Wednesday, August 6, 2008

Kejar cita-cita atau cinta

Oleh IZYAN LIYANA MOHD DARIF

Simposium Kekeluargaan 1, Universiti Kolej Sunway mengajak para pelajar supaya bijak mengimbangkan antara pelajaran dan cinta. Mengapa?MENGECAPI kejayaan perlu disusuli dengan usaha dan doa, jadi setiap dari pelajar perlu berfikir panjang dalam melibatkan diri dengan hubungan cinta.


PERTAMA kali mendaftarkan diri sebagai seorang pelajar di salah sebuah institusi, Ina berjanji kepada kedua-dua orang tuanya untuk memperoleh segulung ijazah.
Sebaik menunaikan solat Subuh dan bersarapan pagi, Ina mengatur langkah bersama rakan sekuliah.
Rakan-rakan sekelas cukup menyenangi Ina kerana dia seorang pelajar yang pintar dan berbakat.
Namun segala-galanya berubah apabila Ina mula mengenali seorang jejaka menerusi perbualan siber. Tempoh perkenalan selama enam bulan di alam maya akhirnya membuahkan putik-putik cinta.
Mereka semakin kerap bertemu dan Ina hilang fokus terhadap pelajaran. Keputusan peperiksaannya juga mengecewakan. Akhirnya, Ina dibuang oleh pihak universiti kerana tiga kali gagal dalam peperiksaan.
Itulah antara situasi yang berlaku dikalangan pelajar. Hanya kerana cinta, cita-cita yang dikejar musnah dalam sekelip mata.
"Sebagai remaja dan pelajar, kita seharusnya bijak mengimbangkan antara pelajaran dan percintaan. Tidak salah untuk bercinta tetapi kita perlu memberi keutamaan kepada perkara yang menjamin masa depan.
"Perlu difahami bahawa cinta boleh membawa kita kebahagiaan dan cinta juga boleh membuatkan kita terjerumus ke lembah yang hina," jelas penuntut ijazah psikologi, Puteri Elfarezza Rigil Wahyu Nugrono, 18 tahun.
Disebabkan cinta, masalah sosial seperti pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan, merogol, berzina, hamil anak luar nikah, membuang anak dan seterusnya membawa individu ke pertukaran agama, berlaku.
Mengambil kira faktor tersebut, kelab SAHABAT (pelajar Melayu), Universiti Kolej Sunway menganjurkan Simposium Kekeluargaan 1, baru-baru ini.
Simposium yang menyentuh hal berkaitan cinta telah dihadiri seramai 200 pelajar dari beberapa buah institusi pengajian tinggi tempatan.
"Cinta merujuk kepada perasaan suci yang berputik dalam hati. Cinta juga merupakan teras kehidupan, pencetus rindu yang mengukuhkan hubungan sesama manusia.
"Cinta ibarat mati. Apabila tiba masanya, setiap manusia pasti akan meninggalkan dunia. Begitu juga dengan perasaan cinta yang tidak boleh ditolak dan dielakkan," jelas Pengarah Program Simposium Kekeluargaan 1, Universiti Kolej Sunway, Yazilmiwati Yaacob.
Tambah beliau, rasa cinta yang membuak-buak dan kenikmatan cinta itu sendiri, biasanya akan berlaku kepada setiap individu termasuklah golongan muda. Pada peringkat usia ini, remaja beranggapan cinta adalah segala-galanya.
SEBAHAGIAN daripada peserta Simposium Kekeluargaan 1, Universiti Kolej Sunway.

Jika tidak bercinta, mereka rasakan seperti ketinggalan zaman atau 'tidak laku'. Namun, obsesi mengejar cinta telah mendorong golongan pelajar mengabaikan pelajaran.
Kesannya, mereka bukan sahaja gagal dalam pelajaran, malah maruah dan kehormatan diri turut dirampas, sebelum diikat sebagai pasangan suami isteri yang sah.
Yazilmiwati yang juga pensyarah Pengajian Islam telah membuat satu kajian untuk mengenalpasti tingkah laku remaja bercinta yang melakukan perkara yang bercanggah dengan agama. Ini termasuklah berpegangan tangan, bercium, melakukan hubungan seks, oral seks, berdua-duaan dan menonton wayang.
Kajian yang dikenali sebagai Permasalahan Cinta ini dijalankan terhadap 200 orang remaja berumur antara 13 hingga 21 tahun di sekitar Lembah Klang.
Hasil kajian tersebut menunjukkan, peratusan tingkah laku remaja yang paling tinggi adalah merujuk kepada aktiviti berpegangan tangan sebanyak 70 peratus. Ini diikuti dengan menonton wayang sebanyak 49 peratus.
"Bermula daripada berpegangan tangan maka remaja akan lebih berani untuk melakukan perbuatan seperti bercium dan melakukan hubungan seks.
"Lagipun, kebanyakan kes rogol pada hari ini, berlaku di kalangan pasangan yang sudah mengenali antara satu sama lain atau dikenali sebagai date rape," jelas Yazilmiwati.
Bagaimana dengan kajian berhubung perasaan terhadap kekasih? Jelasnya, sebanyak 58 peratus remaja lebih menyayangi pasangan sepenuh hati berbanding mahu menjadikan kekasih sebagai pasangan hidup, tempat melepaskan kebosanan dan mengikut rakan sebaya bercinta.
Justeru, golongan remaja yang mencintai pasangan sepenuh hati ini sanggup menyerahkan 'harta' yang paling berharga untuk kebahagiaan kekasihnya.
Sepatutnya kata Yazilmiwati, pelajar yang bercinta seharusnya saling ingat-mengingati antara satu sama lain.
"Dalam erti kata lain, jika pasangan kita belum menunaikan solat, nasihat supaya menunaikan kewajipan tersebut. Sekiranya, pasangan leka dan tidak mengulang kaji pelajaran, pujuk mereka untuk belajar bersama-sama di perpustakaan atau lokasi yang terbuka," nasihat Yazilmiwati.
Faktor-faktor kerosakanKurangnya penghayatan dan didikan agama antara faktor yang menyebabkan para pelajar rosak.
Ini terbukti apabila sebanyak 79 peratus hasil kajian mendapati, remaja tidak membaca al-Quran dan 74 peratus tidak menunaikan solat.
Selain itu, faktor media massa seperti menonton filem lucah, bersembang di internet tentang seks dan melayari laman web seks turut mendorong masalah remaja melakukan hubungan seks tanpa berfikir panjang.

Simposium ini turut mendapat kerjasama daripada Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN), di bawah Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Malaysia, Program Matrikulasi Kanada Antarabangsa (CIMP), Persatuan Suci dan Fakulti Pengajian Subjek Islamik, dari Bahagian Bahasa dan Subjek Wajib, Universiti Kolej Sunway.


Tahajud penjana rohaniah

DOA lebih mudah dimakbulkan semasa solat tahajud.

SOLAT tahajud yang dilakukan pada malam hari memberi kesan yang amat besar kepada individu terbabit. Waktu untuk mendirikannya ialah selepas solat Isyak hingga Subuh.
Firman Allah yang bermaksud: "Dan bangunlah pada sebahagian malam serta kerjakanlah sembahyang tahajud sebagai sembahyang tambahan bagimu, semoga Tuhanmu membangkitkan dan menempatkanmu pada hari akhirat di tempat yang terpuji." - surah al-Isra': 79.
Kelebihan solat tahajud turut ditekankan oleh Rasulullah s.a.w. seperti dalam hadis baginda yang bermaksud: "Apabila seseorang itu terjaga daripada tidurnya pada waktu malam dan membangkitkan isterinya, lalu kedua-duanya menunaikan solat dua rakaat, nescaya mereka ditulis dalam golongan manusia yang banyak menyintai dan menyebut Allah." - hadis riwayat Ibn Hibban daripada Abi Sa'id.
Dalam sebuah hadis yang lain daripada Aisyah r.a: Bahawa Rasulullah bangun sebahagian daripada waktu malam untuk bersembahyang hingga bengkak kedua kakinya, maka aku (Aisyah) berkata kepada Baginda, mengapa kamu lakukan ini semua, bukankah dosa tuan telah diampunkan oleh Allah sama ada yang terdahulu mahupun yang terkemudian?
Baginda menjawab: "Bukankah aku ini hamba yang bersyukur." - Muttafaq A'laih.
Solat tahajud merupakan amalan para nabi dan sahabat. Sememangnya suatu yang amat berat bagi seseorang untuk bangun ketika orang lain tidur nyenyak.
Namun demi Allah, patutlah kita bersusah payah untuk mencari rahmat mendapatkan keredaan-Nya. Bangun malam untuk merebut rahmat Allah adalah suatu kekuatan yang sangat luar biasa.
Dengan ketenangan dan keheningan malam, hamba yang beriman akan mengambil kesempatan untuk mengukuhkan hubungannya dengan Allah. Mereka bangun dengan penuh harapan, pujian dan permintaan agar dosa-dosa diampunkan dan rezeki diluaskan.
Ketika mengangkat tangan untuk menyatakan kebesaran dan keagungan Allah sambil menghadap kiblat, terasa suatu kedamaian yang sangat luar biasa apatah lagi dihayati satu persatu makna ayat-ayat yang dibaca perlahan dan penuh tertib.
Bagi yang memahami maksud ayat yang dibaca, terasa gerun, gembira dan sedih dengan janji-janji Allah.
Mohonlah apa sahaja supaya hidup diberkati. Solat tahajud mampu menguatkan hati kerana hamba dapat meluahkan isi hati tanpa ada sekatan terhadap Tuhannya. Menyesali dosa-dosa yang dilakukan dan mengharapkan rahmat Allah.
Perkara yang boleh dilakukan dengan sebanyak-banyaknya ialah beristighfar memohon keampunan selain berzikir dengan khusyuk. Bermunajat dan berdoa supaya Allah memberi ehsan dan bimbinganNya kepada kita.
Rasulullah telah memberikan contoh terbaik untuk tidur lengkap dengan doanya sekali. Antaranya ialah:
* Makan malam yang sedikit sebagai mengalas perut.
* Menunaikan solat Isyak sebelum tidur.
* Membersihkan tempat tidur daripada habuk dan kotoran.
* Membaca doa sebelum dan selepas bangun tidur.

