Wednesday, March 23, 2011

Nazri: Jangan kaitkan Datuk T degan Umno

Mac 23, 11 10:51pm

Kumpulan Datuk T, yang memiliki video seks yang didakwa membabitkan pemimpin pembangkang, tidak ada kaitan dengan Umno, kata ahli Majlis Tertinggi Umno Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz.

Beliau berkata ini kerana tiga individu berkenaan bertindak atas kapasiti mereka sendiri dan langsung tiada kaitan dengan Umno.

"Sebagai sebuah parti yang mempunyai tiga juta keahlian, jika ada salah seorang yang mempunyai niat dan motif tertentu, tiada apa yang boleh kita lakukan.

"Perlu faham (bahawa) mereka buat semua itu atas (kapasiti) individu, jadi jangan kaitkan mereka ini dengan Umno," katanya kepada pemberita di pejabatnya di Parlimen hari ini.

Beliau diminta mengulas mengenai bekas Ketua Menteri Melaka Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik, ahli perniagaan Datuk Eskay Shazryl Abdullah dan Bendahari Perkasa Datuk Shuib Lazim yang mengakui bahawa mereka adalah Datuk T atau "trio".

- Bernama


http://malaysiakini.com/news/159502

Siasatan video seks, polis panggil wartawan, editor

Mac 23, 11 10:42pm

Polis telah memulakan siasatan terhadap sekumpulan individu yang mendakwa mempunyai rakaman video seks membabitkan seorang pemimpin pembangkang.

Beberapa pengamal media telah dipanggil polis hari ini bagi membantu siasatan berhubung pendedahan video klip itu, yang ditayangkan untuk tontonan umum pihak media di Hotel Seri Carcosa di ibunegara Isnin lepas.

Difahamkan mereka dipanggil untuk memberitahu secara terperinci mengenai tayangan klip itu yang ditayangkan oleh satu kumpulan Datuk T.

Turut dipanggil ialah beberapa lagi wartawan kanan dan editor dari New Straits Times, The Star dan Malay Mail, yang juga merupakan kumpulan pertama melihat klip video berkenaan.

Keterangan mereka diambil di sebuah Ibu Pejabat Polis di Kuala Lumpur.

Siasatan itu dibuat ekoran laporan polis yang dibuat oleh Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, semalam, yang menafikan bahawa dirinya adalah lelaki dalam video berkenaan.

- Bernama


http://malaysiakini.com/news/159501

Johari sokong tubuh s'jaya diraja siasat video seks

Joseph Sipalan & Lee Way Loon
Mac 23, 11
8:55pm

Ahli parlimen PKR Sungai Petani, Datu Johari Abdul - yang sebelum ini mendedahkan orang di sebalik video seks yang didakwa melibatkan ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim - bersetuju dengan mereka supaya suruhanjaya siasatan diraja ditubuhkan untuk menentukan ketulenan klip tersebut.

NONEBercakap kepada Malaysiakini di lobi Parlimen, Johari menegaskan
bahawa siasatan mendalam ke atas video tersebut akan menyokong pendirianya bahawa lelaki yang melakukan seks dalam video tersebut adalah “100 peratus bukan Anwar”.

“Saya setuju dan saya menyokong (suruhjaya diraja dibentuk),” katanya yang bergegas untuk menghadiri mesyuarat di ibu pejabat PKR petang tadi.

Tengahari itu, Johari memberitahu satu sidang akhbar bahawa mereka di sebalik video seks tersebut adalah bekas ketua menteri Melaka, Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik dan ahli perniagaan Shazryl Eskay Abdullah.

Setiausaha agung PKR Saifuddin Nasution menambah bahawa individu ketiga - bendahari PERKASA, Datuk Shuib Lazim - juga sebahagian daripada kumpulan yang menayangkan video tersebut.

Shuib, yang merupakan bapa saudara Johari, adalah orang yang menjemput dan mengatur untuk ahli parlimen Sungai Petani itu menonton video tersebut di sebuah hotel di Kuala Lumpur pada hari Isnin.

Ekoran pendedahan Johari tersebut, Rahim dan Eskay mengadakan sidang akhbar hari ini dan mengaku mereka adalah orang di sebalik tayangan video seks tersebut.

[Baca berita penuh]


http://malaysiakini.com/news/159499

P'raya Sarawak: Undi 16 April, penamaan 6 April

P'raya Sarawak: Undi 16 April, penamaan 6 April
Mac 23, 11 12:17pm

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan hari penamaan calon untuk pilihan raya negeri Sarawak pada 6 April manakala hari pengundiannya pula jatuh pada 16 April.

Ini bermakna tempoh berkempen adalah selama 10 hari.

DUN Sarawak dibubarkan kelmarin yang mana secara perlembagaan, pilihan raya hendaklah diadakan sebelum Julai tahun ini.

BN Sarawak yang lama dipimpin Ketua Menteri Tan Sri Abdul Taib Mahmud menguasai 63 daripada 71 kerusi dalam dewan manakala pembangkang pula dengan tujuh kerusi, termasuk satu masing-masing milik bebas dan Parti Cinta Malaysia.

Kali terakhir Sarawak mengadakan pilihan raya DUN ialah pada 20 Mei 2006.

Sementara itu, Bernama melaporkan pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata SPR telahpun menerima pemakluman rasmi dari Yang Dipertua Negeri Sarawak Tun Abang Muhammad Salahuddin Abang Barieng pada 21 Mac lalu berhubung pembubaran DUN Sarawak.

"Dengan ini kita mengumumkan 23 Mac tarikh keluar writ iaitu hari ini, 25 Mac tarikh notis pilihan raya, 6 April hari penamaan calon, 16 April tarikh pengundian," katanya pada sidang media di Kuching hari ini.

Beliau berkata SPR akan menggunakan daftar pemilih suku pertama, kedua, ketiga dan empat tahun 2010 yang diwartakan pada 25 Mac iaitu membabitkan seramai 979,796 pengundi iaitu 961,433 pemilih biasa dan 18,363 pemilih pos.

Katanya pengundi boleh membuat semakan maklumat pusat mengundi dan saluran mangundi mereka melalui laman web rasmi SPR, melalui khidmat pesanan ringkas (SMS) atau menghubungi terus ke pejabat SPR.

Abdul Aziz berkata bagi pilihan raya Sarawak kali ini, seramai 24,379 pegawai SPR termasuk 71 pegawai pengurus pilihan raya (RO) akan ditugaskan di setiap kawasan pilihan raya iaitu membabitkan 1,740 pusat pengundi dan 2,561 saluran pengundi.

Beliau berkata di segi bajet, RM50 juta digunakan oleh SPR untuk menampung kos logistik termasuk penggunaan dua pesawat ringan, helikopter (24), bot laju (63), perahu panjang (919) selain kenderaan pacuan empat roda (4,124).

