Sunday, August 21, 2011

Pra-gaya politik acuhan?

Hazlan Zakaria
Ogos 21, 11
2:15pm


PENDAPAT Masih samar di balik tabir sejarah, tujuan Sukarno mahu Ganyang Malaysia sekitar 1963. Ada telahan yang dia mahu jadi jagoan, ganti kuasa Eropah yang bagaikan sireh pulang ke gagang, bak diktator Uganda Idi Amin yang mencanang kebangkitan imperialisme tempatan. Ataupun, adakah ianya pra-gaya politik acuhan?

Ada pemikir yang percaya Sukarno menggunakan konflik yang terus dinamakan Konfrontasi itu, untuk mengacuh rakyat Indonesia pasca-kemerdekaan, daripada masalah ekonomi, sosial and politik dalaman. 'Serangannya' terhadap Malaysia dijadikan umpan melencong kemarahan rakyat.

amin iskandar article 291008 sukarnoApa pun ceritanya, rancangan beliau makan diri apabila Partai
Komunis Indonesia (PKI), yang julungnya menyokong pelanggaran kedaulatan negara baru Malaysia, akhirnya mengkhianati beliau, ironisnya menggunakan kelengkapan yang diberi untuk Ganyang Malaysia, untuk melawan Sukarno.


Sementara ABRI, Angkatan Bersenjata Republik Indonesia, yang hanya suam-suam dalam menyokong Konfrontasi terhadap Malaysia, sekaligus mengambil alih tampuk pemerintahan, selepas menngalahkan cubaan rampasan kuasa komunis.

Dalam kata lain, permasalahan yang cuba diumpan keluar Sukarno, akhirnya kembali memakan dirinya sendiri. Bak kata orang dulu-dulu, senjata makan tuan.

Tapi pemimpin Indonesia itu tidaklah bersendirian di Asia mahupun di dunia. Ada lagi yang memakai acuan politik acuhan seperti beliau. Untuk mencari contohnya, kita cuma perlu menyingkap sekitar bangunan-bangunan pencakar langit di Kuala Lumpur, mahupun istana-istana yang tersergam indah di Putrajaya.

Kecacatan sistem p'raya


NONESebagaiman laporan sumber-sumber bebas, politik acuhan memang menjadi polisi kerajaan Malaysia pimpinan BN. Sesuatu yang terang-
benderang dilakukan daripada tragedi May 13 ke Ops Lallang, sehinggalah pertuduhan yang komunis dan juga anasir asing, menjadi dalang disebalik kumpulam pro-pembersihan dan pemantapan pilihanraya, Bersih.

Acuan terbabit terus diikuti dalam telahan yang mengkritik sebagai pengkhianat, sesiapa yang menelanjangkan pemalsuan undi dalam tentera, dan juga cubaan mencucuh isu-isu sensitif perkauman dan agama oleh NGO, blog dan juga media massa, dalam genggaman BN, semuanya untuk menutup kecacatan sistem pilihanraya dewasa ini.

Tujuan rejim BN boleh dipantau sesiapa yang mahu berfikir secara rasional. Terdesak untuk menangani rentetan tentangan rakyat, terhadap pemerintahan basinya yang sudah 53 tahun itu, pihak yang memegang kuasa perlukan alasan untuk menindas rakyat yang celik dan menghuru-harakan mereka yang masih lagi dilitupi mata dek propaganga BN.

NONESemua ini tidak asing bagi sesiapa yang pernah menonton file produksi Hollywood, Wag The Dog. Apa yang terjadi di Malaysia adalah tersimpul sama tatkala. Ekornya (BN) sedang cuba untuk menggoyangkan badannya (rakyat), sementara kutu-kutu (NGO, blog, media massa kawalan BN) cuba menggeletek rakyat supaya dibuai tidur dan leka.

Pendekar-pendekar propaganda BN persis mengamuk, dalam cubaan mecalit hitam mereka yang melawan ketidakadilan kerajaan. Nescaya NGO, media dan blog yang dipipit BN pula, memain peranan mengaburi kebenaran dan menelingkupi mata rakyat.

Tetapi, seperti yang terpaksa ditelan pahit oleh Sukarno, politik acuhan adalah pilihan salah bagi strategi jangka panjang. Kemarahan rakyat sekali dibakar boleh juga makan tuan, semangat membara yang dijana boleh menjurusi keadilan, bukan kebathilan yang BN harapkan.

Isu domestik rakyat

Adalah lebih munasabah jika Pak Sukarno bergerak pantas menyelesaikan isu domestik rakyat ketika itu, bukannya mencucuh api kemarahan mereka. Suatu pengajaran pahit bagi beliau, tetapi bila mana sudah agak terlambat.

Bak kata-kata Perdana Menteri Britian ketika perang dunia ke dua, Sir Winston Churchill:

"Seseorang tidak sepatutnya membelakangi sesuatu bahaya dan cuba melarikan diri darinya. Jika anda berbuat demikian, bahananya akan berlipat kali ganda. Tapi jika bahaya tadi dihadapi dengan pantas dan tanpa gentar, bahananya hanya akan tinggal separuh."

Inilah pengajaran yang patut dipelajari oleh kerajaan pimpinan BN.

Cubaan untuk membelakangi dan melarikan diri dari permasalahan rakyat sudah lapuk dek zaman dan cubaan mengaburi mata rakyat juga semakin kurang berjaya, sedikit demi sedikit makin terungkai ikatan propaganda.

Pihak berwajib mesti berkerja untuk menyelesaikan masalah rakyat, itupun jika mereka masih lagi mahu pegang tampuk kuasa dan ikhlas menebus tanggungjawab sebagai kerajaan yang diberikan kepercayaan oleh undi rakyat.http://malaysiakini.com/news/173670

Mat Sabu: Jangan heret tentera ke politik

Susan Loone
Ogos 20, 11
11:38am

Terdapat cubaan sesetengah pihak mengheret pihak tentera kepada politik partisan dan ini suatu penghinaan kepada Yang di-Pertuan Agong, dakwa timbalan presiden PAS.

Mohamad Sabu yang lebih dikenali sebagai Mat Sabu berkata, pasukan keselamatan sejak merdeka memainkan peranan baik menjaga keselamatan negara tanpa terlibat dalam politik partisan.

NONEBagaimanapun, tambahnya, sejak perhimpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai, pihak tentera ditarik ke kancah politik dengan pelbagai cara, termasuk melalui latihan bersama mengawal orang ramai dengan polis.

Bercakap kepada pemberita di Komtar, Pulau Pinang, Mohamad mahukan semua usaha itu dihentikan kerana ia tidak sihat dan tentera sepatutnya mengekalkan sikap neutral sepanjang masa.

Mohamad merujuk kepada pengakuan empat bekas tentera pada Rabu yang mengaku pernah terlibat dalam manipulasi undi pos semasa berkhidmat.

