Saturday, February 5, 2011

Isteri ikut kekasih

Isteri ikut kekasih

Oleh Idris Musa dan Muhd Izawan Baharin
am@hmetro.com.my

KUALA LUMPUR: Pertemuan semula dengan kekasih lama yang dijejak melalui laman sosial facebook menyebabkan seorang isteri hilang pedoman apabila lari meninggalkan suaminya untuk tinggal bersekedudukan dengan bekas teman lelakinya itu.

Lebih mengaibkan, wanita berusia 30-an itu yang membawa bersama anaknya berusia lebih setahun turut menuntut supaya suaminya menceraikannya.


Bertindak atas laporan suaminya, wanita itu bersama bekas teman lelakinya ditahan penguat kuasa Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) dalam serbuan di sebuah rumah di Shah Alam, Rabu lalu.

Sumber Jais berkata, dalam serbuan kira-kira jam 3 pagi itu, pasangan kekasih terbabit gagal membuktikan mereka mempunyai ikatan sah mengikut hukum syarak apabila disoal siasat.


“Mereka dibawa ke pejabat Jais untuk siasatan lanjut dan sebelum dibebaskan dengan jaminan mulut,” kata sumber itu.


Menurutnya, siasatan awal Jais mendapati suami wanita terbabit membuat laporan mengenai kecurangan isterinya, selain mendakwa isterinya melarikan anak mereka.

Sementara itu, Ketua Penolong Pengarah Jais, Mohamad Rais Rasid mengesahkan serbuan dan tangkapan dilakukan pihaknya terhadap wanita terbabit bersama bekas teman lelakinya.


“Kami sudah menyoal siasat pasangan terbabit dan mereka bakal dihadapkan ke Mahkamah Syariah pada Jun depan atas kesalahan berkhalwat,” katanya.

Menurutnya, sekiranya bersalah pasangan terbabit boleh didenda RM3,000 atau penjara dua tahun, mengikut Enakmen Jenayah Syariah Selangor.

http://www.hmetro.com.my/articles/Isteriikutkekasih/Article

Jejak Pak Cik Flintstones

Jejak Pak Cik Flintstones

Oleh Mary Victoria Dass
maryvictoria@hmetro.com.my

BANTU...Khoo dibantu Mohd Said (kanan) dan Amzah.
BANTU...Khoo dibantu Mohd Said (kanan) dan Amzah.
DAIF...pondok usang ‘Pak Cik Flintstones’.
DAIF...pondok usang ‘Pak Cik Flintstones’.

JOHOR BAHRU: Seorang warga emas menjalani kehidupan seharian dalam keadaan serba kekurangan di Ladang Sungai Plentong, termasuk menutup tubuhnya dengan melilit kain lusuh di pinggang, menyebabkan dia seakan-akan ‘Pak Cik Flintstones’ dalam satu siri kartun televisyen.

Khoo Ah Siang, 61, menghuni pondok usang didirikan menggunakan bahan kitar semula dan kayu terbuang sejak 15 tahun lalu tidak berpeluang menyambut Tahun Baru Cina kerana kedaifan hidup.


“Saya mahu bergembira setiap kali sambutan Tahun Baru Cina, tapi tak mampu berbuat demikian kerana daif. Walaupun disisih keluarga kerana menganggap saya seorang yang jijik, saya tetap menguatkan semangat meneruskan kehidupan.

“Saya tinggal di pondok usang ini sejak 15 tahun lalu dan hingga kini masih bergantung kepada sumber semula jadi termasuk air hujan serta parit memandangkan tempat tinggal saya tiada kemudahan asas,” katanya.


Kedaifan warga emas itu disedari sekumpulan sukarelawan ketika melakukan lawatan ke kawasan perkampungan berkenaan baru-baru ini bagi meninjau kehidupan golongan miskin menerusi Program Nadi Kasih Parlimen Pasir Gudang.


Berkongsi kisah hidupnya, Khoo berkata, dia yang hidup membujang sudah biasa bergantung kepada sumber semula jadi untuk meneruskan kehidupan seharian memandangkan itu saja yang boleh diperoleh secara percuma.

“Kebiasaannya, saya membersihkan badan serta mencuci pakaian di sungai di tepi rumah.


“Saya menadah air hujan untuk minum dan keperluan lain apabila bekalan air bersih disalurkan seminggu sekali oleh pihak berkaitan habis,” katanya yang menganggur sejak 10 tahun lalu.

Kawasan berkenaan masih belum dibekalkan kemudahan air dan difahamkan permohonan bagi memperoleh bekalan itu dikemukakan kepada Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah.


Menurut Khoo, meskipun mempunyai saudara termasuk kakak kandung yang tinggal di sekitar bandar raya ini, dia lebih rela meneruskan kehidupan bersendirian di pondok yang serba kekurangan itu kerana tidak mahu membebankan mereka.


Dia bernasib baik kerana masih dibantu individu bermurah hati termasuk jiran dan bekas majikan yang kerap menghulurkan bekalan makanan kerana simpati melihatnya bercucuk-tanam dan mengutip sayuran tumbuh meliar di kawasan itu.


“Sebelum ini, saya rajin bercucuk-tanam tetapi berhenti kerana menghidap gout.


“Bagaimanapun, saya masih suka memasak sendiri bekalan makanan disumbangkan menggunakan dapur kayu dan arang,” katanya yang pernah bekerja sebagai tukang masak lebih 10 tahun lalu di sebuah restoran di bandar raya ini. Menurut Khoo, berbanding penduduk lain di perkampungan itu yang mempunyai bekalan elektrik, dia masih menggunakan pelita minyak tanah bagi menerangi pondok pada waktu malam untuk mengelak gigitan haiwan berbisa. “Setakat ini, saya tetap tidak putus harapan sebaliknya sentiasa berdoa supaya penyakit saya segera sembuh. Saya mahu bercucuk tanam semula dan tidak mahu menyusahkan individu berhati mulia yang sering menghulurkan sumbangan makanan,” katanya.


Sehingga kini, Khoo masih gagal mendapatkan rawatan di hospital kerana tidak berkemampuan.


