Monday, October 10, 2011

TIADA BUKTI KUKUH DAKWAAN PESONG AKIDAH

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 10TH, 2011

Sultan Selangor bertitah bahawa tiada pihak yang akan didakwa berhubung isu Gereja Methodist Damansara Utama yang menjadi sasaran tindakan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) pada 3 Ogos lalu ekoran dakwaan bahawa ada usaha memurtadkan umat Islam. Sebaliknya Sultan Sharafuddin Idris Shah bertitah Jais akan menyediakan kaunseling kepada 12 Muslim yang menghadiri majlis kesyukuran yang dianjurkan di gereja tersebut pada tarikh tersebut.

“Selepas meneliti dengan mendalam laporan disediakan oleh Jais dan selepas memperoleh nasihat daripada pihak berkuasa agama dan pakar perundangan, kami memutuskan bahawa tiada pendakwaan akan dikenakan ke atas mana-mana pihak,” titah baginda dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.

Titah baginda, merujuk kepada siasatan Jais, terdapat keterangan bahawa ada cubaan untuk memesongkan kepercayaan dan akidah umat Islam tetapi keterangan yang diperoleh tidak mencukupi untuk tindakan undang-undang diambil.

“Oleh itu setelah meneliti dengan secara mendalam laporan oleh pihak Jais dan setelah mendapat nasihat dari pakar-pakar agama dan undang-undang, beta bersetuju tiada pendakwaan terhadap mana-mana pihak.

“Walau bagaimanapun beta menitahkan Jais memberikan kaunseling kepada orang Islam yang terlibat dalam majlis tersebut supaya akidah dan kepercayaan mereka terhadap agama Islam dapat dipulihkan,” titah baginda.

Sementara itu, peguam yang bertindak bagi Harapan Komuniti, NGO yang menyokong kumpulan HIV, Annou Xavier, mengucapkan terima kasih kepada Sultan Selangor Sharafuddin Idris Shah berhubung kenyataan baginda mengenai siasatan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) terhadap Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC) pada 3 Ogos lalu.

“Kami mengucapkan terima kasih kepada Duli Yang Teramat Mulia bagi kenyataan yang sangat tepat pada masanya,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Beliau bersetuju dengan sultan bahawa pemeriksaan itu adalah betul dan tidak menyalahi undang-undang negeri tetapi berpendapat Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) perlu menjalankan siasatan dengan cara yang lebih profesional.

“Ini juga menunjukkan bahawa badan agama Islam, seperti JAIS dalam kes ini, sepatutnya menjalankan siasatan dengan lebih profesional kerana laporan awal secara sembunyi-sembunyi yang dibocorkan kepada blogger telah menyalahkan Harapan Komuniti sedangkan siasatan masih berlangsung dan laporan akhir belum diterima. “

Sultan Selangor juga menitahkan Jais supaya menjalankan aktiviti dakwah terhadap orang Islam dengan lebih kerap dan tersusun supaya akidah dan kepercayaan mereka terhadap Islam dapat dipelihara dan dipertingkatkan.

“Beta amat berharap selepas daripada ini, apa-apa kegiatan dan aktiviti yang sedang berjalan atau yang akan berjalan bagi tujuan mengembangkan ajaran agama lain kepada penganut agama Islam dalam Selangor ini hendaklah dihentikan segera dan tiada kegiatan dan aktiviti yang serupa dijalankan di masa hadapan,” tambah baginda.

Sultan Selangor menjelaskan, baginda Ketua Agama Islam Negeri Selangor amat mengambil berat di atas tindakan yang dilakukan oleh Bahagian Penguatkuasan Jais yang telah menjalankan pemeriksaan ke atas majlis kesyukuran yang diadakan di Dewan 3, Kompleks Dream Centre, Seksyen 13, Petaling Jaya Ogos lalu.

“Beta amat berharap agar rakyat Negeri Selangor tanpa mengira bangsa dan agama tidak menyalahanggap dan mempertikaikan tindakan Jais tersebut sebelum mengetahui dengan jelas fakta sebenar mengenai tindakan yang telah diambil oleh pihak Jais,” titah baginda.

Sultan Selangor seterusnya bertitah, tindakan Jais tersebut adalah selaras dengan bidang kuasa yang diperuntukkan di bawah Enakmen Tatacara Jenayah Syariah (Negeri Selangor) 2003, Enakmen Jenayah Syariah (Negeri Selangor) 1995 dan Enakmen Ugama Bukan Islam (Kawalan Perkembangan di Kalangan Orang Islam) Negeri Selangor 1988.

Titah baginda, agama Islam yang diamalkan dalam Selangor adalah sebuah agama yang penuh toleransi dan penganut agama Islam sentiasa dipupuk agar menghormati penganut-penganut agama lain.

http://www.kl-today.com/2011/10/tiada-bukti-kukuh-dakwaan-pesong-akidah/

BN BUKAN PARTI ORANG KAMPUNG SAHAJA

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 9TH, 2011

Dalam mesej mahu menawan semula kerusi-kerusi tewas di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Datuk Seri Najib Razak mahu Barisan Nasional (BN) menjadi parti diterima setiap lapisan masyarakat, bukan hanya disokong pengundi luar bandar.“Kita masuk pilihan raya kita nak menang, apatah lagi di Wilayah Persekutuan… kita tak mahu BN jadi parti luar bandar, orang bandar tak sokong BN.“Saya tidak mahu BN parti yang disokong petani, nelayan… kita nak BN disokong semua golongan termasuk di kota raya Kuala Lumpur,” kata Perdana Menteri pada Majlis Penerangan Perdana Peringkat Wilayah Persekutuan di Pusat Dagangan Dunia Putra hari ini.

