There was an error in this gadget

Tuesday, September 6, 2011

Siswa anggap kenyataan Mat Sabu isu kecil

Sep 5, 11 1:25pm

Perkumpulan mahasiswa menganggap isu sekitar kontroversi ucapan Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu yang dikatakan pro-komunis sebagai isu kecil berbanding perbahasan berkaitan sejarah Malaysia sendiri.

"Bagi mahasiswa, kenyataan Mat Sabu merupakan isu yang sangat kecil berbanding isu sejarah Malaysia yang selama ini penuh misteri dengan fakta-fakta yang sama ada tersembunyi atau disembunyi," kata Pengerusi Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) Ahmad Syukri Ab Razab.

bukit kepong the movie 060905 jins shamsuddin with bren gunEnggan mengulas kenyataan Mohamad secara langsung, Ahmad Syukri berkata pelbagai pihak berhak mengeluarkan pandangan selagi disokong fakta dan tidak berbaur fitnah.

Bagaimanapun, tambah Ahmad Syukri, kenyataan Mohamad secara tidak langsung membangkitkan semula perbincangan mengenai sejarah Malaysia yang kurang diberi perhatian akibat kekalutan politik akhir-akhir ini.

"Mat Sabu bukan satu-satunya tokoh yang mempersoalkan mengenai keabsahan penceritaan sejarah secara formal dalam silibus pendidikan Malaysia, namum sebelum ini ramai lagi tokoh yang telah menghuraikan mengenai kekurangan fakta yang terdapat dalam sejarah kemerdekaan negara," katanya.

psm indepence forum 300807 fahmi rezaAhmad Syukri berkata, terdapat beberapa versi lain berhubung sejarah prakemerdekaan yang seperti dalam filem 10 Tahun Sebelum Merdeka karya Fahmi Reza (kanan) dan kajian pensyarah Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

"Mahasiswa beranggapan perkembangan semasa ini amat sihat bagi menghasilkan rakyat yang lebih peka sejarah sekali gus mengenali Malaysia dalam erti kata yang sebenar.

"Tidak ada sebab untuk kerajaan berasa khuatir dengan perkembangan semasa ini sekiranya kerajaan benar-benar jujur dengan sejarah yang selama ini dihidangkan kepada rakyat," katanya dalam kenyataan hari ini.

Dalam perkembangan berkaitan, Ahmad Syukri berkata, bagi menyemarakkan perbincangan sejarah bersempena sambutan ke-54 kemerdekaan, SMM akan menganjurkan forum membincangkan
perjalanan kemerdekaan berdasarkan sudut pandangan berbeza pada 16 September ini.

Katanya, forum berjudul "Di Sebalik Tabir Kemerdekaan" akan menyentuh idea Perlembagaan Rakyat - cadangan perlembagaan alternatif yang pernah menjadi usul penting Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM).http://malaysiakini.com/news/174853

DAP: Beribu-ribu pengundi tiada data di JPN, SPR

Sep 5, 11 7:23pm

DAP Johor hari ini mendakwa, beribu-ribu pengundi dalam kawasan parlimen Ledang yang bukan sahaja tidak mempunyai data lengkap, malah tidak mempunyai apa-apa rekod dalam pengkalan data Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mahupun Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

Jumlah itu termasuk 417 pengundi dengan nama yang didakwa tidak terdapat dalam pengkalan data JPN.

Masalah ini didedahkan dalam sidang media di Muar hari ini oleh ahli parlimen Bakri, Er Teck Hwa yang ditemani setiausaha DAP Johor, Tan Chen Choon dan ketua pemudanya Ee Chin Li.

Perkara itu dikesan dalam daftar pemilih bagi kawasan Ledang yang mempunyai kira-kira 6,000 pengundi.

Satu jawatankuasa yang dibentuk DAP Johor itu antara lainnya menemui:

  • Sejumlah 1,824 pengundi tiada dalam rekod dalam talian SPR dan JPN.
  • Seorang pengundi dengan status penduduk tetap dikesan dalam pengkalan data JPN.
  • Sejumlah 2,195 pengundi tiada alamat dalam pengkalan data SPR.
  • Alamat bagi sejumlah 35,064 atau 59.14 peratus daripada pengundi berkenaan tidak lengkap.
  • Sejumlah 417 pengundi hanya disenaraikan dengan nombor MyKad dalam pengkalan data JPN – tanpa nama.
  • Sejumlah 6,700 pengundi tidak mempunyai rekod dalam pengkalan data JPN. Mereka hanya disenaraikan dengan kategori "tiada permohonan" atau "nombor tidak sah."

[Baca berita penuh]http://malaysiakini.com/news/174915

'Perbalahan dalam BN tak jejas peluang dalam p'raya'

S Pathmawathy
Sep 5, 11
7:00pm

Ketegangan yang timbul di kalangan pemimpin BN Melaka tidak akan menjejaskan peluang parti itu dalam pilihan raya umum akan datang, menurut beberapa orang pemimpin kanannya.

Antaranya setiausaha agung Gerakan, Teng Chang Yeow yang berpendapat bahawa keputusan pilihan raya biasanya "hanya terkesan daripada isu di luar kawasan."

Teng sebelum ini membuat kritikan keras ke atas Datuk Seri Mohd Ali Rustam, ekoran kenyataan ketua menteri Melaka itu berhubung calon yang perlu diletakkan ke atas kawasan DUN Bachang dalam pilihan raya selepas ini.

Katanya, hanya calon yang "boleh menang" sahaja perlu diberi peluang bagi memenangi kerusi tersebut yang gagal diraih Gerakan dalam pilihan raya umum tahun 1999 dan 2008.

Teng dalam satu surat terbuka dua hari lalu menyebut, kenyataan Mohd Ali itu seolah-olah satu ugutan dan menguatkan lagi spekulasi bahawa pilihan raya umum mungkin akan dijalankan pada hujung 2011 atau pada awal tahun depan.

Katanya, beliau berasa "meluat" dengan tindakan sesetengah pemimpin dalam Gerakan Melaka yang mengutuk pemimpin parti itu ketika berada di hadapan Mohd Ali.

"Saya mahu beri amaran kepada orang ini supaya tidak memburuk-burukkan pemimpin Gerakan Melaka demi kepentingan mereka.

Katanya lagi, individu berkenaan hanyalah kumpulan yang kecewa kerana tidak dipertimbang sebagai calon untuk bertanding dalam pilihan raya umum akan datang.

[Baca berita penuh]


http://malaysiakini.com/news/174910

Lebih 2.3 juta pekerja asing, PATI daftar 6P

Sep 5, 11 7:06pm

Seramai 2,320,034 orang pekerja asing dan pendatang asing tanpa izin (PATI) telah mendaftar untuk Program 6P setelah berakhirnya proses pendaftaran melalui sistem biometrik pada 31 Ogos lepas.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein (bawah) berkata jumlah itu meliputi seramai 1,016,908 pekerja asing sah dan seramai 1,303,126 PATI.

NONE"Ini menunjukkan satu angka dan jumlah yang begitu besar.Jumlah ini tidak termasuk yang enggan mendaftarkan diri, tidak termasuk pembantu rumah, tidak termasuk pelarian dan di Sabah dan Sarawak.

"Kalau kita tidak ambil tindakan, kita tidak lalui proses 6P, maka masalah ini akan lebih berat pada masa akan datang," katanya kepada pemberita di Putrajaya hari ini.

Hishammuddin berkata rakyat dari beberapa negara didaPATI lebih ramai menjadi PATI berbanding pekerja yang sah terutamanya Indonesia iaitu jumlah PATI seramai 640,609 berbanding pekerja sah seramai 405,312 diikuti Bangladesh 267,803 PATI dan hanya 132,897 pekerja sah.

Bagaimanapun jumlah pekerja sah dari Nepal lebih tinggi iaitu sebanyak 221,617 berbanding seramai 33,437 PATI, kata beliau.

Ditanya sekiranya terdapat PATI dan pekerja asing yang ingin mendaftar selepas tempoh pendaftaran berakhir, beliau berkata mereka masih boleh mendaftar dengan Jabatan Imigresen atau agen yang dilantik.

"Mereka boleh (mendaftar) tetapi kami tidak boleh putuskan statusnya," kata beliau.