Semalam, warga emas itu menerima kunjungan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Johor Jaya, Tan Cher Puk, Setiausaha Jawatankuasa kemajuan dan Keselamatan (JKKK) Kampung Plentong, Mohd Said Budin dan Ahli Jawatankuasa JKKK kampung itu, Amzah Moiden.

http://www.hmetro.com.my/articles/JejakPakCikFlintstones/Article

4,000 dipindah ke Jeddah

4,000 dipindah ke Jeddah

Oleh Aniza Zainudin
anizazainudin@hmetro.com.my

TENANG...pelajar menunggu kapal terbang yang akan membawa mereka pulang ke Malaysia di Lapangan Terbang Antarabangsa Kaherah.
TENANG...pelajar menunggu kapal terbang yang akan membawa mereka pulang ke Malaysia di Lapangan Terbang Antarabangsa Kaherah.
LEGA...pelajar Malaysia yang pertama tiba  di Lapangan Terbang Jeddah menaiki pesawat MAS dan AirAsia.
LEGA...pelajar Malaysia yang pertama tiba di Lapangan Terbang Jeddah menaiki pesawat MAS dan AirAsia.

KUALA LUMPUR: Sebanyak 18 penerbangan membabit 4,000 pelajar dilakukan semalam dalam usaha memindahkan rakyat Malaysia ke Jeddah, termasuk tiga penerbangan dari Iskandariah.

Setiausaha Politik, Perdana Menteri, Datuk Shahlan Ismail berkata, kelmarin, seramai 760 pelajar sudah selamat tiba di Jeddah menerusi dua penerbangan pertama. Pagi semalam lebih 300 pelajar Malaysia yang terkandas di Kaherah dan Iskandariah, tiba di Jeddah menerusi penerbangan jam 11 pagi waktu Mesir diikuti penerbangan selebihnya secara berperingkat.


Katanya, tiga C-130 Hercules milik Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) termasuk satu di Iskandariah, dua pesawat AirAsia dan satu milik Penerbangan Malaysia (MAS) di Kaherah digunakan untuk mengangkut pelajar terbabit.

“Untuk pengetahuan, terdapat sebahagian kecil rakyat Malaysia termasuk pelajar tahun akhir, yang sudah berkahwin dan bekerja memutuskan untuk tidak menyertai pemindahan namun kita tidak akan memaksa mereka.


“Saya menjangkakan operasi pemindahan ini akan berakhir pada malam esok (malam ini),” katanya ketika dihubungi, semalam.


Mengulas mengenai khabar angin rusuhan besar-besaran di Dataran Tahrir, beliau cuma menyaksikannya menerusi televisyen dan tidak pasti apa yang bakal terjadi.

Katanya, yang menjadi keutamaan adalah keselamatan anak tempatan yang berada di Mesir namun beliau turut mengakui mengalami masalah ketika perjalanan dari pejabat kedutaan Malaysia di Mesir ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kaherah berikutan berlaku sekatan jalan oleh pihak tentera.


Sementara itu, Ketua Penerangan Kelab Umno Kaherah, Azizul Hafiz Ameruddin berkata, kebanyakan pelajar dalam keadaan berjaga-jaga malah sudah bersedia menanti penerbangan masing-masing sejurus menerima pengumuman daripada pejabat kedutaan Malaysia di Mesir.

Katanya, kebanyakan pelajar sudah dimaklumkan supaya hanya membawa beg bermuatan tidak melebihi tujuh kilogram, serta dokumen penting termasuk pasport dan dokumen sah.


“Saya akui dan menjangkakan keadaan akan bertambah tegang berikutan hari ini (semalam) merupakan cuti hujung minggu bagi Mesir.


“Ini terbukti apabila berlaku beberapa perubahan bagi perintah berkurung diumumkan kerajaan sejak tercetusnya konflik iaitu dari 7 pagi hingga 6 petang kepada 2 petang hingga 7 pagi dan terakhir 1 petang hingga 7 pagi.


“Selain itu, saya turut menerima maklumat rusuhan besar-besaran akan berlaku di Dataran Tahrir sejurus selesai solat Jumaat nanti dalam usaha untuk memaksa kerajaan berundur dari tampuk pemerintahan,” katanya.

http://www.hmetro.com.my/articles/4_000dipindahkeJeddah/Article

Penyokong Hosni serang wartawan

KAHERAH: Wartawan asing yang membuat liputan kekacauan politik Mesir menjadi sasaran serangan penyokong kerajaan dalam rusuhan semalam.

Mereka dipukul dengan kayu dan ditumbuk sementara lebih 20 ditangkap oleh pasukan keselamatan.


Wartawan berkenaan melaporkan mereka menjadi sasaran serangan penunjuk perasaan pro-Presiden Hosni Mubarak di Medan Tahrir, tempat berlakunya pertempuran sengit antara kumpulan itu dengan kumpulan penentang yang menuntut beliau meletak jawatan selepas 30 tahun memerintah.

Kerajaan Mesir menuduh media bersimpati terhadap penunjuk perasaan yang mahukan Hosni meletak jawatan sekarang dan bukan sehingga penggal perkhidmatannya tamat Ogos.


Antara mereka yang ditahan ialah koresponden The New York Times, Washington Post dan Al-Jazeera.


Pertubuhan hak asasi manusia juga menjadi sasaran.

Beberapa kumpulan itu berkata, ramai aktivisnya ditangkap selepas serbuan yang dilakukan oleh polis tentera terhadap sebuah pusat perundangan di Kaherah. - AP

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/PenyokongHosniserangwartawan/Article/index_html

Ikhwan kekal tuntutan

DUBAI: Pembangkang utama Mesir, Ikhwanul Muslimin bersedia berunding mengenai pemindahan kuasa daripada pemerintahan Presiden Hosni Mubarak sebaik beliau meletak jawatan.

“Kami bersama dengan semua parti politik yang menyokong dialog dengan sesiapa saja yang mahu melaksanakan pembaharuan di negara ini selepas perletakan jawatan pemimpin yang zalim dan rasuah,” kata pemimpin tertinggi Ikhwan, Mohammed Badie kepada televisyen Al-Jazeera, semalam.


“Kami mempunyai satu tuntutan. Sebaik ia dipenuhi, kami sedia berunding,” katanya, ketika ditanya mengenai kesediaan Ikhwan untuk berbincang dengan naib presiden yang baru dilantik, Omar Suleiman.

