Thursday, August 11, 2011

Tony & Kamaruddin now MAS directors

Posted by admin on August 11th, 2011

AIRASIA BHD ’s top officials Tan Sri Anthony Francis Fernandes and Datuk Kamarudin Meranun were formally appointed as directors of MALAYSIAN AIRLINE SYSTEM BHD.MAS said on Thursday, Aug 11 their appointments to its board took effect on the same day. Tony Fernandes, 47, was appointed AirAsia Bhd group chief executive officer of AirAsia in 2001 and still holds the position until now.

Kamarudin is AirAsia’s group deputy chief executive officer. Kamarudin, 50, was appointed a director of AirAsia on Dec 12, 2001. In January 2004, he was appointed an executive director and on Dec 8, 2005, he was re-designated to group deputy CEO.

Their appointments were part of the collaboration between MAS and AirAsia. Under the corporate exercise, Tune Air will hold 20.5% of MAS and Khazanah Nasional Bhd will hold 10% of AirAsia Bhd under a share swap announced by the companies on Tuesday, Aug 9.

Khazanah has also proposed to acquire 10% of AirAsia X, with the value based on the latest closing price.

Datuk Mohamed Azman Yahya was appointed as a non executive director and Rashdan Mohd Yusof as alternate director AirAsia.

Tengku Datuk Azmil Zahruddin had resigned as MAS managing director and would join Khazanah as director of investments effective Sept 12.

An executive committee, comprising Mohamed Azman, Rashdan, Fernandes and Kamarudin will oversee the management of MAS until a new MD us appointed.

MAS and AirAsia are to issue free warrants to each others’ shareholders.

Independent advisers will be appointed to advise minority shareholders on the proposed warrants.


http://www.kl-today.com/2011/08/tony-kamaruddin-now-mas-directors/

Lagi anak Rais Yatim sah bercerai

Posted by admin on August 11th, 2011

Anak kepada Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim pada Rabu, disahkan bercerai secara baik dengan talak satu di Mahkamah Rendah Syariah di sini.Lafaz cerai terhadap Malini Rais, 33, dibuat oleh suaminya, Dr Raja Badrul Hisham Raja Zezeman, 43, di hadapan Hakim Syarie Ahmad Basyir Yakub.

Dengan lafaz tersebut, Ahmad Basyir memerintahkan Malini, yang kelihatan tenang sepanjang prosiding berlangsung untuk beredah selama tiga kali suci bermula pada Rabu.

Pada prosiding itu, Malini yang hadir bersama ahli keluarganya diwakili oleh peguam syarie Zulkifli Che Yong manakala Raja Badrul Hisham tidak diwakili peguam syarie.

Malini dan Raja Badrul Hisham berkahwin pada 27 Jun 2000 dan hasil perkongsian hidup, mereka dikurniakan tiga cahaya mata.

Wanita yang mengenakan baju kurung dan bertudung hijau itu memfailkan permohonan untuk bercerai secara baik dengan menamakan suaminya sebagai defendan pada 27 Julai lalu.

Berdasarkan writ pada permohonannya, Malini mendakwa suaminya telah berkahwin dengan wanita lain tanpa pengetahuannya sejak enam tahun lalu dan telah memperoleh dua cahaya mata hasil perkahwinan tersebut.

Sebelum ini, anak Rais iaitu peruding teknologi maklumat, Dino Rais telah melafazkan cerai talak satu terhadap isterinya, Riza Ainurin Ramlan hampir setahun lalu.


http://www.kl-today.com/2011/08/lagi-anak-rais-yatim-sah-bercerai/

Negara Berkebajikan: Jahil feqah politik jadi punca

Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 11 Ogos: Orang yang jahil terhadap feqah politik Islam terus menyatakan bahawa Negara Berkebajikan yang ingin dibawa oleh PAS adalah sama dengan pentadbiran kerajaan Malaysia yang ada pada waktu ini.

Malah, kata Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, ada yang menyatakan bahawa Negara Berkebajikan adalah sama dengan istilah welfare state yang diamalkan di negara Britain dan Sweden atau liberal welfare state yang diamalkan di Amerika Syarikat.

Justeru, katanya buku kecil Konsep Asas Negara Berkebajikan perlu lahir untuk memberikan penjelasan bahawa Negara Berkebajikan yang ingin dibangunkan oleh PAS adalah tidak sama dengan negara kebajikan (welfare state) yang difahami oleh kalangan pengamal sains sosial dan sains politik pada waktu ini.

“Apa yang ingin ditekankan dalam buku ini ialah bahawa pemahaman terhadap konsep Negara Berkebajikan perlu bermula dengan memahami makna, dasar, konsep dan cara pelaksanaannya melalui sumber asasi ajaran Islam iaitu al-Quran dan as-Sunnah yang menjadi panduan kepada seluruh agenda PAS mengikut perlembagaannya [Fasal 5(1) dan Fasal 7(1)] dan bukan hanya slogan politik pilihan raya semata-mata,” jelasnya dalam buku tersebut.

Hakikatnya, kata beliau bahawa Negara Berkebajikan adalah berbeza dengan Negara Kebajikan (welfare state) kerana banyak perbezaan dari segi dasar, objektif dan wawasannya walaupun terdapat sedikit persamaan tertentu dari aspek fizikal yang ingin dibangunkannya tetapi berbeza dari segi semangat rohnya.

Jelasnya, aspek fizikal mungkin ada kesamaan atau selari tetapi tamadun Barat meninggalkan aspek rohani atau pembangunan jiwa.

“Inilah yang difahami oleh umat Islam bahawa tugas manusia adalah untuk melaksanakan ibadah, amanah dan menegakkan agama dan seterusnya mentadbir urusan dunia menggunakan panduan agama dalam erti katanya yang sebenar dan universal,” ujarnya yang juga ahli Parlimen Marang.

Menurutnya, Islam mengajar orang yang beriman bukan sahaja menerima yang terbaik daripada al-Quran dan as-Sunnah tetapi juga menerima pandangan manusia terbaik dan kebijaksanaannya walau dari mana sekalipun.

Ini, ujarnya dihuraikan oleh Rasulullah s.a.w. yang bermaksud: Kebijaksanaan itu laksana barang berharga yang jatuh tercicir kepunyaan seseorang yang beriman di mana sahaja sahaja dia menemuinya, maka dialah yang berhak memungutnya.