Pada pilihan raya umum 2008 BN hanya menang di satu kerusi Parlimen di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, yang memperuntukan 11 kerusi.

Malah ia juga kalah banyak kerusi Parlimen di kawasan bandar di Perak, Pulau Pinang dan Selangor.

Najib yang juga Presiden Umno dan Pengerusi BN menegaskan “musim telah tiba, gendang pilihan raya sudah dipalu dan kita semua dapat merasainya.”

“Dengan ini bererti bahawa kesediaan kita bertambah lebih mantap kerana kita ibarat nak turun di medan perang, maka kita tentu nak menang bukan nak kalah.

“Untuk menang kita perlu buat persiapan untuk tentukan tahap kesediaan kita, tahap siap sedia kita. Kita mesti buat persiapan menyeluruh dari segi anggota dan yang paling penting kita jangan cipta masalah… jangan buat masalah,” kata Najib.

Tegas Najib, meskipun BN mempunyai kekuatan luar biasa berbanding Pakatan Rakyat, namun masalah yang ditimbulkan dalam kepimpinan parti boleh menyebabkan parti pemerintah itu tewas.

Jelas beliau, semua anggota dalam BN perlu ketepikan masalah dalaman parti dan memberikan tumpuan untuk membantu memenangi pilihan raya umum ke-13.

“Ini adalah asas, kekuatan adalah anggota-anggota kita… cuba bayangkan dalam setiap Parlimen di kalangan penyokong kita di setiap peti-peti undi anggota BN, berapa ramai merupakan penyokong kita?

“Kita ada kekuatan luar biasa tapi kalau kita terus ada masalah dalaman, misalnya kalau kita nak letak calon pasti menang, ini formula terbaik, sebab kalau nak menang kita mesti letak kriteria calon yang boleh menang tapi kalau kita dah tentukan, janganlah ada pula orang yang tidak setuju dan ia nanti akan beri kesan kepada kita,” katanya.

Justeru Najib menasihatkan supaya semua masalah dan perbalahan dalam parti diketepikan demi masa depan BN dan juga negara.

“Ramai yang kata kita boleh menang, ramai orang cakap atas kertas kita boleh menang, tapi itu atas kertas… kalau nak menang buat cara nak menang, jangan berbalah sesama sendiri, jangan ada puak-puak, jangan sabotaj parti sendiri dan jangan tarik tali antara parti komponen BN,” katanya.

Najib juga mengingatkan anggota Barisan Nasional (BN) untuk bersiap siaga bagi menghadapi Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 akan datang dengan tidak mencipta masalah dan melakukan sabotaj ke atas parti.

Katanya, atas kertas BN mampu menang di banyak kawasan tetapi jentera sendiri mestilah melaksanakan kerja tanpa menimbulkan perbalahan sesama sendiri.

“Depan saya semua kata ok tapi saya tahu ada yang tak ok. Kita masuk pilihan raya kerana nak menang dan tak nak kalah apatah lagi di kawasan Ibu Kota kerana kita tak nak BN jadi parti hanya di kawasan desa atau kawasan-kawasan luar bandar sahaja serta dilihat kononnya golongan intelektual tidak menyokong BN.”

http://www.kl-today.com/2011/10/bn-bukan-parti-orang-kampung-sahaja/

PARLIMEN BUBAR ESOK?

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 9TH, 2011

Ada desas-desus yang mengatakan pada hari Isnin, 10 Oktober nanti, Parlimen akan dibubarkan dan pilihanraya akan diumumkan.Langkah itu mengekori pembentangan Belanjawan 2012 oleh Perdana Menteri Najib Razak, perancangan perbelanjaan yang dikatakan ramai dicipta untuk menarik kembali undi kepada BN. Dan sudah pasti, untuk mengesahkan mandat rakyat ke atas dirinya untuk meneruskan jawatannya sebagai Perdana Menteri keenam itu.

Secara jujurnya, permainan teka-teki waktu pilihanraya umum ke-13 ini sudah menjadi hangat semenjak permulaan tahun ini lagi. Ramai yang meneka Mac, Julai, November dan juga Mac 2012. Tetapi walaupun tekaan yang tepat itu mungkin pada Mac tahun depan, masih ada kemungkinan besar yang Najib akan mengorak langkahnya itu pada bulan depan.

Jika begitu, maka beliau ‘haruslah’ membubarkan Parlimen pada hari Isnin. Sudah tentu beliau boleh lakukannya selepas pembentangan belanjawan petang ini, ataupun pada hujung minggu, tetapi ramai ahli-ahli politik berkata ia akan berlaku pada hari Isnin, sekiranya PRU-13 jatuh pada November.

Kenapa Isnin

Alasannya mudah, sekiranya Najib tidak membubarkan Parlimen menjelang Isnin, Belanjawan 2012 haruslah dibahas pada Isnin itu jufa, yang akan membazirkan waktu kerana pilihanraya hanya sebulan sahaja lagi.

Kedua, kenapa beri peluang untuk pihak pembangkang untuk mengacau rencana besarnya itu yang sudah pasti akan dipuji-puji di media semasa, radio dan televisi, yang semuanya dikawal kerajaan.

Ya, langkah itu membenarkan BN untuk melontarkan ‘imbuhan’ sementara meninggalkan Pakatan Rakyat terkontang-kanting mencari area perdebatan. Ia adalah jalan pintas untuk mendiamkan rakyat. Dan apabila Belanjawan itu dibentang semula, sekiranya BN menang, Najib masih boleh mencari jalan untuk perlahan-lahan mengelak daripada mengotakan janjinya.

