Wednesday, August 17, 2011

Kerakyatan Malaysia seperti membeli ikan di pasar

Amni Jagat

Semudah membeli ikan di pasar begitulah simbolik yang boleh diberikan kepada Kerajaan Malaysia. Semuanya berpunca disebabkan pembongkaran kisah ‘Mismah’ yang sedang hangat diperkatakan. Begitu mudah untuk menjadi warganegara Malaysia. Kementerian Dalam Negeri yang bertanggungjawab selaku organisasi pengurusan pendaftaran negara harus dipersalahkan dan dipersoalkan. Soal dan salahnya adalah kelonggaran yang memusykilkan kerakyatan yang diberikan kepada penduduk tetap (PR) di negara ini.

Mungkin ramai masih ingat lagi di mana sebelum menjelangnya Ramadhan tempoh hari pasukan Bola Sepak Malaysia telah dimalukan dengan pasukan Bola Sepak Singapura. Ramai yang mengeluh dengan mempertikaikan tindakan pasukan Bola Sepak Singapura yang banyak menggunakan khidmat pemain import untuk membantu kemenangan pasukan Bola Sepak Singapura. Ramai juga yang mengatakan bahawa pasukan Bola Sepak Singapura tidak ada jati diri kenegaraan. Kalau begitu pandangan umum, bagaimana pula dengan kes Mismah?

Baik, cuba kita lihat dari sudut yang positif untuk semangat jati diri negara. Singapura mengambil pemain import dari China dan Serbia tempoh hari bertujuan membantu pasukan Bola Sepak mereka untuk menang menentang Malaysia dan sekaligus melangkah ke peringkat ketiga kelayakan Piala Dunia. Kerakyatan yang diberikan kepada pemain-pemain tersebut berjaya menghasilkan sesuatu yang positif untuk negara mereka. Kehadiran pemain-pemain tersebut adalah sebagai alat pelengkap bagi ruang kelemahan mereka. Kalau dilihat dari sudut pandangan seorang negarawan, hal ini kesannya positif. Kemahiran yang tidak wujud diwujudkan dengan kehadiran pemain-pemain import atau warga yang diberikan kerakyatan tadi.

Berbeza pula dengan Malaysia. Mismah yang sedang hangat diperkatakan ini adalah manusia yang kemahirannya ternyata banyak boleh didapati melalui warga tempatan sendiri. Kerjaya Mismah adalah pembancuh simen. Saya rasa di Malaysia masih tidak ketandusan lagi pembancuh-pembancuh simen yang profesional sehingga kerakyatan harus diberikan kepada warga asing. Apakah kemahiran yang hebat yang boleh dikongsikan dari Mismah kepada kita?

Saya bukanlah memerangi Mismah, cuma saya musykil, mengapa begitu ramai kerakyatan diberikan kebelakangan ini. Dari April 2009 sehingga Julai 2011, sudah 29,290 penduduk tetap (PR) diberikan kerakyatan. Apa sebenarnya yang menyebabkan longgokan pemberian warganegara ini berlaku?

Mungkin ini adalah taktik kementerian untuk mengadakan ‘pengundi hantu’ dalam PRU 13 akan datang. Perhatikan saja, selepas kekalahan BN di Selangor pada PRU 12, Mac 2008, gerak kerja memberikan taraf warganegara kepada penduduk tetap (PR) begitu berleluasa sekali. 29,290 jumlahnya yang telah didaftarkan sebagai warganegara yang sah. Semudah itu seseorang yang menuntut kewarganegaraan diterima sebagai warganegara yang sah.

Ada yang memberi pendapat ini hanyalah kebetulan. Baik, jika ianya kebetulan mengapa jumlahnya begitu besar? Penduduk tetap (PR) yang diterima pula bukanlah dari kalangan golongan profesional yang dapat memberi khidmat kemahiran tinggi kepada negara kita sekaligus menaikkan taraf Malaysia di mata dunia. Perkara ini harus diteliti dengan cermat. Selepas taraf warganegara diberikan kepada penduduk tetap (PR) tersebut, pasti mereka akan terhutang budi dengan jasa yang ditaburkan kerajaan. Ini sekaligus membuatkan mereka akan memberikan undi kepada BN pada PRU 13 akan datang. Perkara ini bukanlah sebuah kebetulan, saya mengesyaki ianya adalah rancangan sulit bagi menghadapi PRU 13 akan datang.

Saya tidak pernah menyalahkan Kementerian dalam memberikan kerakyatan kepada Yuan Yufang atlit pejalan kaki yang berasal dari China. Sekurang-kurangnya kemahiran Yufang dapat dibuktikan dan kemahiran itu diturunkan serta diajarkan kepada atlit-atlit muda bimbingan beliau. Yufang berjaya mengisi kekurangan Malaysia dalam sukan berjalan kaki dengan beberapa kali merangkul pingat dalam acara yang ditandinginya.

Kementerian haruslah bertanggungjawab dan lebih menfokuskan ciri-ciri atau garis panduan untuk menjadi warganegara Malaysia. Longgokan yang terlalu ramai penduduk tetap (PR) yang diberikan taraf warganegara ini akan menyempitkan lagi skop perkerjaan warga asal Malaysia yang bertaraf rendah. Golongan seperti Mismah sudah terlalu ramai di Malaysia. Kita tidak perlukan lagi orang berkemahiran seperti Mismah.

Kementerian harus sedar akan perkara ini. Jabatan Pendaftaran Negara juga perlu lebih bertanggungjawab dalam memberikan kerakyatan kepada negara ini dan janganlah dengan sebarangan sahaja memberikan kerakyatan tanpa usul periksa. Berapa ramai lagi manusia yang wujud di Malaysia ini yang tidak ber’bin’ dan ber’binti’.

Dato’ Onn pernah memperjuangkan akan hal kewarganegaraan tersebut. Dato’ Onn meminta orang yang bermastautin tetap di Malaysia tidak kurang dari 20 tahun barulah sah diberikan kerakyatan kepada mereka. Nampaknya hal ini kurang dipersetujui oleh cucunya yang kini menjawat jawatan Menteri Dalam Negeri. Dato’ Onn juga adalah individu yang benar-benar cermat dalam memberi pemilaian penerimaan sebagai status warganegara kepada penduduk tetap atau bangsa asing. Namun cucunya pada hari ini sewenang-wenangnya memberikan kewargnegaraan kepada penduduk tetap (PR) tanpa memikirkan apakah aplikasinya kepada rakyat di masa akan datang.

Hebatnya Mismah sehingga hampir seluruh menteri memberi maklum balas mengenai beliau. Tahniah Malaysia kerana berjaya menambahkan lagi kewarganegaraan di negara ini. Maka bersedialah rakyat Malaysia untuk menyambut kemerdekaan yang ke 54 pada 16 September nanti bersama-sama warganegara baru serta PATI yang baru sahaja ‘putih’.

Sayangilah negara anda dari anasir jahat yang ingin menjahanamkan negara...


AMNI JAGAT

14 OGOS 2011
KUALA LUMPUR


http://bm.harakahdaily.net/index.php/articles/depth/4923-kerakyatan-malaysia-seperti-membeli-ikan-di-pasar

Umno, DEB dan Melayu Tanjung

Ahmad Tajdid

BARU-BARU ini Kongres Melayu Pulau Pinang (KMPP) menggesa masyarakat Melayu di negeri itu supaya mengukuhkan sokongan kepada BN agar gabungan Umno, Gerakan, MCA dan MIC negeri itu dapat kembali berkuasa di negeri itu bagi "mempertahankan hak orang Melayu yang dipinggirkan oleh kerajaan negeri pimpinan DAP sekarang".

Presidennya, Rahmad Isahak berkata pemimpin Melayu yang berada dalam kerajaan negeri sekarang ini terlalu takut untuk memperjuangkan hak orang Melayu.

"Terdapat dua orang pemimpin Melayu dalam exco kerajaan negeri tetapi mereka gagal membantu orang Melayu kerana terlalu sibuk bermain politik," katanya pada sidang akhbar di sini.

Rahmad berkata bahawa jika BN menang pada pilihan raya umum di negeri itu, orang Melayu akan mempunyai empat exco Melayu termasuk seorang Timbalan Ketua Menteri.

Katanya ini berdasarkan kepada senarai exco kerajaan BN sebelum ini.

Beliau berharap penduduk Pulau Pinang terutama orang Melayu supaya memikirkan dengan bijak semasa mengundi nanti demi masa depan sosio-ekonomi mereka.

"Setakat ini tiada langsung sumbangan daripada pemimpin Melayu dalam kerajaan pimpinan DAP sekarang untuk memperjuangkan kedudukan Melayu. Ini amat membimbangkan orang Melayu Pulau Pinang," kata Rahmad.

Laporan Bernama itu memang menarik untuk diulas. Apatah lagi apabila ia berkaitan dengan nasib Melayu dan Bumiputera.

Sebelum DAP dan Pakatan Rakyat diberi mandat memerintah Pulau Mutiara itu, Umno dan sekutu BN-nya telah mentadbir negeri itu lebih dari lima dekad. Dengan wakil yang ramai dalam kerajaan negeri dan diberi kerusi Timbalan Ketua Menteri, Exco kanan dan Exco negeri, Umno masih gagal meningkatkan taraf hidup masyarakat Melayu Tanjung.

Kegagalan Umno-BN ini nampaknya tidak menginsafkan Rahmad dan kongres yang dipimpinnya. Mereka tetap mahukan orang Melayu di negeri itu meletakkan harapan kepada parti yang selama ini telah mengkhianati amanah yang diberikan rakyat.

