Wednesday, February 23, 2011

GRO sewa suami RM1,000 sebulan

GRO sewa suami RM1,000 sebulan

Oleh Mohd Jamilul Anbia Md Denin
anbia@hmetro.com.my

KUALA LUMPUR: Segelintir warga emas tempatan kini sanggup merancang perkahwinan palsu atau menjadi suami sewa semata-mata untuk mendapatkan ganjaran wang bulanan yang dikutip daripada isteri warga asing.

Kebanyakan lelaki yang diistilahkan sebagai suami boneka ini, berpura-pura berkahwin dan mendaftar perkahwinan terbabit dengan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) bagi membolehkan isteri warga asing terutama dari China tinggal lebih lama di negara ini untuk menjalankan kegiatan sebagai pelacur atau pelayan pelanggan (GRO) sepenuh masa.

Sumber Jabatan Imigresen berkata, bilangan pasangan suami isteri kahwin olok-olok terbabit dikesan bertambah selepas pihaknya menjalankan siasatan dan mendapati kebanyakan suami warga tempatan dibayar RM300 hingga RM1,000 sebulan oleh isteri dikahwini itu.

Menurutnya, kebanyakan wanita warga asing itu menjadikan perkahwinan dengan warga tempatan sebagai lesen untuk menjalankan kegiatan maksiat di negara ini tanpa bimbang diberkas pihak berkuasa atau dihantar pulang ke negara asal.


“Pelacur atau GRO yang ditahan biasanya akan memberi alasan sudah berkahwin dengan lelaki tempatan melalui prosedur sah membolehkan mereka diikat jamin suami masing-masing.

“Bagaimanapun, pasangan ini biasanya tidak tinggal serumah sebaliknya si suami akan muncul sekiranya wanita warga asing terbabit menghadapi masalah atau ingin memperbaharui pas lawatan isteri yang perlu dibuat setiap tahun dengan bayaran RM90 setahun,” katanya.

Beliau berkata, mengikut undang-undang imigresen, wanita yang berkahwin dengan lelaki tempatan dibenarkan tinggal di negara ini menggunakan pas lawatan itu. Bagaimanapun, mereka boleh memohon untuk menjadi warga negara selepas lima tahun bermastautin di Malaysia.

“Jika permohonan mereka diluluskan JPN, wanita terbabit akan diberikan kad pengenalan merah. Bagaimanapun, proses terbabit bukan mudah dan tidak semua akan dibenarkan menjadi warga negara,” katanya.

Sementara itu, Ketua Biro Pengaduan Awam MCA, Datuk Michael Chong, berkata pihaknya menyedari taktik digunakan wanita warga asing terbabit terutama membabitkan GRO atau pelacur kelas atasan warga China.

Menurutnya, lelaki tempatan terbabit seolah-olah dijadikan hamba duit oleh wanita warga asing itu apabila dijanjikan dengan habuan wang bulanan sekiranya setuju nama mereka dipinjamkan.

Menurutnya, agak menghairankannya apabila ada antara lelaki warga emas yang datang ke pejabatnya membuat aduan mendakwa ditipu atau kehilangan isteri warga asing berusia jauh lebih muda berusia 20 hingga 30 tahun.

“Selain itu, ada wanita warga asing yang datang menemui saya dan mendakwa suami masing-masing enggan melanjutkan tempoh visa penginapan di negara ini dengan pelbagai alasan mencurigakan.

“Namun, masalah diadukan itu mempunyai agenda tersirat apabila si suami hanya mahu mencari isteri warga asing dikahwini berikutan tidak mendapat wang bulanan dijanjikan manakala si wanita pula mencari suami tempatan berikutan tempoh visanya hampir tamat,” katanya.

Katanya, pasangan suami isteri itu terbukti merancang perkahwinan palsu apabila majoriti mereka tidak mempunyai cahaya mata, malah tidak mempunyai alamat rumah yang membuktikan mereka tinggal sebumbung.

Menurutnya, perkahwinan itu biasanya diatur orang tengah yang berperanan mendapatkan suami tumpang untuk gadis asing ini yang meletakkan syarat khas berbentuk imbuhan bulan.

“Mungkin perkahwinan pasangan ini didaftarkan secara sah, namun hakikatnya ia hanya topeng untuk melindungi gadis atau wanita terbabit yang menjalankan aktiviti maksiat di negara ini,” katanya.


http://www.hmetro.com.my/articles/GROsewasuamiRM1_000sebulan/Article

Lawak jenaka Mahathir dan politik Ikhwan


Ahmad Lutfi Othman

Untuk merampas kembali beberapa negeri yang dikuasai Pakatan Rakyat, selain mempastikan Putrajaya masih dalam genggaman, maka jentera Umno-BN tentunya ligat mencari dan mengusahakan jalan keluar. Usaha meraih sokongan dan simpati melalui kerja-kerja propaganda secara terbuka tidak dapat menyembunyikan komplot atau konspirasi lebih besar, yang terselindung daripada pengetahuan umum, malah sukar untuk dihidu.

Sejak merdeka, Umno gagal membuktikan keupayaannya untuk memenangi pilihan raya secara "anak jantan". Segala kemudahan dan perkakas kerajaan diperalatkan, manakala kekuatan pembangkang dilumpuhkan melalui pelbagai tindakan kekerasan dan penggunaan undang-undang. Jarang hujah saingan politiknya disanggah dengan argumen. Mereka berlindung di sebalik akta zalim seperti ISA, di samping mengamalkan rasuah politik dan menimbulkan budaya takut.

Apabila BN menghadapi kejutan dalam pilihan raya 1999, ekoran era Reformasi, apabila majoriti pengundi Melayu menunjukkan penentangan terbuka kepada Dr Mahathir Mohamad, ramai menyifatkan Umno bagai lembu nazak selepas disembelih, hanya menunggu maut menjemput. Saya cuba melihat di sebaliknya. Umno masih berkuasa penuh.Ia masih memegang majoriti dua pertiga. Kemudahan kerajaan termasuk institusi penting demokrasi, khususnya Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), terbuka untuk diperalatkannya.

Masakan Mahathir hanya menunggu takdir melihat Umno dibungkus sejarah dan beliau terlucut jawatan perdana menteri. Secara licik, perancangan dilakukan penuh strategik. Senarai pendaftaran pemilih dan proses persempadan semula kawasan Parlimen dijadikan tumpuan. Untuk mendapat kerjasama SPR dan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) misalnya bagi mewujudkan "pengundi hantu", adalah perkara mudah.

Pembangkang hanya mampu melahirkan rasa terkejut dengan penambahan mendadak jumlah pendaftaran pengundi baru di kawasan tertentu, khususnya Terengganu, tanpa menyedari ia satu grand design merampas balik negeri yang kaya dengan minyak itu.

PRU12 lebih buruk berbanding 1999. Mustahil strategis Umno (termasuk Apco) duduk diam atau "biasa-biasa sahaja" menghadapi PRU13 nanti. Benar, Najib cuba menjana pelbagai bentuk transformasi, namun di belakang tabir, saya yakin banyak "perancangan kotor" yang sedang berjalan secara cukup sulit. Dibimbangi kita hanya tersedar selepas pelan licik itu berjaya disempurnakan dalam pilihan raya nanti.

Pendedahan wartawan Saidah Hairan tentang operasi pertukaran alamat penduduk Sabah -- yang mendapat kerjasama sepenuhnya pejabat JPN di Shah Alam -- untuk mengundi di Selangor mungkin cebisan kecil daripada konspirasi lebih besar yang masih belum dapat dibongkar. Saidah berada di lokasi kejadian dan sempat berbual-bual dengan mereka yang terlibat.

Umno Selangor yang diterajui Najib Razak sendiri sedang meniti laluan "hidup atau mati". Apa jua akan dilakukannya bagi memastikan Umno dapat merampas Selangor dalam PRU13 sebelum kekuatan Pakatan Rakyat terasas lebih kukuh di negeri paling maju itu.

Ramai syak bahawa ada operasi lebih besar berkaitan senarai daftar pemilih, juga melibatkan kerjasama erat JPN dan SPR. Ia bukan sekadar mengagihkan pengundi ke lokasi lebih strategik berdasarkan kepentingan politik Umno, tetapi juga membabitkan warga asing yang mungkin diberikan kad pengenalan untuk kegunaan di hari mengundi. Proses penyamaran identiti dan mengundi lebih sekali bukan perkara baru di Malaysia.

Usaha membersihkan proses pilihan raya di negara ini masih meniti jalan-jalan penuh krikil ... Harakah mengalu-alukan informasi tentang konspirasi Umno ini jika anda mempunyai bahan bukti atau sumber cerita yang boleh kami lanjutkan.

