Thursday, February 10, 2011

Berakhirnya perjuangan Along Sega...

Berakhirnya perjuangan Along Sega...
Keruah Usit
Feb 9, 11
2:50pm

Pemimpin Penan yang terkenal di luar negara, Along Sega, menghembuskan nafas terakhirnya seminggu yang lalu. Namun pemergian pemimpin pribumi yang berusia sekitar 70an itu langsung tidak mendapat perhatian media arus perdana. Sebaliknya, Tahun Baru Cina yang mencuri tumpuan.

NONEHanya Malaysiakini sahaja yang membawa berita kematian pemimpin Penan yang paling dihormati dan dianggap berani dalam sejarah Sarawak.

Along adalah pelopor dalam perjuangan Penan yang menentang intrusi atau pencerobohan penebang balak di tanah pribumi itu sejak tiga dekad yang lalu.

Beliau berhujah secara lantang dan merayu bantuan negara antarabangsa untuk campurtangan menyelamatkan kediaman penduduk Penan dan Kelabit di Ulu Limbang, yang seringkali tertindas itu.

Along menjadi perhatian dunia, apabila beliau mendirikan sekatan pertama menghalang jalan pembalak bersama-sama penduduk Penan tempatan dan Kelabit dari Long Napir.

NONEBeliau juga dianggap sebagai mentor dan menjadi bapa angkat Bruno Manser, seorang pejuang alam sekitar Switzerland yang tinggal dengan masyarakat Penan selama lebih dari enam tahun.

Perjuangan Manser menegakkan hak masyarakat Penan menjadi duri dalam daging dan penghalang utama kepada Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud. Manser kemudiannya dilaporkan tidak dapat dikesan di hutan Sarawak.

[Baca berita penuh]

http://malaysiakini.com/news/155579

NGO Melayu bakar buku 'My Balik Pulau'

NGO Melayu bakar buku 'My Balik Pulau'
Susan Loone
Feb 9, 11
1:36pm

Sekumpulan NGO Melayu yang menggelarkan diri mereka sebagai Gabungan Bela Hak Insan (Gabungan) bertindak membakar buku kontroversi 'My Balik Pulau' di Pulau Pinang hari ini.

Gabungan tersebut diwakili oleh Persatuan Anak Jati Melayu, Badan
Anti-Islam Liberal, International Islamic Propagation Society dan Sekretariat Dakwah - semuanya dari Pulau Pinang.

gabungan bela hak insan presidentPresiden Gabungan, Mohamed Nordin Mohd Nor (foto, tengah) berkata, buku tersebut memang mengandung unsur sejarah palsu dan menghina orang Melayu di Pulau Pinang.

Menurutnya, buku itu sengaja diterbitkan untuk memadam sejarah awal orang Melayu di Balik Pulau.

Beliau menganggap penerbitan buku itu merbahaya dan mempunyai motif politik dan rasis.

Mohamed juga menafikan bahawa Gabungan itu sebuah wadah politik, sambil menegaskan bahawa pihaknya tidak pasti siapakah yang bertanggungjawab terhadap isu tersebut.

"Bagaimanapun, kami mahu kerajaan sekarang mengharam dan menarik balik buku kecil itu," katanya.

Gabungan juga mahu tindakan diambil terhadap penerbitnya, Arts Ed, kerana mereka menggunakan logo negeri.

Jika kerajaan negeri gagal mengambil tindakan, katanya, Gabungan akan mendapatkan bantuan kerajaan persekutuan untuk menyelesaikan masalah tersebut, termasuk menghantar surat kepada Kementerian Dalam Negeri.

[Baca berita penuh]

Firma kelapa sawit gagal usir penduduk pribumi

Firma kelapa sawit gagal usir penduduk pribumi
Feb 9, 11 11:43am

Sebuah syarikat perladangan gergasi Sarawak gagal dalam usaha mereka mengusir penduduk pribumi Iban dari Rumah Pee Milo, Miri, dari tanah yang telah mereka tinggal selama lebih daripada 30 tahun.

Mahkamah Tinggi Miri pada 28 Januari memutuskan Butrasemari Sdn Bhd, sebuah syarikat kelapa sawit yang dimiliki oleh Ta Ann, - sebuah daripada lima syarikat pembalakan dan perladangan yang terbesar di Sarawak - tidak mempunyai hak eksklusif untuk tanah yang dikenali sebagai Lot 97 Daerah Tanah Sawai yang terletak di Suai, Bahagian Miri.

