Wednesday, October 12, 2011

Unifi dan Streamyx kenakan cukai 6% mulai 1 Januari

Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 11 Okt: Pengguna Unifi dan Streamyx akan dikenakan cukai perkhidmatan kerajaan sebanyak 6 peratus mulai 1 Januari 2012 nanti.

Hal ini disahkan sendiri oleh operator TM net yang ditugaskan untuk melayan pertanyaan pelanggan-pelanggan mereka, lapor blog really.tigaline.com.

Blog itu telah menyiarkan rakaman perbualan dengan operator TM bagi membukti perkara itu.

Ini bermakna, hanya cukai prabayar sahaja yang ditangguhkan oleh kerajaan ekoran bantahan yang dibuat oleh rakyat Malaysia baru-baru ini.

(Klik untuk dengar rakaman perbualan dengan operator TM Net)

12 September lalu, media melaporkan, cadangan pelaksanaan cukai perkhidmatan sebanyak enam peratus terhadap pengguna perkhidmatan talian telefon prabayar yang dijadualkan mulai 15 September ditangguhkan sehingga kajian mengenainya selesai.

Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim berkata, keputusan tersebut dicapai setelah kementeriannya mengadakan pertemuan bersama empat pengendali utama telekomunikasi di negara ini.

"Perundingan yang melibatkan pengurusan utama Celcom, Maxis, Digi dan U-Mobile itu berlangsung dalam suasana cukup baik dan kesemua mereka telah bersetuju untuk menangguhkannya dan tidak dilaksanakan seperti yang diumumkan sebelum ini.

"Mereka menerima baik nasihat kementerian, pandangan kerajaan serta sentimen yang dilahirkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak,"
katanya kepada pemberita selepas mengadakan pertemuan dengan wakil syarikat-syarikat telekomunikasi tersebut di Angkasapuri di sini hari ini.

Antara yang hadir dalam pertemuan tersebut ialah Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Celcom, Datuk Seri Mohammed Shazalli Ramly; CEO Kumpulan Maxis, Sandip Das; CEO Kumpulan Digi, Henrik Clausen dan CEO U-Mobile, Dr. Kaizad Heerjee.


http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/5912-unifi-dan-streamyx-kenakan-cukai-6-mulai-1-januari

Kenapa saya ditahan setelah jadi baik - Bob Lokman

Aziz Muda

KUALA LUMPUR, 11 Okt: Pelawak, pengacara dan penulis lirik terkenal, Bob Lokman (gambar) hairan dengan tindakan pihak Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) yang menahan beliau setelah menjadi baik, tetapi tidak ketika dia sedang bergelumang dalam arus keduniaan sewaktu berada dalam dunia hiburan dulu.

Tindakan Jais itu disifatkan oleh beliau seolah-olah mahu menyekatnya supaya tidak menjadi baik, sebaliknya untuk mendorongnya agar terus hanyut dalam arus keduniaan seperti masa lalu.

Menurut Bob, walau apa pun halangan yang menimpa, beliau tidak akan berganjak dengan pendiriannya sekarang untuk lebih mendekatkan diri kepada Allah dan terus meninggalkan kehidupan glamour serta penuh kelalaian.

Sehubungan itu, beliau akan terus melakukan kerja-kerja dakwah dengan mendekati pelbagai golongan dalam masyarakat termasuk para penagih dadah untuk mengajak mereka kembali ke jalan Allah.

Katanya, sekiranya terdapat undangan dari pelbagai pihak untuk menyampaikan ceramah, beliau juga bersedia memenuhi undangan itu sekadar terdaya untuk menyampaikan mesej Islam, di samping tidak mahu menghampakan pihak terbabit.

"Saya tidak kira soal larangan dari Jais atau sebarang pihak untuk saya berceramah. Jika larangan itu bukanlah yang patut saya ikut, saya tak akan ikut," katanya ketika dihubungi Harakahdaily, hari ini.

Begitu juga dengan sekatan yang dikenakan oleh pihak Jabatan Agama Islam ke atas beliau untuk menyampaikan ceramah disebabkan tidak mempunyai tauliah, perkara itu juga tidak berbangkit dalam kehidupannya.

"Tauliah itu bukanlah satu perkara yang penting. Perkara yang penting bagi saya adalah melakukan pekerjaan yang baik iaitu kerja-kerja Islam.

"Jadi, kenapa mesti ada sekatan ke atas saya dan kenapa pula saya mesti patuhi sekatan-sekatan itu, sedangkan yang saya sampaikan kepada orang ramai itu adalah perkara yang betul,"
katanya.

Malam tadi, Bob Lokman ditahan oleh Jais kerana dipercayai atas alasan menyampaikan ceramah agama tanpa tauliah, setelah beliau selesai menyampaikan ceramah selepas solat Maghrib di hadapan kira-kira 70 jemaah di Masjid Kampung Sungai Lui, Hulu Langat, Selangor.

Beliau dibawa ke Balai Polis Batu 18 di Hulu Langat dan dilepaskan kemudiannya. Ketika insiden itu, kira-kira 25 penguatkuasa Jais, pihak polis dengan 2 buah kereta, Kadi Hulu Langat turut hadir bagi tujuan itu.

Bob yang juga penulis lirik lagu kesukaan ramai 'Isabella' diminta hadir ke Pejabat Agama Daerah Hulu Langat sebelum tengah hari ini bagi memberikan kenyataan.

Selain beliau, Pengarah Pilihan Raya Dewan Pemuda PAS Pusat, Mohd Sany Hamzan bagi pihak penganjur majlis ceramah itu diminta hadir ke pejabat agama tersebut bagi memberikan kenyataan.

Mengulas perkara itu, Bob yang juga cucu ulama terkenal Kelantan, Tok Kenali, mengesahkan penahanannya malam tadi dan turut menegaskan tidak hadir ke Pejabat Agama Daerah Hulu Langat seperti yang diarahkan itu.

Baginya, menghadirkan diri ke pejabat agama tersebut seperti yang diarahkan itu merupakan suatu tindakan yang tidak perlu, malah hanya membuang masa dan wang.

"Saya juga tidak merasakan perlu mematuhi arahan itu kerana pada saya mereka yang melakukan tangkapan ke atas saya itu bukan melakukan kerja untuk agama, tetapi untuk Umno," katanya.

Sebelum beliau ditahan dan dibawa ke balai polis, menurutnya, beliau telah bertanyakan beberapa soalan kepada Kadi Hulu Langat tetapi soalan-soalan tersebut tidak dapat dijawab oleh kadi berkenaan.

"Mereka yang datang untuk menangkap saya itu juga mengakui saya tidak menyampaikan perkara yang salah di dalam ceramah saya itu tetapi hanya kerana tanpa tauliah.

"Pada saya, apa yang dilakukan ke atas saya itu jelas arahan politik. Jadi tak perlulah saya ikut arahan mereka itu, malah pada saya mereka bukanlah orang yang wajar saya hormati," katanya.