Beliau menambah, penjelasan yang ringkas melalui buku Konsep Asas Negara Berkebajikan tentunya tidak mencukupi, maka berkewajipanlah kalangan ilmuan Islam memanjangkannya dengan kajian yang lebih mendalam dan menyeluruh.

Justeru, tambahnya perbincangan dan seminar sama ada secara kecilan atau lebih besar wajar dijadikan suatu medium untuk mencambahkan lagi penbendaharaan ilmu dan maklumat mengenai Negara Berkebajikan yang menjadi kepunyaan kita semua.


http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/4866-negara-berkebajikan-jahil-feqah-politik-jadi-punca

Pengusaha pusat hiburan Kedah beri kerjasama

Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 11 Ogos: Semua pengusaha pusat hiburan di Kedah sehinga kini memberi kerjasama penuh melarang orang Islam memasuki pusat hiburan sejak 1 Ramadan lalu.

Setiausaha Kerajaan Negeri Kedah Datuk Rasli Basir berkata, sehingga kini belum ada mana-mana pengusaha dikesan melanggar larangan terbabit.

“Ini kerana sejak semingu lalu tiada premis dikesan melanggar peraturan ini dan mendapat kerjasama sepenuhnya daripada pengusaha pusat hiburan,” ujarnya pada sidang media selepas majlis pelancaran OSC Online Majlis Bandaraya Alor Setar baru baru ini.

Beliau berkata demikian sebagai menjelaskan status terkini perlaksanaan penguatkuasaan Enakmen Hiburan dan Tempat-tempat Hiburan 1997 oleh kerajaan negeri Kedah yang melarang pusat hiburan beroperasi pada bulan Ramadhan, kecuali untuk pengunjung bukan Islam.

Menurutnya, walaupun Enakmen 1997 sudah lama diwartakan namun jawatankuasa masih boleh membuat beberapa kelonggaran mengikut keadaan semasa dan situasi asalkan tidak menyalahi peraturan sedia ada.

“Kita beri kelonggaran ikut situasi bagi pusat hiburan di Langkawi dengan syarat diadakan di tempat tertutup, melibatkan hotel dan resort berikutan ianya dikunjungi oleh pelancong asing dan bukan Islam.

“Pusat hiburan di Langkawi tertakluk di bawah Enakmen 1997 dan perlu mematuhi syarat lain termasuklah tidak membenarkan premis berkenaan dikunjungi orang Islam sepanjang bulan Ramadhan,” katanya.

Sementara itu menurutnya, kafe siber, pusat bowling dan snuker dikeluarkan dari kategori 13 jenis hiburan yang terkandung dalam Enakmen 1997 sebaliknya diklasifikasikan sebagai pusat riadah atau bukan pusat hiburan.

Katanya, penguatkuasaan dijalankan oleh pihak Polis, Pejabat Daerah dan Pejabat Agama. Selain Langkawi daerah lain yang juga mempunyai pusat hiburan yang banyak ialah Kota Setar, Kuala Muda dan Kulim.

Pengeluaran lesen hiburan pula adalah dibawah kawalan Pegawai Daerah selaku jawatankuasa pelesenan daerah, namun setiap daerah diberi kelonggaran menggunakan budi bicara untuk menangani masalah itu di peringkat daerah berkenaan.

Walaupun Enakmen 1997 sudah lama diwartakan namun jawatankuasa masih boleh membuat beberapa kelonggaran mengikut keadaan semasa dan situasi asalkan tidak menyalahi peraturan sedia ada, katanya.

Pada 13 Julai lalu Menteri Besar Kedah Datuk Seri Ustaz Azizan Abdul Razak mengumumkan kerajaan negeri akan menguatkuasakan sepenuhnya Enakmen Hiburan dan Tempat-tempat Hiburan 1997.

Keputusan itu bagaimanapun mengundang kontroversi apabila disalah anggap mereka yang bukan Islam dengan mendakwa kerajaan kedah cuba menghalang hak mereka.

Bagaimanapun, perkara itu selesai apabila Azizan menjelaskan bahawa pusat hiburan di negeri itu boleh beroperasi namun hanya kepada orang bukan Islam sahaja.


http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/4849-pengusaha-pusat-hiburan-kedah-beri-kerjasama

Saham MAS: GLC akan ditelan konglomerat gergasi

Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 11 Ogos: Dewan Pemuda PAS Malaysia melahirkan rasa bimbang terhadap usaha kerajaan menjual saham MAS kepada Air Asia sebanyak 20 peratus.

Pengerusi Lajnah Pengguna dan Alam Sekitar DPPM, Mohd Firdaus Jaafar (gambar) berkata, penjualan itu berkemungkinan akan menyebabkan syarikat berkaitan kerajaan atau government link company (GLC) akhirnya akan hilang ditelan syarikat konglomerat gergasi seperti Air Asia.

DPPM, katanya mempersoalkan apakah relevannya kerajaan menjual saham MAS kepada Air Asia sedangkan perlu ada usaha lain bagi menyelamatkan masa depan syarikat penerbangan milik kerajaan Malaysia itu.

Beliau menambah, MAS sepatutnya mengkaji dan memperbaiki prestasi akibat kerugian yang dihadapinya sebanyak RM243.3 juta pada suku pertama tahun ini berbanding keuntungan sebanyak RM310.60 juta untuk tahun 2010.

Menurutnya, dengan penjualan saham MAS kepada Air Asia akan mewujudkan monopoli dalam sistem penerbangan negara di samping merugikan rakyat.

Katanya lagi, sifat persaingan antara syarikat penerbangan ini mungkin tidak akan wujud lagi kerana masing-masing perlu menjaga kepentingan sesama mereka.

Selain itu, ujarnya apa yang sangat dibimbangkan daripada wujudnya monopoli dalam penerbangan ini adalah akan menyebabkan harga tiket melambung tinggi mengikut selera pemilik syarikat berkenaan.

Dalam hal ini, katanya syarikat ini menjadi penentu terhadap harga tiket dan penerbangan, bukan lagi mengikut permintaan pasaran semasa.

“Jika jadi demikian, siapakah yang akan rugi jika tidak rakyat biasa?” soalnya.

