Sunday, October 31, 2010

Buang toksin dalam tubuh
SEMENJAK malapetaka ekologi membabitkan Chisso Corporation, sebuah kilang memproses baja di Minamata, Jepun pada tahun 1932, isu pencemaran bahan kimia di dalam makanan khususnya hidupan laut seperti ikan dan kerang terus diperkatakan hingga kini.

Sehingga tahun 2001, seramai 2,265 mangsa dikesan menghidap penyakit Minamata yang menyebabkan kematian atau kecacatan kekal.

Penyakit itu berpunca daripada pembuangan methylmercuri secara terus ke dalam laut oleh Chisso dari tahun 1932 hingga 1968.

Dalam insiden tersebut, hidupan laut khususnya ikan dan kerang yang menjadi makanan ruji penduduk Teluk Minamata tercemar dengan bahan kimia bertoksik tinggi itu.

Bagaimanapun, peristiwa tersebut menyebabkan para saintis lebih giat mengkaji kehadiran logam berat berbahaya di dalam hidupan laut yang menjadi makanan masyarakat dunia.

Persatuan Kehamilan Amerika Syarikat (AS) sebelum ini pernah memberi amaran kepada ibu mengandung agar tidak mengambil ikan tuna, merlin serta mackerel kerana ia tercemar dengan merkuri.

Tahap radiasi merkuri ikan tuna dikenal pasti berdasarkan jenis dan tempat ia ditangkap. Keracunan merkuri mampu merosakkan perkembangan otak serta fizikal janin.

Pada umumnya, siapa pun tahu racun memang mudarat untuk tubuh. Racun yang terkumpul di dalam badan boleh datang daripada mana sahaja.

Ia mungkin daripada air atau makanan yang ditelan, udara yang dihirup atau sesuatu yang disentuh oleh tangan.

Antara logam berat yang sering ditemui di dalam tubuh ialah merkuri, aluminium kadmium, dan plumbum.

Semula jadi


BEKAM penyahtoksin ialah antara kaedah alternatif untuk membuang toksin daripada dalam tubuh.


Menurut Pusat Racun Negara (PRN), Universiti Sains Malaysia, sebanyak 43 peratus daripada kes keracunan di negara ini yang dilaporkan pada tahun 2008 berpunca daripada kandungan isi rumah.

Jelas Ahli Farmasi PRN, Sulastri Samsudin, penyebaran utama bahan toksik berlaku melalui saluran makanan iaitu mulut, saluran pernafasan (hidung), kulit dan mata.

Menurut beliau, makanan sendiri terhasil melalui gabungan beberapa jenis bahan kimia dan menjadi sumber nutrisi seperti protein, karbohidrat, vitamin, serat dan antioksidan.

Namun, terdapat bahan beracun seperti cyanogenic glycoside di dalam sesetengah ubi.

Sesetengah teknik pemprosesan masakan juga menghasilkan bahan sampingan bertoksik seperti polycylic aromatic hydrocarbon atau acrylamide.

Selain itu, bahan pencemar alam sekitar seperti plumbum dan bahan berklorin, kadmium daripada kerak bumi serta alga dan kulat seperti aflatoksin dan racun daripada kerang-kerangan boleh didapati dalam bekalan makanan pada tahap berbeza-beza.

Dalam pada itu, daripada kesemua sampel produk kosmetik serta bahan makanan dan minuman yang diuji Pengguna Pulau Pinang (CAP) setakat ini, hampir 99 peratus daripadanya mengandungi bahan beracun di dalamnya.

Ini termasuk bekas polisterina, asid borik, bedak talkum, botol susu Bisphenol A (BPA), bekas air polikarbonat, sotong kering serta perasa tambahan Rhodamine B.

Kesannya, setiap pengguna akan berdepan dengan risiko penyakit berbahaya seperti kanser, perubahan genetik, diabetes, kerosakan buah pinggang dan koronari jantung.

Risiko


SESETENGAH jenis ikan mungkin dicemari logam berat, bergantung pada tempat ia ditangkap.


Presidennya, S.M Mohamed Idris berkata, pelbagai kajian telah menunjukkan bahawa bahan-bahan tersebut didapati bahaya untuk kesihatan badan dan seeloknya diharamkan penjualannya.