Beliau secara tegas menjelaskan, mereka yang melakukan tangkapan dan mengenakan sebarang larangan terhadap seseorang yang melakukan pekerjaan baik untuk Islam bukanlah pihak yang wajar dihormati.

Menyentuh tentang tauliah untuk menyampaikan ceramah, beliau juga menegaskan tidak perlu baginya untuk mendapatkan tauliah tersebut kerana tindakan itu juga jelas mempunyai kaitan dengan permainan politik Umno BN.

"Amat pelik dengan apa yang dilakukan ke atas saya. Saya ditangkap setelah saya selesai menyampaikan ceramah. Pada hal jika mereka tak mahu saya berceramah di masjid itu, mereka sepatutnya menangkap saya sebelum berceramah.

"Saya pula hadir ke majlis itu atas undangan. Kalau saya dilarang berceramah sebelum saya masuk ke masjid oleh pihak Jais, saya tak akan berceramah.


"Jadi, ini amat jelas tangkapan atas arahan politik Umno BN, bukannya tangkapan kerana kerja-kerja Islam, manakala saya pula melakukan kerja-kerja Islam, jadi tak perlulah saya ikuti arahan mereka itu," tegas beliau.

Ketika diminta hadir ke Pejabat Agama Islam Hulu Langat tengah hari ini, Bob Lokman turut sibuk ke Putrajaya untuk menyampaikan ceramah atas undangan pihak tertentu.

Sebelum ini, Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali mendakwa Umno terlibat dalam pemeriksaan Jais ke Gereja Methodist Damansara Utama (GMDU) pada 3 Ogos lalu.

Antara jam 9.45 hingga 12 malam, sepasukan pegawai dan anggota penguatkuasa Jais bersama 10 anggota polis dari IPD Petaling Jaya telah melakukan pemeriksaan terhadap satu program iaitu "Thanks Giving Dinner" di Hall 3, GMDU Dream Centre, No 2 Jalan 13/1 Seksyen 13, Petaling Jaya.

Sementara itu, Adun Meru yang Pesuruhajaya PAS Selangor, Dr Rani Osman dan Ahli Parlimen Shah Alam yang juga Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat, Khalid Samad telah ditarik balik tauliah oleh Jais.


http://bm.harakahdaily.net/index.php/headline/5919-kenapa-saya-ditahan-masa-jadi-baik-bob-lokman-

HUDUD DALAM ERA HARI INI?

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 11TH, 2011

Walaupun ketakutan tentang hudud – undang-undang Islam kontroversi, mulai surut, debat dan daya tarikan tentang kerumitan dan kesannya mulai dirasai meninggi.Ini merupakan imbasan keprihatinan golongan cerdik-pandai Malaysia terutamanya golongan muda, yang sedang memenuhi senarai undid an akan dilihat memainkan peranan besar dan lebih terkehadapan di dalam masyarakat. Tidak seperti ibu-bapa mereka, golongan muda dan cerdik-pandai Malaysia tidak akan berdiam diri dan telah mempersoal kengkangan mengikut keperluan sosial dan norma-norma kehidupan, tanoa menerima bulat-bulat apa yang dihidangkan dihadapan mereka oleh generasi terdahulu.

Ini merupakan satu bentuk pembangunan yang dimainkan di dalam isu hudud –ahli politik dan ketua-ketua agama – perlu pengambil perhatian atau tunduk di bawah cengkaman sendiri, dan menjadi tidak relevan dan tidak boleh berkhidmat untuk rakyat.

Cukup sudah ahli politik dan agama berkisah

Beberapa hari yang lalu, Pegawai agama negeri Kelantan telah mencabar Perdana Menteri Najib Razak untuk mendengar nasihat dan pandangan dari Mufti Perak Harussani Zakaria untuk membenarkan Kelantan di bawah pimpinan PAS melaksanakan hukum hudud.

“ Kerajaan Persekutuan harus memastikan pandangan cendikiawan agama terutamanya mufti diambilkira kerana mereka lebih arif tentang isu-isu berkaitan agama. Dan sekiranya berhasil, peluang yang sama harus diberikan kepada mana-mana negeri yang mahu melaksanakannya,” kata Mohd Amar Abdullah, pengesuri Jawatankuasa Pembangunan Islam, Pendidikan dan Dakwah negeri Kelantan.

Beliau turut diminta mengulas kenyataan Harussani yang mahukan pentadbiran Najib membenarkan Kelantan di bawah pimpinan PAS yang mempunyai 95% orang Melayu Islam, melaksanakan hukum hudud atas mana-mana jenayah berkaitan Islam. Kalantan pada tahun 1993 telah memperkenankan Undang-Undang Hudud, tetapi tidak melaksanakannya kerana undang-undang jenayah turut berada di bawah perundangan kerajaan perseketuan.

Dokongan Harrusani terhadap hudud merupakan satu tamparan hebat kepada Najib kerana ia telah menghampakan golongan Islam konservatif negara. Seperti yang ditekankan oleh Harussani, hudud ialah keperluan di dalam Islam dan perlu dilaksanakan oleh Penaung yakni Sultan. Malaysia telah melaksanakan undang-undang Syariah atau hukum Islam yang diperlakukan ke atas orang Islam sahaja. Namun, sistem Syariah yang diperkenalkan oleh pertadbiran Najib-UMNO tidak termasuk hukum hudud yang menekankan enam hukuman jenayah termasuk hukuman berat seperti merotan, memotong tangan atau kaki dan direjam batu hingga mati.

Apa kata bangsa dan penganut agama lain?

Benar, walaupun Mohd Amar menyeru Kelantan digunakan sebagai kertas ujian dan model untuk perlaksanaan undang-undang Islam secara menyeluruh, dengan sistem yang dikhususkan untuk umat Islam, perdebatan hangat isu terus berlaku. Bukan sahaja orang Melayu-Muslim yang aktif memperdebatkan isu ini di dalam jaringan media sosial, bukan Islam dan bukan Melayu turut serta mengadakan proses perbincangan sehala mencari kebaikan dan keburukan pelaksanaan hukum hudud.

Memandangkan bukan Melayu sudah tidak takut akan hudud atau PAS, yang sebelum ini dilihat sebagai keterbelakang, parti ekstrem agama, mereka percaya hudud dimiliki zaman dahulu, seperti juga penguguran kandungan dan homoseksualiti.

“Penganut Kristian juga mempunyai taboo mereka sendiri. Gereja-gereja Katholik juga mengharamkan penguguran kandungan dan homoseksualiti. Pihak Vatikan turut didakwa hidup didalam penafian namun telah beralih arah. Jadi, agama itu satu perkara yang rumit maka dengan itu pemimpin penganut agama Kristian di negara ini tidak menolak perlaksanaan hukum hudud dan Bishop Paul Tan turut menyokong perlaksanaan itu asalakan ianya tidak melibatkan golongan bukan Islam,” ujar Anthony Chong, pemimpin penganut agama Kristian dari SFX berkata kepada Malaysia Chronicle.

