There was an error in this gadget

Monday, January 10, 2011

Berdosa pamer jenama haram

RAP

SEBAGAI peminat sukan bola sepak, sudah menjadi lumrah bagi seseorang itu untuk meminati sesebuah pasukan, khususnya dari Eropah.

Sebagaimana maklum, kerana minat itu juga, ramai sanggup memiliki serta mendapatkan setidak-tidaknya jersi yang digunakan pasukan mereka sama ada yang tiruan mahupun asli.

Namun, dalam menzahirkan perasaan minat terhadap pasukan yang disokong, ramai ‘mengaburkan’ mata hingga sanggup memakai dan menggunakan jersi pasukan yang sebenarnya turut memaparkan pelbagai logo bertemakan salib atau gambar seperti syaitan.

Jadi, sebagai orang yang beragama Islam, saya ingin mengetahui, apakah hukum pemakaian jersi berkenaan dan jika benar ia dilarang, adakah dalil mengenainya.

Ini kerana, berdasarkan perbualan bersama rakan, mereka mengatakan pemakaian jersi yang memaparkan lambang atau logo syaitan atau berbentuk salib adalah dibolehkan, cuma tidak boleh mengagungkan lambang berkenaan.

Menjawab persoalan ini, perlu diketahui bahawa pemakaian atau penggunaan lambang berbentuk syaitan atau yang memaparkan imej salib memang tidak dibolehkan bagi seorang Muslim.

Ini kerana, seseorang yang beragama Islam tidak dibenar mengiklankan sebarang perkara yang bertentangan dengan Islam.

Dalil larangan ini juga mudah sebagaimana firman Allah SWT yang bermaksud: “...dan jangan tolong-menolong dalam berbuat dosa dan pelanggaran. Dan bertakwalah kamu kepada Allah, sesungguhnya Allah sangat berat seksaan-Nya.” (Al-Maidah, 2)

Imam Ibn Kathir ketika mentafsirkan ayat ini membawakan sebuah hadis yang menjelaskan lagi larangan memberi apa juga bantuan sama ada tersirat dan tersurat kepada hal-ehwal yang bertentangan dengan akidah dan hukum Islam.

Ini dinyatakan olehnya dalam hadis riwayat Muslim dan Ibn Majah yang bermaksud: “Barang siapa yang menyeru atau mengajak ke arah sesuatu yang sesat (dosa), dia akan menanggung dosanya sebagaimana dosa-dosa orang yang mengikuti ajakan dan seruannya sehinggalah hari kiamat, tidak terkurang dosa itu walau sedikit.”

Dalam isu pemakaian pakaian atau jersi pasukan bola sepak yang diminati, seseorang itu perlu mengetahui dan meneliti lambang serta logo yang tertera adakah ia memang dizahirkan oleh pihak pasukan itu sebagai lambang salib atau bukan.

Jika ia bukan lambang salib tetapi dirasakan sebagai salib hasil imaginasi sendiri yang membayangkannya, tiada masalah untuk mengguna serta memakainya.

Dalam hal ini, contoh terdekat adalah seperti logo kenderaan jenama Chevrolet yang mungkin boleh membuatkan seseorang itu berimaginasi ia adalah lambang salib tetapi pada masa sama individu lain pula berasakan sebaliknya.

Apapun, jika seseorang itu secara tidak dapat dikawal sentiasa terbayang merasakan ia lambang salib, tatkala itu, elok ia dijauhi juga. Namun, dalam konteks biasa, logo kereta itu bukan salib.

Menyentuh mengenai minat terhadap bola sepak, sudah diketahui memang ramai antara kita meminati pasukan Manchester United hinggakan bukan saja sanggup memakai pakaian pasukan mereka, sebaliknya kerana minat juga, mereka mengagungkan logo pasukan itu dengan menampalnya di cermin kereta dan sebagainya.

Realitinya, Manchester United memang menggunakan lambang yang sinonim dengan bentuk syaitan sebagaimana lambang itu dikenali sebagai ‘Red Devil’ atau syaitan merah yang merujuk kepada pasukan berkenaan.

Walaupun hakikat sebenarnya kita tidak tahu bentuk syaitan sebenarnya, namun apabila manusia membuat imaginasi tersendiri mengenai bentuk syaitan, menamakannya sebagai ‘devil’ dan diterima umum sebagai satu lambang yang menjadi kemegahan, tatkala itu lambang ‘Red Devil’ yang berada di logo Manchester United juga termasuk dalam kategori tidak dibolehkan.

Logo ini memang tidak boleh digunakan, diiklankan atau disiarkan oleh seseorang Muslim sama ada untuk ditampal di dinding mahupun digunakan pada pakaian.

Justeru, apa-apa logo jika diterima umum sebagai satu lambang syaitan, kemungkaran, kejahatan dan dihiasi amalan dan perbuatan yang menyanjung kejahatan atau syaitan, ia haram digunakan.

Bagaimanapun, jika imej syaitan lebih membawa kepada hal bola sepak dan bukan lambang kepada perlakuan jahat dan maksiat, tatkala itu ia masih boleh digunakan.

Begitu juga jika ada individu tertentu berjaya mengelakkan hati dan pemikirannya daripada mengakui ia sebuah lambang syaitan dan kekal berasakan ia hanya sebuah lambang kumpulan bola sepak terkenal dunia yang tiada kaitan dengan syaitan atau sepertinya, tatkala itu boleh dan diharuskan baginya untuk memakainya.

Namun, perlu diberi perhatian, jika lambang itu boleh menimbulkan fitnah di kalangan individu lain yang melihatnya hinggakan pemakainya dianggap menyokong sesuatu yang diharamkan, hukum ‘harus’ itu akan berubah kepada ‘makruh’.

Dalam hal penggunaan lambang atau logo ‘Red Devil’, hukum boleh jadi berbeza-beza kerana kepercayaan, keyakinan si pemakai dan orang yang melihat.

Cara terbaik, sudah tentulah menjauhinya kerana ia mampu mewujudkan rasa ‘syubhah’.

Yang pasti, individu yang soleh dan mengabdikan diri kepada Allah SWT tidak akan sama sekali memerlukan logo ini di dalam kehidupannya.

Jika berminat sekalipun, cukup setakat menyokong pasukan itu dalam perlawanan mereka tanpa perlu membabitkan diri dan menghabiskan duit dengan membeli jersi serta barang berserta logo sedemikian.

Namun begitu, memakai jersi pasukan Liverpool dengan jelas memaparkan logo arak Carlsberg, adalah muktamad hukumnya haram menurut hukum Islam berdasarkan dalil dan hujah sebelum ini dan juga yang diberikan di bawah.

Pengharaman juga adalah muktamad bagi mana-mana pakaian dan barangan yang mempromosi iklan bank konvensional yang menawarkan produk riba.

Umat Islam dilarang sama sekali secara sepakat ulama, mempromosikan mana-mana bank konvensional kerana dosanya sama seperti berperang dengan Allah SWT serta Rasul-Nya serta ia juga sama seperti seseorang itu berzina sebanyak 36 kali.

Hal ini juga disentuh oleh ulama terkenal, Dr Yusuf Al-Qaradawi yang menjelaskan: “dan apa-apa yang diharamkan penggunaannya, diharamkan juga mengambilnya sebagai barangan yang disayangi atau sebagai perhiasan.”

Jadi, kenyataan ini menjelaskan apabila seseorang itu menjadikan ia perhiasan sama ada di rumah atau pakaian untuk dipertontonkan, ia sebenarnya satu cara serta bentuk pengagungan terhadap lambang itu.