Dalam ucapan menerusi televisyen sebelum ini, Omar menyatakan rancangan untuk berbincang dengan parti pembangkang, termasuk Ikhwan.


“Kami mempelawa mereka berunding. Tetapi mereka menolak,” kata Omar mengenai Ikhwan, yang secara rasminya diharamkan di Mesir.


Jurucakap Ikhwan, Mohammed Mursi berkata Khamis lalu, pihaknya menolak semua bentuk dialog dengan rejim itu.

Mohammed Badie, dalam wawancara semalam berkata, perletakan jawatan Hosni yang memerintah Mesir sejak 32 tahun lalu adalah tuntutan seluruh rakyat Mesir.


“Rakyat mahu beliau meletak jawatan hari ini. Rakyat tidak mahu beliau menangguhkan perletakan jawatannya, walaupun untuk satu jam lagi. “Rejim yang rasuah itu mesti meletak jawatan hari ini,” katanya.

Menurutnya, perletakan jawatan itu akan disusuli dengan tempoh peralihan di bawah pemerintahan naib presiden dengan mandat yang penuh.


Kerajaan Mesir menuduh Ikhwan cuba mengambil kesempatan terhadap tunjuk perasaan yang mengkucar-kacirkan negara itu sejak 11 hari lalu. Ikhwan menguasai rangkaian bantuan sosial yang berpengaruh di Mesir. - AFP

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Ikhwankekaltuntutan/Article/index_html

Iran: Presiden Mesir hamba Israel, AS

TEHERAN: Presiden Mesir Hosni Mubarak adalah hamba Israel dan Amerika Syarikat, kata Pemimpin utama Iran, Ayatollah Ali Khamenei dalam khutbah Jumaat, semalam.

“Selama 30 tahun negara ini (Mesir) diperintah seseorang yang tidak memperjuangkan kebebasan dan musuh kepada mereka yang memperjuangkan kebebasan,” kata Ali.


“Beliau bukan saja tidak antiZionis tetapi beliau adalah teman, rakan dan hamba kepada Zionis. Hakikatnya, Hosni Mubarak yang menjadi hamba kepada AS tidak mampu membawa Mesir ke arah kemakmuran,” kata Ali yang mendakwa Israel adalah negara paling bimbang mengenai revolusi rakyat Arab.

“Hari ini Israel dan Zionis adalah pihak yang paling dilanda kebimbangan terhadap kejadian yang berlaku kerana mereka tahu jika Mesir berhenti menjadi sekutu mereka dan mengambil tindakan yang wajar, maka keadaan akan berubah di rantau Arab,” katanya lagi. - AFP

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Iran_PresidenMesirhambaIsrael_AS/Article/index_html

Ratusan ribu sertai ‘hari pengunduran’

PENUNJUK perasaan berhimpun di Medan Tahrir selepas solat Jumaat, semalam.
PENUNJUK perasaan berhimpun di Medan Tahrir selepas solat Jumaat, semalam.

KAHERAH: Penunjuk perasaan di Mesir berhimpun secara besar-besaran semalam melancarkan demonstrasi ‘hari pengunduran’ bagi mendesak Presiden Hosni Mubarak berundur selepas beliau berkata akan meletakkan jawatan tetapi bimbang akan mengakibatkan kekacauan lebih buruk di negara itu.

Ratusan ribu penunjuk perasaan yang berkubu sepanjang malam di Medan Tahrir di Kaherah, yang menjadi tumpuan utama demonstrasi menentang Mubarak yang tidak pernah berlaku sebelum ini, disertai oleh orang ramai yang datang ke tempat itu dari seluruh penjuru bandaraya Kaherah sejak awal pagi dalam demonstrasi hari ke-11 itu.


Selepas pertempuran berdarah beberapa hari lalu antara penunjuk perasaan dan kumpulan proMubarak dengan insiden membaling batu tercetus, kumpulan penunjuk perasaan kini memakai topi keselamatan sebagai langkah berjaga-jaga. Kedua-dua kumpulan menjalankan pemeriksaan pengenalan diri sebelum memasuki medan berkenaan bagi mengelak pihak bertentangan menyusup masuk dan seterusnya mencetuskan provokasi.

Menteri Pertahanan, Mohammed Hussein Tantawi turut mengunjungi medan itu dengan memakai topi tentera bagi menyaksikan sendiri keadaan di situ, lapor televisyen kerajaan.


Naib Presiden, Omar Suleiman yang menjadi pilihan Washington dalam rancangan menggantikan kepemimpinan Mubarak pada masa depan lewat malam semalam menuntut supaya penunjuk perasaan menghentikan demonstrasi, namun berjanji pihak tentera tidak akan menggunakan sebarang kekerasan terhadap penunjuk perasaan.


Washington mengecam keras keganasan yang berlaku terhadap kumpulan penunjuk perasaan itu yang menyebabkan sekurang-kurangnya lapan orang terbunuh dan lebih 800 lagi cedera sejak beberapa hari lalu dengan mengatakan mereka mempunyai bukti bahawa kejadian itu dirancang.

Jurucakap Jabatan Negara, Philip Crowle berkata, kerajaan Ameika Syarikat mengesan keganasan itu dilakukan pihak yang rapat dengan kerajaan dan parti pemerintah walaupun tidak berapa jelas sejauh mana kaitan mereka. - AFP

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Ratusanribusertai__8216_haripengunduran__8217_/Article/index_html

Pelajar dalam dilema

Oleh Mohd Jamilul Anbia Md Denin
anbia@hmetro.com.my

KUALA LUMPUR: Walaupun proses pemindahan sudah bermula, namun masih ada lagi pelajar yang enggan meninggalkan Mansoura berikutan Universiti Mansoura tidak mengeluarkan sebarang pekeliling berhubung penangguhan kuliah.

“Mereka (Universiti) bertegas mahu memulakan kelas seperti biasa bermula 19 Februari ini menyebabkan ramai pelajar dalam dilema. Bagaimanapun ramai pelajar Malaysia pulang ke tanah air menggunakan pesawat komersial,” kata seorang pelajar perubatan Malaysia, Siti Hajar Maryam Baki, 21.


