Friday, December 17, 2010

Itulah Sayang (Cover The Ramlees)

Dr M ajak rakyat simpan emas


TUN Dr Mahathir Mohamad menyeru rakyat Malaysia agar menjadikan emas simpanan berbanding mata wang seperti kebanyakan orang lakukan di masa kini.

Bekas Perdana Menteri itu berkata, simpanan berbentuk emas lebih menguntungkan kerana nilai emas lebih terjamin, sementara nilai mata wang bergantung kepada pasaran tukaran mata wang dunia yang sentiasa berubah-ubah.

Beliau berkata, simpanan emas menguntungkan kerana jika ingin dijual harganya sentiasa meningkat dan ia boleh membantu orang ramai menghadapi inflasi.

Katanya, orang ramai boleh menyimpan emas dalam bentuk barang kemas mudah didapati di seluruh negara dan ia mampu dimiliki.

Sebelum itu, Dr Mahathir melancarkan produk emas Geneva Malaysia di Kuala Lumpur.

Majlis itu turut dihadiri Presiden Persatuan Persahabatan Malaysia-Arab Saudi (MSAF), Ahmad Khairuddin Ilias; Pengerusi Persatuan Usahawan Jongkong Emas Malaysia (GBEAM), Datuk Ng Poh Weng; Timbalan Pengerusi GBEAM, Khairulanuar Tun Abdul Rahman; Datuk Sunny Yee Yuen Seng; dan Datuk Chin Wai Leong.

Emas Geneva adalah jongkong emas pelbagai berat dihasilkan Persatuan Persahabatan Malaysia-Arab Saudi (MSAF) dan Persatuan Usahawan Jongkong Emas Malaysia (GBEAM).

http://www.sinarharian.com.my/sh/com/content/story8528201.asp

Pokok Krismas bernilai RM35 juta

ABU DHABI - Perayaan Hari Natal yang akan menjelang tidak lama lagi disambut dengan gaya yang lebih mewah oleh hotel Emirates Palace di Emiriyah Arab Bersatu (UAE) dengan memaparkan pokok Krismas yang dihiasi barang kemas bernilai lebih daripada AS$11 juta (RM35 juta), kelmarin.

Pengurus Besar hotel itu, Hans Olbertz berkata, pokok Krismas yang berketinggian 13 meter itu adalah antara yang paling mahal di dunia setakat ini.

"Ia turut dihiasi dengan barang kemas seperti rantai, anting-anting dan 181 batu berharga seperti berlian, mutiara, zamrud dan batu-batu yang bernilai tinggi dalam pasaran," kata Khalifa Khouri, pemilik Style Gallery yang membekalkan batu-batu berharga tersebut.

Olbertz berkata lagi, pokok Krismas itu sudah bernilai AS$10,000 (RM31,000) dan nilai keseluruhan pokok itu berjumlah lebih AS$11 juta (RM35 juta).

Hiasan dengan gaya penuh kemewahan itu mungkin akan disenaraikan di dalam Guinness book of World Records dan pihak hotel Emirates Palace bercadang untuk mempamerkan pokok Krismas itu sehingga akhir tahun ini.

http://www.sinarharian.com.my/sh/com/content/story8528157.asp

Getah cecah harga tertinggi RM14.13
KUALA LUMPUR – Berita baik buat penoreh getah apabila harga komoditi itu mencecah RM14.13 sekilogram!

Peningkatan harga getah secara konsisten sehingga mencatat paras tertinggi dalam tempoh 60 tahun dijangka menarik perhatian orang ramai menoreh getah secara sambilan untuk menambah pendapatan

Pengerusi Risda, Tan Sri Rahim Tamby Chik (gambar) berkata, kenaikan itu dijangka kekal sehingga pertengahan tahun depan dan membantu meningkatkan pendapatan pekebun kecil.

Beliau berkata, peningkatan harga itu berlaku disebabkan permintaan tinggi ekoran pertukaran cuaca dan musim yang menjejaskan pengeluaran getah di negara pengeluar yang lain seperti China, Thailand dan Vietnam.

Justeru, beliau meminta golongan penoreh getah di seluruh negara mengambil kesempatan itu dengan meningkatkan produktiviti mereka bagi mendapat keuntungan lebih lumayan.

”Ini merupakan harga tertinggi sejak Risda ditubuhkan pada tahun 1953. Ambil peluang ini dengan mengaut keuntungan bagi kegunaan pada masa hadapan seperti membeli baja dan sebagainya.

”Kalau dahulu pekebun biasa menoreh getah di sebelah pagi sahaja, kini mereka digalakkan untuk menoreh di sebelah petang bagi mengoptimumkan hasil mereka,” katanya pada sidang media selepas Mesyuarat Majlis Penasihat Gagasan Ekonomi Melayu (Gabem) Kali Kedua di Hotel Impiana di sini, semalam.

Menurutnya, harga getah pada pasaran dunia hari ini telah mencatatkan satu sejarah baru kerana telah mencecah RM14 sekilogram berbanding hanya RM4 pada lima tahun lalu.

Dalam pada itu, Rahim meminta penoreh getah di negara ini agar tidak menjual hasil getah kepada orang tengah kerana harga yang ditawarkan biasanya lebih rendah daripada harga yang ditawarkan Risda.

Katanya, orang tengah biasanya mempunyai banyak alasan seperti terlalu banyak air di dalam susu getah dan lain-lain aduan bertujuan merendahkan harga tawaran demi kepentingan mereka.

http://www.sinarharian.com.my/SH/com/content/story8529697.asp

Dewan Rakyat 2010 Ditangguh Setelah Bersidang 35 Hari

Jumaat Disember 17, 2010

KUALA LUMPUR: Persidangan terakhir Dewan Rakyat tahun ini dicemari kekecohan oleh wakil pembangkang yang membantah pembentangan usul penggantungan ketua mereka Datuk Seri Anwar Ibrahim kerana cubaan mengelirukan dewan menerusi kenyataan tidak benar.

Mesyuarat ketiga penggal ketiga Parlimen ke-12 yang bermula 11 Okt dan berjalan selama 35 hari ditangguh hari ini ke suatu tarikh yang belum ditetapkan.

Pada sesi hari ini, kekecohan berlaku sebaik kerajaan mengemukakan dua usul untuk menggantung empat anggota Parlimen pembangkang termasuk Anwar pada permulaan persidangan pada 10 pagi.