II. Mahathir, Menteri Dalam Negeri yang paling lemah kuasanya?

Dr Mahathir Mohamad, 17 Feb lalu, berkata beliau sebenarnya mahu memansuhkan ISA ketika memegang tampuk pemerintahan negara selama 22 tahun. Bagaimanapun, dakwanya, usaha itu gagal kerana Polis Diraja Malaysia (PDRM) menolak cadangan tersebut.

"ISA harus digunakan ikut keperluan tapi bila saya jadi perdana menteri saya mahu ia dimansuhkan tetapi polis menentang. Bila saya cadangkan usul itu, ia ditolak," katanya pada Forum Cabaran Semasa Demokrasi dan Perlembagaan ke Arah Pencapaian Wawasan 2020 di bangunan Parlimen. Sebelum ini, merujuk Ops Lalang 1987 yang melibatkan lebih 100 orang tokoh masyarakat dan penggantungan empat akhbar, Mahathir juga menyalahkan pihak polis.

Saya pelik mengapa Mahathir perlu menimbulkan isu ini dengan nada berbeda. Apakah Mahathir mahu menulis semula sejarah daripada kacamatanya sendiri, walaupun terpaksa melakukan pendustaan terang-terangan? Mungkinkah rasa bersalah bekas Perdana Menteri ini membuatkan beliau resah-gelisah sehingga sanggup berbicara apa sahaja menurut sedap hatinya?

Regim Mahathir memang penuh babak-babak kontroversial. Beliau diasak pelbagai masalah, sama ada dari dalam Umno, dengan raja-raja, pihak peguam, kesatuan sekerja, ulamak, hakim dan lama sebelum itu, dengan mahasiswa. Tidak sedikit korban yang gugur ekoran pertembungan itu. Paling menjolok mata, partinya sendiri, Umno, diharamkan atas kehendak beliau. Kebebasan institusi kehakiman musnah; tiga hakim Mahkamah Agung termasuk Ketua Hakim Negara dipecat melalui proses tribunal yang mengelirukan.

Khususnya selepas pemilihan presiden Umno 1987, yang menyaksikan beliau hampir tumpas kepada Tengku Razaleigh Hamzah, Mahathir bertindak keras mengetatkan lagi akta zalim seperti Akta Polis, Akta Mesin Cetak dan Penerbitan dan ISA. Elok ditekankan di sini, Mahathir juga sepanjang pemerintahannya melakukan siri pindaan perlembagaan bagi membataskan kuasa hakim dan mahkamah, sebaliknya memperuntukkan lebih kuasa kepada eksekutif, iaitu dirinya sendiri.

Saya masih ingat situasi cemas yang sengaja diwujudkan sekitar pertengahan 1987 membawa kepada hari gelita, 27 Oktober 1987. Kedudukan Mahathir memang terancam. Sentimen perkauman berkaitan isu sekolah Cina sengaja diapi-apikan. Anehnya, tokoh-tokoh politik Umno dan MCA yang galak menimbulkan rasa gelisah ketika itu, termasuk Najib Razak, tidak pula dikurung. Pimpinan PAS pula yang ditahan, antaranya Mohamad Sabu, Khalid Samad, Halim Arshat dan Mahfuz Omar.

Mahathir boleh saja mendapat sokongan bekas Ketua Polis Negara, Abd Hamid Omar atas dakwaannya bahawa inisiatif penahanan dimulakan oleh polis tetapi saya tidak mempercayainya, sekali gus beranggapan ia satu lagi "jenaka terbaik" Mahathir. Gerak itu mesti bermula dan dirancang oleh orang politik yang berkepentingan. Tiada pihak paling mendapat manfaat daripada Ops Lalang itu melainkan Mahathir.

Memang semasa mula menjadi PM, Mahathir membebaskan beberapa orang tahanan ISA. Najib juga meneladaninya. Tetapi apabila berdepan krisis, berikutan dasar dan pendekatan pemerintahannya yang menimbulkan banyak penentangan, Mahathir "akan menggunakan sebesar-besar senjata walaupun untuk memusnahkan musuh yang kecil".


Okey, kita terimalah dulu lawak Mahathir itu. Bersopan sungguh Mahathir dalam kerjanya, ya? Sentiasa mengutamakan pandangan pihak lain walaupun bercanggah dengan dirinya. Soalnya, kalaupun ISA tidak dapat dimansuhkan, mengapa pula Mahathir sentiasa memperketatkan akta itu dari masa ke semasa walaupun ancaman komunis bersenjata yang menjadi punca penggubalan ISA sudah berakhir? Berbanding tiga PM sebelumnya, Ops Lalang membabitkan paling ramai penahanan tokoh masyarakat berprofil tinggi.

Mengapa apabila berdepan permohonan habeas corpus Lim Kit Siang, salah seorang tahanan ISA 1987, dan Mahkamah Tinggi Pulau Pinang terpaksa melepaskannya, maka dengan segera dan tergesa-gesa Mahathir melakukan pindaan akta berkenaan apabila kes ditangguhkan. Hari ini pindaan dibahaskan di Dewan Rakyat, esok dibawa ke Dewan Negara dan kemudiannya pantas diwartakan. Apabila kes Kit Siang disambung perbicaraan, peluang beliau dibebaskan tertutup rapat disebabkan hakim telah menggunakan akta yang baru dipinda itu!

Begitu juga dengan kes penangkapan Karpal Singh, di bawah Ops Lalang. Pada 9 Mac 1988, Mahkamah Tinggi Ipoh membebaskannya disebabkan fakta pertuduhan pihak polis didapati tidak benar. Karpal didakwa memberi ucapan berbaur hasutan di satu lokasi sedangkan beliau berada di tempat lain ketika itu. Hanya beberapa jam selepas dibebaskan mahkamah, Karpal ditangkap semula. Pihak Peguam Negara kemudiannya membuat rayuan kepada Mahkamah Agung atas keputusan Mahkamah Tinggi.

"Jangan dok merapu lagilah Mahathir," SMS seorang kawan.

III. Gerak politik Ikhwan semasa Revolusi 1952 tersasar?

Ikhwan Muslimin -- walaupun selepas ditekan dan dianiayai selama lebih 60 tahun -- diakui gerakan paling tersusun, kuat dan berpengaruh di Mesir. Kini, selepas Hosni Mubarak tersungkur, bukan saja warga Mesir menanti langkah dan kebijaksanaan pemimpin Ikhwan, malah dunia sedang memerhatikannya penuh minat. Revolusi rakyat yang turut menganugerahkan ramai syuhada itu membawa harapan cukup besar bagi memastikan proses pembaharuan berjalan lancar.

Semasa saya mencari-cari catatan pengalaman demonstran di Medan Tahrir (disebabkan rasa kagum dengan kecekalan dan kehebatan mereka bertahan selama hampir 20 hari), saya disuakan dengan analisis menarik pakar Timur Tengah, Dr Mohammad Redzuan Othman tentang Ikhwan. Bagaimanapun perkembangan yang disorotnya itu bukan situasi terkini, tetapi bedah-siasat kegagalan Ikhwan dalam konflik politik di Mesir, antara tahun 1948-1954. Umumnya, artikel itu seperti menonjolkan banyak kelemahan Ikhwan tetapi saya berasakan ia penting untuk melihat sejauhmana pemimpinnya kini dapat memanfaatkan iktibar masa lalu, berdepan realiti kritikal hari ini.

Ikhwan ketika itu muncul sebagai organisasi yang paling mendapat sambutan rakyat dengan keahlian dua juta. Hinggakan apabila meletus perang di Palestin, Ikhwan merupakan satu-satunya organisasi yang berjaya menghantar sukarelawan terlatih untuk menentang Israel. Pasukan ini mendapat sanjungan kerana keberanian dan kehebatannya. Bagaimanapun, dengan pengalaman dan pemilikan senjata, Ikhwan terdedah kepada risiko besar terutama disebabkan tindakan segelintir anggotanya yang melakukan keganasan politik, di luar pengetahuan dan kawalan Hasan Al-Banna.

Berpunca daripada insiden "keganasan", Ikhwan diharamkan, dan 32 anggotanya ditangkap bersama sejumlah senjata. Al-Banna menegaskankan senjata itu untuk menentang Israel dan kewujudannya diketahui pemerintah. Pembunuhan Perdana Menteri, Nokrasyi Pasya, memburukkan lagi imej Ikhwan. Selepas Al-Banna ditembak syahid pada 1949, Ikhwan bukan saja sukar menjadi pengganti sedinamik beliau, malah menghadapi masalah perebutan kuasa, yang mengakibatkan pengaruhnya semakin lemah. Hasan Al-Hudaibi, bagi pimpinan Ikhwan tertentu, bukan pengganti terbaik kerana dikira masih baru dalam jamaah dan bukan dari kalangan pengasas; perlantikannya mencetuskan perpecahan dalaman. Beliau berlatarbelakang perundangan, seorang yang bersikap sederhana, tenang dan lemah-lembut.