Tambahnya, DPPM merasa dengan penjualan saham ini akan menyebabkan sebuah lagi syarikat GLC milik kerajaan bakal lingkup selepas beberapa GLC ‘gulung tikar’ sebelum ini seperti yang berlaku kepada Dawama.

Akhirnya, ujar beliau akan tinggal hanya Petronas sahaja yang memainkan peranan bagi menyelamatkan ekonomi negara daripada musnah.

Katanya, kerajaan sepatutnya memainkan peranan penting dalam memastikan syarikat GLC terus bernafas dan bersaing dalam pasaran semasa.

Beliau berkata, kegagalan GLC dalam menempatkan diri dalam pentas perniagaan menunjukkan kegagalan kerajaan mengatur ekonomi negara.

“Apakah akan jadi kepada ekonomi negara jika GLC semakin banyak yang lingkup dan tidak mampu meneruskan lagi perniagaan mereka?” tanya beliau lagi.

Beliau menambah, yang rakyat bimbangi akan menyebabkan peningkatan kadar inflasi, jurang kemiskinan yang semakin melebar serta mengakibatkan persengketaan berpanjangan akibat permainan monopoli oleh syarikat-syarikat bertaraf gergasi.

Persoalannya sekarang, kata beliau mengapa GLC yang bernaung dibawah kerajaan Umno BN kebanyakkannya menjadi tidak berdaya saing seperti mana syarikat-syarikat swasta yang dilihat lebih terkehadapan.

“Apakah GLC ini menjadi ‘lubuk’ kepada pimpinan Umno BN mengaut keuntungan demi untuk kepentingan peribadi dan bukannya untuk GLC itu sendiri?” soalnya.

Justeru, ujarnya DPPM mengingatkan kepada rakyat sekiranya mahu melihat GLC yang selebihnya tidak menuju kehancuran, kerajaan yang sedia ada harus ditukar kepada kerajaan yang lebih telus dan beritegriti demi memastikan kestabilan ekonomi negara terus dipacu kehadapan bukannya ‘dibelasah’ oleh mereka yang berkepentingan.

Kata beliau lagi, Dengan berkembangnya GLC sehingga ke tahap global juga boleh memastikan sosio ekonomi juga turut berkembang.

Ini juga, tambahnya akan membuka peluang pekerjaan yang lebih banyak kepada rakyat Malaysia kerana negara sekarang sedang berdepan dengan kadar pengangguran yang agak membimbangkan.

“Ini berdasarkan jawapan di Parlimen dan kenyataan akhbar oleh Menteri Sumber Manusia Datuk S. Subramaniam pada Jun 2010 dan statistik Jabatan Perangkaan Jun lepas, menyatakan kadar pengangguran adalah pada tahap 3.7 peratus atau sekitar 426,600 orang yang menganggur,” katanya.

Justeru, katanya DPPM mengajak semua rakyat agar melakukan perubahan demi menyelamatkan GLC yang masih ‘bernyawa’ terus subur dan tiada jalan lain iaitu dengan memastikan Umno BN hendaklah ditumbangkan di dalam pilihan raya umum ke-13 yang akan datang.


http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/4844-saham-mas-glc-akan-ditelan-konglomerat-gergasi

PAS: Selesaikan 'konspirasi' Mismah atau kami demo

PAS: Selesaikan 'konspirasi' Mismah atau kami demo
Joseph Sipalan
Ogos 11, 11
7:02pm


Dewan Pemuda PAS hari ini menuntut Kementerian Dalam Negeri supaya bertanggungjawab ke atas 'konspirasi' Mismah atau tidak mereka akan meluahkan rasa tidak puas hati di jalanan.

NONEPengarah pilihan rayanya Mohd Sany Hamzan berkata kerajaan mesti menjelaskan kontroversi yang menyelubungi status Mismah - seorang penduduk tetap (PR) yang disenaraikan di daftar pemilih tetapi secara tiba-tiba diberikan taraf kewarganegaraan setelah perkara itu didedahkan oleh media.

“Kita beri Kementerian Dalam Negeri tujuh hari untuk menjawap. Jika mereka gagal jawab, kita akan bawa perkara ini kepada perdana menteri. Jika juga, tiada jawapan, kita akan anjurkan perhimpunan awam,” katanya selepas menyerahkan memorandum berhubung isu berkenaan kepada Kementerian Dalam Negeri.

Mohd Sany bagaimanapun tidak memberikan tempoh masa bila perhimpunan itu akan diadakan sekiranya kerajaan memilih untuk mendiamkan diri. Apabila didesak wartawan, beliau membayangkan ia mungkin diadakan selepas sambutan Aidilfitri.

Memorandum, yang dialamatkan kepada Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein, mengariskkan lima tuntutan dari PAS.

  • Menjalankan siasatan terhadap isu ini secara menyeluruh,
  • Mengambil tindakan tegas dan sewajarnya ke atas petualang yang mengkhianati negara,

  • Memerangi gejala ini semaksimun mungkin dan tidak membiarkan ia berulang.

  • Mendedahkan pelaku konspirasi agar menjadi pengajaran kepada golongan ingin ambil kesempatan,

  • Memastikan keselamatan dan kedaulatan negara sentiasa dipelihara dari ancaman sedemikian.

Memorandum diterima oleh pegawai khas Hishammuddin di tingkat bawah bangunan Kementerian dalam Negara.

[Baca berita penuh]http://malaysiakini.com/news/172724


Juadah 'tidak halal': Star dipanggil KDN

Juadah 'tidak halal': Star dipanggil KDN
Ogos 11, 11 5:31pm


Kementerian Dalam Negeri (KDN) telah memanggil Ketua Pengarang akhbar The Star kerana menyiarkan artikel mengenai berbuka puasa dengan memuatkan berita tentang restoran tidak halal dalam segmen sisipannya.

star pork photo report 110811Timbalan Ketua Setiausaha (Keselamatan) KDN Datuk Abdul Rahim Mohamad Radzi berkata artikel itu dimuatkan dalam sisipan 'Dining Out' akhbar itu dengan 'Ramadan Delights' sebagai tajuk muka depan.

Beliau berkata kementerian ingin menyatakan kesalahan akhbar itu berikutan tindakannya yang tidak sensitif kerana menyiarkan artikel berkenaan.