Katanya SPR juga akan memastikan semua pusat penjumlahan undi mempunyai kemudahan perhubungan iaitu telefon talian tetap untuk memastikan proses penjumlahan undi dapat dibuat dengan lebih lancar.

"Untuk melancarkan proses pada hari mengundi, SPR juga mendapatkan bantuan pasukan polis bagi kawasan-kawasan yang jauh di pedalaman untuk memastikan peti undi selamat sampai di pusat penjumlahan," katanya.

Dalam pada itu, Abdul Aziz berkata SPR juga akan menyerahkan kuasa kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk mengambil sebarang tindakan jika ada calon dan parti yang bertanding melanggar Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 (Akta 5).

Katanya sebarang laporan rasuah yang dilaporkan kepada SPR akan diserahkan kepada SPRM untuk tindakan lanjut kerana mereka lebih arif dan pakar dalam bidang tersebut.

"SPRM juga diberi kuasa untuk memantau apa-apa aktiviti bagi memastikan mana-mana orang yang melanggar Akta 5 disiasat dan didakwa," katanya.


http://malaysiakini.com/news/159411

MB: Yayasan Selangor mampu belanja RM250,000

Salhan K Ahmad
Mac 23, 11
7:42pm

Menteri besar Tan Sri Khalid Ibrahim berkata beliau tidak takut dalam menghadapi dakwaan berhubung perbelanjaan yang dibuat untuk menyambut ulang tahun ke-40 Yayasan Selangor.

Khalid berkata yayasan itu mempunyai wang yang cukup untuk menampung perbelanjaan berjumlah RM250,000 itu.


"Tapi sudah tentu menteri besar peka kalau orang rasa kita belanja mewah. Itu tanggungjawab saya sebab kita tidak mahu duit amanah rakyat disalahgunakan," katanya lagi.

Menurutnya, jumlah itu jauh lebih rendah berbanding wang yang dimiliki yayasan berkenaan.

"Itulah sebabnya (kos) perayaan RM250,000 itu agak sedikit (untuk) Yayasan Selangor. Dia dah ada duit, jadi dia gila hendak menggunakan duit tersebut.

"Jadi itu sebabnya kita tahan (daripada digunakan oleh Yayasan Selangor).

"Maknanya Yayasan Selangor mempunyai dana yang cukup untuk itu," katanya lagi dalam satu sidang media khas hari ini.

Tambahnya, beliau telah meminta pengurusan Yayasan Selangor termasuk pengurus besarnya menjalankan tugas dengan baik.

"Kalau tidak, kontraknya tidak akan disambung," tegasnya.

Menjawab soalan, Khalid berkata beliau tidak akan memecat pengurus besar itu, Ilham Marzuki yang didakwa gagal mengurus yayasan berkenaan.


http://malaysiakini.com/news/159494

Khalid: Akaun Yayasan Selangor 'mantap'

Salhan K Ahmad
Mac 23, 11
6:57pm

Menteri besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim hari ini tampil membuat penjelasan mengenai akaun Yayasan Selangor yang dilaporkan mengalami defisit sehingga RM7.41 juta pada tahun lalu.

Khalid berkata, akaun yayasan itu berada dalam keadaan "mantap" dengan jumlah harta melebihi RM300 juta, selain lebihan dalam akaun sebanyak RM100 juta dan deposit tunai melebihi RM50 juta.

"Kalau orang kata yayasan akan bankrap, agak lama sedikit, sekurang-kurangnya 90 tahun lagi (sebelum bankrap).

"Ada sesetengah (orang) dia tak biasa mengira, dia tak pakai mesin kira, dia kira satu tahun saja.

"Saya tengok (ada) blogger takut Yayasan Selangor akan bankrap. Saya harap Yayasan Selangor akan hidup lebih lama daripada blogger ini," katanya lagi secara berseloroh.

Beliau berkata demikian dalam satu sidang media khas untuk menjelaskan isu berkenaan hari ini.

NONEJelasnya, defisit atau lebihan ke atas akaun berkenaan bukanlah perkara aneh dan ia tidak boleh dilihat untuk satu-satu masa sahaja.

Katanya, yayasan itu mencatat defisit sebanyak RM10 juta pada 2005, RM8.1 juta pada 2006 dan juga RM3.9 juta pada 2010.

Namun, yayasan itu juga mencatat lebihan sebanyak RM40.13 juta pada 2007, RM128 juta pada 2008, dan juga RM25.7 juta pada 2009.

Beliau turut menolak dakwaan bahawa yayasan itu telahpun mengeluarkan penyata akaun sebelum tahun 2008.

Khalid menyifatkan pihak yang membuat dakwaan itu "tidak tahu proses dan peraturan mengeluarkan penyata kewangan bagi sebuah organisasi."

Jelasnya, yayasan itu tidak pernah mengeluarkan laporan kewangan yang disahkan sejak 2004.

Katanya, yayasan itu hanya diarahkan untuk menyediakan laporan kewangan selepas 2008 – bagi laporan kewangan untuk tahun-tahun yang tidak pernah dilaporkan selepas itu.

Khalid juga berkata, laporan untuk tahun 2005, 2006, 2007, 2008 dan 2009 hanya dikeluarkan pada tahun lalu.

Tambahnya, yayasan itu juga tidak pernah mengadakan mesyuarat agung tahunan untuk meluluskan penyata kewangan berkenaan.

"Semua ini boleh disemak di Suruhanjaya Syarikat Malaysia," katanya lagi.


http://malaysiakini.com/news/159483

Isu pengharaman judi: PAS tak tunduk, kata Fatah

Isu pengharaman judi: PAS tak tunduk, kata Fatah
Mac 23, 11 3:31pm

Pas tidak akan tunduk dalam isu pengharaman judi, meskipun parti itu bersedia mengkaji semula larangan terhadap aktiviti perjudian di Kelantan, kata Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Kewangan, Ekonomi dan Kebajikan Negeri, Abdul Fatah Harun.

Menurut beliau, kajian itu hanya bagi menentukan bidang kuasa pihak berkuasa kerajaan tempatan dalam mengambil tindakan terhadap mana-mana pihak yang menjual tiket judi di luar premis perniagaan.

NONE"Undang-undang kecil pihak berkuasa tempatan jelas tidak membenarkan kegiatan perjudian dilakukan dalam premis di kawasan pihak berkuasa kerajaan tempatan, sebagaimana mengikut Akta Kerajaan Tempatan.

"Tidak timbul soal kita tunduk kepada tekanan mana-mana pihak menyebabkan kerajaan negeri bercadang mengkaji semula undang-undang melarang kegiatan perjudian di negeri ini," katanya kepada Bernama di Rantau Panjang, hari ini.

Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, dua minggu lalu berkata beliau akan meminta Penasihat Undang-Undang mengkaji semula dari segi undang-undang dalam pengharaman kegiatan perjudian di negeri ini.


http://malaysiakini.com/news/159447

Pulapol kini selamat dan terkawal - Komandan

Mac 23, 11 1:36pm

Pusat Latihan Polis (Pulapol) di Jalan Semarak, di Kuala Lumpur, kini berada dalam keadaan selamat dan terkawal daripada penularan virus Adeno, kata Komandan Pulapol, SAC Zulkifli Mohamed.

Beliau berkata, keadaan terkawal itu berlangsung sejak Isnin lalu tetapi pihak Kementerian Kesihatan masih lagi menjalankan pemantauan di situ.

azlan"Alhamdulillah, sekarang keadaan sudah terkawal dan selamat. Latihan perbarisan untuk Hari Polis oleh pasukan-pasukan luar seperti FRU (Unit Simpanan Persekutuan) dan Trafik juga sudah dilakukan di dalam Pulapol,” katanya hari ini.

Jumlah pelatih dan kakitangan Pulapol yang masih lagi dirawat di Hospital Kuala Lumpur (HKL) kerana jangkitan virus tersebut juga telah berkurangan, katanya.

"Sekarang hanya dua orang sahaja yang ditempatkan di Unit Rawatan Rapi (ICU) iaitu seorang pelatih inspektor wanita dan seorang pelatih inspektor lelaki.

"Yang masih berada di wad biasa HKL hanyalah seramai enam orang iaitu dua pelatih inspektor wanita, dua pelatih inspektor lelaki, seorang konstabel lelaki dan seorang kakitangan.

"Jumlah pengasingan pula hanya 219 orang di mana banyak perbezaan dengan sebelum ini,” katanya.

Bagaimananapun kata Zulkifli, kawasan asrama pelatih masih ditutup kepada kunjungan pihak luar.

Jangkitan virus yang menular sejak 4 Mac lalu telah meragut nyawa dua pelatih.

- Bernama


http://malaysiakini.com/news/159426

9,239 calon SPM peroleh semua A

Mac 23, 11 12:28pm

Seramai 9,239 calon berjaya mendapat keputusan gred cemerlang (A+,A dan A-) dalam semua mata pelajaran bagi keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun lepas berbanding 7,987 calon pada 2009 iaitu peningkatan seramai 1,252 calon.

Keputusan itu adalah yang terbaik dalam tempoh empat tahun, kata Ketua Pengarah Pelajaran Datuk Abd Ghafar Mahmud semasa mengumumkan analisis keputusan SPM di Putrajaya hari ini.

Beliau berkata seramai 363 calon berjaya mendapat A+ bagi semua mata pelajaran yang diduduki berbanding 214 calon pada 2009 dan calon yang mendapat sekurang-kurangnya kepujian atau gred C bagi semua pelajaran juga meningkat iaitu daripada 60,114 calon kepada 68,114.

"Bilangan calon yang memperoleh pencapaian semua A, meningkat bagi calon yang mengambil sembilan dan sepuluh mata pelajaran sementara pencapaian calon yang mendapat semua A bagi yang mengambil 11 dan 12 mata pelajaran adalah menurun," katanya.

Katanya bilangan calon yang gagal atau memperoleh gred G bagi semua mata pelajaran pula katanya, menunjukkan penurunan seramai 104 calon iaitu seramai 2,773 pada tahun lepas berbanding 2,877 pada 2009.

"Jadi calon yang mendapat gred Cemerlang Tertinggi adalah masih terlalu sedikit berbanding bilangan calon yang gagal semua mata pelajaran iaitu 2,773 calon," katanya.

Abd Ghafar berkata pencapaian calon sekolah swasta dan calon sekolah tajaan agensi selain kementerian, seramai 40 calon berjaya memperoleh gred cemerlang semua mata pelajaran berbanding 41 calon pada 2009.

Bagi calon yang berkeperluan khas pula, 319 calon berjaya mendapat sijil SPM dan daripada jumlah itu tujuh calon mendapat keputusan semua A bagi semua mata pelajaran yang diduduki.

Mengenai pencapaian mata pelajaran pula 55 mata pelajaran menunjukkan peningkatan prestasi melebihi tiga peratus untuk gred cemerlang, 39 lagi stabil dan sembilan menurun.

Bagi gred kepujian (B+,B,C+,C) sebanyak 18 mata pelajaran meningkat, 43 stabil manakala 42 menurun dan kategori lulus pula (D dan E) sebanyak lima mata pelajaran adalah stabil dan 31 lagi menurun melebihi tiga peratus.

Abd Ghafar berkata bagi kategori gagal (G) enam mata pelajaran menunjukkan penurunan, 93 stabil dan empat meningkat.

Mengenai pencapaian sekolah pula, sebahagian besar sekolah dirumuskan berada dalam kategori pencapaian sekolah Cemerlang, Baik dan Memuaskan, hanya sebilangan kecil iaitu 66 sekolah memperoleh pencapaian berpotensi.

Beliau berkata pencapaian calon mengikut lokasi turut meningkat dan jurang perbezaan antara bandar dan luar bandar dapat dikurangkan sebanyak 0.18 Gred Purata Nasional (GPN).

"Pencapaian calon luar bandar dalam mata pelajaran Bahasa Melayu dan Sains adalah lebih baik daripada pencapaian di bandar sementara jurang prestasi dalam Bahasa Inggeris, Sejarah, Matematik, Pendidikan Islam dan Pendidikan Moral masih perlu dipertingkatkan," katanya.

--Bernama


http://malaysiakini.com/news/159415

Pelajar Cina dapat A+ dalam Tasawwur Islam

Mac 23, 11 3:18pm

Seorang pelajar berbangsa Cina mencatatkan sejarah tersendiri apabila memperoleh A+ bagi mata pelajaran Tasawwur Islam dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia yang keputusannya
diumumkan hari ini.


Wong Yujing, 18, dari Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Sulaiman, adalah antara 17 pelajar cemerlang Terengganu yang mendapat 10A+ dalam mata pelajaran Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Pendidikan Moral, Sejarah, Matematik, Matematik Tambahan, Fizik, Kimia, Biologi dan Tasawwur Islam.

"Mata pelajaran Tasawwur Islam saya ambil kerana minat dan ingin tahu mengenai agama Islam," kata anak sulung daripada tiga beradik ketika ditemui pemberita di sekolahnya di Kuala Terengganu hari ini.

