Friday, July 8, 2011

Rumah rehat gaya pelayar

PONDOK Bali sesuai untuk bersantai sambil minum petang.


LAMBAIAN pokok serdang di pintu pagar utama bagaikan menggamit kedatangan pengunjung ke kediaman hujung minggu milik pesara tentera laut ini.

Selain membawa simbolik pengucapan selamat datang, helaian daunnya yang lebar dan berbelah di hujungnya juga seakan mahu menyatukan dua elemen asing antara pokok hutan besar di luar pagar dan kawasan halaman yang ditanam pelbagai jenis tanaman.

Ketelitian pemilik menjaga rapi keindahan tanaman bunga serta binaan ornamen taman tidak sekali-kali mengabaikan hamparan rumput karpet Taiwan yang menjadi nadi kepada tanah berkeluasan 1.3 hektar ini.

Terletak di kawasan perkampungan Janda Baik, Pahang, persekitaran tanah tinggi yang menawarkan udara dingin bukan sahaja indah untuk dinikmati malah menyuntik kedamaian buat pemiliknya, bekas Laksamana Muda, Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM), Tuan Hashim Tuan Mohammad, 67.

Laut atas gunung

Kawasan kediaman ini mula dibangunkan pada tahun 2000 selepas beliau bersara dengan jawatan terakhir sebagai kapten kapal KD Hang Tuah.

“Saya sudah lama mengimpikan sebuah rumah rehat di kawasan bukit. 37 tahun hidup di lautan menjadikan saya sangat merindui daratan terutama pokok dan hutan,” ujarnya.

Memilih tema maritim, Hashim menjelaskan, ia adalah suatu penzahiran yang menceritakan hampir empat dekad keakrabannya bersama sang samudera.

Tambah Hashim lagi, lot kediaman yang diberi nama Sailor’s Rest ini bukan cetusan obsesinya terhadap dunia maritim semata-mata, tetapi ia adalah ekspresi cinta terhadap isterinya, Tengku Zanariah Tengku Mohd. Salleh, 60, anak-anak serta cucu-cucunya.


RUMAH perahu dijadikan sandaran utama konsep maritim yang diperkenalkan.


“Laut di atas gunung adalah tema yang cukup unik buat diri saya,” tuturnya.

Walaupun begitu, Hashim tidak lupa menyerapkan elemen seni bina negeri Kelantan, tempat asal-usulnya.

Buktinya, hiasan kerawang di sekeliling cucur atap serta tiang seri menjadikan banglo ringkas tersebut nampak lebih ketimuran.

Rekaan unik banglo tiga bilik berkonsepkan pengudaraan dan pencahayaan maksimum itu menggunakan pintu serta tingkap yang lebar.

Kemasan minimalis tetapi eksklusif yang diterapkan cukup untuk menjadikan suasana rehat tercipta, lebih-lebih lagi apabila angin dingin dari bukit berlumba-lumba menerobos masuk melalui jendela kaca yang sengaja dipasang rendah.

“Jika berdiri di mana-mana sudut di rumah ini, anda akan melihat pemandangan yang berbeza,” katanya.

Dari balkoni banglo, jika pandangan lurus ke hadapan, mata akan disajikan dengan keindahan taman luas yang menempatkan pelbagai spesies tumbuhan serta sebuah pavilion untuk berehat.

Dari sudut yang sama, formasi pelbagai jenis pokok membentuk seperti sauh begitu jelas kelihatan.

Jika berpaling ke sebelah kiri, sebuah rumah perahu layar yang ditempatkan di dalam kolam tersedia untuk ditatap.

Sekiranya mengalih pandangan ke kanan, tersedia deretan bungaan serta pokok hutan.

Jika berpusing ke belakang pula, pemandangan indah sungai sudah tentu menggamit anda untuk mendekatinya.

Laman tepi yang dekat dengan tebing sungai juga tidak dibiarkan kosong.


SANTAI di balkoni sambil menikmati pemandangan alam.


Binaan secara menegak sebuah pondok Bali beratap rumbia, wakaf kereta kuda dari Kemboja serta pangkin rehat sentiasa menarik minat untuk bersantai di situ.

Pondok

“Biasanya kami akan minum petang dan berbual di sini sambil melihat pemandangan sungai. Cucu-cucu pula akan bermain rumah-rumah di pondok Bali ini.

“Pada waktu malam pula, kami akan makan malam di beranda ataupun memanggang ikan di pangkin tepi sungai,” katanya.

Mendekati rumah perahu yang menjadi tarikan utama Sailor’s Rest, lelaki bergelar Datuk ini telah mengupah dua orang tukang perahu dari Kelantan dan Perak untuk membinanya.

“Ia bukan sekadar bot hiasan. Sebaliknya ia dilengkapi dengan bilik tidur berhawa dingin, ruang tamu, set televisyen, dapur serta kamar mandi.

“Ia seperti perahu layar sebenar, cuma ia tidak belayar ke mana-mana, tetap pegun di tengah-tengah kolam,” katanya.

Malah, kelengkapan yang tersedia di situ tidak ubah seperti salah satu suit kapal pelayaran mewah.

Selain juraian candelier yang menampilkan ciri eksklusif kamar tersebut, sebuah meja rendah diatur melintang untuk dijadikan pemisah antara ruang tidur dan ruang tamu yang menempatkan kerusi serta meja kopi.


LALUAN masuk ke Sailor's Rest dihiasi barisan tanaman pokok yang dijaga rapi.


Di atasnya, terdapat replika kapal pelayaran mewah, hiasan kristal dan glob yang memiliki nilai sentimental buat Hashim.

Kunjungan kenalan dari Ireland hampir tiga tahun lalu memberi idea kepada Hashim untuk menawarkan pakej inap desa kepada mereka yang berminat.

Kini, selepas dua tahun setengah dibuka kepada orang ramai, hampir setiap hujung minggu, Sailor’s Rest menerima tetamu.

Boleh menerima kunjungan 10 penginap dalam satu masa, Sailor’s Rest menawarkan keunikan tersendiri dalam pakej inap desanya.

“Pengunjung yang datang menginap di sini sebenarnya telah membayar harga untuk menggunakan seluruh kawasan estet Sailor’s Rest.

“Jika sudah tiba musim buah, tetamu boleh petik buah dari pokok dan pancing ikan dari kolam atau sungai secara percuma.

“Tetapi ia hanya boleh dinikmati di sini sahaja bukan untuk dibawa pulang,” jelas Hashim yang akan berada di Sailor’s Rest jika ada tetamu yang menginap.


http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0213&pub=Kosmo&sec=Alam_Damai&pg=al_01.htm

Kak Wati menangis, suami tergesa-gesa

Kak Wati menangis, suami tergesa-gesa

Oleh Murni Wan Omar dan Syah Rul Aswari Abdullah
am@hmetro.com.my

TERTUDUH...Pathmanabhan (dua dari kiri) bersama tiga lagi suspek dibawa ke Mahkamah Tinggi Shah Alam, semalam. Gambar kecil, Ahmad Kamil Abdul Karim.
TERTUDUH...Pathmanabhan (dua dari kiri) bersama tiga lagi suspek dibawa ke Mahkamah Tinggi Shah Alam, semalam. Gambar kecil, Ahmad Kamil Abdul Karim.
SAKSI...isteri Ahmad Kamil, Sabrina beri keterangan, semalam.
SAKSI...isteri Ahmad Kamil, Sabrina beri keterangan, semalam.

SHAH ALAM: Isteri peguam, Ahmad Kamil Abdul Karim memberitahu Mahkamah Tinggi di sini, semalam, suaminya pernah memaklumkan jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya menangis kerana pemandunya bernama Kamal mengugut mahu menyebarkan ‘gambar tidak senonoh.’

Sabrina Adnan, 32, yang bertugas di Jabatan Pengajian Kolej Komuniti di Kementerian Pengajian Tinggi berkata, maklumat itu diberitahu Ahmad Kamil dalam perbualan terakhir mereka menerusi panggilan telefon pada kira-kira jam 7.50 malam, 30 Ogos tahun lalu.


“Dia cakap secara tergesa-gesa dan berkata dia tak balik selama tiga hari. Saya tanya kenapa, dia kata ada masalah... Kak Wati (Sosilawati) menangis. Saya tanya kenapa, dia kata Kamal ugut (Sosilawati) untuk sebarkan gambar tidak senonoh.

“Jadi, dia nak tolong Sosilawati. Dia mahu selesaikan dalam tempoh tiga hari. Saya tanya dia nak ke mana, tetapi dia tidak jawab,” kata Sabrina.


Dia berkata demikian ketika menjawab soalan Timbalan Pendakwa Raya, Ishak Mohd Yusoff pada perbicaraan kes bunuh Sosilawati, 47, Ahmad Kamil, 32, pemandu, Kamaruddin Shamsudin, 44 atau nama panggilannya Kamal serta pegawai bank CIMB cawangan Kampung Baru, Noorhisham Mohammad, 38.


Sabrina yang juga saksi pendakwaan ke-14 itu berkata, suaminya bercakap dengan nada tersekat-sekat, cepat dan tergesa-gesa serta tidak menjawab soalannya dalam perbualan telefon selama antara dua dan tiga minit itu.

Menurutnya, dia juga ada mendengar suara latar lelaki yang kedengaran garau ketika bercakap dengan Ahmad Kamil, tetapi tidak dapat memastikan bahasa yang dituturkan individu itu sebelum suaminya memutuskan panggilan itu.


Sabrina berkata, selepas panggilan terakhir itu, dia cuba menghubungi suaminya antara lima hingga enam kali, tetapi tidak berjaya dan panggilannya masuk ke dalam peti pesanan suara.

