There was an error in this gadget

Tuesday, November 23, 2010

Tiada hak

SHAH ALAM: Kerajaan Selangor akan meminta Kerajaan Pusat menarik balik lesen konsesi yang diberikan kepada Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) jika syarikat itu didapati mengutip balik kos 20 meter padu air yang disubsidi Kerajaan Selangor kepada rakyatnya menerusi Tabung Budi.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, Syabas tidak berhak mengutip derma daripada mana-mana individu pengguna air yang mendapat subsidi daripada kerajaan negeri menerusi tabung yang dilancarkan syarikat itu.


“Jika benar ada individu yang mahu mendermakan subsidi yang diberikan, mereka hendaklah memulangkannya kepada kerajaan negeri dan bukannya kepada Syabas. Syabas tidak boleh menggunakan duit subsidi itu. Duit subsidi yang saya gunakan ini ialah duit negeri untuk rakyat.

“Saya akan berbincang perkara ini dengan Penasihat Undang-Undang Negeri Selangor dan pihak kewangan negeri sebab dalam perjanjian penswastaan yang dibuat bersama Syabas, kerajaan negeri tidak menyatakan Syabas boleh jalankan usaha ini (mengutip balik kos 20 meter padu air).


“Kita mahu lesen Syabas dirampas jika didapati tidak menjalankan tugas seperti yang dijanjikan dalam perjanjian penswastaan,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Perhimpunan Bulanan dan Sambutan Hari Inovasi Pentadbiran Kerajaan Selangor, di sini.


Tabung Budi dilancarkan Syabas pada 24 Ogos lalu membabitkan skim yang membolehkan pengguna air membayar balik kos 20 meter padu air bernilai RM11.40, yang disubsidi kerajaan negeri kepada rakyat Selangor setiap bulan, diserahkan kepada Syabas.

Wang kutipan itu nanti akan disalurkan kepada golongan kurang berkemampuan yang tidak menerima 20 meter padu air percuma bagi mendapatkan semula sambungan air bersih ekoran kegagalan mereka membayar bil.


“Syabas bukanlah untuk jaga kebajikan. Adalah sesuatu yang ‘hypocrisy’ untuk katakan dia (Syabas) sekarang bertaubat menolong rakyat... itu bukan tujuannya. Saya akan mengutus surat kepada Syabas sama ada perkara ini melanggar tatacara perjanjian yang kerajaan negeri buat bersama Syabas pada 2004,” katanya. - Bernama

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Tiadahak/Article/index_html

Buah pinggang mungkin rosak

Buah pinggang mungkin rosak


Oleh Suraya Roslan

BUKTI...Yati menunjukkan kecederaan yang dialami.
BUKTI...Yati menunjukkan kecederaan yang dialami.

KUALA LUMPUR: “Berkali-kali saya minta maaf daripadanya tetapi dia tak hiraukan dan terus menendang saya,” kata seorang eksekutif pentadbiran yang menjadi mangsa buli jalan raya ketika dalam perjalanan ke tempat kerjanya di Ampang di sini, semalam.

Lebih trauma apabila doktor mengesyaki buah pinggang wanita berusia 26 tahun yang hanya mahu dikenali sebagai Yati itu mungkin rosak akibat tendangan lelaki berusia 30-an terbabit.

Semuanya bermula ketika Yati menunggang motosikal untuk ke tempat kerja dan ketika tiba di Jalan Ampang kira-kira jam 10 pagi, kenderaannya bergesel dengan motosikal lelaki terbabit.

“Saya berjaya mengawal motosikal dan tidak terbalik, tetapi saya lihat lelaki berkenaan terjatuh di atas jalan raya menyebabkan saya berpatah balik untuk melihat keadaannya,” katanya kepada Harian Metro.

Yati berkata, ketika bertanya keadaannya sejurus tiba di lokasi kejadian, lelaki terbabit terus bangun dan menendang motosikalnya hingga terbalik.


“Akibatnya saya terjatuh bersama motosikal dan lelaki terbabit terus meluru serta menendang saya berkali-kali. Saya berjaya bangun semula dan meminta maaf tetapi dia terus memukul saya terutama di bahagian pinggang,” katanya.

Dia bernasib baik apabila beberapa pengguna jalan raya berhampiran tempat kejadian segera bertindak menenangkan lelaki itu sebelum polis, ambulans tiba dan membawa kedua-dua mereka ke Hospital Kuala Lumpur (HKL).

“Saya tahu saya bersalah sebab cuai ketika menunggang motosikal sehingga bergesel dengan motosikal lelaki itu, tetapi kecederaannya hanya sedikit, di bahagian siku saja dan dirawat sebagai pesakit luar di HKL,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Ketua Polis Daerah Cheras, Superintendan Abd Rahim Hamzah Othman mengesahkan laporan kes itu.

http://www.hmetro.com.my/articles/Buahpinggangmungkinrosak/Article

Sejadah corak babi

Sejadah corak babi

Oleh Iskandar Shah Mohamed

pix_middle

SEREMBAN: “Niat anak saudara untuk mengerjakan solat terhenti sejurus mendapati corak pada sejadah itu seolah-olah muka dan kepala babi,” kata seorang suri rumah yang hanya mahu dikenali sebagai Mas, 50-an.

Menurutnya, sejadah merah berkenaan dibelinya di sebuah kedai dekat sini yang dijual secara lelong kira-kira enam bulan lalu.

“Saya dan beberapa ahli keluarga membeli-belah di kawasan berkenaan sebelum ternampak jualan lelong di kedai menjual permaidani dan sejadah itu.

“Sejurus memasuki kedai berkenaan, saya teruja apabila mendapati ada sejadah yang dijual dengan harga amat murah iaitu hanya RM10 untuk tiga helai.

“Saya membelinya tanpa melihat lebih teliti setiap sejadah yang diambil,” katanya.


Bagaimanapun, katanya, minggu lalu anak saudara perempuannya berusia 20-an bertandang ke rumah dan mahu menunaikan solat Asar.

