Tuesday, January 20, 2009

Kes khalwat: Norman - Memey berpakaian sedondon, mengaku tidak bersalah!


Selasa Januari 20, 2009

Oleh SITI AZIRA ABD. AZIZKUALA LUMPUR: Pelakon Norman Hakim dan bintang baru, Suhaiza Suhaimi atau Memey, hari ini mengaku tidak bersalah atas tuduhan berkhalwat pada Oktober lalu di Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur, di sini.


Hakim Syarie, Wan Mahyudin Wan Mohamad membenarkan kedua-dua aktor itu dilepaskan dengan jaminan bon jamin mahkamah RM3,000 secara tunai setiap seorang yang perlu dibayar hari ini.


"Kedua-dua tertuduh turut dilepaskan dengan syarat seorang penjamin dan mahkamah juga menetapkan seorang penjamin kedua-dua tertuduh hendaklah terdiri daripada kakitangan awam.


Norman dan Memey hadir ke Mahkamah Syariah Gombak Timur dalam pakaian berwarna sedondon iaitu hitam dan putih pada pagi ini. foto The Star oleh NORAFIFI EHSAN

"Ini bagi mengelakkan kedua-dua tertuduh menghilangkan diri semasa sesi perbicaraan nanti.


"Kedua-dua tertuduh ini dibebaskan dari mahkamah oleh seorang penjamin berdasarkan peruntukan Seksyen 22 (4)(5) Enakmen Tatacara Jenayah Syariah Selangor 2003.


"Perbicaraan ini ditangguhkan untuk sebutan semula pada 3 Mac depan, pukul 9 pagi untuk perbicaraan dalam kes ini,"
kata Wan Mahyudin.


Norman tidak menyembunyikan Keakraban hubungan antara keluarganya dan keluarga Memey. Dari kiri: Memey, ibu Norman, ibu saudara Memey, abang Norman dan Norman.

Norman dan Memey datang berpakaian putih dan hitam sedondon secara berasingan seawal pukul 9 pagi tadi.


Norman hadir bersama ibunya, Kamariah Kamat, 66, abang dan abang iparnya manakala Memey pula ditemani seorang ibu saudaranya.


Selepas dibicarakan, kedua-duanya berjalan seiringan keluar dari mahkamah dan masing-masing meluahkan rasa syukur dengan kelancaran proses prosiding pada hari ini.


Wajah Norman dan Memey sewaktu berjalan ke dalam mahkamah.

"Kita sudah melepasi sesi prosiding dan kami mengatakan tidak mengaku bersalah dan akan dibicarakan nanti. Kami berdua bekerjasama dan mengikut prosedur. Alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar. Insya-Allah, kita tengok keputusannya nanti," kata Norman.


Memey pula menambah: "Saya pun sama juga, Alhamdulillah kerana semuanya berjalan dengan lancar tetapi kes ini masih dalam siasatan. Jadi, kita tunggulah hari perbicaraan pada 3 Mac depan."


Pada tarikh 3 Mac nanti, apakah yang Norman akan lakukan untuk membela diri?


Gelagat Norman dan Memey yang tersipu-sipu malu apabila disoal tentang kahwin.

Norman: "Kami akan melantik peguam bagi pembelaan kerana masing-masing tidak mahir tentang prosedurnya dan meminta pandangan pihak Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) dan pihak mahkamah. Kami berdua juga akan cuba buktikan yang kami tidak bersalah di dalam kes ini."


Tetapi pihak JAIS mendakwa mereka mempunyai bukti yang menunjukkan Norman dan Memey bersalah?


Norman: "Bukti adalah pendakwaan. Jadi, bagi pihak kami, kita perlu mempertahankan kerana kita tahu apa yang berlaku. Kami telah mengikut prosedur dan cuba mencari penyelesaian yang terbaik. Kita perlukan kerjasama kerana kami hendak menjernihkan sesuatu keadaan dan bukannya hendak menjadikan perkara ini lebih buruk."


Apa komen apabila ada yang berpendapat, mungkin Norman dan Memey akan mengambil tindakan untuk berkahwin pada masa akan datang.


Norman tersenyum ceria sewaktu mula-mula sampai di mahkamah.

Norman: "Buat masa ini kami memang tiada perancangan untuk berkahwin lagipun kita perlu selesaikan apa yang berlaku ini satu-persatu. Nanti, kalau suatu perkara itu belum selesai, kita cuba mencipta satu platform lain pula.


Walaupun Norman tidak mempunyai perancangan untuk berkahwin dengan Memey, tetapi masing-masing sedang mengenali hati budi.


Norman:"Sebagai senior, saya perlu mengepalai dalam situasi yang dihadapi sekarang dan kami sentiasa berbincang tentang apakah penyelesaian yang terbaik. Dalam masa yang sama, saya minta juga input daripada keluarga saya dan Memey.


"Secara tak langsung, apa yang berlaku ini telah mengeratkan silaturahim dan mengenali hati budi itu berlaku secara tak langsung."


Kenapa tidak kahwin sahaja untuk menyelesaikan kontroversi ini?


Norman ketawa. Memey mencelah dengan berkata: "Kahwin ini suatu keputusan yang penting dalam kehidupan. Tak bermakna kahwin adalah jalan terbaik untuk kita berhadapan dengan hal ini. Apa pun keputusan, kita perlu tunggu perbicaraan nanti. Soal kahwin itu, kita fikirkan kemudian hari. Kita tidak perlu membuat keputusan terburu-buru."