"Kementerian memandang serius perkara ini, terutamanya kerana sisipan itu merupakan ruangan khas bagi memberi panduan dan pilihan kepada umat Islam mengenai restoran untuk berbuka puasa," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata akhbar tersebut telah mengakui kesilapan dan akan menyiarkan kenyataan memohon maaf di atas perkara itu.

- Bernama


http://malaysiakini.com/news/172710

JAIS: Tiada kekasaran dalam 'pemeriksaan' gereja

JAIS: Tiada kekasaran dalam 'pemeriksaan' gereja
Ogos 11, 11 4:34pm


Selepas lebih seminggu, Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) akhirnya bersuara buat kali pertama dengan menegaskan bahawa tiada serbuan dibuat terhadap Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC) Petaling Jaya.

Sebaliknya, menurut Pengarah JAIS Marzuki Hussin, kehadiran pegawai penguatkuasanya dan anggota polis hanya membuat "pemeriksaan untuk memastikan kehadiran orang Islam".

azlan"JAIS juga menegaskan bahawa perundingan yang diadakan dengan penganjur di luar dewan majlis berkenaan membuktikan tuduhan kononnya JAIS membuat serbuan, kekasaran serta pecah masuk adalah tohmahan liar semata-mata," katanya.

Sehubungan itu, Marzuki berkata, JAIS amat kecewa apabila banyak pihak menuduh pemeriksaan itu dlakukan secara tidak beretika oleh anggota penguatkuasanya.

Selepas pemeriksaan kontroversi itu, JAIS mendapat kritikan pedas berhubung operasinya itu, antaranya daripada PAS Selangor dan penganjur majlis itu.

Semalam penganjur majlis - Harapan Komuniti - mendakwa, JAIS gagal menunjukkan waran geledah atau waran tangkap walaupun ditanya berkali-kali; serta pegawainya didakwa masuk ke dewan, mengambil gambar, video dan membuang risalah dari laci tanpa kebenaran.

'10 minit saja diarah keluar'


Manakala Timbalan Pesuruhjaya PAS Selangor Khalid Samad pula menyifatkan tindakan itu sebagai "hasil didikan BN" yang "hendak tunjuk kuat dan ramai" sebab mempunyai kuasa.

Dalam kenyataannya petang ini, Marzuki menjelaskan, pemeriksaan itu dilakukan bawah Enakmen Jenayah Syariah (Negeri Selangor) 1995 berdasarkan maklumat bahawa majlis ibadat berbuka puasa diadakan bersama makan thanksgiving (kesyukuran) di gereja.

NONEKatanya, setelah mendapat maklumat, pihaknya hadir membuat pemeriksaan pada lebih kurang jam 9.45 malam dan masuk ke dewan setelah meminta keizinan selepas acara selesai pada jam 11.

"Selepas majlis tersebut yang dihadiri kira-kira 100 orang tamat, barulah pemeriksaan dijalankan di dalam dewan majlis," katanya lagi.

Sementara itu, Marzuki mendakwa pihaknya dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) diarah keluar oleh penganjur dalam masa lebih kurang 10 minit sahaja.

"Walaupun tindakan itu seolah-olah mempertikaikan kuasa JAIS dan PDRM dalam menguatkuasakan undang-undang ke atas orang Islam, JAIS dan polis tidak menggunakan kuasa menahan penganjur atau membuat tangkapan," katanya.

Marzuki mengesahkan seramai 12 orang Islam hadir dalam majlis itu dan hanya diambil butiran dan diminta hadir ke sesi bimbingan dan kaunseling.


http://malaysiakini.com/news/172700

Kabinet bincang tanah PKFZ berulang kali

Kabinet bincang tanah PKFZ berulang kali
Ogos 11, 11 4:04pm


Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur diberitahu bahawa Kabinet berulang kali membincangkan urusan tanah bagi projek pembangunan Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ).

Bekas Timbalan Ketua Setiausaha Perancangan Kementerian Pengangkutan Datuk Abdul Rahman Mohd Noor, 61, berkata perbincangan itu termasuk sama ada membeli atau mengambil balik tanah di Pulau Indah.

"Kalau tidak silap saya, perkara ini (membeli atau mengambil balik tanah) sering dibincangkan di kabinet," katanya ketika disoal Timbalan Pendakwa Raya Datuk Tun Abd Majid Tun Hamzah pada perbicaraan kes bekas Menteri Pengangkutan Tun Dr Ling Liong Sik hari ini.

NONEDr Ling (kiri, bertali leher merah) didakwa menipu kerajaan Malaysia apabila tidak mendedahkan kepada jemaah menteri fakta berkaitan kadar faedah sebanyak 7.5 peratus setahun adalah tambahan kepada harga pembelian tanah pajakan negeri 7324 Lot 67894, yang berasaskan RM25 sekaki persegi (skp) iaitu RM1,088,456,000, sedangkan dia tahu Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH), dalam menentukan kadar RM25 skp, telah mengambil kira kadar kupon/faedah.

Dia juga berdepan dua pertuduhan pilihan (pindaan) iaitu menipu dan sengaja tidak mendedahkan kepada jemaah menteri fakta berkaitan kadar faedah sebanyak 7.5 peratus setahun adalah kadar faedah tambahan kepada harga pembelian tanah pajakan 7324 Lot 67894 berasaskan RM25 skp iaitu RM1,088,456,000.

Dr Ling didakwa melakukan semua kesalahan itu di Tingkat 4, Pejabat Perdana Menteri, Bangunan Perdana Putra, Putrajaya, antara 25 September dan 6 November 2002.

Pada prosiding hari ini, Abdul Rahman berkata untuk mendapatkan keputusan daripada kabinet berhubung permohonan atau permintaan yang dibuat melalui nota, satu memorandum perlu disediakan.

"Tapi dalam kes ini (PKFZ), kita (Kementerian Pengangkutan) tidak pernah menyediakan apa-apa memorandum, sebaliknya ia hanya disediakan oleh pihak Perbendaharaan, Kementerian Kewangan," katanya.

Sementara itu, Setiausaha Bahagian Udara Kementerian Pengangkutan P Chandrasekaran, 56, mengesahkan beliau ada menyediakan surat kepada bekas Ketua Pegawai Eksekutif Kuala Dimensi Sdn Bhd Datuk Seri Tiong King Sing pada 2 Oktober 2000 berhubung 'Cadangan Untuk Membeli Tanah di Lot 67894 Seluas 830 Ekar di Pulau Indah Untuk Pembinaan Transhipment Megahub'.