“Saya menyerahkan sejadah itu kepadanya dan terkejut apabila dimaklumkan corak yang tertera menyerupai muka dan kepala babi,” katanya.

Sementara itu, Pengerusi Persatuan Pengguna Negeri Sembilan (Nesca), Khairuddin Yunus, berkata pihaknya menasihatkan orang ramai supaya lebih berwaspada dengan setiap jualan murah yang kebiasaannya terdiri daripada barangan lama dan kurang berkualiti.

“Malah, lebih buruk apabila terjadi kes begini yang menyentuh sensitiviti umat Islam,” katanya.

Beliau berkata, isu sensitif seumpama itu sesuatu yang ‘panas’ dan ia perlu dielakkan sebaik mungkin demi kepentingan bersama.

“Ini kerana ia membabitkan kesucian dan maruah masyarakat Islam sama ada corak berkenaan sengaja dilakukan atau sebaliknya,” katanya.

Sehubungan itu Khairuddin, menggesa pihak terbabit menjalankan pemantauan di setiap kedai bagi mengelak perkara sama berulang.

http://www.hmetro.com.my/articles/Sejadahcorakbabi/Article

Derita tidur narkolepsi


PENGHIDAP narkolepsi boleh tertidur walaupun semasa memandu kereta.


“SIAP satu muka surat, dia tertidur, siap satu muka surat, dia tertidur lagi. Selepas 15 minit tertidur, baru saya kejutkannya supaya menyambung semula kerja sekolah yang dibuatnya tadi.

“Kadang-kadang tengah makan pun dia boleh tertidur di meja makan,” ujar ibu kepada Melinda Tan Ming Hui, 12, tentang anaknya itu yang menghidap penyakit kerap tidur yang dikenali sebagai narkolepsi.

Melinda merupakan murid cemerlang yang mendapat 7A dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) baru-baru ini walaupun menderitai penyakit pelik itu.

Murid Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Ping Ming, Melaka itu diceritakan ibunya akan tertidur setiap dua jam pada waktu siang. Ada masanya, 10 minit sekali dia boleh terlelap.

Apabila malam, untuk masuk tidur, dia boleh melelapkan mata dengan pantas iaitu dalam masa lima minit.

Simptom

Beberapa minit kemudian, lelapnya sudah mencapai tahap lena. Selepas satu jam tidur, Melinda akan mengalami mimpi seram, mengingau lalu menjerit.

Menurut ibunya, Irene Tan, Melinda pada asalnya tidak begitu. Malah, dia seorang yang sangat suka belajar.

Masalah itu hanya dialami bermula tahun lalu semasa kanak-kanak itu berada dalam tahun 5.

“Saya tidak pasti bagaimana ia bermula kerana ia berlaku secara tiba-tiba. Cikgunya kata dia malas sebab kerap tidur di dalam kelas.

“Mula-mula saya fikir, adakah anak saya stres sebab nak masuk tahun enam, tapi setelah saya melakukan kajian di Internet dan melihat simptomnya, saya mengesyaki anak saya menghidap penyakit narkolepsi.


JIMMY KIMMEL


“Saya merujuk kepada pakar neurologi kanak-kanak di Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM) di Cheras dan daripada simptom yang ditunjukkan, Melinda disahkan menghidap narkolepsi,” ujarnya yang tidak menyangka anak perempuannya itu mampu mendapat 7A.

“Saya pernah kata kepadanya, tidak mengapa kalau tak dapat A tapi dia marah dan menyifatkan saya memandang rendah kepadanya,” kata Irene.

Menurut doktor yang dirujuk Irene, antara simptom narkolepsi ialah kerap tidur pada waktu siang iaitu purata setiap dua jam dan tidur malam yang diganggu mimpi ngeri.

Selain itu, otot tubuh juga menjadi lemah dan itu boleh dilihat pada rahang Melinda yang semakin renggang.

Presiden Masalah Tidur Malaysia (SDSM), Profesor Dr. Syed Hassan Ahmad mengakui penyakit ini jarang berlaku di negara ini.

Perangkaan dalam kajian di luar negara pula menunjukkan kadar berlaku adalah di antara 0.02-0.16 peratus dalam kalangan orang dewasa.

Dikatakan, penyakit ini lebih agak lazim berlaku di negara maju seperti Jepun.

Stanford School of Medicine di California melaporkan setiap seorang daripada 2,000 rakyat Amerika menghidap narkolepsi.

Namun, penyakit ini lebih kerap menyerang golongan yang lebih muda seperti remaja.

Gangguan

Menurut Syed Hassan, narkolepsi adalah salah satu daripada pelbagai gangguan tidur.

Individu yang mengalaminya tidak terdaya menahan rasa mengantuk dan mereka akan terus tertidur di mana saja tanpa mengira apa yang sedang mereka lakukan.

Ia boleh terjadi secara tiba-tiba sama ada semasa makan, bercakap, menulis atau berdiri.

Apabila berlaku, individu terlibat akan rebah secara mengejut kerana kuasa otot-otot tidak berkesan. Selepas tertidur, mereka akan sedar semula seperti biasa.


KANAK-KANAK penghidap narkolepsi, Melinda Tan Ming Hui meraih keputusan cemerlang 7A dalam UPSR lalu.


“Dalam masa serangan, pesakit boleh mengalami persepsi luar biasa seperti halusinasi. Tetapi ia bukan penyakit sawan atau gangguan minda,” katanya.

Beliau yang tidak pernah berjumpa dengan pesakit seperti itu memberitahu, penyakit ini biasanya lebih kerap dirujuk kepada pakar neurologi.

Katanya, penyakit ini ada kaitan dengan kekurangan neurotransmiter hipokretin iaitu sejenis kimia dalam otak yang ada hubung kait dengan sistem saraf.