Tanpa mahu mengulas lanjut, diperturunkan kembali artikel berhubung nasib Melayu Tanjung bertajuk "UDA khianati DEB dan Melayu Tanjung" yang pernah disiarkan Harakah untuk renungan Rahmad, anggota KMPP dan Melayu Tanjung seluruhnya:

TIDAK banyak yang diperkatakan tentang nasib Melayu Tanjung (yang menetap di bahagian pulau, Pulau Pinang) ketika negeri itu ditadbir BN. Selama lebih lima dekad, topik perbincangan tentang Melayu Tanjung hanya berkisar tentang boria dan nasi kandar. Jarang perbincangan tentang nasib Melayu Tanjung dipaparkan media kerana ia perkara sensitif yang dikhuatiri meletakkan BN di 'kandang orang salah'.

Hanya setelah Pulau Pinang beralih angin kepada Pakatan Rakyat, nasib Melayu Tanjung mula diperkatakan umum. Kerisauan berkisar tentang kerajaan negeri pimpinan DAP yang kononnya banyak mengetepikan kepentingan Melayu Tanjung. Benarkah dakwaan itu?

Wakil Harakah, AHMAD TAJDID dan MOHD SABRI SAID menemubual aktivis badan bukan kerajaan (NGO) Melayu Pulau Pinang yang juga Pengerusi Badan Bertindak Penduduk Tanjung Tokong, MOHD SALEH YAHYA bagi membongkar punca sebenar proses marginalisasi Melayu Tanjung khususnya isu pembangunan di penempatan Melayu di Tanjung Tokong. Pertemuan berlangsung di Masjid Negeri Pulau Pinang, 17 Mac 2011.

---------

BAGI Mohd Saleh antara pihak yang patut dipertanggungjawabkan terhadap nasib Melayu Tanjung yang semakin terpinggir adalah Perbadanan Pembangunan Bandar (UDA). Malah UDA yang ditubuhkan atas semangat Dasar Ekonomi Baru (DEB) ternyata gagal berfungsi sebagai agensi yang diberi tanggung jawab menyusun dan menempatkan semula Melayu di kawasan bandar.

UDA ditubuhkan pada tahun 1971 di atas semangat DEB manakala Tanjung Tokong adalah antara projek terawalnya. Kepentingan Tanjung Tokong dalam pelasanaan DEB, jelasnya dilihat apabila Perdana Menteri, Tun Abdul Razak Husein sendiri turun padang melawat perkampungan itu pada 10 April 1972.

"Beliau sendiri mengumumkan rancangan kerajaan yang terbesar di sini.
Projek disasarkan selama 20 tahun dan menjelang 1990 dijangka selesai. Malangnya yang sebaliknya berlaku," ujarnya.

Menurut Saleh, sepanjang tempoh itu, sejumlah 37 agensi dan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) telah dengan sengaja menggagalkan rancangan asal Tun Razak dan mengubah kampung asal Tanjung Tokong menjadi kampung yang kucar-kacir susun aturnya.

"Tanah diperolehi daripada kerajaan negeri Pulau Pinang dengan harga tukar syarat yang minima. Tujuannya untuk memulih, memperbaharui dan membangunkan semula kampung tradisi itu supaya sesuai dengan pola penghidupan di bandar.

"Selepas 37 tahun Kampung Warisan Melayu yang berusia 200 tahun lebih telah ditukar oleh UDA menjadi kawasan setinggan. Semuanya berpunca daripada pengabaian, penyelewengan dan pengkhianatan UDA. Agensi dan GLC yang dipertanggungjawabkan telah mengkhianati DEB dan masa depan orang Melayu di Pulau Pinang," jelasnya.

Menurut beliau, Tanjung Tokong sebenarnya boleh dipulihkan tetapi sengaja ditinggalkan kerana motif keuntungan. Apabila nilai tanah melambung, penduduk asal kampung itu dianggap tidak layak tinggal lagi di tapak asal dan perlu dipindahkan.

"Mereka dipaksa pindah kerana tanah itu mahu dibangunkan untuk projek komersial sedangkan pembangunan yang dirancang tidak dibuat untuk mereka," kesal beliau.

Baginya, UDA telah melupakan tanggung jawab sosial untuk membantu Melayu Tanjung kerana badan itu telah diresapi unsur komersil dan kronisme.

"Kini UDA lebih menumpukan projek komersil yang memberi keuntungan dengan melupakan tanggung jawab sosialnya yang asal. GLC itu hanya bercakap dan bercakap sahaja. Hakikatnya projek untuk orang Melayu tidak ada.

"Tapak gerai penjaja untuk rakyat juga akan dilenyapkan bagi membina projek rumah kedai berharga jutaan ringgit. Sedangkan rakyat menuntut rumah kerana penduduk yang tidak berumah ramai bilangannya," ujar beliau.

Apa yang dikesalkan, tambahnya sejak 1990 hingga kini, penduduk asal Tanjung Tokong dianggap sebagai antipembangunan, sedangkan UDA langsung tidak mempedulikan pembangunan di kampung itu.

"Penduduk dibiarkan membina rumah sesuka hati. Jadi stuktur dan susun atur kampung yang pada mulanya tersusun dibiarkan rosak dengan sengaja tanpa mengadakan peluang perumahan untuk rakyat yang terperangkap dalam trauma Melayu terpinggir," ujarnya.

Beliau turut mempersoalkan kegagalan UDA memanfaatkan kawasan tebus guna tanah seluas 54 ekar bagi projek penempatan penduduk sedangkan kawasan itu diperolehi atas alasan untuk membangunkan Kampung Tanjung Tokong.
"Nyata UDA tidak sama sekali membuat apa pun projek perumahan rakyat di atas tanah tebus guna tersebut hingga kini," katanya.

Kini tambahnya, timbul pula isu baru apabila cadangan kawasan penempatan semula gerai penjaja Tanjong Tokong hendak dilenyapkan bagi memberi laluan kepada projek rumah kedai berharga jutaan ringgit.

Penduduk asal Tanjung Tokong, katanya mahukan perumahan dan kompleks niaga yang selaras dengan keupayaan mereka, bukannya projek rumah kedai yang tidak mampu dimiliki.

Beliau juga kesal dengan tindakan UDA mengisytiharkan tanah milik penduduk sebagai kawasan setinggan dan mengarahkan mereka mengosongkan tanah yang telah diduduki sekian lama.

"Tanah Kampung Tanjung Tokong kini bernilai ratusan juta ringgit dan bertaraf 'prime area' dengan harga RM400 hingga RM500 sekaki persegi.
"Langkah mengisytiharkan seluruh kawasan Tanjung Tokong sebagai kawasan setinggan bertujuan mengelakkan UDA daripada membayar sebarang pampasan kepada penduduk," katanya kesal.

Sehubungan itu, beliau mewakili penduduk asal Tanjung Tokong mahukan perkampungan mereka dijadikan 'kampung warisan' kerana ia wujud sebelum kedatangan penjajah British.

"Sepanjang penglibatan UDA selama 37 tahun, ia langsung mengetepikan keperluan rakyat yang paling asasi. Sehingga kini Tanjong Tokong masih tidak mempunyai pasar, pejabat Pos, dewan orang ramai dan padang awam. Penduduk berniaga di atas jalan raya.

"Sebelumnya ada pasar, selepas penglibatan UDA ditiadakan. Itulah kejayaan terbesar UDA menghilangkan keperluan asasi penduduk," jelasnya.

Sehubungan itu, pihaknya menuntut agar tanah tapak gerai Tanjong Tokong di kawasan tanah tebus guna laut di hadapan Masjid Qarwa diperuntukkan untuk pembangunan perumahan rakyat di bawah RMK10 dengan segala keperluan asas.

Menurut beliau, kini terdapat 1,500 kelamin yang tidak berumah di Tanjung Tokong.

UDA jelasnya, perlu memulangkan sebahagian tanah yang diperolehi dengan percuma kepada rakyat. Biarkan kerajaan melaksanakan sepenuhnya projek perumahan di bawah RMK-10.

"Jika peruntukan diberi kepada UDA mungkin akan disapu oleh kroni dan projek belum tentu terlaksana," ujar beliau.

Beliau yakin kerajaan melalui Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB) mampu melaksanakan projek perumahan untuk rakyat yang gagal dilaksanakan UDA.

"Kerajaan perlu melaksanakan fungsi sosial dengan agresif di sini kerana pembangunan komersial yang mengetepikan peluang rakyat untuk terlibat sangat ketara.

"Rakyat yang telah terpinggir daripada arus pembangunan perdana kini akan dipinggirkan lagi dari kawasan asal penempatan mereka," jelasnya.


http://bm.harakahdaily.net/index.php/articles/analysis-a-opinion/4917-umno-deb-dan-melayu-tanjung

Gereja: Jangan masuk perangkap Umno

Khairul Azlam Mohamad

KUALA TERENGGANU, 15 Ogos: Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali menyeru pemimpin dan ahli PAS supaya tidak terperangkap atau terjebak dengan ‘perangkap’ Umno dalam isu Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) dan gereja.

“Saya dapat maklumat ‘dalaman’ Jais semalam (14 Ogos), berkait dengan operasi Jais pada 3 Ogos 2011 lalu bahawa ada eleman dan peranan Umno dalam operasi Jais terhadap majlis yang diadakan di kawasan Gereja Methodist, Damansara Utama, Petaling Jaya itu,” ujarnya pada sidang media di pejabat PAS Terengganu, di sini hari ini.

Turut sama ialah Pesuruhjaya dan Setiausaha PAS negeri, Mohd Abdul Wahid Endut dan Yahaya Ali

Beliau berkata, oleh kerana maklumat ‘dalaman’ itu tersangat boleh dipercayai, maka mendedahkannya ekoran timbul pelbagai tafsiran tentang operasi yang dilakukan Jais itu.