Bagaimanapun, saksi kelima pendakwaan itu berkata surat tersebut dideraf mengikut arahan Abdul Rahman kerana beliau tidak tahu cara menulis kandungannya.

"Saya beritahu Abdul Rahman bahawa saya tidak tahu hendak menulis surat ini dan beliau minta saya duduk dan mengajar saya menulis surat itu," katanya ketika pemeriksaan utama oleh Timbalan Pendakwa Raya Manoj Kurup.

--Bernamahttp://malaysiakini.com/news/172694

RUM digesa 'berkorban', utamakan pengguna

Salhan K Ahmad
Ogos 11, 11
3:38pm


Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) menggesa Kesatuan Pekerja-pekerja Keretapi Tanah Melayu Bhd supaya menangguhkan rancangannya untuk menjalankan tindakan industri dalam tempoh sambutan hari raya yang dibimbangi akan menjejaskan perjalanan 50,000 orang pengguna keretapi.

Penasihat PPIM, Tunku Azwil Tunku Abdul Razak berkata RUM tidak sepatutnya memilih tempoh sambutan hari raya untuk menjalankan tindakan kerja ikut peraturan itu.

NONE"Sebab pengguna dan rakyat tidak ada masalah dengan (RUM). Masalah RUM adalah dengan pengurusan mereka sendiri.

"Sempena bulan baik ini, berkorbanlah sikit, barulah ramai yang akan bersimpati dengan dia. Kalau dia berkorban sedikit mungkin lebih dipermudahkan urusan dia dengan majikan.

"Jadi tangguh dululah (kerja ikut peraturan). Janganlah jadikan pengguna sebagai tebusan," katanya lagi ketika dihubungi Malaysiakini hari ini.

Tambahnya, rayuannya itu tidaklah bermaksud untuk menafikan hak RUM bagi menjalankan tindakan industri berkenaan.

"Kita bukan belakangkan dia punya tuntutan. Kalau dia ada tuntutan yang sah, teruskanlah. Tapi cubalah beri pertimbangan kepada orang ramai," katanya lagi.

Beliau berkata demikian ketika mengulas rancangan RUM untuk menjalankan tindakan kerja ikut peraturan – tindakan yang antara lainnya didakwa akan menunjukkan kelemahan dalam pelaksanaan tahap piawaian keselamatan tren oleh syarikat Keretapi Tanah Melayu Bhd (KTMB).

Presiden RUM, Abdul Razak Abdul Hamid berkata tanggungjawab ke atas kelemahan itu perlu diletakkan ke atas pengerusi KTMB, Dr Aminuddin Adnan.

Beliau bertegas untuk meneruskan tindakan kerja ikut masa sekiranya KTMB tidak menamatkan perkhidmatan Aminuddin.

NONEAbdul Razak juga sebelum ini berkata, KTMB menunjukkan sikap "bongkak" apabila syarikat berkenaan memberi jaminan bahawa perkhidmatan tren berkenaan tidak akan terjejas dengan tindakan industri yang akan diambil RUM.

Abdul Razak (foto) berkata demikian ketika mengulas jaminan yang diberikan KTMB sebelum ini bahawa syarikat itu telah mengatur beberapa pelan bagi menghadapi tindakan industri yang akan diambil RUM.

KTMB juga dilaporkan sedang menimbang untuk menambah bilangan koc bagi perjalanan ke Pantai Timur memandangkan tiket ke destinasi berkenaan bagi tempoh 26 hingga 29 Ogos telah habis dijual.

"(Tindakan KTMB) adalah satu tindakan yang jelas menggambarkan kesombongan, bongkak, ego serta degil," kata Abdul Razak lagi yang menjangkakan bahawa perkhidmatan tren akan terjejas sehingga 75 peratus dalam tempoh perayaan tersebut.

Tindakan industri oleh RUM itu akan melibatkan tindakan daripada 3,600 anggotanya, di mana sebahagian besarnya merupakan pemandu lokomotif dan tren komuter.

Tindakan kerja ikut peraturan itu merupakan susulan kepada bantahan RUM ke atas keputusan syarikat tersebut untuk menyerahkan pengurusan ke atas sistem tren elektriknya kepada syarikat luar.

Langkah yang akan diambil dalam tindakan berkenaan adalah dengan mengutamakan keselamatan "bagi satu tempoh kerja" – termasuk mematuhi tempoh kerja lapan jam serta semua prosedur keselamatan melibatkan syarat pelepasan dan sijil kelayakan tren, keselamatan koc, gerabak dan lokomotif.

Tindakan itu juga dibuat dengan mematuhi prosedur keselamatan penumpang termasuk kuasa yang diberikan kepada semua pekerja yang terlibat dalam pengendalian perkhidmatan tersebut, kata Abdul Razak.


http://malaysiakini.com/news/172691

Notis usir: Saman penduduk Ladang Bkt Jalil ditolak

Notis usir: Saman penduduk Ladang Bkt Jalil ditolak
Ogos 11, 11 3:10pm


Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini membenarkan permohonan Datuk Bandar Kuala Lumpur untuk mengetepikan saman oleh penduduk Ladang Bukit Jalil, berhubung notis pengusiran dan merobohkan rumah mereka.

NONEHakim Datin Zabariah Mohd Yusof yang membuat keputusan itu di dalam kamar, turut memerintahkan penduduk ladang berkenaan supaya membayar kos RM10,000 kepada Datuk Bandar.

Peguam Ashmadi Othman yang mewakili Datuk Bandar memberitahu pemberita Hakim Zabariah memutuskan bahawa tiada merit dalam permohonan itu dan tiada kuasa tindakan terhadap Datuk Bandar.

Ditanya sama ada berikutan keputusan itu, Datuk Bandar boleh merobohkan rumah penduduk, Ashmadi menjawab boleh, bagaimanapun beliau tidak tahu mengenai langkah seterusnya yang akan diambil oleh Datuk Bandar.

Peguam K Ragunath dan Muhammad Afiq Mohamad Noor mewakili para penduduk.

Muhammad Afiq berkata mereka akan mengemukakan rayuan terhadap keputusan itu.