NONEHakim Zulkifli Bakar berkata Butrasemari tidak boleh menuntut hak eksklusif ke atas tanah berkenaan dengan hanya berdasarkan pemilikan sewa sementara (PL) yang dikeluarkan oleh kerajaan negari. Ini kerana ia tertakluk juga kepada keperluan dalam Seksyen 28, Akta Tanah Sarawak yang mensyaratkan bancian atau tinjauan harus dijalankan sebelum kerajaan negari boleh mengasingkan dan menyerahkan mana-mana tanah kepada pihak lain.

Namun mahkamah juga menmutuskan masyarakat pribumi Iban itu tidak boleh menuntut tanah yang mereka duduki tersebut sebagai tanah adat istiadat (NCR) kerana mereka hanya menetap di sana pada sekitar tahun 1970-an.

Status masyarkat Iban di tanah berkenaan juga belum diputuskan kerajaan negeri Sarawak walaupun mereka didorong oleh kerajaan negeri untuk berpindah ke sana dari Sarikei pada tahun 1970an.

Justeru, mahkamah mengekalkan status quo tanah tersebut tetapi keputusan akhir masih terletak pada kerajaan negeri.

Pertikaian atau sengketa hak milik tanah timbul pada 2005 ketika Butrasemari diberikan pemilikan sewa sementara (PL) bagi menduduki tanah berkenaan.

NONEPada tahun 2008, penduduk Rumah Pee Milo melancarkan berhimpun di hadapan pejabat residen Miri setelah mereka diperintahkan oleh mahkamah untuk mengosongkan tanah tersebut.

Mereka kemudian diberitahu bahawa mereka boleh mentetap di tanah berkenaan sehingga keputusan dibuat oleh pihak berkuasa yang lebih tinggi di Kuching, yang masih mereka tunggu hingga hari ini.

"Kerajaan negeri kita telah gagal dalam tugas fidusiari mereka untuk menjaga kepentingan rakyatnya sendiri," kata Harrison Ngau Laing, peguam yang mewakili penduduk Rumah Pee Milo.

Harrison mendakwa pengerusi eksekutif Ta Ann adalah Abdul Hamed Sepawi, seorang jutawan yang juga sepupu kepada Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud dan juga bendahari PBB, parti yang memerintah di negeri itu.

"Mengapa tidak boleh Ta Ann, yang telah memiliki ribuan hektar tanah di seluruh Sarawak meluangkan sedikit tanah untuk pribumi miskin menetap?" tanya Harrison.

"Kerajaan negeri telah meletakkan keutamaan mereka di tempat yang salah, mereka hanya berminat memperkayakan orang berada dan menjadikan golongan miskin terus papa.”

[Baca berita penuh]

http://malaysiakini.com/news/155553

Bekas IGP: Dr M juga bantah Ops Lalang

Bekas IGP: Dr M juga bantah Ops Lalang
Regina Lee
Feb 10, 11
9:57am

Sambil menyokong kenyataan Tun Dr Mahathir Mohamad, bekas Ketua Polis Negara (IGP), Tun Hanif Omar menafikan bahawa mantan
perdana menteri itu yang telah mengarahkan penangkapan beramai-ramai ahli politik pembangkang di bawah Ops Lalang pada tahun 1987.


NONESebaliknya, Hanif (kanan) yang berkhidmat sebagai IGP dari 1974 hingga 1994, berkata Dr Mahathir membantah penangkapan tersebut.

"Anda tidak boleh menyalahkan beliau. Beliau (bercakap) benar... Sebenarnya, ia adalah keputusan pihak polis sepenuhnya. Ia bukan keputusannya (Dr Mahathir)," kata Haniff sambil menambah bahawa Dr Mahathir sebenarnya membantah Ops Lalang.

Dalam perbualan ringkas melalui telefon dengan Malaysiakini, Hanif berkata, pihak polis bertanggungjawab sepenuhnya dalam operasi tersebut.

Dalam operasi tersebut yang dilancarkan pada 27 Oktober 1987, seramai 106 orang - sebahagian besar ahli politik pembangkang dan beberapa ahli politik dari Umno dan MCA - ditangkap di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), manakala permit penerbitan akhbar The Star, Sin Chew Jit Poh dan Watan, telah dibatalkan.

conversations with mahathir tom plateDalam buku terbaru bertajuk 'Doctor M: Operation Malaysia - Conversation with Mahathir Mohamad', bekas perdana menteri itu memberitahu pewawancara dan wartawan veteran Amerika, Tom Plate bahawa penangkapan tersebut adalah keputusan polis, dan tiada apa yang dapat beliau lakukan untuk menghalangnya.

