Friday, September 19, 2008

Tindakan Aneh Dan Penuh Tandatanya

Ditulis oleh Ruhani Ahmad
Friday, 19 September 2008


(Gambar - Aneh.... dua-dua sama-sama memegang hidung serentak ! )

Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini melakukan satu tindakan yang cukup aneh dan menimbulkan banyak spekulasi – menyerahkan jawatan Menteri Kewangan kepada Datuk Seri Najib Tun Razak tetapi mengambil pula jawatan Menteri Pertahanan daripada Najib.


Tindakan di atas tidak pernah berlaku di Negara ini sebelum ini. Sebab itulah ia menimbulkan tandatanya. Antaranya adalah seperti berikut:


Satu: Kenapakah serahkan portfolio kewangan kepada Najib sewaktu dunia di ambang kemelesetan ekonomi yang dahsyat? Adakah kerana Abdullah tidak mampu menangani kemelesetan ekonomi yang akan tiba dan mahu Najib menangani segala-galanya?


Dua: Kenapakah ambil portfolio pertahanan negara di waktu politik negara dalam keadaan kurang mantap? Adakah ini bermakna Abdullah mahu menggunakan ketenteraan untuk menangani sesuatu kemungkinan. Adakah ini untuk menafikan Najib daripada mendapat akses kepada sebarang maklumat keselamatan dan perisikan negara yang lazimnya dalam kawalan polis dan tentera? Adakah tindakan ini akan digandingi dengan pelbagai tindakan sinister?


Berasaskan perkembangan di atas rakyat jelata perlu berwaspada, sensitif dan prihatin terhadap lain-lain perkembangan di sekeliling mereka. Ini kerana tindakan Abdullah di atas adalah aneh, luarbiasa, menimbulkan syak wasangka dan mengundang pelbagai tandatanya. Ia juga menimbulkan anxieties dan uncertainties.


Oleh itu, salahkah kalau kita tanya, adakah tindakan terbaru Abdullah ini akan menambahkan keyakinan rakyat terhadap dirinya? Adakah tindakan ini juga akan menyumbang kepada usaha memantapkan politik Malaysia?


Ruhanie Ahmad


Bukan untuk kepentingan Perdana Menteri - Rais
Oleh HASHNAN ABDULLAH

PUTRAJAYA 17 Sept. - Menteri Luar, Datuk Seri Dr. Rais Yatim percaya pengambilalihan portfolio Menteri Pertahanan oleh Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini bukan bertujuan membolehkan Perdana Menteri menggunakan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) untuk kepentingan sendiri.

Beliau berkata, ATM merupakan satu entiti yang kukuh tahap profesionalismenya sebagai benteng pertahanan negara yang paling utama.

''Saya berpendapat Abdullah akan mempunyai masa yang lebih luas untuk memikirkan perkara-perkara yang penting khususnya di saat-saat kerajaan dan parti pemerintah diuji pelbagai isu kritikal.

''Lagipun, ATM adalah satu entiti yang sudah kukuh strukturnya berbanding keperluan fiskal dan kewangan negara yang sering berubah-ubah ekoran ketidaktentuan ekonomi dunia hari ini," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas menandatangani Suratcara Ratifikasi Konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengenai Pencegahan Rasuah (UNCAC) di sini hari ini.

Turut hadir ialah Ketua Pengarah Badan Pencegah Rasuah (BPR), Datuk Seri Ahmad Said Hamdan.

Hari ini, Abdullah menyerahkan jawatan Menteri Kewangan kepada timbalannya, Datuk Seri Najib Tun Razak berkuat kuasa serta-merta sebagai sebahagian proses peralihan kuasa yang dipersetujui pada 2010.

Berkuat kuasa serta-merta juga, beliau mengambil alih jawatan Menteri Pertahanan daripada Najib.

Rais menyambut baik keputusan Abdullah menyerahkan portfolio Menteri Kewangan kepada Najib kerana ia kena pada masanya.

''Ia bukan hanya kerana Najib mempunyai latar belakang ekonomi tetapi beliau (Najib) merupakan seorang pembantu yang cekap dalam menjayakan program kewangan dan fiskal negara selama ini.

''Dalam masa yang sama, Najib juga mempengerusikan lebih 12 jawatankuasa kecil yang sebahagian besarnya melibatkan aspek kewangan," katanya.

http://buletinonline.net/

Menelusuri Sejarah Yahudi dan Negara Haram Israel

Ditulis oleh Editor
Friday, 19 September 2008
Siapakah bangsa Yahudi ini ??

Menurut kajian sejarah yang berdasarkan penggalian arkeologi dan lembaran-lembaran kitab suci, awal bangsa Yahudi mempunyai hubungan rapat dengan kisah nabi Ibrahim AS yang berlaku sekitar 3800 tahun yang lalu atau 1800 tahun SM.

Tafsir Al-Qur'an menunjukkan bahwa Ibrahim AS tinggal di daerah Palestine yang dikenali sekarang sebagai Al-Khalil (Hebron) dan beliau tinggal di sana bersama Nabi Luth (QS, 21:69-71).


Anak nabi Ibrahim adalah nabi Ismail dan nabi Ishak kemudian anak nabi Ishak adalah nabi Yaakub, kemudian dari keturunan 12 anak nabi Yaakub inilah yang dikenali sebagai 12 suku Israel.


Anak bongsu nabi Yaakub AS adalah nabi Yusuf AS, yang terkenal dalam sejarah, setelah ditinggalkan di dalam telaga di padang pasir oleh abang-abangnya, akhirnya menjadi kepala bendahara negeri Mesir.


Kemudian ayahnya, nabi Yaakub, serta abang-abangnya mengikut nabi Yusuf AS ke Mesir dan hidup damai di sana sampai suatu hari Firaun yang berkuasa memperbudakkan (menjadikan hamba) keturunan mereka yang dikenal dengan bani Israel.

Kerana kekejaman Firaun yang tak terkira terhadap bani Israel, Allah SWT telah mengirim nabi Musa AS masa itu, dan memerintahkannya untuk membawa bani Israel keluar dari Mesir.

Musa AS dan kaumnya meninggalkan Mesir, dengan pertolongan mukjizat Allah, sekitar tahun 1250 SM.

Mereka tinggal di Semenanjung Sinai dan timur Kanaan (Palestine), dalam Al-Qur'an, nabi Musa memerintahkan Bani Israel untuk memasuki Kanaan, (Qur'an, 5:21).

Setelah nabi Musa AS wafat, bangsa Israel tetap tinggal di Kanaan. Menurut ahli sejarah, nabi Daud AS menjadi raja Israel dan membangun sebuah kerajaan berpengaruh.

Selama pemerintahan anaknya nabi Sulaiman, batas-batas Israel diperluas dari Sungai Nil di Selatan hingga sungai Eufrat di negara Siria sekarang di utara.

Ini adalah sebuah masa gemilang bagi kerajaan Israel dalam banyak bidang, terutama senibina. Di Baitul Maqdis (Jerusalem), nabi Sulaiman membangun sebuah istana dan biara yang luar biasa.


Setelah wafatnya nabi Sulaiman, Allah SWT mengutus ramai lagi nabi kepada Bani Israel meskipun dalam banyak hal bani israel tidak mendengar perintah para nabi, membunuh mereka dan mengkhianati Allah.


Setelah kematian nabi Sulaiman, kerajaan bani Israel (yahudi) berpecah, di utara Israel dengan ibukota Samarria dan Di Selatan Juda dengan ibukota Baitul Maqdis (Yerrusalem).


Dengan berlalunya waktu, suku yahudi jatuh di bawah Assyurria dan Babylon atau pergi ke Mesir sebagai pelarian.

Ketika raja Perrsia Kyros tahun 539 SM mengizinkan orang Yahudi kembali dari pelarian mereka, banyak orang Yahudi yang tidak kembali, di sinilah mulainya Diaspora, penyebaran bangsa Yahudi ke seluruh dunia.


Pada tahun 63 SM Juda dan Israel jatuh ke tangan orang Romawi dan tahun 70 SM berjaya menghancurkan pemberontakan Yerusalem dan menghancurkan biara dan Juda.


