Thursday, September 18, 2008

Iran tahan pengikut penyembah syaitan

Ditulis oleh Editor
Thursday, 18 September 2008


TEHERAN - Polis Iran melaporkan bahawa berpuluh-puluh pengikut penyembah syaitan memasuki negara berkenaan dan mereka kini sedang berusaha mempengaruhi orang supaya menentang Islam, kata beberapa laporan akhbar semalam. (Gambar -simbol penyembah syaitan yang terdapat dalam wang kertas dollar Amerika)


"Lebih 3,000 pengikut memuja syaitan di dunia dan kira-kira 50 daripadanya sudah memasuki Iran," kata timbalan ketua polis, Hossein Zolfaghari.


Beliau berkata, kira-kira separuh daripada kumpulan berkenaan aktif dan lebih 200 buku mengenai pemujaan syaitan telah diterjemahkan, dicetak dan diedarkan.


"Pengikut-pengikut penyembah syaitan memakai salib, rantai berbentuk tengkorak dan cincin, meminum arak dan menari dalam beberapa majlis keramaian mereka.


"Mereka percaya mereka perlu mengingkari beberapa agama terutama Islam dan menjadikan dunia terlibat dalam kancah anarki," kata Hossein.


Menurutnya, kumpulan itu pada kebiasaannya menyimpang daripada agama, membuat janji palsu dan mengkesploitasi seks dengan tugas mencetuskan Islamfobia.


Beliau memberitahu kumpulan itu cuba menarik perhatian golongan muda dengan memainkan muzik berunsur kesyaitanan.

Tahun lalu, polis menahan 230 orang dalam satu serbuan pada satu konsert rock penyembah syaitan berhampiran Teheran. - AFP


http://buletinonline.net/

Harga Minyak Mesti Turun Sebelum Aidil Fitri !

Ditulis oleh Editor
Thursday, 18 September 2008Harga minyak mentah global kini telah jatuh menjunam pada paras USD$91 setong dari paras tertinggi USD$145 beberapa bulan yang telah lalu.

Kenaikan minyak mentah global secara mendadak menyebabkan kerajaan Malaysia menaikkan harga bahan bakar di Malaysia dari RM1.92 kepada RM2.70 pada Jun lalu.

Persoalannya sekarang ialah bila agaknya Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi akan menurunkan harga bahan bakar di Malaysia?

Pada 4 September lalu Perdana Menteri, Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata, harga runcit minyak petrol dan diesel mungkin diturunkan lagi sebanyak 15 sen daripada harga semasa, jika harga minyak mentah dunia stabil di bawah paras AS$109 setong sehingga akhir tahun ini.

Namun sekarang harga sudah turun jauh lebih rendah dari AS$109 !

Menteri Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Shahrir Samad berkata, kerajaan tetap komited dengan cadangan penurunan itu walaupun penyusutan nilai ringgit memberi kesan kepada ekonomi negara.

"Kita sedar harga minyak dunia kini berada di bawah paras AS$100 setong tetapi Ringgit juga mengalami nasib yang sama.

"Tetapi perkara ini sedang diteliti, saya percaya harga baru dapat diumumkan sebelum hari raya ini," katanya di sini semalam.

Menurutnya, jika mata wang negara mencatatkan pengukuhan semula, beliau percaya tiada masalah untuk kerajaan melaksanakan tanggungjawab tersebut.

Semalam, minyak dunia didagangkan pada harga AS$92 (RM310.04) setong tetapi pada masa yang sama Ringgit pula diniagakan pada RM3.50 berbanding AS$ 1, susut 30 sen berbanding awal bulan lalu.

http://buletinonline.net/

Royalti - Belum Ada Tarikh Muktamad


Ditulis oleh Wartawan Buletin
Thursday, 18 September 2008


Kuala Terengganu – Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said berkata tarikh sebenar kerajaan negeri akan memperoleh wang royalti itu belum dapat diumumkan walaupun sebelum ini beliau berkata ia akan dibayar pada bulan ini.

"Saya akan beritahu bila sampai masanya. Kita ada sedikit masalah teknikal yang kini dalam proses untuk diselesaikan," kata Ahmad yang dipetik Bernama hari ini

Perbincangan antara tiga pegawai tertinggi Kerajaan Negeri dengan Kementerian Kewangan semalam gagal menyelesaikan beberapa masalah teknikal mengenai tuntutan wang royalti minyak negeri ini.

Ahmad Said berkata dalam pertemuan itu semalam, kerajaan Terengganu diketuai Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Mokhtar Nong, Pegawai Kewangan Negeri Datuk Mazlan Ngah dan Penasihat Undang-undang Negeri Mohamed Sekeri Mamat.

Masalah teknikal agak sukar diselesaikan kerana sebelum ini Ahmad menyebut beliau sendiri tidak tahu berapa perbelanjaan yang telah digunakan dan baki royalti yang bakal diserahkan kepada kerajaan negeri.

"Perjumpaan itu (semalam) adalah bagi menyelesaikan beberapa masalah teknikal termasuk mendapatkan maklumat mengenai perbelanjaan melalui projek yang dilaksanakan serta baki yang ada," katanya kepada pemberita selepas merasmikan majlis khatam Program Pintar al-Quran Kanak-Kanak Tadika peringkat negeri di Stadium Tertutup, Kompleks Sukan Negeri, Gong Badak dekat sini hari semalam (Rabu).


http://buletinonline.net/

Mana Wang Royalti Petroleum?

Ditulis oleh Wartawan Buletin
Wednesday, 17 September 2008Kuala Terengganu – Kerajaan negeri Terengganu belum menerima wang royalti Petroleum dari Petronas walaupun kini sudah masuk pertengahan bulan September.
Pada 5hb September lalu, genap lapan tahun pemberhentian pembayaran 5% wang royalti


Petroleum oleh Petronas kepada kerajaan negeri Terengganu.


