Thursday, June 30, 2011

Guru, pelajar diberi amaran jauhi BERSIH

Guru, pelajar diberi amaran jauhi BERSIH
Jun 29, 11 5:49pm


Semua guru dan pelajar sekolah diingatkan supaya tidak terbabit dengan perhimpunan BERSIH 2.0 yang dirancang pada 9 Julai ini.

Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Abd Ghafar Mahmud berkata, guru dan pelajar adalah kakitangan kerajaan yang tidak wajar menyertai perhimpunan haram itu.

Beliau berkata, sekiranya mereka terbukti terbabit dalam perhimpunan itu, tindakan tatatertib akan dikenakan termasuk mengikut undang-undang negara.

"Saya mohon kepada semua guru supaya berfikir sebaik-baiknya dan bertindak sebagai kakitangan kerajaan yang bertanggungjawab sekiranya ingin menyertai perhimpunan itu," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Konvensyen Pendidikan Kebangsaan Guru Besar ke-17 di Kuantan hari ini.

- Bernama


http://malaysiakini.com/news/168384

Peguam: Polis akan soal 40 orang berhubung BERSIH

Joseph Sipalan
Jun 29, 11
5:32pm

Sejumlah 40 orang berada di senarai polis untuk disoal-siasat berhung perhimpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai ini, kata peguam Edmund Bon.

edmund bon gmi lawyer 090805Bon, yang mewakili empat pemimpin NGO yang diheret ke balai polis Dang Wangi hari ini mengesahkan mereka yang disiasat itu adalah berdasarkan senarai polis.

“Setakat ini, mereka telah menyoal lebih 20 orang, jadi kita jangka 18 lagi akan dipanggil untuk disiasat,” katanya kepada wartawan ketika ditemui di luar balai polis itu.

Bon hadir sebagai peguam kepada empat ahli dan aktivis NGO yang dipanggil untuk merakamkan kenyataan mereka.

Mereka termasuk ahli jawatankuasa pemandu BERSIH 2.0 Maria Chin Abdullah dan aktivis Hishamuddin Rais, yang disiasat mengikut Seksyen 27(5) Akta Polis dan ketua Tenaganita Irene Fernandez, yang disoal mengikut Seksyen 4(1)(b) Akta Hasutan dan Akta Polis.

NONEKetiga-tiga mereka disoal berkaitan perhimpunan BERSIH 2.0 yang dijadualkan pada 9 Julai ini.

Individu keempat, Latheefa Koya dari Lawyers for Liberty, pula disiasat kerana hadir di balai polis Travers ketika mengiringi ketua BERSIH Datuk S Ambiga, yang mengemukakan laporan polis berhubung ugutan bunuh melalui SMS yang diterimanya.

[Baca berita penuh]

http://malaysiakini.com/news/168382

Maria: 'ISA tidak akan dapat halang BERSIH'

Maria: 'ISA tidak akan dapat halang BERSIH'
Joseph Sipalan
Jun 29, 11
5:30pm

Penggunaan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan tangkapan beramai-ramai tidak boleh dibenarkan menghalang masyarakat sivil daripada melaksanakan hak perlembagaan mereka untuk menyertai perhimpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai, kata ahli jawatankuasa pemandu gabungan itu, Maria Chin Abdullah.

NONEBeliau menegaskan bahawa tindakan berterusan pihak polis terhadap mereka yang ada kaitan dengan BERSIH "tidak akan menghalang perhimpunan tersebut".

"Mereka (kerajaan) boleh menggunakan langkah-langkah pencegahan, di mana mereka telah mengancam untuk menggunakannya, tetapi perhimpunan tersebut bukan mengenai individu dalam BERSIH.

"Malah, jika mereka menangkap semua (pemimpin), ini adalah panggilan rakyat untuk pembaharuan," katanya kepada pemberita hari ini.

[Baca berita penuh]


http://malaysiakini.com/news/168381

7 petugas BERSIH akan direman

7 petugas BERSIH akan direman
Hafiz Yatim
Jun 29, 11
4:58pm

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Datuk Seri Bakri Zinin mengesahkan bahawa tujuh petugas di pejabat sekretariat Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0) di Seksyen 4, Petaling Jaya hari ini telah ditahan polis.