http://www.kosmo.com.my/Kejutan Mesyuarat – ‘Gilanya’ Ahli-ahli UMNO Merebut Kuasa

Ditulis oleh Bullet On Time & Mat Stringer
Tuesday, 05 August 2008
Di Kota Tinggi, Johor pemimpin Tertinggi UMNO, Datuk Seri Syed Hamid Albar menyifatkan mesyuarat dan pemilihan cawangan UMNO yang sedang berlangsung sekarang, adalah yang paling buruk dalam sejarah.
Beliau berkata politik wang sudah menjadi barah dan semakin merebak sehingga ke akar umbi.Beliau menyifatkan ahli-ahli UMNO mempunyai ‘kemaruk’ yang buruk... semua pihak bertanding seperti hendak berperang
Di bahagian yang sama, Naib Ketua Umno, Mohd Zain Arif, 51, dihina oleh ahli UMNO sendiri dengan menerima satu bungkusan makanan dan bulu anjing,Di Seremban, seorang pemimpin UMNO ditahan Badan Pencegah Rasuah (BPR), petang kelmarin, kerana disyaki memberi sogokan kepada seorang ketua cawangan supaya mencalonkannya sebagai ketua bahagian pada pemilihan bahagian oktober nanti.Di Ipoh, Perak, seorang Ahli Jawatankuasa (AJK) UMNO Cawangan Pernas Charter Management (PCM) Bahagian Gopeng cedera di kedua-dua belah kaki akibat dipukul dengan kayu golf selepas seorang rakannya tidak berpuas hati berhubung pencalonan jawatan Timbalan Ketua Umno Bahagian itu, semalam.Begitulah bagaimana ‘gilanya’ ahli-ahli UMNO merebut jawatan kerana semata-mata mahukan kuasa, dalam lain perkataan mereka sudah benar-benar ‘gila’.
Tidak kurang apa yang terjadi di Terengganu.
Di mana-mana sekarang ini bukan setakat lobi dengan ‘air liur’ kerana setakat ‘air liur’ sahaja tidak ada siapa yang akan memilih atau mencalonkan sesiapa.
Peringkat cawangan, ditaja oleh kumpulan atau kelompok di peringkat DUN, yang berpakat untuk menaikkan seseseorang di peringkat Bahagian.
Buletin Online telah memaparkan berita berkaitan Pelbagai ‘Berita Pelik’ Dalam Perlumbaan Merebut Kuasa UMNO Terengganu. Di Kuala Berang baru-baru ini, kegilaan merebut kuasa lain pula ceritanya.
Hasrat Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Sungai Petai, Suhaimi Mohd, untuk menjadi Ketua Cawangan tidak tercapai kerana taktik kotor lawannya.
Penyandang jawatan, Kamaruddin (Mad Din) yang juga Pengerusi JKKK Kuala Berang, terus mengekalkan kuasanya apabila beliau dikatakan berpakat dengan Pengerusi Tetap.
Mesyuarat yang berlangsung di Dewan Serbaguna Taman Jalan Pusara Kuala Berang itu ‘kecoh sedikit’ apabila pencalonan Suhaimi Mohd telah ditolak oleh Pengerusi Tetap, Cikgu Abdul Razak (Cikgu Jak).
Alasan Cikgu Jak menolak pencalonan Suhaimi hanyalah kerana kononnya pencadang Mad Din lambat menghantar pencalonan. Tindakan Cikgu Jak dianggap ‘sengaja’ dan menimbulkan kemarahan dikalangan pemuda yang berpihak kepada Suhaimi.Seorang perwakilan pemuda, Mat Ya (bukan nama sebenar) berkata, Cikgu Jak tidak patut menolak cadangan Mahadi (seorang perwakilan lain) yang mencalonkan Suhaimi terlebih dahulu.”Alasan yang diberikan pengerusi amat remeh, Cikgu Jak mengatakan Mahadi tidak layak membuat cadangan kerana berada di tepi dewan, dan bukannya di atas kerusi dalam dewan,
“Cikgu Jak anggap Mahadi sebagai pemerhati,”kata Mat Ya.
Menurut Mat Ya, sepatutnya pengerusi menerima pencalonan Suhaimi, namun beliau berat sebelah dan dengan cepat menutup pencalonan.
Ini adalah contoh benar perebutan jawatan kerana ‘gila kuasa’ yang berlaku di Terengganu, sebagaimana yang disebut Hamid Albar di Johor sebagai ‘kemaruk yang buruk’ !

http://buletinonline.net/

Sufiah setuju rawatan Islam


Oleh Ahmad Fitri Che Musa
fitrimusa@hmetro.com.my

KUALA LUMPUR: Wanita genius matematik, Sufiah Yusof, 23, yang terjerumus ke kancah pelacuran akhirnya bersetuju menerima pelawaan Kumpulan Penyokong dan Pengasuh Profesional Islam (Pisang) menjalani rawatan mengikut kaedah Islam untuk kembali ke pangkal jalan, sekitar Oktober depan.Pengarah Perancangan dan Strategi Pisang, Hanafi Abdul Malek, berkata persetujuan Sufiah menemui wakil Pisang bagi mengikuti sesi kaunseling dan rawatan selepas Aidilfitri ini, membuka laluan untuk membantu wanita itu yang kini menjadi pelacur kelas atasan di kota London.Menurutnya, Pisang sentiasa menggunakan pendekatan tidak mendesak atau memaksa yang mungkin menyebabkan Sufiah terpanggil untuk berjumpa wakil kumpulan itu sekali lagi selepas pertemuan pertama April lalu bagi menjalankan rawatan komprehensif merangkumi kaunseling dan perubatan Islam.Katanya, Pisang akan menjalankan rawatan secara kaunseling dan rawatan berlandaskan hukum agama terhadap Sufiah iaitu dengan perubatan ruqyah menggunakan bacaan al-Quran dan doa supaya wanita berketurunan Melayu itu meninggalkan kerjaya mengaibkan itu.

“Kita menggunakan doa yang disertai kaunseling agar dapat melembutkan hati Sufiah selain memujuknya tanpa gopoh. Dia seorang wanita dewasa yang pintar, sudah tentu kita tak boleh sewenang-wenang memarahi atau mendesaknya.
“Kalau dulu dia langsung tidak mahu berkomunikasi dengan sesiapa walaupun melalui e-mel, alhamdulillah dia kini sudah mula menghantar e-mel kepada kami,” katanya yang baru selesai menghadiri majlis perasmian ibu pejabat Pisang di Kota Kinabalu, semalam.Menurutnya, Pisang juga menyediakan perkhidmatan merawat mereka yang terkena sihir, khidmat kaunseling dan bimbingan menggunakan kaedah rawatan Islam selain perkhidmatan penerbitan dan penterjemahan.Hanafi yang juga Pengerusi Yayasan Sahabat Insan dan Iman Malaysia (Sidim), berkata tidak adil bagi mana-mana pihak memarahi atau menghukum Sufiah kerana setiap manusia pernah melakukan kesalahan.Malah, katanya, Sufiah terharu dan gembira apabila pihak Pisang dan Kesatuan Melayu United Kingdom sudi membantunya secara sukarela selain sentiasa memahami situasi yang dilaluinya. Dalam pertemuan terakhir dengan Sufiah April lalu, wanita itu turut terharu apabila diberitahu masyarakat negara ini sentiasa mendoakan kesejahteraan dan mengikuti perkembangannya di London sejak dia diterima memasuki Universiti Oxford pada usia 13 tahun.“Kami tidak pernah mendesak Sufiah, sebaliknya memahami masalah dihadapinya serta memberikan ruang kepadanya sehingga beliau benar-benar bersedia.“Sufiah dapat menerima kehadiran kami kerana kami tidak pernah memarahi atau mengutuknya seperti dilakukan segelintir masyarakat tempatan yang melemparkan pelbagai tohmahan, termasuk menuduhnya tidak bermoral.“Jadi, persetujuan Sufiah untuk bertemu kami Oktober ini menandakan beliau sudah bersedia dan satu perkembangan baik dalam usaha Pisang membantunya,” katanya.