Katanya, dia juga menghubungi suaminya setiap hari sehingga membuat laporan di Balai Polis Brickfields di Kuala Lumpur, berhubung kehilangan Ahmad Kamil pada 3 September tahun lalu.


Sementara itu, ketika menjawab soalan peguam Manjeet Singh, Sabrina berkata dia tidak mendedahkan identiti Sosilawati dan hanya menyatakan ‘anak guam’ suaminya dalam laporan polis kerana tidak mahu dikatakan sebagai ‘pembawa mulut’.


Selain itu, katanya, dalam perbualan terakhir suaminya juga menyatakan akan menyelesaikan isu gambar itu dan oleh itu, dia beranggapan memaklumkan identiti Sosilawati sebagai anak guam suaminya sudah memadai.


Ketika disoal balas peguam, Amer Hamzah Arshad, saksi sama berkata, Ahmad Kamil ada menyebut ‘mereka’ akan memberi duit bagi mengelakkan gambar yang dikatakan tidak senonoh itu daripada tersebar.


Dia berkata, berdasarkan pemahaman daripada percakapan suaminya, dia beranggapan perkara itu membabitkan peras ugut.


Menurutnya, dia juga tidak mencuba untuk mencari Ahmad Kamil selepas perbualan telefon itu kerana berpegang kepada kata suaminya akan pulang tiga hari lagi selepas menyelesaikan masalah dihadapi Sosilawati itu.

Perbicaraan di hadapan Hakim Datuk Akhtar Tahir bersambung hari ini.


http://www.hmetro.com.my/articles/KakWatimenangis_suamitergesa-gesa/Article

Komunikasi seks ibu bapa dan anak
MUNGKIN sudah menjadi satu budaya dalam kalangan masyarakat kita, perbincangan mengenai seks dan perhubungan intim merupakan satu topik yang cuba dielakkan daripada menjadi perbualan dalam sebuah keluarga.

Kebanyakan ibu bapa mempunyai alasan tersendiri dan antara yang popular adalah anak-anak terlalu mentah untuk mengetahui mengenai seks walaupun hakikat sebenarnya mereka (ibu bapa) tidak tahu apa harus diperkatakan.

Apa yang pasti ibu bapa menjadikan alasan ia bertentangan dengan adat dan budaya serta kurang manis untuk dibincangkan secara terbuka.

Mereka lebih suka berdiam diri dan menyerahkan kepada anak-anak mempelajarinya sendiri.

Akhirnya anak-anak akan menjadikan cerita-cerita yang dijaja oleh rakan sebagai rujukan sedangkan informasi yang diperoleh itu mungkin tidak betul.

Tahukah anda bahawa alam remaja merupakan fasa kritikal dalam hidup setiap orang yang memerlukan ibu bapa sentiasa bersama anak-anak. Ini termasuk dalam berbicara mengenai pelbagai perubahan diri yang dihadapi baik dari segi perubahan fizikal tubuh badan dan emosi?

Pada saat inilah anda selaku ibu, seseorang wanita bertanggungjawab memainkan peranan memberikan panduan yang sepatutnya.

Ya. Ia bukan sesuatu yang mudah untuk dilakukan tetapi, tidak salah dan ruginya untuk anda mencuba.

Malah, ada ibu bapa yang berfikiran terbuka kini pun masih ragu-ragu dan teragak-agak apabila diminta berbicara mengenai seks di hadapan anak remaja mereka.

Hilangkan kekok ibu dan anak

Bagi merungkai permasalahan komunikasi terlarang itu, syarikat farmaseutikal, Bayer Healthcare telah mengadakan bengkel khas khusus untuk wanita sahaja bagi membantu para ibu dan anak perempuan mereka mengatasi rasa kekok berbicara mengenai seks.

Jangan salah sangka, bengkel itu bukan mengajar mengenai seks tetapi, ia membekalkan informasi dan tip mengenai bagaimana untuk memulakan dan mengawal perbincangan tentang seks serta perhubungan.


PERUBAHAN emosi dan fizikal akan dilalui oleh gadis yang menempuh alam dewasa.


Malah, ia turut menyentuh mengenai isu kesihatan wanita, kepentingan menjaga alat sulit dan kesihatan reproduktif selain pada masa yang sama menjelaskan peranan merancang kehamilan apabila menyentuh mengenai isu kehamilan tidak dirancang.

“Transformasi daripada seorang gadis remaja menjadi wanita dewasa merupakan sesuatu yang amat mengagumkan. Namun, jika anak gadis anda tidak tahu apa yang bakal ditempuhinya, tidak bersedia untuk melalui perubahan fizikal dan hormon yang berlaku, ia akan menimbulkan kekeliruan selain dianggap sebagai sesuatu yang menakutkan.

“Sebagai seorang gadis yang mahu melangkah ke alam dewasa, dia perlu memahami perubahan fizikal dan hormon yang bakal ditempuhinya,” kata Perunding Obstetrik dan Ginekologi, Dr. Premitha Damodaran yang mengupas topik mengenai Fahami Tubuh Anda pada bengkel tersebut.

Premitha juga menegaskan bahawa pendidikan tidak terhenti dengan mengetahui mengenai kitaran haid dan reproduktif sahaja.

“Ibu perlu memainkan peranan utama sebagai rakan dan tempat mengadu yang boleh membimbing anak perempuan mereka mengharungi langkah pertama menjadi seorang wanita.

“Anak-anak perempuan anda bakal menjadi seorang gadis remaja yang secara biologinya mampu untuk melahirkan anak. Ia adalah saat yang genting untuk mereka dibekalkan dengan pengetahuan tentang kesihatan reproduktif, seks selamat dan kontrasepsi,” ujarnya.

Jangan biar anak seorang diri

Tambah wanita itu lagi, apabila dibekalkan dengan informasi yang sepatutnya, anak-anak gadis sedikit sebanyak sudah bersedia dengan implikasi yang bakal dilalui di samping melindungi diri mereka daripada insiden yang tidak dijangka.

“Jangan sesekali malu bertanya mengenai alam dewasa kepada ibu dan bagi ibu pula, jangan mengelak daripada berbicara mengenai topik ini kerana andalah orang yang paling berhak untuk memberikan pemahaman yang jelas kepada anak gadis anda.

“Ia melibatkan perubahan fizikal tubuh badan dan emosi serta keadaannya berbeza di antara individu dengan individu yang lain. Jadi, ibu perlu berada di sisi anak masing-masing dan jangan membiarkan mereka menghadapinya seorang diri,” jelasnya.

Selain itu, perubahan emosi juga berlaku dan ia disebabkan perubahan hormon. Ketika ini anak gadis anda merasai stres, cepat marah, terlalu sensitif dan semua ini bermula pada usia 11 tahun sehingga haid mereka datang menjengah.

“Jangan sesekali menjadikan budaya sebagai alasan untuk tidak berkomunikasi dengan anak-anak remaja anda mengenai topik-topik tabu yang kononnya menjadi pantang larang masyarakat Timur.


ANAK-ANAK cenderung mendapatkan maklumat mengenai seks melalui rakan sebaya.


“Peranan ibu terhadap anak perempuan sangat diperlukan untuk berkomunikasi mengenai topik-topik intim seperti seks, perhubungan dan kontrasepsi,” kata Perunding Psikologi Klinikal, Sunway Medical Centre, Paul Jambunathan.

Tambahnya, komunikasi terbuka terbuka adalah penting dan ibu perlu menjadi sumber utama untuk mendapatkan maklumat mengenai kesihatan seksual, kehamilan dan perancangan keluarga.

Anak-anak perempuan perlu tahu bahawa mereka boleh bergantung kepada sokongan ibu mereka dalam setiap keadaan.

“Memberikan ruang kepada anak-anak muda kita berbicara dengan ibu mereka tentang seks dan perhubungan tidak bermakna kita menggalakkan mereka untuk mula melakukan hubungan seks,” ujarnya.

Sebaliknya, ia adalah cara terbaik untuk melindungi mereka daripada kejadian yang tidak diingini dan memberi kuasa kepada mereka untuk membuat pilihan bijak serta bertanggungjawab dalam kehidupan mereka.

“Dalam masyarakat India, apabila anak gadis mereka datang haid pertama, mereka akan meraikannya dengan meriah untuk menguar-uarkan bahawa anak mereka subur dan mampu melahirkan zuriat,” kata Paul.

Komunikasi mengenai topik-topik tabu boleh melibatkan anak lelaki kerana akan datang mereka akan menjadi suami kepada seorang wanita dan bakal ayah kepada anak-anak.

“Mulai hari ini, tanyalah apa sahaja kepada ibu anda. Sumber yang paling selamat adalah daripada ibu dan bukannya rakan kerana dikhuatiri mereka memberikan informasi yang salah.

“Tiada apa yang perlu dimalukan. Kedua-duanya perempuan jadi ia seharusnya lebih mudah,” tegasnya.

Kisah haid pertama

Berkongsi pengalamannya bersama peserta bengkel, pelakon, model dan pengacara berbakat, Julie Woon juga menghadapi masalah komunikasi yang sama.

“Saya amat rapat dengan ibu kerana dialah penyokong dan teman baik saya. Kami seringkali berborak tentang apa sahaja.

“Walaupun mengamalkan komunikasi terbuka, kami sebenarnya tidak pernah berbincang mengenai topik-topik yang dianggap tabu ketika saya menjangkau fasa awal remaja dan awal dewasa walaupun ketika itu sudah ada perasaan terhadap lelaki,” katanya yang menyifatkan ibunya sebagai konservatif dalam hal tersebut.