Usul terhadap Anwar dibuat berikutan syor Jawatankuasa Hak dan Kebebasan yang mendapati beliau telah membuat kenyataan tidak benar apabila cuba mengaitkan konsep 1Malaysia dengan kempen One Israel melalui syarikat antarabangsa perhubungan awam dan komunikasi strategik, Apco Worldwide.

Usul untuk menggantung tiga lagi anggota pembangkang terdiri Karpal Singh (DAP-Bukit Gelugor), R.Sivarasa (PKR-Subang) dan Azmin Ali (PKR-Gombak) adalah kerana menghina dewan yang juga bersabit dengan isu Anwar dan Apco.

Kesemua empat anggota pembangkang itu digantung selama enam bulan daripada menghadiri persidangan berkuatkuasa hari ini. Usul terhadap Anwar diluluskan tanpa bahas kerana Anggota Parlimen pembangkang bertindak keluar dewan pada pukul 11.30 pagi.

Usul terhadap Karpal Singh, Sivarasa dan Azmin diluluskan setelah empat pembahas, iaitu dua dari Barisan Nasional yang terdiri daripada Datul Abdul Rahman Dahalan (BN-Kota Belut) dan Datuk Bung Mokhtar Radin (BN-Kinabatangan) dan dua dari pembangkang terdiri Datuk Ibrahim Ali (Bebas-Pasir Mas) dan Wee Chee Keong (Bebas-Wangsa Maju) selesai berucap pada pukul 12.30 tengah hari.

Setengah jam kemudian persidangan ditangguhkan ke satu tarikh yang akan ditetapkan kemudian.

Sepanjang persidangan kali ini, dewan meluluskan Rang Undang-undang Perbekalan 2011 yang dibentang oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada 15 Okt lepas.

Ia juga meluluskan tujuh rang undang-undang iaitu Rang Undang-Undang Kewangan (No. 2) 2010, Rang Undang-Undang Perbadanan Stadium Malaysia 2010, Rang Undang-Undang Kawalan Harga dan Antipencatutan 2010, Rang Undang-Undang Perbadanan Insurans Deposit Malaysia 2010, Rang Undang-Undang Lembaga Pembangunan Seni Visual Negara 2010, Rang Undang-Undang Agensi Inovasi Malaysia 2010, Rang Undang-undang Perbadanan Pengurusan Likuiditi Islam Antarabangsa 2010.

Enam pindaan akta turut diluluskan iaitu Rang Undang-Undang Kanak-Kanak dan Orang Muda (Pekerjaan) (Pindaan) 2010, Rang Undang-Undang Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia(Pemerbadanan) (Pindaan) 2010, Rang Undang-Undang Pemberi Pinjam Wang (Pindaan) 2010 Rang Undang-Undang Pengangkutan Jalan (Pindaan) 2010, Rang Undang-Undang Bank Simpanan Nasional (Pindaan) 2010 dan Rang Undang-undang Akta Fi (Jabatan Meteorologi Malaysia) (Pengesahan) 2010.

Rang Undang-Undang Kerja (Pindaan) 2010, yang dijadual dibaca untuk kali kedua, ditarik balik daripada Aturan Urusan Mesyuarat pada 12 Okt lepas manakala sembilan rang undang-undang yang disenarai, ditangguh dan akan dibawa ke mesyuarat akan datang. - BERNAMA

http://mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2010/12/17/mstar_berita/20101216191136&sec=mstar_berita

Juri arah Putera Jefri bayar RM66.14 jutaTHOMAS dan Faith Zaman.


NEW YORK - Adik Sultan Brunei, Putera Jefri Bolkiah kalah kepada satu pasangan peguam suami isteri, Thomas dan Faith Zaman di sebuah mahkamah di sini kelmarin.

Ekoran kekalahan itu, juri memutuskan Jefri perlu membayar AS$21.10 juta (RM66.14 juta) kepada pasangan tersebut.

Bayaran itu meliputi AS$10.1 juta (RM31.66 juta) kepada Thomas dan AS$11 juta (RM34.5 juta) untuk Faith.

Pasangan itu mendakwa Putera Jefri berhutang dengan mereka berjuta-juta dolar dalam bentuk yuran perkhidmatan.

Juri mendapati pasangan itu tidak melakukan sebarang kesalahan dan Putera Jefri berhutang sebanyak AS$10.1 juta kepada mereka dalam bentuk yuran perkhidmatan.

Peguam Faith, Mark Cymrot berkata, pihak juri memberikan award sebagai ganti rugi kepada pelanggannya, AS$11 juta selepas mendapati satu perjanjian pekerjaan dengan putera berkenaan adalah ikhlas dan perlu dihormati.

Putera Jefri sebelum ini mendakwa dalam perbicaraan itu bahawa pasangan peguam tersebut mencuri lebih AS$7 juta (RM21.9 juta) daripadanya menerusi pelbagai bentuk penipuan.

Namun, Thomas dan Faith menyatakan mereka menerima gaji yang rendah selain diberi kebebasan untuk melakukan apa yang perlu dilaksanakan.

Perbicaraan kes tersebut kemudiannya menjadi hangat ekoran pendedahan beberapa patung erotik bekas tunang Putera Jefri, Micha Raine.

Putera Jefri sebelum ini melantik pasangan tersebut untuk membantunya mengelak daripada menyerahkan sebahagian daripada asetnya sebagaimana yang diarahkan oleh kerajaan Brunei yang diperintah oleh abangnya, Sultan Hassanal Bolkiah.

Keputusan juri itu menggembirakan pasangan tersebut.

"Bagi kami, ini adalah justifikasi yang besar buat orang biasa. Kami bukan individu seperti Putera Jefri," kata Faith. Namun, para pegawai di Hotel New York Palace milik Putera Jefri nyata kecewa dengan keputusan itu.

"Kami tetap yakin bahawa berdasarkan kepada bukti yang dikemukakan, hotel ini menjadi mangsa kepada skim penipuan," jelas pihak pengurusan hotel terbabit dalam satu kenyataan.