NONEKatanya, ketujuh-tujuh mereka akan dikenakan tahanan reman tetapi beliau enggan menyatakan di bawah seksyen mana mereka akan disiasat.

"Polis juga merampas 314 kemeja T kuning BERSIH, 90 kemeja T jingga dan 136 kemeja T berwarna krim yang dipercayai mempunyai kaitan dengan perhimpunan itu,” katanya.

Bagaimanapun jumlah kemeja T yang dirampas itu tidak sepadan dengan apa yang didakwa oleh BERSIH 2.0.

Dalam laman Facebook, mereka melaporkan polis mengambil 366 kemeja T BERSIH berwarna kuning, 91 kemeja T BERSIH berwarna jingga, 136 kemeja T BERSIH putih, 473 lilit kepala, lima kain rentang, lapan sepanduk dan satu video kamera.

Serbuan di seluruh negara

Selain itu, turut dirampas dari pejabat itu adalah lima komputer riba, satu CPU, kenyataan akhbar akhbar dan risalah tuntutan mereka.

Semua mereka dikatakan berada di IPD Petaling Jaya dengan ditemani peguam Honey Tan.

NONEDalam perkembangan berkaitan, Bernama melaporkan Polis Selangor mengesahkan serbuan di pejabat berkenaan kerana kaitannya dengan perhimpunan pada 9 Julai.

Serbuan dilakukan kira-kira jam 11 pagi ini diketuai oleh Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Selangor, Senior Asisten Komisioner (SAC) Mohd Adnan Abdullah dan disertai lebih 10 anggota polis.

Ketua Polis Selangor, Datuk Tun Hisan Tun Hamzah ketika dihubungi berkata, dalam serbuan itu, polis merampas beratus-ratus helai baju yang tertulis logo dipercayai berkaitan perhimpunan haram itu.

Katanya, polis akan menyiasat kes itu lebih lanjut mengikut Seksyen 50 (3) Akta Pertubuhan.

Sementara itu, Berita Harian Online memetik Ketua Polis Perak, Datuk Mohd Shukri Dahlan mengesahkan pihaknya menahan 14 orang termasuk ADUN Jalong, Leong Mee Meng dan ADUN Teja, Chang Lih Kang kerana memakai baju kuning dan membuat persiapan untuk mengagihkan baju T dengan tulisan BERSIH 2011 kepada orang ramai di pasar tani pekan Sungai Siput.

NONEKatanya, polis turut merampas tiga baju T dan sehelai kain rentang yang merujuk kepada BERSIH.

Beliau mengesahkan tiada sebarang kekerasan berlaku ketika tangkapan.

Semua mereka dibawa ke Balai Polis Sungai Siput untuk siasatan lanjut mengikut Seksyen 27(5) Kanun Keseksaan dan Seksyen 511 Kanun Keseksaan.


http://malaysiakini.com/news/168372

Speaker akui polis tidak minta kebenaran

Speaker akui polis tidak minta kebenaran
S Pathmawathy
Jun 29, 11
4:26pm


Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia akan menyiasat dakwaan pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang bahawa polis mencabuli kebebasan parlimen apabila mereka menyoal-siasat beberapa ahli parlimen pembangkang semalam.

NONE“Polis tidak boleh masuk kawasan Parlimen tanpa kebenaran speaker. Polis hanya boleh membekalkan perkhidmatan kepolisian atas permintaan pegawai parlimen, bentara dan speaker,” kata Lim (DAP-Ipoh Timor) ketika mencelah perbahasan Rang Undang-undang Perkhidmatan Kewangan Bisnes.

Hujah Lim, tindakan Lim mencatatkan kenyataan daripada Azmin Ali (PKR-Gombak) dan Mohd Firdaus Jaafar (PAS-Jerai) di lobi MP semalam mencabuli prinsip pembahagian kuasa.

Menurut Azmin beliau tidak menjangkakan kunjungan polis yang tidak diumumkan itu manakala Mohd Firdaus pula berkata dia 'dijemput' untuk merakamkan kenyataannya.

parliament pandikar amin anwar ibrahim lim kit siang dap pkr pc 121108 07Menurut Pandikar (kiri) beliau juga mengetahui mengenai perkara berkenaan selepas membacanya di media.

