Friday, August 12, 2011

Umno nafi terlibat kes pengundi 'klon'

Kuek Ser Kuang Keng
Ogos 12, 11
6:36pm


Setiausaha agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor mengesahkan bahawa tiga orang 'pengundi klon' yang didakwa telah dikenalpasti oleh PAS merupakan anggota Umno.

Bagaimanapun, beliau menafikan bahawa Umno terlibat dengan kesulitan dalam daftar pemilih sehingga mewujudkan masalah 'pengundi klon' tersebut.

Tengku Adnan mendakwa, Umno tidak mengetahui mengenai masalah tersebut sehingga perkara itu dibawa kepada pengetahuannya.

"Ia tidak ada kena mengena dengan (Umno). Kami tidak tahu apa-apa," katanya ketika dihubungi Malaysiakini hari ini.

Sehubungan itu, beliau turut menasihati PAS supaya mengemukakan aduan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bagi meminta badan berkenaan untuk menyiasat perkara itu.

Dalam pada itu, Tengku Adnan turut mengesahkan identiti bertindih bagi ketiga-tiga pengundi berkenaan setelah membuat pemeriksaan dengan SPR dengan menggunakan nombor MyKad yang diberikan kepadanya.

"Ya, anda betul. (Rekod) tersebut berada di hadapan saya sekarang. Tapi kami tidak ada kena mengena dengannya," katanya lagi.

Isu berhubung pertindihan identiti pengundi berkenaan ditimbulkan oleh ketua pemuda PAS Johor, Suhaizan Kaiat yang khuatir sekiranya Umno bertanggungjawab ke atas kes berkenaan.

[Baca berita penuh]


http://malaysiakini.com/news/172836

PAS dakwa pengundi 'klon' adalah ahli Umno

PAS dakwa pengundi 'klon' adalah ahli Umno
Kuek Ser Kuang Keng
Ogos 12, 11
12:00pm

Ekoran pendedahan mengenai pengundi 'klon', PAS mendakwa parti itu mendapati antara mereka yang mempunyai identiti berganda dalam daftar pemilih, adalah ahli Umno.

NONEKetua Pemuda PAS Johor, Suhaizan Kaiat, hari ini mendedahkan tiga lagi
'pengundi klon' di mana identiti berganda mereka masih ada dalam lamanweb pengesahan dalam talian Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Semakan Malaysiakini mengesahkan bahawa ketiga-tiga mereka mempunyai identiti berganda dengan nama, alamat dan kawasan pilihan raya yang sama tetapi nombor MyKad yang sedikit berbeza.

Semakan dengan lamanweb Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) yang membolehkan orang ramai menyemak status dokumen pengenalan diri, mendapati satu daripada MyKad mereka adalah tidak sah.

Ketiga-tiga kes baru ini berbeza dengan kes-kes sebelum ini yang dilaporkan oleh Malaysiakini, yang kemudiannya dibuang oleh SPR dari senarai pemilih.

Mereka tidak mempunyai nombor kad pengenalan lama, dan identiti berganda mereka berkongsi alamat yang sama tetapi ditulis dalam format yang berbeza.

NONEBagaimanapun, Malaysiakini tidak dapat mengesahkan dakwaan bahawa ketiga-tiga mereka adalah ahli Umno.

Suhaizan mendakwa ketiga-tiga mereka adalah ahli sayap Puteri Umno dan Pemuda Umno.

Beliau disyaki 'pengundi klon' tersebut telah dibenarkan mengundi dua kali, dengan meyakinkan pegawai SPR semasa pengundian, dengan menggunakan:

- MyKad palsu;

- Lesen palsu memandu;

- MyKad tulen tetapi dibenarkan mengundi kerana kesilapan kecil dalam nombor MyKad;

- Borang 11 untuk mengisytiharkan bahawa pengundi adalah orang yang namanya terdapat dalam daftar pemilih; dan

- Cara-cara lain yang sesuai.

Dalam perkembangan yang berkaitan, pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Yusof memberitahu akhbar Sin Chew Daily bahawa isu identiti berganda adalah akibat kesilapan manusia ketika memasukkan nombor MyKad ke dalam sistem.

NONEKatanya, sesetengah pengundi mungkin mendaftar dua kali kerana nombor MyKad mereka tidak betul dimasukkan semasa pendaftaran kali pertama.

Jadi mereka mendaftar sekali lagi apabila mendapat tahu nama mereka tidak ada dalam daftar pemilih, mengakibatkan terdapat dua identiti.

Butir-butir terperinci tiga pengundi 'klon' yang ditemui oleh PAS adalah seperti berikut:

[Baca berita penuh]


http://malaysiakini.com/news/172769

PM dan isteri tak mahu jadi saksi pembela

Hafiz Yatim
Ogos 12, 11
8:42pm


Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor memberitahu peguam yang mewakili ketua pembangkang yang juga defendan, Datuk Seri Anwar Ibrahim bahawa mereka tidak mahu menjadi saksi pembela.

Ini didedahkan oleh peguam utama Anwar - Karpal Singh - dan juga peguam Sankara Nair.

Karpal dan Sankara, serta peguam kanan Datuk Param Cumaraswamy dan Ram Karpal, berada di dalam bilik yang sama apabila saksi-saksi dibawa masuk, seorang demi seorang.

Karpal berkata, apabila peguambela tiba di kompleks mahkamah, Najib dan Rosmah sudahpun berada di situ.

"Najib masuk dahulu dan apabila kita tanya, beliau kata tak mahu jadi saksi pembela dan tidak mahu ditemubual," kata Karpal.

Kemudian tiba giliran Rosmah dan beliau memberitahu perkara yang sama, dan diikuti pula oleh bekas Ketua Polis Melaka, Datuk Mohd Rodwan Mohd Yusof.

Ketiga-tiga mereka (Najib, Rosmah dan Rodwan) berada di dalam bilik dan mereka tidak ditemani peguam.

Najib dan Rosmah tiba kira-kira jam 2.55 petang dan beredar kira-kira jam 3.28 petang.

Pembantu mereka menunggu di luar semasa mereka menghadiri temubual ringkas itu.

Karpal berkata mereka terkejut kerana tiada tanda-tanda yang Najib dan Rosmah akan datang hari ini.

"Biasanya, mereka akan memberi notis terlebih dahulu," kata peguam kanan itu.

Karpal menyifatkan Rosmah dalam keadaan 'teramat tegang' ketika diajukan soalan dan pada satu ketika, beliau (Rosmah) berkata, "jangan buli saya, Encik Karpal".

Kata Karpal, beliau tidak tahu mengapa Najib dan Rosmah takut untuk datang ke mahkamah, ketika mengulas keengganan mereka untuk menjawab soalan.

[Baca berita penuh]http://malaysiakini.com/news/172864

Monopoli kroni BN bebankan rakyat

Harakahdaily

PETALING JAYA, 12 Ogos: Monopoli syarikat-syarikat besar di Malaysia tidak membantu menyelesaikan masalah ekonomi, sebaliknya menambahkan lagi penderitaan rakyat yang tidak ada pilihan lain.

Penguasaan Penerbangan Malaysia tidak memberi faedah kepada rakyat yang terpaksa menggunakan perkhidmatannya walau pun mahal manakala monopoli Bernas terhadap beras serta tepung dan gula hanya menyebabkan harga barangan tersebut naik.

Justeru itu, Jawatankuasa Bajet Alternatif Pakatan Rakyat mahu rakyat menolak monopoli ini agar dapat meningkatkan kecekapan peniaga dan perniagaan melalui persaingan sihat.

Bajet bertemakan ‘Kesejahteraan Untuk Semua’ yang sedang disediakan oleh jawatankuasa itu mahu pengedaran barangan dan perkhidmatan yang lebih sihat dan secara langsung bagi meningkatkan ekonomi rakyat Malaysia.

Ahli Parlimen Bukit Bendera Liew Chin Tong yang mewakili DAP dalam jawatankuasa itu berkata, dengan monopoli yang ada sekarang, rakyat Malaysia merasai kesan kenaikan harga dan tekanan belanja keluarga dalam masa beberapa bulan akan datang ini, lapor Roketkini.

Tambah beliau yang juga Setiausaha Antarabangsa DAP, yang paling teruk bakal menerima beban dalam industri penerbangan ialah rakyat Malaysia di Sabah dan Sarawak.

“Sepuluh tahun sebelum monopoli ini, rakyat di sana boleh menggunakan Air Asia ke semenanjung melawat keluarga dengan harga yang berpatutan. Kini ia akan berubah.

“Monopoli sebenarnya tidak membenarkan pasaran bergerak secara mantap dan berkesan,” katanya dalam sidang media di sini hari ini.

Menurutnya, cabaran paling besar buat Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak ialah berhadapan dengan ketidaksamarataan peluang ekonomi yang mana beliau patut selesaikan.

Pendirian Pakatan itu adalah respon terhadap langkah kerajaan melalui Khazanah Nasional menjual saham MAS kepada Air Asia sebanyak 20 peratus kepada pengasas Tune Air Sdn Bhd Tony Fernandes secara ‘penjualan bersilang’ dengan saham Air Asia yang dimiliki Tune Air.

Difahamkan, penjualan saham MAS sebanyak 20 peratus itu akan membentuk monopoli dalam industri penerbangan yang akan menyusahkan rakyat.