Awal terbentuknya Israel


Setelah itu orang Yahudi hidup dalam pelarian, sehingga zaman khilafah Othmaniyah barulah orang Yahudi dapat merasakan kehidupan yang damai dengan membayar pajak perlindungan kepada kerajaan Othmaniyah.


Akhir abad ke 19, ditunjangi oleh Jewish Colonization Assocation Baron Hirsch, Yahudi dari Eropah Timur berpindah ke Argentina dan membentuk Kolonialisme pertanian, untuk kembali ke Palestine bermula tahun 1881.


Kronologi penubuhan Israel adalah seperti berikut;


1896 Theodor Herzl Yahudi kelahiran Budapest meengasaskan pembentukan Negara Yahudi moden. Tujuannya untuk menuntut dan membuat negara untuk orang Yahudi di Palestine, disokong oleh wang hasil sumbangan dari seluruh orang Yahudi di dunia. Herzl ini juga dikenal pendiri zionisme, yang juga tidak disetujui oleh orang Yahudinya sendiri.


1914 Di Palestine tinggal 1200 orang Yahudi. Setelah kekalahan khilafah Othmaniyah dalam perang dunia pertama, Palestine menjadi bola permainan para penjajah dan para Zionis ada di sisi British dan Amerika.


1917 Tanggal 2 November menteri luar British Lord Balfour menandatangani Deklarasi Balfour untuk membangun negara yahudi. Sebulan kemudian masuklah tentera British ke Baitul Maqdis (Jerusalem).


1920 Gabungan Negara-negara menyerahkan mandat Palestine kepada British. Akibatnya datanglah 75.000 lagi orang Yahudi ke Palestine. Negara-negara Arab tidak menyetujui didirikannya negara Yahudi di Palestine.


1922 Transjordania dipisahkan dari daerah mandat. Sebagai perwakilan orang Yahudi dibuatlah Jewish Agency. Di tahun itu lebih kurang 80.000 orang Yahudi tinggal di Palestine


1933 Di Jerman berlaku penghapusan etnik Yahudi secara sistematik oleh Rejim Hitler.


1936 Masyarakat Arab menentang politik masuknya orang Yahudi ke Palestine tapi orang Yahudi dibantu oleh tentera Inggeris.

(Gambar Atas kanan - Peta Palestine tahun 1946 sebelum peristiwa Nakba )

1937 Sesudah pemerintah Mandat membatasi imigrasi dan pembelian tanah oleh orang Yahudi, timbullah ketegangan yang dilakukan oleh organisasi bawah tanah Yahudi terhadap orang Inggeris.


1939 Pendidikan sebuah brigade Yahudi untuk memasukkan orang Yahudi ke Palestine


1945 Suruhanjaya Inggeris Amerika menganjurkan penerimaan 100,000 orang Yahudi di Palestine, tapi kemudian ditolak oleh Inggeris sehingga menyebabkan rusuhan di antara Yahudi - Palestine.


1947 UNO menganjurkan pemisahan Palestina dan pembentukan negara Yahudi dan Arab. Perang antara Yahudi dan Arab menghindarkan dilanjutkannya rencana itu.


1948 Inggris mengakhiri Mandatnya atas Palestine dan pada 14 Mei meninggalkan Palestine. Tentera Yahudi memasuki Palestine dan mengusir orang Palestine yang didukung oleh negara-negara Arab. Di hari yang sama Ben Gurion mengisytiharkan kemerdekaan Israel di kota yang dibentuk mereka, Tel Aviv, sehingga kemudian menyebabkan perang hari pertama Timur Tengah.


1949 Setelah perang, Israel memenangi peperangan dan bangsa-bangsa bersatu mengakui Israel sebagai sebuah negara.

(Gambar kiri - Peta pembahagian Palestine oleh PBB pada 1947 - Palestine berwarna Hijau)

Bagi memahami persoalan Palestin secara yang lebih mendalam, boleh Menelusuri Sejarah Baitul Maqdis


First Qibla - Bait-al-Maqdis (Al-Aqsa):


AT THE HEART OF JERUSALEM is the Al-Aqsa mosque or Al-Haram Ash-Shareef (The Noble Sanctuary). It is the third most sacred mosque in the world (after Masjid al-Haram in Makkah and Masjid Nabawi in Medinah), enclosing over 35 acres of fountains, gardens, buildings and domes. At its southernmost end is al-Aqsa Mosques, which was built by Khalifa Omar Bin Al-Kattab in the year 19 Hijri. At its center is the celebrated Dome of the Rock. The entire area is regarded as Baitul-Maqdis or Al-Qudus and comprises nearly one sixth of the walled city of Jerusalem. In the picture on the left, the following are identified:

Bertanda Hijau - Masjid al-Qubbatus-Sakhra (The Dome of the Rock)
Bertanda Merah Masjid al-Aqsa (The Farthest Mosque)
Biru Muda Al Madrasa An-Nahawiah
Biru Al Musalla Al-Marwani


Gambar Bawah - Propaganda Israel - Kuil yang akan menggantikan al-AqsaNota : Artikel dan Rencana ini adalah sempena Ceramah Nuzul Quran Isu Palestine yang diadakan di Masjid rhusila semalam 18 September yang turut disertai oleh Bekas Imam Masjid Al-Aqsa Dr. Sheikh Mahmud Siyam.

http://buletinonline.net/

Hidup Melayu!

Nathaniel Tan & Nik Nazmi Nik Ahmad Sep 9, 08 8:30pm

Kami setuju tanpa ragu-ragu bahawa kedudukan, martabat dan maruah orang Melayu kini kian terancam.

Rakyat Melayu marhaen berada dalam posisi yang membimbangkan kerana semakin tertindas dan terpinggir dari segi ekonomi dan politik.
Namun, soalnya, siapa yang menindas dan meminggirkan umat Melayu?

Orang Cina? Kaum-kaum 'pendatang' lain yang sudah terlalu lama menjadi setinggan di Tanah Melayu?

Parti Cinakah yang memimpin Malaysia semenjak Merdeka lima puluh tahun lalu sehingga sekarang? Apakah orang 'pendatang' yang menjawat jawatan tertinggi dari hari pertama Malaysia merdeka?

Kesusahan yang dihadapi oleh orang Melayu sekarang sebenarnya kesusahan yang dihadapi setiap rakyat Malaysia pada saat gentar ini - ekonomi negara yang meleset, harga barang yang melambung, ketidakpedulian kerajaan dan pihak-pihak berkuasa terhadap cabaran yang dihadapi mereka setiap hari.

Punca masalah-masalah ini bukanlah perbezaan warna kulit atau agama; puncanya adalah pemimpin-pemimpin yang sanggup menggadai maruah rakyat dan bangsa untuk memperkayakan diri sendiri.

Setelah lima puluh tahun berleluasa tanpa kawalan, pemimpin-pemimpin Umno telah mengabaikan cita-cita murni pejuang-pejuang kemerdekaan kita untuk membina Malaysia yang aman dan makmur untuk semua.

Polemik kaum

Tangan di depan menghunus keris kononnya untuk mempertahankan hak-hak Melayu, tangan di belakang merompak tanah Melayu, merompak saham Melayu, merompak sara hidup Melayu.

Budaya rasuah kini meracuni setiap lapis pimpinan parti yang ditubuhkan untuk mengharumi masa depan bangsa sehingga laungan sahaja berbunyi "Melayu!" tetapi hati berbisik "Saya dahulu!"

Sejarah dunia menyaksikan polemik kaum disalahgunakan pelbagai pihak - mahupun di Bosnia, Rwanda dan sebagainya - untuk mengutarakan nafsu politik yang rakus.

Api perkauman dinyalakan demi menghasut rakyat jelata antara satu sama lain; namun amat mudah untuk menjadikan orang yang berlainan warna kulit punca kesengsaraan satu bangsa.

Sebagai generasi baru Malaysia, kita perlu sedar kepada kebenaran dan menembusi ilusi yang dicipta oleh golongan yang berkepentingan.
Kesedaran ini boleh dikatakan susah untuk rakyat Malaysia, yang telah sekian lama diajar oleh kerajaan Barisan Nasional untuk melihat setiap masalah sosial dan isu politik dari sudut perkauman.