Dua kem

Di dalam UMNO, jelas kelihatan adanya pertembungan di antara dua pihak yang tidak dapat dinafikan lagi oleh penyokong tegarnya pun. Kem Najib mahukan pilihanraya awal sebelum perjumpaan tahunan parti itu pada Disember untuk mengelakkan daripada dipaksa mengumum rencana pertukaran kuasa kepada timbalannya, Muhyiddin Yassin.

Jelaslah Muhyiddin, dan lebih-lebih lagi Mahathir Mohamad, bekas pemimpin yang masih berpengaruh itu, mahukan PRU-13 berlaku pada tahun hadapan. Mereka bimbang skanda-skandal Najib akan melemahkan peluang BN untuk menang dan mahu untuk bertanding dalam PRU-13 dengan persoalan kepimpinan sudah selesai, suaya rakyat akan merasa selesa untuk kembali mengundi BN.

Ya, PRU-13 amatlah bergantung kepada perjumpaan agung UMNO yang akan datang. Terdapat banyak tanda-tanda peperangan dan perebutan kuasa sedang berlaku dan keributan untuk majlis tertinggi UMNO mencalonkan pengganti pucuk kepimpinan. Samalah seperti apa yang dilalui Abdullah Badawi pada tahun 2008.

Inilah rasional yang dibangkitkan oleh mereka yang meramalkan PRU-13 akan berlangsung pada bulan November. Mereka meneka Najib akan mencantas pergolakan dalam UMNO dengan mendapatkan mandat rakyat, dan sekiranya dia berjaya mengekalkan status quo atau malah berjaya merampas semula Selangor daripada genggaman Pakatan, maka dia telah memastikan kedudukannya untuk satu terma lagi.

Dan dalam terma keduanya, Najib dan isterinya Rosmah Mansor tidak akan bermain-main lagi. Dan ini adalah sesuatu yang Mahathir dan Muhyiddin harus beri perhatian.

Faktor Anwar

Terdapat juga isu Anwar Ibrahim, yang pada waktu ini terjebak dengan tuduhan Liwat II. Perbicaraan sedang berlangsung dan sekiranya pilihanraya berlaku sekarang, adalah sukar untuk Anwar berkempen bermati-matian.

Ini adalah mata tambahan untuk Najib, di mana dia berhasrat untuk menyingkirkan Anwar daripada dunia politik dan meraih sokongan ketua-ketua UMNO yang tidak mahu Pakatan Rakyat berlegar-legar lagi mengganggu urusniaga mereka.

Membubarkan Parlimen sejurus selepas Belanjawan dibentangkan juga boleh dilihat sebagai langkah untuk manyelesaikan perkara. Terpengaruh oleh hubungan awamnya yang positif dan selesa dengan delusi yang rakyat di luar kota akan tetap mengundi BN, Najib kelihatan akan mengorak langkah pada bulan November.

Mahathir masih ‘tulang belakang’

Walau bagaimanapun, dengan mengamati tanda-tanda terkini yang semakin jelas selepas Pakatan Rakyat melancarkan Belanjawan Bayangan 2012 Prosperity For All, kemungkinan untuk berlangsungnya PRU pada tahun ini semakin nipis.

Dengan insiden Bukit Kepong dan isu hudud yang makan tuan, sebagai mana taktik licik itu terbaca oleh rakyat Malaysia, lebih berkemingkinan untuk Najib mengalah kepada Mahathir.Walau demikian sekali pun, untuk pengesahan dan sehinggalah Najib sendiri menafikan PRU-13 akan berlaku tahun ini, seluruh perhatian akan diberikan kepada Najib selepas dia membentangkan Belanjawan 2012 hari ini. Sekiranya dia berdiam diri, maka Isnin lah yang akan menjadi hari keputusan bilakah PRU-13 akan berlangsung.

Sudah pasti, ini akan membawa kepada teka-teki 2012, dan sebenarnya, PRU-13 tidak semestinya berlaku pada Mac/April 2012!

http://www.kl-today.com/2011/10/parlimen-bubar-esok/

PAS: BAJET ANAKTIRIKAN 12 JUTA PEKERJA

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 9TH, 2011

Kerajaan BN ternyata terus kekal dengan ketidakadilannya apabila menganaktirikan 12 juta pekerja yang juga rakyat negara ini menerusi Bajet 2012 yang dibentangkan oleh Perdana Menteri semalam.Menerusi bajet tersebut, kerajaan hanya mementingkan 1.3 juta pekerja sahaja yang juga para penjawat awam dengan kenaikan gaji RM500 sebulan mulai tahun hadapan, tetapi menafikan hak pekerja-pekerja lain yang jauh lebih besar jumlahnya.

Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia, Nasrudin Hassan berkata, dengan ketidakadilan itu, bajet tersebut ternyata hanya bersifat one off dan ia tetap gagal menyelesaikan masalah kewangan serta kos sara hidup tinggi yang dialami oleh rakyat negara ini.

Menurut beliau, dengan itu, bajet tersebut jelas bertujuan untuk menggula-gulakan rakyat bagi memancing undi pilihanraya, tetapi tetap gagal menyelesaikan permasalahan dan bebanan yang dialami oleh rayat dalam jangka masa panjang.

Katanya, ketidakikhlasan Kerajaan BN dalam membantu rakyat turut kelihatan apabila bekas polis dan tentera termasuk yang bertugas ketika zaman darurat sama ada balu, duda dan sebagainya hanya baru dibantu sekarang dengan sumbangan RM3,000 seorang.

“Pada hal mereka sepatutnya dah lama diberikan bantuan seperti itu. Kenapa baru sekarang hendak diberikan?” katanya pada sidang media di Pejabat Agung PAS, di sini, hari ini.