NONESementara itu Hishammuddin berkata tarikh bermulanya proses Pemutihan yang merupakan komponen kedua Program 6P akan bergantung kepada keputusan mesyuarat Jawatankuasa Kabinet Mengenai Pekerja Asing dan Pendatang Asing Tanpa Izin yang akan dipengerusikan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin pada 3 Oktober depan.

Dalam perkembangan lain, Hishammuddin berkata keputusan Mahkamah Tinggi Australia pada 31 Ogos lepas yang tidak membenarkan pemohon suaka dari Australia ke Malaysia, tidak terlalu memberi kesan kepada Malaysia.

"Cuma keputusan mahkamah baru-baru ini tidak memihak kepada kerajaan Australia tetapi bagi saya agenda kita masih akan kita teruskan dan saya sentiasa berhubung rapat dengan rakan sejawatan dari Australia," katanya.

Pada 25 Julai lepas Malaysia dan Australia menandatangani perjanjian bersejarah bagi pertukaran pelarian dan pemohon suaka di antara kedua-dua negara untuk pertukaran 4,000 pelarian dan pemohon suaka di Malaysia dengan 800 orang dari Australia dalam tempoh empat tahun.

--Bernamahttp://malaysiakini.com/news/174912

Pemimpin LDP boikot rumah terbuka KM Sabah?

Sep 5, 11 3:11pm

Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Sabah Datuk Seri Salleh Tun Said Keruak hairan kenapa pemimpin-pemimpin kanan Parti Liberal Demokratik (LDP) tidak menghadiri Rumah Terbuka Aidilfitri Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman dan kabinet negeri di Kompleks Sukan Likas, Kota Kinabalu baru-baru ini.

Katanya lebih menghairankan apabila pemimpin kanan parti itu dapat pula menghadiri rumah terbuka Aidilfitri di Istana Negeri dan rumah terbuka Naib Presiden Umno Datuk Seri Mohd Shafie Apdal yang jauh di Semporna, kemudian bersama-sama ke Papar menghadiri rumah terbuka Adun Pantai Manis Datuk Abdul Rahim Ismail.

"Adakah mereka ini terlalu sibuk dengan komitmen lain atau sengaja boikot acara Ketua Menteri dan kerajaan negeri. Kalaulah sengaja boikot, ia sesuatu yang amat mendukacitakan kerana tidak memberi penghormatan kepada Ketua Menteri dan Kabinet Negeri," katanya.

Salleh yang juga speaker Dewan Undangan Negeri Sabah berkata demikian ketika ditemui pada majlis Rumah Terbuka Aidilfitrinya di Bangunan Dewan Undangan Negeri di Kota Kinabalu, hari ini.

Pada sambutan hari pertama Aidilfitri lepas, Presiden LDP Datuk VK Liew menghadiri rumah terbuka di Istana Negeri, tetapi keesokan harinya tidak kelihatan kelibat pemimpin kanan LDP termasuk presidennya pada rumah terbuka Aidilfitri Ketua Menteri dan Jemaah Menteri di Kompleks Sukan Likas.

Namun, pada hari ketiga Aidilfitri, Liew dan pemimpinnya menghadiri rumah terbuka Aidilfitri Shafie di Semporna dan keesokan harinya pula bersama-sama menghadiri rumah terbuka Rahim di Papar.

Salleh yang juga Ketua Umno Bahagian Kota Belud berkata ketidakhadiran pemimpin kanan LDP pada rumah terbuka Ketua Menteri dan Jemaah Menteri itu menjadi bualan rakan-rakan komponen BN kerana ia seolah-olah tidak menghormati Musa dan pimpinan negeri.

"Malahan, ia disifatkan seperti tidak mempunyai semangat kekeluargaan BN sebagaimana sepatutnya dijunjung oleh setiap parti komponen terutama dalam konteks 1Malaysia," katanya.

--Bernamahttp://malaysiakini.com/news/174866

Pemimpin LDP boikot rumah terbuka KM Sabah?

Pemimpin LDP boikot rumah terbuka KM Sabah?

Soalan untuk renungan anak pasca merdeka

Soalan untuk renungan anak pasca merdeka
Tongkat Bahaman
Sep 4, 11
6:14pm

1. Benarkah Umno tidak pernah berperang dengan British dan pemimpinnya hanya berunding untuk mendapat kemerdekaan. Jadi Tunku adalah perunding atau pejuang?

2. Sebelum merdeka British begitu terancam dengan PKM selepas merdeka Umno pula, walaupun sudah berdamai (1989) tetapi tetap gelabah. Apakah mereka bimbang mengenai hakikat sejarah yang akan terbongkar?

NONE3. Benarkah ramai tentera British telah menjadi korban gerila Tentera Pembebasan Rakyat Malaya (TPRM) yang terdiri dari seluruh bangsa rakyat Malaya yang bergabung tenaga bersama PKM?

4. Bilakah semboyan merdeka bermula dan siapakah pemulanya?

5. Benarkah ramai perajurit TPRM juga telah terkorban menentang tentera penjajah Inggeris sejak darurat 1948 hinggalah merdeka. Apakah maksud pernyataan ini?

6. Kalau merdeka tanpa pertumpahan darah kenapa begitu ramai nama-nama askar Inggeris yang yang mati direkodkan di tugu negara kita. Kenapa mereka mati? Mempertahankan siapa - tanah jajahan atau rakyat Malaya?

7. Benarkah Darurat 1948 adalah perang terhadap rakyat yang berjuang bersemboyankan merdeka. Mereka ditangkap, dipenjara dan dibunuh yang terlepas menyusup ke hutan bergerila membentuk TPRM.

8. Akta Darurat 1948 adalah demi keselamatan negara atau keselamatan imperialis Inggeris di Malaya?

NONE9. Benarkah darurat 1948 ini diisytiharkan sesudah kuasa penjajah Inggeris melihat PKMM, AWAS, API, PKM, BATAS, Kesatuan Buruh dan lain-lain telah berjaya mengumpulkan berjuta rakyat Malaya di bawah PUTERA-AMCJA untuk mengusulkan negara merdeka berpelembagaan.

10. Benarkah darurat 1948 diistiharkan bagi mengekang tekanan dan suara merdeka di bawah PUTERA-AMCJA pelbagai kaum rakyat Malaya ketika itu.

11. Benarkah HARTAL yang dilancarkan pada 1948 adalah antara penyebab kuasa imperialis Inggeris melancarkan akta darurat 1948… dan kenapa?

12. Siapakah yang sebenarnya dalam keadaan darurat – imperialis Inggeris atau rakyat kerana kebangkitan seluruh rakyat ketika itu?

13. Benarkah akta ini adalah muslihat untuk British tidak mengisytiharkan perang sedangkan ia suatu perang terhadap rakyat yang berjuang menuntut Merdeka dengan membawa masuk 400,000 tentera dari tanah-tanah jajahannya ke Malaya ?

14. Kerana akta ini ramai pemimpin PKMM, AWAS, API serta lain-lain parti yang berjuang untuk menuntut merdeka telah bersama PKM dan berjuang dengan senjata menentang Inggeris dan kenapa ?

15. Jika mereka tidak memilih hutan dan gerila apakah pilihan yang ada untuk mereka kerana seluruh parti-parti progresif telah diharamkan. Apakah mereka perlu memilih rumah pasung Inggeris (balai polis), penjara atau tali gantung (Umno sahaja yang tidak diharamkan ketika itu kerana ia ditaja oleh British).

16. Kenapa perang dalam negeri terus berlangsung selepas merdeka. Bukankah ini antara syarat yang dikenakan Inggeris untuk merundingkan kemerdekaan? Apakah signifikan syarat ini? Tidakkah untuk memberi masa kepada British bagi mengelak “premature withdrawal” dan apakah signifikannya terhadap soal perniagaan senjata jangka panjangke Malaya oleh British serta kepentingan mempertahankan harta mereka (kolonial) yang masih ada?

tunku abdul rahman merdeka declaration 26100417. Benarkah Inggeris memberi kemerdekaan kepada Malaya kerana mereka hormat orang Melayu yang mereka pernah tulis sebagai bangsa yang tinggal di atas pokok (1786) atau kerana mereka sudah tidak dapat tahan terhadap ribuan serangan bertubi-tubi dari gerila PKM yang menyebabkan beribu-ribu askarnya cedera dan terkorban.