Pasukan peguam Putera Jefri akan mengemukakan rayuan. Putera Jefri tidak hadir ketika keputusan itu diumumkan. - Agensi

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2010&dt=1217&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm

Terkulai ratapi anak mati

Terkulai ratapi anak mati


Oleh Mohd Razlan Salleh, Junaidi Ladjana, Fardy Bungga dan Norasikin Daineh

BANTU...anggota perubahan memberi bantuan kepada mangsa kemalangan apabila bas yang dinaiki mereka terhumban ke dalam gaung, semalam.
BANTU...anggota perubahan memberi bantuan kepada mangsa kemalangan apabila bas yang dinaiki mereka terhumban ke dalam gaung, semalam.
KELUARKAN MANGSA...anggota penyelamat mengeluarkan mangsa yang tersepit dan terbunuh.
KELUARKAN MANGSA...anggota penyelamat mengeluarkan mangsa yang tersepit dan terbunuh.

KOTA KINABALU: Seorang ibu terkulai selepas meratapi kematian anak lelaki kesayangannya, Sabirin Murad, 29, yang terbunuh selepas bas dinaiki bersama 25 kakitangan Jabatan Penjara Tawau terjunam ke dalam gaung sedalam 50 meter, semalam.

Kemalangan ngeri yang meragut empat nyawa itu berlaku di Kilometer 32 Jalan Penampang - Tambunan di sini, kira-kira jam 10.40 pagi.

Sitimah Musah, 55, berkata, kali terakhir dia berbual dengan anaknya itu ketika menghubunginya dua kali iaitu kira-kira sejam sebelum kejadian berlaku.

“Saya terkilan kerana tidak dapat menunaikan permintaan terakhirnya yang bersungguh-sungguh menyuruh menyediakan makan tengah hari di rumah.

“Saya sedih kerana kami memang jarang makan bersama kerana dia bertugas di Tawau dan saya tidak sangka, panggilan dua kali itu adalah kali terakhir saya mendengar suaranya,” katanya ketika ditemui di luar bilik mayat Hospital Queen Elizabeth (HQE) di sini, semalam.

Sitimah yang menetap di Kampung Rampaian Manggatal berkata, anaknya ada menghubungi memaklumkan dalam perjalanan ke Kota Kinabalu kira-kira jam 9 pagi.

“Selepas itu, dia menghubungi semula sejam kemudian dan memberitahu sudah berada di Penampang, selain menyuruh seorang adiknya menunggu di Kota Kinabalu," katanya.

Sementara itu, Nurul Syakinah Muslimin Mohammad, 15, berkata, sebelum kejadian, ayahnya, Muslim Mohamad, 36, pemandu kedua bas terbabit yang turut terbunuh ada menyatakan mahu membeli persiapan persekolahan termasuk baju dan kasut baru sebaik tiba di Kota Kinabalu.

“Ayah berjanji untuk berjumpa di Kota Kinabalu tetapi saya terkilan kerana hajat kami berkubur," katanya.

Menurut Nurul Syakinah, beberapa jam sebelum kejadian, dia dihubungi ayahnya yang memberitahu bas dinaiki baru bergerak ke Kota Kinabalu.

“Tidak sampai beberapa jam selepas itu, emak dari Tawau menghubungi saya memberitahu ayah terbabit dalam kemalangan dan saya bergegas ke hospital, tetapi diberitahu ayah sudah meninggal dunia," katanya.

Penumpang bas berkenaan, Moha Hafiz Rahim, 14, berkata, kejadian berlaku secara tiba-tiba dan sempat berpaut pada kerusi untuk mengelak terhumban keluar daripada bas yang bergolek jatuh ke dalam gaung.

“Ketika itu terlintas kemungkinan ajal saya sudah sampai apabila menyedari bas mula menjunam ke gaung dan bergolek beberapa kali sebelum berhenti.

“Dalam keadaan kelam kabut itu, saya tidak berfikir apa-apa, selain menyelamatkan diri dan keluar daripada bas berkenaan,” katanya.

Penumpang, Ulil Amri, 28, yang sedang tidur di kerusi penumpang bahagian tengah bas terkejut apabila mendengar jeritan yang mendakwa bas hilang kawalan.

"Selepas itu, saya mendengar dentuman kuat dan bas bergolek beberapa kali. Saya bersyukur kerana tidak cedera serius, cuma sakit di peha dan dada akibat hentakan kuat,” katanya.

http://www.hmetro.com.my/articles/Terkulairatapianakmati/Article

Tikam kekasih

Tikam kekasih

Oleh Mohd Fauzi Abdullah

KUANTAN: Berang selepas gagal mendapatkan nombor telefon baru bekas kekasihnya, seorang lelaki bertindak kejam apabila menikam lengan dan paha kiri gadis berkenaan sebelum melarikan motosikal mangsa dalam satu kejadian di Bandar Jengka, Maran, kelmarin.

Tindakan gila buruh berusia 28 tahun itu tidak berakhir di situ apabila dia meninggalkan mangsa yang berusia 23 tahun di tepi jalan mengerang kesakitan sebelum diselamatkan orang ramai yang menghantarnya ke hospital untuk menerima rawatan.

Difahamkan, pasangan kekasih berkenaan baru memutuskan ikatan cinta mereka kira-kira seminggu lalu membuatkan suspek yang masih tergila-gilakan mangsa hilang pertimbangan seakan-akan ‘gila talak’.

Pegawai Turus Urusetia Jabatan Siasatan Jenayah negeri, Asisten Superintendan Noor Asyikin Syamsuri berkata, dalam kejadian jam 9.30 pagi itu, mangsa baru keluar dari sebuah kedai makan menuju ke motosikalnya sebelum terserempak dengan bekas teman lelakinya.

Katanya, suspek terus mengekori mangsa hingga ke tempat letak motosikal di depan kedai makan berkenaan sebelum meminta nombor telefon barunya.

“Gadis yang bekerja sebagai jurujual enggan melayan pertanyaan itu terus meninggalkan suspek.

“Suspek mengejar mangsa dan mengarahkannya memberhentikan motosikal ketika tiba di tempat kejadian,” katanya ketika ditemui di sini, semalam.

Noor Asyikin berkata, suspek berkali-kali meminta gadis berkenaan memberitahu nombor telefon barunya, namun mangsa tetap berkeras enggan berbuat demikian menyebabkan berlaku pertengkaran antara mereka.