Katanya beliau berminat mengikuti mata pelajaran tasawwur sejak di tingkatan empat lagi dan dia banyak dibantu oleh rakan-rakan Melayu yang mengikuti mata pelajaran itu.

Wong, dari Kampung Gong Badak berkata, beliau membaca buku teks mata pelajaran tasawwur dan cuba memahaminya dengan mendalam.

"Dalam buku teks semua ada tentang tasawwur dan kita kena rajin mentalaah. Begitu juga mata pelajaran lain, saya tekun mempelajarinya.

"Saya tidak suka tangguh buat kerja rumah. Saya akan pastikan kerja rumah siap seperti yang dijadualkan," kata Wong yang ingin melanjutkan pelajaran di bidang kejuruteraan di Amerika Syarikat atau England.

- Bernama


http://malaysiakini.com/news/159442

'Video seks umpan BN beli MP Pakatan'

'Video seks umpan BN beli MP Pakatan'
Hazlan Zakaria
Mac 23, 11
2:42pm

BN sedang menggunakan video seks yang didakwa memaparkan lelaki mirip ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai umpan untuk beli ahli parlimen pembangkang, dakwa pemimpin PKR hari ini.

Setiausaha agung PKR, Saifuddin Nasution berkata, adalah jelas itulah rancangan mereka untuk menunjukkan video tersebut kepada ahli parlimen PKR bagi menimbul keraguan dan membuat tawaran membeli mereka.

NONEBeliau menegaskan demikian dalam satu sidang media di ibupejabat PKR
di Petaling Jaya hari ini yang turut dihadiri ahli parlimen PKR Sungai Petani, Datuk Johari Abdul (kanan) yang mendakwa percubaan seumpama itu turut dibuat terhadapnya.


Johari berkata, beliau telah ditunjukkan video itu pada hari Isnin dan ditawarkan untuk dibawa bertemu Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau mendakwa, bekas ketua menteri Melaka, Tan Sri Abdul Rahim Tamby Chik turut hadir.

Johari berkata, Abdul Rahim memberitahunya yang dia boleh mengatur satu pertemuan dengan perdana meteri, dan mereka akan 'menjaganya', serta menguruskan keperluan kewangan dan keselamatannya.

NONEKatanya, dia mengesyaki BN mahu dia melompat parti dengan tawaran imbuhan kewangan dan mereka cuba menggoncang kepercayaannya terhadap Anwar dengan menunjukkan video seks - yang didakwa memaparkan ketua umum PKR itu melakukan aksi seks dengan wanita yang tidak dikenalinya - kepadanya.

Johari juga berkata Abdul Rahim (kiri) kemudiannya memintanya membawa lebih banyak ahli parlimen Pakatan untuk menonton video tersebut.

Katanya, beliau mengesyaki motif mereka ialah untuk menarik lebih ramai ahli parlimen supaya menentang Anwar dan PKR.

Saifuddin pula mencelah bahawa mereka menunjukkan video tersebut serta berjanji imbuhan.

Ahli parlimen Sungai Petani itu berkata, beliau kemudianya menghubungi bapa saudaranya untuk mengatur bagi lima lagi ahli parlimen PKR melihat menyaksi video itu semalam, seperti yang dikehendaki oleh Abdul Rahim, selepas beliau menonton video itu pada hari Isnin.

Dalam sidang akhbar bersama ahli parlimen Pakata kemudiannya, Johari mengenalpasti lime ahli parlimen berkenaan sebagai Datuk Kamarul Baharin Abbas (Teluk Kemang), Rashid Din (Merbok), Azan Ismail (Indera Mahkota), Amran Ab Ghani (Tanah Merah) dan Abdullah Sani (Kuala Langat).

Bagaimanapun , katanya, walaupun selepas menunggu selama dua jam dari pukul 3.30 hingga 5.30 petang di hotel Flamingo di Ampang , tempat beliau menyaksi video itu, tetapi Abdul Rahim dan Shazryl tidak hadir.

Kenyataa akhbar

[Baca berita penuh]


http://malaysiakini.com/news/159437

PKR dakwa Rahim Thamby Chik, Eskay terbabit

PKR dakwa Rahim Thamby Chik, Eskay terbabit
Hazlan Zakaria
Mac 23, 11
1:31pm

Ahli parlimen PKR Sungai Petani, Datuk Johari Abdul mendakwa bekas ketua menteri Melaka, Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik dan Datuk Shazryl Eskay Abdullah - bekas konsul besar Thailand di Malaysia - adalah mereka di sebalik video seks yang didakwa melibatkan ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Bercakap dalam satu sidang media di ibupejabat PKR di Petaling Jaya, Johari mendakwa Eskay adalah individu utama di sebalik penayangan video tersebut dan menjadi suara latar bercerita mengenainya.

NONE

Johari mendakwa, Eskay telah menunjukkan kepadanya video tersebut pada hari Isnin dalam sebuah bilik suit di Hotel Flamingo di Ampang, Selangor - iaitu hanya beberapa jam selepas ia ditunjukkan kepada wartawan dan editor.

Katanya, selepas berbual, Eskay tiba-tiba menekan butang 'play' dan memainkan video tersebut di skrin besar komputer dalam bilik itu. Menurut Johari menyaksikan keseluruhan video tersebut.

Katanya, selepas itu, bekas ketua menteri Melaka, Abdul Rahim, masuk ke bilik tersebut menemui mereka.

Isnin lalu, satu video seks seorang lelaki yang mirip ketua umum PKR, Datuk Anwar Ibrahim, dipertontonkan kepada wartawan dan
editor akhbar media perdana dan media alternatif di sebuah hotel mewah di Kuala Lumpur. Anwar telah menafikan terbabit dalam video tersebut.

Menurut Johari lagi, beliau kemudiannya menghubungi bapa saudaranya, yang menurut setiausaha agung PKR, Saifuddin Nasution, adalah seorang ahli perniagaan dan bendahari PERKASA, Datuk Shuib Lazim, untuk mengadakan pertemuan.

Beliau kemudiannya menemui bapa saudaranya itu pada jam 4 petang hari Isnin di Hotel De Palma, sebelum dibawa ke Hotel Flamingo.

Selepas melihat video tersebut, Johari berkata, beliau berbincang dengan pemimpin PKR mengenai langkah seterusnya.

Johari, bagaimanapun, menegaskan bahawa lelaki yang dilihatnya melakukan aksi seks dengan seorang wanita tidak dikenali dalam video tersebut, bukanlah Anwar.

Beliau menjelaskan ia kerana terdapat beberapa perbezaan fizikal antara Anwar dan lelaki dalam video tersebut.

