Sunday, October 23, 2011

Menu 1Malaysia: Najib uji kualiti lauk, kata menteri

Menu 1Malaysia: Najib uji kualiti lauk, kata menteri
Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mempertahankan Menu Rakyat 1Malaysia selepas gambar Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak mengambil beberapa lauk-pauk dengan harga hanya RM3 menghiasi tajuk utama beberapa akhbar.

NONE“Ketika itu ada beberapa lauk seperti ayam masak merah, ayam masak kicap dan daging, jadi Perdana Menteri hendak rasa kualiti lauk tersebut,” katanya dipetik akhbar Mingguan Malaysia hari ini.

Selasa lalu, semasa lawatannya ke Restoran Ukhwah, di Kuala Lumpur yang menawarkan Menu Rakyat itu, perdana menteri telah menjamah sepinggan nasi, dua ketul ayam, sepotong daging goreng, taugeh, dan 'poppadom.

Lawatan itu bagi memberi publisiti berhubung hidangan kos rendah yang boleh dinikmati rakyat.

Bagaimanapun, ahli parlimen Batu, Tian Chua, sehari kemudian melawat resoran yang sama dan mengambil hidangan yang sama tetapi dikenakan bayaran RM6. Justeru, katnya, harga Menu Rakyat 1Malaysia hanyalah pembohongan semata-mata.

najib 1malaysia menu 181011 01Menjelaskan perkara itu, Ismail berkata jika penguna mangambil makanan seperti yang ditetapkan dalam menu dan membayar harga yang tercatat, maka tidak timbul isu pembohongan.

"Secara asasnya menu nasi putih, sejenis lauk dan segelas air memang RM4, malah ada yang lebih murah.

"Apabila kita ambil lebih daripada apa yang ditawarkan dalam menu, maka kita perlulah bayar lebih," katanya.

Namun, Ismail tidak menjelaskan mengapa Najib hanya membayar RM3 untuk hidangan berkenaan.

Lagi pertubuhan akademik 'sokong' Aziz Bari

Lagi pertubuhan akademik 'sokong' Aziz Bari

Satu lagi pertubuhan ahli akademik tampil mempertahankan pensyarah undang-undang Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIA) Profesor Abdul Aziz Bari yang digantung tugasnya.

Ikatan Ilmuan Nasional (ILMUAN) dalam satu kenyataan akhbar hari ini berkata pihaknya terkilan atas celaan berbentuk peribadi yang telah dikenakan terhadap Abdul Aziz.

azlan"ILMUAN amat memandang berat penghinaan yang dilemparkan kepada Prof Dr Abdul Aziz Bari yang mengutarakan pandangan berdasarkan kepakaran beliau dalam bidang undang-undang.

“Mana-mana pihak yang tidak bersetuju dengan pandangan beliau sepatutnya berhujah balas secara rasional dan profesional tanpa sebarang ugutan atau celaan peribadi,”
kata presidennya, Dr Mohd Fuad Mohd Salleh.

Katanya, ILMUAN amat memandang berat penghinaan yang dilemparkan kerana Abdul Aziz adalah seorang yang berwibawa dan berkelayakan untuk membuat kenyataan ilmiah dan rasional dalam bidang kepakaran beliau.

Beri pengharagaan

Abdul Aziz mencetuskan kontroversi apabila pakar perlembagaan itu mengulas titah Sultan Sharafuddin Idris Shah berhubung pemeriksaaan sebuah gereja Methodist di Damansara Utama pada 3 Ogos lalu.

azlanBeliau dipetik berkata, Sultan Selangor sebagai ketua agama negeri mempunyai hak campurtangan tetapi ia perlu selaras dengan ajaran Islam.

Berikutan itu, beberapa pemimpin BN dan Umno serta media yang dikuasai mereka membidasnya sehingga pada Khamis lalu UIA bertindak mengantung tugasnya.

Berikutan penggantungan tugas itu, pelbagai pihak termasuk mahasiswa, persatuan kakitangan akademik beberapa universiti, ahli politik, termasuk timbalan menteri pengajian tinggi.

Mereka membidas tindakan UIA itu kerana berpendapat ia salah dari segi moral dan intelektual.

NONEKemuncaknya, Jumaat lalu, hampir seribu mahasiswa berhimpun selepas Jumaat lalu bagi mengadakan bantahan dan mengancam mengadakan perhimpunan lebih besar jika kemelut itu tidak diselesaikan.

Bagi Mohd Fuad, pakar perlembagaan itu sepatutnya diberi penghargaan kerana berjaya membuat satu negara berfikir dan memberi reaksi di dalam pelbagai cara serta tidak harus dihukum kerana reaksi pihak ketiga.

“Sebagai seorang ahli akademik, Prof Dr Abdul Aziz berhak menyatakan pendapat seperti yang telah dilakukannya kerana ia merupakan sebahagian daripada kebebasan akademik yang dimiliki oleh setiap ahli akademik.

uia aziz bari protest 211011“Mana-mana negara yang mahukan universiti mereka disanjungi dan dihormati sebagai universiti bertaraf dunia pasti menyokong, menghormati dan melindungi kebebasan akademik ini,” katanya.

Sementara itu,Bernama hari ini melaporkan Presiden Persatuan Alumni Sekolah Datuk Jaafar (SDJ) Datuk Syed Hussien Al-Habshee membandingkan penggantungan tugas Abdul Aziz dengan kerajaan negeri Selangor memecat tiga kakitangan Universiti Selangor dan mempersoalkan sikap berat sebelah pembangkang.

Berlagak hero

Katanya, pihak pengurusan UIA dan rektornya perlu diberi peluang untuk menyelesaikan isu penggantungan tugas Abdul Aziz dan Pakaatn Rakyat tidak sepatutnya membuat tuduhan yang tanpa asas.

azlan"Apabila kerajaan negeri Selangor memecat tiga kakitangan Universiti Selangor diikuti peletakan jawatan Naib Canselornya, kita tidak nampak sebarang usaha daripada parti pembangkang untuk mempertahankan nasib mereka. Mengapa hanya kini mereka mahu berlagak sebagai hero," katanya kepada Bernama hari ini.

Syed Hussien juga mempersoal tindakan Pakatan yang mendakwa penggantungan tugas Abdul Aziz itu menunjukkan ketiadaan kebebasan akademik di negara ini tetapi ketika ketiga-tiga kakitangan Unisel itu dipecat, tidak pula kedengaran laungan daripada mereka tentang ketiadaan kebebasan akademik di negara ini.

NONESehubungan itu, beliau menasihatkan Abdul Aziz supaya menumpukan kepada tugasnya sebagai pensyarah undang-undang perlembagaan dengan menerbitkan lebih banyak artikel dan kajian dalam jurnal perundangan antarabangsa.

"Beliau tidak perlulah menyibukkan diri dengan menyertai muktamar PAS atau persidangan parti-parti pembangkang untuk menyuarakan pandangannya, sebaliknya menumpukan kepada usaha sebagai ahli akademik," katanya.

Beliau berkata sebagai ahli akademik, Abdul Aziz, perlu menumpukan kepada tugasannya sebagai pensyarah dan menyerahkan urusan politik negara ini kepada anggota politik.