Walaupun terdapat sedikit fahaman liberal diantara pemimpin Kristian di sini, golongan bukan Islam dan orang Islam sendiri, termasuk NGO Sistems in Islam (SIS), telah mengecam hukum hudud. Bagi mereka, ianya tidak mencukupi untuk golongan ulama Islam menjamin perlaksanaan undang-undang hudud hanya dilakukan sebagai jalan terakhir.

“Kenapa perlu ada dari mula? Ia tidak masuk akal sekiranya tidak digarap dan sedia diikuti dan termaktub di dalam kod cara, atau apakah ini hanya cakap kosong?” kata seorang akauntan wanita Melayu di sebuah bank, yang tidak mahu namanya disiarkan.

Realiti baru dan kembali kepada rakyat

Walaupun ramai orang Melayu yang kuat pegangan Islamnya, mereka turut terkesan daripada pelaksanaan hukum hudud yang keras itu. Ia hampir sama dengan kebanyakkan penganut agama Kristian, terutamanya Katholik, yang merasa belas kasihan terhadap ibu tunggal dan kesulitan homoseksual, terutamanya remaja gay. Namun ada beberapa yang berani telah bersuara dan memanggil untuk sebuah modenisasi, tapi masih ramai yang bersembunyi kerana takut dihina masyarakat, dan melawan perintah agama menerusi kitab Injil dan al-Quran.

Di dalam arena politik Malaysia, isu ini mungkin telah dipermudahkan menjadi satu taruhan untuk populariti. Parti MCA telah menuduh DAP sebagai simpatisan hudud, sebaliknya DAP menegaskan mereka akan menentang perlaksanaan hudud sehingga ke Parlimen walau apa pun yang terjadi di dalam gabungan Pembangkang atau menjadi kecoh di tingkat Kerajaan Persekutuan.

Anggota masyarakat mempunyai cara pendekatan yang berbeza. Mereka percaya isu ini perlua dilarikan daripada ahli politik kerana polelik hukum hudud, pengguguran kandungan atau homoseksualilti, sukar untuk dituntas. Mereka inilah yang berpandangan bahawa Mufti, pihak gereja dan para paderi sepatutnya menerima yang waktunya ialah untuk rakyat membuat keputusan sendiri.

Keinginan rakyat perlu dihormati kalaupun terdapat perbezaan zahir yang diputuskan oleh para agamawan.

“Kita berada di dalam dunia yang jauh dari Zaman Gelap, dari zaman Saladin atau Joan of Arc. Para ‘Crusaders’ dan perlawanan di Jerusalem dan di Timur Tengah berlaku gara-gara politik dan emosi, melebihi agama atau tekana agama itu sendiri. Di Malaysia, kita bernasib baik kerana tiada bom dilepaskan jatuh ke atas rumah. Kita boleh berfikir waras sekarang, jadi, saya rasa, kenapa tidak pada referendum untuk isu-isu berbangkit seperti ini, yang mana ia boleh dilakukan secara undi rahsia jadi tidak ada seorang pun yang takut akan hak mereka,’ ujar Peter, seorang perdakwah dan aktivis agama Katholik, yang meminta Malaysia Chronicle tidak menyiarkan nama penuhnya.

“Setiap orang termasuk para pemimpin agama terutama ahli politkm mesti mengelak dari sikap ‘ aku lebih baik darimu’. Bagi ahli politik, semua orang tahu permainan mereka yang keji dan berkepentingan peribadi. Untuk para agamawan, mereka harus sedar dan akur bahawa agama mana yang terbaik sekalipun di dunia ini tidak bermakna apa-apa tanpa penganut.”

Malaysia Chronicle

http://www.kl-today.com/2011/10/hudud-dalam-era-hari-ini/

PROJEK SG BESI SAH MILIK JHO LOW?

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 11TH, 2011

Pelbagai keraguan timbul berhubung Pembangunan Pangkalan Udara Sungai Besi yang dikenali sebagai projek Jho Low, kata Naib Presiden Pas, Salahuddin Ayub.Malah katanya, projek berkenaan menjadi keutamaan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dalam Belanjawan 2012 dan turut dimasukkan dalam Rancangan Malaysia ke 10 (RMK 10).“Kerajaan (Perdana Menteri, Datuk Seri) Najib (Tun Razak) jelas tidak mempedulikan keresahan rakyat sejak dari awal lagi apabila pengkalan udara yang mempunyai nilai strategik dan sejarah itu, dipindah milik dengan penuh kontroversi kepada 1MDB (1Malaysia Development Berhad),” kata beliau di Dewan Rakyat hari ini.

Katanya lagi, sehingga kini, rakyat masih menanti jawapan apa perlunya 1MDB melabur sebanyak RM3.5 bilion dalam Petrosaudi International Limited yang kemudian melabur lebih RM1.5 bilion dalam UBG Berhad.Gambar: Jho Low bersama-sama berparti dengan selebriti Paris Hilton.

UBG Bhd ialah syarikat milik keluarga Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud di mana Jho Low merupakan salah seorang ahli lembaga pengarahnya.

Kerajaan, katanya, sepatutnya menjelaskan terlebih dahulu keraguan-keraguan tersebut sebelum meneruskan tindakan memajukan Pangkalan Udara Sungai Besi yang dipertikaikan itu.

Salahuddin juga melihat Belanjawan 2012 lebih mementingkan projek-projek yang bersifat ‘projek Taek Jho Low’ dari menyelesaikan masalah dan penderitaan rakyat seperti projek tebatan banjir di negeri Kelantan, Kedah dan Sabah.

“Ini belanjawan rakyat atau belanjawan Taek Jho Low?” soal beliau seperti dilapor Harakahdaily.

Sebelum ini menjadi pengetahuan umum Rosmah Mansor mempunyai hubungan rapat dengan jutawan muda tersebut.

Malah Jho Low baru-baru ini mengakui beliau adalah kawan baik kepada Rosmah dan turut dilapor memiliki sebuah penthouse di New York yang secara kebetulan dikatakan hanya 10 minit dari syarikat pengeluar berlian, Jacob & Co.

Rosmah sebelum ini dikaitkan dengan pembelian berlian bernilai RM24 juta dari Jacob & Co.

Nama Jho Lho sebelum ini turut dikaitkan sebagai penasihat kepada Lembaga Pelaburan Terengganu (TIA) sebelum ia diperbadankan menjadi 1MDB.

Pada Jun 2010, Menteri Pertahanan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mengumumkan Lapangan Terbang Tentera Udara Sungai Besi dipindahkan dan tapaknya dijual kepada 1MDB.

