Tuesday, January 18, 2011

MCA cadang garis panduan bunyi agama

Posted by admin on January 16th, 2011

Seorang naib presiden MCA dilaporkan telah meminta jasa baik perdana menteri dan pihak berkuasa agama termasuklah mufti-mufti supaya menggunakan isu azan yang berlaku hari ini sebagai satu peluang untuk mereka melaksanakan kawalan ke atas penggunaan pembesar suara di semua rumah ibadat dengan tujuan bagi mengelak perselisihan faham di kalangan mayarakat pelbagai kaum.

Sebelum ini MCA yang cuba mengelak terlibat secara langsung dengan kontroversi azan di masjid al-Ikhlasyiah di Kampung Kerinci, kini senator Gan Ping Siew (gambar) mencadangkan satu garis panduan yang lebih jelas dan terperinci diwujudkan meliputi penggunaan pembesar suara.

Menurut Ping Siew yang juga timbalan menteri belia dan sukan, dengan adanya garis panduan tersebut yang lebih merujuk kepada penggunaan pembesar suara untuk azan, maka masalah seperti di masjid al-Ikhlasyiah dapat dielakkan di masa akan datang.

Namun begitu, cadangan beliau tidaklah mempersoalkan hak-hak seorang untuk beragama atau hakikat bahawa Islam adalah agama rasmi (persekutuan) tetapi bertujuan bagi memudahkan umat Islam dan bukan Islam memahami satu sama lain.

Ping Siew adalah pemimpin kanan MCA yang kini pertama secara terbuka berani mengenengahkan isu yang dikatakan sangat sensitif di kalangan orang Melayu selepas beberapa hari seorang peguam yang aktif di dalam MCA yang terlibat di dalam satu kontroversi azan di masjid al-Ikhlasyiah di ibu negara minggu lepas.

Ping Siew bimbang tindakan tidak terkawal ini boleh menyinggung perasaan dan hati orang lain yang tidak seagama dengan pengamalnya kerana sudah menjadi lumrah manusia yang sukakan sesuatu yang tenang dan suasana aman tanpa bunyian tertentu.

Beliau juga menggesa bunyi-bunyian agama lain seperti him, koir, bunyi loceng atau pukul gendang turut disentuh di dalam mewujudkan garis panduan tersebut bagi menghormati penganut agama lain. Beliau juga memberi contoh di kawasan kediaman majmuk di mana terdapatnya sebuah tokong Cina yang bersembahyang dengan bunyian yang tinggi tidak pernah mendapat bantahan dari orang Islam. Malah, orang Cina sendiri yang tinggal berhampiran pula yang membuat bantahan bunyi berkenaan.

Sebelum ini,Menteri di Jabatan Perdana Menteri Senator Datuk Seri Jamil Khir Baharom menafikan pihaknya telah mengarahkan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) untuk menyuruh pengurusan masjid berkenaan memperlahankan azan. Malah Jamil mendakwa perkara itu hanyalah satu helah politik pihak tertentu yang dikatakan cuba melaga-lagakan orang Islam dan bukan Islam.

Selepas solat Jumaat yang lepas, hampir 150 orang telah berhimpun di pekarangan Masjid Al-Ikhlasiah (gambar atas) mengadakan protes terhadap tindakan bersendirian peguam ahli MCA seumur hidup itu yang didakwa mendapat sokongan peringkat tertinggi negara dan turut mendesak pengadu itu ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Kini difahamkan isu ini telah selesai apabila peguam berkenaan yang tinggal di kondominium mewah di tingkat teratas telah dilaporkan telah pindah beberapa hari lalu.

Dalam satu pandangan oleh bekas Mufti Perlis semalam iaitu Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin yang berpendapat umat Islam patut menghentikan bacaan-bacaan selain azan, yang dibuat melalui pembesar suara supaya tidak mengganggu orang luar dan juga mereka dalam masjid. Beliau mendakwa ini adalah arahan Nabi Muhammad sendiri sebagai memelihara Islam kekal dalam harmoni.-KLToday.com

http://www.kl-today.com/?p=10693

Haleeda nikah di Thailand

Oleh Amir Abd Hamid dan Muhammad Apendy Issahak
am@hmetro.com.my

KUALA LUMPUR: Penyanyi dan pelakon wanita yang juga bekas isteri kepada pemain bola sepak kebangsaan yang terkenal di zaman 90-an dulu, dikesan sudah bernikah di negara jiran dengan seorang pelakon yang pernah membintangi beberapa filem termasuk Sembilu.

