There was an error in this gadget

Saturday, August 13, 2011

Minda: Figura bapa diperlukan bendung gejala sosial

Oleh Dr Mashitah Ibrahim

KAJIAN terbaru membabitkan 2,800 remaja berusia antara 15 hingga 25 tahun yang dijalankan Universiti Tunku Abdul Rahman tahun lalu menganggarkan 21 peratus remaja negara ini mengadakan hubungan seks sebelum berkahwin. Kadar ini masih rendah berbanding 33 peratus di Brazil, 50 peratus di Amerika Syarikat dan 60 peratus di United Kingdom.

Namun, ini bukan sesuatu untuk dibanggakan. Kajian Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara pada 2004 menganggarkan 2.2 peratus daripada 8.7 juta remaja di Malaysia, atau lebih kurang 190,000, mengadakan hubungan seks sebelum berkahwin. Angka sebenar mungkin lebih tinggi daripada itu.

Kajian ini juga mendapati 40 peratus remaja mengadakan hubungan seks sebelum mencapai umur 18 tahun, tujuh peratus sebelum 15 tahun dan 1.4 peratus sebelum 12 tahun.

Lebih mengejutkan ialah penemuan bahawa daripada 40 peratus itu, satu perempat (24 peratus) mengadakan hubungan seks sehingga lima orang, 14 peratus dengan lebih lima orang, dua peratus dengan lebih 10 orang dan tiga peratus dengan lebih 20 orang!


Sebanyak 52 peratus daripada responden mengakui akan cuba mendapat bantuan atau perlindungan daripada pihak yang dipercayai jika mengandung manakala 37 peratus daripada yang diwawancara mengatakan mereka mahu memelihara sendiri bayi yang dilahirkan.

Bagaimanapun, tujuh peratus mengatakan mereka mungkin menggugur atau membuang bayi sementara empat peratus lagi akan memberi bayi mereka untuk dijadikan anak angkat.

Kajian ini membabitkan remaja semua kaum dan agama, bukan hanya Melayu-Islam. Hasilnya tetap menyayat hati. Penemuan kajian konsisten dengan statistik rasmi Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Daripada 2.48 juta kelahiran yang didaftar antara 2006-2010, kira-kira sembilan peratus atau 235,000 adalah bayi luar nikah. Daripada jumlah bayi luar nikah ini, 34.5 peratus atau 81,000 adalah Islam.

Rekod rasmi menunjukkan kelahiran bayi luar nikah semakin meningkat. Pada 2006, ada 38,300 kes dan pada 2010, ada 53,000 kes – peningkatan 38 peratus. Daripada 53,000 kes pada 2010, 17,000 adalah anak orang Islam.

Kes pembuangan bayi yang dilaporkan di media massa sentiasa meruntun jiwa, khususnya bagi wanita dan ibu. Antara kes terbaru ialah bayi yang putus kepala. Berdasarkan rekod polis, antara 2005 dan 2010, sebanyak 407 bayi dibuang, daripada jumlah itu 50 peratus bayi yang dibuang meninggal dunia. Tetapi tidaklah semua kes membabitkan remaja tempatan. Kira-kira 50 peratus kes pembuangan bayi membabitkan warga asing.

Mengikut Kanun Keseksaan Seksyen 309A, sesiapa yang disabit kesalahan membuang bayi yang didapati mati boleh dipenjara sehingga 20 tahun dan denda. Namun, saban tahun, kes sebegini tetap berulang, malah bertambah banyak.

Malah, ada juga kes penjualan bayi. Media membongkar beberapa kegiatan yang didalangi hospital swasta Kuala Lumpur dan di Sarawak baru-baru ini. Bayi dijual antara RM8,000 hingga RM21,000. Ini juga kes pemerdagangan orang yang perlu dibanteras sama sekali.

Undang-undang adalah penting, tetapi kaedah lebih berkesan untuk mengurangkan gejala sosial ialah mewujudkan masyarakat prihatin, bukan sahaja bersimpati, tetapi juga bersikap empathy.

Ibu bapa, jiran tetangga, persatuan penduduk, pengurusan hal ehwal pelajar di sekolah, kolej dan IPT, pihak polis, hospital, rakan sebaya, sekolah, golongan agama, media, sektor swasta dan agensi awam, NGO dan pergerakan di peringkat akar umbi semua mesti mengambil tahu keadaan persekitaran, melapor dan mengambil tindakan membanteras.

Dalam keluarga, peranan ibu bapa paling utama. Anak perlu didikan, tanam sifat malu dan takut serta solat berjemaah di rumah. Bayangkan, ada ibu bapa tidak sedar anak mereka mengandung. Ini menggambarkan tahap keprihatinan rendah dalam keluarga tersebut.

Biasanya ibu lebih rapat dengan anak perempuan, mereka saling berkongsi ‘rahsia’ tetapi kajian menunjukkan anak perempuan juga sangat perlukan kasih sayang dan perhatian bapa.

Kajian Kolej Perguruan Islam di Bangi membabitkan 413 pelajar tingkatan empat di 20 sekolah menunjukkan remaja berasakan bapa mereka kurang berinteraksi dan berkomunikasi dengan mereka.