Menceritakan detik haid pertamanya, Julia memberitahu dia mengetahui mengenai haid melalui cerita daripada rakan-rakannya.

“Ketika itu usia saya 15 tahun dan ibu tiada di rumah. Seharian saya sakit perut dan terperuk di dalam bilik kerana kedatangan haid kali pertama.

“Apabila meminta ayah membelikan pil merah jambu yang boleh melegakan senggugut di farmasi, dia membawa pulang pil demam untuk kanak-kanak yang mempunyai warna yang sama,” ujarnya sambil ketawa.

Katanya, walaupun tidak berbicara mengenai topik larangan itu, ibunya punya cara tersendiri dengan menggunting artikel-artikel kesihatan yang berkaitan supaya dia membacanya.


http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0708&pub=Kosmo&sec=Pesona&pg=ps_01.htm

Konflik pembantu rumah Indonesia
“SAYA Sumiati berumur 23 tahun, bekerja sebagai pembantu rumah tangga di Arab Saudi. Majikan saya tidak puas hati dengan saya mungkin disebabkan saya lambat menyesuaikan diri dan bahasa Arab saya tidak lancar.

“Tak mengapa kalau saya dianggap tidak bagus tapi tak perlulah pukul, diseterika dan tak perlu hentam saya dengan besi sampai hilang bibir saya, kaki saya juga hampir lumpuh.”

Demikian luahan perasaan yang diiringi dengan titisan air mata oleh Sumiati Salan Mustafa kepada wartawan media Indonesia, Wahyu Adi Putra Ginting saat diminta menceritakan detik-detik malangnya ketika didera oleh majikannya di Madinah, Arab Saudi.

Peristiwa malang yang menimpa remaja dari Nusa Tenggara Barat itu menghangatkan bahang hubungan dua hala Indonesia dan Arab Saudi. Tindakan majikan dari Asia Barat yang menggunting bibir wanita Indonesia itu mendapat kecaman di seluruh masyarakat dunia. Mereka menyifatkan ia satu perbuatan di luar perikemanusiaan.

Detik ngeri itu terjadi pada November tahun lalu. Bagaimanapun, darjah kepanasan antara kedua-dua buah negara bertambah kritikal apabila seorang lagi pembantu rumah republik itu, Ruyati Satubi dijatuhi hukuman pancung tanpa pembelaan yang sewajarnya.

Wanita itu telah dihukum pancung pada 18 Jun lalu di Mekah atas kesalahan membunuh isteri majikannya.

Bertitik tolak daripada itu, rakyat dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Indonesia bangkit dan meluahkan rasa tidak puas hati ke atas hukuman yang dikenakan ke atas janda beranak tiga berusia 54 tahun itu.


IRWAN SETIAWAN (kanan) bersama adiknya, Evi Kurniati, menunjukkan gambar ibu mereka, Ruyati Sapubi, di rumah mereka di Bekasi, Jawa Barat.


Malah, Presiden Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono yang sebelum ini hanya berdiam diri daripada mengulas isu itu tampil dengan menuduh Riyadh telah melanggar norma dan adab perhubungan antarabangsa.

Jakarta dikatakan panas hati dengan sikap pemerintah Arab Saudi, Raja Abdullah Abdul Aziz yang gagal memaklumkan kepada mereka bahawa Ruyati akan menjalani hukuman pancung. Gagal mengawal amarah, lima hari selepas musibah itu, Susilo mengisytiharkan bahawa republik itu membekukan penghantaran pekerja ke Arab Saudi berkuat kuasa 1 Ogos 2011. Itu dilakukan sebagai menunjukkan tanda protes terhadap tindakan Arab Saudi memancung rakyatnya.

Melihat kekhilafan daripada pihak mereka, Duta Arab Saudi di Indonesia, Abdurrahman Mohammed Al-Khayyat telah mengeluarkan kenyataan memohon maaf. Namun, isu itu masih belum reda.

Pada 30 Jun lalu, Jawatankuasa Pengambilan Nasional Majlis Dewan Perusahaan dan Perindustrian Arab Saudi telah mengumumkan satu perkara yang tidak diduga. Negara Arab itu mengambil kata putus untuk menghentikan permit kerja pembantu rumah dari Indonesia dan Filipina bermula 2 Julai lalu.

“Keputusan kementerian itu diambil serentak dengan usaha yang ditingkatkan bagi membuka saluran baharu untuk membawa pembantu rumah daripada sumber lain,” kata jurucakap Kementerian Buruhnya, Hattab bin Saleh al-Anzi.

Selain itu, Hattab berkata, alasan utama pemerintah berbuat demikian kerana syarat-syarat pengambilan yang diumumkan oleh kedua-dua negara terbabit tidak dapat dipenuhi oleh Arab Saudi.

Membalas dendam

Bagaimanapun, ramai berpendapat, pengumuman drastik negara yang kaya dengan hasil minyak itu umpama membalas dendam terhadap tindakan Jakarta sebelum itu. Media-media antarabangsa banyak melaporkan bahawa Arab Saudi sebenarnya cukup bengang dengan sikap pengamal media Indonesia yang disifatkan keterlaluan dalam melaporkan isu penderaan pembantu rumahnya.

Hal itu kemudiannya diakui oleh Pengerusi Jawatankuasa Pengambilan Nasional Majlis Dewan Perusahaan dan Perindustrian Arab Saudi, Yahya Hassan Al-Maqbool.

Tambah beliau, terdapat pandangan yang berbeza antara pihak berkuasa Riyadh dan Jakarta mengenai bayaran pengambilan dan gaji untuk pembantu rumah dan pemandu Indonesia. Dua pekerjaan itu merupakan kategori utama tenaga kerja yang diimport dari negara di Asia Tenggara itu.

Bagi Filipina, pihak pemerintah dikatakan enggan patuh kepada kehendak Manila yang ingin mewujudkan peraturan sendiri dalam memberi perlindungan kepada tenaga kerja rakyatnya di negara berkenaan.


MESKIPUN Arab Saudi membekukan pengambilan pembantu rumah dari Indonesia, namun rakyat negara itu masih berminat berhijrah ke sana kerana gaji yang lumayan.


Dalam pada itu, Arab News melaporkan, Arab Saudi tidak gusar dengan kata putus yang dibuat. Hattab yang mewakili kerajaan Arab Saudi menguar-uarkan bahawa negara-negara miskin seperti Bangladesh, Ethiopia, India, Nepal, Eritrea, Sri Lanka, Mali dan Kenya sudah menyatakan kesediaan untuk menghantar pekerja di negaranya.

Dalam pada itu, menurut aktivis Indonesia, Wahyu Susilo, kira-kira 40 peratus kes penyeksaan dan kematian buruh imigran yang berasal dari Indonesia berlaku di Arab Saudi. Pada tahun 2010 saja, lebih daripada 5,000 kes penyeksaan dan perlakuan tidak wajar dilakukan. Mengapakah hal itu terjadi?

Diseksa majikan

Menurut pakar sosiologi Lembaga Pengajian Islam dan Kebudayaan Jakarta, Fahrurozy yang pernah menyambung pengajian di negara Arab itu, sebahagian masyarakat Arab menganggap pembantu rumah sebagai budak.

“Akibatnya, banyak dalam kalangan pembantu rumah diseksa oleh majikan dan diperlakukan sesuka hati,” katanya.

Cerita bekas pembantu rumah di negara tersebut yang hanya mahu dikenali sebagai Imas, 22, membuktikan kenyataan Fahrurozy. “Kami diperlakukan seperti budak-budak, dianiaya dan diperkosa berulang-kali oleh majikan dan keluarganya, dijual dan diperas ejen-ejen,” kata Imas.

Untuk rekod, terdapat lebih 9 juta pekerja asing di Arab Saudi. Sebahagian besarnya iaitu kira-kira 1.5 juta datang dari Indonesia.

Berdasarkan perkiraan pemerintah Filipina pula, terdapat lebih daripada 1.2 juta rakyatnya bekerja di Arab Saudi, 15 peratus adalah pekerja domestik seperti pembantu rumah dan pemandu.

Baru-baru ini seramai 325 banduan Indonesia termasuk pembantu rumah diberi pengampunan diraja oleh kerajaan Arab Saudi. Namun, agensi berita Republika melaporkan masih terdapat 28 pembantu rumah menanti perlaksaan hukuman mati di negara itu, manakala 1,000 yang lain masih ditahan di penjara atas pelbagai kesalahan.


BAGI sesetengah besar masyarakat Asia Barat, pembantu rumah diumpamakan seperti budak yang boleh diperlakukan sesuka hati.


Melihat fenomena yang tidak berkesudahan itu, Jakarta kini giat menyelamatkan rakyatnya yang dijatuhi hukuman mati di Arab Saudi. Terkini, mereka telah menyelamatkan pembantu rumah, Darsem Dawud dengan membayar RM1.6 juta wang pampasan kepada Arab Saudi.

Harus diakui, kadar gaji yang ditawarkan untuk seorang pembantu rumah di Arab Saudi sememangnya lumayan. Pada masa yang sama, walaupun pelbagai cerita mengerikan kedengaran, sebilangan warga Indonesia masih menaruh minat untuk berhijrah ke sana.