Menurut sumber pengakuan pasangan terbabit yang mereka sudah bernikah di negara jiran diperoleh Jabatan Agama Islam Selangor (Jais), selepas seorang pengadu membuat laporan kepada Jais, sering melihat pelakon lelaki terbabit ke rumah dramatis itu pada waktu malam dan hanya keluar pada awal pagi.


Difahamkan wanita itu dihubungi Jais Khamis lalu untuk tujuan siasatan namun dia menafikan perkara itu.

Sumber itu berkata, berikutan penafian itu pihak jabatan agama sudah bersiap sedia untuk menyerbu rumah pelakon wanita berusia 38 tahun itu berdasarkan aduan daripada pengadu, tetapi pada petang hari yang sama pelakon lelaki berusia 40-an itu datang ke pejabat agama bagi membuat pengakuan serta menunjukkan sijil nikah mereka.


“Berdasarkan pengakuan lelaki terbabit pihak berkuasa tidak jadi untuk menyerbu rumah dramatis yang terletak di Taman Keramat, dekat sini kerana pasangan berkenaan mengaku sudah bernikah.


“Cuma yang menjadi kesalahan mereka bernikah di luar kariah masjid tempat mereka bermastautin tanpa kebenaran Pendaftar Nikah, Cerai dan Rujuk,” katanya di sini, semalam.

Menurut sumber itu lagi, pelakon lelaki berkenaan ketika datang untuk membuat pengakuan terbabit, turut menunjukkan sijil nikah dikeluarkan di Thailand dan selepas menelitinya pegawai di pejabat agama itu berpuas hati mereka sudah bernikah serta menyerahkan kes pernikahan luar kariah itu kepada pihak mahkamah.


Katanya, kes itu kemudian dirujuk kepada Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan untuk pendakwaan.

Penyanyi dan pelakon wanita itu boleh didakwa mengikut Seksyen 40(2) Akta Undang-Undang Keluarga Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1984 membawa hukuman denda maksimum RM1,000 atau penjara tidak melebihi enam bulan atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.


Manakala suaminya pula boleh didakwa bersubahat terhadap pertuduhan yang dihadapi isterinya itu. Kesalahan dilakukan mengikut Seksyen 133 yang dibaca bersama Seksyen 40(2) Undang-Undang Islam Wilayah Persekutuan yang membawa hukuman sama. Difahamkan pasangan terbabit akan dihadapkan ke Mahkamah Syariah Kuala Lumpur, Jumaat ini bagi sebutan kes pernikahan mereka di negara jiran itu.


Sementara itu, usaha mendapatkan komen daripada pelakon wanita berkenaan gagal kerana ketika dihubungi taliannya berada di luar kawasan.


Pelakon terbabit sebelum ini hangat diperkatakan apabila kes perceraian dan tuntutan nafkah dengan bekas penyerang kebangsaan itu menjadi tumpuan media.


Dramatis terbabit berkahwin dengan pemain bola sepak itu pada 27 Januari 1995 dan bercerai talak satu pada 9 Oktober 2003 serta dikurniakan seorang cahaya mata. Kes tuntutan nafkahnya pula diselesaikan di luar mahkamah Oktober tahun lalu, selepas kedua-duanya bersetuju mencari penyelesaian secara baik.

http://www.hmetro.com.my/articles/HaleedanikahdiThailand/Article

Peguam pertikai azan minta maaf


NG KIAN NAM (tengah) bersalam dengan Ikram sambil diperhatikan oleh Raja Nong Chik (dua dari kanan) di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Seorang peguam Cina, Ng Kian Nam memohon maaf secara terbuka kepada semua umat Islam di negara ini atas kesilapannya meminta laungan azan di sebuah masjid berhampiran kediamannya di kawasan Bukit Kerinchi di sini diperlahankan.