Dia yang dihubungi Harian Metro berkata, semua pelajar warga Malaysia diminta mengisi borang evakuasi oleh pengurusan misi menyelamat berhubung proses pemindahan mereka yang akan dilakukan dengan menaiki 22 bas jam 6 pagi esok (hari ini).

“Semua pelajar perubatan berkumpul di hadapan Hotel New Mansoura dan menaiki bas menuju ke Iskandariah sebelum menaiki pesawat ke Jeddah. Proses pemindahan sepatutnya dilakukan hari ini (Jumaat), namun ditangguh berikutan kebimbangan tercetus huru-hara selepas solat Jumaat di seluruh Mesir.


“Kami turut berbincang mengeluarkan wang di Jeddah dan membeli tiket penerbangan pulang ke tanah air,” katanya.


Menurutnya, keadaan mereka yang sibuk dengan persiapan perpindahan menyebabkan mereka makan sekali sehari menjadikan makaroni goreng santapan harian. “Kami bernasib baik masih mempunyai bekalan beras, tepung dan makaroni mentah walaupun rata-rata kehabisan wang. Lebih memeritkan harga makanan melonjak naik berikutan peniaga mengambil kesempatan situasi darurat.

“Bagaimanapun pelajar yang tiada wang boleh mendapatkan bantuan pengerusi dan biro kebajikan pelajar di sini. Malah simpanan Dolar Amerika masih boleh ditukar ke nilai wang pound Mesir,” katanya.


Menurutnya, berdasarkan pemerhatian, jalan di sekitar Mansoura masih lengang dengan aktiviti penduduk kebanyakan berdiam diri di rumah. Penduduk turut melakukan rondaan waktu malam di kawasan perumahan berikutan berlaku jenayah pecah rumah,” katanya yang patuh waktu perintah berkurung ditetapkan.

Menurutnya, bilangan askar di jalan raya kian ramai bagaimanapun anggota tentera terbabit sangat menghormati penduduk dan pelajar Malaysia di sini khususnya.


“Lebih menggembirakan apabila Internet pulih dan kebanyakan pelajar menggunakan program VOIP di Internet menghubungi keluarga di Malaysia,” katanya.


Berhubung dakwaan pelajar Malaysia dirogol dan di rompak, Hajar mendakwa khabar angin itu mengarut. Persatuan pelajar memastikan kebajikan mereka.

http://www.hmetro.com.my/articles/2011020502243120110205022431/Article

Blast rocks gas terminal in Egypt's Sinai


Flames are seen after an explosion went off at a gas terminal in Egypt's northern Sinai Peninsula on Saturday, Feb. 5, 2011 in El-Arish, setting off a AP – Flames are seen after an explosion went off at a gas terminal in Egypt's northern Sinai Peninsula on …

EL-ARISH, Egypt – An explosion rocked a gas terminal in Egypt's northern Sinai Peninsula on Saturday, setting off a massive fire that was contained by shutting off the flow of gas to neighboring Jordan and Egypt, officials and witnesses said.

Egypt's natural gas company said the fire was caused by a gas leak. However, a local security official said an explosive device was detonated inside the terminal, and the regional governor, Abdel Wahab Mabrouk, said he suspected sabotage.

The blast and fire at the gas terminal in the Sinai town of El-Arish did not cause casualties. The explosion sent a pillar of flames leaping into the sky, but was a safe distance from the nearest homes, said Mabrouk.

The blast came as a popular uprising engulfed Egypt, where anti-government protesters have been demanding the ouster of longtime President Hosni Mubarak for the past two weeks. The Sinai Peninsula, home to Bedouin tribesmen, has been the scene of clashes between residents and security forces. It borders both Israel and the Gaza Strip, ruled by the Islamic militant Hamas.

The terminal is part of a pipeline system that transports gas from Egypt's Port Said on the Mediterranean Sea to Israel, Syria and Jordan.

The head of Egypt's natural gas company, Magdy Toufik, said in a statement that the fire broke out in the terminal "as a result of a small amount of gas leaking."

However, a senior security official said an explosive device was detonated in the terminal. The official spoke on condition of anonymity because he was not authorized to discuss the issue with reporters.

Mabrouk said the fire was brought under control by mid-morning, after valves controlling the flow of gas were closed.

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu's office said that it's not clear whether damage was caused to the pipeline leading to Israel. "But as a security precaution, Israel temporarily stopped, by its own initiative, the transfer of gas as procedure dictates," the statement said. Israel has alternative energy sources and is not likely to experience power shortages, the statement said.

The blast also halted the gas supply to Jordan, which depends on Egyptian gas to generate 80 percent of its electricity.

Jordan's National Electric Power Company is resorting to heavy fuel and diesel to keep national power plants running, said the company's director-general, Ghalib Maabrah. He said Jordan has heavy fuel and diesel reserves to generate electricity for three weeks, adding that the shift will cost Jordan $4.2 million a day.

Egyptian authorities expect gas to remain shut off for a week, until repairs are completed, Maabrah said.

The Sinai gas pipelines have come under attack in the past. Bedouin tribesmen attempted to blow up the pipeline last July as tensions intensified between them and the Egyptian government, which they accuse of discrimination and of ignoring their plight.

Egypt has potential natural gas reserves of 62 trillion cubic feet (1.7 trillion cubic meters), the 18th largest in the world.

Egypt began providing Israel with natural gas in February 2008 under a deal by which it will sell Israel 60 billion cubic feet (1.7 billion cubic meters) a year for 15 years.

The deal raised controversy at home, with some in the Egyptian opposition saying the gas was being sold at below-market rates. Others resent Israel's treatment of Palestinians, and say Egypt shouldn't supply energy to Israel.

"The deal (to sell gas) was a blow to the pride of Egyptians and a betrayal," former diplomat Ibrahim Yousri told The Associated Press on Saturday.

Yousri led a high court challenge to try halt Egypt's sale of gas to Israel. Although the high court ruled in his favor in February 2010, the ruling was widely ignored by the government.

____

Additional reporting by Jamal Halaby in Amman, Jordan; Ian Deitch in Jerusalem; Diaa Hadid and Sarah El Deeb in Cairo; Tamer Ziara in Rafah, Gaza Strip.

http://news.yahoo.com/s/ap/20110205/ap_on_bi_ge/ml_egypt_pipeline_explosion

Bekas jeneral jadi Presiden MyanmarThein Sein


YANGON - Parlimen Myanmar semalam bersidang bagi memilih presiden baru di negara itu yang merupakan langkah terbaru ke arah pelaksanaan demokrasi.