"Ya, saya akan tangani secara berbeza, tetapi polis ingin melakukan hal-hal ini (tangkapan ISA) kerana mereka menyatakan ia perlu...

"Saya sebenarnya berjumpa dengan semua ahli pembangkang (terlebih dahulu) dan meyakinkan mereka bahawa mereka tidak akan ditangkap. Dan awak tahu apa yang polis lakukan? Polis menangkap mereka. Kredibiliti saya hilang," katanya dalam wawancara dengan penulis buku itu, Tom Plate.

Namun, Hanif berkata adalah tanggungjawab Mahathir sebagai menteri dalam negeri bagi menadatangani arahan penahanan selanjutnya selepas tahanan 60 hari yang diperuntukan mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri berakhir.

"Terpulang kepada beliau memutuskan selepas itu,” kata Hanif.

ops lalang 261005 star front pageMahathir adalah menteri dalam negeri daripada 1986 hingga 1999.

Mengikut ISA, polis boleh menahan seseorang sehingga 60 hari tanpa perbicaraan. Penahanan boleh dilanjutkan sehingga tempoh dua tahun dan ada juga yang melebihi jangkamasa berkenaan tetapi perlu mendapat arahan daripada menteri dalam negeri.

Meskipun kebanyakan tahanan dalam Ops Lalang dibebaskan sama ada dengan bersyarat ataupun tanpa syarat, 40 daripada mereka dikenakan tahanan lanjut dua tahun, termasuk setiausaha agung DAP ketika itu, Lim Kit Siang and timbalan pengerusi parti itu, Karpal Singh.

Hanif juga menafikan tangkapan itu bermotifkan politik ataupun pihak polis bertindak kerana tekanan politik.

"Pasukan polis tidak bertindak atas desakan politik,” katanya.

[Baca berita penuh]

http://malaysiakini.com/news/155640

Lim: Siapa pemimpin pembangkang itu?

Lim: Siapa pemimpin pembangkang itu?
Feb 9, 11 5:05pm

Pemimpin veteran DAP, Lim Kit Siang mencabar Tun Dr Mahathir Mohamad menamakan pemimpin pembangkang yang ditemuinya dan dijanjinya tidak akan ditangkap dalam Operasi Lalang 1987.

NONE"Biar Mahathir namakan pemimpin pembangkang yang beliau temui dan berjanji tidak akan menangkap mereka tetapi telah dilanggar oleh polis dalam tangkapan Operasi Lalang," kata Lim dalam kenyataannya.

Cabaran itu dibuat berikutan kenyataan Mahathir dalam buku "Doctor M: Operation Malaysia – Conversations with Mahathir Mohamad” oleh Tom Plate.

Dalam buku itu, bekas perdana menteri itu dalam wawancaranya berkata dia telah menemui semua pemimpin pembangkang dan meyakinkan mereka bahawa mereka tidak akan ditangkap menjelang Operasi Lalang tahun 1987.

"Dan awak tahu apa yang polis buat? Polis menangkap mereka. Habis kredibiliti saya," kata Mahathir dalam wawancara itu.

ops lalang 261005 star front pageBagi Lim, Mahathir bukan sahaja menghidap penyakit ingatan terpilih dan salah ingatan tetapi juga memutarbelitkan kebenaran sepanjang 22 tahun sebagai perdana menteri.

"Saya tidak pernah bertemu Mahathir dan dia tidak pernah memberikan jaminan kepada saya bahawa saya tidak akan ditangkap sebelum Operasi Lalang dilancarkan pada 27 Oktober 1987, walaupun sehari sebelum itu saya telah bercakap di Parlimen bagi membahaskan bajet 1988," kata Lim.

Bagi pemimpin kanan DAP itu, adalah tidak wajar bagi Mahathir untuk melepaskan bebanan Operasi Lalang itu kepada polis.

operasi lalang ops lalangIni kerana, dia bukan sahaja telah mempertahankan tindakan polis menangkap 106 orang di bawah Seksyen 73 ISA itu bahkan juga telah menggunakan kuasanya sebagai menteri dalam negeri untuk memerintahkan 49 daripada mereka ditahan selama dua tahun di Kamunting.

Lim juga mendakwa Mahathir membuat dakwaan palsu terhadap ahli parlimen DAP dengan berkata mereka ditangkap bukan kerana mereka ahli parlimen atau fahaman politik mereka tetapi kerana 'cuba mencetuskan ketegangan kaum'.