'Kita dikembalikan ke zaman S'pura dilanggar todak'


Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa menyifatkan tindakan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIA) terhadap Prof Dr Abdul Aziz Bari umpama 'mengembalikan kita kepada zaman Singapura dilanggar todak"

NONE"... di mana Hang Nadim yang bercakap benar dan berani telah difitnah, dinafikan kebebasannya serta dihapuskan," kata Husam yang juga exco kerajaan Kelantan dalam satu kenyataan.

Bagaimanapun, beliau berharap Prof Dr Abdul Aziz akan terus gigih di atas landasan keberanian demi kebenaran.

"Dalam masa yang sama, saya ucapkan tahniah kepada beliau kerana telah menjadi ikon kebebasan akademik pada era kongkongan ke atas mahasiswa dan pensyarah di negara ini begitu mencengkam," tambahnya.

Menurutnya, kebangkitan mahasiswa bersuara dalam perhimpunan di UIA tengahari semalam, disertai kenyataan beberapa badan akademik universiti, membuktikan dunia akademik tidak boleh menerima budaya sempit yang ditunjukkan oleh kerajaan di negara ini.

"Saudara Mohamad Sabu didakwa oleh polis hanya kerana atas polemik sejarah, pensyarah UIA digantung hanya kerana beliau memberi lontaran pandangan," tambahnya.

uia aziz bari protest 211011Selain berharap Prof Dr Abdul Aziz tidak menggadaikan kejujuran dan keberanian akademiknya, "saya cadangkan jika perlu, kerajaan Kelantan boleh menawarkan kedudukan seperti profesor pelawat bagi beberapa IPT di bawah kerajaan negeri seperti KIAS.

Kelmarin UIA menggantung tugas Abdul Aziz sebagai pensyarah undang-undang sehingga notis selanjutnya dikeluarkan.

Beliau didakwa "memberikan kenyataan yang bertentangan dengan kepentingan universiti" dan diberi masa sehingga 25 Oktober depan untuk menjawabnya.

Tindakan terhadap pakar itu dipercayai berikutan reaksinya sebelum ini yang mengulas titah Sultan Selangor berhubung isu pemeriksaan sebuah gereja Methodist di Damansara Utama.

NONEAbdul Aziz dipetik berkata, Sultan Selangor sebagai ketua agama negeri mempunyai hak campurtangan tetapi ia perlu selaras dengan ajaran Islam.

Kenyataannya itu mengundang kontroversi apabila beberapa pemimpin Umno termasuk media yang dikuasai mereka mendakwa tindakan itu cuba memburuk-burukkan institusi raja-raja Melayu sehingga tekanan dibuat bagi beliau digantung tugas.Sementara itu, Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) berkata isu penggantungan tugas Prof Dr Aziz Bari membuktikan kongkongan akademik yang selama ini membelengu sistem pendidikan Malaysia.

"Kini para ilmuan di peringkat Universiti menerima nasib yang sama apabila mereka dihalang daripada mengeluarkan kenyataan hanya kerana dianggap kontroversi dan mencemarkan nama Universiti," kata pengerusinya, Ahmad Syukri Ab Razab.

Oleh itu, katanya, SMM mengira isu kebebasan akademik ini perlu dilihat secara menyeluruh, bukan sekadar membantah hukuman gantung tugas, tetapi sebagai usaha memulangkan hak pengamal ilmu untuk berbicara atas kapasiti ilmiah secara bebas tanpa tekanan dan sekatan.

NONESehubungan itu, SMM menyeru mana-mana pihak yang pernah berhadapan dengan situasi ini untuk tampil dan membantu dalam memulihkan kebebasan akademik Malaysia.

"SMM beranggapan sudah tiba masanya ahli akademik bangkit dan bersuara untuk mengangkat kembali martabat ilmu yang selama ini begitu mudah diremehkan oleh campurtangan politik.

"Keberanian Prof Dr Aziz Bari mempertahankan prinsip kebebasan akademik sehingga sanggup berdepan dengan tindakan undang-undang merupakan satu contoh yang perlu diteladani semua pihak,"
tambahnya.

http://www.malaysiakini.com/news/179364

Timbalan menteri mahu penggantungan ditarik

Timbalan menteri mahu penggantungan ditarik
Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Saifuddin Abdullah hari ini menasihatkan rektor Universiti Islam Antarabangsa (UIA) untuk menarik balik penggantungan kontroversi ke atas Prof Abdul Aziz Bari.

NONEMalaysiakini ternampak mesej teks beliau kepada Datuk Zaleha Kamaruddin pagi ini, di mana beliau berkata penggantungan itu adalah "memudaratkan".

Menurutnya, apa sahaja (sebab-sebab untuk tindakan itu), ia masih
salah dari segi moral dan intelektual (kerana) Aziz belum didapati bersalah.

"Harap tarik balik penggantungan... harap jangan ambil tindakan terhadap mahasiswa yang demonstrasi (semalam)," katanya.

Kelmarin UIA menggantung tugas Abdul Aziz sebagai pensyarah undang-undang sehingga notis selanjutnya dikeluarkan.

Beliau didakwa "memberikan kenyataan yang bertentangan dengan kepentingan universiti" dan diberi masa sehingga 25 Oktober depan untuk menjawabnya.

Tindakan terhadap pakar itu dipercayai berikutan reaksinya sebelum ini yang mengulas titah Sultan Selangor berhubung isu pemeriksaan sebuah gereja Methodist di Damansara Utama.

NONEAbdul Aziz dipetik berkata, Sultan Selangor sebagai ketua agama negeri mempunyai hak campurtangan tetapi ia perlu selaras dengan ajaran Islam.

Kenyataannya itu mengundang kontroversi apabila beberapa pemimpin Umno termasuk media yang dikuasai mereka mendakwa tindakan itu cuba memburuk-burukkan institusi raja-raja Melayu sehingga tekanan dibuat bagi beliau digantung tugas.

[Baca berita penuh]

Aziz Bari jawab kenyataan rektor UIA

Aziz Bari jawab kenyataan rektor UIA

Peguam yang mewakili Prof Abdul Aziz Bari berkata kenyataan Rektor Universiti Islam Antarabangsa (UIA), Prof Datuk Dr Zaleha Kamaruddin (bawah, kiri) berkaitan penggantungan perkhidmatan pensyarah undang-undang itu selama tujuh hari dan bahawa beliau bebas masuk ke dalam premis UIAM adalah tidak tepat.

zaleha kamaruddin uia rectorSebaliknya, kata peguam Dr Zulqarnain Lukman, berdasar surat tunjuk sebab dari UIA, adalah jelas bahawa penggantungan perkhidmatan Prof Aziz Baru adalah berkuatkuasa serta merta sehingga siasatan selesai dan bukan hanya dalam tempoh tujuh hari.

Dr Zulqarnain berkata, beliau telah mendapat arahan daripada anakguamnya untuk membuat kenyataan berhubungkenyataan yang diberikan oleh rektor UIA itu yang disiarkan oleh akhbar hari ini khususnya oleh Bernama.

Menurutnya, tempoh tujuh hari yang dinyatakan Rektor UIA itu adalah merujuk kepada tempoh menjawab surat tunjuk sebab, bukan tempoh penggantungan. Tempoh penggantungan tidak ditetapkan, ertinya sepanjang yang mungkin selagi tidak ditamatkan secara rasmi oleh UIAM.

"Begitu juga bahawa adalah jelas anakguam tidak dibenarkan masuk ke premis universiti atau berhubung dengan mana-mana staf UIAM melainkan terdapat kebenaran bertulis daripada Dekan Kulliyah Undang-Undang.