“Kami tidak terima sebarang permohonan rasmi daripada polis untuk berbuat demikian tetapi saya difahamkan daripada laporan akhbar bahawa kedua-dua pihak (polis dan MP) bersetuju berbuat demikian.

"Saya akan panggil mereka yang berkenaan untuk jelaskan apa yang berlaku," katanya kepada Lim.

Semalam, pasukan polis daripada ibu pejabat kontinjen Selangor mengambil kenyataan daripada Azmindan Mohd Firdaus berhubung ceramah mereka di Sabak Bernam pada 17 Jun lalu atas "dakwaan mengundang" orang ramai menyertai perhimpunan BERSIH 2.0.

Lim menyataan alasan persetujuan kedua-dua belah pihak tidak boleh digunakan kerana tindakan polis itu jelas bertentangan dengan keistimewaan khas ahli dewan rakyat.

"Saya minta Jawatankuasa Khas Hak Asasi dan Kebebasan Parlimen patut melihat perkara ini dan mengadakan satu garis panduan yang sesuai," katanya.

[Baca berita penuh]


http://malaysiakini.com/news/168364

Polis nasihatkan rakyat jauhi KL 9 Julai ini

Polis nasihatkan rakyat jauhi KL 9 Julai ini
Regina Lee
Jun 29, 11
4:00pm

Orang ramai dinasihatkan supaya menjauhkan diri daripada Kuala Lumpur menjelang 9 Julai ini, kata pemangku Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Amar Singh.

selangor water demo Deputy police chief of KL Amar Singh, Khalid Samad on far leftMenurut beliau dengan ibu negara pada hari berkenaan dijadikan lokasi bagi tiga perhimpunan besar, beliau menjangkakan kesesakan lalu lintas yang teruk.

“Sya ingin nasihatkan orang ramai supaya jauhkan diri dari Kuala Lumpur. Cuma untuk sehari. Pergilah mana-mana.

“Akan terdapat kesesakan lalu lintas,” katanya.

Namun, beliau enggan mengesahkan atau juga menafikan bahawa seluruh ibu negara akan lumpuh menjelang 9 Julai kerana perhimpunan berkenaan.

azlan“Mungkin khabar angin, mungkin tidak. Saya tidak boleh beritahu secara khusus apa yang kami akan lakukan kecuali akan terdapat kesesakan lalu lintas yang teruk,” katanya kepada Malaysiakini.

Amar Singh berkata beberapa jalan utama akan ditutup tetapi beliau memberi jaminan polis telah mempunyai rancangan untuk mengatasi perkara berkenaan.

Menurut spekulasi jalan-jalan sekitar lingkungan 10 km dari pusat bandar akan ditutup dengan pihak polis membuat sekatan jalan sehari sebelum tarikh berkenaan.

Pada Sabtu itu, KL akan menyaksikan tiga demonstrasi berasingan dengan yang terbesar anjuran Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0) yang menuntut pembaharuan dalam sistem pilihan raya negara.

Pemuda Umno dan kumpulan pendesak Melayu, PERKASA juga telah menyatakan hasrat mereka untuk berhimpun bagi membantah tindakan BERSIH.

bersih rally 271207 01Pada perhimpunan BERSIH pada tahun 2007, tidak kurang 40,000 rakyat turun ke jalanan menuntut pilihan raya yang adil dan bersih.

Meskipun perhimpunan itu lebih seminggu lagi, namun pihak polis terus menekan penyokong BERSIH dan mereka yang dikaitkan dengan perhimpunan berkenaan.

Setakat ini, hampir 100 orang ditangkap dan kenyataaan mereka telah dirakamkan oleh pihak polis sejak seminggu lalu.

[Baca berita penuh]


http://malaysiakini.com/news/168361

Anwar: Dakwaan komunis, Kristian mahu alih perhatian

Anwar: Dakwaan komunis, Kristian mahu alih perhatian
Regina Lee
Jun 29, 11
3:51pm


Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim membidas dakwaan penentang Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) kononnya gabungan itu dikendalikan oleh komunis dan Kristian.