Parti-parti politik yang berasaskan kaum sahaja akan terperangkap selamanya dalam wacana sempit di mana dosa-dosa dan penyelewengan individu-individu disembunyikan di belakang tabir perkauman.

Buktinya jelas; Umno sendiri mengakui bahawa tiga puluh tahun selepas perlaksanaan Dasar Ekonomi Baru, sasaran-sasaran untuk pembangunan taraf ekonomi Melayu masih gagal dicapai.

Hidup mewah

Adakah ini kerana orang Melayu sebenarnya malas manakala kaum-kaum lain rajin? Penjelasan ini tidak munasabah.

Dengan jumlah penyelewengan sehingga berbilion-bilion ringgit oleh ahli-ahli politik Barisan Nasional, tidak hairan Dasar Ekonomi Baru gagal sama sekali. Dasar yang diasaskan dengan matlamat membangunkan rakyat Melayu marhaen diselewengkan sehingga hanya kelompok kecil sahaja yang memperoleh keuntungan dari dasar-dasar tersebut.

Sehingga hari ini, mustahil ternampak seorang pemimpin tinggi Umno yang tidak hidup mewah dengan mahligai dan kereta-kereta besar.

Jelas, nasib Melayu tidak semestinya terbela oleh parti-parti politik yang bertopengkan nama Melayu sahaja, tetapi oleh pemimpin-pemimpin tanpa mengira kaum yang jujur dan berwibawa. Maruah bangsa Melayu hanya dapat dijamin apabila parti yang terbukti gagal mengangkat martabat bangsa diganti dengan saf pimpinan yang baru.

Keputusan pilihanraya umum Mac 8 juga jelas menunjukkan bahawa rakyat jelata sedia menolak politik perkauman yang digunakan untuk menutup budaya rasuah yang telah menghancurkan ekonomi negara dan membebani rakyat.

Sedihnya, golongan politik yang telah mengekalkan sistem ini yang bankrap moralnya kini enggan melepaskan kuasa dan menerima pilihan rakyat.

Mereka berdegil dengan memainkan politik perkauman yang telah jelas ditolak oleh rakyat dalam pilihanraya umum ke-12. Pada bulan Mac, orang Melayu tidak takut untuk mengundi DAP dan orang bukan Islam tidak takut untuk mengundi PAS.

Keberanian mengundi sedemikian, walaupun isu-isu perkauman masih dimainkan oleh Barisan Nasional, adalah kerana rakyat berikhtiar untuk merealisasikan harapan untuk membentukkan sebuah Malaysia di mana kepentingan rakyat dipelihara; harapan bahawa dengan kerajaan yang telus dan prihatin akan melahirkan sebuah Malaysia yang mana semua rakyat terbela.

Di bawah pimpinan Umno, tidak kira ideologi asal yang kini sudah tercemar dan terabai, orang Melayu akan terperangkap dan tidak mungkin maju dan berdikari. Parti-parti yang berulang-ulang terbukti gagal menjaga kedudukan orang Melayu di mata dunia harus diganti sebelum terlambat.

Nathaniel Tan merupakan pengendali blog www.jelas.info. Nik Nazmi Nik Ahmad merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri Seri Setia dan Exco Angkatan Muda Keadilan Malaysia. Blognya boleh dicapai di
www.niknazmi.com


http://www1.malaysiakini.com/opinions/89389

ISA: Teresa Kok dibebaskan

Sep 19, 08 1:19pm

kemaskini 3:20pm Teresa Kok dibebaskan daripada tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) hari ini selepas disiasat selama seminggu.
Beliau dibebaskan di balai polis Jalan Travers, Kuala Lumpur jam 1 petang.

Beliau berada di balai polis berkenaan selama 40 minit untuk proses urusan pembebasan sebelum keluar bersama ibu bapanya Kok Kim Tong Pong Seh Kwon (foto kanan), peguamnya Sankara Nair dan pembantunya Mandy Ooi (foto bawah).

DAP memaklumkan satu sidang media berhubung pembebasan itu akan diadakan di ibu pejabatnya di Petaling Jaya jam 3.30 petang.

Exco kanan kerajaan Selangor itu ditahan bawah ISA menjelang tengah
malam Jumaat lepas.

Beliau antara tiga orang yang ditahan minggu lalu bawah kontroversi itu selepas penangkapan editor Malaysia Today Raja Petra Kamaruddin dan wartawan Sin Chew Daily Tan Hoon Cheng.

Tan dibebaskan Sabtu lepas, sementara Raja Petra masih ditahan.

Teresa, yang juga ahli Parlimen Seputeh, ditangkap kira-kira jam 11.15 malam Jumaat lalu ketika pulang daripada menghadiri satu majlis di Kuala Lumpur.

Teresa yang setiausaha organisasi kebangsaan DAP, ditahan selepas kenderaan yang dinaikinya dihalang oleh tiga kereta peronda polis.

Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar mengesahkan penahanan Teresa mengikut Seksyen 73 (1) ISA.

Menurut pemimpin utama DAP Lim Kit Siang, tiga kereta polis bersama 10 anggota menahan Teresa di pintu masuk kondominiumnya.

Katanya, Teresa baru pulang daripada menghadiri satu majlis festival kuih bulan di pejabatnya di kawasan pilihanrayanya.

Teresa ditahan untuk siasatan berhubung tuduhan melarang laungan azan di dua masjid, penggunaan tulisan jawi pada papan tanda dan laporan polis terhadapnya oleh beberapa pertubuhan Islam, termasuk Jabatan Agama Islam Selangor (Jais).

Dalam perkembangan berkaitan, Timbalan Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar berkata Teresa dibebaskan selepas polis berpuas hati dengan siasatan dan tiada lagi sebab-sebab untuk terus menahannya.

"Selepas penangkapan dan siasatan dijalankan, polis berpuas hati bahawa tiada lagi sebab untuk meneruskan penahanan lanjut dan memutuskan untuk membebaskan," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Tambahnya, ahli politik popular itu ditahan di hadapan pintu masuk kondominium Pearl Tower, OG Height, Jalan Awan Cina, Kuala Lumpurpada 12 September selepas disyaki terlibat dalam perkara-perkara yang memudaratkan keselamatan negara.

http://www1.malaysiakini.com/news/90036

Police free Malaysian opposition lawmaker: lawyerAgence France-Presse - 9/19/2008 8:14 AM GMT

An opposition politician held for a week under controversial security laws spoke of her relief as she was freed on Friday.

Teresa Kok, of the Democratic Action Party (DAP), was detained along with Malaysia's top blogger Raja Petra Kamaruddin under the Internal Security Act (ISA).

"I am happy I was freed. I am fine," she told reporters as she left a local police station.

"I do not know why I was freed today and I do not know why I was detained in the first place."

Her arrest drew public outrage and the Malaysian minister responsible for legal affairs resigned Monday over a series of arrests under the security law.

The ISA, which human rights groups have pushed to have abolished, allows for renewable two-year periods of detention without trial and is normally used against terror suspects.

Police said they arrested Kok last Friday because she was involved in a petition to silence the call to prayer in mosques in non-Muslim areas.

Kok has denied making such complaints.

Yap Swee Seng, director of the rights group Voice of the Malaysian People (Suaram) welcomed her release but called for those responsible for her arrest to be held accountable for abusing their power.

"We call for the immediate release of Raja Petra and all other ISA detainees. We demand the draconian security law to be abolished," he told AFP.

A journalist for a Chinese-language newspaper was arrested after reporting on racist comments made by a ruling party member but was quickly released after an uproar including from within the government.

Raja Petra, founder of the controversial Malaysia Today website, was previously charged with sedition and defamation after linking Deputy Prime Minister Najib Razak and his wife to a sensational murder.

Kok's release came after Washington Thursday expressed "grave concern" over Malaysia's use of the ISA as a possible way to stifle dissent.