NONEDalam permohonan yang difailkan pada 27 Mei, Datuk Bandar memohon untuk mengetepikan dakwaan itu atas dasar saman itu adalah menyusahkan, remeh dan menyalahi proses mahkamah.

Penduduk Ladang Bukit Jalil memfailkan saman itu pada 14 Mac terhadap Datuk Bandar bagi mendapatkan pengisytiharan bahawa plaintif mempunyai hak ekslusif dan ekuiti terhadap tanah itu dan memohon injunksi untuk menghalang Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) daripada merobohkan rumah mereka.

Pada 10 Mei, Hakim Zabariah menolak permohonan mereka untuk mendapatkan injunksi sementara bagi menghalang DBKL daripada merobohkan rumah mereka.

Semalam, Mahkamah Rayuan mengetepikan rayuan mereka berhubung injunksi itu.

Ladang Bukit Jalil, yang sebelum ini berkeluasan 18,000 ekar, berkurangan kepada 26 ekar berikutan pembangunan pesat di kawasan itu.

NONESemasa permohonan injunksi itu didengar pada 27 April, mahkamah diberitahu bahawa DBKL telah pun menyerahkan 26 ekar tanah kepada Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan untuk dijadikan kawasan perkuburan Islam.

Peguam mereka, Ragunath berhujah bahawa penduduk terbabit bukanlah setinggan memandangkan mereka tidak menceroboh tanah itu.

Katanya para penduduk itu tinggal di kawasan itu dalam tempoh yang agak lama selepas ladang berkenaan dijual kepada pemaju swasta.

Ashmadi dalam hujahan balasnya berkata Datuk Bandar hanya menjalankan tugas sebagai penjawat awam dengan mengeluarkan notis pengusiran dan saman terhadap Datuk Bandar itu adalah tidak wajar.

- Bernama


http://malaysiakini.com/news/172684

Banduan penjara di Kelantan dakwa dibogelkan

Banduan penjara di Kelantan dakwa dibogelkan
Ogos 11, 11 3:09pm


Seorang bekas banduan di Penjara Pengkalan Chepa di Kelantan mendakwa hak asasinya dicabul sepanjang dua minggu penahanannya itu.

NONEAhmad Syauqey Abdul Ghani berkata dia dan 113 banduan lain diarahkan oleh warden penjara untuk berbogel beramai-ramai pada hari dia dihantar ke penjara iaitu pada 23 Jun lalu.

“Saya dalam keadaan takut dan keliru bersama-sama dengan rakan banduan yang lain terus menelanjangkan diri beramai-ramai. Keadaan sedemikian sangat mengaibkan saya.

“Arahan diberi secara berperingkat melibatkan 10-20 banduan pada satu-satu masa. Kami kemudiannya sekitar 20 orang diarah untuk pergi berak. Keadaan ratusan manusia bogel sangat dasyat, memalukan dan di luar perikemanusiaan,” tulisnya kepada Malaysiakini dalam emel.


Bekas sukarelawan dengan pemantau pilihan raya Mafrel itu sempat melakarkan beberapa keping lukisan bagi menggambarkan keadaan di situ.

Katanya, dia dan rakan yang lain kemudian diminta untuk berjalan dalam keadaan telanjang bulat ke kawasan bilik air.

NONE“Kami terpaksa melalui rakan-rakan sel penjara yang lain sepanjang laluan, yang melihat secara jelas keadaan kami yang bertelanjang bulat... Kami (juga) diarahkan untuk berak secara terbuka, secara berbaris di depan satu sama lain,” katanya.

Ahmad Syauqey juga mendakwa tempat kurungan di penjara itu begitu sempit dan berlaku kesesakan.

Hak bersolat

“Keluasan sel ini sekitar 6 kaki x 12 kaki. Kami hanya dibekalkan sehelai selimut, tanpa tilam. Kami juga dibekal satu baldi besar air untuk kegunaan basuh kencing dan berak. Satu bekas kecil air minuman.

“Kami terpaksa berhimpit-himpit dan sebahagian daripada kami terpaksa meletakkan kaki ke atas dinding kerana tidak muat untuk berlunjur. Ramai di kalangan kami tidak dapat tidur kerana kepanasan dan kesesakan,” dakwanya lagi.

Menurut Ahmad Syauqey, sepanjang penahananya itu dia dalam kepanasan kerana hanya ada satu pintu depan dan lubang angin kecil di atas bilik yang menempatkan sepuluh hingga 12 banduan itu.

NONEDakwanya lagi, banduan-banduan yang beragama Islam juga dinafikan hak untuk bersolat dengan sempurna.

“Dengan penyediaan bekas air baldi bulat berukuran melebihi 1½ kaki x 2 kaki, menurut mazhab Syafie secara teori ia boleh digunapakai untuk berwuduk. Namun secara praktikal, hampir mustahil dapat dielakkan daripada air tersebut menjadi air mustakmal, yang menyebabkan ia tidak dapat digunakan bagi mengambil wuduk,” katanya.

Ahmad Syauqey berkata selepas dibebaskan, beliau telah membuat laporan polis berhubung layanan tidak berperi-kemanusiaan itu di balai polis Kota Bharu dan bercadang mengemukakan aduan rasmi kepada Suruhanjaya Hak asasi Manusia (Suhakam) setelah menghantar emel kepada mereka.

azlanKetika dihubungi, pengarah Penjara Pengkalan Chepa Husni Johari berkata siasatan berhubung dakwaan itu sedang dijalankan.

"Buat masa ini, kami tidak mahu mengulas kerana siasatan sedang dijalankan. Ia akan lengkap tidak lama lagi,” kata Husni.

Ahmad Syauqey ditangkap pada 20 Jun mengikut Seksyen 186 Kanun Jenayah kerana menghalang tugas aggota polis dan di bawah Seksyen 90 Akta Polis kerana berkelakuan tidak sopan di balai polis.

Beliau dikenakan tahanan reman dan dihantar ke Penjara Pengkalan Chepa dan dibebaskan pada 5 Julai lalu setelah jaminan dibayar di mahkamah majistret di Bachok.


http://malaysiakini.com/news/172685

Izzah: Kenyataan Khalid serlahkan kejahilannya

Izzah: Kenyataan Khalid serlahkan kejahilannya
Hazlan Zakaria
Ogos 11, 11
2:15pm

Ahli parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar membidas Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Seri Khalid Abu Bakar yang berkata perhimpunan BERSIH 2.0 mungkin menyebabkan rusuhan seperti apa yang berlaku di kota London sekarang.