NONEMenurut Johari, mereka yang kenal rapat dengan Anwar akan tahu itu bukan ketua umum PKR tersebut

Beliau kemudiannya menyebut empat ciri-ciri fizikal utama 'pelakon' tersebut dalam video hitam putih itu - berkulit terlalu cerah, punggungnya berisi, bahunya terlalu lebar dan tegap berbanding dengan Anwar, serta berperut buncit.

Sebaliknya, tambah beliau, mereka yang kenal rapat dengan Anwar akan tahu bahawa punggungnya 'tirus' (nipis), bahunya tidak berisi dan perutnya tidak buncit.

"Kulit Anwar juga tidak cerah, kita semua tahu warna kulit beliau," katanya


Kenyataan akhbar

[Baca berita penuh]


http://malaysiakini.com/news/159424

Hak saya pertahankan polis, kata Hisham

Joseph Sipalan
Mac 23, 11
12:57pm

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein hari ini tampil mempertahankan pasukan polis, dengan mencabar pembangkang membuktikan bahawa polis bersubahat dalam dakwaan skandal seks terbaru terhadap ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

NONEBeliau menyangkal dakwaan bahawa tayangan video seks kontroversi
itu sebagai satu permulaan kepada ulangan kepada perbicaraan liwat pertama terhadap Anwar dalam 1998, dengan menegaskan bahawa dakwaan konspirasi oleh pembangkang itu, hanya untuk mengalih perhatian bagi mengaburi kebenaran.

Kali ini, tegasnya, beliau tidak akan duduk diam membiarkan mereka mempolitikkan isu tersebut.

Bercakap dalam satu sidang akhbar hari ini, Hishammuddin menegaskan bahawa beliau mempunyai hak untuk mempertahankan integriti pasukan polis.

Hishammuddin berkata, semua putarbelit itu adalah untuk mencemarkan imejnya apabila ada pihak mendakwa "DNA ialah satu konspirasi, Saiful satu konspirasi, video (seks) satu konspirasi" - merujuk kepada perbicaraan kes tuduhan liwat terhadap Anwar yang sedang berjalan sekarang.

Oleh itu, beliau mencabar semua pihak yang menuding jari kepada beliau dan pasukan polis, supaya membuktikannya.

Semalam, peguam Anwar - Sankara Nair - berkata dalam satu kenyataan bahawa pelanggannya mempunyai hak untuk mengandaikan 'polis bersubahat' dalam tayangan video seks tersebut.

Katanya, langkah Anwar membuat laporan polis semalam, mungkin digunakan sebagai asas untuk menangkap dan mendakwa beliau (Anwar), seperti yang berlaku pada 1998, dalam kes pertama liwat terhadapnya.

[Baca berita penuh]


http://malaysiakini.com/news/159419

NGO: Demi untung, jangan korbankan nyawa rakyat!

NGO: Demi untung, jangan korbankan nyawa rakyat!
Mac 12, 11 10:35am

Dua pertubuhan bukan kerajaan secara terbuka meluahkan bantahan mereka berhubung tindakan kerajaan meluluskan pusat pemprosesan tanah jarang (rare earth) yang paling besar di dunia, di Gebeng, Kuantan.

NONESehubungan itu, Sahabat Alam Malaysia (SAM) dan Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) mendesak kerajaan supaya segera membatalkan projek berkenaan.

“... amat khuatir dengan keputusan kerajaan negeri Pahang untuk meneruskan dengan cadangan kilang nadir bumi di Gebeng di sebalik hakikat bahawa kilang ini hanya menanti bencana untuk berlaku.

Berdasarkan kepada semua risiko ini, adakah kerajaan bersedia untuk mengorbankan nyawa demi untuk mendapatkan keuntungan?” soal presiden dua pertubuhan itu, SM Mohamed Idris.

Menurutnya, SAM pada 2007 telah dijemput oleh kerajaan Terengganu untuk memberikan taklimat mengenai bahaya nadir bumi berdasarkan pengalamannya menangani pendedahan sisa radioaktif di Bukit Merah, Perak.

Berikutan itu, projek berkenaan telah ditolak oleh kerajaan Terengganu.

“Dalam tempoh tiga tahun lalu, CAP dan SAM membantah dengan bersungguh-sunguh cadangan kilang nadir bumi memandangkan potensinya kepada kesan alam sekitar dan kesihatan awam daripada radioaktif dan sisa berbahaya yang dihasilkan olehnya,” katanya.

NONEMohamed Idris juga mempertikaikan tindakan kerajaan BN yang membisu berhubung projek bernilai RM700 juta itu. Katanya, lebih membimbangkan projek pemprosesan tanah jarang itu tidak memerlukan penilaian kesan alam sekitar lengkap.

“Penilaian kesan alam sekitar lengkap tidak diperlukan memandangkan terdapat kelemahan dalam undang-undang kita. Oleh itu tidak terdapat sebarang ruang bagi orang ramai untuk meneliti cadangan langkah pencegahan dan potensi risiko dan mengemukakan bantahan mereka.

“Syarikat itu menyatakan terdapat pendedahan paras rendah kepada radiasi. Keadaan ini amat membimbangkan memandangkan tidak terdapat paras selamat atau nilai ambang pendedahan radiasi pengionan.

NONE“Jangka panjang, pendedahan paras rendah (kronik) kepada radiasi amat berbahaya kerana tisu hidup dalam tubuh boleh mengalami kerosakan oleh radiasi pengionan,” katanya.

Menurut Mohamed Idris, pendedahan kepada sisa radioaktif boleh menyumbang kepada peningkatan insiden leukaemia awal kanak-kanak, kanser, keguguran, mencacatkan system imun dengan bilangan sel darah putih rendah yang luar biasa, paras plumbum yang tinggi dalam kalangan kanak-kanak yang boleh membawa kepada keracunan plumbum.

“Kanak-kanak lebih mudah terjejas kepada kesan bahaya bencana radiasi berbanding penduduk umum kerana tubuh mereka menyerap dan memetabolismekan bahan secara berbeza, dan kerana mereka lebih cenderung mendapat kanser tertentu daripada pendedahan itu.

NONE“Terdapat juga kemungkinan yang tinggi bahawa kanak-kanak yang lahir daripada ibu bapa yang terdedah kepada radiasi boleh terjejas oleh pendedahan itu juga,” katanya.

Menurutnya, isu lain yang dikhuatirkan ialah tidak terdapat cara yang selamat untuk melupuskan sisa yang dijana daripada loji penapisan itu.

