Friday, August 19, 2011

World stocks sink on fresh fears of US recession

Oil falls to near $81 on global growth slowdown

Apapun tindakan Jais susahkan kerajaan

Subky Latif


ISU kehadiran petugas Jais di gereja ketika satu jamuan diadakan dapat diredakan apabila Jais menjelaskan betapa ia ke situ adalah untuk melakukan penyiasatan bukan melakukan serbuan seperti yang dilaporkan media.

Kerana Jais menerima aduan tentang adanya orang Islam hadir di situ ketika itu kerana dikatakan ia sebagai satu usaha memurtadkan orang Islam, maka Jais pergi bagi memastikan aduan itu.

Keterangan sebegitu boleh meredakan isu itu.

Apa pun kerajaan Negeri Selangor terperangkap sekali lagi dengan siri isu yang menyusah dan mengganggu kelicinan dan kelancaran pentadbirannya.

Sejak Pakatan Rakyat mengambil alih kerajaan dari semasa ke semasa ia diuji dengan siri cabaran, dan ia dilihat berganda apabila Najib mengambil alih jawatan Perdana Menteri dan Ketua Perhubungan UMNO Selangor.

Dari isu mengarak kepala lembu, memberi lembu korban kepada penduduk Bandar Tun Razak, mencuri pasir, pendakwaan Jais atas bekas Mufti Perlis hingga isu perlantikan Setiausaha Kerajaan Negeri yang baru. Baru isu bekas Pengarah Jais jadi SUK baru itu reda kini datang pula isu Jais dikatakan menyerbu gereja.

Jais sememang aktif sejak dulu lagi. Pernah satu masa dulu semasa Mufti Selangor Almarhum, Dato Ishak Baharum dulu ia bertindak menyekat gadis Melayu menyertai peraduan ratu cantik. Mufti itu sendiri mengetuai tindakan menguat kuasakan peruntukan undang-undang negeri itu.

Mufti dan Jais mendapat sokongan rakyat. Ia dibantah oleh Dr. Mahathir yang jadi Perdana Menteri masa itu hingga Almarhum Sultan Selangor terpaksa menamatkan kontrak Mufti yang baru disambung.

Bagitulah kebatnya Jais. Dengan isu rebuan geraja ini kali kedua kerajaan pimpinan Tan Sri Khalid Ibrahim merasas payah dengan tindakan Jais. Yang pertama, menahan Dr. Mohd Asri Zainal Abidin berdakwah tanpa tauliah, dan keduanya ia dikatakan menyerbu gereja.

Kerajaan negeri menyatakan rasa susahnya atas kejadian itu dan mengambil sikap menutup mulut hingga Jais menyiap laporan tentang kejadian itu.

Apa pun ada ruang isu itu dapat diredakan bila Jais membuat penjelasan, ia tidak menyerbu tetapi mengirim pasukan bagi membuat penyiasatan.

Ada pun isu gereja berusaha memurtadkan umat Islam adalah isu global. Sejak zaman Peringgi menawan Melaka 500 tahun dulu dan Sepanyol menakluk Filipina adalah bagi memurtadkan orang Islam. Tidaklah ia dinamakan Kristian dan gereja jika ia menarik penganut agama lain menganut agamanya.

Orang Islam Tanah Melayu sebelum merdeka tidak berperang dengan penjajah Kristian Inggeris yang mengembangkan agama di kalangan penduduk Semenanjung, tetapi dengan pegangan Islam pimpinan guru-guru pondok hingga merdeka 100 peratus orang Melayu kekal beragama Islam.

Masa itu jangankan orang Melayu hendak masuk gereja, melintas gereja pun mereka paling ke lain.

Semasa Operasi Lallang dulu di zaman Perdana Menteri Mahathir ada orang Melayu ditahan ISA kerana jadi pengembang Kristian. Ia bukan sekadar masuk gereja tetapi mengembangkan ajaran gereja. Sekarang ada pula orang Islam hadir jamuan makan di gereja.

Semua ini adalah sindiran Allah terhadap kerajaan dan umat Islam Malaysia. 400 tahun Inggeris menjajah tiada orang Islam masuk gereja tetapi 50 tahun merdeka dengan Islam sebagai agama rasmi, orang Islam boleh hadir jamuan makan di gereja.

Jais buat sekadar yang ia upaya. Ia saja dengan cara itu tidak akan menyekat orang Melayu merasa tidak elok keluar masuk gereja atas apa tujuan jua. Tetapi kerajaan Khalid dan Anwar Ibrahim sudah disusahkannya.

Jalan meredakan terbuka bila Jais kata, ia tidak menyerbu tetapi membuat penyiasatan.

Persoalannya sekarang sejuah mana masyarakat umum khusus penyokong gereja dapat menerima kehadiran rombongan Jais itu untuk tujuan penyiasatan. Ia mesti bekerja kuat sedikit bagi meyakinkan orang ia bukan serbuan tetapi adalah satu tindakan siasatan.

Baik untuk Selangor dan penduduk Malaysia jika penjelasan Jais itu dapat diterima. Tetapi satu ajaran yang didapati dari kejadian itu, kehadiran orang Melayu di gereja atas apa tujuan jua adalah sensitif. Mungkin kebajikan gereja terhadap orang miskin dan memerlukan lebih senang dibuat di luar gereja.

Saya adalah lulusan sekolah Mathodist dan selalu ke kliniknya di luar kawasan gereja. Saya antara yang pernah dapat khidmat kebajikan gereja itu, tidak pula saya masuk gereja tetapi masuk PAS sesudah dewasa. Untuk melihat apa yang ada dalam gereja, saya bersama Tok Guru Haji Hadi Awang pernah masuk gereja terbesar di Colonge, Jerman semasa tiada orang di dalamnya.


http://bm.harakahdaily.net/index.php/columnist/subky-latif/4984-apapun-tindakan-jais-susahkan-kerajaan

Iklan seksi: Hormati kemuliaan Ramadhan

Nasrudin Hassan


Jangan Cemarinya dengan Mungkar.

1. Saya mewakili Dewan Pemuda PAS Malaysia menegaskan bahawa pihak tertentu yang bertanggungjawab menerbit dan meluluskan iklan menjolok mata, seksi dan separa lucah MESTI menarik balik iklan mereka dan memohon maaf kepada ummat Islam segera mungkin.

2. Jangan kerana keghairahan mempromosi sesuatu produk menjelang Aidil Fitri, individu atau syarikat terbabit tergamak melampaui sentimen beragama dan kemuliaan bulan Ramadhan al Mubarak. Mengaut keuntungan dalam perniagaan adalah dibenarkan oleh syara' namun memperalatkan aurat wanita dan mengeksploitasinya untuk melariskan sesuatu produk adalah suatu yang bertentangan dengan agama dan mengundang kkemurkaan Allah swt.

3. Apa ertinya hasil keuntungan di bina atas perbuatan dan tindakan yang haram dan dimurkai oleh Alllah swt. Kelak harta itu akan menjadi bahan bakar yang membinasakan diri mereka sendiri. Sedang rezeki yang dicari secara halal itulah akan membawa berkat, kejayaan dan keuntungan yang diredhai oleh Allah swt.

4. Iklan seperti ini telah mem"bakar" perasaan ummat Islam dan tidak mustahil boleh mencetus kemarahan mereka. Sementelah pula ia diiklankan di bulan Ramadhan dengan model yang juga beragama Islam. Tindakan ini dilihat keterlaluan dan memcabar kesucian agama Islam itu sendiri.

5. Lebih malang, pihak berkuasa seperti tidak peka dengan apa yang berlaku. bagaimana iklan seperti ini boleh lulus siar dan lulus terbit ? pula kemana perginya Kementerian Pembangunan Wanita yang selama ini bercakap soal maruah wanita. Apakah iklan seperti ini yang jelas memperaga dan memperalatkan wanita tidak mencarik maruah ?

6. Selayaknya pihak berkuasa agama seperti JAKIM mesti peka dengan lambakan iklan menjolok mata sebegini yang dipasang pada billboard, banting dan banner pada laluan dan tempat awam. Selain budaya, hiburan keterlaluan, pergaulan bebas dan sebagainya, iklan sebegini juga boleh menjadi penyumbang kepada berlakunya perlecehan moral dan peribadi muslimah yang bermaruah.

7. Kita mahu negara kita sejahtera dan aman serta mendapat keampunan Allah swt. Bukan sahaja kita mahu negara kita indah dengan hijau dan segar dengan flora, tetapi juga kita mahu negara yang berkat dan diredhai oleh Allah swt dengan bebas dari unsur - unsur mungkar dan perkara yang boleh mengundang kemurkaan Allah swt.

8. Tidak hairanlah jika semakin hari semakin ramai anak gadis dan wanita kita tidak menutup aurat malah semakin seksi mereka berpakaian sekali pun di khalayak ramai kerana terpengaruh dan terikut - ikut rentak idola mereka yang di potretkan pada iklan, demikian juga lakonan - lakonan menerusi filem dan video klip yang turut menonjolkan cara berpakaian yang sangat menjolok mata.