Kali terakhir, kerajaan Terengganu menerima pembayaran sebanyak RM432 juta pada Februari tahun 2000 sebelum kerajaan pusat melalui siaran akhbar Kementerian Kewangan pada 5 September tahun 2000 telah menukar wang tersebut kepada ‘wang ehsan’.

Setelah dilantik sebagai Menteri Besar, pada April lalu Dato’ Ahmad Said telah meminta supaya kerajaan pusat mengembalikan pembayaran royalti kepada kerajaan Terengganu.


"Masanya sudah tiba untuk bayaran royalti minyak sebanyak 5 peratus yang ditarik baik apabila PAS menawan negeri tersebut dan dikembalikan semula sebagai wang pembiyaan ehsan untuk diuruskan oleh kerajaan negeri bagi melaksanakan banyak lagi projek pembangunan,
”Kami ingin berterus-terang. Kami harapkan wang royalti diberikan kepada kami."ujar Ahmad kepada pihak media pada 21 April lalu.


Setelah didesak oleh pelbagai pihak, akhirnya Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi telah mengumumkan akan menyerahkan kembali pembayaran royalti tunai itu kepada kerajaan Terengganu.

“Kerajaan Persekutuan membuat keputusan untuk kembalikan wang royalti minyak kepada Terengganu dan butiran, prosedur serta langkah yang diambil itu akan ditetapkan apabila perbincangan dengan kerajaan Terengganu diadakan,” kata Abdullah pada 14Jun lalu.

Ekoran dari pengakuan Abdullah, Ahmad Said beberapa kali membuat penegasan bahawa wang royalti akan mula dibayar kepada kerajaan Terengganu pada bulan September, 2008.

”Kerajaan Negeri Terengganu dijangka menerima pembayaran royalti minyak berdasarkan kiraan harga pasaran semasa daripada Petroliam Nasional Berhad (Petronas) bermula September ini.
”pembayaran secara terus kepada Terengganu akan dibuat selepas segala proses berhubung pembayaran selesai,”kata Ahmad pada 7 Julai lalu.

Namun sehingga hari ini (17 September) samada Petronas atau kerajaan pusat belum lagi menyerahkan pembayaran tunai 5% Royalti Minyak tersebut.

Apabila ditanya wartawan pada sidang media selepas mesyuarat Exco Minggu lalu, Ahmad berkata wang tersebut masih belum dibayar kepada kerajaan Terengganu.


Sumber Buletin Online memberitahu sehingga kelmarin, ketika ditanya, Ahmad mengesahkan kerajaan Terengganu masih belum menerima pembayaran wang royalti


Untuk rekod, menurut perjanjian diantara Petronas dengan kerajaan Terengganu pada 22 Mac 1975, bayaran Royalti Petronas hendaklah dibuat tiap-tiap enam bulan sekali iaitu sebelum 1 September bagi petroleum yang diperolehi dan dijual dalam tempoh enam bulan yang pertama dan sebelum 1 Mac tahun berikut bagi petroleum yang diusahakan dan dijual dalam tempoh enam bulan yang kedua (bulan Julai hingga bulan Disember)


http://buletinonline.net/

Anwar tuntut Parlimen adakan sidang tergemparMuda Mohd Noor Sep 18, 08 2:30pm

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini berkata beliau telah menghantar surat kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menuntut beliau mengadakan sidang tergempar Dewan Rakyat bagi membahaskan usul tergempar terhadap kerajaan pimpinannya.

"Saya telah membuat permohonan rasmi supaya Parlimen mengadakan sidang tergempar untuk membahaskan usul tidak percaya terhadap kepimpinan Barisan Nasional, selewat-lewatnya pada 23 September.

"Ini mengikut Peraturan 11 (3) Parliament sebagai respons segera terhadap politik hari ini," katanya.

Bercakap dalam satu sidang akhbar, pemimpin Pakatan Rakyat itu berkata, pakatan pembangkang mahu membahaskan usul tidak percaya terhadap Abdullah.

Anwar mahu sidang tergempar itu diadakan selewat-lewatnya Selasa depan.

"Jika permintaan tersebut ditolak, kami pemimpin Pakatan akan berbincang segera untuk mengambil pilihan lain.

"Kamu tidak boleh melengah-lengahkan sidang tergempar tersebut kerana majoriti ahli Parlimen sudah bersama kami.

"Kamu lihat dalam sidang Parlimen nanti jika tidak percaya," katanya.

Anwar juga berkata tiada sebab untuk beliau ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

"Apa yang kita mahu ialah ahli Parlilmen, termasuk Teresa Kok, diberi hak menghadiri Parlimen pada hari Selasa," katanya merujuk kepada ahli parlimen pembangkang itu yang ditahan di bawah ISA.

"Di segi politik, ekonomi kita dalam krisis, kita tidak boleh tangguh (ambil alih kuasa)," katanya.

Malah, kata beliau, Pakatan (jika memerintah) pun sukar dalam keadaan ekonomi sekarang.

Beliau juga mendakwa Abdullah sengaja tidak mahu menerima keadaan sebenarnya.

"Jika beliau tidak percaya, pergilah ke Parlimen" kata Anwar.
"Jika beliau mahu melihat butir-butir (senarai), adakan sidang tergempar Parlimen dan beliau akan lihat...jika beliau tidak percaya saya, pergilah ke Parlimen," tambahnya.

Anwar turut mengulangi bahawa beliau mempunyai jumlah penyertaan ahli parlimen BN yang cukup untuk mengambil alih kuasa.

Beliau bagaimanapun mendakwa mereka tidak mahu identiti mereka didedahkan sekarang bagi mengelak mereka daripada diganggu.