Justeru, kerajaan kata Mohamed Idris perlu menjawab sama ada mereka bersedia mengorbankan nyawa rakyat demi mendapatkan keuntungan.


http://malaysiakini.com/news/158404

K'jaan jamin loji radioaktif di Gebeng tak bahaya

K'jaan jamin loji radioaktif di Gebeng tak bahaya
Mac 23, 11 8:46am

Kerajaan memberi jaminan bahawa pembinaan loji pemprosesan logam radioaktif tanah jarang (rare earth) di Gebeng, Kuantan, yang bernilai hampir RM700 juta, adalah selamat dan tidak membahayakan kesihatan awam.

biomalaysia 2008 071008 maximus ongkiliMenteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Seri Maximus Ongkili berkata ini kerana sisa-sia yang akan dikeluarkan atau terhasil daripada pengilangan bahan mentah daripada loji Syarikat Lynas (M) Sdn Bhd itu mengandungi tahap bahan radioaktif yang rendah.

"Berdasarkan piawaian antarabangsa yang dikeluarkan oleh Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA), sisa seperti ini ditakrifkan sebagai bukan sisa radioaktif tetapi merupakan sisa industri yang mengandungi bahan radioaktif semulajadi.

"Kilang ini selamat bagi orang awam dan kita akan pastikan syarikat ini patuhi prosedur pemprosesan. Ia berbeza daripada loji Asian Rare Earth," katanya ketika menggulung perbahasan usul menjunjung kasih titah ucapan Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin di Dewan Rakyat, semalam.

Loji Asian Rare Earth (ARE) merujuk kepada loji logam 'rare earth' Mitsubishi Chemical di Bukit Merah, Ipoh, yang dikatakan menyebabkan sekurang-kurangnya enam kes leukemia di kalangan masyarakat setempat sebelum ditutup pada 1992 ekoran protes awam.

NONEIsu kesan radiasi projek pemprosesan 'rare earth' di Gebeng antara lain dibangkitkan Fuziah Salleh (PKR-Kuantan) dan Dr D Jeyakumar (PSM-Sungai Siput) yang mempertikaikan rasional kerajaan meluluskan pembinaan loji itu walaupun mendapat tentangan khususnya daripada rakyat Kuantan.

'Perlepasan cukai'

Ongkili berkata langkah-langkah keselamatan akan dan sentiasa diambil untuk merendahkan lagi kemungkinan bahaya sinaran dan pencemaran dari sisa tersebut mengikut amalan konsep ALARA (As low as reasonably achieveable-Paling rendah mengikut budi bicara yang boleh dicapai).

Beliau berkata selain Lembaga Pelesenan Tenaga Atom (LPTA), Lynas juga dikehendaki mematuhi semua keperluan perundangan yang ditetapkan oleh beberapa lagi badan penguatkuasa lain sebelum sesuatu lesen dikeluarkan.

NONE"Pihak syarikat juga telah dikehendaki mengambil langkah-langkah pencegahan dan keselamatan yang ketat bagi memastikan pekerja, orang awam, harta benda dan alam sekitar tidak terdedah kepada kemungkinan bahaya sinaran dan pencemaran (sekiranya ada) dari sisa tersebut," katanya.

Menurutnya Lynas juga menggunakan sumber bahan mentah Australia yang mengandungi satu per lima puluh kandungan radioaktif berbanding dengan bahan mentah yang digunakan oleh Syarikat Asian Rare Earth (ARE).

NONEMenjawab soalan Fuziah mengapa Lynas diberi insentif pelepasan cukai selama 12 tahun, Ongkili berkata ia merupakan insentif biasa yang diberikan kepada syarikat-syarikat pelaburan besar yang dijangka mencipta peluang aktiviti ekonomi hiliran yang besar.

Kepada satu satu soalan lain, Ongkili berkata kebanyakan negara menolak untuk membina loji pemprosesan logam radioaktif pada 30 tahun lalu kerana khuatir berlakunya pencemaran sisa bahan berkenaan memandangkan ketika itu masih tidak ada teknologi mengenai pengurusan sisa radioaktif terutamanya jika berlaku sebarang kebocoran.

- Bernama


http://malaysiakini.com/news/159397

Alkitab: K'jaan berlembut soal cop, nombor siri

Alkitab: K'jaan berlembut soal cop, nombor siri
Mac 22, 11 7:39pm

Kerajaan persekutuan bersetuju syarat meletakkan nombor siri dan mencop mohor kementerian dalam negeri pada semua alkitab Injil berbahasa Melayu tidak lagi akan dikuatkuasakan kata, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala.

Sebaliknya kerajaan hanya mensyaratkan perkataan 'Untuk Agama Kristian' dicetak dengan huruf Arial, bersaiz 16 dengan jelas. Sebarang perkataan lain tidak lagi dibenarkan untuk dicop dalam Injil.

Cadangan itu dikemukakan kepada perwakilan Persekutuan Kristian Malaysia (CFM), Konsul Gereja-Gereja Malaysia (CCM), kumpulan Kristian yang berkaitan bersama penasihat undang-undang masing-masing pada mesyuarat 18 Mac.

Hadir sama pada mesyuarat itu adalah Idris dan peguam negara, Tan Sri Abdul Gani Patail.

Berikut kenyataan penuhnya:

Kerajaan Malaysia ingin mengulangi kenyataan yang dikeluarkan sejak Mac 15 lalu, bahawa Kerajaan telah memberi arahan untuk mengeluarkan semua Kitab Injil yang diterjemahkan dalam Bahasa Malaysia di Pelabuhan Klang dan Kuching.

Namun demikian, sehingga kini, kumpulan penganut agama Kristian yang mengimpot Kitab
Injil masih belum lagi mengutip buku-buku Kitab tersebut oleh kerana mereka tidak bersetuju dengan meletakkan cop atau nombor siri pada Kitab yang dikeluarkan.

Menurut Datuk Seri Hishamuddin Hussein, Menteri Dalam Negeri, tindakan untuk meletakkan cop atau nombor siri adalah menurut piawaian; contohnya Kitab Al-Quran yang diimpot ke dalam negara juga disemak sebagai salinan yang dibenarkan dan telah diletakkan cop serta nombor siri sebelum diedarkan. Kitab Al-Quran yang tidak dibenarkan pengeluarannya akan disita dan dimusnahkan.

Maka, tindakan untuk meletakkan cop atau nombor siri untuk Kitab Injil dalam Bahasa Malaysia mahupun Kitab Al-Quran tidak sepatutnya dilihat sebagai penghinaan ke atas kesucian Kitab tersebut. Disertakan adalah salinan cop atau nombor siri yang telah dicetak pada Kitab Al-Quran.

Sebuah jawatankuasa khas Kabinet telah ditubuhkan berasaskan perkara ini, ianya diketuai oleh Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri, Menteri Dalam Negeri, Menteri Perpaduan, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Bahagian Undang-Undang dan Hal-Ehwal Parlimen), Menteri Hal-Ehwal Agama dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri / Ketua Pegawai Eksekutif PEMANDU yang telah berbincang pada Mac 17, 2011 tentang isu-isu yang ditangani demi mencari jalan penyelesaian.