Bagaimanapun, menurut beliau, kesemua pihak terbabit wajar menerima sumbangan tersebut kerana ia sememangnya merupakan hak mereka sendiri yang sepatutnya sudah lama diberikan oleh kerajaan.

Katanya, sungguhpun begitu, Dewan Pemuda PAS Malaysia tetap meragui sama ada sumbangan tersebut benar-benar akan sampai kepada sasaran.

“Sejak dulu, BN sememangnya terkenal dengan masalah ketirisan dalam pengagihan sumbangan-sumbangan seperti itu kepada golongan sasar.

“Kali ini, pelbagai pihak turut meragui sama ada wang tersebut akan sampai sepenuhnya kepada sasaran atau tidak atau tetap terus tiris di tengah jalan juga seperti yang lalu,” tegasnya.

Sehubungan itu, beliau berharap agar seluruh rakyat negara ini tidak terpengaruh dengan gula-gula BN itu kerana ia tetap tidak akan memihak kepada rakyat.

Katanya, bajet tersebut jelas merupakan bajet pilihanraya dengan pelbagai pemberian menarik daripada Kerajaan BN kepada rakyat untuk dinikmati dalam jangka masa pendek, tetapi terus membebankan orang ramai setelah selesai pilihanraya.

“Sebelum pilihanraya, mereka sanggup memberikan apa sahaja kepada rakyat dengan melibatkan peruntukan yang besar, tetapi setelah selesai pilihanraya dan kemenangan pula berpihak kepada mereka, rakyat pasti akan dikenakan pelbagai bebanan lain pula nanti.

“Jika dalam Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13 nanti dimenangani oleh BN juga, selesai sahaja pilihanraya, barangan keperluan utama rakyat pasti akan dinaikkan secara mendadak oleh kerajaan, di samping pelbagai jenis cukai,” katanya.

Permainan seperti itu, menurutnya, sememangnya telah dilakukan oleh BN sejak dulu dan ia amat perlu disedari oleh seluruh rakyat negara ini agar tidak terus tertipu.

Malah sekarangpun, katanya, rakyat juga boleh menilai tentang permainan BN itu apabila banyak juga peruntukan lain yang disediakan itu jelas memberikan keuntungan kepada para pemimpin BN dan kroni-kroni mereka sendiri.

“Tindakan itu dilakukan menerusi pemberian subsidi tertentu kepada pihak-pihak terbabit, tetapi tidak pula ditambah peruntukan subsidi petroleum bagi menurunkan harga minyak untuk meringankan bebanan yang ditanggung oleh orang ramai,” ujar beliau.

Turut hadir pada sidang media itu Timbalan Ketua dan dua AJK Dewan Pemuda PAS Malaysia, Nik Abduh Nik Abdul Aziz, Khairul Faizi Ahmad Kamil dan Adram Musa.

http://www.kl-today.com/2011/10/pas-bajet-anaktirikan-12-juta-pekerja/

BAJET 2012 ABAIKAN KEBAJIKAN BELIA

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 9TH, 2011

Dewan Pemuda PAS Pusat mendakwa Bajet 2012 yang dibentang Perdana Menteri Jumaat lalu juga membelakangkan kebajikan golongan belia.Naib Ketuanya, Dr Raja Ahmad Al-His berkata dalam pengumuman itu, tiada peruntukkan khusus untuk pembangunan insan dan latihan untuk anak muda.”Kerajaan BN juga dilihat tidak mampu menyediakan alternatif pekerjaan untuk menampung kadar pengangguran graduan di tanahair yang semakin meningkat.

“Tiada perancangan untuk merangka mencetuskan pekerjaan yang kompatatif serta nilai idea baru terutamanya dalam industri pertanian moden buat anak muda,” katanya.

Mengulas lanjut beliau berkata, di saat ekonomi negara yang kurang bermaya, kerajaan hanya menumpukan pengekalan nilai sedia ada di universiti tempatan tanpa cuba mewujudkan kreativiti sosial dan ekonomi.

Menurutnya, kerajaan sewajarnya memperuntukan sejumlah peruntukan buat universiti tempatan bagi melatih bakal graduan dalam pengurusan risiko dan kreativiti kerja.

“Anak muda yang diluar lingkaran kampus dilihat semakin terpinggir dalam isu pencarian pekerjaan.

“Malah dalam konteks membina kerangka niaga buat generasi muda tiada penumpuan kursus sama ada kemudahan membuka peniagaan dalam bentuk teknologi dan perkilangan,” tegasnya lagi.

Beliau turut membidas bajet yang dianggap ‘gula-gula pilihan raya itu’ berhubung kebergantungan kerajaan terhadap pihak luar sehingga menafikan kemampuan anak tempatan terutama graduan yang berkemahiran dalam bidang tersebut.

Berhubung pembangunan sukan pula, kerajaan katanya hanya menumpukan prasarana dan bukannya jatidiri penggiat sukan tanahair ini.

“Dalam memberikan insatif dan kemahiran baru kepada semua atlet dilihat adalah paling penting yang tidak diambil kira oleh pihak Kerajaan.

“Pembangunan sukan bukan hanya memerlukan banyak prasarana, tetapi memerlukan kekuatan kemahiran yang tidak pernah menjadi keutamaan kepada semua atlet,” ujarnya.

Bidas berkebajikan BN

Sementara itu beliau turut membidas Najib yang mendakwa BN lebih awal melaksanakan konsep Negara kebajikan.

“BN perlu sedar kerana lebih 54 tahun memerintah semenjak negara mencapai Kemerdekaan, rakyat masih tidak melihat pendekatan kebajikan yang diberikan oleh Kerajaan BN selama ini.