18. Setujukah kalau kita katakan bahawa kita hanya ada sebelah buku sejarah iaitu versi Umno sedangkan Inggeris mempunyai buku sejarah tentang negara kita yang lebih lengkap yang tersimpan di London.

19. Bolehkah wira-wira Melayu silam seperti Tok Janggut, Datuk Bahaman, Mat Kilau, Datuk Sagor, Datuk Maharajalela dan yang lainnya yang dituduh oleh British sebagai pengganas itu diterima sebahagian dari pejuang kemerdekaan.

20. Benarkah pada tahun 1948 Umno hanya sebuah parti (gerombolan) kecil minoriti seperti PERKASA hari ini ?

21. Kenapa semboyan Umno adalah hidup Melayu dan bukan Merdeka, adakah ini kerana mereka pada awalnya memperlekehkan gerakan untuk merdeka atau takut atau ingin mengambil hati Inggeris?

22. Kenapa rundingan Baling 1955 gagal. Tidakkah Tunku di bawah tekanan David Marshallyang merancang untuk menggagalkan rundingan ini? [Said Zahari (17 tahun pernah merengkok dalam penjara) Ketua Pengarang Utusan Melayu ketika itu - adalah penulis cerita ini masih hidup serta boleh diwawancara].

may 13 riots 041004 police gauntlets23. Kenapa Rundingan Baling II yang dijanjikan oleh Tunku tidak menyusul bagi menamatkan perang dalam negeri. Apakah kesannya, jika berdamai bukankah tiada tentera kita yang terpijak periuk api dan menjadi korban perang yang sia-sia?

24. Ramai pemimpin-pemimpin Melayu termasuk ulama telah ditangkap dan dipenjara kerana mereka tidak sealiran dengan Umno. Mereka telah dicap sebagai pengganas kemudian ditangkap - kenapa?

25. Di manakah pemimpin Melayu yang progresif seperti Dr Burhanudin al-Helmi, Mustapha Hussein serta Pak Sako, Ahmad Boestamam, Ustaz Abu Bakar al-Bakir dan lain-lainnya telah menghabiskan usia mereka kalau bukan dalam penjara sedangkan mereka adalah nasionalis?

26. Jika PKM adalah anti agama dan tuhan, bagaimana ulama seperti Ustaz Abu Bakar al-Baqir dan ramai pemimpin progresif Melayu boleh berjuang dalam satu pasukan yang sama menentang Inggeris.

27. Kenapa di setiap daerah (province) di China terdapat masjid malah jumlah orang Islam di China lebih dua kali ganda dari penduduk Islam di Malaysia? Begitu juga penganut agama lain bebas mengamal agama mereka.

communist insurgents in malaya 24060928. Kenapa orang Melayu selalu ditakut-takutkan dengan fikiran lapuk terhadap komunis yang dituduh tidak percaya kepada Tuhan serta anti agama sedangkan Umno menjunjung sistem ekonomi riba sedang Allah menganjurkan perang terhadap riba dan memberi ancaman dengan api neraka (al-Baqarah: 279 dan 275).

29. Kenapa ulama-ulama upahan Umno lebih gemar menyerang socialism yang anti riba daripada menyerang capitalism yang mendukung sistem ekonomi riba?

30. Kenapa dalam setiap ulang tahun perayaan kemerdekaan Umno tidak menonjolkan pejuang-pejuang lain yang sepanjang abad bergerila menentang kuasa penjajah Inggeris seperti Tok Janggut, Datuk Bahaman, Mat Kilau, Datuk Maharajalela, Datuk Sagor serta yang sebelumnya. Adakah hanya Tunku sahaja yang berjasa kerana dia dipilih oleh Inggeris menjadi wakil untuk berunding?

31. Kenapa Umno sangat benci dan memusuhi pemimpin progresif Melayu hingga sanggup melebelkan mereka sebagai komunis agar mereka dijauhi oleh masyarakat dan tidak mengganggu tahta kuasa yang sedang berada di tangan Umno.

32. Siapakah yang menggerakan gerakan menentang Malayan Union 1948 sedangkan pada waktu itu Umno hanya gerombolan dan sangat kecil jumlahnya.

33. Benarkah PUTERA-AMCJA telah menggerakan seluruh rakyat Malaya keluar menentang Malayan Union pada 1948? Kenapa tidak nampak satu pun bendera Umno ketika itu sedangkan terdapat ribuan kibaran bendera yang lain?

34. Pernahkah Umno menjelaskan tentang makna merah dan putih benderanya dan dari mana mereka telah menciplaknya ?

35. Betulkah MCA itu berasal daripada Parti Kuomintang (bukan PKM) yang pernah mengganas selama 14 hari ketika Jepun tewas pada tahun 1945 ?

36. Kenapa rakyat Malaysia disuruh mendewakan Tunku Abdul Rahman sahaja dan tidak boleh menghargai pejuang-pejuang kemerdekaan yang lain yang telah menyumbangkan bakti menghalau Inggeris keluar dari negara ini?

37. Kenapakah Umno terus memusuhi PKM walaupun mereka sudah berdamai pada tahun 1989? Adakah ini suatu cara untuk mereka terus menipu rakyat?

NONE38. Adakah mana-mana rekod jenayah yang pernah dilakukan oleh ratusan bekas-bekas perajurit PKM yang dapat kita jadikan bukti bahawa mereka adalah spesis pengganas selepas 22 tahun mereka bersama rakyat?

39. Kenapa Umno perlu gelabah apabila kisah sebenar Bukit Kepong didedahkan. Jika versi Umno benar kenapa perlu gelabah kerana kebenaran tetap kebal?

40. Kenapa tidak diadakan perdebatan, forum secara terbuka mengenai perkara ini?

41. Kenapa orang yang berbeza pandangan tentang sesuatu kisah boleh dituduh pengganas hanya kerana dia tidak bersetuju dengan kerajaan.

42. Jika kisah ini tidak betul kenapa ianya tidak dibetulkan sahaja melalui pembentangan fakta-fakta dan bukti yang sahih?

43. Adakah rakyat semakin kelihatan cenderung untuk tidak mempercayai sejarah yang ditulis oleh Umno – apakah dosa Umno hingga ia semakin dibenci?

44. Adakah ini tanda awal bahawa kuasa dan sejarah sedang mengalami perubahan?

45. Kenapa Umno masih memaksa rakyat melihat sejarah dari perspektif penjajah – tidakkah ini suatu kecurangan yang besar terhadap rakyat?

sabah independence 16 september 196346. Adakah rakyat akan menolak kenyataan bahawa Tunku itu adalah salah seorangperunding untuk kemerdekaan di samping itu terdapat juga ramai lagi tokoh dan pejuang yang lain yang juga berjasa?

47. Adakah salah kalau kita menerima orang lain juga berjuang dan mereka juga perlu diberi sanjungan kerana jasanya sama ada besar atau kecil.

48. Peristiwa Bukit Kepong berlaku pada tahun 1950 (sebelum Merdeka) yang menggariskan pertentangan di antara anak tempatan dengan penjajah – kenapakah Umno terus-terusan mahu membela penjajah ? Adakah kita masih belum merdeka?

49. Kepada anak muda Malaysia sesekali pergilah melawat tugu negara dan fikirkan fakta-fakta yang terpahat di situ kemudian cuba fikirkan dari siapa kita merdeka. Dari Inggeris atau PKM?

50. Tidakkah sejarah negara bangsa kita begitu comot, kotor dan curang, hingga amat sedikitdaripada rakyat Malaysia (termasuk professor, guru sejarah dan pelajar serta pemimpin dan ahli-ahli Umno) yang benar-benar faham dan dapat menceritakan rentetan sebenarperjuangan menentang penjajah dan mencapai kemerdekaan?