Mesir pula mencatat sejarah apabila Raja Farouk digulingkan dalam Revolusi Julai 1952, yang digerakkan sekumpulan pegawai tentera, Free Officers (diketuai Mohamed Neguib dan Gamal Abdul Nasser). Secara tidak langsung kemarahan rakyat kepada raja turut disumbangkan oleh Ikhwan. Free Officers dianggarkan hanya dianggotai 50 pegawai tentera, dengan hubungan yang longgar dan spontan. Menyedari Ikhwan mempunyai pengaruh besar di kalangan rakyat serta mantap organisasinya, Free Officers sedaya upaya cuba mewujudkan kerjasama dan persefahaman, terutama di peringkat awal.

Sebagai tanda persahabatan, Free Officers memenuhi tuntutan Ikhwan, antaranya membuka kembali kes pembunuhan Al-Banna, membebaskan anggota yang ditahan, pembubaran polis rahsia dan pelantikan seorang penyokongnya, Kolonel Rashad Muhanna sebagai salah seorang menteri kabinet dalam kerajaan sementara. Ikhwan nampak berpuas hati dan memberikan sokongan, tetapi pada masa sama Free Officers memperkukuhkan dominasinya dalam politik Mesir bagi membolot kuasa, selain berhasrat melakukan komplot jahat memusnahkan Ikhwan. Pada 14 Oktober 1952, Rashad MUhanna digugurkan daripada Majlis Revolusi disebabkan beliau lantang bersuara supaya dilaksanakan Perlembagaan Islam di Mesir.

Semasa Free Officers memperkukuhkan kedudukannya, Ikhwan pula dilanda krisis demi krisis. Dalam mesyuarat majlis syira pada 9 Disember 1953, beberapa tokoh penting Ikhwan dipecat keanggotaannya, seperti Muhammad Al-Ghazali dan Sayyid Sabiq. Nasser menyedari kewujudan krisis dalaman itu dan beliau mengambil kesempatan melaga-lagakan pemimpin Ikhwan. Regim tentera juga berjaya menyusup masuk. Perancangan rapi diatur bagi mengharamkan Ikhwan, dan hanya selepas satu setengah tahun sahaja selepas revolusi, ia diharamkan, manakala 450 anggotanya ditangkap termasuk semua ahli majlis syura dan Mursyidul Amnya, Hasan Al-Hudaibi.

Susulan itu, pada 26 Oktober 1954, "drama" pembunuhan Nasser dilakonkan apabila beberapa das tembakan dilepaskan ketika beliau memulakan ucapannya di Iskandariah. Penembaknya dikatakan seorang anggota pertubuhan bersenjata Ikhwan. Tiada yang cedera, cuma beberapa mentol lampu sahaja pecah. Nasser meneruskan ucapan dan menonjolkan imejnya sebagai manusia yang mendapat perlindungan Allah daripada angkara "pengkhianat". Peristiwa itu digunakan regim tentera untuk menghapuskan Ikhwan. Sebelum subuh 27 Oktober 1954, lebih 7,000 penyokong dan pemimpin Ikhwan ditangkap. Tujuh pemimpinnya dihukum gantung dan tujuh lagi dipenjarakan seumur hidup.

Redzuan merumuskan, Ikhwan membuat beberapa perhitungan politik yang boleh dipertikai. Walaupun mempunyai pengaruh dan kekuatan tetapi Ikhwan tidak menggunakan kesempatan apabila sampai masanya dan kesempatan ini disebut pihak lain. Mereka tidak menggunakan tawar-menawar politik yang berkesan di peringkat awal ketika Free Officers masih lemah. Inggeris juga melakukan sabotaj dalam perundingan dengan Ikhwan (sehingga dituduh membelot kepada negara) dan ini memberi tekanan lagi kepadanya. Kewibawaan Nasser, terutama dari segi imiginasi politiknya yang baik, berjaya menyingkirkan semua saingannya. Nasser bukan saja membunuh ramai pemimpin Ikhwan, malah memaksa mereka melarikan diri sehingga ke Eropah.

Kini, masa berubah. Gerak politik Ikhwan selepas Revolusi Rakyat Medan Tahrir tentu juga berbeda.


http://www.harakahdaily.net/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=31012:lawak-jenaka-mahathir-dan-politik-ikhwan&catid=86:editor-harakah&Itemid=126

Pelatih PLKN meninggal ketika tunai solat

23/02/2011 8:50pm

KUALA LUMPUR 23 Feb. – Seorang pelatih lelaki Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) di Kem Temasya Rimba Templer, Rawang, dekat sini rebah dan meninggal dunia ketika menunaikan solat Zohor berjemaah, semalam.

Syed Abdul Rahman Syed Ahmad, 17, dari Kota Samarahan, Sarawak, dikejarkan ke Hospital Selayang kira-kira pukul 1.50 petang sebelum disahkan meninggal dunia pada 50 minit kemudian.

"Semakan rekod perubatan mendapati Allahyarham tidak mempunyai apa-apa masalah kesihatan dan telah disahkan oleh pegawai perubatan. Semasa dalam kem dia sentiasa cergas dan mengikuti semua aktiviti latihan,” kata Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN) dalam satu kenyataan hari ini.

Kenyataan itu berkata rekod menunjukkan Allahyarham pernah menerima rawatan sekali sahaja akibat batuk.

Jenazah Syed Abdul Rahman telah selamat diterbangkan ke Kuching petang tadi, kata kenyataan itu.

Kejadian itu diklasifikasikan sebagai mati mengejut dan JLKN meminta mana-mana pihak tidak membuat sebarang spekulasi berhubung perkara tersebut sehingga laporan lengkap mengenai kematian pelatih berkenaan diketahui. - Bernama

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0223&pub=Kosmo&sec=Terkini&pg=bt_12.htm

Gaddafi arah bedil penduduk di Libya


GAMBAR yang disiarkan stesen televisyen Al-Arabiya semalammenunjukkan Muammar Gaddafi memegang payungdi kediamannya di Libya.


TRIPOLI - Pemerintah Libya, Muammar Gaddafi menggunakan kereta kebal, helikopter dan jet pejuang untuk memerangi tunjuk perasaan rakyat yang menentang pemerintahannya, kata beberapa saksi semalam.

Tindakan tersebut dilakukan selepas pemimpin berkenaan yang memerintah Libya selama 40 tahun menafikan beliau meninggalkan negara itu dengan berlepas ke Venezuela.

Imej beliau muncul di televisyen selepas terdapat spekulasi beliau telah melarikan diri ke Venezuela.

Presiden Venezuela, Hugo Chavez mempunyai hubungan rapat dengan Gaddafi.

Gaddafi turut berucap di televisyen bahawa beliau akan berjuang sehingga mati menentang para penunjuk perasaan.

Sementara itu, kawasan timur Libya sudah jatuh ditangan para penunjuk perasaan yang menuntut beliau berundur kerana tidak puas hati dengan pemerintahannya.

Menurut beberapa askar kepada agensi berita Reuters, bandar Tobruk di timur negara ini dikuasai oleh penunjuk perasaan.

Para penduduk Tobruk juga menyatakan bandar berkenaan sudah berada dalam tangan para penunjuk perasaan sejak tiga hari lalu.

Menurut beberapa pertubuhan hak asasi manusia, sekurang-kurangnya 233 orang terbunuh sejak penentangan rakyat terhadap Gaddafi tercetus seminggu lalu.

Gaddafi sudah memerintah selama hampir 42 tahun dan beliau berkuasa menerusi rampasan kuasa aman semasa pemerintah Libya, Raja Idris mendapatkan rawatan perubatan di luar negara. - Agensi


http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0223&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm

Gempa bumi kuat di New Zealand


SEORANG wanita ditarik dari celah runtuhan di Christchurch, New Zealand semalam.


CHRISTCHURCH - Kerja-kerja menyelamat dilakukan semalam selepas satu gempa bumi kuat melanda bandar raya ini yang merupakan antara bandar terbesar di New Zealand dengan menyebabkan bangunan-bangunan tinggi dan gereja runtuh, banyak kenderaan musnah dan sekurang-kurangnya 65 orang terbunuh.

Gempa bumi tersebut berlaku semasa orang ramai sedang sibuk melakukan kegiatan harian di bandar yang dihuni 350,000 orang itu pada pukul 12.51 tengah hari kelmarin (8.19 pagi waktu Malaysia semalam).

Ia merupakan antara bencana alam yang paling dahsyat pernah melanda New Zealand.

Gempa bumi itu adalah yang kedua terkuat melanda bandar raya ini yang dihuni oleh 350,000 orang dalam tempoh lima bulan.

Ia yang sekuat 6.3 pada skala Richter mencetuskan kemusnahan jauh lebih besar berbanding gempa bumi yang terkuat yang melanda sebelum subuh pada September tahun lalu.

Agensi Kajian Geologi Amerika Syarikat (AS) menyatakan gempa itu berpusat pada kedalaman 2.5 kilometer di bawah tanah pada jarak lima kilometer dari sini.