“Berang selepas permintaannya ditolak, secara tiba-tiba suspek mengeluarkan pisau dan menikam lengan dan paha kiri bekas kekasihnya itu menyebabkan mangsa rebah berlumuran darah,” katanya.

Menurutnya, mangsa kemudian merayu meminta pertolongan lelaki berkenaan menghantarnya ke hospital mendapatkan rawatan dan suspek bersetuju menghantar bekas kekasihnya itu menaiki motosikal gadis itu.

“Ketika dalam perjalanan mangsa menyedari suspek tidak membawanya ke hospital sebaliknya ke destinasi lain menyebabkan gadis berkenaan terjun dari motosikal diboncengnya

“Menyedari keadaan berkenaan, suspek bertindak memecut motosikal milik bekas kekasihnya itu dan meninggalkan gadis terbabit mengerang kesakitan di tepi jalan,” katanya.

Bagaimanapun, katanya, mangsa diselamatkan orang ramai yang menyaksikan kejadian itu sebelum dibawa ke hospital untuk mendapatkan rawatan dan keadaannya kini dilaporkan stabil.

Menurutnya, polis sedang giat memburu suspek dan identitinya sudah dikenal pasti.

“Kes berkenaan masih dalam siasatan lanjut mengikut Seksyen 394 Kanun Keseksaan,” katanya.

http://www.hmetro.com.my/articles/Tikamkekasih/Article

Tatu kalimah Allah

Tatu kalimah Allah

Oleh Nor Azura Abdul Jalil, Shahrul Redzuan Zulkifli dan Muhaamad Hafis Nawawi

SERBU...pegawai Jais menyerbu pengikut Syiah ketika mengikuti ceramah yang disampaikan seorang lelaki warga Iran, kelmarin.
SERBU...pegawai Jais menyerbu pengikut Syiah ketika mengikuti ceramah yang disampaikan seorang lelaki warga Iran, kelmarin.

KUALA LUMPUR: Akibat terlalu taksub dengan fahaman diikutinya, seorang pengikut ajaran Syiah mengukir kalimah Allah di lengan tangannya sedangkan tindakannya menyimpang daripada ajaran Islam yang melarang sebarang bentuk ukiran berupa tatu.

Lelaki itu antara 128 yang ditahan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) dalam serbuan ke sebuah rumah kedai dua tingkat di Taman Sri Gombak, dekat sini, yang dipercayai menjadi kubu kuat pengikut ajaran Syiah di Selangor, malam kelmarin.

Serbuan pada jam 10.15 malam itu disertai sepasukan polis bersama penguat kuasa Majlis Perbandaran Selayang (MPS) dan berlaku sedikit ketegangan apabila pengikut terbabit enggan bekerjasama.

Ketika penguat kuasa Jais hendak menahan pengikut lelaki yang bertatu itu, dia langsung tidak menunjukkan rasa bersalah, sebaliknya tegar mempertahankan fahaman dianutinya dengan menceritakan kegiatan dijalankan mereka.

Suasana bertambah tegang apabila seorang pengikut lain bangun dan melaungkan selawat sambil disambut pengikut lain selama beberapa minit.

Apabila diminta menunjukkan dokumen pengenalan diri, seorang pengikut terbabit memarahi penguat kuasa Jais menyebabkan berlaku pertikaman lidah.

Pengarah Jais, Datuk Mohammed Khusrin Munawi yang menyertai operasi itu berkata, pihaknya percaya ketika serbuan ratusan pengikut Syiah terbabit mengikuti ceramah khas yang disampaikan seorang lelaki warga Iran.

Menurutnya, ceramah itu diadakan bersempena tarikh 10 Muharam dalam kalendar Islam yang dianggap mulia oleh pengikut Syiah sebagai memperingati kematian Saidina Husain.

“Keseluruhannya, kami menahan kira-kira 200 orang, namun 72 daripada mereka bayi dan kanak-kanak. Jadi hanya 128 individu dewasa yang ditahan untuk diambil keterangan dan sebahagian besar daripada mereka lelaki.

“Jais sudah melakukan intipan selama dua tahun bagi mengumpul bukti mencukupi sebelum melakukan serbuan ini dan penahanan lebih 100 orang terbabit menjadikan ia tangkapan ajaran sesat terbesar di Selangor pada tahun ini,” katanya.

Beliau berkata, Jais percaya daerah Gombak menjadi pusat utama penyebaran Syiah di Selangor sedangkan fahaman itu sudah diwartakan sebagai ajaran sesat di Selangor mengikut Seksyen 12 (C) 1995.

Menurutnya, fahaman Syiah lebih berbahaya daripada al-Arqam dan jika dibiarkan ia boleh mengancam keselamatan negara dan perlu dibendung.

“Bagi lelaki, tarikan seks dipercayai menjadi antara sebab utama mereka mudah mengikuti fahaman Syiah kerana fahaman ini menghalalkan nikah mutaah.

“Pengikut Syiah juga beranggapan membunuh Ahli Sunnah Wal Jamaah halal dan dibenarkan, malah menjadi satu jihad kepada mereka.

“Selain itu, mereka turut mendewa-dewakan Saidina Ali berbanding Nabi Muhammad s.a.w. Malah, ganjaran syurga menanti juga pengikut Syiah yang melawat makam Saidina Husain,” katanya.

Mohammed Khusrin berkata, lebih membimbangkan apabila pensyarah turut dikesan menjadi pengikut Syiah dan menyebarkannya kepada pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) awam dan swasta di negara ini.

Berikutan serbuan malam kelmarin, dua lelaki termasuk seorang warga Iran dihadapkan Mahkamah Rendah Syariah Gombak Barat di Kuang, Selangor, bagi mendapatkan perintah jaminan.

Hakim Syarie Saiful Azli Jamaludin membenarkan kedua-duanya dijamin RM2,000 setiap seorang dan pasport antarabangsa warga Iran itu diarah diserahkan kepada mahkamah sehingga kes itu selesai.

Pada prosiding semalam, tiada pertuduhan dibacakan terhadap mereka dan Saiful Azli menetapkan 20 Januari tahun depan untuk sebutan kes berkenaan.

Di luar mahkamah, lebih 20 lelaki dipercayai pengikut Syiah hadir untuk memberi sokongan kepada kedua-dua individu terbabit yang dipercayai pemimpin mereka.