51. Tidakkah ia bagai seorang gadis yang telah disolek sesuka hati hingga tiada yang dapat mengenalinya dari kalangan anak muda Malaysia hari ini?

bukit kepong the movie 060905 jins shamsuddin with bren gun52. Abdullah CD pernah bertemu Jins Samsudin mengenai fakta filem Bukit Kepong yang jauh terpesong namun beliau telah mengelak diri untuk janji temu kedua yang telah dipersetujui untuk membetulkan fakta ini. Kenapa Jins mengelak kalau bukan kerana Jins sebenarnya berniat memesongkan sejarah kerana ini adalah projek untuk menipu rakyat oleh Umno?

53. Benarkah kita sudah merdeka sedang kita boleh saja masuk penjara hanya kerana kita memakai baju kuning sesudah dituduh komunis atau subversif oleh pemerintah.

54. Jika sejarah kita umpama seorang gadis, apakah harus dia disolek sesuka hati hanya untuk mempertahankan kuasa yang diperolehi hasil dari perjuangan orang lain?


http://malaysiakini.com/news/174810

Kesederhanaan Islam: Najib tak ikhlas, kata Wikileaks

Kesederhanaan Islam: Najib tak ikhlas, kata Wikileaks
Sep 4, 11 10:08am

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, ketika cuba menggambarkan Malaysia sebagai suara Islam yang sederhana, tetapi melakukan sebaliknya dalam percubaan untuk menarik sokongan orang Melayu, kata kabel diplomatik Kedutaan Amerika Syarikat yang bocor.

NONEMengulas cubaan pentadbiran Najib yang mengendalikan kontroversial penggunaan kalimah Allah dan beberapa isu agama yang lain, kedutaan itu curiga sejauh mana perdana menteri sanggup membuktikan Malaysia sememangnya bertoleransi terhadap kebebasan beragama.

"Sudah lama konflik antara komitmen parti pemerintah dengan prinsip kebebasan agama berbanding toleransi terhadap agama lain wujud,” kata kabel Kedutaan Amerika yang dihantar ke Jabatan Negara di Washington DC bertarikh 12 Januari tahun lalu.

"Usaha perhubungan awam Najib bagi tidak memperbesar-besarkan perbezaan antara kaum dan agama serta menggalakkan konsep toleransi dan kesederhanaan tidak dapat dipertahankan. Beliau mula memihak kepada pandangann pelampau berbanding pandangan popular berikutan pendirian keras pelampau dalam parti itu yang cuba dipaksa ke atas rakan-rakan ahli Umno yang lain.”

Pendedahan itu dimuat-naikkan dalam portal pembocor maklumat Wikileaks minggu lalu.

NONEIa menyebut isu kalimah Allah, Kartika dan insiden kepala lembu serta beberapa yang lain berkaitan dengan amalan kebebasan beragama yang telah menimbulkan keraguan berhubung keikhlasan Najib menangani isu berkenaan.

"Di sebalik pelbagai usaha bagi meyakinkan penonton ekspatriat dan bangsa asing, kerajaan Malaysia sebenarnya hanya memberi tumpuan melindungi harta dan keselamatan mereka yang berkenaan tetapi melepaskan peluang membuat kenyataan yang jelas untuk menegakkan kebebasan agama di negara ini," petik kabel itu.

Menurut kabel itu lagi, dipercayai Najib berusaha keras untuk menawan sokongan pengundi Melayu sehingga sanggup mengorbankan untuk mewujudkan persekitaran sebenar kebebasan beragama.

PM Najib Razak speaks to the press outside the gutted administrative block of Metro Tabernacle church 1Ini, katanya, terbukti dengan cara kerajaan mempergunakan badan kehakiman untuk campur tangan dalam isu Allah. Ini juga membabitkan bagaimana BN memanipulasi kenyataan umum termasuk daripada Yang di-Pertuan Agong dan Sultan Selangor, untuk menghantar mesej bahawa BN tidak akan tunduk terhadap larangan penggunaan Allah kepada orang bukan Islam.

Tindakan itu, jauh berbeza dengan kenyataan Najib di luar negara. Contohnya semasa kuliah di Oxford pada Mei lalu yang bertajuk 'Gabungan sederhana dan Persefahaman Antara Budaya', perdana menteri mendakwa Malaysia sebagai sebuah negara sederhana yang meraikan kepelbagaian masyarakatnya yang berbeza bangsa dan agama.

"Rakyat Malaysia menerima kepelbagaian mereka. Kami tidak hanya bertolak ansur antara satu sama lain tetapi juga menerima dan meraikannya bersama, " kata Najib semasa lawatan ke United Kingdom, atas undangan Pusat Pengajian Islam Oxford (Oxcis).

[Baca berita penuh]


http://malaysiakini.com/news/174772

PM India, 30 menteri kabinet isytihar harta

Sep 4, 11 5:12pm

Perdana Menteri India Manmohan Singh dan kira-kira 30 menteri Kabinetnya semalam telah mengisytiharkan harta peribadi masing-masing.

NONEMenurut laman web Pejabat Perdana Menteri, harta peribadi Manmohan (kiri, berserban) berjumlah 2.63 bilion Rupee (RM3.9 juta) termasuk wang tunai di bank, tanah dan harta (dua buah rumah dan sebuah kereta jenis Maruti 800cc).

Berdasarkan maklumat dalam laman web berkenaan, menteri Kabinet yang paling kaya ialah Menteri Pembangunan Bandar Kamal Nath, dengan nilai harta (termasuk milik keluarganya) berjumlah 263 juta Rupee (RM165 juta).

Yang paling miskin pula dalam kalangan mereka ialah Menteri Pertahanan AK Antony, yang berasal dari Kerala, dengan nilai harta 10 juta Rupee (RM666,000).

Perisytiharan harta itu dibuat mengikut Kod Tatalaku bagi menteri.

Namun begitu tidak semua menteri mengisytiharkan harta mereka.

Seramai 72 daripada 77 menteri mengumumkan kepada awam harta peribadi mereka -- yang dilihat sebagai langkah mempromosikan ketelusan yang lebih meluas dalam kerajaan -- semasa parti memerintah sedang menghadapi krisis kewibawaan.

Sejak akhir-akhir ini gabungan United Progressive Alliance, yang diketuai Manmohan, berdepan tekanan hebat selepas berlakunya kes-kes rasuah besar seperti rasuah Sukan Komanwel dan penipuan telekomunikasi yang menjadi tajuk utama akhbar.

- Bernama


http://malaysiakini.com/news/174802

ANWAR- A VOICE OF MALAYSIAN DEMOCRACY

POSTED BY ADMIN ON SEPTEMBER 5TH, 2011

Hatef Mokhtar

My meeting with Anwar Ibrahim happened on May 2010 at OSLO FREEDOM FORUM in Oslo, Norway (picture). What inspired me about his personality’s view point was he strongly believes in the free and democratic society who wants his country to be a vibrant transparent democracy with clearly defined framework for human rights, freedom, free media, more harmonious secular society with due respect to their lingual and cultural trends. His vision was clear and has been fighting for the Malaysian people who too want to see the light of freedom — a freedom from the arbitrary rule of 50 long years, where the requirement for their nation is to be more civilized in a nature of this 21st century.

Politics have always been a mixture of clamor and nuances where the ideologies who contradict comes at the cross roads of allegations where only the rule of thumb rules in the absence of transparent judiciary. How can a person demands and expect if the trail goes through the phases planned with its due course programmed by those who are the perpetrators of their own kingdom. It said wisely and widely that the person who is visionary and wants change faced the real fist of the challenged authority thus making him the touché in the eyes of his own people who believes in him, supports him. Development is needed and is going from a long time in the Malay Peninsula but the majority still remains in the abject poverty hoping to see the light of prosperity along with the voice of freedom to be given to them as an extra tooth in their jaw line.

The one party rule has never been likening by its indigenous society and those who come there in search of their fortune. Demography’s survives in the lure of those who support the cause which is needed to be bring in the reality the most just like the freedom of speech and its after affects which even to this day exists in this country who promotes as “Truly Asia” but the ground reality is something else or I must say different for those who wants to taste this true Asian experience and lives throughout their lives in near future.

The light of hope lit by Anwar during his tenure and after his dismissal has a future for Malaysia, a future where he sees his people, his society living freely, practicing the full fundamental rights provided by the national parliament and council to the common man, where the media, judiciary functions independently without the control of any public thumb. Where a person is free to speak, to dislike whatever he thinks is wrong but is not put to trail after he is done with his expressive choice. Where human rights are respected and people takes part in a free and fair elections choosing their own representatives by practicing their right to vote and right to choose.