Menurut kenyataan agensi itu, selepas gempa bumi tersebut, dua gegaran susulan, setiap satu berukuran 5.6 dan 5.5 pada skala Richter melanda bandar ini.

Setakat malam semalam, lebih 100 orang termasuk 12 pelajar Jepun yang melawat bandar ini dikhuatiri terperangkap dalam runtuhan ketika hujan turun.

"Situasi di sini penuh dengan kemusnahan," kata Perdana Menteri New Zealand, John Key selepas beliau tiba di bandar ini beberapa jam setelah gempa bumi berlaku.

Menurutnya, angka kematian setakat ini adalah 65 orang dan berkemungkinan besar akan terus meningkat.

"Kita sedang menyaksikan hari paling gelap dalam sejarah New Zealand," ujarnya.

Sebuah gereja batu yang menjadi mercu tanda bandar ini ranap manakala bangunan-bangunan tinggi runtuh dan jatuh bertindih dengan jalan-jalan raya dipenuhi dengan serpihan konkrit dan batu bata.

"Bencana kali ini amat mengerikan. Orang ramai ditindih dengan runtuhan, runtuhan seberat beberapa tan," kata seorang penduduk tempatan Nathanael Boehm.

Menurutnya, beberapa mangsa mati akibat dihempap konkrit.

Dalam perkembangan berkaitan, Datuk Bandar Christchurch, Bob Parker mengisytiharkan darurat di bandar ini dan mengarahkan orang ramai meninggalkan pusat bandar.

Lapangan terbang juga turut ditutup manakala Hospital Christchurch dikosongkan buat seketika sebelum dibuka semula.

Bekalan elektrik dan perkhidmatan telefon terputus dengan paip bawah tanah bocor dan menyebabkan banjir di beberapa batang jalan raya di sini.

Sejumlah kereta yang diletakkan di tepi jalan kini tertimbus di bawah timbunan runtuhan. - Agensi


http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0223&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm

Oil at two-year high as Libya on edge of civil war


Traders work the crude oil options pit at the New York Mercantile Exchange Tuesday, Feb. 22, 2011 in New York. (AP Photo/Mary Altaffer) AP – Traders work the crude oil options pit at the New York Mercantile Exchange Tuesday, Feb. 22, 2011 in …

Oil prices rose to fresh two-year highs around $96 a barrel Wednesday amid concerns that a violent power struggle in Libya could disrupt supplies, with experts warning the next weeks and months would prove highly volatile.

If the chaos spreads to other bigger energy producers in the region, such as Iran or Saudi Arabia, price fluctuations could became as sharp as those in the 1970s, when an OPEC embargo caused gasoline shortages in the U.S., analysts warned.

By early afternoon in Europe, benchmark crude for April delivery was up 74 cents at $96.16 a barrel — the highest since October 2008 — in electronic trading on the New York Mercantile Exchange. The contract jumped $5.71, or 6.4 percent, to settle at $95.42 on Tuesday.

In London, Brent crude for April delivery gained $1.65 to $107.43 a barrel on the ICE Futures exchange.

Libyan leader Moammar Gadhafi on Tuesday called on supporters to attack anti-government demonstrators as protesters backed by defecting army units claimed control over almost the entire eastern half of the country, including several oil-producing areas.

Nearly 300 people have been killed so far in the rebellion, according to a partial count by the New York-based Human Rights Watch.

Libya holds the most oil reserves in Africa and is the world's 15th-largest crude exporter at 1.2 million barrels per day, according to the Energy Information Administration.

"In total, some 300,000 barrels per day is now offline, but ... the numbers could rise as we still do not have a clear idea how much oil is being impacted by striking Libyan workers deep inside the country," said Edward Meir, senior commodity analyst at MF Global in New York.

As the Libyan government cracked down on protesters, Western oil companies including Eni and Repsol-YPF temporarily suspended oil production in the country. BP has started evacuating workers.

"The protests in Libya are the first to meaningfully put oil supplies at risk," Goldman Sachs said in a report.

Goldman, which is forecasting benchmark crude to rise to $103 within 12 months, said recent violent protests in Bahrain show that wealthy oil-rich Gulf states are also vulnerable to political upheaval.

"These recent developments in Libya and Bahrain increase the risks of major supply disruptions," it said.

The crisis in the Middle East and North Africa began in January with the overthrow of Tunisia ruler Ben Ali, spread to Egypt and the resignation of President Hosni Mubarak and has sparked protests in Yemen, Bahrain, Iran, Algeria, Morocco and Jordan.

Traders are watching closely protests in Iran, OPEC's second largest producer, and for signs of any unrest in Saudi Arabia, the world's biggest crude exporter. Analysts fear that further oil price spikes could fuel inflation, undermining consumer spending and global economic growth.

"Saudi Arabia, itself an authoritarian state, now finds itself surrounded by countries in the throes of revolution," energy analyst Richard Soultanian of NUS Consulting said.

"Should the current situation continue to deteriorate, it has the potential to not only roil the energy markets but also upend the nascent and accelerated recoveries in developed and emerging markets."

Some observers expect a return to the sharp fluctuations of oil prices seen in the 1970s.

"Today's situation is reminiscent of the 1970s," said Anthony Michael Sabino, a professor at St. John's University's college of business. "The price of oil will now jump in direct relation to one of its oldest barometers — political tension in the Middle East."

"Expect nothing but a roller coaster ride for a few weeks, if not months."

Also looming over markets is the impact of higher oil prices on the still fragile economic recovery in many countries.

"While an interruption to Libya crude production would be definitely bullish oil prices ... the economic recovery can be put in question if oil prices were to return to the summer 2008 levels," said Olivier Jakob of Petromatrix in Switzerland. "This remains for now a headline market until we can better assess the amount of crude supply disruption in Libya and the response from the IEA and Saudi Arabia."

Saudi Arabia's oil minister Ali Naimi was quoted as saying that his country's production capacity of 12.5 million barrels per day could help "compensate for any shortage in international supplies." Saudi Arabia currently produces around 8 million barrels per day.

The market, meanwhile, is also awaiting fresh information on U.S. oil stockpiles, which are near all-time highs and have helped widen the spread between the Nymex and Brent contracts. Brent's higher perceived vulnerability to possible supply disruptions in Africa and the Middle East are also contributing to its premium.

Data for the week ending Feb. 18 is expected to show builds of 1.4 million barrels in crude oil stocks and a rise of 950,000 barrels in gasoline stocks, according to a survey of analysts by Platts, the energy information arm of McGraw-Hill Cos.

The American Petroleum Institute will release its report on oil stocks later Wednesday, while the report from the Energy Department's Energy Information Administration — the market benchmark — will be out on Thursday.

In other Nymex trading in March contracts, heating oil rose 2.45 cents to $2.8169 a gallon and gasoline gained 3.17 cents to $2.6338 a gallon. Natural gas futures were down 3.5 cents at $3.832 per 1,000 cubic feet.

___

Alex Kennedy in Singapore contributed to this report.


http://news.yahoo.com/s/ap/20110223/ap_on_bi_ge/oil_prices

Yemen rallies after demonstrator killed in clashes


Anti-government protesters shout slogans as riot police block them in Sanaa Reuters – Anti-government protesters shout slogans as riot police block them in Sanaa February 23, 2011. Seven …

SANAA, Yemen – Thousands streamed into a square in Yemen's capital Sanaa on Wednesday, trying to strengthen the hold of anti-government protesters after club-wielding backers of President Ali Abdullah Saleh tried to drive them out.

One person was killed and at least 12 injured in the clashes late Tuesday near Sanaa University, medics said. A local human rights group gave a higher toll, saying two people were killed and 18 hurt.

Also Wednesday, seven legislators who belong to Saleh's ruling party resigned from the group because of the situation in the country and said they will form their own independent bloc, member of parliament Abdul-Aziz Jabbari said. The resignations raise to nine the number of legislators who left Saleh's Congress Party since protests began earlier this month.

The U.S.-backed Saleh, in power for 32 years, has said he will step down after national elections are held in 2013. But a widening protest movement, inspired by successful uprising in Egypt and Tunisia, demands that he leave office now.

Saleh's government was already weak before the protests erupted; it faces an al-Qaida branch, a southern separatist movement and disaffected tribesmen around the country.

In recent days, activists have been digging in, setting up encampments in some areas.

In Sanaa, protesters have been camping in a square near Sanaa University. On Tuesday, they came under attack by pro-government forces who witnesses say swung clubs and fired in the air.

But the government forces failed to dislodge the protesters, and thousands more streamed into the square in support Wednesday, including academics, writers, artists and scholars.

In the port city of al-Mukalla in eastern Yemen, thousands of protesters, many of them school students, marched through the streets, chanting, "The people want the downfall of the regime."