9. Secara umumnya, semua pihak bertanggungjawab tanpa perlu kita mengharapkan atau menyalahkan hanya pihak - pihak tertentu. Tetapi selaku pihak berkuasa, kerajaan melalui kementerian, agensi atau jabatan terbabit mestilah mengambil tanggungjawab untuk membersihkan negara dari rambu - rambu dosa dan mungkar seperti ini.

10. Dewan pemuda PAS mendesak supaya semua pihak mengambil peranan, bermula dari pihak berkuasa negeri Pakatan Rakyat sebagai tauladan, kemudian pihak berkuasa kerajaan Persekutuan turut mengambil langkah berkesan untuk memerangi gejala negatif yang kian menular dan merosakkan aqal dan jiwa masyarakat dalam tempoh jangka panjang.

Rujuk Iklan yang dimaksudkan di sini :

http://www.facebook.com/notes/nasrudin-hassan/hormati-kemuliaan-ramadhan/237804989594098

Nasrudin bin Hassan
Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysiahttp://bm.harakahdaily.net/index.php/columnist/ketua-pemuda-pas/4970-iklan-seksi-hormati-kemuliaan-ramadhan

CIJ: Tindakan k'jaan ke atas The Star tidak adil

CIJ: Tindakan k'jaan ke atas The Star tidak adil
Ogos 18, 11 12:10pm


Pusat Kewartawanan Bebas (CIJ) menggesa kerajaan menghentikan tekanan ke atas akhbar harian berbahasa Inggeris The Star berhubung kesilapan penerbitan akhbar berkenaan yang telah menimbulkan kemarahan di kalangan sesetengah pihak umat Islam di negara ini.

star pork photo report 110811"Campur tangan kementerian dan penolakan permohonan maaf yang pertama, yang diterbitkan oleh akhbar itu pada 12 Ogos lalu cukup tidak adil. Ia mencerminkan kuasa mutlak tidak masuk akal yang digunakan mengikut Akta Mesin Cetak dan Penerbitan (PPPA) 1984.

"Malah, apa-apa kesilapan dan kesalahan yang tidak boleh diperbetulkan itu dengan mudah boleh digunakan sebagai alasan untuk membatalkan lesen penerbitan akhbar berkenaan di bawah undang-undang yang zalim ini," kata badan pemantau media itu, dalam satu kenyataan, semalam.

The Star pada 10 Ogos lalu, menyiarkan artikel mengenai juadah berbuka puasa dengan memuatkan berita tentang restoran tidak halal dalam segmen sisipannya.

Artikel itu dimuatkan dalam sisipan 'Dining Out' dengan 'Ramadan Delights' sebagai tajuk muka depan.

NONEMeskipun akhbar milik MCA itu memohon maaf pada Jumaat lalu, kumpulan pendesak Melayu, PERKASA mengecam The Star sebagai musuh Islam.

Presidennya Datuk Ibrahim Ali berkata beliau tidak menerima penjelasan bahawa perkara itu adalah satu kesilapan tetapi mendakwa ia "cabaran terang-terangan" terhadap Islam.

Kementerian Dalam Negeri juga berkata mereka tidak berpuas hati dengan penjelasan itu. Menterinya, Datuk Seri Hishammuddin Hussein kemudian secara peribadi memanggil ketua editor kumpulan The Star untuk meluahkan rasa tidak puas hatinya.

Akhbar itu menyiarkan permohonan maaf kedua pada 17 Ogos, dengan memperincikan bagaimana kesilapan itu berlaku sambil menambah bahawa editor halaman sisipan berkenaan Johnni Wong juga telah digantung tugas.

Sehari sebelum itu, Hishammuddin meminta akhbar itu melakukan 'lebih banyak' untuk mententeramkan perasaan umat Islam yang tersinggung oleh penerbitan 'tidak sensitif' tersebut.

CIJ yang mempertahankan kebebasan media berkata kerajaan tidak seharusnya bertindak lanjut setelah akhbar itu membuat permohonan maaf sebanyak dua kali.

[Baca berita penuh]http://malaysiakini.com/news/173374

Juadah tak halal: NGO Melayu bakar The Star

Juadah tak halal: NGO Melayu bakar The Star
Susan Loone
Ogos 18, 11
1:36pm


Sekumpulan kecil lelaki berhimpun di hadapan pejabat akhbar The Star Pulau Pinang hari ini dan membakar akhbar berkenaan kerana menyiarkan artikel juadah berbuka puasa dengan memuatkan berita tentang restoran tidak halal dalam segmen sisipannya.

NONEKumpulan 11 lelaki itu yang mendakwa mereka mewakili beberapa NGO Melayu, pada mulanya memijak akhbar-akhbar berkenaan dan menuduhnya sebagai “akhbar haram” dan “berita palsu”.

NGO berkenaan termasuk kumpulan pendesak Melayu PERKASA cawangan Pulau Pinang, Suara Anak Anak Malaysia (SAAM) dan Persatuan Kemajuan Insan Malaysia.

Sambil membawa sepanduk kuning dengan slogan anti-The Star, mereka juga menuntut Kementerian Dalam Negeri mengambil tindakan lanjut ke atas editor akhbar milik MCA itu.

Mereka juga memberi amaran 'tindakan lebih besar' jika akhbar itu gagal memohon maaf secara serius kerana menyiarkan artikel berkenaan.

NONE“Kita akan bawa tiga lori akhbar untuk dibakar jika mereka tidak mohon maaf dengan sewajarnya,” jerit ketua SAAM Mohamed Ghani Abdul Jiman.

Ketua Timur Laut PERKASA Mohd Ridzuan Mohd Azuddin berkata akhbar itu hanya mewakili golongan minoriti di negara ini tetapi telah melukakan perasaan golongan majoriti yang kebanyakan mereka beragama Islam.

Beliau mahu Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein mengenakan tindakan tegas dan keras ke atas The Star dan editornya.

“Mereka belum minta maaf secara serius bagi kesilapan mereka itu. Editor mesti bertanggungjawab terhadap kesilapan itu,” katanya.

star pork photo report 110811 01Artikel pada 10 Ogos lalu yang dimuatkan dalam sisipan 'Dining Out' dengan 'Ramadan Delights' sebagai tajuk muka depan memuatkan berita tentang restoran tidak halal.

Sebelum ini, The Star telah menyiarkan dua permohonan maaf, iaitu pada 12 dan 17 Ogos lalu dengan yang terakhir memperincikan bagaimana kesilapan itu berlaku sambil menambah bahawa editor halaman sisipan berkenaan Johnni Wong juga telah digantung tugas.

[Baca berita penuh]http://malaysiakini.com/news/173389

'Imam BERSIH' dakwa isu khutbah sengaja ditimbulkan

Jimadie Shah Othman
Ogos 18, 11
1:56pm

Imam sebuah masjid di Gelang Patah yang digantung kerja selepas ditahan dalam perhimpunan BERSIH 2.0 mempertikaikan alasan yang diberikan Majlis Agama Islam Jojor (MAIJ) berhubung tindakan itu.

Hassan Md Said (bawah), 40, mengesyaki alasan berkenaan bacaan khutbahnya sengaja ditimbulkan untuk menghalalkan tindakan menggantungnya.

NONE"Mereka boleh kata (penggantungan) berkenaan khutbah, sedangkan semua orang kampung kata penggantungan saya disebabkan BERSIH.

"Lepas ini saya tak hairanlah kalau alasan lain keluar sama. (Contohnya) kata saya tidak datang mesyuaratlah," katanya sinis.

Penasihat MAIJ Datuk Noh Gadut dilaporkan berkata, penggantungan seorang iman baru-baru ini dibuat atas kesalahan tidak membaca teks khutbah yang disediakan majlis itu.

Tanpa menyebut nama Hassan, Noh berkata tindakan diambil terhadap imam tersebut "untuk mengundurkan diri dan ditarik balik pentauliahannya", lapor Sinar Harian hari ini.

Bekas mufti Johor itu juga dilaporkan berkata, tindakan terpaksa diambil kerana MAIJ telah beberapa kali menasihati dan memberikan banyak peluang tetapi kesalahan itu masih berulang.

'Saya bukan Mat Sabu'

Ketika dihubungi Malaysiakini hari ini, Hassan - imam utama Masjid Ladang - menafikan tidak membaca khutbah yang disediakan sebaliknya hanya "menyesuaikan" dengan masalah isu setempat di kampungnya.

"Khutbah ini kadang-kadang tidak semasa dan tidak sesuai dengan tempat. Kampung saya ini kampung nelayan. Masalah orang sini masalah akidah. Di sini muktazilah, Syiah, Wahabi semua ada. Khutbah saya kenalah menyentuh perkara ini," katanya.

azlanMenurutnya lagi, beliau sudah lebih sepuluh tahun mengambil tindakan itu tetapi tiada sebarang teguran dibuat oleh pihak majlis atau pegawainya di peringkat daerah yang dilantik.

"Kenapa sekarang baru isu khutbah ini muncul? Kenapa tidak dua tahun lalu. Betullah saya kata, majlis agama ini tidak profesionallah. Saya sekarang ini kalau dipecat pun saya redalah," katanya.

Ditanya sama ada beliau mengkritik kerajaan dalam khutbahnya, Hassan menafikannya dengan alasan "saya bukan (timbalan presiden PAS) Mat Sabu".