[Baca berita penuh]http://malaysiakini.com/news/173599

DAP persoal keikhlasan PM bentuk PSC

Ogos 20, 11 3:17pm

DAP mempersoalkan keikhlasan perdana menteri membentuk jawatankuasa khas parlimen (PSC) mengenai penambahbaikan pilihan raya kerana ia boleh menjadi sia-sia dan tidak mungkin membuahkan hasil sebelum pilihan raya umum.

temerloh hospital 110505 tan seng giaw"Rakyat Malaysia ditinggalkan dalam keadaan tertanya-tanya, apa yang perdana menteri mahu lakukan dengan jawatankuasa khas itu. Adakah beliau tulus?" soal pengerusi DAP kebangsaan Tan Seng Giaw (kanan).

Dalam kenyataannya hari ini, anggota parlimen Kepong itu menuntut Najib menjelaskan rasional kabinet memilih jawatankuasa khas ketika Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sudah memulakan pertemuan dengan BERSIH 2.0 berhubung tuntutan pembaharuan sistem pilihan raya.

Tan mendakwa, kenyataan Datuk Seri Najib Razak semalam bertentangan dengan apa yang dinyatakan oleh Menteri di Jabatan Perdana menteri Datuk Seri Nazri Aziz sebelum ini.

Menurutnya, Nazri berkata PSC akan mencadangkan penambahbaikan sistem pilihan raya untuk dilaksanakan dalam pilihan raya umum akan datang sedangkan Najib semalam berkata ia terikat dengan keputusan jawatankuasa itu.

[Baca berita penuh]http://malaysiakini.com/news/173613

'Sepatutnya bersih p'raya, bukan upah PR asing'

Ogos 20, 11 1:57pm

fbc media

Malaysia mungkin menikmati urus tadbir lebih baik sekiranya wang untuk mengupah syarikat perhubungan awam asing diguna untuk membersihkan sistem pilihan raya dan memperkenalkan usaha antirasuah lebih cepat.

Setiausaha politik kepada Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim berkata, urus tadbir yang baik juga boleh dicapai dengan memperkasa komuniti ekonomi kurang terbela dan melabur dalam infrastruktur awam yang mapan.

ngo pro selangor government rally 230111 faekah"Sekiranya kerajaan persekutuan memerlukan bantuan, nasihat, contoh atau semua di atas dengan berhubung perbelanjaan dana awam dengan cara yang lebih cekap serta memberi manfaat kepada rakyat, kerajaan negeri Selangor dengan senang hati sedia berkongsi kepakarannya," kata Faekah Husin (kiri).

Sebagai respons kepada dakwaan kerajaan mengupah FBC media limited Britain untuk menggilap imejnya, Faekah berkata, pihaknya terkejut kerana wang pembayar cukai dibelanjakan dalam jumlah yang banyak "semata-mata untuk menaikkan imej perdana menteri dan kerajaan" yang didakwa tercalar teruk.

Ia antaranya disebabkan cara kerajaan mengendalikan perhimpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai lalu, selain tuduhan-tuduhan rasuah dan ketidakcekapan pentadbiran yang kini mencapai tahap paling rendah, tambahnya.

Stesen penyiaran antarabangsa BBC pada 17 Ogos lalu dilaporkan mengakui menyiarkan rancangan yang diterbit FBC yang diupah kerajaan Malaysia kepada jutaan penonton di seluruh dunia.

Bagaimanapun semua rancangan yang dibekalkan oleh syarikat perhubungan awam yang berpangkalan di London itu telah digantung.

Sejak 2009, syarikat itu telah menerbitkan sekurang-kurangnya empat dokumentari mengenai Malaysia.


http://malaysiakini.com/news/173607

Buat apa JK Khas Parlimen jika untuk diperlekeh

Fakhri Ali

PERMATANG PAUH, 21 Ogos: Datuk Seri Najib Tun Razak, disarankan supaya segera mengadakan pilihan raya sekiranya ingin melihat betapa bersihnya sistem pilihan raya yang dilaksanakan dalam negara ini semasa era pemerintahan BN.

Demikian dinyatakan oleh Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim (gambar), ketika berucap dalam majlis ceramah di pekarangan Pusat Khidmat Ahli Dewan Undangan Negeri Permatang Pasir, malam tadi.

Menurut beliau lagi, Jawatankuasa Khas Terpilih Parlimen, sepertimana yang diwar-warkan oleh Najib tiada manfaatnya sekiranya masih berkeras mahu mengadakan pilihan raya pada bila-bila masa, tanpa mendapat pandangan dari jawatankuasa yang ditubuhkan itu.

"Buat apa tubuh jawatankuasa, jika hanya untuk diperlekehkan begitu sahaja. Bukan saja maruah ahli jawatankuasa dipermainkan, tetapi Parlimen sendiri dipersendakan oleh Perdana Menteri.

"Masalah senarai pemilih pun belum selesai. Banyak kekeliruan yang timbul. Pelbagai kepincangan telah pun didedahkan, tapi setakat mana ianya telah berjaya diatasi untuk menuju kearah pilihan raya yang bersih," tegasnya lagi.

Beliau yang juga merupakan Ahli Parlimen Permatang Pauh, turut mendedahkan betapa lemahnya SPR apabila sebuah rumah di Kampung Bagan Serai, Permatang Pauh mempunyai seramai 88 pengundi.

Katanya lagi, dari siasatan yang dibuat rumah tersebut hanya mempunyai empat orang penghuni.

Masalah itu juga, katanya bukan satu perkara baru yang muncul menjelang pilihan raya.

"Oleh kerana itu, SPR mesti telus dan turun padang untuk mengatasi masalah ini, tanpa berkiblatkan kepada Umno dan BN sebagai rujukan yang akan mencalarkan imej SPR sendiri.

"Apakah dengan kelemahan yang ada pada SPR ini kita begitu optimis dan yakin, bahawa pilihan raya dalam negara akan menjadi bersih menjelang PRU ke-13 yang akan datang?" soalnya yang juga ahli parlimen Permatang Pauh.

Hadir bersama dalam majlis tersebut ialah Timbalan Ketua Menteri 1, Datuk Mansor Othman dan Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang, Datuk Mohd Saleh Man.


http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/5026-buat-apa-jk-khas-parlimen-jika-untuk-diperlekeh

BERSIH: PSC tak bererti bila parlimen bubar

Ogos 20, 11 2:53pm

Jawatankuasa Khas Parlimen (PSC) mengenai penambahbaikan pilihan raya tidak akan membawa sebarang erti sekiranya pilihan raya umum dilangsungkan dan jawatankuasa itu kemudiannya dibubarkan.

BERSIH 2.0 hari ini menyatakan kekecewaannya atas kenyataan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bahawa pilih raya umum boleh diadakan bila-bila masa dan tidak terikat dengan keputusan PSC.

azlan"Ini menyalahi tujuan dan semangat pembentukan PSC yang mana ia bermaksud menyelesaikan amalan pincang yang serius dalam proses pilihan raya.

"PSC akan menjadi tidak bermakna sekiranya parlimen dibubarkan sebelum sempat membentangkan laporannya kepada parlimen," kata kenyataan bersama jawatankuasa pemandu BERSIH.

BERSIH menegaskan tuntutan bahawa pilihan raya tidak ditangguh melainkan cadangan tindakan segera seperti berkaitan pembersihan daftar pemilih, penggunaan dakwat kekal dan pendaftaran automatik dilaksanakan.