Demonstrators overturned and set fire to a government car and threw stones at the police who fired tear gas and rubber bullets.

Medical officials at a local hospital said a 16-year-ol boy was seriously injured when a tear gas canister struck his face.

In the port city of Aden, a 19-year-old man wounded last week died of his injuries Wednesday, medics said. His death brought to 13 the number of demonstrators killed since the crisis began nearly a month ago.


http://news.yahoo.com/s/ap/20110223/ap_on_re_mi_ea/ml_yemen

NZ earthquake toll at 75 dead, 300 missing

AP/Mark Baker

Rescue workers climb onto the collapsed Pyne Gould Guinness Building in central Christchurch, New Zealand, Tuesday, Feb. 22 2011. A powerful earthquak AP – Rescue workers climb onto the collapsed Pyne Gould Guinness Building in central Christchurch, New Zealand, …

CHRISTCHURCH, New Zealand – The siblings huddled Wednesday on sodden grass, staring at the smoldering remains of a building that collapsed with their mother inside.

They hadn't heard from TV presenter Donna Manning since a powerful earthquake tore through one of New Zealand's largest cities, killing at least 75 people and leaving some 300 missing in the rubble. Still, there was hope.

"My mum is superwoman, she'd do anything," Manning's 18-year-old daughter Lizzy said, tears streaming down her face.

Just then, a police officer approached and knelt before Lizzy and her 15-year-old brother Kent in the rain. "I have some horrible news..." the officer began.

The teens' faces crumpled, and their father wrapped them in an embrace. There was no hope left for anyone trapped inside the building, the officer said gently.

It was one of the darkest moments of a desperate hunt for any signs of life in the twisted rubble in the city of Christchurch, as Prime Minister John Key declared the quake a national disaster and analysts estimated its cost at up to $12 billion.

Hundreds of troops, police and emergency workers raced against time and aftershocks that threatened to collapse more buildings. They picked gingerly through the ruins, poking heat-seeking cameras into gaps between tumbles of bricks and sending sniffer dogs over concrete slabs.

More teams rushed in from Australia, Asia, the United States and Britain, along with a military field hospital and teams to help repair power, water and phone lines that were damaged in all corners of the city of some 350,000 people.

The news was grim at the Canterbury Television building, a seven-story concrete-and-glass structure that housed the regional TV network where Manning was a morning presenter and other businesses, including an English language school used by young visitors from Japan and South Korea.

The heavy concrete floors lay piled atop one another Wednesday, its central stairwell tower still standing, but leaning precariously.

"We don't believe this site is now survivable," police operations commander Inspector Dave Lawry told reporters, announcing that rescuers were shifting to sites that were less dangerous and where there was more hope for survivors.

Canterbury TV chairman Nick Smith said 15 of his employees were still missing and assumed inside the collapsed building. Ten Japanese language students were still missing from a group of at least 23 students and teachers who were believed in the building, said Teppei Asano, an Japanese official monitoring the situation.

Not far away, cheers erupted Wednesday as rescuers pulled a woman from another crumpled office tower. Ann Bodkin was reunited with her husband after a painstaking rescue from the twisted metal and concrete remains of the Pyne Gould Guinness building. Coincidentally, giant sunbeams burst through the city's gray, drizzly weather as she emerged.

"They got Ann out of the building, and God turned on the lights," Christchurch Mayor Bob Parker said.

Many sections of the city of 350,000 people lay in ruins, and police announced a nighttime curfew in a cordoned-off area of downtown to keep people away from dangerous buildings and to prevent opportunistic crime.

Six people had been arrested since the quake for burglary and theft, said police Superintendent Dave Cliff, announcing that anyone on the streets after 6:30 p.m. without a valid reason could be arrested.

One of the city's tallest buildings, the 27-floor Hotel Grand Chancellor, was showing signs of buckling and was in imminent danger of collapsing, Fire Service commander Mike Hall said. Authorities emptied the building and evacuated a two-block radius.

Parker said 120 people were rescued overnight Tuesday, while more bodies were also recovered. About 300 people were still unaccounted for, but this did not mean they were all still trapped, he said.

Key, the prime minister, said early Wednesday that the death toll stood at 75 and was expected to rise. The figure had not been updated by nightfall.

The true toll in life and treasure was still unknown, but the earthquake already was shaping as one of the country's worst disasters.

JP Morgan analyst Michael Huttner conservatively estimated the insurance losses at US$12 billion. That would be the most from a natural disaster since Hurricane Ike in 2008 at $19 billion, according to the Insurance Information Institute.

Rescuers who rushed into buildings immediately after the quake found horrific scenes.

A construction manager described using sledgehammers and chain saws to cut into the Pyne Gould Guinness building from the roof, hacking downward through layers of sandwiched offices and finding bodies crushed and pulverized under concrete slabs.

One severely trapped man passed away after talking awhile with rescuers, Fred Haering said.

Another had a leg pinned under concrete, and a doctor administered medicine to deaden the pain. A firefighter asked Haering for a hacksaw. Haering handed it over and averted his eyes as the man's leg was sawed off, saving him from certain death.

"It's a necessity of the game," Haering said Wednesday. "How are you gonna get out?"

The quake struck just before 1 p.m. local time on Tuesday, when the city was bustling with commerce and tourism. It was less powerful than a 7.1 temblor that struck before dawn on Sept. 4 that damaged buildings but killed no one. Experts said Tuesday's quake was deadlier because it was closer to the city and because more people were about.

Christchurch's airport reopened Wednesday, and military planes were brought in to fly tourists to other cities.

Officials told people to avoid showering or even flushing toilets, saying the damaged sewer system was at risk of failing. School classes in the city were suspended, and residents advised to stay home.

Christchurch's main hospital was inundated with people suffering head and chest injuries, said spokeswoman Amy Milne. But officials said the health system was coping, with some patients moved to other cities.

Tanker trucks were stationed at 14 spots throughout the city where residents could come to fill buckets and bottles, civil defense officials said, and people asked to catch and save rainwater.

 • Strong earthquake hits New Zealand Slideshow:Strong earthquake hits New Zealand
 • Raw Video: New aerials, death toll in NZ quake Play Video Video:Raw Video: New aerials, death toll in NZ quake AP
 • ___

  Associated Press writers Steve McMorran and Ray Lilley in Wellington, New Zealand, and Kelly Doherty in Sydney contributed to this report.


  http://news.yahoo.com/s/ap/20110223/ap_on_bi_ge/as_new_zealand_earthquake

  Massive iceberg shears off after N. Zealand quake

  A group of people travel with Glacier Explorers to see one of the many icebergs that caved into Tasman Lake. (AP/NZPA, Denis Callesen)


  Massive iceberg shears off after N. Zealand quake AFP/NSF/Illustration – Photo illustration of a massive iceberg. A 30 million tonne block of ice sheared off a New Zealand glacier …

  CHRISTCHURCH (AFP) – A 30 million tonne block of ice sheared off a New Zealand glacier just minutes after a violent earthquake devastated the city of Christchurch, officials said Wednesday.

  The huge iceberg crashed into a lake shortly after the 6.3 magnitude tremor rocked the South Island on Tuesday and created waves up to three metres high for 30 minutes which rocked two sightseeing boats on the lake at the time.

  The enormous iceberg -- estimated to weigh 30 to 40 million tonnes -- began ripping off the Tasman Glacier at Aoraki Mount Cook National Park accompanied by a loud noise which sounded like a rifle shot, a local tourism official said.

  Aoraki Mount Cook Alpine Village tourism manager Denis Callesen said locals had been expecting a major iceberg to drop from the glacier for the past month, but the "curve ball" was that the event was caused by an earthquake.

  "The earthquake that we felt here was a swaying motion for about a minute, then it stopped and then it swayed for about another minute," he told AFP.

  "Within about a minute of that happening, the staff at the lake heard from five kilometres away (from the glacier) a sound that sounded like a rifle shot and then over the next two minutes all the events started to unfold.

  "I have absolutely no doubt in my mind that the earthquake was the trigger."

  The Department of Conservation confirmed that a "large chunk" of the glacier fell into the lake but was unable to say if this was caused by the earthquake, which was only felt lightly around Mt Cook some 150 kilometres (93 miles) from the epicentre.

  "You could argue whether the earthquake precipitated it or not -- the fact is that the terminal face was about due to carve anyway," area manager Richard McNamara told AFP.

  "The estimate of around 30 to 40 million tonnes of ice would be at a rough estimate about right."

  McNamara said the one-kilometre long piece of ice which carved off the glacier had broken into smaller icebergs, some of which were now about 200 metres (650 metres) in length, and towering up to 50 metres above the lake.

  "It carved in one big lot; a face about a kilometre long carving is a spectacular sight," McNamara said, adding that the iceberg would then have popped up to the water like a porpoise before starting to break into smaller pieces.

