Monday, September 28, 2009

Dapur Chef Wan praktikal

Biarpun sudah merasa memasak di dapur di seluruh dunia, Chef Wan, 51, mengekalkan dapur di rumahnya sendiri seringkas dan praktikal yang mungkin.





“WAN ni dulu nakal. Ada masa tu dia sapu sampah di rumah. Ingatkan dia buang sampah macam biasa. Rupa-rupanya dia buang sampah tu ke rumah jiran ikut tingkapnya,” kongsi Noraini Abdullah, 77, ibu kepada chef No. 1 Malaysia, Redzuawan Ismail, 51, yang lebih dikenali sebagai Chef Wan.

“Dulu kami tinggal di berek polis. Budak-budak suka mengejek mak masing-masing. Sebab itulah saya bergaduh. Bukan setakat buang sampah ke rumah jiran, siap pancitkan kereta jiran lagi,” sampuk Chef Wan, pemenang anugerah Chef Selebriti Terbaik Dunia 2009 itu ketawa.

Menurut Noraini, Chef Wan, anak sulung daripada tujuh adik-beradik, merupakan anaknya yang paling nakal.

“Adik-adiknya selalu jadi mangsa. Wan suka ambil duit bas adik-adiknya buat beli tikam. Lepas itu berjalan kakilah semua ke sekolah apabila sudah kalah,” tambah Noraini.


HANYA dengan ketelitian dan disiplin tinggi, seseorang dapat mengekalkan kebersihan dan kekemasan sudut dapur yang menjadi nadi penting sesebuah kediaman.


Namun, dijelaskan Chef Wan, hajatnya pada waktu itu mahu menggandakan duit yang ada supaya dapatlah adik-adiknya membeli gula-gula dan sebagainya dengan duit yang dimenanginya itu. “Tapi kalau kalah, memang jalan kaki sajalah kami,” katanya sambil tertawa.

Sesi temu bual bersama chef yang terkenal dengan celotehnya itu berlarutan tanpa kering gusi.

“Dulu kalau balik sekolah, kami lalu kubur Cina. Kami paling suka kalau musim Festival Qingming. Pada waktu itu akan ada banyak makanan ditinggalkan di atas kubur. Saya selalu ajak adik-adik kutip buah pada waktu tiada orang.

“Pakai kayu panjang, saya jolok-jolok dari jauh sebab takut hantu keluar. Banyaklah juga buah yang kami dapat,” kongsinya sambil terus tertawa.

Ketuhar RM30,000

Bakal membuat demonstrasi bersama lapan chef selebriti Jerman pada Pesta Buku Tahunan Frankfurt di Jerman, kesibukannya dapat diperhatikan dengan jelas melalui jadual aktiviti yang sudah berisi sehingga November 2009. Ditambah pula dengan hari bahagia anak perempuan tunggalnya yang juga artis tanah air, Serena, yang bakal tiba.

Kelibat Chef Wan juga bakal kelihatan di Lebanon, Sweden, Sepanyol, China dan banyak negara lagi. Namun, yang pasti, kesibukannya itu berkisar dalam dunia dapur.


SKIL Chef Wan menyediakan hidangan lazat turut diiringi kepakaran teknologi perkakasan dapur jenama Fotile yang moden.


Sedari kecil Chef Wan sudah masuk ke dapur, menolong ibunya memasak. Menginjak dewasa, beliau tinggalkan pula dunia perakaunan untuk ‘masuk’ semula ke dapur. Sehingga hari ini, entah berapa ribu dapur sudah ‘dirasmikannya’.

Krew Jurnal sempat menjengah dapur di rumahnya di Tiara Ampang, Ampang, Selangor.

Ringkas saja rekaannya. Memilih gabungan rona putih dan hijau pelbagai ton, salah satu ruang rumah kegemarannya itu kelihatan kemas dan bersih.

“Tengok kepada tuan rumah juga. Bagi saya, dapur tidak sepatutnya terlalu besar. Kalau kedudukan bahan yang hendak digunakan dalam masakan terlalu jauh, makanan boleh hangus dulu.