Misalnya, Mahathir telah memberitahu Asiaweek 11 November 1988, "Segelintir mereka masih ditahan kerana mereka enggan berhenti daripada mencetuskan ketegangan kaum.

ops lalang 261005 star detainees"(Lim) telah ditangkap bukan kerana dia pemimpin pembangkang tetapi kerana dia mencetuskan ketegangan kaum di negara ini. Mereka akan terus ditahan sehinggalah mereka berubah fikiran untuk membuat perkara yang betul.."

"Mahathir tidak boleh mengelakkan diri dari bertanggung jawab dan meletakkannya di bahu polis tetapi perlu memohon maaf kepada rakyat Malaysia kerana telah menjadi peneraju dalam Operasi Lalang, satu peristiwa gelap dalam sejarah hak asasi manusia di Malaysia," kata Lim.

http://malaysiakini.com/news/155604

Dr M told to apologise over 'Ops Lalang'

Harakahdaily

KUALA LUMPUR, Feb 10: Former prime minister Dr Mahathir Mohamad has been urged to issue an apology for masterminding Operation Lalang in 1987, which saw more than a hundred dissenters arrested under the Internal Security Act.

WASN'T ME ... Mahathir says he did not order the arrests

DAP advisor Lim Kit Siang made this call in response to a claim by Mahathir that he had met opposition leaders and assured them that they would not be detained, days before the infamous swoop.

Mahathir made the claim in journalist Tom Plate's book, Doctor M: Operation Malaysia – Conversations with Mahathir Mohamad, blaming the police for the arrests which earned him international condemnations, and which many saw was a prelude to his interference in the judiciary and other institutions.

“Well, I would have handled it differently, except that the police wanted to do these things because they say it is necessary," said Mahathir. “I actually met all of the opposition members (beforehand) and assured them that they would not be arrested. And you know what the police did? They arrested them. My credibility is gone,” said Mahathir.

Lim (left), one of those arrested, maintained that he had never met Mahathir nor given any assurance that he would not be arrested.

Saying Mahathir was suffering from "selective memory", Lim challenged him to name the leaders he claimed to have met.

“Mahathir is not only suffering from selective memory and faulty memory but is spinning untruths about his misdeeds in his 22 years as prime minister,” he said.

Lim reminded that Mahathir had defended the police's action and as the Home minister had approved two-year extensions for 49 detainees, including seven DAP members of parliament accused of "stirring racial unrest".

The DAP MPs include DAP chairman Karpal Singh, current Penang CM and DAP secretary-general Lim Guan Eng, Tan Seng Giaw, P. Patto, V. David and Lau Dak Kee. Other opposition leaders were then PAS youth chief Abdul Halim Arshat, Pasir Mas MP Ibrahim Ali, current PAS central committee member Mohamad Sabu, as well as rights activists Kua Kia Soong, Irene Xavier and Dr Chandra Muzaffar.

Mohamad Sabu in his response said the arrests had nothing to do with curbing racial tension, and pointed out that BN leaders had been exempt from the swoop despite their public statements calling for 'bloodshed'.

L-R: Mohamad Sabu and Mujahid

“The prime minister Najib Razak who at that time was the UMNO youth chief had in a speech at the TPCA stadium in Kampung Baru called on Malays to soak the keris with Chinese blood. The former Perlis Menteri Besar Shahidan Kassim had urged Malays to come to Kuala Lumpur bringing at least a match stick. [MCA president] Lee Kim Sai had demanded that a Chinese be appointed as the deputy prime minister.

"All of them had not been arrested," Sabu told PKR's online organ Keadilan Daily.

PAS's Parit Buntar MP Mujahid Yusuf Rawa meanwhile described Mahathir’s latest claim as "shameful and irresponsible", saying any ISA arrest required the signature of the Home minister, a post held by Mahathir in 1987.

“How could Dr Mahathir say he didn’t know about it and the police had gone against his plan?” asked Mujahid.

http://en.harakahdaily.net/index.php?option=com_content&view=article&id=2251:dr-m-told-to-apologise-over-ops-lalang&catid=36:headline&Itemid=70

Ops Lalang: Mahathir persalahkan polis

Ops Lalang: Mahathir persalahkan polis
Regina Lee
Feb 9, 11
10:48am

Mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad Dr mempersalahkan polis atas Ops Lalang, yang melnyaksikan 106 orang, termasuk seteru politiknya ditangkap mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) pada tahun 1987.

conversations with mahathir tom plateDalam buku terbaru mengenai Mahathir, yang berjudul 'Doctor M: Operation Malaysia - Conversations with Mahathir Mohamad', bekas perdana menteri yang meneraju Malaysia selama 22 tahun itu mengakui bahawa beliau berang dengan tindakan polis tersebut.

