga' - Yazli

Oleh FAIZAL NAZARUDDIN
faizal.nazaruddin@kosmo.com.my

Yazli (kanan) pada sidang akhbar bersama Ma'mor di The Mall, Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - "Saya masih sayangkan keluarga, buat seketika ini terpaksa tinggalkan mereka kerana faktor keselamatan dan mahu menyelesaikan beban hutang ah long sendirian tanpa melibatkan mereka."

Demikian penjelasan Mohd. Yazli Yaacob, 38, suami kepada pelakon Wan Nor Azlin Wan Mohd. Husain, 40, yang rumah serta kenderaannya disimbah cat oleh ah long yang berang kerana gagal menuntut hutang daripadanya baru-baru ini.

Menurut Mohd. Yazlin, hidupnya kini dalam tertekan ekoran menjadi buruan kira-kira 30 ah long yang masih tidak puas hati meminta wang daripadanya walaupun telah menghabiskan RM300,000 dalam tempoh sembilan bulan untuk membayar bunga lintah darat itu.

"Saya pinjam ah long dalam RM35,000 sahaja pada tahun lalu namun kadar bunga yang dikenakan membuat hutang tersebut tiada menampakkan pengurangan.

"Sebaliknya saya masih berhutang lagi RM200,000 dan hampir setengah juta ringgit wang habis bayar bunga mereka,"
dakwanya pada sidang media bersama Setiausaha Kehormat Persatuan Pengguna Islam Malaysia, Datuk Dr. Ma'mor Osman di pusat membeli-belah The Mall, semalam.


http://www.kosmo.com.my/

Berani atau Kena Ugut atau Jadi Badut

Dilulus terbit pada Thursday, August 14 @ 23:05:18 MYT oleh reformis

Oleh ikhqoi"
DEMO?? atau Jalan-jalan dapat duit @ kena ugut supaya carry mark tinggi

Saya mungkin terlewat membicarakan soal adik-adik saya dari UiTM yang sebok berdemo ke S.U.K demi untuk membantah cadangan ringkas dari Y.A.B Menteri Besar Selangor berkenaan kuota 10% non-bumi kedalam UiTM.

Tapi ingin saya tegaskan, saya cukup kecewa dengan adik-adik saya ini yang seolah-olah menjadi badut kepada Ybhg Dato' Seri Dr Ibrahim Abu Shah dengan berdemo untuk suatu cadangan yang memang mustahil untuk direalisasikan melainkan kebenaran daripada Kementerian terbabit.

Dalam hal ini, Tan Sri Menteri Besar tidak pula mengatakan bahawa UiTM wajib mengambil 10% non bumi, kerana beliau tahu, itu bukan dibawah kuasa beliau untuk membenarkannya. Apa yang beliau katakan, jika ia tidak melanggari dasar, maka perkara tersebut boleh dibincangkan. Tetapi jika cadangan tersebut melanggari dasar, abaikan sahaja!!!

Apa yang difahamkan terdapat segelintir pihak yang buat duit dengan demo ini seperti
1. Menyediakan baju hitam untuk berdemo

Daripada korang (MPP) dok sebok berdemo, baik korang fikir:-

1. Krisis sosial yang menimpa student UiTM, seperti seks bebas di rumah-rumah sewa student UiTM, GRO/ Pelacur Kelas Atasan, Clubbing dan minum arak dikalangan student

2. Pakaian yang tidak melambangkan budaya timur (rambut coloring, baju singkat, lengan pendek) khususnya di kalangan student perempuan

3. Runtuhnya budaya usrah di kolej-kolej kediaman

4. Budaya hedonisme dalam karnival-karnival di UiTM (Kalau karnival mesti panggil artis)

5. Terkuburnya PMI dan digantikan dengan Persatuan Mahasiswa Hadhari..

6. Banyak lagi lah

Tapi, apa nak heran, 100% MPP pro-aspirasi. Itu sebab liberal skit walaupun belajar di ipta yang hampir 100% berugama Islam.