Tambahnya, rawatan dengan ubat-ubatan modafinil mungkin dapat membantu mengawal simptom penyakit itu.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2010&dt=1121&pub=Kosmo&sec=Kesihatan&pg=ke_01.htm

Bicara klip video seks Ariel berlangsung 82 minit


ARIEL ditemu ramah pemberita dari dalam lokapnya sebelum kesnya didengar di Bandung semalam.


BANDUNG - Perbicaraan penyanyi band Peterpan, Ariel berhubung dakwaan dia menyebar klip video seks yang menampilkan lelaki yang memiliki wajah miripnya berlangsung selama 82 minit di sebuah mahkamah di sini semalam.

Perbicaraan itu diadakan secara tertutup bermula pada pukul 8.58 pagi dan berakhir pada pukul 10.20 pagi waktu tempatan.

Selepas perbicaraan itu selesai, Ariel dibawa menaiki sebuah kenderaan menuju ke pusat tahanannya di Rutan Kebonwaru.

Ariel yang merupakan penyanyi terkenal di Indonesia didakwa menyebarkan dua klip video di Internet.

Kes itu mengejutkan penduduk di Indonesia.

Salah satu klip video menunjukkan seorang lelaki yang memiliki wajah seperti Ariel sedang melakukan hubungan seks dengan wanita mirip kekasihnya, Luna Maya, 27, yang merupakan seorang pengacara TV.

Satu lagi klip video menampilkan seorang lelaki memiliki wajah mirip Ariel melakukan hubungan seks dengan wanita seperti bekas kekasihnya, Cut Tari, 33, yang kini sudah bersuami.

Ariel atau nama sebenarnya, Nazril Ariel, 29, muncul di mahkamah di sini dengan memakai baju berwarna kelabu dan seluar gelap.

Menurut pendakwa raya, Rusmanto, dia didakwa berdasarkan peruntukan undang-undang antipornografi 2008.

Lebih 500 anggota polis dikerah untuk mengawal kawasan sekitar mahkamah tersebut.

Sejumlah peminat Ariel terutama wanita muda turut hadir di luar mahkamah selain anggota-anggota kumpulan Islam yang melakukan tunjuk perasaan.

"Terdapat banyak kes seperti ini. Kenapa mereka (suspek klip video lucah) dibebaskan dan tidak Ariel.

"Adakah kerana dia (Ariel) seorang yang terkenal? Kami mahukan keadilan," kata seorang pelayan, Ruri Astara.

Kira-kira 20 peminat menyanyikan lagu-lagu popular Ariel dan membawa kain pemidang bagi menuntut pembebasan Ariel.

Penyanyi itu tidak mengaku bersalah mengedar klip video tersebut.

Seorang aktivis Islam, Hirman Firdaus berkata, perbuatan penyanyi itu merupakan satu ancaman ke atas masyarakat dan dia perlu dihukum dengan hukuman maksimum.

"Saya mahu dia dikenakan hukuman berat. Ini (perbuatannya) tidak bermoral," katanya.

Jika disabitkan kesalahan, penyanyi itu boleh dikenakan hukuman penjara 12 tahun dan denda sebanyak AS$672,000 (RM2.08 juta) kerana beberapa kesalahan termasuk mengedarkan pornografi di Internet.

"Ariel membantu untuk menyediakan kemudahan bagi mengedarkan video pornografi itu," kata Rusmanto.

Penyanyi itu kelihatan tenang semasa dia bercakap kepada pemberita di dalam lokap mahkamah.

"Saya sudah membaca dakwaan-dakwaan itu. Saya sudah bersedia untuk berdepan apa sahaja," katanya.

Dia dipenjarakan selepas menyerah diri kepada polis pada 22 Jun lalu ekoran pendedahan media mengenai penyebaran klip video tersebut.


SEORANG anggota sebuah pertubuhan Islam melakukan tunjuk perasaan bagi menuntut Ariel dihukum di luar sebuah mahkamah di Bandung semalam.


Kekasihnya, Luna Maya turut berada di mahkamah itu.

Bagaimanapun, Luna Maya dan Cut Tari tidak dikenakan sebarang pendakwaan walaupun golongan aktivis radikal mendesak supaya kedua-dua selebriti tersebut dikenakan hukuman rejam sampai mati.

Kedua-dua wanita itu turut kehilangan kontrak komersial ekoran skandal tersebut.

Menurut seorang hakim, perbicaraan itu diadakan secara tertutup bagi melindungi masyarakat daripada mendengar perbuatan seks yang didedahkan sepanjang Ariel dibicarakan.

Kes Ariel akan disambung semula pada 29 November depan. - Agensi

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2010&dt=1123&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm

Gagal sekolah kerana sijil lahirSITI ROBIAH menunjukkan sijil Tabika Kemasnya di Kampung Dalam Wang, Baling, Kedah semalam.


BALING - Berikutan sijil kelahirannya tercatat dia bukan warga negara Malaysia, Siti Robiah Muhamad Jamri, 8, tidak diterima memasuki Tahun Satu di Sekolah Kebangsaan (SK) Dalam Wang di sini pada awal persekolahan 2010 lalu.

Masalah itu menyebabkan pihak sekolah berkenaan enggan menerima kemasukannya walaupun bapanya, Muhamad Jamri Husin, 34, seorang warga negara Malaysia.

Ibunya, Aishah Wadot, 29, dilahirkan di Betong, selatan Thailand tetapi dibesarkan dan menetap di Kampung Dalam Wang sejak berusia tiga tahun hingga kini manakala adik perempuannya yang berusia lima tahun memiliki MyKid dan seorang lagi adik perempuannya berusia dua tahun mempunyai masalah sama seperti Siti Robiah.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2010&dt=1123&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_09.htm

Patung bogel dijual secara terbuka di Perlis


PATUNG separuh bogel yang dijual secara bebas kepada pengunjung Pasar Sehari Wang Kelian di Padang Besar kelmarin.