Malangnya, kata beliau, sehingga kini asid borik masih digunakan dalam produk makanan walaupun pihaknya telah beberapa kali menggesa Kementerian Kesihatan supaya mengambil tindakan terhadap isu tersebut.

“Ujian yang dilakukan ke atas pelbagai makanan seperti mi kuning, bak chang (ladu Cina) dan kuih Nyonya yang dibeli di pasar basah di Pulau Pinang mendapati ia mengandungi asid borik dalam semua sampel.

“Satu sampel bak chang didapati mengandungi 569 bps (bahagian per sejuta) asid borik, mi kuning (6.51 hingga 296 bps) manakala kuih Nyonya (0.78 hingga 13.5 bps) asid borik.

“Asid borik amat toksin. Walaupun diambil dalam jumlah yang kecil, ia boleh membawa kepada keracunan, penyakit gastrousus, kerosakan buah pinggang dan hilang selera makan,” katanya kepada Jurnal.

Selain itu, kata Mohamed, bagi penggemar sotong kering, mereka dinasihati agar tidak memakannya berikutan ujian terbaru yang mendapati ia dicemari kadmium.

Sebelum ini, kadmium digunakan dalam galvani dan elektropenyaduran, dalam bateri, konduktor elektrik dan dalam pembuatan aloi serta plastik.

Selain itu, racun makhluk perosak endosulfan yang digunakan oleh para petani juga didapati berbahaya untuk kesihatan.

Endosulfan ialah sejenis toksin yang sangat beracun dan disyaki boleh menjejaskan sistem endokrin.

Walaupun telah diharamkan pengeluarannya pada tahun 2006 di bawah Akta Racun Makhluk Perosak 1974, penjualannya masih berleluasa di sekitar negeri Kedah.

Biasanya tubuh memproses racun-racun yang dikenali sebagai toksin itu menerusi hati dan buah pinggang sebelum mengeluarkannya melalui air kencing, peluh dan pembuangan air besar.

Tetapi bagaimana jika sistem perkumuhan semula jadi itu gagal berfungsi?

Nyahtoksin

Disebabkan sumber racun yang memasuki tubuh terlalu banyak, sesetengah orang mencari penyelesaian alternatif bagi membuang kekotoran atau toksin yang terperangkap itu dengan pelbagai cara.

Antaranya ialah mengambil pil, pelekat, minuman serta makanan yang dikatakan mampu membuang toksin daripada tubuh.

Bagaimanapun, menurut pakar terapi nutrisi di My Life Center, Esther Peh, cara terbaik untuk menyahtoksik ialah melalui proses semula jadi oleh organ tubuh.

“Organ penting seperti buah pinggang, hati, kulit dan kolon mempunyai sistem yang tersendiri untuk membuang kekotoran yang mendap di dalam tubuh,” terang beliau.

Namun, atas faktor usia, kecekapan organ tersebut kadangkala berkurangan. Justeru, penggunaan rawatan penyahtoksin seperti terapi chelation yang ditawarkan My Life Center dapat melancarkan proses tersebut, katanya.


BUAH-BUAHAN dapat membantu mengeluarkan toksin daripada tubuh tetapi awas ia juga mungkin telah dicemari racun.


Jelas beliau, antara simptom utama tubuh manusia diserang oleh toksin ialah hilang selera makan, keletihan melampau atau sukar untuk tidur.

Esther berpendapat seseorang individu perlu melakukan rejim nyahtoksin setiap tiga atau enam bulan sekali.

“Dengan risiko terdedah pada pelbagai punca dan jenis toksin, amat perlu untuk memastikan toksik keluar daripada tubuh.

“Ini penting bagi mengelakkan kerosakan organ seperti usus, buah pinggang atau hati di samping berlakunya dehidrasi,” katanya.

Sambung Esther, disebabkan toksin amat berkait rapat dengan lemak, individu perlu melakukan rutin senaman secara teratur.

Selulit, jelasnya, merupakan ukuran mudah untuk mengetahui tahap toksin di dalam tubuh seseorang kerana toksin sentiasa ‘melekat’ pada lemak.

Selain itu, tubuh turut memerlukan agen pemulihan.