Mustafa bersedia mendedahkan maklumat itu kepada Pengarah Jais dalam pertemuan yang akan diadakan nanti.

“Kami akan dedah maklumat-maklumat ini kepada beliau. Ini bergantung kepada Jais, jika esok dia hendak berjumpa kita dedah esok, hendak jumpa bila pun, insya Allah,” ujarnya.

Sepatutnya, kata beliau pemimpin PAS mengadakan perjumpaan dengan Jais hari ini.

“Tetapi pihak Jais memberi jawapan tidak dapat lagi untuk bertemu kami atas nasihat daripada Tuanku Sultan Selangor berdasarkan surat jawapannya kerana penyiasatan Jais belum lagi selesai,” jelasnya.


http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/4933-gereja-jangan-masuk-perangkap-umno

Umno takut kuliah agama jadi ceramah politik

Aziz Muda

KUALA LUMPUR, 15 Ogos: Kejahilan para pemimpin dan penyokong-penyokong Umno dalam agama terserlah, apabila ceramah Israk Mikraj yang akan disampaikan oleh penceramah PAS atas undangan mereka sendiri, diminta dibatalkan kerana bimbang akan dijadikan ceramah politik.

Sebagai gantinya, majlis ceramah itu diarahkan ditukar kepada majlis bacaan surah Yaasin, seperti yang lazim diamalkan oleh masyarakat kita pada setiap malam Jumaat, dengan diketuai oleh penceramah terbabit dengan serta merta oleh pihak penganjur atas arahan pemimpin atasan Umno.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Selangor, Solehin Muhyi menjelaskan, kejadian itu pernah dialami oleh beliau sendiri sekitar tahun 2001 lalu, apabila diundang oleh pihak pentadbiran sebuah masjid di Shah Alam yang dibarisi pemimpin dan penyokong Umno untuk menyampaikan ceramah di masjid itu pada suatu malam.

Menurut beliau, ketika arahan pertukaran majlis ceramah kepada bacaan Yaasin itu diberikan kepada beliau oleh pihak pengurusan masjid itu, beliau sudah pun memegang mikrofon untuk memulakan ceramah Israk Mikraj seperti yang dijadualkan.

Katanya, beliau yang datang dari Sabak Bernam, Selangor dengan mengambil masa sekitar sejam untuk sampai ke masjid itu, amat hairan dan kecewa dengan sikap pihak pengurusan masjid tersebut kerana mahu menukar jadual tersebut dalam masa mendadak.

"Apabila saya bertanya kepada pihak penganjur yang datang berbisik kepada saya untuk memberikan arahan itu, saya terus diberitahu oleh pihak penganjur bahawa pertukaran tersebut terpaksa dilakukan atas arahan pihak atasan, iaitu pemimpin tertinggi Umno," katanya ketika menyampaikan tazkirah di ibu pejabat Harakah, di sini, hari ini.

Bagaimanapun, menurut beliau, arahan tersebut tidak dilaksanakan oleh beliau kerana memikirkan tanggungjawab yang terpikul di bahunya berhubung tugas penyebaran ilmu kepada orang ramai, di samping kerugian yang pasti dihadapi oleh masyarakat sekitarnya berhubung kepentingan menuntut ilmu.

"Mengikut jadual, ceramah itu pun bukannya panjang, hanya untuk satu jam sahaja. Jadi pada pandangan saya, jika hanya untuk ceramah sependek itu pun tak dibenarkan, bagaimanakah lagi masyarakat sekitar akan terdidik dengan didikan agama?

"Memikirkan tentang kewajipan dan kepentingan itulah, saya enggan mematuhi arahan itu dan bertegas untuk menyampaikan ceramah Israk Mikraj juga seperti yang dirancangkan sebelumnya," jelasnya.

Ketegasan beliau itu bagaimanapun tetap ditentang oleh pihak penganjur sehingga akhirnya memaksa beliau mengambil jalan tengah dengan tidak menukarkan majlis itu kepada bacaan surah Yaasin, tetapi tazkirah surah Yaasin.

Sungguhpun begitu, majlis tersebut tetap dikenakan sekatan tertentu oleh pihak penganjur bagi menghalang didengar oleh orang ramai di luar masjid, dengan disyaratkan tidak boleh menggunakan alat pembesar suara.

"Atas kepentingan dakwah, saya terpaksalah juga mematuhi arahan itu agar dapat menyampaikan perkara-perkara yang berguna kepada orang ramai berkaitan surah Yaasin," katanya.

Menerusi skop yang begitu terbatas itu, beliau antara lain memfokuskan tazkirahnya kepada kasih sayang Allah kepada makhluk-Nya, kepentingan setiap kita mendapatkan kasih sayang Allah dengan beribadat dan keistimewaan orang yang mendapat kasih sayang Allah sehingga dijemput untuk masuk ke dalam syurga dengan tenang di akhirat nanti.

"Begitulah teruknya sikap para pemimpin dan penyokong-penyokong Umno. Mereka begitu takut untuk menyebarkan ilmu kerana bimbang orang ramai akan memberikan sokongan kepada PAS, tidak lagi kepada Umno BN.

"Untuk membolehkan mereka kekal berkuasa, mereka tergamak menyekat perkembangan ilmu terhadap orang ramai sehinggakan ceramah Israk Mikraj pun disangkakan akan dijadikan ceramah politik oleh saya. Pada hal saya langsung tidak berniat untuk menyampaikan ceramah politik pada majlis itu," katanya.

Bagaimanapun, kebangkitan rakyat tetap tidak mampu disekat oleh Umno BN, apabila rakyat Selangor telah memberikan undi kepada Pakatan Rakyat pada Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-12 pada tahun 2008 lalu bagi membolehkan Selangor diperintahkan oleh Kerajaan Pakatan Rakyat.


http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/4936-umno-takut-kuliah-agama-jadi-ceramah-politik

PAS harap Jais cepat kemuka hasil siasatan

Hazayani Zakaria

KUALA LUMPUR, 15 Ogos: PAS berharap Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) dapat mengeluarkan hasil laporan siasatan berhubung pemeriksaan ke atas Methodist Church, Damansara Utama secepat mungkin.

Naib Presiden, Datuk Mahfuz Omar berkata, ia perlu disegerakan bagi mengelakkan kontroversi berterusan berhubung isu ini yang memberikan kesan buruk kepada masyarakat berbilang agama di negara ini.

Jais sebelum ini memberi jaminan akan mengeluarkan hasil laporan siasatannya selepas Hari Raya Aidilfitri.

"Saya anggap itu tempoh masa yang lama kerana ini akan menimbulkan pelbagai kontroversi yang tidak baik kepada pelbagai pihak.

"Selagi tidak ada satu penyelesaian dan kata putus apa bentuk tindakan, maka akan timbul pelbagai kenyataan yang tidak baik yang boleh memberikan gambaran yang tidak sihat kepada masyarakat," kata beliau pada sidang media di Ibu Pejabat PAS, Jalan Raja Laut, dekat sini hari ini.

PAS juga, katanya tetap mahu bertemu dengan Jais bagi mendapatkan penjelasan mengenai apa yang berlaku.

"Kami harap selesai siasatan, Jais sedia bertemu PAS kerana kita nak dengar dari Jais apa yang berlaku pada hari itu.

"Kami nak jumpa Jais, nak jumpa gereja, nak dengar sendiri dariapda mereka sebab Jais kata tak serbu, gereja kata serbu.Jadi nak dengar daripada kedua-dua pihak," katanya yang juga ahli Parlimen Pokok Sena.

PAS sepatutnya bertemu dengan Jais hari ini namun terpaksa dibatalkan atas nasihat Sultan Selangor.

"Memang kita minta jumpa hari ini tetapi jawapan JAIS telah pun diberikan secara bertulis, atas beberapa perkara kerana kes itu masih dalam siasatan dan atas nasihat Sultan, Jais tidak lagi bertemu dengan mana-mana pihak untuk menjaga maklumat siasatan agar tidak terlepas kepada pihak lain," katanya.

Manakala pertemuan dengan pihak gereja akan berlangsung esok seperti yang dirancang.

Sepuluh pimpinan PAS akan terlibat dalam pertemuan dengan pihak gereja tersebut.

Mereka diketuai Timbalan Presiden Mohamad Sabu, Naib Presiden Salahudin Ayub, Setiausaha, Datuk Mustafa Ali, Ketua Penerangan Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, AJK PAS Pusat Idris Ahmad, Dr. Siti Mariah Mahmod, Dr. Dzulkefly Ahmad, Dr. Mujahid Yusof dan Pesuruhjaya PAS Selangor Dr. Abd Rani Osman.


http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/4935-pas-harap-jais-cepat-kemuka-hasil-siasatan

Bukan Islam lebih faham bila berkawan dengan PAS

Fakhri Ali

TASEK GELUGOR, 15 Ogos: Hubungan dengan PAS sejak kemenangan Pilihan raya Umum tahun 2008, banyak mengajar masyarakat bukan Islam, khususnya dalam DAP untuk mengenali dan memahami Islam dengan lebih mendalam.

Demikian dinyatakan oleh Bendahari DAPSY Pulau Pinang, Steven Sim, ketika menyampaikan ceramah bersama dengan Timbalan Ketua Pemuda PAS Pusat, Nik Abduh Nik Abdul Aziz di Markas PAS Padang Menora malam tadi.

Menurut beliau lagi, jika sebelum ini pemikiran bukan Islam banyak diracuni oleh MCA dan Gerakan dengan membuat pelbagai dakwaan yang menakutkan, tetapi kini setelah menjadi rakan dengan PAS, bukan Islam telah banyak memahami Islam yang sebenarnya.