Dapur saya perlu ada tempat simpanan yang banyak. Kita tidak tahu apa yang kita akan beli pada masa hadapan. Ada orang yang suka mengumpul pinggan mangkuk, bekas kedap udara dan sebagainya,” ujar chef tersohor itu.

Kalau untuk perkakasan dan peralatan yang kerap digunakan, kongsi Chef Wan, dia akan membeli yang tahan lama dan tahan lasak.

“Jadi saya tidak kisah kalau berbelanja sehingga RM30,000 sekali pun untuk ketuhar semata-mata. Ketuhar saya itu sudah lapan tahun dan masih berfungsi dengan baik,” dedah chef berketurunan Baba dan Nyonya di sebelah ibunya itu.


DAPUR perlu menyediakan tempat simpanan barang yang banyak.


Satu lagi ciri wajib yang perlu ada di dapurnya ialah pulau (island). “Dapur saya perlu ada pulau. Ia penting sebab saya suka berkongsi cara memasak satu-satu masakan dengan kawan-kawan. Jadi senang mereka dapat lihat apa yang sedang berlaku,” ujarnya.

Selebriti itu berjaya menawan hati puluhan ribu wanita dengan pakej celoteh dan mahir memasak sepanjang kerjayanya – memberinya peluang untuk melihat dapur di rumah pengikutnya.

Pencahayaan

“Saya kenal isteri seorang hartawan yang mengubahsuai dapurnya menjadi sebesar sebuah bilik tari (ballroom). Bilik-bilik tidur di rumah itu, sebaliknya, dibina kecil. Padahal dia tidak pandai memasak. Jadi saya lihat dia sudah melakukan satu kesilapan yang besar di situ,” kata Chef Wan.

Sepatutnya kata Chef Wan, pertimbangkan beberapa perkara sebelum melakukan pengubahsuaian pada bahagian dapur. Antaranya termasuklah berapa kerap dia akan menggunakan dapur itu, saiz isi keluarga, sama ada dia akan melayan tetamu di dapur, dan kemampuan.


PEMBAHAGI ruang yang sarat nilai seni.





Ada rumah-rumah besar yang dikunjungi, memiliki stor makanan.

Stor ini untuk mengelakkan tuan rumah perlu membeli barang-barang dapur berulang kali, terutama keluarga besar. Tetapi rumah yang saya kunjungi itu, stor makanannya saja sudah seperti sebuah pasar raya. Tetapi dia tidak memasak.

“Jadi apabila sudah sampai tarikh luput, dia campak saja stok-stok makanan itu ke dalam tong sampah. Dapur sepatutnya direka dengan fungsi yang tepat dan sempurna mengikut keperluan tuan rumah, bukan untuk menunjuk-nunjuk,” tambahnya

Sebagai contoh, jika isi rumah itu gemar makan makanan bergoreng, ada baiknya, nasihatnya, dapur di rumah itu dilengkapi deep frier. Sebaliknya, jika isi rumah itu menjaga pemakanan dan tidak makan makanan bergoreng, sediakan gril pemanggang atau flat-top untuk masakan yang tidak menggunakan minyak.

Ada rumah, kata Chef Wan, memerlukan dapur basah, terutama bagi penghuninya yang gemar memasak.

“Selalunya dapur basah digunakan untuk mengelak daripada menyebabkan keseluruhan rumah berbau masakan ketika memasak. Tetapi rumah moden sekarang menggunakan hud dapur untuk menghalakan pergerakan bau masakan ke luar rumah.

“Saya tidak memerlukan dapur basah kerana dapur kering saya, biarpun bersiling rendah, tidak mendatangkan masalah kerana adanya hud dapur,” kata Chef Wan.

Pencahayaan merupakan satu lagi aspek yang dititikberatkan.

“Disebabkan itu ada banyak tingkap di dapur saya. Terdapat banyak bakteria dalam persekitaran kita yang kita tidak nampak dengan mata kasar.