http://www.hmetro.com.my/

BarbekuBILA mengadakan majlis di halaman, tiada yang lebih sesuai dan menyeronokkan daripada barbeku. Ia adalah kaedah memasak makanan dengan cara memanggang. Tidak sukar jika anda atau rakan-rakan pernah membuatnya. Memang sesuatu yang menggembirakan bila dapat berbual sambil menikmati bau makanan yang dipanggang.
Jika anda tiada tempat memanggang khas, anda boleh nyalakan api di atas tanah. Kemudian gunakan dua tungku atau batu-bata supaya kedudukan bahan yang anda ingin bakar lebih tinggi. Jika bara api terlalu dekat, makanan mudah hangus. Jangan nyalakan api tersebut di atas lantai simen. Alas terlebih dahulu dengan zink atau sebarang kepingan besi atau keluli.
Memanggang juga boleh dilakukan di bawah gril. Hanya sesetengah ketuhar yang mempunyai elemen gril. Pastikan bahan diletakkan agak jauh dari atas (bahagian gril). Letak bahan di atas redai yang telah disapu dengan minyak supaya ia tidak melekat. Redai pula hendaklah diletakkan di atas tin pembakar yang dilapik dengan foil.
Tujuan menggunakan redai adalah supaya cecair yang terbit daripada makanan akan terkumpul di dalam tin pembakar. Ini akan memastikan makanan masak dengan sempurna. Anda juga perlu merenjiskan makanan itu dengan sedikit bahan perap atau minyak. Dengan cara ini, makanan tidak akan menjadi kering. Ia juga akan mengempukkan daging dengan sempurna.
Bila memanggang, jangan suka menterbalikkan sesuka hati. Ini akan melambatkan daging masak. Biar ia keperangan terlebih dulu baru diterbalikkan. Sekiranya api menyala, alihkan daging atau ayam tersebut dengan segera. Kadangkala lemak daripada makanan ini dapat memarakkan api. Pastikan anda memanggang dengan bara sahaja. Jadi, pilihlah arang yang terbaik kerana ia mudah menjadi bara.
Jika hendak memerap lebih daripada empat jam, letakkan di dalam peti sejuk. Keluarkan kira-kira sejam sebelum mula memanggang. Jika daging atau ayam dibiarkan pada suhu bilik dalam jangkamasa yang lama, bakteria akan membiak dengan cepat. Bakteria inilah yang boleh membuat anda berasa sakit perut.
Bila memilih stik untuk memanggang, carilah jenis striploin, rib-eye atau T-bone. Bahagian ini lebih lembut. Jika membeli daging di pasar raya, memang ada potongan khas untuk membuat stik. Selalunya ia adalah yang paling mahal kerana mudah empuk. Jika keliru, anda boleh tanyakan pada penjual.
Manakala daging kambing seharusnya yang mempunyai lapisan lemak. Lemak inilah dapat mengekalkan kelembutan kambing bila dipanggang. Jika di bahagian rusuk yang ada sedikit tulang, adalah lebih baik kerana ia lebih mudah untuk diterbalikkan. Untuk mendapatkan kambing barbeku yang lebih sedap, taburkan daun rosemary kering atau segar di atas kambing semasa memanggangnya.
Semasa membuat kuah atau sos, pastikan ia mendidih betul. Ini untuk memastikan semua bakteria yang mungkin ada di dalam bahan perap itu dihapuskan. Anda juga boleh menyediakan bahan sos berpandukan resipi. Jadi, tidak perlu menggunakan baki bahan perap. Ini adalah kerana kadangkala baki bahan perap tidak mencukupi untuk tetamu yang ramai.
Makanan barbeku yang biasa adalah udang, sotong dan ikan. Untuk memudahkan anda memanggang sotong, susun dalam bekas memanggang keluli yang berkepit. Anda juga boleh menggunakan skewer atau besi pemanggang khas. Ini dapat menjimatkan masa dibandingkan jika anda perlu menterbalikkan bahan tersebut satu persatu.
Hidangan sampingan untuk barbeku lazimnya adalah campuran ubi kentang rebus, hirisan seleri, telur rebus bersama mayonis, sos Thousand Island, garam dan serbuk lada hitam. Untuk lebih enak, sajikan juga jagung yang sudah direbus, disapu dengan mentega dan serbuk perisa makanan sebelum dipanggang.
Selain itu, sediakan daun-daun salad, tomato, timun dan lain-lain yang digaul dengan jus limau serta minyak zaitun. Sayuran segar seperti timun dapat mengurangkan efek karsinogen bahagian garing (atau hangus sedikit) pada makanan yang dipanggang.http://www.kosmo.com.my/

Mitos rokok rendah tar

Rokok rendah kandungan tar dicipta oleh pengeluar tembakau untuk memastikan perokok meneruskan tabiat mereka.LEBIH banyak perkara perlu dilakukan untuk membetulkan mitos dalam kalangan rakyat China bahawa rokok yang rendah kandungan tarnya kurang bahaya berbanding yang normal.
Ukuran mereka yang antimerokok amat penting dengan Beijing kini mempromosikan negara China sebagai bebas tembakau sempena Sukan Olimpik dan mengharamkan rokok di tempat umum mulai 1 Mei ini.
Perkara itu dinyatakan oleh penyokong kawalan tembakau dalam satu seminar di Beijing dan dilaporkan akhbar China Daily baru-baru ini.
Mereka menyatakan tinjauan yang dilakukan baru-baru ini mendapati hampir 60 peratus responden percaya perokok mengambil rokok rendah kandungan tar berbanding yang normal manakala separuh daripada mereka berkata, menghisap rokok sedemikian adalah lebih selamat.
Tinjauan yang dilakukan Think Tank Research Centre for Health Development dan portal berita Sohu.com menerima undian daripada 1,403 orang pada bulan lalu. Majoriti mereka yang mengundi berusia 29 hingga 50 tahun dengan 86 peratus daripada jumlah tersebut adalah perokok.
"Rokok rendah kandungan tar ini sama bahaya dengan produk tembakau lain. Helahnya terletak dalam rekaan rokok itu sendiri," kata Wu Yiqun, pengarah pusat kajian tersebut.
Rokok rendah kandungan tar ditakrifkan mengandungi tahap kandungan tar dalam asap rokok yang diukur menerusi mesin khas.
Siasatan di Amerika Syarikat (AS) di mana rokok 'ringan' pertama dicipta ditemui pada tahun 2001 dalam usaha untuk mendapat kandungan tar yang lebih rendah.
Untuk itu, pengusaha tembakau mengubah rekaan rokok seperti menambah lubang pengalihan udara yang sukar dilihat oleh mata kasar bagi mencairkan tar dalam asap daripada rokok-rokok sebegitu.
Tetapi sukatan itu tidak menggambarkan sebanyak mana perokok terdedah kepada bahan-bahan kimia yang boleh membawa maut yang dikeluarkan oleh rokok tersebut.
PURATA kematian di China kerana merokok akan meningkat kepada tiga juta daripada satu juta orang pada masa ini. - Gambar hiasan


"Ia adalah salah satu sebab mengapa perokok menyedutnya dalam-dalam," kata Hans Troedsson, Ketua Perwakilan Organisasi Kesihatan Dunia (WHO) di China dalam satu kenyataan baru-baru ini.
Bukti-bukti perubatan sejak lima dekad lalu turut menunjukkan bahawa penyakit kanser paru-paru yang dihidapi perokok tidak mengurangkan penyebaran rokok rendah kandungan tar.
"Oleh itu, rokok rendah kandungan tar dicipta oleh pengeluar tembakau untuk memastikan perokok meneruskan tabiat mereka," kata Zhi Xiuyi, Profesor dan Pengarah Pusat Kanser Paru-Paru Beijing.
Meskipun rokok rendah kandungan tar muncul di China pada tahun 1976 iaitu lebih sedekad berbanding di AS, anggapan yang salah mengenainya tersebar pantas dan meluas.
Malah, ramai doktor mempercayai rokok kurang kandungan tar tidak begitu membahayakan kesihatan.
"Ini sebahagiannya kerana pengeluar tembakau sering memaklumkan perokok bahawa mereka menggunakan teknologi yang tinggi untuk mengurangkan bahaya tar," kata Yang Gonghuan, Profesor dan Timbalan Pengarah Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit China.
Kajian awal yang dilakukan oleh program kawalan tembakau antarabangsa pada tahun 2006 turut menemui bahawa China merupakan antara negara teratas daripada 14 buah negara yang mempunyai peratusan tinggi terhadap salah tanggapan mengenai rokok rendah kandungan tar.
Mereka melaporkan China mempunyai 350 juta perokok. Lebih kurang satu juta orang mati setiap tahun disebabkan penyakit yang dikaitkan dengan rokok seperti kanser paru-paru.
Berdasarkan ramalan WHO, satu bilion orang akan mati di seluruh dunia pada abad ke-21 disebabkan tembakau jika tiada tindakan segera diambil untuk menangani ancaman kesihatan daripada rokok.
Selain itu, purata kematian di China kerana merokok akan meningkat kepada tiga juta daripada satu juta orang pada masa ini.
Berhadapan dengan cabaran sedemikian, kerajaan telah melipatgandakan usaha untuk mengharamkan rokok dengan menyertai Konvensyen Framework terhadap Kawalan Tembakau anjuran WHO pada tahun 2005 dan mengharamkan penggunaan perkataan seperti light atau mild di kotak rokok.
Negara itu juga perlu membuka lebih banyak klinik untuk membantu perokok membuang tabiat buruk tersebut, kata aktivis antimerokok, Gregory Ying-nien Tsang.
"China perlu memberi perhatian yang lebih untuk mengawal perokok. Saya menghadiri lebih 12 aktiviti yang mempromosikan rokok sebagai haram pada tahun lalu.
"Tetapi lebih banyak usaha perlu dilakukan untuk membolehkan orang ramai tahu bahawa rokok rendah kandungan tar juga adalah berbahaya. Malah sebenarnya tiada tahap keselamatan terhadap tabiat merokok," tambahnya. - Bernamahttp://www.kosmo.com.my/