"Jika benar terdapat sebarang perubahan kepada notis yang diberikan kepada anakguam, seharusnya pihak universiti mengeluarkan notis baru membatalkan kandungan notis bertarikh 19/10/2011 ini.'

"Akhirnya, anakguam memohon pihak UIAM tidak mengeluarkan kenyataan yang berkonflik dan bercanggah satu sama lain yang membingungkan masyarakat awam," katanya.


http://www.malaysiakini.com/news/179367

Rektor: Aziz Bari digantung untuk cepatkan siasatan

Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) menjelaskan tindakan menggantung tugas pensyarah undang-undang Prof Dr Abdul Aziz Bari bukanlah hukuman, sebaliknya bagi memastikan siasatan terperinci dapat dijalankan berikutan kenyataan beliau mempertikai titah Sultan Selangor.

zaleha kamaruddin uia rectorRektor UIAM Profesor Datuk Zaleha Kamaruddin turut menafikan laporan media dan portal berita bahawa Abdul Aziz tidak dibenarkan masuk serta berurusan dengan pihak universiti, dan gaji turut ditahan.

Beliau berkata UIAM tetap membayar gaji Abdul Aziz seperti biasa dan pensyarah itu dibenarkan memasuki kawasan universiti untuk berurusan dengan fakulti.

"Saya tahu ada beberapa pihak yang melaporkan di dalam akhbar dan laman web bahawa beliau digantung dan tidak menerima gaji, serta dihalang dari memasuki UIAM. Itu semua tidak benar," katanya dalam sidang akhbar hari ini.

Zaleha berkata Abdul Aziz digantung selama tujuh hari mulai Rabu lepas, dan dalam tempoh itu, pensyarah berkenaan perlu menjawab surat tunjuk sebab yang dikeluarkan Lembaga Disiplin, Tatatertib dan Kakitangan UIAM berhubung kenyataannya berhubung btitah Sultan Selangor mengenai serbuan Jabatan Agama Islam Selangor ke atas sebuah gereja di Damansara Utama pada 3 Ogos lepas.

Beliau berkata jika Abdul Aziz tidak membalas surat tunjuk sebab itu dalam masa yang ditentukan, pensyarah berkenaan boleh dihadapkan ke Lembaga Displin, Tataterib dan Kakitangan UIAM untuk dibicarakan.

azlanZaleha berkata kenyataan Abdul Aziz berhubung titah ucapan Sultan Selangor akan disiasat mengikut Peraturan 15 Peraturan Tatatertib Kakitangan universiti itu.

"UIAM tidak pernah menyekat mana-mana ahli akademik untuk mengeluarkan kenyataan, tetapi kenyataan tersebut mestilah tidak bercanggah dengan kepentingan universiti," katanya.

Beliau berkata setakat ini, Abdul Aziz belum menjawab surat tunjuk sebab yang diberikan kepadanya Rabu lepas.

Tindakan Abdul Aziz mempertikai titah Sultan Selangor dibantah beberapa pihak, termasuk bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang menyifatkan keengganan pensyarah itu meminta maaf sebagai 'kurang ajar'.

- Bernama

Nik Aziz: Rakyat pelik, siapa hina raja Melayu?

Nik Aziz: Rakyat pelik, siapa hina raja Melayu?

Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nikmat berkata rakyat menjadi pelik melihat tindakan sesetengah pihak menghina raja-raja Melayu dibiarkan tanpa sebarang tindakan, tetapi sebaliknya ahli akademik yang menyuarakan pandangan akademik mereka disekat.

NONE"Dua hari lalu dia ada orang tulis dalam surat khabar, ada orang kata 'natang' kepada raja-raja Melayu tapi tak ada apa-apa tindakan pun.

"Rakyat jadi pelik, apa dah jadi ni?" soal Nik Aziz yang dipetikHarakahdaily selepas merasmikan Persidangan ICT dan Media Baru 2011 anjuran Lajnah ICT PAS Pusat di Kolej Universiti Islam Zulkifli Mohamad (KUIZM) di Taman Melewar Kuala Lumpur, semalam.

Nik Aziz yang juga menteri besar Kelantan, mengulas isu penggantungan tugas pensyarah undang-undang, Profesor Abdul Aziz Bari oleh Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIA).

Menurut beliau, semua pihak termasuk universiti, tidak seharusnya menyekat ahli akademik menyuarakan padangan mereka dan mereka perlu diberi peluang mengulas apa jua isu mengikut kepakaran akademik yang dimiliki.

idris jusoh terengganu natang binatang animal banner 260308 02"Aziz Bari ni orang akademik. Berilah peluang orang akademik berakademik.

"Dia juga pakar perlembagaan, saya tak fikir pakar perlembagaan buat benda bercanggah dengan perlembagaan," katanya.

Khamis lalu, UIA menggantung tugas Abdul Aziz sebagai pensyarah undang-undang sehingga notis selanjutnya dikeluarkan.

Beliau didakwa "memberikan kenyataan yang bertentangan dengan kepentingan universiti" dan diberi masa sehingga 25 Oktober ini untuk menjawab tuduhan itu.

azlanTindakan terhadap pakar perlembagaan itu dipercayai berikutan reaksinya sebelum ini yang mengulas titah Sultan Selangor berhubung isu pemeriksaan sebuah gereja Methodist di Damansara Utama.

Abdul Aziz dipetik berkata, Sultan Selangor sebagai ketua agama negeri mempunyai hak campurtangan tetapi ia perlu selaras dengan ajaran Islam.

Berikutan penggantungan tugas itu, pelbagai pihak termasuk mahasiswa, persatuan kakitangan akademik beberapa universiti, ahli politik, termasuk timbalan menteri pengajian tinggi.

NONEMereka membidas tindakan UIA itu kerana berpendapat ia salah dari segi moral dan intelektual.

Kemuncaknya, Jumaat lalu, hampir seribu mahasiswa berhimpun selepas Jumaat lalu bagi mengadakan bantahan dan mengancam mengadakan perhimpunan lebih besar jika kemelut itu tidak diselesaikan.

http://www.malaysiakini.com/news/179408

Berita Minggu mohon maaf kepada Kalimullah


Ahkbar berkaitan Umno, Berita Minggu hari ini membuat permohonan maaf kepada Pengerusi ECM Libra Financial Group Berhad, Datuk Seri Kalimullah Hassan.

NONEPermohonan maaf itu adalah berhubung penyiaran artikel pada 2 Oktober lalu mengenai dakwaan majlis makan malam individu-individu tertentu, termasuk Kalimullah (kiri) dan ketua menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dengan ahli politik Singapura.

“Akhbar ini mengakui laporan berkenaan yang memetik Ketua Penerangan Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA), Ruslan Kassim, adalah tidak berasas danBerita Minggu sebagai media bertanggungjawab, sepatutnya melakukan usaha mengesahkan laporan itu sebelum menyiarkan artikel itu,” petik akhbar itu.

Menurut Berita Minggu, Kalimullah yang menerima permohonan berkenaan dalam reaksinya berkata, laporan yang mendakwa beliau berkemungkinan terbabit menganjurkan ‘makan malam dengan beberapa pemimpin kanan Parti Tindakan Rakyat (PAP)’ dan ‘membocorkan rahsia’ adalah satu fitnah serta mempersoalkan kesetiaannya sebagai rakyat Malaysia.