NONEMenyifatkan dakwaan sebagai satu "tindakan untuk mengalih
pandangan", ahli parlimen Permatang Pauh itu berkata ia hanyalah taktik untuk mengalih tumpuan daripada "isu utama", iaitu tuntutan pilihan raya yang bersih dan kebebasan untuk berhimpun secara aman.

Katanya, mereka melabelkan orang sebagai komunis dan menentang Yang di-Pertuan Agong.

"Ini semua nak alih pandangan," kata Anwar sambil menambah bahawa sekarang mereka mengatakan Kristian turut campur dan membiayai perhimpunan.

Anwar memberitahu pemberita demikian selepas menghadiri perbincangan ekonomi di Klang pagi ini.

NONETiga puluh aktivis Parti Sosialis Malaysia (PSM) aktivis ditahan Sabtu lalu atas dakwaan memerangi Yang di-Pertuan Agong.

Polis mendakwa mereka cuba menghidupkan semula komunisme
selepas menmui risalah dengan nama orang yang didakwa ada kaitan dengan Parti Komunis Malaya yang diharamkan.

Mereka ditahan semasa menaiki bas di plaza tol Sungai Dua, Pulau Pinang dan kini ditahan reman.

[Baca berita penuh]


http://malaysiakini.com/news/168359

Polis sita tapak ceramah BERSIH

Polis sita tapak ceramah BERSIH
Joseph Sipalan
Jun 29, 11
3:27pm

Tapak ceramah Pakatan Rakyat di Gombak pagi ini disita oleh pihak polis yang dipercayai sebahagian daripada usaha pihak berkuasa untuk membantutkan perhimpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai ini.

pkr weeklly pc 090807 amirudin shariADUN Batu Caves Amirudin Shari berkata anggota polis itu tiba dengan dua kereta pada jam 10.30 pagi dan mereka dengan segera mengepung kawasan itu dengan pita kuning di dewan Kampung Wira Damai dan sebuah padang berhampiran.

"Mereka beritahu kami tidak dibenar menggunakan tapak ini untuk cermah malam nanti.

"Kami telah memohon permit (ceramah) di bawah nama BERSIH dua atau tiga minggu lalu sebelum pihak berkuasa memutuskan bahawa perkataan 'BERSIH' tidak dibenarkan,” katanya ketika dihubungi.

Menurut Amirudin pihak polis juga tidak memberikan alasan yang jelas berhubung mengapa tapak ceramah Pakatan itu disita tetapi percaya ia ada kaitan dengan penggunaan perkatan 'BERSIH'.

NONEPersatuan penduduk kampung itu telah berusaha untuk mengadakan pertemuan dengan ketua balai polis Gombak menerusi peguam mereka Zulkarnain Lukman dan Zulhazmi Shariff, bagi mendapatkan penjelasan.

Zulkarnain berkata pihak polis enggan berbincang meskipun mereka telah menunggu selama sejam. Tindakan itu memaksa mereka membuat laporan polis terhadap pegawai polis berkenaan.http://malaysiakini.com/news/168355

Lagi pemimpin, aktivis BERSIH dipanggil

Lagi pemimpin, aktivis BERSIH dipanggil
Jun 29, 11 1:58pm

Ahli parlimen Pakatan Rakyat - Teresa Kok dan Mohd Firdaus Jaafar - turut menyertai senarai ahli politik dan aktivis politik yang dipanggil untuk memberi kenyataan kepada polis berhubung perhimpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai.

NONEMenurut kenyataan akhbar yang dikeluarkan lawal hari ini, Teresa (kiri) - yang juga setiausaha organisasi DAP - dijadualkan memberi keterangan pada jam 3 petang di ibupejabat polis Dang Wangi di Kuala Lumpur.

Mohd Firdaus - ahli parlimen PAS Jerai - telah memberi kenyataan kepada polis Petaling Jaya semalam bersama dengan timbalan presiden PKR, Mohd Azmin Ali.

Timbalan ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Khairul Anuar Ahmad Zainuddin turut memberi kenyataan pagi ini.

Tindakan keras terhadap gabungan itu, yang menuntut pilihan raya bebas dan adil, menyaksikan 14 orang ditahan - termasuk dua ADUN PKR dan DAP - di Perak pagi ini.

Beberapa jam kemudian, kira-kira 20 anggota polis menyerbu pejabat BERSIH di Petaling Jaya.