Anwar juga ditanya sama ada penangguhan pengumuman nama mereka itu akan menjejaskan imejnya di mata umum.

"Saya telah kata, kita ada senarainya, dan akan berkongsinya dengan PM. Jika gagal, kita akan ke Parlimen. Apa lagi yang anda mahu saya buat? Anda mahu saya menamakan mereka dan biarkan mereka diganggu?".

Menurut Anwar, mereka meminta beliau supaya jangan mengumumkan nama mereka buat masa ini.

Beliau menegaskan bahawa mereka yang melompat parti itu mahu jaminan keselamatan mereka sebelum nama mereka didedahkan.

Ditanya mengapa beliau tidak mahu menunggu sehingga 13 Oktober apabila sidang Parlimen disambung semula, Anwar berkata, keadaan politik dan ekonomi negara tidak mengizinkan untuk menunggu sehingga tarikh tersebut.

"Berapa lama anda boleh tunggu? Apakah visi baru dan rancangan ekonomi untuk masa ini? Sebarang kerajaan yang bertanggungjawab harus sekurang-kurangnya mempunyai satu pasukan petugas untuk menangani krisis ekonomi.

Menurut, kerajaan tidak mempunyainya tetap ia perlu ditangani dengan segera.

Sidang akhbar itu turut dihadiri oleh setiausaha agung PAS, Datuk Kamaruddin Jaffar dan ahli jawatankuasa pusat DAP, Anthony Loke.

http://www1.malaysiakini.com/news/89966

PM tolak sidang tergempar Parlimen

Sep 18, 08 6:35pm

Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini menolak desakan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim supaya Parlimen mengadakan sidang tergempar untuk membahaskan usul tidak percaya terhadap kerajaan.

"Saya tidak nampak keperluannya kerana Parlimen akan bersidang selepas Ramadan," katanya kepada pemberita selepas mesyuarat Majlis Tertinggi di PWTC hari ini.

Parlimen dijadual bersidang semula pada 13 Oktober depan.

Awal hari ini, Anwar berkata, beliau telah menghantar surat kepada Abdullah supaya mengadakan sidang tergempar Parlimen bagi membahaskan usul tidak percaya terhadap kepimpinannya.

Katanya, beliau telah membuat permohonan rasmi meminta supaya diadakan sidang tergempar Parlimen untuk membahaskan usul tidak percaya terhadap kepimpinan Abdullah, selewat-lewatnya pada 23 September.

Untuk tujuan persidangan tergempar parlimen itu, Abdullah berkata surat yang dihantar oleh Anwar "perlu dalam bentuk surat, bukan kenyataan akhbar".

"Panjang perkara itu. Biarlah saya tengok dulu. Ini pun bukan surat, hanya kenyataan akhbar semata-mata. Cadangan-cadangan semacam ini hendaklah dihantar dalam bentuk surat bukan hanya dibuat kenyataan akhbar sahaja. Mestilah ikut peraturan," katanya dalam sidang akhbar selepas mempengerusikan mesuarat Majlis Tertinggi (MT) Umno di ibukota petang ini.

Abdullah juga berkata beliau tidak mempunyai rancangan untuk menggunakan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) "terhadap Anwar atau sesiapapun".

"Saya tiada apa-apa rancangan untuk mengenakan ISA kepada sesiapa pun. Saya tidak kata apa-apa pun. Kalau ada orang terasa dia nak kena ISA itu, mungkin dia rasa bersalah, saya tidak tahulah," katanya.

Abdullah kini berdepan dengan usaha Anwar untuk mengambil alih kuasa melalui penyertaan ahli-ahli parlimen BN yang akan melompat menyertai Pakatan Rakyat.

Diminta mengulas permintaan Majlis Bekas Wakil Rakyat Malaysia (Mubarak) memintanya mempercepatkan proses peralihan kuasa, secara sinis beliau berkata:

"Tak apalah. Biarlah mereka hendak cakap apa pun. Mereka pun dah orang pencen semua itu"

Mubarak hari ini meminta Abdullah mempercepatkan peralihan kuasa kepada timbalannya Najib elewat-lewatnya sebelum perhimpunan agung Umno pada 16 Disember ini bagi mengelakkan pergolakan dalam parti.

Abdullah juga enggan mengulas lanjut bila ditanya mengenai kesediaannnya mempertahankan kerusi presidennya dalam pemilihan Agung Umno akan datang.

"Mesyuarat belum bermula lagi dan apa-apa yang perlu saya laksanakan, apa-apa yang akan saya buat sekali lagi, itu terserah kepada saya. Saya akan cakap dengan Najib, tidak perlulah kamu ulang-ulang tanya," katanya.

Mesyuarat MT hari ini, kata Abdullah, turut membincangkan laporan Jawatankuasa Pengurusan bahawa terdapat ahli-ahli Umno yang menyokong pembangkang dalam pilihanraya ke-12 lalu.

Menurutnya lagi, ahli-ahli itu telahpun dikenalpasti dan parti akan menghantar surat kepada mereka yang berkenaan - satu daripada Beluran, tiga daripada Beufort - kedua-duanya daripada Sabah.

Beliau berkata, pertukaran portfolio beliau sebagai menteri kewangan dengan timbalannya turut disebut semula untuk catatan rekod, katanya.

Bagaimanapun, isu 'panas' penyertaan semula Tun Dr Mahathir Mohamad ke dalam Umno tidak dibawa dalam perbincangan mesyuarat kali ini, kata Abdullah menjawab soalan pemberita.

http://www1.malaysiakini.com/news/90000

PAS tahu senarai MP lompat


Jimadie Shah Othman Sep 18, 08 11:31am

Senarai bilangan ahli Parlimen Barisan Nasional didakwa akan menyertai Pakatan Rakyat telah dikemukakan dalam mesyuarat jawatankuasa pusat PAS Ahad lalu.

