There was an error in this gadget

Thursday, July 21, 2011

Peguam: Serangan ke atas pengawal cubaan bunuh

Peguam: Serangan ke atas pengawal cubaan bunuh
Hazlan Zakaria
Jul 20, 11
4:34pm

Pengawal peribadi Datuk Seri Anwar Ibrahim akan mengemukakan saman sivil ke atas polis berhubung kecederaan yang dialaminya ketika mengawal keselamatan ketua pembangkang itu.

Tulang pipi Fayyahd Afiq Albakqry, 25 dikatakan retak dan hancur semasa peserta perhimpunan BERSIH 2.0 itu melarikan diri daripada asakan dan serangan polis di terowong KL Sentral pada 9 Julai lalu.

NONEBeliau terpaksa menjalani pembedahan pembinaan semula tulang pipinya menggunakan titanium, baru-baru ini.

"Bagaimanapun, saman sivil itu adalah berasingan daripada prosiding jenayah yang akan dimulakan ke atas polis,” kata peguam N Surendren yang bertindak bagi pihak Fayyahd.

Masih trauma

Surendren yang juga naib presiden PKR mengiringi Fayyadh membuat laporan polis di ibu pejabat polis daerah Dang Wangi berhubung dakwaan kejadian itu sehingga menyebabkan kecederaannya.

Menurut Surendren, pengawal peribadi itu masih dalam trauma dan enggan melayan soalan wartawan.

NONEKatanya, tindakan keterlaluan polis cuba menyuraikan peserta BERSIH 2.0 tempoh hari boleh diklasifikasikan sebagai cubaan membunuh.

"Kes ini harus disiasat ke atas siapa yang melakukan tugas dan siapa yang memberi arahan. Ini adalah satu perkara dan kes salah guna kuasa yang serius sehingga mencederakan orang awam," katanya.

Oleh itu, beliau menggesa polis menyiasat kes berkenaan di bawah Seksyen 307 Kanun Keseksaan.

"Polis langgar prosedur ketika melepas tembakan. Gas pemedih mata dilepaskan pada kawasan tertutup (terowong), menembak tepat kepada orang awam dan tembak tanpa memberi amaran.

“Kami ada video sebagai bukti, polis melepas lebih kurang 12 das dalam kawasan tertutup dan jelas arahan pada kelongsong, tidak boleh tembak tepat ke arah orang awam," katanya.


NONEPada kejadian itu, Anwar juga dilaporkan cedera akibat terjatuh semasa melarikan diri akibat terkena tembakan gas pemedih mata dan terpaksa dikejarkan ke hospital bagi rawatan lanjut.

Turut hadir pada hari ini adalah peguam dari Lawyers For Liberty, Fadiah Nadwa Fikri, Pengarah Biro Guaman PKR, Latheefa Koya dan ahli parlimen Subang, Sivarasa Rasiah.

[Baca berita penuh]http://malaysiakini.com/news/170486

'Liow, mana janji nak siasat?'

'Liow, mana janji nak siasat?'
Jul 20, 11 3:48pm

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai dicabar mendedahkan kemajuan siasatan kementerian itu berhubung insiden di Hospital Tung Shin semasa perhimpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai.

NONESetiausaha publisiti kebangsaan DAP, Tony Pua mengingatkan Liow
bahawa parti itu telah menawarkan empat orang saksi ketika polis didakwanya menembak gas pemedih mata dan air bercampur kimia ke dalam perkarangan hospital, tempat peserta perhimpunan itu berlindung.

Keempat-empat mereka ialah ahli Parlimen Serdang, Teo Nie Ching dan Liew Chin Tong (Bukit Bendera); setiausaha politik kepada setiausaha agung DAP, Zairil Khir Johari; dan Pua sendiri.

"Bagaimanapun, selepas menunggu selama seminggu, kami tak dengar apa-apa dari Liow atau kementeriannya, kecuali janji-janji yang berterusan secara lisan untuk menyiasat," Pua berkata dalam satu kenyataan hari ini.

azlanMenyuarakan kekecewaannya dengan Liow (kiri) yang didakwanya "mengelak daripada tanggungjawab", Pua berkata, tidak ada sebarang pengumuman maklumat mengenai "jawatankuasa tinggi" yang mahu ditubuhkan oleh kementerian tersebut bagi menyiasat perkara itu.

Pua mempersoalkan ketiadaan maklumat seperti anggota jawatankuasa tersebut, terma rujukan dan garis masa untuk ia menjalankan siasatan.

[Baca berita penuh]


http://malaysiakini.com/news/170480

Surat polis: ADUN persoal sama ada wujud mala fide

Surat polis: ADUN persoal sama ada wujud mala fide
Susan Loone
Jul 20, 11
3:15pm

Seorang ADUN PKR mempersoalkan sama ada terdapat sebarang mala fide (berniat jahat) di pihak polis apabila menghantar surat rasmi yang memintanya memberi kenyataan di ibupejabat polis daerah Seberang Perai Utara semalam.

NONEADUN Bukit Tengah, Ong Chin Wen (kiri) diminta memberikan
kenyataan berkaitan dengan satu ceramah pada 30 Jun di sebuah pusat operasi PAS di Pongsu Seribu.