KEADILAN sebelum ini turut mendesak kerajaan menjelaskan kontrak pembangunan TUDM Sungai Besi itu yang dianggar bernilai kira-kira RM500 juta.

http://www.kl-today.com/2011/10/projek-sg-besi-milik-jho-low/

BOB LOKMAN: UMNO TAHAN SAYA BUKAN JAIS

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 11TH, 2011

Pelawak, pengacara dan penulis lirik terkenal, Bob Lokman hairan dengan tindakan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) sambil mendakwa beliau ditahan malam tadi bukan kerana isu agama tetapi “untuk Umno.”Sehubungan itu, beliau juga mempersoalkan mengapa Jais menahan beliau setelah menjadi baik sekarang, tetapi tidak ketika dia sedang bergelumang dalam arus keduniaan sewaktu berada dalam dunia hiburan dulu.Pada 19 Februari lalu, Bob Lokman atau nama sebenarnya Mohd Hakim Lokman menyerahkan borang menjadi ahli PAS.

Beliau menyerahkan borang itu kepada Pesuruhjaya PAS Kedah, Datuk Seri Azizan Razak yang juga Menteri Besar Kedah pada majlis Himpunan 30,000 Pemuda PAS di Kompleks PAS Kota Sarang Semut, Alor Setar.

Bob Lokman merupakan penulis lirik lagu terkenal Isabela nyanyian Amy Search.

Bob Lokman dan ustaz yang ditahan malam tadi dilepaskan selepas dibawa ke balai polis tetapi disoal siasat Jais hari ini.

Tindakan Jais itu disifatkan oleh beliau seolah-olah mahu menyekatnya supaya tidak menjadi baik, sebaliknya untuk mendorongnya agar terus hanyut dalam arus keduniaan seperti masa lalu.

Menurut Bob Lokman, walau apa pun halangan yang menimpa, beliau tidak akan berganjak dengan pendiriannya sekarang untuk lebih mendekatkan diri kepada Allah dan terus meninggalkan kehidupan glamour serta penuh kelalaian.

Sehubungan itu, Bob Lokman berkata beliau akan terus melakukan kerja-kerja dakwah dengan mendekati pelbagai golongan dalam masyarakat termasuk para penagih dadah untuk mengajak mereka kembali ke jalan Allah.

Kata Bob Lokman, sekiranya terdapat undangan daripada pelbagai pihak untuk menyampaikan ceramah, beliau juga bersedia memenuhi undangan itu sekadar terdaya untuk menyampaikan mesej Islam, di samping tidak mahu menghampakan pihak terbabit.

“Saya tidak kira soal larangan dari Jais atau sebarang pihak untuk saya berceramah. Jika larangan itu bukanlah yang patut saya ikut, saya tak akan ikut,” katanya.

Begitu juga dengan sekatan yang dikenakan oleh Jabatan Agama Islam ke atas beliau untuk menyampaikan ceramah disebabkan tidak mempunyai tauliah, perkara itu juga tidak berbangkit dalam kehidupannya.

“Tauliah itu bukanlah satu perkara yang penting. Perkara yang penting bagi saya adalah melakukan pekerjaan yang baik iaitu kerja-kerja Islam.

“Jadi, kenapa mesti ada sekatan ke atas saya dan kenapa pula saya mesti patuhi sekatan-sekatan itu sedangkan yang saya sampaikan kepada orang ramai itu adalah perkara yang betul,” katanya.

Bob Lokman ditahan oleh Jais malam tadi kerana dipercayai atas alasan menyampaikan ceramah agama tanpa tauliah setelah beliau selesai berucap ketika solat Maghrib di hadapan kira-kira 70 jemaah di Masjid Kampung Sungai Lui, Hulu Langat.

Selepas ditahan beliau dibawa ke Balai Polis Batu 18 Hulu Langat dan dilepaskan kemudiannya.

Bob Lokman juga diminta hadir di Pejabat Agama Daerah Hulu Langat sebelum tengah hari ini bagi memberikan kenyataan.

Selain beliau, Pengarah Pilihan Raya Dewan Pemuda PAS Pusat, Mohd Sany Hamzan bagi pihak penganjur majlis ceramah itu diminta hadir di pejabat agama tersebut bagi memberikan kenyataan.

Mengulas perkara itu, Bob Lokman yang juga cucu ulama terkenal Kelantan, Tok Kenali mengesahkan penahanannya malam tadi dan turut menegaskan tidak hadir ke Pejabat Agama Daerah Hulu Langat seperti yang diarahkan itu.

Baginya, menghadirkan diri ke pejabat agama tersebut seperti yang diarahkan itu merupakan satu tindakan tidak perlu, malah hanya membuang masa dan wang.

“Saya juga tidak merasakan perlu mematuhi arahan itu kerana pada saya mereka yang melakukan tangkapan ke atas saya itu bukan melakukan kerja untuk agama, tetapi untuk Umno,” katanya.

Sebelum ditahan dan dibawa ke balai polis, menurutnya, beliau telah bertanyakan beberapa soalan kepada Kadi Hulu Langat tetapi soalan-soalan tersebut tidak dapat dijawab.

“Mereka yang datang untuk menangkap saya itu juga mengakui saya tidak menyampaikan perkara yang salah dalam ceramah saya tetapi hanya kerana tanpa tauliah.

“Pada saya, apa yang dilakukan ke atas saya itu jelas arahan politik. Jadi tak perlulah saya ikut arahan mereka itu, malah pada saya mereka bukanlah orang yang wajar saya hormati,” katanya.

Beliau secara tegas menjelaskan, mereka yang melakukan tangkapan dan mengenakan sebarang larangan terhadap seseorang yang melakukan pekerjaan baik untuk Islam bukanlah pihak yang wajar dihormati.

Menyentuh tentang tauliah untuk menyampaikan ceramah, beliau juga menegaskan tidak perlu baginya untuk mendapatkan tauliah tersebut kerana tindakan itu juga jelas mempunyai kaitan dengan permainan politik Umno BN.

“Amat pelik dengan apa yang dilakukan ke atas saya. Saya ditangkap setelah saya selesai menyampaikan ceramah. Pada hal jika mereka tak mahu saya berceramah di masjid itu, mereka sepatutnya menangkap saya sebelum berceramah.

“Saya pula hadir ke majlis itu atas undangan. Kalau saya dilarang berceramah sebelum saya masuk ke masjid oleh pihak Jais, saya tak akan berceramah.

“Jadi, ini amat jelas tangkapan atas arahan politik Umno BN, bukannya tangkapan kerana kerja-kerja Islam, manakala saya pula melakukan kerja-kerja Islam, jadi tak perlulah saya ikuti arahan mereka itu,” tegas beliau.

http://www.kl-today.com/2011/10/bob-lokman-umno-tahan-saya-bukan-jais/

MCA DEFENDS ‘GLAM GIRLS’ AT AGM

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 11TH, 2011

A rattled MCA Youth chief, Wee Ka Siong, has slammed PKR over lurid photos of several girls whose presence at the party’s recent Youth AGM on Oct 2 had sparked a debate on whether they were brought in as “eye-candy”.Labelled MCA’s ‘glam girls’, photos of what appeared to be these girls were photo-shopped and posted on some blogs.Wee told reporters today that lurid photos of five of the MCA ‘glam girls’ had surfaced on pro-PKR blogs.