Seperti harapan rakan-rakan senegara yang lain, Hariyanti, 29, berkata: “Apa saja yang terjadi pada seseorang bergantung kepada nasib, saya tetap bertekad untuk berangkat, kerana kita ingin mengubah nasib.”


http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0708&pub=Kosmo&sec=Rencana_Utama&pg=ru_01.htm

Purdah bukan alasan untuk didiskriminasi

WELLINGTON - Perdana Menteri New Zealand, John Key menegaskan golongan wanita Islam yang memakai purdah sepatutnya tidak dijadikan alasan untuk menerima layanan buruk dan berbeza dalam kalangan masyarakat, kelmarin.

Kenyataan itu dikeluarkan selepas kejadian dua wanita warga Arab Saudi dilaporkan diarah untuk turun daripada bas di Auckland hanya kerana mereka memakai purdah.

Beliau turut menyatakan pemakaian purdah tidak langsung akan menjejaskan sesebuah negara kerana ia juga adalah sebahagian daripada kepercayaan individu dan seharusnya dihormati masyarakat.

“Saya menggesa seluruh rakyat supaya menghormati budaya dan kepercayaan orang lain dan isu pemakaian purdah ini tidak perlu diperbesarkan,” katanya.

http://www.sinarharian.com.my/SH/com/content/story9263617.asp

TINDAKAN KERAS TERHADAP BERSIH 2.0 AKAN BERI KESAN PADA PRU: DR M

Khamis, 07 Julai 2011 22:00
Ditulis oleh HAJEE

Tindakan keras kerajaan terhadap Bersih 2.0 (Gabungan Pilihan Raya Bebas dan Adil) boleh menjejaskan peluang mereka untuk menang pada pilihan raya umum akan datang, kata mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Beliau berkata bahawa pengundi mungkin berpaling menentang Umno-BN jika mereka merasakan bahawa kerajaan sedang mencabuli hak-hak mereka.

"Apa sahaja yang kerajaan lakukan (sekarang), ia akan dipantulkan pada pilihan raya. Jika mereka (pengundi) merasakan bahawa kerajaan ini menindas, mungkin kerajaan akan kehilangan undi," katanya pada sidang akhbar di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini hari ini.

"Tetapi ada beberapa orang yang berfikir bahawa kerajaan terlalu lembut ... contohnya, (ada yang bertanya) "Mengapa mereka harus membenarkan demonstrasi di dalam dewan?"

Mahathir bagaimanapun, mengelak sama ada kerajaan telah keterlaluan dalam tindakan keras ke atas Bersih, sambil berkata "itu sekadar pendapat".

"Saya fikir kerajaan berpendapat mereka perlu mengambil tindakan keras, sesetengah orang berfikir kerajaan tidak seharusnya mengambil tindakan keras. Malah di dalam kerajaan, terdapat beberapa (orang) yang setuju, dan ada beberapa (orang) yang tidak; ini adalah perkara biasa," katanya.

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, kerajaan telah mengambil tindakan keras ke atas aktivis dan penyokong Bersih.

Untuk demonstrasi, Mahathir berkata bahawa mereka hanya boleh dibenarkan jika sudah tidak mempunyai jalan lain.

"Jika anda mahu berdemonstrasi, lakukan apabila sudah tiada cara lain untuk menyuarakan pandangan," katanya, sambil menambah bahawa tuntutan pilihan raya Bersih dapat diselesaikan dengan cara yang lain.

Beliau juga berkata demonstrasi adalah hak kebebasan yang dibenarkan dalam sebuah negara demokrasi.

Walau bagaimanapun, dengan melihat Mesir sebagai contoh, beliau memberi amaran bahawa perhimpunan yang berterusan mungkin mempunyai kesan yang menjejaskan sesebuah negara.

"Anda perlu berhati-hati setiap kali anda melakukan perkara ini. Saya baru pulang dari Mesir ... mereka melakukan demonstrasi besar untuk menumbangkan kerajaan. Tetapi selepas itu, mereka masih melakukan demonstrasi," katanya.

Mahathir menambah bahawa sebagai kesan daripada demonstrasi yang berterusan di sana, negara itu telah mengalami kemerosotan ekonomi.

Beliau juga berkata bahawa dia mengetatkan kawalan demonstrasi dari kedua-dua belah pihak politik ketika beliau berkuasa.

"Pada tahun 1986, apabila Umno mahu menunjukkan kekuatan, mereka mahu membawa masuk 500,000 orang ke Kuala Lumpur. Kami menghalangnya. Bukan sahaja kepada pembangkang, kita juga menghalang walaupun dari pihak kerajaan," katanya.

Bagaimanapun beliau mengelak apabila merujuk kepada komen pedas anak perempuannya Marina Mahathir terhadap penghapusan Bersih.

"Saya tidak selalunya bersetuju dengan anak perempuan saya, tetapi itu adalah haknya. Saya memberikan kebebasan demokrasi. Saya tidak ada pendapat (mengenai dirinya)," katanya sambil ketawa.

Marina sebelum ini mengutuk kerajaan seperti "negara dunia ketiga", dan menyerang pihak-pihak tertentu yang melakukan serangan peribadi terhadap Pengerusi Bersih, Ambiga Sreenevasan.


http://www.penangdaily.com/index.php/Nasional/tindakan-keras-terhadap-bersih-20-akan-beri-kesan-pada-pru-dr-m.html

Rita Tak Tahu Syarikat Berhutang RM10 Juta

Published: Khamis Julai 7, 2011 MYT 10:54:00 PM

SHAH ALAM: Anak sulung kepada pengasas kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya mengakui bahawa beliau tidak mengetahui bahawa syarikat yang diusahakan oleh ibunya mempunyai hutang jangka panjang dengan bank berjumlah RM10 juta.

Erni Dekritawati Yuliana Buhari, 26, atau lebih mesra dipanggil Rita yang disoal balas oleh peguam Manjeet Singh Dhillon juga mengakui bahawa, beliau tidak ingat bahawa akaun syarikat Nouvelles Beauty Centre Sdn Bhd juga menunjukkan beban kewangan semasa sebanyak RM2.4 juta.

Selain itu, beliau yang memberi keterangan di Mahkamah Tinggi di sini pada Khamis, juga memberitahu tidak mengetahui bahawa syarikat berkenaan mempunyai rizab simpanan berjumlah RM1.9 juta pada Disember 2009.

Beliau juga tidak mengetahui pergerakan wang yang terdapat dalam akaun peribadi Sosilawati.

Meskipun begitu, Rita menafikan bahawa beliau tidak mempunyai sebarang pengetahuan tentang akaun syarikat yang beralamat di Kampung Baru, Kuala Lumpur.

"Saya tahu, tetapi tidak dapat dipastikan jumlah yang tepat," kata lulusan Sarjana Perniagaan Antarabangsa dari Universiti Nottingham Trent, United Kingdom.

Selain itu, anak sulung daripada enam beradik itu juga memberitahu, kali terakhir beliau memeriksa akaun syarikat adalah pada beberapa bulan yang lalu, namun tidak dapat memastikan tarikh tepat.

Manjeet: Adalah kamu tahu bahawa akaun yang diaudit mesti didaftarkan di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM)?

Rita: Saya tidak pasti.

Manjeet: Saya cadangkan bahawa carian di SSM pada Jun 2010 menunjukkan akaun terakhir yang difailkan adalah bagi tahun 2009?

Rita: Saya tidak pasti.

Saksi pendakwaan ke-15 itu juga mengakui bahawa beliau tidak mengetahui siapakan setiausaha syarikat Nouvelles.

Pada keterangan lain, Rita memberitahu bahawa beliau tidak menandatangani dokumen berkaitan akaun syarikat pada sekitar tahun 2010, yang diuruskan oleh ibunya.

Wanita berkulit cerah itu seterusnya mengakui bahawa beliau tidak mengetahui berapa banyak bidang tanah atau bangunan yang dimiliki oleh Nouvelles.

Rita juga memberitahu, Sosilawati mempunyai lebih daripada sebuah syarikat termasuk syarikat bernama 'Southern Symphony Sdn Bhd' dan salah seorang pengarahnya ialah anak lelaki sulung mangsa, Erwan Suwari Rizuwan.

Bagaimanapun, wanita berkulit cerah itu menambah, beliau tidak mengetahui bila syarikat itu ditubuhkan, siapakah setiausaha syarikat, perihal syarikat dan juga jika syarikat itu adalah aktif.

Rita seterusnya memberitahu, semasa beliau melanjutkan pelajaran di luar negara, ibunya akan tetap memaklumkan mengenai urusan syarikat menerusi panggilan telefon, termasuk mengenai urusan pembelian tanah di Pulau Pinang.

Namun begitu, Rita berkata, perkara itu tidak diberitahu secara terperinci seperti harga belian, cara pembelian dilakukan mahupun dari mana ibunya mendapat duit untuk membeli tanah terbabit.

"Dia hanya beritahu beli tanah, tapi kenapa, kawasan atau di mana tanah saya tidak tahu," katanya.

Beliau juga memberitahu, tidak mengetahui jika ibunya, seperti yang dicadangkan oleh Manjeet membuat pelaburan sebanyak RM1.2 juta dalam pembelian tanah tersebut dan wang tersebut telah dikembalikan.

Perbicaraan yang masuk hari ke-empat di hadapan Hakim Datuk Akhtar Tahir juga menyaksikan saksi mengakui bahawa beliau tidak dapat mengingati sekiranya beliau ada menyerahkan sebarang dokumen kepada pihak polis semasa siasatan dilakukan.

Rita juga turut diasak oleh peguam Amer Hamzah Arshad yang menyifatkan keterangan beliau di mahkamah bersifat 'terpilih' kerana banyak menjawab 'tidak tahu' dan 'tidak pasti' kepada soalan yang diajukan oleh barisan pembelaan.