Maka, hukum memakai baju yang memaparkan lambang salib secara jelas dan berlogo apa-apa jenama yang diharamkan oleh Islam seperti Carlsberg itu adalah berdosa dan diharamkan untuk orang Islam memakainya dan dijadikan perhiasan.

Manakala hukum memakai pakaian yang berlogo Red Devil adalah di antara harus dan makruh sebagaimana dinyatakan tadi.

Namun, jika ia benar-benar dianggap sebagai logo dan tanda Devil dan tanda negatif dan kejahatan bagi masyarakat awam di sesuatu tempat, ia boleh berubah menjadi haram dan serta-merta tidak boleh dipakai Umat Islam.

http://www.hmetro.com.my/articles/Berdosapamerjenamaharam/Article

Ana Rafali unggul

Ana Rafali unggul

Oleh Norhayati Nordin dan Elrafaei Sapi

MENANG...Ana Rafali selepas muncul juara AJL25, malam tadi. Di kanan, Ahmad Izham.
MENANG...Ana Rafali selepas muncul juara AJL25, malam tadi. Di kanan, Ahmad Izham.

KUALA LUMPUR: Lagu Tolong Ingatkan Aku nyanyian Ana Rafali berjaya mengungguli gelaran juara dalam Anugerah Juara Lagu ke-25 (AJL25) di Stadium Putra Bukit Jalil, di sini, malam tadi.

Menerusi kemenangan itu juga, lagu ciptaan dan lirik oleh Ana sendiri berjaya membawa pulang hadiah wang tunai keseluruhan sebanyak RM35,000 berserta trofi.

Tempat kedua pula dimenangi lagu Drama King dendangan Black dan Meet Uncle Hussain yang berjaya meraih kemenangan dan membawa pulang wang tunai RM15,000 serta trofi.

Tempat ketiga pula dimenangi lagu Noktah Cinta ciptaan Ajai dan lirik oleh Sheikh Kalam. Lagu dendangan Hafiz itu memenangi wang tunai RM12,000 dan trofi.


Lagu sama membawa tuah kepada Hafiz apabila memenangi kategori Vokal Terbaik dan membawa pulang wang tunai RM10,000 dan trofi.


Sementara itu, Faizal Tahir menang kategori Persembahan Terbaik menerusi lagu Hanyut dan meraih hadiah wang tunai berjumlah RM10,000 dan trofi.

Antara lagu lain yang bertanding pada AJL25 kali ini ialah Selamat Malam nyanyian Faizal Tahir, Black (Sofea Jane), A.P.I (Pelita), Yuna (Cinta Sempurna), Hujan (Mencari Konklusi), Bunkface (Extravaganza), Tomok (Berlari), Shahir (Kebahagiaan Dalam Perpisahan), Adira (Ku Ada Kamu), Stacy (Jahat).

Barisan juri profesional untuk AJL25 daripada pelbagai latar belakang dalam bidang muzik yang terdiri daripada Ketua Pegawai Operasi Rangkaian Televisyen Media Prima Berhad (MPB), Ahmad Izham Omar, M Nasir sebagai Ketua Juri; Habsah Hassan; Hasridz Murshim Hashim (Acis); Mohd Azhar Abu Bakar (Azmeer); Suhaimi Abdul Rahman (Amy Search); Syed Ahmad Faizal Syed Fadzil Al-Attas (Pacai) dan Andy Flop Poppy.

Acara gilang-gemilang ini sekali lagi menggandingkan tiga pengacara hebat iaitu Faizal Ismail, Cheryl Samad dan Ally Iskandar untuk memeriahkan suasana.

Selain menyaksikan finalis yang bertanding, AJL25 turut diserikan dengan persembahan pembukaan oleh Francesca Peters menerusi lagu Sekadar Di Pinggiran, Nash (Pada Syurga Di Wajahmu), M Nasir (Tanya Sama Hud Hud) dan interlude istimewa membabitkan Datuk Sharifah Aini yang mendendangkan lagu pop, Ziana Zain (balada) dan Datuk Siti Nurhaliza (Etnik Kreatif).

AJL25 yang disiarkan secara langsung di TV3 dan Hot FM sebagai stesen radio rasmi.

Hadiah kepada pemenang disampaikan Ahmad Izham Omar.

http://www.hmetro.com.my/articles/AnaRafaliunggul/Article

Buang ibu demi kekasih asing

Buang ibu demi kekasih asing

Oleh Muhd Izawan Baharin

TERGURIS...Ani menunjukkan SMS yang dihantar anaknya.
TERGURIS...Ani menunjukkan SMS yang dihantar anaknya.

KUALA LUMPUR: “Selama membesarkan dia, saya tak pernah terfikir yang dia tergamak membuang ibu sendiri,” rintih seorang ibu yang kini hidup merempat sejak enam bulan lalu selepas ‘dibuang’ anak perempuan tunggalnya akibat penangan cinta lelaki Iran.

Ibu itu yang hanya mahu dikenali sebagai Ani, 47, kini menumpang berteduh di rumah rakan dan berpindah-randah dari satu kediaman ke kediaman lain di Seremban, Negeri Sembilan serta Selayang di sini, dengan hanya membawa lima helai pakaian.

“Saya tidak menumpang lama di rumah orang dan berpindah-randah dari rumah rakan ke rumah rakan lain selepas tinggal dua atau tiga hari. Saya tidak ada sesiapa dalam hidup ini. Selepas suami meninggal dunia pada 2008, hanya anak perempuan tunggal itu yang menjadi tempat saya bergantung.

“Namun, perkenalannya dengan seorang lelaki Iran menerusi Internet mengubah hidup saya. Saya dihambat lelaki itu keluar dari rumah manakala anak pula langsung tidak peduli, malah ‘menghiris’ hati saya apabila sanggup meminta saya pergi jauh daripada hidupnya,” katanya yang ditemui, semalam.


Menurutnya, sebelum ini keluarganya hidup bahagia, malah perkahwinan anak perempuannya dengan seorang lelaki tempatan menghadiahkannya seorang cucu lelaki.


“Saya tidak bekerja, tetapi mujur arwah suami meninggalkan sedikit wang dan sebuah kereta kepada saya.

“Begitu juga dengan anak perempuan saya, dia berkahwin dan mempunyai kerja yang baik dengan gaji antara RM7,000 hingga RM8,000 sebulan. Dia juga membeli sebuah apartmen di Subang Jaya dan meminta saya tinggal di situ selepas kematian suami saya,” katanya.

Bagaimanapun, katanya, hidupnya musnah selepas anaknya jatuh cinta dengan seorang pelajar sebuah kolej swasta warga Iran berusia 25 tahun kira-kira dua tahun lalu.

“Demi pelajar kolej swasta itu, anak saya sanggup meninggalkan suami, berhenti kerja dan duduk serumah dengan lelaki itu.

“Dia berubah, nasihat saya dibalas dengan kata-kata kesat, malah kunci apartmen miliknya yang menjadi tempat tinggal saya ditukar apabila saya keluar ke rumah rakan selepas dimintanya atas alasan kawan kekasihnya yang datang dari Iran mahu menumpang sementara waktu,” katanya.

Ani berkata, ketika cuba bertanyakan mengapa kunci ditukar, lelaki Iran terbabit menghalaunya keluar dari apartmen itu di depan anaknya dengan alasan dia cuba mengganggu kehidupan mereka.

“Saya tidak ada sesiapa di dunia ini kecuali anak saya. Dia nyawa dan jiwa saya, tetapi semuanya musnah sekelip mata disebabkan orang asing.