"Saya juga bukan hendak main politik atau hendak jatuhkan kerajaan. Cuma saya ini bukan macam imam-imam lain yang ikut saja, (mereka) bila orang datang hendak kena tabik," katanya.

Hassan - bapa kepada dua anak - itu digantung kerja tiga bulan sehingga 2 November atas alasan "melanggar beberapa arahan" majlis agama negeri, yang dikeluarkan melalui Pejabat Kadi Johor Bahru.

Hassan percaya tindakan itu susulan beliau antara hampir 1,700 orang yang ditangkap polis pada 9 Julai lalu. Beliau menafikan menyertainya, sebaliknya hanya menziarahi saudara dan melawat ibu negara.

Pengidap kencing manis serius itu percaya elaun bulanan RM750 terhadapnya juga dibekukan, sekali gus menyebabkan pesakit kencing manis serius itu hilang mata pencarian.


http://malaysiakini.com/news/173390

K'jaan lulus penjualan syarikat judi Da Ma Cai

K'jaan lulus penjualan syarikat judi Da Ma Cai
S Pathmawathy
Ogos 18, 11
4:15pm

Sebuah konsortium ahli perniagaan Cina di Malaysia telah mendapat kelulusan untuk mengambil-alih Pan Malaysian Pools Sdn Bhd, yang mengendalikan premis judi Da Ma Cai.

"Ia merupakan pasaran bebas, ia berkaitan syarikatnya (merujuk kepada jutawan Tan Sri T Ananda Krishnan), jadi dia yang membuat keputusan,” kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak ketika diajukan soalan sama ada Kementerian Kewangan memberikan sebarang kelulusan bagi Ananda menjual anak syarikat perjudiannya, Pan Malaysian Pools Sdn Bhd.

najib at ukec student forum 310711Najib yang juga menteri kewangan sebelum itu mempengerusikan mesyuarat Majlis Kewangan Negara di Putrajaya.

Sebelum ini, memetik sumber, akhbar kewangan The Edge melaporkan perjanjian pengambil-alihan itu dimeterai pada 2 Ogos lalu dan bernilai RM2.1 bilion.

Ia dibentuk oleh 14 ahli perniagaan Cina Malaysia, yang diketuai oleh Pengerusi Genting Bhd Tan Sri Lim Kok Thay dan dianggotai antara lain oleh Pengerusi Hong Leong Financial Group Bhd Tan Sri Quek Leng Chan, Pengerusi Lion Corp Tan Sri William Cheng dan ahli perniagaan Tan Sri Chua Ma Yu.

ananda krishnanMelalui sebuah syarikat yang dinamakan "Jana Pendidikan" kumpulan itu dikatakan kemungkinan besar akan berjaya membeli Pan Malaysian Pools, yang memiliki pengendali syarikat ramalan ketiga terbesar negara dari syarikat Ananda, Tanjong Plc.

Namun, penyokong akar umbi daripada pihak kerajaan mahupun pembangkang khuatir tindakan itu akan digunakan oleh pentadbiran Najib sebagai alasan bagi menghentikan peruntukan kepada sekolah-sekolah Cina dan Tamil yang sekarang ini mendapat bgantuan dana daripada kerajaan.
http://malaysiakini.com/news/173417

PKR: Najib, Taib mesti jelaskan kaitan FBC

PKR: Najib, Taib mesti jelaskan kaitan FBC
Ogos 18, 11 4:08pm

Di sebalik sikap berdiam diri, PKR mendesak Putrajaya dan kerajaan Sarawak tampil menjelaskan dakwaan bahawa mereka mengupah sebuah syarikat perhubungan awam di London untuk menggilap imejnya.

nik nazmi nik ahmad book launch 210310 03"Kami sekarang mahu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menceritakan segala-galanya bagaimana jutaan ringgit wang pembayar cukai bukan untuk imej negara, tetapi untuk kepentingan pihaknya sendiri," kata Pengarah Komunikasi Nik Nazmi Nik Ahmad (kiri).

Dalam kenyataannya hari ini, Nik Nazmi menegaskan kedua-dua pihak supaya mendedahkan peranan dan tahap terhadapnya dalam apa yang dirujuknya sebagai kempen perhubungan awam yang "tidak sah".

"Apa yang diperselisihkan bukan amalam mengupah penasihat media atau firma perhubungan awam, tetapi sama ada firma itu menggunakan kandungan berbayar tanpa jaminan menaikkan imej kerajaan tertentu dengan dengan mengorbankan laporan yang objektif," tambahnya.

Ketika Putrajaya dilaporkan menamatkan kontrak dengan syarikat produksi dan perhubungan awam FBC media limited Britain, ekoran pendedahan Sarawak Report, Putrajaya atau Kuching belum menafikan atau mengesahkan dakwaan itu.

Pendedahan itu mendakwa mereka membayar jutaan ringgit untuk perkhidmatan kumunikasi strategik dan penerbitan kandungan mesra untuk kedu-dua kerajaan itu.

[Baca berita penuh]

Kes Qazaf: Anwar mohon lucutkan peguam JAWI

Hazlan Zakaria
Ogos 18, 11
12:46pm

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mengemukakan permohonan di Mahkamah Rayuan Syariah Kuala Lumpur bagi melucutkan peguam yang mewakli Jabatan Hal Ehwal Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) dalam samannya terhadap jabatan itu.

Beliau menamakan peguam syarie Datuk Zainul Rijal Abu Bakar sebagai responden dan memohon mahkamah supaya beliau ditegah dan tidak dibenar mewakili Ketua Pendakwa Syarie Wilayah Persekutuan, Shamsuddin Hussain; Pengarah Jabatan Agama Islam (Jawi), Datuk Che Mat Che Ali, dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom.

NONEKetiga-tiga mereka terbabit dalam kes berhubung keenganan JAWI membenarkan tuntutan qazaf Anwar Ibrahim ke atas pengadu kes liwat, Mohd Saiful Bukhari Azlan yang sedang berlangsung.

“Zainul bertindak secara tidak profesional, tidak jujur dan berniat jahat serta bercanggah dengan menegakkan keadilan, dan melanggar kod etika peguam syarie,” kata Kamar Ainiah Kamaruzaman (kiri) yang mewakili Anwar.

Gesaan itu dibuat berdasarkan reaksi Zainul yang dilihat seolah-olah menjadi agen menghalang perlaksanaan Mahkamah Syariah dengan memberi alasan teknikal melibatkan mahkamah sivil.

Sebelum ini, campurtangan politik dalam urustadbir mahkamah syariah didakwa menjadi faktor kepada penangguhan kes Qazaf yang melibatkan Mohd Saiful dan Anwar Ibrahim yang kini menjangkau lebih daripada tiga tahun.

Alasan teknikal

Malah hak Ketua Umum PKR itu didakwa terus diketepikan apabila Zainul yang mewakili kerajaan sering menggunakan pelbagai alasan teknikal bagi mengelak kes tersebut daripada didengar sejak 2008.

NONE"Kita bangkit ialah menuntut supaya prosiding mahkamah syariah berjalan. Itu yang paling penting. Berulang kali diminta untuk dimulakan (prosiding). Tiga tahun belum mula kes dan orang yang pergi ke Suhakam termasuk Persatuan Peguam Muslim ini tidak peduli mahkamah Syariah. Dia guna tiket persatuan.

"Jadi mereka bercakap tentang keperluan menghormati Islam dan mahkamah syariah tapi mereka mengabaikan proses (Syariah) kerana alasan politik. Ia adalah arahan jelas daripada ketua politik. Dalam kes ini apa yang paling buruk adalah penyalahgunaan wang zakat," kata Anwar.

Zainul (bawah) yang juga Presiden Persatuan Peguam Muslim pernah dikaitkan dengan pembayaran yuran guaman menggunakan wang zakat.

Belum didengar

Pada 14 April lalu, Mahkamah Tinggi Syariah Kuala Lumpur membenarkan bantahan awal Jamil untuk membatal permohonan Anwar supaya Mohd Saiful didakwa mengikut qazaf.

subashini mohd shafi court case pc 030407 zainul rijalDengan itu, Anwar tidak boleh meneruskan permohonannya untuk mengarahkan ketua pendakwa syarie Wilayah Persekutuan, Shamsuddin Hussain mendakwa Mohd Saiful dengan tuduhan qazaf kerana mendakwa diliwat oleh ketua umum PKR itu.

Selain Shamsuddin, Anwar turut menamakan dua lagi reponden - pengarah Jabatan Agama Wilayah Persekutuan (Jawi), Datuk Che Mat Che Ali dan Jamil Khir.

Mengikut Seksyen 41 Akta Kesalahan Jenayah Syariah Wilayah Persekutuan 1997, qazaf ialah tuduhan terhadap seseorang yang melakukan zina tanpa membawa empat orang saksi lelaki. Seksyen ini adalah bagi mengelak seseorang menuduh orang lain berzina.

Jika sabit kesalahan, pesalah boleh dikenakan denda RM5,000 atau penjara sehingga tiga tahun atau kedua-duanya.

Rayuan itu belum didengar.

[Baca berita penuh]http://malaysiakini.com/news/173379

Qazaf: Anwar mohon lucut peguam Zainul Rijal

Harakahdaily


KUALA LUMPUR, 18 Ogos: Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini memfailkan permohonan melucutkan peguam Zainul Rijal Abu Bakar yang mewakili kerajaan dan Hal Ehwal Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) dalam saman qazafnya.