"The United States firmly believes that national security laws, such as the ISA, must not be used to curtail or inhibit the exercise of universal democratic liberties or the peaceful expression of political views," State Department spokesman Sean McCormack said.

"The detention of opposition leaders under the ISA would be viewed by the United States and the international community as a fundamental infringement of democratic rights and values," he added.

http://news.my.msn.com/

MP Seputeh mahu saman k'jaan

Sep 19, 08 5:37pm

Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok, yang dibebaskan hari ini selepas ditahan selama tujuh hari di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), akan mengambil tindakan undang-undang terhadap kerajaan kerana didakwa menahannya secara tidak sah.

Bercakap dalam sidang akhbar yang penuh sesak di ibupejabat DAP di Petaling Jaya pada jam 3.30 petang tadi, Teresa memberitahu pemberita bahawa beliau disoalsiasat berulangkali mengenai tiga isu.

Ia termasuk sama ada beliau telah menggerakkan penduduk Bandar Kinrara supaya mengemukakan petisyen berhubung isu laungan azan dan sama ada beliau ada berkata, peruntukan untuk Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) patut digunakan untuk agama-agama lain.

Isu ketiga ialah kenyataannya sebelum ini yang menentang tulisan jawi pada tanda jalan.

"Saya menafikan dua tuduhan pertama itu," kata ahli Parlimen Seputeh, yang dibebaskan tanpa syarat pada jam 1 tengahari.

Pemimpin DAP, Lim Kit Siang adalah antara pemimpin parti itu yang hadir sama di sidang akhbar Teresa itu.

"Saya menganggap penahanan saya itu sebagai satu helah oleh Umno untuk menutup rasa malunya terhadap kenyataan Ahmad Ismail yang berbaur perkauman," katanya merujuk kepada ketua Umno Bukit Bendera yang telah digantung jawatannya.


Teresa juga menggesa pihak polis supaya menyiasat ahli politik Umno yang juga ketua pembangkang di Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor, Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo yang dilaporkan menuduh ahli parlimen DAP itu menyifatkan laungan azan sebagai 'mengganggu ketenteraman' penduduk setempat.

Teresa juga mahu polis menjalankan siasatan terhadap akhbar Utusan Malaysia dan kolumnis Zaini Hassan, yang menyiarkan dakwaan terhadapnya dalam isu tersebut.

Beliau mendakwa akhbar Utusan milik Umno itu yang mencetuskan kontroversi agama di kalangan umat Islam melalui sebuah artikel minggu lalu yang bertajuk 'Azan, jawi, JAIS, UiTM dan ba-alif-ba-ya'.

Kolum tersebut, yang ditulis oleh editor kanan Zaini, membidas seorang ahli parlimen wanita yang tidak disebut namanya, yang pergi ke sebuah masjid dan menuntut supaya direndahkan bunyi pembesar suara sewaktu laungan azan.

Individu yang digambarkan oleh Zaini sebagai 'seorang ahli politik yang berkaca mata', bersikap perkauman dan chauvinis. Bagaimanapun, masjid berkenaan telah menafikan pembabitan Teresa.

Sementara itu, Lim mendakwa laporan polis yang dibuat terhadap Teresa dibuat oleh seorang 'operatif' dari MCA bahagian Puchong di Selangor.

http://www1.malaysiakini.com/news/90071

Wartawan Utusan cabar Teresa jalani ujian kesan pembohongan

Sep 19, 08 8:32pm

Para pemimpin dan penyokong DAP serta menteri besar Selangor begitu gembira menyambut pembebasan ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok. Dan ia juga menandakan bermulanya 'perangnya' dengan sebuah akhbar tempatan.

Walaupun pihak polis telah membebaskannya tanpa syarat selepas tujuh hari ditahan untuk siasatan berhubung peranannya dalam petisyen berhubung laungan azan di sebuah masjid di Puchong, tetapi kebenarannya masih dipersoalkan.

Dalam sidang akhbar di ibupejabat DAP hari ini, Teresa ditanya oleh seorang wartawan akhbar Utusan Malaysia sama ada beliau bersedia untuk menjalani ujian mesin mengesan pembohongan untuk menyakinkan rakyat Malaysia bahawa beliau tidak terbabit dalam kontroversi azan tersebut.

Selepas wartawan itu mengemukakan soalan tersebut, Lim Kit Siang bingkas bertanya: "Untuk apa?".

"Mereka (polis) sudah membebaskannya, membuktikan bahawa mereka yang silap. Tidak cukup lagi ke?" kata Lim.

Teresa mencelah dengan berkata, sepatutnya mesin mengesan pembohongan itu diuji terhadap mereka yang menuduhnya sebelum meminta beliau berbuat demikian.

Teresa yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kinrara berkata, beliau akan mendapatkan keadilan di mahkamah terhadap akhbar berkenaan, kolumnisnya Zaini Hassan dan bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo.

Selain membuat laporan polis terhadap mereka, Teresa juga memfailkan saman RM30 juta terhadap Utusan kerana didakwa telah mencemarkan imejnya.

Beliau juga akan turut mengambil tindakan undang-undang terhadap kerajaan dan pihak polis kerana didakwa menangkap dan menahannya secara tidak sah.

http://www1.malaysiakini.com/news/90086

'Artikel akhbar jadi asas siasatan'

Sep 19, 08 4:12pm

Siasatan polis terhadap Teresa Kok didakwa berasaskan satu artikel yang diterbitkan di Utusan Malaysia yang mengulas isu azan, tulisan jawi, Universiti Teknologi Mara (UiTM) dan babi.

Dalam kenyataannya tidak lama selepas dibebaskan tengah hari ini, ahli parlimen Seputeh berkata polis tidak mengemukakan sebarang bukti terhadapnya kecuali membangkitkan beberapa isu seperti ditimbulkan dalam artikel itu yang diterbitkan 10 September lalu.

"Selepas ditahan selepas tujuh hari dengan berselindung di sebalik apa yang dinamakan siasatan, polis gagal menunjukkan sebarang bukti atau dalil pembabitan saya dalam kegiatan yang boleh mendorong ketegangan kaum atau agama," kata Teresa, yang juga exco kanan kerajaan Selangor.

Beliau dibebaskan jam 1 tengah hari tadi di balai polis Jalan Travers, Kuala Lumpur sejak ditahan Jumaat minggu lepas (foto kanan).

Tambahnya, tiga persoalan utama yang ditanya pegawai-pegawai penyiasat kepadanya:

i) sama ada beliau terlibat menggerakkan sekumpulan penduduk Bandar Kinrara untuk menyerahkan petisyen bagi membantah azan di masjid Bandar Kinrara;

ii) sama ada beliau pernah mengeluarkan kenyataan bahawa 30 peratus peruntukan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) harus diberikan kepada badan-badan agama bukan Islam; dan

iii) sama ada beliau menentang penggunaan huruf jawi di papan tanda jalan-jalan di Kuala Lumpur.

"Saya menafikan dua tuduhan pertama kerana saya tidak pernah berbuat demikian," katanya.

Jelasnya, beliau membantah papan tanda jalan itu selepas penduduk Taman Seputeh sendiri marah pada Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) apabila menukar papan-papan tanda itu sewenang- wenangnya awal tahun ini dengan alasan ia membazir wang awam.

"Saya agak terperanjat, tidak ada soalan lain ditanyakan kepada saya selain beberapa soalan utama ini," katanya, sambil menambah soalan-soalan ini boleh dikemukakan di balai polis tanpa perlu menahannya bawah akta kontroversi itu.

"Lagipun, tidak masuk akal bagi polis untuk menangkap saya bawah ISA semata-mata berdasarkan artikel tanpa asas yang ditulis oleh seorang penulis kolumn Utusan Malaysia?

"Bagaimana mereka (polis) boleh menganggap artikel itu sebagai kebenaran tanpa menyiasat penulis itu dulu?

"Bagaimana Utusan Malaysia boleh menerbitkannya tanpa mengesahkan fakta-faktanya?" kata Teresa.

"Saya berharap dapat bertanya polis sama ada mereka pernah memanggil (penulis artikel itu) Zaini Hassan dan editor-editor Utusan Malaysia untuk siasatan sebelum dan selepas penahanan saya."