PADANG BESAR - Mungkin hanya untuk tarikan, namun seorang peniaga tidak mempedulikan sensitiviti apabila dia dikesan menjual patung wanita separuh bogel secara terbuka di Pasar Sehari Wang Kelian di sini kelmarin.

Patung yang menampakkan buah dada wanita itu akan bergerak-gerak selepas dihidupkan dengan hanya menggunakan tenaga solar apabila coli patung itu ditanggalkan.

Menurut peniaga tersebut yang enggan dikenali, patung itu dijual pada harga RM10 sahaja dan permainan tersebut sesuai diletakkan di papan pemuka kenderaan untuk menghilangkan rasa mengantuk.

"Pelanggan yang berkunjung suka melihat patung ini apabila buah dadanya bergerak-gerak selepas colinya ditanggalkan.

"Dalam sehari lebih lima buah akan terjual. Patung ini sesuai diletakkan di dalam kereta dan kebanyakan pembeli adalah orang muda," katanya.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2010&dt=1123&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_08.htm

Jelapang padi Kerian terancam


SEORANG petani, Md. Rasid Salim menunjukkan paras air yang sepatutnya disalirkan ke sawah di Parit Buntar dekat Bukit Merah semalam.


BUKIT MERAH - Seorang petani mendakwa kawasan sawah padi di Kerian dekat sini akan pupus sekiranya projek ternakan ikan kelisa diteruskan di kawasan berdekatan.

Abdul Rahman Ahmad, 62, berkata, pihaknya telah membuat aduan beberapa kali kepada pihak berkuasa mengenai masalah tersebut yang bermula sejak sedekad lalu.

Beliau yang merupakan Ketua Kampung Parit Simpang Lima bagaimanapun berkata, tiada sebarang tindakan diambil terhadap pengusaha kolam ternakan ikan tersebut.

"Kami tak kisah kalau kolam tersebut masih ingin beroperasi sekiranya ia mendatangkan keuntungan kepada kerajaan atau mana-mana pihak, tapi tolonglah fikir masalah kami.

"Mereka dapat berjuta-juta, kami ini hanya petani yang cari makan sesuap nasi. Tapi kalau beginilah caranya, periuk nasi kami boleh lingkup," katanya.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2010&dt=1123&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_01.htm

Mahkamah Tolak Permohonan Anwar Dapatkan Nota Klinikal Mohd Saiful

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi di sini pada Isnin menafikan Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk akses pada nota klinikal yang diambil oleh tiga pakar Hospital Kuala Lumpur (HKL) ketika membuat pemeriksaan terhadap pengadu Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah menolak permohonan Anwar untuk satu perintah bagi memaksa pihak pendakwaan membekalkan nota klinikal yang diambil oleh tiga pakar HKL itu semasa memeriksa Mohd Saiful Bukhari selama tiga jam di hospital tersebut pada malam 28 Jun, 2008.

Pihak pembelaan memohon untuk nota itu selepas pakar bedah am Dr Mohd Razali Ibrahim merujuk kepada mereka semasa testimoni beliau, di mana pihak pembelaan memikirkan bahawa nota itu jika dikeluarkan berkemungkinan bercanggah dengan keterangan lisan Dr Mohd Razali.

Dr Mohd Razali adalah saksi pendakwaan kedua pada perbicaraan Anwar, yang didakwa meliwat bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari, 25, di Unit 11-5-1, Desa Damansara Condominium, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, antara pukul 3.01 petang dan 4.30 petang 26 Jun, 2008.

Dalam penghakiman beliau, Hakim Mohamad Zabidin memutuskan bahawa pihak pembelaan gagal memenuhi keperluan perundangan yang diperlukan untuk mahkamah berkenaan memerintahkan pihak pendakwaan membekalkannya dengan nota doktor itu.

Katanya beliau berpandangan bahawa nota itu untuk tujuan sokongan atau mengingatkan kembali ingatan saksi dan ia adalah bagi pendakwaan untuk memutuskan sama ada mereka mahu menggunakannya atau tidak.

Beliau berkata tidak ada sesiapa pun, termasuk mahkamah boleh mendesak pihak pendakwaan untuk menggunakan nota itu untuk menyokong testimoni lisan Dr Mohd Razali, jika pendakwaan tidak mahu berbbuat demikian.

"Jika pendakwaan memilih tidak menggunakannya, bukan pembelaan dan mahkamah boleh memaksa mereka (pendakwaan) untuk berbuat demikian atau untuk membekalkannya kepada pembelaan," kata beliau.

Hakim Mohamad Zabidin juga menolak permohonan Anwar untuk menghapuskan laporan penuh perubatan bertarikh 13 Julai, 2008, yang disertakan dengan nombor makmal laporan kimia.

Pihak pembelaan mahu menghapuskan laporan penuh itu atas alasan nombor makmal laporan tosikologi Mohd Saiful Bukhari tidak dinyatakan dalam laporan penuh tersebut. Juga, laporan tosikologi belum diserahkan kepada pihak pembelaan.

Hakim Mohamad Zabidin dalam keputusannya berkata laporan tosikologi kini distapel bersama dengan laporan kimia dan ia tidak pernah ditanda sebagai barang bukti.

Beliau berkata pendirian pihak pendakwaan adalah mereka tidak pernah bercadang untuk mengemukakannya sebagai barang bukti dan sebab itulah ia tidak pernah diserahkan kepada pihak pembelaan. - BERNAMA

http://mstar.com.my/berita/mahkamah/cerita.asp?file=/2010/11/22/mstar_mahkamah/20101122190819&sec=mstar_mahkamah

Air Mani Boleh Berada Dalam Rektum Selama 72 Jam, Kata Pakar Bedah

Isnin November 22, 2010

KUALA LUMPUR: Seorang pakar bedah am memberitahu perbicaraan liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim bahawa dalam kes liwat, air mani boleh melekat dalam bahagian rektum selama 72 jam.