Norman pula menjawab: "Kita perlu lebih rasional dan seperti yang Memey katakan, kita tidak perlu terburu-buru dan pada saya perkahwinan itu merupakan suatu yang baik. Jangan risau, kalau ada jodoh kami, hal perkahwinan itu adalah suatu perkara yang tidak perlu disorok lagi."


Apabila diusik adakah mereka merancang untuk mengenakan pakaian berwarna sedondon pada hari ini, Norman yang ketawa dan tersipu-sipu malu di samping Memey mengakui idea tersebut dikeluarkan secara spontan kerana mereka sentiasa berkomunikasi dari berbagai aspek.


"Memang saya yang mencadangkan untuk memakai pakaian hitam dan putih tetapi tiada sebab yang spesifik kami memakai warna sedondon," ujar Norman sambil tersenyum ceria.


Norman berkata perasaan cerianya pada hari ini bertambah apabila mendapat semangat daripada keluarga dan merupakan cara untuk memberikan aura positif di dalam menghadapi masalah serta berhadapan dengan kenyataan.


Mereka ditangkap berkhalwat oleh penguat kuasa Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) di pejabat Norman, MDH Trading & Services di Ukay Perdana, Ampang, Selangor sekitar pukul 3 pagi pada 30 Oktober tahun lalu.


http://www1.mstar.com.my/cerita.asp?file=/2009/1/20/mstar_hiburan/20090120104803&sec=mstar_hiburan

Ibu Norman Hakim restui andai jodoh anaknya dengan Memey


Selasa Januari 20, 2009

Oleh SITI AZIRA ABD. AZIZ

KUALA LUMPUR: "Jodoh, pertemuan dan maut terletak di tangan Tuhan dan itu semua merupakan kuasa Allah," luah ibu aktor Norman Hakim, Kamariah Kamat, 66, yang seolah-olah merestui andai anaknya ingin berkahwin dengan aktres Memey Suhaiza.

Kamariah menambah, dia akan bersetuju dengan siapapun pilihan anaknya mahupun anaknya itu memilih Memey sebagai isteri.


Ibu Norman, Kamariah Kamat akui menyukai Memey dan tidak menolak andai anaknya berjodoh dengan Memey. foto The Star oleh NORAFIFI EHSAN

"Saya suka semua orang termasuk Memey. Saya anggap dia seperti anak-anak saya..," jelas Kamariah.


Kamariah turut menjelaskan keakraban yang berlaku antaranya dengan Memey seolah-olah memberikan gambaran jelas yang dia benar-benar bersetuju hubungan antara anaknya dan Memey.


"Ini merupakan realiti kehidupan. Kita tak bolehlah ‘reject’ seseorang itu kerana saya sukakan semua orang dan begitu rapat dengan anak-anak," beritahu Kamariah dengan penuh berhati-hati.


Ketika ditanya tentang hubungannya dengan bekas menantunya, aktres Abby Abadi dan tiga orang cucunya, Kamariah mengakui hubungan mereka masih terjalin seperti dulu dan dia juga tidak lupa melawat mereka.


"Keakraban itu masih ada. Walaupun kami jauh, tetapi hubungan kami telah diserap dari awal dan saya sayangkan keluarga itu.


"Saya menganggap jodoh Abby dan Norman sudah tidak ada lagi, jadi sebab itu mereka mengambil langkah untuk berpisah,"
kata Kamariah yang menyatakan seluruh ahli keluarganya sentiasa menasihati Norman secara kolektif ketika anaknya itu dilanda masalah rumahtangga.


http://www1.mstar.com.my/cerita.asp?file=/2009/1/20/mstar_hiburan/20090120150931&sec=mstar_hiburan

Amaran Najib: Sedia terima hukuman rakyat jika BN tidak bangkit
Selasa Januari 20, 2009


DATUK Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak melihat buku Politik Baru karya Datuk Saifuddin Abdullah (kiri) selepas majlis pelancarannya di Putrajaya hari ini.-fotoBERNAMA


PUTRAJAYA: Empat hari selepas kegagalan Barisan Nasional (BN) mempertahankan kerusi Kuala Terengganu, Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak memberi amaran bahawa pemimpin-pemimpin BN tidak boleh berterusan duduk dalam zon selesa.


Sebaliknya, Timbalan Perdana Menteri menekankan, mereka perlu mengubah paradigma dan mengubah cara serta pendekatan berpolitik supaya ia sentiasa berorientasikan rakyat.


Justeru, Najib mahukan semua pemimpin kerajaan BN bangkit dan bingkas kembali menyusun strategi melakukan perubahan baik kepada diri mahukan kepada parti demi kesejahteraan bangsa dan tanah air.


Kerajaan BN perlu memastikan program-program kerajaan adalah berteraskan keperluan rakyat supaya ia sentiasa dekat di hati dan sanubari rakyat.


"Jika kita gagal menangani cabaran ini dengan cemerlang, kita akan menerima hukumannya dalam pilihan raya umum ke-13 kelak," kata beliau ketika melancarkan buku Politik Baru karya Timbalan Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Saifuddin Abdullah, di sini.


Buku setebal 178 muka surat dalam bahasa Malaysia dan bahasa Inggeris itu menyentuh mengenai integriti politik dan kerangka pemerintahan baru.


Dalam pilihan raya kecil kerusi Parlimen Kuala Terengganu Sabtu lalu, calon BN, Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh tewas kepada calon PAS, Mohd. Abdul Wahid Endut dengan majoriti 2,631 undi.


Pada 8 Mac lalu, kerusi itu dimenangi oleh Allahyarham Datuk Razali Ismail.