Slamming the party for engaging in such slanderous acts, he said: “I am very saddened that the party has embarked on such unethical acts.

“Pictures of these girls have been superimposed on naked bodies and posted on some blogs.

“There has been numerous complaints from the Beliawanis (MCA’s women youth wing) on this matter.”

Wee claimed the matter had become a hot issue after PKR youth wing, AMK had picked it up.

He said MCA took such matters seriously and had already engaged lawyers to deal with the issue of the lurid photos.

“They are contemplating taking the matter up with Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC), ” he said.

Does occupation matter?

The presence of the 10 girls at party’s convention had caused a stir, with some quarters asking if it was a publicity stunt arranged by the party to promote the its women youth wing.

Doubts were also raised if they were genuine MCA party members.

Wee, when asked if he was aware of the girl’s professions, answered in the negative.

“Many people attended the party’s ceramah … it is impossible to know the occupation of every single attendee.

“I knew the occupation of some of the girls. Some were property negotiators and some worked in banks.

“Why does it matter what their occupations are if they have genuine interest in politics?,” he asked.

He denied that the girls were ‘eye-candy’ saying that they were all there as observers.

“What is wrong in the girls attending the event to gain exposure about the political process?” he asked and urged all parties to act “gentlemanly” and not engage in gutter politics.

Not responsible

Meanwhile in an immediate response to Wee’s accusation, PKR vice-president Tian Chua said that the party had nothing to do with it.

“Suara Keadilan (party’s newspaper) and Keadilan have (their own) official websites.

“We are not responsible for other websites that bear similar names.

“We do not engage in such gutter politics,” he said.

http://www.kl-today.com/2011/10/mca-defends-glam-girls-at-agm/

NAMA ROSMAH HARUM DI BANGLADESH

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 11TH, 2011

Asian University of Women (AUW) di Chittagong, Bangladesh pada Selasa mengumumkan pewujudan 10 zamalah mengambil sempena nama Datin Seri Rosmah Mansor. Pengasas, presiden dan ketua pegawai eksekutif universiti berkenaan, KamalAhmad, turut mengumumkan bahawa isteri Perdana Menteri Datuk Seri Najib TunRazak itu dilantik sebagai penaung AUW.Pada sidang akhbar selepas itu, Rosmah mengucapkan terima kasih kepada AUM kerana mempelawa beliau menjadi salah seorang daripada penaungnya.

Kata Rosmah, beliau menerima pelantikan sebagai penaung antara lain disebabkanbeliau berpendapat wujud peluang bagi wanita muda Malaysia untuk mengikutipengajian di universiti seperti itu dan berinteraksi dengan pelajar dari negaralain.

“Terdapat peluang bagi gadis-gadis kita, terutamanya daripada kalangan kurangberkemampuan dan tidak berupaya mengikuti pengajian di universiti yang bagus, untuk berada di universiti ini di mana mereka boleh memperkayakan bukan sahaja pengetahuan tetapi juga memahami budaya serta agama pelajar lain.

“Ini benar-benar memperkayakan potensi masa depan mereka sebagai seorang pemimpin di negara atau masyarakat mereka sendiri. Bagi saya, saya percaya, langkah untuk ke hadapan adalah menerusi pendidikan,” katanya kepada pemberita selepas pertemuan dengan Kamal di Seri Perdana di sini.

Julai lepas, AUW mempelawa Rosmah menjadi seorang daripada penaung universitiitu menerusi sepucuk surat yang dihantar kepada beliau oleh Canselor AUW, CherieBlair, isteri bekas Perdana Menteri Britain Tony Blair.

Perdana Menteri Bangladesh Sheikh Hasina bertindak sebagai ketua penaung AUW.Beliau disertai, antara lain, oleh bekas Setiausaha Negara Amerika Syarikat DrCondoleezza Rice dan ahli politik Itali Emma Bonino.

Rosmah turut mengucapkan terima kasih kepada AUW kerana meletak kepercayaankepada beliau untuk menjadi salah seorang penaungnya dan berharap akan berupayamenyumbang bagi menambah baik masa depan kaum wanita.

Sementara itu, pada sidang akhbar yang sama, Kamal berkata zamalah itu akanditawarkan kepada pelajar yang layak berumur bawah umur 21 tahun, dari seluruhAsia, termasuk Malaysia.

“Zamalah ini akan memperuntukkan biasiswa penuh kepada wanita dari mana-mana tempat di wilayah ini, yang mungkin menjadi orang pertama dalam keluarga mereka yang dapat menjejakkan kaki ke universiti namun kebolehan mereka tidak boleh dinafikan.

Zamalah ini bernilai kira-kira US$12,000 setahun bagi wanita yang mempamerkan, bukan sahaja kebolehan intelektual luar biasa, tetapi juga semangat dan potensi kepimpinan,” katanya. Kamal berkata kemasukan bagi program lima tahun itu akan bermula bulan depan dan pelajar terpilih akan memulakan pengajian mereka pada September tahun depan.

Beliau berkata AUW akan mengiklankan pengambilan di seluruh negara sasaran dan berharap mendapat sekumpulan 10 wanita luar biasa bagi zamalah itu.

Kamal berkata pada masa ini, universiti itu menempatkan 500 pelajar dari 12 negara dan berharap akan mendapat pelajar dari Malaysia.

Beliau berkata permohonan boleh dibuat menerusi laman web universiti itu,www.asian-university.org.

http://www.kl-today.com/2011/10/nama-rosmah-harum-di-bangladesh/

KHIR TOYO MENGULAS BAJET 2012

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 11TH, 2011

Dr. Mohd Khir Toyo

Ada dua perkara yang menarik perhatian saya dalam pembentangan Bajet 2012 oleh YAB Perdana Menteri minggu lalu.Pertamanya pemansuhan semua yuran sekolah rendah dan menengah. Dan keduanya pemberian bantuan RM 500 kepada keluarga berpendapatan RM 3,000 dan ke bawah. Kedua-dua perkara ini sangat dekat dengan hati rakyat berpendapatan rendah namun ia memerlukan pemantauan dan mekanisme pelaksana yang cekap.

Penghapusan yuran sekolah pernah diumumkan sebelum ini dalam Bajet beberapa tahun lalu. Namun ia tidak terhapus sepenuhnya kerana ada yuran yang masih dikutip bagi menampung tabung sekolah untuk perjalanan aktiviti dan juga pentadbiran.

Dengan penghapusan sepenuhnya ini, kerajaan perlu memperuntukan dana kepada sekolah sebagai ganti penghapusan yuran ini. Selain itu, pentadbiran sekolah harus diperingatkan agar tidak mewujudkan sebarang bentuk kutipan yuran tambahan dan sebagainya sehingga memberi gambaran seolah-olah pengumuman kerajaan mengenai sekolah kebangsaan yang percuma sepenuhnya hanya satu sandiwara.