"Kerana berkawan dengan PAS jugalah, majlis berbuka puasa turut dianjurkan oleh pemimpin DAP seperti Lydia Kok di Berapit, Bukit Mertajam bagi meraikan sauadara-saudara Islam yang berpuasa.

"Dulu kita tidak diajar untuk memahami unsur-unsur baik dan harmoni ini. Kini, pemimpin di kalangan DAP bukan saja boleh turut sama untuk berbuka puasa bersama-sama seperti mana yang sering dilakukan oleh Ketua Menteri Pulau Pinang, tetapi juga berjaya memahami konsep hubungan baik tersebut.

"Hubungan baik ini juga tidak berjaya diresapi oleh pimpinan MCA dan Gerakan, walaupun mereka telah sekian lama berkawan dengan Umno. Oleh kerana itu jugalah, kita melihat kecelaruan sentiasa ada dalam komponen parti tersebut," tegasnya lagi.

Turut hadir sama dalam majlis ceramah tersebut ialah Ketua Pemuda PAS Pinang Pinang, Yusni Mat Piah.


http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/4934-pas-banyak-beri-kefahaman-pada-bukan-islam

Sita gereja: Blogger Umno tipu

Hazayani Zakaria

KUALA LUMPUR, 16 Ogos: Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad menafikan tuduhan blogger Umno, Papa Gomo kononnya beliau dan beberapa Adun Selangor mengarahkan pembatalan sita Gereja Methodist Damansara Utama (GMDU).

Menurut Khalid, Papa Gomo dalam blognya menyiarkan surat palsu dari Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) berkaitan kontroversi serbuan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) ke atas gereja tersebut baru-baru ini.

Ia kononnya mengandungi bukti campur tangan Khalid, Nik Nazmi, Ronnie Liu, Teresa Kok dan Elizabeth Wong dalam operasi sita tersebut.

"Saya menafikan sekeras-kerasnya tuduhan ini dan pemalsuan yang dilakukan Papa Gomo itu hanyalah untuk beri gambaran buruk kepada Pakatan Rakyat," kata beliau pada sidang media di Ibu Pejabat PAS, Jalan Raja Laut, dekat sini, hari ini.

Beliau juga berkata, Papa Gomo jelas tidak melakukan persediaan sebelum melakukan penipuan apabila menyatakan lokasi GMDU terletak di Damansara Utama sedangkan lokasi sebenar rumah ibadat itu adalah di Seksyen 13, Petaling Jaya.

"Papa Gomo kata MBPJ menerima aduan daripada seorang penduduk Damansara Utama tapi yang sebenarnya gereja itu di Seksyen 13 Pataling Jaya. Nampak sangat tak study betul-betul," katanya.

Sehubungan itu, beliau bersama-sama MBPJ membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Petaling Jaya petang ini meminta satu siasatan dijalankan terhadap Papa Gomo.


http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/4945-sita-gereja-blogger-umno-tipu-

Dokumen palsu di blog: MBPJ lapor polis

Salhan K Ahmad
Ogos 16, 11
5:22pm

Majlis Bandaraya Petaling Jaya membuat laporan polis hari ini ke atas seorang penulis blog berhubung dakwaan berkaitan "Ops Sita" ke atas Damansara Utama Methodist Church.

Pengarah bahagian penguatkuasa dan keselamatan MBPJ, Mohd Fauzi Maarop berkata, laporan itu dibuat memandangkan pihak berkuasa itu tidak pernah mengeluarkan apa-apa laporan berhubung Ops Sita, seperti yang didakwa.

Dokumen yang dimuatkan di laman papagomo.com itu juga merupakan "satu dokumen palsu," katanya lagi dalam laporan polis yang dibuat di IPD Petaling Jaya petang ini.

"Laporan palsu itu dipaparkan sebagai kononnya yang dikeluarkan oleh pihak jabatan saya," tambahnya yang turut menafikan wujudnya penyalahgunaan kuasa beberapa orang pemimpin Pakatan Rakyat yang dinamakan dalam tulisan yang dimuatkan di laman berkenaan.

Katanya, dokumen didakwa palsu itu turut mengaitkan tuduhan ke atas ahli parlimen Shah Alam, Khalid Samad barisan exco – Teresa Kok, Ronnie Liu, Elizabeth Wong – serta ADUN Seri Setia Nik Nazmi Nik Ahmad.

Dokumen berkenaan menuduh Pemimpin Pakatan Rakyat berkenaan telah menyalahgunakan kuasa melalui campurtangan secara langsung dalam tugasnya sebagai pegawai MBPJ.

"Saya tegaskan di sini, tiada salah seorang pimpinan yang dinamakan di atas telah membuat panggilan kepada mana-mana pegawai MBPJ (pada 11 Ogos seperti didakwa)," kata Mohd Fauzi lagi dalam laporan polisnya.

Dalam dokumen yang dimuatkan di papagomo.com bertarikh 13 Ogos itu, pemimpin berkenaan didakwa telah menghubungi pegawai MBPJ, antaranya Khalid Samad yang didakwa telah meminta supaya operasi sita ke atas gereja Damansara Utama Methodist Church itu dibatalkan.

Seorang lagi pemimpin berkenaan, Ronnie Liu didakwa telah membuat panggilan telefon dan mengancam untuk menukar pegawai berkenaan sekiranya operasi itu diteruskan.

Mohd Fauzi membuat laporan polis berkenaan hari ini dengan ditemani seorang ahli majlis, Latheefa Koya yang berkata, penulis blog berkenaan boleh disiasat mengikut kanun keseksaan kerana membuat dakwaan palsu.

Turut hadir ialah Khalid yang turut menafikan bahawa beliau telah membuat panggilan telefon pada tarikh tersebut seperti didakwa dalam dokumen berkenaan.

Bercakap kepada wartawan selepas laporan itu dibuat, Khalid berkata masyarakat sepatutnya dapat menilai bahawa penulis blog yang berkenaan tidak berkredibiliti.

Penulis blog pro-Umno yang enggan mendedahkan identitinya itu mendakwa telah menerima "laporan" yang bertanda "sulit" daripada seorang pegawai MBPJ melalui emel pada Jumaat lalu.


http://malaysiakini.com/news/173198

BERSIH beri tempoh tiga bulan kepada JK terpilih

Nigel Aw
Ogos 16, 11
6:40pm

BERSIH 2.0 mengemukakan satu senarai menggariskan perubahan yang perlu dipertimbangkan oleh jawatankuasa terpilih parlimen.

Antara lainnya, BERSIH menuntut supaya laporan pertama yang dikemukakan jawatankuasa berkenaan mengandungi dengan perubahan segera yang perlu dijalankan sebelum pilihan raya umum akan datang.

Jawatankuasa itu juga perlu menyiapkan laporannya dalam tempoh tiga bulan selepas pembentukannya, kata seorang anggota jawantkuasa pemandu BERSIh, Maria Chin Abdullah.

Perubahan segera yang perlu dilakukan BERSIH itu ialah:

 • Pendaftaran pengundi dan kemaskini data pengundi secara automatik
 • Prosedur baru untuk mengenalpasti dan memadam pendaftaran pengundi secara salah
 • Menghalang pemindahan pengundi yang bukan dijalankan secara sukarela
 • Menurunkan kelayakan mengundi daripada umur 21 tahun kepada 18 tahun
 • Pembaikan ke atas proses pengundi pos atau pengundi tidak hadir
 • Melaksanakan penggunaan dakwat kekal
 • Tempoh kempen minimum selama 21 hari
 • Garis panduan kepada media semasa tempoh pilihan raya
 • Penyiasatan dan penguatkuasaan untuk menyekat pembelian undi
 • Kehadiran pemerhati antarabangsa untuk pilihan raya akan datang

Selain itu, BERSIH turut menuntut supaya jawatankuasa terpilih berkenaan menyediakan laporan kedua berhubung pembaikan jangka panjang yang memperincikan aspek teknikal sistem pilihan raya.

 • Kajian ke atas persempadanan semula terakhir yang dijalankan
 • Pembaikan ke atas pembiayaan parti dan pilihan raya termasuk memperkenalkan pembiayaan awam
 • Menguatkuasa akta baru berhubung neutraliti pentadbiran dan kerajaan sementara
 • Mewujudkan semula pilihan raya bagi kerajaan tempatan
 • Tindakan baru bagi menghalang wakil rakyat lompat parti dan hak kepada wakil rakyat untuk bertanding semula selepas meletakkan jawatan
 • Kajian semula ke atas Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954
 • Bidang tugas inkuiri suruhanjaya diraja berhubung penambahbaikan pilihan raya

Chin berkata, laporan kedua itu diharapkan akan dapat disiapkan dalam tempoh satu tahun dan implementasikan pula dalam tempoh satu tahun.

[Baca berita penuh]


http://malaysiakini.com/news/173216

Ambiga: Reformasi perlu rujuk masyarakat sivil

Ambiga: Reformasi perlu rujuk masyarakat sivil
Kuek Ser Kuang Keng and Joseph Sipalan
Ogos 16, 11
10:59am


Pengumuman Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bahawa jawatankuasa khas parlimen bagi mengkaji cadangan-cadangan bagi mengadakan reformasi dalam sistem pilihan raya negara ini adalah "langkah positif", tetapi lapan tuntutan yang dibangkitkan oleh BERSIH 2.0 mesti diambil kira, kata ketua pergerakan itu Datuk Ambiga Sreenevesan.

NONEKatanya, walaupun ikrar kerajaan bagi memastikan pilihan raya yang bebas dan adil adalah dialu-alukan, Najib perlu memperluaskan skop jawatankuasa itu termasuk merujuk kepada wakil-wakil masyarakat sivil.

