Tuesday, February 1, 2011

Tidak salah bersedih

"TIDAK salah untuk bersedih apabila ditimpa sesuatu musibah, tetapi jangan sampai membantah dengan rasa sombong atau sedih melampau seolah-olah seseorang itu berasakan Tuhan tidak adil.

"Jika sifat itu menguasai diri dan bersikap seperti menolak hikmah atau musibah yang ditentukan Allah, mereka sebenarnya akan menderita dua kali," demikian pesanan penceramah terkenal, Datuk Siti Nurbahyah Mahmood.


Mengenai pengalaman kehilangan insan tersayang sehinggakan ada segelintir yang tidak mampu menerima musibah berkenaan, pengacara program televisyen ini turut menitipkan pesanan agar bersabar menerima qada dan qadar Ilahi.

Siti Nurbahyah tidak menafikan ada yang menderita apabila insan yang tersayang hilang, meninggal dunia, ditimpa kemalangan atau nyawanya diragut dengan kejam sehinggakan yang ditinggalkan itu berasa terlalu sedih dalam hidup seolah-olah nyawanya turut dibawa pergi.


Namun, sepatutnya, seseorang itu harus kembali kepada fitrah diri kita hanya dipinjamkan di dunia ini dan wajib reda dengan setiap ketentuan atau musibah.


Sebagai makhluk yang hanya dipinjamkan di bumi ini, manusia yang dibekalkan dengan akal harus bersyukur sama ada ditimpa bala atau kegembiraan kerana ia sudah ditentukan oleh Allah dalam perencanaan terhadap setiap makhluk-Nya.

Dia juga mengingatkan penerimaan seseorang apabila ditimpa dengan sesuatu perkara itu dengan memperbanyakkan bacaan al-Fatihah serta mengucapkan kalimah Alhamdulillah kerana ia memberi maksud, segala puji bagi-Mu ya Allah, pemilik alam ini.


"Rabbi yang bermaksud pemilik adalah merujuk kepada hak Allah untuk mengambil kita (nyawa) pada bila-bila masa dan menimpakan apa saja kerana semua yang ada ini adalah kepunyaan Yang Maha Esa.

"Justeru, jika kita faham konsep itu tentunya seseorang itu harus berkeyakinan bahawa musibah itu datang daripada-Nya. "Dalam al-Quran sendiri menyebut tiada satu pun yang menimpa di bumi dan pada dirimu sendiri melainkan sudah tertulis dalam kitab sebelum kami menciptakannya. Sesungguhnya yang demikian itu mudah bagi Allah (surah Al-Hadid, ayat 22)," katanya.


Mengenai sesuatu perkara yang menimpa manusia dan diratapi dengan penuh penderitaan, menurutnya, suatu kehilangan adalah perkara yang tidak disukai manusia. Bahkan daripada sudut psikologi, pastinya seseorang itu akan berasa lemah. Ada yang nipis imannya merasakan mengapa Tuhan mengujinya begitu sekali sedangkan Allah sudah mengambil kira aspek kemampuan dan tahap kekuatan seseorang untuk menerima sesuatu bencana.


Antara musibah yang berupa kematian, kesakitan, kemiskinan, ketakutan, kegagalan, kesedihan serta bencana sudah ditentukan takdirnya oleh Allah SWT serta amat jelas gambarannya kepada manusia sebagaimana gambarannya menerusi al-Quran.


Bahkan katanya, dalam hadis Nabi sendiri turut menggariskan pelbagai jenis musibah dan antaranya adalah kafarah, bala dan ibtila'. Menurutnya, kafarah berlaku ke atas orang yang baik tetapi terlanjur dalam kejahatan kerana terlalai dan setiap musibah yang ditimpa itu bersifat menghapus dosa. Bala pula adalah satu bentuk ujian yang dikenakan terhadap mereka yang 'jahat' yang melakukan kejahatan. Sementara itu, ibtila' diklasifikasikan sebagai suatu perencanaan ke atas orang yang baik kerana melakukan kebaikan dan Allah menaikkan darjatnya dengan memberi musibah berkenaan dengan tujuan memberikan pahala.


Namun begitu, Siti Nurbahyah turut memberi pesanan jika seseorang itu berasa tidak tertanggung dengan ujian atau musibah yang diberikan kepadanya, mereka boleh berdoa agar terhindar daripada seksa dan diampunkan Allah kerana sifat semula jadi manusia yang mungkin tidak mampu menanggung segala ujian itu.


"Sebenarnya, setiap manusia diuji dan seseorang itu harus tabah menerima segala kemungkinan yang ditimpa kepadanya.


"Ini kerana tidak akan ditimpakan suatu perkara itu jika manusia itu sendiri tidak mampu menanggungnya sebagaimana firman-Nya dalam surah Al-Baqarah ayat 286. "Untuk itu, hendaklah berdoa selepas solat agar dikurangkan beban derita musibah dengan bermunajat kepada Yang Maha Esa.


"Antara doanya, Ya Allah ya Tuhan kami, janganlah Engkau menghukum kami jika kami lupa atau bersalah, ya Allah ya Tuhan kami, janganlah Engkau bebankan kepada orang yang sebelum kami, ya Allah, ya Tuhan kami, janganlah Engkau memikul kepada kami apa yang tidak sanggup kami memikulnya. Maafkanlah kami, ampunilah kami dan rahmatilah kami," katanya.

http://www.hmetro.com.my/articles/Tidaksalahbersedih/Article


Penduduk Gaza harapkan perubahan di Mesir

GAZA: Penduduk di wilayah Palestin ini percaya sebarang perubahan kerajaan di Mesir akan membawa perkembangan positif kepada nasib mereka.