"Ya, saya akan tangani secara berbeza, tetapi polis ingin melakukan hal-hal ini (tangkapan ISA) kerana mereka menyatakan ia perlu...

"Saya sebenarnya berjumpa dengan semua ahli pembangkang (terlebih dahulu) dan meyakinkan mereka bahawa mereka tidak akan ditangkap. Dan awak tahu apa yang polis lakukan? Polis menangkap mereka. Kredibiliti saya hilang," katanya.

"Awak pastinya marah!" balas Tom Plate (bawah, kanan), yang mewawancara Mahathir dan mengarang buku berkenaan.

tom plate"Yeah, tapi apa yang boleh saya lakukan? Saya perlu menerima hakikat bahawa mereka adalah orang-orang yang membuat keputusan. Saya memberikan kuasa umum kepada mereka untuk bertindak," kata Mahathir.

Semasa penangkapan besar-besaran pada 27 Oktober 1987, lebih seratus orang ditangkap - sebahagian besar mereka terdiri daripada pemipin pembangkang dan segelintir ahli politik dari Umno dan MCA. Selain itu, permit penerbitan untuk akhbar The Star , Sin Chew Jit Poh dan Watan telah ditarik balik.

NONEKerajaan kemudian menawarkan penjelasan bahawa tangkapan ISA yang kedua terbesar sejak rusuhan perkauman 13 Mei adalah 'perlu' bagi membendung 'ketegangan perkauman' yang semakin memuncak akibat protes besar-besaran berhubung pelantikan pengetua bukan berpendidikan Cina di sekolah-sekolah vernakular Cina.

Umno pula membalas dengan juga mengadakan protes besar-besaran yang diketuai oleh ketua pemudanya ketika itu, Datuk Seri Najib Razak di Kampung Baru, beberapa hari sebelum tangkapan beramai-ramai dibuat.

[Baca berita penuh]

http://malaysiakini.com/news/155545

Kayan mohon bantuan PM kembalikan tanah adat

Kayan mohon bantuan PM kembalikan tanah adat
Feb 8, 11 5:19pm

Berang dengan keputusan kerajaan negeri Sawarak merampas tanah adat mereka dan diserahkan kepada sebuah syarikat perladangan, masyarakat Kayan di Long Bemang memohon bantuan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Abdul Razak untuk campur tangan bagi mendapatkan tanah mereka semula.

NONEDalam memorandum yang dikemukakan kepada pegawai Najib, pada Ahad lalu ketika perdana menteri melawat Miri, masyarakat itu berkata mereka telah menetap di kawasan Sungai Apoh yang terletak di daerah Baram sejak tahun 1940an.

Dengan galakan daripada kerajaan kolonial ketika itu, mereka menandakan sempadan dengan puak Kayan dan Penan lain di kawasan itu, petik memo berkenaan.

Ibarat darah dan kehidupan

Kerajaan Malaysia yang ditubuhkan selepas itu juga menyokong hak tanah mereka. Malah, mereka diberikan sebuah sekolah rendah, klinik kesihatan, bekalan air paip, janakuasa tenaga, sebatang jalan dan subsudi pertanian untuk penanaman padi, getah, lada dan buah-buahan.

NONE“Kami telah mewarisi tanah adat mengikut amalan kepercayaan daripada nenek moyang kami.

“Tanah ini ibarat darah dan kehidupan kami,” petik memo yang ditandatangani oleh ketua masyarakat Apoh, Penghulu Ajang Jok.


Pada 1989, bagaimanapun masyarakat Kayan itu mendapati tanah adat mereka telah diberikan kepada Pusaka KTS Forest Plantations Sdn Bhd (PKTS) oleh menteri negeri yang bertanggungjawab terhadap perancangan dan pengurusan sumber dan pengarah jabatan perhutanan Sarawak.

NONEMemandangkan sebahagaian besar, tanah adat itu membabitkan tanah pertanian, pemindahan tanah tersebut dikatakan menjejaskan kehidupan penduduk setempat itu.

Justeru, dalam memo itu, mereka mahu Najib campur tangan untuk mengembalikan semua tanah adat mereka daripada dilesenkan kepada PKTS.

Mereka juga mahu kerajaan dengan penyertaan penuh masyarkat pribumi itu membuat bancian, dan mengazet sempadan di tanah berkenaan.