When a revolution needs to take off the protagonist revolutionary faces the challenge of false charges and pays the price with his image, dignity which has always been challenged by the defending opponent. The era of unfair trails started from 1998 with its first accusations on Anwar had lead him to 6 years jail term in 1999 for involving in a homosexual acts with his colleague and another 9 years imprisonment in 2000 for the act of sodomy if proven.

Even though after spending 6 years in jail under constant maltreatment and harassment by the police authorities he did not give up his hope of a ‘One Malaysia’ which he overlooks from the perspectives of the current existing. After being released in 2004 he has been in constant struggle for his Prime Ministerial candidature and have not let free the UMNO’s majority ruling cabinet from his challenge. But seeing the rising popularity of Opposition’s de-facto Leader Anwar Ibrahim the Prime Minister Najib Razak is turning no stone unturned to block Anwar’s progress in the race to Malaysian Democracy. The major roadblock for him came in 2010 when Anwar was charged again for sodomy this time by his another close aide who filed a police complaint against him.

However, Anwar’s reactions and stand against this charge boosted his popularity to the masses further. If proven guilty the nation will lost all hope of the flame which Anwar had lit for his people wanting to see its light in shape of democracy as the maximum jail sentence for this accusation is 20 years which may restrict him to contest his candidature in the upcoming elections of 2013. Nevertheless, there is still hope for his political survival as many controversies has arisen in the false tailor made proofs of DNA samples and Alleged Sex tape which is the latest revelation in this trail series strengthening the roadblocks created by government on the road to democracy. Anwar’s political career loss will be the huge loss for Malay people and the loss for nation at large. His imprisonment under the falsified evidences and the wrong court rulings along with the un-necessary trails to deny him to contest for his candidature in the upcoming elections, would prove a dent in a Malaysian constitutional reform process.

Things might turn in his favor as the submitted proofs full of alteration and this may give hope to the entire Malay nation about this national inspiration to take the ray of the democratic freedom light to its destination. He is a person of vision, an inspiration, and an admiration who sees a future of homeland into a true paradise of equality where he looks no discrimination, no race, no caste, but a society which is free living in peace practicing their fundamental rights in a well designed framework where everyone has a right to speech and freedom after speech.

No matter how huge the problems become, how far the aims seems to be but this new Malacca storm will uprooted all those who come in the way of his noble dreams flashing in his memories for his land while the enemies of rightful free and fair democracy will be crushed under the sound of his roar.

The people wish him to see as the ruling premier of their country taking a lead in a region who is going ahead by adopting the various reformed measures for their territories to fix a place in the growing competencies in this Asian century. The authoritarianism has never given stable smiles on its population’s face wondering with a hope of birthing fundamentals. The independence of Malaysia and the democratic freedom of it must be enhanced at all cost and people should now stand in support of Anwar Ibrahim and against the regime who is trying to crush a free and visionary voice who is not only a great human being but also a great Muslim too, so, how can a person who is so great and pure from heart can commit an act which is against his own morals, whatever this great being Anwar Ibrahim is facing today are just a false evidences of those who want the country to be ruled like it has been ruled since independence where people has no say and no one to whom they can say hence spreading propaganda against the shining star of Malaysian politics that is as pure and clear like his name Anwar Ibrahim.

Reforms are needed in the constitution and in the election process including the judiciary who acts as puppet to the government on most occasions and who has no independent functioning of its own. The nation should stand with this hero who has started a revolution to bring change in the lives of those who still being deprived of their rights to live in peace where their dreams can fulfilled without making them feel of their commonness.

At last I just want to share few lines when I came to knew about Anwar’s great being and these are:

“The ray of freedom has touched the source of fire where now the burns of those are exposed who knew their fate would be coming. A new hero has marched on the path of future where thorns are withering on the petals of rose spreading the fragrance of equality.”

Hatef is the Founder Armed For The Quill which is based in Oslo, Norwayhttp://www.kl-today.com/2011/09/anwar-a-voice-of-malaysian-democracy/

NAJIB DIDESAK ISYTIHAR HARTA, IKUT INDIA

POSTED BY ADMIN ON SEPTEMBER 5TH, 2011

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak didesak mengikut jejak langkah rakan sejawatannya dari India, Manmohan Singh dan 30 menteri kabinetnya yang mengisytiharkan harta peribadi masing-masing baru-baru ini.Menurut Ahli Parlimen Selayang, Wiliam Leong, Najib wajar berbuat demikian supaya rakyat mengetahui jumlah harta yang dikumpulkan beliau dan jemaah menterinya yang lain.

“Ini perkara yang lama telah diminta oleh rakyat supaya Najib dan barisan menterinya mengisyiharkan harta mereka untuk tunjukkan ketelusan kerajaan, tapi saya tidak merasa mereka beliau berani berbuat begitu,” katanya yang juga Bendahari KEADILAN.

Menurut Wiliam, sehingga kini tidak peruntukan dari segi undang-undang bagi membolehkan perdana menteri mengisytiharkan hartanya seperti kod tatalaku bagi menteri yang diperkenalkan kerajaan India.

“Tidak ada peruntukan undang-undang di Malaysia seperti itu. Tidak ada keazaman politik oleh kerajaan sedangkan mereka boleh berbuat demikian untuk membolehkan kod sebegitu diwujudkan seperti pelaksanaan kod etika hakim, “katanya kepada media.

Tambah beliau, perkara itu disebabkan Najib dan barisan menterinya tidak berani untuk mendedahkan kekayaan dan rasuah yang dilakukan mereka.

“Kalau tidak masakan isterinya Rosmah Mansor boleh membeli cincin berharga RM24 juta. Hanya mereka yang rasuah sahaja tidak berani mengisytiharkan harta mereka,” ujarnya.

Isu supaya perdana menteri dan jemaah menteri mengiystiharkan harta telah lama ditimbulkan Pakatan Rakyat
yang mengharapkan komitmen kerajaan supaya harta mereka didedahkan di parlimen.

Selain harta peribadi yang dipertikai, Najib sebelum ini banyak menghabiskan wang rakyat seperti penyelenggaran kediaman beliau dan timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin yang mencecah RM49 juta setahun.

Selain itu, beliau juga menghabiskan RM8.7 juta wang rakyat untuk lawatan ke luar negeri dalam tempoh kurang dua tahun menjawat jawatan sebagai perdana menteri.

Isterinya Datin Seri Rosmah Mansor pula mampu menghabiskan RM24 juta untuk membeli cincin berlian dari syarikat terkenal Jacob n Co dan bermalam di Hotel mewah, Atlantis di Dubai lebih RM100,000 hanya untuk semalaman.

Manakala anaknya, Datuk Nazir Razak melonjak naik sebagai individu Melayu keempat terkaya di Malaysia- sejurus selepas Najib dilantik ke jawatan perdana menteri.


http://www.kl-today.com/2011/09/najib-didesak-isytihar-harta-ikut-india/

SOALAN ’SEJARAH’ BUAT RENUNGAN SEMUA

POSTED BY ADMIN ON SEPTEMBER 5TH, 2011

Tongkat Bahaman

1. Benarkah Umno tidak pernah berperang dengan British dan pemimpinnya hanya berunding untuk mendapat kemerdekaan. Jadi Tunku adalah perunding atau pejuang?

2. Sebelum merdeka British begitu terancam dengan PKM selepas merdeka Umno pula, walaupun sudah berdamai (1989) tetapi tetap gelabah. Apakah mereka bimbang mengenai hakikat sejarah yang akan terbongkar?

3. Benarkah ramai tentera British telah menjadi korban gerila Tentera Pembebasan Rakyat Malaya (TPRM) yang terdiri dari seluruh bangsa rakyat Malaya yang bergabung tenaga bersama PKM?

4. Bilakah semboyan merdeka bermula dan siapakah pemulanya?

5. Benarkah ramai perajurit TPRM juga telah terkorban menentang tentera penjajah Inggeris sejak darurat 1948 hinggalah merdeka. Apakah maksud pernyataan ini?