"Saya percaya meneliti lapan tuntutan segera BERSIH mesti menjadi keutamaan. Kami berharap untuk melihat pembabitan masyarakat sivil dalam proses ini. Kami juga bersedia untuk membantu.

"Masih banyak yang perlu dilakukan sebelum pilihan raya umum ke-13," kata Ambiga dalam SMS dari UK, di mana beliau sedang bercuti.

Sementara itu, ADUN Titi Serong Khalil Idham Lim dalam satu kenyataan medianya mempersoalkan adakah cukup jika Najib cuma berhasrat memperbetulkan sistem pilihan raya dengan cuma menggubal jawatankuasa terpilih parlimen.

“Ironinya Perdana Menteri sendiri telah mengakui bahawa wujud kepincangan dalam tatacara pengendalian sistem pilihan raya di Malaysia.

NONE“Penubuhan ini seperti baru sahaja terfikir di fikiran Perdana Menteri setelah bukti demi bukti wujudnya senarai daftar pemilih yang bertindih dan wujudnya bukti kukuh bahawa JPN dan SPR diperalat sepenuhnya oleh Umno-BN untuk mendapat undi dari PATI (pendatang asing tanpa izin) yang diberikan MyKad,” katanya.

Menurut Khalil Idham (kanan) yang juga ketua penerangan PAS Perak, pilihan raya di negara ini tidak akan adil dan bersih, selagi lapan tuntutan BERSIH 2.0 belum ditunaikan.

“Hal sebenar yang rakyat patut tahu ialah jika lapan tuntutan yang dikemukakan BERSIH pada 9 Julai lalu ditunai, maka dengan sendirinya Umno-BN bakal meletakkan mereka dalam kepastian bahawa BN bakal lenyap dari lanskap politik Malaysia,” katanya.

[Baca berita penuh]http://malaysiakini.com/news/173120

Imam kecewa selepas ditangkap dalam BERSIH

Imam kecewa selepas ditangkap dalam BERSIH
Jimadie Shah Othman
Ogos 16, 11
3:35pm


Imam sebuah masjid di Gelang Patah yang digantung kerja selepas ditahan dalam perhimpunan BERSIH 2.0 kini "berpatah arang dan berkerat rotan" dengan Jabatan Agama Johor (JAJ) yang mengeluarkan arahan itu.

NONEImam kecewa itu - Hassan Md Said - membayangkan tidak mahu lagi berkhidmat dengan JAJ selepas tamat tempoh penggantungan tiga bulannya pada 2 November depan.

"Saya berdakwah cara lainlah pula. Saya amat kecewa mereka buat cara macam ini dengan saya.

"Saya sudah 14 tahun berkhidmat sebagai imam tetapi macam tidak dihargai. Jabatan agama (JAJ) ini tidak profesional langsung," kata imam bertauliah di Masjid Ladang itu.

Hassan, 40, mendakwa menerima surat makluman penggantungan tiga bulan dari Pengarah JAJ Elias Hasran bermula 2 Ogos kerana "melanggar beberapa arahan" majlis agama negeri, yang dikeluarkan melalui Pejabat Kadi Johor Bahru.

Walaupun tidak disebut secara jelas, Hassan percaya elaun bulanan RM750 yang diterimanya akan dibekukan, sekali gus menyebabkan pesakit "kencing manis serius" itu hilang mata pencarian.

Hassan percaya tindakan itu susulan beliau antara hampir 1,700 orang yang ditangkap polis pada 9 Julai lalu. Beliau menafikan menyertai itu sebaliknya hanya datang menziarahi saudara dan melawat ibu negara.

Dipandang serong penduduk kampung

Ketika dihubungi Malaysiakini hari ini, Hassan menyifatkan tindakan JAJ menggantungnya tanpa alasan jelas sebagai tidak profesional dan tidak berbudi bahasa.

Menurutnya lagi, tindakan jelas itu menyebabnya dipandang serong oleh masyarakat sehingga ada yang menyangkanya terlibat dalam perbuatan jenayah.

NONE"(Kesannya) sekarang orang datang belajar mengaji (dengan saya) pun sudah kurang," katanya bapa kepada empat orang anak - dua darinya berumur setahun dan dua tahun serta masih menyusu botol.

Ditanya keadaan kewangannya sekarang, Hassan berkata beliau dalam keadaan "defisit", tambahan lagi dengan keadaan di mana harga barang semuanya mahal.

"Kami berkeluarga di sini agak daif. Rumah pun tidak ada dan cuma menyewa dekat masjid... Susahlah lepas ini, sewa pun tak lepas," katanya.

Usaha Malaysiakini mendapatkan komen pengarah JAJ setakat ini belum berhasil.

Sementara itu, Harakahdaily melaporkan, Hassan turut disekat dari mendapat surat tauliah sebagai pegawai amil zakat fitrah bagi penduduk Kampung Ladang biarpun lulus ujian saringan.

"Difahamkan, sewaktu beliau ingin mengambil tauliah tersebut pada masa yang telah ditetapkan, pegawai JAJ yang bertugas menyatakan penangguhan pemberian tauliah kepada beliau dan terpapar dalam senarai nama penerima tauliah bahawa namanya telah ditandakan merah," laporan itu dipetik.


http://malaysiakini.com/news/173173

BERSIH: Razak 'tukang kasut' tuntut RM10j

BERSIH: Razak 'tukang kasut' tuntut RM10j
Jimadie Shah Othman
Ogos 16, 11
12:12pm


Seorang tukang kasut yang didakwa membawa pisau dalam perhimpunan BERSIH 2.0 menuntut gantirugi RM 10 juta dan permohonan maaf secara terbuka oleh Berita Harian- akhbar yang memuatkan laporan itu.

NONEMenurut notis tuntutan Abdul Razak Endot, Berita Minggu dan The New Sraits Times Press (M) sebagai penerbit dan pencetak dikehendaki mematuhi notis itu dalam tempoh 21 hari dari tarikh penerimaannya.

Notis itu dihantar oleh tetuan Sazali & Lim pada 10 Ogos lalu.

Harian itu masih mempunyai seminggu untuk memenuhi tuntutan itu sebelum tindakan mahkamah dimulakan.

Menurut notis itu lagi, Berita Harian pada 10 Julai lalu didakwa membuat pernyataan berupa fitnah di muka depannya melalui foto dan kapsyen yang membawa makna Abdul Razak sebagai perusuh yang membawa pisau.

NONEAbdul Razak juga mendakwa foto itu dipinda dan/atau dikacauganggu dengan sengaja untuk memberikan gambaran dia memegang sebilah pisah dan kapsyennya pula merupakan fitnah.

"Pernyataan-pernyataan dan paparan imej/foto yang dipinda tersebut adalah palsu, tidak berasas dan merupakan fitnah jahat terhadap pelanggan kami dan dibuat dengan niat untuk memfitnah pelanggan kami dan merosokkan nama baik serta reputasi dan telah menyebabkan pelanggan kami dipandang rendah oleh masyarakat," notis itu dipetik.

Abdul Razak, 32, juga akan memulakan tindakan mahkamah tanpa sebarang makluman jika tuntutan itu tidak dipatuhi dan kos notis itu akan ditanggung oleh Berita Minggu.

Berita Minggu (edisi Ahad Berita Harian) sehari selepas perhimpunan BERSIH menyiarkan gambar Abdul Razak di muka depan dengan tajuk: "Seorang perusuh membawa pisau dalam perhimpunan haram".

Tajuk kecilnya pula berbunyi: "Perusuh guna senjata, batu, lawan polis". Gambar yang sama juga dimuatkan di halaman utama New Sunday Times (edisi Ahad New Straits Times) dengan tajuk: "Peaceful (Aman)?".

Dianggap sosok 'misteri' sebelumnya, Abdul Razak bagaimanapun pada 17 Julai tampil pertama kali di pentas ceramah PAS di Kuala Lumpur menafikan dakwaan itu, sebaliknya mendakwa beliau hanya memegang sebatang bendera Malaysia kecil.


http://malaysiakini.com/news/173133

Razak tuntut saman RM10 juta

Posted by admin on August 16th, 2011

Seorang Pemuda Unit Amal yang pernah digambarkan oleh akhbar Berita Minggu sebagai ‘perusuh yang membawa pisau’ dalam himpunan Bersih 9 Julai lalu, menghantar notis tuntutan fitnah terhadap akhbar berkenaan.Abdul Razak Endot, 33, dalam notis yang difailkan melalui syarikat guaman Sazali & Lim dan ditujukan kepada Ketua Pengarang Berita Minggu serta penerbit dan pencetak syarikat The New Strait Times Press (M) Bhd., meminta pihak berkenaan membayar ganti rugi sebanyak RM10 juta.

Dalam notisnya, pihak berkenaan juga diminta memberhentikan penyebaran fitnah dan menerbitkan permintaan maaf tanpa syarat.

“Tindakan ini perlu bagi membersihkan imej saya yang tercemar teruk akibat penyiaran gambar dan ulasan akhbar berkenaan,” katanya kepada Harakahdaily.

Akhbar Berita Minggu bertarikh 10 Julai iaitu sehari selepas perhimpunan Bersih di Kuala Lumpur di halaman muka depannya telah menyiarkan gambar seorang pemuda bertubuh sasa dan bertopeng sambil memegang pisau.

Abdul Razak atau lebih dikenali sebagai Ajak, berkata tangannya memegang bendera jalur gemilang bukannya pisau sebagaimana kapsyen di bawah gambar akhbar berkenaan tetapi gambar tersebut telah diubah suai.