Tambahnya, beliau telah membuat laporan polis terhadap akhbar itu, penulis kolum tersebut dan bekas menteri besar Selangor Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo kelmarin bagi kesalahan jenayah fitnah.

"Oleh itu saya menggesa polis agar menyiasat editor-editor Utusan Malaysia, penulis-penulis blog yang bersifat perkauman itu dan Dr Mohamad Khir bawah Kanun Keseksaan."

Beliau juga mengulangi kesediaannya untuk mengambil tindakan saman terhadap ketiga-tiga pihak terbabit.

Teresa turut mendesak pengendali blog Malaysia Today Raja Petra Kamaruddin dan lima pemimpin Barisan Bertindak Hak-hak Hindu (Hindraf) dibebaskan daripada ISA.

http://www1.malaysiakini.com/news/90055Teresa tuntut Utusan bayar RM30 juta

Jimadie Shah Othman Sep 15, 08 8:28pm

Exco kanan kerajaan Selangor, Teresa Kok - yang kini ditahan bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) - menuntut Utusan Malaysia menarik balik sebuah artikel yang didakwa memfitnah dan merosakkan nama baiknya.

Beliau turut meminta akhbar berkenaan menyiarkan permohonan maafnya dengan segera dan membayar ganti rugi sebanyak RM30 juta, termasuk kos.

Teresa hari ini melalui peguamnya Sankara Nair turut menuntut akhbar milik Umno itu agar tidak mengulangi kata-kata, tuduhan dan komen yang dibuat seperti dalam kolum 'Cuit' itu.

Pada 10 September lalu, Utusan Malaysia menyiarkan artikel berjudul 'Azan, jawi, JAIS, UiTM dan ba-alif-ba-ya' (babi) yang menyebut "seorang YB wanita DAP yang berkaca mata" menasihatkan pengurusan sebuah surau supaya tidak melaungkan azan dengan kuat menggunakan pembesar suara, terutama pada waktu subuh.

Artikel Zaini Hassan itu mengulas kenyataan bekas menteri besar Selangor, Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo yang dilaporkan berkata ''ada usaha oleh pihak tertentu (di Selangor) yang cuba menasihatkan pihak masjid dan surau supaya tidak menggunakan pembesar suara semasa melaungkan azan'', dua hari sebelumnya dalam akhbar yang sama.

Menurut surat tuntutan itu, artikel tulisan pengarang kanan akhbar itu didakwa menggambarkan Teresa sebagai "bersifat perkauman, fanatik agama, tidak boleh dipercayai, ahli politik yang teruk, tidak boleh bertolak ansur, tidak berprinsip serta menentang Melayu dan Islam."

Surat itu yang dihantar petang tadi itu juga menyebut penyiaran artikel itu mendedahkannya kepada kebencian, cemuhan, diejek dan dipandang rendah.

Siaran artikel berkenaan, menurut surat itu lagi, pada prinsipnya dibuat untuk mencari publisiti murahan dan sensasi dan menyebabkan kerosakan serius pada nama baik dan perwatakannya.

Akhbar itu diberikan masa 24 jam untuk mengemukakan jawapannya sebelum dikenakan tindakan saman fitnah.


http://www1.malaysiakini.com/news/89773

Dijamu 'seperti makanan anjing'

Jimadie Shah Othman Sep 19, 08 9:55pm

Exco kanan kerajaan Selangor, Teresa Kok yang dibebaskan daripada penahanan bawah Akta Keselamatan dalam Negeri (ISA) menghabiskan tujuh hari dalam penjara di balai- polis “antara Sentul dan Jalan Ipoh”.

Menjelang pesta kuih bulan Ahad lalu, dua hari selepas ditahan, wakil rakyat Seputeh itu berkata beliau sedih kerana pada waktu itu beliau sepatutnya berada bersama ahli keluarga.

“Saya sedih memikirkan perasaan mereka di luar tanpa kehadiran saya,” katanya dalam sidang media di ibu pejabat DAP di Petaling Jaya petang tadi - lebih dua jam selepas dibebaskan di balai polis Jalan Travers, Kuala Lumpur tengah hari tadi (foto kanan).

Pesta kuih bulan merupakan sebuah perayaan yang penting bagi masyarakat Cina. Pada hari itu, semua ahli keluarga berkumpul bersama-sama untuk makan besar.

Ahli parlimen Seputeh itu juga berkata beliau dijamu “seperti makanan anjing” - dua butir telur rebus, timun dan kuah dua kali sehari pada waktu makan tengah hari dan makan malam.

Katanya, beliau ditempatkan dalam bilik kecil 6 x 8 meter dan dikehendaki memakai baju lokap sepanjang ditahan bawah akta kontroversi itu.

Pada sebelah malam, tambahnya lagi, beliau tidur bertilamkan papan sahaja di sebuah bilik berudara tidak segar.

Beliau hanya diberikan dua bantal apabila diminta, katanya. Bagaimanapun selimut dibekalkan.

Teresa juga berkata, beliau pada mulanya tidak dibekalkan dengan sebarang bacaan untuk mengisi masa lapangnya.

Apabila perkara itu diberitahu kepada polis di balai berkenaan, mereka bertanya kepadanya sama ada beliau memerlukan Bible, al-Quran atau kitab agama Buddha.

“Kamu bagi Bible, Quran, kitab Buddha, kamu bagi apa-apa saja, saya baca. Lepas itu, polis bawa saya sebuah Bible,” katanya yang beragama Kristian.

Atas permintaannya beliau dibekalkan dengan akhbar setelah beberapa hari “tidak tahu-menahu apa yang berlaku”.

Teresa juga berjaya “mencuri” udara segar dan berhawa dingin apabila dibawa bertemu dengan pegawai penyiasat setiap hari pada jam 5.30 petang.

Untuk dibawa ke situ, pada hari pertama sahaja beliau digari, selepas itu tidak lagi selepas dibantah.

Menyatakan kekesalan atas penahanannya itu, Teresa berkata belaiu tidak boleh faham bagaimana beliau dikatakan mengancam keselamatan negara sebagai alasan untuk menangkapnya di bawah akta itu.

“Bila saya tanya mereka tidak boleh jawab. Mereka kata itu arahan daripada pihak atasan,” katanya.

“Ini bulan Ramadan, bulan suci, ini dosa. Kenapa tangkap orang yang tidak bersalah.”

Sepanjang tempoh penahanan itu, menurutnya, beliau memberikan kerjasama penuh dengan menjawab semua soalan yang diajukan pegawai penyiasat kepadanya.

“Saya tulis jawapan untuk semua soalan. Semua yang ditulis sama seperti apa yang dinyatakan dalam blog. Saya sangat telus,” kata Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kinrara itu.

Penahanannya genap tujuh hari lalu juga disifatkan seperti sebuah penculikan.

“Polis sekat kereta saya, mengetuk cermin mengatakan ditahan di bawah ISA,” katanya.

Beliau juga mempersoalkan polis yang tidak membenarkannya membuat panggilan telefon sewaktu awal-awal ditangkap sedangkan, katanya, beliau layak mendapat satu panggilan kepada keluarga dan peguamnya (foto kanan).

Beliau juga tidak dibenarkan pulang ke rumah untuk mandi dan menukar baju terlebih dahulu.

Oleh itu, Teresa, memberikan nombor-nombor telefon penting kepada pemandunya supaya penangkapannya itu dapat dimaklumkan.

Dalam sidang akhbar penuh ceria yang dihadiri beberapa pimpinan DAP dan PKR dan kedua ibu-bapanya itu, beliau berkata akan terus bekerja sebagai exco dan wakil rakyat kerana “ada banyak kerja untuk dibuat”.

Beliau berkata akan lebih sibuk daripada dulu.

Ditanya sama ada polis menyatakan sebab pembebasannya, beliau berkata tidak.

http://www1.malaysiakini.com/news/90087

Ahli MT desak PM jangan bertanding...


Muda Mohd Noor Sep 19, 08 1:05pm

Beberapa ahli Majlis Tertinggi (MT) Umno telah mendesak Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi supaya jangan bertanding jawatan presiden Disember ini.