“Jadi pencahayaan dan pengudaraan yang baik dapat mengurangkan risiko keracunan makanan. Selain itu, dalam keadaan terang, kemalangan di dapur juga dapat diminimumkan,” jelasnya.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2009&dt=0920&pub=Kosmo&sec=Alam_Damai&pg=al_01.htm

Kisah hidup individu fobia




NAZRUL AZAT JAMIL, 30, ada masalah dengan lori. Apabila mendengar sahaja bunyi lori dan bas bergerak, hatinya menjadi tidak tenang. Jantungnya mulai berdegup pantas.

Ketakutannya terhadap kenderaan-kenderaan berat bukan main-main. Segala-galanya bermula ketika dia mengambil ujian memandu buat kali pertamanya empat tahun lalu.

Menaruh harapan untuk lulus, Nazrul bagaimanapun gagal dalam ujian tersebut. Semuanya gara-gara dia terserempak dengan sebuah lori ketika memandu.

"Waktu itu, kereta saya nyaris-nyaris bergesel dengan lori. Jarak lori itu pun sangat dekat... kira-kira sejengkal sahaja. Saya jadi takut dan memandu pun tak betul.

"Lagipun, saya pandu kereta Kancil. Jadi, lori di tepi rasa macam nak hempap saya. Terus instruktor suruh saya berhenti tepi jalan dan dia ambil alih," katanya kepada Kosmo! dalam satu pertemuan di ibu negara baru-baru ini.

Dicengkam perasaan takut yang berlebihan, Nazrul hanya berani mengambil semula ujian memandu enam bulan kemudian. Malah, sehingga ke hari ini, perasaan takut itu belum lenyap.

Rasa takut

Pantang nampak kelibat kenderaan besar dan tinggi di lebuh raya, dia pasti akan memperlahankan keretanya. Alasannya cukup mudah. Semoga lori dan bas itu boleh meluncur pergi, membawa bersama-sama perasaan takutnya.


DALAM kebanyakan kes, fobia berlaku kerana rasa takut jika diri dicederakan.


Setiap kali memandu, anak kedua daripada enam beradik itu akan menggenggam erat dan merapatkan dadanya di stereng. Bagi pustakawan itu, tindakan tersebut disifatkan selamat andainya berlaku apa-apa kecelakaan.

Sebelum memiliki kereta, Nazrul gemar menumpang kereta kawannya untuk pergi balik ke pejabat. Lima bulan kemudian, dia membeli sebuah kereta Proton Gen-2.

Malangnya, saiz kereta sedan itu tidak sedikit pun membantu menyingkirkan perasaan takutnya. Lebih teruk lagi, jadualnya ke tempat kerja kini sudah berubah.

"Sepatutnya saya masuk kerja pukul 9 pagi. Tetapi, 6.30 pagi saya sudah keluar rumah. Balik pun lewat. Semata-mata nak guna jalan raya yang lengang. Tak nak bertembung dengan lori," tambahnya sambil tersipu-sipu.

Sedangkan jarak dari rumah Nazrul ke pejabat hanya memakan masa 10 minit!

Lelaki bertubuh gempal itu rupa-rupanya mempunyai lebih daripada satu jenis fobia. Dengar, sebut, tengok dan terbau darah, tubuhnya akan menggeletar, selain berpeluh meskipun dalam bilik berhawa dingin. Penglihatannya boleh jadi kabur dan dia seperti hendak pengsan.

Ironinya, ketika menuntut di Universiti Teknologi Mara (UiTM), Shah Alam, dia terpaksa mengharungi satu sesi pendidikan Persatuan Bulan Sabit Merah (PBSM) yang memeritkan. Duduk di depan kelas, sepanjang tempoh penjelasan bab pendarahan berlangsung, perasaan Nazrul bagaikan air yang berkocak tidak menentu.

"Saya tak sabar-sabar nak keluar dari kelas. Nasib baik hanya satu kelas PBSM," ujar penghidap hemofobia yang juga mempunyai fobia terhadap ketinggian.

Seingatnya, pernah sekali Nazrul cuba menderma darah. Atas niat untuk beramal, dia tidak sama sekali menyangka diri terpaksa mengalah kepada fobia hanya setelah satu suku pin darah diambil.


INDIVIDU yang mengakibatkan fobia boleh menjalani terapi pelaku kognitif.