[Baca berita penuh]

http://malaysiakini.com/news/155514

New unit 'final nail' on NEM's coffin, says Pua

Harakahdaily

KUALA LUMPUR, Feb 9: DAP's Petaling Jaya Utara member of parliament Tony Pua (pic) said prime minister Najib Razak had "confirmed the death and irrelevance" of the New Economic Model (NEM) by resurrecting the race-based New Economic Policy through the formation of a new unit.

“Najib is now proving to be a failed reformer, with his much vaunted 'Najibnomics' turning out to be nothing more than an endorsement of the controversial NEP which favours the influential elite and a copycat of Mahathir’s mega-projects and privatisation policies of the 1990s,” said Pua in response to the government's announcement of a new unit called TERAJU, or Unit Peneraju Agenda Bumiputera.

Pua said on the same day Najib announced the setting up of TERAJU, a 'Bumiputera Agenda Supreme Council' meeting was held, confirming suspicions that Najib places the race agenda above the original intention of the NEM.

Pointing to remarks by Zainal Aznam Yusof, a member of the National Economic Advisory Council (NEAC), who said the government had no political will to implement reforms through NEM citing its decision to drop a proposed Equal Opportunities Commission from NEM, Pua said it proved that Part 2 of the NEM had been intentionally ‘watered down’ with the re-introduction of NEP’s 30 percent bumiputera equity target, originally rescinded in NEM's first part.

“Instead the NEM Part I had proposed the ‘deliberate shifting of affirmative action towards moving down to the bottom 40 per cent'," said Pua.

At a recent forum, Zainal said the government appeared to have bowed to pressure from right wing demands from groups such as UMNO and Perkasa, and said the appointment of former Negri Sembilan Menteri Besar Isa Samad as chairman of FELDA had raised alarm bells.

Forum attended by former minister

Besides Zainal, Pua said former Tourism, Arts and Culture minister Abdul Kadir Sheikh Fadzir had also lamented the country’s state of corruption at the same event.

L-R: Zainal Aznam and Kadir Sheikh Fadzir

“If the founding fathers could see what is happening now, they will turn in their graves. Corruption is everywhere, you have to bribe people to get things done. Cronyism is everywhere,” Pua quoted Kadir as saying.

Pua said Kadir had criticised NEM, the Economic Transformation Programme (ETP) and Government Transformation Programme (GTP), describing them as "beautiful statements".

Pua also referred to an article by the former US ambassador to Malaysia, John Mallot, which was reprinted in Harakahdaily yesterday, in which he said Najib had failed to implement reforms to treat all citizens as equals.

“What is perhaps most damning for the NEM is Mr Mallot’s prognosis that Malaysians 'will continue to vote with their feet and take their money and talents with them. And foreign investors, concerned about racial instability and the absence of meaningful economic reform, will continue to look elsewhere to do business'”, Pua recalled.

Pua also warned that Najib’s current spending spree would lead to short term stimulation of the economy as happened during former premier Dr Mahathir’s era, causing "income stagnation" in the next few years which followed.

“History will only repeat itself as we suffered a decade of real income stagnation and falling competitiveness in the 2000s,” he warned.

Related:

The price of Malaysia's racism by John Mallot

http://en.harakahdaily.net/index.php?option=com_content&view=article&id=2241:new-unit-final-nail-on-nems-coffin-says-pua&catid=34:primary&Itemid=56

PM lancar TERAJU

Feb 8, 11 4:59pm

Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini melancarkan Unit Peneraju Agenda Bumiputera (TERAJU) bagi memperkukuhkan lagi agenda pembangunan golongan berkenaan.

Perdana Menteri berkata agensi itu akan berfunsgi bagi meneraju, mengurus serta memacu penyertaan golongan Bumiputera dalam ekonomi melalui pelbagai inisiatif baru serta sedia ada.

TERAJU akan memberi tumpuan kepada lima perkara iaitu keusahawanan dan penciptaan kekayaan; pembiayaan; pendidikan dan penggajian; penilaian institusi dan instrumen polisi serta pengurusan stakeholders, katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tindakan Agenda Bumiputera (MTAB) di pejabatnya di Putrajaya hari ini.

Yang turut hadir Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Sidek Hassan.

Najib berkata bagi memastikan pelaksanaan inisiatif Bumiputera yang berkesan, peranan TERAJU akan meliputi beberapa aspek dan dimensi.

"Kita minta supaya TERAJU dapat memastikan hasil dalam jangka waktu terdekat. Ini meliputi tindakan-tindakan yang boleh membawa kejayaan dalam masa terdekat.