NONEBeberapa aktivis terkemuka turut dipanggil untuk memberi kenyataan kepada polis hari ini.

Ahli jawatankuasa pemandu BERSIH 2.0, Maria Chin Abdullah; aktivis sosial Hishamuddin Rais; pengarah Tenaganita, Irene Fernandez dan peguam Latheefa Koya dari Lawyers for Liberty, dijadualkan memberi keterangan di Ibu Pejabat Polis Kuala Lumpur petang ini.http://malaysiakini.com/news/168350

PKR jangka darurat diguna halang himpunan BERSIH

PKR jangka darurat diguna halang himpunan BERSIH
Salhan K Ahmad
Jun 29, 11
1:09pm

PKR Selangor menjangka kerajaan mungkin menguatkuasakan undang-undang darurat bagi menghalang perhimpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai.

Ketua penerangannya, Shuhaimi Shafiei berkata PKR Selangor menjangkakan demikian memandangkan tindakan yang ditunjukkan pihak berkuasa kini "ke arah itu."

NONE"Darurat mungkin diisytiharkan, kita tidak tahu. Kita jangka mungkin sampai ke peringkat itu sebab pakai baju kuning pun tak boleh.

"Untuk padamkan kebangkitan rakyat ini, kita jangka mereka akan guna apa saja termasuk perintah darurat dan guna kuasa (mengikut undang-undang) ISA," katanya dalam satu sidang media hari ini.

Tambahnya, keadaan itu juga diramal berlaku berdasarkan tindakan polis yang giat menahan pemimpin parti berkenaan.

Naik tren ke Kuala Lumpur

Katanya lagi PKR juga telah menyediakan pelan darurat bagi menghadapi tindakan berkenaan, namun parti berkenaan buat masa ini tetap dengan rancangan asalnya untuk mengerahkan anggotanya.

Tambahnya, PKR Selangor telah menyediakan pelan laluan kepada 70,000 penyokongnya di sekitar Selangor dan Lembah Kelang untuk membolehkan mereka menyertai perhimpunan berkenaan.

bersih rally 271207 05Anggota berkenaan telah diarahkan supaya hadir dalam perhimpunan berkenaan, kata Shuhaimi lagi.

Kumpulan penyokong berkenaan akan dibahagikan mengikut lima zon laluan bagi membolehkan mereka menggunakan perkhidmatan tren ke Kuala Lumpur.

Tambahnya, PKR Selangor juga menyediakan tempat tinggal untuk membolehkan penyokong berkenaan bermalam di Kuala Lumpur.

Bantuan guaman

"Kita sediakan rumah untuk dikongsi, untuk keperluan asas mandi, bilik air dan untuk tidur sedikit. Senarai tempat tinggal ini akan disiarkan di lamanweb PKR Selangor," katanya lagi yang menggalakkan penyokong berkenaan supaya hadir dua hari lebih awal.

NONEKetika ditanya, Shuhaimi berkata penyokong berkenaan juga akan mendapat bantuan guaman daripada sekurang-kurangnya 350 orang peguam yang berdaftar dengan PAS Selangor sekiranya ditahan pihak berkuasa.

"PAS Selangor akan bantu dengan nasihat guaman kalau berlaku tangkapan dan kita juga akan sediakan nombor telefon peguam kalau berlaku tangkapan sebelum atau semasa perhimpunan.

"Kalau tak cukup lagi, rata-rata pemimpin (PKR) juga terdiri daripada peguam," katanya yang menambah, nombor telefon berkenaan juga akan disiarkan di laman PKR negeri.

Dalam pada itu, ADUN Sri Muda itu turut mempertikai tindakan "berat sebelah" polis menahan individu yang hanya memakai kemeja-T dengan slogan BERSIH.

Shuhaimi juga mendakwa, polis bagaimanapun tidak menyiasat tindakan pihak tertentu yang mengedar cakera video lucah di program Jelajah Selangor Tawan Malaysia anjuran PKR.