  He said that particular face of the glacier had experienced similar events in recent years and it was not unusual to see huge icebergs in the lake. However, the 7.0 magnitude quake which hit New Zealand in September had not produced a similar event at Mt Cook, he said.

 • AP Top Stories Play Video Earthquakes Video:AP Top Stories AP
 • Earthquakes Video:7News: Christchurch quake disaster Australia 7 News
 • Latest on New Zealand earthquake Play Video Earthquakes Video:Latest on New Zealand earthquake Reuters

 • http://news.yahoo.com/s/afp/20110223/sc_afp/nzealandquakeenvironmentglacier

  Dataran Merdeka lepas Dataran Tahrir?

  Amin Iskandar
  Feb 22, 11
  6:37pm

  Revolusi rakyat di Mesir menggerunkan pemimpin-pemimpin kuku besi diseluruh dunia. Bagi gerakan prodemokrasi, ia merupakan satu suntikan semangat yang hebat untuk meneruskan perjuangan merebut demokrasi.

  Seperti yang dijangka, turunnya Hosni Mubarak dari takhta selepas berkuasa lebih 30 tahun akan mengoncang regim-regim kuku besi di Timur Tengah. Algeria, Bahrain, Libya, Iran dan Yaman berhadapan dengan demonstrasi demi demonstrasi.

  egypt revolution mubarak steps down woman 1Gerakan prodemokrasi di Timur Tengah mendapat inspirasi dari kejayaan Mesir dan tidak mustahil berberapa regim akan tumbang tidak lama lagi. Kini, diktator-diktator yang disokong oleh Barat tidak lagi dapat tidur lena.

  Perkembangan internet memberikan peluang rakyat di seluruh dunia untuk menyaksikan sendiri revolusi Mesir. Al-Jazeera menjadi stesen televisyen yang popular kerana memberi liputan secara langsung revolusi rakyat di Mesir.

  Seluruh dunia juga dapat menyaksikan sikap hipokrit Barack Obama yang pada mulanya menyokong Hosni Mubarak dan kemudian beralih menyokong revolusi rakyat.

  Menurut Noam Chomsky, ini merupakan satu kebiasaan bagi dasar luar Amerika Syarikat. Satu ketika dahulu, Amerika Syarikat turut berada di belakang diktator-diktator seperti Ferdinand Marcos, Jean-Claude Duvalier, Chun Doo-hwan, Suharto dan ramai lagi yang berguna kepada mereka.

  Sokongan AS bukan jaminan

  Berbeza dengan situasi di Iran, awal-awal lagi Hillary Clinton sudah memberi sokongan kepada demonstran yang melawan kerajaan Iran. Seperti yang diketahui umum, semenjak revolusi 1979, hubungan Amerika Syarikat dan Iran sudah terputus.

  Revolusi di Mesir telah membuka mata ramai pihak, terutama sekali bagi pemerintah dan kerajaan yang menjadi boneka Amerika Syarikat. Hubungan baik dengan Amerika Syarikat hanya akan terjadi selagi mereka menjaga kepentingan negara kuasa besar tersebut.

  NONETidak ada kesetiaan dalam hubungan tersebut. Sokongan Amerika Syarikat akan beralih selepas mereka berjumpa dengan boneka baru. Hosni Mubarak adalah contoh terbaru mangsa yang dikhianati Amerika Syarikat.

  Diktator dan pimpinan negara yang sering berbangga mempunyai hubungan baik dengan Amerika Syarikat kini harus berfikir semula.

  Hubungan rapat dengan Amerika Syarikat kadangkala menjadi liabiliti dan mempercepatkan lagi kejatuhan sesuatu regim itu. Lebih baik dapatkan sokongan rakyat dari bergantung kepada sokongan kuasa besar yang hanya mahu menjaga kepentingan perniagaan semata-mata.

  Malaysia adalah negara yang amat berbangga mempunyai hubungan baik dengan Amerika Syarikat. Sewaktu perdana menteri dapat bertemu dengan Barack Obama dalam satu majlis di negara tersebut, berita tentang pertemuan tersebut dimainkan bertalu-talu dan dianggap sebagai sebuah kejayaan.

  NONERealitinya, Amerika Syarikat tidak terlalu fokus pada Malaysia berbanding negara jiran seperti Indonesia dan Filipina.

  Pertama, dalam peta, Malaysia tidaklah begitu besar berbanding dengan kedua negara jiran tersebut.

  Kedua, kepentingan perdagangan mereka sentiasa terjaga di Malaysia. Ketiga, kedua-dua BNd an Pakatan Rakyat mempunyai dasar mesra kepada Amerika Syarikat dan ekonomi neoliberal.

  Demokrasi Tunku seperti langit

  Di laman-laman sosial seperti Facebook dan Twitter, rakyat Malaysia antara yang seronok apabila regim Hosni Mubarak tumbang.

  Puji-pujian dari warga Twitter dan Facebook diberikan kepada rakyat Mesir yang berjaya menurunkan seorang pemerintah kuku besi dari tampuk kuasa.

  protest against hosni mubarak us embassy kuala lumpur arrest man 1Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak memberi amaran kepada rakyat Malaysia agar jangan melakukan demonstrasi seperti di Mesir untuk menumbangkan kerajaan. Katanya lagi, kerajaan tidak akan membiarkan demonstrasi seperti di Mesir berlaku di Malaysia.

  Sebenarnya, jika perdana menteri benar-benar tidak mahukan revolusi rakyat ala Mesir berlaku di Malaysia, langkah segera yang perlu beliau lakukan adalah menggunakan segala kuasa yang ada pada perdana menteri Malaysia untuk membuka ruang demokrasi.

  Demokrasi yang ada di Malaysia pada hari ini terlalu sempit dan menjadi lebih teruk dari masa ke semasa. Jika kita bandingkan demokrasi yang ada pada hari ini berbanding dengan demokrasi pada zaman perdana menteri pertama, Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj, ia seperti langit dengan bumi.

  tunku abdul rahman 290809Baru-baru ini kita menyaksikan bagaimana demokrasi di kampus-kampus turut dikongkong. Sebagai respons, mahasiswa di beberapa universiti seperti di Universiti Malaya dan Universiti Putra Malaysia bangkit membantah tindakan pentadbiran kampus?

  Yang menyedihkan lagi, anak-anak mahasiswa yang seharusnya melatih diri untuk berdemokrasi hanya diberikan masa tiga hari untuk berkempen. Itupun pada hari hujung minggu di mana kebanyakkan mahasiswa tidak berada di kampus.

  Apakah ini contoh demokrasi yang diajarkan kepada mahasiswa oleh pemerintah kampus?

  Penutupan ruang demokrasi dan menggunakan kekerasan terhadap bantahan dan kritikan akan mengundang tindakn balas keras?

  Mubarak tutup internet

  Baru-baru ini saya turut bersama dalam sebuah demonstrasi di Kuala Lumpur bagi menyokong perjuangan rakyat di Mesir. Pelik dan hairan apabila menyaksikan gas pemedih mata turut disembur kepada demonstran.

  Semenjak berkecimpung dengan permasalahan demokrasi dan demonstrasi, seingat saya, jarang kekerasan dilakukan apabila demonstrasi isu-isu antabangsa.

  azlanKebiasaannya, demonstrasi isu-isu antarabangsa akan berakhir dengan aman dan tanpa penangkapan. Dalam demonstrasi menyokong perjuangan rakyat Mesir baru-baru ini, kita dapat saksikan gas pemedih mata disembur dan penangkapan dilakukan.

  Sudah sampai masanya kebebasan bersuara dan demokrasi yang dijamin oleh perlembagaan negara dikembalikan kepada rakyat Malaysia. Biarkan rakyat merasakan nikmat demokrasi sebelum keadaan menjadi lebih parah.

  Baru-baru ini terdapat usaha dari pemerintah untuk memperluaskan Akta Mesin Cetak dan Penerbitan ke ruangan internet.

  may first worker against gst gathering 010510 police at dataran merdeka 02Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri, Datuk Seri Mahmood Adam berkata pihaknya telah meminta Jabatan Peguam Negara mengkaji definisi penerbitan dalam akta itu sama ada ia boleh meliputi terbitan dalam bentuk multimedia termasuk kandungan internet, Facebook dan perisian.

  Menteri berkenaan bagaimanapun menafikannya selepas itu.

  Jika ini berlaku, demokrasi internet akan turut dirampas. Pada ketika itu, ruang demokrasi yang sedia sempit akan menjadi semakin sempit.

  Hosni Mubarak juga menutup ruangan internet sebelum dia dihumban keluar dari pemerintahan. Jika ini dibenarkan berlaku, tidak mustahil apa yang berlaku di Dataran Tahrir di Mesir akan berulang di Dataran Merdeka.