Surat itu, dakwanya, mengandungi beberapa kesilapan dan diposkan di Kedah. Ong dikehendaki hadir di ibupejabat polis itu Selasa lalu, tetapi dia hanya menerima surat itu dua hari selepas tarikh tersebut.

Beliau mempersoalkan mengapa surat itu dipos di negeri jiran Kedah, sedangkan ia boleh dipos di Kepala Batas, Pulau Pinang dan dapat sampai kepadanya lebih awal.

Ong mendakwa jika surat itu sengaja melambatkan, ini boleh dilihat sebagai mala fide (berniat jahat) untuk mendapatkan waran yang menghendakinya bertemu pihak polis.

Acara itu diadakan pada saat-saat akhir untuk melancarkan kempen BERSIH 2.0 di utara ekoran polis Pulau Pinang telah memperolehi perintah mahkamah untuk menghalang dua majlis kerajaan negeri di Sri Nibong dan Seberang Jaya.

BERSIH 2.0, yang menuntut pembaharuan pilihan raya, menganjurkan
satu perhimpunan besar di Kuala Lumpur pada 9 Julai, di mana 1,667 pesertanya ditahan, dan semuanya dibebaskan pada malam yang sama.

NONEDi Pulau Pinang, kedua-dua acara kerajaan negeri itu dijangka mendengar pemimpin Pakatan Rakyat memberi maklumat mengenai dasar dan program terbaru.

Semasa ceramah di Pongsu Seribu, polis tiba di situ pada kira-kira jam 10 malam, menyebabkan berlaku kesesakan lalulintas yang teruk.

Kira-kira 100 anggota polis termasuk dari Unit Simpanan Persekutuan
dan anggota anti-rusuhan dihantar ke situ, tetapi tiada kejadian yang tidak diingini berlaku.

Di majlis pada malam itu, Ong (kiri) dan beberapa orang lain, termasuk pemimpin PAS berucap dan ia berakhir dengan aman.

Tetapi laporan polis dibuat oleh Inspektor Subki Ahmad dari balai Kepala Batas pada jam 1.20 pagi esoknya, menuduh penceramah membuat kenyataan berunsur 'hasutan'.

[Baca berita penuh]


http://malaysiakini.com/news/170476

Hiew: Ke mana pergi simpanan rizab Sabah?

Gary Louis Supi
Jul 20, 11
12:08pm

Penasihat DAP Sabah Dr Hiew King Cheu melahirkan rasa terkejutnya dengan jumlah simpanan rizab kerajaan negeri Sabah sebanyak RM3 bilion yang diumumkan baru-baru ini.

NONEPengumuman Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman dalam salah satu mesyuarat kerajaan baru-baru ini bukan sahaja mengundang rasa terkejut Hiew (kiri), tetapi beliau juga hairan akan jumlah tersebut yang jauh kekurangan jika dibandingkan dengan kepelbagaian hasil sumber alam semulajadi dan sumber-sumber lain yang dimiliki Sabah.

“Ia amat menghairankan bila mengetahui hanya jumlah tersebut sahaja yang dapat dikumpul dalam tempoh 16 tahun, setelah BN mengambil alih pemerintahan negeri Sabah daripada Parti Bersatu Sabah (PBS) pada tahun 1994,” kata Hiew.

Semasa kerajaan PBS yang diketuai oleh Tan Sri Joseph Pairin Kitingan memerintah sebagai pembangkang dahulu, mereka menghadapi kepayahan di dalam mentadbir kerajaan negeri kerana tidak mendapat bantuan kewangan daripada Kuala Lumpur, dan jumlah rizab negeri ketika itu juga adalah rendah.

Berlainan dengan sekarang, kerajaan persekutuan memberikan peruntukkan terhadap pembangunan di Sabah seperti membaik pulih dan menaik taraf infratruktur asas, hospital, elektrik, bekalan air, pendidikan, keselamatan dan pertahanan, perumahan, pertanian dan lain-lain, kata Hiew.

Selain itu terdapat juga peruntukkan dan subsidi yang banyak diberikan terhadap gula, beras, perikanan, minyak dan lain-lain.

Di sebalik semua peruntukan tersebut, kerajaan negeri pada masa yang sama turut memperolehi pendapatan hasil daripada minyak dan gas, kayu balak, kelapa sawit dan lain-lain yang mana keseluruhan pendapatan ini jika dijumlahkan, ia adalah tinggi.

port kota kinabalu 260209“Ke mana perginya pendapatan ini dan di mana ia telah dibelanjakan? Kami layak diberikan jawapan dan perincian tentang bagaimana kerajaan negeri telah membelanjakan wang kami. Mengapa hanya tinggal sedikit sahaja wang dalam rizab simpanan?” soal Hiew yang juga ahli parlimen Kota Kinabalu.

Menurut Hiew lagi bahawa situasi kewangan tersebut tidak menggambarkan prestasi baik kerajaan BN Sabah di dalam memenuhi tanggungjawab mereka terhadap keperluan pembangunan ekonomi dan kemakmuran di Sabah.

“Itulah sebabnya kita telah jatuh daripada negeri yang terkaya kepada yang termiskin di Malaysia. Kita akan jatuh lebih jauh lagi sekiranya keadaan seperti sekarang ini berterusan,” kata Hiew dengan merujuk kepada Laporan Bank Dunia yang di siarkan baru-baru ini.