"Teraju juga diminta meningkatkan keberkesanan institusi termasuk mengkaji sama ada terdapat pertindihan dengan pelbagai badan dan institusi pada masa ini dan melihat keberkesanan institusi itu serta segala program yang sedang dilaksanakan," katanya, sambil menyatakan bahawa TERAJU juga akan berfungsi
sebagai urusetia untuk MTAB.

Perdana Menteri berkata TERAJU juga akan bekerjasama dengan agensi-agensi berkaitan untuk mengenal pasti program-program baharu supaya segala tindakan yang dilaksanakan dapat diselaraskan.

Bagi menentukan penilaian inisiatif yang berkesan, katanya TERAJU akan melengkapkan pangkalan datanya dan membuat pemantauan terhadap program-program yang dilakukan.

"TERAJU juga dikehendaki melakukan kerjasama dan engagement yang erat dengan stakeholders termasuk Dewan Perniagaan, badan bukan kerajaan dan sebagainya kepada program-program yang dilaksanakan," katanya.

Najib turut mengumumkan bahawa Husni Salleh dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif TERAJU.

Sementara itu, Husni berkata TERAJU dengan kerjasama Unit Penyampaian dan Pengurusan Prestasi (PEMANDU), akan melaksanakan beberapa siri makmal bermula hujung bulan ini, bagi membincangkan isu-isu berkenaan agenda Bumiputera.

"Kita jangka mengambil masa enam minggu untuk menyediakan cadangan-cadangan berkaitan peluang ekonomi Bumiputera untuk diserahkan kepada MTAB untuk kelulusan sebelum dilaksanakan," katanya.

Beliau berkata antara cadangan pelaksanaan inisiatif di bawah TERAJU itu ialah dengan menggunakan program sedia ada Program Transformasi Ekonomi (ETP) atau membentuk program baru di bawah ETP.

--Bernama

http://malaysiakini.com/news/155511

'Rakyat sengsara, hutang isi rumah RM577 bilion'

'Rakyat sengsara, hutang isi rumah RM577 bilion'
Joseph Sipalan
Feb 8, 11
4:44pm

Pakatan Rakyat akan mencadangkan "penyelesaian radikal" bagi mengurangkan bebanan cukai yang dikenakan ke atas rakyat Malaysia mengikut Dasar Automotif Negara (NAP).

NONETimbalan Presiden PKR, Azmin Ali berkata cadangan itu akan dibentangkan pada Persidangan Ekonomi Pakatan yang dijadualkan pada bulan depan.

Katanya, cadangan berkenaan bertujuan mengurangkan tiga jenis cukai yang sekarang membebankan pembeli dan melipat gandakan harga kereta. Ini termasuk cukai import, cukai eksais dan cukai jualan.

Katanya, walaupun kenderaan di bawah 1,500 cc, cukai yang dikenakan sekurang-kurangnya 60 peratus untuk eksais, 10 peratus cukai jualan manakala 30 peratus cukai import, 60 peratus cukai eksais dan 10 peratus cukai jualan untuk kereta import.

"Ini bermakna bagi setiap kereta paling kecil yang dijual oleh Perodua pada harga RM40,000, sebanyak RM16,500 cukai dibayar kepada kerajaan.

housing hulu kelang"Oleh itu, masanya telah tiba untuk rakyat menilai dasar-dasar baru yang radikal untuk mengurangkan harga kereta dan rumah," katanya pada sidang media mingguan di ibu pejabat PKR di Petaling Jaya, pagi tadi.

Beliau turun mendesak kerajaan Umno-BN memohon maaf kepada rakyat dan menjelaskan bagaimana rakyat dibebani dengan hutang sepanjang masa.

Azmin berkata hutang isi rumah yang tinggi sehingga mececah 74 peratus dari keluaran dalam negara kasar (KDNK) pada November tahun lalu adalah bukti kurangnya pendapatan rakyat menerusi dasar ekonomi yang dilaksanakan kerajaan persekutuan.

Menurutnya, polisi yang diamalkan tidak lagi relevan memandangkan setiap keluarga terpaksa menanggung hutang negara yang kini melebihi 50 peratus kepada KDNK selain hutang peribadi.

"Kita yakin kalau mahu menjana ekonomi, rakyat perlu ada kapasiti untuk belanja kerana hutang isi rumah yang tinggi," jelas beliau.

NONEAhli parlimen Gombak itu juga menjelaskan prospek malap ekonomi negara dan ketidakupayaan rakyat menikmati taraf hidup baik berpunca daripada tindakan melindungi kepentingan kroni.