“Kereta milik saya juga dilelong bulan lalu kerana bayaran ansuran tertunggak dan sejak Jun lalu, saya menumpang ihsan rakan, tetapi berapa lama boleh berteduh di rumah orang menyebabkan saya sering berpindah-randah selepas beberapa hari.

“Mungkin satu hari nanti, saya terpaksa tinggal di bawah jambatan kerana tidak memiliki apa pun, sudahlah tiada harta, anak kesayangan pula membuang saya,” katanya.

http://www.hmetro.com.my/articles/Buangibudemikekasihasing/Article

Pengantin kena histeria

Pengantin kena histeria

Oleh Arifin Salleh

RAWAT...Mohd Zamri (hadapan)  merawat pengantin perempuan (tengah) yang disampuk sewaktu mengadakan sesi bergambar dalam majlis perkahwinan yang diadakan Jumaat lalu.
RAWAT...Mohd Zamri (hadapan) merawat pengantin perempuan (tengah) yang disampuk sewaktu mengadakan sesi bergambar dalam majlis perkahwinan yang diadakan Jumaat lalu.

MASJID TANAH: Orang ramai yang menyaksikan sesi bergambar pada majlis perkahwinan dua beradik perempuan di sebuah kampung dekat sini, gempar apabila seorang daripada pengantin berkenaan tiba-tiba rebah sebelum diserang histeria.

Kejadian berlaku kira-kira jam 12 tengah hari Jumaat lalu, di pekarangan rumah pasangan pengantin terbabit apabila si kakak berusia 25 tahun terjatuh ketika saudara-mara dan orang ramai menyaksikan majlis yang diadakan sehari sebelum persandingan sebenar.

Saksi kejadian, Abdul Rahman Murad, 37, berkata, sebelum kejadian dia melihat pengantin perempuan berkenaan berkelakuan aneh apabila menangis dan kemudian tersenyum sebelum rebah ke belakang ketika sesi bergambar sedang berlangsung di bawah khemah pengantin.

Menurutnya, ketika itu barulah dia menyedari punca tingkah laku pelik pengantin perempuan berkenaan kerana berulang kali menangis dan tersenyum tanpa sebab, sekali gus menyebabkan orang ramai yang menyaksikan keadaan itu kehairanan.


“Kira-kira 10 minit kemudian, saya lihat dia rebah ke lantai tanpa sempat disambut pengapit pengantin dalam keadaan mata terbeliak dan memandang tajam ke atas menjadikan suasana bertukar kelam-kabut.


“Pengantin itu dipapah masuk ke rumah oleh orang ramai untuk ditenangkan, namun tiba-tiba berlaku keanehan apabila dia menjerit sekuat hati sehingga boleh didengar di dapur sebelum mengilai panjang.

“Dia (pengantin perempuan) meronta untuk cuba melepaskan diri menyebabkan lima lelaki berada di belakang dapur dikerah membantu menghalangnya,” katanya.

Bagi mengelak keadaan lebih buruk, katanya, dia memanggil pengamal perubatan Islam dengan kebenaran keluarga pengantin berkenaan bagi membantu meredakan masalah dihadapi pengantin perempuan bekerja di kilang di Selangor.

Sementara itu, pengamal perubatan Islam, Mohd Zamri Bashir berkata, apabila tiba di rumah pengantin berkenaan kira-kira 20 minit kemudian, dia melihat perubahan pada wanita itu kerana tiba-tiba bangun, namun rebah semula sebelum pengsan.

Menurutnya, dia segera mengubati pengantin perempuan berkenaan dan mendakwa kemungkinan ada pihak tidak puas hati dengan mangsa lalu cuba mengganggu hari bahagianya.

“Pengantin itu dipercayai menjadi mangsa niat jahat seseorang yang sukakannya sebelum ini. Difahamkan wanita itu dulu pernah menolak pinangan orang.

“Selepas mengubatinya selama 45 minit, dia sedar daripada pengsan dan dipulihkan untuk meneruskan majlis persandingan,” katanya.

Bapa pengantin perempuan yang hanya dikenali sebagai Abd Kahar, 68, berkata, dia tidak menyangka kejadian itu berlaku terhadap anak perempuannya ketika sesi bergambar sambil disaksikan saudara-mara dan penduduk kampung.

Menurutnya, sebelum kejadian, anaknya sihat dan seperti biasa, bergurau dengan adiknya berusia 21 tahun yang turut sama bersanding pada hari itu.

“Saya pun tidak pasti sama ada ini perbuatan khianat kerana kami tiada bukti dan tidak mahu menuduh sesiapa. Namun, sebelum ini memang ada seorang pemuda berkenan dengan anak saya tetapi anak saya itu dirisik terlebih dahulu oleh suaminya sekarang,” katanya.

http://www.hmetro.com.my/articles/Pengantinkenahisteria/Article

Pelancong Palestin kerugian RM5,000 selepas bawa gadis ke bilik

KUALA LUMPUR: Senyuman nakal dan tubuh menggoda dijadikan modal seorang wanita untuk memperdaya pelancong asing supaya membawanya pulang ke bilik hotel didiami bagi melakukan seks sebelum dirompak.

Gadis berusia 20-an terbabit yang berpeleseran di pusat hiburan dan kononnya sanggup ditiduri secara percuma dikesan bijak menggunakan kesempatan atas sikap tidak berwaspada mangsa untuk melakukan jenayah berkenaan.

Difahamkan, mangsa biasanya akan diberikan layanan istimewa suspek sehingga keletihan dan tidur mati bagi membolehkan gadis itu melarikan barang mangsa tanpa disedari.

Sumber polis berkata, dalam kejadian terbaru kelmarin, seorang pelancong dari Palestin, 30-an, menjadi mangsa apabila digoda suspek yang baru dikenalinya di sebuah pusat hiburan di ibu kota.

Berdasarkan laporan, mangsa membawa pulang gadis terbabit ke hotel didiami di Jalan Raja Laut di sini, kira-kira jam 1 pagi. “Mangsa dan suspek dikatakan melakukan seks menyebabkan dia keletihan dan tertidur. Apabila tersedar, mangsa terkejut mendapati gadis terbabit hilang,” katanya.

Menurutnya, mangsa kemudian memeriksa beg pakaiannya dan mendapati wang, telefon bimbit, kamera dan pasport antarabangsa miliknya lesap. Mangsa yang kerugian kira-kira RM5,000 kemudian segera ke Balai Polis Dang Wangi.

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/PelancongPalestinkerugianRM5_000selepasbawagadiskebilik/Article/index_html

Facebook shutting down March 15 (or April 1)

Facebook shutting down March 15 (or April 1)All hail the Web's Caesar. All hail the power of the rumor.

Facebook is closing down. The Roman Emperor of social networking is tired of it all. He is heading for pastures new. Oh, and you might never be able to get your photos (or your pokes) back.

Such was the story printed by the venerable Weekly World News in order to allay the boredom of standing in line at Albertson's.

The fateful day of Facebook's going away was said to be March 15, the Ides. The tides of sadness immediately crashed over the Web, as the hurt, the bewildered, the forlorn, and, no doubt, the Schadenfreunds of freunds lamented, jeered, and cheered.

With just a few clicks from the cities and the sticks, the twig of a rumor began to sprout a trunk.

"Hope it's not true, but if it is, we'll have to accept it," typed one Facebookian through tears of woe.

The reaction, no doubt, was fueled by the Weekly World News quoting Zuckerberg as saying: "Facebook has gotten out of control. And the stress of managing this company has ruined my life. I need to put an end to all the madness."

Yes, there really exist people who haven't seen "The Social Network."