Mekanisme Bantuan RM500

Pelaksanaan cadangan pemberian RM500 kepada setiap isi rumah yang berpendapatan di bawah RM3,000 merupakan satu cabaran yang sangat besar kepada jentera kerajaan. Ini kerana kerajaan perlu mengenal pasti keluarga yang berpendapatan di bawah RM3,000 bagi mengelakkan berlakunya penipuan dan juga penganiayaan.

Kebergantungan kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) tidak akan banyak membantu kerana kebanyakan mereka yang berpendapatan di bawah RM3,000 di luar bandar bukan kumpulan yang “makan gaji”.

Saranan pendaftaran melalui LHDN bukan sahaja akan menambah beban kerja agensi tersebut malah akan menyusahkan golongan sasaran di luar bandar. Adalah kurang wajar untuk meminta ketua isi rumah yang berada di kampung-kampung e LHDN bagi mengisi borang pendaftaran dan pengisytiharan hanya semata-mata untuk satu bayaran sekali sahaja berjumlah RM500.

Sungguhpun jumlah ini agak besar namun janganlah sampai pelaksanaannya menyebabkan RM500 tersebut tinggal RM300 kerana mereka yang layak terpaksa menghabiskan wang ke bandar untuk mendaftar dengan LHDN.

Justeru penggunaan jentera di peringkat akar umbi sangat penting bagi membantu kumpulan sasar ini. Oleh kerana Bajet 2012 dianggap tidak relevan oleh pembangkang, maka kerajaan perlu bekerjasama dengan Barisan Nasional bagi mengenal pasti dan menyediakan pangkalan data kumpulan sasar ini.

Jentera politik Barisan Nasional di peringkat bawahan boleh digunakan untuk menghantar nama berserta bukti perkahwinan dan juga pengesahan pendapatan oleh Penghulu atau Ketua Kampung bagi setiap nama yang dihantar. Senarai ini kemudiannya perlu disemak oleh pegawai kerajaan bagi memastikan ada ketelusan dan kejujuran dalam pelaksanaannya.

Cadangan penggunaan Pos Malaysia sebagai agen pembayaran sangat tepat memandangkan ia mempunyai rangkaian yang meluas dan cekap termasuk di kawasan luar bandar.

Lebih penting pemberian ini perlu dilakukan setelah senarai dimuktamadkan agar ia tidak menimbulkan kekeliruan apabila ada pihak yang telah dapat dan ada pula yang belum dapat.

Kerajaan juga perlu melaksanakan pemberian ini sebelum pilihan raya umum ke-13 atau berhadapan dengan tuduhan pembangkang bahawa ia hanya sandiwara pilihan raya.

Apa yang rakyat mahukan adalah kejujuran kerajaan dan kesungguhan YAB Datuk Seri Najib diterjemahkan. Biar nanti rakyat akan berkata indah khabar, indah lagi rupanya bukannya “indah Khabar dari Rupa”.

* Dr Khir Toyo adalah Ahli Dewan Undangan Negeri untuk Sungai Panjang dan bekas Mentri Besar Selangor.

http://www.kl-today.com/2011/10/khir-toyo-mengulas-bajet-2012/

LAWATAN PM KE PERTH PERIBADI

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 11TH, 2011

Kementerian Luar Negara hari ini mendedahkan bahawa lawatan dua hari Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak ke Kazakhstan pada bulan Jun lalu bernilai RM1 juta.Dewan Rakyat diberitahu jumlah keseluruhan sebanyak RM1,072,213.22 dibelanjakan bagi perdana menteri dan rombongannya menghadiri Forum Ekonomi Dunia Islam.Menteri Luar Negara Datuk Seri Anifah Aman mendedahkan perkara itu ketika menjawab soalan bertulis anggota parlimen Batu Tian Chua.
Chua mahu tahu jumlah kos, matlamat dan hasil rombongan perdana menteri ke Kazakhstan pada Jun dan Perth ketika hari merdeka lalu.

Dalam jawapannya, Anifah turut menjelaskan, lawatan dua hari Najib ke Turkmenistan pada 11 dan 12 Julai pula bagi memenuhi undangan presiden negara itu.

Lawatan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak ke Australia dengan menggunakan pesawat kerajaan pada Hari Kemerdekaan, 31 Ogos lalu adalah atas kapasiti peribadinya, Dewan Rakyat dimaklumkan hari ini.

Namun, kementerian luar juga menjelaskan, perdana menteri menggunakan peluang berkenaan untuk berjumpa dengan pelajar dan rakyat Malaysia yang menetap di negara itu sempena majlis Hari Raya Aidilfitri yang dianjurkan oleh Konsulat Jeneral Malaysia.

“Perdana Menteri juga telah meluang masa bertemu dan berbincang dengan wakil-wakil sebuah kumpulan Muslim di Perth.”

Pendedahan itu susulan selepas Dewan Rakyat minggu lalu dimaklumkan bahawa pesawat Airbus A319 yang digunakan oleh perdana menteri telah disewa dari Syarikat Penerbangan Malaysia Bhd (PMB) oleh kerajaan sejak 3 Ogos 2007.

Dalam jawapan bertulis kepada soalan yang dikemukakan oleh ahli parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz pada 4 Oktober lalu berkata pesawat berkenaan untuk kegunaan pemimpin terpenting di dalam kerajaan.

Mereka termasuk Yang di-Pertuan Agong, Perdana Menteri dan juga Timbalan Perdana Menteri dan kos penggunaan berjumlah RM9.1 juta itu meliputi kos bahan api pesawat, caj tempat dan kendali, sajian serta logistik krew pesawat.

http://www.kl-today.com/2011/10/lawatan-pm-ke-perth-peribadi/

JAIS SAHKAN TAHAN BOB LOKMAN

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 11TH, 2011

Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) mengesahkan penahanan penulis lirik, pengacara, pelawak dan pelakon terkenal Bob Lokman (gambar) atas kesalahan memberi ceramah tanpa tauliah di Masjid Sungai Lui, Hulu Langat malam Isnin.Pengarah Jais, Marzuki Hussin berkata, Bob Lokman ditahan di bawah Seksyen 119, Enakmen Pentadbiran Agama Islam Negeri Selangor.“Bob Lokman didapati tidak mempunyai tauliah dan tidak pernah memohon tauliah daripada Jais.

“Beliau ditahan berdasarkan maklumat yang diterima daripada orang awam,” katanya dalam satu khidmat pesanan ringkas yang dihantar pada Selasa.

Seksyen 119 Enakmen Pentadbiran Agama Islam Negeri Selangor memperuntukkan mana-mana orang yang mengajar agama Islam atau menyampaikan apa-apa perkara mengenai Islam tanpa tauliah boleh didenda tidak melebihi RM3,000 atau penjara maksimum dua tahun atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.