Entahlah.. Tak paham sungguh aku dengan Mahasisiwa UiTM sekarang. Aku rasa sekarang, aku malu nk ngaku aku ni ex-UiTM


Berita berkaitan
1.Pelajar UiTM berarak protes - Serah memorandum bantah keras cadangan Menteri Besar Selangor
2. Tiada perubahan dalam polisi UiTM, kata Khaled
3.MB akui kerajaan negeri tiada hak
4.UiTM: Khalid enggan mohon maaf

Penulis merupakan
1. Ex BBA(Hons)Transport UiTM- Second Class Upper
2. Ex DBS(Transport) UiTM- Best Student Course
3. Class Representative for DBS(Transport) & BBA(Hons)Transport from 2001 - 2006
4. Ketua Pemuda Pas Jalan Yadi Sungai Udang
5. Sekretariat Pemuda Dun Selat Klang
6. Pengiring Khas Y.B Exco Dr Halimah Ali

http://mdikhmal.blogspot.com/
"


http://www.tranungkite.net/

SAJA NAK BUAT KECOH PASAL UiTM.

Oleh Pinochet Robert - Laman M@RHAEN

Betul kata Prof. Koo Kay Kim. Sebelum 8 Mac 2008 tak kecoh pun pasal 10 peratus kemasukan kuota bukan Melayu ke pusat pengajian tinggi khasnya di bawah kelolaan MARA. Sebaliknya isu ini sengaja digembar-gemburkan apabila telah wujudnya Pakatan Rakyat yang menjadi saingan kepada UMNO/BN yang sudahpun memerintah 5 Kerajaan Negeri dan cadangan itu pula keluar dari mulut pemimpin Pakatan Rakyat.
Padahal isu menetapkan kuota 10 peratus untuk pelajar bukan bumiputera ke Pusat Pengajian Tinggi sudahpun diumumkan oleh kerajaan Barisan Nasional pada tahun 2002 yang pada ketika itu PM nya ialah Dr. Mahathir Mohamad. Pada ketika itu tak ada sebarang bantahan daripada pimpinan UMNO sebaliknya seorang demi seorang menyokong keputusan tersebut dengan pelbagai alasan.
Bukankah MRSM itu merupakan maktab yang akan membekalkan pelajar untuk ke UiTM. Kalaulah kuota 10 peratus sudah diperuntukkan di MRSM ke mana pula perginya pelajar bukan bumiputera nak melanjutkan pelajaran kalau bukannya di UiTM?
Tanya soalan ini kepada TV3, TNC UiTM dan pemimpin UMNO yang buat komen tentang isu ini. Paling saya panas hati bila Ketua Puteri UMNO mengatakan bahawa Tan Sri Khalid “kurang ajar” dengan mimik muka yang memualkan. Kalau saya ada kat situ tak tahulah apa akan jadi. Celupar sangat.

Lihatlah arkib Utusan Malaysia atas tajuk “Pelajar Bukan Bumiputera” bertarikh seperti berikut:

1/6/2002- Matrikulasi bolehkan pelajar Melayu bersaing kaum lain - PM

2/6/2002- Kuota 10% munasabah - Ansara

6/6/2002- Kuota 10% muktamad - Aziz -- Bukan bumiputera ke MRSM perancangan perkukuhkan integrasi kaum

6/6/2002- Sahut cabaran dengan proaktif

8/6/2002- Kuota 10 peratus - Cabaran bumiputera bekerja keras

15/11/2002-MRSM - Kuota 10 peratus perlu publisiti lebih meluas

21/8/2003-MRSM - Bilangan pelajar bukan Melayu semakin kurang

2/9/2003- Pelajar bukan Melayu elak kejutan

12/9/2004-MRSM: Bumiputera isi jika bukan bumiputera tolak

19/1/2004-Bukan bumiputera - Di lima MRSM
(Kalau selepas ini Utusan Malaysia padam arkib tersebut hubungi saya untuk dapatkan soft copy)

Pinochet Robert

14.08.2008

http://www.marhaen.org/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...