“Pengambilan antioksida seperti makanan tinggi serat atau lengai anggur boleh membantu memulihkan organ yang luka akibat proses nyahtoksin,” kata Esther.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2010&dt=1031&pub=Kosmo&sec=Rencana_Utama&pg=ru_01.htm

Jururawat datang ke rumah


LOVE On Wheels menyediakan pakar dan jururawat terlatih.


MANTAN Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad dimasukkan ke Hospital Epworth di Melbourne, Australia pada awal Oktober lalu bagi mendapatkan rawatan jangkitan kuman dalam dada.

Setelah dibenarkan keluar, Dr. Mahathir diletakkan di bawah pengawasan melalui penjagaan di rumah.

Khidmat tersebut, mengikut gambaran Dr. Mahathir yang ditulis dalam blognya, chedet.co.cc, membuatkan beliau berasa dijaga dengan baik seperti di hospital tetapi dalam suasana selesa di rumah dan di samping keluarga.

“Saya percaya khidmat seperti ini dapat menyumbang ke arah pembentukan negara membangun,” ujarnya.

Manakan tidak, dengan adanya khidmat seperti itu, ahli keluarga yang menjaga pesakit dapat terus bekerja seperti biasa.

Mereka juga tidak perlu menanggung pelbagai kos seperti tol dan petrol atau caj bermalam di wad.

Malah, di Jerman, kata Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO), Love On Wheels Healthcare Services Sdn. Bhd. (Love On Wheels), Mohan Kumar sudah ada 9,000 pengendali yang menawarkan perkhidmatan penjagaan perubatan bergerak.

Paling muda

“Ini menunjukkan penjagaan kesihatan mobil bukan perkara baru dalam industri perubatan di Eropah. Ia mungkin sudah berusia lebih 10 tahun di sana,” ujarnya.

Love On Wheels merupakan operator khidmat penjagaan kesihatan bergerak berintegrasi sepenuhnya yang pertama di Malaysia.

Ia beroperasi menggunakan tenaga dan kepakaran jururawat berdaftar, pakar fisiologi, pakar terapi pekerjaan dan pakar diet.

“Tidak lama lagi kami akan menambah perkhidmatan lain termasuk penjagaan pelegaan dan pendidikan keibubapaan,” kata Mohan.

Berpejabat di Kelana Jaya, Selangor, Love On Wheels sudah pun membuat lebih daripada 200 lawatan ke rumah pesakit di sekitar Lembah Klang sejak beroperasi awal tahun ini.

“Pesakit paling muda berumur lebih dua tahun. Dia mendapatkan rawatan terapi pertuturan.

“Pesakit paling tua pula berumur 93 tahun untuk rawatan fisioterapi.

“Jika sebelum ini dia terlantar di katil di rumah, sekarang dia sudah dapat berjalan,” dedah Mohan.

Kajian Health Services Research (HSR), Amerika Syarikat ke atas warga tua yang mendapatkan rawatan lanjutan di rumah juga mendapati biarpun kesan positifnya sedikit, namun corak pemulihan yang konsisten menjanjikan impak yang penting dalam perkembangan industri perubatan.

“Memang sudah terbukti penjagaan selepas rawatan di rumah meningkatkan kadar pemulihan pesakit.

“Mereka berada dalam persekitaran yang selesa, jadi kadar pemulihan sewajarnya lebih tinggi.

Kos


KHIDMAT penjagaan di rumah dapat mengurangkan pelbagai kos seperti tol, minyak dan masa.


“Lagipun, keluarga ialah satu unit di Malaysia. Mereka tidak sepatutnya dipisahkan,” terang Mohan.

Berpendapat cabang perubatan ini amat penting dalam memastikan pesakit pulih dengan sebaiknya selepas mendapat rawatan, Mohan mencadangkan syarikat insurans supaya menghasilkan produk baru yang dapat meliputi penjagaan pesakit di rumah.

“Bajet 2011 yang dibentangkan Perdana Menteri baru-baru ini ada menyebut tentang pengecualian cukai sehingga RM5,000 ke atas perbelanjaan perubatan bagi ibu bapa pembayar cukai termasuklah untuk penjagaan di rumah atau pusat jagaan.

“Jadi syarikat insurans perlu menghasilkan produk yang bersesuaian yang dapat membantu orang ramai menggunakan peluang ini,” usulnya.