“Tetapi ianya terlalu banyak ketirisan wang rakyat yang mengenggelamkan pendekatan kebajikan yang BN akui telah berikan sebelum ini lagi,” tegasnya.

http://www.kl-today.com/2011/10/bajet-2012-abaikan-kebajikan-belia/

BUDGET 2012: NOTHING FOR SABAH?

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 9TH, 2011

Former chief minister, Yong Teck Lee, said he is disappointed with the 2012 budget as once again Sabah is being treated as the poor cousin.He said Sabah is considered the poorest state in Malaysia but Najib’s budget is only pandering to sectors where Barisan Nasional is likely to get votes.The leader of the Sabah Progressive Party (SAPP) said it was clear that the RM232.8 billion budget is solely aimed at pleasing civil servants, teachers, Felda settlers, military and police personnel and the Indian community ahead of snap general elections.

“These are the voting groups that the BN is now trying to improve upon compared to the results of the last general elections in 2008,” he said.

Yong noted that missing from the budget was allocation for the 300MW natural gas-powered electricity generation plant in Lahad Datu to power-up the electricity-starved east coast of the state. The plant was supposed to replace the cancelled coal-fired plant.

Another disappointment for Sabah is the silence on plans to upgrade the Sandakan airport to international standards as promised by the Sabah Chief Minister Musa Aman last year.

“The proposed Sandakan airport upgrading is now confirmed to be another empty promise of the BN government,” said Yong adding that in the 10th Malaysia Plan (2011-2015), there was no mention of such plans for Sandakan and Sabahans had expected the 2012 budget to address this.

The business community in the state will also be disappointed that the Prime Minister made no mention of any review of the cabotage policy that has been blamed for the higher prices of goods in Sabah compared to the peninsula.

“The cabotage policy to protect a few shipping companies will continue to plague the manufacturing sector in Sabah.

“The BN continues to ignore Sabah’s key concerns because Sabah is considered a ‘fixed deposit’ for the BN,” said Yong.

Yong also regretted that the new budget has missed out on the urgent need for a comprehensive manpower policy to tackle the over dependence on the two million foreign workers in the country, the wage structure and unemployment.

“The high expectations of the 2012 budget have turned into disappointments for Sabah.” he said .

http://www.kl-today.com/2011/10/budget-2012-nothing-for-sabah/

BUDGET 2012: NO JOY TO SARAWAK

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 9TH, 2011

Sarawak has not been given much attention by the Barisan Nasional-led government in the Budget 2012 although the state’s rural areas are being touted as the coalition’s ‘fixed deposit’, claimed Sarawak DAP.Said state DAP secretary Chong Chieng Jen: “There is nothing much in the budget, except for the mention of building some roads, supply of electricity and water to the rural areas.“Even then we don’t know the amount as we have to share with Sabah. Given 20% of the RM232 billion of the total expenditure is for development, how much can Sarawak get for its development?

“In this type of budget, Sarawak roads will remain substandard forever. The amount of money given to Sarawak for its development does not commensurate with its contribution to the national coffers.”

Chong, who is the Bandar Kuching MP, was commenting on Prime Minister Najib Tun Razak’s Budget 2012 announcement on Friday.

“For the past 14 years, the nation has (accumulated) a total deficit amounting to more than RM436 billion.

“The next year’s budget has lot of goodies. Where will money for all these come from? And I think the only way for the government to finance all these is to obtain loans.

“We expect to incur RM45 billion deficit, and if you add this, our deficit will easily come to RM500 billion.

“This will be more than 50% of GDP (Gross Domestic Product),” he said.

Unhealthy budget

Reflecting on Greece’s experience, Chong said the country went bankrupt when its deficits reached 67% of its GDP.

“We are very near towards that direction… this budget is a very unhealthy one.

“Eighty percent of the nation’s budget is for administrative operations and emolument, while only 20% is for the development fund,” he said.

Chong believes a balance budget should be one that allocates 60% for administrative operations and 40% for development.

He said development projects such as roads will help to stimulate the economy adding that the current imbalanced budget had been going on for the past few years due to the over-sized civil service.

“For this year, we see the emolument of 1.2 million civil servants, and the amount spent on this is more than the whole amount of development fund for the whole country.

“This is very inefficient use of money. That is really shocking,” he added.

Deafening silence on anti-corruption

Chong welcomed the government’s allocations of fund for Chinese and mission schools and RM500 for a poor family, RM100 for each school child and RM200 each for university students, pointing out that the only good feeling is that something is better than nothing.

“But the government can’t really solve the financial burden of the poor. It does not address the poverty issue unlike our Alternative Budget.

“We give monthly allowance to the poor, and yet we can manage to reduce the expenditure.

“The main difference between the BN budget and alternative budget is that we emphasise on open tender, anti-corruption and the efficient use of resources, whereas the BN budget is deafeningly silent on anti-corruption, cronyism, wastages and leakages,” he said.

Chong recalled that during the times of Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi, there was a lot of ‘hot air’ against corruption.

“At least there was some air. But this time there is not an iota of air against corruption.

“I think he has resigned to the fact that corruption is a way of life,” he said.

Sarawak BN happy

Meanwhile, Sarawak BN leaders heaped praises on the budget, describing it as people-friendly and the government’s concern for all levels of society.

“While developing and transforming the economy of the country, the government is also helping to reduce the burden of the people,” said Social Development Minister William Mawan Ikom.

He said that the budget covers the basic needs of the rural society and is able to help improve their livelihood.