“Tiada apa yang salah atau menyalahi undang-undang mengenai perbuatan makan malam dengan pemimpin PAP atau mana-mana ahli politik lain. Sepanjang tempoh kerjaya saya sebagai wartawan dan ahli perniagaan, saya sudah bertemu dan makan malam bersama dengan pemimpin kanan kerajaan pelbagai negara seperti mana rakyat Malaysia lainnya. Saya juga masih berkawan dengan ramai kenalan dan kekal berhubung sehingga kini.

“Untuk membuat sebarang kesimpulan bagi motif pertemuan ini, selain perniagaan dan persahabatan peribadi adalah hasil minda tidak aktif dan kecil yang bertujuan mempersoalkan profesionalisme dan kesetiaan saya sebagai rakyat Malaysia dan satu cubaan untuk memburukkan dan mencemarkan nama baik serta reputasi saya.

“Saya berasa kesal kerana Berita Minggu yang pernah di bawah saya selaku Ketua Pengarang Kumpulan dan Timbalan Pengerusi Lembaga Pengarahnya sehingga 2008, boleh menyiarkan laporan itu dengan hanya bersandar kenyataan tidak berasas itu.

“Paling kurang pun, mereka sepatutnya memeriksa fakta berkenaan dan menghubungi saya sebelum menyiarkan artikel itu sejajar amalan kewartawanan yang beretika,”
katanya dalam satu kenyataan yang disiarkan akhbar itu.

LAHIR BAYI SERUPA ‘DUYUNG’

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 23RD, 2011

MAUMERE (Indonesia) – Seorang wanita, Maria Elizabeth dari Kampung Garam, Daerah Kota Uneng di Wilayah Sikka, kelmarin, melahirkan seorang anak perempuan yang mempunyai kaki seperti ikan duyung. Bayi yang diberi nama Maria Oktaviani itu meninggal dunia pada jam 5 petang hari yang sama.Menurut Maria, ketika usia kandungannya masuk tiga bulan, dia bermimpi seekor ikan duyung datang kepadanya.

Dalam mimpi itu, ikan duyung itu berjanji kandungan Maria akan membawa rezeki yang melimpah untuk keluarganya dengan beberapa syarat.

Yang pertama, Maria mesti menamakan anaknya itu Puteri Duyung.

Kedua, setelah dilahirkan, bayi itu mesti disimpan di dalam bekas. Manakala syarat ketiga, Maria tidak boleh menceritakan perjanjian mereka kepada sesiapa pun.

Kata Maria, sekiranya syarat itu dilanggar, seorang daripada anggota keluarganya akan menjadi korban.

Menurut Maria, dalam mimpi itu, dia telah menolak permintaan untuk menamakan anaknya Puteri Duyung.

“Dalam mimpi itu, kami bertengkar di tepi pantai. Dia meminta saya menamakan anak saya Puteri Duyung tetapi saya menolak. Saya kata dia ikan dan kami manusia,” cerita Maria.

Menurut Maria, dia telah menceritakan mimpinya itu kepada suaminya kerana ketakutan.

Mereka juga telah sepakat untuk menamakan anak mereka ‘Maria Oktaviani’ sekiranya bayi perempuan dan ‘Mario Oktaviano’ sekiranya bayi lelaki.

Cerita Maria lagi, ikan duyung itu cuba untuk menyakinkan dia supaya tidak takut dan berkata bahawa anak dalam kandungannya itu akan membawa rezeki untuk mereka sekeluarga.

– Agensi

http://www.kl-today.com/2011/10/lahir-bayi-serupa-duyung/

ANAK CERAI DEDAH HARTA BERBILION TAIB

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 23RD, 2011

Tidak banyak dibicara soal pelan pengalihan kuasa pimpinan Sarawak. Pastinya, beberapa ahli politik telah membuat kenyataan bahawa mereka tidak boleh hidup tanpa Taib Mahmud, dan ada juga yang berkata ahli politik itu, yang telah menjadikan jawatan Ketua Menterinya itu sebagai sebuah monarki, masih relevan untuk pembangunan Sarawak. Bagi mereka, ada beberapa rancangan yang hanya boleh dilakukan oleh beliau untuk rakyat Sarawak.

Mungkin juga di mana masih ada 16 empangan akan dibina dan tanah-tanah yang akan dirampas dan sehingga setiap perniagaan adalah di bawah kawalan keluarganya. Pemimpin-pemimpin yang ada di tampuk terlebih lama mempunyai tabiat pemikiran yang mereka ini hidup abadi. Dan inilah yang kelihatan dengan Taib Mahmud. Beliau dilihat akan hidup selamanya di mata pengikut-pengikutnya.

Maka, ramai yang akhirnya hanya menunggu orang lama politik itu sampai ajalnya. Ya, ini teruk buyinya tetapi Taib telah melakukan panyak perkara teruk kepada ramai orang. Dan di antara orang yang menunggu untuk Taib bertemu ajalnya termasuklah Perdana Menteri Najib Razak dan kuncu-kuncu politiknya dari semenanjung.

Taib keluar, UMNO masuk?

Dulu wujud satu pemikiran bahawa sekiranya Taib tiada, UMNO boleh bertapak di Sarawak. Tetapi, dalam beberapa tahun ini, walaupun tanpa Taib, rakyat Sarawak akan menjadi orang pertama yang akan berkata mereka tidak mahukan UMNO. Untuk memahami ini, seseorang itu hanya perlu melihat ke seberang dari Sarawak ke Sabah dan melihat kegagalan pengurusan UMNO apabila mereka diberi peluang mentadbir kerajaan.

Jadi untuk masa sekarang, Najib mebiarkan Taib sendiri, memberi ruang waktu untuk mengambil langkahnya. Taib sudah pun terpaksa berhadapan dengan penyiasatan rasuah oleh tiga negara ke atas pelbagai perniagaan yang mempunyai kaitan dengannya secara langsung atau tidak. Dan jika rasuah sahaja tidak mencukupi, beliau terpaksa akur dengan kemungkinan untuk dijadikan saksi untuk kes perceraian anaknya, Abu Bekir Mahmud di Mahkamah Tinggi Syariah Kuala Lumpur.

Jangan silap, perceraian ini adalah isu rumit untuk Taib. Kes-kes rasuah luar negara boleh diketepikan dengan litigasi dan sebagainya tetapi perceraian anaknya mungkin akan mendedahkan kekayaan keluarganya – dan secara tidak langsung Taib sendiri – yang telah mereka kumpul selama ini.

Separuh-separuh

Isteri Abu Bekir, Shahnaz Abdul Majid memohon penyelesaian perceraian sebanyak RM400 juta, satu jumlah yang banyak tetapi kenapa RM400 juta?

Shahnaz telah menyerahkan permohonan pada 21 Februari untuk mendapat RM300 juta dalam harta sepencarian dan RM100 juta dalam mutaah. Dia meminta 50% daripada semua aset-aset seperti kereta mewah, rumah-rumah di beberapa lokasi dan tanah di Sarawak, syarikat-syarikat dan saham-saham. Alternatifnya, dia meminta aset-aset itu dijual dan hasilnya dibahagikan sama rata di antara mereka.