Berdasarkan senarai tersebut, kebanyakan mereka adalah dari Sabah dan Sarawak itu yang beragama Islam, demikian menurut ahli jawatankuasa PAS, Ahmad Awang (foto).

Perkara itu juga turut disahkan oleh seorang lagi ahli jawatankuasa PAS, Hashim Jasin yang juga pesuruhjaya PAS Perlis.

Ahmad, yang juga pesuruhjaya PAS Perak, berkata agenda itu dibawa daripada perbincangan Lajnah Politik parti itu sehari sebelumnya.

Bagaimanapun, katanya, senarai ahli Parlimen yang dikatakan akan melompat parti itu, menurut Ahmad, tidak lengkap.

“Kita hanya umum nama-nama penting sahaja,” katanya kepada Malaysiakini.

Senarai itu, katanya, turut dibentangkan lebih awal dalam mesyuarat Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat yang berlangsung sebelum itu.

Terdapat wakil MCA,MIC

Ekoran itu, tegasnya, kepimpinan PAS yang menghadiri mesyuarat jawatankuasa pusat tersebut merasa ‘selesa’ dan yakin dengan pelan 16 September.

Dalam senarai itu juga, kata Ahmad, terdapat wakil rakyat dari MCA dan MIC yang akan menyertai Pakatan.

“Sebab itu kita tengok MCA (contohnya) ada hentam penggunaan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). Itu bunga-bunganya (tanda-tanda hendak keluar daripada BN),” katanya.

Ahmad menegaskan, perancangan Pakatan untuk mengambil alih kerajaan paling lama selepas perhimpunan agung Umno.

"Walaupun mereka kata kita (buat) gimik, sebenarnya mereka panik. Perletakan jawatan (bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri) Datuk Zaid Ibrahim dan pergolakan dalaman Umno menjelang pemilihan parti itu, memberi kelebihan kepada Pakatan,” katanya.

Diminta mengulas beberapa kenyataan pemimpin PAS yang menunjukkan pendirian tidak yakin dengan peralihan kuasa yang diusahakan Anwar, beliau berkata:

“Suara yang tidak percaya adalah dari satu hala, (mereka) agak konservatif. Kita terus dengan keputusan muktamar agung dan dalam masa yang sama berwaspada. Kita mahu mendokong kerajaan yang (pemimpin) Islam dominan. Islam sebagai pasak,” katanya.

Beliau juga menyifatkan teguran keras Mursyidul Am PAS, Nik Abdul Aziz Nik Mat terhadap kenyataan pengarah pilihanraya Pusat parti itu, Mustafa Ali yang berkata 16 September tidak akan berlaku, sebagai pandangan peribadi yang “berlebih-lebihan”.

Strategi politik

Manakala Hashim yang turut hadir dalam mesyuarat itu Ahad lalu mengesahkan wujudnya senarai tersebut.

Bagaimanapun, katanya, mesyuarat hanya dimaklumkan mengenai bilangannya sahaja mengikut pecahan negeri.

“(Contohnya) mesyuarat sebut Sabah berapa bilangan, Sarawak berapa bilangan, macam itulah,” katanya kelmarin telah diisytiharkan sebagai wakil rakyat Sanglang, Perlis .

Bagaimanapun, katanya, tidak ada sebarang keputusan muktamad dibuat dalam perbincangan mengenai senarai itu.

Hashim berkata, beliau tidak tahu sama ada senarai penuh diketahui oleh pemimpin-pemimpin tertentu PAS dan tidak diumumkannya atas alasan strategi politik.

“(Presiden PAS, Datuk Seri) Abdul Hadi Awang pun bukan semua dia boleh bagi tahu kita,” katanya.

http://www1.malaysiakini.com/news/89946

Anwar: 'Tiada sebab tahan saya bawah ISA'

Muda Mohd Noor Sep 18, 08 5:41pm

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini berkata, tiada sebab untuk menahan beliau di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

“Jelas tiada pilihan ke arah itu," katanya dalam sidang media di ibu pejabat PKR di Petaling Jaya hari ini ketika ditanya kemungkinan beliau ditahan di bawah akta itu.

Sebaliknya, kata beliau, Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi seharusnya memberi tumpuan kepada masalah politik dan ekonomi.

Semalam Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menyifatkan ketua pembangkang itu sebagai "satu ancaman kepada ekonomi negara, bahkan kemungkinan keselamatan".

Abdullah dilaporkan berkata, ekoran tindak tanduk Anwar itu, terdapat pengurus dana yang membuat laporan kononnya Malaysia bukan tempat yang baik untuk membuat pelaburan kerana suasana politik negara yang tidak menentu," katanya.

Ditanya mengenai tindakan yang bakal diambil oleh kerajaan terhadap Anwar ekoran ancaman tersebut, Abdullah juga dilaporkan berkata, kerajaan akan melakukan apa yang perlu.

Anwar menolak dakwaan Abdullah bahawa beliau menjadi faktor kemerosotan ekonomi negara dan keselamatan negara.

Katanya, penganalisis ekonomi serantau tidak menyebut Anwar sebagai faktor kejatuhan harga saham dan ekonomi.

Sebaliknya, kata beliau saham merudum selepas pengumuman menteri kewangan yang baru dan faktor global.

"Dasar yang ditekan oleh Pakatan ialah kebebasan media dan jenayah telah menyebabkan negara hilang daya saing," katanya.

Anwar berkata, BN sudah menjadi minoriti kerana majoriti ahli Parlimen telah bersama Pakatan Rakyat.

"Sebaliknya, PKR, PAS dan DAP mahu menstabilkan dan menyelamatkan politik dan ekonomi negara," katanya.

http://www1.malaysiakini.com/news/89989

Isu azan: Bilal dipanggil beri keterangan

Sep 18, 08 7:16pm

Seorang pegawai Masjid Al-Ehsan, Bandar Kinrara, Puchong, hari ini dipanggil bagi memberi keterangan kepada polis berkaitan petisyen berhubung isu azan.