Presiden yang dipilih Parlimen itu ialah Thein Sein, 65, yang merupakan bekas jeneral tentera dan kini memegang jawatan Perdana Menteri.

Pemilihan itu dibuat dalam satu undian melibatkan tiga calon termasuk Sein.

"Ini bukan sesuatu yang mengejutkan. Ia telah kami jangkakan," kata pemenang Hadiah Nobel Keamanan, Suu Kyi kepada pemberita berhubung pelantikan presiden baru Myanmar. - AP

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0205&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_06.htm

Hosni bosan, mahu berundur


HOSNI MUBARAK berbual dengan wartawan stesen televisyen ABC dari Amerika Syarikat, Christiane Amanpour dalam temu ramah selama 30 minit di Istana Presiden, Kaherah kelmarin.


WASHINGTON - Presiden Mesir, Hosni Mubarak kelmarin menyatakan beliau berasa bosan selepas 62 tahun berkhidmat dalam perkhidmatan awam.

"Saya berasa bosan. Selepas 62 tahun berkhidmat dalam perkhidmatan awam, saya rasa sudah mencukupi. Saya mahu berundur," kata Hosni yang berumur 82 tahun dalam satu temu ramah dengan wartawan terkenal, Christiane Amanpour dari stesen televisyen Amerika Syarikat (AS), ABC.

"Jika saya meletakkan jawatan hari ini, akan berlaku huru-hara," katanya.

Hosni menyalahkan Pergerakan Persaudaraan Muslim yang menjadi pembangkang di Mesir kerana keganasan yang berlaku di Kaherah sejak 25 Januari lalu.

"Saya tidak berasa gembira dengan apa yang berlaku kelmarin. Saya tidak mahu melihat penduduk Mesir bergaduh sesama mereka," kata Hosni kepada Amanpour.

Para penunjuk perasaan yang mendesak peletakan jawatan Hosni menyalahkan kumpulan penunjuk perasaan pro-Hosni kerana melepaskan tembakan ke arah orang ramai selain membawa pisau dan batang kayu di Dataran Tahrir, Kaherah yang merupakan tempat lokasi perhimpunan tunjuk perasaan.

Komen Mubarak berhubung Pergerakan Persaudaraan Muslim itu dibuat selepas Naib Presiden Mesir, Omar Suleiman menyatakan pergerakan tersebut telah dijemput untuk bertemu dengan pentadbiran baru selepas rombakan Kabinet sebagai sebahagian daripada dialog negara dengan semua parti.

Ketika ditanya mengenai perasaannya apabila orang ramai menjerit dan mahu beliau berundur, Hosni berkata: "Saya tidak peduli apa yang orang perkatakan mengenai saya. Buat masa ini, saya mengambil berat mengenai negara saya, saya mengambil berat mengenai Mesir."

Sejak protes menuntut peletakan jawatannya selepas 29 tahun berkuasa, Hosni muncul dua kali di televisyen tetapi tidak muncul di khalayak ramai.

Dalam penampilan di televisyen sebelum ini pada Selasa lalu, beliau menyatakan tidak akan bertanding untuk mengekalkan jawatannya dalam pilihan raya September depan.

Namun, kenyataan itu tidak memuaskan hati para penunjuk perasaan yang mahu beliau berundur.

Hosni memberitahu Amanpour dalam temu ramah terbarunya itu bahawa beliau berasa lega selepas menyatakan tidak akan bertanding semula.

Menurutnya, beliau tidak pernah berhasrat untuk menjadikan anaknya, Gamal sebagai Presiden seperti yang dipercayai kebanyakan orang.

Semasa ditemu ramah itu, Gamal berada bersamanya.

Hosni turut menganggap Presiden AS, Barack Obama sebagai seorang lelaki yang baik tetapi teragak-agak memberikan jawapan semasa ditanya jika beliau berasa dikhianati oleh AS.

Sebelum ini Obama menyatakan Hosni sepatutnya memulakan proses melakukan peralihan kuasa secara aman.

Hosni berkata, beliau pernah memberitahu Obama bahawa: "Anda tidak memahami kebudayaan Mesir dan apa yang akan terjadi jika saya berundur sekarang."

Menurut Amanpour, beliau pergi ke Istana Presiden untuk membuat temu ramah dengan Naib Presiden Mesir pada mulanya tetapi bertanya kepadanya sama ada Hosni juga boleh diwawancara.

"Dalam tempoh apa yang dilihat cuma beberapa minit, saya dibawa ke sebuah bilik besar di mana beliau (Hosni) sedang menunggu," kata Amanpour dalam blognya.

"Beliau (Hosni) menyambut saya dengan mesra dan kami mula berbual. Beliau (Hosni) kelihatan penat tetapi sihat," katanya.

Amanpour berkata, Hosni memberikan persetujuan apabila beliau meminta sama ada perbualan itu boleh dilaporkan. - Reuters

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0205&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm

Puluhan ribu solat di Dataran Tahrir


PULUHAN ribu penunjuk perasaan anti-Presiden Mesir, Hosni Mubarak bersolat di Dataran Tahrir, Kaherah semalam.


KAHERAH - Puluhan ribu penduduk Mesir bersolat di Dataran Tahrir, Kaherah dan berdoa bagi menuntut supaya Presiden Mesir, Hosni Mubarak berundur dengan segera.

Perhimpunan itu menumpukan usaha ke arah meminta Hosni yang memerintah selama 30 tahun berundur dengan segera.

"Hari ini merupakan hari terakhir, hari ini adalah yang terakhir," kata para penunjuk perasaan.

Suasana di Dataran Tahrir kelmarin umpama satu pesta dengan nyanyian beramai-ramai para penunjuk perasaan anti-Hosni.

Menteri Pertahanan, Mohamed Hussein Tantawi turut hadir di dataran itu manakala tentera mengawal ketenteraman.

Mohamed kelihatan berbual dengan beberapa askar di dataran tersebut.