Pemohonan itu dibuat melalui peguam yang mewakilinya, Kamar Ainiah Kamaruzaman di Mahakamah Syariah pagi tadi.

Zainul adalah peguam mewakili tiga pihak yang disaman Anwar kerana didakwa mempengaruhi keputusan keengganan Jawi meneruskan tuntutan qazaf Anwar Ibrahim ke atas pengadu kes liwat, Mohd Saiful Bukhari Azlan yang sedang berlangsung.

Ketiga-tiga pihak tersebut adalah ketua jabatan pendakwaan JAWI, Shamsuddin Hussain, pengarahnya Datuk Che Mat Che Ali dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom.

Pada 14 April lalu, Mahkamah Tinggi Syariah Kuala Lumpur membenarkan bantahan awal Jamil untuk membatal permohonan Anwar supaya Mohd Saiful didakwa mengikut qazaf.

Dengan itu, Anwar yang juga Ketua Pembangkang itu tidak boleh meneruskan permohonannya untuk mengarahkan Shamsuddin mendakwa Mohd Saiful dengan tuduhan qazaf.

Kes yang difailkan pada 2008 itu kini menjangkau lebih daripada tiga tahun tertangguh.

Dalam reaksinya, Anwar yang turut hadir di mahkamah bersama isteri hari ini berkata, campurtangan politik dalam urustadbir mahkamah Syariah merupakan faktor utama kes itu tertangguh.

Malah menurutnya, Zainul dilihat seolah-olah menjadi agen menghalang perlaksanaan Mahkamah Syariah dengan memberi alasan teknikal melibatkan Mahkamah sivil.

"Kita bangkit ialah menuntut supaya prosiding mahkamah syariah berjalan. Itu yang paling penting. Berulang kali diminta untuk dimulakan (prosiding). Tiga tahun belum mula kes dan orang yang pergi ke Suhakam termasuk Persatuan Peguam Muslim ini tidak peduli mahkamah Syariah. Dia guna tiket persatuan.

"Jadi mereka bercakap tentang keperluan menghormati Islam dan mahkamah syariah tapi mereka mengabaikan proses (Syariah) kerana alasan politik. Ia adalah arahan jelas daripada ketua politik. Dalam kes ini apa yang paling buruk adalah penyalahgunaan wang zakat," kata beliau kepada pemberita.

Zainul yang juga Presiden Persatuan Peguam Muslim pernah dikaitkan dengan pembayaran yuran guaman menggunakan wang zakat.

Malah perkara tersebut turut diakui oleh Timbalan Menteri pada sidang Parlimen Jun lalu.

Sementara itu, peguam Kamar Ainiah berkata tuntutan tersebut berpatutan memandangkan beberapa kenyataan Zainul kepada media sebelum ini didakwa telah menjejaskan kewibawaan dan sistem Mahkamah Syariah selain berlawanan dengan etika peguam syarie.

Malah, beliau turut menyifatkan tindakan Zainul tidak profesional selain wujudnya konflik berkepentingan terhadap responden.

“Zainul bertindak secara tidak profesional, tidak jujur dan berniat jahat serta bercanggah dengan menegakkan keadilan, dan melanggar kod etika peguam syarie.

"Saya tidak dapat memberitahu butiran terperinci kerana saya kena sampaikan dulu permohonan tersebut tapi antaranya beliau telah melanggar etika peguam syarie dalam perwakilan di mahkamah syariah," katanya.http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/4986-qazaf-anwar-mohon-lucut-peguam-zainul-rijal

Tiga tahun hidup dengan cahaya lilin

Harakahdaily

AMPANG, 18 Ogos: Sasaran jejak Ramadan anjuran Editorial Harakah bersama Dewan Muslimat PAS Pusat kali ini tertumpu kepada golongan ibu tunggal dan warga emas yang terlantar sakit.

Di sebalik tirai kemegahan dan kegemilangan kota raya Kuala Lumpur, di Dun Lembah Jaya masih ramai lagi insan yang terpinggir dan amat memerlukan bantuan. Mereka memerlukan bantuan bukan sekadar sesuap nasi tetapi mahu mengubah nasib kehidupan anak-anak.

(Khasim menyampaikan sumbangan Harakah kepada suami Sofiah, warga emas yang lumpuh dan tidak mampu bercakap.)

Ibu tunggal, Roziah Livis, 30-an, yang tinggal di pangsapuri Taman Kosas terpaksa menggunakan lilin selama tiga tahun kerana tidak mampu membayar tunggakan bil elektrik yang mencecah RM2,000.

Beliau mempunyai tiga anak terpaksa berhenti daripada kerja membantu menjual ais kerana kuku dan kakinya rosak. Suaminya telah melafazkan cerai talak satu selepas beliau melahirkan anak ketiga.

Fauziah Ramli, 30-an, baru melahirkan anak kelima juga memerlukan bantuan kerana suaminya berada dalam penjara. Meringankan bebanan, Adun Lembah Jaya, Khasim Abdul Aziz menghulurkan bantuan.

Kesengsaraan dan penderitaan warga emas, Sofiah Abd Ghani yang lumpuh, tidak boleh bercakap dan tidak kenal sesiapa, turut memilukan.

Beliau terbaring di atas katil dan hanya mampu menggerakkan tangan sebelah kanan. Selama lima tahun beliau terbaring dan hanya minum susu melalui hidung.

Jejak Ramadan akan terus menyalurkan sumbangan kepada golongan yang kurang bernasib baik. Tiga ibu tunggal, dua warga emas serta seorang pesakit kritikal turut mendapat sumbangan.

Mereka mendapat bantuan wang tunai serta barangan asas beras, tepung, gula dan teh.

Dana Ramadan yang digerakkan Unit Editorial Harakah dengan kerjasama Dewan Muslimat PAS Pusat mendapat sambutan menggalakkan. Sumbangan yang diperolehi telah diagih-agihkan kepada golongan kurang bernasib baik.

Mereka yang bersimpati dan menyokong misi mulia ini boleh salurkan sumbangan atas nama DMPP ke akaun Maybank 564025400533.


http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/4982-tiga-tahun-hidup-dengan-cahaya-lilin-

Pakatan: JK khas berat sebelah, helah politik BN

Ogos 18, 11 5:40pm

Ahli parlimen Pakatan Rakyat hari membantah pembentukan jawatankuasa khas Parlimen untuk meminda undang-undang dan peraturan berkaitan pilihan raya di negara ini yang yang majoritinya dibarisi wakil rakyat daripada parti pemerintah.

Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata jawatankuasa yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak itu bertujuan sekadar untuk mengaburi mata rakyat.

NONEKatanya, ini kerana penubuhan jawatankuasa itu untuk menambah baik proses pilihan raya, tidak dirunding bersama ahli parlimen Pakatan Rakyat dan bersifat berat sebelah.

“Kalau dikatakan ada jawatankuasa khas yang ditubuh, itu hanyalah untuk mengaburi mata kita sebab ini tidak dibincangkan dengan pihak pembangkang di parlimen. Sistem ini juga berat sebelah,” katanya dalam tulisan di blognya.

Menurut Wan Azizah, penubuhan jawatankuasa itu juga membuktikan kerajaan BN mengakui wujud kepincangan pilihan raya.

Bagi ketua parlimen DAP Lim Kit Siang, perkara yang paling mengecewakan ialah keengganan BN untuk berunding dengan Pakatan Rakyat sebelum membuat keputusan tentang pembentukan jawatankuasa khas parlimen itu.

Helah dan taktik

Ini katanya, termasuk keanggotaan, bidang tugas, tempoh masa, peranan BERSIH 2.0 dan perkara-perkara berkaitan. Menurut Lim yang juga ahli parlimen Ipoh Timur, pembentukan panel itu hanya helah dan taktik mengalih pandangan rakyat.

Beliau menjelaskan bahawa tanpa sasaran tempoh dan jaminan penuh daripada Perdana Menteri, segala kajian dan keputusan panel parlimen itu akan sia-sia jika Parlimen dibubarkan lebih awal.

NONE“Malah, jawatankuasa pemilih Parlimen itu akan terbubar secara automatik apabila Parlimen yang ada sekarang dibubarkan,” katanya dalam satu kenyataan.

Lim berharap rakyat tidak mudah terpengaruh dengan janji-janji BN yang selama ini jarang dikotakan, selain dipergunakan sebagai helah politik dan taktik mengalih pandangan rakyat daripada masalah yang dihadapi parti pemerintah.

Turut membidas pembentukan jawatankuasa dengan majoriti ahlinya daripada pihak kerajaan adalah naib presiden PKR, Fuziah Salleh.

Katanya, amalan bermain wayang ini sering menjadi pilihan kerajaan Umno-BN dalam memberi gambaran baik kepada dunia bahawa mereka dalam cerdik mentadbir sesebuah negara.

“Pengumuman itu hanyalah wayang, nak tunjuk pada satu dunia yang kononnya (Umno-BN) akan melaksanakannya tapi apa pula dengan kenyataan Nazri yang tidak menjamin pembersihan daftar pengundi sebelum pilihanraya?

Tidak bersungguh-sungguh

“Mereka juga tidak bersungguh-sungguh dan tidak memberikan komitmen dengan betul,” katanya.