Kurangnya pengaruh ‘father figure’ di kalangan remaja dikenal pasti sebagai antara punca masalah sosial. Inilah juga pengalaman di Pertubuhan Kebajikan Baitul Fiqh yang saya naungi.

Daripada lebih 700 kes remaja mengandung yang diurus sejak ditubuhkan pada 2005, majoriti mengakui ketandusan kasih sayang dan keprihatinan bapa.

Kerana itulah kualiti keibubapaan dan institusi keluarga perlu ditingkatkan. Justeru, bapa mesti memperbaiki kualiti kepemimpinan sebagai ketua keluarga.


Penulis Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri


Belasah isteri waktu sahur

Oleh Kalidevi Mogan Kumarappa
kalidevi@hmetro.com.my

PETALING JAYA : Seorang suami yang kemaruk seks sanggup menumbuk, memijak dan memukul isterinya sebaik mangsa enggan mengadakan hubungan kelamin selepas pasangan berkenaan bersahur di rumah mereka di Bandar Sri Damansara, di sini kelmarin.

Tidak cukup membelasah isterinya yang berusia 18 tahun, suami berkenaan turut mengugut mahu membunuhnya dengan pisau pemotong daging kerana kehendaknya untuk melakukan hubungan seks tidak ditunaikan.

Kejadian yang berlaku kira-kira jam 5 pagi turut menyebabkan mangsa yang bekerja sebagai kerani cedera di kaki kanan selain lebam di muka serta seluruh badan.

Wanita terbabit yang mahu dikenali sebagai Linda berkata, disebabkan sudah hampir tamat waktu Imsak , dia menolak pelawaan suaminya dengan sopan namun suaminya tetap memaksa.


Katanya, akibat dipaksa dia menolak pelawaan suami dengan mengatakan jika dia bersetuju dengan pelawaannya, dia akan membatalkan puasa dan tidak akan menghalalkan tindakannya itu.


http://www.hmetro.com.my/articles/Belasahisteriwaktusahur/Article

Angkara bekas suami

Angkara bekas suami

Oleh Asmah Rusman
asmah@hmetro.com.m

KUALA LUMPUR: Lelaki bertopeng yang merogol, menyamun dan menyimbah sejenis cecair ke atas seorang wanita ketika hendak berbuka puasa di Seksyen 2, Wangsa Maju di sini, dua hari lalu, disyaki bekas suami mangsa sendiri.

Ketua Polis Daerah Sentul, Asisten Komisioner Zakaria Pagan yang dihubungi semalam berkata, bekas suami mangsa ditahan ketika menziarahi bekas isterinya itu di Hospital Kuala Lumpur (HKL) beberapa jam selepas kejadian.


Katanya, hasil soal siasat, lelaki itu mengaku melakukan perbuatan berkenaan dipercayai bermotifkan dendam akibat masalah rumah tangga mereka. Pasangan itu bercerai setahun lalu.

“Wanita berusia 32 tahun itu tinggal bersendirian dan ibu tunggal kepada tiga orang anak berusia tiga hingga 11 tahun yang berada dalam jagaan bekas suaminya.


“Siasatan lanjut ke atas cecair yang digunakan untuk menyimbah muka mangsa didapati sejenis bahan peluntur,” katanya.


Katanya, polis turut menjumpai rantai leher milik mangsa yang dicuri lelaki terbabit ketika dia ditahan.

Semalam, Harian Metro melaporkan seorang wanita yang baru pulang ke rumahnya selepas membeli juadah berbuka di bazar Ramadan di Seksyen 2, Wangsa Maju, di sini, dirogol, disamun dan disimbah sejenis cecair oleh seorang lelaki bertopeng.


Difahamkan, sebaik tiba di rumah, mangsa membuka kunci pintu rumahnya tanpa menyedari seorang lelaki sudah menceroboh masuk dan bersembunyi.

Selepas meletakkan juadah berbuka di dapur, mangsa masuk ke bilik untuk menukar pakaian sementara menunggu waktu berbuka dan ketika itu lelaki terbabit yang bertopeng menghampiri mangsa dan merogolnya. Selepas ditinggalkan dalam keadaan kesakitan mangsa menjerit meminta pertolongan dan jeritannya didengari jiran yang kemudian membawanya ke HKL.


Sementara itu, dalam kes berasingan, polis menemui mayat bayi lelaki yang tersangkut pada perangkap sampah di sungai berhampiran Kampung Puah Bahagia, di sini, kira-kira jam 4 petang semalam.


Menurut Zakaria, siasatan awal mendapati bayi lelaki itu dipercayai dibuang sebelum ditemui orang awam yang melalui kawasan berkenaan.


“Polis belum mengenal pasti usia dan tempoh bayi terbabit dibuang dan siasatan lanjut masih dijalankan,” katanya.


http://www.hmetro.com.my/articles/Angkarabekassuami/Article

Rosmah marah Karpal: Jangan buli saya

Posted by admin on August 13th, 2011

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri Datin Seri Rosmah Mansor pada Jumaat hadir di Kompleks Mahkamah Jalan Duta berhubung kes perbicaraan liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim.Najib dan Rosmah tiba pada pukul 2.55 petang untuk bertemu pasukan peguam bela Anwar yang diketuai oleh Karpal Singh.Mereka tiba 15 minit lebih awal daripada pasukan peguam bela Anwar.