Perbuatan itu juga menyebabkan Manjeet dan Amer Hamzah menyifatkan perkataan 'tidak pasti' sebagai perkataan Bahasa Melayu yang 'bagus'.

"Saya tidak setuju. Saya cuba untuk ingat," jawabnya.

Jawapan Rita juga ditegur oleh Akhtar yang berkata: "Perkara itu hanya berlaku beberapa bulan. Ogos (waktu kejadian) hingga Jun tidak sampai setahun. Tidak pasti bukan satu jawapan.

"Cuba ingatkan. Tapi itu hak kamu untuk jawab 'tidak pasti' tapi cubalah untuk ingat. "

Semasa pemeriksaan semula oleh Timbalan Pendakwa Raya Ishak Mohd Yusoff, Rita mengakui bahawa jawapan tersebut diberikan kerana beliau terlalu gugup.

"Saya terlalu gugup. Saya tidak boleh nak berfikir. Banyak benda yang saya lupa untuk beritahu. Saya cemas pada waktu kejadian dan juga bila saya mahu ingat semula," katanya.

Dalam kes ini, seorang peguam, N. Pathmanabhan, 42, dan tiga pekerja ladang, T. Thilaiyagan, 20; R. Matan, 21, dan R. Khatavarayan, 31, sedang dibicarakan atas tuduhan membunuh Sosilawati, 47; pegawai bank CIMB, Noorhisham Mohamad, 38; peguam Ahmad Kamil Abdul Karim, 32, dan pemandu Kamaruddin Shamsuddin, 44.

Kesalahan itu didakwa dilakukan antara 8.30 dan 9.40 malam, 30 Ogos 2010 di Lot 2001, Jalan Tanjong Layang, Tanjung Sepat, Banting.

Perbicaraan akan bersambung Jumaat.


http://mstar.com.my/berita/mahkamah/cerita.asp?file=/2011/7/7/mstar_mahkamah/20110707225010&sec=mstar_mahkamah

Pembunuhan Banting: Gerak Hati Sahabat 'Sesuatu' Berlaku

Khamis Julai 7, 2011

SHAH ALAM: Nada suara jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya yang lembut kira-kira sejam sebelum beliau mati dibunuh menyebabkan gerak hati sahabat baiknya merasakan 'sesuatu' sedang berlaku terhadap pengasas produk kecantikan Nouvelles Vissages tersebut.

Tukang jahit, Habishah Bahari, 43, berkata, pada 30 Ogos 2010 Sosilawati telah menghubunginya sebanyak tiga kali bermula pada pukul 7.30 malam, iaitu semasa dia sedang berbuka puasa di rumah kawannya sebelum diikuti panggilan kedua dan ketiga yang berselang antara lima hingga 10 minit.

Katanya, pada kali pertama, Sosilawati menyuruhnya supaya memeriksa bilik air di rumah beliau di Taman Harmonis, Gombak, dekat sini bagi mencari kamera kerana dikatakan pemandu peribadinya, Kamaruddin Shamsuddin atau Kamal telah mengambil gambar bogelnya.

"Selepas saya dapat panggilan itu, saya jadi hairan kerana tiada petunjuk yang Kamal boleh mengambil gambar beliau," katanya di Mahkamah Tinggi di sini pada Khamis.

Saksi pendakwaan ke-16 yang sedang disoal pada pemeriksaan utama oleh Timbalan Pendakwa Raya, Idham Abd Ghani seterusnya memberitahu, dua panggilannya kepada Sosilawati tidak dijawab, bagaimanapun Sosilawati ada menghubunginya kembali.

Habishah: Saya tanya pada dia, 'Kak Wati, kau cakap apa ni, aku tak faham?' dan dia jawab 'Tak pe, kau pergi dulu kat rumah aku, masuk bilik dan periksa bilik air. Nanti balik aku cerita'.

Idham: Selepas itu, kamu ada terima panggilan lain?

Habishah: Ya, saya ingat selepas saya menunaikan solat Maghrib. Dia cakap 'Shah (panggilan saksi), Kak Wati tak balik tiga hari, pergi Genting Highlands.

Wanita yang memakai baju kemeja berwarna putih dan bertudung hitam itu kemudiannya memberitahu, secara tiba-tiba dia merasa risau, berdebar-debar dan tidak sedap hati selepas mendengar panggilan terakhir tersebut.

"Saya tidak sedap hati kerana dia cakap 'Kak Wati' dengan nada yang lembut... (semasa ini, nada suara Habishah mula tersekat-sekat dan dilihat mengesat air matanya menyebabkan Idham memohon agar prosiding ditangguhkan sebentar untuk saksi menenangkan diri).

"Biasanya kalau dia susah hati atau ada masalah, dia akan bahasakan diri sebagai 'Kak Wati'. Selalunya dia akan cakap 'aku'. Jadi, bila dia bercakap begitu, saya dapat rasa macam ada sesuatu yang menyebabkan beliau susah hati," kata saksi yang mengenali mangsa sejak belasan tahun lalu.

Seterusnya, saksi memberitahu bahawa dia telah bertolak ke rumah Sosilawati pada sekitar pukul 11 malam, 30 Ogos 2010 dan berjumpa dengan dua anak Sosilawati, Erni Dekritawati Yuliana Buhari dan Erni Rineelawati dan berada di sana kira-kira dua jam.

Katanya, dia memilih untuk ke rumah mangsa pada waktu itu kerana dia tahu rumah tersebut akan kosong ekoran anak-anak Sosilawati berbuka puasa di luar.

"Selalunya begitu, jika Sosilawati ada, beliau selalu memasak, jadi anak-anak akan makan di rumah," katanya.

Pada keterangan lain, Habishah memberitahu, Sosilawati ada memberitahu beliau akan ke Banting, dekat sini untuk berjumpa peguam bernama 'Pathma' untuk menukar tarikh cek semasa mereka berdua dalam perjalanan pulang dari Johor selepas menghadiri majlis bersempena Hari Wanita pada 25 Ogos 2010.

Katanya, Sosilwati mahu menukar tarikh cek untuk dipercepatkan kepada sebelum Hari Raya Aidilfitri dan turut mengajaknya untuk menemani beliau.

"Tapi saya tidak temankan beliau kerana waktu itu saya sibuk. Selalunya beliau akan telefon, tapi beliau tidak buat begitu. Jadi, saya rasa saya tidak ikut.

"Saya ada telefon beliau pada pukul 5 petang dan Kak Wati kata 'Aku dah bergerak ke Banting. Aku tunggu kau, kau tak datang pejabat aku. Aku nak cepat'," katanya.

Sementara itu, semasa disoal balas oleh peguam Manjeet Singh Dhillon, Habishah menafikan bahawa tindakannya pergi ke rumah Sosilawati selepas dia menerima panggilan pertama bukan kerana dia beranggapan perkara itu tidak penting.

Habishah: Saya kena berbuka puasa, sebagai seorang Muslim saya kena solat dan saya kena siapkan kerja saya.

Manjeet: Apa yang lebih penting? Kerja atau sahabat yang kamu kata macam ahli keluarga?

Habishah: Kerja saya lebih penting.

Selain itu, Habishah juga kelihatan tidak begitu menyenangi cadangan yang diutarakan oleh Manjeet bahawa dia telah berbincang dengan anak-anak Sosilawati mengenai apa yang perlu dijawab di dalam mahkamah.

Ini kerana menurut Manjeet, mereka semua berada di dalam sebuah bilik di mahkamah yang berkunci dari dalam dan turut diawasi oleh dua pengawal peribadi yang dikatakan diupah oleh anak Sosilawati.

"Saya duduk di situ kerana saksi disuruh duduk di situ!," jawab Habishah dalam nada yang agak keras menyebabkan mereka yang berada di mahkamah ketawa.

Pada perbicaraan yang masuk hari ke-empat, saksi yang menetap berhampiran dengan rumah Sosilawati juga menafikan bahawa dia berbohong di dalam mahkamah.

Menjawab soalan peguam Amer Hamzah Arshad pula, Habishah memberitahu dia tidak akan terus membuat laporan polis sekiranya mendapat ugutan gambar bogelnya mahu disebarkan, sebaliknya akan berfikir apakah langkah yang terbaik bagi mengatasi masalah itu.

Dia juga mengakui tidak tahu mengapa Sosilawati perlu membawa seorang peguam dan pegawai bank jika tujuan utama mangsa ke sana hanya untuk menukar tarikh cek kerana perkara tersebut boleh diuruskan menerusi panggilan telefon.

Habishah sedang memberi keterangan terhadap peguam, N. Pathmanabhan, 42, dan tiga pekerja ladang, T. Thilaiyagan, 20, R. Matan, 21, dan R. Khatavarayan, 31, yang didakwa membunuh Sosilawati, 47; pegawai bank CIMB, Noorhisham Mohamad, 38; peguam Ahmad Kamil Abdul Karim, 32, dan Kamaruddin, 44.

Kesalahan itu didakwa dilakukan antara 8.30 dan 9.40 malam, 30 Ogos 2010 di Lot 2001, Jalan Tanjong Layang, Tanjung Sepat, Banting.

Perbicaraan akan bersambung Jumaat.


http://mstar.com.my/berita/mahkamah/cerita.asp?file=/2011/7/7/mstar_mahkamah/20110707221246&sec=mstar_mahkamah

Noh, Mizz Nina Berbulan Madu Di UK

Jumaat Julai 8, 2011

Pasangan ini diraikan dengan tema Jepun kerana kedua-dua mereka meminati muzik dan animasi Jepun.