Mengenai jumlah sebenar hutang kerajaan negeri terhadap kerajaan persekutuan dan institusi kewangan luar negara, Hiew berkata ia adalah sesuatu yang menarik untuk diketahui rakyat.

musa aman pc in sabah 190608 02“Adalah menarik untuk diketahui akan jumlah sebenar hutang kerajaan negeri terhadap kerajaan perseketuan dan institusi luar negara. Ia juga adalah baik bagi kita untuk mengetahui tentang kedudukan kewangan sebenar negeri ini.”

“Mungkin menteri kewangan (Musa Aman) boleh menerangkan kepada rakyat Sabah yang ingin tahu fakta kedudukan kewangan kita,” kata Hiew.

Beliau turut mendakwa bahawa kerajaan negeri Sabah sekarang ini telah gagal menghasikan pertumbuhan yang positif untuk ekonomi negeri.

Secara perbandingan, katanya, kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang yang berjaya meningkatkan rizab simpanan negeri daripada RM0.6 bilion kepada RM1.2 bilion, sejak mengambil alih negeri itu hanya tiga tahun lalu.

“Ini adalah suatu pengurusan dan pencapaian kewangan yang baik, malahan apa yang baik lagi ialah mereka tidak mempunyai hutang terhadap pihak luar,” katanya.

sabah public transport service problem 090609 06Berdasarkan laporan yang diterima di Sabah, Hiew telah dimaklumkan bahawa ramai kontraktor belum menerima bayaran progres mereka sejak beberapa bulan yang lalu.

“Apakah sebenarnya berlaku disini? Adakah benar rizab simpanan semakin berkurangan? Ini adalah perkara serius yang mengganggu rakyat Sabah, dan kami mahukan jawapan,” kata Hiew sambil menambah situasi tersebut seolah-olah menggambarkan kedudukan kewangan negeri yang tidak baik


http://malaysiakini.com/news/170452

Makcik BERSIH cuba sembunyikan dirinya...

Makcik BERSIH cuba sembunyikan dirinya...
Kow Gah Chie
Jul 20, 11
9:43am


Sebelas hari setelah diangkat sebagai wirawati kerana pembabitannya dalam perhimpunan BERSIH 2.0, Makcik Anne Ooi kini cuba menyembunyikan dirinya.

Ooi, 65, berkata beliau terpegun dengan tumpuan orangramai setelah laman Facebook yang didirikan untuknya telah mendapat lebih 40,000 peminat atau mereka yang menyukainya.

NONEDi alam siber, beliau kini dilabel sebagai 'Makcik BERSIH' ataupun 'Lady of Liberty' Malaysia.

Bagi bekas guru ini yang menjalani kehidupan ringkas, beliau langsung tidak mempunyai pengetahun luas mengenai media sosial dan tumpuan ke atasnya kini ibarat satu kejutan budaya.

"Saya begitu takut dengan semua 'kegilaan' di Facebook," katanya ketika ditemui pada malam Isnin lalu.

"Saya hidup tanpa TV, tanpa akhbar dan benda-benda mengarut. Saya hanya baca buku yang baik. (Sekarang) saya juga tidak berani pulang ke rumah. Semua kegilaan ini cukup menakutkan saya. Semua ini terlalu sukar dipercayai,”

Ooi, yang menjadi guru bahasa Inggeris selama 35 tahun berkata rumah anak perempuannya kini menjadi tempat perlindungannya dan beliau tidak berani keluar ke tempat awam kecuali ke gereja.

Beliau juga meluahkan hasrat supaya hidupnya tidak diganggu dan meminta orang ramai memberinya masa untuk menyesuaikan diri dengan situasi tersebut.

"Tolong beri saya masa,” katanya.

NONEOoi mencuri tumpuan apabila antara ribuan gambar dan video yang merakamkan BERSIH 2.0 - satu yang agak menonjol - iaitu gambarnya yang berpakaian kuning tetapi basah kuyup sambil memegang sejambak bunga kekwa putih dan berjalan lesu mengelak kemaraan polis.

Wanita itu turut terkena pancutan air berkimia polis di luar bangunan Hospital Tung Shin di ibu negara Sabtu lalu dan tidak mampu melarikan diri apabila diminta bersurai.


[Baca berita penuh]


http://malaysiakini.com/news/170437

Economist akan siasat tapisan BERSIH 2.0

Economist akan siasat tapisan BERSIH 2.0
Lee Long Hui
Jul 20, 11
9:04am


Majalah antarabangsa The Economistakan menyiasat tapisan atau suntingan Kementerian Dalam Negeri ke atas keluaran terbarunya berhubung laporan perhimpunan BERSIH 2.0 kata pengurus jenamanya Caroline Marrows.

"Kami akan siasat dakwaan itu,” katanya kepada Malaysiakini menerusi email.

NONE"Saya boleh sahkan sebarang bentuk tapisan dalam The Economist di Malaysia minggu lalu bukan kerja kami sendiri. Namun buat masa ini, kami tidak mahu mengulas lanjut.”

Marrows juga berkata majalah mingguan itu juga tidak akan membuat sebarang spekulasi berhubung motif kerajaan Malaysia membuat tapisan itu.

Kementerian Dalam Negeri telah menghitamkan beberapa bahagian dalam laporan majalah antrabangsa yang berpangkalan di London itu pada edisi 16 Julai berhubung perhimpunan BERSIH 2.0.