Dr Mohd Razali Ibrahim, bekas pakar bedah am di Hospital Kuala Lumpur (HKL), berkata beliau tidak dapat memberitahu tempoh tepat berapa lama air mani boleh berada dalam rektum, tetapi berdasarkan pembacaannya, ia adalah 72 jam.

Ketika diperiksa semula oleh Peguam Cara Negara 11 Datuk Mohamed Yusof Zainal Abiden yang mengetuai pasukan pendakwaan, mengenai tempoh air mani boleh berada dalam rektum, beliau berkata ia bergantung pada fungsi dubur dan pada hakikatnya dubur bukan satu organ yang lurus di mana air mani boleh kekal di bahagian itu.

Dr Mohd Razali, yang kini berkhidmat dengan Hospital Putrajaya, adalah saksi kedua pada perbicaraan Anwar, yang didakwa meliwat Mohd Saiful Bukhari Azlan, 25, di Unit 11-5-1 Desa Damansara Condominium, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, antara pukul 3.01 petang dan 4.30 petang 26 Jun, 2008.

Kemudian ketika disoal balas oleh paguam Anwar S.N.Nair, mengenai pandangannya berkaitan tempoh 72 jam, Dr Mohd Razali berkata ia berdasarkan pada pembacaannya.

Tetapi apabila beliau ditanya mengenai tajuk buku itu, katanya beliau tidak ingat.

Terdahulu, ketika menjawab soalan peguam utama Anwar, Karpal Singh mengenai perut Mohd Saiful Buhari, Dr Mohd Razali berkata tidak ada najis dalam rektum Mohd Saiful Bukhari ketika diperiksa.

Karpal memberitahu Dr Mohd Razali bahawa Mohd Saiful Bukhari telah memberikan keterangan dalam mahkamah bahawa beliau tidak boleh buang air besar selama dua hari.

Dr Mohd Razali sekali lagi tetap dengan keterangannya bahawa rektum perut adalah kosong.

Saksi ketiga pendakwaan, Pakar Patologi Forensik HKL Dr Siew Sheue Feng, ketika disoal balas oleh Karpal, berkata beliau mencatat perihal perubatan Mohd Saiful Bukhari sebelum beliau diperiksa oleh Dr Mohd Razali.

Bagaimanapun, apabila Karpal bertanyakan kepada beliau sama ada beliau (Dr Siew) bersedia untuk mengeluarkan perihal perubatan Mohd Saiful Bukhari, pakar berkenaan berkata beliau bersedia memberitahu perihal perubatan bekas pembantu peribadi Anwar itu sedaya yang beliau boleh ingat dan menjawab soalan lisan di mahkamah.

Dr Siew berkata beliau mencatat perihal perubatan Mohd Saiful Bukhari berdasarkan aduannya bahawa dia diliwat oleh seorang yang berprofil tinggi selama dua bulan dan laporan perubatan berasaskan kes liwat.

Mengenai soalan Nair, Dr Siew berkata gambar-gambar diambil semasa memeriksa Mohd Saiful Bukhari dengan kehadiran polis dan polis menyimpan gambar berkenaan.

Ditanya lagi oleh Nair bahawa beliau menyediakan laporan perubatan itu tanpa merujuk gambar-gambar itu, Dr Siew berkata "ya", tetapi menambah bahawa beliau melihat gambar-gambar tersebut sebelum ia disimpan oleh polis.

Dr Siew juga menjelaskan bagaimana sampel itu diambil dan dilabel setelah beliau diminta berbuat demikian oleh Nair.

Ditanya lagi oleh Nair mengenai Piawaian Protokol untuk memeriksa pesakit dalam kes-kes liwat, Dr Siew berkata di HKL, seorang pakar bedah, seorang pakar kemalangan dan kecemasan dan seorang pakar forensik hendaklah hadir semasa pemeriksaan itu.

Ketika ditanya satu protokol bertulis rasmi, Dr Siew berkata beliau tidak menyedari mengenainya.

Tetapi, apabila Nair menunjukkan kepada beliau satu protokol bertulis dari Hospital Tuanku Ampuan Afzan, Kuantan, Pahang, Dr Siew berkata beliau tahu mengenainya dan akan membawanya ke mahkamah esok.

Perbicaraan di hadapan Hakim Mohamad Zabidin Mohd Diah disambung esok. - BERNAMA

http://mstar.com.my/berita/mahkamah/cerita.asp?file=/2010/11/22/mstar_mahkamah/20101122201625&sec=mstar_mahkamah

Tegang di mahkamah, polis dikerah kawal keadaan

Tegang di mahkamah, polis dikerah kawal keadaan

Hafiz Yatim
Nov 23, 10
10:44am

Ketegangan tercetus di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur apabila Peguam Cara Negara II, Datuk Mohd Yusof Zainal Abidin bertikam lidah dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim dan beberapa individu di galeri awam.

Semuanya gara-gara peguam utama pembela, Karpal Singh yang gagal dalam usahanya cuba mengasak saksi hari ini, Dr Siew Sheue Feng supaya merujuk kepada nota perubatan asal.

"Saksi-saksi ini sudah diprogram sebagai robot,” bidas Karpal.

Anwar juga dilihat hilang sabarnya hari ini kerana telah berulang-kali dinafikan hak mendapatkan nota perubataan asal yang dibuat oleh doktor-doktor di Hospital Kuala Lumpur.

"Ini sudah melampau kerana awak semua (pendakwa) cuba menyaring semua bukti,” kata Anwar.

Yusof menjawab: "Kau tidak tahu mengenai undang-undang."

Ia kemudian mencetuskan pertikaman lidah pula antara Yusof dengan beberapa individu di galeri awam.

Anggota polis yang berjumlah empat hingga lima orang, termasuk seorang yang berpangkat ASP kemudiannya dikerah bagi mengawal keadaan.

Anwar keluar dari mahkamah masuk beberapa kemudian sambil memberi petunjuk kepasda polis bahawa beliau akan bertenang.