Penduduk wilayah yang dikuasai oleh kumpulan Hamas itu sudah sekian lama menderita akibat sekatan yang dikenakan kerajaan Presiden Mubarak terhadap wilayah itu.


“Setiap penduduk Gaza menanti perubahan di Mesir kerana negara itu umpama peparu yang menjadi saluran udara kami.

“Apa juga perubahan yang berlaku di Mesir akan dapat dilihat di Gaza,” kata seorang pegawai Hamas yang enggan namanya disiarkan. Di kem pelarian Bureij, Khaled Nasser, 29 begitu optimis.


“Kaum wanita dulu pernah berkata, jika anda melihat langit mendung di Mesir, hujan dijangka turun di Gaza. “Berita baik kini semakin hampir,” kata seorang pemandu teksi sambil bersandar pada teksinya untuk mendengar berita mengenai perkembangan di Mesir menerusi radio. Mesir dan Israel menguatkuasakan kepungan terhadap Gaza selepas Hamas menguasai wilayah berkenaan pada 2007, menyebabkan 1.5 juta penduduknya hidup tersepit. - AFP

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/PendudukGazaharapkanperubahandiMesir/Article/index_html

Israel cari sokongan untuk Hosni

BAITULMAQDIS: Israel mengarahkan diplomatnya di Amerika Syarikat, Eropah dan di negara lain untuk menggalakkan negara tuan rumah mereka menyokong rejim Presiden Mesir, Hosni Mubarak.

Akhbar Haaretz melaporkan semalam, rejim Zionis itu memberitahu diplomatnya bahawa adalah penting bagi Barat dan seluruh Timur Tengah untuk mengekalkan kestabilan rejim di Mesir.


“Kerana itu kita mesti mengekang kritikan awam terhadap Presiden Hosni Mubarak,” menurut kandungan mesej itu yang dihantar hujung minggu lalu.

Akhbar berkenaan melaporkan, ia dihantar kepada diplomat di Amerika Syarikat, Kanada, China, Russia dan beberapa negara Eropah.


Seorang jurucakap Kementerian Luar dan jurucakap pejabat Perdana Menteri Israel bagaimanapun enggan mengesah atau menafikan laporan itu ketika disoal oleh AFP.


Rejim Zionis itu sehingga ini tidak banyak mengulas mengenai pemberontakan rakyat Mesir.

Perdana Menteri, Benjamin Netanyahu berkata Ahad lalu, dia mengarahkan menterinya supaya tidak bercakap secara terbuka mengenai perkembangan di negara itu.


Seorang pegawai kanan Israel dipetik oleh Haaretz sebagai berkata, rejim berkenaan tidak selesa dengan kenyataan terbuka yang dibuat oleh pegawai Amerika Syarikat dan Eropah berhubung keadaan yang semakin buruk di Mesir. - AP

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/IsraelcarisokonganuntukHosni/Article/index_html

Sejuta orang akan berarak

KAHERAH: Penunjuk perasaan Mesir semalam menggesa diadakan mogok umum dan ‘perarakan sejuta orang’ di bandar raya ini esok.

Langkah itu bertujuan meningkatkan usaha untuk menggulingkan rejim Presiden Hosni Mubarak.


Seorang penganjur tunjuk perasaan, Eid Mohammed berkata, keputusan untuk mengadakan perarakan itu dibuat malam kelmarin.

“Kami juga mengambil keputusan untuk mengadakan mogok umum yang tarikh akhirnya tidak ditetapkan,” kata Eid.


Mogok itu mulanya dicadangkan oleh pekerja sebuah kilang di Suez Ahad lalu.


“Kami akan menyertai pekerja itu dan memulakan mogok umum sehingga tuntutan kami dipenuhi,” kata seorang lagi penganjur tunjuk perasaan, Mohammed Waked.

Di Medan Tahrir, Kaherah, ribuan penunjuk perasaan berhimpun sepanjang malam dalam usaha memastikan tunjuk perasaan antikerajaan terbesar dalam tempoh tiga dekad berterusan.


Sementara itu, kerajaan mengerahkan semula polis pencegah rusuhan mengawal jalan raya selepas dua hari tidak kelihatan setelah anggota tentera dikerah menangani pemberontakan itu.

Bagaimanapun, sepanjang semalam, tidak ramai anggota polis kelihatan.


Tunjuk perasaan yang diadakan sejak minggu lalu sehingga ini telah menyebabkan sekurang-kurangnya 125 orang terbunuh.


Bagaimanapun, Hosni masih belum menunjukkan tanda-tanda akan berundur.


Dalam pada itu, tentera mengadakan sekatan jalan raya untuk memburu tahanan yang melarikan diri selepas pegawai penjara meninggalkan pos masing-masing.


Antara mereka yang melarikan diri ialah anggota Ikhwanul Muslimin dan pejuang Hamas Palestin.


Sementara itu, tokoh penentang Hosni, Mohamed El Baradei dalam ucapannya kepada penunjuk perasaan meminta mereka bersabar dengan berkata: “Kita di landasan yang betul. Perubahan akan tiba.” - AFP

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Sejutaorangakanberarak/Article/index_html

Luna Maya pengsan di mahkamahLUNA MAYA kelihatan sebak di dalam mahkamah.ARIEL memeluk kekasihnya, Luna Maya sebelum keputusan ke atasnya diumumkan.BEBERAPA anggota sebuah kumpulan penentang Ariel bergaduh dengan peminat penyanyi itu di luar Mahkamah Daerah Bandung semalam.