  Revolusi Mesir seharusnya memberi pengajaran dan bukannya menyebabkan kita terus menerus hidup dalam penafian seperti apa yang berlaku kepada berberapa orang ahli politik dan berberapa pihak yang begitu marah apabila Revolusi Mesir dikaitkan dengan Malaysia!


  http://malaysiakini.com/columns/156766

  Bob Lokman: Fi SabililLah

  Bob Lokman

  ALHAMDULILLAH Setelah aku melalui segala jalan syahwat, ALLAH memberikan aku gambaran AKHIRAT. Maka aku mula berjalan mencari kebenaran dan semalam 16 Rabi'ul awal, aku melangkah masuk kedalam gerbang hijau yg bertonggakkan Ulama' yg sangat ditakuti oleh pencinta dunia.

  Mengalir airmata bila borang ahli disambut oleh DS Ustaz Azizan, Menteri Besar Kedah. Biar pun aku bukan sesiapa dikalangan orang PAS, tapi aku dapat merasakan kehangatan persaudaraan yg dihulurkan oleh mereka. Aku menjadi insaf dikalangan anak2 muda PAS yg rugged tapi ikhlas dalam perjuangan dan aku merasa amat malu diperhatikan oleh mereka bilamana aku merasa seperti seluruh hidup aku sebelum ini diselubungi syahwat keduniaan hingga aku merasa aku teramat tua dikalangan mereka. Terlintas juga dibenak ku, mungkin kerana anak2 muda inilah orang bijak pandai seperti Mahathir menolak PAS.

  Biarlah tua, biarlah bertongkat, tapi sekarang aku tahu ALLAH maha pengampun dan penyanyang. Maka oleh kerana itu aku akan patuh kepada kehendak ALLAH dalam ayat 104 Surah Aali-Imran. PAS akan aku jadikan wadah perjuangan utk mempopularkan ALLAH kepada mereka yg belum kenal akan kekuasaanNYA. Aku jadi insaf betapa aku yg lahir dalam keluarga Islam keturunan Ulama', terabai dengan kefahaman Islam yg pernah diterapkan kedalam jiwaku. Apatah lagi mereka yg tidak pernah tahu mengenai Islam, bagaimana mereka akan merasa takut pada ALLAH. Utk itu sekali ini aku akan terus bercerita kepada sesiapa sahaja sesuatu yg membuatkan mereka bertaqwa kepada ALLAH.

  Lagikan setiap ibu bapa sayangkan anak2 yg dilahirkan, inikan pula ALLAH yg menciptakan kita dan segalanya. Biar pun Iblis dan yahudi memang dilaknat oleh ALLAH, namun satu masa dahulu mereka adalah hamba ALLAH yg baik. selepas itu dengan takdir ALLAH mereka dijadikan sebagai contoh buruk kepada sesiapa yg tidak bertaqwa kepada ALLAH. Ini Kuasa ALLAH. kalau tiada keburukan kita tidak pandai menilai kebaikan sebagai mana kalau tiada ketaqwaan maka tiadalah kita mengerti bahawa ALLAH itu maha diatas segalanya.

  Hari ini bila jiwa berada didalam PAS, ada satu semangat baru yg membuatkan aku berfikir mengapa ALLAH menjadikan aku. Pagi tadi bila ada member2 yg bertanya, mengapa aku menganut PAS, aku tahu bahawa aku sudah diterima utk bekerja oleh ALLAH. Inilah masanya untuk berubah dan mengubah sebahagian besar kenalan, kepada jalan baru bagi mereka yg fasiq.

  Belum ramai yg menerima Islam sebenar. Kalau tidak sudah tentu Malaysia diperintah oleh Ulama'. Masalahnya siapa yg Islam dalam orang Melayu? Utk mereka yang mencari jawapan bacalah Sirah Rasulullah berulang kali, maka kita akan nampak siapa Abu Bakar, siapa Abu Jahal dan siapa Abdullah bin Ubai dalam bangsa Melayu. Kerana itulah aku memohon utk masuk PAS. Lepas ni kita akan baca ada yg marah dgn apa yg aku kata. Itu biasa, sebagaimana ada orang yg marahkan harimau membunuh lembu.

  Ini kerana kita tidak mengerti SUNNATULLAH. Kalau kita susah di dunia, kita lupa bahawa itu kehendak ALLAH, apatah lagi bila kita mewah.

  Sudah berkali-kali PAS kalah dalam pilihanraya. Memang susah nak menang kerana ini bukan perang Badar dimana Malaikat juga turun berperang dengan perintah ALLAH. Janganlah mengharapkan Malaikat turun beratur dipusat2 mengundi yg diadakan oleh suruhan jaya pilihan raya yg tidak mengikut suruhan ALLAH. Ini demokrasi omputeh yang memberikan peluang kemenangan kepada org yg mempunyai syahwat duniawi.

  Kerana itu perlunya kita memperkenalkan Islam adalah sistem terbaik utk mentadbir dunia kepada manusia Malaysia. Ini adalah kerana ramai manusia lupa bahawa ALLAH yg mencipta dunia dan hanya hukum ALLAH sahaja yg sesuai dilaksanakan. Mereka yg menolak selalunya mereka yg tidak tahu apa hukum ALLAH.

  Selalunya mereka ditakutkan oleh yahudi yg memang mengetahui apa isi Al Quran dan mereka telah tahu lebih awal melalui Taurat bahawa Islam itu perfect dan mereka tidak mahu kita menjadi ummat Muhammad. Maka kita akan luput dari mendapatkan Syufaat Rasul dipadang Mahsyar nanti.

  Dan kali ini aku bersedia utk berjuang dengan PAS, dan aku bersedia untuk kalah setelah menjalankan segala syarat2 perjuangan.

  YA ALLAH, BERIKAN KEMENANGAN KEPADA PAS, SEKIRANYA MEREKA LAYAK UNTUK MENERIMA HADIAH KEMENANGAN DARI MU, DEMI ISLAM BERKEMBANG SUBUR DI BUMI MALAYSIA YG DULU TERIKAT DGN PERIKATAN DAN KINI KAKU DALAM BARISAN.

  http://boblokman.blogspot.com/


  http://www.harakahdaily.net/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=31026:bob-lokman-fi-sabilillah&catid=97:pendapat-dan-analisis&Itemid=131

  Ikhwan tubuh Parti Kebebasan dan Keadilan

  Harakahdaily

  KUALA LUMPUR, 23 Feb: Pembangkang terbesar Mesir, Ikwan Muslimin menubuhkan parti politik mereka bernama “Parti Kebebasan dan Keadilan” atau dalam bahasa arabnya "Huriya wa Adala" bagi bertanding pada pilihan raya umum negara itu nanti.

  Keputusan tersebut diumumkan oleh Mursyid Am gerakan itu, Dr Muhammadd Badie pada satu sidang akhbar semalam dan kenyataan tersebut turut disiar pada laman web rasmi pertubuhan itu.

  Muhammadd Badie berkata, keputusan menubuhkan parti tersebut bukanlah perkara baru, bahkan ia adalah keputusan Majlis Syura sejak dahulu yang memutuskan bahawa jemaah Ikhwan Muslimin akan menubuhkan sebuah parti politik untuk jemaah tersebut.

  "Langkah ini merupakan respon kepada hasrat rakyat Mesir ke arah memiliki masa depan yang lebih baik dan gemilang serta mengembalikan peranan, kedudukan dan kepimpinan Mesir itu sendiri yang telah diukir oleh sejarahnya yang terbilang," katanya.

  Beliau turut memaklumkan keanggotaan parti itu adalah terbuka untuk semua orang Mesir yang mahu menerima program serta perjuangan mereka untuk menjaga kebajikan rakyat Mesir.

  Kabinet parti itu juga jelasnya, akan diumumkan segera selepas segala persiapan selesai manakala langkah-langkah awal akan diambil untuk mengesahkan pendaftarannya.

  Beliau juga berkata bahawa sebuah biro telah ditubuhkan untuk menyiapkan perlembagaan dan hal-hal lain yang berkaitan dengan penubuhan parti tersebut.

  Ikhwan juga telah mengesahkan bahawa ia tidak keberatan untuk memilih wanita atau penganut kristian Koptik sebagai anggota kabinet tetapi merasakan belum sesuai untuk mencalonkan mereka sebagai ketua parti.

  Pilihan Raya Umum Mesir bakal diadakan selewat-lewatnya dalam tempoh enam bulan dari sekarang.


  http://www.harakahdaily.net/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=31024:ikhwan-tubuh-parti-kebebasan-dan-keadilan&catid=1:utama&Itemid=50

  S'gor nafi hapus kuota perumahan bumi

  Salhan K Ahmad
  Feb 23, 11
  6:36pm

  Kerajaan Selangor hari ini menafikan dakwaan bahawa ia berhasrat untuk menghapuskan kuota perumahan sebanyak 30 peratus yang dikhaskan untuk bumiputera.