KUALA LUMPUR: Pasangan selebriti yang baru sahaja diijabkabulkan pada 1 Julai lalu, Noh Salleh dan Mizz Nina merancang untuk berbulan madu di United Kingdom (UK) dan Rome pada 17 Julai depan.

Jelas Nina, mereka merancang untuk berbulan madu di negara itu berikutan kedua-dua tempat tersebut merupakan destinasi impian yang sering diimpikan untuk berbulan madu bagi pasangan yang baru berumah tangga.

"Kami merancang untuk ke United Kingdom dan Rome selama dua minggu dan akan bertolak pada 17 Julai ini iaitu selepas selesai majlis persandingan di Miri, Sarawak.

"Kedua-dua tempat itu merupakan destinasi yang memang saya impikan untuk pergi berdua berbulan madu," katanya pada sidang media selepas majlis persandingan mereka di DoubleTree Hotel, di sini, Rabu.

Majlis persandingan yang diadakan untuk media dan rakan-rakan artis itu bertemakan pakaian Jepun.

Manakala pakaian pengantin berwarna krim keemasan dengan gabungan ciri-ciri budaya Melayu dan Jepun direka khas oleh pereka fesyen terkenal Micheal Ong.

Antara tetamu yang hadir pada majlis tersebut ialah keluarga kedua-dua belah pihak termasuk rakan-rakan artis seperti Datuk Siti Nurhaliza bersama suami, Datuk Seri Khalid Jiwa, Yuna, Faizal Tahir dan Ella.

Pasangan pengantin diarak menuju ke pelamin dengan paluan gendang tepat pukul 9 malam dan seterusnya dihiburkan dengan lagu dari kumpulan muzik Indonesia Sore.

Pelamin berkonsepkan Jepun dipilih oelh pasangan mempelai ini.

Kata Nina, pemilihan konsep tersebut adalah kerana kedua-dua mereka meminati muzik, animasi, budaya dan makanan negara matahari terbit itu.

"Kami berdua memang meminati dunia kepada muzik, kartun animasi dan budaya masyarakat Jepun. Lagi pula moyang saya juga berketurunan Jepun," kata Nina.

Sementara itu, Noh berkata, selepas bergelar suami dia kini lebih bahagia biarpun sedar tanggungjawabnya kini bertambah.

"Saya gembira kerana semuanya berjalan lancar dan saya kini saya sudah mempunyai komitmen serta tanggungjawab baru yang perlu dipikul.

"Bapa mertua saya ada meninggalkan pesanan agar menjaga Nina dengan baik dan mereka menyokong kerjaya kami dari belakang," ujarnya.

Dalam pada itu, Noh berkata dia berasa bersalah kerana tidak memberikan perhatian sepenuhnya kepada kumpulan Hujan kerana sibuk dengan persiapan perkahwinan.

"Saya rasa bersalah kerana banyak masa dihabiskan dengan persiapan dan terpaksa mengabaikan mereka seketika. Nasib baik juga mereka memahami situasi ini.

"Insya-Allah selepas semuanya selesai dan selepas pulang dari berbulan madu saya akan fokus kepada album baru kami," katanya.


http://mstar.com.my/hiburan/cerita.asp?file=/2011/7/8/mstar_hiburan/20110707161008&sec=mstar_hiburan

Bersih says nothing will stop Saturday rally

Harakahdaily

KUALA LUMPUR, Jul 7: Electoral reforms coalition Bersih 2.0 has again warned the government against its crackdown on the movement's rally this Saturday amid speculation that the city centre would be completely shut down.

The coalition also pointed out that it would be futile of the authorities to resort to any shutdown of internet services including social media.

“Bersih 2.0 warns the Federal Government that should access to the mobile phone networks, the internet, mobile 3G services, specific websites or social media be compromised in any way whatsoever, then the authorities will look absolutely no different from the Middle Eastern dictators who have used the same measures with no success whatsoever,” said Bersih steering committee in a statement.

FLASHBACK... The Bersih protest in November 2007 which drew more than 50,000 people

The police have rejected the claim, and said it would take action against those spreading the rumour about an internet shutdown.

'Come in today and tomorrow morning'

Bersih also advised the public to enter the capital today or tomorrow morning, due to road blocks to prevent entry to tens of thousands of people including from outside Kuala Lumpur.

“Observing the shocking fact that bus permits to Kuala Lumpur have already been frozen, plans seem to be well in place to make entering Kuala Lumpur on the 9th of July to as difficult as humanly possible,” it added.

Earlier today, Land Public Transport Commission (SPAD) chairman Syed Hamid Albar said temporary bus permits for travel across the peninsula to Kuala Lumpur had been frozen effective tomorrow.

Bersih reiterated that no obstacle would weaken its resolve to gather peacefully at Stadium Merdeka.

“Should any of the above repressive measures come into effect, Malaysians and the international community will witness for themselves the desperate and unwarranted extremes to which the government is willing to go to prevent clean and fair elections.

"The government will also be unequivocally and fully responsible for the loss of business, the loss of confidence within the investment community, and the complete loss of goodwill towards Malaysia’s political and commercial standing,” it stressed.

Related:

Bersih: This Saturday, we come in peace


http://en.harakahdaily.net/index.php/headline/3087-bersih-says-nothing-would-stop-saturday-rally.html

Now you can help Bersih too

Harakahdaily

KUALA LUMPUR, Jul 7: Electoral reforms group Bersih 2.0 has made an appeal to all Malaysians to support its cause by making contributions to finance its campaign for electoral reforms in the country.

In a statement posted on its website, Bersih chairperson Ambiga Sreenevasan thanked supporters, saying the coalition had "come a long way in carrying the aspirations of the rakyat for clean and fair elections".

"Like many other Steering Committee members, it has been challenging personally to face threats of murder, gang rape and various other violence directed against myself and others," she said, referring to threats of violence by pro-UMNO bloggers.

"Nonetheless, we understand our responsibility in holding the line on behalf of all of you who want nothing more than a clean electoral system and a better Malaysia. Malaysians both at home and abroad have already been called to make so many sacrifices, so while we do not aspire to add to your burdens, we are writing this in the hopes that you can spare some support," she added.

The coalition which has been at the centre of a witch-hunt over its rally this Saturday also listed a breakdown of its operational cost (see table below).

The statement said Penang-based rights group Aliran Kesedaran Negara had agreed to collect contributions on behalf of Bersih. Those who want to make donations may do so to this bank account:
Account No: 507 246 118 995
Account Name: Aliran
Bank: Malayan Banking Berhad

Those who prefer to use online payment service PayPal may do so by addressing their PayPal transfers to " donations@bersih.org This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ".

Bersih said it had to rely on trusted volunteers to collect payments on its behalf, and said donors should "not be alarmed if you see individuals’ name appearing in the acknowledgement email on your donation".

Table showing Bersih's campaign cost

Activity

Unit TOTAL

(RM)

General Campaign
10 ‘road shows’ around the country RM2000 x 10 road shows 20,000
Publicity Materials
Brochures of Bersih 2.0 Demands (100,000 copies in 3 languages) 100000 brochures x RM0.25 25,000
Banners for publicity and ‘road shows’ (3 languages) 200,000 banners x RM0.03 6,000
Pickets 100 pickets x RM60 6,000
Purchase of communications devices for use during rally 100 items x RM200 20,000
Safety/security allowance 3000 volunteers x RM10 30,000
T-shirts (5000 pieces) 5000 T-shirts x RM9.00 45,000
Total 152,000.00

Related:

Bersih says nothing will stop Saturday rally

Gang-rape call, flyers, among latest attacks on Ambiga


http://en.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/3090-now-you-can-help-bersih-too.html

Dzulkefly blasts police's restriction order on 91 as 'great betrayal'

Harakahdaily

KUALA LUMPUR, Jul 7: PAS central committee member Dr Dzulkefly Ahmad has blasted the police over its latest order banning 91 individuals from entering the city centre on Saturday.

"The restriction order (to bar the 91 individuals) is most irresponsible and a great betrayal to democratic practices as provided by the Federal Constitution," said the Kuala Selangor MP (left), who is among those in the list issued by the police today as part of its crackdown to prevent the July 9 Bersih rally at Stadium Merdeka.

"It is a desperate act and they certainly have got instructions from their political masters. The people will strongly reject such actions to deny them their rights.

"This is a black day in the country's politics," he told TVPas, adding that the latest action was another instance of how the judiciary was further abused and undermined.

Dzulkefly said the police action was proof that they had malicious intent from the start despite statements promising cooperation to allow the rally proceed in a stadium setting.

"If they think by doing so they can stop the people's anger, they are mistaken," he said.

In 2007, the police obtained a similar injunction against Bersih representatives to prevent them from entering the parliament building to hand over their memorandum on electoral reforms.

This time around, the list includes most top leaders from Pakatan Rakyat and Bersih 2.0, as well as from UMNO Youth and Perkasa, both of whom want to hold counter-gatherings to stop the Bersih rally. Among the restricted areas include roads surrounding the National Palace, where Bersih chairperson Ambiga Sreenevasan should travel in order to hand over the memorandum on electoral reforms to the Agong. Ambiga had earlier said only a small of group of less than ten people would accompany her.

Some notable names of leaders missing from the list of banned persons are DAP chairman Karpal Singh, PKR president Dr Wan Azizah Wan Ismail, PAS vice presidents Mahfuz Omar and Husam Musa, and information chief Tuan Ibrahim Tuan Man.


http://en.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/3086-dzulkefly-blasts-polices-restriction-order-on-91-as-great-betrayal.html

Bersih: This Saturday, we come in peace

Bersih 2.0 Steering Committee

July 7, 2011

STATEMENT BY BERSIH "Bersih 2.0 is disappointed in the manner in which the Prime Minister and his cabinet has reneged on their offer to provide a stadium for us to hold our peaceful gathering.

