Friday, December 3, 2010

NGO Minta Harga Minyak Dikaji Semula

Jumaat Disember 3, 2010

KUALA LUMPUR: Kenaikan harga barang kawalan seperti minyak, diesel, gas asli cecair (LPG) dan gula kesan daripada rasionalisasi subsidi mendapat reaksi pelbagai daripada pertubuhan bukan kerajaan (NGO) pada Jumaat. Penasihat Gabungan Persatuan Pengguna-Pengguna Malaysia (FOMCA), Prof Datuk Hamdan Adnan menyifatkan kenaikan harga minyak RON95 adalah tidak wajar kerana minyak merupakan nadi kepada rakyat.

"Kalau gula naik, tidak apalah, tapi kalau harga minyak naik, rakyat di negara ini akan makin terdesak kerana minyak menjana pembangunan negara.

"Rakyat banyak menggunakan bahan tersebut dan pertimbangan mengenai kenaikan harga minyak adalah perlu," katanya ketika dihubungi Bernama di sini.

Beliau berkata, kerajaan sewajarnya mewujudkan satu mekanisme dalam mengawal harga minyak supaya golongan sasaran saja yang menikmati subsidi berkenaan.

Beliau diminta mengulas mengenai kenaikan harga keempat-empat barangan itu yang diumumkan kerajaan hari ini.

Berkuatkuasa mulai Sabtu, harga petrol RON95 dinaikkan sebanyak 0.05 sen kepada RM1.90 seliter, diesel dari RM1.75 kepada RM1.80 seliter, harga gas asli cecair (LPG) dinaikkan 0.05 sen kepada RM1.90 manakala harga gula dinaikkan sebanyak 0.20 sen menjadikan harga gula adalah RM2.10 untuk sekilo.

Pandangan Hamdan itu turut dikongsi oleh Setiausaha Kerja Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan yang mengulangi pendiriannya sebelum ini mengenai kenaikan harga gula dan minyak.

Sementara itu, Presiden Kesatuan Pekerja dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS), Omar Osman berkata, pihaknya bimbang mengenai kenaikan harga kesemua barangan berkenaan terhadap golongan berpendapatan rendah.

"Kita bimbang dengan kenaikan ini (harga barangan) akan menjejas golongan berpendapatan rendah terutamanya yang bekerja dengan kerajaan," katanya. - BERNAMA

http://mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2010/12/3/mstar_berita/20101203231908&sec=mstar_berita

K'jan S'gor Tawar Diskaun Perbaharui Pajakan Tanah

Jumaat Disember 3, 2010

SHAH ALAM: Kerajaan negeri Selangor akan memberikan diskaun kepada pemilik tanah berstatus pajakan yang ingin memperbaharui tempoh pegangan pajakan sedia ada, kata Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Bagaimanapun, kerajaan negeri belum memutuskan jumlah diskaun itu, katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyaksikan majlis penyerahan lapan buah komputer oleh syarikat pengeluar cip komputer terkemuka dunia, AMD Global Services kepada empat rumah anak yatim di Selangor di sini, Jumaat.

Mengenai rungutan pemilik tanah di Petaling Jaya bahawa kos melanjutkan tempoh pajakan adalah tinggi, Abdul Khalid berkata nilai pajakan tanah dikira berdasarkan nilai pasaran hartanah semasa.

Diminta mengulas pengumuman Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dua hari lepas bahawa semua kerajaan negeri kini boleh memperbaharui tempoh pegangan baru tidak melebihi 99 tahun, beliau berkata kerajaan Selangor sudah melaksanakan dasar itu.

Bagaimanapun, beliau berkata kerajaan negeri kini menggalakkan pemilik tanah pajakan supaya memperbaharuinya lebih awal dan tidak perlu menunggu sehingga baki pegangan pajakan mereka hanya tinggal 10 atau 15 tahun sahaja.

Katanya, sekarang mereka boleh memperbaharui tempoh pajakan tanah mereka apabila baki pegangan pajakan mereka tinggal 30 tahun.

Kerajaan negeri akan melanjutkan semula pajakan tanah mereka sebanyak 69 tahun lagi bagi mencukupkan tempoh maksimum pajakan yang dibenarkan iaitu 99 tahun, katanya.

Kebanyakan pemilik tanah di Petaling Jaya mempunyai baki pajakan tanah mereka selama 30 tahun lagi dan kerajaan menggalakkan mereka supaya memperbaharuinya.-BERNAMA

http://mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2010/12/3/mstar_berita/20101203230928&sec=mstar_berita

Kualiti Tenaga Kerja Di Malaysia Merosot - MPEN

Jumaat Disember 3, 2010

KUALA LUMPUR: Kerajaan disaran memperhebatkan pembangunan modal insan berikutan kualiti tenaga kerja di Malaysia semakin merosot dan tidak menepati kemahiran yang diperlukan pihak industri.