BERSIH juga berkata menjadi keutamaan PSC menjadi suruhanjaya diraja bagi mengkaji isu yang lebih besar berkenaan pilihan raya dan demokrasi seperti sistemnya, pertimbangan menyeluruh undang-undang pilihan raya dan keanggotaan dalam Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

[Baca berita penuh]


http://malaysiakini.com/news/173610

PAS mungkin tidak sertai JK Khas Parlimen

Abdul Aziz Mustafa

KUALA LUMPUR, 20 Ogos: PAS mungkin tidak akan menyertai Jawatankuasa Khas Terpilih Parlimen mengenai penambahbaikan pilihan raya berikutan sikap tidak ikhlas kerajaan yang semakin jelas, kata Naib Presidennya, Salahuddin Ayub (gambar).

Sebaliknya PAS, akan terus berpegang kepada pendirian supaya Suruhanjaya Diraja ditubuhkan segera bagi memastikan perjalanan dan pengendalian pilihan raya yang adil dan bersih di negara ini, katanya.

"Walaupun sebelum ini PAS amat berhati-hati untuk memberikan sebarang komitmen kepada Jawatankuasa Khas Parlimen yang dicadangkan oleh (Perdana Menteri, Datuk Seri) Najib (Tun Razak) itu, tetapi kenyataan terbaru Najib telah membunuh minat kami untuk memberikan perhatian kepada jawatankuasa tersebut," tegas beliau sambil menyifatkan kenyataan itu sebagai bukti keangkuhan Najib dan Umno.

Menurut Perdana Menteri, pilih raya umum akan datang boleh diadakan pada bila-bila masa dan tidak terikat dengan keputusan yang dibuat oleh Jawatankuasa Khas Parlimen mengenai penambahbaikan pilihan raya itu.

"Kenyataan yang angkuh itu menguatkan keyakinan PAS bahawa Najib hanya melepaskan batuk di tangga apabila mengumumkan cadangan menubuhkan jawatankuasa itu dan hakikatnya beliau dan Umno tidak pernah serius dalam mendepani tuntutan reformasi pilihan raya negara ini," kata Salahuddin.

Mengenai usaha untuk menghubungi badan-badan di peringkat antarabangsa mengenai tuntutan rakyat yang mahukan pilihan raya yang adil dan bersih, Ahli Parlimen Kubang Kerian itu menyatakan, perkara itu akan diumumkan dalam masa terdekat.


Beliau menjelaskan, usaha itu adalah untuk meningkatkan kesedaran masyarakat antarabangsa mengenai tunturan rakyat yang mahukan pilihan raya yang adil dan bersih dalam negara ini.

"Kesedaran mengenai tuntutan itu perlu diperluaskan sehingga ke peringkat antarabangsa," kata Salahuddin.

Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) sebelum ini mengemukakan lapan tuntutan ke arah memperbaiki perjalanan dan pengendalian pilihan raya negara ini.

Antara lapan tuntutan tersebut ialah supaya Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) membersihkan daftar pengundi, mereformasikan undi pos, gunakan dakwat kekal, masa kempen minima 21 hari, akses media yang bebas dan adil, kukuhkan institusi awam, hentikan rasuah dan hentikan politik kotor.


http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/5018-pas-mungkin-tidak-sertai-jk-khas-parlimen

JK Khas: Najib hina Parlimen

Abdul Aziz Mustafa

KUALA LUMPUR, 20 Ogos: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menghina institusi Parlimen dengan sikap berdolak-daliknya mengenai Jawatankuasa Khas Parlimen mengenai penambahbaikan pilihan raya, kata Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar.

"Bila Najib kata pilih raya umum akan datang boleh diadakan pada bila-bila masa dan tidak terikat dengan keputusan yang dibuat oleh Jawatankuasa Khas Parlimen itu, ia hakikatnya menghina, memburukkan dan merosakkan institusi Parlimen," tegas beliau.

Menurut Ahli Parlimen Pokok Sena itu, apabila Jawatankuasa Khas Parlimen ditubuhkan, sepatutnya cadangan jawatankuasa itu didengari dan dihormati bukannya diketepikan begitu sahaja.

"Kenyataan Najib dengan memberi alasan mungkin akan mengambil sedikit masa boleh dianggap bertujuan untuk mengetepikan cadangan jawtankuasa dan terus mengadakan pilihan raya tanpa mengambil kira cadangan jawarankuasa itu.

"Perbuatan sedemikian bermakna menghina Jawatankuasa Khas Parlimen dan menjadikannya tidak ada harga dan tidak ada nilai.

"Itu perbuatan menghina Parlimen," kata Mahfuz.

Najib membayangkan kerajaannya hanya sekadar akan cuba melaksanakan sebarang cadangan penambahbaikan yang dibuat oleh jawatankuasa itu sebelum pilihan raya umum yang akan datang.

"Kami akan cuba, pasti ada sesuatu yang boleh dilakukan dengan kadar segera, sesuatu yang mungkin akan mengambil sedikit masa.

"Jadi, apa yang kita boleh lakukan dengan segera, kita akan lakukannya dengan segera," kata Perdana Menteri.

Mahfuz menyifatkan dolak-dalik itu membuktikan kerajaan dan khususnya Umno yang diketuai Najib tidak berminat untuk menjadikan pilihan raya negara ini bersih dan adil.

"Cadangan Najib mengenai jawatankuasa itu semata-mata mahu merendahkan suhu kemarahan rakyat sahaja.

"Bila pihaknya terasa kononnya suhu kemarahan rakyat dapat dikurangkan, Najib akan mengambil langkah untuk membubarkan Parlimen supaya pilihan raya dapat diadakan tanpa mempedulikan sebarang cadangan dan tuntutan supaya pilihan raya dikendalikan dengan adil dan bersih," katanya.

Mahfuz mengulangi seruan supaya rakyat bersungguh-sungguh meneruskan usaha menuntut supaya dilaksanakan lapan tuntutan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) ke arah memperbaiki perjalanan dan pengendalian pilihan raya negara ini.

Antara lapan tuntutan tersebut ialah supaya Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) membersihkan daftar pengundi, mereformasikan undi pos, gunakan dakwat kekal, masa kempen minima 21 hari, akses media yang bebas dan adil, kukuhkan institusi awam, hentikan rasuah dan hentikan politik kotor.


http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/5019-jk-khas-najib-hina-parlimen

PM: P'raya boleh bila-bila masa, tak perlu tunggu PSC

Ogos 19, 11 8:17pm

Datuk Seri Najib Tun Razak menegaskan pilih raya umum akan datang boleh diadakan pada bila-bila masa dan tidak terikat dengan keputusan yang dibuat oleh Jawatankuasa Khas Parlimen (PSC) mengenai penambahbaikan pilihan raya.

Perdana menteri berkata kerajaan akan cuba melaksanakan sebarang cadangan penambahbaikan yang dibuat oleh jawatankuasa itu sebelum pilihan raya umum yang akan datang.

"Kami akan cuba, pasti ada sesuatu yang boleh dilakukan dengan kadar segera, sesuatu yang mungkin akan mengambil sedikit masa. Jadi, apa yang kita boleh lakukan dengan segera, kita akan lakukannya dengan segera," katanya dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi Umno di Menara Dato'
Onn hari ini.