Katanya, hutang isi rumah yang dicatat berjumlah RM577 bilion berdasarkan statistik bulanan Bank Negara Malaysia merangkumi bebanan pinjaman kereta (RM118 bilion), pinjaman perumahan (RM225 bilion) dan pinjaman peribadi (RM22 bilion) selain anggaran hutang kad kredit (RM200 bilion).

Ini jelasnya membuktikan kadar perbelanjaan pendapatan rakyat semakin rendah setiap tahun dengan kadar hutang yang tinggi.

"Sikap Umno-BN dalam menangani maslaah harga kereta dan rumah yang mahal dihadapi rakyat adalah bukti mereka tidak mempedulikan kesengasaraan rakyat. Rintihan rakyat selama ini terpaksa menanggung perbelanjaan yang tidak dapat dielakkan langsung tidak diendahkan," katanya lagi.

[Baca berita penuh]

http://malaysiakini.com/news/155510

'TERAJU mesti berkuasa seperti PEMANDU'

'TERAJU mesti berkuasa seperti PEMANDU'
Feb 8, 11 4:41pm

Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA) menyambut baik penubuhan Unit Peneraju Agenda Bumiputera (TERAJU), tetapi berharap agensi itu mempunyai kuasa seperti Unit Penyampaian dan Pengurusan Prestasi (PEMANDU).

NONE"PERKASA berharap TERAJU akan dipimpin oleh Melayu yang bersemangat Melayu tulen, bersih dan telus serta ada kuasa seperti PEMANDU," kata Presiden PERKASA Ibrahim Ali (kanan).

Datuk Seri Najib Razak hari ini dilaporkan melancarkan TERAJU bagi memperkukuhkan lagi agenda pembangunan golongan berkenaan.

Perdana menteri berkata agensi yang dipimpin Husni Salleh sebagai ketua pegawai eksekutif itu akan berfungsi meneraju, mengurus serta memacu penyertaan golongan Bumiputera dalam ekonomi melalui pelbagai inisiatif baru serta sedia ada.

Dalam kenyataannya petang ini, Ibrahim juga berkata, tindakan kerajaan itu selaras Dengan resolusi meja bulat perbincangan ekonomi bumiputra sebelum ini yang mencadangkan supaya diwujudkan jawatankuasa penyelaras seakan PEMANDU.

"PERKASA menegaskan sekali lagi agenda ekonomi bumiputera hendaklah menjadi agenda ekonomi negara kerana ia kepentingan nasional.

"Yang dituntut oleh umat Melayu dan Bumiputera ialah kesaksamaan stake ekonomi negara yang adil untuk semua kaum," kata Ibrahim yang juga anggota parlimen Pasir Mas.

http://malaysiakini.com/news/155507

Demo: Setiausaha PSM beri keterangan esok

Demo: Setiausaha PSM beri keterangan esok
Feb 8, 11 3:11pm

Setiausaha Parti Sosialis Malaysia (PSM) S Arutchelvan akan memberikan kenyataan kepada polis petang esok ekoran penyertaannya dalam perhimpunan antipresiden Mesir Hosni Mubarak pada 4 Februari lalu.

NONEMenurut penyelaras NGO hak asasi Suara Rakyat Malaysia (Suaram) Nalini E, beliau akan menemani Arutchelvan bersama dengan peguam N Surendram di ibu pejabat polis daerah (IPD) Cheras di ibu negara bagi proses itu.

"Kenyataannya akan direkodkan bawah Seksyen 112 Kanun Acara Jenayah," kata Nalini dalam kenyataan hari ini.

Kelmarin, ibu pejabat PSM memberitahu, Arutchelvan mengabaikan permintaan polis - yang datang ke rumahnya - supaya kenyataannya dirakamkan pada hari itu.

protest against hosni mubarak us embassy kuala lumpur crowd 1Menurut kenyataan itu, Notis 111 Kanun Acara Jenayah yang diserahkan padan Arutchelvam tidak menetapkan tarikh dan masa beliau perlu berbuat demikian.

Arutchelvan juga kemudiannya membuat laporan polis mendakwa kunjungan empat anggota penguatkuasa Cheras itu sebagai satu bentuk gangguan, salah guna kuasa dan mala-fide.

Pada 4 Februari lalu, Arutchelvam menyertai kira-kira 3,000 rakyat Malaysia yang menyertai perhimpunan selepas solat Jumaat di luar kedutaan Amerika Syarikat di ibu negara, menuntut supaya Presiden Mesir, Hosni Mubarak meletak jawatan.

http://malaysiakini.com/news/155496
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...