NONE“Kenyataan itu hanya menunjukkan kejahilannya,” kata Nurul Izzah kepada wartawan di luar ibu pejaag polis Petaling Jaya hari ini.

Dalam posting di laman web Facebook malam semalam, Khalid berkata rusuhan berterusan di London yang kini merebak ke beberapa bandar utama di Britain adalah bukti bahawa mimpi ngeri seumpama itu boleh dielakkan dengan menghalang protes jalanan.

Menurut Nurul Izzah kenyataan seumpama itu daripada seorang pegawai kanan polis, tidak boleh diterima dan memintanya menyemak fakta-fakta terlebih dahulu sebelum membuka mulutnya.

Katanya, punca rusuhan di kota London adalah kerana rasa tidak puas hati rakyat hasil pemotongan bajet kerajaan dan kadar pengangguran yang tinggi.

NONEIni, dakwanya berlainan dengan peserta BERSIH 2.0 pada 9 Julai lalu yang sebahagian besar mereka terdiri daripada rakyat golongan pertengahan.

Namun, satu persamaan antara situasi di UK dan Malaysia, menurut naib presiden PKR itu adalah kegagalan melakukan pembaharuan kepada sistem ekonomi yang menggalakan jurang perbezaan golongan kaya dan miskin semakin melebar.

[Baca berita penuh]


http://malaysiakini.com/news/172679

Saman fitnah: Mingguan Watan diarah bayar RM1.4j

Saman fitnah: Mingguan Watan diarah bayar RM1.4j
Ogos 11, 11 1:21pm


Timbalan Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yaacob dan ahli exco Datuk Husam Musa serta Datuk Anuar Tan Abdullah berjaya dalam saman fitnah mereka ke atas akhbar berbahasa Melayu, Mingguan Watan.

NONESehubungan dengan penghakiman itu, Mahkamah Tinggi Kota Bharu semalam juga memerintahkan mereka diberikan pampasan sebanyak RM470,000 setiap seorang.

Keputusan itu dibuat berikutan artikel yang diterbitkan oleh Mingguan Watan pada edisi 21- 27 Disember 2008 yang bertajuk 'Siasat Pemimpin-Pemimpin PAS Kelantan Seleweng Ekuiti PKINK' yang didakwa memfitnah ketiga-tiga pemimpin itu.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan lewat petang semalam, Husam berkata artikel itu mendakwa “Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan mengalami kerugian puluhan juta ringgit akibat penyalahgunaan kuasa dan penyelewengan beberapa pemimpin PAS Kelantan yang menjadi ahli lembaga pengarah PKINK.

“Kerugian bernilai RM21 juta itu berlaku dipercayai kerana penyalahgunaan kuasa di kalangan pihak pengurusan PKINK dalam urusan pentadbiran dan pengurusan projek anak syarikatnya Kelstone Sdn Bhd,”
petik artikel itu.

NONEDalam saman itu, wartawan M Goenawan Mohamed, ketua pengarangnya Wan Bahador Wan Ismail @ Baha Azuwan, penasihat sidang pengarang Raja Ahmad Zainuddin Raja Omar, dan penerbit akhbar itu Naluri Teratai Sdn. Bhd, serta pengedarnya Tristan Media Distributors dinamakan sebagai defenden.

Menurut Husam (kiri), berikutan penyiaran berita berunsur fitnah tersebut Ketua Pegawai Eksekutif PKINK, Mohd Sabri Abdullah telah menghantar surat dan memberi notis untuk membolehkan Mingguan Watan memohon maaf.

Bagaimanapun akhbar berkenaan pada edisi bertarikh 4-10 Januari 2010 telah menyiarkan bahawa pihaknya tidak perlu memohon maaf.

http://malaysiakini.com/news/172671

MBPJ nafi mahu sita gereja DUMC

MBPJ nafi mahu sita gereja DUMC
Jimadie Shah Othman
Ogos 11, 11
12:22pm


Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) menafikan mahu menjalankan operasi menyita Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC) di Petaling Jaya atas dakwaan premis itu tidak pernah diluluskan sebagai rumah ibadat.

Timbalan pengarah jabatan penguatkuasaan dan keselamatannya Tun Mohd Izlizam Bahardin berkata, pihaknya tidak menerima sebarang arahan bagi tujuan itu setakat ini.

NONE""Di pihak kami tidak menerima sebarang berita (berkaitan) dan arahan setakat ini.

"Kami tidak terlibat secara langsung atau tidak langsung," katanya ketika diminta mengulas khabar angin bahawa operasi menyita DUMC akan dijalankan bila-bila masa pada hari ini.

Khabar angin yang disebarkan melalui SMS itu antaranya mendakwa operasi itu akan dijalankan kerana DUMC tidak pernah diluluskan sebagai gereja dan permohonan asalnya sebagai pusat komuniti.

SMS itu juga mendakwa operasi itu akan dijalankan bila-bila masa pada hari ini.

'Polis juga boleh bertindak'

Ketika dihubungi Malaysiakini hari ini, Izlizam bagaimapun tidak pasti sekiranya terdapat pihak penguatkuasa lain, seperti polis yang mengambil tindakan itu.

Jelasnya, jika berkaitan isu jenayah, polis juga boleh bertindak menyita sesuatu premis.

NONE"Perkara itu di luar bidang kita," katanya sambil menjelaskan MBPJ hanya boleh bertindak terhadap premis yang tiada lesen.

Ditanya tentang status lesen gereja itu, Izlizam berkata urusan kelulusan rumah ibadat diuruskan jawatankuasa khas di bawah kerajaan negeri dan bukannya MBPJ.

Sementara itu, pejabat DUMC memberitahu Malaysiakini, setakat pagi ini belum ada tanda-tanda ia akan disita mana-mana pihak penguatkuasa.

DUMC menjadi tumpuan apabila Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) menyerbu majlis makan malam di perkarangan premis itu pada 3 Ogos lalu.