BANDUNG - Aktres Luna Maya pengsan selepas hakim sebuah mahkamah memutuskan kekasihnya, Ariel Peterpan didapati bersalah oleh Mahkamah Daerah Bandung di sini kerana membuat dan mengedar dua video pornografi, lapor laman berita Liputan6.com semalam.

Dua klip video itu melibatkan Ariel atau nama sebenarnya Nazriel Irham dengan Luna Maya dan bekas kekasihnya, Cut Tari.

Hakim Singgih Budi Prakoso di Mahkamah Daerah Bandung menjatuhkan hukuman hukuman penjara tiga tahun enam bulan dan didenda 250 juta rupiah (RM85,000) ekoran kesalahannya itu.

Klip video itu tersebar pada Jun lalu.

Luna Maya yang memakai baju yang mempunyai tulisan Freedom Ariel itu pada mulanya menangis semasa mendengar hukuman dijatuhkan hakim ke atas Ariel.

Luna Maya kemudian pengsan selepas hukuman ke atas Ariel dijatuhkan dan dia terpaksa dipimpin turun dari tingkat dua Mahkamah Daerah Bandung.

Ariel yang ditemui selepas hukuman itu dijatuhkan tidak banyak mengulas mengenai hukuman yang diterimanya selain menegaskan dia tidak bersalah dan sedang berfikir untuk membuat rayuan.

"Ya nggak (tidak bersalah) lah, dituduh mengedarkan...ya nggaklah (tuduhan itu tidak benar)," kata Ariel. - Agensi

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0201&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_05.htm

Anak beza pendapat dengan Kuan Yew

SINGAPURA - Perdana Menteri Singapura, Lee Hsien Loong menegaskan bahawa perspektifnya terhadap komuniti Islam di Singapura adalah berbeza berbanding apa yang dinyatakan oleh Menteri Mentor (MM) yang juga bapanya, Lee Kuan Yew, lapor laman Channelnewsasia.com kelmarin.

Dalam buku yang berjudul Hard Truths, To keep Singapore Going yang baru-baru ini djual di Singapura, Kuan Yew menyatakan komuniti Islam kelihatan terpisah dengan masyarakat lain.

"MM (Lee Kuan Yew) memberikan pandangan peribadinya di dalam buku. Ia berdasarkan kepada pengalamannya memerhatikan evolusi masyarakat Singapura selama lebih 50 tahun sejak tahun 1950-an, selain melihat masyarakat lain di seluruh dunia," kata Hsien Loong.

Beliau menyatakan bahawa masyarakat Islam telah melakukan sumbangan besar untuk mengukuhkan keharmonian dan integrasi sosial di Singapura.

Perdana Menteri itu berkata demikian sebagai respons kepada reaksi komuniti Islam-Malayu terhadap komen-komen Kuan Yew mengenai mereka dalam buku terbarunya yang bertajuk Hard Truths, To keep Singapore Going.

Komen anak Kuan Yew itu dibuat sehari selepas menteri yang mengendalikan hal ehwal masyarakat Islam di Singapura, Dr. Yaacob Ibrahim menegaskan Singapura merupakan sebuah negara sekular yang menghormati serta melindungi hak-hak orang Islam untuk mengamalkan ajaran agama mereka dan ia yang menjadi asas kepada identiti Singapura.

Menurut Hsien Loong, norma sosial dan agama masyarakat Islam hari ini telah berubah berbanding 50 tahun lalu.

"Jika anda bandingkan masyarakat sekarang dengan apa yang berlaku 50 tahun lalu dan melihat trend sepanjang tempoh tersebut, sememangnya norma-norma sosial dan agama sudah berubah. Cara berpakaian, kesedaran terhadap agama, budaya dan kepatuhan semuanya berubah secara progresif mengikut masa.

"Semua trend ini kita kenal pasti. Tetapi pada masa yang sama, kita sepatutnya berhati-hati supaya ia tidak terus berkembang yang menyebabkan perbezaan berkaitan makanan, pakaian, budaya dan sebagainya itu memisahkan atau mengurangkan ruang persamaan antara kita.

"Saya fikir Muslim Singapura sedar mengenainya dan telah melakukan usaha-usaha khusus untuk mencuba serta membina jambatan yang menghubungkan mereka dengan komuniti-komuniti lain," kata Hsien Loong.

Beliau menyedari komuniti Islam berusaha untuk berintegrasi dengan masyarakat lain di Singapura.

"Wanita Islam mungkin memakai tudung. Tetapi mereka turut mengambil bahagian dalam aktiviti-aktiviti bersama komuniti lain.

Mereka berjabat tangan dan bergambar dengan saya, sama-sama berkumpul dan kita selesa antara satu sama lain. Orang Islam makan makanan halal tetapi di tempat kerja dan ketika mahu keluar untuk makan tengah hari, mereka selesa untuk keluar bersama," tambahnya.

"Pastinya, dalam masyarakat berbilang kaum yang wujud komuniti Islam, sama ada minoriti atau majoriti, semuanya berdepan cabaran untuk berintegrasi ke dalam sebuah negara dan satu komuniti. Kesukaran dan masalah yang timbul di negara-negara lain serta risiko akan kita hadapi di Singapura jika kita tidak endahkan mereka.

"Namun, perspektif saya mengenai apa yang berlaku di Singapura berdasarkan kepada interaksi saya dengan komuniti Melayu, ketua masjid, agama dan pemimpin akar umbi adalah berbeza dengan MM (Kuan Yew)." kata Hsien Loong.

Perdana Menteri itu menegaskan ketika pilihan raya umum bakal berlangsung pada Februari 2012, beliau yakin komuniti Melayu Islam akan mengundi parti yang menjaga kepentingan mereka, sekali gus mengukuhkan keharmonian agama dan kaum di Singapura.