Pada 6 Ogos lalu, Pakatan Rakyat mengumumkan bajet Kesejahteraan Untuk Semua sebagai alternatif kepada Bajet 2012 yang akan dibentangkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada 7 Oktober depan.

Turut hadir dalam sidang media hari ini ialah Setiausaha Politik kepada Setiausaha Agung DAP, Zairil Khir Johari; Ahli Parlimen Kuala Selangor Dr Dzulkefly Ahmad, Timbalan Yang Dipertua PAS Negeri Sembilan Dr Rosli Yaakob dan Ahli Parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar.

Selain itu, jawatankuasa tersebut mengumumkan penambahan dua wakil dari setiap parti Pakatan iaitu Zairil dan Ahli Parlimen Klang Charles Santiago dari DAP, Bendahari PAS Pusat Dr Hatta Ramli dan Ahli Dewan Pemuda PAS Dr Mohd Zuhdi Marzuki, Pengarah Strategik PKR Rafizi Ramli dan Naib Presiden PKR Sivarasa Rasiah dari PKR.

Dr Dzulkefly menjelaskan Pakatan bersikap tebruka jika Barisan Nasional mahu meniru bajet yang dikemukakan, asalkan dapat memberi manfaat kepada rakyat.

“Najib sedar perkara yang kerajaan lakukan adalah salah. Tetapi kenapa beliau masih memberikan kepada kroni membuat keputusan, mungkin ada kena mengena dengan dana politik untuk pilihanraya atau sebagainya,” katanya.


http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/4884-monopoli-kroni-bn-bebankan-rakyat

The MAS-AirAsia deal: Part 1

Posted by admin on August 12th, 2011

Mohd Ariff Sabri Abdul Aziz

Done or no done deal, we will continue to offer looking at the deal from different angles. What are the issues over this deal?One commentator sarcastically said, “TF would say poodah to all that I have written.” Hopefully he will also say that to those who write critically too about this deal. But, hello Friend, TF is not Tamil. Try sending him a Deepavali card if you would. He would instead say, sorry, I am not Tamil.

Look at the share swap? TF got so many shares of MAS right? He parted with so many shares of AA to Khazanah, no? What has happened? MAS shares rose in value, meaning the shares TF has increased in value. The boy who managed MAS for a short time gets 11 million MAS shares and he is rewarded for poorly managing MAS.

What has been produced out of this deal? Immediate improvement in the services of MAS? A renewed sense of commercial evangelism by which TF is famous for? Some say it as snake-oil salesmanship. Doesn’t matter because it works for him personally. On the PROMISE of MAS getting TF Midas’s touch, he has made over RM30 million. Those with AA shares got lesser value for the shares including Khazanah.

So what do you feel about the whole thing? You will feel that MAS is being made a tool in a vast corporate game exercise masterminded by a few using an asset owned by Malaysians held in trust by those boys at Khazanah. You could almost feel you have been had. You represent thus the people who feel violated.

The shares and assets held in trust are held for what purpose? Let’s not beat around the bush — there is an unspoken truth that the shares are held in trust for a wider social and political purpose. So that value can be added to the shares in the pursuit of social and political adjustments. Chief among these — adjusting wealth distribution on behalf of Bumiputeras.

Two, these corporate games are being played by a few well connected individuals. The benefits (mostly immediate and short-term) accrue to them. The full impact only to be felt years later and borne eventually by the government and taxpayers.

All this points to the incompetence of the government at managing wealth-generating national assets.

Sure, everyone is parroting what Fernandes said at a forum on ETP — that the government gets out of business. We have been saying that all along too, except that TF is saying it with capacity. In any case, I fully agree with that portion of his take. So let’s begin by dismantling the very organisation that throws its weight around as a government — Khazanah itself. If there is a new government next time, let’s put as priority, the agenda of dismantling Khazanah.

Khazanah is left holding shares that have gone down in price. Net, TF wins. But what about the minority shareholders holding the shares of AA? The lady boss at Bursa Saham needs to investigate whether substantial blocks of MAS shares changed hands before the deal was announced.

Does the share swap entail AA assuming a new nationality? Does AA now become a ‘Malaysian airlines’ so that it acquires previously unavailable landing and flying rights? If it has changed effectively and since landing and flying rights are attached to an airline’s nationality, AA has effectively gotten rights that are enjoyed by MAS.

So MAS is arm-twisted into giving up more concessions. AA got what Asia-X has been clamouring for all this time.

That means the deal has all the ingredients of being much manipulated and is unfair especially to MAS. You twist and turn, ending with MAS giving up much more. Now where is the reason for being angry?

You feel angry because the government itself is played out and looking stupid.

Very sorry if you insist this is a debate about Bumi-non Bumi, Tamil-non Tamil. It isn’t. It’s about transparency and probity in the treatment of assets belonging to this nation. If MAS were an entirely private company, we will say — serve you right, you have been a laggard and therefore you deserve to be outmanoeuvred by TF. AA has got a leaner management team; it’s nimble and all that. We wouldn’t bat an eyelid because it’s purely an affair between private business entities.

The issues here are about MAS and Khazanah. The issues with MAS centre on its management. It’s not led by a keen entrepreneurial mind. But why are we confining ourselves to just the talent in AA to prop up MAS? We want to insist MAS and AA remain two separate entities so that there is competition. TF and his gang can do whatever they want with AA.

MAS would be exercising better judgment if it casts its sight far enough to bring in management talent from anywhere so that, MAS can compete with all other full service airlines. You want to compete with AA on the same terms? Then empower Firefly by allowing it to operate like AA. By forcing MAS, which is a full service airline, to now be infused with the business culture of entrepreneurial TF and AA, you are setting the stage for the eventual cannibalisation of MAS.

You don’t have to be running airlines to criticise the deal. Otherwise, we cannot complain about bad food because we are not chefs.

We shout, we make noise because of our awareness and our concern. I have deliberately included those one-liner comments to expose their emptiness and childishness.

Is the government sidelining Bumi interests? I didn’t bring up this point nor was I interested in bringing it up. It’s done in the name of creating synergies, people say. We can pool resources to buy planes (can get cheaper), reduce maintenance costs , enhancing the value of route networks etc. hence through this deal, in return for TF’s entrepreneurial talent and Midas touch, maybe AA gets the routes it couldn’t get earlier. AA gets the Sydney route, which its AirAsia X has been complaining about.

I didn’t go into breaking up the thin issue into a Bumi-non Bumi interests thing. People can say Tune Air is owned more by Bumi through Kamarudin Meranun and Aziz Bakar. TF has only 20 per cent. He is the entrepreneurial face of AA, the Richard Branson of Malaysia. We shouldn’t be envious about this.

I am surprised at people pursuing this line of argument. Putting it as just an envious response simplifies the whole issue and trivialising the concerns people have over this deal. Khazanah is custodian of assets belonging to this country.

It cannot shroud our assets in a veil of mystery and secrecy known only to a few people. Who’s to say there has not been any insider trading? Was the whole deal presented to an oversight committee or committee of some kind?

— sakmongkol.blogspot.com

* Sakmongkol AK47 is the nom de plume of Datuk Mohd Ariff Sabri Abdul Aziz. He was Pulau Manis assemblyman (2004-2008).http://www.kl-today.com/2011/08/the-mas-airasia-deal-part-1/

SPR lantik penolong pendaftar luar negara

Ogos 12, 11 5:18pm


Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sejak 29 April lepas telah melantik semua pegawai Kementerian Luar yang bertugas di pejabat perwakilan Malaysia di luar negara sebagai Penolong Pendaftar Pemilih.

Pelantikan semua pegawai itu adalah untuk mendaftarkan warganegara Malaysia di luar negara yang memenuhi syarat sebagai pengundi tidak hadir (PTH) mendaftar, menurut laporan "Maklumbalas Kerajaan terhadap Laporan Tahunan Suhakam 2010" yang dikeluarkan oleh Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang Jabatan Perdana Menteri di Kuala Lumpur hari ini.

Menurut laporan itu, warganegara Malaysia yang layak sebagai PTH boleh mendaftar dengan pegawai Kementerian Luar di semua pejabat perwakilan Malaysia di luar negara.

Menyentuh mengenai isu daftar pemilih Anggota Tentera Malaysia (ATM) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM), menurut laporan itu ATM dan PDRM dari semasa ke semasa membekalkan SPR maklumat anggotanya yang telah bersara atau menamatkan perkhidmatan atau meninggal dunia bagi membolehkan SPR mengemas kini pangkalan data sedia ada.

"Bagi mengelakkan masalah nama pemilih berganda antara pemilih awam atau pun PTH, Jabatan Perdaftaran Negara (JPN) telah memaklumkan kepada SPR maklumat semua anggota ATM dan PDRM yang memiliki nombor kad pengenalan awam," menurut laporan itu.

"Penyaluran maklumat ini akan dilakukan secara berterusan bagi membolehkan pengemaskinian daftar pemilih dilakukan oleh SPR," menurut laporan itu.

Selain itu, SPR juga melaksanakan pembersihan dan pengemaskinian daftar pemilih sepanjang tahun, terutama melalui maklumat yang dibekalkan oleh agensi-agensi kerajaan termasuk JPN, ATM dan PDRM secara jalinan 'smart partnership'.

"Bagi tujuan pembersihan daftar pemilih SPR hanya akan memotong nama-nama pemilih yang disahkan sebagai meninggal dunia atau hilang layak sebagi pemilih atas sebab lucut warganegara berdasarkan maklumat sahih yang dibekalkan oleh JPN," menurut laporan itu.