Apabila diminta menunjukkan dokumen pengenalan diri, seorang pengikut terbabit memarahi penguat kuasa Jais menyebabkan berlaku pertikaman lidah.

Pengarah Jais, Datuk Mohammed Khusrin Munawi yang menyertai operasi itu berkata, pihaknya percaya ketika serbuan ratusan pengikut Syiah terbabit mengikuti ceramah khas yang disampaikan seorang lelaki warga Iran.

Menurutnya, ceramah itu diadakan bersempena tarikh 10 Muharam dalam kalendar Islam yang dianggap mulia oleh pengikut Syiah sebagai memperingati kematian Saidina Husain.

“Keseluruhannya, kami menahan kira-kira 200 orang, namun 72 daripada mereka bayi dan kanak-kanak. Jadi hanya 128 individu dewasa yang ditahan untuk diambil keterangan dan sebahagian besar daripada mereka lelaki.

“Jais sudah melakukan intipan selama dua tahun bagi mengumpul bukti mencukupi sebelum melakukan serbuan ini dan penahanan lebih 100 orang terbabit menjadikan ia tangkapan ajaran sesat terbesar di Selangor pada tahun ini,” katanya.

Beliau berkata, Jais percaya daerah Gombak menjadi pusat utama penyebaran Syiah di Selangor sedangkan fahaman itu sudah diwartakan sebagai ajaran sesat di Selangor mengikut Seksyen 12 (C) 1995.

Menurutnya, fahaman Syiah lebih berbahaya daripada al-Arqam dan jika dibiarkan ia boleh mengancam keselamatan negara dan perlu dibendung.

“Bagi lelaki, tarikan seks dipercayai menjadi antara sebab utama mereka mudah mengikuti fahaman Syiah kerana fahaman ini menghalalkan nikah mutaah.

“Pengikut Syiah juga beranggapan membunuh Ahli Sunnah Wal Jamaah halal dan dibenarkan, malah menjadi satu jihad kepada mereka.

“Selain itu, mereka turut mendewa-dewakan Saidina Ali berbanding Nabi Muhammad s.a.w. Malah, ganjaran syurga menanti juga pengikut Syiah yang melawat makam Saidina Husain,” katanya.

Mohammed Khusrin berkata, lebih membimbangkan apabila pensyarah turut dikesan menjadi pengikut Syiah dan menyebarkannya kepada pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) awam dan swasta di negara ini.

Berikutan serbuan malam kelmarin, dua lelaki termasuk seorang warga Iran dihadapkan Mahkamah Rendah Syariah Gombak Barat di Kuang, Selangor, bagi mendapatkan perintah jaminan.

Hakim Syarie Saiful Azli Jamaludin membenarkan kedua-duanya dijamin RM2,000 setiap seorang dan pasport antarabangsa warga Iran itu diarah diserahkan kepada mahkamah sehingga kes itu selesai.

Pada prosiding semalam, tiada pertuduhan dibacakan terhadap mereka dan Saiful Azli menetapkan 20 Januari tahun depan untuk sebutan kes berkenaan.

Di luar mahkamah, lebih 20 lelaki dipercayai pengikut Syiah hadir untuk memberi sokongan kepada kedua-dua individu terbabit yang dipercayai pemimpin mereka.

Ciri kesalahan fahaman Syiah

 • Menghalalkan nikah mutaah
 • Menambah nama Saidina Ali dalam syahadah
 • Menolak ijmak ulamak
 • Menziarahi kubur Saidina Husain mendapat ganjaran syurga
 • Menyeksa tubuh badan dengan rantai sempena 10 Muharam
 • Mengharuskan jamak dalam semua keadaan tanpa sebab
 • Mengkafirkan sahabat Nabi Muhammad s.a.w
 • Menyanjungi Saidina Ali secara keterlaluan
 • Menghina isteri-isteri Nabi Muhammad s.a.w
 • Menolak hadis yang diriwayatkan Ahli Sunnah Wal Jamaah sekali pun hadis mutawir
 • http://www.hmetro.com.my/articles/TatukalimahAllah/Article

  Bayi ditinggal di lobi hospital

  SUNGAI PETANI: Beberapa kakitangan sebuah hospital swasta di sini, yang mahu memulakan kerja syif pagi terkejut apabila menemui seorang bayi lelaki dipercayai baru dilahirkan beberapa jam sebelum itu, ditinggalkan di lobi hospital itu, semalam.

  Kejadian berlaku kira-kira jam 6.45 pagi ketika beberapa kakitangan sokongan hospital swasta yang terletak di Jalan Angsana Sari yang mahu memulakan tugas ternampak satu bungkusan pelik di kaunter pendaftaran terletak di tepi pintu masuk hospital.


  Menurut sumber, ketika ditemui, bayi lelaki yang cukup sifat dan dipercayai baru dilahirkan beberapa jam berdasarkan tali pusat yang belum dipotong didapati berbungkus dengan kain.

  “Sebaik dimaklumkan kakitangan, pengurusan hospital kemudian membuat laporan di Balai Polis Sungai Petani,” katanya. sebelum sepasukan anggota polis bergegas ke tempat kejadian.

  http://www.hmetro.com.my/articles/Bayiditinggaldilobihospital/Article

  Nasib malang pelarian Tibet
  MASYARAKAT Tibet yang hidup dalam buangan di bawah kepimpinan Dalai Lama sangat menjengkelkan China, namun Beijing mempunyai kaedah tersendiri untuk melemahkan gerakan itu, pelarian baru yang kelaparan.

  Sebuah asrama yang telah hampir kosong dan kelihatan suram di pusat penerimaan utama bagi pelarian Tibet di Dharamshala iaitu sebuah penempatan atas bukit komuniti India bagi golongan itu, merupakan ilustrasi grafik perubahan yang telah berlaku sejak 18 bulan lalu.

  India menjadi pelindung pelarian Tibet sejak tahun 1959 semasa Dalai Lama melarikan diri dari tanah airnya berikutan kebimbangan terhadap keselamatannya selepas kegagalan pemberontakan terhadap kerajaan China di dataran tinggi Tibet.

  Sejak itu, beribu-ribu yang lain telah melakukan perjalanan yang sama bahaya ke Dharamshala, sebahagian besar melalui Nepal melintasi pergunungan yang diliputi salji dengan berjalan kaki dan menunggang kuda, menyebabkan jumlah populasi penduduk yang berpindah mencecah sehingga 200,000 orang.