Bercerita lanjut, Abdul Razak berkata beliau turun ke Kuala Lumpur pada perhimpunan tersebut sebagai anggota Unit Amal PAS yang diajar dengan disiplin tinggi. Beliau diarahkan mengawal keselamatan puluhan ribu rakyat di hadapan menara Maybank.

Katanya, pada masa itu Polis Simpanan Persekutuan (FRU) melepaskan gas pemedih mata. Bagi mengawal pemimpin, beliau sempat mengutip kelongsong gas yang masih berasap itu lalu membalingnya ke atas rumput bukannya ke arah polis,” ujarnya.

Tambahnya lagi, gambar yang disiarkan akhbar berkenaan seolah-olah memegang pisau dan membaling batu sedangkan beliau memegang bendera jalur gemilang dan membaling kelongsong gas ke tepi.

Serentak dengan itu, beliau menganggap akhbar kawalan Umno itu berniat jahat dan fitnah sehingga merosakkan nama baik serta reputasinya serta dipandang rendah oleh masyarakat.

“Saya merupakan seorang peniaga dan imej yang dipaparkan oleh akhbar berkenaan amat negatif menyebabkan saya boleh dipandang serong oleh masyarakat dan pelanggan. Sebab itu saya mahukan keadilan dan imej saya dibersihkan.

“Saya juga sering terlibat dengan kerja-kerja amal dan kemasyarakatan. Jadi jika gambaran ganas itu tidak ditarik akan terus merosakkan imej saya di mata masyarakat,” ujarnya.

Sementara itu, Abdul Razak memberitahu notis yang telah dihantarnya itu memberi tempoh 21 hari kepada pihak akhbar berkenaan untuk dipatuhi. Jika tidak, tindakan undang-undang seterusnya akan diambil.


http://www.kl-today.com/2011/08/razak-tuntut-saman-rm10-juta/

Gagal bayar gaji: Firma Vell Paari di Australia disiasat

Gagal bayar gaji: Firma Vell Paari di Australia disiasat
Ogos 16, 11 4:47pm


Sebuah syarikat milik anggota jawatankuasa kerja pusat MIC S Vell Paari dilaporkan sedang disiasat di Australia kerana tertangguh membayar gaji kakitangannya sehingga dua setengah bulan.

Akhbar West Australian hari ini melaporkan bahawa Ombudsman Kerja Adil negara itu telah memulakan siasatan ke atas Syarikat Motor Oka - yang menyenaraikan Vell Paari sebagai seorang pengarahnya.

Akhbar itu juga berkata Vell Paari - anak kepada bekas Presiden MIC Datuk Seri S Samy Vellu - telah mengakui bahawa syarikatnya yang berpangkalan di Perth telah berminggu-minggu tidak membayar gaji pekerja.

NONEDifahamkan pekerja syarikat berkenaan juga telah membuat tuntutan dengan pejabat Percukaian Australia untuk wang persaraan yang tidak dibayar dan juga memfailkan aduan dengan Suruhanjaya Sekuriti Australia dan Pelaburan.

Menurut Akhbar West Australian, Vell Paari, ketika dihubungi di Malaysia, berkata terdapat pertikaian mengenai jumlah bayaran tertunggak yang belum dibayar kepada pekerja-pekerja dan pemiutang, tetapi menegaskan bahawa 60 peratus daripada jumlah berkenaan telah diselesaikan, manakala bakinya akan dibayar esok.

Katanya, beliau terpaksa menunggu audit mengenai isu itu diselesaikan sebelum bayaran boleh dijelaskan, sambil menambah dia tidak bertanggungjawab bagi gaji yang tidak dibayar itu.

Vell Paari dilaporkan berkata walaupun beliau adalah pengerusi Oka dan pemegang saham utama, namun kebanyakan masanya dihabiskan di Kuala Lumpur dan beliau tidak mengetahui perjalanan operasi harian syarikat. Beliau menyalahkan pengurus tempatan bagi masalah itu, kata West Australian.

Menurut akhbar itu lagi, Vell Paari juga telah memutuskan untuk menghentikan sementara kerja-kerja di syarikat itu yang mengkhusus dalam penjualan trak pelbagai jenis supaya dia boleh "membersihkan syarikat itu" terlebih dahulu.


http://malaysiakini.com/news/173189

CIMB bayar Nazir Razak RM12 juta tahun lalu

Ogos 16, 11 6:27pm

Genting Bhd menerajui senarai pembayaran besar sebanyak RM111.48 juta kepada lembaganya, naik 21 peratus daripada RM92.11 juta sebelumnya.

Syarikat itu juga mempunyai ganjaran tertinggi antara RM106.65 juta hingga RM106.70 juta bagi seorang pengarah tunggal, kata Malaysian Business dalam satu kenyataan hari ini.

Bagaimanapun, syarikat itu tidak menamakan siapa pengarah tersebut.

lim kok thay 02Eksekutif atasan yang tersenarai ialah pengerusi eksekutif merangkap ketua eksekutifnya, Tan Sri Lim Kok Thay.

Menurut kaji selidik tahunan “Pengarah Yang Dibayar Paling Tinggi” majalah perniagaan itu, syarikat tersenarai membayar ganjaran besar kepada pengarah mereka tahun lalu berbanding 2009 susulan keadaan persekitaran ekonomi yang bertambah baik.

Bagaimanapun, sesetengah syarikat mengurangkan ganjaran kepada lembaga pengarah mereka tahun lalu, termasuk CIMB Group Holdings Bhd.

nazir razakBank kedua terbesar itu membayar RM18.51 juta atau kurang 13 peratus kepada ahli lembaganya dan ganjaran rendah kepada pengarah urusan kumpulan merangkap ketua pegawai eksekutif kumpulan, Datuk Seri Mohd Nazir Razak.

Beliau menerima RM12 juta tahun lalu berbanding RM14.5 juta pada 2009.


IOI Corporation Bhd berada di tempat kedua dengan jumlah pembayaran sebanyak RM56.29 juta, kata Malaysian Business.

Sementara itu, dengan tiga syarikat - YTL Corp, YTL Power International dan YTL Cement - Tan Sri Yeoh Tiong Lay menerima gabungan ganjaran sebanyak RM13.10 juta.

Apa yang menarik, daripada 630 syarikat, 95 syarikat dengan kerugian besar masih memberi ganjaran kepada pengarah mereka dengan pembayaran yang tinggi.

Kaji selidik itu menyenaraikan sejumlah 630 syarikat dengan ganjaran sebanyak RM300,000 ke atas seperti yang dinyatakan dalam laporan tahunan syarikat.

Daripada jumlah ini, hanya sebilangan kecil syarikat yang telus dalam menyatakan ganjaran sebenar kepada eksekutif-eksekutif utama mereka.

- Bernama


http://malaysiakini.com/news/173214

Pakatan tuntut ketuai JK reformasi p'raya

Pakatan tuntut ketuai JK reformasi p'raya
Abdul Rahim Sabri
Ogos 16, 11
5:30pm


Pakatan Rakyat mengemukakan tujuh syarat sebelum menyokong penubuhan jawatankuasa khas parlimen untuk reformasi sistem pilihan raya, termasuk melantik pemimpin pembangkang untuk mengetuainya.

NONEDalam kenyataan Pakatan yang dibaca oleh naib presiden PKR, Nurul Izzah, di satu sidang akhbar di pejabat agung PAS tengahari tadi, enam lagi syarat yang dituntut gabungan tersebut ialah:

1. Ia harus mempunyai kuasa menyiasat, mengesah, dan mencadangkan perubahan yang menyeluruh. Jawatankuasa mesti diberikan kuasa dan kewangan yang secukupnya.

2. Siasatan ke atas proses dan sistem pilihanraya sedia ada harus melibatkan badan audit bebas yang diiktiraf di peringkat antarabangsa PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young, dsb).


Pada masa yang sama, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mesti dipertanggungjawab atas kesemua tindakan dan kenyataan bersifat partisan, yang telah menghakis kebolehpercayaan umum terhadap institusi tersebut.

Penambahbaikan mesti dilaksanakan ke atas SPR itu sendiri demi memulihkan kewibawaan institusi ini yang sebenarnya pelindung demokrasi negara.

3. Pengesahan harus melibatkan proses pengutaraan semua isu dan cadangan terutamanya 8 tuntutan Bersih 2.0, dan melibatkan parti-parti politik, masyarakat umum dan para akademik. Web 2.0 dan Media Sosial mesti diguna untuk membolehkan orang ramai memberi maklumbalas.

4. Satu kajian bagi membanding dan mengambilpakai amalan tatacara pilihanraya terbaik seluruh dunia harus dibuat dan dibentang untuk
pertimbangan Jawatankuasa Pilihan Parlimen.

5. Oleh sebab perkara ini memerlukan penyelarasan, analisa, laporan dsb yang cukup meluar, satu unit pengurusan program yang diambil dari sebuah firma yang boleh dipercayai harus disediakan bagi kegunaan Jawatankuasa tersebut.

6. Semua penambahbaikan ini mestilah ditamat, diumum, dan dilaksanakan secara menyeluruh sebelum Pilihanraya Umum ke-13.

Lebih dari itu, tambahnya, tiada apa-apa yang sebenarnya menghalang pihak Umno-BN membenarkan lebih akses media - televisyen dan media cetak - kepada Pakatan Rakyat.

NONEMenurut kenyataan itu lagi, Pakatan menyambut baik kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib untuk menubuhkan jawatankuasa khas Parlimen itu.

"Ini mengesahkan isu-isu penambahbaikan sistem pilihanraya seperti yang dibangkitkan Pakatan Rakyat dan BERSIH 2.0 dan kami menganggap ini satu kemenangan besar bagi pejuang demokrasi di Malaysia.