Perdana Menteri dan isteri telah bertemu dengan pasukan peguam bela Anwar secara berasingan selama lima minit di bilik mesyuarat Tingkat Tujuh kompleks berkenaan.

Najib dan isteri meninggalkan kompleks itu pada pukul 3.28 petang ini.

Bercakap kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Dewan Tertinggi Barisan Nasional di sini, kemudian, Najib berkata kehadirannya di Kompleks Mahkamah itu adalah sebagai menghormati keputusan yang telah dibuat hakim.

Pada 8 Ogos lepas, Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah membenarkan dua permohonan Anwar untuk menemubual 15 saksi termasuk Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan isterinya Datin Seri Rosmah Mansor, bagi perbicaraan kes liwat yang sedang dihadapinya.

Sementara itu, Karpal Singh berkata, Najib dan Rosmah menolak untuk di temu bual bagi kes perbicaraan liwat Anwar yang sedang berjalan dan kedua-duanya juga tidak mahu menjadi saksi pembelaan dalam kes itu.

Najib berkata, beliau menghormati keputusan yang dibuat oleh Hakim Mahkamah Tinggi itu dan “saya sebagai rakyat Malaysia perlu menghormati keputusan yang dibuat oleh hakim, tak kiralah apa jua jawatan.”

Perdana Menteri berkata, sebab itu beliau hadir ke majlis tersebut dan telah memaklumkan pendiriannya.

Bagaimanapun, beliau enggan menyatakan perkara yang dimaklumkannya kepada peguam bela Anwar kerana beliau telah “sampaikan(nya) mengikut hak saya.”

“Saya tahu apa hak saya dan saya telah sampaikan kepada pihak peguam yang mewakili Anwar dan Anwar juga ada di situ,” katanya kepada pemberita apabila ditanya mengenai kehadirannya di Kompleks Mahkamah Jalan Duta.

Sementara itu, Karpal berkata, Perdana Menteri dan isteri tiba lebih awal di bilik mesyuarat sebelum pasukan pembelaan, dan mereka bertemu secara berasingan dengan Najib memasuki bilik itu terlebih dahulu diikuti selepas itu oleh Rosmah.

Beliau berkata Najib dan Rosmah menyebut perkataan yang sama sebaik mereka memasuki bilik itu iaitu: “Saya tidak ingin ditemu bual dan saya tidak mahu menjadi saksi pembelaan.”

Beliau juga berkata, kedua-dua mereka tidak diiringi oleh peguam.

Karpal menyifatkan Rosmah dalam keadaan ‘teramat tegang’ ketika diajukan soalan dan pada satu ketika, beliau (Rosmah) berkata, “jangan buli saya, Encik Karpal”.

Ketika ditanya sama ada pihak pembelaan mahu memanggil Najib, Rosmah dan saksi-saksi lain yang ditawarkan oleh pasukan pendakwaan, Karpal berkata beliau masih belum memutuskan mengenai perkara itu.

Karpal berkata, seorang saksi lain iaitu bekas ketua polis Melaka, Datuk Mohd Rodwan Mohd Yusof yang hadir di mahkamah tengah hari tadi juga enggan ditemu bual dan menjadi saksi pembelaan.

Setakat ini, pasukan pembelaan telah menemu bual 15 saksi termasuk pemilik kondominium di mana insiden yang didakwa itu berlaku, Hasanuddin Abd Hamid dan isterinya.

Karpal berkata, pasukan pembelaan belum menemu bual enam yang lain termasuk bekas ketua polis negara Tan Sri Musa Hassan dan lima yang lain.

“Oleh itu, kita tidak dapat meneruskan perbicaraan seperti dipersetujui sebelum kita selesai menemu bual saksi sebelum perbicaraan,” katanya.

Isnin lepas, Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah membenarkan permohonan Anwar untuk menemu bual saksi-saksi yang ditawarkan oleh pihak pendakwaan termasuk Najib, Rosmah dan Musa.

Pada penutup kes, pihak pendakwaan menawarkan 71 saksi termasuk Najib dan Rosmah. Pihak pembelaan memilih untuk menemu bual 25 orang sahaja.

Mahkamah menetapkan 15 hingga 26 Ogos untuk kes pembelaan. Mahkamah pada mulanya menetapkan 8 hingga 26 Ogos dengan Anwar dijadual sebagai saksi pertama untuk memberi keterangan.

Pada 16 Mei, Hakim Mohamad Zabidin memerintahkan Anwar untuk membela diri selepas memutuskan bahawa bekas pembantu peribadinya, Mohd Saiful Bukhari Azlan, pengadu dalam kes itu, merupakan seorang saksi yang bercakap benar dan berwibawa.

Anwar, 63, mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen pada 7 Ogos, 2008, terhadap pertuduhan melakukan seks di luar tabii di Kondominium Desa Damansara di Bukit Damansara antara 3.10 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun tahun yang sama.


http://www.kl-today.com/2011/08/rosmah-marah-karpal-jangan-buli-saya/

PM dan isteri tak mahu jadi saksi pembela

Hafiz Yatim
Ogos 12, 11
8:42pm

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor memberitahu peguam yang mewakili ketua pembangkang yang juga defendan, Datuk Seri Anwar Ibrahim bahawa mereka tidak mahu menjadi saksi pembela.