--Bernama


http://malaysiakini.com/news/172821

Pakar, peguam tak sepakat kuasa JAIS

Pakar, peguam tak sepakat kuasa JAIS
Jimadie Shah Othman
Ogos 12, 11
4:23pm


Pelbagai pihak, termasuk pakar perlembagaan dan pengamal undang-undang tidak sepakat berhubung sejauh mana bidang kuasa Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) dalam menyiasat Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC).

Ada yang berpendapat bahawa kuasa JAIS - melalui peruntukan daripada enakmen negeri - hanya sah terhadap orang Islam dan ada yang berpandangan sebaliknya.

NONEMenurut pakar perlembagaan Prof Dr Abdul Aziz Bari (kanan), pihak berkuasa Islam - termasuk jabatan agama dan mahkamah syariah - hanya tertakluk kepada orang Islam.

Dan sekiranya dibenarkan oleh enakmen tertentu pun, menurutnya, ia masih boleh dicabar di mahkamah sivil.

"Soalnya adakah hadir ke gereja itu satu kesalahan? Setahu saya tidak, kerana jika ia kesalahan ertinya pergi ke gereja bagi orang Islam ialah sejenis jenayah syariah.

"Saya tak fikir begitu (jenayah)," katanya yang juga pensyarah undang-undang di Universiti Islam Antarabangsa (UIA) itu.


Sementara peguam Syahredzan Johan dan Mohd Radzlan Jalaludin pula berpendapat sebaliknya.

Menurut mereka, Enakmen Kawalan Dan Sekatan Pengembangan Agama Bukan Islam 1988 memperuntukkan kuasa itu.

Shahredzan berkata, enakmen itu memberi kuasa kepada 'pegawai bertauliah' untuk menyiasat kesalahan bawahnya dan menangkap tanpa waran orang yang disyaki melakukan kesalahan.

'Boleh panggil siapa saja'

Ia juga memberikan kuasa "menggendaki mana-mana orang yang mengenali keadaan kes", memeriksa secara lisan dan menulis kenyataan yang diberikan.

"Harus diingati bahawa Enakmen Agama Bukan Islam 1988 ini mewujudkan kesalahan bukan sahaja untuk mereka yang beragama Islam, tetapi juga mereka yang bukan beragama Islam.

azlan"Ia bukanlah 'jenayah syariah' yang mana pendakwaan dilakukan di Mahkamah Syariah, tetapi kesalahan enakmen negeri yang mana pendakwaan akan dilakukan di Mahkamah Majistret," katanya.

Radzlan - yang terkenal dengan kes sensasi 'bini puaka' - pula berkata, enakmen itu juga membolehkan sesiapa sahaja dipanggil, termasuk daripada pihak gereja terbabit sendiri.

"Siasatan boleh diadakan pada siapa-siapa sahaja. Ada atau tidak dakwaan (mengembangkan agama bukan Islam) itu kita tidak tahu.

"Sepatutnya semua pihak berikan kerjasama selagi siasatan mengikut lunas undang-undang. Jika tidak, mereka ada kuasa mencabar tindakan itu, juga menurut lunas undang-undang," katanya.

Berhubung kuasa polis dan peranan polis pula, sekali lagi terdapat perbezaan pendapat antara pakar dan dua pengamal undang-undang itu.

Aziz Bari: Kuasa Peguam Negara relevan

Menurut Aziz, polis boleh menjalankan kuasa-kuasa tertentu, baik mengikut enakmen, akta dan undang-undang yang mengkanunkan kuasanya kerana "kerja polis melaksanakan undang-undang".

"(Tambahan lagi) undang-undang menyekat penyebaran agama bukan Islam adalah undang-undang sivil; ia bukan undang-undang syariah. Sebab itu kuasa Peguam Negara relevan (dalam isu ini)," katanya.

Sementara ketika ramai berpendapat tindakan itu sebagai pertindihan tugas, Radzlan pula secara berjenaka membandingkannya dengan keadaan siasatan kes lain seperti siastan VCD haram yang boleh dijalankan polis dan Kementerian Dalam Negeri (KDN) sekali gus.

"Macam di internet, akhir-akhir ini banyak kes polis dan SKMM (Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia) menyiasatnya secara bersama.

"Soal sama ada ia bertindih atau tidak, kita tengoklah nanti siapa yang rajin buat kerja?" katanya.

NONESementara Syahredzan (kanan sekali) yang juga pengerusi kempen PerlembaganKu pula berpendapat polis tiada kena mengena dalam kes tersebut bawah kuasa negeri.

Katanya, seperti dinyatakan dalam perlembagaan, undang-undang negeri (dan persekutuan bagi Wilayah Persekutuan) boleh mengawal dan menyeket penyebaran agama bukan Islam kepada orang Islam.

Menurut beliau, Selangor, contohnya, menggubal Enekmen Kawalan Dan Sekatan Pengembanga Agama Bukan Islam 1988 mengikut kuasa yang diberikan oleh Perkara 11(4).

"Maka pendakwaan juga berdasarkan kepada kesalahan- kesalahan yang tertakluk di dalam enekmen negeri. Tidak ada kena-mengena dengan polis," kata peguam di tetuan RamRais & Partners itu.


http://malaysiakini.com/news/172812

Semua negeri Pakatan bayar bonus

Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 12 Ogos: Semua negeri Pakatan Rakyat akan membayar bonus setengah bulan gaji dengan bayaran minima sebanyak RM500 kecuali Pulau Pinang yang akan membuat bayaran minima RM600.

Keputusan ini dibuat selari dengan keputusan kerajaan Pusat yang berbuat demikian menjelang hari raya Aidil Fitri akan datang ini.

Kelantan juga mengumumkan akan memberikan bonus sebagaimana yang diputuskan oleh kerajaan pusat kepada kakitangan awamnya.

Pulau Pinang pula memutuskan akan memberikan bonus yang sama namun menjadikan RM600 sebagai bayaran minima berbanding pusat RM500.

Di ALOR SETAR,Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak (gambar) dalam kenyataannya kepada media hari ini telah mengumumkan pembayaran bonus setengah bulan gaji dengan kadar minima RM500 kepada kakitangan kerajaan negeri bulan ini.

Azizan berkata, kerajaan negeri akan mengikut langkah yang diambil kerajaan pusat dalam pemberian bonus itu selain turut memberikan bonus setengah bulan gaji kepada semua anggota dewan undangan negeri (Adun) di Kedah.

"Kita akan bayar pada 18 Ogos nanti bersama gaji bulan ini, keseluruhannya kita akan bayar lebih RM5 juta," katanya yang dipetik dari Bernama.

Beransur pulih

Sementara itu, Azizan yang ketika ini masih menerima rawatan di Institut Jantung Negara (IJN) semakin beransur pulih dan akan dibenarkan pulang tidak beberapa lama lagi.

"Saya dah baik tapi masih berehat, sekarang dah banyak perubahan. InsyaAllah, minggu depan saya boleh balik Alor Setar," katanya.

Beliau dimasukkan ke IJN, 29 Julai lalu selepas mengadu sakit pada bahagian jantung dan hasil pemeriksaan doktor mendapati ada saluran tersumbat dan perlu mendapatkan rawatan susulan.


http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/4881-semua-negeri-pakatan-bayar-bonus

'Utusan cuba lagakan saya'

Nazri Abdullah

KUALA LUMPUR, 12 Ogos: Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat, Nasrudin Hassan (gambar) kesal dengan manipulasi akhbar Umno, Utusan Malaysia yang disifatkan "membuat kesimpulan ikut suka dia" berhubung tulisan beliau bertajuk 'Pemuda PAS konsisten pertahan aqidah' yang disiar di blognya baru-baru ini.

Tulisan tersebut adalah pendirian Dewan Pemuda PAS Pusat berhubung pemeriksaan oleh Jabatan Agama Islam Selangor Jais terhadap satu majlis yang berlangsung di Gereja Methodist Damansara Utama (GMDU).

Utusan dalam laporan muka hadapannya hari ini menyimpulkan, Nasrudin dikecam hebat oleh pimpinan PAS ekoran tulisannya itu yang turut menyebut akan mempertahankan aqidah umat Islam daripada dirosakkan sekalipun dengan nyawa dan darah.

Akhbar Umno itu juga cuba membayangkan wujud percanggahan antara pendiriannya dengan keputusan PAS Pusat yang mahu mendengar penjelasan dari kedua-dua pihak iaitu Jais dan pihak gereja.

Menjelaskan dakwaan itu kepada Harakahdaily, Nasrudin berkata tindakan Utusan itu sengaja untuk melaga-lagakan pemimpim dalam PAS dan Pakatan Rakyat.

"Saya tidak bertanggungjawab dengan ulasan Utusan tersebut. Saya tidak pernah membuat kenyataan kepada Utusan, ini sengaja untuk melaga-lagakan.

"Cuba lihat kepala tulisan saya itu, saya nyatakan dengan jelas bersetuju dengan langkah PAS Pusat," katanya.