Najib yang juga presiden Umno berkata bentuk-bentuk penambahbaikan pilihan raya akan dibincangkan dan ditentukan oleh semua wakil parti-parti politik yang menyertai jawatankuasa tersebut.

Ditanya mengenai pendirian pembangkang yang belum membuat keputusan untuk menyertai jawatankuasa itu selagi belum melihat terma rujukannya, Najib berkata penubuhan jawatankuasa berkenaan merupakan tawaran yang ikhlas daripada pihak kerajaan supaya setiap keputusan dapat dibuat secara konsensus.

"Ini merupakan tawaran ikhlas di pihak kami kerana perbincangan perlu diadakan di antara kedua-dua pihak supaya ada konsensus. Kita harap akan ada konsensus atas apa yang kita lakukan," katanya.

Mengenai permintaan pembangkang agar jawatankuasa itu diterajui wakil dari pihak mereka, Najib berkata perkara itu adalah mustahil kerana ia mesti diketuai oleh parti majoriti.

Beliau juga berkata pengagihan jumlah wakil jawatankuasa secara sama rata seperti yang dituntut oleh pembangkang juga tidak akan dipertimbangkan kerana ia bergantung kepada kekuatan sesuatu parti.

Rabu lepas, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz mengumumkan bahawa kabinet telah bersetuju dengan penubuhan jawatankuasa itu yang bertanggungjawab memperkukuhkan undang-undang dan peraturan berkenaan pilihan raya di negara ini.

Ia akan dianggotai lima orang wakil kerajaan Barisan Nasional, tiga wakil pembangkang dan seorang wakil Bebas.

"Ini merupakan tawaran ikhlas di pihak kami kerana perbincangan perlu diadakan di antara kedua-dua pihak supaya ada konsensus. Kita harap akan ada konsensus atas apa yang kita lakukan," katanya.

Mengenai permintaan pembangkang agar jawatankuasa itu diterajui wakil dari pihak mereka, Najib berkata perkara itu adalah mustahil kerana ia mesti diketuai oleh parti majoriti.

Beliau juga berkata pengagihan jumlah wakil jawatankuasa secara sama rata seperti yang dituntut oleh pembangkang juga tidak akan dipertimbangkan kerana ia bergantung kepada kekuatan sesuatu parti.

Pada Rabu lepas, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz mengumumkan bahawa kabinet telah bersetuju dengan penubuhan jawatankuasa itu yang bertanggungjawab memperkukuhkan undang-undang dan peraturan berkenaan pilihan raya di negara ini.

Ia akan dianggotai lima orang wakil kerajaan Barisan Nasional, tiga wakil pembangkang dan seorang wakil Bebas.

Najib juga berkata Majlis Tertinggi Umno menyokong keputusan kerajaan untuk menubuhkan jawatankuasa tersebut tetapi tidak bererti mereka mengakui terdapat kelemahan yang besar pada kesahihan pilihan raya di negara ini.

"MT nak tegaskan demokrasi berparlimen adalah prinsip perjuangan Umno selama ini. Kesahihan pilihan raya tidak seharusnya dipersoalkan sebab kita telah buktikan tiada manipulasi dalam pilihan raya sama ada dari segi undi yang
dilakukan atau senarai daftar pemilih," katanya.

Mengulas mengenai dakwaan pembangkang bahawa terdapat beberapa individu yang menjadi penduduk tetap dan tersenarai sebagai pengundi dalam masa yang singkat, Perdana Menteri berkata Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) perlu membuat penjelasan mengenai kes tersebut.

"Mungkin ada individu-individu yang boleh jadi pertikaian tapi kita minta SPR buat penjelasan tentang kedudukan nama-nama tersebut memandangkan kecenderungan pembangkang membangkitkan nama-nama mereka," katanya.

- Bernamahttp://malaysiakini.com/news/173585

Bulan akan mengelilingi Kaabah?

Posted by admin on August 21st, 2011

Pengguna harus mengelak dari mengutus khidmat pesanan ringkas (SMS) berangkai yang tidak mempunyai asas kebenaran kerana ini hanya akan menguntungkan syarikat telekomunikasi (telco), kata Setiausaha Agung Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca) Muhammad Shaani Abdullah.

Beliau berkata banyak SMS berangkai terutamanya berkaitan keagamaan disebarkan kebelakangan ini. Terbaru, Muhammad Shaani berkata tentang dakwaan bulan akan mengelilingi Kaabah di Mekah.

“Pada bulan Ramadan, pesanan seperti ini sudah pasti menarik minat umat Islam yang mahu berkongsi maklumat itu dengan rakan-rakan dan saudara-mara,”katanya.

Beliau berkata Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia harus menjejaki sumber SMS seperti itu dan ambil tindakan terhadap penghantar asal.

Muhammad Shaani berkata ia telah lama mengesyaki syarikat telco mengupah pihak ketiga untuk menyebarkan pesanan seperti itu.

“Fomca tidak mempunyai cara untuk menentukan jika syarikat telco terlibat dalam penyebaran SMS itu,” katanya dan menambah suruhanjaya mungkin mempunyai kuasa dan cara untuk menyiasat dan mendakwa dalangnya.


http://www.kl-today.com/2011/08/bulan-akan-mengelilingi-kaabah/

Disagrees with Umno is a traitor!

Posted by admin on August 21st, 2011

J. D. Lovrenciear

Indeed the PM’s not so long ago war cry that UMNO will fight at all cost – even over crushed bodies and broken bones – to remain in power, is increasingly being observed to the letter. Today, Malaysians are being inundated with all kinds of threats, intimidation and strong-arm tactics to a point where we cannot anymore differentiate truth from lies.

And when truth and lies become clouded with political party priorities and ambitions, a society collapses into the trenches of socio-political and economic failures. The beneficiaries will of course be only those who wield control over the masses.

Murkier by the day

Malaysians are lost as to who to believe. Malaysians are tormented with unrelenting main stream showcased news while the alternate media spews breaking news coming from both extremes of the divide – the opposition party forts and the pro-BN blogs mushrooming around us.

Then to add to the clouding, you have ex-military servicemen and ex-cops telling their versions of political manipulations that betray the very fundamentals of democracy, while the leaders of these supposedly impartial organizations brazenly tell whistle-blowers to shut up or face the consequences.

Till today we do not know who gave the marching orders to blow to smitten the Mongolian national, using C4. Till today we do not know how come the immigration entry and egress records could vanish from the systems of the victim.

Till today we still cannot see justice dawning upon the souls of the two citizens who met their deaths at the MACC premises.

Till today we cannot ripe ourselves off clean from the sordid sodomy trial that is being propped up at great cost of the tax payers’ hard earned money.

Till today we do not know much about the weapons deals running into billions of ringgit.

Till today we know so little about the BMF scandal. Till today we do not see light at the end of the tunnel of the Lingam-gate saga or the MAS –Tajuddin saga.

The missing jigsaw puzzles are just far too many to list here.

Till today we do not know so many things that affect the working rakyat. But increasingly, if you ask it is a crime. If you persist, it is punishable. If you become adamant, you are a traitor of sorts.