Ia merupakan kekalahan kedua bagi BN dalam pilihan raya kecil sejak pilihan raya umum 8 Mac lalu.


KESINAMBUNGAN


Najib, yang juga Timbalan Presiden Umno menegaskan kerajaan BN tidak boleh sekali-kali membiarkan gejala tiada berkesinambungan wujud di antara aspirasi rakyat dan hala tuju kerajaan.


Kata beliau, kerajaan BN sentiasa peka kepada gelombang perubahan dan pembaharuan.


"Ini kerana kita insaf di dalam sistem demokrasi, rakyat adalah penentu mutlak kepada parti mana yang akan membentuk kerajaan," kata Najib yang juga Timbalan Pengerusi BN.


Beliau berkata, demi melaksanakan agenda perubahan dan pembaharuan, mahu tidak mahu, tidak dapat tidak, kerajaan BN memerlukan pemimpin berkebolehan dan berpengetahuan dalam bidang yang dipertanggungjawabkan.PEMIKIRAN GLOKAL


Pemimpin itu, katanya, mestilah membawa pemikiran glokal dengan ideanya merentasi sempadan negara tetapi jiwanya dan akarnya adalah berteraskan bumi bertuah ini.


"Rakyat Malaysia sudah cukup matang dalam menilai pemimpin mereka. Mereka tidak mahu lagi didendangkan dengan lagu-lagu sumbang tentang retorik perubahan tetapi hampa isi di dalamnya. Mereka mahukan "result".


"Mereka mahu melihat perubahan itu berlaku!"
katanya.


Najib berkata gelombang perubahan hari ini menuntut negara memiliki bukan sekadar politikus biasa yang manis senyumnya dan muluk tuturnya, sebaliknya pemikir politik yang kaya ideanya dan hikmah tingkahnya.


Perubahan dan pembaharuan sudah menjadi satu tema dominan dalam arus politik dunia, katanya.


Malah, ucapan Barack Obama semasa kempen Presiden Amerika Syarikat sentiasa membujuk kepada harapan dan sifat idealis manusia, bukannya ketakutan dan sifat kebencian mereka, katanya.


"Sesungguhnya formula ini telah berjaya mencetuskan gelombang perubahan dan pembaharuan yang amat signifikan dalam susur galur sejarah politik Amerika Syarikat," katanya.


Akses kepada lebuh raya maklumat dan televisyen satelit berbayar telah mendedahkan rakyat Malaysia kepada fenomena ledakan maklumat dan ia memberi dimensi baru kepada evolusi penghakupayaan rakyat Malaysia sebagai pengundi.


http://www1.mstar.com.my/cerita.asp?file=/2009/1/20/mstar_mutakhir/20090120144013&sec=mstar_mutakhir

Rasuah pemilihan Umno bahagian: Naib Ketua antara 3 didakwa Khamis
Selasa Januari 20, 2009

Oleh G. MANIMARAN

PETALING JAYA: Tiga orang termasuk seorang Naib Ketua Umno akan didakwa di mahkamah Khamis ini atas tuduhan memberi wang rasuah ketika pemilihan Umno Bahagian baru-baru ini.


Mereka melibatkan ahli Umno di Perak, Pahang dan Melaka.


Pemilihan Umno berlangsung selama sebulan antara awal Oktober dan November lalu.


Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini berkata, ketiga-tiga mereka akan didakwa pada hari yang sama.


Dalam kes pertama, jelas SPRM, seorang Naib Ketua Bahagian Umno di Perak dijangka didakwa atas dakwaan memberi wang rasuah RM300 kepada seseorang dalam pemilihan bahagian.


Sementara itu, seorang lagi ejen dijangka akan didakwa kerana memberi rasuah RM200 kepada seseorang bagi mengundi calon dalam pemilihan Ketua Bahagian Umno di Pahang.


Di Melaka, seorang lagi ejen juga dijangka didakwa atas dakwaan memberi RM200.


Ketiga-tiga mereka akan didakwa mengikut Seksyen 10(b) Akta Pencegahan Rasuah Malaysia 2008.


Ia merupakan kes pertama melibatkan SPRM beroperasi sejak 1 Januari lalu.


Akhir bulan lalu, SPRM yang dulunya dikenali sebagai Badan Pencegah Rasuah (BPR) berkata, akan memfailkan pendakwaan terhadap sekurang-kurangnya tiga ahli politik berhubung kesalahan rasuah, politik wang dan salah guna kuasa dalam masa terdekat.


Selain itu, beberapa kes berkaitan isu sama yang selesai disiasat dihantar semula ke Bahagian Siasatan BPR untuk dikemas kini bagi menghasilkan kertas siasatan lebih kukuh, malah ada yang diserahkan kembali kepada Lembaga Disiplin untuk tindakan dalaman parti berkenaan.


Bagaimanapun ahli politik yang akan didakwa itu bukan calon yang bertanding jawatan tertinggi Umno pada pemilihan parti itu, Mac depan.


Persetujuan untuk meneruskan proses pendakwaan terhadap tiga kes itu diberikan selepas meneliti secara terperinci kertas siasatan yang diserahkan Bahagian Siasatan BPR.


http://www1.mstar.com.my/cerita.asp?file=/2009/1/20/mstar_berita/20090120122146&sec=mstar_berita

Obama bersedia angkat sumpah Presiden ke-44 AS, dunia harapkan perubahan

Selasa Januari 20, 2009BARACK Obama yang akan mengangkat sumpah sebagai Presiden Amerika Syarikat yang ke-42, melambai ke arah audien sebelum memperkenalkan bekas pesaingnya, Senator John McCain pada majlis makan malam di Washington semalam. - AP


WASHINGTON: Barack Obama yang memenangi pemilihan Amerika Syarikat (AS) November lalu dengan selesa, bersiap sedia untuk mengangkat sumpah sebagai presiden pertama daripada kalangan masyarakat kulit hitam hari ini.