Even IT security site Sophos, a sane mind in a frightening world, felt compelled to offer its own frisson of fright that such a thought had gained any traction at all on the Web.

Suddenly Wi-Fi became short for wild-fire as panic buttons were depressed and the depressed began to panic that their online friends would disappear into the cloud with no GPS home.

Many will, no doubt, opine that the spreading of such a rumor shows how gullible people can be and how much damage can be done through the Web's stunning immediacy.

Some, however, might consider that the greater sadness lies in the fact that people seem incapable of distinguishing not between rumor and fact, but between the Weekly World News and the National Enquirer.

Just because both are seen at supermarket checkouts doesn't mean both espouse the same principles of subterfuge.

The Weekly World News has long peddled tales of nonsense, such as the idea that George Clooney will run for president (he's not that silly), or that Michael Jackson faked his own death (he wasn't that devious).

The Enquirer, on the other hand, is the publication that revealed John Edwards' relationship with Rielle Hunter.

If people can't distinguish between these two similarly shaped publications, how can we expect them to distinguish between the rumor that Facebook is shutting down and the rumor that it's now worth $50 billion?Read more: http://news.cnet.com/8301-17852_3-20027960-71.html#ixzz1AhM2YbAU

Sukar beli dalam botol

KUALA LUMPUR: “Minyak masak kini dilihat seperti emas, namun apa yang membezakan emas boleh dibeli jika kita mempunyai wang tetapi kini, banyak mana pun duit yang kita ada ia masih tidak dapat membantu untuk mendapatkan bahan masakan itu kerana bekalannya masih sukar diperoleh,” kata seorang pemborong mengulas mengenai kekurangan bekalan minyak masak di pasaran.

Ah Wai, 48, berkata, biarpun Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) memberi jaminan tidak berlaku masalah bekalan minyak masak pada bulan ini kerana terdapatnya lebihan 9,000 tan metrik, bekalan yang diterima masih jauh daripada jumlah pesanan yang dibuat.


Katanya, biarpun bekalan minyak masak satu kilogram (kg) dalam kampit semakin pulih, bekalan bahan masakan itu dalam bentuk botol sama ada seberat dua kg atau lima kg masih sukar untuk diperoleh.

“Kami ada menerima penghantaran 450 kotak minyak kampit apabila setiap kotak berisi 17 kampit minyak satu kg, namun ia tidak mencukupi untuk menampung permintaan daripada pelanggan kerana sebelum ini kami memperoleh 700 kotak untuk seminggu. Malah, stok yang ada diletakkan di kaunter dan dihadkan satu kampit bagi setiap pelanggan.


“Kami juga sudah lama tidak menerima bekalan minyak masak dalam botol terutama daripada jenis yang sering menjadi pilihan pengguna. Apa yang ada hanya jenama yang kurang mendapat sambutan itu pun dihantar tiga hari lalu dalam kuantiti lebih 100 kotak, setiap satu mengandungi empat botol minyak seberat lima kg, namun ia tetap laris kerana pelanggan tidak mempunyai pilihan,” katanya ketika ditemui di sini, semalam.


Bagi pekerja pasar raya, Juli, 25, bekalan minyak masak dalam kampit di pasar raya kembali pulih empat hari lalu biarpun bekalan yang dihantar tidak mengikut jumlah pesanan yang dibuat.

Katanya, bagaimanapun pasar raya berkenaan tidak mendapat bekalan minyak masak dalam botol sejak awal tahun ini sekali gus membuatkan pelanggan berebut membeli dalam bentuk kampit.


“Biarpun kami menerima bekalan secara terhad kerana ditentukan oleh pembekal, kami tidak mengehadkannya kepada pembeli. Tindakan pembekal yang menghantar bekalan secara sedikit demi sedikit selang sehari dan ditambah dengan sikap pelanggan yang membeli dalam kuantiti yang banyak mengakibatkan bahan masakan itu kerap kehabisan,” katanya.

Tinjauan Harian Metro mendapati, kebanyakan pemborong dan peruncit di sekitar ibu kota mula menerima bekalan minyak dalam kampit, namun kini mereka menghadapi kesukaran mendapatkan bekalan minyak dalam botol. Malah, terdapat sesetengah peruncit masih gagal mendapatkan sebarang bentuk bekalan sejak minggu lalu.


Namun, biarpun sukar mendapatkan bekalan, harga bahan masak itu dilihat tidak menunjukkan sebarang peningkatan sama seperti jaminan dibuat KPDNKK bahawa tidak akan berlaku kenaikan harga apabila minyak dalam kampit masih dijual dengan harga RM2.50 dan RM6.20 bagi minyak masak dijual dalam botol dua kilogram.

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Sukarbelidalambotol/Article/index_html

Lelaki jual sijil lahir 4 anak

JOHOR BAHRU: “Sejak petang semalam (kelmarin), kami hanya meneguk teh-o bagi mengisi perut. Sebelum itu anak sulung pernah meluahkan hasrat untuk mencuri sardin dari kedai runcit berhampiran kerana kami semua kelaparan,” kata penghidap HIV, Roslina Abu Bakar, 40, ketika ditemui di rumah sewanya di Flat Taman Selesa Jaya, Skudai di sini, semalam.

Roslina yang berasal dari Gelang Patah tidak mempunyai pekerjaan tetap dan kini menanggung empat anak berusia antara lapan dan 18 tahun selepas ditinggal suami enam tahun lalu.


Menurutnya, mereka sekeluarga kini terpaksa menahan lapar, malah ada kalanya tidak menjamah makanan selama beberapa hari.

“Walaupun lapar, saya menghalang anak sulung mencuri makanan. Saya usahakan dengan bekerja sambilan dengan mana-mana pihak yang sanggup menawarkan pekerjaan.


“Bukan mudah mendapat kerja walaupun sambilan memandangkan ramai memandang serong kerana saya penghidap HIV,” katanya.


Akibat kedaifan hidup juga, semua empat anak Roslina gagal mendapatkan peluang pendidikan, lebih menyedihkannya apabila anaknya yang sulung berhenti sekolah selepas Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR).

Anak keduanya pula berhenti ketika berada di tahun dua manakala anak ketiga dan bongsu pula tidak pernah bersekolah.


“Saya ada membuat permohonan kepada banyak pihak untuk membantu persekolahan anak, tetapi semuanya tiada jawapan malah ada yang berdalih memberikan pelbagai alasan.

“Saya merayu kepada mana-mana pihak membantu anak kerana pendidikan penting buat mereka, jangan pinggirkan mereka kerana membenci saya,” katanya.


Menceritakan detik permulaan kesukaran hidup mereka sekeluarga, Roslina mengatakan dia ditinggal suami selepas rahsia lelaki terbabit menghidap HIV diketahui umum.


Pada masa sama, suaminya itu turut melarikan empat sijil kelahiran anak mereka sebelum dijual dan tidak lama kemudian, mereka sekeluarga diusir anggota keluarga sendiri dari kediaman sewa, malah ada yang tidak mengaku saudara.


“Mereka mungkin bimbang penyakit ini berjangkit dan kerana itu sanggup meminggirkan kami sekeluarga, sejak itu, kami hidup berpindah randah,” katanya.


Roslina memohon pihak bersimpati supaya membantu persekolahan anaknya kerana mereka semua bebas dari HIV dan wajar diberikan peluang menjalani kehidupan normal serta lebih bermakna demi masa depan masing-masing.

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Lelakijualsijillahir4anak/Article/index_html

Penipu tak serik dicekup

JOHOR BAHRU: Hukuman penjara dua tahun pada 2004 kerana menipu belum cukup menjadi pengajaran buat seorang lelaki yang kembali memperdayakan individu lain, baru-baru ini, bagi mendapatkan wang mudah tidak lama selepas dibebaskan.