Ketika ditanya adakah beliau sudah mengenal pasti mana-mana calon Melayu untuk kempen pilihan raya akan datang, beliau menyatakan sudah mempunyai beberapa nama, tetapi tidak merancang untuk memperkenalkan mereka pada Ahad nanti. - Agensi

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0201&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm

Harga petrol RON97 naik

Harga petrol RON97 naik 10 sen seliterKUALA LUMPUR - Harga petrol RON97 naik 10 sen menjadi RM2.50 seliter mulai tengah malam tadi, kata Timbalan Presiden Persatuan Penjual Pengusaha Stesen Minyak Malaysia (PDAM), Datuk Zulkifli Mokti.

Beliau berkata, kenaikan itu berlaku akibat peningkatan harga minyak mentah kepada AS$105 setong minggu ini berbanding AS$100 sebelum ini.

"Penggunaan minyak mentah meningkat mendadak di Amerika Syarikat dan Eropah akibat cuaca sejuk melampau di sana sekali gus menimbulkan kebimbangan kekurangan minyak mentah," katanya ketika dihubungi Bernama malam ini.

Zulkifli berkata, harga minyak mentah dunia akan kembali turun sebaik musim panas tiba pada Jun ini dan harga petrol akan kembali stabil pada waktu itu.

Pada 4 Januari lepas, harga RON97, yang diapungkan mengikut pasaran minyak dunia semasa, naik 10 sen menjadikannya RM2.40 seliter. - Bernama


sumber:http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0201&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_03.htm

Hosni rombak Kabinet


IMEJ yang disiarkan stesen televisyen Al-Masriya menunjukkan Kabinet baru mengangkat sumpah di depan Hosni Mubarak di Kaherah semalam.


KAHERAH - Presiden Mesir, Hosni Mubarak semalam melantik bekas Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kaherah, Jeneral Mahmoud Wagdy sebagai Menteri Dalam Negeri sebagai sebahagian daripada usahanya merombak Kabinet yang dipimpinnya selama 30 tahun.

Namun, pelantikan menteri baru serta janji untuk melakukan pembaharuan belum mampu meredakan kemarahan penunjuk perasaan yang mahu beliau berundur.

Rombakan itu turut melibatkan Menteri Dalam Negeri, Habib alAdly yang digantikan dengan Mahmud Wagdi, seorang jeneral tentera.

Kemarahan itu belum reda apabila para penunjuk perasaan semalam merancang mengadakan mogok besar-besaran dan 'perarakan sejuta orang' pada hari ini di Kaherah demi menjatuhkan rejim Hosni.

"Keputusan ini dibuat semalam dan akan ada sejuta penunjuk perasaan berarak pada hari Selasa (hari ini)," jelas salah seorang penganjur tunjuk perasaan, Eid Mohammed.

Mogok pertama dilakukan oleh para pekerja di sebuah kilang di Suez pada Ahad lalu.

"Kami akan menyertai mogok pekerja Suez dan memulakan mogok awam sehinggalah permintaan kami dipenuhi," kata seorang lagi penganjur protes, Mohammed Waked yang merujuk peletakan jawatan Hosni.

Kekacauan di Mesir kini sudah masuk hari ketujuh dan mengorbankan sekurang-kurangnya 125 nyawa.

Beribu-ribu penunjuk perasaan membanjiri Tahrir Square di Kaherah sambil menjerit slogan: Pergi! Kami mahu kamu (Hosni) keluar!" selain menyanyikan lagi kebangsaan Mesir.

Pasukan askar dilihat tidak mengambil sebarang tindakan. Askar-askar dilihat berkongsi teh dan makanan bersama penunjuk perasaan di atas kereta kebal yang diconteng dengan grafiti anti-Hosni.

Askar-askar turut diberi pilihan sama ada memilih Mesir atau Hosni.

Pada peringkat awal kebangkitan rakyat, tidak wujud kumpulan politik pembangkang yang jelas.

Namun semalam, Persaudaraan Muslim menyatakan pihaknya akan cuba untuk membentuk satu jawatankuasa politik dengan bekas penerima anugerah Nobel dan bekas Ketua Pengarah Agensi Tenaga Atom Antarabangsa Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB), Mohamed ElBaradei untuk berbincang dengan pihak tentera berhubung krisis di negara tersebut.

Tunjuk perasaan terbesar dalam sejarah Mesir itu tercetus berikutan kekecewaan rakyatnya terhadap penindasan, korup dan kurangnya amalan demokrasi di bawah pemerintahan Hosni. - Agensi

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0201&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm

Ariel Peterpan dipenjara, denda


ARIEL PETERPAN diiringi oleh polis keluar dari pekarangan Mahkamah Daerah Bandung selepas dijatuhi hukuman semalam.


BANDUNG - Vokalis Ariel Peterpan atau nama sebenarnya Nazriel Irham, dijatuhi hukuman penjara tiga tahun enam bulan dan didenda 250 juta rupiah (RM85,000) atau penjara tiga bulan oleh Mahkamah Daerah Bandung semalam, setelah didapati bersalah membuat dan mengedar video pornografi melibatkan dirinya dengan artis Luna Maya dan Cut Tari.

Keputusan itu dibaca oleh Ketua Majelis Hakim kes itu, Singgih Budi Prakoso pada perbicaraan secara terbuka yang penuh sesak dengan orang ramai serta wartawan. Sebelum ini, perbicaraan diadakan secara tertutup.


LUNA MAYA


Mendengar keputusan itu, beberapa peminat wanita Ariel kelihatan menangis.