  Sebaliknya, Menteri besar, Tan Sri Khalid Ibrahim berkata, kerajaan negeri membantu memudahkan proses untuk pemaju menjual rumah yang tidak laku kepada golongan bukan bumiputera.

  Proses itu dipermudahkan kerana jumlah perumahan yang tidak terjual itu, telah memberi kesan kepada aliran tunai syarikat pemaju terbabit, kata Khalid.

  Katanya, pemaju sebelum ini perlu mendapat kelulusan untuk menjual rumah berkenaan kepada bukan bumiputera.

  "Walaupun setelah rumah itu dia siapkan dan tak ada orang tak beli, dia kena tunggu dapat kelulusan untuk jual kepada bukan bumiputera.

  "Tapi sistem yang kita buat kali ini adalah automatik," katanya lagi.

  Melalui sistem itu, 20 peratus daripada rumah berkenaan boleh dilepaskan selepas 50 peratus siap.

  Sebanyak 30 peratus lagi boleh dilepaskan jika masih tiada pembeli setelah 75 peratus siap.

  "Hingga peringkat mendapat CF, barulah boleh dilepaskan kesemuanya (jika tiada pembeli)," katanya lagi.

  Bagaimanapun kelulusan itu mesti dibuat melalui jawatankuasa kuota perumahan bumiputera yang dipengerusikan oleh exco perumahan, Iskandar Abdul Samad, kata Khalid lagi.

  Keputusan akan dibuat dalam tempoh tidak melebihi 14 hari, tambahnya.


  Sementara itu, Iskandar pula berkata kuota untuk bumiputera itu bukan hanya 30 peratus tetapi sehingga 70 peratus, mengikut kawasan yang ditetapkan.

  Iskandar berkata kerajaan negeri juga telah menubuhkan syarikat Perumahan dan Hartanah Selangor Sdn Bhd bagi membantupemaju memasarkan stok perumahan yang tidak dapat dijual pemaju.

  Melalui usaha itu, tambahnya, kerajaan negeri berharap ia dapat meringankan beban pemaju.

  Bercakap dalam sidang akhbar yang sama, Iskandar berkata, langkah kerajaan dalam melicinkan proses pelepasan stok yang tidak dapat dijual pemaju, tidak bermakna pemaju dapat jual sewenang-wenangnya.

  "Ada laporan bahawa pemaju boleh jual hingga 80 peratus daripada kuota, tanpa memberitahu kerajaan Selangor.

  "Ini tidak betul. Mereka perlu memberitahu kerajaan selangor tetapi proses itu dipercepatkan dan dilicinkan," katanya lagi.

  http://malaysiakini.com/news/156856

  Pemuda PAS kumpul peminjam PTPTN, MARA

  Feb 23, 11 6:02pm

  Peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Nasional (PTPTN) dan Majlis Amanah Rakyat (MARA) yang mengalami masalah pembayaran balik pinjaman mereka diminta menghadiri satu pertemuan pada 26 Februari ini.

  Menurut Harakahdaily, pertemuan anjuran dewan pemuda PAS itu dijadualkan pada Sabtu ini, jam 2 petang di dewan Semantan Perdana, Hotel Sri Malaysia, Temerloh, Pahang bagi mereka meluahkan masalah masing-masing.

  NONEKetua penerangan pemuda PAS, Suhaizan Kaiat, berkata parti itu mengambil inisiatif berkenaan kerana prihatin dengan nasib mereka yang tidak mampu membayar balik pinjaman kerana faktor kekangan ekonomi negara.

  "Mereka dalam keadaan tertekan kerana mereka tidak mampu membuat bayaran.

  "Faktor utama adalah kerana tidak mempunyai pekerjaan yang tetap dan kos hidup yang meningkat setiap tahun khususnya di bandar," katanya.

  Menurutnya sehingga kini terdapat 1.7 juta peminjam PTPTN yang mengalami masalah membayar balik hutang mereka. Daripada jumlah itu, 191,262 orang yang langsung tidak mampu membuat bayaran balik.

  PTPTN telah membelanjakan sebanyak RM 37 bilion sejak 13 tahun yang lalu.

  Agensi itu juga telah mengenakan caj perkhidmatan sebanyak 4 peratus kepada peminjam sebelum ini dan ia didakwa membebankan.

  ptptn one stop centre kl sentral 260307 boothsMasalah yang dihadapi peminjam ketika ini, kata Suhaizan berkaitan jumlah pinjaman mereka yang meningkat setiap tahun jika tidak membuat pembayaran.

  Mereka juga tidak dibenarkan pergi ke luar negara jika tidak menjelaskan pembayaran yang ditetapkan oleh PTPTN.

  Sebahagian mereka menghadapi kesukaran untuk mendapat pinjaman lain khususnya pinjaman perniagaan.

  Selain PTPTN, masalah sama turut menimpa peminjam MARA yang ada d iantara mereka terpaksa membayar balik jumlah pinjaman terlalu besar sehingga RM80 ribu.

  "Pihak PTPTN pula sedang berusaha membuat pindaan terhadap akta PTPTN yang berkemungkinan pada sidang parlimen akan datang bagi mengetatkan lagi kawalan pembayaran balik pinjaman. Tindakan ini sudah semestinya akan memberikan lebih tekanan kepada mereka.

  ptptn one stop centre kl sentral 260307 applicants"Dalam usia mereka yang masih muda mereka telah dibebankan dengan hutang yang banyak. Hidup mereka menjadi tidak tenteram dengan hutang tersebut," katanya.

  Menurut Suhaizan, pertemuan Sabtu ini akan juga dihadiri ahli-ahli parlimen Pakatan Rakyat yang akan sama-sama mendengar rintihan mereka.

  Semua pandangan mereka akan dirumuskan dalam persidangan meja bulat dan akan diserahkan kepada pihak kerajaan dalam sidang parlimen akan datang.


  http://malaysiakini.com/news/156850

  Jui Meng dedah akui pernah takutkan orang Cina dengan PAS

  Khairil Abdul Rahim

  TEMERLOH, 23 Feb: Naib Presiden PKR Datuk Chua Jui Meng mendedahkan ketika beliau berada dalam MCA telah berkali-kali menakut-nakutkan orang Cina supaya jangan menyokong PAS.

  Katanya, antara lain beliau mengatakan jika PAS memerintah orang Cina akan dipotong ‘anu’ dan tidak boleh lagi makan ‘kerbau pendek’.

  Bagaimanapun, bekas Menteri Kesihatan itu yang berceramah di Tapak Kompleks PAS Pahang di Kerdau kelmarin, mengaku kini beliau bertaubat dan tidak mahu lagi mengulangi penipuan yang sama.

  “Saya masa dalam MCA berkempen memberitahu orang Cina jangan sokong PAS, sebab PAS nak bina negara Islam. Kalau negara Islam nanti anu orang Cina kena potong, tak boleh makan kerbau pendek.

  “Itulah penipuan kami kepada orang Cina dan saya percaya ia berlanjutan hingga sekarang. Tapi hari ni saya nak minta maaf... saya taubat,” katanya sambil disambut dengan sorakan lebih 12,000 orang yang hadir.

  Tambah bekas Naib Presiden MCA itu, beliau mendapati orang Cina pada masa ini tidak boleh ditipu atau tidak ditakut-takutkan lagi kepada PAS dan ini dibuktikan dengan sokongan majoriti entiti tersebut kepada PAS sejak pilihan raya umum (PRU) 2008 yang lalu.

  Turut berceramah pada malam tersebut ialah Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim, Naib Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, Naib Presiden PKR Tian Chua dan beberapa orang lagi.

  Chua selanjutnya menceritakan bekas Presiden Mesir Hosni Mubarak jatuh kerana mengaut kekayaan melampau dengan keluarga beliau mempunyai kekayaan lebih RM270 bilion.

  Tambahnya, sedangkan sejumlah besar rakyat hidup melarat dan dibelenggu kemiskinan sehinggalah mereka bangun memberontak.

  “Saya nak beritahu apa bezanya dengan Malaysia, 11 juta penduduk di negara ini berpendapatan di bawah RM1,500 iaitu berstatus miskin jika dibandingkan dengan kos hidup. Dan 8 juta daripada mereka adalah orang Melayu.

  “Satu perkara lagi yang mempunyai persamaan Malaysia dengan negara-negara Arab yang menghadapi kebangkitan rakyat itu ialah rasuah. Semasa saya mulai memasuki parlimen tiga dekad yang lalu kedudukan indeks rasuah Malaysia sekitar nombor 20.

  “Tetapi ketika Perdana Menteri sekarang mengambil alih pemerintahan sudah berada di kedudukan ke 57,” katanya.


  Jelasnya, beliau percaya jika rakyat dalam keadaan tertekan mereka akan bertindak untuk mendapatkan keadilan.


  http://www.harakahdaily.net/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=31019:jui-meng-dedah-akui-pernah-takutkan-orang-cina-dengan-pas&catid=1:utama&Itemid=50

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...