Bekas kakitangan Syarikat Air Johor (SAJ) itu dipercayai memperdayakan sekurang-kurangnya tujuh individu membabitkan kerugian RM250,000.


Ketua Polis Daerah Pontian, Superintendan Zahaliman Jamin berkata, taktik lelaki terbabit mudah dengan meyakinkan mangsa untuk mengeluarkan modal kononnya sebagai rakan kongsi bagi mendapatkan kontrak daripada SAJ.

“Suspek menawarkan kontrak memasang paip air, tetapi mangsa mula sangsi kerana lelaki terbabit gagal dihubungi selepas mereka menyerahkan wang kepadanya.


“Bertindak atas tujuh laporan polis dibuat mangsa, sepasukan pegawai dan anggota Jabatan Siasatan jenayah Komersil (JSJK) Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Pontian melakukan risikan sebelum menahan suspek di satu lokasi di bandar ini jam 2.45 petang, Khamis lalu,” katanya di sini, semalam.


Menurut Zahaliman, semakan dilakukan dengan syarikat utiliti berkenaan mendapati tiada sebarang dokumen dikeluarkan berkaitan kontrak ditawarkan suspek.

Suspek berumur 40-an itu dipercayai turut terbabit satu lagi kes penipuan membabitkan tuntutan insurans.

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Peniputakserikdicekup/Article/index_html

Gadis mengaku bayi jatuh di lubang tandas

KUALA LUMPUR: Misteri seorang gadis yang dibawa ahli keluarganya dalam keadaan berlumuran darah ke hospital bagi mendapatkan rawatan membongkar tindakan mangsa yang baru bersalin anak luar nikah di dalam tandas di rumahnya.

Lebih mengejutkan apabila gadis berusia 28 tahun terbabit membuat pengakuan bayi yang dilahirkan itu bagaimanapun terjatuh ke dalam lubang tandas sebelum dia menarik pam air di tandas berkenaan.


Sumber polis berkata, berdasarkan siasatan awal gadis terbabit yang mengandung tujuh bulan cuba melahirkan bayi tidak cukup bulan terbabit di rumahnya di Taman Sri Sentosa, Jalan Klang Lama, di sini, awal pagi kelmarin.

Menurutnya, mangsa yang mengalami pendarahan serius bagaimanapun diselamatkan ahli keluarganya sebelum dikejarkan ke Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) untuk mendapatkan rawatan.


“Bagaimanapun, doktor mendapati pendarahan terbabit berpunca dari rahim mangsa akibat melahirkan bayi tidak cukup bulan. Susulan itu, pihak hospital membuat laporan polis.


“Hasil soal siasat dilakukan mangsa mengaku baru melahirkan bayi yang masih dalam keadaan janin. Bagaimanapun, gadis terbabit mendakwa janin itu terjatuh ke dalam lubang tandas sebelum dia menarik pam air menyebabkan janin itu dipercayai mengalir ke arah pembetungan,” katanya.

Menurutnya, susulan itu polis Forensik dibantu anggota Bomba dan Penyelamat bergegas ke rumah gadis terbabit untuk mengesan mayat bayi berkenaan.


“Usaha mengesan mayat terbabit bagaimanapun buntu berikutan gagal menemui bukti. Berikutan itu, polis mengesyaki gadis terbabit mungkin memberi maklumat palsu.

“Ada kemungkinan bayi itu dibuang ke anak sungai di belakang rumahnya yang mengalir ke Sungai Klang. Jika itu berlaku, usaha mengesan mayat bayi terbabit lebih sukar,” katanya.


Sementara itu, Ketua Polis Daerah Brickfields, Asisten Komisioner Wan Abdul Bari Wan Abdul Khalid yang dihubungi berkata, polis masih gagal menemui mayat bayi itu walaupun pelbagai usaha sudah dilakukan.


Menurutnya, polis akan mengambil keterangan gadis terbabit selain mengenal pasti teman lelakinya.

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Gadismengakubayijatuhdilubangtandas/Article/index_html

Ibu suspek serang ibu mangsa

AMPANG: Usia baru mencecah 14 dan 10 tahun, namun gelaran ‘setan kecil’ layak diberikan buat mereka apabila merogol seorang kanak-kanak perempuan berusia sembilan tahun yang ketika itu mahu membuang air kecil di sebuah restoran berhampiran sebuah pasar raya di Jalan Memanda 5, di sini.

Dalam kejadian jam 10 malam Selasa lalu itu, mangsa ketika itu menemani ibunya yang berniaga berhampiran pasar raya berkenaan sebelum dia meminta izin untuk membuang air kecil.


Bagaimanapun, selepas beberapa lama menunggu, anak perempuannya itu tidak kembali sehingga ibunya menerima panggilan mangsa yang meminta dia mengambilnya berhampiran telefon awam berdekatan pasar raya berkenaan.

Menurut sumber polis, si ibu pergi ke lokasi berkenaan dan terkejut apabila mendapati anaknya menangis teresak-esak sebelum dia menceritakan kejadian terbabit.


“Anaknya memberitahu ketika dia dalam perjalanan ke tandas dua remaja terbabit mengekorinya, namun dia tidak mengesyaki apa-apa kerana mereka saling mengenali.


“Bagaimanapun, mereka membawa mangsa ke sebuah lorong belakang bangunan berhampiran sebelum mereka memaksa mangsa membuka seluar,” katanya.

Menurutnya, mereka merogol mangsa berikutan lorong itu sunyi sebelum meninggalkannya berseorangan.


“Mangsa menghubungi ibunya sebelum wanita itu membawa mangsa pulang selepas mendengar ceritanya.

“Wanita yang mengenali keluarga seorang daripada remaja lelaki terbabit menghubungi ibunya untuk berbincang dan diajak berjumpa keesokannya,” katanya.


Menurutnya, ketika berbincang, ibu mangsa dipukul ibu seorang daripada suspek kerana mendakwa wanita berkenaan membuat cerita palsu.


“Berikutan itu, ibu mangsa cedera di mulut akibat dipukul dengan tangan dan ibu suspek mencabarnya membuat laporan polis.


“Ibu mangsa membuat laporan polis dan membawa mangsa melakukan pemeriksaan di hospital,” katanya.


Menurutnya, dua remaja terbabit ditahan dan polis sudah mengambil keterangan mereka, namun kes itu akan dirujuk ke timbalan pendakwa raya. Sementara itu, Ketua Polis Ampang Jaya, Asisten Komisioner Amiruddin Jamaluddin ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan ibu mangsa dan kes terbabit disiasat mengikut Seksyen 376 kanun Keseksaan.

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Ibususpekserangibumangsa/Article/index_html

BAM risau penaja jauh diri

TANPA kelibat pemain nombor satu dunia Datuk Lee Chong Wei, Persatuan Badminton Malaysia (BAM) mungkin berdepan kesukaran mendapatkan penajaan.

Hal itu diakui sendiri Bendahari Kehormat Datuk Lim Teong Kiat namun beliau berkata itu bukan halangan untuk persatuan mendapatkan tajaan.


“Memang jika Chong Wei tidak lagi bersama BAM, urusan penajaan sedikit sukar kerana syarikat penaja akan mempunyai pandangan berbeza berbanding sekarang,” kata Teong Kiat menjawab soalan sekiranya naib juara Olimpik itu mengikut jejak jurulatihnya Datuk Misbun Sidek meninggalkan BAM.