Dalam permohonan harata sepencariannya, Shahnaz menyatakan bahawa Mahmud memegang jawatan pengerusi eksekutif di Syarikat Cahya Mata Sarawak dan aset gabungannya termasuk saham-saham di 15 syarikat berbeza termasuk Cahaya Mata Sarawak dan Sarawak Cable Bhd serta simpanan dalam unit-unit Kumpulan Wang Simpanan Pekerja dan Amanah Saham Berhad.

Oleh itu Bekir mampu untuk membayar jumlah yang dimintanya.

Berapa nilai Taib

Shahnaz mempunyai MBA dalam Kewangan dan pada satu masa pernah duduk di dalam Lembaga untuk Cahya Mata Sarawak. Jadi dia benar-benar tahu nilai kewangan Cahya Mata Sarawak dan nilai sebenar kekayaan Taib.

Jadi, apakah nilai sebenar kekayaan Taib sekarang? Berapa banyak bilion dan kosong yang akan terlibat? Adakah beliau benar-benar di antara orang terkaya di dunia?

Penyelesaian perceraian itu akan memberikan sedikit pengetahuan, dan lanjutan penyiasatan daripada agensi-agensi pencegah rasuah asing akan menambah lagi maklumat untuk memastikan angka yang tepat. Dan sementara semua ini sedang berlaku, SPRM hanya duduk diam di sudut “mengumpul maklumat”.

Permintaan untuk membincang soal kekayaan Taib di Parlimen baru-baru ini dihentam oleh Speaker Dewan dengan alasan perkara itu sedang disiasat oleh Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia.

Ya, SPRM sedang mengumpul maklumat tetapi agensi asing dan rakyat kelihatan mendapatnya lebih cepat berbanding mereka!

http://www.kl-today.com/2011/10/anak-cerai-dedah-harta-berbilion-taib/

LIWAT ISTERI BAWAH TA’ZIR BUKAN HUDUD

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 23RD, 2011

Dr Khairuddin Razali

Liwat isteri menurut Mazhab Syafie adalah perlakuan jenayah yang tidak termasuk dalam kategori Hukuman Hudud tetapi Hukuman Ta’zir. Menurut al-Imam al-Syarbini:- seorang tokoh Mazhab Syafie- “Adapun menyetubuhi isterinya atau hambanya pada dubur (liwat) maka pendapat Mazhab ialah wajib dita’zir sekiranya berulang. Sekiranya tidak berulang maka tidak dikenakan ta’zir.” Rujuk Mughni al-Muhtaj, Juz 16, hlm. 356-357.Malah, Imam Abu Hanifah tidak mengkategorikan liwat sebagai Hukuman Hudud tetapi Hukuman Ta’zir meskipun ianya haram berbeza dengan Imam Syafie yang mengkategorikannya sebagai hukuman Hudud. Al-San’ani –salah seorang tokoh ulama mazhab Hanafi menyebut dalam Bada’I al-Sana’i`:

“dan demikianlah persetubuhan pada dubur lelaki atau perempuan tidak mewajibkan Hudud di sisi Abu Hanifah meskipun ianya adalah haram kerana persetubuhan tidak berlaku pada kemaluan depan, maka ia bukannya zina. Manakala di sisi kedua-duanya –Imam Muhammad dan Imam Hasan ( dua tokoh besar mazhab Hanafi) dan juga di sisi Imam Syafie perbuatan itu mewajibkan hukuman hudud.” Bada’I al-Sana’i`, Juz 15, m/s 24. Ini kerana pada pendapat Imam Abu Hanifah zina yang disebut dengan jelas hukumnya di dalam al-Quran merujuk kepada “persetubuhan pada kemaluan depan.”

Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah (Hudud Dan Qisas) Terengganu 2002 telah mengambil pendapat Imam Syafie dan Mazhab Syafie dalam mengkategorikan jenayah liwat sebagai Hukuman Hudud dan tidak menkategorikan liwat isteri sebagai Hukuman Hudud.

Hukuman jenayah dalam Islam terbahagi kepada tiga. iaitu Hukuman Hudud, Hukuman Qisas dan Hukuman Ta’zir. Kesalahan jenayah yang tidak termasuk dalam kategori Hudud dan Qisas dimasukkan dalam kategori Ta’zir. Kadar Hukuman Hudud telah ditetapkan oleh Allah antaranya zina yang mesti disebat atau dibuang negeri. atau direjam Kadar Hukuman Ta’zir pula boleh diijtihad oleh para ulama dan pemerintah berdasarkan beberapa peraturan dan syarat yang telah ditetapkan.

Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah (Hudud Dan Qisas) Terengganu 2002 adalah Enakmen untuk memperuntukkan dua jenis jenayah dalam Islam, iaitu Hukuman Hudud dan Hukuman Qisas sahaja. Adapun Hukuman Ta’zir tidak dihuraikan terperinci oleh Enakmen ini. Apa-apa kesalahan jenayah Islam yang tidak disebut dalam Enakmen ini secara automatic termasuk dalam kategori jenayah Ta’zir yang hukumannya diserahkan kepada budi bicara badan perundangan atau mengikut Enakmen ini hukumannya diserahkan kepada budi bicara Mahkamah. Kesalahan-kesalahan itu dinamakan kesalahan-kesalahan takzir dan hukumannya dinamakan hukuman takzir.

Hal ini disebut dalam Seksyen 3. Jenis-Jenis Kesalahan, ceraian (c) “kesalahan-kesalahan yang lain daripada kesalahan-kesalahan Hudud dan kesalahan-kesalahan Qisas, tetapi hukumannya diserahkan kepada budi bicara badan perundangan atau mengikut Enakmen ini hukumannya diserahkan kepada budi bicara Mahkamah. Kesalahan-kesalahan itu dinamakan kesalahan-kesalahan takzir dan hukumannya dinamakan hukuman takzir.” (Rujuk Tr. P.U. 4/2002 Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah (Hudud Dan Qisas) Terengganu 1423H/2002M, Bahagian 1, Seksyen 3. Jenis-Jenis kesalahan. www2esyariah.gov.my/esyariahmal/portalv1/)

Begitu juga Bahagian XI Seksyen 65. Pemakaian Hukum Syarak Dalam Tafsiran menetapkan: (1) semua kesalahan-kesalahan dalam Enakmen ini dan peruntukan-peruntukan mengenainya hendaklah ditafsirkan mengikut Hukum Syara‘; dan rujukan kepada hukum itu, hendaklah dibuat mengenai apa-apa perkara yang tidak diperuntukkan dalam Enakmen ini.“ (Rujuk Tr. P.U. 4/2002 Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah (Hudud Dan Qisas) Terengganu 1423H/2002M, Bahagian XI, Seksyen 65. Pemakaian Hukum Syarak Dalam Tafsiran www2esyariah.gov.my/esyariahmal/portalv1/enakmen/)

Seksyen 14 Enakmen tersebut yang dirujuk oleh salah seorang ahli parlimen hari ini menetapkan “Liwat ialah suatu kesalahan yang merupakan persetubuhan di antara seorang lelaki dengan seorang lelaki yang lain atau di antara seorang lelaki dengan seorang perempuan selain daripada isterinya yang dilakukan di luar tabii iaitu melalui dubur“. Rujuk Seksyen 14. Liwat, Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah (Hudud Dan Qisas) Terengganu 1423H/2002M, www2esyariah.gov.my/esyariahmal/portalv1/enakmen/

Seksyen 14 dengan tajuk Liwat ini menjelaskan takrifan jenayah Liwat yang dikenakan Hukuman Hudud. Menurut seksyen ini, jenayah Liwat yang akan dikenakan Hukuman Hudud tidak merangkumi keadaan di mana isteri diliwat oleh suami.