"Setiap orang mempunyai kelemahan dan saya mahu meminta maaf kepada semua umat Islam kerana salah faham yang terjadi. Sebenarnya saya tidak tahu membezakan antara suara azan dan ceramah (kuliah subuh)," katanya pada sidang akhbar di sini semalam.

Turut hadir Ketua UMNO Bahagian Lembah Pantai, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin yang juga Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar.

Sebelum sidang akhbar itu, Raja Nong Chik mengadakan perbincangan tertutup dengan Kian Nam, Pengerusi Masjid Al-Ikhlasiah, Ikram Mohd. Yusof dan wakil Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) serta Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiah Malaysia (Pekida).

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0118&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_03.htm

Mohon maaf pertikai azan

KUALA LUMPUR: “Saya memohon maaf kepada umat Islam di seluruh negara disebabkan salah faham sebelum ini. Saya sebagai bukan Muslim mengakui tidak memahami antara azan Subuh dan ceramah.

“Saya perlu menjelaskan di sini bahawa merujuk kepada surat bertarikh 21 Disember 2010 yang saya hantar kepada Jabatan Perdana Menteri (JPM) di mana semua masalah ini disebabkan atau diasaskan oleh satu kekeliruan,” kata peguam, Ng Kian Nam, 31, berhubung isu azan di Masjid Al-Ikhlasiah, Kampung Kerinchi.


Menurutnya, dia perlu mengaku bahawa sebagai seorang bukan Muslim, dia tidak dapat membezakan antara azan dan ceramah dan mengakui bahawa dia tidak pernah menyuruh dihentikan azan kerana mengetahui kepentingannya kepada agama Islam.

Ng yang menetap di Pantai Hill Park berhampiran masjid berkenaan sejak tahun 2000 itu berkata dia sudah mengadakan dialog yang jujur bersama ketua persatuan tempatan berhubung isu itu.


“Saya gembira kerana mereka memberikan tunjuk ajar kepada saya mengenai ilmu pengetahuan dan pengajaran Islam. Saya menyesal andainya isu ini menyinggung mana-mana pihak khususnya umat Islam.


“Saya berharap kami boleh terus hidup aman dan harmoni bukan saja di Pantai Dalam, malah mana-mana bahagian di Malaysia selari dengan slogan 1Malaysia,” katanya dalam sidang akhbar, di Pejabat Umno Bahagian Lembah Pantai, di sini, semalam.

Sidang akhbar berlangsung lebih setengah jam itu diaturkan Pejabat Umno Bahagian Lembah Pantai turut dihadiri Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Raja Nong Chik Zainal Abidin; Imam Masjid Al-Ikhlasiah, Kampung Kerinchi, Ekram Mohd Yusoff, Pengerusi Pekida Lembah Pantai, Zakaria Awang dan beberapa pemimpin persatuan tempatan lain.


Sementara itu, Raja Nong Chik berharap pihak tertentu tidak mensensasikan isu berkaitan agama bagi mengelak diputar belit pihak berkepentingan hingga mencetuskan suasana tidak selesa di dalam negara.

“Saya difahamkan isu ini sudah menular hingga ke Tenang (Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri, Tenang). Kita tidak mahu lagi ia diperbesarkan.


“Macam mana kalau media luar negara juga memainkan perkara sama, seolah-olah negara ini tidak selamat walaupun hakikatnya rakyat berbilang bangsa dan agama di Malaysia hidup dalam aman dan harmoni,” katanya.


Sementara itu, Zakaria berkata sebenarnya mereka buat demonstrasi sebelum ini berhubung isu itu tanpa arahan mana-mana pihak.


“Ini cuma desakan hati kami dan jiwa kami sebagai seorang Islam. Kami geram apabila azan dilarang, tetapi dia (Ng) mengaku kesilapan, kami pun memaafkan dia secara terbuka,” katanya.

http://www.hmetro.com.my/articles/Mohonmaafpertikaiazan/Article

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...