Hukuman itu adalah lebih ringan daripada tuntutan pihak pendakwaan pada 6 Januari lepas yang meminta mahkamah menjatuhkan hukuman penjara selama lima tahun terhadap penyanyi itu.


sumber:http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0201&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_01.htm

Pengarah syarikat ditipu RM1.6j

KUANTAN – Seorang pengarah syarikat kerugian RM1.661 juta selepas terpedaya dengan penipuan seorang lelaki yang menyamar sebagai pegawai Unit Perancang Ekonomi Negeri (UPEN) yang menawarkan bantuan bagi mendapatkan empat lokasi tanah di negeri ini.

Modus operandi suspek ialah memperkenalkan diri kepada mangsa lelaki berusia 67 tahun itu dengan menggunakan identiti sebenar Ketua Penolong Setiausaha (Pelaburan) UPEN Pahang, Jumshoiry Novdany Sulaiman.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Pahang, Supritendan Zaini Jass berkata, suspek berjanji akan membantu mangsa mendapatkan empat lokasi tanah apabila dia menyerahkan kepadanya sejumlah wang sebagai pendahuluan.

“Suspek berjanji untuk membantu mangsa mendapatkan tanah seluas 20 hektar di Gebeng, Kuantan, 2,600 hektar di Rompin, 257.2 hektar di Raub dan 424.8 hektar lagi di Lipis,” katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Pahang di sini semalam.

Percaya dengan kata-kata suspek, kata Zaini, mangsa yang ingin membangunkan tanah itu bagi tujuan pertanian dan perlombongan telah menyerahkan wang berjumlah RM1.661 juta kepada suspek.

“Mangsa membayar RM450,500 dalam bentuk empat bank draf atas nama Tabung Amanah Perbadanan Setiausaha Negeri Pahang manakala RM1.21 juta lagi dibayar sebanyak tujuh kali oleh mangsa dalam bentuk wang tunai dengan berjumpa suspek atau wakilnya,” katanya.

Beliau berkata, kali terakhir mangsa bertemu suspek untuk urusan itu ialah pada Jumaat lalu di tempat letak kereta Wisma Seri Pahang di sini.

“Pada pertemuan itu, suspek meminta lagi RM500,000. Bagaimanapun mangsa yang berasa curiga telah ke pejabat UPEN dan bertanya mengenai suspek sebelum mendapati dia tertipu apabila berjumpa dengan Ketua Penolong Setiausaha UPEN sebenar,” katanya.

Zaini berkata, susulan itu, mangsa telah membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Kuantan pada hari sama dan polis kini mencari tiga lelaki iaitu Mohd. Nazrul Izad Mohd. Arshad, 32, Syed Saharuddin Syed Abd. Hamid, 42 dan Syed Mohammad Faiz Syed Azemant, 24, bagi membantu siasatan.

Beliau berkata, orang ramai yang mempunyai maklumat berkaitan kes itu juga diminta menghubungi Pegawai Penyiasat, Inspektor Mohd Razif di IPD Kuantan menerusi talian 09-513 2222 sambungan 225.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0201&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_08.htm

Jurutera perunding didakwa


WAN Manan diiringi keluar dari Mahkamah Sesyen Kuala Terengganu semalam.


KUALA TERENGGANU – Seorang jurutera perunding dihadapkan di Mahkamah Sesyen di sini semalam atas tuduhan menipu sebagai pemeriksa yang diiktiraf untuk melakukan kerja pemeriksaan terhadap reka bentuk bumbung Stadium Sultan Mizan, Gong Badak.

Wan Manan Wan Ali, 51, mengaku tidak bersalah dan mohon dibicarakan selepas kesnya disebut di hadapan Hakim M. Bakri Abd. Majid.

Kes tersebut dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya dari Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Syafinas Shabudin manakala tertuduh diwakili peguam, Wan Zainuddin Wan Musa.

Mengikut kertas pertuduhan, Wan Manan di antara 15 Januari hingga 29 Mac 2009 dengan curangnya menipu dan berpura-pura sebagai checker yang diiktiraf mengeluarkan dokumen bertarikh 15 Januari 2009.

Dokumen tersebut iaitu The main roof truss system and its associated work ialah sebagai cadangan untuk membina dan menyiapkan bumbung stadium utama di Kompleks Sukan Negeri di Gong Badak.

Ia diserahkan kepada Rosli Zainal, Pengarah Jabatan Kerja Raya (JKR) ketika itu di mana tertuduh memberi pandangan dan menandatangani dokumen itu untuk memperdaya Rosli dan Bekas Setiausaha Kerajaan Negeri, Mokhtar Nong supaya mempercayai bahawa dia adalah checker yang diiktiraf.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0201&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_07.htm

Lari selepas dibebaskan


SAZALI berlari keluar selepas dilepas dan dibebaskan daripada tuduhan memiliki kanabis di Mahkamah Tinggi Alor Setar semalam.


ALOR SETAR - Seorang pemandu lori sebuah syarikat kurier bergegas berlari seribu sebaik Mahkamah Tinggi di sini semalam melepas dan membebaskannya daripada tuduhan mengedar kanabis, setahun lalu.

Tertuduh, Sazali Salleh, 38, yang memakai baju T berwarna kuning dan seluar sukan kelabu menekup muka dengan kedua-dua belah tangan sebaik hakim, Datuk Mohd. Azman Husin membacakan keputusan tersebut.

Dia yang berasal dari Sungai Petani sebelum itu bersalaman dengan anggota polis yang mengiringinya dan bergegas keluar dari bilik mahkamah tanpa sempat berjumpa dengan ahli keluarganya yang berada di galeri awam.