"Bagaimanapun, demi bertindak jujur, kami meminta perdana menteri menyertakan tuntutan-tuntutan berikut di dalam bidang tugas jawatankuasa khas berkenaan," tambahnya.

Menurutnya lagi, tiada apa-apa yang sebenarnya menghalang pihak Umno-BN membenarkan lebih akses media - televisyen dan media cetak - kepada Pakatan Rakyat.

azlanMenurut kenyataan itu lagi, tiada apa-apa yang sebenarnya menghalang kerajaan Umno-BN daripada memperbaiki kecacatan yang terdapat pada senarai pengundi yang telah dibangkitkan hingga ke hari ini - yang telah menghakis kebolehpercayaan SPR dan Jabatan Pendaftaran Negara.

"Maka diseru kerajaan pusat mengadakan satu perbicaraan awam demi mendengar kes-kes di mana nama-nama pemastautin tetap telah dimasukkan ke dalam senarai pengundi, setelah dijadikan warganegara dalam masa yang amat singkat," katanya.


http://malaysiakini.com/news/173199

Anwar: JK khas parlimen 'helah' alih tekanan atas SPR

Anwar: JK khas parlimen 'helah' alih tekanan atas SPR
Joseph Sipalan
Ogos 16, 11
1:54pm

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menuduh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Abdul Razak mahu mengalih tekanan ke atas Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), dengan mengumumkan penubuhan jawatankuasa khas parlimen untuk mengkaji cadangan bagi mengadakan reformasi sistem pilihan raya negara ini.

NONEAnwar berkata pada prinsipnya, Pakatan Rakyat bersetuju dengan penubuhan jawatankuasa tersebut, tetapi mendakwa kerajaan
Anwar mempunyai lebih banyak 'sebab tidak elok' untuk mengambil langkah berkenaan.

Semalam, Najib mengumumkan rancangan kerajaan menubuhkan jawatankuasa untuk membincangkan semua reformasi sistem pilihan raya yang diperlukan supaya tidak ada pihak lagi syak wasangka terdapat manipulasi kerajaan.

Anwar menegaskan bahawa pengumuman tersebut mencerminkan pengakuan bahawa Pakatan and BERSIH 2.0 adalah betul bahawa terdapat kecacatan yang serius dalam sistem pilihan raya negara.

“... (Najib) telah mengakui (BERSIH 2.0 betul), dan rakyat telah membayar harga untuk itu - dipukul dan semua itu," katanya ketika dihubungi.

Katanya, isu sekarang ialah untuk kerajaan berusaha menjadikan SPR benar-benar bebas supaya suruhanjaya itu boleh mula memenuhi tanggungjawabnya.

[Baca berita penuh]


http://malaysiakini.com/news/173156

Isu kerakyatan: PAS mahu k'jaan buat siasatan awam

Isu kerakyatan: PAS mahu k'jaan buat siasatan awam
Abdul Rahim Sabri
Ogos 16, 11
1:03pm


PAS mahu kerajaan membuat siasatan awam untuk membolehkan rakyat tampil memberi bukti berhubung dakwaan berlaku penyelewengan dan pemalsuan dalam isu pemberian taraf kerakyatan kepada warga asing.

"Ini kerana kita anggap ia satu perkara yang menggugat dan mengancam keselamatan negara.

Menurutnya, jika tuntutan tersebut tidak dipenuhi, mereka tidak akan teragak-agak untuk mengadap Yang di-Pertuan Agong untuk meminta supaya ditubuhkan suruhanjaya diraja bagi menyiasat dakwaan tersebut.

"Kalau orang luar, orang asing tidak faham (mengenai) negara, jiwa mereka tidak sama dengan jiwa kita, (bagaimana) boleh menentukan hala tuju politik (negara)," kata naib presiden PAS, Salahudin Ayub dalam satu sidang akhbar hari ini.

Sebaliknya, katanya, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak memberi maklum balas dengan mencadangkan penubuhan jawatankuasa khas parlimen bagi mengkaji cadangan mengadakan reformasi dalam sistem pilihan raya.

Semalam Najib dilaporkan berkata penubuhan jawatankuasa itu dalam masa terdekat dan bakal dianggotai wakil daripada parti kerajaan dan pembangkang.

"Kita mempertegaskan kepada perdana menteri, jangan lari daripada tajuk asal, perkara asas (iaitu) apa yang berlaku adalah satu pengkhianatan dan penyelewangan urus tadbir pendaftaran permohonan penduduk tetap.

"Kita tidak boleh berkompromi. PM mesti panggil sidang parlimen khas, tempat bagi kami untuk bincang isu ini. Bukan ambil tindakan menubuhkan jawatankuasa khas parlimen," katanya yang juga ahli parlimen Kubang Kerian.

Minggu lalu, Pakatan menyerahkan surat menggesa diadakan sidang khas parlimen, kepada Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Tan Sri Aziz untuk disampaikan kepada Najib dan Pakatan memberi tempoh seminggu untuk dijawab

Salahudin berkata, tempoh seminggu itu tamat semalam, mereka tidak menerima sebarang jawapan dari perdana menteri.

Turut hadir dalam sidang media tersebut ialah beberapa pemimpin ahli parlimen Pakatan, antaranya setiausaha agung PAS, Datuk Mustafa Ali; naib presiden PKR, Nurul Izzah Anwar dan naib presiden DAP, Tan Kok Wai.

Mengulas lanjut, Salahudin mendakwa cadangan Najib yang juga presiden Umno untuk menubuhkan jawatankuasa tersebut adalah "satu dalih dan tidak memadai" dengan apa yang dibangkitkan Pakatan.

Dalam sidang media itu, Salahudin kesal dengan cadangan Najib menubuhkan jawatankuasa khas itu yang didakwanya "begitu tergopoh gapah" sedangkan ia tidak dirunding dengan parti pembangkang.

"Kita tidak dihubungi, tidak ada perundingan langsung (tentang) apa bentuk dan jenis jawatankuasa tersebut.

"Pada peringkat ini, kita (mahu) lihat dahulu terma rujukan... siapa yang mengetuainya. Tidak guna juga, jika dalam budaya parlimen di Malaysia, pihak kerajaan mengetuai dan kita jadi minoriti," katanya.

Sementara itu, Tan pula berkata, cadangan penubuhan jawatankuasa itu, perlu terlebih dahulu dibentangkan oleh menteri, di Dewan Rakyat berdasarkan kepada Perkara 81 hingga 84 peraturan tetap mesyuarat Parlimen.

"(Ia) untuk membincangkan persediaan, terma rujukan, komposisi mesti dipersetujui sebelum sidang khas parlimen ini," katanya.

Beliau juga berkata, Najib juga tidak memberi jaminan pilihan raya umum tidak akan diadakan sehingga selesai tugas jawatankuasa tersebut.

"Jadi, tak guna bersetuju jawatankuasa ini ditubuhkan, (jika) kita bersetuju, kemudian dia (Najib) tak beritahu tarikh pilihan raya, jadi apa maknanya jawatankuasa pilihan ini," katanya sambil menambah, pihaknya sedia berbincang walaupun tidak dijemput.


http://malaysiakini.com/news/173142

PKR dakwa ada bukti BN seludup pengundi

Salhan K Ahmad
Ogos 16, 11
12:48pm

Ketua Wanita PKR, Zuraida Kamarudin hari ini mendakwa, BN sedang "menyeludup pengundi dengan berselindung di sebalik program pemutihan pendatang asing."

NONEZuraida (tengah, bertudung) mendakwa, beliau mempunyai bukti dan saksi bahawa usaha itu dijalankan melalui program pemutihan 6P yang sedang berjalan.

"Wanita PKR berjaya menyelinap masuk ke dalam program pemutihan ini dan mendapati bahawa pendatang asing dikehendaki bersumpah untuk menyokong Umno dan BN sebagai salah satu daripada syarat proses pemutihan.

"Wanita PKR sempat mengambil skrip sumpah untuk didedahkan kepada orang ramai," katanya lagi dalam satu sidang media di ibu pejabat parti itu hari ini.

NONEBeliau turut menunjukkan satu helaian kertas yang didakwa mengandungi "skrip" berkenaan, yang antara lainnya menyebut "saya/ suami/ anak-anak, tanpa berbelah bagi akan menyokong dan mengundi Umno/ Barisan Nasional (BN)."

Helaian berkenaan turut diedarkan kepada wartawan dalam sidang media hari ini.

Kumpul sepuluh saksi

Ketika ditanya, Zuraida mendakwa helaian berkenaan merupakan "bukti sahih" kerana "kita masuk ke sana dan ambil bahagian sebagai salam seorang daripada (pendatang asing)."

Jelasnya, beberapa orang "kawan-kawan kita" berjaya memasuki pusat pemutihan yang enggan dipastikan lokasinya itu dan berjaya mendapat salah satu daripada salinan dokumen itu keluar.

"Setakat ini kita ada sepuluh orang saksi. Kita sedang kumpul lebih banyak bukti sebelum kita bawa mereka ke hadapan untuk dedahkan (perbuatan tersebut)," katanya.

NONEZuraida hanya berkata, PKR sebelum ini membuat pendedahan mengenai kegiatan memberikan kerakyatan kepada pengundi, yang didakwa berlaku di Sepang, Hulu Selangor dan Shah Alam.

"Kita akan dedahkan banyak lagi bukti lebih konkrit," katanya lagi di sidang media yang turut dihadiri dua orang wakil rakyat PKR Selangor -- Elizabeth Wong dan Nik Nazmi Nik Ahmad.


http://malaysiakini.com/news/173138

Sumpah syarat dapat kewarganegaraan?