Beliau dijadual menyempurnakan upacara angkat sumpah pada pukul 1 pagi esok (waktu Malaysia, pukul 5 petang ini GMT) ketika dunia mengharapkan presiden yang ke-44 AS itu akan melakukan sesuatu untuk mengubah dasar luarnya dan persepsi masyarakat dunia terhadap Washington.


Harapan itu memuncak ketika konflik Gaza ekoran serangan Israel menghampiri minggu keempat.


Malah perubahan bukan sahaja diharapkan oleh masyarakat dunia ekoran pelbagai dasar berat sebelah AS, rakyatnya juga mahu Obama membebaskan negaranya daripada kemelesetan ekonomi paling buruk sejak 1930-an, kesan peperangan di Afghanistan dan Iraq dan perubahan dasar White House yang diterajui George W. Bush sepanjang lapan tahun lalu.


Beliau dijadual menyampaikan ucapan sulungnya sejurus selepas mengangkat sumpah sebagai Presiden yang baru dari bangunan Capitol - yang diharap akan menjadi peluang terbaik awalnya untuk memenuhi harapan banyak pihak.


Sempena upacara itu, laluan-laluan utama di sini dikawal ketat demi keselamatan sejak awal pagi tadi - kira-kira 24 jam sebelum majlis bersejarah itu.


Lebih 12,500 anggota tentera dan polis metropolitan dihimpunkan untuk menjaga keselamatan.


Obama akan mengangkat sumpah menggunakan kitab injil yang pernah digunakan oleh bekas Presiden Abraham Lincoln yang mengakhiri sistem perhambaan di AS.


Majlis angkat sumpah Obama dan Naib Presiden Joe Biden dijangka menarik kira-kira dua juta orang yang sanggup berhimpun di bawah cuaca teramat sejuk.


Obama, pemimpin Demokrat berusia 47, yang telah menewaskan John McCain pada 4 November telah menjanjikan pendekatan pentadbiran bersifat pragmatik berbanding ideologikal.


Selepas majlis angkat sumpah, Obama akan diiringi dari bangunan Capitol melalui Pennsylvania Avenue untuk ke White House - premis pentadbirannya untuk tempoh empat tahun akan datang.


http://www1.mstar.com.my/cerita.asp?file=/2009/1/20/mstar_berita/20090120113535&sec=mstar_berita

NIEI syor akta pilihan raya dipinda banteras rasuah politik

Selasa Januari 20, 2009

Oleh G. MANIMARAN


PETALING JAYA: Badan pemantau pilihan raya, Institut Kebangsaan Integriti Pilihan Raya (NIEI) mengesyorkan undang-undang pilihan raya dipinda untuk membanteras rasuah dan janji-janji yang boleh dianggap sebagai 'ganjaran politik wang' untuk membeli undi.


Merujuk kepada perjalanan pilihan raya kecil kerusi Kuala Terengganu, NIEI berkata, penyalahgunaan kuasa dan jentera kerajaan untuk kempen pilihan raya mestilah diharamkan.


"Para pengundi Kuala Terengganu sudah pun menunjukkan sikap matang, majoriti mereka tidak dapat digula-gula lagi," kata badan bukan kerajaan itu dalam satu kenyataan dikeluarkan semalam.


Pilihan raya kecil Kuala Terenggan berakhir Sabtu lalu dengan dimenangi oleh calon PAS, Mohd. Abdul Wahid Endut.


Barisan Nasional (BN) meletakkan Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh dan calon Bebas ialah Azharudin Mamat @ Adam.


Menurut NIEI, tiga perkara yang ketara telah diperhatikan dalam perjalanan proses pilihanraya kecil itu,


Ketiga-tiganya ialah penginstitusian rasuah dalam pilihan raya, penyalahgunaan jentera kerajaan dan kehadiran terlalu ramai anggota polis.


Menurut NIEI, amalan rasuah berleluasa dalam pilihan raya di Malaysia, ini dapat dikenalpasti berlaku dalam proses pilihan raya kecil diKuala Terengganu.


"Amalan rasuah pilihan raya diinstitusikan dalam pelbagai bentuk. Yang lazim difahami ramai ialah pemberian wang tunai secara langsung.


"Di Kuala Terengganu, wang ehsan sebanyak RM300 bagi orang dewasa dan RM250 untuk muda-mudi diumumkan akan diagih untuk warga Terengganu manakala pengundi Cina diedarkan angpau sebanyak RM300 sempena perayaan Tahun Baru Cina. Penarik beca Kuala Terengganu pula dijanjikan wang ehsan sebanyak RM10,000 seorang,"
katanya dan menambah, para wartawan pun tidak ketinggalan dirasuahkan.


Badan itu turut menyenaraikan 14 program dan pengumuman kerajaan yang menurutnya boleh dianggap sebagai rasuah.http://www1.mstar.com.my/cerita.asp?file=/2009/1/20/mstar_berita/20090120102602&sec=mstar_berita

Arab Saudi sumbang US$1 bilion untuk GazaSelasa Januari 20, 2009

KUWAIT CITY: Raja Arab Saudi, Raja Abdullah bin Abdulaziz pada Isnin berkenan menyumbangkan derma sebanyak US$1 bilion untuk pembinaan semula Genting Gaza yang musnah selepas tiga minggu diserang Israel.