Difahamkan penulis lirik lagu ‘Isabella’ nyanyian kumpulan Search itu ditahan selepas menyampaikan ceramah di hadapan kira-kira 70 jemaah di Masjid Kampung Sungai Lui.

Turut ditahan Jais ialah Pengarah Pilihan Raya Pemuda PAS, Mohd Sany Hamzan dan nazir masjid yang menghadiri majlis berkenaan.

Mereka kemudiannya telah dibawa ke Balai Polis Batu 18 Hulu Langat untuk diambil keterangan sebelum dilepaskan.

Bob turut dilaporkan memberikan kenyataan kepada Jais di pejabat daerah Hulu Langat pada tengah hari Selasa.

Sementara itu, Bob berkata, kehadirannya tidak mempunyai agenda tersembunyi mahupun mempengaruhi orang ramai menyokong parti politik tertentu.

“Saya hairan mengapa susah untuk berkongsi ilmu agama, lagi pun perjuangan saya bukan untuk mengejar glamor.

“Tambah pula apa yang saya lakukan sekarang tidak menyusahkan orang lain dan tidak salah disisi agama,” katanya.

Pada 19 Februari lalu, Bob telah menyerahkan borang menjadi ahli PAS kepada Pesuruhjaya PAS Kedah, Datuk Seri Azizan yang juga Menteri Besar Kedah pada majlis himpunan 30,000 Pemuda PAS di Kompleks PAS Kota Sarang Semut, Alor Setar.

September lalu, Jais menegaskan bahawa mereka tidak akan mengeluarkan tauliah kepada ahli politik yang berceramah atau menyampaikan tazkirah di masjid dan surau di negeri berkenaan.

Marzuki dipetik sebagai berkata, tindakan tersebut adalah selaras dengan titah Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah yang enggan membenarkan surau dan masjid sebagai tempat berpolitik.

Antara ahli politik dan tokoh agama yang pernah ditahan kerana menyampaikan ceramah tanpa tauliah oleh Jais ialah bekas Mufti Perlis, Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin.

Jabatan agama itu juga sebelum ini telah menarik balik tauliah yang diberikan kepada Pesuruhjaya PAS Selangor, Dr Abdul Rani Osman, Ahli Parlimen Shah Alam yang juga Timbalan Pesuruhjaya PAS Selangor, Khalid Samad.

http://www.kl-today.com/2011/10/jais-sahkan-tahan-bob-lokman/

MACC URGED TO INVESTIGATE ANANDA

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 11TH, 2011

A formal investigation by India’s Central Bureau of Investigation (CBI) against Maxis Communications Bhd tycoon T Ananda Krishnan and its director Ralph Marshall should spur its Malaysian counterpart to do the same, according to PKR.Subang MP R Sivarasa said that there was no excuse for the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) to claim ignorance over the matter.

“It would be a bit difficult for the MACC to say that they don’t know about this,” he told reporters st the Parliament lobby here today.

Sivarasa said this while holding today’s edition of the Sun newspaper, with the headline: “India Probes Tycoon” on its cover.

The paper was referring to a New Indian Express report – an Indian newspaper – that both Ananda and Marshall were being investigated on charges of criminal conspiracy under the Indian Penal Code and the Prevention of Corruption Act.

India’s telecom minister Dayanidhi Maran, his brother Kalanidhi as well as three companies (Astro, Maxis and Sun TV) were also implicated in the scandal.

Citing the MACC Act, Sivarasa said that Malaysians guilty of bribery or corruption out of the country could be charged in Malaysia.

“The MACC should treat this report as a report to them. They should not wait for us to go to them and lodge a report,” he said.

According to a PKR press statement, Section 66 of the MACC Act states that the MACC and the Malaysian courts have the jurisdiction to prosecute and convict citizens and permanent residents who committ bribery and corruption in foreign countries.

Sivarasa also said that the MACC should take its own initiative to investigate the Maxis chiefs.

“MACC should take that initiative. Even the police can act without a (police) report,” he said, adding that the scandal’s publicity was enough for the government agency to take action.

“We don’t want continuous cases where corrupt acts of Malaysians are investigated and prosecuted in other countries when they get off scot-free in our country.”

Batu MP Tian Chua suggested that with the ongoing scandal in India, the authorities here should investigate if there were “similar cases” taking place in Malaysia.

http://www.kl-today.com/2011/10/macc-urged-to-investigate-ananda/

MAJLIS GEREJA AKUR TITAH SULTAN SELANGOR

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 11TH, 2011

Majlis Gereja Malaysia pada Isnin menyambut baik titah Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah yang menitahkan supaya tidak ada pihak akan didakwa dalam isu pemeriksaan yang dijalankan oleh Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) ke atas Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC) Ogos lalu.Setiausaha Agungnya, Dr Hermen Shastri (gambar) berkata majlis berkenaan mengambil pendirian titah Tuanku telah menyelesaikan konflik dalam isu kontroversi berkenaan.

“Kami menerima dengan hati terbuka titah Sultan sebagai jalan penyelesaian terbaik dalam isu pemeriksaan ke atas DUMC,” katanya kepada The Star pada Isnin.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas pemeriksaan yang dijalankan oleh Jais pada Majlis ‘Thanksgiving’ yang diadakan di DUMC pada 3 Ogos lalu.

“Atas semangat perpaduan, kami berharap agar tiada pihak yang cuba membuat spekulasi atau mengeruhkan keadaan sedia ada,” katanya.

Sementara itu, Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim kerajaan negeri akan menubuhkan jawatankuasa khas untuk memperkasakan Prosedur Operasi Standard (SOP) di Jais dalam usaha memantau cubaan memesongkan kepercayaan dan akidah umat Islam di negeri itu.

Beliau berkata jawatankuasa tersebut akan dianggotai oleh tokoh perundangan dan pakar agama serta pegawai kanan kerajaan dan nama-nama mereka yang dipilih akan diumumkan kelak.

Dalam perkembangan berkaitan, Timbalan Pesuruhjaya PAS, Khalid Samad menyifatkan titah Tuanku yang tidak mahu mana-mana individu Muslim yang menghadiri majlis makan malam di DUMC didakwa merupakan jalan terbaik untuk memulihkan kepercayaan kepada agama Islam.

“Memgambil tindakan undang-undang dan menggunakan kekerasan tidak akan dapat mengubah minda masyarakat terutamanya dalam isu keagamaan.

“Kekerasan tidak boleh digunakan untuk menilai akidah seseorang individu. Ia harus dikendalikan dengan pendekatan yang paling lembut,” katanya.

Jelasnya, titah baginda supaya 12 individu Islam tersebut menjalani sesi kaunseling adalah jalan terbaik untuk memulihkan akidah mereka.

Dalam pada itu Exco Hal Ehwal Agama Islam, Adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam Negeri, Datuk Dr Hasan Mohamed Ali berkata mereka akan menggunakan teknologi terkini bagi membuktikan kes mereka di mahkamah.