Persoalannya, bagaimana pula dengan isteri yang diliwat oleh suami? Apa hukumannya? Adakah ianya halal? Jawapannya ialah meliwat isteri adalah haram dengan sepakat ulama. Ia adalah perlakuan jenayah yang termasuk kategori Hukuman Ta’zir bukannya Hukuman Hudud.
Apabila hukuman bagi jenayah Liwat Isteri nya tidak disebut dalam Seksyen 14, Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah (Hudud Dan Qisas) Terengganu 1423H/2002M, maka ia termasuk dalam kategori Ta’zir sebagaimana penjelasan dalam Seksyen 3. Jenis-Jenis kesalahan dan juga dirujuk kepada Bahagian XI Seksyen 65. Pemakaian Hukum Syarak Dalam Tafsiran.

Amat malang sekali apabila ada ahli parlimen yang berstatus peguam telah gagal memahami dengan tepat peruntukan dalam Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah (Hudud Dan Qisas) Terengganu 1423H/2002M sehingga membuat kesimpulan kefahaman yang boleh memberikan kefahaman negative kepada masyarakat seolah jenayah Liwat Isteri adalah dibenarkan dan dibolehkan.

Kesimpulannya tidak mengkategorikan sesuatu perlakuan jenayah sebagai Hukuman Hudud tidak bererti ianya halal dan dibenar dan tidak dianggap sebagai jenayah, malah ia dikategorikan sebagai Hukuman Ta’zir.

Untuk maklumat lebih lanjut tentang Hukuman Jenayah Islam, Ulama sepakat bahawa zina termasuk kategori Hukuman Hudud yang telah ditetapkan hukumannya. Namun, mereka berbeza pendapat adakah liwat termasuk kategori Hukuman Hudud atau Ta’zir? Imam Abu Hanifah tidak mengkategorikan liwat sebagai hukuman hudud meskipun haram kerana pada pendapat beliau, zina yang disebut dengan jelas hukumnya di dalam al-Quran merujuk kepada “persetubuhan pada kemaluan depan.” Hal ini berbeza dengan Imam Syafie yang mengkategorikannya sebagai Hukuman Hudud.

Perbezaan pendapat di kalangan ulama besar ini dalam beberapa perkara cabang melibatkan hukum hudud, qisas dan ta’zir menggambarkan keluasan fiqh Islam. Ia memberi ruang untuk setiap pemerintah mengambil pendapat dan pandangan yang lebih bermaslahat pada zamannya untuk dijadikan sebagai perundangan Negara atau negeri yang akan dilaksanakan.

Antara contoh perbezaan pendapat ulama lagi dalam kes Hudud dan Ta’zir ini ialah melibatkan Hukuman Zina. Hukuman Hudud Zina tidak dikenakan kepada Kafir Harbi yang diberi keamanan di negeri Islam apabila berzina dengan wanita Islam menurut Mazhab Hanafi berbeza dengan pendapat Abu Yusof –salah seorang tokoh mazhab Hanafi-.

Begitu juga menurut Abu Hanifah menyetubuhi wanita mati walaupun pada kemaluan depan, dan menyetubuhi binatang tidak dikategorikan zina meskipun ianya adalah haram. Maka ia tidak termasuk dalam hukuman hudud tetapi termasuk dalam ta’zir. Begitu juga Imam Abu Hanifah tidak mengkategorikan persetubuhan dengan mahram yang dinikahi sebagai Hukuman Hudud tetapi dikategorikan Ta’zir, berbeza dengan Imam Syafie yang menjadikannya sebagai Hukuman Hudud.

Kesimpulannya tidak mengkategorikan sesuatu perlakuan jenayah sebagai Hukuman Hudud tidak bererti ianya halal dan dibenar dan tidak dianggap sebagai jenayah, malah ia dikategorikan sebagai Hukuman Ta’zir.

http://www.kl-today.com/2011/10/liwat-isteri-bawah-tazir-bukan-hudud/

TPM DILIHAT SOKONG PERGUNA KANAK-KANAK

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 23RD, 2011

Lim Guan Eng melabel Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai pemimpin “pengecut” dan “gagal dalam ujian moral menjadi perdana menteri” kerana mengulangi dakwaan blog kononnya anak lelaki beliau telah mencabul kehormatan rakan pelajar wanita.Ketua Menteri Pulau Pinang berkata beliau terkejut dan mual dengan kenyataan Muhyiddin yang menyerang anaknya demi kepentingan politik, sebaliknya menggesa pemimpin nombor dua Umno itu agar memfokus ke atas dirinya jika mahu.

“Jika Muhyiddin sangat membenci saya, beliau boleh melakukan yang terburuk untuk menghabiskan saya dari politik,” kata Lim dalam satu kenyataan.

“Sebaliknya Muhyiddin tidak harus menyertai mereka yang pengecut untuk memilih anak saya berusia 16 tahun dan terus meletakkan anak saya dalam keadaan trauma,” kata beliau.

Lim juga berkata Muhyiddin telah gagal ujian moral dan etika untuk menjadi perdana menteri kelak kerana mengulangi pembohongan ke atas remaja yang tidak boleh mempertahankan dirinya, meskipun pelajar yang kononnya menjadi mangsa telah menafikan dakwaan-dakwaan yang dibawa blog-blog Umno.

Tambah Lim, Muhyiddin berhadapan dengan risiko kehilangan rasa hormat di mata masyarakat umum jika terus mengulangi dakwaan itu.

Ketua publisiti DAP Tony Pua hari ini menggesa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak supaya bertindak ke atas timbalannya kerana “memberi sokongan tersirat” kepada blogger pro-Umno yang memfitnah anak lelaki Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng.

“Daripada bertindak tegas terhadap mereka yang melakukan penipuan keji bagi memalukan keluarga ketua menteri Pulau Pinang itu, lebih-lebih lagi kerana mereka adalah pemimpin dan ahli-ahli Umno, (Timbalan Perdana Menteri Tan Sri) Muhyiddin (Yassin) memilih mempertahankan mereka yang tidak sepatutnya dimaafkan itu,” kata Pua dalam satu kenyataan akhbar hari ini.

Muhyiddin semalam dipetik oleh agensi berita nasional Bernama sebagai berkata: “Penafian adalah tidak mencukupi. Kalau tidak buat, minta polis untuk menyiasat dan bersihkan nama.”

Muhyiddin juga meminta Lim membuat laporan polis dan membiarkan polis menjalankan siasatan bagi menjelaskan keadaan sebenar.

http://www.kl-today.com/2011/10/tpm-dilihat-sokong-perguna-kanak-kanak/

‘SIR, YOU PRESSED THE WRONG BUTTON’

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 23RD, 2011

Fuad Syazwan Ramli

The issue of the suspension of Prof Aziz Bari had brought UIA under the spotlight again. After the mysterious story behind the Ustaz Azhar Idrus’s talk, now UIA’s credibility is being scrutinized again.Legally speaking, UIA may or may not be right. The suspension of Prof Aziz Bari is made according to the Staff Disciplinary Rules 2005 of the International Islamic University Malaysia (IIUM). Section 21 gives UIA the power to suspend its staff pending an inquiry. The section read:

21. The University may suspend a staff member under this rule pending an inquiry into the alleged breach of discipline by the staff member. The period of suspension will depend on the reasonable time required to carry out an investigation and conclude the inquiry into the alleged breach of discipline.