6. Kalau merdeka tanpa pertumpahan darah kenapa begitu ramai nama-nama askar Inggeris yang yang mati direkodkan di tugu negara kita. Kenapa mereka mati? Mempertahankan siapa – tanah jajahan atau rakyat Malaya?

7. Benarkah Darurat 1948 adalah perang terhadap rakyat yang berjuang bersemboyankan merdeka. Mereka ditangkap, dipenjara dan dibunuh yang terlepas menyusup ke hutan bergerila membentuk TPRM.

8. Akta Darurat 1948 adalah demi keselamatan negara atau keselamatan imperialis Inggeris di Malaya?

9. Benarkah darurat 1948 ini diisytiharkan sesudah kuasa penjajah Inggeris melihat PKMM, AWAS, API, PKM, BATAS, Kesatuan Buruh dan lain-lain telah berjaya mengumpulkan berjuta rakyat Malaya di bawah PUTERA-AMCJA untuk mengusulkan negara merdeka berpelembagaan.

10. Benarkah darurat 1948 diistiharkan bagi mengekang tekanan dan suara merdeka di bawah PUTERA-AMCJA pelbagai kaum rakyat Malaya ketika itu.

11. Benarkah HARTAL yang dilancarkan pada 1948 adalah antara penyebab kuasa imperialis Inggeris melancarkan akta darurat 1948… dan kenapa?

12. Siapakah yang sebenarnya dalam keadaan darurat – imperialis Inggeris atau rakyat kerana kebangkitan seluruh rakyat ketika itu?

13. Benarkah akta ini adalah muslihat untuk British tidak mengisytiharkan perang sedangkan ia suatu perang terhadap rakyat yang berjuang menuntut Merdeka dengan membawa masuk 400,000 tentera dari tanah-tanah jajahannya ke Malaya ?

14. Kerana akta ini ramai pemimpin PKMM, AWAS, API serta lain-lain parti yang berjuang untuk menuntut merdeka telah bersama PKM dan berjuang dengan senjata menentang Inggeris dan kenapa ?

15. Jika mereka tidak memilih hutan dan gerila apakah pilihan yang ada untuk mereka kerana seluruh parti-parti progresif telah diharamkan. Apakah mereka perlu memilih rumah pasung Inggeris (balai polis), penjara atau tali gantung (Umno sahaja yang tidak diharamkan ketika itu kerana ia ditaja oleh British).

16. Kenapa perang dalam negeri terus berlangsung selepas merdeka. Bukankah ini antara syarat yang dikenakan Inggeris untuk merundingkan kemerdekaan? Apakah signifikan syarat ini? Tidakkah untuk memberi masa kepada British bagi mengelak “premature withdrawal” dan apakah signifikannya terhadap soal perniagaan senjata jangka panjang ke Malaya oleh British serta kepentingan mempertahankan harta mereka (kolonial) yang masih ada?

17. Benarkah Inggeris memberi kemerdekaan kepada Malaya kerana mereka hormat orang Melayu yang mereka pernah tulis sebagai bangsa yang tinggal di atas pokok (1786) atau kerana mereka sudah tidak dapat tahan terhadap ribuan serangan bertubi-tubi dari gerila PKM yang menyebabkan beribu-ribu askarnya cedera dan terkorban.

18. Setujukah kalau kita katakan bahawa kita hanya ada sebelah buku sejarah iaitu versi Umno sedangkan Inggeris mempunyai buku sejarah tentang negara kita yang lebih lengkap yang tersimpan di London.

19. Bolehkah wira-wira Melayu silam seperti Tok Janggut, Datuk Bahaman, Mat Kilau, Datuk Sagor, Datuk Maharajalela dan yang lainnya yang dituduh oleh British sebagai pengganas itu diterima sebahagian dari pejuang kemerdekaan.

20. Benarkah pada tahun 1948 Umno hanya sebuah parti (gerombolan) kecil minoriti seperti PERKASA hari ini ?

21. Kenapa semboyan Umno adalah hidup Melayu dan bukan Merdeka, adakah ini kerana mereka pada awalnya memperlekehkan gerakan untuk merdeka atau takut atau ingin mengambil hati Inggeris?

22. Kenapa rundingan Baling 1955 gagal. Tidakkah Tunku di bawah tekanan David Marshall yang merancang untuk menggagalkan rundingan ini? [Said Zahari (17 tahun pernah merengkok dalam penjara) Ketua Pengarang Utusan Melayu ketika itu - adalah penulis cerita ini masih hidup serta boleh diwawancara].

23. Kenapa Rundingan Baling II yang dijanjikan oleh Tunku tidak menyusul bagi menamatkan perang dalam negeri. Apakah kesannya, jika berdamai bukankah tiada tentera kita yang terpijak periuk api dan menjadi korban perang yang sia-sia?

24. Ramai pemimpin-pemimpin Melayu termasuk ulama telah ditangkap dan dipenjara kerana mereka tidak sealiran dengan Umno. Mereka telah dicap sebagai pengganas kemudian ditangkap – kenapa?

25. Di manakah pemimpin Melayu yang progresif seperti Dr Burhanudin al-Helmi, Mustapha Hussein serta Pak Sako, Ahmad Boestamam, Ustaz Abu Bakar al-Bakir dan lain-lainnya telah menghabiskan usia mereka kalau bukan dalam penjara sedangkan mereka adalah nasionalis?

26. Jika PKM adalah anti agama dan tuhan, bagaimana ulama seperti Ustaz Abu Bakar al-Baqir dan ramai pemimpin progresif Melayu boleh berjuang dalam satu pasukan yang sama menentang Inggeris.

27. Kenapa di setiap daerah (province) di China terdapat masjid malah jumlah orang Islam di China lebih dua kali ganda dari penduduk Islam di Malaysia? Begitu juga penganut agama lain bebas mengamal agama mereka.

28. Kenapa orang Melayu selalu ditakut-takutkan dengan fikiran lapuk terhadap komunis yang dituduh tidak percaya kepada Tuhan serta anti agama sedangkan Umno menjunjung sistem ekonomi riba sedang Allah menganjurkan perang terhadap riba dan memberi ancaman dengan api neraka (al-Baqarah: 279 dan 275).

29. Kenapa ulama-ulama upahan Umno lebih gemar menyerang socialism yang anti riba daripada menyerang capitalism yang mendukung sistem ekonomi riba?

30. Kenapa dalam setiap ulang tahun perayaan kemerdekaan Umno tidak menonjolkan pejuang-pejuang lain yang sepanjang abad bergerila menentang kuasa penjajah Inggeris seperti Tok Janggut, Datuk Bahaman, Mat Kilau, Datuk Maharajalela, Datuk Sagor serta yang sebelumnya. Adakah hanya Tunku sahaja yang berjasa kerana dia dipilih oleh Inggeris menjadi wakil untuk berunding?

31. Kenapa Umno sangat benci dan memusuhi pemimpin progresif Melayu hingga sanggup melebelkan mereka sebagai komunis agar mereka dijauhi oleh masyarakat dan tidak mengganggu tahta kuasa yang sedang berada di tangan Umno.

32. Siapakah yang menggerakan gerakan menentang Malayan Union 1948 sedangkan pada waktu itu Umno hanya gerombolan dan sangat kecil jumlahnya.

33. Benarkah PUTERA-AMCJA telah menggerakan seluruh rakyat Malaya keluar menentang Malayan Union pada 1948? Kenapa tidak nampak satu pun bendera Umno ketika itu sedangkan terdapat ribuan kibaran bendera yang lain?

34. Pernahkah Umno menjelaskan tentang makna merah dan putih benderanya dan dari mana mereka telah menciplaknya ?

35. Betulkah MCA itu berasal daripada Parti Kuomintang (bukan PKM) yang pernah mengganas selama 14 hari ketika Jepun tewas pada tahun 1945 ?

36. Kenapa rakyat Malaysia disuruh mendewakan Tunku Abdul Rahman sahaja dan tidak boleh menghargai pejuang-pejuang kemerdekaan yang lain yang telah menyumbangkan bakti menghalau Inggeris keluar dari negara ini?

37. Kenapakah Umno terus memusuhi PKM walaupun mereka sudah berdamai pada tahun 1989? Adakah ini suatu cara untuk mereka terus menipu rakyat?