“Saya akan pastikan sistem pengurusan berprestasi tinggi dengan kelengkapan canggih digunakan bagi menguatkan dakwaan setiap kes yang dibawa ke mahkamah,” katanya.

Beliau berkata titah Sultan pada Isnin jelas menunjukkan baginda mahu Jais dan Majlis Agama Islam bertindak professional dalam setiap tugas yang dijalankan.

http://www.kl-today.com/2011/10/majlis-gereja-akur-titah-sultan-selangor/

EMPANGAN PERLIS BAKAL PECAH?

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 11TH, 2011

Mohamad Faisol Abdul Rahman

Ternyata apa yang diwar-warkan oleh sebelum ini – bahawa kerajaan Perlis akan memulakan projek ‘Saliran Khusus Empangan Timah Tasoh’ seawal tahun 2012 setelah proses pengambilan tanah selesai – tidak benar.Ini kerana dalam pembentangan Bajet 2012 oleh perdana menteri merangkap menteri kewangan Jumaat lepas menyebut dengan jelas bahawa peruntukan hanya melibatkan kerja menaik taraf Empangan Timah Tasoh dan mendalamkan Sungai Arau sahaja.

Justeru, kestabilan rakyat Perlis, khususnya penduduk sekitar kawasan yang pernah dilanda banjir masih dirundung gelisah.

Persoalannya apakah sekadar mendalamkan sungai yang sedia ada mampu mengatasi limpahan air Empangan Timah Tasoh yang akan dinaik taraf? Sudahkah kajian terperinci dibuat ataupun hanya sekadar mahu menunaikan janji?

Persoalan yang selama ini menghantui penduduk Perlis mengenai tahap keselamatan Empangan Timah Tasoh masih belum terjawab.

Banjir besar yang melanda Bangkok sehingga mengorbankan ratusan nyawa berpunca daripada saliran sungai sedia ada tidak mampu menampung pembuangan air empangan akibat hujan lebat.

Natijahnya hampir seluruh kota itu ditenggelami air, sekali gus melumpuhkan aktiviti penduduk. Kejadian yang menimpa Bangkok ini wajar diambil iktibar oleh semua.

Empangan Timah Tasoh yang terletak lebih kurang 20km dari bandar Kangar dan Arau kini dianggap sebagai “bom masa”.

Mungkin ada yang menganggap hal ini lucu dan tidak masuk akal. Namun siapa sangka gempa bumi di Jepun baru-baru ini menyebabkan kerosakan reaktor nuklear hingga menimbulkan keresahan masyarakatnya.

Walaupun Malaysia di luar lingkaran gempa, namun negara ini tidak terkecuali merasakan gegaran gempa di negara jiran seperti Indonesia dan Burma.

Sesungguhnya warga Perlis amat bimbang seandainya Empangan Timah Tasoh retak, pecah dan runtuh akibat faktor luar jangka seperti gegaran gempa bumi. Dan apakah kerajaan negeri sudah bersiap sedia dengan rancangan kecemasan sekiranya hal ini terjadi?

Malaysia juga berpotensi menghadapi masalah tanah gelungsur akibat peningkatan projek dan aliran air dalam tanah yang tidak diurus dengan sempurna.

Kenyataan tentang projek menaik taraf Empangan Timah Tasoh yang kapasiti simpanan air semasa 33.3 juta meter padu kepada 87 juta meter padu sudah pasti akan menambahkan lagi ancaman keselamatan kepada lokasi popular banjir seperti Beseri, Kampung Syed Omar, Bintong, Kampung Jarak, Kangar, Repoh, Santan, dan Arau.

Dijangkakan sekiranya empangan ini pecah akibat faktor luar jangka, ia hanya memerlukan lebih kurang setengah jam untuk menenggelamkan seluruh Kangar dan Arau. Ia bukan sahaja membawa air tetapi segala benda yang ada.

Sehubungan dengan itu kami ingin mendesak kerajaan mengotakan janji untuk mempersiapkan saliran khusus ke laut dari empangan ini demi keselamatan dan ketenteraman seluruh warga Perlis.Kami ingin hidup selesa dan tidak mahu diganggu lagi dengan igauan buruk setelah beberapa kali mengalami banjir besar yang mengakibatkan kerosakan harta benda dan korban nyawa.Maka kami akan terus mendesak kerajaan negeri supaya memikirkan sedalam-dalamnya dan mengambil langkah berani dengan melaksanakan segera saliran khusus untuk tujuan aliran stok limpahan air dari Empangan Timah Tasoh.

Penulis adalah pengerusi jawatankuasa bertindak rakyat Perlis atasi masalah banjir.

http://www.kl-today.com/2011/10/empangan-perlis-bakal-pecah/

AHMAD JAIS MENINGGAL DUNIA PAGI TADI

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 11TH, 2011

Seniman Datuk Ahmad Jais yang bulan lalu dimasukkan di Pusat Perubatan Darul Ehsan Shah Alam kerana sesak nafas meninggal dunia pagi ini. Allahyarham dilapor menghembuskan nafas terakhir sekitar pukul 9 pagi tadi.Penyanyi veteran itu yang nama sebenarnya Mohd Jais Ahmad, 75, dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) pusat perubatan itu akibat sukar bernafas bulan lalu dan dilaporkan sudah sedar dan boleh bercakap walaupun agak terhad pada 1 Oktober lalu.

Ahmad Jais dimasukkan ke unit rawatan separa rapi di pusat perubatan itu pada 22 September lepas akibat sesak nafas sebelum dipindahkan ke ICU.

Penyanyi yang mula berkecimpung dalam bidang muzik sekitar 1960-an mengadu penat selepas pulang daripada membuat persembahan di Batu Pahat, Johor, pada 8 September lalu tetapi sakitnya mula serius pada malam 20 September sehingga terpaksa menggunakan alat bantuan pernafasan di Hospital Pakar KPJ Selangor, Seksyen 20 Shah Alam.

Penyanyi yang popular dengan lagu “Selamat Hari Raya” dan “Budi Setahun Segunung Intan” yang dinyanyikan bersama Kartina Dahari itu dimasukkan ke pusat perubatan itu sejak dua minggu lepas kerana kesukaran bernafas.

Allahyarham Ahmad Jais meninggalkan lima orang anak dan isterinya Mas Halilah Mas Nayeem telah meninggal dunia pada 22 Jun 2009.

Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr. Rais Yatim menerusi mesej Twitter mengucapkan takziah atas pemergian seniman itu.

“Salam takziah, Dato Ahmad Jais telah kembali ke rahmatullah sebentar tadi,” kata beliau.

Persembahan terakhir Allahyarham ialah pada majlis Rumah Terbuka Hari Raya Aidilfitri peringkat kebangsaan di Permatang Pauh, Pulau Pinang pada 11 September lepas yang turut dihadiri Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

http://www.kl-today.com/2011/10/ahmad-jais-meninggal-dunia-pagi-tadi/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...