"As members of civil society that are committed to principles of integrity, we fully intend to abide by the advice of Tuanku DYMM SPB YDP Agong and hold our gathering in a stadium to state our demand for clean and fair elections.

"We have chosen Stadium Merdeka as the best venue for this event, due to its symbolic nature and central location, and we will not for one moment be swayed from our decision to gather there peacefully.

"If the Prime Minister is a man of his word, he will make the appropriate arrangements for the event to proceed peacefully at Stadium Merdeka.

"Whether or not the government abides by their principles, we the Malaysian people will always uphold ours. Our determination to exercise our constitutional right to gather peacefully for a just and reasonable cause is unwavering.

"Recent statements by the Deputy IGP seem to indicate that the police fully intend to take action against us if we do anything on July 9th beyond staying at home.

"However, patriotic Malaysians who want nothing but the ability to choose our leaders through genuinely democratic means will never be cowered by the unjust and immoral exercise of power. Our first and foremost responsibility is to our future and our children, and we have resolved that they shall inherit a nation ruled by not by fear, but by the principles of justice.

"Whatever happens between now and then, the rakyat will gather peacefully in an orderly fashion to call for clean and fair elections at Stadium Merdeka on the 9th of July at 2pm. We are coming, we will be peaceful and together, we will build a better Malaysia."


http://en.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/3083-bersih-this-saturday-we-come-in-peace.html

PAS says Bersih's 8 demands will work for BN too

Harakahdaily

KUALA LUMPUR, Jul 6: PAS said Barisan Nasional's acceptance of the eight demands on electoral reforms by Bersih would work in their favour should they be beaten in the 13th general election.

“Barisan Nasional will appreciate its importance (the demands) in the 14th general election should they lose the coming 13th general election,” said information chief Tuan Ibrahim Tuan Man.

Tuan Ibrahim gave the assurance that in the event Pakatan Rakyat forms the Federal government, it would ensure that the demands were realised.

“This is to ensure that we compete on a level playing field with the opposition," added the Pahang PAS commissioner.

Tuan Ibrahim said the clamour for reforms had largely been achieved by some 60 percent, but the remaining 40 percent would need the people's full participation.

Praising the courage of Bersih committee members despite the current police witch hunt, Bersih, he said, was now widely known throughout the country thanks to the traditional media's excessive publicity.

“Bersih 2.0 has achieved 60 percent of its objective – with the people today aware of its existence, but all these will be meaningless if the attendance at the rally in the stadium does not overflow,” he warned, referring to the July 9 rally which at press time had yet to find a venue after Stadium Merdeka's management rejected its application.

'Don't be sad'

Tuan Ibrahim (pic) also has these words to calm a section of Bersih supporters who had expressed disappointment with the coalition's decision to 'compromise' with the authorities.

“From being declared as an illegal coalition by the Home Ministry which ordered the police to use draconian laws such as Emergency Ordinance 1966, to now being granted a royal audience, the people should feel proud with the diligence of the activists of Bersih 2.0 in fearlessly pursuing its agenda.

"To those Bersih 2.0 supporters who are disappointed with the compromise, don’t doubt the committee as they have done their best for the people,” said Tuan Ibrahim, and repeated the reminder for all PAS members to attend the rally.

However, he cautioned Pakatan Rakyat parties not to take the people’s support for Bersih for granted.

“The people support Bersih 2.0 solely to make sure their votes are not offset illegally by phantom voters or unverified postal votes, as well as to ensure they are allowed to make an informed decision," he stressed.

“The people who supported Bersih 2.0 will not vote for us if we perform poorly and failed to instil confidence in our ability to govern," he warned.

Bersih, a coalition of more than sixty non-governmental organisations, is calling on the Election Commission for a total reform of the controversial postal votes, the use of indelible ink and a minimum campaign period of 21 days. It also wants an open-minded mainstream and broadcast media, reform of public institutions including the police and Attorney General's Chambers, eradication of corruption and vote buying practices, and a stop to "gutter politics".

The intense crackdown by police on rally supporters, leading to the arrest of close to 200 people mostly for wearing the Bersih T-shirts, prompted a statement by the Agong on July 3 urging all parties to go to the negotiation table. This was followed by a decision to accept the prime minister's offer to have it in a stadium.

The decision is believed to be taken following threats of violence on participants, as well as an attempt to orchestrate a riot by Perkasa with a view to put the blame on Bersih.

Such a suspicion was fuelled by the police's claim that Molotov cocktails, weapons stashed together with Bersih T-shirts had been discovered at several spots in the city centre.

Related:

Stadium Merdeka says no to Bersih

Five global rights group condemn crackdown, remind Najib of UNHRC membership

PR welcomes Bersih's compromise, urges govt reciprocate

Gang-rape call, flyers, among latest attacks on Ambiga


http://en.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/3082-pas-says-bersihs-8-demands-will-work-for-bn-too.html

Stadium Merdeka says no to Bersih

Harakahdaily

KUALA LUMPUR, Jul 6: Hours after announcing that its July 9 rally would be held at Stadium Merdeka, the electoral reforms coalition Bersih said the stadium's operators had rejected their application.

"We were disappointed to find that the booking officer in question began providing a number of excuses as to why the booking could not be made. Among the unclear reasons provided by said officer were an 'internal management sports event' and 'renovations'," said a statement by Bersih's steering committee on its official website.

The decision to hold the rally at the stadium was made following consultation with the Agong yesterday, as well as an assurance by prime minister Najib Razak who said he had no problem with the rally being held in a stadium.

Stadium Merdeka, completed in time for Malaysia's declaration of independence in August 1957, is privately operated by Perbadanan Stadium Merdeka and owned by Permodalan Nasional Berhad, a company seen as UMNO's 'cash cow'. The 45,000-capacity stadium sits at the centre of the city and completed a major face lift in 2009..

'Witch hunt disrespect to Agong'

Saying the choice of the historic stadium reflected "the scale and centrality of this issue to Malaysians throughout the nation must be selected", Bersih stressed that it could not think of any other venue which meets the criteria.

The coalition also called on Najib to "demonstrate his sincerity" and allow the use of an appropriate stadium immediately.

"Any delay in approving the use of Stadium Merdeka can only be an unacceptable effort to further delay and frustrate our movement. We have no doubt that strong leadership by the top executive will not tolerate any procedural obstacles to a speedy approval," it added.

Meanwhile, the statement slammed the ongoing police witch hunt against Bersih activists and sympathisers throughout the country. This morning, traffic in several major roads in Klang Valley, whose rush hour traffic is legendary, came to a complete stand still following police blocks and lane closures.

Bersih said the continued crackdown against the movement smacked of disrespect to the Agong who met its key leaders yesterday.

"We are perplexed by this continuing vilification of Bersih 2.0 by the police and the AG’s chambers. Continuing to maintain that Bersih 2.0 is an illegal organisation is a direct and disrespectful contradiction by these institutions of the understanding that was reached via the good graces of DYMM SPB YDP Agong," it said.

The coalition reiterated its commitment to attain its objective of bringing about a clean and fair electoral system, and expressed its willingness to work with all parties including the government.

"We sincerely hope that the Prime Minister will remain true to his word and suffer no further delays whatsoever to honouring his word and respecting in full the spirit of agreements that have been made," it added.

Related:

Bersih's compromise: Rally at Merdeka Stadium


http://en.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/3081-stadium-merdeka-says-no-to-bersih.html

Bersih's compromise: Rally at Merdeka Stadium

Harakahdaily

KUALA LUMPUR, Jul 6: Electoral reforms coalition Bersih, which accepted an offer by prime minister Najib Razak to move its July 9 rally to a stadium, decided today to hold the gathering at the historic Stadium Merdeka (pic) in Kuala Lumpur.

At a press conference announcing the decision, the Bersih committee said the choice was due to the stadium's central location making it easily accessible for those who have been planning to attend the July 9 rally.

Bersih chairperson Ambiga Sreenevasan also informed that its memorandum to the Agong would be delivered by a small group of some ten people representing various NGOs, without the involvement of political party leaders or being accompanied by any huge crowd.

The move is seen as a compromise following Bersih's audience with the Agong yesterday at the National Palace.

It now remains to be seen whether Najib would make good his pledge to allow Bersih have its rally without any disturbances.

Stadium Merdeka, completed in time for Malaysia's declaration of independence in August 1957, is privately operated by Perbadanan Stadium Merdeka. It underwent a face lift in 2009.


http://en.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/3080-bersihs-compromise-rally-at-merdeka-stadium.html

Five global rights group condemn crackdown, remind Najib of UNHRC membership

Harakahdaily

KUALA LUMPUR, Jul 6: Five international human rights organisations have reminded prime minister Najib Razak that his administration's witch-hunt of Bersih sympathisers had violated a condition of the United Nations' Human Rights Council of which Malaysia is a member.

"Malaysia’s image and standing as a member of the UN Human Rights Council is being severely tarnished when instead of responding substantively to the detailed proposals for electoral reforms made by Bersih, you and your government have unleashed a barrage of arbitrary arrests of Bersih’s leaders and supporters in violation of their fundamental rights to freedom of association, expression, and peaceful assembly," said the letter by Amnesty International, Asian Forum for Human Rights and Development, Human Rights Watch, International Federation of Human Rights and World Organisation Against Torture.