Mereka membuat desakan tersebut dalam mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) semalam, kerana bimbangkan Abdullah tidak akan mendapatkan pencalonan yang mencukupi untuk mempertahankan jawatan presiden.

Ini bermakna, Abdullah perlu meletakkan jawatan perdana menteri lebih awal daripada 2010.

Difahamkan, mereka mahu Abdullah meletak jawatan sebelum 9 Oktober ini - tarikh bermulanya mesyuarat bahagian yang akan berlangsung selama sebulan sehingga 9 November.

Seramai 193 bahagian Umno akan membuat pencalonan bagi jawatan presiden, timbalan presiden, naib presiden serta kerusi MT untuk bertanding dalam pemilihan parti Disember depan.

Abdullah memerlukan 30 peratus atau 58 pencalonan dari bahagian untuk layak bertanding jawatan presiden. Sebelum ini beliau memegang jawatan presiden tanpa bertanding.

Menurut sumber-sumber yang layak dipercayai, desakan tersebut dibuat oleh sekurang-kurang tiga ahli MT ketika bercakap mengenai pergolakan dalam Umno sekarang.

Perhimpunan agung

Manakala dua lagi ahli MT difahamkan telah meminta Abdullah meletak jawatan selewat-lewatnya semasa perhimpunan agung tersebut.

Difahamkan ahli-ahli MT yang lain juga mahu menyuara pandangan mereka tetapi Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mencelah dan berkata beliau akan membincangkan perkara tersebut dengan Abdullah.

Abdullah kemudiannya berkata, beliau juga akan membincangkan perkara yang sama dengan Najib selepas ini.

Antara yang membangkitkan perkara tersebut termasuk ahli MT yang terdiri daripada menteri kabinet.

Sementara itu, seorang lagi ahli MT - ketika dihubungi Malaysiakini - turut mengesahkan bahawa ada anggota yang membangkitkan perkara itu semalam.

Bagaimanapun, katanya, MT kemudiannya menyerahkan kepada Abdullah dan Najib untuk menentukan tarikh sebenar peralihan kuasa itu.

Katanya, ini kerana MT berpendapat mereka berdua memahami kehendak ahli dan penyokong Umno.

"Dalam mesyuarat MT itu, Abdullah juga berkata, beliau memahami yang berlaku di kalangan ahli Umno di peringkat akar umbi sekarang," katanya.

http://www1.malaysiakini.com/news/90035

Tiga disiasat polis isu masjid Kinrara

Jimadie Shah Othman Sep 19, 08 1:06pm

Polis sehingga ini memanggil tiga orang berhubung isu petisyen masyarakat bukan Islam yang mendesak diperlahankan penggunaan pembesar suara dalam program keagamaan di Masjid Bandar Kinrara.

Polis menemui pengerusi jawatankuasa masjid Abdul Rahman Nasir dan seorang penduduk bukan Islam yang menyerahkan petisyen itu kepada exco kanan Selangor, Teresa Kok – masing-masing ditemui awal malam tadi dan tengah hari semalam.

Bilal masjid berkenaan Bahrudin Maskor dilaporkan memberi keterangan kepada polis kira-kira pukul 1.30 petang di ibu pejabat polis (IPD) Dang Wangi semalam.

Pertengahan Februari lalu, 189 penduduk bukan Islam di kawasan berkenaan mengemukakan petisyen meminta masjid berkenaan memperlahankan pembesar suara dalam ceramah, kuliah dan bacaan al-Quran daripada kaset dan CD.

Abdul Rahman berkata beliau ditemui dua anggota polis daripada IPD Dang Wangi selepas berbuka puasa semalam di Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM).

Beliau sedang mendapatkan rawatan sakit buah pinggang.

Ditanya butiran soal siasat polis itu, Abdul Rahman memberitahu Malaysiakini, beliau memberikan kerjasama dengan “menjawab soalan seperti yang dikatakan dulu” kepada pihak media.

Seorang penduduk dekat masjid tersebut yang dikenali sebagai Choo ditemui polis di kediamannya di Seksyen 5 Bandar Kinrara.

Suaminya Steevan Ee, yang menyerahkan petisyen itu kepada masjid dan wakil rakyat Sri Serdang Datuk Mohamad Satim Diman, berkata seorang anggota polis mengambil keterangan Choo tengah hari semalam.

“Polis hendak minta tengok surat (petisyen) yang dihantar, tetapi oleh sebab dia sudah dapat daripada pihak masjid, dia tidak ambil,” katanya.

Ditanya kesan pertemuan itu terhadap masyarakat Cina sekitar yang menandatangani petisyen itu, Ee berkata: “Sekarang mereka jadi takut.”

http://www1.malaysiakini.com/news/90032

Penulis blog ditahan sehari lagi


Sep 19, 08 5:58pm

Mahkamah Majistret Kuala Lumpur hari ini mengeluarkan perintah tahanan reman ke atas penulis blog terkenal Syed Azidi Syed Aziz, sehingga 5 petang esok.

Perintah reman itu dikeluarkan oleh Majistret Fadzlin Suraya Mohd Suah.

Syed Azidi, 38, pegawai perhubungan awam Perbadanan Menteri Besar Kelantan, ditahan di rumahnya di Demit, Kota Bharu mengikut Akta Hasutan pada 17 Sept.

Menerusi blognya 'Kickdefella', beliau dikatakan pernah mencadangkan agar bendera Malaysia dikibarkan terbalik semasa menyambut ulang tahun kemerdekaan negara bulan lalu.

Syed Azidi menerusi peguam belanya Amrit Pal Singh, yang ditemui pemberita di luar mahkamah, turut menyampaikan pesanan kepada pihak media.

Antara lain pesanan berbunyi:

"Saya masih bersemangat dan mendoakan yang terbaik kepada semua penulis blog, saya akan meneruskan blog saya esok".

http://www1.malaysiakini.com/news/90074

Mubarak anggap PM hanya bergurau....

Muda Mohd Noor Sep 19, 08 4:44pm

Majlis Bekas Wakil Rakyat Malaysia (Mubarak) menganggap kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi bahawa majlis tersebut sebagai 'orang pencen' sebagai gurauan sahaja.

Naib Presiden Mubarak, Datuk Othman Abdul berkata, perdana menteri memang seorang yang suka berseloroh dengan ahli-ahli Mubarak.

“Kita tidak ambil hati dengan kenyataan perdana menteri kerana kita tahu sikapnya yang suka bergurau.

“Hubungan Mubarak dengan perdana menteri amat baik dan tiada konfrontasi dengan beliau,” katanya.

Semalam, ketika diminta mengulas gesaan Mubarak yang memintanya mempercepatkan proses peralihan kuasa, secara sinis Abdullah berkata:

"Tak apalah. Biarlah mereka hendak cakap apa pun. Mereka pun dah orang pencen semua itu"

Mengikut perancangan awal, Abdullah akan menyerahkan kuasa kepada timbalannya itu pada Jun 2010.

Othman berkata, apa yang penting ialah Mubarak telah menyampaikan hasrat ahli-ahli Umno supaya perdana menteri melaksanakan pelan peralihan kuasa lebih awal.

Pelan peralihan kuasa

Katanya, ia merupakan suara dan hasrat ahli-ahli Umno dari seluruh negara yang perlu disampaikan kepada perdana menteri.

“Dalam mesyuarat agung Mubarak baru-baru ini, semua pengerusi negeri kecuali Pulau Pinang, mahu pelan peralihan kuasa disegerakan.

“Pengerusi Pulau Pinang J Raj berkata, beliau mahu berkecuali kerana Abdullah berasal dari negeri itu,” katanya.

Semalam, Pengerusi Mubarak, Tan Sri Abu Zahar Ujang ketika dihubungi berkata, sebaik selesai pilihanraya umum 8 Mac lalu, Mubarak menemui perdana menteri supaya melaksanakan peralihan kuasa kepada timbalannya.

“Bagaimanapun, Abdullah tidak memberi jawaban terhadap cadangan Mubarak itu,” katanya.