Jalan penyelesaian mesti memanfaatkan kedua-dua belah pihak dalam menangani perbezaan
pendapat antara penganut agama Kristian dan Islam, terutamanya dalam konteks undang-undang yang berkaitan di negara ini.

Lantaran itu, pada Mac 18, 2011, Datuk Seri Idris Jala dan Tan Sri Abdul Gani Patail, Peguam Negara Malaysia telah bertemu dengan wakil-wakil dari Persekutuan Kristian Malaysia (CFM), Konsul Gereja-Gereja Malaysia (CCM), kumpulan Kristian yang berkaitan bersama penasihat undang-undang masing-masing.

Dalam mesyuarat ini, Idris berkata, “Saya dan Peguam Negara mewakili pihak Kerajaan telah pun membincangkan jalan penyelesaian yang kami percaya akan memanfaatkan kesemua pihak yang terlibat.”

Jalan penyelesaian yang telah dibentangkan oleh Kerajaan adalah seperti berikut:

1. Kitab Injil yang sekarang masih ditahan di Kuching dan Pelabuhan Klang akan dikeluarkan dengan perkataan “Untuk Agama Kristian” yang akan dicop secara jelas menggunakan huruf cetak “Arial / Saiz 16 dengan jelas / Bold.” Sebarang perkataan selain dari yang tersebut di atas tidak dibenarkan untuk dicop dalam Kitab Injil.

2. Bagi memastikan bahawa tiada sebarang gambaran yang salah dalam proses implimentasi oleh penjawat-penjawat awam yang terlibat, Kerajaan akan mengeluarkan arahan dari pejabat Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri. Begitu juga dengan arahan yang berkaitan, kegagalan menepati perintah serta arahan akan dijatuhi tindakan disiplin di bawah Perintah-perintah Am.

3. Untuk menerangkan usaha Kerajaan yang penuh komited dalam menangani isu secara telus dan ikhlas, Kerajaan telah menerima tawaran dari penderma Kristian yang sanggup membayar kos Kitab Injil yang telah dicop atau diberi nombor siri. Kerajaan juga sedia memberi pilihan untuk buku Kitab Injil ini dikeluarkan (dengan cop atau nombor siri yang dicetak) ataupun menggunakan pelekat /stiker dengan perkataan “Untuk Agama Kristian.”

Pilihannya adalah terpulang kepada pengimpot Kitab Injil tersebut. Sekiranya pengimpot Kitab Injil tidak berminat untuk mengambil balik Kitab Injil yang masih disita di Pelabuhan Klang dan
Kuching, penderma Kristian sanggup membayar kos membawa Kitab Injil baru yang telah dicetak atau dicop dengan perkataan “Untuk Agama Kristian.”

Sebagai penutup dalam sesi perbincangan ini, wakil dari kumpulan Kristian telah memohon agar diberi masa untuk membincangkan perkara ini dengan lebih lanjut, dan juga telah menasihati Kerajaan agar jawapan atau keputusan yang diambil akan dikemukakan secepat mungkin.


http://malaysiakini.com/news/159385

Video disiasat ikut seksyen 292 Kanun Keseksaan

Video disiasat ikut seksyen 292 Kanun Keseksaan
Mac 22, 11 7:10pm

Polis sedang menyiasat laporan yang dibuat oleh Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berkenaan klip video aksi seks di bawah Seksyen 292 Akta Kanun Keseksaan kerana kesalahan mengedar bahan lucah.

NONEKetua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar berkata laporan polis telah diterima di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi pagi tadi.

"...apa yang saya boleh katakan polis akan menyiasat kes ini," katanya kepada pemberita di Bukit Aman di Kuala Lumpur hari ini.

Mengikut peruntukan Seksyen 292 Kanun Keseksaan, jika sabit kesalahan berkaitan tindakan itu, mereka yang didapati bersalah boleh membawa kepada hukuman penjara sehingga tiga tahun atau denda atau kedua-duanya.

Anwar membuat laporan di Ibu pejabat polis Dang Wangi di Kuala Lumpur pagi ini berhubung video yang telah dipertontonkan kepada beberapa wakil media di Carcosa Seri Negara semalam.

Dalam laporan itu, di mana salinan diedarkan kepada media, Anwar menafikan penglibatannya dalam video lucah itu.

Satu kumpulan yang enggan dikenali mendakwa mereka memiliki klip video hitam putih yang memaparkan aksi seks seorang pemimpin pembangkang dengan seorang pelacur wanita di sebuah hotel di sini yang menawarkan perkhidmatan seks.

azlanKumpulan itu, yang diketuai seorang lelaki yang memperkenalkan dirinya hanya sebagai Datuk T, berkata mereka akan menyerahkan pita video itu kepada pemimpin pembangkang tersebut dan isterinya dalam masa seminggu ini.

Sementara itu, Ismail memberi amaran kepada pihak yang terbabit dalam Pilihan Raya Negeri Sarawak yang akan datang, agar tidak melanggar peraturan sehingga boleh mencetuskan insiden yang tidak diingini.

Katanya pada masa yang sama, para penyokong parti-parti politik yang terlibat dalam pilihan raya itu nanti, perlu bersikap matang dan tidak menimbulkan sebarang kekecohan.

Beliau berkata polis telah bersiap sedia untuk berkhidmat sepanjang pilihan raya itu dan tidak akan teragak-agak untuk bertindak terhadap pihak yang melanggar peraturan.

"Semua pihak termasuk para penyokong parti politik diingatkan untuk mematuhi undang-undang serta prosedur yang ditetapkan dan tunjukkan moral yang tinggi," katanya.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan mengumumkan tarikh penamaan calon dan pengundian untuk pilihan raya negeri Sarawak yang ke-10, esok.

- Bernama


http://malaysiakini.com/news/159381

Tangkap segera Datuk T, gesa Karpal

Mac 22, 11 7:00pm

Pihak polis mesti menahan segera dan mengambil tindakan keras kepada 'Datuk T' kerana terlibat menayangkan rakaman video lucah, kata pengerusi DAP Karpal Singh.

NONEPenayangan video, bertujuan menggambarkan Datuk Seri Anwar Ibrahim mengadakan hubungan seks dengan wanita yang tidak dikenali jelas menyalahi undang-undang negara ini, kata Karpal.

Beliau mendakwa terkejut abila mendapat polis belum mengambil tindakan untuk menahan 'Datuk T' berhubung perkara itu.

Dalam satu kenyataan hari ini, Karpal berkata, tindakan lelaki misteri itu jelas melanggar Seksyen 5(1) Akta Penapisan Filem 2002 dan Seksyen 292 Kanun Keseksaan.