Laporan, 'Political affray in Malaysia: Taken to the cleaners', menunjukkan beberapa ayat dihitamkan dengan pen penanda berdakwat kekal.

Dalam emel berasingan kepada Malaysiakini, timbalan editor The Economist edisi Asia John Parker berkata kerajaan Malaysia membuat tapisan tanpa memaklumkan kepada majalah itu terlebih dahulu.

Sementara itu, setiausaha Bahagian Kawalan Penerbitan dan Teks Al-Quran, KDN Abd Aziz Md Nor mendakwa tindakan kerajaan menapis sebahagian daripada artikel itu adalah kerana laporan itu tidak tepat dan menggelirukan.

bersih rally 090711 police kick protestor story imageAyat-ayat yang dipadamkan itu adalah berkaitan dengan dakwaan salah laku polis dan kerajaan ketika menghalang perhimpunan Julai 9 yang menyaksikan hampir 1,700 peserta ditangkap.

Laporan akhbar The Star, memetik Abd Aziz berkata keputusan dibuat setelah berunding dengan pihak polis dan kementeriannya telah memaklumkan perkara berkenaan kepada penerbit majalah tersebut.

Antara ayat-ayat yang dihitamkan itu adalah:

  • 'seorang lelaki mati akibat sakit jantung' (and one man died of a heart attack), pada perenggan pertama.
  • 'Perarakan itu kemudiannya diharamkan, meskipun pihak berkuasa menawarkan sebuah stadium untuk berhimpun - tetapi menarik balik tawaran itu' (The march itself was then banned, although the authorities offered Bersih a stadium to meet in - and then withdrew the offer') pada perenggan kedua.
  • 'Taktik polis mencetuskan kemarahan; kerajaan akur menjalankan siasatan rasmi berhubung dakwaan keganasan polis. Dalam satu kejadian (sempat dirakamkan dalam filem) polis seolah-olah dilihat menembak gas pemedih mata dan memancutkan meriam air ke arah peserta himpunan yang berlindung daripada serangan belantan' (The heavy-handed police tactics have provoked a lot of anger; the government has conceded an official investigation into claims of police brutality. In one instance (caught on film), police seemed to fire tear gas and water cannon into a hospital where protesters were sheltering from a baton charge), pada perenggan keempat.

http://malaysiakini.com/news/170436

Pakatan ikrar teruskan momentum BERSIH

Pakatan ikrar teruskan momentum BERSIH
S Pathmawathy
Jul 19, 11
7:44pm

Pemimpin Pakatan Rakyat berikrar meneruskan momentum perhimpunan BERSIH 2.0 dengan mengambil inisiatif desakan pembaharuan sistem pilihan raya yang dituntut pertubuhan itu disebarkan kepada penduduk luar bandar.

suhakam suara keadilan 250309 teo nie ching"Kami sedar impak BERSIH hanya terhad di kawasan bandar dan hari ini dicadangkan kita menyebarkan dorongan itu ke luar bandar dan memberitahu rakyat mengenai BERSIH,” kata penolong setiausaha publisiti DAP Teo Nie Ching.

Perkara itu antara agenda utama yang dibincangkan pada mesyuarat khas pemimpin Pakatan di Petaling Jaya hari ini bagi meninjau sokongan orang ramai menjelang pilihan raya umum yang bakal diadakan sebelum pertengahan 2013.

Mesyuarat tiga hari itu, antra lain bertujuan mensinergi perhubungan media antara tiga gabungan parti berkenaan, PAS, PKR dan DAP.

Pada 9 Julai lalu, ribuan rakyat turun ke jalanan di Kuala Lumpur menuntut pembaharuan dalam sistem pengundian negara atas alasan pilihan raya sekarang tidak telus dan seringkali di manipulasikan.

Perhimpunan BERSIH 2.0 yang dianggotai oleh 62 NGO itu mendesak mahukan pilihan raya yang bersih dan adil.

NONENamun, kerajaan bertindak keras bukan sahaja kepada penganjur BERSIH 2.0 tetapi juga penyokong mereka semasa perhimpunan itu.

"Keputusan ini akan dibincangkan dengan (pengerusi BERSIH 2.0) Datuk Ambiga (Sreenevasan)," kata Teo, yang juga ahli parlimen Serdang.

[Baca berita penuh]


http://malaysiakini.com/news/170416

JAIS tiada kuasa tutup pusat hiburan

Jul 19, 11 7:11pm


Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) tidak mempunyai kuasa untuk mengeluarkan arahan supaya semua pusat hiburan di negeri ini tidak beroperasi sepanjang Ramadan.

Pengarah JAIS Marzuki Hussin berkata waktu operasi pusat hiburan tertakluk kepada pihak berkuasa tempatan (PBT) di negeri ini, yang juga bertindak sebagai pengeluar lesen.

Bagaimanapun, JAIS tetap menguatkuasakan Enakmen Jenayah Syariah 1995 terhadap mana-mana umat Islam yang didapati melakukan kesalahan, katanya selepas merasmikan perhimpunan bulanan jabatan itu di Shah Alam, hari ini.

Menurutnya JAIS juga sentiasa memantau pusat hiburan di negeri ini mengikut bidang kuasa yang ada terutama bagi memastikan umat Islam di Selangor menghormati Ramadan dan tidak terbabit dalam aktiviti maksiat.