Abu Zahar berkata, keputusan itu dibuat kerana keputusan pilihanraya umum 8 Mac lalu tidak pernah berlaku dalam sejarah.

Katanya, Mubarak merasa sangat dukacita kerana lima negeri telah jatuh ke tangan pembangkang.

Demi kepentingan bangsa

Beliau berkata, semalam Mubarak sekali lagi menggesa supaya peralihan kuasa dipercepatkan kerana Umno dan kerajaan berada dalam keadaan kelam kabut.

Katanya, keadaan menjadi bertambah gawat dan tidak menentu dengan isu ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Baru-baru ini, Abdullah mengumumkan pelan peralihan kuasa ialah pada pertengahan 2010.

Mubarak, katanya tiada sebarang kepentingan dalam isu peralihan kuasa ini, melainkan demi kepentingan bangsa dan parti.

“Oleh kerana ada pemilihan dalam perhimpunan agung Umno tahun ini dan kalau ada pertandingan akan berlaku politik wang, maka kita bimbang (keadaan) akan menjadi lebih teruk.

“Oleh itu kalau boleh, peralihan kuasa ini perlu dipercepatkan untuk meredakan keadaan dan berlaku secara aman damai,” katanya.

Abu Zahar berkata, Umno sebagai tulang belakang Barisan Nasional (BN) perlu menjadi lebih kuat daripada parti parti-parti komponen yang lain.

http://www1.malaysiakini.com/news/90058

Pakatan akan bincang keengganan PM


Syed Jaymal Zahiid Sep 19, 08 6:30pm

Pakatan Rakyat akan mengadakan pertemuan beberapa hari lagi untuk membincangkan keengganan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi untuk memanggil sidang khas Parlimen.

"Seperti yang dinyatakan oleh (Datuk Seri) Anwar (Ibrahim) semalam, kita akan mengadakan satu mesyuarat dengan pemimpin Pakatan untuk membincangkan langkah seterusnya. Kita masih mahu melakukannya (ambil alih kuasa) mengikut Perlembagaan," kata Naib Presiden PKR, R Sivarasa kepada Malaysiakini.

Anwar mahu membahaskan usul tidak percaya terhadap kepimpinan Abdullah di sidang khas Parlimen.

Permintaan Anwar itu dibuat mengikut Seksyen 11(3) Peraturan Tetap Parlimen yang menyatakan perdana menteri boleh memanggil sidang dewan jika wujud keperluan demi kepentingan awam.

Semalam, Abdullah menolak kemungkinan mengadakan sidang khas Parlimen dan telah meminta Anwar membangkitkan perkara yang berkaitan apabila dewan bersidang semula pada 13 Oktober.

Abdullah menegaskan demikian dalam satu sidang akhbar semalam, tetapi Sivarasa berkata, Pakatan menunggu penolakan bertulis dari perdana menteri.

"Kita menyerahkan kepadanya (Abdullah) surat rasmi dan kita mengharapkan yang sama dari mereka. Kita mahu perdana menteri menulis secara terperinci mengapa beliau enggan memanggil sidang khas tersebut," tambahnya.

'Kita ada cukup MP'

Ahli Parlimen Subang itu mengulangi dakwaan Pakatan bahawa ia mempunyai jumlah ahli parlimen yang cukup, tetapi mereka tidak mahu didedahkan kerana bimbang diganggu.

'Jika beliau memanggil sidang khas, ia adalah cara yang paling mudah untuk melakukannya," tambah naib presiden PKR itu.

Ditanya mengapa, pada pendapatnya, Abdullah menolaknya, Sivarasa menjawab kerana beliau (Abdullah) bimbang dengan kemungkinan Pakatan mengambil alih kuasa.

"Saya rasa beliau memang tahu yang kita mempunyai jumlah (ahli parlimen) yang cukup dan beliau takut untuk menerima realitinya. Apa yang kita minta adalah sesuatu yang rasional dilakukan dan beliau kasar dalam jawapannya," kata Sivarasa.

Sebelum ini, Anwar mahu mengadakan pertemuan dengan perdana menteri, tetapi Abdullah menolaknya dengan alasan tidak ada sebab untuk beliau berbuat demikian.

http://www1.malaysiakini.com/news/90076

Fairus mahu saman Siasah


Athi Veeranggan Sep 19, 08 3:58pm

Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang, Fairus Khairuddin mahu mengambil tindakan undang-undang tabloid Siasah yang mendakwa 'beliau terlalu malas untuk turun padang'.

Timbalan pengerusi PKR negeri itu berang dengan tabloid mingguan itu yang menyiarkan komentari tersebut minggu lalu, yang didakwanya telah menjejaskan kedudukannya.

"Tabloid itu hanya menyiarkan komentari tanpa menyemak kesahihan maklumat yang diterima dari sumber-sumbernya," kata Fairus yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Penanti, kepada Malaysiakini.

"Sekurang-kurang ia patut menghubungi saya dan turut menyiarkan penjelasan saya. Ia satu percubaan untuk memburuk-burukkan kredibiliti, maruah dan integriti saya," katanya.

Fairus berkata, peguamnya sedang menyiapkan dokumen untuk mengambil tindakan undang-undang tersebut.

Komentari Siasah itu dikatakan telah mendorong penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim menegur Fairus kerana "tidak melawat kawasan pilihanrayanya untuk menemui rakyat dan menyelesaikan masalah mereka".


Walaupun Anwar menimbulkan perkara itu dalam mesyuarat tertutup pemimpin PKR negeri hujung bulan lalu, tetapi ia telah dibocorkan dan dilaporkan secara meluas dalam akhbar tempatan.

Beliau percaya ia dibocorkan kepada akhbar oleh individu-individu tertentu dalam PKR yang mempunyai agenda tersembunyi.

"Laporan akhbar-akhbar berkenaan memberi gambaran seolah-olah Anwar dan pemimpin lain parti itu tidak menyenangi saya dan gaya saya.

"Pihak akhbar telah memberi gambaran yang salah sama sekali tentang diri saya," tambahnya.

Beliau turut membidas pihak media kerana tidak menyiarkan kerja-kerja yang telah dilakukannya di kawasan pilihanrayanya sejak enam bulan lalu.

Fairus berkata, beliau telah melaksanakan lebih 10 projek kecil dan projek kebajikan di kawasan pilihanrayanya, serta turun padang membantu penduduk yang terjejas dengan banjir baru-baru ini.

Bagaimanapun, katanya, semua itu tidak mendapat perhatian pihak akhbar.

"Saya percaya beberapa individu cemburu dengan kejayaan saya pada usia yang muda.

"Jadi, mereka mengada-adakan cerita untuk memburuk-buruk saya," katanya.

Beliau bagaimanapun tidak menamakan mereka yang terbabit dalam kontroversi tersebut.

Fairus yang dianggap sebagai 'orang harapan Anwar', dilantik sebagai timbalan ketua menteri 1 dalam pentadbiran ketua menteri Lim Guan Eng selepas pilihanraya umum Mac lalu.

Khabar angin tersebar Julai lalu bahawa Fairus tidak sehaluan dengan Anwar dan berhasrat untuk meletakkan jawatan timbalan ketua menteri.

Fairus bagaimanapun menafikan dakwaan tersebut dan mengecam mereka yang menyebarnya.

http://www1.malaysiakini.com/news/90049

Sarawak tidak mahu Akta Hubungan Kaum

Sep 19, 08 3:48pm

Akta Hubungan Kaum tidak diperlukan di Sarawak kerana negeri itu tidak menghadapi masalah daripada segi perpaduan, kata Menteri
Perancangan dan Pengurusan Sumber Kedua Negeri Datuk Seri Awang Tengah Ali Hasan hari ini.

Beliau berkata tidak wujud masalah perhubungan kaum di negeri itu
memandangkan masyarakat pelbagai kaum dan agama telah bersatu padu dan hidup dalam suasana harmoni melalui proses semula jadi sejak bertahun-tahun lamanya, lapor Bernama.

"Di Sarawak, kalau tak ada akta ini pun tak apa kerana perpaduan dan hubungan baik pelbagai kaum di negeri ini telah wujud secara semula jadi," katanya kepada pemberita di Kuching.