Bahrudin Maskor, 47, yang merupakan bilal masjid tersebut, dilihat memasuki Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi jam 1.30 petang tadi dan selesai memberi keterangan dua jam kemudian.

Bahrudin yang ditemui berkata beliau dipanggil bagi memberi keterangan berkenaan kandungan petisyen yang dihantar lebih 100 penduduk di kawasan itu
beberapa bulan lalu, demikian menurut Bernama.

"Dalam petisyen tu, penduduk minta supaya azan subuh diperlahankan dan kuliah subuh pada hari Sabtu dan Ahad tidak menggunakan pembesar suara. Kami akur dengan permintaan mereka," katanya.

Beliau bagaimanapun enggan mengulas mengenai individu yang mengetuai petisyen tersebut.

"Petisyen itu hanya diterima oleh nazir masjid Bandar Kinrara iaitu Abdul Rahman Nasir. Saya tak tahu apa-apa," katanya.

http://www1.malaysiakini.com/news/90008

Polis: Jangan buat spekulasi ambil alih kuasa

Sep 18, 08 4:45pm

Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar hari ini memberi amaran keras kepada mereka yang membuat spekulasi dan menyebarkan khabar angin mengenai peralihan kuasa dalam kerajaan.

Beliau berkata, spekulasi tersebut telah mengakibatkan ketidakstabilan dalam negara.

Ismail memberi amaran tersebut ketika bercakap kepada wartawan dalam satu sidang akhbar di Bukit Aman petang ini.

Beliau mengingatkan orang ramai supaya tidak menyebarkan sebarang spekulasi dan khabar angin yang boleh mengganggu-gugat ketenteraman negara.

Ismail berkata penyebaran yang tidak bertanggungjawab itu boleh mengakibatkan masyarakat dalam keadaan resah dan bimbang, demikian menurut laporan Bernama.

"Penyebaran ini telah disiarkan media-media tertentu termasuk laman web, blog serta penghantaran melalui SMS dan lain-lain.

"Menghebahkan berlakunya peralihan kuasa pemerintahan negara dan berlakunya keadaan huru-hara di tempat-tempat tertentu.

Ini boleh menggugat ketenteraman serta keselamatan negara," katanya.

Ismail menyeru semua pihak agar bekerjasama dengan polis untuk memelihara keamanan dan keharmonian negara serta mengelak daripada berlakunya suasana tegang melalui penyebaran spekulasi dan khabar angin itu.

Beliau memberi jaminan bahawa situasi di dalam negara adalah terkawal dan orang ramai boleh meneruskan aktiviti harian seperti biasa tanpa sebarang kebimbangan.

"Pada masa ini tahap keselamatan negara adalah dalam keadaan yang stabil. Kita akan pantau situasi sebegini supaya tidak berlaku perbuatan yang boleh melanggar undang-undang negara," katanya.

Beliau turut mengingatkan orang ramai jika mendapat sebarang khabar angin berhubung perkara-perkara yang boleh mengganggu ketenteraman negara supaya segera menghubungi polis.

Ismail berkata, khabar angin tersebut memberi gambaran kepada orang luar imej bahawa negara ini tidak aman.

Lagi tangkapan ISA?

Ditanya sama ada beliau merujuk kepada mana-mana orang politik dan khususnya kepada Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Ismal menjawab "Tidak".

Apa yang penting, tambahnya, ialah perbuatan menyebar khabar angin adalah tidak bertanggungjawab dan dihentikan.

Ditanya mengenai kemungkinan ISA digunakan terhadap mereka yang menyebarkan 'khabar angin' mengenai peralihan kuasa, Ismail enggan menjawabnya.

Bagaimanapun, beliau menggesa orang ramai supaya bekerjasama bagi menjaminkan negara sentiasa selamat dan jangan mempercayai spekulasi dan khabar angin yang disebarkan.

http://www1.malaysiakini.com/news/89984

Bursa jatuh hampir 4 peratus, pulih di sebelah petang


Sep 18, 08 3:19pm

Harga saham di Bursa Malaysia terus mengalami kerugian sehingga tengahari tadi, di tengah-tengah kegiatan jualan besar-besaran di seluruh dunia berikutan peningkatan kebimbangan mengenai kesan tempias kegawatan kredit AS dan banyak ketidaktentuan makroekonomi khusus yang ditambah beberapa ketidaktentuan politik domestik, kata para peniaga.

Sentimen keseluruhan kekal lemah dan ditambah dengan jualan besar-besaran saham perladangan dan kewangan, kata mereka.

Jualan besar-besaran oleh pelabur asing ke atas saham berwajaran tinggi terpilih telah menarik turun Indeks Komposit Kuala Lumpur sebanyak 3.74 peratus atau 37.53 mata untuk ditutup sesi pagi kepada 965.46, paras terendahnya sejak Jun 2005. KLCI dibuka 9.78 mata lebih rendah kepada 993.46.

Menurut Bernama, indeks Persahaan turun 40.73 mata kepada 2,120.87, Indeks Kewangan turun 332.06 mata kepada 7,827.65 dan Indeks Perladangan turun 237.31 mata kepada 4,604.91.

Sementara itu, FBMEmas turun 241.48 mata kepada 6,407.27, FBM30 turun 237.02 mata kepada 6,186.59, FBM-MDQ turun 166.17 mata kepada 3,843.26 dan FBM2BRD
turun 159.45 mata kepada 4,830.74.

Kaunter rugi mengatasi kaunter untung sebanyak 631 kepada 32 manakala 106 kaunter tidak berubah, 577 kaunter tidak diniagakan dan 23 kaunter digantung.