Sementara itu, beliau turut mengingatkan umat Islam di negeri ini supaya lebih peka terhadap logo halal yang digunakan oleh pengusaha makanan di premis masing-masing.

"Logo halal yang sah adalah daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dan Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) sahaja. JAKIM dan MAIS tidak pernah melantik mana-mana agensi untuk memberi sijil pengesahan halal," katanya.

Marzuki berkata pihaknya juga akan mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana pengusaha kedai makanan yang sengaja menjual makanan dan minuman kepada umat Islam yang tidak berpuasa sepanjang Ramadan ini.

"JAIS meminta peniaga makanan supaya memulakan operasi jualan mereka mulai 3 petang ke atas bagi mengelakkan perkara itu," kata beliau.

Beliau berkata peniaga yang menjual makanan kepada umat Islam yang tidak berpuasa boleh didakwa mengikut Seksyen 19 Enakmen Jenayah Syariah Selangor No 9 Tahun 1995 dan boleh dikenakan denda tidak melebihi RM1,000 atau penjara tidak melebihi enam bulan atau kedua-duanya sekali bagi kesalahan pertama.

Bagi kesalahan kedua, katanya mereka boleh dikenakan denda tidak melebihi RM2,000 atau penjara tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya sekali, katanya.

Pada majlis itu, Marzuki melancarkan pakaian seragam dan penjenamaan semula Bahagian Penguatkuasaan JAIS dalam usaha memberi identiti baru kepada anggota penguatkuasa agar lebih dikenali masyarakat.

- Bernamahttp://malaysiakini.com/news/170414

DAP: ADUN Umno bina banglo tanpa kelulusan

DAP: ADUN Umno bina banglo tanpa kelulusan
Jul 19, 11 6:26pm

Ketua Pembangkang Johor Dr Boo Cheng Hau hari ini mempersoalkan integriti pengerusi Jawatankuasa Kira-kira (PAC) negeri itu Datuk Abdul Hamid Abdul Rahman yang didakwa membina sebuah banglo di Simpang Renggam tanpa kelulusan pihak majlis tempatan.

datuk abdul hamid abdul rahman, Adun Machap 081206Bagaimananpun Abdul Hamid yang juga ADUN Machap dalam kenyataannya menafikan dakwaan itu dan berkata Boo yang juga ADUN Skudai itu cuba menepis isu sebenar yang dirinya diperintah keluar dari dewan undangan negeri baru-baru ini kerana mengeluarkan kenyataan berbaur perkauman.

Hamid mengakui tapak tanah di mana banglonya didirikan itu adalah tanah miliknya yang diklasifikasikan sebagai tanah pertanian.

“Saya telah memohon untuk permit sebelum pilihan raya 2008 tetapi pihak majlis tempatan belum meluluskannya. Oleh kerana belum ada kelulusan, maka saya menghentikan projek itu,” kata Abdul Hamid.

Boo, yang juga pemimpin DAP Johor pada sidang akhbarnya hari ini mahu ADUN Machap itu dibawa kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Dewan Negeri Johor supaya tindakan diambil berhubung integritinya.

NONE“Integriti beliau perlu disiasat sebab gagal mematuhi undang-undang di mana pelan bangunan rumah kediaman baru beliau perlu diluluskan oleh PBT sebelum pembinaan dimulakan,” kata Boo.

“Saya juga mencabar Menteri Besar Johor menjelaskan pendirian beliau sama ada Abdul Hamid masih memperolehi integriti dan keyakinan awam untuk memegang jawatan Pengerusi PAC selanjutnya,” katanya dalam satu kenyataan akhbar.

Boo mendakwa rumah Abdul Hamid terletak di lot tanah seluas 2.16 hektar yang bernilai RM280,000 dan menjangkakan bangunan banglo itu apabila siap kelak akan menelan belanja bernilai di antara RM1.5 juta hingga RM2.5 juta.

[Baca berita penuh]


http://malaysiakini.com/news/170412

Video BERSIH akan ditayang pada media

Video BERSIH akan ditayang pada media
Kuek Ser Kuang Keng
Jul 19, 11
6:07pm


Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar hari ini memberikan jaminan bahawa siasatan berhubung dakwaan keganasan polis semasa perhimpunan BERSIH 2.0 akan diselesaikan dalam masa terdekat.

Rakaman pada 9 Julai itu kemudiannya, menurut Ismail, akan ditayangkan kepada pihak media.

NONE"Saya sangat yakin dapat laporan dalam masa terdekat.

"Akan ada sesi melihat video bersama-sama media dan menjawab persoalan," kata Ismail dalam sidang media di ibu pejabat polis Bukit Aman.

Ismail bagaimanapun enggan menerima seoalan daripada pihak media dalam sesi hari ini.

Beliau sebaliknya menggesa media dan orang awam supaya bersabar dan mengelak daripada membuat sebarang andaian sebelum siasatan tamat.

Menegaskan bahawa pihak polis tidak menyembunyikan sesuatu, Ismail meminta orang ramai menyerahkan gambar dan buktu video bagi membantu siasatan polis.

Ia boleh dilakukan dengan menyerahkan kepada pusat media polis atau menghubungi talian 03-2266 8321/8320.