Makaroni berkeju

APAKAH perbezaan pasta dan makaroni? Atau spageti dan makaroni? Mungkin ramai yang masih keliru. Makaroni dan spageti adalah dua jenis pasta yang sangat popular. Jika ia berbentuk seperti skru, ia dinamakan fusili. Manakala yang berbentuk kerang dipanggil shell.
Hampir semua pasta diperbuat daripada gandum durum. Ia lebih 'keras' daripada gandum biasa. Jadi, sangat sesuai dijadikan pasta. Pasta yang disediakan segar perlu menggunakan tepung sebegitu supaya bentuknya kekal ketika ia dicelur.
Di negara ini, hanya sesetengah pasar raya khusus untuk ekspatriat yang menjual pasta segar. Namun, membuatnya sendiri memerlukan sedikit kemahiran dan teknik ulian yang tepat. Anda juga memerlukan mesin pasta atau dikenali juga sebagai mesin mi. Selain membuat mi atau pasta, mesin tersebut sesuai untuk membuat kuih gunting.
Makaroni bersos keju ini amat digemari kerana rasanya yang lemak dan masin. Ia begitu popular sebagai hidangan dan harganya agak mahal. Bagi sesetengah penggemar pasta yang tidak suka atau jemu dengan sos berunsur tomato, memilih sos berkeju sebagai pengganti. Seperkara yang perlu diingati, makaroni ini mesti dihidangkan ketika masih panas.
Jika makaroni dibiarkan sejuk, sosnya akan membeku sedikit dan tidak begitu menyenangkan bila hendak dimakan. Anda juga harus memilih keju yang betul. Untuk rasa yang berbeza, boleh gunakan keju parmesan sebagai ganti mozzarella. Apa yang penting tentang keju adalah memastikan ia halal atau sebaliknya.
Terdapat banyak jenis keju di pasar raya. Yang paling terkenal mungkin cheddar keluaran sebuah syarikat terkenal kerana sering digunakan dalam rancangan masakan di televisyen. Bagi keju mozzarella atau parmesan pula, pastikan ada logo sah menyatakan ia halal.
Rennet yang digunakan haruslah jenis microbial atau sumbernya daripada binatang yang disembelih mengikut lunas-lunas Islam.
Kadangkala ia ada logo daripada negara yang menghasilkannya. Kebanyakan keju tidak halal, jadi, orang Islam hendaklah berwaspada.
Selain udang, boleh gunakan isi ayam atau daging yang telah siap direbus empuk. Udang atau makanan laut seperti kupang, isi ikan salmon dan lain-lain lebih menarik kerana variasi warnanya. Jika suka, boleh taburkan daun pasli di atas makaroni sebelum menghidangkannya.
Gunakan herba segar oregano atau basil jika ada kerana bau herba segar lebih harum. Namun jika sukar, memadai menggunakan herba campuran kering Itali yang boleh dibeli di dalam botol-botol kecil. Supaya tahan lama, simpan di dalam peti sejuk setelah ia dibuka.
Sekiranya anda mempunyai lada hitam dalam pengisar khas, lebih baik mengisarkannya di atas makaroni bersos keju ini sejurus sebelum menyajikannya. Ini kerana lada hitam yang baru dikisar sangat wangi dan menyelerakan. Ditambah dengan keharuman keju, anda tidak akan jemu menikmati hidangan ini.
Makaroni boleh juga digantikan dengan lain-lain jenis pasta. Hanya pastikan ia bergerigi atau mempunyai corak di atasnya supaya sos dapat melekat. Hindari daripada menggunakan pasta yang agak licin seperti spageti untuk sos seperti ini. Spageti sangat sesuai untuk sos berdaging seperti bolognese.
Bila merebus makaroni, sediakan air mendidih. Ini adalah untuk menambah air rebusan itu jikalau ia agak sedikit. Untuk merebus dengan sempurna, jerang air dalam periuk besar. Bila mendidih, masukkan sedikit minyak dan garam. Berhati-hati bila memasukkan garam kerana air itu serta-merta mendidih dengan kuat.
Masukkan makaroni, kacau dan biar. Kacau sekali-sekala hingga makaroni masak. Ini bermakna, ia empuk tetapi masih rangup bila dikunyah. Jika terlebih masak, makaroni akan menjadi lembik dan rasa hidangan juga tidak begitu enak. Sebaik saja mengangkat makaroni, letak di dalam penyejat. Gaulkan dengan minyak rata-rata supaya ia tidak melekat.
Dalam resipi ini, masaklah makaroni sejurus sebelum mula menyediakan sosnya. Ini kerana makaroni yang masih panas mudah menyerap sos keju yang masih panas itu. Selain itu, membuat sos ini hanya memakan masa 10 minit sahaja.Perlu nilai kemampuan lawanHARIS (kiri) mahu anak buahnya menilai keupayaan pasukan lawan termasuk musuh tradisi, Thailand.
SELEPAS setahun tidak beraksi di pentas antarabangsa, skuad sepak takraw kebangsaan kini perlu menilai keupayaan beberapa negara lain selain musuh tradisi, Thailand pada Kejohanan Piala Raja Thai yang berlangsung di Bangkok, hujung bulan ini.
"Jika dahulu Thailand merupakan pencabar utama kita, kini pasukan Vietnam, Indonesia dan Myanmar harus kategorikan sebagai pesaing jika ingin mara ke perlawanan akhir," kata jurulatih kebangsaan, Haris Abdul Rahman semalam.
Haris berkata Vietnam, Indonesia dan Myanmar semakin menunjukkan peningkatan dari segi corak permainan apabila meraih pingat perak dan gangsa pada Sukan SEA Korat di Thailand, tahun lepas.
Pada temasya di Korat itu, Vietnam meraih tiga perak dan tiga gangsa, Indonesia menduduki tangga ketiga dengan tiga perak dan satu gangsa manakala Myanmar berada di tangga keempat dengan pungutan dua pingat perak dan empat gangsa.
Tuan rumah, Thailand berjaya menyapu bersih lapan emas yang dipertandingkan dalam acara itu.
Malaysia menarik diri daripada temasya di Korat itu kerana membantah penggunaan bola sintetik Marathon-Gen 2.
"Kita sedar laluan pada tahun ini amat sukar kerana rata-rata pemain negara adalah merupakan pemain baru dan cetek pengalaman pada peringkat antarabangsa," katanya.
Haris berkata pemain-pemain kebangsaan baru memasuki kem latihan kelmarin setelah menyertai Kejohanan Piala Khir Johari di Terengganu baru-baru ini dan senarai akhir ke Bangkok hanya akan diketahui pada 18 Ogos depan.
Persatuan Sepak Takraw Malaysia (PSM) sebelum ini tidak meletakkan sebarang sasaran kerana kejohanan itu dianggap sebagai pendedahan khususnya untuk pemain-pemain baru.


http://www.kosmo.com.my/

Taufik khuatir emas lebur
Setelah terlantar di hospital ekoran demam denggi, Taufik Hidayat mula khuatir terhadap peluangnya mempertahan pingat emas acara badminton perseorangan lelaki pada Sukan Olimpik XXIX.
Situasi terbaru yang dialaminya itu merupakan tamparan hebat buat bekas pemain No. 1 dunia dari Indone- sia itu yang kerap mengalami kecederaan selain dirundung prestasi hambar sejak setahun lalu.
Begitupun, selepas enam hari dirawat, juara Sukan Asia sebanyak dua kali itu terus menjalani latihan selepas keluar dari hospital Ahad lepas.
"Semua orang kata saya gila kerana terus berlatih selepas keluar dari hospital, tetapi saya rasa sudah sihat sekarang dan mempunyai masa seminggu untuk membuat persiapan.
"Jika saya tidak berlatih, saya tidak akan dapat datang ke China," kata Taufik semalam.
Taufik menganggap pencabar utamanya yang juga pemain No. 1 dunia, Lin Dan sebagai pilihan merangkul pingat emas meskipun pilihan kedua dari Malaysia, Lee Chong Wei juga turut berpeluang melakukannya.
TAUFIK HIDAYAT


Begitupun, dia berkata, Lin Dan mungkin bakal merasai tekanan untuk beraksi di hadapan peminatnya sendiri.
"Mungkin dia akan merasai tekanannya atau dia juga mungkin akan beraksi lebih baik, saya tidak tahu mana satu yang akan dia hadapi nanti," katanya lagi.
Sebelum ini, Taufik mencetuskan kontroversi selepas menuduh bintang China itu sebagai pemain yang bongkak ketika berlangsungnya Sukan Asia 2006 di Doha.
Begitupun, Taufik yang dikenali dengan sifat panas barannya menolak dakwaan bahawa dia mempunyai masalah dengan Lin Dan.
Pada pusingan awal di Beijing, Taufik akan berdepan pemain veteran Malaysia, Wong Choong Hann yang pernah ditewaskannya pada pusingan kedua pada temasya di Athens empat tahun lalu.
"Perlawanan ini nanti akan menjadi perlawanan ulangan empat tahun lepas," tambah Taufik. - AFP


http://www.kosmo.com.my/

'Saya bukan taruhan ah long'

Oleh MOHD. TURMADZI MADUN
turmadzi.madun@kosmo.com.my
KUALA LUMPUR - Pelakon Wan Nor Azlin Wan Mohd. Husain, 40 (gambar) menyifatkan desas-desus ah long mahukan dirinya menjadi taruhan hutang suaminya, Mohd. Yazli Yaacob sebagai tidak masuk akal.

"Apa yang saya dengar adalah kerja orang gila kerana yang berhutang adalah suami saya. Kenapa pula saya yang hendak dijadikan taruhan?