Berkongsi fobia yang sama dengan Nazrul ialah Nor Zaileen Kamar, 27. Penganalisis di sebuah syarikat pembekal gas dan minyak gergasi itu menyedari diri mempunyai hemofobia sejak di sekolah menengah lagi.

Menggelikan

Bercita-cita menjadi doktor tetapi hasrat itu terpaksa dilupakan oleh Nor Zaileen. Bagaimana hendak membedah pesakit kalau mendengar tentang fungsi jantung mengepam darah pun sudah cukup menggelikannya.

Klimaks fobianya berlaku ketika dia dan keluarga bercuti di Amerika Syarikat (AS) tidak lama dahulu. Tiba-tiba ayahnya diserang sakit jantung.

"Di hospital, hanya ada saya dan emak. Kami perlu memberi kebenaran untuk ayah menjalani pemindahan darah. Saya diberi risalah untuk dibaca.

"Malangnya, saya tidak mampu membacanya. Pihak hospital terpaksa menghubungi adik perempuan saya untuk dibacakan isi kandungan risalah itu dan membuat keputusan," tambahnya.

Zaileen juga takut kepada kotoran dan kuman (misofobia). Ingin memastikan diri sentiasa bersih, sebotol sanitizer pasti menemaninya ke mana sahaja dia pergi.

Menurut Persatuan Psikiatri Amerika, fobia boleh ditafsirkan sebagai satu perasaan takut yang melampau dan tidak rasional terhadap sesuatu situasi mahupun objek.

Dalam kebanyakan kes, fobia berlaku kerana rasa takut jika diri dicederakan. Ambil contoh agorafobia. Penghidapnya besar kemungkinan takut terperangkap di dalam tempat yang sukar untuk melepaskan diri.

Rasa loya, pening-pening, takut untuk mati dan sukar bernafas merupakan antara simptom umum fobia.

Bantuan psikologi

Sementara itu, pakar psikiatri dan psikoterapi, Dr. Stephen Jambunathan ketika dihubungi Kosmo! berkata, tiada salahnya seseorang itu mempunyai fobia. Lagipun, ia bukan satu penyakit. Masalah perilaku itu boleh diatasi dengan mudah jika bantuan psikologi diperoleh seawal mungkin.

Malah, sepanjang kerjayanya dalam bidang psikologi sejak lebih sedekad lalu, kebanyakan pesakit yang menjalani rawatan telah sembuh seratus-peratus.


FOBIA dipercayai satu situasi yang tidak menimbulkan kesan serius.


"Fobia sebenarnya satu bentuk kebimbangan. Lazimnya, dalam situasi yang umum tidak akan ada sebarang kesan serius.

"Kalau ada paling serius pun, pesakit cenderung untuk mengurung diri di dalam rumah sepenuhnya. Pada tahap ini, pesakit perlu dirawat menggunakan Terapi Perilaku Kognitif (CBT)," katanya.

Kadar kelaziman fobia biasanya sama tanpa mengira gender, bangsa dan negara. Walaupun begitu, fobia boleh berlaku atas pengaruh pelbagai faktor - sistem kepercayaan, pengaruh budaya, didikan, tradisi dan evolusi.

Misalnya, penduduk luar bandar yang biasa 'bekerja' dengan binatang liar tidak mempunyai rasa takut terhadap ular. Tetapi, situasinya mungkin berbeza dengan penduduk bandar.

Biar apa pun puncanya, fobia adalah satu kondisi yang boleh dirawat. Namun, tempoh pemulihan pesakit banyak bergantung kepada tahap keseriusan dan kestabilan psikologi mereka.

Jambunathan menambah, kadangkala preskripsi perubatan sementara diperlukan oleh pesakit dan pengambilan ubat-ubatan ini adalah efektif dan selamat.

Apa yang lebih mustahak ialah pesakit tidak patut menghiraukannya. Sebaliknya belajar mengatasinya. Selepas itu fobia bukan lagi satu isu besar.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2009&dt=0928&pub=Kosmo&sec=Rencana_Utama&pg=ru_01.htm

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...