Sazali kemudian dilihat berlari ke arah kawasan rumah kedai dan sawah yang terletak kira-kira 100 meter dari kompleks mahkamah sebelum hilang daripada pandangan.

Tindakan itu sekali gus mengejutkan ramai yang berada di pekarangan mahkamah untuk mengikuti keputusan kes tersebut.

Sepanjang prosiding berlangsung sejak 23 Januari lalu, seramai lima orang saksi pendakwaan telah dipanggil untuk memberi keterangan berhubung kes tersebut.

Mohd. Azman dalam keputusannya menyatakan bahawa pertuduhan pendakwaan tidak lengkap dan terdapat kesilapan teknikal disebabkan kecuaian polis selain keterangan mereka selaku saksi pendakwaan juga menimbulkan keraguan.

Beliau juga hairan dengan kegagalan 15 anggota polis berpakaian preman untuk memberkas rakan Sazali yang dikenali sebagai Din selain tidak memperoleh butir- butir peribadi lelaki itu.

"Disebabkan pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie, tertuduh dilepas dan dibebaskan tanpa dipanggil bela diri, namun tertakluk kepada rayuan (pihak pendakwaan)," katanya.

Mengikut kertas pertuduhan, Sazali bersama seorang lagi yang masih bebas dididakwa mengedar dadah kanabis seberat 903.5 gram pada pukul 11.30 pagi, 15 Februari 2009 di hadapan rumah Lot 92, Lorong 13, Taman Bakar Arang, Sungai Petani.

Bagi kesalahan itu, dia dituduh mengikut Seksyen 39B(1)(a) Akta Dadah Berbahaya yang dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman mati mandatori jika sabit kesalahan.

Sazali diberkas bersama kanabis oleh sepasukan 15 anggota polis yang menahan lori dinaikinya bersama seorang rakan tetapi lelaki itu dapat melarikan diri ketika kejadian.

Timbalan Pendakwa Raya, Norhayati Ibrahim berkata, beliau akan membuat rayuan kepada Mahkamah Rayuan dalam tempoh 14 hari.

Sazali diwakili oleh peguam, Rahmatulah Baharudeen.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0201&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_06.htm

Cairo braces for mammoth march as Israel defends Mubarak

Agencies

CAIRO, Feb 1: Tens of thousands of protesters are currently gathered in central Cairo for the seventh day, calling for a general strike and demanding President Hosni Mubarak to step down. They are expected to march to the presidential palace later today.

The crowd gathered in Tahrir Square and several other key locations despite heavy military presence in Cairo. Protesters have also called for a general strike on Monday.

While President Mubarak has promised economic and political reforms, protesters remain defiant and say they will not give up until Mubarak steps down.

At least 150 people have lost their lives and thousands more have sustained injuries over the past week.

A protester was killed in Cairo's Tahrir Square on Monday after a bullet fired by security forces hit his head, a Press TV correspondent reported.

Million-Man March

Several Egyptian political groups and peace activists have called for a million-man march in Cairo as President Mubarak refuses to step down from power.

The rally planned for Tuesday will mark a week since the start of the biggest anti-government protests in Egypt.

Western countries urged to stop supporting Mubarak

The Muslim Brotherhood has condemned the United Nations and Western countries for failing to take action against the government crackdown on protesters and the killing of civilians.

The United States has called for political reform in Egypt. US President Barack Obama and Secretary of State Hillary Clinton have both demanded an orderly transition to a more politically open Egypt.

They have, however, stopped short of urging their long-time ally, Mubarak, to heed calls by protesters to resign.

The United States has also rejected reports of cutting aid to Mubarak's regime over its crackdown on protesters. The US gives about one and a half billion dollars a year to Egypt, most of which is in military aid.

According to reports, thousands of protesters have chanted anti-US slogans and burnt effigies of President Obama in Cairo, Alexandria and Suez over the past days.

Mubarak appoints pro-Israeli VP

The Egyptian president has appointed military intelligence chief Omar Suleiman, who has good relations with Israel, as his new vice president.

This is while Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu is set to discuss the uprising in Egypt with his security cabinet.

Mubarak has sworn in a new Egyptian cabinet led by Prime Minister Ahmed Shafiq. The cabinet comprises a largely unchanged lineup.

However, the widely disdained interior minister Habib al-Adly is absent. Adly's dismissal was one of the protesters' demands who have also demanded the ouster of Mubarak.

The finance and culture ministers of the previous cabinet as well as the Egyptian business tycoons are not among the new ministers either.

Egyptians view the close proximity of business tycoons to the government as a sign of corruption.

Israel fears another Islamic revolution like Iran

Reports suggest Israel is trying to convince its allies to support the embattled Egyptian ruler.

The Israeli Foreign Ministry has issued a directive to its ambassadors to the US, China, Russia, Canada and several European countries rally support for Mubarak.

The diplomats have been told to emphasize the importance of Egypt's stability to their host countries and ask them to curb criticism of President Mubarak.

At a news conference alongside Angela Merkel, the German chancellor (left), on Monday in Jerusalem, Israeli prime minister Benjamin Netanyahu said Egypt could wind up with a radical Islamic regime as in Iran.

He hoped Israel's three-decade-old peace treaty with Egypt would survive any changes that were taking place.

Israel allows Egyptian troops

Israeli officials said Monday that they have agreed to let Egypt move several hundred troops into the Sinai Peninsula for the first time since the countries reached peace three decades ago.

With street protests threatening the Egyptian regime, the officials say that Israel allowed the Egyptian army to move two battalions - about 800 soldiers - into Sinai on Sunday. The officials said the troops were based in the Sharm el-Sheikh area on Sinai's southern tip, far from Israel.