[Baca berita penuh]

Sementara itu, Bernama melaporkan, polis memerlukan masa untuk selesai melakukan penilaian dan penelitian oleh enam jawatankuasa khas yang ditubuhkan untuk menyiasat tuduhan terhadap polis semasa perhimpunan itu.

bersih rally 090711 police kick protestor story image"Kita perlukan masa. Kita perlu tahu jumlah sebenar orang ramai yang hadir semasa perhimpunan itu. Kami juga terpaksa temu bual anggota kami sendiri dan memanggil orang awam bagi mendapatkan fakta," katanya.

Semalam, polis meminta kerjasama orang ramai menyerahkan rakaman video berkaitan perhimpunan haram itu untuk dijadikan bukti sama ada terdapat dakwaan polis bertindak ganas semasa menyuraikan perhimpunan itu.

Ismail berkata jawatankuasa khas yang ditubuhkan itu akan meneliti dan menyiasat kesemua bukti sama ada daripada polis sendiri mahupun daripada Internet bagi mendapatkan gambaran sebenar kejadian tersebut.

NONE"Akhir-akhir ini, melalui pemerhatian saya (ke atas gambar dan video di Internet), saya dapati ada yang tidak tepat. Oleh itu, saya minta orang ramai bantu kami dengan serahkan bukti untuk membantu siasatan.

"Fakta ini penting supaya kita dapat kaji segala bukti yang ada dan dapat gambaran jelas," katanya kepada agensi berita nasional itu.

Ketika menjelaskan mengenai jawatankuasa khas itu, Ismail berkata ia terdiri daripada pegawai yang berwibawa dan berpengalaman dan jawatankuasa ini telah ditubuhkan minggu lepas yang bekerja 24 jam sehari bagi menyelesaikan siasatan.


http://malaysiakini.com/news/170406

5,000 doktor swasta tuntut Jeyakumar dibebaskan

5,000 doktor swasta tuntut Jeyakumar dibebaskan
Jul 19, 11 5:19pm


Persekutuan Pengamal Perubatan Swasta yang mewakili kira-kira 5,000 doktor swasta di seluruh negara bergabung dengan pertubuhan perubatan yang lain menuntut pembebasan ahli parlimen Sungai Siput D Jeyakumar.

psm declare asset 120309 jeyakumar"Kami amat prihatin dengan tahanan berterusan rakan kami, Dr Jeyakumar Devaraj, yang kami iktiraf dan sahkan sebagai seorang doktor yang mematuhi undang-undang, cekap dan tekun.

"Rekod perkhidmatan awamnya cukup cemerlang dan sepanjang pengetahuan kami, beliau tentunya bukan ancaman kepada keselamatan negara ini,” kata persekutuan itu dalam satu kenyataan media hari ini.

Ia memetik Jeyakumar telah berkhidmat untuk tempoh yang lama dengan kerajaan dan memberikan perkhidmatan kepada rakyat. tanpa mementingkan dirinya.

Doktor itu juga dipuji kerana kerja-kerja kebajikan dan sikap baik hati yang ditunjukkannya kepada semua di bawah jagaannya tanpa mengira bangsa dan agama.

"Kami, rayu perintah tahanan ke atas Dr Michael Jeyakumar ditarik,," petik kenyataan itu yang juga memohon pembebasan lima anggota Parti Sosialis Malaysia yang ditahan bersama.

NONEJeyakumar dan lima rakannya kini ditahan mengikut Ordinan Darurat kerana didakwa terbabit dengan aktiviti haram bagi merancang perhimpunan BERSIH 2.0 yang menuntut pembaharuan pilihan raya.

Sebelum ini, 176 pengamal perubatan lain juga telah mengeluarkan kenyataan yang sama menuntut pembebasannya.

[Baca berita penuh]


http://malaysiakini.com/news/170399

Kes tangkap pakai baju Bersih ditangguh 28 Julai

Khairil Abdul Rahim

KUANTAN, 21 Julai: Kes melibatkan seorang peguam dan peniaga yang ditangkap di Rompin pada 2 Julai lalu kerana memakai baju kuning berlogo Bersih 2.0 ditangguh kepada 28 Julai ini.

Hakim Mahkamah Sesyen, Fathiyah Idris, semalam menetapkan tarikh sebutan semula kes itu selepas mendengar hujah daripada peguam bela Mohd Fadzli Mohd Ramly dan Abdul Manaf Md Hassan yang turut meminta tempoh masa berikutan terdapat isu berkaitan terhadap kes itu di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Mohd Fadzli, 33, seorang peguam ialah AJK Pemuda PAS Pahang sementara Abdul Manaf Md Hassan, 41, merupakan AJK PAS Dun Tioman.

Kedua-dua tertuduh yang diwakili peguam, Hon Kai Ping dan Hisham Ramzan.

Hon berhujah, terdapat satu kes permohonan semakan di mahkamah Kuala Lumpur difailkan oleh Pengerusi Bersih 2.0 berhubung dengan perisytiharan Menteri Dalam Negeri bahawa Bersih merupakan pertubuhan tidak sah.

Oleh yang demikian Mahkamah Sesyen perlu mendengar terlebih dahulu keputusan tersebut kerana pendakwaan berkaitan Seksyen 47.

Mengikut pertuduhan, kedua-dua tertuduh didakwa memiliki pakaian yang tertera tulisan Bersih 2.0 dan menuntut pilihan raya bersih dan adil bagi kepentingan suatu pertubuhan yang menyalahi undang-undang, di markas PAS Kampung Mentara, Rompin, kira-kira jam 10.50 malam, 2 Julai lalu.