Even though UIA has the power to suspend, the power is not compulsory. The word “may” indicates a discretionary power. It gives the university two choices to make, whether or not to suspend Prof Aziz. So why should the university straight away jump to the suspension button? Who gives the advice to the Rector? Did the adviser think of the consequences of using this method? Against a man with credibility and huge followers like Prof Aziz? In Jain’s words, “An authority vested with discretion has to apply its mind to the facts and circumstances of the case before taking an action. If it passes an order mechanically without applying its mind, its act will be ultra vires.”[1]

Under the law as well, the authority is expected to decide each case based on its own merits and cannot simply apply the same procedure to every single case. This rule is called the “fettering discretion”. So, did the university consider this case thoroughly? Looking at the circumstances surrounding this issue, Prof Aziz is known to be an outspoken academician, most of the time his comments are against the interest of the ruling party. And that is why the police reports, remarks made against him were made by politicians. This surely creates tension. The university must expect that the oppositions will use this issue to retaliate against their political enemy as well. Suspending Prof Aziz will be seen as unfair and just following orders from the Government. Politic is based on perception, people judge us based on our acts.

Section 20 of the same Rules also states that the alleged lecturer must be given an opportunity to be heard.

20. In all disciplinary proceedings by the University, no staff of being member shall be subject to disciplinary action unless he has heard been informed in writing of the grounds on which it is proposed to take action against him and has been afforded a reasonable opportunity of being heard.

In Prof Aziz Bari’s case, he was just been issued with the show cause letter. The university should give him the opportunity to explain his remarks first, then only conduct an inquiry. This can help the university avoid suspicious from the outsiders and the community of UIA. Without the explanation from Prof Aziz, how can the community expect the university to conduct a fair and just inquiry? Analyze the explanation from him first and from that, conduct an internal inquiry. Don’t have to straight jump to the suspension button although the authority has the right to do so.

Prof Aziz Bari is the pearl of UIA. He is a great asset for UIA. When the issue first arise, with remarks and police reports made against him by politicians, the university did nothing to defend him. For two consecutive days, he was made headline by Utusan Malaysia, a newspaper known to be the tool of the ruling party. Allegations were thrown against Prof Aziz Bari. Instead of protecting him, the university decided to show him the show cause letter. By doing this, it shows that the university is also interested to be involved with the game played by the politicians. The statement issued by Prof Aziz was published in Malaysiakini. Is it too hard for the university administrators to read the statement themselves? Why must the authority let the words of the idiots undermine its intellectuality by listening to them?

The university should be wise enough to think about the reaction of the public. Do all the public ever read the Staff Disciplinary Rules? The authority must choose its action wisely. This is not the first time Prof Aziz made such statement. He had even published books about this issue. The university should issue a stern warning against the politicians who politicized this issue. The authority should be protecting the intellectual freedom, and make policies and decisions that can nurture this culture of intellectual freedom, not the other way around.

As informed by Prof Aziz, the university is investigating him for issuing public statement that is not in line with the university’s interest. This is provided in the proviso of Section 15 of the same Rules. The proviso is as follows:

Provided that the making of such statement is not contrary to the interests of the University.

As we can see here, the term “interests of the University” is ambiguous in nature. As an Islamic university, we can assume that “contrary to the interests” means any statement that is not in line with the Shariah (Islamic laws). This is the simplest explanation can be given about this proviso. So, did Prof Aziz ever make a statement that is contrary to Shariah?

This issue explode due to the remarks made by politicians. The story started when Malaysiakini published a statement from Prof Aziz, which they received from his sms. Here we can see that the source of the story read by the politicians is secondary source, already edited by the editor of Malaysiakini. They did not see the actual statement sent by Prof Aziz. So, to judge this issue, we must look at the content of the said article. This article, and this article alone, should be the one to be examined by us in finding whether Prof Aziz had breached the proviso.

These are the statements published by Malaysiakini:

“Seseorang akan berfikir sama ada dengan meletakkan umat Kristian dalam kedudukan itu – sesuatu yang tidak dapat dielakkan berikutan serbuan ke atas DUMC – adalah benar-benar mengikut ajaran Islam.

“Lebih-lebih lagi, campurtangan istana dalam perlembagaan negara amat jarang sekali. Apa yang berlaku di Selangor hari ini bukan sesuatu yang lazim.

“Sebelum ini, pernah terjadi kejadian yang lebih teruk seperti bekas menteri besarnya merobohkan surau tertentu di Selangor. Tetapi pihak istana tidak campurtangan,”

“Di bawah undang-undang atau sistem undang-undang mana-mana sekalipun, jika tiada bukti, kes ditutup. Tohmahan dan dakwaan lanjut dan sebagainya, mesti dielakkan, khususnya di negara seperti Malaysia,”

“Yang pasti, baginda menerima kuasanya diambil (oleh kerajaan persekutuan) dalam pelantikan Setiausaha Kerajaan Negeri tanpa sebarang bantahan atau aduan. Daripada apa yang dilaporkan, baginda menerima perkara itu sebagai fait accompli.

“Bagi saya, istana perlu melihat kuasanya dengan gambaran yang lebih luas; iaitu peranannya sebagai simbol negeri dan faktor penyatuan yang mesti mengatasi parti politik. Ia tidak boleh mengambil kuasa secara isolation (terasing).

“Apa yang berlaku hari ini, adalah contoh yang baik.”

These are the statements. Is it against the Shariah to say that the King had erred in his words? Even the law that governs defamation, the Defamation Act, protect Prof Aziz. If you do not believe me, try and read for yourself, this following Section 3 of Defamation Act:

(2) Notwithstanding anything in subsection (1) an act, speech, words, publication or other thing shall not be deemed to be seditious by reason only that it has a tendency—

(a) to show that any Ruler has been misled or mistaken in any of his measures;

See? Simply saying that the King had erred in his decision and action does not amount to sedition. It was a clear wording of the law. If you want to argue about sedition, you must refer to this act. And the Act clearly protects Prof Aziz.

It is really sad to see that the university administrator had failed to read the real intention of the politicians who politicized this issue. They are not protecting the Sultan. They are protecting themselves! The comment made by Prof Aziz is an honest comment based on his expertise, the monarchy of Malaysia. So why should the university even listen to the frogs making noises? Based on circumstances surrounding this issue alone the authority can make a conclusion that the reports, remarks were made just to gain political mileage.

No one ever expected that this issue will be like this. This is not the first time Prof Aziz issued such statements. However because of the fault of the intellectuals, and the university, who failed to defend their colleague when he was being attacked by politicians had made the matter worse. Everyone should learn something from this issue. When an academician is under attack, it is not only himself, but also the freedom of an intellectual to express his views based on what he knows. Everyone, especially the academicians must defend their right. And quoting Martin Luther King, “Injustice anywhere is a threat to justice everywhere.”