  Namun hari ini, jumlah itu berkurangan sedikit demi sedikit. "Sehingga Mac 2008, seramai 2,500 hingga 3,000 orang tiba di sini setiap tahun," kata timbalan pengarah bagi pusat penerimaan di McLeod Ganj, bahagian utama Dharamshala, Mingyur Youdon.

  "Sejak Febuari 2008, kami hanya menerima sekitar 1,000 orang."

  Bangunan miliknya merupakan pusat pengasingan bagi para pendatang baru di mana mereka ditawarkan tempat tidur, makanan, bantuan kewangan, maklumat tentang sekolah, jika perlu, dan yang paling penting bagi sebahagian besar daripadanya, perkenan Dalai Lama untuk menghadap.

  Kesuraman bangunan itu diserikan dengan gambar-gambar senyuman pemimpin spiritual mereka yang berusia 75 tahun itu, yang tinggal di kawasan terpencil di luar bandar yang mempunyai panorama indah di bawahnya itu.

  Seorang wanita menangis kesedihan di asrama wanita adalah bukti penderitaan emosi hidup di dalam pengasingan.


  SEBAHAGIAN besar wanita yang tinggal di asrama di Dharamshala hidup dalam penderitaan.


  Tindakan keras

  Jumlah kedatangan pendatang di Dharamshala pada Mac 2008 kian berkurangan, namun ibu negara Tibet itu dipenuhi gelombang penunjuk perasaan yang menentang pemerintahan China. Penentangan itu mencatatkan angka korban dan mereka yang tercedera yang tidak diketahui jumlahnya.

  Kerajaan China berkata, seramai 22 orang terkorban dalam keganasan itu, yang merebak dari Lhasa di Tibet dan daerah sekitarnya yang mempunyai populasi besar etnik Tibet. Kerajaan buangan Tibet berkata, terdapat 200 orang yang terkorban manakala 1,000 lagi cedera.

  Susulan daripada keganasan yang berlaku, China mengukuhkan cengkaman di benua itu dengan menghantar tentera tambahan dan mengenakan tindakan keras terhadap orang yang disyaki berbeza pendapat atau cuba menyemarakkan rusuhan.

  Peningkatan kawalan di sempadan dianggap sangat penting. Beijing juga mendesak Nepal, iaitu sebuah republik kecil antara Tibet dan India untuk menangkap sesiapa yang melarikan diri ke wilayahnya.


  KANAK-KANAK Tibet yang hidup dalam buangan membersihkan lantai asrama di perkampungan kanak-kanak Tibet di Dharamshala, India.


  "Kami sangat kecewa dengan pihak berkuasa di Kathmandu," kata jurucakap kepada kerajaan buangan Tibet, Tubten Samphel pada satu pertemuan di pejabatnya.

  "Kekecewaan itu lebih terserlah apabila Nepal tunduk kepada tekanan China."

  Dia berkata, kawalan ketat kini dilaksanakan di sempadan Tibet dan Nepal. Ia merupakan satu-satunya laluan bagi mereka yang mahu melarikan diri dan mendakwa polis China kini mula memasuki wilayah Nepal untuk memburu pelarian.

  "Sebab utamanya ialah untuk menghalang informasi daripada tersebar ke seluruh dunia berhubung realiti sebenar yang berlaku di Tibet," katanya.

  Di pusat penerimaan asrama lelaki, hanya satu pertiga daripada 70 katil yang kelihatan penuh, sekumpulan sami dan pelarian kelihatan bimbang untuk bercakap dengan wartawan, bimbang jika mereka dihantar pulang.

  Di kalangan mereka yang berani bercerita, bayaran untuk penunjuk arah meningkat tiga kali ganda semasa melalui sempadan sebelum Mac 2008. Kadarnya mencecah 5,000 hingga 6,000 yuan (RM2,535), hari ini permintaan bagi penyeludupan meningkat sehingga 15,000 yuan (RM7,024) dan lebih.

  Seorang sami berusia 15 tahun bercerita dengan penuh semangat tentang keinginannya untuk pulang suatu hari nanti bagi membantu rakan senegaranya. Dia telah membayar 21,000 yuan (RM9,834). Dia tiba dua minggu lalu dan berkata, perjalanan mengambil masa selama tujuh hari dengan hanya berjalan pada waktu tengah malam.

  Sekolah

  "Mereka mengenakan tekanan di Tibet. Setiap kali kami keluar, polis China sentiasa memerhatikan kami, terutama sami-sami," katanya.

  "Pada masa ini, situasi di dalam negara ini agak tegang. Saya telah berjaya melepaskan diri ke India untuk mendapat pendidikan keagamaan secara tradisional."

  Di McLeod Ganj juga terdapat sebuah lembah curam yang menempatkan sekolah. Terdapat kira-kira 2,000 pelajar daripada pelbagai peringkat usia belajar di situ. Mereka turut bermain bola keranjang dan mempelajari opera tradisional Tibet.

  Walaupun terdapat bukti sukan kegemaran masyarakat Amerika di situ, kokurikulumnya disesuaikan untuk menanamkan rasa kebangsaan di kalangan generasi muda Tibet dengan penekanan pada sejarah budaya dan bahasa yang unik.


  GELOMBANG penunjuk perasaan menentang pemerintahan China mencatatkan angka korban.


  Pemandangan Tibet sememangnya amat menakjubkan. Dengan ketinggian puncak Himalaya yang diliputi di belakangnya dan batu dari bukit-bukit di hadapan memberikan laluan ke dataran yang luas dibakar cahaya matahari.

  "Jumlah mereka yang menyertai kami dari Tibet berkurangan atas sebab-sebab yang diketahui," kata seorang pengarah sekolah, Phustsok Namgyal.

  "Sebelum ini, terdapat sekitar 700 hingga 800 pelajar menyertai sekolah ini setiap tahun. Sejak tahun 2008, jumlahnya menunjukkan penurunan mendadak.

  "Bilangan kanak-kanak yang berhijrah ke India semakin berkurangan dan ia nampak ketara."