"Apa juga permintaan ah long untuk melangsaikan hutang dia, saya tidak akan bertanggungjawab,"
jelasnya ketika dihubungi semalam.

Menurutnya, dia tidak akan teragak-agak untuk membuat satu lagi laporan polis sekiranya pihak ah long cuba membuat tawaran tersebut kepadanya.

"Dia (suami) terus menyepikan diri entah ke mana dan saya pula terpaksa berdepan dengan ancaman begini.

"Kami anak beranak terpaksa hidup dalam ketakutan sepanjang masa sejak dia menghilang 30 Julai lalu.

"Nak rindukan dia, jauh sekalilah sebab hidup kami pun jadi tunggang langgang disebabkan perbuatan dia," katanya.

Jelas Wan Nor Azlin lagi, apa yang penting sekarang ialah keselamatan dirinya dan anak-anak.
"Tak perlulah nak kata sayang pada saya tapi fikirkan anak-anak dia yang hendak bermain di luar rumah pun takut.

"Saya tak nak fikir tentang berapa banyak hutang yang dia buat tetapi dia kena selesaikan sendiri,"
ujarnya.


http://www.kosmo.com.my/

Untuk kencing manis

MISAI KUCING


POKOK misai kucing memang sudah lama terkenal sebagai herba yang berkhasiat. Ia dikatakan boleh mengubati pelbagai penyakit seperti kencing manis, darah tinggi dan lemah jantung.
Pokoknya sederhana tinggi dan tidak membesar sebagaimana pokok hutan. Bunganya berbentuk jambak berwarna putih dan menarik. Jambak bunganya tersusun bertingkat-tingkat dengan bunga yang sebelah atas semakin kecil. Sementara bahagian yang menyerupai misai kucing berada di sebelah bawah seakan-akan bertindak sebagai pengasuh pada jambak bunganya.
Daunnya berwarna hijau muda dan bersaiz sederhana serta bergigi seperti daun ati-ati. Batangnya pula kecil dan memanjang menjadikan ia tidak boleh meninggi, sebaliknya ia akan rebah apabila mencapai lebih daripada satu meter di mana ranting-ranting baru akan tumbuh menjadikannya merimbun.
Nama saintifiknya ialah Orthosiphon stamineus dari keluarga Labiatae dan dikatakan mempunyai kandungan kalium yang tinggi, iaitu unsur logam yang sangat aktif dan boleh digunakan sebagai penawar kepada sakit batu karang.
Caranya ialah dengan merebus semua bahagian pokok berkenaan termasuk dahannya yang muda, akar dan bunganya. Ia diminum seperti mana penderita sakit kencing manis dan darah tinggi.
Bagi tujuan perubatan, daun dan bunganya dikeringkan pada cahaya matahari selama beberapa hari. Setelah kering, rebus seperti ubat periuk dengan tiga bahagian air hingga mendidih dan biarkan sehingga airnya tinggal satu bahagian.
Setelah air rebusan itu suam, berikanlah kepada si penderita sakit sebagai ikhtiar. Bagaimanapun, pengguna dinasihatkan supaya meminta nasihat pakar herba, terutama dari segi kekerapan dan jumlah dosnya.Permatang Pauh: Penamaan calon 16 Ogos, undi 26 Ogos