“Selain itu, syarikat yang merencana untuk menjalankan tanggungjawab sosial korporat (CSR) dengan menderma ke rumah-rumah kebajikan dan sebagainya bolehlah mempertimbangkan sumbangan berbentuk penjagaan kesihatan seperti ini kepada warga emas di pinggir bandar dan sebagainya,” cadang Mohan

Hakikatnya, Mohan sendiri pernah menjadi penjaga pesakit.

“Saya melihat sendiri betapa sukar untuk arwah emak dan ayah saya bersiap setiap kali perlu berkunjung ke hospital bagi mendapatkan rawatan susulan.

“Ia sangat memenatkan bagi golongan berusia seperti mereka. Sampai di hospital mereka perlu menunggu giliran pula.

“Jadi dari situlah lahirnya Love On Wheels,” kata bekas akauntan ini.

Bagaimanapun, Love On Wheels tidak melibatkan perkhidmatan kecemasan atau penggunaan ambulans.

“Masa bukanlah faktor penting dalam kerja kami.

“Sebaliknya kami membantu memulihkan pesakit yang memerlukan rawatan seperti fisioterapi, kaunseling diet, terapi pekerjaan, terapi pertuturan, kaunseling psikososial, pengurusan luka, penjagaan pesakit berpenyakit kritikal dan sebagainya,” umum Mohan.

Menurutnya, kos purata untuk penjagaan atau rawatan di rumah yang disediakan ialah kira-kira RM100 sehari.

“Caj untuk perkhidmatan ini bergantung pada jenis rawatan yang diperlukan pesakit, kekerapan rawatan dan jangka masa keseluruhan rawatan.

“Keperluan pesakit akan dinilai dalam lawatan pertama ke rumah mereka.

“Dari situ barulah dapat ditetapkan jenis rawatan, tempoh rawatan dan kekerapan rawatan tersebut,” kongsinya.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2010&dt=1031&pub=Kosmo&sec=Rencana_Utama&pg=ru_05.htm

Ibu tua terbiar

Oleh ARIFIN SALLEH

ALOR GAJAH: Dia mempunyai enam anak berusia 20 hingga 50 tahun, tapi semuanya memilih untuk membawa haluan masing-masing hingga menyebabkan hidup si ibu dalam kedaifan.

Itu nasib K Puspathy, 75, warga emas yang hanya bergantung dengan bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) negeri untuk meneruskan kehidupannya di sebuah rumah usang sejak beberapa tahun lalu.


Dia yang menetap di Kampung Machap Baru, dekat sini, tinggal seorang diri di rumah usang yang menunggu masa untuk rebah ke bumi selepas mendiang suaminya meninggal dunia beberapa tahun lalu.


Puspathy berkata, kehidupannya mula berubah selepas kesemua anaknya tidak tinggal bersama dengannya, sekali gus menyebabkannya sentiasa merenung nasib diri pada sisa-sisa usia.

Menurutnya, walaupun menyedari keadaan rumah yang diduduki sejak 35 tahun lalu itu tidak selamat, dia tidak mempunyai pilihan lain selepas kediaman lamanya diambil bagi pembinaan empangan.


“Saya terpaksa tinggal di rumah ini kerana tiada rumah lain, selain biasa dengan keadaan ini. Walaupun rasa kurang selesa, apa boleh buat kerana ini saja tempat yang ada selagi saya masih hidup.

“Sebelum ini saya ada memohon bantuan rumah di bawah Projek Perumahan Rakyat Termiskin tetapi tiada tanah untuk menyokong permohonan. Jika mohon pun belum tentu boleh dapat, menyebabkan tiada pilihan selain terpaksa tinggal di rumah usang ini.


“Cuma saya masih bernasib baik apabila berjiran dengan sebuah keluarga Melayu yang banyak menghulurkan bantuan tanpa mengira warna kulit kerana mereka sentiasa mengambil berat keadaan saya yang tinggal seorang diri di rumah ini,” katanya ketika ditemui di sini.


Menurutnya, keadaan rumah itu memang teruk kerana terlalu usang dengan lantai semakin mereput, manakala bumbung pula bocor dan terpaksa ditutup menggunakan plastik sampah bagi mengelak basah jika ditimpa hujan.