Perenggan pertama tulisannya beliau menyebut: "Setuju benar saya dengan pendekatan yang diambil oleh PAS Pusat untuk bertemu dengan JAIS dan pihak Gereja sebelum membuat keputusan muktamad dalam menangani isu sensitif seperti ini. Sewajarnya PAS melangkah dengan penuh waspada sebelum mengambil apa jua pendirian setelah dilihat isu ini cuba dimanipulasi oleh pihak tertentu bagi menangguk political millage dalam kekeruhan situasi yang dialami."

Menjelaskan maksud keseluruhan tulisannya yang juga disiar pada ruangan Kolum di Harakahdaily, beliau memberitahu pemuda PAS mahu menyatakan kepada rakyat bahawa mereka tegas untuk mempertahankan aqidah Umat Islam dari dirosakkan mana-mana pihak.

Pada masa yang sama jelasnya, mereka tetap menjaga hak-hak orang bukan Islam untuk mengamalkan ajaran agama mereka.

Tulisan itu juga menurutnya mahu memberi peringatan kepada semua pihak termasuk Umno BN agar tidak melakukan sebarang aktiviti yang boleh merosakkan aqidah umat Islam.

Mengenai sokongan kepada tindakan Jais pula, beliau berkata ianya dibuat atas dasar Jais sebagai badan penguatkuasa agama.

Bagaimanapun dari sudut prosedur, Jais wajar ditegur jika ianya salah.

"Kita sokong Jais sebagai badan penguatkuasa agama. Saya pernah dihalang oleh Jais mengajar agama di Selangor dahulu tapi soal prosedur masalah lain.

"Macam polis juga, saya pernah beberapa dikasari oleh polis ketika adakan himpunan aman. Tetapi tanggungjawab polis mencegah jenayah kita kena sokong," katanya.


http://bm.harakahdaily.net/index.php/headline/4872-utusan-cuba-lagakan-saya

Umno sasar PAS untuk lindungi kejahatannya

Aziz Muda

KUALA LUMPUR, 12 Ogos: Para pemimpin Umno dan Barisan Nasional (BN) diingatkan agar tidak menjadikan PAS sebagai sasaran dalam isu membabitkan pemeriksaan Jais ke gereja GMDU bagi melindungi kejahatan mereka sendiri dari orang ramai.

Sebaliknya, cubaan Umno untuk menjadikan PAS sebagai sasaran dan turut berusaha melagakan PAS dan DAP hanyalah sia-sia kerana PAS sudah cukup masak dengan permainan politik kotor Umno BN.

Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat, Ustaz Abdul Ghani Shamsuddin (gambar) berkata, di sebalik permainan mereka itu, orang ramai cukup faham tujuan Umno bertindak demikian adalah untuk melindungi kesalahannya sendiri kepada rakyat, terutama yang membabitkan langkah menjadikan warga asing sebagai pengundi di negara ini.

Menurut beliau, tindakan menjadikan warga asing sebagai pengundi yang dilakukan oleh Umno BN menerusi agensi-agensi kerajaan yang bersekongkol dengannya adalah satu isu yang sangat besar.

Katanya, perbuatan seperti itu tidak sepatutnya dilakukan oleh pemimpin negara kerana ia jelas satu ancaman kepada negara, satu pengkhianatan kepada negara, tetapi sanggup dilakukan oleh para pemimpin Umno BN demi kepentingan mereka sendiri.

"Kini setelah tembelang mereka diketahui oleh rakyat, mereka berusaha melindunginya dengan pelbagai cara termasuk dengan melakukan pengkhianatan terhadap PAS dengan membuat tuduhan yang bukan-bukan terhadap PAS," katanya ketika dihubungi Harakahdaily, hari ini.

Usaha yang dilakukan oleh Umno BN untuk menjadikan PAS sebagai sasaran dari kejadian itu kelihatan amat jelas hari ini apabila akhbar milik Umno, Utusan Malaysia membuat laporan tidak berasas terhadap Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat, Nasrudin Hassan.

Dalam laporan muka depannya hari ini, Utusan Malaysia mengatakan Nasrudin kini berada dalam keadaan tertekan kerana dikecam hebat oleh pimpinan PAS, ekoran kenyataannya berhubung pemeriksaan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) terhadap satu majlis yang berlangsung di Gereja Methodist Damansara Utama (GMDU) pada 3 Ogos lalu.

Menerusi laporan itu, akhbar tersebut membayangkan wujud percanggahan antara pendirian Nasrudin dengan keputusan PAS Pusat yang mahu mendengar penjelasan dari kedua-dua pihak iaitu Jais dan pihak gereja berhubung pemeriksaan Jais itu.

Bayangan terhadap Nasrudin yang dimanipulasikan dari kenyataan beliau menerusi blognya itu sengaja dicipta untuk melaga-lagakan antara sesama pemimpin PAS dan sesama pemimpin dalam Pakatan Rakyat.

Sementara Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Mashitah Ibrahim pula dalam akhbar Sinar Harian menghentam PAS kononnya PAS takut kepada DAP sehingga tidak berani menegakkan kebenaran dalam isu pemeriksaan Jais terhadap gereja Kristian itu.

Dalam Sinar Harian hari ini, beliau dilaporkan berkata, PAS sudah tunduk kepada DAP dan tidak lagi berjuang dengan prinsip asalnya iaitu Islam.

Menurut Abdul Ghani, kenyataan Mashitah itu ternyata tidak berasas kerana PAS tidak pernah tunduk kepada sebarang pihak dalam memperjuangkan dasar dan prinsip perjuangannya serta dalam menegakkan kebenaran.

"Tetapi sebagai pemimpin kepada parti Islam yang faham dengan apa yang patut dilakukan, pemimpin-pemimpin PAS tidak mudah mengeluarkan kenyataan tidak menentu dan tidak berasas dalam sebarang perkara termasuk dalam hal itu," katanya.

Sebelum kenyataan dikeluarkan, katanya, pemimpin-pemimpin PAS perlu mengadakan pertemuan dengan pihak gereja dan Jais terlebih dahulu bagi mendapatkan penjelasan yang sebenar berhubung kejadian itu.

Katanya, tindakan yang diambil oleh PAS itu memang tepat dan tidak sepatutnya diputarbelitkan lagi oleh Umno BN dengan membuat tuduhan seperti itu terhadap PAS dan DAP.

"Pada PAS, soal tunduk kepada DAP atau mana-mana pihak tidak timbul. Sebaliknya, PAS tidak seperti Umno yang sanggup memperkudakan MCA dan MIC demi kepentingannya.

"Kerjasama politik yang dibuat oleh PAS dan DAP adalah untuk kebaikan, bukan untuk memperkudakan sesiapa. Jadi tidak timbul soal PAS tunduk kepada DAP seperti yang didakwakan itu," ujar beliau.


http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/4880-umno-sasar-pas-untuk-lindungi-kejahatannya-

Suhu bangunan k'jaan tidak kurang 24 darjah celsius

Suhu bangunan k'jaan tidak kurang 24 darjah celsius
Ogos 11, 11 5:57pm


Suhu di semua bangunan kerajaan akan ditetapkan tidak kurang daripada 24 darjah celsius sebagai langkah penjimatan tenaga, kata Menteri Tenaga, Teknoloji Hijau dan Air Datuk Seri, Peter Chin Fah Kui.

Beliau berkata, langkah kecekapan penggunaan tenaga itu akan berkuatkuasa selepas surat pekeliling mengenainya dikeluarkan Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Sidek Hassan.

"Perdana Menteri mengarahkan sebagai satu langkah yang bijak kecekapan penggunaan tenaga, semua bangunan kerajaan diminta menetapkan suhu bangunan tidak kurang daripada 24 darjah celsius.

"Kecuali bagi tempat-tempat khas seperti hospital yang memang memerlukan paras suhu yang rendah," katanya pada sidang akhbar bersama Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Datuk Seri Douglas Uggah Embas, di Putrajaya hari ini.

Terdahulu, kedua-dua mereka menghadiri mesyuarat Majlis Teknologi Hijau Negara dan Perubahan Cuaca yang dipengerusikan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, di Bangunan Perdana Putra di Putrajaya.

Mengulas lanjut, Chin berkata suhu yang ditetapkan itu adalah sesuai untuk persekitaran tempat kerja dan ia juga boleh menjimatkan keseluruhan bil elektrik sesebuah bangunan kerajaan itu.

"Kami tetapkan 24 darjah celcius. Kalau kita turunkan kepada 23 darjah celsius, bermakna kita perlu meningkatkan perbelanjaan daripada 4 kepada 7 peratus," katanya.

Chin berkata, tahap suhu itu sudah pun dilaksanakan di kementeriannya dan ia menjimatkan sehingga RM700,000 setahun untuk keseluruhan bil elektrik.

Katanya, pihaknya juga sedang merangka draf undang-undang untuk dibentangkan di Parlimen dalam tempoh terdekat bagi membolehkan kerajaan menguatkuasakan arahan tersebut pada bangunan milik swasta.

"Kita berharap menjelang 2013, semua bangunan swasta dapat mengikut peraturan yang ditetapkan pada bangunan kerajaan itu," katanya.

Beliau berkata, pada mesyuarat itu juga, Perdana Menteri meminta semua jabatan kerajaan menukar penggunaan mentol lampu sedia ada kepada penggunaan jenis mentol lampu yang lebih cekap tenaga secara berperingkat.

"Perdana Menteri juga mengarahkan supaya pelan hala tuju teknologi hijau secara terperinci disediakan bagi membantu perkembangan teknologi hijau di negara ini," katanya.