Operasi itu menjadi kontroversi apabila ia dikaitkan dengan usaha penyebaran agama Kristian terhadap 12 orang Islam yang hadir dalam majlis itu.


http://malaysiakini.com/news/172658

'Pelakon' Baharudin mahu saman penulis blog

'Pelakon' Baharudin mahu saman penulis blog
Jimadie Shah Othman
Ogos 11, 11
11:31am


Shuhardi Mat Isa - yang didakwa berlakon sebagai Baharudin Ahmad yang meninggal dunia dalam perhimpunan BERSIH - bercadang menyaman beberapa penulis blog yang didakwa memfitnahnya.

Enggan mendedahkan nama mereka pada masa ini, Shuhardi berkata beliau tidak berpuas hati dengan tindakan beberapa penulis blog yang didakwa menyunting videonya ketika sakit dengan cara yang tidak betul.

"Mereka terbalikkan (babak) yang awal kepada mula, yang mula kepada awal... Ia gambarkan saya seolah-oleh mati hidup semula (berlakon)," katanya.

Shuhardi Md IsaSebelum ini, Shuhardi - peserta perhimpunan BERSIH - dikatakan dimanipulasi sesetengah pihak dengan mendakwa dia allahyarham Baharudin yang dilaporkan meninggal dunia akibat komplikasi jantung.

Polis dilaporkan menyiasat perkara itu bawah seksyen 505(b) Kanun Keseksaan iaitu kesalahan melibatkan kenyataan mendatangkan khianat awam; dan Seksyen 233 Akta Multimedia bagi kesalahan melibatkan penggunaan tidak wajar kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian.

Pihak berkuasa juga pada 2 Ogos lalu dilapor merakam kenyataan Shuhardi dan aktivis usahawan Islam itu mengaku memberikan kerjasama penuh dalam sesi kira-kira 3 jam di rumahnya di Bandar Baru Salak Tinggi.

Ketika dihubungi Malaysiakini hari ini, Shuhardi berkata, peguamnya masih mengumpulkan beberapa bukti berkaitan sebelum dijangka memfailkan saman minggu depan.

"Kita masih tunggu masa yang sesuai (untuk tujuan itu)," katanya yang juga setiausaha agung Persatuan Usahawan, Konsultan dan Pengarah Islam Malaysia (Uruskop)

Tambahnya, saman itu akan dihadapkan kepada tiga atau empat orang penulis blog "yang berniat jahat" dan "pro-kerajaan".

Jenis dan nilai tuntutan masih dibincangkan dengan pihak peguam, jelas Shuhardi lagi.


http://malaysiakini.com/news/172652

T'ganu rayu bina segera hospital baru di Dungun

Ogos 11, 11 11:04am

Kerajaan Terengganu merayu Kementerian Kesihatan agar mempercepatkan pembinaan hospital baru Dungun kerana ia begitu kritikal memandangkan hospital yang ada tidak lagi mampu menampung jumlah pesakit yang semakin bertambah dan kedudukan di satu lokasi yang sesak.

kt by election 070109 ahmad saidMenteri Besar Datuk Seri Ahmad Said (kanan) berkata cadangan pembinaan Hospital Dungun yang baru telah dimasukkan dalam Rancangan Malaysia Kelapan tetapi sehingga kini ia belum terlaksana.

"Dua hospital yang sangat kritikal ialah Hospital Dungun dan Hospital Kemaman. Ia sudah tidak sesuai lagi beroperasi di tempat yang ada sekarang kerana pembangunan yang berlaku di sekitarnya, menjadikan ia agak sesak.

"Kita sedia memberi kerjasama kepada Kementerian Kesihatan dengan menyediakan tapak baru untuk Hospital Dungun, kira-kira 20 hektar di Kampung Che Lijah di sini," katanya ketika menghadiri program Ehsan Ramadan di hospital itu dan menyampaikan sumbangan hamper kepada pesakit serta menghadiri majlis berbuka puasa di Dungun semalam.

Ahmad berkata, keadaan Hospital Dungun yang rendah, sering dinaiki air apabila berlaku hujan lebat.

"Beberapa tahun lalu, pesakit hospital itu pernah dipindahkan ke tempat selamat akibat berlaku banjir kilat dan ia amat menyusahkan pesakit serta kakitangan hospital itu sendiri.

"Jadi kita haraplah agar Kementerian Kesihatan mempercepatkan pembinaan Hospital Dungun agar perkhidmatan yang lebih baik dapat disediakan kepada rakyat di sini," katanya.

- Bernama


http://malaysiakini.com/news/172647

Untung suku pertama Petronas naik RM290.8j

Untung suku pertama Petronas naik RM290.8j
Ogos 10, 11 11:38pm


Keuntungan sebelum cukai Petronas Dagangan Bhd (PDB) bagi suku pertama berakhir 30 Jun 2011 meningkat sebanyak lima peratus kepada RM290.8 juta daripada RM277.2 juta dalam suku yang sama tahun lepas.

Pendapatannya melonjak 38 peratus kepada RM7.5 bilion daripada RM5.5 bilion sebelumnya.

Dalam satu kenyataan hari ini, PDB mengaitkan prestasi kewangan yang lebih kukuh itu kepada harga jualan purata produk yang lebih tinggi serta peningkatan teguh jumlah jualan.

Ia mencadangkan dividen awal sebanyak 15 sen.

Pengarah Urusan/Ketua Pegawai Eksekutif, Amir Hamzah Azizan, berkata syarikat itu memulakan tahun ini dengan baik setelah mencipta rekod bagi jumlah jualan suku pertama dalam tiga tahun lalu.

"Ini adalah hasil daripada pertumbuhan konsisten dalam keempat-empat bahagian perniagaan teras kami iaitu runcit, komersial, gas petroleum cecair dan minyak pelincir," jelasnya.

Bagi masa depan, kata Amir, keuntungan mungkin terjejas disebabkan oleh kemungkinan berlakunya keadaan turun naik harga minyak antarabangsa, penentuan kos produk petroleum dan ekonomi global.

"Kami akan memanfaatkan prestasi kukuh dalam suku pertama ini dan terus berkembang dengan lebih agresif melalui strategi-strategi dan inisiatif serta meningkatkan margin melalui pengoptimuman kos dan kecekapan operasi," tegasnya.

Amir berkata tumpuan syarikat itu masih lagi pada usaha meraih jualan industri, memperluas rangkaian runcit, dan mengembangkan perniagaan bukan bahan api melalui kedai serbanekanya, Kedai Mesra.

- Bernama


http://malaysiakini.com/news/172636
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...