Malah, katanya, lantai papan pecah di banyak tempat dan berlubang, manakala siling rumah bocor dan tidak selamat untuk didiami selain pernah beberapa kali dimasuki ular sawa dan binatang liar.


“Semua bumbung dan siling bocor, kalau hujan lebat waktu saya tidur, saya terpaksa berlari turun ke bawah rumah sambil membawa bantal dengan kain selimut untuk berteduh.


“Apa lagi yang boleh saya lakukan kerana tidak mampu bekerja kecuali mengharapkan wang bantuan, dan tinggal bertemankan beberapa ekor binatang peliharaan bagi menghilangkan kesunyian, tetapi perlu sentiasa cekal untuk meneruskan hidup.


“Lagipun, saya biasa dengan keadaan di sini. Bila angin kencang, bumbung rumah bergegar dan pasti ada dinding atau bumbung tertanggal, malah papan lantai turut tercabut, tetapi saya nak pergi ke mana lagi, mahu mengharapkan anak, mereka pun jarang menjenguk,” katanya.


Jirannya, Harun Omar, 53, yang juga keluarga angkat kepada warga emas itu berkata, warga emas berkenaan pernah memohon rumah di bawah PPRT sejak dua tahun lalu, tetapi hingga kini tiada jawapan.


“Kalau tengok pada struktur rumah didiami Puspathy, memang tidak sesuai. Saya bukan apa, cuma khuatir kalau perkara tidak diingini berlaku terhadap dirinya,” katanya.

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Ibutuaterbiar/Article/index_html

Pelajar kena cekup di hotel murah

Oleh SURAYA ROSLAN

PETALING JAYA: Niat sepasang remaja untuk bermalam di sebuah hotel murah di sini tidak kesampaian apabila dicekup dalam operasi penguat kuasa Jabatan Agama Islam Selangor (Jais), tengah malam kelmarin.

Remaja perempuan berusia 21 tahun itu dari sebuah institusi pengajian tinggi awam disyaki berdua-duaan dengan teman lelakinya yang datang dari Perak.


Difahamkan, lelaki berusia 23 tahun itu yang bekerja sebagai pemandu lori dikatakan mahu menghabiskan baki cutinya dengan kekasihnya di hotel terbabit.


Ketua Unit Tindakan Khas Bahagian Penguatkuasa Jais Shah Alam, Mohammad Haffizi Mohd Roslan berkata, operasi bersepadu bersama beberapa anggota Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) itu dibuat khas selepas mendapat aduan orang ramai mengenai wujud aktiviti tidak bermoral di sebuah hotel di sini.

“Malah, dalam serbuan itu juga, kami terpaksa menunggu kira-kira 15 minit sebelum remaja perempuan yang lengkap berpakaian membuka pintu. “Hasil pemeriksaan kami mendapati lelaki berkenaan berpakaian lengkap dan berseluar pendek, manakala kekasihnya berpakaian lengkap. Kedua-duanya terus menuju ke sebuah katil selepas membuka selak pintu bilik,” katanya di lokasi kejadian, di sini, kelmarin.


Mohammad Haffizi berkata soal siasat mendapati kedua-dua remaja terbabit didapati tidak mempunyai sebarang hubungan mahram dan seterusnya dibawa ke pejabat Jais untuk diambil keterangan dan siasatan lanjut.

Difahamkan, gadis itu memberi alasan dia hanya menemani teman lelakinya seketika sebelum ke kolej.


Menurutnya, kedua-dua mereka dibawa ke pejabat Jais untuk diambil keterangan dan siasatan lanjut.


Mengikut Seksyen 18 (1), Enakmen Jenayah Syariah Jais 1995, pesalah yang berkhalwat boleh didenda RM3,000 atau dua tahun penjara atau kedua-duanya.


Sementara itu, sebuah kelab malam berdekatan hotel berkenaan yang menjadi tumpuan remaja Islam untuk mendapatkan keseronokan dengan mengambil minuman memabukkan dan berpakaian menjolok mata turut diserbu penguat kuasa Jais.


“Tiga remaja lelaki berusia lingkungan 20-an ditahan ketika leka meneguk minuman keras manakala enam wanita Islam ditahan kerana berpakaian tidak senonoh dan boleh mencemar agama,” katanya.

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Pelajarkenacekupdihotelmurah/Article/index_html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...