Now, as the unrest in Egypt has spread, Israeli officials have grown increasingly concerned about the stability of their southern neighbor. They are especially worried that Palestinian militants could take advantage of the unrest to smuggle weapons into the Gaza Strip through tunnels under the Egypt-Gaza border.

Egypt has been engulfed in one of its worst political crises in decades. Many people around the world have shown solidarity with Egyptians in their uprising against the Mubarak government.

http://en.harakahdaily.net/index.php?option=com_content&view=article&id=2189:cairo-braces-for-mammoth-march-as-israel-defends-mubarak&catid=36:headline&Itemid=70

The Muslim Brotherhood: The Future of Egypt?

WASHINGTON, DC – As protests in Cairo continue, attention has turned to the Muslim Brotherhood, the 83-year-old Islamist opposition group. Members of the long-suppressed organization have recently been arrested in the protests. The opinions of the Muslim Brotherhood are vast and varied, as beliefs that the group's sole motivation is to oust President Mubarak and bring peace to the country are contradicted by proclamations that the Brotherhood plans to take over Egypt and create an anti-American state. Here is a sampling of the current discussion and the questions everyone is asking.

  • What Is the Brotherhood's Role in the Protests? Cara Parks at the Huffington Post attempts to break down who exactly the Muslim Brotherhood is and what role it plays in the current protests. Founded in 1928 and suppressed in Egypt since 1952, the Muslim Brotherhood is known both for its support of democracy and its criticism of American foreign policy. In the protests currently ravaging Cairo, Parks writes, the Brotherhood's role is minimal. She cites news reports crediting Egypt's youth for the uprising. Still, members of the group have been arrested during the protests, as "the Egyptian government has warned protestors of the group's 'hidden agenda'." But, Parks points out, Nobel laureate Mohamad ElBaradei insists "the Mubarak government uses its Islamist opposition as an excuse for authoritarian rule."
  • Are They Violent? "For most of its existence in Egypt, the Muslim Brotherhood has refrained from violence against the state. It is not the organization of radical jihadists that it is sometimes made out to be. But its caution in dealing with Mubarak has made it appear recently that it is more concerned with protecting itself than with improving the nation," writes Will Englund at The Washington Post. Still, "the groups running the demonstrations have organized a committee of 10 to deal with the government; the Muslim Brotherhood is included. When its eight regional directors were arrested last week, it chose not to mobilize in their defense so as not to distract from the main goal--the departure of Mubarak."
  • Are They a Threat to the U.S.? Think Progress writer Tonya Somanader scoffs at the purported threat of the Muslim Brotherhood in Egypt, calling it the Republican hardliners' "delusion-du-jour." She writes that Representative Thaddeus McCotter and UN Ambassador John Bolton are among many in the U.S. who believe "the result of this pro-democracy movement will be the enfranchisement of the Muslim Brotherhood and other anti-American 'jihadist nutjobs.'" She cites Dr. Mohamed ElBaradei's appearance on Fareek Zakaria's CNN show in which he denounced such assertions as "a myth perpetuated and sold by the Mubarak regime," insisting that the religiously conservative group is a minority in Egypt, but has a lot of credit because they are interested in a secular state. Somanader affirms ElBaradei's comments by writing that the Muslim Brotherhood has moved away from its past violence and, now peaceful, is the largest opposition group to the Egyptian government.
Now allied with legal Egyptian political groups and tied to Egyptian professional unions, university campuses, and social welfare programs, the Brotherhood is a “peaceful” group that “could draw moderate Muslims who identify with [its] ideology to participate in electoral politics, thereby isolating violent jihadis.” Indeed, the Brotherhood denounced a recent terrorist attack in Egypt as a “cowardly act” and is not on the U.S. State Department’s terrorist list....Though banned by Mubarak’s regime from participating in parliamentary elections, the Brotherhood has 17 supportive representatives in the Egyptian Parliament and is supporting ElBaradei’s leadership role in forming a new government without Mubarak.

  • What Would a Muslim Brotherhood-Run Egypt Mean for Israel? The Israeli government fears that an Egypt run by the Muslim Brotherhood will mean "not only a stronger Islamist force in Gaza but also in the West Bank, currently run by the Fatah-dominated Palestinian Authority, as well as in Jordan, meaning Israel would feel surrounded in a way it has not in decades," writes the New York Times's Ethan Bronner from Jerusalem.
    According to Bronner, the Muslim Brotherhood, which has ties to Hamas, is the "best-organized political force in Egypt." If in charge of the country, the group could be expected to turn Egypt's long held alliance with Israel into a hostile relationship and "quite likely stop in its tracks any further Israeli talk of peace negotiations with the Palestinians."
  • Is the Brotherhood Being Disingenuous? At The Daily Beast, Leslie Gelb warns strongly against believing the Muslim Brotherhood's assertion that they are "misunderstood Islamic democrats" and that having the group in power "would be calamitous for US security." He explains why:
The MB supports Hamas and other terrorist groups, makes friendly noises to Iranian dictators and torturers, would be uncertain landlords of the critical Suez Canal, and opposes the Egyptian-Israeli agreement of 1979, widely regarded as the foundation of peace in the Mideast. Above all, the MB would endanger counterterrorism efforts in the region and worldwide. That is a very big deal.

It would be delusory to take the MB's democratic protestations at face value. Look at who their friends are—like Hamas.The real danger is that our experts, pundits and professors will talk the Arab and American worlds into believing we can all trust the MB. And that's dangerous because, outside of the government, the MB is the only organized political force, the only group capable of taking power. And if they do gain control, it's going to be almost impossible for the people to take it back. Just look at Iran.