Bagi kesalahan itu, mereka didakwa mengikut Seksyen 47 Akta Pertubuhan 1966 (Akta 335) yang memperuntukkan hukuman penjara dua tahun atau denda RM5,000 atau kedua-duanya sekali kerana menyiar dan memiliki perkataan yang tertera bagi kepentingan pertubuhan haram.

Kedua-dua dikenakan jaminan sebanyak RM3,000 bagi setiap tertuduh dengan seorang penjamin.

Sementara itu, perbicaraan kes itu semalam mendapat perhatian luar biasa dengan kehadiran ramai peguam tempatan dan dari luar. Terdapat ramai juga siswazah daripada kuliah undang-undang yang hadir.

Kehadiran kedua-dua tertuduh semalam turut mencuri perhatian apabila tampil dengan memakai baju-t berwarna kuning tetapi dengan logo “Kotor 13.0”.http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/4478-kes-tangkap-pakai-baju-bersih-ditangguh-28-julai

Menteri: Terpulang IPT bertindak ke atas pelajar

Menteri: Terpulang IPT bertindak ke atas pelajar
Jul 19, 11 3:34pm

Kementerian Pengajian Tinggi akan menyerahkan kepada pentadbiran universiti untuk mengambil tindakan terhadap pelajar masing-masing yang ditahan polis semasa menyertai perhimpunan di Kuala Lumpur pada 9 Julai lalu.

khaled nordinMenterinya Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata bentuk tindakan atau hukuman terhadap pelajar berkenaan bukan ditentukan oleh kementerian tetapi dilakukan oleh pengurusan sesebuah IPT di negara ini.

"Kementerian tidak akan campur tangan dalam hal ini," katanya kepada pemberita selepas majlis penyampaian sijil dan diploma sempena Konvokesyen Keenam Politeknik Tuanku Sultanah Bahiyah Kulim (PTSB), di Kulim, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika mengulas laporan bahawa seramai 21 pelajar dari beberapa IPT ditahan polis kerana menyertai perhimpunan haram tersebut.

Dari jumlah itu, 14 orang merupakan penuntut IPT awam, antaranya dua pelajar politeknik dan seorang mahasiswa Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).

Tujuh lagi ialah pelajar IPT swasta termasuk seorang pelajar Kolej Universiti Islam Selangor (KUIS) dan dua pelajar yang menuntut di Mesir.

- Bernama


http://malaysiakini.com/news/170379

Agih tanah Felda Plantation agenda Buku Jingga

Johari Jaafar

IPOH, 21 Julai: Dalam merealisasikan agenda Buku Jingga di mana dalam 100 hari Palatan Rakyat mentadbir negara ini apabila berjaya dalam piihan raya umum ke 13 nanti, satu daripada agenda itu merupakan menghapuskan Felda Plantiation yang keluasan tanahnya melebihi 340,000 hektar dan tanah tersebut akan diagihkan kepada rakyat yang layak menerimanya.

Oleh itu, PAS Negeri Perak memulakan langkah untuk mengadakan agihan borang Felda Plantation peringkat negeri pada 22 dan 23 Julai ini bertempat di Markaz PAS Kampung Gelok, Lenggong Perak, seentak dengan itu juga akan dilakuan Pelancaran Badan Bukan Kerajaan peringkat negerii.

Demikian dinyatakan oleh Pesuruhjaya PAS Perak, Ustaz Abu Bakar Hussein dalam sidang medianya di Pejabat PAS Negeri kelmarin. Turut hadir Timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri, Misbahul Munir Masduki, Razman Zakaria dan Ketua Penerangan PAS Neger, Ustaz Nuri Al Amin.

Menurut beliau, tanah tersebut akan diagihkan kepada empat golongan, genarasi kedua dan ketiga Felda, pekerja bawahan saperti buruh dan kerani Felda Plantatian, penduduk kampung tradisinal yang berada di kawasan Felda Plantatioan dan bekas perajurit.

Bekas perajuriyt perlu doiambil kira jasa mereka kepada negara dan ianya termaktub dalam Majlis Angkatan Tentera (MAT) di mana mereka layak mendapat 20 ekar tanah pertanian dan dua lot tapah rumah.

PAS Negeri Perak melihat hak pesara tentera ini selama ini telah dinafikan oleh Kerajaan Pusat.

Jika dibandingkan antara bekas tentera negeri ini dengan negara lain ternyata nasib bekas tentera negara ini telah diabaikan, dakwa beliau.

Sementara itu Razman menjelaskan Felda Plantation adalah anak syarikat Felda Felda Holdings. Fungsi utamanya membangunkan tanah-tanah yang diserahkan Kerajaan Negeri kepada rakyat di bawah Akta Penempatan Berkelompok.

Namun begitu setelah Felda Holdings dikorporatkan sejak 1992, sehingga ke hari ini Felda tidak lagi mengambil peneroka atau rakyat menduduki tanah tersebut dan ia diuruskan syarikat Felda Plantation.

“Dari maklumat yang kami terima, lebih 320,000 hektar tanah berkenaan di seluruh negara adalah di bawah pengurusan Felda Plantation ini," ujarnya.

Sekiranya Pakatan Rakyat berjaya mengambil alih pemerintahan, dalam masa 100 hari tanah berkenaan akan diserahkan semula kepada rakyat.