Truth and lies not longer any different

Yet so much is being spewed out from the main stream media to pro-UMNO blogs to opposition aligned news sources where we cannot anymore know the truth from the lies. That is a defining danger that nations with good governance attempt to avoid at all cost.

Looks like, we are certainly and fast reaching a point where truth and lies do not matter. What matters is that the rakyat throw their total support for the UMNO / BN political survival and victory without questioning and all hell will not break loose.

That in itself is a sure measure that will sink this nation into a pit that will paralyze us while our neighbors rise to ride the waves of the next socio-politic and economic decade given their fortitude and solidarity for true democracy and civil liberties.

Indeed the days ahead of us are gloomy; unless if we still want to kid ourselves with more smokescreens that hide truth from lies and vice versa.


http://www.kl-today.com/2011/08/disagrees-with-umno-is-a-traitor/

JKM banyak ‘red-tape’ beri bantuan?

Posted by admin on August 21st, 2011

Seorang ibu tunggal dari Kampung Paya Kerchut, Batu 10, di Jitra, Kedah berhadapan dengan kesukaran dalam hidupnya apabila terpaksa menanggung kehidupan lima anaknya, yang semuanya masih bersekolah.Azimah Ali, 39, menjadi ibu tunggal selepas bercerai lima bulan lalu, menyara kehidupannya dan lima anak terdiri empat perempuan dan seorang lelaki yang berusia antara lima hingga 13 tahun, dengan membuat kuih dan dihantar ke kedai-kedai makan untuk memperoleh pendapatan kira-kira RM400 sebulan.

“Saya ada memohon bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Mei lepas tetapi sehingga kini masih tiada jawapan. Saya berharap JKM dapat mempercepatkan proses permohonan saya,” katanya ketika dikunjungi ahli parlimen Kubang Pasu, Datuk Mohd Johari Baharom, yang turut bersahur bersama keluarga itu awal pagi ini.

Azimah berkata dia dan lima anaknya itu tinggal di rumah arwah ibunya bersama seorang kakaknya Azizah, 43, yang bekerja sebagai pembantu kantin di sebuah sekolah berhampiran.

Katanya kakaknya yang tidak berkahwin itu turut membantu menanggung perbelanjaan anak-anaknya manakala bekas suaminya hanya membantu sekali-sekala.

Anak sulung Azimah, Wildayanti Mohd Rais, 13, belajar di Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Darul Aman manakala Wilmayani, 12; Mimi Wahida, 11; dan Amylia Suhaida, 9, belajar di Sekolah Kebangsaan Bandar Darul Aman sementara anak bongsunya Fitri Haikal, 5, belajar di sekolah tadika.

Azimah berkata rumah yang didudukinya itu sudah uzur dan banyak bahagian bumbung yang bocor dan jika hujan, bahagian rumah tamu akan dipenuhi air.

Mohd Johari berkata pihaknya meluluskan bantuan awal RM10,000 untuk kerja-kerja membaiki rumah itu dan berharap ia dapat dijalankan segera.

Beliua juga akan berusaha mendapatkan bantuan persekolahan untuk anak-anak Azimah bagi memastikan mereka dapat belajar dengan sempurna dan keperluan lain untuk meringankan beban keluarga itu.

“Kami akan uruskan bantuan dengan JKM. Kami juga akan cuba dapatkan bantuan di bawah Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan iaitu program membasmi kemiskinan di bandar memandangkan Jitra adalah kawasan bandar. Tengok sama ada skim itu boleh digunakan atau tidak. Bantuan itu lebih banyak,” katanya yang turut memberikan sumbangan barangan keperluan dan hari raya kepada keluarga itu.

Mohd Johari, yang juga timbalan menteri pertanian dan industri asas tani berkata kementeriannya akan menyediakan mesin asas tani bagi membantu Azimah membuat kuih.

Azimah berkata dia terharu dengan bantuan yang diberikan Mohd Johari bagi meringankan beban kehidupannya.

Bantuan kepada Azimah dan keluarganya boleh dibuat dengan menghubunginya di talian 012-5290118 atau memasukkan terus ke akaun Bank Simpanan Nasional di atas nama Azizah Ali (02100-29-86167187-2).


http://www.kl-today.com/2011/08/jkm-banyak-red-tape-beri-bantuan/

The Muhyiddin agenda

Posted by admin on August 21st, 2011

See, you see! It is very true. Not only PM Najib, but our DPM Muhyiddin Yassin too, has assured the Malays that the federal government still puts Bumiputera interests at top priority. Speaking at the Strengthening the New Economic Model — 1 Jihad Bumiputera Economy convention at Universiti Teknologi Mara, the DPM also said, “The main agenda is to defend all races and within that agenda is the fact that Malays and Bumiputeras should not be abandoned.”

So dear Malaysians, while it is good news for Bumiputras, the others must be patient and understanding. One day, when the majority race reaches the targeted 30% ‘bumi’ participation, we will give you guys many thanks. And now that the government has Teraju, Pemandu and Mapem to blaze a trail, it will not be long before we finally hit the desired target. So be patient non-Bumis, your day will come and very soon.

That’s what some of the top UMNO leaders say to certain audiences anyway. And to make sure that all sides are covered, others with links to this elite group such as Perkasa might be prompted to say things like these to other audiences:

But you know, it is actually very hard for the government to talk about a Malaysian agenda, when the majority race is still lagging so very far behind. Maybe with good support from non-Bumis, we can achieve target in one or two centuries. Or lesser if we work very hard together and appoint a Minister for Bumi Affairs.

Also remember, article 153 protects the Weak. So we should not be shy to be the only country in the world where the minoriti subsidizes the majoriti. Many kritik say it is Umnoputra’s agenda, but is not true as it is actually bumiputra agenda. Many Umnoputra have to learn to stand on their own two feet, but the bumiputra still cannot and need tongkats. But not all is weak.

Many Malaysian Malays in PAS ruled states, use own brain, own judgement and bisness acumen to compete for projects and survive without corruption. They good muslim too, who no play under-kaunter one. Work very hard and honest and godly too. They also know that Islam is entirely against any form of racism so they see no excuse not to work hard.

Also, world ekonomi so bad, that country coffers no money. So government very poor now, and have to cut subsidi. Not only Malaysians but bumi also effected. Non-Bumi must trust government and not be so trigger happy to migrate over the sea. Remember, the government never mean you any harm if you stay and contribute to Malaysian economy. Remember, good citizens also always pay taxes.

Also, opposition claim that RM52 billion of RM54 billion of bumiputra equity gone missing is no true. The money is still with bumiputras, don’t know who…but not with Chinese or Indian. These are also in the over the sea bank and some under the bed, waiting to be used to benefit bumiputras when the time come. Better keep money to earn interest now, and invest when ekonomik is better. So Opposition, please don’t tell story that RM52 billion missing.

Also, BN tell us to be careful of Pakatan Rakyat. They might not be bumi-friendly and bumi may lose Tongkat if not careful. They believe in Malaysian Agenda and are citizen-friendly. So extinct punya political slogan still they insist on using!