Mengenai komitmen kerajaan untuk mengurangkan pengeluaran karbon sebanyak 40 peratus menjelang 2020, Uggah berkata usaha itu berjalan lancar dan mampu mencapai sasaran yang ditetapkan.

"Setakat ini, kami sudah mengurangkan tahap intensiti karbon sebanyak 29.7 juta tan metrik. Untuk memenuhi sasaran 40 peratus, kita perlu mengurangkannya sebanyak 40 juta tan metrik. Ini merupakan sumbangan kita kepada usaha global bagi perubahan iklim dunia," katanya.

- Bernama


http://malaysiakini.com/news/172713

Suhu 24 selsius: Najib terlebih dahulu kena berjimat

Nazri Abdullah

KUALA LUMPUR, 12 Ogos: Perdana Menteri dan timbalannya adalah orang pertama yang perlu melakukan penjimatan tenaga ekoran kos untuk bil elektrik kediaman rasmi kedua-duanya berjumlah lebih RM10 juta setahun yang terpaksa dibiayai dengan duit rakyat.

Secara lebih tepat, bil elektrik untuk kedua-dua rumah rasmi pemimpin negara itu berjumlah RM10,267,868.15 seperti yang dijelaskan oleh kerajaan di parlimen sebelum ini.

Menurut AJK PAS Pusat, Dr Siti Mariah Mahmod (gambar), arahan mewajibkan pejabat kerajaan membuka suhu pendingin hawa atas paras 24 darjah selsius untuk penjimatan adalah sesuatu yang baik, namun lebih baik jika ianya dimulakan oleh pemimpin utama negara terlebih dahulu.

Sebelum ini Harakahdaily menyiarkan, Najib mempunyai 11 pegawai media (tukang spin) yang menjaga kepentingannya sesuatu yang tidak pernah dilakukan oleh perdana menteri sebelum ini hatta mana-mana pemimpin dunia.

Negara dibawah pimpinan Najib juga mempunyai 30 menteri, jumlah yang terlalu besar untuk sebuah negara yang jumlah penduduknya adalah 28 juta.

UK dengan 62 juta penduduk ada 23 menteri, Perancis 66 juta ada 23 menteri, Amerika 312 juta ada 12 ahli kabinet dan Switzerland lapan juta ada tujuh menteri. Malaysia ada 28 juta penduduk dan 30 menteri.

"Janganlah arahan itu hanya dirasai oleh kakitangan awam sahaja, pemimpin utama negara perlu terlebih dahulu berjimat.

"Rakyat sudah lama berjimat tetapi pemimpin negara bagaimana," soal Dr Mariah yang juga Ahli Parlimen Kota Raja.


Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas arahan terbaru kerajaan supaya semua pejabat kerajaan menetapkan suhu pendingin hawa 24 darjah selsius atau lebih.

Kerajaan semalam memaklumkan akan mengeluarkan satu pekeliling berhubung perkara itu dan akan membentangkan satu akta baru di Parlimen untuk membolehkan penguatkuasaan yang sama dilakukan ke atas pihak swasta.

Ianya bertujuan bagi menjimatkan bil tenaga elektrik sehingga empat hingga tujuh peratus.

Walaupun ianya disifatkan suatu yang baik, namun apa yang masih dipertikaikan sehingga kini adalah kos pembiayaan kediaman rasmi perdana menteri dan timbalan yang dilihat langsung tiada pertimbangan untuk penjimatan.

Ia kerana kerajaan terpaksa membelanjakan hampir RM49 juta setahun untuk membiayai kos kediaman mereka.

Ia membabitkan kos sewa untuk dua kediaman rasmi itu RM32,972,115.55, kos baik pulih RM3,581,744.78, bil elektrik RM10,267,868.15 dan bil air RM1,967,386.55 untuk satu tahun.

Jika dibahagikan, jumlah bil elektrik sebulan mereka adalah hampir RM160,000 sebulan.

"Bukan elektrik sahaja kena berjimat, air juga kena berjimat. Jika sudah tak ada sumber nanti, duit banyak pun dah tak guna.

"Satu lagi kepada pemimpin-pemimpin negara, berjimat la juga bila membuat majlis jamuan makan tu, bermewah sangat jangan sampai membazir," katanya.


http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/4877-suhu-24-selsius-najib-terlebih-dahulu-kena-berjimat

PAS jumpa gereja 16 Ogos, Jais tangguh

Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 12 Ogos: PAS akan mengunjungi Gereja Methodist Damansara Utama (GMDU) 16 Ogos ini manakala kunjungan ke Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) ditunda ke tarikh yang akan ditetapkan kemudian.

Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali (gambar) memberitahu Harakahdaily, pertemuan dengan pihak GMDU itu akan diadakan jam 4 petang di gereja tersebut.

"Pihak gereja telah bersetuju dengan permohonan PAS untuk bertemu pada 16 Ogos ini.

"Dengan Jais, kita dimaklumkan oleh mereka bahawa mereka belum dapat berjumpa mana-mana pihak kerana sedang menyiapkan laporan siasatan kes tersebut," katanya.

Menurutnya lagi, sembilan orang pimpinan PAS termasuk beliau akan terlibat dalam pertemuan dengan pihak gereja tersebut.

Mereka diketuai Timbalan Presiden Mohamad Sabu, Naib Presiden Salahudin Ayub, Ketua Penerangan Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, AJK PAS Pusat Idris Ahmad, Dr. Siti Mariah Mahmod, Dr. Dzulkefly Ahmad, Dr. Mujahid Yusof dan Pesuruhjaya PAS Selangor Dr. Abd Rani Osman.

Pertemuan dengan Jais dan gereja diputuskan oleh mesyuarat jawatankuasa PAS Pusat Ahad lepas.

Ia bertujuan untuk mendapat gambaran dari mereka sendiri sebelum membuat apa-apa pendirian ekoran tindakan Jais memeriksa gereja berkenaan baru-baru ini.


http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/4873-pas-jumpa-gereja-16-ogos-jais-tangguh

PKFZ: Saksi tak tahu nilai tanah termasuk faedah

PKFZ: Saksi tak tahu nilai tanah termasuk faedah
Ogos 12, 11 3:06pm


Seorang pegawai kanan Kementerian Pengangkutan hari ini memberitahu Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur bahawa beliau tidak mengetahui bahawa penilaian tanah sebanyak RM25 sekaki persegi adalah termasuk faedah, sehinggalah diberitahu oleh pegawai polis tahun lalu.

NONEBekas Ketua Penolong Setiausaha Bahagian Maritim, Kementerian Pengangkutan P Chandrasekaran (kiri), 56, berkata selain ASP Mohd Rosni Mohd Lazim yang memaklumkan mengenai perkara itu, beliau juga mendapat maklumat yang sama menerusi akhbar.

Chandrasekaran berkata Mohd Rosni telah memberitahunya bahawa pemahamannya mengenai penilaian tanah itu yang tidak termasuk faedah adalah salah, dan mendorongnya bersetuju dengan Mohd Rosni.

Beliau menyatakan demikian ketika disoal balas peguam Wong Kian Kheong yang mewakili bekas Menteri Pengangkutan Tun Dr Ling Liong Sik.

Saksi juga turut memberitahu mahkamah bahawa perkara itu hanya diketahuinya pada tahun lepas dan tidak bertindak untuk menulis sebarang surat kepada Kementerian Kewangan atau pihak terlibat bagi menyatakan mengapa kesilapan tersebut berlaku.

Chandarasekaran adalah pegawai yang bertanggungjawap menulis surat berhubung projek Pembangunan Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) kepada ketuanya Timbalan Ketua Setiausaha Perancangan, kementerian itu Datuk Abdul Rahman Mohd Noor sebelum surat tersebut diajukan kepada bekas Menteri Pengangkutan Dr Ling.

NONETerdahulu Chandrasekaran berkata pada 14 Oktober 2000, beliau telah memaklumkan kepada Dr Ling (kanan) menerusi memorandum bahawa Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH) membuat penilaian tanah di Pulau Indah berasaskan 'special value' pada kadar RM25 sekaki persegi (skp) bagi tempoh bayaran balik 10 tahun.

Menerusi memorandum yang sama, beliau turut menyatakan bahawa jumlah keseluruhan pembayaran kepada Kuala Dimensi Sdn Bhd (KDSB) untuk tanah seluas 830 ekar (332 hektar) adalah dianggarkan RM903.8 juta tidak termasuk kadar kupon (faedah) enam peratus.

Selain itu saksi berkata tiada sebarang pembetulan dibuat mengenai nilaian tanah tersebut sebelum dan selepas surat diserahkan kepada Dr Ling, malah Abdul Rahman juga tidak pernah memintanya memperbetulkan maklumat tersebut bahawa nilai tanah itu tidak termasuk faedah hinggalah beliau bertukar ke jabatan lain pada 2004.

Saksi kelima pendakwaan itu turut memberitahu bahawa surat KDSB kepada Ketua Setiausaha Kementerian Pengangkutan juga mengambil nilaian yang sama.

Chandrasekaran yang kini bertugas sebagai Setiausaha Bahagian Udara, kementerian itu turut memberitahu bahawa Abdul Rahman juga tidak pernah memberitahunya bahawa surat cadangan untuk membeli tanah yang dihantar kepada Dr Ling pada 2 Oktober 2000 adalah termasuk jumlah faedah.