The groups also called for the immediate release of all those detained under various draconian acts, including the six Parti Sosialis Malaysia activists detained under the Emergency Ordinance.

The letter reminded Najib's pledge when he assumed the prime ministerial post in April 2009, including his “intention to uphold civil liberties” and “regard for the fundamental rights of the people of Malaysia."

"We call on you to turn these pledges into concrete action by ordering law enforcement officials to immediately cease use of all preventive detention laws, and by starting a time-bound process to repeal those laws,” it added.

The government had earlier unleashed a frenzy of measures to prevent the July 9 peaceful demonstration by electoral reform group Bersih, which had since moved its gathering to a stadium.

The decision to move the rally is believed to be taken following threats of violence on participants, as well as an attempt to orchestrate a riot by UMNO's offshoot Perkasa with a view to put the blame on Bersih. Such a suspicion was fuelled by a report yesterday of the police's seizure of Molotov cocktails, weapons together with Bersih T-shirts, all of which the police said were "hidden" at several spots in the city centre.

Close to 200 people have been detained by the police in the run-up to the rally, mostly for the offence of wearing the yellow Bersih T-shirts.

The letter meanwhile blasted the government for declaring Bersih "illegal".

“Your government has failed to provide any credible evidence to substantiate the Registrar of Societies’ claims that Bersih is trying to topple the government, or is a risk to public order, safety, economy, and sovereignty,” it stressed.

Related:

Show respect and stop the witch-hunt: PAS to police

Gang-rape call, flyers, among latest attacks on Ambiga


http://en.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/3077-five-global-rights-group-condemns-crackdown-reminds-najib-of-unhrc-membership.html

Nik Aziz: Wherever rally held, BN is embattled

Harakahdaily

KUALA LUMPUR, Jul 5: PAS Murshidul Am Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat, welcoming Bersih's latest decision to move its July 9 rally to a stadium, suggested that the venue of the rally was secondary compared to the people's awakening about the abuses committed by Barisan Nasional.

Nik Aziz performing the Zuhr prayer at the Sacred Mosque in Makkah, July 5.

"Wherever the Bersih rally is held on July 9, I am confident that this is a manifestation of the people's uprising against the evil political game and lies by Barisan Nasional/UMNO," said the Kelantan Menteri Besar, who is currently in Makkah to perform the Umrah (lesser pilgrimage).

Nik Aziz echoed Pakatan Rakyat's statement expressing support over the decision by Bersih today. PAS, PKR and DAP however called on the BN government to reciprocate by releasing those detained during the crackdown on Bersih sympathisers over the past two weeks.

Nik Aziz expressed confidence that the Agong would act as the protector of the people and said any attempt to manipulate the Rulers would be futile.

"UMNO and Barisan Nasional can forget about using the insitution of the rulers to stay in power. All their efforts to cover up the crisis in the electoral system will come to naught because the people's awareness has reached a peak," he added.

Earlier today, Bersih chairperson Ambiga Sreenevasan, national laurette A.Samad Said and IKRAM representative Zaid Kamaruddin, emerged from an audience with the Agong, announcing they would take up the government's offer to have the rally in a stadium.

The decision is believed to be taken following threats of violence on participants, as well as an attempt to orchestrate a riot by UMNO's offshoot Perkasa with a view to put the blame on Bersih.

Such a suspicion was fuelled by a report today of the police's seizure of Molotov cocktails, weapons together with Bersih T-shirts, all of which were hidden at several spots in the city centre.

Related:

PR welcomes Bersih's compromise, urges govt reciprocate

Show respect and stop the witch-hunt: PAS to police

PAS, PKR, DAP all for an audience with Agong

Gang-rape call, flyers, among latest attacks on Ambiga


http://en.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/3074-nik-aziz-wherever-rally-held-bn-is-embattled.html

PR welcomes Bersih's compromise, urges govt reciprocate

Harakahdaily

KUALA LUMPUR, Jul 5: The decision by Bersih 2.0 to move its much awaited rally for electoral reforms to a stadium has been welcomed, with Pakatan Rakyat saying the compromise on its part should be reciprocated by the authorities.

“Our readiness should be welcomed by the authorities by stopping the harsh approach taken until today. The three parties are ready to cooperate with the police and other authorities to ensure that the scheduled assembly takes place in a good and peaceful manner,” said a joint statement issued by PAS, PKR and DAP. The statement was signed by PAS's Mohamad Sabu, PKR's Nurul Izzah Anwar and Teresa Kok of DAP.

The statement further reiterated PR's commitment to Bersih's objective for a total reformation of the country’s election system in order to make it clean and fair, the raison d'etre of the coalition of more than sixty NGOs whose planned peaceful rally in the capital attracted a cacophony of racially-toned attacks from UMNO and its offshoot Perkasa.

LADY OF THE HOUR ... Ambiga swarmed by reporters at the National Palace, July 5.

Bersih chairperson Ambiga Sreenevasan, national laurette A.Samad Said and IKRAM representative Zaid Kamaruddin, emerged from the meeting at the National Palace today announcing they would take up the offer to have the rally in a stadium.

The decision is believed to be taken following threats of violence on participants, as well as an attempt to orchestrate a riot by Perkasa with a view to put the blame on Bersih.

Such a suspicion was fuelled by a report today of the police's seizure of Molotov cocktails, weapons together with Bersih T-shirts, all of which were hidden at several spots in the city centre.

'Brazen abuse' condemned

The rally on July 9, which would have been the second major rally in the capital since the first rally by Bersih which gathered more than 50,000 people in November 2007, is to highlight its eight demands on electoral reforms before the general elections.

The intense crackdown by police on rally supporters, leading to the arrest of close to 200 people mostly for wearing the Bersih T-shirts, prompted a statement by the Agong on July 3 urging all parties to go to the negotiation table.

Meanwhile, the Malaysian Bar praised the Agong's willingness to grant an audience to representatives of the Bersih steering committee earlier today.

It however condemned the government's "over-reaction", describing it an "obvious and deliberate escalation in the Government’s brazen abuse of power and persecution of dissenting voices over the past few days".

"This has been evident in, among others, the threat of declaration of a state of emergency, use of the Emergency (Public Order and Prevention of Crime) Ordinance 1969 (“EO”) to re-arrest six individuals, arrests of many other individuals, charges against the 24 activists arrested in Penang, declaration of BERSIH 2.0 as an “unlawful society”, and investigation of the BERSIH 2.0 Chairperson’s personal bank account. The denial of access to legal counsel and family visits for the six individuals is also deplorable," said a statement by its president Lim Chee Wee.

Related:

Show respect and stop the witch-hunt: PAS to police

PAS, PKR, DAP all for an audience with Agong

Gang-rape call, flyers, among latest attacks on Ambiga


http://en.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/3073-pr-welcomes-bersihs-compromise-urges-govt-to-reciprocate.html

Gang-rape call, flyers, among latest attacks on Ambiga

Harakahdaily

KUALA LUMPUR, Jul 5: After Perkasa's threat to attack the Chinese and the prime minister's lambasting of Bersih chairperson Ambiga Sreenevasan as someone who "threatened Islam", pro-UMNO supporters opposed to the July 9 rally have stepped up their campaign, this time with yet another vile tirade against Ambiga.

In two of the latest threats, flyers bearing images of Ambiga have been distributed. A quick look at the tone of its wordings - exhortation to "defend Islam" while using abusive and un-Islamic language - leaves no doubt that the flyer is the work of supporters of UMNO and its offshoot Perkasa.

Facebook pages have published photographs of the flyers distributed to the public in the Klang Valley, repeating the now-familiar accusation against her as "defender of Lina Joy", the Muslim lady who went to court over the authorities' refusal to confirm her renunciation of Islam unless she went through the Shariah courts.

But even more vile is a call by a staunchly pro-UMNO blogger called 'Papagomo' inciting people to rape Ambiga.

“Ambiga is not married," claimed the blogger in a Twitter posting about the 55-year old Ambiga. "Who wants Ambiga? The virgin, let me break it. Or else we gang bang together. Anyone has the appetite?” (Ambiga belum kawin lagi beb! Sapa nak ambiga? Anak Dara tu beb kasi pecah le! Tak pun kita gang bang ramai ramai! Ada yang selera?"

More factual errors

Ambiga's marital status is however not the only factual error committed by Bersih's opponents. As pointed out by blogger and lawyer Azhar Harun, the former Bar Council president had not been involved at all in Lina Joy's trial, used as basis by some to accuse her of "threatening Islam", a claim regurgitated by Najib to UMNO members in Kelantan last week.

“I am actually appalled at the PM labelling Ambiga as enemy of Islam because she supposedly was involved in Lina Joy's case... Get this: Ambiga wasn't involved in Lina Joy's case. Adoih! Die,” wrote Azhar on his Facebook.

"Doesn't the PM understand the functions of lawyers? So all those syarie lawyers who defend people accused of khalwat et cetera in Syariah Courts are enemies of Islam too?" he asked.


The latest attacks came in the wake of a rebuke by Marina Mahathir (left), daughter of former prime minister Mahathir Mohamad, condemning those who resort to abusive and racist language against Ambiga in their bid to stop the Bersih rally.

“It speaks of those who are against Bersih, (and) how shallow their arguments (are). This reflects badly on how they're brought up,” Marina told a press conference held by Bersih yesterday after a meeting to discuss the Agong’s statement urging for all parties to go to the negotiation table.

While Marina did not name her target of criticism, it was clearly aimed at members of UMNO's offshoot Perkasa, of which her father is the patron.


http://en.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/3071-gang-rape-call-flyers-among-latest-attacks-on-ambiga-.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...