Hosni dibenci oleh para penunjuk perasaan kerana beliau dianggap gagal membawa kemajuan di negaranya ekoran kadar pengangguran yang tinggi, menindas ahli politik pembangkang dan pentadbirannya dianggap melakukan korupsi. - Agensi

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0205&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm

Pelajar 'terseksa' PTPTN belum diterima - PKPIM

KUALA LUMPUR - Ramai pelajar institusi pengajian tinggi awam dan swasta mendakwa mereka masih belum menerima wang pinjaman daripada Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) bagi semester ini.

Lebih mengecewakan lagi ada sesetengah universiti sudah menuntut yuran peperiksaan akhir semester namun, wang pinjaman itu masih belum diperoleh.

Exco Pendidikan dan Penyelidikan Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM), Ahmad Afif Ahmad Mohtari Yasim berkata, pihaknya menerima banyak aduan mengenai masalah tersebut membabitkan pelajar di seluruh negara.

"Kes ini bukan kes kecil sebaliknya dihadapi oleh begitu ramai penuntut di seluruh negara. Malah mungkin ada pelajar sekarang sedang berlapar dan menanggung seksa kerana tiada wang," dedahnya kepada Kosmo! semalam.

Menurut Ahmad Afif, selain itu, masalah yang timbul ekoran kelewatan wang PTPTN juga melewatkan pelajar membeli buku teks, pembayaran yuran universiti dan pembayaran sewa tempat tinggal.

"Bayangkan, bagaimana seorang pelajar yang datang daripada keluarga sederhana terpaksa mengikat perut selama beberapa bulan kerana tidak mempunyai wang selama satu semester," jelasnya.

Lebih memburukkan keadaan, kos makanan dan minuman di institusi pengajian tinggi di sekitar Lembah Klang mencecah lebih kurang RM10 sehari.

"Jadi, bagi sebulan kos paling minimum hanya untuk makan dan minum sahaja sudah cecah RM300. Tambah pula yuran pengajian sekitar RM350 sehingga RM800 dan buku-buku rujukan akademik mencecah RM250.

"Bayangkanlah jumlah sekitar RM1,500 yang terpaksa ditanggung sendiri oleh para pelajar universiti kita sebelum masuknya pertengahan semester. Bagaimana mereka mahu bertahan sehingga tiga bulan untuk satu semester," katanya.

Justeru, PKPIM mahu PTPTN memberi penjelasan mengenai kelewatan tersebut dan mencari satu mekanisme bagi menyelesaikan segera masalah tersebut.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0205&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_10.htm

Masuk perangkap Datuk Kabi

KUALA LUMPUR – Biarpun dalam perintah sekatan daerah, kegiatan penipuan seorang lelaki yang menggunakan gelaran nama Datuk Kabi tiada berkesudahan.

Baru-baru ini, lelaki berusia 30-an yang dikenakan perintah sekatan selama dua tahun di sebuah daerah di Johor itu dipercayai menipu seorang lelaki tempatan dengan menggunakan dua keping cek palsu yang kesemuanya berjumlah RM180,000.

Sumber berkata, kedua-dua cek tersebut dikeluarkan oleh Datuk Kabi kepada mangsa yang bekerja sebagai pengurus sebuah syarikat insurans di ibu negara bagi urusan pembelian sebuah kenderaan mewah Toyota Alphard bernilai RM180,000.

Penjualan kenderaan mewah itu diiklankan menerusi sebuah laman web di Internet. Datuk Kabi kemudian menghubungi mangsa dan dalam perbincangan itu, suspek mendakwa dia hanya menjadi saksi pembelian kenderaan itu kerana ia akan dibeli atas nama ibunya,” katanya ketika dihubungi Kosmo! di sini semalam.

Sumber itu memberitahu, selepas bersetuju dengan syarat yang ditetapkan pemilik kenderaan itu, Datuk Kabi pada mula menyerahkan sekeping cek bernilai lebih RM2,000 sebagai wang pendahuluan.

Baki kesemua harga kenderaan itu dibayar melalui cek kedua yang diserahkan kepada mangsa seminggu selepas cek pertama.

Selepas menyerahkan dua keping cek itu, Datuk Kabi menerima kenderaan Toyota Alphard itu daripada mangsa pada 6 Januari lalu.

Namun, kata sumber itu, mangsa mula menyedari dia menjadi mangsa penipuan selepas gagal menunaikan cek pertama yang didapati cek tendang kerana tiada wang di dalam akaun tersebut.

Cek kedua bernilai RM161,000 pula yang diserahkan beberapa hari kemudian kepada pengurus tersebut pula didapati lewat tarikh tunai.

Jelas sumber itu, mengikut perjanjian suspek perlu membuat pembayaran penuh ke atas kenderaan mewah itu dalam tempoh 21 hari dari tarikh perjanjian.

Katanya, mangsa dan suspek telah berjumpa sepanjang urusan pembelian kenderaan tersebut namun tidak menyedari lelaki tersebut banyak terlibat dalam kes penipuan sebelum ini.

Mangsa kemudian membuat laporan polis di Balai Polis Travers di sini pada awal Januari lalu.

“Polis menumpukan siasatan ke atas cek pertama kerana ia kes tipu manakala bagi cek kedua pula, masih belum terbukti kesalahannya,” katanya yang memberitahu pihaknya belum membuat sebarang tangkapan kerana suspek masih menjalani perintah sekatan.

Datuk Kabi sebelum ini pernah ditahan bagi membantu siasatan berhubung 25 kes penipuan cek mencecah jutaan ringgit dalam urusan pembelian hartanah dan menggunakan cek tendang di beberapa buah negeri di negara ini.

Pada 2 Januari 2009, Datuk Kabi pernah dihadapkan ke Mahkamah Majistret Balik Pulau, Pulau Pinang atas tuduhan menipu seorang jurujual melibatkan RM75,000.