Begitupun, Teong Kiat berkata mencari penajaan sememangnya menjadi tugas persatuan dan ketiadaan Chong Wei tidak boleh dijadikan alasan.


“Kami dalam persatuan perlu bekerja lebih keras jika itu terjadi. Persatuan perlukan dana untuk bangunkan akar umbi.” Bagaimanapun Teong Kiat berharap semua pihak tidak membuat spekulasi mengenai isu peletakan jawatan Misbun dan kemungkinan Chong Wei meninggalkan persatuan selepas pemain itu sendiri menyuarakan hasrat mengikut jejak jurulatihnya.


Namun jika benar perkara itu berlaku, bendahari itu berkata persatuan hanya perlu mencari penaja lain yang mahu menaja.

“Jika dia (Chong Wei) pergi pasti penaja juga ikut, memanglah kantung persatuan sedikit kurang tapi kita perlu segera cari penaja lain, itu bukan masalah,” kata Teong Kiat yang dihubungi ketika berada Alor Setar, Kedah.


Beliau menganggap Chong Wei banyak pengalaman selain berada di ranking tertinggi dunia boleh buat pilihan ke mana arah tuju kerana pasti tidak akan melupakan tanggungjawab kepada negara.

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/BAMrisaupenajajauhdiri/Article/index_html

Chong Wei lakar hatrik

Oleh Mohd Hilmie Hussin

KEBANGGAAN NEGARA...Chong Wei membalut badan dengan Jalur Gemilang ketika upacara penyampaian  trofi di New Taipei, semalam.
KEBANGGAAN NEGARA...Chong Wei membalut badan dengan Jalur Gemilang ketika upacara penyampaian trofi di New Taipei, semalam.

DATUK LEE Chong Wei melakar satu lagi sejarah apabila muncul juara hatrik Siri Super Final 2010 selepas menundukkan jaguh Eropah, Peter Gade di perlawanan akhir di Taiwan, semalam.

Kejuaraan ketiga miliknya itu bermakna dia menyapu bersih kejuaraan perseorangan lelaki sejak dipertandingkan pada 2008.


Pada aksi semalam, Chong Wei menang mudah 21-9, 21-14 dalam masa 40 minit untuk melakar kemenangan ke-14 daripada 15 pertemuan dengan pemain itu.

Jumaat lalu, Chong Wei turut mencapai kemenangan straight set di peringkat kumpulan dan kedua-duanya mempamer persembahan bertenaga di separuh akhir untuk bertemu sekali lagi.


“Ini adalah final, langsung tidak sama dengan peringkat kumpulan kerana kami berdua tidak bermain bersungguh-sungguh di peringkat awal, kata Chong Wei.


Kemenangan ini permulaan baik buat Chong Wei pada pembuka tirai 2011 sebagai penyuntik semangat merangkul lebih banyak kejuaraan.

Kemenangan ini juga bermakna Chong Wei buat kali ketiga menang hadiah wang tunai AS$40,000 (RM122,720). Namun bezanya Chong Wei berseorangan tidak lagi meraikan kejuaraan bersama rakan senegara seperti tahun lalu ketika Wong Mew Choo dan Wong Pei Tty-Chin Eei Hui yang muncul juara kategori masing-masing.


“Ini adalah persiapan terbaik untuk Terbuka Malaysia minggu depan. Saya dijangka berdepan Lin Dan di separuh akhir, saya tidak mahu fikirkan. Saya akan tempuhi perlawanan satu demi satu,” kata Chong Wei dalam laman web Persekutuan Badminton Dunia (BWF).

Siri Super Terbuka Malaysia akan berlangsung 18 hingga 23 Januari ini, namun walau di mana Chong Wei berada dia tetap ditanya mengenai peletakan jawatan jurulatihnya, Datuk Misbun Sidek.


“Peletakan jawatan Misbun agak mengganggu fokus saya tapi saya tetap berpegang pada sasaran. Saya harap isu itu berakhir dengan baik,” kata Chong Wei.


Dalam pada itu, China mula menguasai Siri Super Final apabila meraih tiga gelaran dalam acara perseorangan dan beregu wanita serta beregu campuran. Wang Shixian menewaskan Bae Youn Joo (Korea), Wang Xiaoli-Yu Yang menundukkan rakan senegara Cheng- Shu-Zhao Yunlei manakala Zhang Nan-Zhao Yunlei mengatasi Sudket Prapakamil-Saralee Thoungthongkam (Thailand).

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/ChongWeilakarhatrik/Article/index_html

Cat enggan langgar sumpah
PENGHIJRAHAN Catriona Ross untuk memakai tudung tahun lalu diterima baik peminatnya. Mengakui pada mulanya agak sukar menerima tawaran berlakon apabila mengetahui akan perubahan dirinya, tetapi bagi dirinya, ia tidak sedikit pun mematahkan semangatnya untuk terus berjuang dalam bidang lakonan.

Catriona atau lebih mesra dengan panggilan Cat yang kini muncul menerusi slot legenda Delima Sakti turut berterima kasih kepada Sheila Rusly di atas kepercayaan memberikan watak antagonis kepada dirinya.

“Pada mula-mula dulu, saya ada mengadu dengan kak Sheila. Saya sedih apabila ada beberapa pihak yang tidak mahu mengambil saya berlakon hanya kerana saya bertudung.

“Ada juga yang membatalkan hanya kerana mereka lambat tahu saya kini sudah bertudung. Selepas itu, kak Sheila ada menghubungi saya dan menawarkan saya berlakon untuk drama Delima Sakti.

“Lebih teruja apabila watak yang diberikan adalah watak jahat yang mana saya memang menginginkannya. Ini adalah drama pertama lakonan saya selepas penghijrahan saya.

“Bukan saja berlakon, malah saya turut mendapat watak yang saya mahu,” ceritanya ketika majlis pelancaran drama Delima Sakti baru-baru ini.

Tambahnya, biarpun ditawarkan dengan bayaran yang tinggi, namun Cat tidak akan membukanya hanya untuk beberapa minit.

“Ini dah macam sumpah dan janji saya. Lagi pula, buat apa saya nak buat macam tu. Saya tahu, kalau ada rezeki tak ke mana. Wang bukan ukurannya. Saya berharap, orang di luar dapat melihat bakat lakonan saya.

“Dalam drama ini pun saya bawa watak orang bunian yang jahat. Jadi, saya rasa, tidak wujud lagi istilah buka sekejap atau tutup sekejap,” tambahnya lagi.

Ibu beranak satu ini akan terus berlakon selagi diterima dan berharap tidak lagi dihidangkan dengan watak stereotaip.

http://www.sinarharian.com.my/sh/com/content/story8595353.asp

Harga bawang naik mendadak
IPOH – Pengguna dan peniaga semakin bimbang dengan kenaikan harga beberapa barangan keperluan harian terutama bawang di pasar dan kedai runcit sekitar bandar raya ini.

Kenaikan harga yang tidak munasabah itu menyebabkan ramai pengguna di bandar raya ini merungut dan mempersoalkan kewajaran itu kerana membebankan mereka.

Tinjauan Sinar Harian mendapati, kenaikan harga bawang itu berlaku hampir di semua pasar dan kedai runcit di bandar raya Ipoh.

Peniaga, Nor Asuandy Othman, 30, berkata, bawang kecil yang dulunya dijual pada harga RM2.50 dan RM3 sekilogram kini melambung naik sehingga RM8 sekilogram.

Katanya, sebagai peniaga dia terpaksa memberhentikan pengambilan stok bawang merah kerana harga ditawarkan pemborong terlalu tinggi.