Ketika ditanya Wong, adakah anak guamnya ada berbincang dan terlibat di dalam komuniti untuk membeli tanah tersebut, Chandrasekaran berkata: "Tidak."

Dr Ling didakwa menipu kerajaan Malaysia apabila tidak mendedahkan kepada jemaah menteri fakta berkaitan kadar faedah sebanyak 7.5 peratus setahun adalah tambahan kepada harga pembelian tanah pajakan negeri 7324 Lot 67894, yang berasaskan RM25 skp iaitu RM1,088,456,000, sedangkan dia tahu Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH), dalam menentukan kadar RM25 skp, telah mengambil kira kadar kupon/faedah.

Dia juga berdepan dua pertuduhan pilihan (pindaan) iaitu menipu dan sengaja tidak mendedahkan kepada jemaah menteri fakta berkaitan kadar faedah sebanyak 7.5 peratus setahun adalah kadar faedah tambahan kepada harga pembelian tanah pajakan 7324 Lot 67894 berasaskan RM25 skp iaitu RM1,088,456,000.

Dr Ling didakwa melakukan semua kesalahan itu di Tingkat 4, Pejabat Perdana Menteri, Bangunan Perdana Putra, Putrajaya, antara 25 Sept dan 6 Nov 2002.

Perbicaraan di hadapan Hakim Datuk Ahmadi Asnawi bersambung 12 Sept depan.

- Bernama


http://malaysiakini.com/news/172801

klang pkfz pricewaterhousecoopers port klang freezone map detail layout of the area 280509

Khalid tak tahu beza rusuhan dengan himpunan aman

Hazayani Zakaria

KUALA LUMPUR, 12 Ogos: PAS menyanggah kenyataan Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Khalid Abu Bakar yang menyamakan rusuhan di London dengan perhimpunan aman di Malaysia, khususnya perhimpunan Bersih 2.0, 9 Julai lalu.

Timbalan Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin (gambar) berkata, Khalid seharusnya tahu membezakan di antara rusuhan dan perhimpunan aman yang dirancang rapi selain meminta kerjasama pihak polis sendiri.

"Saya menyanggah kenyataan Khalid itu. Kenyataan itu tidak tepat sebab kita bukan buat rusuhan tetapi perarakan aman yang dirancang berbulan-bulan lamanya oleh beberapa badan bukan kerajaan," kata beliau ketika dihubungi Harakahdaily hari ini.

Anggota Parlimen Bukit Gantang itu juga berkata, rusuhan yang berlaku di London ternyata berbeza dengan perimpunan Bersih 2.0 dari segi matlamat dan caranya.

Jelasnya, rusuhan di London berlaku kerana ratusan ribu penduduk hilang pekerjaan kerana kegawatan ekonomi yang mendadak dan harga barang yang meningkat sebaliknya perhimpunan Bersih 2.0 menuntut ketelusan dalam sistem pilihan raya.

"Di London mereka mengamuk secara mengejut, serta merta, tidak ada perancangan dan tidak ada orang yang beratnggungjawab.

"Di Malaysia kita ada NGO yang bertanggungjawab, kita ada pengarah dan dibincang dengan pihak berkuasa sepanjang masa dalam tempoh yang lama untuk perarakan aman," katanya.

Khalid sebelum ini menulis di laman sosial facebook seolah-olah mempertahankan tindakan polis menggunakan gas pemedih mata dan meriam air untuk menyuraikan himpunan Bersih 2.0 kononnya untuk mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diingini.

Sementara itu, sambil membandingkan tindakan polis di London dengan di Malaysia, beliau menyifatkan polis Malaysia sebagai kejam terhadap peserta perhimpunan aman.

"Di London walaupun suasana huru hara berlaku tapi pihak polis masih tidak menggunakan kekerasan dengan membedil gas pemedih mata atau meria air.

"Mereka cuma guna cota dan ada di antara mereka tidak diberikan kelengkapan untuk menghadapi rusuhan, maksudnya mereka masih ada lagi tata susila kepolisan.

"Di Malaysia polis kejam kerana bertindak kasar walaupun perarakan dirancang awal bahkan polis diberitahu awal, kita ada pertanggungjawaban," katanya.

Rusuhan di London, terutamanya di Tottenham bermula Sabtu lalu selepas seorang seorang suspek mati ditembak polis.

Rusuhan bermula di Tottenham, kemudian merebak ke Wood Green, Enfield Town, Ponders End dan Brixton melibatkan pelbagai kelakuan ganas dan merebak ke seluruh kawasan lain di London.

Dalam rusuhan itu Polis Metropolitan London diserang manakala kedai dirompak dan bangunan dibaling batu.

Mereka membantah apabila Mark Duggan, pemuda beruisa 29 tahun ditembak polis mati ketika polis berusaha menangkap pengedah dadah kokain dan ahli 'Star Gang' sedangkan beliau tidak bersenjata.


http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/4871-khalid-tak-tahu-beza-rusuhan-dengan-himpunan-aman

DAP: Siasat Nazri ikut undang-undang yang penjarakan Anwar

DAP: Siasat Nazri ikut undang-undang yang penjarakan Anwar
Ogos 12, 11 11:29am

Walaupun Datuk Nazri Abdul Aziz telah menjelaskan bahawa suratnya kepada syarikat kaitan kerajaan (GLC) supaya selesaikan saman mereka dengan bekas pengerusi MAS, Tan Sri Tajudin Ramli hanya satu "nasihat", tetapi DAP mahu menteri itu disiasat atas dakwaan salahguna kuasa dan rasuah di bawah undang-undang yang sama, yang memenjarakan Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 1999.

sapp chua soon bui nazri abdul aziz  parliament 070708 03Dalam satu kenyataan, setiausaha publisiti kebangsaan DAP, Tony Pua mendakwa ia merupakan satu kes yang jelas menteri menggunakan kedudukannya untuk secara tidak wajar mempengaruhi keputusan yang belum selesai di syarikat-syarikat tersebut.

Tony berkata, Nazri tidak ada urusan untuk memberi apa juga bentuk arahan kepada GLC kerana beliau bukan ahli lembaga pengarah syarikat-syarikat tersebut yang dipertanggungjawabkan untuk membuat keputusan terbaik.

Sebaliknya, katanya, pihak terbaik untuk menasihati lembaga pengarah syarikat berkenaan berhubung kes perundangan mereka adalah peguam mereka yang dilantik, yang menurut Pua, juga terkejut dengan arahan menteri tersebut.

NONEAhli parlimen Petaling Jaya Utara menyifatkan arahan Nazri itu sebagai "memperolok-olokkan urus-tadbir korporat syarikat berkenaan", yang menurutnya hanya akan menjejaskan minat pelabur tempatan dan asing, yang tidak bertolak ansur dengan campurtangan terang-terangan kerajaan dalam perniagaan dan keputusan kewangan.

Pua berkata Nazri boleh disiasat di bawah Seksyen 2 (1) Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) No 22/1970.

Seksyen itu menyebut mana-mana anggota pentadbiran, Parlimen atau Dewan Undangan Negeri atau mana-mana pegawai awam yang melakukan perbuatan rasuah boleh dihukum penjara 14 tahun atau denda 20,000 RM atau kedua-duanya."

[Baca berita penuh]http://malaysiakini.com/news/172760

Nazri Aziz: Guna akta sama hingga penjara Anwar 1999

Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 12 Ogos: DAP mendesak pihak berkuasa menyiasat Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz atas dakwaan salahguna kuasa dan rasuah di bawah undang-undang yang sama, yang memenjarakan Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 1999.

Desakan ini dikemukakan Tony Pua (gambar) walaupun Nazri telah menjelaskan bahawa suratnya kepada syarikat kaitan kerajaan (GLC) supaya selesaikan saman mereka dengan bekas pengerusi MAS, Tan Sri Tajudin Ramli hanya satu "nasihat".

Dalam satu kenyataan, setiausaha publisiti kebangsaan DAP itu mendakwa ia merupakan satu kes yang jelas menteri menggunakan kedudukannya untuk secara tidak wajar mempengaruhi keputusan yang belum selesai di syarikat-syarikat tersebut.

Tony berkata, Nazri tidak ada urusan untuk memberi apa juga bentuk arahan kepada GLC kerana beliau bukan ahli lembaga pengarah syarikat-syarikat tersebut yang dipertanggungjawabkan untuk membuat keputusan terbaik.

Sebaliknya, katanya, pihak terbaik untuk menasihati lembaga pengarah syarikat berkenaan berhubung kes perundangan mereka adalah peguam mereka yang dilantik, yang menurut Pua, juga terkejut dengan arahan menteri tersebut.

Ahli parlimen Petaling Jaya Utara menyifatkan arahan Nazri itu sebagai "memperolok-olokkan urus-tadbir korporat syarikat berkenaan", yang menurutnya hanya akan menjejaskan minat pelabur tempatan dan asing, yang tidak bertolak ansur dengan campurtangan terang-terangan kerajaan dalam perniagaan dan keputusan kewangan.

Pua berkata Nazri boleh disiasat di bawah Seksyen 2 (1) Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) No 22/1970.

Seksyen itu menyebut mana-mana anggota pentadbiran, Parlimen atau Dewan Undangan Negeri atau mana-mana pegawai awam yang melakukan perbuatan rasuah boleh dihukum penjara 14 tahun atau denda 20,000 RM atau kedua-duanya.


http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/4879-nazri-aziz-guna-akta-sama-hingga-penjara-anwar-1999

Umno terlibat manipulasi pilihan raya?

Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 12 Ogos: Dewan Pemuda PAS Malaysia berjaya mendapatkan bukti bahawa terdapat unsur-unsur manipulasi dalam pilihan raya yang mungkin melibatkan Umno.

Pengerusi Pemulihan Demokrasi & Mobilisasinya, Suhaizat Kaiat (gambar) berkata, pendedahan yang telah dibuat sebelum ini terdapat dua individu yang 99% sama indentitinya dan hanya dibezakan dengan beberapa nombor kad pengenalan sahaja.

"Dua identiti ini sangat mencurigakan," ujarnya dalam kenyataan kepada Harakahdaily.

Bukti pertama

Dua identiti MOHD BAHAR BIN OMAR hanyalah dibezakan dengan nombor 5 dan nombor 8 di digit kedua terakhir nombor kad pengenalan mereka. Salah satu identiti ini adalah mustahil wujud di alam nyata.

Identiti MOHD BAHAR BIN OMAR yang mempunyai no kad pengenalan 800105025489 adalah ahli Umno seperti butiran di bawah:

Nama: MOHD BAHAR BIN OMAR
No Kad Pengenalan: 800105025489
No. Ahli UMNO: 02914008
Negeri: K – KEDAH
Bahagian: 018 - KULIM-BANDAR BAHARU
DUN: 01835 – KULIM
Cawangan: 01835029 - JALAN JUNJUNG

MOHD BAHAR BIN OMAR adalah ahli Pemuda Umno Bahagian Kulim Bandar Baharu, Kedah.

Identiti kedua MOHD BAHAR BIN OMAR yang mempunyai nombor kad pengenalan 800105025459 adalah pengundi hantu.

Bukti Kedua

Dua identiti FATEN DIANA BINTI HASSAN hanyalah dibezakan dengan nombor 5 dan nombor 8 di digit ke empat nombor kad pengenalan mereka. Salah satu identiti ini adalah mustahil wujud di alam nyata.

Identiti FATEN DIANA BINTI HASSAN yang mempunyai no kad pengenalan 810822035400 adalah ahli Umno seperti butiran di bawah:

Nama: FATEN DIANA BINTI HASSAN
No Kad Pengenalan: 810822035400
No. Ahli UMNO: 03252506
Negeri: D – KELANTAN
Bahagian: 019 – TUMPAT
DUN: 01902 – KELABORAN
Cawangan: 01902021 - DALAM RHU PANTAI

FATEN DIANA BINTI HASSAN adalah ahli Puteri Umno Bahagian Tumpat, Kelantan. Identiti kedua FATEN DIANA BINTI HASSAN yang mempunyai nombor kad pengenalan 810522035400 adalah pengundi hantu.

Bukti Ketiga

Dua identiti SHARINA BINTI MAT ARIF hanyalah dibezakan dengan nombor 7 dan nombor 9 di digit ke enam nombor kad pengenalan mereka. Salah satu identiti ini adalah mustahil wujud di alam nyata.

Identiti SHARINA BINTI MAT ARIF yang mempunyai no kad pengenalan 800727095094 adalah ahli Umno seperti butiran di bawah:

Nama: SHARINA BINTI MAT ARIFF
No Kad Pengenalan : 800727095094
No. Ahli Umno : 02999301
Negeri: R – PERLIS
Bahagian: 001 - PADANG BESAR
DUN: 00105 – SANTAN
Cawangan: 00105010 - KAMPONG PETAL

SHARINA BINTI MAT ARIF adalah ahli Puteri Umno Bahagian Padang Besar, Perlis.

Identiti kedua SHARINA BINTI MAT ARIF yang mempunyai nombor kad pengenalan 800729095094 adalah pengundi hantu.

Pemuda Umno dan Puteri Umno di atas berkemungkinan mengundi dua kali dengan meyakinkan Ketua Tempat mengundi (KTM) menggunakan keadah-keadah berikut:

1. Menggunakan kad pengenalan palsu atau;
2. Menggunakan lesen kenderaan palsu atau;

3. Menggunakan kad pengenalan asli tetapi tetap dibenarkan menggundi kerana kesalahan kecil atau ;
4. Menggunakan borang 11 untuk membuat akuan diri atau
5. Mengunakan keadah-keadah yang difikirkan sesuai ditempat mengundi.

Menurut Suhaizan, bukti-bukti di atas seolah-olah membuktikan bahawa Umno terlibat dalam manipulasi pilihanraya di negara ini.

Justeru, tegasnya, Pemuda PAS Malaysia mendesak Perdana Menteri selaku Presiden Umno membuat penjelasan berkenaan penemuan bukti tersebut.

"Tidak mungkin ini satu kebetulan kerana data-data yang kita miliki terlalu banyak," ujarnya.

Katanya, tiga bukti yang diberikan itu hanyalah contoh untuk membuktikan bahawa perkara itu benar-benar berlaku.

"Jika Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin menuduh isu Mismah ciptaan pembangkang, maka saya ingin bertanya manipulasi pilihan raya ini ciptaan siapa?" soalnya yang Ketua Pemuda PAS Johor.


http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/4869-umno-terlibat-manipulasi-pilihan-raya

'Don't blame others if poor Muslims leave Islam'

Harakahdaily

Aug 7: Muslim scholar Asri Zainul Abidin (right) has again highlighted the mismanagement of zakat funds in the country following recent claims in pro-UMNO dailies that Christian groups had been actively engaged in converting poor Muslims by offering money.

In some of his first reactions to the controversy sparked by the Selangor Religious Department's raid last week at the Damansara Utama Methodist Church in Petaling Jaya, Asri took to task state zakat authorities for ignoring the needs of people who deserve zakat.

On August 3, scores of officers from JAIS accompanied by policemen had entered the church located at the Dream Centre in Section 13, Petaling Jaya, taking down particulars of Muslim guests present at a dinner event there.

The action invited a barrage of condemnations from both Muslim and non-Muslim leaders, with Selangor's Exco in charge of religion Hasan Ali coming out in defence of the JAIS action saying it was based on a complaint over an attempt to proselytize to Muslims, which is illegal under Malaysian laws.

This was followed by two UMNO-owned Malay dailies claiming that Christian churches had been targeting poverty-stricken Muslims.

However, Asri, saying he had been made to understand that some of the Muslims present at the function were destitute and single mothers, stressed that they could not be faulted for approaching those who helped them after Islamic authorities failed to give assistance.

Saying there was nothing wrong for a Muslim to seek help from adherents of other religions, Asri said the blame was on those Muslims who ignore fellow Muslims in need of assistance.

"We cannot blame others for giving assistance. It is every person's right to give help to whoever they want," he stressed.

"Whatever happened to our zakat money?" he asked in remarks posted on his blog.

"Hundreds of millions of ringgit is collected yearly. Is that not enough to help the destitutes come out of their difficulties and stop begging from others?"

This is the second public rebuke by the former Perlis mufti over zakat funds' mismanagement. Last October, Asri lambasted the Zakat Collection Centre managed by the Federal Territory Islamic Religious Council following a damning audit report by the Auditor General showing wastage and financial mismanagement.

In June this year, Machang member of parliament Saifuddin Nasution urged the same Council to explain why it used RM32,000 from zakat fund pay for legal fees involving minister in the Prime Minister's Department Jamil Khir Baharom and director general of the Federal Territory Religious Department (JAWI), Che Mat Ali, who were being sued by Opposition Leader Anwar Ibrahim for failing to act on his qazaf (sexual slander) complaints.

Riddled with red tape

This time around, Asri lamented unnecessary bureaucracies for getting help from zakat.

"To get even RM100-200, one has to go through so much hassle. At the same time, zakat offices seem to be luxuriously furnished, and their officers and bosses enjoy high salaries with sophisticated office equipment," he said.

Asri reminded that zakat, one of the five pillars of Islam in which a Muslim who fulfilled certain financial conditions is obligated to give 2.5 per cent of his access wealth, has the objective of bringing human beings closer to Islam.

This, said Asri, is why new converts to Islam are among those in the category of people deserving zakat.

However, Asri said the Islamic authorities in charge of zakat collection had failed to realise this objective, "to the extent that Muslim converts would leave their new faith after failing to get help from Muslims, especially through zakat".

Saying it was only natural for human beings to be grateful to those who helped them, Asri said one should not be surprised if a Muslim was attracted to Christianity due to the church's help.

What should be questioned, said Asri, was the fact that in a Muslim country like Malaysia, there were Muslims who are said to have abandoned Islam after being disappointed by the Muslim community's behaviour.

"Muslims must ask many questions about themselves before blaming others.

"Accusing others just to cover up one's weakness is not the answer to our problem!" wrote Asri.


http://en.harakah.net.my/index.php/headline/3284-dont-blame-others-if-poor-muslims-leave-islam.html

Kisah Benar Melayu/ Islam Berlindung Di Gereja

Melayu Berlindung Di Gereja Bukan Kisah Dongeng!

Kisah Benar Melayu/ Islam Berlindung Di Gereja


EKSKLUSIF

Baru-baru ini Harapan Komuniti – NGO yang menganjurkan majlis makan malam amal yang diserbu oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) pada 3 Ogos lalu kerana didakwa ada kegiatan penyebaran agama bukan Islam terhadap penganut agama Islam – tampil membuat penjelasan tentang apa yang berlaku pada malam tersebut.