Writer is the 3rd year Laws student at UIAM


http://www.kl-today.com/2011/10/%E2%80%98sir-you-pressed-the-wrong-button/

NOTIS AZIZ BUAT UTUSAN, ZULKIFLI & TUN M

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 23RD, 2011

Peguam yang mewakili profesor undang-undang dan pakar perlembagaan negara Profesor Abdul Aziz Bari akan menghantar notis tuntutan kepada tiga entiti, termasuk bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, minggu ini.Dua entiti lain itu adalah Utusan Malaysia dan ahli parlimen Kulim Bandar Baru Datuk Zulkifli Nordin.Notis yang akan mula dihantar esok itu, menuntut ketiga-tiga mereka membuat permohonan maaf dan membayar pampasan berikutan pernyataan atau penerbitan mereka yang telah mencemarkan nama baik Abdul Aziz.
Sekiranya mereka gagal berbuat demikian, peguam Mohd Hanipa Maidin berkata profesor itu akan memfailkan saman fitnah ke atas mereka.

“Kami menerima arahan untuk menghantar notis tuntutan daripada Abdul Aziz dan kami akan menghantarnya mulai esok,” katanya kepadaMalaysiakini.

Dr Mahathir selepas menyempurnakan pasa satu majlis 16 Oktober lalu, dilaporkan oleh Utusan sebagai berkata tindakan Abdul Aziz mempertikaikan titah Sultan Selangor adalah perlakuan kurang ajar.

“Kalau dalam bahasa Melayu, kita kata kurang ajar. Sama ada ia melanggar undang-undang, saya tidak tahu, tetapi dari segi moral, ia kurang ajar,” kata Mahathir dipetik akhbar milik Umno itu.

Pakar perlembagaan itu kemudiannya menempelak Dr Mahathir dan mempersoalkan siapa yang sebenarnya tidak bermoral terhadap raja-raja.

“Cuba bandingkan, apa yang saya katakan dan tulis (mengenai Sultan Selangor dalam isu pemeriksaan sebuah gereja di Damansara Utama) dengan apa yang diperkatakan dan dilakukannya pada tahun 1983 dan 1993,” kata Abdul Aziz.

Tindakan ke atas Zulkifli pula, dipercayai berkaitan kenyataan yang dikeluarkannya dalam beberpa media termasuk Utusan. Ini termasuk kerana melabelkan pensyarah itu bersifat biadab dan kurang ajar berhubung ulasannya terhadap titah Sultan Selangor.

Hanipa berkata profesor itu juga sedang mempertimbangakan mengambil tindakan undang-undang ke atas Senator Ezam Mohd Nor berikutan kenyataan beliau kepada media yang berasaskan laporan Utusansehingga menyebabkan dirinya disoal-siasat oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia dan pihak polis.

http://www.kl-today.com/2011/10/notis-aziz-buat-utusan-zulkifli-tun-m/

UMNO DAN PR DESAK UIA ‘BEBASKAN’ AZIZ

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 23RD, 2011

Tindakan pihak pentadbiran Universiti Islam Antarabangsa (UIA) menggantung tugas pensyarah undang-undang Profesor Dr Abdul Aziz Bari membantut proses penyuburan ilmu kepada rakyat.Presiden PKR Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail berkata, tindakan ini sekali gus merendahkan martabat para akademia dalam tugasan harian mereka untuk memberi pandangan dan pendapat dalam kepakaran mereka.“Adalah sesuatu yang memalukan dan menzalimi para cendakiawan di Malaysia apabila ditekan dan disekat hanya kerana memberi pandangan bersandarkan fakta-fakta imperikal yang sememangnya menjadi kepakaran mereka.

“Isu yang timbul, yang dipolemikkan oleh sesetengah media dan politikus tertentu melibatkan Aziz Bari, harus dianalisa ketepatannya terlebih dahulu dalam konteks perundangan, bukan sekadar persepsi daripada sesetengah pihak,” katanya dalam satu kenyataan media.

Tegas beliau, “mereka seharusnya diberikan ruang untuk memberi komentar mahupun kritikan selagimana ia bersifat membina dan berada dalam kerangka undang-undang negara.

“Oleh yang demikian atas prinsip kebebasan akademik, PKR berharap isu ini dapat dirungkai oleh UIA agar ia dapat dikendalikan dengan penuh hemah dan wibawa tanpa mencemarkan budaya ilmu.

Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Saifuddin Abdullah juga semalam telah menasihatkan rektor UIA untuk menarik balik penggantungan kontroversi ke atas Prof Abdul Aziz Bari.

Beliau menyifatkan tindakan di atas Aziz Bari itu adalah “memudaratkan”.

Menurutnya, apa sahaja (sebab-sebab untuk tindakan itu), ia masih salah dari segi moral dan intelektual (kerana) Aziz belum didapati bersalah.

Saifuddin yang juga ahli Majlis Tertinggi Umno berkata, beliau menghormati autonomi universiti dan “saya setelah membaca surat tunjuk sebab dan laporan bertulis, saya kekal dengan kenyataan-kenyataan saya sebelum ini.”

Khamis lalu, Saifuddin berkata beliau sedih dan terganggu dengan perkembangan di UIA.

Katanya, kandungan surat tunjuk sebab yang dikeluarkan ke atas Aziz juga tidak sesuai.

“Menggunakan Seksyen 15(1), tidak menggunakan budi bicara yang baik.

“Memudaratkan? Tolonglah, kita universiti. Akibat gantung adalah memudaratkan,” katanya.

Saifuddin mengakui isu yang melibatkan adalah urusan dalaman universiti tetapi bertanya apakah ia bukan sebahagian daripada masyarakat dan “ini zaman media baru.”

Kata beliau, Aziz belum disabit kesalahan dan berharap penggantungan akan ditarik balik.

“Harap tarik balik penggantungan… harap jangan ambil tindakan terhadap mahasiswa yang demonstrasi (semalam),” katanya.

Ketua Penerangan PKR pula yang juga bekas Pensyarah di UIA, Dr Muhammad Nur Manuty, menyifatkan penggantungan tugas Aziz Bari sebagai satu lagi manifestasi penerusan politik membuli dan campur tangan terhadap pelbagai institusi penting negara yang semakin mengggila sekarang ini.

“Gejala seburuk ini tidak mungkin berlaku di mana-mana negara yang dianggap maju dan tinggi martabat akademiknya,” kata beliau dalam satu kenyataan media yang berasingan.

Beliau berkata, sebagai sebuah universiti bertaraf antarabangsa, UIA sewajarnya memiliki kebebasan akademik dan keterbukaan dalam memberikan pandangan khususnya dalam bidang kepakaran dan pengkhususan ahli akademik yang terlibat.

“UIA sepatutnya tidak harus memberikan reaksi yang menampakkan ia dipengaruhi oleh pihak luar yang boleh menjejas imej dan martabat akademiknya.

“Seharusnya, kenyataan beliau itu perlulah dilihat dari perspektif seorang pakar perlembagaan yang sememangnya diiktiraf, berautoritatif dan menjadi rujukan akademik sekian lama,” katanya.

Abdul Aziz dipetik sebelum ini berkata, Sultan Selangor sebagai ketua agama negeri mempunyai hak campurtangan tetapi ia perlu selaras dengan ajaran Islam.

Kenyataannya itu mengundang kontroversi apabila beberapa pemimpin Umno termasuk media yang dikuasai mereka mendakwa tindakan itu cuba memburuk-burukkan institusi raja-raja Melayu sehingga tekanan dibuat bagi beliau digantung tugas.

http://www.kl-today.com/2011/10/umno-dan-pr-desak-uia-bebaskan-aziz/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...