“Saya tidak membeli bawang kecil kerana mahu elak daripada risiko kerosakan bahan mentah itu,” katanya ketika ditemui di pasar Ipoh di sini, semalam.

Bagaimanapun, Nor Asuandy berkata, harga bawang besar sudah menunjukkan penurunan berbanding tiga minggu lalu.

“Tiga minggu lalu harga lima kilogram bawang besar ialah RM20, tetapi hari ini harganya turun kepada RM15,” katanya.

Dia berkata, sayur-sayuran yang lain tidak mengalami kenaikan harga sepertimana berlaku ke atas bawang.

“Selama ini, bawang di import dari negara luar dan apa salahnya jika kita mencari alternatif terbaik untuk menyelesaikan masalah itu dengan segera.

“Sehubungan itu, saya mencadangkan supaya pihak berkenaan untuk menjalankan penyelidikan bagi menanam bawang di negara ini,” katanya.

Sementara itu, seorang lagi peniaga, Ramlah Tuon, 52, mengambil inisiatif menjual bawang dengan membungkus dalam peket kecil untuk mengelakkan pengguna daripada terkejut kenaikan harga bahan mentah itu.

“Memandangkan harga bawang kecil dan bawang besar naik mendadak, saya menjualnya secara peket kecil supaya pengguna mampu membeli bahan masakan utama itu,” katanya.

Beliau menjual bawang kecil dan bawang besar dengan harga RM2 hingga RM4 dalam peket kecil bagi menarik perhatian pengguna.

Ramlah berkata, dia masih mampu mendapat stok bekalan bawang walaupun ada dalam kalangan peniaga tidak bernasib baik sepertinya.

“Cuma saya bimbang jika harga sayur dan bahan mentah lain akan melambung sehingga melebihi dua kali ganda berbanding harga asal menjelang sambutan Tahun Baru Cina Februari ini,” katanya.

http://www.sinarharian.com.my/sh/perak/content/story8600738.asp

Naik dua kali ganda

Naik dua kali ganda


JOHOR BAHRU - Lonjakan harga bawang naik secara mendadak membimbangkan pembeli berikutan kenaikan harga minyak dan getah di pasaran.

Kebanyakan harga bawang di pasaran naik dua kali ganda dari harga sebelumnya selepas tinjauan Sinar Harian ke atas sebuah pasar raya di Tampoi yang menjual barangan keperluan kepada orang ramai, kelmarin.

Menurut Ahli Jawatankuasa Persatuan Pengguna Bumiputera Negeri Johor, Amin Samad, kenaikan harga barang secara mendadak agak membimbangkan kerana ia merupakan barangan keperluan harian.

“Namun, tindakan pemborong mengimport bawang dari luar negara seperti India atau Indonesia sebenarnya membawa masalah kepada negara kita.

“Ia patut dikurangkan kerana jika negara tersebut mengalami masalah negara atau bencana alam seperti banjir, gempa bumi dan sebagainya risiko kekurangan bekalan makanan akan memberi impak besar kepada rakyat di negara ini,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian.

http://www.sinarharian.com.my/sh/johor/content/story8600581.asp

Harga bawang melambungALOR SETAR - Harga bawang melambung tinggi berikutan bekalan import negara berkurangan disebabkan bencana yang melanda India.

Pengarah Pejabat Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Kedah, Mohd Sakri Salleh berkata, walaupun import negara sedikit susut apabila pengeluaran bawang dari negara itu terjejas, namun bekalan juga diperoleh daripada China bagi menampung permintaan pengguna.

“Kita banyak import bawang dari India, tetapi kita juga dapatkan bekalan dari negara-negara lain. Bekalan bukannya tiada di pasaran cuma harganya naik antara RM6 hingga RM8 bagi 5 kilogram/bungkus bawang besar,” katanya.

Menurutnya, aduan boleh dibuat pada KPDNKK sekiranya harga baru bawang didapati tidak munasabah supaya pihaknya boleh mengambil tindakan sewajarnya.

“Jika naik terlalu tinggi hingga membebankan pengguna, sila laporkan pada unit aduan KPDNKK. Kita juga akan buat pemantauan berterusan supaya dapat elak kenaikan yang terlalu tinggi oleh peniaga yang tidak beretika,” katanya.

Mohd Sakri berkata, pihaknya berharap peniaga tidak mengambil kesempatan daripada situasi ini dengan menaikkan harga sesuka hati.

“Walaupun bawang bukan barang kawalan dan tidak ditetapkan harga siling, namun tidak bermakna harganya boleh dinaikkan tanpa had. Kita akan buat pemantauan lebih kerap terutama menjelang Tahun Baru Cina,” katanya.

Menurutnya, pihaknya yakin bekalan bawang merah, bawang besar mahupun bawang putih mencukupi untuk perayaan Februari ini.

“Pengguna jangan panik sebab bekalan bukan terputus, cuma berkurangan menyebabkan harganya naik sedikit. Gunakanlah secara berhemah dan jika bawang besar harganya terlalu tinggi, gunakan alternatif bawang merah sebagai gantian,” katanya.

http://www.sinarharian.com.my/sh/utr/content/story8600503.asp

Harga bawang kekal mahal
TEMERLOH – Harga bawang yang naik mendadak sejak beberapa bulan lalu kekal tinggi di pasaran Temerloh walaupun selepas hampir seminggu tinjauan pertama dilakukan Rabu lalu.

Tinjauan Sinar Harian di Pasar Besar Temerloh, pekan sehari dan beberapa pasar raya semalam menunjukkan harga bawang kekal tinggi.

Di Pekan Sehari Temerloh harga bawang putih dijual antara RM8 hingga RM10 bagi sekilogram manakala bagi seguni bawang putih dijual pada harga RM35.

Harga bawang kecil Burma naik dari RM8.50 kepada RM20 seguni juga harga bawang besar dari RM6.50 kepada RM18 seguni.Naik lima ganda

Tinjauan Sinar Harian ke Pasar Besar Temerloh menunjukkan orang ramai mula merungut dengan harga bawang yang meningkat lebih lima kali ganda.

Seorang pengunjung, Zainor Rashid Abdullah, berkata, dia juga terkejut apabila mendapat tahu harga bawang putih meningkat daripada RM6.50 seguni kepada RM35 sekarang.

“Dengan keadaan harga barang yang semakin mendadak sekarang sudah tentu merunsingkan orang ramai khususnya mereka yang nak buat kenduri.

“Harga bawang meningkat tak munasabah melampau sudah tentu merumitkan lagi keadaan,” katanya.

Bagi Zulkafli Abdullah, 43, bulan lalu dia membeli bawang putih dengan harga RM10 sekilogram.

Menurutnya, paling terkejut dengan harga bawang yang meningkat naik sejak dua bulan lalu. Hal itu sudah tentu membebankan rakyat yang berpendapatan kecil sepertinya.

Peniaga, Ali Hussin Gulam Ali, 64, berkata, dia menerima bekalan bawang putih dengan harga RM35 seguni dan terpaksa jual dengan harga RM10 sekilogram.

Menurutnya, harga bawang kecil Burma pun naik dari RM8.50 kepada RM20 seguni juga harga bawang besar dari RM6.50 kepada RM18 seguni.

“Hal ini tidak dapat dielakkan lagi kerana kami tetap berniaga dan mengambil dari pemborong. Entah apa sebabnya kami mana tahu.

“Ramai yang merungut dengan harga bawang dan beberapa barang lain yang naik mendadak sejak kebelakangan ini.