Kedua-dua seksyen itu berkaitan larangan memiliki, mengedarkan dan menayangkan filem yang lucah atau yang selainnya bertentangan dengan kesopanan awam.

[Baca berita penuh]


http://malaysiakini.com/news/159379

'Datuk T tak akan serah pita seks kepada polis'

'Datuk T tak akan serah pita seks kepada polis'
Mac 22, 11 6:28pm

Pita video seks yang didakwa memaparkan ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak akan diserahkan kepada polis, menurut satu email yang didakwa ditulis oleh Datuk T dan diedarkan di kalangan wartawan hari ini.

Sebaliknya, dalam email itu, Datuk T berkata beliau bersedia menyerahkan video tersebut untuk diperiksa oleh 'suruhanjaya awam' yang dianggotai oleh pengamal media dan NGO.

Datuk T berkata keputusan itu diambil selepas Anwar membuat laporan polis pagi ini bagi menafikan sebarang pembabitannya.

Katanya, jika klip video berkenaan diserahkan kepada polis, Anwar akan mendakwa pihak berkuasa berkonspirasi menentangnya jika keputusan yang dibuat tidak menyebelahinya.

“Justeru, saya memutuskan tidak menyerahkan rakaman itu kepada pihak berkuasa. Saya akan serahkannya kepada suruhanjaya awam yang dianggotai oleh media dan NGO,” petik email itu.

“Saya jangkakan beliau dan isterinya tidak berminat menerima salinan rakaman itu daripada saya Isnin depan.

“Oleh demikian, saya meminta mereka di kalangan media dan NGO untuk dengan segera membentuk suruhanjaya awam yang bebas bagi menyiasat ketulenan pita itu.

"Suruhanjaya itu boleh membawa pakar forensik daripada mana-mana negara bagi menentukan ketulenan rakaman berkenaan,” katanya.

Menurut Datuk T, beliau juga akan menyerahkan jam tangan Omega yang didakwa dimiliki oleh ahli politik tersebut yang tertinggal di sebuah bilik hotel di mana rakaman itu dibuat.

“Suruhanjaya itu boleh menghantar jam berkenaan kepada pakar forensik bagi menentukan sama ada DNA yang terdapat pada jam itu sepadan dengan Anwar,” katanya.

Bagaimanapun ketulenan email tersebut juga tidak dapat dipastikan dan dipercayai diedarkan oleh wartawan kanan daripada sebuah akhbar harian berbahasa Inggeris, beberapa jam selepas laporan polis Anwar dibuat.

[Baca berita penuh]http://malaysiakini.com/news/159375

Khir Toyo: Mungkin video dicipta mereka sendiri

Khir Toyo: Mungkin video dicipta mereka sendiri
Abdul Rahim Sabri
Mac 22, 11
6:14pm

Bekas menteri besar Selangor Dr Mohamad Khir Toyo menggesa BN supaya tidak menggunakan "isu-isu dalam kelambu" Datuk Seri Anwar Ibrahim bagi melemahkan Pakatan Rakyat, terutamanya menjelang pilihan raya negeri Sarawak.

Ini kerana, kata Dr Khir, rakyat tidak mengukur keburukan pemimpin politik tetapi menilai kejayaan pemerintahan dalam bidang ekonomi, keselamatan dan pendidikan yang sedang dilaksanakan.

NONE"Justeru saya khuatir ialah kemungkinan video sebegini dicipta oleh mereka yang mahu memerangkap BN.

"Jika BN terlalu ghairah memainkan isu ini dan akhirnya terbukti lelaki tersebut bukan Anwar, maka Anwar akan mendapat kemenangan besar dari segi populariti politiknya," tulis Dr Khir (kiri).

Beliau menulis dalam blognya hari ini mengenai pendedahan rakaman video seks yang dikaitkan dengan Anwar yang juga ketua pembangkang oleh seorang individu yang dikenali sebagai 'Datuk 'T' di Carcosa Seri Negara semalam.

Dr Khir berkata jika ada lelaki lain yang hampir seiras dengan Anwar mengaku beliau lelaki dalam video berkenaan maka, ia boleh menukar persepsi ramai.

"Malahan jika terbukti kemudiannya lelaki dalam video tersebut bukan Anwar, maka beliau akan menggunakan isu ini untuk menjustifikasikan segala tuduhan lain terhadap beliau termasuk kes mahkamah beliau sebagai fitnah dan konspirasi.

"Justeru, apakah kita mahu menolak kemungkinan video ini merupakan satu strategi politik Pakatan membersihkan Anwar?

"Melihat strategi politik Anwar sejak zaman pelajar dahulu sehingga sekarang, maka kemungkinan ini bukanlah sesuatu yang mustahil," dakwa Dr Khir lagi sambil menambah pendedahan video tersebut "tidak membabitkan BN".

Tahap keselamatan hotel

Bekas ketua pembangkang DUN Selangor itu juga mempersoalkan sama ada penafian yang dibuat Anwar itu mencukupi kepada umum.

"Apakah kata-kata Anwar masih dianggap kata-kata yang suci dan bersih? Anwar menyatakan ini taktik jahat BN. Bukankah Anwar sendiri mahaguru segala strategi politik menuduh dan memfitnah ini?

azlan"Saya tidak menyatakan lelaki dalam video tersebut ialah Anwar atau pun bukan kerana saya belum menontonnya. Cuma cara Anwar mempertahankan dirinya dengan cara melabelkan pendedahan ini merupakan agenda jahat Barisan Nasional menjelang pilihan raya Sarawak sangat klasik dan klise sifatnya," katanya.

Dr Khir berkata walau apa pun kebenarannya, masyarakat akan terus dihujani "perbincangan-perbincangan dalam kelambu yang memalukan" dan akhbar akan terus dihiasi dengan cerita-cerita yang memalukan untuk bacaan kanak-kanak.

"Selain itu, pendedahan video perlakuan seks di hotel ini selepas kes (Presiden MCA) Datuk Seri Chua Soi Lek menimbulkan tanda tanya mengenai tahap keselamatan di hotel-hotel di negara ini," katanya.

Sementara itu, mengulas politik Sarawak, Dr Khir berkata pengumuman persaraan Ketua Menteri Tan Sri Abdul Taib Mahmud serta penumpuan pembangunan di Malaysia Timur sudah cukup mencerahkan peluang BN.

"Malahan tindakan (Abdul) Taib Mahmud mengetuai jentera pilihan raya negeri akan datang merupakan kelebihan besar kepada BN. Justeru BN tidak memerlukan pendedahan video seperti ini untuk melemahkan Pakatan," katanya.


http://malaysiakini.com/news/159373
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...