  Lelaki itu menganggarkan hanya terdapat 250 kanak-kanak yang mendaftar di sekolah berkenaan dalam tempoh 18 bulan lalu. Ia satu petanda yang mengancam untuk gerakan yang dilakukan untuk melindungi budaya Tibet dan berjuang untuk kemerdekaan Tibet atau autonomi di bawah pemerintahan China.

  Kebanyakan perintis di sekolah itu yang tiba sekitar tahun 1959 kini melepasi usia persaraan dan seperti Dalai Lama, suatu hari nanti akan meninggal dunia.

  "Ini merupakan masalah serius kepada kita semua," kata Namgyal. - AFP

  http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2010&dt=1217&pub=Kosmo&sec=Rencana_Utama&pg=ru_01.htm

  Nilai Facebook RM141.1 bilion, Twitter RM11.6 bilion

  SAN FRANCISCO - Laman jaringan sosial, Twitter mempunyai nilai AS$3.7 bilion (RM11.6 bilion) pada tahun ini, melonjak AS$1 bilion (RM3.1 bilion) berbanding tahun lalu, lapor sebuah akhbar semalam.

  Penilaian terbaru itu dikeluarkan sendiri oleh Twitter selepas ia mengumpul modal tambahan AS$200 juta (RM627.5 juta) untuk pembangunan tanpa memerlukan ia diapungkan di bursa saham Amerika Syarikat (AS).

  Suntikan modal tersebut diketuai oleh Kleiner Perkins Caufield & Byers yang merupakan antara firma permodalan terbaik di Lembah Silikon, AS.

  Pengumuman mengenai nilai itu dibuat kelmarin.

  Sementara itu, pencapaian memberangsangkan Twitter dilihat lebih baik berbanding saingannya, Facebook yang mempunyai nilai AS$45 bilion (RM141.1 bilion), baru-baru ini.

  Bekas pelajar Universiti Harvard, Mark Zuckerberg yang berusia 26 tahun dikenali di seluruh dunia sebagai pengasas Facebook.

  Twitter yang diasaskan bersama artikek perisian, Jack Dorsey, Biz Stone dan Evan Williams dan beribu pejabat di sini, memiliki 190 juta pengguna di seluruh dunia setakat bulan lalu.

  Firma komputer itu kini menggaji lebih 350 pekerja. Dua usahawan berjaya, Mike McCue dan David Rosenblatt dilantik menduduki kerusi lembaga pengarah firma berkenaan. - Agensi

  http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2010&dt=1217&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm

  Hakim benarkan pengasas WikiLeaks diikat jamin


  JULIAN ASSANGE menuju ke bilik perbicaraan di Mahkamah Tinggi London semalam.


  LONDON - Pengasas laman web WikiLeaks, Julian Assange dibenarkan diikat jamin oleh seorang hakim Mahkamah Tinggi, Duncan Ouseley semalam.

  Hakim tersebut membuat keputusan itu selepas menolak satu rayuan yang meminta Assange dipenjarakan semasa dia berusaha menentang penghantarannya ke Sweden dari Britain.

  Dia dikehendaki di Sweden atas dakwaan merogol dan mencabul dua wanita.

  Penyokong-penyokong Assange perlu membayar ikat jamin AS$317,000 (RM993,801) untuk membebaskannya.

  Assange perlu mematuhi beberapa syarat ketat termasuk mematuhi perintah berkurung selama dua jam setiap hari, melaporkan diri kepada polis pada setiap hari dan memakai penanda elektronik.

  Laman web miliknya sebelum ini menyiarkan satu siri kabel diplomatik Amerika Syarikat (AS) yang mengandungi maklumat sulit melibatkan perbualan diplomat-diplomat AS dengan pemimpin-pemimpin dunia.

  Lebih 250,000 kabel diplomatik didedahkan di laman tersebut.

  Maklumat mengenai senjata nuklear AS juga didedahkan di laman berkenaan. - Agensi

  http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2010&dt=1217&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm

  Wanita seludup dadah RM1.4 juta


  ISHAK (tengah) menunjukkan dadah bernilai RM1.4 juta yang dirampas daripada seorang wanita Indonesia di pintu sempadan Bukit Kayu Hitam semalam.


  BUKIT KAYU HITAM – Seorang pekerja salon wanita warga Indonesia ditahan Kastam Diraja Malaysia Kedah ketika cuba menyeludup dadah jenis syabu bernilai RM1.4 juta di sini semalam.

  Wanita yang dijadikan ‘keldai dadah’ berusia 28 tahun itu ditahan ketika beg dibawanya menunjukkan imej mencurigakan ketika pemeriksaan pengimbasan imej dibuat oleh kastam.

  Pengarah Kastam Negeri Kedah, Ishak Ahmad berkata, ketika membuka kandungan beg tersebut, pihaknya menjumpai empat keping lukisan tangan berbingkai kayu dengan berat yang agak luar biasa.

  “Hasil pemeriksaan ke atas empat bingkai gambar tersebut, kastam menemui 28 bungkus plastik lutsinar mengandungi serbuk kristal putih disyaki dadah jenis methaphetamin (syabu).

  “Kesemua bungkusan ini disorok di dalam bingkai-bingkai gambar yang ditutupi dengan kayu di belakangnya,” katanya.

  Ishak menambah, dengan tangkapan wanita terbabit, ia merupakan tangkapan terbesar pihaknya kerana berat syabu itu dianggarkan 5.5 kilogram dengan harga pasaran RM1.4 juta.

  http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2010&dt=1217&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_09.htm

  'Pulanglah, emak terlalu rindukan Hanum'  FATIMAH mencium pakaian Hanum (gambar kecil) untuk menghilangkan rindu di rumahnya di Endau, Mersing semalam.


  MERSING - "Pulanglah Hanum, emak sudah puas mencari dan tak tahan lagi menanggung rindu."

  Demikian rayu Fatimah Rasid, 55, ibu kepada Nur Farah Hanum Abdul Aziz, 16, atau lebih dikenali sebagai Hanum yang melarikan diri dari rumah di Endau di sini sejak 24 November lalu.

  Fatimah berkata, sejak berita mengenai kehilangan anaknya disiarkan Kosmo! pada 3 Disember lalu, banyak maklumat diterima dan pelbagai usaha telah dilakukan termasuk mengadakan solat hajat, namun sehingga kini Hanum masih belum ditemui atau pulang ke pangkuannya.