Ini didedahkan oleh peguam utama Anwar - Karpal Singh - dan juga peguam Sankara Nair.

Karpal dan Sankara, serta peguam kanan Datuk Param Cumaraswamy dan Ram Karpal, berada di dalam bilik yang sama apabila saksi-saksi dibawa masuk, seorang demi seorang.

Karpal berkata, apabila peguambela tiba di kompleks mahkamah, Najib dan Rosmah sudahpun berada di situ.

"Najib masuk dahulu dan apabila kita tanya, beliau kata tak mahu jadi saksi pembela dan tidak mahu ditemubual," kata Karpal.

Kemudian tiba giliran Rosmah dan beliau memberitahu perkara yang sama, dan diikuti pula oleh bekas Ketua Polis Melaka, Datuk Mohd Rodwan Mohd Yusof.

Ketiga-tiga mereka (Najib, Rosmah dan Rodwan) berada di dalam bilik dan mereka tidak ditemani peguam.

Najib dan Rosmah tiba kira-kira jam 2.55 petang dan beredar kira-kira jam 3.28 petang.

Pembantu mereka menunggu di luar semasa mereka menghadiri temubual ringkas itu.

Karpal berkata mereka terkejut kerana tiada tanda-tanda yang Najib dan Rosmah akan datang hari ini.

"Biasanya, mereka akan memberi notis terlebih dahulu," kata peguam kanan itu.

Karpal menyifatkan Rosmah dalam keadaan 'teramat tegang' ketika diajukan soalan dan pada satu ketika, beliau (Rosmah) berkata, "jangan buli saya, Encik Karpal".

Kata Karpal, beliau tidak tahu mengapa Najib dan Rosmah takut untuk datang ke mahkamah, ketika mengulas keengganan mereka untuk menjawab soalan.

VIDEO | 5.17 min

[Baca berita penuh]http://malaysiakini.com/news/172864

Najib, Rosmah hadir untuk ditemubual peguam Anwar

Najib, Rosmah hadir untuk ditemubual peguam Anwar
Hafiz Yatim
Ogos 12, 11
3:24pm

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan isterinya Datin Seri Rosmah Mansor berada di Kompleks Mahkamah Jalan Duta untuk ditemubual oleh peguam yang mewakili Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Mereka tiba pada jam 2.55 petang ini dan kini berada di tingkat tujuh.

Manakala bekas ketua polis Melaka, Datuk Mohd Rodwan Mohd Yusof juga hadir untuk ditemubual.

azlanAnwar juga berada di situ untuk menghadiri temubual tersebut.

Peguam Karpal Singh, Sankara Nair dan Param Cumaraswamy mengendalikan temubual itu.

Najib dan Rosmah hadir hari ini untuk ditemuramah ekoran pertemuan mereka dengan pengadu, Mohd Saiful Bukhari Azlan, di kediaman rasmi mereka ketika Najib menjadi timbalan perdana menteri.

Mereka bertemu Saiful dua hari sebelum dakwaan berlakunya insiden liwat.

Sejak hari pertama lagi, Anwar bertegaskan mendakwa wujud konspirasi politik ekoran laporan bahawa mereka bertiga mengadakan pertemuan sebelum insiden liwat didakwa berlaku.

Difahamkan perdana menteri dan Rosmah meninggalkan kompleks mahkamah kira-kira jam 3.28 petang.

[Baca berita penuh]


http://malaysiakini.com/news/172802

Hubungan antara etnik merosot?

Posted by admin on August 13th, 2011

Rakyat Malaysia berpandangan bahawa hubungan etnik di negara telah mengalami kemerosotan berbanding situasi lima tahun lalu, demikian menurut hasil kajian terbaru kendalian Merdeka Center hari ini.Hasil kajian ini muncul ketika negara berhadapan dengan kontroversi terbaru berkaitan dengan serbuan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) ke atas Gereja Methodist Damansara Utama minggu lalu.

Awal tahun lepas beberapa gereja, masjid dan kuil Sikh menjadi sasaran vandalisme susulan isu kalimah Allah.

Negara akan menyambut ulang tahun sambutan Hari Kemerdekaan akhir bulan ini dan Hari Malaysia pada 16 September.

Kajian membabitkan 1,013 rakyat Malaysia menunjukkan hanya 66 peratus responden berpendapat hubungan kaum berada di kedudukan “baik” — penurunan sebanyak 15 peratus berbanding 78 peratus direkodkan pada 2006.

Malah kajian itu mendapati hanya lebih sedikit daripada satu pertiga percaya bahawa wujud sentimen “perpaduan kaum yang jujur dan mesra” — menurun daripada 54 peratus lima tahun lalu.

Mereka yang beranggapan bahawa perpaduan ‘berpura-pura’ pula meningkat daripada 29 peratus kepada 44 peratus.

Kajian terbaru ini dikendalikan antara 24 Mei dan 8 Jun lalu. Ia merupakan susulan kepada kajian yang dikendalikan pada Jun 2006.

Daripada 1,013 orang yang ditemu bual itu, 602 orang merupakan Melayu, 322 Cina dan 89 India.

Dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini, Merdeka Center berkata, peratusan rakyat Malaysia yang berpandangan bahawa negara berada dalam persekitaran “semakin dekat” di kalangan pelbagai kaum menurun daripada 64 peratus pada 2006 kepada 36 peratus tahun ini.

“Hanya 37 peratus berpandangan bahawa hubungan etnik akan bertambah baik dalam 10 tahun akan datang, berbanding 43 peratus pada 2006,” kata kenyataan Merdeka Center.

Firma itu menambah pendirian ragu-ragu ini kemungkinan disebabkan liputan media yang meluas mengenai politik kaum dan agama, selain insiden-insiden yang berlaku sejak 2008 termasuk kejadian membakar rumah ibadat, debat awam mengenai buku teks sekolah dan kenyataan-kenyataan kontroversi oleh sesetengah personaliti.


http://www.kl-today.com/2011/08/hubungan-antara-etnik-merosot/

Isu gereja: Institusi zakat yang tempang

Posted by admin on August 13th, 2011

Riduan Mohd Noor

Zakat merupakan terjemahan daripada keadilan sosial yang telah digariskan oleh Islam sehingga zakat dan solat adalah penegasan yang sentiasa berulang-ulang dalam Al Quran. Jika proses penyempurnaan zakat ini berjalan dengan tuntas maka insyaallah segala inti kemiskinan dapat dihapuskan, begitu juga kesenjangan pendapatan, kesenjangan sosial, keterbatasan mengakses kesihatan, kebodohan, kemurtadan dapat diatasi.

Di negara kita, malangnya pihak pengurusan zakat tidak menunjukkan tahap pengurusan yang cekap dalam mengagihkan zakat sehingga menimbulkan masalah yang lain pula seperti yang tercetus dalam isu murtad yang digembar gembur oleh Umno dan NGOnya mutakhir ini.

Ratusan wang zakat dikutip daripada umat Islam melalui kempen agresif oleh pihak berkuasa zakat namun agihannya secara merata agak mengecewakan, pihak penguasa zakat begitu obses untuk mengutip zakat tetapi tidak begitu mempunyai nafsu berahi untuk mengagihkannya ke akar umbi ‘mustahik’ yang wajib disantuni.

Program-program dakwah dan menyantuni golongan gelandangan sangat perlahan di negara ini. Lihatlah kes murtad yang berlaku di perkampungan-perkampungan orang asal dan juga mualaf yang kembali ke agama asal mereka akibat rasa dikucilkan serta hidup tanpa pencerahan tentang Islam, dimana sepatutnya pihak berkuasa zakat boleh menyediakan pendakwah-pendakwah sepenuh masa yang berkhidmat di kampung-kampung orang asal ini.

Dalam kelemahan inilah maka pihak agama lain mengambil kesempatan turun ke lapangan operasional membantu golongan yang sangat terdesak dan terkepung dengan kemiskinan tegar, terutama melalui NGO kebajikan mereka. DPP Malaysia melihat isu zakat adalah inti kepada akar sosial permasalahan murtad yang berlaku, juga agihan yang tidak seimbang k epada asnaf zakat sehingga menjerumuskan golongan ini kepada situasi yang tidak diingini.

Kemakmuran dan kejayaan zakat pada masa kejayaan Islam, cukup banyak fakta sejarah yang menunjukkan kebenaran hadis Rasulullah s.a.w. di atas. Dr monzer kahf dalam artikelnya “The economic role of state in Islam(1999)” telah menulis, pada era kegemilangan khalifah Umar bin Khattab (13H-23H), sang khalifah pernah menyelamatkan wilayah Yaman sebagai daerah otonomi yang makmur dan sejahtera kerana tidak adanya mustahik (penerima Zakat).

Ini dibuktikan dengan fakta bahawa gabenor Yaman saat itu, Mu’adz bin jabal, mengirim sepertiga jumlah zakat dari Yaman ke ibu kota pemerintahan Islam, madinah. Yaman terus mencurah kemakmuran dan keberkatan langit, iaitu pada tahun berikutnya, zakat yang dikirimkan ke Madinah terus meningkat menjadi separuhnya. Pada tahun berikutnya, semua hasil zakat yang dikutip dari wilayah Yaman terus dikirim ke Madinah. Yaman merdeka setuntasnya daripada masalah kemiskinan dan kemelaratan, ini semua kerana tidak ada lagi warganegaranya yang layak menjadi” mustahik”.

Bukti kedua yang terakam dilangit sejarah, terjadi pada masa khalifah Umar bin Abdul Aziz (99H-101H). Meski khalifah Bani Umaiyyah ini hanya memerintah dan memimpin umah hanya selama tiga tahun beberapa bulan, tapi pada dua tahun terakhir kepimpinannya, Umar yang juga cicit Saidina Umar al Khattab telah berjaya memberdayakan dan mengoptimalkan peranan zakat. Pemerintah dalam keadaan yang sangat aman apabila zakat diuruskan dengan cekap dan berjaya menutup kegelisahan sosial.