Volum dicatatkan 241.835 juta saham bernilai RM527.042 juta.

Bank Pembangunan Asia hari ini memberi amaran bahawa kegawatan yang melanda bank-bank utama di Barat boleh melanda badan peminjam utama Asia dan menyeru para pengawal selia dan bank pusat rantau ini untuk menyelaraskan tindakan bagi mengekalkan kestabilan.

Bursa-bursa tempatan menghadapi tekanan jualan berikutan jualan besar-besaran semalaman di Wall Street semasa Rezab Persekutuan AS membelanjakan AS$85 bilion untuk menyelamatkan badan korporat AIG gagal menenangkan para pelabur.

"Kebimbangan timbunan kerugian kredit telah mencetuskan jualan ketakutan di bursa di seluruh dunia," kata salah seorang peniaga itu.
Di antara saham berkaitan perladangan, Kuala Lumpur Kepong turun 90 sen kepada RM8.60, IOI Corp turun 18 sen kepada RM3.78 dan PPB Group turun 50 sen kepada RM7.90.

Antara kaunter kewangan, Bumiputra-Commerce turun 50 sen kepada RM6.90, Maybank turun 20 sen kepada RM6.70 dan Public Bank turun 30 sen kepada RM9.50.

Mendahului senarai aktif, UEM Builder turun satu sen kepada RM1.38, AirAsia turun dua sen kepada RM1.18, KNM Group turun enam sen kepada RM1.09 dan Sime Darby tidak berubah di paras RM5.95.

Tenaga Nasional turun 40 sen kepada RM6.40 dan Telekom Malaysia turun 18 sen kepada RM3.32.

Bagaimanapun, apabila urusniaga disambung selepas makan tengahari pada jam 2 petang tadi, kedudukan indeks mulai pulih.

Ia melonjak kembali kepada 983.63 pada jam 4 petang, tetapi masih kerugian sebanyak 19.63 mata. Pasaran akan ditutup jam 5 petang.

http://www1.malaysiakini.com/news/89972

Blogger kickdefella ditahan reman

Abdul Rahim Sabri Sep 18, 08 3:43pm

Polis telah menahan reman terhadap blogger popular, Syed Azidi Syed Abdul Aziz sehingga esok.

Perintah reman selama 24 jam itu dikeluarkan oleh mahkamah majistret di Kota Bharu.

Blogger (kickdefella.wordpress.com) itu yang bekerja dengan kerajaan negeri Kelantan, ditahan di rumahnya kira-kira jam 5 petang semalam oleh sepasukan tiga orang anggota polis berpakaian biasa.

Blogger tersebut mencetuskan kontroversi baru-baru ini selepas melancarkan kempen di talian supaya bendera Malaysia dikibarkan terbalik.

Ketika dihubungi petang ini, isterinya, Bariah Ishak, suaminya dibawa polis ke Kuala Lumpur untuk disiasat di bawah Seksyen 4 (1) Akta Hasutan.

Katanya, beliau menemui suaminya ketika beliau dibawa di mahkamah majistret pagi tadi.

Beliau berkata, suaminya itu kelihatan baik tetapi agak pucat sedikit.

Bariah berkata, suami memberitahunya yang beliau dilayan dengan baik oleh pihak polis.

Katanya, beliau juga dimaklumkan oleh exco kerajaan Kelantan, Datuk Husam Musa yang pihaknya menyediakan peguam untuk suaminya.

http://www1.malaysiakini.com/news/89973

Mustafa, Nik Aziz bertemu selesaikan isu 16 Sept


Jimadie Shah Othman Sep 18, 08 1:05pm

Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Pengarah Pilihanraya Pusat parti itu, Datuk Mustafa Ali mengadakan pertemuan 'empat mata' hari ini difahamkan bagi menyelesaikan 'pertelagahan' antara mereka berhubung isu peralihan kuasa yang diusahakan oleh Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Nik Aziz yang juga menteri besar Kelantan dilihat sentiasa memberi sokongan moral kepada Anwar untuk menjadikan peralihan kuasa itu satu realiti.

Manakala Mustafa yang juga pesuruhjaya PAS Terengganu pula dilihat tidak yakin usaha Anwar itu akan menjadi kenyataan.

Dalam pertemuan tersebut, Malaysiakini difahamkan kedua-dua pemimpin tertinggi PAS telah memperjelaskan pendirian masing-masing dan 'hubungan mereka kini kembali seperti sediakala'

Ketika dihubungi Malaysiakini, Mustafa mengesahkan mengadakan pertemuan tersebut di Kota Bharu pagi tadi atas permintaan Nik Aziz.


Mustafa enggan mengulas lanjut mengenai pertemuan yang bermula jam 10 pagi tadi, tetapi beliau kedengaran ceria ketika bercakap dengan Malaysiakini.

Menurutnya, pertelagahannya dengan Nik Aziz itu berpunca daripada "salah faham" semata-mata.

"(Perkara ini) macam ayah dengan anak," tambahnya.

Ahad lalu, dalam ceramahnya di Taman Melewar, Gombak, Nik Aziz secara terbuka mengkritik kenyataan Mustafa yang tidak yakin pertukaran kerajaan pada 16 September.

Merujuk kepada kenyataan Mustafa yang dilaporkan oleh Utusan Malaysia serta wawancaranya dengan Harakah mengenai isu tersebut, Nik Aziz menyifatkan pengarah pilihanraya PAS itu "sudah menjadi lidah Umno" dan "betul-betul serupa dengan nada presiden Umno".

Malah, Nik Aziz turut menyifatkan PAS Terengganu "telah tersalah memilih seorang pesuruhjaya".

Bagaimanapun, Mustafa sebelum ini, enggan mengulas kritikan menteri besar Kelantan itu.