"Saya buat laporan polis tapi tidak disiasat, tapi pemimpin yang menyeru supaya pergi ke perhimpunan BERSIH disiasat," katanya lagi, katanya yang menganggap tindakan polis itu sebagai pencabulan ke atas kebebasan bersuara.


http://malaysiakini.com/news/168347

'Ya, ya, ya', polis akan bertindak ke atas Pemuda

'Ya, ya, ya', polis akan bertindak ke atas Pemuda
Aidila Razak
Jun 29, 11
1:01pm


Pemuda Umno akan berdepan dengan tindakan kerana mengadakan perhimpunan tanpa permit di hadapan ibu pejabat PKR pada lewat malam Isnin lalu, kata Menteriu Dalam Negeri.

NONEDitanya secara spesifik sama ada polis akan bertindak berhubung insiden itu, Hishammuddin Hussein berkata: "Ya, ya, ya."

Katanya, tida ada mana-mana individu yang akan mendapat layanan istimewa dan kerajaan telha menjelaskan pendiriannya itu.

"Saya beritahu mereka (polis) melayani Pemuda Umno dengan cara sama. Tidak ada orang mengatasi undang-undang," katanya.

Dalam demonstrasi yang diadakan dalam keadaan hingar bingar, kira-kira 300 orang menurut anggaran PKR datang dengan bermotosikal dan menuntut PKR agar menarik balik sokongan mereka ke atas perhimpunan BERSIH 2.0 yang dijadualkan pada 9 Julai.

NONESetiausha Agung PKR Saifuddin Nasution Ismail yang bekejar ke ibu pejabat parti setelah dimaklumkan oleh ahli-ahli parti berkata beliau tiba pada jam 11 malam semalam dan memantau dari jarak jauh.

"Sudah tentu, dia ada kata yang dia mahu bakar ibu pejbat kami. Dia boleh nafikan semua itu tetapi kami ada rakamannya,” kata Saifuddin.

Bagaimanapun exco pergerakan itu Lokman Noor Adam menafikan dakwaan itu dan berkata beliau hanya dimaklumkan bahawa terdapat seorang pemimpinnya berucap:

NONE"Sekiranya PKR meneruskannya juga perhimpunan pada 9 haribulan ini, kita ada pastikan pejabat PKR tidak ada di sini".

Bagaimanapun, tegasnya, beliau sendiri tidak ada mendengar kenyataan itu dikeluarkan dalam perhimpunan mereka itu.

[Baca berita penuh]


http://malaysiakini.com/news/168344

Polis serbu, geledah sekretariat BERSIH 2.0

Polis serbu, geledah sekretariat BERSIH 2.0
Jun 29, 11 12:38pm

Sekretariat BERSIH 2.0 di Seksyen 4, Petaling Jaya hari ini diserbu dan digeledah oleh polis.

Sepuluh anggota tiba kira-kira 15 minit lalu, kata Ahli Jawatankuasa Pemandu BERSIH, Maria Chin Abdullah yang juga mengetuai kumpulan NGO Empower.

NONEMaria berkata pihaknya menerima pelbagai tekanan hebat daripada pihak berkuasa bagi membatalkan perhimpunan aman pada 9 Julai ini bagi menuntut pilihan raya adil dan bebas diadakan di negara ini.

Beliau yang ketika itu di bangunan Parlimen berkata dia dimaklumkan polis datang dengan lima kereta tanpa logo polis yang bercermin gelap dan mereka juga tidak memakai seragam. Sebuah trak besar polis tiba kemudiannya.

Sementara itu, menurut seorang petugas di pejabat BERSIH yang tidak mahu dikenali berkata, kumpulan polis itu tiba dengan membawa pemotong besi.

Tetapi mereka tidak menggunakannya apabila pekerja membenarkan mereka masuk.

NONEAnggota polis didakwa tidak membawa sebarang waran dan kemudiannya terus menyelongkar fail dan menggeledah pejabat itu.

Tumpuan mereka adalah baju-T BERSIH yang kemudiannya dihitung jumlahnya sebelum dirampas oleh polis.

Adalah dipercayai serbuan dilancarkan dari IPD Selangor dan diketuai oleh seorang pegawai yang hanya dikenali sebagai ASP Rosli.

Polis juga mencatatkan butiran Mykad kakitangan Empower yang dijadikan sekretariat BERSIH 2.0.