06-08-2008 04:14:13 PM
Oleh AFFIFUDDIN ISHAK dan LEE YAN XIUKakitangan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Iskandar Abdul Wahab,26, menunjukkan tarikh pilihanraya bagi kawasan Parlimen Permatang Pauh yang telah ditetapkan.-foto Bernama(Mutakhir) PUTRAJAYA: Pilihan raya kecil kerusi Parlimen Permatang Pauh, yang dikosongkan minggu lalu, akan diadakan pada 26 Ogos ini.Penamaan calon pula ditetapkan pada 16 Ogos dengan tempoh berkempen selama 10 hari.
Pilihan raya kecil Permatang Pauh diadakan berikutan pengunduran penyandang kerusi itu yang juga Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail pada 31 Julai lepas bagi memberi laluan kepada suaminya, Datuk Seri Anwar Ibrahim bertanding. Pagi ini, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan hari penamaan calon dan pengundian pilihan raya kecil itu.
Seramai 58,459 pemilih layak yang terdiri daripada 57,969 pemilih biasa dan 490 pengundi pos layak mengambil bahagian dalam pilihan raya kecil kali ini.
Dalam kenyataan yang dikeluarkan selepas mesyuaratnya yang bermula 10 pagi, Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman berkata, writ pilihan raya akan dikeluarkan esok manakala notis pilihan raya pula hari keesokan.
"SPR memberi nasihat kepada semua pihak terutamanya parti-parti politik, calon-calon dan petugas-petugas parti dan individu lain yang terlibat perlu sentiasa mematuhi undang-undang pilihan raya serta tatasusila berkempen yang ditetapkan agar dapat menjaga ketenteraman dan keselamatan awam," katanya.
Tambahan Suku Tahun Pertama tahun 2008 yang diwartakan pada 19 Jun 2008 dan dikemas kini sehingga 31 Julai 2008, hendaklah digunakan dalam pilihanraya kecil P.44 Permatang Pauh.
Dalam pilihan raya umum 8 Mac lepas, Dr. Wan Azizah memperoleh 30,338 undi bagi menewaskan Datuk Pirdaus Ismail dari Barisan Nasional dengan majoriti 13,388. Kerusi itu juga pernah diwakili oleh Anwar semasa beliau masih dalam Umno.SPR telah melantik untuk pilihan raya itu, Pegawai Daerah Seberang Perai Tengah Roslan Yahaya sebagai Pegawai Pengurus dan tiga penolong Pegawai Pengurus iaitu Setiausaha Majlis Perbandaran Seberang Perai Zainol Abidin Md Noh, Ketua Penolong Pegawai Daerah (Pengurusan) Seberang Perai Tengah Kamarul Haizal Koderat, dan Penolong Pegawai Daerah (Tanah) Seberang Perai Tengah Azizal Ahmad.
MINDA MUFTI: Berhentilah memusuhi tanpa bukti
12-05-2008 11:03:06 AM
oleh DR MOHD ASRI ZAINUL ABIDIN
APABILA kita membaca al-Quran dan al-Sunnah, kita dapati Maha Adil adilnya Allah s.w.t. yang tiada suatu pun untuk dibandingkan. Adapun, dunia ini kelihatan tidak adil adalah hasil kerja buat manusia yang memusnah sistem yang indah dan cantik yang telah diletakkan oleh Allah untuk kehidupan.
Sama seperti mana manusia memusnah ekosistem alam ini, manusia juga dalam banyak hal memusnahkan sistem keadilan dalam kehidupan sesama manusia. Seperti rosaknya alam; sungai, ozon, laut, bukit-bukau dan pelbagai lagi sehingga dunia ini rosak lalu memberi mudarat kepada kehidupan manusia, demikian juga manusia memusnah keadilan, kedamaian hidup, simpati dan rahmat yang akhirnya memusnah ketenteraman hidup sesama manusia. Lalu manusia bertanya: “Di manakah keadilan Tuhan?” Mereka lupa berkata: “Inilah hasil kezaliman kita”.
Allah Maha Adil Lagi Maha Bijaksana. Sekalipun Dia Maha Tahu tentang dosa-dosa manusia, tetapi di akhirat kelak manusia tetap akan dibicarakan di mahkamah agung Allah yang bertempat di Padang Mahsyar. Setiap manusia akan ditimbang dosa dan pahalanya sebelum dihukum.
Seperti firman Allah: (maksudnya) Maka Sesungguhnya Kami (Allah) akan menyoal umat-umat yang telah diutuskan (Rasul-rasul) kepada mereka, dan Sesungguhnya Kami akan menyoal juga rasul-rasul itu. Kemudian Sesungguhnya Kami akan ceritakan kepada mereka (para rasul dan umat mereka), dengan ilmu (berdasarkan pengetahuan yang meliputi akan apa yang mereka lakukan), dan sememangnya Kami (Allah) tidak sekali-kali ghaib (maksudnya sentiasa mengetahui akan hal ehwal mereka).
Dan timbangan amal pada hari itu adalah benar; maka sesiapa yang berat timbangan amalnya (yang baik), maka mereka itulah orang-orang yang berjaya. Dan sesiapa yang ringan timbangan amalnya (yang baik), maka mereka itulah orang-orang yang merugikan dirinya sendiri, disebabkan mereka berlaku zalim terhadap ayat-ayat Kami (dengan meletakkannya pada bukan tempatnya). (Surah al-‘Araf ayat 6-9).
Jelas, Allah Maha Mengetahui segala perbuatan manusia, pun begitu diwujudkan sistem yang menunjukkan keadilan-Nya dengan ditimbang amalan manusia; baik dan buruk barulah dijatuhkan hukuman syurga atau neraka. Padahal jika Allah tidak membuat timbangan sekalipun, keputusan Allah tidak mungkin akan silap, kerana Dia Tuhan Yang Maha Mengetahui.
Ilmu Allah meliputi segalanya, namun demi menunjukkan keadilan, agar hamba-hamba-Nya tidak mempunyai sebarang alasan atau tidak puas hati apabila dihukum, diwujud sistem keadilan perbicaraan dan timbangan dosa. Firman Allah: (maksudnya) “Pada hari lidah, tangan serta kaki mereka menjadi saksi terhadap diri mereka sendiri, tentang segala yang mereka lakukan. Pada hari itu Allah akan menyempurnakan untuk mereka balasan (azab seksa) yang berhak mereka mendapatnya, dan mereka pula akan mengetahui bahawa Allah ialah Tuhan Yang Benar (Maha adil), lagi Nyata (keadilanNya)”. (Surah al-Nur: ayat 24-25).
Jika Allah tidak mewujudkan mahkamah perbicaraan di Hari Kiamat, adakah sesiapa yang boleh membantah Allah? Adakah sesiapa yang boleh menyatakan Allah tersilap dalam hukuman-Nya? Adakah sesiapa boleh menggugat kuasa Allah, seperti manusia menggugat kuasa pemerintah di dunia menerusi pemberontakan atau pilihan raya? Sama sekali tidak! Maha Suci Allah, tiada siapa yang dapat mencabar kebesaran kerajaan-Nya. Pun begitu diwujudkan sistem perbicaraan yang maha adil di mahkamah-Nya. Jika demikianlah Allah, apakah boleh di dunia ini manusia dihukum tanpa dibicara secara adil dan saksama?
Apakah wajar mana-mana peruntukan akta yang membenarkan seseorang dihukum dengan suatu hukuman tanpa diberi peluang membela diri? Mungkin seseorang boleh dikurung untuk sementara waktu siasatan, tetapi keadilan menyatakan dia wajib dibicarakan sebelum dihukum agar dia memahami apakah dosanya.
Jika manusia dihukum tanpa diberi peluang membela diri, maka jadilah macam peristiwa pembunuhan di Kuala Perlis baru-baru ini. Apabila mangsa dituduh mengintip seorang gadis, lalu diheret keluar dari rumahnya, dipukul beramai-ramai sehingga mati. Isterinya yang masih dalam pantang juga dipukul. Khabarnya, kemudian mereka sedar bahawa mereka tersilap orang. Mangsa telah mati, dihukum tanpa dia mengetahui apakah dosanya. Jika pun itu dosanya, apakah berhak dia dibunuh? Justeru, agama memusuhi perbuatan menghukum manusia tanpa bukti yang sah dan perbicaraan yang benar. Maka perbuatan seperti ini adalah amat terkutuk.
Jika ada peruntukan undang-undang atau akta yang membolehkan manusia dihukum tanpa dibicara, maka ia adalah akta atau perundangan yang jelek. Sabda Nabi s.a.w “Bukti wajib (diberikan) oleh yang mendakwa, dan sumpah pula bagi yang membantah” (Riwayat al-Tirmizi, dinilai sahih oleh al-Albani).
Justeru, jika ada akta dan undang-undang yang seperti ini, maka Majlis Fatwa patutlah bersidang dan membincangkan pandangan Islam mengenainya; secara adil tanpa dipengaruhi oleh mana-mana pihak. Itulah peranan fatwa yang berkongsi dengan keperluan rakyat. Jika tidak, kita akan terpinggir dari arus masyarakat yang mahu kejujuran dan ketulusan dalam pandangan agama.
Dalam dunia terbuka pula, manusia akan dihukum disebabkan tuduhan yang tidak berasaskan bukti. Seseorang akan ditohmah, atau ditempelkan label yang buruk hanya kerana tuduhan tanpa perbicaraan atau alasan. Mungkin tidak dipenjara atau dibunuh, tetapi akan dihukum dalam masyarakat terbuka atas tuduhan yang dibuat oleh orang lain kepadanya.
Mungkin ada yang akan pandang sinis, atau menolaknya, atau mempertikaikannya. Kadang-kala kesan hukuman masyarakat itu lebih perit dari sebatan atau penjara. Dalam dunia Internet, ramai yang menjadi mangsa tuduhan tanpa bukti atau ruang membela diri. Dalam politik juga demikian. Pelbagai label akan dilekatkan. Dalam dunia agama pun lebih kurang sama, bahkan kadang kala ‘lebih kuat syaitan berperanan menghasut’.
Sejak dahulu, jika ada pihak yang cuba membuat pembaharuan dalam memajukan pemikiran golongan agama dan umat Islam, pelbagai tohmahan dilontarkan. Mereka dituduh ‘kaum muda’. Maka menjadi mangsa ketika itu Syed Syeikh al-Hadi, Syeikh Muhammad Tahir Jalaludin, Burhanudin al-Helmi, Za‘ba, Mustafa ‘Abdul Rahman dan lain-lain lagi. Sehingga tokoh besar seperti Buya Hamka dari Indonesia dilarang masuk ke Johor atas tuduhan yang sama. Hanya kerana ada kelompok yang hasad dan ingin menjaga kepentingan diri.
Hari ini jika anda berbicara tentang keterbukaan pemikiran, keluasan menerima pendapat, kembali kepada nas-nas Islam yang asal maka anda sekali lagi akan dituduh kaum muda, atau Wahabi atau liberal. Walaupun anda tidak tahu apa itu Wahabi atau liberal dan apa itu kaum muda. Tuduhan itu tidak memerlukan bukti atau alasan, cukuplah untuk dijadikan tuduhan kerana hanya pendapat anda berbeza. Tuduhan tanpa bukti atau peluang pembelaan diri adalah kezaliman. Ia selalu dilakukan oleh pihak yang mempunyai kepentingan.
Maka agama ini memusuhi tuduhan kosong tanpa alasan yang berteraskan dalil dan bukti yang ilmiah. Firman Allah: (maksudnya) Wahai orang-orang yang beriman! janganlah sesuatu puak (dari kaum lelaki) merendah-rendahkan puak lelaki yang lain, (kerana) boleh jadi puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah pula sesuatu puak dari kaum perempuan merendah-rendahkan puak perempuan yang lain, (kerana) boleh jadi puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah setengah kamu menyatakan keaiban setengahnya yang lain; dan janganlah pula kamu panggil-memanggil antara satu dengan yang lain dengan gelaran yang buruk. (larangan-larangan yang tersebut menyebabkan orang yang melakukannya menjadi fasik, maka) amatlah buruknya sebutan nama fasik (kepada seseorang) sesudah ia beriman. dan (ingatlah), sesiapa yang tidak bertaubat (daripada perbuatan fasiknya) maka merekalah orang-orang yang zalim. (Surah al-Hujurat ayat 11).
Perangai suka menuduh secara rambang adalah lambang manusia kehabisan alasan. Saya dukacita apabila ada pihak menuduh keputusan Mahkamah Tinggi Syariah Pulau Pinang dan peguambela Ustaz Ahmad Jailani Abdul Ghani adalah menggalakkan orang murtad. Bahkan ada yang melempar tuduhan lebih berat kepada beliau kononnya membela untuk orang menjadi murtad.
Jika pembaca masih ingat, tahun lepas semasa awal-awal saya menulis di ruangan ini, saya menulis “Murtad: Antara Emosi dan Realiti”. Antaranya saya menyebut: “Di samping sesuatu yang perlu kita tahu bahawa seseorang itu menjadi murtad apabila dia melanggar batasan akidah Islam secara sedar, faham dan tidak dipaksa. Sama ada perlanggaran itu dalam bentuk perkataan, atau perbuatan, atau keyakinan.
Apabila perlanggaran itu dilakukan seperti menghina Allah dan Rasul-Nya, atau mengisytiharkan diri keluar atau ingin keluar dari Islam maka dia menjadi murtad. Kemurtadan ini tetap berlaku sama ada disahkan atau tidak oleh mana-mana pihak. Penyataan agama dalam kad pengenalan bukanlah penentu sebenar hakikat akidah. Ia hanya untuk urusan kemasyarakatan atau pentadbiran.
Ini bererti sekiranya kita berjaya menahan seribu orang yang mengisytihar diri keluar dari Islam agar tidak dapat menukar agama kad pengenalannya, kita sebenarnya menyimpan seribu orang murtad yang akan bertopeng dalam masyarakat muslim. Apa jadi, jika kad pengenalan itu dijadikan ukuran oleh beberapa pihak lalu berkahwinlah golongan murtad ini dengan orang-orang Islam yang sebenar?
Mereka juga mungkin menguasai institusi-institusi agama atas kebijaksanaan dalam bidang tertentu, sedangkan mereka murtad. Akhirnya kita menyimpan barah yang amat merbahaya dalam tubuh umat. Maka sekadar pertahankan perubahan agama pada kad pengenalan semata, bukan satu kejayaan. Bahkan mungkin menjadi musibah jika berleluasa. Kejayaan yang sebenar adalah mengembalikan mereka kepangkuan Islam secara reda dan menghilangkan kekeliruan mereka mengenai agama ini”.
Maka, keputusan mahkamah tersebut dan tindakan peguam bela berkenaan sebenarnya berusaha membuang barah dari umat Islam. Tanyalah akal yang matang; adakah seseorang murtad kerana ada ruang murtad di mahkamah? Atau seseorang menjadi murtad kerana hilang keyakinan terhadap Islam yang dianuti? Sudah pastilah jawapannya kerana hilang keyakinan terhadap Islam yang dianuti.
Jika demikian jawapannya, ubat kepada penyakit ini apakah dengan cara menghalang penukaran kad pengenalannya sedangkan dia hilang keyakinan terhadap Islam, atau meningkatkan dakwah dan kesedaran penerangan yang matang kepadanya? Tentulah dengan dakwah dan penerangan yang matang. Maka orang murtad bukan kerana keputusan mahkamah, tetapi kerana dakwah yang lebih, sedangkan peruntukan melimpah.
Juga boleh melunakkan hati golongan mualaf yang sudah menganut Islam dan keluarga mereka yang belum menganut Islam menerusi wang zakat. Mana perginya wang zakat yang ratusan juta dikutip saban tahun? Janganlah kita sempitkan konsep mualaf setakat yang baru menganut Islam sahaja. Luaskan kejumudan kita kepada nas-nas Islam yang lebih luas.
Mualaf itu bukan sekadar mereka yang baru menganut Islam seperti tafsiran singkat sesetengah pihak. Bahkan ia merangkumi mereka yang belum menganut Islam dan diharapkan dengan pemberian zakat menjinakkan hati mereka kepada Islam. Janganlah ketika mualaf hidup susah bersama keluarganya kita tinggalkan, apabila meninggal kita merebut pula mayatnya. Masa hidup kita biar, masa mati kita tuntut, apakah itu keindahan Islam?
Dahulu saya mencadangkan masjid Cina. Ada yang buat tuduhan rambang kononnya nanti habis al-Quran dalam masjid tersebut akan dibaca dalam bahasa Cina. Solat pun dalam bahasa Cina. Inilah orang kita, kuat menuduh bukan kuat berfikir. Sehingga ada yang mengaku penasihat agama pun lebih kurang sama. Apakah di masjid Melayu dan India al-Quran dibaca dalam bahasa Melayu dan India?
Tujuan masjid yang saya cadangkan adalah agar masyarakat Muslim Cina dapat berinteraksi sesama mereka. Mereka lebih memahami antara satu sama lain. Dengan itu banyak masalah dapat diselesaikan sesama mereka, kerana mereka mempunyai latar masalah yang berbeza dengan masyarakat Melayu yang kesemuanya dikatakan Islam.
Maka di masjid Cina, orang Cina lebih faham pengajiannya, lebih mudah berbicara dengan imam dan jawatan kuasanya dan seumpamanya. Maka kalau ada yang ingin keluar Islam atau nak masuk Islam, mereka boleh cari pendekatan terbaik sesama mereka. Mereka lebih faham. Tapi, ada yang membantah dan menuduh. Hari ini lihatlah betapa kita memerlukannya, tetapi kewujudan dihalang.
Eloklah kita berhenti memusuhi tanpa bukti dan faham, tetapi cuba gunakan neraca keadilan dan akal yang matang.