Karpal kemudian berkata pihak pembelaan akan mengemukakan permohonan bagi melucutkan kelayakan hakim membicarakan kes itu kerana Zabidin didakwa gagal mematuhi peraturan yang telah ditetapkan.

"Kita akan failkan permohonan pagi esok.”

Tak ingat

Sebelum itu, Karpal bertanya kepada Dr Siew berhubung apa yang diisi dalam borang perubatan.

Nama pesakit - saksi menjawab, "Mohd Saiful Bin Bukhari."

No IC - Dr Siew berkata dia tidak ingat.

Tarikh lahir - sekali lagi doktor itu berkata dia tidak ingat.

Pekerjaan - “pembantu peribadi”

Status - "bujang"

Dr Siew juga berkata dia tidak ingat nombor laporan polis berkenaan.

Karpal kemudian meminta Dr Siew merujuk kepada laporan perubatan. “ Bukankah awak ingin menyegarkan semula ingatan awak berdasarkan nota itu?”

Saksi berkata dia hanya merujuk kepada maklumat dalam laporan perubatan terakhir dan bukan nota perubatan yang asal.

"Saya ada laporan yang lengkap,” katanya.

Pagi tadi, hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah sekali lagi menolak permohonan pihak peguambela bagi mendapatkan nota perubatan Hospital Kuala Lumpur (HKL) dalam perbicaraan kes liwat yang membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Katanya, mahkamah tidak boleh memaksa dokumen itu dikemukakan.

Keputusan mahkamah agung

Sebelum itu berlaku pertikaman lidah antara peguam utama pihak pembelaan Karpal Singh yang berhujah bahawa hakim gagal memahami Seksyen 45, Akta Keterangan 1950 yang mensyaratkan seseorang pakar perlu mengemukakan semua dokumen bagi menyokong semua hujah yang dikemukakan di mahkamah.

"Ini keputusan Mahkamah Agung.”

Hakim Mohamad Zabidin berkata: "Bagaiaman jika dia (saksi) tidak mahu melihatnya (dokumen)?”

Karpal berkata ini tidak adil dan ini menyukarkan tugas pihak pembelaan dalam melaksanakan tugas mereka.

“Apa yang mungkin Yang Arif catatkan adalah tidak berguna kecuali ia disokong oleh data dan ia tidak berguna dengan tulisan di atas kertas itu.”

anwar karpal 200910 01"Kenapa mesti Yang Arif duduk dan terdedah kepada tidak tentu arah?” soal Karpal.

Katanya, tindakan itu bagi membantu mahkamah mendapatkan gambaran dari sudut sains.

Justeru, menurut Karpal, adalah tidak adil kepada pihak peguambela jika data yang disertakan tidak menyokong kenyataan lisan dan bercanggah dengan sistem perundangan.

"Fungsi pakar (saksi) adalah mengemukakan kepada mahkamah setiap maklumat bagi menyokong keterangan dalam terma sains agar mahkamah tidak tersilap arah," kata Karpal.

Bagaimanapun Peguam Cara Negara II, Datuk Mohd Yusof Zainal Abidin mencelah mengatakan saksi layak menjawab secara lisan selain tiada desakan untuk saksi mengemukakan data.

Katanya tugas pakar patologi HKL, Dr Siew hanya untuk mengambil sampel dan mengenalpasti kecederaan dan bukan mengenalpasti data.


[Berita penuh menyusul]

http://malaysiakini.com/news/148893ANGKASA nafi gelapkan RM6.4 juta

Nov 22, 10 6:06pm

Presiden Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad (ANGKASA) Prof Datuk Dr Mohd Ali Baharum hari ini menafikan dakwaan kononnya berlaku penyelewengan wang sebanyak RM6.4 juta oleh lapan anggota jawatankuasa kerja tertinggi koperasi itu.

Beliau menyifatkan dakwaan oleh pengerusi Rangkaian Sahabat Dungun (KERABAT) Datuk Seri Noor Zainan Zainul itu sebagai tidak berasas dan dilakukan tanpa usul periksa serta bertujuan mencemar nama baik ANGKASA.

"Kenyataan yang dibuat ini mempunyai motif jahat, tohmahan palsu tanpa usul periksa dan merosakkan imej orang tertentu demi mereka yang berkepentingan," katanya kepada pemberita di Wisma Ungku Aziz di Petaling Jaya.

Menurut laporan media, Noor Zainan dan pengerusi Koperasi Ukhwah Mustapa Kamal Maulut telah membuat laporan kepada polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung dakwaan penyelewengan itu.

NONEMohd Ali (foto) berkata bahawa antara 27 pertuduhan yang dilaporkan dalam sebuah akhbar tempatan pada 17 Nov lepas ialah kononnya jawatankuasa kerja tertinggi ANGKASA menggunakan wang atau elaun tanpa mendapat kelulusan mesyuarat agung tahunan dan Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM).

"Mustahil kita akan mendapat wang atau elaun tanpa kelulusan SKM dan mesyuarat, dan semua bukti yang melibatkan pengeluaran masuk wang disimpan sebaiknya sekiranya kes seumpama ini berlaku," katanya.

Mohd Ali berkata dakwaan lain yang telah dibuat adalah mengenai elaun tahunan tetap sebanyak RM300,000 pada setiap anggota jawatankuasa itu selain menambah peruntukan sebanyak RM500,000 bagi persidangan kebangsaan tahunan yang sepatutnya hanya RM1.5 juta.

Beliau menjelaskan bahawa setiap elaun yang diterima oleh anggota jawatankuasa itu adalah mengikut kerja dan peranan yang dimainkan dalam ANGKASA.

"Tidak ada elaun tetap seperti yang didakwa," katanya.

Mohd Ali berkata peruntukan sebanyak RM2 juta yang digunakan pada persidangan itu telah mendapat kelulusan SKM dan tidak wajar perkara itu dipersoalkan.