DPP Malaysia mendesak kepada pihak berkuasa zakat dan kerajaan agar serius memikirkan kaedah terbaik untuk memastikan agihan zakat dapat dialirkan dengan semaksima mungkin kepada asnaf, bukan sekadar cekap memungut kerana zakat adalah solusi terbaik untuk memastikan tanahair ini bebas daripada kemiskinan melampau, buta agama, kesenjangan sosial dan seterusnya memacu ekonomi umat Islam untuk terus berdaya saing dalam dunia global hari ini .

Riduan Mohamad Nor ialah Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Malaysia


http://www.kl-today.com/2011/08/isu-gereja-institusi-zakat-yang-tempang/

Bekas komando dedah tipu undi pos

Posted by admin on August 13th, 2011

“Saya berani tanggung risiko kerana menegakan kebenaran. Buat apa takut untuk berhadapan dengan penipuan sebab merekalah yang sebenarnya patut malu kerana bertindak sebagai pengkhianat memangkah undi pos tanpa pengetahuan si pengundi,” ujar pesara komando Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), Mohd Kamel Haji Omar (gambar) yang berpangkalan di Butterworth.

Beliau ketika menceritakan detik-detik yang berlaku pada pilihan raya umum ke-10 iaitu tahun tsunami politik Malaysia 1999 menjelaskan, undi pos memang talian hayat Umno dan Barisan Nasional (BN) seandainya rakyat berpaling tadah tidak menyokong parti pemerintah.

Jelasnya, semua itu berlaku di hadapan matanya sendiri ketika diberikan amanah menjaga uncang undi pos sebelum dibawa ke tempat pengiraan.

Menurut beliau, tidak dinafikan memang tiada penipuan ketika dihari pengundian secara pos kerana ada wakil parti yang bertanding tetapi ianya berlaku setelah uncang berkenaan dikumpul untuk dibawa di hari pengundian sesuatu pilihan raya sebenar.

“Di hari tersebutlah pegawai dan orang pangkat bawah bertungkus lumus buat kerja memangkah kertas undi yang tiada bertuan atau lebihan kertas undi kerana si pengundi berpindah tempat kerja atau tidak datang menunaikan amanah kepada negara,” tambahnya.

Contohnya, kata beliau satu uncang itu patut diisi 1,500 pengundi pos tetapi yang datang mengundi sekitar 1,000 orang sahaja. Maka, lebihan 500 undi lagi dipangkah oleh individu lain.

Beliau terkejut apabila melihatnya sendiri setelah kembali dari tugasan mengambil uncang undi pos daripada pasukan lain seperti tentera laut dan darat di sebelah pulau untuk dikumpul di pangkalan TUDM, Butterworth.


http://www.kl-today.com/2011/08/bekas-komando-dedah-tipu-undi-pos/

12k pengundi umur 90 ke atas dikeluarkan

Posted by admin on August 13th, 2011

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan memadam nama 12,000 pengundi yang berusia 90 tahun ke atas daripada senarai daftar pemilih berkuatkuasa serta merta, kata Pengerusinya Sri Abdul Aziz Mohd Yusof.Beliau berkata keputusan itu dicapai oleh SPR dan Jabatan Pendaftaran Negara(JPN) baru-baru ini kerana mereka tidak lagi aktif berurusan dengan JPN selain telah meninggal dunia atau lucut kewarganegaraan.

Bercakap kepada pemberita sebelum menghadiri majlis berbuka puasa SPR disini hari ini, Abdul Aziz berkata bagaimanapun jika ada warga negara berusia 90tahun ke atas yang ingin mengundi tetapi mendapati namanya sudah dipadam, merekaboleh menghubungi SPR dan JPN untuk mengaktifkan nama mereka kembali.

Dalam perkembangan lain, Abdul Aziz menafikan SPR mendaftarkan nama warganegara asing sebagai pengundi supaya jumlah pengundi berganda seperti yangdidakwa pihak pembangkang.

“Tiada daftar pemilih yang 100 peratus tepat di mana-mana negara pun. Kitaada 12.3 juta pengundi di seluruh negara. Memang perlu berhati-hati supaya tidakberlaku kesilapan.

“Kadangkala ia berlaku juga disebabkan masalah teknikal, nama bertindih dansebagainya. Tetapi kita tidak akan biarkan nama-nama itu dan sentiasadibersihkan melalui Agency Link-up System’ (ALIS),” katanya yang akan mengadakanperbincangan untuk memperbaiki masalah itu dengan JPN pada minggu hadapan.

ALIS adalah sistem ekslusif yang menghubungkan secara dalam talian, ibupejabat dan pejabat negeri SPR dengan JPN.

Mengenai persediaan untuk menghadapi pilihan raya umum (PRU) ke-13, AbdulAziz berkata SPR sentiasa bersedia pada bila-bila masa untuk menghadapinyatermasuk mewujudkan jawatankuasa teknikal khas antaranya untuk memantau kawasanlogistik di setiap negeri, urusan bajet, petugas serta peti undi.

Pada majlis itu, beliau turut menyampaikan sumbangan kepadaanak-anak yatim dan kakitangan sokongan SPR dalam membantu meringankan bebanmereka untuk menyambut Aidilfitri.


http://www.kl-today.com/2011/08/12k-pengundi-umur-90-ke-atas-dikeluarkan/

Alarm over 100,000 new citizens-cum-voters

Harakahdaily

Aug 10: PAS vice president Husam Musa (right) today lambasted the government’s over the exposure that 100,000 foreigners had been given citizenship by the National Registration Department in order to register them as voters.