Bercakap pada Sidang Kemuncak Ekonomi Arab, Raja Saudi itu berkata tidak kira betapa pentingnya isu ekonomi, ia tidak boleh disamakan dengan nyawa dan maruah.


"Dalam tempoh beberapa hari lepas, kita menyaksikan imej yang amat menjijikkan, berdarah dan menyakitkan, pembunuhan dilakukan secara terang-terangan di hadapan mata dunia oleh penjenayah kejam yang tidak berhati perut dan tanpa belas kasihan," katanya.


Ketika menyerahkan sumbangan kepada tabung pembangunan semula Gaza yang dicadangkan sidang kemuncak itu, Raja Abdullah berkata beliau sedar bahawa "setitik darah rakyat Palestin lebih bernilai daripada semua kekayaan di dunia ini".


Terdahulu, Amir Kuwait Sheikh Sabah Al-Ahmad Al-Sabah, yang mempengerusikan sidang kemuncak dua hari itu, mengetuai kutukan bertalu-talu pemimpin Arab yang membantah kekejaman Israel di Gaza.


Beliau berkata, Kuwait akan memberikan sumbangan sebanyak US$34 juta kepada Agensi Pekerjaan dan Bantuan Bangsa-bangsa Bersatu bagi Pelarian Palestin di Near East (UNRWA) sebagai memenuhi keperluan segera rakyat Palestin, dan akan turut memberikan sumbangan kepada usaha antarabangsa negaranegara yang menghulurkan bantuan.


Beliau menggambarkan serangan Israel sebagai "satu jenayah perang dan perang terhadap kemanusiaan".


Lebih 1,300 rakyat Palestin terbunuh dan 5,300 lagi cedera manakala kirakira 4,000 bangunan kediaman musnah sejak Israel melancarkan serangan pada 27 Dis.


Pada Ahad, Israel mengisytiharkan gencatan senjata yang kemudiannya diikuti oleh Hamas, yang memberikan rejim itu seminggu untuk mengeluarkan tenteranya dari Gaza.


Bercakap selepas pemimpin Kuwait, Presiden Syria Bashar Al-Assad menyeru negara-negara Arab menggunakan istilah 'entiti terrorism" bagi menggambarkan negara Yahudi. Al-Assad berkata, walaupun gencatan senjata itu dijamin, tiada tanda-tanda keganasan akan berakhir memandangkan tentera Israel masih berada di Gaza.


Presiden Mesir, Hosni Mubarak berkata, negara itu menunjukkan sokongan yang kuat dan jelas kepada Genting Gaza sejak hari pertama pencerobohan Israel itu.


Sambil menyatakan Israel perlu sedar bahawa mencapai keamanan di Timur Tengah adalah satu keperluan utama yang tidak boleh ditangguh, beliau berkata rejim itu perlu mengambil kira dengan lebih serius inisiatif Arab untuk keamanan.


Sementara itu, Presiden Palestin, Mahmoud Abbas meminta rakyat Palestin yang berpuak-puak melupakan perbezaan mereka dan mengadakan pertemuan.


Beliau berkata, rakyat Palestin dijemput untuk mengadakan pertemuan di Mesir untuk berbincang "bagi mencapai persetujuan selepas perbincangan.


"Jika kejadian berdarah di Gaza masih tidak cukup untuk kita bersetuju antara satu sama lain, jadi bila lagi masa itu akan sampai?" kata Abbas.


Beliau berkata, jika persetujuan dicapai, apa yang diperlukan selepas itu ialah kerajaan yang bersatu dan berusaha untuk menamatkan keganasan Israel, berundur dari Gaza dan membuka sempadannya serta mengadakan pilihan raya. BERNAMA


http://www1.mstar.com.my/cerita.asp?file=/2009/1/20/mstar_berita/20090120095653&sec=mstar_berita

Cuepacs minta jangan tamatkan khidmat kakitangan kontrak

Selasa Januari 20, 2009

KUALA LUMPUR: Semua agensi di kementerian yang mempunyai kakitangan kontrak diminta tidak menamatkan perkhidmatan mereka, sebaliknya menyambung semula kontrak itu berdasarkan rasa simpati dan perikemanusiaan.


Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs), Omar Osman berkata, tindakan itu akan membantu pekerja meneruskan kehidupan di samping meringankan beban mereka, terutama yang sudah lama berkhidmat.


"Setakat ini terdapat 50,000 kakitangan kontrak yang bekerja di sektor awam, kalau mereka ini diberhentikan, bagaimana mereka ingin meneruskan hidup lebih-lebih lagi dalam keadaan ekonomi dunia sekarang?


"Yang paling mendukacitakan sekarang ini ada majikan yang berhentikan mereka, tapi esok dilantik pula orang lain,"
katanya kepada pemberita selepas majlis perasmian Seminar Kecemerlangan Kepimpinan Cuepacs Kebangsaan 2009 di sini, semalam.


Majlis itu dirasmikan Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Ahmad Fuad Ismail.


Omar berkata, pihaknya banyak menerima aduan daripada kakitangan kontrak yang ditamatkan perkhidmatan, yang meminta bantuan Cuepacs untuk menangani perkara itu dengan menyalurkan masalah mereka kepada kerajaan.


Katanya, jika masalah itu sampai ke tahap kritikal, beliau akan berjumpa dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi bagi berbincang mengenainya.