“Punca yang jelas dilihat ialah harga minyak mentah yang meningkat naik, bila harga bahan api ini naik sudah tentu harga barang lain juga akan naik,” katanya.Pelanggan harap harga akan turun

Orang ramai yang ditemui melahirkan harapan supaya harga beberapa barang keperluan terutamanya bawang akan menurun sedikit masa lagi.

Seorang pelangan, Hamid Harun, 44 berkata, harga bawang yang terlalu tinggi di pasaran sekarang mungkin disebabkan faktor cuaca di negara yang mengeksport bahan itu.

Menurutnya, keadaan cuaca di beberapa kawasan seperti di India dan Pakistan tidak menentu sejak kebelakangan ini menyebabkan harga bawang meningkat tinggi.

“Dalam keadaan cuaca yang tidak menentu sekarang bawang yang dibawa ke Malaysia banyak rosak dan terpaksa dibuang.

“Ada peniaga mengatakan bawang yang sampai dalam guni terpaksa dipilih dan hanya separuh sahaja yang boleh dijual semula.

“Keadaan ini tentu menyukarkan peniaga yang terpaksa menjual pada harga tinggi. Mereka tidak boleh dipersalahkan kerana harga bawang yang sampai memang sudah tinggi,” katanya.

Seorang lagi pelanggan, Mat Lazim Othman, 57, berkata, dalam tempoh sebulan dua lagi harga bawang dijangka akan kembali turun.

Menurutnya, harga yang tinggi sejak Hari Raya Aidiladha lalu terus meningkat pada bulan Disember pada ketika orang ramai subuk mengadakan majlis kahwin.

“Permintaan di pasaran yang banyak tetapi pada masa sama barangan yang ada terhad menyebabkan harganya melambung ke paras tinggi.

“Saya pun mengharapkan harga bawang akan turun sedikit masa lagi kerana dengan berpendapatan kecil susah untuk membeli keperluan lain yang juga mahal harganya,” katanya.

http://www.sinarharian.com.my/sh/pahang/content/story8600940.asp

Pohon pisang keluarkan 'darah'POHON pisang dibalut dengan kain berwarna putih bagi mengelak ia ditusuk orang ramai yang mahu melihat cecair berwarna merah di Bojonegoro semalam.


JAKARTA - Sepohon pisang di Bojonegoro, Jawa Timur Indonesia mengeluarkan buah yang kelihatan seperti nenas manakala pohonnya mengeluarkan cecair berwarna merah seperti darah apabila ia ditusuk dengan benda tajam, lapor sebuah akhbar semalam.

"Sudah seminggu rumah saya didatangi ramai orang yang ingin menyaksikan pohon pisang aneh ini," kata pemilik pohon itu, Sutrisno kepada wartawan Detikcom ketika ditemui dirumahnya.

Bahagian tengah pohon itu dibalut dengan kain berwarna putih yang digunakan untuk membalut mayat bagi mengelak orang ramai menusuknya semata-mata untuk melihat cecair berwarna merah keluar.

Menurut Sutrisno, pohon pisang itu tidak menunjukkan sebarang tanda keganjilan apabila ia masih kecil.

Namun, selepas pohon itu membesar, ia mula mengeluarkan buah aneh seperti nanas dan mengeluarkan cecair berwarna merah apabila ditusuk.

Menurutnya, sebulan sebelum pohon pisang itu mengeluarkan cecair berwarna merah, dia bermimpi air telaga di rumahnya melimpah. - Agensi

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0110&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_09.htm

Madonna mahu labur dalam kelab malam Tony Fernandez


Pemandangan dalam kelab malam Aura di Mayfair, London.


LONDON - Penyanyi terkenal Madonna mengadakan pertemuan dengan taikun Malaysia, Datuk Seri Tony Fernandez pada Khamis lalu di Mayfair, London, lapor akhbar Daily Telegraph kelmarin.

Pertemuan itu dibuat bagi membincangkan kemungkinan Madonna, 52, melabur dalam rangkaian kelab malam milik Fernandez.

Akhbar Times of India melaporkan, Fernandez mengesahkan pertemuan itu tetapi enggan mengulas lanjut.

Fernandez, 46, merupakan pemegang saham majoriti dalam kumpulan kelab malam Aura selain pemilik syarikat tambang murah Air Asia.

Penyanyi lagu Hung Up itu pula merupakan pelanggan tetap kelab tersebut.

Kumpulan Aura memiliki beberapa pusat hiburan termasuk kelab malam Aura Mayfair di London.

Jika Madonna benar-benar terlibat dengan perniagaan kelab malam itu, dia akan menjadi saingan bekas suaminya, Guy Ritchie, 42, yang memiliki pub The Punchbowl.

"Madonna melihat ia (mahu menjadi pemilik saham itu) sebagai satu langkah semula jadi. Dia mempunyai rancangan yang besar," kata seorang pembantunya.

Sementara itu, Madonna dilihat keluar dengan seorang penari dari Perancis, Brahim Zaibat ke kelab malam tersebut.

Brahim yang berumur 24 tahun duduk bersama Madonna di ruang tempat duduk untuk orang kenamaan.

Penyanyi itu turut datang bersama dengan rombongannya yang terdiri daripada seorang deejay.

Seorang pengunjung berkata, Madonna kelihatan gembira semasa berbual dengan rakan-rakannya dan menari mengikut irama muzik. - Agensi

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0110&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm

Enjin jet guna kuasa air


SEORANG lelaki menunjukkan demonstrasi penggunaan enjin jet di Sungai Thames, London pada Jumaat lalu.


LONDON - Seorang lelaki menggunakan enjin jet untuk terbang di udara dalam satu demonstrasi yang diadakan di sini pada Jumaat lalu.

Enjin jet yang mempunyai empat lejang dan menggunakan muncung air itu boleh bergerak selaju 35 kilometer sejam dan terbang pada ketinggian 10 meter.

Jurutera-jurutera dari Kanada mencipta enjin itu yang menggunakan kuasa air untuk terbang ke udara. Aksi lelaki itu terbang umpama dalam satu adegan yang pernah disiarkan filem James Bond. - Agensi

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0110&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_08.htm

Legenda tenis tunjuk gambar bogel Steffi GraffSTEFFI GRAFF


TAIPEI - Bekas pemain tenis No.1 dunia, Andre Agassi, 41, menunjukkan gambar bogel isterinya, Steffi Graff, 42, yang juga bekas bintang tenis kepada seorang pembida lelaki, lapor sebuah akhbar semalam.

Agassi menunjukkan gambar bogel isterinya itu menerusi telefon bimbit miliknya selepas pembida tersebut membida sebuah plat yang mempunyai tandatangan pada harga lebih AS$4,000 (RM12,272) dalam satu majlis lelongannya pada Khamis lalu.

Majlis itu adalah antara aktiviti Agassi yang berada di Taiwan selama enam hari.

Sebelum dia menunjukkan gambar itu bintang tenis tersebut berkata: "Jika anda membida lebih AS$4,000 bagi bagi plat itu, saya akan menunjukkan satu gambar isteri saya menerusi telefon dalam keadaan bogel."

Seorang lelaki tempatan berjaya membida plat tersebut pada harga yang ditetapkan itu.

Dia kemudian diberi peluang oleh Agassi untuk melihat gambar bogel isterinya.

"Wow!" kata lelaki itu apabila melihat gambar bogel tersebut.

Setakat ini tidak diketahui sama ada Graff mengetahui tindakan suaminya itu.

Agassi berkahwin dengan Graff yang merupakan bekas pemain tenis nombor satu Jerman pada Oktober 2001 dan mereka dikurniakan dua orang anak. - Agensi

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0110&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_06.htm

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...