Beliau mengulas kenyataan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Syed Hamid Albar semalam bahawa akta itu sedang dirangka oleh kementeriannya bersama Kementerian Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan untuk mengekang huru-hara dan ancaman kepada ketenteraman awam.

Awang Tengah yang juga Menteri Kemudahan Awam Sarawak berkata usaha untuk mengukuhkan perpaduan dan hubungan antara kaum sepatutnya didasarkan kepada keikhlasan.

http://www1.malaysiakini.com/news/90048

Pemuda PAS desak k'jaan turun harga minyak


Sep 19, 08 2:33pm

Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan mendesak kerajaan menurunkan serta merta harga minyak petrol dan diesel di pasaran ekoran penurunan besar harganya sejak minggu keempat bulan Julai lalu.

Ketuanya, Kamaruzaman Mohamad berkata, perkara itu dinyatakan dalam laporan Pentadbiran Maklumat Tenaga, yang merupakan agensi tenaga dari Amerika.

Menurutnya, pada 5 Julai lalu, kerajaan telah menaikkan harga petrol sebanyak 78 sen menjadi RM2.70 seliter) dan diesel sebanyak RM1 menjadi RM2.58 seliter.

"Pada ketika itu harga minyak dunia adalah sekitar AS$126.06 setong dan pada 6 Jun ia jatuh kepada AS$121.36 setong.

"Dari tempoh itu hinggalah ke hari ini, harga minyak dunia yang tertinggi direkodkan pada minggu pertama bulan Julai sebanyak AS$$137.11 dan kemudiannya menurun hingga sekarang," katanya.

Bagaimanapun, kata Kamaruzaman, kerajaan hanya menurunkan harga minyak petrol sebanyak 15 sen kepada RM2.55 seliter pada 23 Ogos lalu.

Manakala harga diesel pula, katanya, diturunkan sebanyak 8 sen kepada RM2.50 pada 23 Ogos 2008.

"Walaubagaimana pun penurunan itu belum cukup buat rakyat," kata Kamaruzaman dalam satu kenyataan.

Desak turun harga

Menurutnya, berdasarkan statistik semasa, harga minyak pada minggu pertama bulan September adalah AS$$106.41 setong dan pada minggu kedua bulan September AS$98.53 setong.

"Harga terkini yang dilaporkan sejak awal bulan Ogos 2008 sebenarnya adalah lebih rendah jika dibandingkan dengan harga semasa kerajaan mengumumkan kenaikan harga minyak yang berkuatkuasa pada 5 Jun 2008.

"Jika mengikut harga minyak dunia sekarang, kerajaan Malaysia sewajarnya menurunkan harga minyak sekurang-kurangnya kepada RM1.92 seliter, iaitu harga asal sebelum dinaikkan pada 5 Jun," tambahnya.

Kamaruzaman berkata, Pemuda PAS Wilayah juga akan menghantar memorandum kepada menteri perdagangan dalam negeri dan hal ehwal pengguna (KPDHED) pada minggu depan sekiranya kerajaan tidak menurunkan harga minyak.

"Seharusnya kerajaan mengambil langkah segera dan menteri menteri KPDHEP tidak seharusnya mempermainkan rakyat dengan mewar-warkan akan menurunkan harga minyak tanpa adanya sebarang perlaksanaan segera.

"Pemuda PAS Wilayah mengecam tindakan itu kerana dilihat cuba mengambil kesempatan politik walhal ketika menaikkan harga minyak Jun lalu Kerajaan bertindak secara mengejut tanpa memberikan gambaran awal pada rakyat," katanya.

Oleh itu, tegas Kamaruzaman, Pemuda PAS Wilayah mendesak kerajaan menurunkan harga minyak serta merta bagi meringankan beban rakyat.

http://www1.malaysiakini.com/news/90041

MT terima penjelasan Muhyiddin

Sep 19, 08 12:15am

Naib Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin memberi penjelasan kepada Majlis Tertinggi (MT) Umno berhubung kenyataan beliau mengenai pelan peralihan kuasa yang dikatakan agak lama.

Mesyuarat MT Umno, yang dipengerusikan oleh Presiden Umno Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, menerima penjelasan Muhyiddin itu.

"Saya ambil kesempatan (dalam MT Umno hari ini) untuk memberitahu tentang kenyataan saya di Singapura dan kenyataan saya tentang parti sejak dulu.

"Saya jelaskan dan nampak tidak ada apa-apa perbahasan kerana saya jelaskan kenyataan ini adalah dengan niat baik untuk perbetulkan parti," kata Muhyiddin semasa ditemui pemberita selepas mesyuarat tersebut.

"Nampaknya Alhamdulillah... Presiden menerima dan tidak ada rakan-rakan saya yang mengkritik (penjelasan) biarpun sebelum ini ada yang kata macam-macam hal. Saya rasa syukur," katanya.

Muhyiddin, yang juga menteri perdagangan antarabangsa dan industri, menurut Bernama berkata saranan beliau sebelum ini yang meminta Abdullah untuk menyegerakan proses peralihan kuasa adalah bagi memulihkan parti untuk persiapan pilihanraya akan datang dan mempertahankan kedudukan BN.

"Walaupun saya tegur kepimpinan Presiden, bukan ada tujuan atau muslihat (tertentu) kerana semua ini adalah untuk pastikan supaya Umno khususnya BN terus dipercayai," katanya.

Mengenai proses peralihan kuasa di antara Abdullah dan timbalannya Datuk Seri Najib Tun Razak, Muhyiddin berkata beliau menyerahkan kepada Abdullah dan Najib untuk menentukan bilakah ia akan dilaksanakan.

"Tidak ada tarikh khusus, cuma kita beritahu tadi perasaan dan pandangan ahli parti yang di bawah yang mahu proses peralihan dibuat secepat mungkin. Kita beri ruang pada Presiden untuk berbincang dengan Najib," katanya.

Ketika ditanya mesej beliau terhadap ahli Umno, Muhyiddin berkata: "Mereka harus teruskan macam biasa kerana tidak lama lagi bahagian akan bersidang di mana mereka ada hak untuk putuskan. Tunggulah apa yang akan diumumkan presiden atau timbalan presiden."

Sementara itu, Ketua Penerangan Umno Tan Sri Muhammad Muhamad Taib berkata MT Umno hari ini bersetuju untuk mengekalkan pelan peralihan kuasa yang dipersetujui sebelum ini.

"Kita setuju dengan pelan tersebut. Sama ada mungkin peralihan kuasa akan berlaku lebih awal dari yang ditetapkan... biarlah perkara ini ditentukan oleh perdana menteri dan timbalannya," katanya.

Menteri di Jabatan di Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz berkata MT Umno menerima baik pertukaran portfolio antara Abdullah dengan Najib yang disifatnya sebagai persediaan untuk membolehkan Najib mengalih tampuk kepimpinan kelak.

http://www1.malaysiakini.com/news/90014

US concerned over Malaysian use of internal security actAgence France-Presse - 9/19/2008 4:28 AM GMT

The government of US President George W. Bush views with "grave concern" Malaysia's use of its tough Internal Security Act (ISA) as a possible way to stifle dissent, the State Department said Thursday.

Washington worries about "the possibility" that the act, which allows indefinite detention without trial, "might be used again to detain opposition political figures," said spokesman Sean McCormack.

"The statement by a government figure that a leading member of the opposition had become 'a threat to the economy and national security' is extremely troubling," said McCormack, referring to warnings by Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi against opposition leader Anwar Ibrahim, who on Thursday called for a no-confidence vote against Abdullah.

Last Friday Malaysian police arrested Teresa Kok of the opposition Democratic Action Party (DAP), Malaysia's top blogger Raja Petra Kamaruddin, and a reporter with a Chinese-language newspaper under the security law, citing security concerns.

"The United States firmly believes that national security laws, such as the ISA, must not be used to curtail or inhibit the exercise of universal democratic liberties or the peaceful expression of political views," McCormack said.

"The detention of opposition leaders under the ISA would be viewed by the United States and the international community as a fundamental infringement of democratic rights and values," he added.

http://news.my.msn.com/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...