Ketika diminta mengulas berhubung isu pindaan Penilaian Tahap Kecekapan (PTK), beliau berkata, Cuepacs akan menyerahkan maklum balas mengenai perkara itu kepada kerajaan pada minggu ketiga Februari ini.


Katanya, maklum balas itu akan diserahkan selepas Cuepacs menerusi jawatankuasa bertindak khas yang ditubuhkan oleh kongres itu bagi menjalankan kajian dan semakan berhubung butiran pindaan ke atas PTK itu untuk membuat penambahbaikan.


Baru-baru ini, Cuepacs menolak 40 peratus daripada keseluruhan 34 pindaan ke atas PTK yang diterima Disember tahun lepas selain mendakwa tidak diberi taklimat mengenai pengedaran pekeliling itu. BERNAMA


http://www1.mstar.com.my/cerita.asp?file=/2009/1/20/mstar_berita/20090120100421&sec=mstar_berita

Caj RM1.2 juta: Bebas tindakan, Angkasawan Negara legaSelasa Januari 20, 2009

Oleh G. MANIMARAN


PETALING JAYA: Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) memutuskan tiada sebarang tindakan akan diambil terhadap angkasawan pertama negara, Datuk Dr. Sheikh Muszaphar Shukor berhubung dakwaan mengumpul kekayaan sehingga RM1.2 juta melalui beberapa siri ceramahnya.


Perkara tersebut diumumkan oleh Menterinya, Datuk Dr. Maximus Ongkili, semalam.


Bagaimanapun Ongkili berkata, siasatan terhadap pertuduhan itu mendapati Sheikh Muszaphar telah melanggar beberapa fasal-fasal dalam kontraknya dengan kementerian.


Katanya pihak kementerian telah menghantar satu surat tunjuk sebab kepada angkawasan itu dan beliau menjelaskan ceramah-ceramah yang dihadirinya itu adalah selepas waktu pejabat ataupun semasa berada di luar negara dan tindakannya itu tidak menjejaskan tugasnya di kementerian.


"Beliau (Sheikh Muszaphar) telah menyediakan penjelasannya untuk persoalan dalam surat itu termasuk mengapa beliau mengenakan bayaran untuk sesi ceramahnya.


"Dan kami berpendapat alasannya boleh diterima jadi tiada sebab untuk membawa perkara ini lebih lanjut," katanya selepas melancarkan logo kementeriannya di sini, semalam.


Katanya, melalui siasatan yang dijalankan, walaupun Sheikh Muszaphar mengenakan bayaran dalam ceramahnya, jumlah itu tidak mencecah jutaan ringgit.


Ongkili turut menjelaskan bahawa terdapat maklumat yang kurang jelas dalam kontrak terdahulu yang turut menjadi sebab mengapa pihaknya tidak boleh mengambil sebarang tindakan.


Tambah beliau lagi, peguam kementerian mula mengambil langkah susulan bagi menyediakan kontrak baru selepas cuti Tahun Baru Cina.


"Kontrak baru dibuat berdasarkan kelemahan dalam kontrak sedia ada.


"Sheikh Muszaphar telah menyatakan hasratnya untuk meneruskan khidmatnya dengan kementerian namun bagaimanapun ia terpulang kepada persetujuannya berdasarkan kontrak baru nanti," katanya.


Dalam pada itu, Sheikh Muszaphar ketika dihubungi menyambut baik keputusan tersebut yang telah membersihkan namanya daripada tuduhan sebelum ini.


"Saya gembira kerana nama saya telah dibersihkan, saya berharap orang ramai akan memahami (perkembangan terbaru ini)," katanya yang malam ini akan berlepas ke Gaza untuk berkhidmat bersama pasukan perubatan Palestin.


Jelas beliau lagi, keaadaan ini menunjukkan bahawa dakwaan yang mengaitkan dirinya itu tidak benar sama sekali.


Sebelum ini, sebuah akhbar dan portal berita melaporkan Sheikh Muszaphar didakwa mengenakan bayaran RM8,000 bagi sejam sesi ceramah yang membolehkannya memperoleh kira-kira RM1.2 juta tidak termasuk kos penginapan hotel dan pengangkutan.


Berikutan laporan itu, kementerian melantik tujuh panel khas, dipengerusikan Timbalan Menteri MOSTI, Fadilah Yusof untuk menjalankan siasatan.


Dalam perkembangan yang berkaitan, Sheikh Muszaphar berkata hingga kini beliau masih belum membuat keputusan untuk meneruskan kontraknya bersama MOSTI ataupun sebaliknya.


Bagaimanapun katanya, sama ada akan terus berkhidmat dengan kementerian itu ataupun tidak, beliau akan terus memberi sumbangan untuk membangunkan progran angkasawan negara secara langsung ataupun tidak langsung.


http://www1.mstar.com.my/cerita.asp?file=/2009/1/20/mstar_berita/20090119172117&sec=mstar_berita

Keputusan Kuala Terengganu bukan penanda aras bagi pilihan raya SarawakSelasa Januari 20, 2009KUCHING: Keputusan pilihan raya kecil Parlimen Kuala Trengganu yang menyaksikan PAS merampas kerusi itu daripada Barisan Nasional (BN), tidak akan digunakan sebagai penanda aras dalam mana-mana pilihan raya, termasuk pilihan raya negeri yang dijadualkan pada 2011, kata Ketua Menteri, Tan Sri Abdul Taib Mahmud, semalam.