NONEMengulas lanjut, Fuziah yang juga ahli parlimen Kuantan, sama sekali tidak bersetuju dengan pembahagian Jawatankuasa Khas Parlimen (PSC) yang diumumkan Nazri Aziz semalam berikutan pembahagian kerusi yang tidak adil.

Menurut Fuziah, jawatankuasa yang dicadangakn itu jelas berat sebelah dimana ia dianggotai sembilan wakil - lima daripada parti kerajaan, tiga pembangkang dan satu Bebas.

Tambahnya lagi, ahli parlimen dari bebas tidak berhak mendapat pembahagian walaupun seorang, berdasarkan jumlah kesuluruhan ahli parlimen.

“Jika kita lihat pada peratus kerusi di Parlimen, ahli parlimen bebas yang memiliki 8 kerusi dari 222 kerusi keseluruhan tidak mewakili satu peratus dari lapan ahli jawatan kuasa,”

Tiada keseimbangan

“Kita boleh lihat ketidakseimbangan pembahagian jawatan kuasa ini kerana bebas tidak sampai 0.5 peratus pun untuk dilantik menjadi jawatankuasa. Satu wakil bebas dan hanya tiga wakil dari Pakatan tidak mengikut pembahagian,”

Semalam, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz berkata kabinet bersetuju supaya usul mengenai cadangan penubuhan jawatankuasa itu dibentangkan dalam persidangan Parlimen Oktober ini.

NONEJemaah menteri juga bersetuju untuk mengadakan pertemuan dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dalam masa terdekat bagi membincang mengenai rangka kerja jawatankuasa itu yang akan diketuai oleh seorang menteri, katanya dalam sidang akhbar di bangunan Parlimen hari ini.

Nazri berkata jawatankuasa itu akan dianggotai sembilan wakil rakyat terdiri lima daripada parti kerajaan, tiga pembangkang dan satu bebas.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak pada Isnin lalu mengumumkan penubuhan jawatankuasa itu dalam usaha menambah baik proses pilihan raya di negara ini.


http://malaysiakini.com/news/173432

JK Khas Parlimen sekadar penghias jendela

Abdul Aziz Mustafa

KUALA LUMPUR, 18 Ogos: Jawatankuasa Khas Parlimen untuk reformasi pilihan raya hanya penghias jendela dan tidak berminat untuk mewujudkan pilihan raya adil dan bersih, kata Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar.

"Bagaimanapun, kita berterima kasih kepada perkara-perkara meragukan dalam penubuhan jawatankuasa itu kerana ia memberikan alasan yang lebih kukuh kepada rakyat untuk menerus dan mengukuhkan lagi perjuangan menuntut pilihan raya yang adil dan bersih.

"Perkara-perkara meragukan dalam penubuhan jawatankuasa itu semakin membuktikan bahawa hanya perjuangan rakyat seperti yang berlaku 9 Julai lalu yang boleh diharapkan untuk mewujudkan pilihan raya yang adil dan bersih di negara ini," katanya sambil mengulangi supaya lapan tuntutan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) dilaksanakan.

Antara lapan tuntutan tersebut ialah supaya Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) membersihkan daftar pengundi, mereformasikan undi pos, gunakan dakwat kekal, masa kempen minima 21 hari, akses media yang bebas dan adil, kukuhkan institusi awam, hentikan rasuah dan hentikan politik kotor.

Mahfuz juga mempertikaikan kewujudan jawatankuasa itu kerana apa yang sebelum ini dituntut oleh Bersih 2.0 ialah sebuah Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) ditubuh untuk menambah baik proses pilihanraya secara menyeluruh sebelum Pilihanraya Umum ke-13.

"Yang dituntut ialah siasatan adil dan bebas oleh suruhanjaya tersebut dan langkah-langkah pembaikan yang dicadangkan oleh suruhanjaya itu dilaksanakan sebelum pilihan raya umum ke-13 diadakan, bukannya jawatankuasa yang meragukan yang dicadangkan oleh Perdana Menteri itu," kata Ahli Parlimen Pokok Sena itu.

Menurut Mahfuz, antara perkara yang meragukan dalam jawatankuasa itu ialah apabila ia diketuai oleh seorang menteri.

"Menteri mewakili kerajaan Barisan Nasional (BN), selain SPR, kerajaan BN juga adalah pihak yang dipertikaikan oleh rakyat yang menuntut pilihan raya adil dan bersih.

"Amat karut jika pihak yang dipersoal dan dipertikaikan menjadi pengerusi badan yang kononnya ditubuhka untuk memperbaiki amalan pilihan raya yang dipertikaikan dan dilihat tidak bersih," tegas beliau.

Mahfuz juga mempersoalkan keanggotaan jawatankuasa itu.

"Keanggotaan jawatankuasa itu sepatutnya diputuskan dalam sidang Parlimen.

"Mengapa tiba-tiba menteri pula yang menetapkan keanggotaan jawatankuasa itu?" Ahli Parlimen Pokok Sena itu mempersoalkan.

Bernama melaporkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz berkata, jawatankuasa itu akan dianggotai sembilan wakil rakyat terdiri lima daripada parti kerajaan, tiga pembangkang dan satu bebas.

Mahfuz juga menolak tawaran Kementerian Dalam Negeri yang mahu menjawab persoalan-persoalan yang dibangkitkan oleh jawatankuasa yang dicadangkan oleh Perdana Menteri itu.

"Kita bukan mahu jawapan, kita mahu perubahan ke arah pilihan raya yang adil dan bersih," tegas beliau.


http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/4991-jk-khas-parlimen-sekadar-penghias-jendela

Zunar dipilih ke program antipenapisan di Sepanyol

Zunar dipilih ke program antipenapisan di Sepanyol
Ogos 18, 11 2:38pm

Kartunis terkenal Zulkiflee Anwar Ulhaque atau Zunar terpilih sebagai seorang artis residen dalam program antipenapisan seni di Sepanyol selama tiga bulan, bermula Oktober ini.

Dengan geran untuk projek khas sepanjang tempoh itu, Zunar memilih politik Malaysia sebagai subjek pengkaryaannya.

NONEBeliau antara 20 artis dalam program anjuran BilbaoArte/Fundacion BBK - sebuah yayasan kesenian Sepanyol - bagi membantu memperjuang dan mempertahankan hak berkarya dalam menghadapi penapisan dan tekanan pihak berkuasa.

Selain kartunis, program itu melibatkan pelukis, pengukir dan pencipta hasil seni yang lain.

Zunar akan mempamerkan 70 kartun editorial yang dihasilkannnya alam Festival Melawan Penapisan ke-6 dari 7 hingga 15 November yang menampilkan karya pekerja seni yang ditapis dan diharamkam.

Beliau juga diberi penghormatan untuk mencipta dan mereka bentuk poster untuk festival tersebut bagi tahun ini.

Dalam kenyataannya hari ini, Zunar menganggap pemilihannya itu bukan sahaja kejayaan peribadi sebaliknya kejayaan bagi aktivis yang menentang penapisan dan kekangan bersuara di Malaysia.

NONE"Pengktirafan ini memberi kekuatan baru untuk saya menghasilkan karya-karya yang lebih tajam dan berkesan dalam usaha menentang korupsi, pembaziran wang rakyat, salah guna kuasa dan kezaliman yang diamalkan oleh pemerintah di Malaysia," katanya.

Kartunis itu juga melihatnya sebagai isyarat kepada kerajaan Malaysia menghentikan "ancaman, ugutan dan tindakan jenayah" terhadapnya dan artis lain kerana dunia sedang memerhati.

Saman Zunar terhadap kerajaan ekoran pengharaman bukunya Cartoon-O-Phobia sedang berjalan dengan mahkamah menetapkan 13 September depan sebagai tarikh sebutan kes.


http://malaysiakini.com/news/173395

Zunar terus dapat pengiktirafan antarabangsa

Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 18 Ogos: Kartunis Zunar telah diberi penghargaan dengan dipilih sebagai salah seorang Artists-in-Residence 2011 dalam program “Art and Censorship” (Seni dan Penapisan) anjuran BilbaoArte/Fundacion BBK, iaitu sebuah yayasan kesenian di Bilbao, Sepanyol.

Menurutnya, BilbaoArte menganjurkan program tiga bulan bagi membantu artis-artis memperjuangkan dan mempertahankan hak berkarya mereka yang menghadapi penapiasan/tekanan pihak berkuasa.

Katanya, seramai 20 artis dari seluruh dunia yang merupakan pelukis, pengukir dan pencipta hasil seni yang lain dipilih untuk menyertai program ini bagi tahun ini.

“BilbaoArte BilbaoArte menyediakan geran khas kepada artis untuk mengusahakan projek khas dalam tempoh itu, dan saya memilih politik Malaysia sebagai subjek.

“Dengan menyertai program ini saya akan berada di Sepanyol dari awal Oktober hingga akhir Disember tahun ini,” ujarnya dalam satu kenyataan.

Di samping itu, beliau juga akan mengambil bahagian dalam VI Festival Against Censorship (Festival Melawan Penapisan ke V1) yang akan diadakan dari 7 hingga 15 November juga di Bilbao.