Also, please don’t believe Opposition say, non-bumi is 2nd class citizens – it is not true at all. Non-Bumi are also 1st class citizen becoz we are born in this country. Bumiputra classification is just a little higher class like special class with more rights. If you no believe me, you can ask your political representative in the MCA, MIC and Gerakan. They tell you same thing that we are all 1st class citizen.

Many people say, BN politicians very rich..but where got? They only get Proton Perdana company car while other Malaysians drive Kancil. Only TNB CEO is rich. His salary about RM10,000.00 a month. So that’s why our elektrik bill also increase a little more.

It is so sad, that many in the opposition think that the good government policy is not Bumi agenda but want to call it an elitist agenda, self enrichment agenda, crony agenda, pilferage agenda, plundering agenda, corruption agenda, and wastage agenda. Tak bolih macam ni!!! Got to give government some credit!

Somebody say, maybe if we teach them how to fish, instead of giving fish as handouts, we can solve the Bumi problem very fast. The problem is, many bumi’s are not cut out to be fishermen, and not many live near the sea, and fishermen’s life is a hard one. Also the river and sea got less and less fish becoz of pollution, so not a very good option. Also is it not silly for every bumi to be fishermen?

That’s why, we must support DPM Muhyiddin when he becomes Prime Minister one day. Unlike Najib he no flip-flop and no mince his words. He defend all races, but he also give priority to weaker race becoz he no look down on them like Opposition.

His declaration, “I am Malay first, and then Malaysian” is very very powerful words. Even boss Najib dare not dispute such wise words, although it affected his 1Malaysia brainchild. He will make good Prime Minister one day unless something bad happens in the next general election.

So my dear Malaysians, think of your future, think of the ‘poor bumis’, think of your children, think of ‘fish’, think of ‘Proton Perdana’, think of migrating ‘over-the-sea’, think of ‘1st-class citizens’ before you decide to go shopping instead of voting in the next election.

Remember, your country needs you. So does Muhyiddin!

- Malaysia Chroniclehttp://www.kl-today.com/2011/08/the-muhyiddin-agenda/

PPSMI: Najib kena buat pendirian akhir

Posted by admin on August 21st, 2011

Pertubuhan bukan kerajaan Page merayu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak campur tangan dalam isu membenarkan pengajaran dan pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia ekoran dua pendirian berbeza Kementerian Pelajaran minggu lalu.

Dalam satu kenyataan terbaru hari ini, pertubuhan itu merayu agar diberi peluang kepada pihak pro-PPSMI dan anti-PPSMI membentangkan kepada jemaah menteri Kabinet pandangan dan biarkan jemaah menteri memutuskan isu semasa berdasarkan fakta yang betul dan tidak berat sebelah.

Timbalan Pengerusi Page Sulaiman Mahran berkata, kenyataan Timbalan Menteri Pendidikan Dr Puad Zarkashi bahawa kementeriannya tegas untuk menamatkan Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris (PPSMI), tiga hari selepas Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga Menteri Pendidikan menyatakan kementeriannya masih mengkaji kemungkinan membenarkan opsyen menggunakan Bahasa Inngeris mengesahkan kenyataan “saya dua hari (Rabu) lepas bahawa kata-kata Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Pendidikan itu hanyalah wayang kulit politik untuk membeli masa hingga pelaksanaan MBMMBI pada 2012.”

“Kami tidak kisah jika pihak menteri menganggap kami ibu bapa bodoh dan mudah ditipu tetapi kami mohon di hari baik dan bulan baik Ramadan ini, janganlah memperjudikan masa depan anak-anak bangsa kita dengan retorik perjuangan bahasa,” kata beliau hari ini.

Katanya, sudah berabad-abad orang Melayu memeluk agama Islam, namun sehingga kini kebanyakan orang Melayu tidak dapat menghayati Islam sepenuhnya sebab kita belajar agama dan al-Quran dalam Bahasa Malaysia sedangkan lingua franca ajaran agama Islam adalah Bahasa Arab.

“Kebanyakan kita berpaut sepenuhnya pada ustaz-ustaz dan tidak kepada al-Quran dan hadis sebab tidak faham bahasa al-Quran.

“Begitu juga dengan ilmu sains dan matematik. lingua francanya adalah Bahasa Inggeris,” kata beliau sambil menambah, “tidak mungkin kita menjadi ilmuan tinggi dalam bidang ini dalam Bahasa Malaysia.”

Katanya, “setakat jadi juara kampung bolehlah.”

Beliau menambah, walaupun Page sedar bahawa Perdana Menteri khlas untuk mendengar suara rakyat dan telah menyatakan, ‘the days of the government knows best are over’, namun “the Little Napoleons” di bawahnya mempunyai visi dan mentaliti yang berlainan dengan pucuk kepimpinan.

“Walaupun suara rakyat terang-terang mahukan yang terbaik untuk anak-anak mereka namun Dr Puad masih mahu menegakkan yang ‘the government knows better’.

“Namun alasan kegagalan penguasaan Bahasa Inggeris yang diberinya sangat cetek dan tidak berasas,” katanya lagi.

Tambah beliau, seorang menteri Kabinet yang Page temui telah menyatakan bahawa Kabinet tidak diberi fakta yang betul semasa diminta membuat keputusan untuk menamatkan PPSMI.

Khamis lalu, Page mengeluarkan kenyataan bahawa pihaknya berharap kajian menggunakan dua bahasa untuk mengajar Sains dan Matematik di sekolah tidak akan menjadi “wayang kulit politik yang tidak berkesudahan.”

Sehari sebelum itu, Muhyiddin berkata, Kementerian Pelajaran masih mengkaji kemungkinan menggunakan dua bahasa untuk mengajar Sains dan Matematik di sekolah.

Muhyiddin berkata, kajian itu perlu dilakukan dalam konteks kerajaan telah memutuskan dasar Memartabatkan Bahasa Melayu, Memperkukuhkan Bahasa Inggeris (MBMMBI) sama ada tawaran atau pilihan boleh dibuat kepada mana-mana sekolah yang berminat tanpa menimbulkan sebarang masalah.

Sulaiman berkata Page mahu kerajaan dalam memutuskan pelaksanaan MBMMBI, memberi pertimbangan agar opsyen PPSMI dibawa ke Kabinet untuk diluluskan.


http://www.kl-today.com/2011/08/ppsmi-najib-kena-buat-pendirian-akhir/

Pilihlah PM ikut Perlembagaan

Posted by admin on August 21st, 2011

Aspan Alias

‘Semakin hari semakin lemah’. Begitulah pandangan orang ramai terhadap kepimpinan hari ini. Kalau dahulu kta beranggapan yang Abdullah Badawi merupakan Perdana Menteri yang paling lemah, tetapi rupa-rupanya pandangan itu samasekali meleset. Dengan keadaan sebegini jika pimpinan masih mengambil pengganti dengan cara konvensyen iaitu siapa sahaja yang menjadi Presiden UMNO dialah yang akan menjadi Perdana Menteri.

Pemilihan Perdana Menteri secara konvensyen ini menyumbang banyak masalah kepada negara kerana pimpinan UMNO akhir-akhir ini sudah tidak mampu lagi untuk mengekalkan kredibiliti sebagai parti yang unggul untuk dijadikan sebagai badan siasah yang mampu menjadi tunjang kepada pemerintahan negara.