“No one is left in the announcement and the BN government has fulfilled its promises and realises what is needed by the people,” said Mawan, who is also the president of Sarawak Progressive Democratic Party.

Another Dayak leader James Masing, who is Parti Rakyat Sarawak president, said that the budget allocated to rural infrastructures is Najib’s clear understanding of the need of accessibility among rural population.

“No amount of goodwill can eradicate rural poverty if rural land remains inaccessible,” said Masing, who is Land Development Minister.

On allocation for education, he said: “Education budget is a budget of a developed nation, because it gives free education to Malaysians till form five.

“This budget recognizes the value of educated manpower to move the nation forward,” he added.

http://www.kl-today.com/2011/10/budget-2012-no-joy-to-sarawak/

HUKUM SUNTIK VITAMIN C DAN BOTOX

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 9TH, 2011

ASSALAMUALAIKUM USTAZ, Saya ada sedikit kemusykilan tentang hukum menyuntik vitamin C pada permukaan kulit wajah dengan tujuan menghilangkan parut muka. Adakah ianya sama dengan suntikan botox? Bagaimana pula dengan pekerja yang menyuntik vitamin tersebut? Harap ustaz dapat memberikan penjelasan, terima kasih.

Jawapan:

Membuat perubahan yang bersifat kekal pada badan (melalui suntikan, pembedahan atau sebagainya), jika tujuannya adalah untuk membaiki kecacatan pada badan (supaya ia kembali kepada keadaan normalnya atau kepada rupa biasanya), ia diharuskan dengan syarat bahan yang digunakan adalah halal/suci dan tidak menyebabkan mudarat yang lebih besar dari kecacatan yang sedia ada itu.

Adapun jika tujuannya semata-mata kecantikan, ia dilarang kerana termasuk dalam mengubah ciptaan Allah dan melakukan pembaziran tanpa perlu. Sabda Nabi –sallallahu ‘alaihi wasallam-; “Allah melaknat perempuan-perempuan yang membuat tatu dan yang meminta dibuat tatu pada badannya, perempuan-perempuan yang minta dicukur alis (bulu keningnya) dan perempuan-perempuan yang menjarangkan giginya untuk kelihatan cantik iaitu perempuan-perempuan yang merubah ciptaan Allah”. (Riwayat Imam Bukhari dan Muslim dari Abdullah bin Mas’ud r.a.)
Imam Nawawi semasa mensyarahkan hadis di atas, beliau menegaskan; sabda Nabi s.a.w. “perempuan-perempuan yang menjarangkan giginya untuk kelihatan cantik” menunjukkan bahawa yang diharamkan ialah bagi orang-orang yang melakukan perkara tersebut (yakni mengubah gigi) untuk tujuan kecantikan semata-mata. Adapun kerana keperluan iaitu untuk mengubati atau untuk membaiki kecacatan pada gigi dan seumpamanya, maka diharuskan”. (Syarah Soheh Muslim, juz. 14, Kitab al-Libas Wa az-Zinah).

Kesimpulannya, menyuntik vitamin C, Botox atau sebagainya jika tujuannya adalah untuk membaiki kecacatan di kulit atau badan (seperti parut yang menjelekkan pada pandangan orang lain dan menyukarkan penampilan diri), diharuskan dengan syarat-syarat tadi. Adapun hanya semata-mata untuk menghias diri seperti supaya kulit kelihatan lebih tegang, nampak lebih muda dan sebagainya, tidak harus kerana ia mengubah ciptaan Allah, melakukan pembaziran tanpa perlu dan mungkin juga menyebabkan pemalsuan/penipuan (jika membabitkan orang lain).

Mengenai pekerjaan menyuntik vitamin tersebut, ia kembali kepada tujuan tadi. Jika pusat rawatan menjalankan rawatan mengikut skop yang diharuskan oleh Syariat Islam, haruslah seorang muslim berkerja di situ. Jika ia menjalankan rawatan hanya mengikut kehendak pelanggan, tanpa mengambil berat ketetapan Syariat, tidak harus seorang muslim berkerja di situ kerana gaji/upahnya berlegar di antara haram dan syubhah.

Tambahan:

1. Adapun berusaha mengekal kemudaan dan kecantikan kulit dengan pemakanan (herba atau sebagainya), ia diharuskan kerana usaha itu melalui proses semulajadi tubuh, bukan dengan melakukan sesuatu untuk mengubah ciptaan Allah. Disyaratkan makanan itu halal dan tidak memudaratkan.
2. Begitu juga diharuskan bahan-bahan kosmetik yang bersifat luaran seperti bedak, krim dan sebagainya kerana sekalipun berlaku perubahan pada kulit, ia bukan bersifat kekal di mana ia akan tertanggal atau boleh ditanggalkan. Maka ia mengambil hukum mewarnai rambut, bercelak dan berinai yang diharuskan dengan nas Syarak. Namun disyaratkan bahan-bahan kosmetik itu suci dan tidak memudaratkan tubuh/kulit.
Wallahu a’lam.

http://ilmudanulamak.blogspot.com


http://www.kl-today.com/2011/10/hukum-suntik-vitamin-c-dan-botox/

AIR ASIA TIDAK PERLU KESATUAN SEKERJA

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 9TH, 2011

Tan Sri Tony Fernandes berkata, Air Asia tidak memerlukan kesatuan sekerja kerana syarikat gergasi penerbangan murah itu menjaga kepentingan 9, 000 pekerjanya.Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Air Asia itu menjelaskan mengapa syarikat beliau tidak memerlukan kesatuan sekerja.“Mengapa? Kerana kita menjaga kakitangan. Anda hanya memerlukan kesatuan sekiranya pihak pengurusan tidak menjaga kepentingan pekerja,” kata Tony di dalam blognya.