Festival itu, ujarnya menampilkan karya-karya seni penyanyi, pemuzik, penulis, pelukis, pengarah filem dari seluruh dunia yang ditapis/diharamkan.

Beliau akan mempamerkan 70 karya-karya kartun editorial yang pernah dihasilkan.

“Saya juga merasa bangga kerana diberi penghormatan untuk mencipta dan mereka bentuk poster untuk festival tersebut bagi tahun ini,” katanya yang mempunyai nama sebenar Zulkiflee Anawar Ulhaque.

Menurutnya lagi, pemilihan sebagai Artists-in-Residence oleh BilbaoArte-Producciones Serrano ini bukan sahaja merupakan satu pengiktirafan kepada karya-karya kartunnya, malah merupakan satu kejayaan bagi aktivis-aktivis yang berjuang menentang penapisan dan kekangan hak bersuara di Malaysia.

“Pengktirafan ini memberi kekuatan baru untuk saya menghasilkan karya-karya yang lebih tajam dan berkesan dalam usaha menentang korupsi, pembaziran wang rakyat, salah guna kuasa dan kezaliman yang diamalkan oleh pemerintah di Malaysia,” katanya lagi.

Beliau menambah, ia juga merupakan satu isyarat kepada kerajaan Malaysia menghentikan segala bentuk ancaman, ugutan dan tindakan jenayah terhadap beliau dan artis-artis lain di Malaysia, kerana masyarakat seni di seluruh dunia sedang memerhatikan segala tindak tanduk mereka.

Sehubungan itu, beliau mengucapkan terima kasih kepada peminat, penyokong, pembaca, teman-teman dan semua pihak sentiasa memberi sokongan sehingga membolehkan saya mencapai ke tahap ini.


http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/4985-zunar-terus-dapat-pengiktirafan-antarabangsa

Tentera sangkal undi diseleweng

Tentera sangkal undi diseleweng
Salhan K Ahmad
Ogos 18, 11
3:04pm

Angkatan Tentera Malaysia hari ini menafikan sekeras-kerasnya dakwaan manipulasi undi pos yang dibuat oleh empat bekas anggotanya semalam.

NONEPanglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin (kanan) bagaimanapun tidak menyalahkan bekas anggota berkenaan yang didakwanya "mungkin telah dipergunakan sebagai alat."

"Saya sudah periksa (dakwaan itu). Sebab itu saya berani menyangkal.

"(Dakwaan) itu tidak betul, tidak ada kesahihannya," katanya lagi yang mencabar supaya bukti dikemukakan untuk mengukuhkan dakwaan.

Beliau sebaliknya menyalahkan Pemuda PAS yang menganjurkan sidang media menampilkan empat orang bekas tentera tersebut.

"Saya tidak mahu salahkan bekas tentera saya. Mungkin mereka ada kekurangan masing-masing.

"Saya boleh ibaratkan (tindakan Pemuda PAS) sebagai tindakan pengkhianatan sebab ambil kesempatan," katanya lagi ketika ditanya sama ada angkatan tentera akan mengambil tindakan ke atas bekas anggota berkenaan.

Ketika ditemui selepas itu, Zulkifeli dengan tegas berkata tindakan memangkah undi bagi pihak anggota lain seperti didakwa itu "tidak boleh berlaku."

"Macam mana ia boleh berlaku, kita tidak akan benarkan ia berlaku," tambah Zulkifeli lagi, mengulas dakwaan yang ditimbulkan bekas anggota tentera itu bahawa mereka diarahkan untuk memangkah ribuan kertas undi semasa pilihan raya sebelum ini.

Dalam sidang medianya, Zulkifeli berkata tindakan "mencemuh" sistem yang digunakan pakai dalam angkatan itu juga serius kerana boleh menjejaskan moral anggota tentera, katanya lagi.

ATM apolitikal

"Saya tertanya-tanya kenapa sidang akhbar semalam dilakukan, sedangkan perdana menteri telah berkata jawatankuasa terpilih parlimen akan diwujudkan (bagi memperbaiki sistem pilihan raya).

"Adakah (Pemuda PAS) ingin timbulkan kontroversi berhubung isu itu, selepas tuduhan yang kata (orang) yang mempunyai status penduduk tetap dalam masa empat jam diberi (status) warganegara, isu ini pula yang timbul.

NONE"Adakah ini usaha untuk cemarkan imej ATM atau mahu serang kami? Mahu pecah belahkan kami?," katanya lagi dalam sidang media di Kementerian Pertahanan, Kuala Lumpur petang ini.

Jelasnya, angkatan tentera sentiasa bersikap apolitikal dan hanya akan menyokong kerajaan yang dipilih rakyat dan juga setia kepada Yang Di-Pertuan Agong.

Tambahnya, pihak yang bercita-cita untuk memerintah perlu mendapatkan sokongan daripada rakyat terlebih dahulu dan juga menyokong angkatan tentera.

"Anda perlu sokong kami, akui pengorbanan kami... Tidak kira siapa pun yang perintah, ini sajalah angkatan bersenjata yang ada.

"Jika anda tidak setia kepada kami, bagaimana kami tidak boleh jadi tidak setia kepada anda?" kata Zulkifeli lagi.


http://malaysiakini.com/news/173400

Panglima Tentera tidak cermat

Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 18 Ogos: Tindakan Panglima Angkatan Tentera (PAT), Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin menyalahkan Pemuda PAS dalam hal undi pos adalah tindakan yang tidak cermat.

“Saya merasa terkejut terhadap kenyataan Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin yang telah menyalahkan Pemuda PAS kerana membuat sidang media berhubung dengan pendedahan empat orang bekas anggota tentera berkenaan undi pos di Pejabat PAS Pusat, semalam,” kata Timbalan Pengerusi Pemulihan Demokrasi & Mobilisasi DPPM, Mohd Adram Musa dalam satu kenyataan.

Bekas anggota tentera tersebut adalah Majer(B) Risman Mastor, Komando (B) Mohd Kamel Omar, Mohamed Nasir Ahmad dan Kamarulzaman Ibrahim.

Katanya, sebelum ini semasa Pilihanraya Kecil Bagan Pinang, Pemuda PAS juga telah membawa Abu Kassim di hadapan Pengerusi SPR, Tan Sri Aziz Mohd Yusof untuk menerangkan pengalamannya berhubung dengan undi pos.

“Zulkifeli bukan sahaja menuduh Pemuda PAS mengambil kesempatan terhadap bekas anggota tentera malah menuduh sebagai kami sebagai pengkhianat.

“Saya ingin mempertegaskan bahawa Pemuda PAS tidak pernah mempergunakan bekas anggota tentera untuk membuat pendedahan,” ujarnya.

Menurutnya, mereka datang dengan penuh sedar, insaf dan sukarela.

Katanya, mustahil bagi Pemuda PAS mampu mempergunakan bekas anggota tentera yang telah terdidik dengan disiplin dan jadi diri yang tinggi semasa dalam latihan dan perkhidmatan.

Secara tidak langsung, ujarnya Panglima Angkatan Tentera telah menghina ke atas empat anggota tentera tersebut.

Beliau penuh yakin bahawa ada lebih ramai lagi bekas anggota tentera akan tampil ke hadapan membongkar manipulasi undi pos pada masa akan datang.

Katanya lagi, Pemuda PAS memberi peluang seluas-luasnya kepada mereka.

Sepatutnya, ujar beliau selepas mendapat maklumat berkenaan manipulasi undi pos, Panglima Angkatan Tentara perlu mendapatkan maklumat secara langsung daripada ke empat-empat bekas anggota tentera terbabit.

“Kemudian tubuh satu badan penyiasat dan kemukakan satu cadangan kepada pihak kerajaan, menyalahkan Pemuda PAS dalam hal undi pos adalah tindakan yang tidak cermat,” ujarnya.

Jelasnya, sebagai sayap kepada sebuah parti politik, Pemuda PAS bertanggungjawab untuk memberikan pandangan berdasarkan pengalaman kami dalam Pilihanraya Kecil Bagan Pinang dan Sibu yang melibatkan undi pos.

“Saya penuh yakin Panglima Angkatan Tentera tidak mendapat maklumat yang sebenar berhubung ruang manipulasi undi pos,” katanya.

Menurutnya, Dewan Pemuda PAS bersedia pada bila-bila masa sahaja untuk menjelaskan ruang manipulasi dalam undi pos kepada Zulkifeli.

“Kami bukan pengkhianat. Kalau kami pengkhinat maka kami tidak perlu membuka ruang diskusi kepada pihak Panglima Angkatan Tentera,” tegasnya.

Justeru, ujarnya Dewan Pemuda PAS mengharapkan semua pihak terutamanya JPN, SPR dan ATM agar mengambil tindakan yang pro aktif bagi menjayakan satu reformasi dalam pilihanraya di negara kita.

“Semoga usaha semua pihak ini akan menutup semua ruang-ruang manipulasi dalam pilihan raya,” ujarnya lagi.


http://bm.harakahdaily.net/index.php/headline/4992-panglima-tentera-tidak-cermat

Daftar pemilih: Lain ditanya, lain SPR jawab

Nazri Abdullah

KUALA LUMPUR, 18 Ogos: Dewan Pemuda PAS Pusat kecewa dengan jawapan balas Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berhubung pendedahan mereka bahawa wujudnya penyelewengan dalam daftar pemilih.