Bagi saya kita perlu memilih Perdana Menteri mengikut peruntukan dalam Perlembagaan negara, iaitu Perdana Menteri dipilih di kalangan ahli-ahli Parlimen yang mendapat kepercayaan di dalam Dewan Parlimen itu. Dengan cara ini maka risiko rakyat mendapat pemimpin yang tidak bertanggungjawab akan berkurangan.

Jika pucuk pimpinan UMNO itu dipegang oleh seorang pemimpin yang terlalu di ragui oleh rakyat maka negara akan menjadi kacau bilau politiknya. Keadaan sekarang sudah berlainan. Dulu UMNO dipimpin oleh mereka yang mengutamakan negara tetapi sekarang UMNO di pimpin oleh mereka yang mahu jadi ketua kepada negara walaupun tidak berkepimpinan. Seorang ketua tidak semestinya mempunyai kepimpinan.

UMNO sudah tidak mungkin mampu untuk memilih kepimpinan yang betul kerana sistem pemilihan secara delegasi itu masih diamalkan. Dengan bercambahnya kegiatan rasuah politik sekarang ini maka, hanya mereka yang berkuasa dan mempunyai kewangan yang besar sahaja yang akan menjadi pemimpin. Pendeknya UMNO tidak lagi mampu untuk mempersembahkan kepada rakyat pimpinan yang benar-benar berkepimpinan.

Mereka yang jujur dan berkepimpinan yang sepatutnya di persembahkan kepada rakyat. Pemimpin-pemimpin yang berkepimpinan hanya duduk di tepian dan inilah masalah yang paling rumit dan sukar untuk di perbaiki. Yang hendak kita selamatkan ialah negara yang mempunyai penduduk yang berbilang kaum ini.

Bagi pandangan yang bertanggungjawab pemilihan Perdana Menteri melalui pemilihan di Dewan Parlimen itu lah yang paling sesuai untuk masa dan generasi sekarang. Hanya yang perlu di lakukan ialah untuk memilih di kalangan ahli Parlimen Melayu yang beragama Islam untuk di tonjolkan dan dan disokong oleh Dewan Rakyat itu, tidak kira dari parti apa sekali pun.

Pandangan ini jangan di anggap sebagai pandangan di luar kotak. Ianya ada termaktub di dalam perlembagaan negara. Tidak ada parti dalam negara ini samada di dalam BN atau pembangkang yang menolak kenyataan yang negara ini mesti di pimpin oleh seorang Melayu tetapi Melayu itu biarlah Melayu yang berwibawa dan di hormati serta diterima oleh semua kaum dan pihak. PAS mengakui yang pimpinan negara kita mesti di kalangan Melayu dan beragama Islam. DAP pun begitu. DAP tidak mahu mencuba untuk mengambil tempat Perdana Menteri atau Menteri-Menteri Besar kecuali di dua buah negeri-negeri ‘Straits Settlement’ iaitu Pulau Pinang dan Melaka.

DAP mengakui serta menerima yang negeri-negeri bersekutu dan tidak bersekutu mesti diketuai oleh seorang Ketua Eksekutif Melayu yang beragama Islam. Ini jelas tetapi pihak yang memerintah tidak mahu memberikan gambaran yang sebenarnya ini kerana permainan politik untuk mengelirukan pandangan ramai terhadap isu ini.

Cara konvensyen ini hanya boleh di teruskan jika UMNO berjaya mencari seorang pemimpin yang dihormati ramai. Memenangi kerusi Presiden UMNO itu hanya merupakan pilihan ahli-ahli UMNO tetapi dia bukan pilihan orang ramai. Sebenarnya pemilihan itu bukannya pemilihan ahli-ahli UMNO yang ramai pada hakikatnya tetapi hanya pemilihan dari delegasi seramai 3 ribu orang sahaja.

Masakan pilihan 3 ribu manusia Melayu yang menjadi delegasi dalam pemilihan itu merupakan satu representasi bagi 29 juta rakyat negara?

Yang 3 ribu orang itu pun selalunya dikongkong oleh permainan politik wang dan kuasa yang sangat merbahaya kepada masa depan politik dan kesetabilan negara. Ramai di antara delegasi itu memilih pada siapa yang membayar mereka. Itu sebabnya ramai di antara perwakilan itu boleh membeli kereta baru dan menyelesaikan masalah hutang rumah dan sebagainya.

Mahu tidak mahu kita wajar mengakui yang UMNO tidak memilih pemimpin yang berkemampuan tetapi yang memilih pada siapa yang paling berkuasa dan mempunyai wang yang banyak dan bertimbun. Selagi isu ini tidak dibereskan selagi itulah negara tidak akan dapat pemimpin yang sebenarnya.

Kita terpaksa memilih seorang Perdana Menteri ‘beyond the domain of political parties’. Kita perlukan pembaharuan yang drastik semata-mata untuk menjaga keselamatan dan keluhuran sebuah negara yang berdaulat seperti negara kita.

Apabila kita orang Melayu gagal untuk mencari kepimpinan ianya merupakan satu kegagalan yang sengaja di cari-cari oleh kita semua kerana kita tunduk kepada wang dan kuasa yang telah memecahkan rakyat dan negara kita ini.

Isu rasis yang subur di mainkan pada hari ini akhirnya akan berkesudahan juga. Parti-parti yang memainkan isu rasis ini secara deras akan di tolak rakyat terutamanya di kalangan rakyat yang ramai kerana ianya hanya membebankan kepada siapa yang mahu hidup dalam sebuah negara dengan aman, setidak-tidaknya dengan jiran dan tetangga kita.

Orang Melayu masih di berikan segala-galanya termasuk untuk menjadi tunjang kepimpinan negara tetapi tidak semestinya melalui UMNO yang kian hari kian merana dalam kebathilannya sendiri. UMNO mungkin wajar bersifat defensive tetapi orang Melayu tidak sekali-kali. Orang Melayu perlu berada dimana-mana. Mereka wajar berada di dalam PAS dan juga DAP atau pun PKR. Yang tidak bersetuju elok berada di dalam UMNO dan jangan mencerca di antara satu dengan lain. cerca-mencerca yang dilakukan oleh penyokong UMNO telah menjauhkan UMNO dari hati rakyat yang inginkan kesetabilan politik yang meyakinkan.

Orang Melayu tidak mungkin dapat menyertai MCA kerana MCA hanya untuk orang Cina yang kesempitan pemikiran, Begitu juga MIC hanya untuk orang India.

Kita wajar sedar yang parti-parti rasis ini akan tamat riwayatnya kerana rakyat sudah berubah nilai dan budaya politik mereka. Rakyat sudah jemu dengan politiking perkauman yang tidak dapat dikawal oleh parti-parti rasis masing-masing.

─ aspanaliasnet.blogspot.com


http://www.kl-today.com/2011/08/pilihlah-pm-ikut-perlembagaan/

Isu DUMC: Umno-MCA belum ada pendirian?