Beliau menambah perkembangan kakitangan Air Asia adalah selaras dengan perkembangan syarikat.

Tony turut menyoal peranan dan keberkesanan kesatuan sekerja.

“Saya tidak pasti apa yang dibuat oleh sesetengah kesatuan. Adakah mereka bersifat demokratik dan mewakili segenap lapisan kakitangan?”

Ini kerana, menurut beliau, terdapat pemimpin kesatuan yang memegang jawatan penting di dalam kesatuan untuk tempoh lama.

“Adakah mereka ini memanfaatkan kakitangan atau diri mereka sendiri?” soal Tony.

Dialog jalan terbaik

Dalam konteks ini beliau tidak menafikan kepentingan hak golongan pekerja.

“Saya masih merasakan bahawa dialog (antara pengurusan dan pekerja) adalah kaedah terbaik untuk maju ke hadapan,” jelas Tony lagi.

Bagaimanapun, syarikat gabungan Air Asia iaitu MAS mempunyai kesatuan sekerja yang dikenali sebagai Kesatuan Sekerja MAS (Maseu) yang mempunyai kira-kira 15 000 pekerja.

Maseu membantah gabungan MAS-Air Asia dengan alasan tidak akan memberikan manfaat kepada MAS.

Maseu juga percaya pengurusan baru syarikat penerbangan itu merancang mewujudkan satu jenama baru dalam syarikat penerbangan sebagai sebahagian daripada langkah menghapuskan kesatuan sekerja.

MAS menyuarakan kekecewaan terhadap pelbagai laporan berita mengenai ancaman tindakan industri oleh tiga kesatuan dalam MAS.Menurut MAS, Maseu, Kesatuan Pekerja Penerbangan Sarawak (AWUS) dan Kesatuan Sekerja Penerbangan Sabah (ATWUS), turut dilibatkan dalam pelbagai urusan berkaitan Kerangka Kerja Usaha Sama Komprehensif (CCF).

http://www.kl-today.com/2011/10/air-asia-tidak-perlu-kesatuan-sekerja/

Mahkamah Syariah ada kuasa laksana hudud

Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 9 Okt: Pakar pelembagaan, Profesor Dr Abdul Aziz Bari mengulangi penegasannya bahawa untuk melaksanakan Enakmen Jenayah Syariah (Hudud) di Kelantan tidak memerlukan kepada undi dua pertiga majoriti Parlimen.

Menurutnya, negeri boleh melaksanakan hukum ini menerusi kuasa yang wujud dalam Mahkamah Syariah tanpa memerlukan kepada pindaan Perlembagaan.

Bagaimanapun katanya, bidang kuasa Mahkamah Syariah itu masih terhad sehingga menjadi masalah utama kepada perlaksanaannya.

"Dari segi perlaksanaan, mahkamah syariah mempunyai masalah kerana bidang kuasa terhad dibawah Akta Mahkamah Syariah 1965," katanya dalam program Wacana Ilmiah Perlaksanaan Hukum Hudud di Malaysia di Shah Alam semalam.

Memetik laporan Sinar Harian hari ini, Pensyarah Undang-undang Universiti Islam Antarabangsa (UIA) itu juga berkata kerjasama pusat masih diperlukan menerusi agensi tertentu seperti polis dan penjara untuk menguatkuasakannya.

"Negeri masih memerlukan bantuan pusat menerusi agensi tertentu seperti polis dan penjara khusus untuk menahan pesalah sebelum dibicarakan," katanya.

Turut serta dalam wacana itu, Ulama Muda Umno Fathul Bari Mat Jahya, Setiausaha Dewan Ulamak PAS Pusat Dr Khairudin Aman Razali dengan Profesor Madya Dr Supyan Husin sebagai moderator.

Sebelum ini dalam Wacana Perlaksanaan Hudud di Negeri Kelantan Ketua Hakim Syarie negeri, Datuk Daud Mohamad itu berkata, undang-undang boleh dilaksanakan dan Kelantan perlu segera mewujudkan dua mahkamah iaitu Mahkamah Syariah Khas tiga hakim dan Mahkamah Rayuan Syariah Khas lima hakim.

http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/5874-mahkamah-syariah-ada-kuasa-laksana-hudud

Najib Gagal Fahami Konsep Negara Berkebajikan - Presiden PAS

Ditulis oleh Dato Seri Tuan Guru Abdul Hadi AwangSabtu, 08 Oktober 2011 22:20

Menjawab Pengakuan Perdana Menteri Bahawa BN Melaksanakan Negara Berkebajikan

Berikutan ucapan Perdana Menteri Dato’ Seri Najib Tun Razak ketika membentangkan belanjawan 2012 di parlimen sebentar tadi bahawa BN telah melaksanakan konsep negara berkebajikan, PAS ingin menegaskan bahawa Najib tidak memahami konsep negara berkebajikan yang hendak dibawa oleh PAS dan Pakatan Rakyat. Paling penting beliau harus memahami tiga ciri asas negara berkebajikan yang hampir tidak dilaksanakan oleh pemerintahan Barisan Nasional sehingga kini.

Pertamanya negara berkebajikan mestilah ditadbir oleh pemerintah yang berintegriti atau beriman dan juga rakyat yang berintegriti. Dengan membazirkan wang rakyat untuk membayar bil air dan elektrik rumah Perdana Menteri berjumlah jutaan ringgit tidaklah menggambarkan pemimpin yang berintegriti. Keduanya negara berkebajikan mestilah bercirikan kerajaan yang wajib memberi pertolongan kepada rakyat yang memerlukan secara adil. Ketiga, negara berkebajikan menekankan ciri kepimpinan yang beriman, berakhlak, menepati janji dan adil untuk semua. Nampaknya Perdana Menteri yang membentangkan belanjawan ini sebagai Menteri Kewangan gagal sama sekali memahami apa yang dimaksudkan oleh PAS sebagai Negara Berkebajikan.