38. Adakah mana-mana rekod jenayah yang pernah dilakukan oleh ratusan bekas-bekas perajurit PKM yang dapat kita jadikan bukti bahawa mereka adalah spesis pengganas selepas 22 tahun mereka bersama rakyat?

39. Kenapa Umno perlu gelabah apabila kisah sebenar Bukit Kepong didedahkan. Jika versi Umno benar kenapa perlu gelabah kerana kebenaran tetap kebal?

40. Kenapa tidak diadakan perdebatan, forum secara terbuka mengenai perkara ini?

41. Kenapa orang yang berbeza pandangan tentang sesuatu kisah boleh dituduh pengganas hanya kerana dia tidak bersetuju dengan kerajaan.

42. Jika kisah ini tidak betul kenapa ianya tidak dibetulkan sahaja melalui pembentangan fakta-fakta dan bukti yang sahih?

43. Adakah rakyat semakin kelihatan cenderung untuk tidak mempercayai sejarah yang ditulis oleh Umno – apakah dosa Umno hingga ia semakin dibenci?

44. Adakah ini tanda awal bahawa kuasa dan sejarah sedang mengalami perubahan?

45. Kenapa Umno masih memaksa rakyat melihat sejarah dari perspektif penjajah – tidakkah ini suatu kecurangan yang besar terhadap rakyat?

46. Adakah rakyat akan menolak kenyataan bahawa Tunku itu adalah salah seorang perunding untuk kemerdekaan di samping itu terdapat juga ramai lagi tokoh dan pejuang yang lain yang juga berjasa?

47. Adakah salah kalau kita menerima orang lain juga berjuang dan mereka juga perlu diberi sanjungan kerana jasanya sama ada besar atau kecil.

48. Peristiwa Bukit Kepong berlaku pada tahun 1950 (sebelum Merdeka) yang menggariskan pertentangan di antara anak tempatan dengan penjajah – kenapakah Umno terus-terusan mahu membela penjajah ? Adakah kita masih belum merdeka?

49. Kepada anak muda Malaysia sesekali pergilah melawat tugu negara dan fikirkan fakta-fakta yang terpahat di situ kemudian cuba fikirkan dari siapa kita merdeka. Dari Inggeris atau PKM?

50. Tidakkah sejarah negara bangsa kita begitu comot, kotor dan curang, hingga amat sedikitdaripada rakyat Malaysia (termasuk professor, guru sejarah dan pelajar serta pemimpin dan ahli-ahli Umno) yang benar-benar faham dan dapat menceritakan rentetan sebenar perjuangan menentang penjajah dan mencapai kemerdekaan?

51. Tidakkah ia bagai seorang gadis yang telah disolek sesuka hati hingga tiada yang dapat mengenalinya dari kalangan anak muda Malaysia hari ini?

52. Abdullah CD pernah bertemu Jins Samsudin mengenai fakta filem Bukit Kepong yang jauh terpesong namun beliau telah mengelak diri untuk janji temu kedua yang telah dipersetujui untuk membetulkan fakta ini. Kenapa Jins mengelak kalau bukan kerana Jins sebenarnya berniat memesongkan sejarah kerana ini adalah projek untuk menipu rakyat oleh Umno?

53. Benarkah kita sudah merdeka sedang kita boleh saja masuk penjara hanya kerana kita memakai baju kuning sesudah dituduh komunis atau subversif oleh pemerintah.

54. Jika sejarah kita umpama seorang gadis, apakah harus dia disolek sesuka hati hanya untuk mempertahankan kuasa yang diperolehi hasil dari perjuangan orang lain?


http://www.kl-today.com/2011/09/soalan-sejarah-buat-renungan-semua/

BLOGGER MELAYU ANTARA SERTAI DAP

POSTED BY ADMIN ON SEPTEMBER 5TH, 2011

DAP sedang aktif mempelawa beberapa blogger kalangan orang Melayu untuk menyertai parti komponen Pakatan Rakyat itu, kata pemimpin pusatnya Loke Siew Fook.Difahamkan pengumuman kemasukan mereka, dilihat sebagai perkembangan terbaru di sebalik peredaran landskap politik semasa, dijangka diumumkan secara rasmi dalam waktu terdekat, kemungkinan bulan ini.“Memang kita aktif mempelawa beberapa blogger kalangan masyarakat Melayu… tetapi masih dalam perbincangan, kita hanya dapat membuat pengumuman selepas cuti sambutan hari raya,” kata Loke yang juga Ahli Parlimen Rasah ketika ditemui baru-baru ini.

Tanpa memberi butiran lanjut Loke, ketua Pemuda Sosialis DAP berkata, “kita sedang berbincang dengan beberapa individu, memang ada mendampingi mereka untuk menyertai DAP.”

“Sudah ada perbincangan awal dan mereka juga sudah menunjukkan perkembangan positif untuk menyertai DAP. Kami berharap kemasukan mereka akan memberi semangat untuk lebih ramai menyertai DAP,” katanya lagi.

Loke berkata ia sebahagian daripada pendekatan parti itu untuk membawa masuk pemimpin-pemimpin kalangan kaum Melayu dan Bumiputera menyertai DAP.

“Usaha ini dilakukan secara aktif, khususnya selepas pilihan raya umum 2008,” kata Loke sambil menambah, perundingan itu yang bertujan menarik pemimpin pelbagai lapisan dalam masyarakat Melayu untuk menganggotai parti itu.

Malah kata beliau, selain landskap politik baru negara memerlukan keperluan itu dipertingkatkan, malah kalangan orang Melayu dan Bumiputera sendiri melahirkan hasrat untuk menyertai parti berusia lebih empat dekad ini.

“Kami mengundang mereka yang boleh memberi tenaga kepada perkembanagn DAP daripada kalangan orang Melayu, dan di Sarawak Dayak… ini merupakan dua etnik khusus, yang DAP beri perhatian buat masa sekarang,” katanya.

Loke, antara pemimpin yang secara aktif terlibat dalam proses itu membawa masuk ahli-ahli kalangan Melayu dan kaum Dayak berkata, DAP tidak berhadapan masalah mendapatkan keahlian kalangan kaum India di Semenanjung dan juga masyarakat Kadazan di Sabah.

Majoriti ahli DAP buat masa sekarang adalah orang Cina.

Katanya, walaupun musuh-musuh politik mereka melabel DAP sebagai “parti kaum Cina”, tetapi umumnya “kami bangga untuk mengatakan bahawa DAP adalah sebuah parti rakyat Malaysia.”

“Kami sentiasa berjuang sebagai sebuah parti rakyat Malaysia… perkara ini sudah mula disedari oleh orang Melayu sendiri,” katanya yang memberi alasan sebab pihaknya mula diterima oleh kaum Melayu dan Bumiputera dengan terbuka – perkembangan yang dilihat sejak selepas pilihan raya umum 2008.

Katanya, DAP pernah ada pemimpin-pemimpin Melayu sebelum ini, antaranya Allahyarham Ahmad Nor, tetapi selepas kematian beliau, penekanan membawa masuk lebih ramai orang Melayu sebagai pemimpin ‘agar perlahan’ buat satu tempoh tertentu.

“Jadi, sekarang usaha ini dipertingkatkan dan diaktifkan di seluruh negara… sebab itu kita ada program ‘outreach’,” kata Loke lagi sambil menambah, “di peringkat Semenanjung, kami perlu berusaha untuk mendapatkan lebih ramai pemimpin Melayu.”

Katanya, pendekatan sejak kebelakangan ini merupakan satu hala tuju baru yang tepat dan “saya juga memainkan peranan aktif untuk bertemu dan sama-sama menjemput mereka masuk ke dalam DAP.”

“Saya fikir bahawa sudah sampai masanya, DAP, kita berharap yang ini akan menjadi satu usaha berterusan terutama dengan kemasukan golongan cendekiawan Melayu… masuk ke dalam DAP, kami berharap proses ini akan menguatkan, dan memberi satu suntikan baru ke dalam DAP,” katanya lagi.