Exconya, Suhaizan Kaiat (gambar) berkata, jawapan balas Setiausaha SPR Datuk Kamaruddin Mohamed Baria bahawa ramai individu yang mempunyai ejaan nama yang sama adalah perkara biasa ibarat "lain biduk lain digalang".

Menurutnya yang tidak berpuas hati dengan jawapan itu, apa yang dipertikai oleh pemuda PAS bukanlah soal ramai yang mempunyai ejaan nama sama, namun yang dipertikai adalah corak perbezaan nombor kad pengenalan mereka yang meragukan.

"Kita tak pertikai soal nama sama, kita tahu nama bukan unik. Kalau ikutkan nama (seperti Timbalan Pengerusi SPR) Wan Ahmad Wan Omar pun ada dua, tapi kita tidak pertikai pun.

"Yang kita pertikai, corak perbezaan no IC mereka yang mempunyai nama sama itu," kata Suhaizan ketika dihubungi Harakahdaily hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas penjelasan Kamaruddin semalam yang berkata, nama Azhar bin Ahmad seperti yang didedah pemuda PAS sebelum ini mempunyai 825 nama dengan ejaan serupa.

Beliau juga menafikan dakwaan terdapat penyelewengan kerana mereka semua memiliki nombor kad pengenalan berbeza meskipun ejaan nama sama.

Suhaizan yang juga Pengerusi Pemulihan Demokrasi dan Mobilisasi Dewan Pemuda PAS sebelum ini mendedahkan individu bernama Azhar bin Ahmad memiliki ejaan nama sama, namun perbezaan hanya di dua digit terakhir pada nombor kad pengenalan mereka meragukan dan didaftarkan di dua tempat berbeza dalam Daftar Pemilih SPR.

Perbezaan nombor kad pengenalan Azhar bin Ahmad dan maklumat tempat mengundinya adalah seperti berikut:

Azhar bin Ahmad

MyKad pertama: 680713095049

Lokaliti: Batu 13

Daerah mengundi: Tasoh

DUN: Beseri

Parlimen: Padang Besar

MyKad kedua: 680713095057

Lokaliti: Kg Baru Chuping

Daerah mengundi: Sg Buloh

DUN: Chuping

Parlimen: Padang Besar

Mengulas lanjut berhubung perbezaan yang lain, Suhaizan berkata pihaknya mengesan sekurang-kurangnya enam trend perbezaan corak no kad pengenalan.

Ianya seperti berbeza pada tahun lahir iaitu dua digit paling awal, bulan lahir, tarikh lahir, kod negeri dan pada dua digit paling akhir.

"SPR jangan cepat melatah, kita bukan nak malukan SPR. Kita bangkit soal ini sejak 2007 lagi namun tiada sebarang tindakan proaktif yang dibuat SPR.

"Jadi kita tidak ada pilihan, kita dedah kepada rakyat supaya rakyat pula dapat menilai," katanya lagi sebagai menjawab gesaan SPR agar perkara itu dirujuk kepada mereka dan bukan didedah kepada umum.

Dari sudut lain katanya, persoalan itu sebenarnya bukan sahaja harus dijawab oleh SPR, tetapi juga oleh pihak Jabatan Pendaftaran Negara JPN kerana data dalam daftar pemilih SPR tersebut adalah dari data JPN sendiri.

Bagaimanapun SPR sepatutnya boleh bertindak proaktif jika benar mahu membersihkan daftar pemilih dan bukannya hanya menerima data dari JPN bulat-bulat dan tidak mengendahkan pula pendedahan penyelewengan yang dibuat oleh rakyat.

"Sebab itu saya cadang SPR proaktif. Senaraihitamkan nama yang meragukan itu dan semak semula dengan JPN kenapa berlaku seperti itu," katanya.


http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/4973-daftar-pemilih-lain-ditanya-lain-spr-jawab

PRK Bagan Pinang bukti undi pos diseleweng

Aziz Muda

KUALA LUMPUR, 18 Ogos: Pilihanraya kecil (PRK) Dun Bagan Pinang yang berlangsung pada 11 Oktober 2009 lalu merupakan sebahagian daripada bukti penyelewengan undi yang ketara dalam pilihanraya di negara ini, apabila 3 karung berisi kertas undi pos anggota tentera kesemuanya memihak kepada BN.

Kesemua 3 karung kertas undi itu datangnya dari Kementerian Pertahanan (Mindef) yang dipercayai melibatkan anggota tentera yang akan bersara atau dalam tempoh peralihan perkhidmatan.

Pengerusi Pemulihan Demokrasi dan Mobilisasi Dewan Pemuda PAS Malaysia, Suhaizan Kaiat menjelaskan, PRK Dun Bagan Pinang pada 11 Oktober 2009 melibatkan 4 karung kertas undi pos yang masing-masing bernombor 14, 15, 16 dan 17.

Menurut beliau, karung-karung kertas undi pos dari tentera bernombor 14, 15 dan 16 dan apabila dibuka didapati kesemuanya memberikan undi kepada BN.

Katanya, perkara itu berbeza dengan karung bernombor 17, apabila daripada kertas-kertas undi di dalam karung itu turut terdapat kertas undi yang memberikan undi kepada PAS.

"Ini jelas menunjukkan jika kertas-kertas undi dari tentera, tentunya akan memberikan undi kepada BN, manakala undi pos dari yang bukan tentera, adalah juga yang memberikan undi kepada PAS atau pembangkang walaupun tak banyak.

"Dengan itu, jelaslah bahawa tentera di negara ini tidak mengundi, tetapi yang memangkah kertas undi mereka itu adalah orang lain, iaitu rakan mereka yang juga turut berkhidmatan dalam Angkatan Tentera.

"Itulah sebabnya kesemua kertas undi pos yang diisi di dalam karung bernombor 14, 15 dan 16 yang didatangkan dari Mindef itu memberikan undi kepada BN sebab ia dipangkah oleh orang yang sama, malah tanpa diketahui oleh tuan punya kertas undi itu sendiri," katanya pada sidang media di Pejabat Agung PAS, Jalan Raja Laut, di sini, semalam.

Kejadian tersebut, menurut beliau, berlaku disebabkan pengundian yang dilakukan oleh pihak tentera di tempat pembuangan undi mereka itu tidak dipantau oleh pemerhati-pemerhati politik termasuk wakil-wakil calon parti yang bertanding.

"Itu merupakan sebahagian daripada kepincangan dalam sistem pilihanraya di negara kita yang perlu diatasi oleh SPR dan turut terdapat dalam tuntutan Bersih 2.0," katanya.

Beliau yang juga Ketua Pemuda PAS Malaysia, selain itu, turut mempersoalkan tentang undi pos tentera dari Mindef yang terlibat dengan PRK Dun Bagan Pinang pada 11 Oktober 2009 lalu, apabila tentera yang terlibat berada dalam tempoh peralihan perkhidmatan.

"Sebenarnya tentera yang hampir tamat perkhidmatan atau yang berada dalam tempoh peralihan perkhidmatan tidak berada di Mindef. Mereka berada bertaburan di seluruh negara. Jadi bila mereka nak datang ke Mindef untuk mengundi?

"Dengan keadaan yang seperti itu, patutkah kertas undi mereka itu datangnya dari Mindef? Sedangkan mereka tak datang pun ke Mindef untuk membuang undi.

"Jadi ini jelas menunjukkan kertas-kertas undi mereka itu tetap juga dipangkah oleh orang lain bagi pihaknya. Patutkah tentera yang sudah berada dalam tempoh peralihan perkhidmatan juga masih tidak diberikan peluang mengundi sendiri?

"Pada hal mereka tidak berada di Mindef, tetapi sudah bersama dengan orang awam di tengah-tengah masyarakat di seluruh negeri atau negara," ujar beliau.

Beliau amat kesal apabila Kerajaan BN dan SPR tetap juga tidak mengubah keadaan itu walaupun telah dibantah keras oleh pelbagai pihak bagi membolehkan pilihanraya di tanah air dijalankan dengan bersih dan adil seperti yang diharapkan semua pihak.

PRK Bagan Pinang yang berlangsung pada 11 Oktober 2009 lalu menyaksikan pertandingan dua penjuru antara bekas Menteri Besar Negeri Sembilan, Tan Sri Isa Samad dari Umno yang mewakili BN dan bekas Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan, Zulkefly Mohamad Omar.

Pilihanraya yang penuh dakwaan penyelewengan itu berkesudahan dengan kemenangan bagi pihak BN dengan majoriti 5435 undi, apabila Mohd Isa memperolehi 8013 undi dan Zulkefly memperolehi 2578 undi.

Rentetan dengan kemenangannya itu, Mohd Isa kemudiannya turut dilantik sebagai Pengerusi Felda yang baru oleh Perdana Menteri bagi menggantikan Pengerusi Felda sebelumnya, Tan Sri Mohd Yusof Noor.


http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/4979-prk-bagan-pinang-bukti-undi-pos-diseleweng

'Saya dedah paderi Melayu, saya kena ISA'

Khairil Abdul Rahim

TEMERLOH, 18 Ogos: Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu menggesa orang ramai tidak mempercayai propaganda media Umno pada masa ini yang kononnya menampakkan kumpulan tersebut membela Islam.