"Dalam pertemuan pagi tadi, (kami) bincang perkara itu (perselisihan faham) sekejap saja. Yang lain kita sembang-sembanglah," kata Mustafa.

http://www1.malaysiakini.com/news/89954

Mubarak mahu peralihan kuasa sebelum Disember


Sep 18, 08 12:39am

Majlis Bekas Wakil Rakyat Malaysia (Mubarak) berpendapat proses peralihan kuasa perlu diadakan secepat mungkin, selewat-lewatnya sebelum perhimpunan agung Umno pada 16 Disember ini bagi mengelakkan pergolakan dalam parti.

Presidennya Tan Sri Abu Zahar Ujang berkata keputusan tersebut dicapai sebulat selepas mendengar pandangan dan rumusan 34 daripada 36 anggota Majlis Tertingginya dalam mesyuarat yang diadakan hari ini. Dua lagi anggotanya tidak dapat hadir.

Keputusan itu berbeza dengan Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan Timbalannya Datuk Seri Najib Tun Razak mengenai peralihan kuasa yang dipersetujui kedua-dua mereka diadakan pada Jun 2010.

Menurut Bernama, Abdullah dan Najib hari ini mengulangi komitmen mereka dengan tempoh peralihan kuasa seperti yang ditetapkan sebelum ini.

Kedua-dua mereka juga akan mempertahankan jawatan masing-masing sebagai presiden dan timbalan presiden Umno Disember ini.

Abu Zahar berkata peralihan kuasa yang telahpun dipersetujui itu adalah satu persefahaman tetapi ia perlu dirujuk kepada perhimpunan agung Umno Disember ini.

"Pemimpin mestilah patuh dan hormati perlembagaan parti Umno di mana semua hak ahli-ahli tidak boleh diketepikan," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat itu di ibunegara hari ini.

http://www1.malaysiakini.com/news/89939

Small Malaysian party quits ruling coalition

Agence France-Presse - 9/17/2008 10:54 AM GMT

A small party in Malaysia's ruling coalition quit on Wednesday, in a fresh blow for the beleaguered government which is also facing an opposition bid to seize power.

The decision by the Sabah Progressive Party (SAPP), which has two lawmakers in parliament, comes as the opposition led by Anwar Ibrahim is signing up defectors from the ruling Barisan Nasional (BN) coalition.

SAPP president Yong Teck Lee said the party would become independent and was not applying to join the opposition alliance, but he launched a savage attack on the BN coalition, which he said had "lost its moral authority to rule".

"Perhaps, after 50 years of uninterrupted government, some BN leaders have got it in their heads that they have a divine right to rule," he said in Sabah's capital of Kota Kinabalu.

Yong accused the 14-member coalition of mismanaging the economy, widening ethnic divisions in the multicultural country, and targeting its opponents using draconian internal security laws.

"SAPP hereby proudly dissociates ourselves from these shameful wrongdoings of the BN government," he said.

SAPP has been an irritant to the coalition since June, when it called for a vote of no confidence in Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi. Its departure from the coalition was not unexpected.

In the past, SAPP has said it would consider joining the opposition, which has courted disaffected lawmakers in Malaysia's underdeveloped eastern states of Sabah and Sarawak on Borneo island.

Lim Kit Siang, from the Democratic Action Party that is part of the three-member Pakatan Rakyat opposition alliance, said SAPP's departure has "been in the works."

"It's a reflection of the deepening crisis of confidence in Abdullah's leadership," he said in Kuala Lumpur.

SAPP deputy president Raymond Tan, who is also Sabah state deputy chief minister, stormed out of the party meeting in protest over the decision to quit.

"Of course Pakatan Rakyat is going to take advantage of this and woo SAPP to their side," he said.

Anwar said this week that he has the support of more than 31 lawmakers from the coalition, giving him a small majority in parliament that would end Barisan Nasional's long rule.

He has called for a meeting with Abdullah to arrange a smooth transition of power, but the premier has refused and has demanded that Anwar release the names of the defectors.

In March elections, the coalition won 140 seats and the opposition claimed 82, denying the government a two-thirds majority in parliament for the first time in the country's history.

Anwar has targeted concerns in Sabah and Sarawak, where many people are unhappy with the way they have been treated since they joined the Malaysian federation in 1963, along with Singapore.

Singapore left Malaysia in 1965, but Sabah and Sarawak stayed on, and some now feel that was a bad decision.

Many Sabahans accuse the government of allowing large numbers of Muslim Filipinos to settle here illegally, tipping the ethnic balance against indigenous tribes who were formerly in the majority.

In peninsular Malaysia, Muslim Malays are the dominant population, alongside large ethnic Chinese and Indian minorities.

http://news.my.msn.com/

Anwar seeks emergency House sessionMalaysia's opposition leader Anwar Ibrahim Thursday called for an emergency session of parliament to hold a no-confidence vote against the prime minister.

Anwar promised to use the sitting to prove his claim he has the support of enough government defectors to topple Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi's Barisan Nasional ruling coalition.

"Today, the Pakatan Rakyat (opposition alliance) leaders have submitted a letter to the PM requesting him to call an emergency session of parliament to deliberate a motion of censure against the leadership of Abdullah Ahmad Badawi," he said.

Anwar said he would name the defectors at the session, which he hoped would be held no later than September 23.

"Convene an emergency session and you will see in parliament," he said, adding that "it is critical for the prime minister to respond."

"We face a major economic crisis. It is pertinent that they think of the nation and not the interest of themselves."

Anwar needs the support of 30 government lawmakers to take control of the 222-seat parliament.

He stepped up the pressure on Abdullah a day after the small National Front party on Borneo island quit the ruling coalition, and the prime minister indicated he may step down earlier than planned.