DAP menerima penyertaan terbaru iaitu tokoh akademik dan pakar sejarah budaya Prof Dr Ariffin Omar awal bulan lalu.


http://www.kl-today.com/2011/09/blogger-melayu-antara-sertai-dap/

WHAT IF GOVT CANNOT REPAY EPF?

POSTED BY ADMIN ON SEPTEMBER 5TH, 2011

With a RM290 billion debt hanging over its head and with continued overspending, the government is on a reckless path to self-destruction which could well eat into the people’s Employee Provident Fund (EPF) contributions.According to a research group although the country has been running on deficit since 1998, it has however not stopped the government from spending beyond its means.

The group pointed out that the government has overspent by RM290 billion in the past 13 years.

According to Research for Social Advancement (REFSA) executive director Teh Chi-Chang, the deficit could pave the way for more cuts in spending on other important areas such as education and healthcare.

“The last time we had a surplus or savings, where we spent less than our income was in 1998.

“By end of this year, our total over-spend would reach about RM290 billion.

“It means all Malaysians would be in debt by an average of RM10,000 each,” said Teh raising concerns over the impending content of the 2012 national budget.

Prime Minister Najib Tun Razak, who is also Finance Minister, would be tabling Budget 2012 come Oct 7.

Many quarters are expecting Najib to announce several goodies in the upcoming budget to cater for snap polls, rumoured to be held sometime late this year or in early 2012.

Barisan Nasional is said to be facing its toughest ever battle in its political history going into the 13th general election.

In the 2008 polls, the ruling coalition lost five states – Perak, Penang, Kedah, Kelantan and Selangor – to opposition Pakatan Rakyat.

BN later wrested Perak in a reverse takeover. In the recent April Sarawak state elections which was seen as a litmus test of approval, BN lost an unprecedented 16 seats, a clear indication according to analysts of fast dwindling popularity.

Going into the 13th GE, BN is expected to blow hundreds of millions to secure its grip on Putrajaya and such excess spending will mean more borrowings.

EPF funds under threat

Explaining the economic scenario, Teh said people should understand that when the government runs on deficit, it means having to borrow money to pay for the excess spending.

“And the lenders are normally the EPF, banks and fund managers,” said Teh.

He also said that as long as the government continues to borrow to pay for its dues, interest rates in the country would eventually soar.

Teh said with substantial amount of borrowing, there would come a time when lenders would be unwilling to lend anymore which would force government to cut its spending.

“Lenders may be forced to take ‘hair-cuts; that is accepting lesser payment than what is owned by the government.

“Imagine if the government can’t pay back its dues to EPF, the contributors will have lesser savings in their account,” said Teh.

The NGO then offered a solution to the government.

It urged the government to focus more on sustainability and balance in its budget rather than dishing out goodies and handouts in order to reduce spending.

Like an individual, Teh said, the government has finite amount of money at its disposal and must understand that in order to get more of something; the people must be prepared to receive less of something else.

“For example like last year, we spent RM50 billion for education, RM22 billion for defence and internal security, RM16 billion for healthcare and RM2 billion for housing.

“So is the mix right? Should we spend more on healthcare rather that defence or otherwise? These are the issues we must be deliberating on,” he said.


http://www.kl-today.com/2011/09/what-if-govt-cannot-repay-epf/

SAH PELURU TENTERA PENGAMAN AFRIKA

POSTED BY ADMIN ON SEPTEMBER 5TH, 2011

Tembakan yang membunuh jurukamera Bernama TV Noramfaizul Mohd Nor dan mencederakan seorang lagi jurukamera TV3 telah dilepaskan oleh tentera pengaman Kesatuan Afrika, lapor beberapa media Barat dan Afrika.”Fakta sekarang agak kabur, saya telah bercakap secara peribadi dengan presiden Somalia mengenai kejadian itu dan saya secara ikhlas memberi jaminan bahawa siasatan penuh akan dijalankan. Tindakan sewajarnya akan diambil terhadap mana-mana askar yang didapati telah bertindak secara melulu, ” lapor akhbar New York Times yang komander tentera pengaman Australia Mejar Jeneral Fred Mugisha.
Maklumat ini, bagaimanapun belum disampaikan dalam kenyataan kepada kerajaan Malaysia yang masih berusaha menentukan punca serangan dan dalang yang harus dipertanggungjawabkan di sebalik kejadian yang berlaku Jumaat lalu.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata beliau telah menghubungi kerajaan Somalia mengenai isu itu dan telah dijanjikan laporan penuh insiden berkenaan oleh Presiden Somalia Sheikh Sharif Sheikh Ahmed, sebaik sahaja sisatan selesai.

Pihak pembangkang, ahli keluarga dan badan-badan bukan kerajaan, sebelum ini mengecam penganjur misi bantuan kemanusiaan kelab Putera 1Malaysia ke Somalia, yang mana Najib adalah penaungnya.

Ini kerana mereka didakwa gagal memberi perlindungan dan latihan yang mencukupi kepada kumpulan waratwan yang dibawa ke Somalia bagi membuat liputan berkenaan.

Wartawan yang membuat liputan itu telah memaklumkan bahawa mereka tidak dibekalkan dengan jaket kalis peluru, mahupun diberi latihan khusus tentang apa yang perlu dilakukan bagi menghadapi bahaya zon pertempuran.

Najib pula pada sidang akhbarnya, semalam berkata bukan masanya untuk menuding jari dan menyalahkan mana-mana pihak berhubung kematian jurukamera BernamaTV yang terkena tembakan peluru sesat Jumaat lalu.

“Ini merupakan sebahagian (daripada bidang kewartawanan). Kamu boleh mengambil langkah keselamatan tapi tiada jaminan sepenuhnya (mengenai keselamatan) sebaik anda berada di kawasan konflik,” katanya.

Pemakaian jaket kalis peluru tidak dapat menjamin keselamatan jurukamera BernamaTV itu kerana saiz peluru yang digunakan adalah besar dan mampu menembusi jaket tersebut, kata ketua pasukan perubatan misi bantuan kemanusiaan Kelab Putera 1Malaysia ke Somalia Datuk Dr Alwi Abdul Rahman.

Beliau berkata peluru yang mengenai Allahyarham adalah besar, dan menjejaskan dua organ penting mangsa iaitu jantung dan paru-paru.

“Walaupun pakai vest tapi masih boleh tembus. Peluru itu memasuki grey area… masuk dari armpit dan tembus ke bahu. Selepas terkena tembakan itu dia langsung tidak sedarkan diri,” katanya kepada pemberita selepas tiba di Pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), Subang, dekat sini Ahad.

Dr Alwi merupakan salah seorang daripada 55 anggota misi kemanusiaan Kelab Putera 1Malaysia ke Somalia termasuk Allahyarham Noramfaizul yang maut Jumaat lepas akibat terkena tembakan curi semasa membuat liputan di Mogadishu.

Beliau berkata pelbagai usaha dilakukan untuk menyelamatkan jurukamera tersebut termasuk bantuan awal oleh pasukan paramedik Australia yang berada di hotel penginapan Allahyarham.

Dr Alwi berkata beliau tiba dari tempat penginapannya kira-kira tiga minit sebaik dimaklumkan, dan mengambil alih tugas merawat mangsa yang kritikal dari pasukan paramedik tersebut.

“Kita beri bantuan pernafasan dan lakukan apa saja untuk menyelamatkan Allahyarham sedaya-upaya, tetapi peluru itu telah menembusi paru-paru dan jantung. Kita juga menerima kerjasama yang baik daripada paramedik Australia,” katanya.

Semasa rawatan, Allahyarham langsung tidak memberi sebarang respons dan tidak bergerak, katanya.

“Dia tidak sedarkan diri dan hilang banyak darah. Kita dah sedia nak derma darah jika perlu sebab kita dah kenal pasti jenis darah anggota misi. Peralatan kecemasan yang kita ada di situ pun mencukupi tapi kita memang tidak dapat buat apa-apa,” katanya dalam nada sebak.

Katanya usaha menyelamatkan Allahyarham berlangsung dalam suasana pilu memandangkan arwah adalah sahabatnya dan mereka pernah mengikuti beberapa misi kemanusiaan Kelab Putera 1Malaysia sebelum ini.


http://www.kl-today.com/2011/09/sah-peluru-tentera-pengaman-afrika/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...