Tindakan kerajaan terus menafikan royalti minyak di Kelantan dan Terengganu sejak bertahun-tahun, jelas menggambarkan ciri pengkhianatan dan tidak menepati perjanjian, malah jauh sekali memenuhi ciri negara berkebajikan. Begitu juga dengan pemberian bantuan kepada rakyat yang bersifat bermusim dikala kerajaan memerlukan undi rakyat dan membiarkan rakyat tersepit dengan kenaikan harga barang dan petrol di luar waktu pilihanraya. Ini semua jelas kepada kita, hampir tiada ciri-ciri negara berkebajikan yang dilaksanakan oleh pemerintahan Barisan Nasional.

Begitu juga dengan manipulasi sistem pilihanraya melalui undi pos, daftar pemilih yang kotor, penggunaan jentera kerajaan dan memberi IC kepada warganegara asing untuk mengundi, jelas satu tindakan tidak berintegriti dan tidak amanah serta menutup pintu muhasabah oleh rakyat dalam pilihanraya. Ini hanya beberapa contoh jelas bahawa BN jauh sekali menepati konsep negara berkebajikan yang hendak dibawa oleh PAS. Oleh itu rakyat harus sedar bahawa ‘Negara Berkebajikan’ yang hendak dibawa oleh PAS bersama Pakatan Rakyat jauh lebih besar dan luas kerangkanya meliputi hak rakyat untuk dilayan secara adil, agihan ekonomi yang adil, hak bepolitik secara bebas, keperluan sosial yang wajib dipenuhi, pemimpin dan rakyat yang berintegiti dan seterusnya membentuk Malaysia yang sejahtera dalam semua aspek, bukan sekali-kali bersifat pemberian habuan bersifat sementara dimasa rakyat diperlukan semata-mata.

Dato Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang
Presiden PAS


http://presiden.pas.org.my/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=347%3Anajib-gagal-fahami-konsep-negara-berkebajikan-presiden-pas-&catid=14%3Akenyataan-rasmi&Itemid=56

THE BENEFITS OF OMEGA 3

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 9TH, 2011

Omega 3 benefits are pretty darn astounding. And making sure you’re getting these exciting omega 3 benefits in your life is probably the 2nd most important thing you can do for your health. (We’ll get back to the 1st most important thing later.)Research studies are published almost weekly where the scientific community discovers more and more amazing omega 3 benefits.

If you haven’t already been swept up in the net, here are seven benefits that Medline Plus says are possible from omega 3:

1. Freedom from pain and inflammation. The National Institute of Health’s website, Medline Plus says, “Omega-3 fatty acids reduce pain and swelling.”How? Omega 3 fish oil fatty acids, particularly EPA, are involved in your body’s inflammatory response and inflammation cycle. Relieving the inflammation (swelling) will help reduce the pain.

2. Better brain function and higher intelligence. Pregnant and nursing mothers who include omega 3 fatty acids in their diets, may have a positive impact on their babies intelligence. For adults, fish oil is also being researched in association with improved memory, recall, reasoning and focus.

3. Feeling better with much less depression. Making you smarter is not all that fish oil may do for your brain. Psychiatry department researchers at the University of Sheffield UK, along with other research studies, have seen the possibility that the omega 3 fatty acids in fish oil supplements “alleviated” the symptoms of depression, bipolar and psychosis. [Journal of Affective Disorder Vol. 48(2-3);149-55]

4. Lower incidence of childhood disorders. Just to show how fish oil fatty acids leave nobody out, studies suggest that children (and adults) with ADD and ADHD may experience a greatly improved quality of life. From Medline Plus, “Taking fish oil seems to improve thinking skills and behavior in 8 to 12 year-old children with ADHD.”

5. Superior cardiovascular health. Research has suggested that the DHA, EPA and DPA in fish oil may have a positive effect on heart disease. According to Medline Plus, “Fish oil may be effective in keeping people with healthy hearts free of heart disease. People who already have heart disease may be able to lower their risk of dying from heart disease by taking fish oil. Though not all researchers agree, some investigators believe that fish oil may be even more effective in reducing death from heart attacks than a group of commonly used cholesterol-lowering drugs called “statins.”

6. Protection from heart attack and stroke. When plaque builds up on arterial walls and then breaks loose, it causes what’s known as a thrombosis, which is a fancy way of saying clot. If a clot gets stuck in the brain, it causes a stroke and when it plugs an artery, it causes a heart attack. From Medline Plus: “Moderate fish consumption (once or twice a week) seems to lower the risk of having a stroke by as much as 27%.”

7. Reduction of menstrual pain. And finally, it seem that fish oil may have a positive effect on the discomfort associated with menstrual pain or dysmenorrheal. According to Medline Plus: “Taking fish oil alone or in combination with vitamin B12 seems to improve painful periods and reduce the need for pain medications such as nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDS).” That should be reason enough for every woman to include omega 3 fish oil in her daily routine!

So you can see why learning more about fish oil is possibly the 2nd most important thing you can do for your health. Do you have any idea what the 1st most important thing is?

That’s right. It’s time to put this knowledge to work and start eating more fish and regularly taking pure fish oil supplements. That’s the only way to be sure you’re getting all the benefits of omega 3 fish oil.

http://www.kl-today.com/2011/10/the-benefits-of-omega-3/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...