Anwar said that if Abdullah fails to convene the emergency session, he may meet the King Tuanku Mizan Zainal Abidin to stake his claim to government.

"I am not discounting the possibility," he said.

AFP

http://news.my.msn.com/

Malaysian opposition seeks international help to release detainees

Agence France-Presse - 9/17/2008 11:59 AM GMT


Malaysia's opposition on Wednesday sought international help to push for the release of a politician and others held without trial under the country's tough internal security law.

Teresa Kok, from the Democratic Action Party (DAP), a member of the opposition alliance, was arrested last week along with Malaysia's top blogger Raja Petra Kamaruddin and detained under the Internal Security Act (ISA).

A journalist for a Chinese-language newspaper was also arrested after reporting on racist comments made by a ruling party member, but was quickly released after an uproar including from within the government.

"We will seek international and regional support from parliamentarians for the immediate release of Teresa Kok and all other ISA detainees, and for the repeal of the Internal Security Act," said DAP member Lim Kit Siang.

He said the newly formed "Free Teresa and Abolish ISA Caucus" of opposition lawmakers would contact Commonwealth and Southeast Asian parliamentary bodies to ask for their support in pressuring the government.

Zaid Ibrahim, a cabinet minister in charge of legal affairs who resigned on Monday over the crackdown, was also present at the launch in parliament Wednesday.

"I'm here because I am very concerned about the use of the ISA," he told reporters.

"It should not be used against journalists and politicians. Teresa has to be released, Raja Petra has to be released and all other detainees," he added.

Kok has denied allegations that she was involved in a petition to silence the call to prayer in mosques located in non-Muslim areas.

Raja Petra, founder of the controversial Malaysia Today website, has already been charged with sedition and defamation after linking Deputy Prime Minister Najib Razak and his wife to a sensational murder.

Rights groups say about 63 people, mainly alleged Islamic militants, are thought to be held under the ISA, which dates back to the British colonial era, when it was used against communist insurgents.

The legislation provides for two-year periods of detention that can be renewed indefinitely. However, critics say it has been improperly used by the government to silence its critics.


http://news.my.msn.com/

Malaysian blogger detained for displaying upside down flag: reportAgence France-Presse - 9/18/2008 1:31 AM GMT


Malaysian authorities have arrested a second blogger, this time for displaying an upside down national flag on his website, according to a report Thursday.

Syed Azidi Syed Aziz, better known as Sheih Kickdefella, was picked up by police late Wednesday under the Sedition Act from his home in opposition-held northern Kelantan state, the Star daily reported.

"We were informed that the police were looking for us on Tuesday and waited for them but they didn't show up," his wife Bariah Ishak told the paper.

"We thought the worst was over but they came looking for him and so he surrendered," she added.

Syed Azidi, known for his links to the opposition conservative Islamic PAS party, had recently organised a nationwide Internet campaign to fly the Malaysian flag upside down in a sign of protest over the country's political and economic turmoil.

The campaign caused outrage in the conservative Muslim-led country with Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi ordering a police investigation into the matter.

Syed Azidi is the second blogger to get in trouble with Malaysian authorities over website content.

Prominent blogger Raja Petra Kamaruddin, who has targeted government figures on his website, was arrested last Friday under the tough Internal Security Act (ISA).

Raja Petra, founder of the controversial Malaysia Today website, has already been charged with sedition and defamation after linking Deputy Prime Minister Najib Razak and his wife to the sensational murder of a Mongolian woman.

Rights groups say about 63 people are being held under the ISA, which allows for renewable two-year periods of detention without trial and is normally used against suspected terrorists.

It has also been used to lock up opponents of the government, and last year five Hindu rights activists were detained after mounting an anti-discrimination protest that targeted government race policies.

As finance titans collapse, Americans fear for their life insuranceAgence France-Presse - 9/18/2008 3:20 AM GMT

Americans who have ploughed their savings into life insurance and annuity-linked pension funds were running scared Wednesday as financial titans collapsed around them.

"We're receiving phone calls that we wouldn't usually get," said Robert Willis, executive director of DC Life and Health Insurance Association, part of the national network that guarantees insurance policies.

"Given what's happening with AIG and Lehman Brothers, people are looking at their life insurance and annuity products and are concerned about these companies going under and what the impact would be on them," he said.

Wall Street icon Lehman Brothers filed for bankruptcy in New York on Monday after suffering massive losses from the subprime crisis of loans to high-risk customers.

The following day, the US Federal Reserve stepped in with an 85-billion-dollar bail-out of American International Group (AIG) after the insurance giant also fell victim to the mortgage subprime lending meltdown.

In a statement issued Tuesday, AIG assured its life insurance clients that their policies were not at risk.

Willis tried to reassure them, too, by explaining how warranties such as those provided by DC Life and Health work.

Most of the guarantees allow the investor to recover his or her initial investment plus any earnings, up to a ceiling of 300,000 dollars in death benefits.

But the ceiling is only applicable once per person. Someone with three separate pension plans, each worth 200,000 dollars, for instance, is protected only to the tune of 300,000 dollars, said Willis.

David Certner, legislative policy director of AARP, a massive group of American over-50s, with more than 40 million members, doubted that the fall-out would affect individual investors.

"I think a lot of individuals will not be directly affected because many consumer-oriented products are highly regulated," he said.

"Of course, that's different from somebody who has investments in those companies or the stock market in general. They're obviously seeing big reductions right now in the value of their stock market holdings."

Meanwhile, confidence among savers was at rock bottom, said economist Ken Goldstein.

"The confidence of the public was in bad shape to begin with; this certainly didn't help," said Goldstein.

"But perhaps because of the crisis, we'll get some demands for change," he added.

"One of the things they clearly will attack is the degree to which the people who put their money with these firms had no clue what was being done with their money. Companies should have to disclose, to a certain extent, what position they are taking," he said.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...