Bajet 2009: PM bakal umum bantuan kewangan

KUALA LIPIS - Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi semalam memberi bayangan bahawa kerajaan bakal mengumumkan bantuan dari segi kewangan kepada golongan berpendapatan rendah semasa pembentangan Bajet 2009 akhir Ogos ini.
Perdana Menteri berkata, bantuan itu sebagai meringankan bebanan rakyat berpendapatan rendah berikutan kenaikan harga minyak baru-baru ini.
"Saya berharap dapat umumkan satu bantuan dalam Bajet (2009) dalam bulan Ogos ini, satu bantuan yang melibatkan ramai yang berpendapatan rendah dari segi kewangan kerana kita tahu bahawasanya kedudukan mereka pada masa ini sebagai susah.
"(Tapi) Saya tidak boleh umumkan (butirannya) lagi, (sebab kita sedang teliti) apa kadarnya, apa golongan yang layak," katanya ketika berucap merasmikan projek Agropolitan Gahai, Lipis dekat sini.
Menurut Perdana Menteri, kerajaan sedar kenaikan harga minyak baru-baru ini telah menyebabkan berlakunya peningkatan kos dalam industri pengangkutan, sekali gus menyebabkan berlakunya kenaikan harga barang.
Beliau menambah, Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat juga sedang meneliti butiran terperinci berhubung perkara berkenaan.


http://www.kosmo.com.my/

Pelajar asing berniaga

Oleh Wartawan Kosmo!
berita@kosmo.com.my


BEBERAPA pelajar asing yang dipercayai menjalankan perniagaan kereta sewa kepada pelajar lain.KUALA LUMPUR - Kes pelajar asing menyalahgunakan permit belajar bukan perkara baru malah ada di antara mereka sebelum ini terlibat dalam kegiatan jenayah seperti Black Money dan sebagainya.
Kegiatan itu kebiasaan dibendung oleh pihak berkuasa tetapi sejak kebelakangan ini didapati mereka terlibat aktif dalam perniagaan secara terang-terangan menimbulkan persoalan.
Bagaimana sebagai warga asing boleh berniaga dan adakah fenomena ini terlepas pandang atau sengaja dipandang sebelah mata?
Dalam satu kes, seorang warga Iran yang pada mulanya berstatus pelajar di sebuah institusi pengajian tinggi swasta di Lembah Klang tetapi telah menjadi 'usahawan' bersama beberapa rakan senegaranya dalam perniagaan kereta sewa dan restoran sejak kebelakangan ini.
Peliknya, perniagaan kereta sewa yang dijalankan itu bukannya kecil-kecilan malah dikatakan mempunyai kira-kira 200 buah kereta.
Malah mereka dikatakan 'ligat' menyewakannya kepada pelajar lain terutamanya warga asing.
Menurut sumber, aktiviti perniagaan yang jalankan itu adalah milik seorang warga Arab dan sudah beroperasi sejak tiga tahun lalu.
Timbul persoalan bagaimana warga asing seolah-olah bebas berniaga terutama di komuniti yang ramai warga asing.
Sudahlah kesahihan status perniagaan itu diragui, premisnya yang terletak di kawasan elit itu juga menjadi tempat berkumpulnya pelajar asing sehingga menimbulkan keresahan di kalangan penduduk tempatan.
Menurut seorang pelajar terbabit, Ahmed (nama samaran), urusan sewa kereta dijalankan dengan menghubungi Hassan (bukan nama sebenar) di restoran yang mereka usahakan yang turut dibantu beberapa rakannya.
"Jelas Ahmed, tiada sebarang dokumen seperti kad pengenalan, pasport atau lesen kenderaan diperlukan untuk tujuan tersebut.
"Ia lebih kepada percaya sesama mereka juga, lagipun siapa yang berani nak buat hal dengan mereka kerana mereka ini mendominasi tempat ini," katanya.


http://www.kosmo.com.my/


Maya Karin sanding di padang bola

Oleh TENGKU KHALIDAH TENGKU BIDIN
ent_editor@kosmo.com.my

KUALA LUMPUR - Bukan di hotel lima bintang seperti kelaziman artis lain, sebaliknya pelakon jelita Maya Karin (gambar) hanya memilih padang bola sebagai lokasi majlis persandingannya pada 29 Ogos ini.
Maya yang akan bernikah dengan seorang guru, Steven Shorthose pada 14 Ogos di Itali, memilih padang bola di Institut Penyelidikan Hutan Malaysia (FRIM) di Kepong sebagai lokasi majlis resepsi perkahwinannya.
Dengan konsep bertemakan alam sekitar, idea pilihan Maya bersesuaian dengan minatnya ke arah memulihara alam sekitar. Kos majlis resepsi berkenaan dianggarkan kira-kira RM60,000.
"Ya, majlis resepsi kami akan diadakan di padang bola di FRIM. Acaranya sangat sederhana dan kami memilih tidak menggunakan banyak peralatan elektrik seperti penghawa dingin dan sebagainya.
"Makanan yang akan dihidangkan juga adalah makanan tempatan. Kami mahu tetamu menikmati makanan yang sihat dan tidak ada makanan yang diimport seperti makanan barat atau strawberi," katanya yang juga merupakan Duta Taman Laut Malaysia.
Menurut Maya, segala dekorasi dan perhiasan pada majlis resepsinya di FRIM nanti akan menonjolkan keunikan tersendiri selain mengandungi elemen-elemen alam.
Seramai 500 tetamu terdiri daripada rakan-rakan artis dan media dijemput untuk menghadiri majlis berkenaan.

Dalang penyakit 'demam lumpur'

Pada tahun 2007 sahaja, kes leptospirosis telah meningkat secara mendadak kepada 929 berbanding 527 kes pada tahun sebelum itu. Wartawan YEO LI SHIAN merungkai permasalahan yang diakibatkan oleh air kencing tikus ini.KUAN EE (bukan nama sebenar), 35, seorang tukang paip yang banyak menghabiskan masa membaiki paip-paip di sekitar ibu kota. Dalam tempoh setahun bekerja, pernah beberapa kali dia mengambil cuti sakit ekoran ‘penyakit’ yang memperlihatkan simptom-simptom biasa. Petanda-petanda seperti demam panas, sakit-sakit otot, sakit kepala, muntah, cirit-birit dan mata merah adalah antara yang dialaminya.
Hampir setiap kali kunjungannya ke klinik, jawapan doktor yang diterimanya ialah: “Tak apalah, mungkin cuaca atau tersalah makan. Lepas makan ubat ini, kalau tak sihat lagi, datang balik.”
Walaupun selepas satu ketika demam panasnya mulai reda, Kuan Ee kini dibimbangi pula dengan pelbagai masalah lain. Ruam, demam kuning dan sensitiviti mata terhadap cahaya mula menyerangnya. Penglihatannya pula menjadi sedikit kabur. Simptom-simptom kali ini yang disangkakan berlanjutan sehingga beberapa hari rupa-rupanya berterusan selama berminggu-minggu.
Akhirnya, Kuan Ee disahkan menjadi mangsa leptospirosis, satu perkataan yang tidak pernah terlintas di ruang fikirannya.

KEMPEN menangkap tikus yang dijalankan di Wangsa Maju baru-baru ini bertujuan mengurangkan populasi tikus.