Posted by admin on August 21st, 2011

Dalam keseronokan menyerang PAS secara bertubi-tubi dalam isu tindakan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) menyiasat Gereja Methodist Damansara Utama (GMDU), rakyat masih tertanya-tanya apakah pendirian sebenarnya Umno Barisan Nasional dalam isu ini pula.“Apakah pendirian rasmi Umno Barisan Nasional dalam isu ini? Satu belah, Umno menuduh PAS tidak menjaga aqidah umat Islam, rakan baiknya MCA pula menuduh PAS untuk perkara sebaliknya sehingga merestui pencerobohan gereja,” soal Ketua Penerangan PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dalam satu kenyataannya hari ini.

Masih segar dalam ingatan ialah rakan terbaik Umno, MCA – parti yang disokong Umno untuk menyaman kerajaan Kelantan dalam isu mengharamkan judi melalui Presidennya Datuk Seri Chua Soi Lek dalam kenyataannya yang dipetik Harian Metro telah secara terbuka mengutuk tindakan Jais dalam menyiasat GMDU sebagai satu tindakan yang memalukan.

Dr Chua turut dipetik sebagai berkata Jais, yang terletak di bawah bidang kuasa anggota exco daripada PAS Datuk Dr Hassan Ali perlu memberi penjelasan tentang isu itu dan memohon maaf kerana menceroboh premis gereja berkenaan serta kelemahan pihaknya mengendalikan perkara itu.

“Kejadian ini menunjukkan bahawa PAS tidak liberal seperti yang didakwanya,” tambah Chua sebagaimana yang dilaporkan media.

Selain itu, Naib presiden MCA, Gan Ping Sieu pula berkata, tindakan para pegawai Jais itu mencerminkan sikap pakatan pembangkang yang berfikiran sempit serta tebal dengan semangat kedaerahan.

Sejak penubuhan PAS, kata Tuan Ibrahim, rata-rata umat Islam tahu parti sentiasa berpendirian dengan tegas bagi mempertahankan aqidah umat Islam, sebagaimana yang termaktub dalam perlembagaan parti sehinggakan hari ini Umno and MCA masih menakutkan umat Islam dan bukan Islam bahawa kita satu parti yang ekstemis dalam mempertahankan aqidah umat Islam – tak boleh judi, tak suka arak, membanteras murtad dan sebagainya.

Disebabkan ketegasan PAS dalam isu membanteras murtad, kata Tuan Ibrahim PAS telah mengesa agar Jais agar mengambil tindakan segera sekiranya cukup bukti selaras dengan peruntukan perlembagaan negara dan undang-undang tubuh kerajaan Selangor untuk mendakwa mereka yang bersalah di mahkamah.

“Disebabkan kekurangan maklumat, dan juga first-hand news, PAS turut mengambil inisiatif untuk berjumpa dengan kedua-dua pihak, Jais dan GMDU, tapi malang, kedua-duanya memilih untuk menangguhkan perjumpaan. Akan tetapi, pada masa yang masa, bukti-bukti Jais pula mula terledak di Internet walaupun ia sepatutnya rahsia sehingga pendakwaan dibuat di mahkamah.

Bahkan, lidah rasmi kami Harakahdaily sudahpun melaporkan bahawa terdapat percanggahan antara apa yang dinyatakan oleh pegawai gereja GMDU bahawa majlis makan malam anjuran Harapan Komuniti tidak mempunyai kaitan dengan agama dengan bukti video Jais ketika menyiasat di majlis makan malam GMDU yang kini hangat dipertontonkan di internet,” terang beliau, yang juga Pesuruhjaya PAS Pahang.

Berikutan ledakan bukti video penyiasatan Jais di internet, Tuan Ibrahim berkata PAS kini mempunyai dua persoalan utama dalam kontroversi ini.

“Mengapa Jais masih berlengah-lengah untuk bertindak, dan juga kesunyi-sepian gereja mengenai percanggahan kenyataan pihak gereja dengan video penyiasatan Jais yang kini tersebar luas – namun keduanya tidak mempunyai jawapan sehingga ini PAS masih tidak dapat bertemu dengan kedua-dua pihak,” soal beliau.

Walaupun telah membuat pendirian tegas dalam isu Jais ini dan juga menunjukkan keadilan dalam Islam sebenar dalam mencari penyelesaian adil dalam isu ini, namun kata Tuan Ibrahim media pro Umno sehingga hari ini masih mendesak PAS untuk menyatakan pendirian.

“Sebaliknya, rakyat masih sehingga hari ini tak tahu apa pula pendirian BN, khususnya Umno dan MCA dalam isu ini selain sibuk menyerang PAS? Ada sesiapa dari seberang sana boleh menjawab?” tanya beliau.


http://www.kl-today.com/2011/08/isu-dumc-umno-mca-belum-ada-pendirian/

Education: Malay doctor defies JAIS

Posted by admin on August 21st, 2011

A Malay doctor facing marital problems has refused to commit his children to the care of Muslim organisations preferring instead to send them to a church in Petaling Jaya, in the latest touchy subject of Muslims turning to Christians for help in the country. The Metro Ahad tabloid, the Sunday edition of Harian Metro, reported today a spokesman from the Selangor Islamic Religious Department (Jais) as saying that the unnamed doctor has committed an offence.

The Jais official said section 35 of the Selangor Syariah Criminal Enactment 1995 states that it is an offence to sell, give or surrender the care of one’s children to a non-Muslim, which is punishable by imprisonment of up to three years, a fine not more than RM5,000, or both.

The pro-government Malay tabloid’s report today follows a slew of reports by other pro-Umno newspapers in the past weeks on Christians’ alleged attempts to convert Muslims. Proselytising Muslims is an offence in Malaysia.

A tuition centre accused of trying to convert Muslim schoolchildren to Christianity was shut down after Umno-owned newspaper Utusan Malaysia highlighted the allegations last Wednesday.

Berita Harian and Harian Metro have also reported allegations that Christian organisations are secretly trying to convert impoverished Muslims through welfare aid. Both newspapers are part of the Umno-linked media giant, Media Prima Bhd.

Christian churches have demanded evidence behind such claims.

The reports came after Jais raided a dinner at the Damansara Utama Methodist Church (DUMC) in Petaling Jaya on August 3.

The agency was purportedly acting on a complaint that Muslims were spotted among those at the dinner, and was said to have found proof later that Christians were attempting to convert them during the function.

Metro Ahad quoted today Juhaidi Yean Abdullah, the head of Muslim welfare body Baitul Fiqh, as saying that the unnamed church — which was taking care of the children — had asked the welfare home to take them.

“But their father has refused to do so, saying that he did not want his children to be handed over to other people,” said Juhaidi.

The daily said the children of the doctor, who was facing marital problems, were aged between five and 15 years.

Malaysian Syariah Lawyers Association president Mohamad Isa Ralip told Metro Ahad that Baitul Fiqh could apply for custody from the Syariah Court.

“Even though the children are still under the custody of their parents, if there are issues involving custody rights like what is happening now, that can be set aside,” said Mohamad Isa.

“In this matter, I praise the pastor for trying to send the children to Baitul Fiqh. This is because he knows religious sensitivities and that Muslims should have custody of the children,” added the lawyer.http://www.kl-today.com/2011/08/education-malay-doctor-defies-jais/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...