Husam also questioned the criteria for a person to be accepted as Malaysian citizen, and drew comparison with a neighbouring country's policy.

“In Singapore, the government filters applications taking into account an applicant's strength, such as one's talent and profession, for example sportsmen.

"But it is so different in our country. As long as they will vote for the government, they will be given citizenship by filling up the forms," said Husam.

Husam said Bangladeshis and Chinese were also among those who submitted their forms and who were not subjected to any background checks, adding that the "conspiracy has placed the country in danger".

His comments came in the wake of continuous revelations by the new media about permanent residents being listed as eligible voters. This was followed by the discovery that their status had suddenly changed on the NRD website, showing them as the blue MyKad cardholders.

Husam said it was puzzling that these newly crowned citizens had almost immediately registered themselves as voters, adding that there must be somebody masterminding such efforts.

“Those people are only interested to become citizens, not voters, but they are already registered as voters,” said the Kelantan state Exco member.

He called on political parties especially Pakatan Rakyat to come out with a solution.

“The people of Malaysia must protest. This is a dangerous act,” he warned.


http://en.harakah.net.my/index.php/berita-utama/3311-alarm-raised-over-100000-new-citizens-cum-voters.html

'Rally and riot, which part did you misunderstand?'

Harakahdaily

Aug 12: PAS today took to task deputy Inspector General of Police Khalid Abu Bakar for attempting to liken the riots in British cities to the massive Bersih rally in Malaysia on July 9.

The party's deputy information chief Nizar Jamaluddin questioned whether Khalid had problem understanding the difference between a 'riot' and a 'rally', which was something planned and accompanied by the organiser's request for cooperation from the police.

WORLDS APART ... (Top): Bersih participants on July 9 queueing up at a store in the city centre to buy refreshments. (Bottom): Looters at a store during the riots which engulfed several British cities.

“That statement (by Khalid) is utterly wrong because we did not riot, but participated in a peaceful rally that took the NGOs months of planning, ” the Bukit Gantang member of parliament and former Perak Menteri Besar told Harakahdaily.

Khalid had earlier remarked on his Facebook that the riots in London and surrounding cities were proof that street protests could lead to "nightmares".

Nizar however stressed that the riots there, the worst social unrest in Britain in recent times, were also attributed to widespread unemployment and rising prices of goods.

On the other hand, Bersih, he said, was solely to seek electoral reform.

“In London, the riots erupted suddenly ...there was no planning and there was no one to take responsibility.

"In Malaysia, we have responsible NGOs, we have a leader and the rally was discussed with authorities over a long period before it finally took place,” added Nizar.

'Our police more cruel than Britain's'

Nizar (left) said what the riots in Britain proved was the Malaysian police's over-reaction to a peaceful rally, adding that it behaved more agressively on peaceful protesters even when compared with the British police's handling of violent youths.

“In spite of the chaos there, the police did not resort to drastic measures such firing of tear gas and water cannons. They only used their batons and some of them were not armed to face a riot, which means they still hold to ethics of professional policing."

"In Malaysia, the police was cruel as they used hard measures to clampdown on a rally that had been planned way ahead and of which the police had been informed earlier,” said Nizar.

Khalid's remarks echoed that of Home minister Hishamuddin Hussein, who suggested that the Bersih rally could also turn violent like the London riots.

“We should be thankful what happened in UK did not happen in our country. We cannot take these sorts of things lightly...what more in a multiracial and multireligious society like ours,” said the Umno vice president, who stopped short of saying whether the gratitude should be expressed to Bersih 2.0 for ensuring a peaceful rally or to the police for arresting more than 1,600 participants.


http://en.harakah.net.my/index.php/headline/3327-rally-and-riot-which-part-did-you-misunderstand.html

PM: K'jaan elak rusuhan seperti di London

Aidila Razak
Ogos 12, 11
6:59pm


Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata, rusuhan yang berlaku di London mewajarkan tindakan kerajaan menghalang BERSIH 2.0 daripada berarak pada 9 Julai lalu.

Bercakap kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat majlis tertinggi BN hari ini, Najib berkata tindakan berkenaan dijalankan bagi mengelakkan keadaan huru-hara yang sama berlaku.

Katanya lagi, rusuhan yang berlaku di United Kingdom itu sangat serius dan langsung tidak dijangka oleh pihak berkuasanya.

Tambahnya, tiada jaminan bahawa perhimpunan jalanan akan kekal aman kerana mungkin ada pihak tertentu yang akan menyertainya untuk membuat kekacauan.

"Dalam demonstrasi jalanan tak ada jaminan semua yang masuk kumpulan itu terdiri daripada mereka yang ada niat untuk mengadakan demonstrasi aman.

"Tentu ada yang lain yang ada tujuan tidak baik akan tumpang semangkuk menyertai kumpulan itu.

"Bila ada demonstrasi jalanan besar-besaran, besar kemungkinan pecah kedai dan serang menyerang adalah sesuatu kemungkinan yang tak boleh kata tak akan berlaku," katanya lagi.