Selain itu, butiran Mykad kira-kira 20 wartawan dan jurugambar yang berkumpul di luar pejabat itu juga dicatatkan selain diminta membekalkan nombor telefon masing-masing.

Pada sidang akhbarnya di lobi parlimen, Maria berkata beliau dimaklumkan bahawa polis kemudiannya merakamkan kenyataan daripada kakitangan BERSIH.

NONEBeliau juga mencabar ketua polis negara bagi membuktikan bahawa mereka telah melakukan jenayah dan hentikan 'menakut-nakutkan' rakyat.

Menurut Maria sejak beberapa hari lalu hampir 100 orang telah ditahan kerana memakai kemeja T BERSIH dan mengedarkan risalah berhubung perhimpunan 9 Julai ini.

“Ini adalah hak asasi manusia, adalah hak kita untuk berhimpun secara aman dan kami telah berulang-kali tekankan bahawa ia adalah perhimpunan aman.Kita tidak akan timbulkan huru-hara seperti yang didakwa,” katanya.

Dalam serbuan tersebut, tujuh beg barang, lima kotak dan empat kain rentang dirampas.

Manakala tujuh petugas Empower (NGO yang bergabung dalam BERSIH) dibawa ke ibupejabat polis Petaling Jaya untuk soalsiasat.

[GALERI FOTO]


[Baca berita penuh]


http://malaysiakini.com/news/168336

Hisham: Haram pakai baju BERSIH, boleh ditangkap

Hisham: Haram pakai baju BERSIH, boleh ditangkap
Aidila Razak
Jun 29, 11
12:24pm


Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein hari ini berkata adalah satu kesalahan bagi mana-mana individu yang memakai baju yang berkaitan dengan aktiviti haram.

NONEJusteru, tangkapan ke atas mereka yang memakai baju BERSIH 2.0 oleh polis adalah betul.

"Jika kemeja-T BERSIH berhubungkait dengan aktiviti haram, maka memakainya adalah juga haram,” katanya kepada wartawan.

Setakat ini, hampir 100 orang telah telah ditangkap kerna memakai baju kuning BERSIH manakala mereka yang menjual baju berkenaan turut ditahan untuk disoal-siasat.

Terbaru, pagi tadi, empat belas aktivis politik ditahan di Sungei Siput, Perak, ketika mengedarkan bendera Malaysia di sebuah pasar.

NONESemuanya kerana gara-gara lapan daripada mereka memaka baju-T BERSIH manakala rakan-rakannya pula memakai baju DAP yang tertera tema 'Ubah' pada waktu kejadian .

Antara mereka yang dicekup polis itu adalah ADUN Jalong Leong Mei Ming, ADUN Teja Chang Lih Kang dan Tan Kar Hing, setiausuha politrik kepada ahli parlimen Dr Lee Boon Chye.

Hishammuddin, juga agak keberatan bagi menjawap soalan berhubung perhimpunan 9 Julai ini apabila ditanya mengenai tangkapan ke atas aktiviti bagi membantutkan perhimpunan BERSIH.

NONE"Kita akan tunggu sehingga perkara berlaku. Seperti saya katakan, orang yang perlu dirujuk adalah Ketua Polis Negara... apabila membabitkan penguatkuasaan. Saya telah jelaskan ini semalam,” katanya.

Ditanya sama ada tangkapan itu bermotifkan politik, Hishamududdin berkata: "Di pihak mereka atau di pihak kami?

"Saya boleh kemukakan soalan sama kepada mereka (parti pembangkang dan aktivis)," katanya sambil tergelak.

Perhimpunan BERSIH 2.0 membabitkan perarakan ke Istana Negara bagi menyerahkan memorandum lapan perkara berhubung pembaharuan pilihan raya kepada Yang di-Pertuan Agong.

bersih rally 271207 01Antaranya menuntut penggunaan dakwat yang tidak boleh dipadam dan memohon tempoh berkempen sekurang-kurangnya 21 hari.

Selain BERSIH 2.0, kumpulan pendesak Melayu - PERKASA dan Pemuda Umno juga menyatkan hasrat mereka untuk berhimpun secara berasingan pada 9 Julai ini.

Tidak ada kumpulan yang telah diberikan sebarang permit polis.

[Baca berita penuh]


http://malaysiakini.com/news/168334

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...