Posted by admin on August 16th, 2011

Ketua Wanita PKR, Zuraida Kamaruddin mendedahkan pengkhianatan Umno-BN yang memberikan kewarganegaraan kepada Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI).Ketika mengadakan sidang media di Ibu Pejabat PKR sebentar tadi, Zuraida tampil dengan skrip bersumpah yang digunakan Umno-BN untuk diberikan kepada warga asing berkenaan.

Menurut Zuraida, pihaknya berjaya menyusup masuk sebagai PATI dan memperoleh skrip atau borang sumpah itu.

Skrip itu antara lain memerlukan seseorang PATI menyokong dan mengundi Umno-BN bagi mendapat kerakyatan- selain menyatakan ikrar taat setia kepada Yang di Pertuan Agong, sultan dan negara Malaysia.

Skrip itu berbunyi ” Saya ….dengan nama Allah berikrar dan berjanji akan taat setia kepada Yang di Pertuan Agong, Sultan-sultan dan negara Malaysia.

“Saya/suami/isteri/anak-anak, tanpa berbelah bagi akan menyokong dan mengundi Umno/Barisan Nasional.

“Saya juga akan terus memperjuangkan Islam dan bangsa Melayu”

“Saya berjanji akan menyimpan RAHSIA ke atas perkara ini dan jika saya ingkar saya akan menerima padahnya”http://www.kl-today.com/2011/08/sumpah-syarat-dapat-kewarganegaraan/

Pertemuan PAS-gereja petang ini ditangguhkan

Pertemuan PAS-gereja petang ini ditangguhkan
Abdul Rahim Sabri
Ogos 16, 11
11:26am

Pertemuan antara PAS dengan pihak Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC) yang dijadualkan hari ini berhubung tindakan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) pada 3 Ogos lalu, ditangguhkan ke tarikh lain.

pas pc 021009 mustafa aliKetika dihubungi Malaysiakini, setiausaha agung PAS, Datuk Mustafa Ali mengesahkan bahawa pertemuan petang ini telah ditangguhkan.

Bagaimanapun, katanya, pertemuan itu bukan dibatalkan, tetapi hanya ditangguhkan ke tarikh lain.

Sementara itu, bercakap dalam satu sidang akhbar di pejabat agung PAS di ibunegara tengahari ini, Mustafa berkata penangguhan itu dibuat atas permintaan pihak gereja berkenaan.

Katanya, permintaan itu terkandung dalam surat yang dihantar oleh DUMC kepada PAS semalam.

Mustafa berkata, sebelum itu, dalam surat pertamanya, DUMC meminta supaya jangan ada liputan media berhubung pertemuan berkenaan.

Berikutan itu, katanya, PAS mencadangkan supaya dicari tempat lain daripada yang dicadangkan sebelumnya.

"Mungkin (timbul) komen-komen yang banyak, kita tangguhkan dulu... akan tentukan tarikh baru," katanya.

jais jabatan agama islam selangor 271106“Dia (pihak gereja akan memaklumkan kepada PAS, bila tarikh baru (untuk pertemuan) yang akan diadakan... Jadi tidak ada pertemuan hari ini," katanya.

Semalam, pertemuan dengan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) turut dibatalkan atas nasihat Sultan Selangor.

Bagaimanapun PAS masih berharap untuk berjumpa dengan jabatan itu bagi mendapat penjelasan dan gambaran sebenar berhubung kejadian berkenaan.

http://malaysiakini.com/news/173122

Rakaman kunjungan JAIS di DUMC kini di internet

Rakaman kunjungan JAIS di DUMC kini di internet
Ogos 16, 11 1:11pm

Rakaman ringkas kunjungan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) ke atas sebuah majlis di Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC) di Petaling Jaya pada 3 Ogos lalu kini boleh dilayari di internet.

Rakaman selama satu minit 25 saat itu dipercayai mula dimuat naik oleh laman blog Screwkuat.

NONEIa menunjukkan sekumpulan anggota penguatkuasa JAIS menuju ke sebuah dewan bagi majlis kesyukuran di perkarangan gereja itu.

JAIS sebelum ini menafikan tindakannya itu sebagai satu serbuan dan berkata ia hanya satu 'pemeriksaan' selepas mendapat maklumat bahawa terdapat kehadiran umat Islam pada majlis 'buka puasa' yang dianjurkan itu.

Siasatan dibuat mengikut Enakmen Jenayah Syariah Selangor 1995.

Video berjudul 'Jalan-jalan buka puasa, Thanksgiving Dinner Hall 3 Damansara Utama Methodist Church 3 Ogos 2011' bermula dengan sekumpulan pegawai JAIS bergerak menuju ke sebuah dewan.

Dalam video itu juga kelihatan beberapa peserta yang hadir pada majlis itu berada di luar dewan serta dua batang bunga manggar yang diletakkan di hadapan pintu masuk dewan.

Video itu bagaimanapun berakhir dengan rakaman beberapa anggota JAIS memasuki dewan yang dipenuhi dengan orang ramai dan disusuli dengan perkataan 'to be continued' (akan bersambung).

'Video itu membuktikan bahawa pihak JAIS tidak melakukan serbuan seperti yang didakwa.

''Ternyata pihak di sebelah sana terutamanya Malaysiakini dan The Malaysian Insider berbohong dan telah memfitnah pihak JAIS kerana mahu menutup kerja jahat mereka," kata blog itu.

Menurut penulis itu lagi, video itu sekadar permulaan yang membuktikan pihak JAIS memiliki bukti rakaman lengkap dan akan didedahkan pada masa yang sesuai.

Semalam seramai 12 umat Islam, yang berada di bangunan gereja berkenaan, tampil memberi keterangan dan menerima kaunseling di pejabat JAIS di Bangunan Sultan Idris Shah di Shah Alam.

[Baca berita penuh]


http://malaysiakini.com/news/173145

PKR akan lapor blog pro-Umno pada SKMM

Salhan K Ahmad
Ogos 16, 11
1:48pm

ADUN Seri Setia, Nik Nazmi Nik Ahmad akan membuat laporan kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Mutimedia (SKMM) berhubung satu dakwaan "fitnah" yang disiarkan dalam satu laman blog pro-Umno.

Laporan berkenaan susulan dakwaan dokumen palsu oleh Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) berhubung dakwaan "Ops Sita" ke atas Gereja Methodist Damansara Utama.

NONEDokumen dengan label "Sulit" bertajuk "Laporan Ops Sita Gereja Methodist Damansara Utama oleh Jabatan Penguatkuasaan dan Keselamatan Majlis Bandaraya Petaling Jaya" itu dimuatkan di laman blog "Papa Gomo" sejak 13 Ogos lalu.

Dokumen berkenaan antara lainnya mendakwa, operasi untuk menyita gereja berkenaan telah dibatalkan selepas mendapat arahan daripada Nik Nazmi (gambar atas, kiri sekali).

Arahan yang sama juga didakwa dikeluarkan oleh beberapa orang pemimpin Pakatan Rakyat yang dinamakan dalam dokumen berkenaan, termasuk ahli parlimen Shah Alam, Khalid Samad serta tiga orang exco -- Ronnie Liu, Elizabeth Wong, Teresa Kok.

"Ini hanya dokumen olok-olok yang direka oleh blogger Umno yang terdesak," kata Nik Nazmi yang juga pengarah komunikasi PKR.

Maklumat salah

Tambahnya, dokumen berkenaan tidak wujud dan direka sebagai fitnah kepada Pakatan.

"Saya yakin (penulis blog ini) orang Islam. Mengata ini berdosa, fitnah lagi berdosa. Jadi baik dia jaga puasa dan solat dia sendiri," kata Nik Nazmi lagi dalam sidang media di ibu pejabat PKR itu hari ini.

Tambahnya, dokumen berkenaan juga mempunyai maklumat yang sama sekali salah, terutama berhubung gereja yang didakwa akan disita itu.

Dokumen berkenaan antara lainnya menyebut gereja DUMC terletak di Damansara Utama, sedangkan gereja itu terletak di Seksyen 13, Petaling Jaya.

"Blogger Umno dibayar gaji mahal (tapi) tak buat research (kajian) yang betul untuk buat fitnah," katanya lagi.

Ketika ditanya, Nik Nazmi berkata pemimpin Pakatan yang terlibat akan membincangkan sama ada akan mengambil tindakan sama ke atas penulis blog tersebut.

Ahli majlis lapor polis

Sementara itu, Wong turut menafikan bahawa beliau telah membuat panggilan kepada MBPJ seperti yang didakwa dalam dokumen berkenaan.

Malah, portal Malaysiakini yang turut disebut dalam dokumen berkenaan juga "langsung tidak call saya pada hari itu," katanya lagi dalam sidang media sama.

Dokumen tersebut mendakwa, Elizabeth Wong telah memaklumkan kepada jabatan MBPJ tersebut pada pagi 11 Ogos lalu bahawa "wartawan Malaysiakini akan menghubungi (jabatan berkenaan) dan diarahkan membuat penafian."

Sejurus kemudian, wartawan Malaysiakini membuat panggilan kepada jabatan tersebut "dan penafian dilakukan sepertimana diarahkan."

Mengulas lanjut, Elizabeth berkata "apa yg dicatat itu tak betul. Saya tak pernah buat panggilan telefon kepada MBPJ pada hari tersebut.

Dalam perkembangan berkaitan, seorang ahli majlis MBPJ, Latheefa Koya dalam tulisannya di Twitter hari ini berkata, satu laporan polis akan dibuat ke atas penulis blog tersebut, berhubung dakwaan fitnah tersebut.


http://malaysiakini.com/news/173153
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...