Dia didakwa menipu dan memperdaya seorang jurujual, Ng Cheiw Beng, 43, dengan menyerahkan sekeping cek Am Bank (M) Bhd. bertarikh 5 April 2006 bernilai RM75,000 sebagai bayaran membeli sebuah kereta sedangkan cek itu tidak sah. Kes itu masih dibicarakan di mahkamah tersebut.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman, Datuk Wira Syed Ismail Syed Azizan ketika dihubungi mengesahkan kejadian tersebut dan memberitahu pihaknya telah merampas kenderaan mewah itu.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0205&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_05.htm

Amid protests, views of post-Mubarak Egypt emerge


A boy is seen among men at prayers in Tahrir Square, Cairo, Egypt, Friday, Feb. 4, 2011. Protesters demanding President Hosni Mubarak's ouster packed AP – A boy is seen among men at prayers in Tahrir Square, Cairo, Egypt, Friday, Feb. 4, 2011. Protesters demanding …

CAIRO – A new rally Friday by nearly 100,000 protesters in Cairo and behind-the-scenes diplomacy from the Obama administration piled more pressure on President Hosni Mubarak to make a swift exit and allow a temporary government to embark on an immediate path toward democracy.

Two days of wild clashes between protesters and regime supporters that killed 11 people this week seemed to have pushed the United States to the conclusion that an Egypt with Mubarak at the helm is potentially more unstable than one without him.

For the first time in the 11-day wave of protests, varying scenarios were being put forward by two opposing camps in Egypt and by the United States on how to usher the country into a post-Mubarak era after nearly 30 years of his authoritarian rule.

President Barack Obama said that discussions have begun in Egypt on a turnover of the government and he called for "a transition period that begins now."

"We want to see this moment of turmoil turned into a moment of opportunity," Obama said in Washington. He did not explicitly call for Mubarak to step down immediately, but U.S. officials said the administration has made a judgment that Mubarak has to go soon if the crisis is to end peacefully.

Under one U.S. proposal, the 82-year-old Mubarak would step down and hand power to a military-backed temporary government headed by his newly appointed vice president, Omar Suleiman, the officials said, speaking on condition of anonymity to discuss the sensitive talks. The government would prepare for free and fair elections later this year.

That would mesh in some ways with the demands of the protesters. But one significant difference was the timetable.

Nobel Peace laureate Mohamed ElBaradei, one of the leaders of the protesters, criticized the government's plan to reform the constitution within five months and hold presidential elections in September, saying that was too rushed.

It would take a full year under a transitional government to sufficiently loosen the ruling party's entrenched monopoly on politics before a truly democratic election can be held, ElBaradei said. The ruling party has squeezed out almost all rivals with a grip solidified in vote fraud, election rules tilted in its favor, widespread patronage, emergency laws and domination of the media.

"People are not stupid ... This is not really a genuine desire to go for reform," ElBaradei said of the government's timeframe. He said Mubarak must "hear the clear voice coming from the people and leave in dignity."

Mubarak has staunchly refused to step down until elections in September, and his prime minister said Friday that stance is "unlikely" to change.

The protesters have vowed to continue their rallies until Mubarak goes, and they seemed flush with a sense of victory and recharged determination after repelling pro-regime rioters who attacked Tahrir Square on Wednesday, sparking 48 hours of mayhem and pitched battles.

Nearly 100,000 people packed the downtown plaza, whose name means "Liberation," in a protest dubbed the "Friday of departure" in hopes it would be the day Mubarak goes. It was the biggest showing since a quarter-million people rallied Tuesday.

Crowds that included families with children flowed over bridges across the Nile into Tahrir, a sign the movement was not intimidated by the violence of the previous two days. In that fighting, pro-Mubarak combatants, some on horses and camels, hurled concrete, metal bars and firebombs, and unleashed barrages of automatic gunfire, but were eventually driven away.

The ruling National Democratic Party, accused by protesters of organizing the attack, denied any role, but called on its supporters to "adhere to a truce and not enter confrontations with others." Protesters say the regime organized the assault by police in civilian clothes and paid thugs.

Suleiman and Prime Minister Ahmed Shafiq promised no action would be taken against the protest camp. A curfew in place for a week but widely ignored was eased Friday, to run from 7 p.m. to 6 a.m.

The Tahrir clashes brought the death toll since Jan. 25 to 109 people. Among them was a reporter from a state-run newspaper who was shot by a sniper last week while photographing clashes from his balcony and died Friday — the first journalist death in the crisis.

Unlike those earlier protests, the atmosphere Friday in Tahrir Square was relaxed. Many brought fresh bread, water and fruit, and long lines formed at tables where tea was handed out. Celebrities of Egyptian cinema and TV joined the march, including Sherihan, a screen beauty from the 1980s and early 1990s.

In the morning, Defense Minister Hussein Tantawi visited the square, the highest government figure to do so. He reviewed the troops stationed there and mingled with protesters, trying to convince them that most of their demands have been met and they should go home.

Arab League chief Amr Moussa also came to the square in what appeared to be a trial balloon for running for Egypt's presidency.

His convoy was greeted with chants of "We want you as president, we want you as president!" Moussa, previously a foreign minister under Mubarak, has an elder statesman appeal, boosted by his tough rhetoric against Israel.

Asked by France's Europe 1 radio if he would consider a role in the transitional government or an eventual presidential run, Moussa replied, "Why say no?"

In a sign of cracks in some key regime pillars, Mohammed Rafat al-Tahtawi, the spokesman of Al-Azhar Mosque, the country's pre-eminent Islamic institution, announced on Al-Jazeera that he had resigned and was joining the protesters. Al-Azhar is a major source of support for Mubarak, giving his rule religious backing, and its top sheik has called for protesters to go home.

In a sign that Egypt's most powerful institution was sanctioning the demonstration, soldiers at the entrances to Tahrir checked IDs to keep out police in civilian clothes and ruling party members. The protesters themselves set up another ring of checks inside the army cordon.

Demonstrators held up signs reading "Now!" At one point, the crowd seemed to be a field of waving Egyptian red-black-and-white flags. Thousands prostrated themselves in the noon Muslim prayers then — immediately after uttering the concluding "God's peace and blessings be upon you" — they launched into chants of "Leave! Leave! Leave!" A man was lifted in his wheelchair over the heads of the crowd and he pumped his arms in the air.

The pro-government rioters of the past two days largely disappeared. In the afternoon, small groups of Mubarak supporters tried to move on the square, banging with sticks on metal fences to raise an intimidating clamor. But protesters throwing rocks pushed them back. More than two dozen people were injured, most of them slightly.

On the other side of Cairo, dozens of regime supporters carrying machetes and sticks set up an impromptu checkpoint on the ring-road highway encircling the city of 18 million. They stopped cars, asking for IDs, apparently trying to root out people heading to Tahrir to join the protest. One of the armed men wore a sign reading, "We are sorry, Mr. President."