Seperti juga Kuan Ee, leptospirosis adalah istilah yang terlalu asing bagi kebanyakan kita. Mengapa agaknya pengetahuan terhadap leptospirosis begitu rendah?
“Simptom-simptom leptospirosis lazimnya nampak begitu umum dan pesakit biasanya beransur pulih selepas kira-kira lima hari. Jadi, tidak mustahil pada kebanyakan masa, ia tersalah didiagnosis sebagai demam panas, selesema atau petanda biasa yang lain.
“Hanya sebahagian kecil iaitu lima hingga 10 peratus kes ini bertambah teruk sehingga menjurus kepada penyakit Weil,” kata Ketua Jabatan Perubatan, Hospital Sungai Buloh, Dr. Christopher Lee ketika ditemui Kosmo! baru-baru ini.
Menurutnya, leptospirosis yang tergolong dalam kelas zoonosis merupakan penyakit berjangkit paling umum menjejaskan manusia dan haiwan di dunia. Penyakit Weil pula adalah sejenis leptospirosis tahap serius.
Pada tahun 1870, hasil penemuan bersejarah Adolph Weil telah direkodkan iaitu selepas beliau mengesan kehadiran penyakit ini pada empat orang pesakitnya.
Leptospirosis yang sering menerima jolokan demam swamp atau lumpur, ini mulai ‘membina reputasi’ sebagai penyakit pekerjaan dalam kalangan tukang paip dan pekerja loji kumbahan sekitar tahun 1883. Lantas tidak hairanlah apabila kira-kira 30 hingga 50 peratus daripada kes leptospirosis yang melibatkan manusia berlaku di tempat kerja.
Tahun 1907 pula memperlihatkan satu kaedah staining khas yang digunakan untuk mengesahkan sejenis spirochete iaitu leptospira sebagai dalang penyakit ini.


DR. CHRISTOPHER menunjukkan bakteria spirochete.

Tidak tertakluk kepada jenis etnik tertentu, Christopher menjelaskan jangkitan leptospirosis boleh berlaku menerusi sentuhan secara langsung atau tidak langsung dengan air kencing binatang tercemar.
“Organisma seakan bakteria iaitu spirochete yang biasanya mudah ditemui di persekitaran, misalnya tanah adalah dalang penyakit ini. Leptospira mungkin ditelan tanpa sengaja sewaktu seseorang itu mengambil bahagian dalam aktiviti-aktiviti beriadah.
“Luka pada kulit atau membran mukus dalam mata ataupun hidung juga merupakan tempat yang mudah dijangkiti,” jelasnya yang juga seorang pakar perunding kanan penyakit berjangkit.
Jika anda peminat sukan rekreasi khasnya yang melibatkan air, ini mungkin berita yang kurang menyenangkan anda. Meskipun Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) belum mempunyai data yang menunjukkan tahap pencemaran leptospira di sungai atau tempat awam, ini tidak bermakna anda bebas risikonya.
“Aktiviti berisiko tinggi termasuk berenang sewaktu banjir atau di sungai, berakit, berkayak, menyertai aktiviti di kawasan berlumpur, misalnya berkhemah serta mendaki gunung.
“Berenang merupakan satu-satunya aktiviti yang tidak boleh dicegah daripada kecenderungan tertelan air atau terkena kulit. Bagaimanapun, hanya dalam air masin seperti di laut sahaja bakteria tersebut tidak akan bertahan,” katanya.


JANGAN biarkan anak bermain dengan air banjir.


Satu laporan pada November lalu menunjukkan wabak leptospirosis berlaku di Ireland selepas berakhirnya satu pertandingan berkanu di sebuah sungai.
Biarpun leptospirosis merupakan sejenis ‘penyakit universal’ dan boleh berlaku di mana-mana di dunia, ia bagaimanapun lebih biasa ditemui di kawasan beriklim tropika yang mencatatkan taburan hujan dan banjir tertinggi.
Menyentuh tentang hujan, Christopher pantas menegaskan bermain atau berenang dalam air banjir bukan sesuatu yang menyeronokkan.
“Saya sering kali terkejut melihat sesetengah ibu bapa membiarkan anak bermain dalam air banjir. Waktu air hujan melimpah, pelbagai bakteria dan penyakit dibawa masuk ke dalam air banjir. Ibu bapa patut menghalang anak mendekati air banjir,” katanya.
Tentu ada yang tertanya-tanya apa pula risiko mereka yang menjadikan tikus sebagai makanan, ini jawapan beliau: “Bakteria ini telah pun mati selepas tikus dimasak.”
Dalam beberapa dekad kebelakangan ini, kadar kelaziman wabak leptospirosis telah dilaporkan di negara-negara berbeza seperti di India, Peru, Hawaii, Amerika Syarikat (AS), Thailand dan Malaysia.
AKTIVITI berlumpur seperti pembaikan paip turut mendedahkan seseorang kepada risiko dijangkiti leptospirosis.


Di AS sahaja, kira-kira 100 hingga 200 kes leptospirosis dilaporkan setiap tahun oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit negara itu. Kira-kira 50 peratus kes itu berlaku di Hawaii.
Mungkin sebab itulah, tidak patut kita memperlekehkan kekecilan bakteria ini kerana hanya setitik air sahaja sudah mampu menjejaskan hidup anda.
Bercerita lanjut, Christopher berkata, masyarakat urban yang tinggal di kawasan dengan persekitaran yang kotor sehingga mengundang kehadiran tikus secara semula jadinya lebih berisiko.
Andainya hanya kerana kes leptospirosis jarang kedengaran di bumi Malaysia, itu tidak bererti kita tidak perlu mengambil langkah berjaga-jaga.
Satu data yang diperoleh daripada KKM baru-baru ini mungkin akan membuka mata anda. Jumlah keseluruhan kes leptospirosis yang dimasukkan ke wad dalam tempoh sedekad ini (dari tahun 1999 sehingga 2007) adalah sebanyak 3,161 kes. Jika diamati pada perangkaan tahun demi tahun, bilangan kes penyakit ini nyata menampakkan peningkatan.
Pada tahun lalu sahaja, kes leptospirosis meningkat secara mendadak kepada 929 berbanding 527 kes pada tahun sebelum itu. Ia sekali gus menjadi bilangan kes tertinggi pernah dicatatkan dalam tempoh sedekad ini. Dengan peningkatan kes leptospirosis sejak tiga tahun kebelakangan ini, bukankah penyakit ini signifikan untuk diberi perhatian? Apakah langkah yang telah diambil oleh kerajaan?
Penolong Pengarah Bahagian Kawalan Penyakit, KKM, Dr. Zairina A. Rahman yang dihubungi menerusi e-mel berkata, kerajaan sebenarnya telah menyediakan risalah-risalah berkaitan leptospirosis untuk meningkatkan kesedaran umum.
“Risalah ini boleh didapati di mana-mana klinik kesihatan atau Pejabat Kesihatan Daerah atau Negeri. Malah, tumpuan kesedaran turut diberikan kepada golongan tentera, pelatih-pelatih Program Latihan Khidmat Negara serta mereka yang meminati sukan air,” katanya kepada Kosmo!.
Oleh kerana air dan tanah merupakan dua sumber tersebarnya bakteria spirochete maka, tidak mengejutkan apabila sebahagian besar mangsa leptospirosis di Malaysia adalah kaum lelaki.
“Sebanyak 84.6 peratus mangsa leptospirosis adalah dalam lingkungan 12 hingga 54 tahun kerana mereka merupakan golongan yang sering dikaitkan dengan aktiviti di luar rumah.
“Antara aktiviti yang mendedahkan mereka dengan risiko mendapat penyakit ini termasuk melakukan aktiviti air, tanah atau mengambil makanan yang tercemar dengan air kencing haiwan khasnya tikus,” jelasnya.


Risiko jangkitan katanya hanya boleh dikurangkan jika kehadiran tikus dan pencemaran oleh air kencing binatang itu dihapuskan sama sekali. Mungkin atas teori inilah, satu kempen menangkap tikus telah dilancarkan di Bandar Baru Wangsa Maju, Kuala Lumpur pada penghujung April lalu.
Kempen sebulan itu adalah anjuran bersama Jabatan Kesihatan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), KKM, Komuniti Bestari Seksyen 2 dan Gabungan Perbadanan Pengurusan Seksyen 2.
Bagi setiap ekor tikus yang ditangkap dan diserahkan kepada DBKL, penduduk akan diberi ganjaran sebanyak RM2. Wangsa Maju yang mempunyai lima seksyen dikatakan menghadapi masalah kehadiran tikus paling teruk di Seksyen 1 dan Desa Setapak.
Namun, Dr. Zairina menekankan kempen tersebut tidak mempunyai kaitan khusus dengan kes leptospirosis. Tetapi, ia sekadar mendapatkan penglibatan masyarakat dalam menjaga kebersihan sekali gus mengurangkan populasi tikus.
Sehubungan itu, kementerian juga telah menjadikan penyakit leptospirosis sebagai penyakit di bawah pengawasan dan pemantauan demi mengetahui perkembangan terkininya.
“Selain itu, KKM bakal mengeluarkan satu panduan Prosedur Operasi Standard bagi pencegahan dan pengawalan penyakit ini untuk kegunaan golongan pengamal perubatan,” katanya.
Bagi masyarakat umum, ini nasihatnya: “Elakkan daripada berenang, mengambil makanan atau minuman yang tercemar dengan air kencing binatang. Jika mengalami gejala jangkitan seperti demam, sakit kepala, sakit perut atau kencing tidak normal, selepas menyertai sesuatu aktiviti riadah berair, segera dapatkan rawatan doktor.”


http://www.kosmo.com.my/


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...