Oleh itu proses ini akan mulakan dari sekarang bagi memudahkan ianya dilakukan nanti, katanya.

"Sebanyak 5,000 borang berkenaan disediakan kepada pemohon nanti," ujarnya lagi.

Pemohon dikehendaki hadir sendiri mendapatkan borang berkenaan.

Sehubungan itu beliau berharap pemohon dapat tampil ke hadapan bagi mendapatkan hak mereka.

Menurut Razman lagi, pemberian tanah itu bertujuan mengiktiraf jasa serta pengorbanan anggota tentera yang selama ini seakan dinafikan kerajaan.

"Pada majlis itu nanti akan melancarkan satu NGO Baru iaitu Kelab Veteran Angkatan Tentera (Kerabat) supaya dapat memberi manfaat kepada bekas anggota tentera apabila Kerabat bakal bersaing dengan satu lagi persatuan bekas perajurit daripada pihak Kerajaan,” katanya.


http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/4476-agih-tanah-felda-plantation-agenda-buku-jingga

'Pertemuan Najib-Pope, cari sokongan Kristian?'

'Pertemuan Najib-Pope, cari sokongan Kristian?'
Jul 19, 11 3:10pm

Sekumpulan 365 rakyat Malaysia yang beragama Kristian, termasuk penganut Katolik telah menandatangani sepucuk surat kepada Pope Benedict XVI, bagi mengadu tindakan keras Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak pada perhimpunan aman BERSIH 2.0 9 Julai lalu.

NONEMereka juga melahirkan kebimbangan Najib mempolitikkan lawatannya ke Vatican.

Mereka juga khuatir bahawa lawatan Najib ke Vatican pada masa ini dilihat sebagai usaha mencari sokongan popular menjelang pilihan raya umum ke-13 yang mesti diadakan sebelum pertengahan 2013 dan boleh menyaksikan beliau terus berkuasa.

Surat itu juga menyampaikan rasa hati penganut Katolik yang risau kemungkinan kerajaan dan pemimpin asing terpengaruh dengan Najib yang ghairah menyebarkan mesej kesederhanaan di luar negara sedangkan kerajaan BN pimpinan Najib sendiri berulang kali menggunakan kekerasan terhadap rakyat di negara ini.

Menurut mereka kebebasan beragama di Malaysia begitu terhad dan mengemukakan contoh seperti kes mahkamah Lina Joy dan rampasan buku serta kitab Kristian sebagai hujah.

Populariti

Surat yang disiarkan secara penuh oleh NGO Aliran itu dialamatkan kepada paderi kanan - Pontiff, dengan salinannya dihantar kepada Archbishop Leopoldo Girelli, yang beribu pejabat di Singapura.

NONEDalam surat mereka, kumpulan itu berkata tindakan keras ke atas BERSIH 2.0 yang menuntut pembaharuan dalam sistem pilihan raya di negara ini - menyaksikan gabungan 62 NGO berkenaan ditekan dan dihambat oleh pihak berkuasa yang selama ini dikuasai oleh parti politik yang sama dan sekarang diterajui oleh Najib.

Menurut mereka, Majlis Perundingan Bagi Agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Tao Malaysia (MCCBCHST) yang mana Gereja Katolik turut bernaung telah mengesahkan hak BERSIH untuk berhimpun dan berarak secara aman yang disifatkan sebagai 'tuntutan berpatutan'.

Kumpulan itu juga mendakwa Najib bertindak bertentangan dengan nasihat Yang di-Pertuan Agong, yang mahu konfrontasi dengan penyokong BERSIH dielakkan.

Malah presiden Umno itu juga mengisytiharkan pertubuhan BERSIH sebagai haram dan menolak permohonannya untuk berhimpun di Stadium Merdeka pada 9 Julai lalu.

Berwaspada

Justeru, kumpulan itu meminta Pope Benedict agar berwaspada dalam berurusan dengan kerajaan pimpinan Najib

“Kami berdoa agar Holy See akan mempertimbangkan isu-isu yang kami nyatakan ini dan mendapat petunjuk dari Roh Kudus dalam berurusan dengan kerajaan Malaysia,” kata mereka.

NONEPenganut Kristian berkenaan juga risau Najib akan menggunakan lawatan tersebut untuk meraih undi dan mengekalkan popularitinya di kalangan penganut Kristian di Sabah Sarawak.

“Kami risau jika terdapat agenda politik tersembunyi untuk memenangi sokongan pengundi Kristian di Sabah dan Sarawak bersempena lawatan Najib ke Vatican ini.

“Akhir sekali, kami juga risau Najib cuba untuk mendekati Holy See pada masa ini untuk mendapatkan sokongan popular dalam pilihan raya umum akan datang yang bakal berlangsung menjelang awal 2013,” tulis mereka.

NONESelepas lawatan ke Vatican semalam, Najib berkata Malaysia dan kerajaan Vatican bersetuju menjalin hubungan diplomatik bagi menggalakkan hubungan persahabatan dan mengukuhkan kerjasama antarabangsa.

Pertemuan Najib dan Pope Benedict XVI diadakan di Castel Gandolfo, kediaman musim panas pemimpin penganut Katolik itu di pinggir bandar Rom.

[Baca berita penuh]


http://malaysiakini.com/news/170375

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...