Many of the protesters involved in the fighting still wore tattered bandages. Around the square were makeshift clinics, set up in the entrances of stores, including a KFC restaurant. Above one was the sign of an interlocking crescent and cross, the signs of Islam and Christianity.

Despite the call for Mubarak's immediate departure, Prime Minister Shafiq told Al-Arabiya that was "unlikely."

"Mubarak's remaining as president is a source of security for the nation," he said.

Trying to launch the transition with Mubarak in place, Vice President Suleiman has offered talks with all political forces over constitutional changes to ensure a free vote. Mubarak has said he will not run for re-election.

Suleiman said the invitation goes out to protest leaders and the regime's top foe, the Muslim Brotherhood. That was significant, suggesting the banned fundamentalist group could be allowed an open political role in the post-Mubarak era.

But so far the protest factions have stuck to their condition that Mubarak step down before any negotiations on the constitution.

ElBaradei's comments reflected a widely held view among protesters that unless Mubarak goes and a broader transitional government is put in place, the regime will try to limit reforms to preserve its hold on power. They dismiss as illegitimate Shafiq's government, appointed by Mubarak soon after the protests erupted.

Suleiman has talked of changing the constitution to ensure fair supervision of elections, loosen restrictions on who can run for president and impose a term limit for the presidency.

ElBaradei and other protest leaders demand more. They want an end to an emergency law that gives security forces near unlimited powers and demand greater freedom to form political parties. Currently, any new party effectively needs approval by Mubarak's ruling party. As a result, the existing opposition parties are largely shells with little popular support or organization.

Suleiman has not mentioned either issue. He served as intelligence chief and Mubarak's top aide until being elevated to vice president, and is mistrusted by some as a regime figure, but others have spoken him as an acceptable interim president.

ElBaradei said he respects Suleiman as someone to negotiate with over the transition.

ElBaradei said he was consulting with lawyers and experts to draw up a temporary constitution. He called for a transitional government headed by a presidential council of two or three figures, including a military representative. It would hold power for a year while a permanent constitution is drawn up, then elections could take place.

Still, he underlined that the protest movement is not seeking "retribution" or a purge of the ruling party, only a more level playing field. "Not everyone who worked with the regime should be eliminated," he said.

_____

AP correspondents Hamza Hendawi, Sarah El Deeb and Maggie Michael contributed to this report.

Protesters gather in Cairo Play Video Reuters – Protesters gather in Cairo

http://news.yahoo.com/s/ap/20110205/ap_on_bi_ge/ml_egypt

Time for Mubarak to go? Why Obama hedges

Fri Feb 4, 7:00 pm ET


In a press conference this afternoon, President Obama denounced the Egyptian government's acts of "suppression" and "violence" during the protests, and called for "an orderly transition process, right now." But, as he has throughout the crisis in Egypt, he stopped short of demanding that President Hosni Mubarak leave office immediately.

Mubarak has said he'll go in September, when elections are scheduled. But for the hundreds of thousands of protesters who thronged Tahrir Square again today, that's not good enough. So why won't Obama call for Mubarak to leave office now? To help answer that question, The Lookout spoke to Daniel Levy, co-director of the Middle East Task Force at the New America Foundation.

Levy explained that there are some legitimate constraints on what Obama can prudently do and say. To start, Levy said, he doesn't have the power to make Mubarak leave. "President Obama cannot wave a magic wand and get Mubarak onto a plane or into a retirement home," Levy said. "America has leverage, but it's not decisive leverage."

It's possible that Mubarak will hang on until September. "Right now, it looks like the regime is trying to play a game of digging in and sitting this thing out," he said.

That means a call by Obama for Mubarak to leave office could prove unsuccessful—which would be disastrous for America's negotiating power going forward. "If you play that card unsuccessfully, there's not a lot more you can do," Levy said. "You are very limited in your next escalatory move."

It would also do further damage to America's already diminished reputation on the world stage. "The more assertive America is, but fails to carry the day, the more exposed the limitations of its power become," Levy said. "The reality today is diminished American power. How much do you want to prove it?"

President Obama faces some genuinely thorny problems in weighing how to respond. But Levy said the Obama administration is opening itself to criticism that it has not more enthusiastically embraced the prospect of a genuinely democratic Egypt, and instead is "crouching into a defensive posture."

Why hold back when the values animating the protesters—democracy, freedom, and openness—are so in sync with America's own? In part, Levy said, it's because of what he called "an allergy to Islamists in positions of political participation and power in the Arab and muslim world." Numerous commentators on the American right have lately offered dark warnings about the Muslim Brotherhood, Egypt's major Islamist political party, but fears of political Islam exert an impact on the administration's thinking, too. These fears are misplaced, Levy argued. "You can't do genuine open democratic reform in the Arab world if you are only willing to accept a democracy that discriminates against political Islamists."

In addition, Levy said, some in the administration see advantages to the Egyptian army continuing to play a leading role in a post-Mubarak government. The United States has long had close ties to Omar Suleiman, the former military man who Mubarak this week appointed vice president. Indeed, in the 90s, Suleiman was the CIA's point man in Egypt for renditions, where America sent detainees to Egypt for brutal interrogations.

Finally, Levy said, Israel is "the elephant in the room." Mubarak's regime has been good for Israel, he explained, and not only because it preserved peace on her southern border. The larger factor, Levy argued, is that autocratic regimes don't need to be responsive to public opinion on issues like Israel's occupation of the West Bank. "You could take a very soft line on what happens to the Palestinians, if you're an Arab regime." By contrast, a democratic Egypt, he said, might look more like Turkey, another democracy, which is far less willing to go along with the current policies of the Israeli government.

And as Israel's main ally, that would put the United States in a difficult position. "Having to be responsive to Arab democracy and Arab public opinion is probably an impossible balancing act for America," said Levy.

(President Obama meets with Egyptian President Hosni Mubarak in the Oval Office of the White House, April 2009: Pablo Martinez Monsivais/AP)

http://news.yahoo.com/s/yblog_thelookout/20110205/ts_yblog_thelookout/time-for-mubarak-to-go-why-obama-hedges

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...