Ditanya mengenai tindakan yang dikenakan kepada Noor Zainan dan Mustapa, beliau berkata mereka telah dilucutkan hak untuk menyertai mana-mana persidangan kebangsaan, negeri atau mesyuarat ANGKASA masing-masing selama tempoh tiga dan lima tahun bermula dari 25 Ogos.

- Bernama

http://malaysiakini.com/news/148866

PM: Rombakan kabinet hanya khabar angin

Nov 22, 10 3:17pm

Datuk Seri Najib Tun Razak berkata satu laporan akhbar kononnya beliau akan mengadakan rombakan kabinet dan pilihan raya umum dalam masa terdekat ini adalah khabar angin semata-mata.

"Biasalah, Malaysia tidak pernah sunyi daripada khabar angin dan laporan," kata Perdana Menteri kepada pemberita selepas merasmikan Forum Pemimpin Perniagaan Global 2010 di Kuala Lumpur hari ini apabila ditanya mengenai laporan itu yang disiarkan oleh sebuah akhbar tempatan berbahasa Inggeris semalam.

Laporan itu, yang tidak memetik sebarang sumber, menyebut bahawa rombakan itu adalah bagi membolehkan Najib membentuk satu pasukan yang kuat untuk membantu beliau melaksanakan dasar ekonomi dan trasformasi yang beliau perkenalkan menjelang pilihan
raya umum ke-13 nanti.

NONEDitanya mengenai langkah Barisan Nasional meminda perlembagaannya supaya ia lebih inklusif dan terbuka kepada semua rakyat, beliau berkata itu tidak ada kaitan dengan pilihan raya."

"Ini adalah satu penambahbaikan politik BN. Pilihan raya adalah satu hal yang lain," kata Najib yang juga Pengerusi BN.

Beliau berkata penambahbaikan politik itu sejajar dengan Program Transformasi Kerajaan dan Program Transformasi Ekonomi yang dilancarkan tahun ini bagi menjadikan Malaysia sebuah negara berpendapatan tinggi menjelang tahun 2020.

Mengenai sokongan kepada BN ekoran kemenangannya dalam pilihan raya kecil di Galas dan di Batu Sapi baru-baru ini, Najib berkata keputusan itu menunjukkan sokongan kepada BN semakin meningkat.

"Namun, kita tidak boleh ambil mudah dan menganggap kita sudah capai semuanya. Kita perlu teruskan usaha kerana kita sudah ada momentum bagi Program Transformasi Kerajaan, dan kita sedang mendapatkan momentum Program Transformasi Ekonomi, dan sekarang kita perlu pastikan (kejayaan) momentum politik," katanya.

vote barisan nasional bnMengenai langkah BN meminda perlembagaannya untuk menerima ahli bersekutu dan ahli gabungan sehingga menimbulkan persoalan dalam kalangan parti komponen mengenai calon dalam pilihan raya umum, Najib berkata BN akan menjelaskan mengenai kelayakan bagi ahli bersekutu dan ahli gabungan untuk bertanding dalam pilihan raya.

Beliau berkata bahawa pada asasnya, seseorang yang ingin bertanding sebagai calon BN mestilah menjadi ahli parti komponennya, dan sekiranya dalam kes-kes terpencil apabila tidak ada parti komponen yang mahu meletakkan calon di kawasan yang ditetapkan untuknya, maka kerusi itu akan dipertimbangkan oleh Dewan Tertinggi BN.

Keputusan untuk menyerahkan mana-mana kerusi kepada ahli bersekutu atau ahli gabungan hanya akan dibuat selepas perbincangan diadakan dengan semua komponen BN dan berdasarakan semangat BN, kata Najib.

"Kita tidak akan ambil kerusi daripada parti komponen BN dan menyerahkannya kepada ahli bersekutu dan ahli gabungan. Itu tidak betul," katanya.

Diminta mengulas mengenai kegagalan rakyat negara ini membayar balik pinjaman bank dan kad kredit akibat kos perubatan yang tinggi, Najib berkata rakyat perlu bijak membuat pilihan untuk mendapatkan rawatan di hospital-hospital tertentu.

Katanya sistem hospital di negara ini adalah yang terbaik di dunia namun mengalami kekangan disebabkan hospital perlu menyediakan perkhidmatan kepada bilangan pesakit yang begitu ramai.

- Bernama

http://malaysiakini.com/news/148833

PAS: Panduan siber untuk buta, pekakkan rakyat

Nov 22, 10 2:36pm

PAS menyifatkan tindakan kerajaan yang mahu memperkenalkan garis panduan berkaitan hasutan dalam dunia siber sebagai satu lagi usaha untuk membuta dan memekakkan rakyat untuk mendapat maklumat sebenar.

Ketua penerangannya Idris Ahmad mendakwa, tindakan itu lebih kepada usaha untuk membendung "maklumat penyelewengan" kerajaan BN daripada diketahui rakyat.

idris ahmad information chief pas muktamar in kota bharu"Seperti yang kita sedia maklum Umno-BN hanya bergantung kepada propaganda media perdana sahaja untuk mengekalkan pengaruh mereka di negara ini.

"Mereka tidak mampu untuk melawan serangan yang dibuat oleh media baru pada hari ini, walaupun mereka mengupah individu untuk melemparkan fitnah kepada PAS dan Pakataan Rakyat," katanya.

Kelmarin, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishamuddin Hussein dilaporkan berkata, garis panduan yang memberi definisi terperinci mengenai kesalahan hasutan dalam internet akan diperkenalkan dan dijangka siap minggu ini.

internet media and print mediaTanpa menyatakan bila garis panduan itu akan dikuatkuasakan, beliau berkata, ia sedang diperhalusi.

Dalam kenyataan hari ini, Idris mempersoalkan, tidak cukup lagikah "kongkongan" terhadap rakyat melalui akta sedia ada seperti ISA, Akta Rahsia Rasmi (OSA), Akta Mesin Cetak dan Penerbitan serta Akta Hasutan.

"Kerajaan boleh bertindak mengikut akta yang sedia ada dengan membawa pesalah ke muka pengadilan.