  "Kali terakhir saya menerima khidmat pesanan ringkas (SMS) daripada Hanum kira-kira seminggu lalu tetapi tidak menyatakan di mana dia berada," katanya ketika ditemui semalam.

  Menurutnya, mereka sekeluarga sedia memaafkan Hanum dan melupakan kejadian dia menghilangkan diri dari rumah.

  Katanya, sekiranya anaknya itu mempunyai masalah, mereka sekeluarga sedia berbincang dan membantu Hanum menyelesaikannya.

  http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2010&dt=1217&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_08.htm

  Jangan bebankan ibu bapa


  MUHYIDDIN (kiri) sebelum mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Penggal Persekolahan 2011 di Bangunan Parlimen, Kuala Lumpur semalam.


  KUALA LUMPUR - Bayaran tambahan persekolahan bagi sesi persekolahan baru 2011 perlu berdasarkan pada pekeliling yang telah dikeluarkan oleh Kementerian Pelajaran.

  Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, pihaknya tidak mahu ibu bapa dibebankan dengan bayaran tinggi yang boleh menyebabkan masalah kepada mereka.

  Bagaimanapun, menurut beliau yang juga Menteri Pelajaran, jika pihak sekolah perlu sedikit sumbangan daripada ibu bapa, ia boleh dilakukan tetapi mengikut prosedur yang ditetapkan seperti mengadakan mesyuarat Persatuan Ibu bapa dan Guru (PIBG) untuk mendapatkan persetujuan.

  "Jika pihak sekolah berpendapat ia perlu mendapatkan sedikit sumbangan daripada ibu bapa untuk menambah baik lagi pembelajaran di sekolah, ia boleh dibuat menerusi mesyuarat PIBG.

  "Maknanya kalau dia kata nak tambah lagi entah beberapa ringgit... dia boleh buat tapi bila PIBG bermesyuarat dan bersetuju barulah mengemukakan permohonan kepada pihak pendaftar iaitu Pengarah kita di peringkat negeri untuk mendapatkan kelulusan," katanya.

  http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2010&dt=1217&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_04.htm

  Serbu markas ketika ceramah


  SEBAHAGIAN pengikut kumpulan yang diserbu JAIS di Taman Sri Gombak malam kelmarin.


  GOMBAK - Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) berjaya membongkar satu kumpulan ajaran sesat yang dipercayai mengamalkan fahaman Syiah dalam satu serbuan di Taman Sri Gombak di sini malam kelmarin.

  Antara ajaran kumpulan tersebut dikatakan menghalalkan para pengikutnya bernikah secara kontrak dan membenarkan sembahyang jamak dilakukan pada bila-bila masa.

  Pengikut ajaran tersebut juga percaya bahawa dosa mereka akan terhapus jika sanggup memukul dan mencederakan diri sendiri dengan rantai besi.

  Ajaran yang dipercayai aktif sejak dua tahun lalu itu dikatakan lebih berbahaya daripada ajaran Al-Aqram (pertubuhan haram) kerana pengikutnya menganggap darah orang Islam yang lain adalah halal dan jika dibunuh dianggap sebagai jihad.

  Dalam serbuan pukul 10.15 malam di premis kedai empat tingkat di Taman Sri Gombak itu, seramai 200 pengikut kumpulan tersebut termasuk wanita dan kanak-kanak warga tempatan sedang taksub mendengar ceramah yang disampaikan dalam bahasa Iran oleh seorang penceramah jemputan dari negara itu.

  Turut serta dalam ceramah tersebut ialah seorang lelaki yang merupakan penterjemah.

  Lebih mengejutkan, ada di kalangan pengikut ajaran tersebut terdiri daripada kakitangan awam serta pensyarah.

  http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2010&dt=1217&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_03.htm

  Selangor nafi ceroboh tanah rizab kubur

  Ismail Hashim

  SHAH ALAM, 16 Dis: Kerajaan Negeri Selangor hari ini menafikan dakwaan pencerobohan tanah rezab kubur Bukit Enggang akibat kegiatan pengorekan pasir haram seperti laporan akhbar Berita Harian pada 8 dan 10 Disember lalu.

  Exco Kerajaan negeri, Dr Yaakob Sapari berkata, operasi curi pasir yang sedang berjalan bukan di kawasan tanah kerajaan di Bukit Enggang yang dipohon oleh JAIS untuk tujuan tapak perkuburan seluas 74.5 ekar.

  "Kegiatan curi itu bukan berlaku di tanah kerajaan seperti di Ulu Sungai Long, Mukim Hulu Langat antaranya di loy 3506, 3507, 5343, 5380 dan 3505 tetapi hak milik peribadi namun di bawah pemantauan pihak berkuasa.

  "Semua kegiatan curi pasir telah dipantau dan diintip sepanjang 2010 sekitar 30 kali serta tindakan merampas sebuah mesin excavator pada 6 Februari, dua bateri (10 Mac) dan sebuah excavator (8 Disember).

  "Dengan ini, laporan akhbar itu yang mendakwa tanah rezab perkuburan Islam seluas 72 hektar diceroboh disangkal dan tidak benar sama sekali kerana yang berlaku adalah di atas tanah hak milik peribadi bukan di tanah kerajaan," tegasnya dalam sidang akhbar di pejabatnya, petang tadi.

  Dalam pada itu, Dr Yaakob mengalu-alukan tindakan mana-mana akhbar yang benar dan sahih kerana dengan pendedahan yang dilakukan agensi berita itu bakal memudahkan tindakan penguatkuasaan dilakukan.

  Beliau juga menegaskan, cadangan akan dikemukakan sendiri kepada SPRM untuk menyiasat mana-mana pegawai kerajaan yang terlibat di dalam memberikan perlindungan kepada penjenayah.

  Kebetulan wartawan Berita Harian, Sarah Sulaiman turut hadir dan menyuarakan pandangannya berdasarkan tinjauan selama empat bulan terakhir ini ke atas tanah seperti tulisannya.

  Beliau turut menyatakan laporan yang dilakukan adalah berdasarkan dakwaan yang dibuat oleh seorang penduduk bernama Don yang disifatkannya sebagai samseng di tempat itu.

  http://www.harakahdaily.net/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=29891:selangor-nafi-ceroboh-tanah-rizab-kubur&catid=1:utama&Itemid=50

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...