Taib, yang juga pengerusi BN Sarawak berkata bukan mudah untuk membuat rumusan daripada satu pilihan raya kecil, termasuk keperluan untuk menjenamakan semula BN bagi memenangi hati dan minda rakyat.


"Tidak wujud perkara seperti penanda aras dalam mana-mana pilihan raya dan berdasarkan keputusannya, walaupun BN kalah, undi bagi BN agak tinggi disebalik hakikat banyak orang kata kepada saya yang calonnya kurang popular di kalangan pengundi," katanya selepas menyampaikan Anugerah ICT Media Sarawak 2008 kepada pemenang di pejabatnya di sini.


Pada pilihan raya kecil itu Sabtu lepas, Mohd Abdul Wahid Endut dari PAS memperoleh 32,883 undi menewaskan calon BN Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh dengan majoriti 2,631 undi manakala calon Bebas Azharudin Mamat @ Adam hanya meraih 193 undi.


Pilihan raya kecil itu diadakan berikutan kematian penyandang Datuk Razali Ismail dari BN, yang mengekalkan kerusi itu dengan majoriti tipis 628 undi pada pilihan raya umum 8 Mac tahun lepas. BERNAMA


http://www1.mstar.com.my/cerita.asp?file=/2009/1/20/mstar_berita/20090119150129&sec=mstar_berita

Analisis: Sokongan penyokong parti masing-masing tidak banyak berubah

19 Jan 2009 10:45AM


WALAUPUN PAS menawan semula kerusi Parlimen Kuala Terengganu namun kemenangan calon parti itu serta kekalahan calon Barisan Nasional masih menunjukkan sokongan pengundi kepada PAS serta BN tidak banyak berubah.

Sungguhpun Mohd Abdul Wahid Endut menang dengan majoriti 2,631 undi, calon PAS itu hanya berjaya menarik pengundi baru seramai 949 orang.

Ini kerana jumlah undi diperolehi dalam pilihan raya kecil tersebut adalah 32,883 manakala Mohamad Sabu yang bertanding ketika pilihan raya umum Mac tahun lalu mendapat 31,934 undi.

Kekalahan calon BN, Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh pula menunjukkan kegagalan parti itu mengekalkan 32,562 undi yang diperolehi allahyarham Datuk Razali Ismail pada Mac tahu lalu. Beliau mendapat mendapat 30,252 undi iaitu kurang 2,310 berbanding Razali.

Peratusan keluar mengundi kali ini turut menurun dengan 79.3 peratus atau kira-kira 63,993 pengundi daripada 80,229 orang layak mengundi berbanding 82.3 peratus atau kira-kira 66,112 pengundi daripada sejumlah 80,325 pengundi yang layak pada pilihan raya umum lalu.

Kemerosotan 3 peratus pengundi ini bermakna seramai 2,119 pengundi yang keluar mengundi Mac lalu tidak keluar menunaikan tanggungjawab mereka dalam pilihanraya kecil ini.

Mengambilkira jumlah undi diperlolehi calon Bebas, Azharuddin Mamat@ Adam sebanyak 193 undi serta undi rosak direkodkan berjumlah 665 undi, kemungkinan bermakna ada diantara mereka yang mengundi Mak Cik Maimon Yusof tahun lalu mengalihkan undi mereka kepada Abdul Wahid.

Dalam pilhian raya umum Mac lalu, Maimon memperolehi 628 undi manakala undi rosak 931 undi.

Kelebiihan 949 undi diperolehi Abdul Wahid kemungkinan disumbang oleh mereka yang dulunya mengundi Maimon dan jumlah yang merosakkan undi masing-masing.

Secara tidak langsung, jumlah perbezaan undi calon Bebas dan undi rosak berbanding tahun lalu dan pilihan raya kecil ini adalah sebanyak 691 undi yang memihak kepada calon PAS.

Apa yang jelas, PAS seolah-olah mempunyai pengundi tetap yang menyokong parti itu setiap pilihan raya dan faktor menang atau tewas parti itu kepada calon BN boleh dikaitkan dengan kekurangan jumlah keluar mengundi selain undi dipecahkan calon Bebas serta direkodkan rosak.

PAS juga beroleh kemenangan disebabkan faktor pengundi lama yang sudah sebati dengan parti itu dan generasi muda yang enggan keluar mengundi turut memberi kelebihan kepada mereka.

BN juga dilihat mempunyai pengundi tetap yang tidak banyak berubah dan jika menang atau kalah, ianya adalah disebabkan faktor sama seperti di atas.

Punca Wan Ahmad Farid tewas boleh dikaitkan faktor di atas termasuk bilangan keluar mengundi yang merosot.

Sumber-sumber jentera BN yakin sekiranya peratusan keluar mengundi meningkat atau jumlahnya sama seperti pilihan raya umum lalu, Wan Ahmad Farid mempunyai peluang menang pada pilihan raya kecil ini walaupun majoritinya kecil.

Ada juga yang mengandaikan pertarungan kedua-dua parti itu lebih sengit serta seimbang dan nasib PAS mungkin berubah seandainya jika bukan Wan Ahmad Farid yang menjadi calon BN.

Selain faktor Wan Farid yang dinilai ‘ kurang mesra ‘ ramai kalangan pemerhati yang merasakan terdapat beberapa faktor seperti diatas yang ‘ menekan’ BN berbanding PAS dalam menghadapi pilihanraya kecil ini. / Agendadaily

http://www.klpos.com/news/2009/01/19/5.html

Bukan sebab letak Wan Farid - KJ


Bukan sebab letak Wan Farid - KJ
Jan 2009 10:30AM

KUANTAN: Faktor calon bukan punca kekalahan Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya kecil Parlimen Kuala Terengganu semalam.
Naib Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, Khairy Jamaludin berkata, ia juga bukan disebabkan kelemahan parti dan UMNO tetapi berpunca daripada banyak faktor yang perlu dilakukan bedah siasat serta diatasi.