[Baca berita penuh]


http://malaysiakini.com/news/172844

BERSIH: 'SPR lebih beria-ia pertahan parti pemerintah'

Ogos 12, 11 5:28pm

BERSIH 2.0 amat dukacita melihat Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) terus membuat ulasan yang memudarkan semangat muafakat bekerjasama ke arah pilihan raya yang lebih bersih, tetapi sebaliknya mendakwa suruhanjaya itu lebih "beria-ia mempertahankan parti pemerintah".

NONEJawatankuasa pemandu BERSIH juga sangat kecewa dengan cara Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar (kiri) yang didakwanya terus mengambil pendekatan konfrontasi melampau dan tidak produktif.

"Kami telah menyatakan berulangkali bahawa matlamat BERSIH 2.0 adalah sistem pilihan raya yang bersih dan adil untuk semua rakyat Malaysia, bukannya untuk memburukkan mana-mana institusi atau mempromosikan sebarang agenda politik," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurutnya, BERSIH 2.0 hanya berminat untuk melihat pilihan raya yang bersih.

"Sekiranya BN atau mana-mana parti menang melalui pilihan raya yang bersih dan adil, maka matlamat kami telahpun tercapai," tegas kenyataan itu lagi.

Sehubungan itu, BERSIH berpendapat SPR dan Wan Ahmad mesti menumpukan perhatian mereka dengan melibatkan diri bersama-sama masyarakat madani bagi memperbaiki institusi awam dan "bukannya terlibat dalam perang mulut dengan parti-parti politik".

"Ulasan terkini yang dibuatnya, mengancam kewibawaan awam berkenaan sifat 'non-partisan' SPR yang diperlukan untuk mengekalkan keyakinan orang ramai.

Masalah daftar pemilih


"Membuat kritikan politik merupakan tugas seorang timbalan pengerusi sebuah parti politik, dan bukannya tugas timbalan pengerusi SPR," tambah kenyataan itu.

Berikutan itu, katanya, BERSIH 2.0 berharap SPR menumpukan tenaganya untuk menyelesaikan masalah besar, yang dikesan daftar pada pemilih seperti “skandal Mismah”.

Perkara itu, menurut gabungan NGO itu, mendedahkan perkembangan membimbangkan mengenai pemberian hak mengundi kepada seseorang yang diragukan kewarganegaraannya.

azlan"Masalah daftar pemilih lain termasuk kejadian pengundi bernama 'Kg Baru', penyelewengan yang serius berkenaan pengundi berganda serta alamat penuh sesak dan sebagainya.

"SPR sepatutnya memberi perhatian untuk membetulkan masalah ini dengan segera dan bukannya mempertahankan serta menjadikan perkara ini sebagai isu politik yang menjejaskan kewibawaan semua pihak," tegas kenyataan itu lagi.

Mengenai isu pengesahan biometrik, katanya, BERSIH 2.0 memandang serius laporan terbaru bahawa pihak polis sedang menyiasat penyelewengan sistem biometrik yang digunakan untuk mendokumentasi pekerja asing.

"Lebih tepat lagi, ianya merupakan kelemahan yang akan membolehkan penipuan pilihan raya secara besar-besaran sekiraya hanya sistem biometrik sahaja digunakan untuk mencegah pengundi hantu.

"Kami masih belum mendengar hujah-hujah meyakinkan tentang kenapa kaedah dakwat kekal yang lebih murah, mudah dan lebih berkesan tidak patut dipakai," tambahnya.

'Malaysia yang kami hasratkan'


Menurutnya, kenyataan Wan Ahmad bahawa semua parti politik mempunyai akses yang sama rata kepada media, dibuat tanpa sebarang penelitian rapi.

"Membandingkan penerbitan parti yang sangat terhad edarannya dengan akhbar-akhbar nasional dan khidmat penyiaran kebangsaan yang dikawal parti pemerintah adalah amat mengelirukan.

"Kenyataan bahawa parti pembangkang 'memiliki media baru' juga tersasar daripada pokok permasalahannya.

"Malaysia yang kami hasratkan adalah di mana kesemua parti politik daripada kedua-dua belah pihak memiliki hak yang sama terhadap kesemua jenis media, tanpa ada pengecualian," kata kenyataan itu.

NONEOleh itu, katanya, BERSIH 2.0 menolak sepenuhnya apa sahaja perbandingan antra perhimpunan aman 9 Julai di Kuala Lumpur dengan rusuhan di United Kingdom (kiri).

"Meskipun berdepan dengan tindakan keras pihak polis, berbagai rakaman video dan pengakuan saksi yang tidak terkira ramainya telah membuktikan tanpa sebarang keraguan bahawa rakyat Malaysia benar-benar mampu untuk berhimpun secara aman selari dengan hak-hak perlembagaan kita untuk sama-sama menuntut sebuah negara yang lebih demokratik dan sihat.

"BERSIH 2.0 sentiasa bercita-cita agar dapat bekerjasama dengan semua institusi kerajaan dan pemimpin politik tanpa mengira wadah mereka untuk bersama-sama mewujudkan Malaysia yang lebih baik.

"Kami berharap pertengkaran kecil dan kedangkalan alasan sekarang ini dapat digantikan dengan sikap yang ikhlas, berfikiran terbuka dan bekerjasama dalam semangat cintakan tanahair," katanya.


http://malaysiakini.com/news/172827
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...