"Adakah salah rakyat pada hari ini mendapat maklumat yang benar supaya mereka boleh membuat pilihan yang tepat untuk melantik pemegang amanah khazanah di negara ini?" soalnya lagi.

Menurut Idris, jika maklumat yang didedahkan berkaitan dengan rahsian ketenteraan negara, penghinaan kepada agama dan bangsa, kerajaan masih boleh bertindak dengan akta sedia ada.

http://malaysiakini.com/news/148824

Pulau Pinang bukan negeri kontraktor, kata Guan Eng

Nov 21, 10 6:51pm

Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng mengingatkan pemimpin MCA, terutama Menteri Pengangkutan Datuk Seri Kong Cho Ha bahawa rakyat adalah tuan sebenar, bukan kontraktor atau kementerian itu.

Justeru, setiausaha agung DAP itu berkata, Kong harus menjelaskan apa salahnya MMC-Gamuda JV Sdn Bhd (MMC-Gamuda JV) mengeluarkan surat jaminan bagi melindungi kepentingan awam berhubung kemungkinan berlakunya banjir di Pulau Pinang.

NONE“Apa salahnya MMC-Gamuda keluarkan surat jaminan kerana Kementerian Pengangkutan juga pernah mengeluarkan surat jaminan untuk syarikat swasta membabitkan skandal Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) bernilai RM12.85 bilion.

“Jadi, kita dapat lihat betapa pemimpin MCA hanya teruja dalam projek-projek mega berbanding kepentingan rakyat dan ini merupakan budaya yang sangat tidak sihat, ” katanya dalam satu kenyataan.

Kong baru-baru ini dilaporkan mengkritik kerajaan Pulau Pinang dengan mendakwa tindakan mengeluarkan arahan berhenti kerja kepada MMC-Gamuda melibatkan Projek Landasan Berkembar Elektrik Ipoh-Padang Besar (EDTP) bernilai RM13 bilion sebagai tidak berasas.

Kerajaan negeri Pulau Pinang bagaimanapun menarik balik perintah berhenti kerja bagi projek landasan kereta api berkembar Ipoh-Padang Besar itu selepas (MMC-Gamuda JV) memberi surat jaminan mengenai langkah-langkah mencegah banjir.

NONEMengulas lanjut, Lim berkata, dengan tindakan Kong itu, banyak pihak kini tertanya-tanya apakah tindakan menteri pengangkutan itu membayangkan bahawa kerajaan ingin mengatakan syarikat swasta lebih penting dari warga awam.

Sehingga hari ini, katanya, kontraktor terbabit telah memberi kerjasama yang baik dan tidak membantah apabila arahan berhenti kerja itu dikeluarkan.

Ujar Lim lagi, Kong juga memutar-belit isu itu dengan mengatakan bahawa kerajaan negeri sengaja menjadikan kehidupan lebih sukar dengan tidak mahu bekerjasama dengan kerajaan persekutuan dalam projek-projek mega.

Menurut Lim, jika dakwaan ini benar, masakan kerajaan negeri akan meluluskan projek bernilai RM13 bilion itu.

http://malaysiakini.com/news/148775

Isu Felda kini boleh diadu pada BAPAK

Nov 21, 10 3:59pm

Biro Aduan Peneroka Kebangsaan (BAPAK) merupakan alternatif baru bagi menyalurkan aduan dan pendapat untuk warga Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) sekiranya terdapat sebarang masalah, perkara dan isu yang membabitkan warga peneroka.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Ahmad Maslan berkata penubuhan BAPAK yang merupakan biro di bawah Gabungan Wawasan Generasi Felda (GWGF) sangat dialu-alukan kerana ia boleh berfungsi untuk membantu menjelaskan dan menyelesaikan sesuatu isu itu dengan lebih cepat.

"Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak merestui penubuhan Bapak dan berharap ia memberikan faedah kepada semua warga Felda terutamanya menyelesaikan isu berbangkit atau dibangkitkan di kalangan warga Felda,' katanya dalam sidang media selepas merasmikan Bapak di Shah Alam hari ini.

Beliau berkata BAPAK dianggotai oleh 317 sukarelawan yang bersedia menerima aduan dan cadangan yang dikemukakan warga Felda tentang sesuatu isu dan berusaha menyelesaikan dalam tempoh paling minimum antara seminggu dan dua minggu hari bekerja.

Katanya BAPAK merupakan idea Pengerusi GWGF Tan Sri Rozali Ismail yang turut berbesar hati menaja segala perbelanjaan yang diperlukan oleh biro berkenaan.

Beliau berkata walaupun Felda mempunyai saluran aduannya sendiri, penubuhan BAPAK sangat relevan dalam menangani masalah lain yang dihadapi oleh warga peneroka seperti isu kebajikan dan pendidikan.

Katanya BAPAK yang beroperasi di Plaza SunwayMas di Seksyen 9 di Shah Alam, menerima aduan 24 jam sehari dan tujuh hari seminggu melalui pelbagai kaedah termasuk faksimile, e-mel, SMS, portal atau talian bebas tol 1-800-88-4943.

Ahmad yang juga ketua penerangan Umno turut mencadangkan supaya GWGF menjadi anggota gabungan BN agar sama-sama dapat berjuang dan menjaga kebajikan serta masa depan warga peneroka.

Sementara itu, Rozali yang juga Yang Dipertua Dewan Perniagaan Melayu Malaysia Selangor (DPMMS) berkata beliau akan menulis surat kepada Dewan Tertinggi BN agar GWGF menyertai anggota gabungan BN itu.

Perdana menteri semalam mengumumkan bahawa Mesyuarat Dewan Tertinggi BN bersetuju meminda perlembagaan termasuk membuka penyertaan untuk anggota bersekutu, anggota bergabung, Kelab Sahabat BN dan Kelab Rakan Muda BN.

--Bernama

http://malaysiakini.com/news/148764
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...