Sebaliknya apa yang digembar-gemburkan sekarang hanyalah sekadar mainan isu untuk dipolitikkan menjelang pilihan raya umum (PRU) ke 13.

Katanya, pergantungan Umno sekarang hanyalah kepada Melayu setelah mereka tidak yakin lagi untuk meraih majoriti undi bukan Melayu sebab itulah mereka mainkan isu agama dan perkauman.

“Jadi tak perlulah percaya dengan provokasi media Umno pada masa ini yang begitu agresif memainkan isu gereja dan murtad. Kenapa setelah puluhan ribu dilaporkan murtad sepanjang Umno/ N berkuasa baru sekarang tiba-tiba melenting?

“Saya masih ingat dulu saya telah berceramah tentang ada orang Melayu yang dikristiankan dan saya dedahkan ada paderi berbangsa Melayu, tapi selepas itu saya yang kena ISA.

“Saya kalau nak beritahu, Umno kalau betul-betul nak jaga Islam mereka tak tukar cuti hari Jumaat kepada hari Ahad seperti yang berlaku di Johor dan Perlis,” katanya ketika berucap merasmikan Konvensyen Pilihan Raya PAS Pahang di Darul Amin, Sungai Gau di sini semalam.

Pada program sehari suntuk itu 1,300 petugas parti di segenap peringkat hadir.

Turut memberi ucapan ialah Ketua Penerangan PAS Pusat yang juga Pesuruhjaya PAS Pahang Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

Sementara Pengarah Pilihan Raya PAS Pusat, Dr Hatta Ramli membentangkan kertas kerja bertajuk ‘Sederap Menjana Kemenangan’.

Mohamad Sabu yang sebelum itu menarik perhatian peserta kerana berjalan ke pentas dengan bertongkat, berkata rakyat perlu tahu bahawa hakikatnya Umno bukan pembela Melayu tetapi sedang berpolitik dengan main sentimen Melayu.

Mengenai pilihan raya, beliau berkata Pahang merupakan negeri penting kerana mempunyai banyak kawasan Felda tetapi berpotensi untuk menang jika bekerja kuat mendekati pengundi Melayu Felda dan Melayu kampung.

“Umno/BN diselamatkan di seluruh negara dengan 45 kerusi parlimen yang mempunyai undi Felda, 25 kerusi undi pos jadi mereka hanya perlu 50 kerusi lagi untuk terus berkuasa.

“Tetapi jika undi di seluruh Pahang mengalami swing sebanyak 5 peratus sahaja saya kita Pakatan Rakyat sudah banyak kerusi yang menang,” jelasnya.

Selanjutnya beliau memberitahu, fokus jentera PAS ialah merampas undi Melayu daripada Umno justeru peserta yang hadir mempunyai peranan besar untuk mendekati pengundi Melayu Felda dan Melayu kampung dengan memberi penerangan PAS bersedia ganti Umno.

Tambahnya, di beberapa tempat Umno telah meletakkan banner ‘Umno kalah DAP menang’ bagi menakutkan pengudi Melayu untuk berubah.

Mengenai electroral reform yang dicanangkan oleh Perdana Mneteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang akan dibentangkan di parlimen, beliau berkata tindakan tersebut berlaku setelah pemimpin Jerman yang akan datang lawat Malaysia telah menegur sistem pilihan raya negara ini ditambah lagi dengan asakan rakyat yang mahukan keadilan.


http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/4990-saya-dedah-paderi-melayu-saya-kena-isa

'PAS curiga bukti dipelopori blog pro-Umno'

'PAS curiga bukti dipelopori blog pro-Umno'
Ogos 18, 11 8:38am


Tindakan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) yang melengah-lengah isu siasatan Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC) di Petaling Jaya pada 3 Ogos lalu yang dikaitkan dengan laporan murtad sehingga menimbulkan polemik umum, tidak mendatangkan kebaikan kepada semua, kata Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

NONEMalah, katanya, ia diburukkan lagi apabila pada waktu yang sama, ada pihak dalaman yang meledakkan pelbagai bukti dalam blog pro-Umno.

“Kini, rakyat tengah menanti tindakan JAIS, lebih-lebih lagi PAS Pusat telah menyatakan pendirian mempertahankan aqidah umat Islam dari sebarang usaha untuk mengganggu-gugat oleh mana-mana pihak.

“Kita sedar dalam sebarang tindakan kita perlu berhemah dan tepat dalam tindakan, kerana bukan soal kita tidak pertahan aqidah ummah, tetapi tindakan yang terburu-buru hanya menjerumus kita kepada perangkap yang sengaja dipasang oleh Umno dan merosakkan lagi nama baik agama Islam yang kini sudah tercacat cela akibat perbuatan Umno selama ini,” kata Tuan Ibrahim) dalam satu kenyataan media.

NONESemalam, satu laporan yang didakwa ditulis oleh seorang pegawai kanan JAIS berhubung pemeriksaan di premis gereja itu telah disebarkan di internet, dengan beberapa blogger mendesak mengapa Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim masih belum menyatakan pendirian berhubung kontroversi tersebut.

Laporan itu juga menyenaraikan nama penuh dan kad pengenalan 12 orang Islam yang dikatakan hadir di majlis makan malam itu.

Menurut Tuan Ibrahim, timbul beberapa persoalan berhubung reaksi dan tindakan Umno sejurus selepas cetusan isu JAIS menyiasat gereja – yang beliau sifatkan sebagai amat mencurigakan.

Katanya, yang paling aneh adalah semua bukti wujudnya usaha pengkristianan dibongkar dan dipelopori oleh blog-blog pro-Umno dan bukan oleh JAIS, sedangkan bukti berkenaan adalah bahan sulit yang tidak sepatutnya didedahkan selagi belum ada dakwaan di mahkamah.

Siapa dalang?

Ini termasuklah kertas soal-selidik, nama mereka yang hadir, jumlah wang yang dibekalkan, dan terbaru klip video serbuan tersebut dan juga laporan JAIS yang sepatutnya dipersembahkan kepada Sultan Selangor terlebih dahulu.

NONE“Isu siapa dalang di sebalik tindakan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) kini semakin hangat diperkatakan; terutama apabila Setiausaha Agong PAS, Datuk Mustafa Ali menegaskan beliau mempunyai bukti kukuh penglibatan Umno dalam isu ini.

“Dengan ledakan sedemikian di blog pro-Umno, umum mengetahui dan boleh menjangkakan sememangnya wujudnya tangan-tangan ghaib di sebalik tindakan yang aneh ini. Kenapa perkara ini dapat keluar dan disiarkan oleh blog-blog pro-Umno?” soal Tuan Ibrahim.

Selain itu, beliau yang juga pesuruhjaya PAS Pahang berkata lebih mencurigakan lagi ialah kepantasan media arus perdana milik Umno dan BN yang terus melonjakkan isu itu dengan membuat serangan ke atas menteri besar Selangor dan kerajaan negeri.

NONE Begitu juga demonstrasi yang dilakukan oleh Senator Umno Mohamad Ezam Mohd Nor yang diadakan di masjid negeri dengan membuat kecaman kepada kerajaan Selangor, termasuk membawa penyapu tandas, mangkuk tandas untuk dihantar ke pejabat menteri besar.

“Anehnya, mereka ini dikatakan menentang proses Kristianisasi yang dilakukan pihak gereja, bukankah ia sepatutnya demonstrasi dibuat di hadapan gereja?” soal Tuan Ibrahim lagi.http://malaysiakini.com/news/173347

Bonus tetap dikenakan potongan cukai

Posted by admin on August 18th, 2011

Bonus setengah bulan gaji yang diterima penjawat awam pada 15 Ogos lepas tertakluk kepada potongan cukai bulanan (PCB) oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).Pegawai Perhubungan Awam LHDN, Noorhelmi Mohd Nor, berkata langkah itu bagi mengurangkan beban mereka untuk membayar jumlah sebenar cukai pendapatan 2011 apabila ia dikira kelak.PCB dikenakan mengikut Akta Cukai Pendapatan 1967 kepada bayaran saraan tambahan antaranya bayaran kerja lebih masa, bonus atau insentif, tunggakan gaji atau apa-apa tunggakan lain kepada pekerja dan ganjaran.

“Saraan tambahan bererti apa-apa bayaran yang dibuat kepada pekerja sama ada secara sekali gus atau berkala atau tertunggak atau bayaran tidak tetap atau apa-apa bayaran yang merupakan tambahan kepada saraan biasa bulan semasa,” katanya ketika dihubungi Bernama, di sini, Khamis.

Justeru katanya, bayaran bonus perlu dibuat potongan cukai kerana ia adalah sebahagian daripada perolehan atau pendapatan yang diterima pekerja daripada suatu pekerjaan.

“Kaedah pengiraan amaun cukai yang perlu dipotong untuk bulan berkenaan ialah mengikut Formula Saraan Tambahan dan terdapat beberapa langkah yang perlu diikuti dalam pengiraan cukai untuk bonus ini,” katanya.

Katanya, pembayar cukai boleh mengira PCB dengan menggunakan kalkulator PCB secara online di laman web LHDN www.hasil.gov.my.


http://www.kl-today.com/2011/08/bonus-tetap-dikenakan-potongan-cukai/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...