Katanya, andaian kegagalan BN mengekalkan kerusi Parlimen Kuala Terengganu berpunca daripada satu gelombang besar penolakan rakyat terhadap parti juga tidak tepat kerana calon BN, Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh masih mendapat sokongan daripada lebih 30,000 pengundi.

"Tetapi kita kena muhasabah diri, kaji semula kempen, pendekatan kita termasuk iklim politik tanah air sendiri sampailah kepada isu-isu tempatan.

"Ini boleh menjadi satu pengalaman yang baik kepada kita kalau kita boleh menggunakan pengalaman itu untuk kebaikan parti,"
katanya kepada pemberita di sini hari ini

Khairy berkata demikian ketika ditemui semasa menziarahi keluarga bekas Ketua Pemuda UMNO Cawangan Balok Pine di sini, Allahyarham Zahari Baharom yang meninggal dunia akibat serangan jantung pada 1 Oktober lalu.

Malah kata Khairy, kekalahan BN itu juga perlu dijadikan pengajaran untuk membina semula pendekatan dan persiapan lebih menyeluruh bagi meraih sokongan rakyat menjelang pilihan raya umum akan datang.

Beliau berkata, pilihan raya kecil itu juga memberi pengalaman kepada parti khususnya Pemuda BN sendiri supaya kekal bersatu bagi menghadapi ujian lebih mencabar pada masa hadapan.

Tegasnya, Pemuda BN menerima keputusan pilihan raya kecil itu yang berlangsung dalam suasana politik tanah air masih mencabar, dengan hati terbuka kerana ia bukan noktah untuk pergerakan tersebut meneruskan usaha untuk menawan semula hati pengundi muda.

Mengulas lanjut, Khairy yang juga Ahli Parlimen Rembau tidak menolak kemungkinan kekalahan BN berpunca daripada peratusan jumlah pengundi yang keluar mengundi, yang disifatkannya lebih rendah berbanding jangkaan sebenar BN iaitu melebih 83 peratus.

Perkembangan itu katanya, menyaksikan calon yang bertanding lebih bergantung kepada sokongan pengundi tegar di kalangan ahli parti masing-masing, dengan ahli Pas dikatakan lebih ramai keluar bagi menunaikan tanggungjawab mereka.

Sedangkan katanya, sebahagian ahli UMNO mengambil sikap ambil mudah dengan tidak keluar menunaikan tanggungjawab mereka kerana beranggapan pilihan raya itu hanya sekadar pilihan raya kecil dan tidak membawa makna yang besar.

"Sebab ia tidak akan mengubah kerajaan, tidak memberi kesan terhadap Kerajaan Persekutuan dan kerana ia bukan pilihan raya umum maka mereka tidak kisah. Jadi di situ ada sedikit kealpaan untuk pengundi keluar mengundi atau pengundi luar balik mengundi," katanya. / Utusan

http://www.klpos.com/news/2009/01/19/4.html

BN mungkin menang jika pengundi luar balik - Ali

19 Jan 2009 10:29AM


MELAKA: Barisan Nasional (BN) mungkin mampu mempertahankan kerusi Parlimen Kuala Terengganu sekiranya semua pengundi kawasan tersebut yang tinggal di luar, pulang pada hari pembuangan undi semalam.

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam berkata, faktor tersebut menjadi antara penyebab kekalahan BN kepada Pas dengan majoriti 2,631 undi.

Beliau berkata, pada pilihan raya kecil kali ini, peratusan yang keluar mengundi hanya 79 peratus sahaja berbanding 83 peratus pada 2004.

"Ini bermakna, pengundi berkurangan sebanyak empat peratus, iaitu kira-kira 3,000 pengundi dan kalau semua ini penyokong BN, tentu kita akan menang," katanya.

Beliau menyatakan demikian pada sidang akhbar selepas merasmikan Pelancaran Perkhidmatan Ambulans Kecemasan 24 Jam St. John Ambulans Malaysia cawangan Melaka di sini hari ini.

Jumlah keluar mengundi ialah 63,993 pengundi atau 79.9 peratus daripada 80,229 pengundi berdaftar.

Ia jauh lebih rendah berbanding pilihan raya umum pada 8 Mac tahun lalu yang menyaksikan 82.45 peratus atau 66,231 orang keluar mengundi.

Mohd. Ali menambah, faktor lain yang menjadi punca kekalahan ialah BN terlalu bermurah hati dengan melaksanakan pelbagai pembangunan di negeri itu.

"Pas sebenarnya mahukan pembangunan tetapi mereka suruh orang BN yang buat dan nampaknya pembangunan bukan lagi menjadi perkara terbaik perlu dilakukan BN," katanya.

Dalam nada menyindir Mohd. Ali berkata, BN juga perlu menjadi seperti Pas yang suka menabur janji-janji kosong setiap kali pilihan raya kecil diadakan asalkan mengundi parti itu boleh masuk syurga.

"Saya hairan, mengapa mereka percaya pada Pas yang tidak buat apa-apa kerja tapi menjanjikan syurga dan menolak BN yang banyak membuat pembangunan di sana," katanya. / Utusan

http://www.klpos.com/news/2009/01/19/3.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...