Pengarah eksekutif NGO itu – yang membantu golongan miskin dan ‘melarat’ dan penghidap HIV dan AIDS – Raymond Koh berkata majlis kesyukuran/makan malam amal itu dihadiri penderma, rakan-rakan serta penerima bantuan Harapan Komuniti” sebelum ia diserbu 30 pegawai penguatkuasa JAIS dan polis.

Katanya, Harapan Komuniti adalah sebuah pertubuhan bukan keuntungan, yang berkhidmat untuk membawa kasih sayang, harapan, keamanan dan maruah kepada golongan yang memerlukan, orang miskin, kanak-kanak, wanita dan penghidup HIV dan AIDS.

Sementara peguam mereka pula, Annou Xavier berkata Malaysia sepatutnya bernasib baik kerana mempunyai pertubuhan seperti Harapan Komuniti yang memberi “harapan” kepada golongan yang memerlukan, orang miskin dan golongan terpinggir.

Bagaimanapun, katanya, pada “malam yang malang itu”, JAIS sebaliknya menyerbu majlis amal kesyukuran tersebut, atas andaian bahawa berlaku kes penukaran agama.

Sejujurnya saya tidak mahu prejudis atau berprasangka kepada mana-mana pihak, apatah lagi sekiranya mereka mendakwa mereka melakukan kerja amal dan sebagainya.

Cuma saya teringat pada satu peristiwa yang berlaku kira-kira dua tahun lepas di sebuah gereja yang terletak di atas bukit di Batu Arang, Rawang, Selangor.

Ada pihak yang mendakwa ia bukanlah gereja daripada erti kata yang sebenarnya, tetapi sudah bertukar menjadi Rumah Perlindungan HIV yang dikendalikan sekumpulan mubaligh Kristian.

Gereja ini juga dikenali sebagai White House (walaupun bentuknya jauh berbeza dari kediaman Presiden Amerika yang terletak di Washinton itu)

Ia ada salib yang besar, setiap pintu bilik digantung gambar Jesus Christ, ada kata-kata yang dipetik dari buku Bible dan terdapat sebuah dewan syarahan besar yang penuh dengan lambang agama berkenaan.

Mereka mendakwa mereka membantu para pesakit HIV/AIDS yang terbiar di jalanan, tanpa ada niat yang ‘terselindung’

Ya, saya kagum dengan usaha itu.

Cuma yang agak ‘menggerunkan’, hampir sebahagian daripada mereka yang berlindung di dalam premis itu adalah orang Melayu, orang Islam!

Selama ini saya hanya mendengar ramai anak Melayu yang berlindung di dalam gereja, majoritinya mereka yang daif dan berpenyakit.

Katanya ini kerana masyarakat Melayu atau Islam sendiri memandang keji terhadap golongan ini hingga mereka tidak tahu ke mana hendak mengadu.

Akhirnya mubaligh Kristian membawa mereka ke rumah perlindungan atau gereja seperti di White House ini.

Walaupun pihak gereja ada menyediakan bilik kecil yang mereka dakwa surau untuk membolehkan penghuni Islam beribadat, namun realitinya kehidupan penghuni Islam di situ tidak ada banyak bezanya dengan penghuni bukan Islam.

Mereka tinggal di dalam bangunan yang dipenuhi mubaligh Kristian, mereka berkumpul di dewan ‘syarahan’ Kristian, dan bilik tidur mereka juga dihiasi dengan gambar Jesus seperti mana yang saya katakan tadi.

Saya rasa penganut agama Kristian juga akan merasa tidak selesa sekiranya perkara itu terjadi kepada penganut mereka….apa perasaan mereka agaknya jika saudara seagama mereka tinggal di bangunan yang dipenuhi Ustaz, berkumpul di dewan solat dan tidur di bilik yang dipenuhi ayat suci Al-Quran yang bergantungan.

Alhamdulilah, dengan inisiatif seorang guru agama terkenal, Ustaz Muhammad Amin, pada 13 Julai 2009, saya dan rakan-rakan serta sekumpulan NGO yang diketuai oleh Muhammad sendiri bertolak ke gereja berkenaan dengan berbekalkan satu misi- mengeluarkan semua pesakit Melayu dan Islam dari gereja itu.

Setibanya kami di sana, kami disambut oleh Razak, antara penghuni Melayu yang telah lama tinggal di situ

Masuk saja ke dalam gereja tersebut, bau kuat ubat terus menusuk hidung, ia seolah-olah sebuah ‘mini hospital’

Di belakangnya telah menunggu tidak kurang daripada 20 orang anak-anak Melayu, kesemuanya pembawa virus HIV

Melihat saja kelibat mereka, saya hampir menitiskan airmata, kesemua mereka yang berkain pelikat menyambut kami dengan wajah yang sedih dan sayu

Ada yang bertongkat, ada yang berkerusi roda, ada yang sedang demam dan ada yang baru keluar dari wad

Hampir sejam kami mendengar keluhan hati mereka, mendengar kisah bagaimana mereka dihina, disisih, didiskriminasi dan berbagai lagi oleh masyarakat sekeliling

Pun begitu, mereka bersyukur kerana sekurang-kurangnya gereja tersebut sudi ‘mengutip’ mereka daripada terus menjadi sampah dalam masyarakat

Selepas itu, kami berkesempatan bertemu dengan salah seorang paderi di situ, beliau ternyata cukup profesional dan melayan kami dengan tanpa rasa curiga

Untuk pengetahuan anda, saya sebagai orang Islam sebenarnya sangat malu ketika berada di gereja berkenaan

Bayangkan, walaupun saudara-saudara kita itu bukan dari agama mereka, tetapi saudara-saudara kita itu dilayan bak menatang minyak yang penuh

Saudara-saudara kita itu dimandikan, diberi ubat, diberi makan sehingga ke peringkat dipakaikan lampin oleh petugas di gereja tersebut

Saya tertanya pada diri sendiri, kenapakah kita tidak boleh jadi seperti mereka sedangkan agama kita juga adalah yang terbaik, kita ada al-Quran sebagai panduan, semuanya cukup lengkap tetapi sayang ia tidak diterjemahkan dengan baik oleh para pengikutnya

Selepas kira-kira sejam di gereja tersebut, kami berjaya membawa keluar seorang demi seorang anak Melayu daripada gereja berkenaan, Alhamdulillah, paderi tersebut melepaskannya dengan rela hati.

Saya berharap dalam membantu golongan yang memerlukan, sama ada kerana penyakit, kedaifan dan kemiskinan, kita sebagai umat Islam kena betul-betul membantu dalam erti kata yang sebenarnya.

Agensi-agensi yang diberi amanah harus melaksanakan amanah mereka dengan bersungguh-sungguh.

Adalah mudah untuk mencari kesalahan tetapi itu tidak akan menyelesaikan masalah, tindakan yang pro-aktif perlu disemai dalam setiap sanubari agar golongan sebegini dapat dibantu dalam menjalani kehidupan yang singkat ini

Yang paling penting, sekiranya kita tidak mahu iman dan akidah saudara kita dipesongkan oleh mereka yang tidak bertanggungjawab, kita sendiri terlebih dahulu kena memnghulurkan tangan dan menarik mereka keluar dari segala kesulitan ini.

Saya masih ingat kata-kata Pengarah Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya, Prof. Dr. Ab. Aziz Mohd. Zin

Katanya memang ada kebenaran mengenai dakwaan pendekatan dakwah Islam lemah dari segi psikologi berbanding gerakan mubaligh Kristian.

Kata Dr. Abd. Aziz, Ini kerana ramai pendakwah kita melihat kerja dakwah ialah menyebar agama kepada golongan sasar tanpa melihat keperluan dan keadaan diri mereka.

Ini menyebabkan kalau keadaan itu sesuai dengan seseorang, ia akan diterima. Jika tidak, usaha itu akan gagal.

Menurut beliau, pihak kristian misalnya melihat kepada aspek keperluan.

Contohnya, gerakan kepada masyarakat orang Asli.

Mereka akan duduk bersama golongan sasar bertahun-tahun lamanya bagi mengkaji cara hidup golongan ini.

Mereka juga mempunyai satu pasukan lain untuk berdakwah kepada kumpulan sasar berdasarkan maklumat-maklumat kajian tadi.

Pendekatan begini jarang dicontohi oleh pendakwah Islam.

Selain itu, menurut Dr. Ab. Aziz, gerakan kristian mempunyai strategi suka mengambil peluang.

Ia menyebabkan kumpulan sasar akhirnya termakan akibat ‘paksaan secara halus’.

Mereka memberi perhatian kepada kebajikan dan menghulur bantuan kepada sesiapa yang memerlukan.

Akhirnya, kumpulan sasar terpaksa terima. Jika tidak, masalah tidak selesai.

Kesimpulannya jika kita tidak bertindak cepat dalam menangani permasalahan ini, jangan terkejut jika lebih ramai umat Islam di muka bumi ini akan menghuni pusat perlindungan seperti di White House…atau gereja…atau apa saja nama dan gelaran yang kita beri padanya!

Inilah cerita saya. Bukan kisah dongeng. Bukan dusta semata. Wallahualam- Oleh SYAHRIL A. KADIR (Mynewshub.my)


http://mynewshub.my/bm/2011/08/11/melayu-berlindung-di-gereja-bukan-kisah-dongeng/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...