  • Will the Muslim Brotherhood Prove to Be Egypt's Version of Ayatollah Khomeini? Haaretz.com reports that the Muslim Brotherhood is working with Mohammed ElBaradei to form a national unity government, excluding President Mubarak's National Democratic Party. To some, like Don Surber, this is evidence that the results of the current uprising in Egypt will look like Iran's 1979 revolution. At his Daily Mail blog, Surber writes that if he were the president, he would bring home all of his ambassadors now. "Revolutions are dangerous, and the post-revolutionary period is often autocratic," he writes. "Pray for Egypt." Many who fear Egypt's revolution will turn out like Irans, envision the Muslim Brotherhood as the post-revolutionary autocratic regime. At The American Spectator, Hal G.P. Colebatch suggests that, "in the endless, dusty, jerry-built tower-blocks ringing Cairo, the Muslim Brotherhood is watching and waiting to seize its chance."

  • http://news.yahoo.com/s/atlantic/20110131/cm_atlantic/themuslimbrotherhoodthefutureofegypt6780

GAMIS dakwa PTPTN, JPA lewat salur wang

Feb 1, 11 1:11pm

Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (GAMIS) mendakwa wang pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) dan biasiswa Jabatan Perkhidmat Awam (JPA) terlalu lewat disalurkan kepada pelajar pada sesi kali ini.

Pengerusi majlis ekonominya, Abdul Rauf Othman berkata kelewatan itu memberi kesan yang buruk kepada pelajar kerana terpaksa berhutang dengan pihak universiti.

Manakala pihak universiti pula, katanya, menuntut mahasiswa untuk menjelaskan hutang sebelum dibenarkan membuat pendaftaran subjek.

"Apa yang jelas, mahasiswa tidak mampu untuk membayar yuran tersebut tanpa bantuan pinjaman daripada PTPTN dan JPA, lebih-lebih lagi bagi mereka yang berada di kampus besar di sekitar Lembah Kelang yang kos hidupnya begitu tinggi.

"Keadaan ini seterusnya akan memangsakan mahasiswa kerana terpaksa bersusah payah mencari inisiatif lain bagi menanggung kos pengajian dan sara hidup di IPT," kata Abdul Rauf dalam satu kenyataan.

Keadaan itu juga, katanya, boleh melumpuhkan semangat dan perjuangan mahasiswa yang sentiasa dicanangkan sebagai pelapis masa depan negara.

"Melewatkan bayaran pinjaman PTPTN dan JPA nyata memberikan kesan, bukan setakat kepada aktiviti akademik mahasiswa di kampus, bahkan turut menjejaskan aktiviti mereka apabila berada di lapangan ummah," katanya.

Menurutnya lagi, bantuan biasiswa JPA secara keseluruhannya akan diberikan pada pertengahan bulan Februari manakala bantuan pinjaman PTPTN pula akan disalurkan kepada mahasiswa secara berperingkat.

Abdul Rauf mendakwa, antara alasan kelewatan itu berpunca daripada peruntukan wang tahun 2011 untuk pembayaran biasiswa pelajar IPT di dalam dan luar negara masih belum diterima oleh pihak JPA.

Manakala kelewatan kemasukan pinjaman PTPTN pula, dakwanya, adalah disebabkan oleh masalah teknikal yang tidak dijangka berlaku pada data pengesahan status pelajar.

http://malaysiakini.com/news/155055

Mengapa PAS tewas di Tenang

Mengapa PAS tewas di Tenang
Kuek Ser Kuang Keng & Regina Lee
Feb 1, 11
11:17am

Banyak yang telah diperkatakan berhubung pilihan raya kecil DUN Tenang sebagai pentas ujian bagi BN untuk mengadakan pilihan raya umum mengejut.

Ini berdasarkan komposisi kaum di kerusi campuran itu yang menjadi contoh tipikal kepada kerusi-kerusi yang dipertandingkan di di Semenanjung Malaysia.

azlanNamun, persoalannya apakah kemenangan BN dengan majoriti 3,707 undi ini menjadi petunjuk bahawa sentimen pengundi telahpun kembali memihak kepada parti pemerintah itu? Jawapannya, ya dan tidak.

Kejadian hujan lebat dan banjir yang tidak dijangka, disifatkan warga setempat sebagai peristiwa yang lebih buruk daripada bah besar pada 2006 – banyak menjejaskan pusat-pusat pengundian di kawasan majoriti Cina.

Keadaan ini memberi kesan kepada ukuran sebenar bagi sokongan terhadap BN mahupun kepada Pakatan Rakyat, di mana peratus keluar mengundi di sesetengah kawasan adalah serendah 55 peratus seperti di Bandar Labis Tengah yang mempunyai 95 peratus pengundi Cina

Hujan dan bah tersebut juga menjadi sebab peratus keluar mengundi yang turun sehingga 66 peratus berbanding 73.52 peratus pada pilihan raya umum 2008. Hujan lebat turun sebelum pusat mengundi dibuka pada 8 pagi.

Menurut setiausaha publisiti DAP Tony Pua, peratus keluar mengundi di kalangan pengundi Cina dan India turun mendadak – di antara 23 dan 39 peratus bagi pengundi Cina dan lebih mengejutkan penurunan sebanyak 54 peratus di kalangan pengundi Cina.

Bagaimanapun, peratus keluar mengundi bagai pengundi Melayu menyaksikan peningkatan sebanyak dua peratus kepada 81 peratus.


[Baca berita penuh]

http://malaysiakini.com/news/155038

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...