Mengikut laporan Bahagian Akhir Model Baru Ekonomi (MBE) yang dikeluarkan oleh Majlis Penasihat Ekonomi Negara, pelabur juga mengeluh bahawa pekerja baru kekurangan kapasiti menganalisis dan menyelesaikan masalah.

"Kelemahan penguasaan bahasa dan rangkaian sosial menghalang penggunaan teknologi terkini dan proses berpasukan moden untuk aktiviti-aktiviti tambah nilai tinggi," kata laporan itu di sini hari ini.

Laporan itu juga menyebut tanpa jumlah tenaga kerja berkemahiran yang besar, Malaysia menghadapi risiko menjunam ke arah sebuah negara yang sederhana.

Kelemahan dalam teras utama iaitu pembaharuan radikal sistem pendidikan, dari peringkat sekolah rendah hingga pengajian tinggi sudah dikenal pasti dan langkah yang sudah diambil gagal memberi hasil yang diidamkan.

"Ini menunjukkan bahawa kerajaan tidak semestinya tahu semua penyelesaian terbaik. Kita memerlukan program pembaharuan menyeluruh berbanding tindakan bertampalan dan tidak bersambung," kata laporan itu.

Sistem pendidikan mesti bergerak melampaui "tahap bina negara" ke tahap menyediakan kemahiran untuk bersaing di pasaran antarabangsa.

Antara cadangan yang dikemukakan oleh MPEN dalam MBE yang membabitkan perubahan dasar ialah transformasi tempat kerja yang mana merangkumi menambah perlindungan pekerja dengan memperkenalkan insurans pengangguran, penubuhan Majlis Konsultasi Upah Kebangsaan (NWCC), dasar Sistem Upah Berkaitan Produktiviti (PLWS) dan menimbang Polisi Upah Minimum.

Dalam segmen tranformasi tenaga kerja pula, ia merangkumi mengadakan ramalan pasaran buruh dan program soal selidik, menambah kemahiran dan meningkatkan tenaga kerja iaitu dengan menetapkan strategi keseluruhan untuk meningkatkan tenaga kerja dan menyeragamkan pensijilan pekerja separa mahir selain memanfaatkan bakat wanita untuk meningkatkan produktiviti.

Dalam cadangan pendekatan pemodenan dan penggabungan undang-undang buruh yang menyeluruh cadangannya ialah:

* Ia digabung dan dipermudah bersesuaian dengan struktur pasaran buruh dan amalan-amalan di dalam suasana yang berasaskan pengetahuan dan perkhidmatan.

* Perubahan juga perlu membabitkan prosedur pemecatan yang lebih fleksibel dan konsisten dengan persekitaran tempat kerja yang pantas dan berubah serta layanan adil perlu diberikan kepada pekerja tetapi tidak melindungi kerja yang sudah ketinggalan zaman.

* Insurans pengangguran yang dibiayai oleh majikan dan pekerja, termasuk peruntukan untuk latihan semula pencarian-penempatan kerja dan perpindahan.

* Membentuk proses pengantaraan dan penimbang tara yang ada batasan masa, telus dan mengikat sebaik-baiknya bebas daripada agensi kerajaan.

* Laluan ke Mahkamah Perusahaan harus menjadi pilihan terakhir dengan itu menyumbang kepada penyelesaian pertikaian yang lebih pantas dan pasti. Pihak-pihak berkaitan mesti peka dengan corak pekerjaan perniagaan yang berubah-ubah dengan pantas.

* Pendekatan yang lebih menyeluruh dalam memperkenalkan perubahan undang-undang buruh berkaitan dengan persekitaran kerja yang berubah-ubah dan tenaga kerja generasi baru. Pematuhan yang lebih tinggi dengan amalan baik dan piawaian antarabangsa.

MBE mencadangkan agar undang-undang buruh yang lapuk diperbaharui namun tranformasi ekonomi di bawah MBE dijangka menyebabkan pengangguran sementara di mana perlindungan pekerja yang lebih baik diperlukan untuk membantu mengurangkan beban transisi kerja.

Dalam pada itu, laporan itu juga menyebut supaya satu kajian menyeluruh untuk pasaran buruh untuk setiap sektor ekonomi dan segmen di dalam setiap sektor perlu dijalankan.

"Di Malaysia ketika ini, tiada sumber maklumat menyeluruh dan yang diterima pakai mengenai struktur pasaran buruh, peluang dan potensi dan jurang maklumat ini perlu diperbetulkan," menurut laporan itu.

Sekiranya maklumat itu wujud, ia akan membentuk asas ramalan lengkap permintaan tenaga kerja untuk setiap sub-sektor industri dan ramalan ini akan memenuhi keperluan semasa dan pada masa akan datang ketika negara meningkat ke rantaian nilai yang lebih tinggi.

Mengenai langkah dasar yang memfokuskan untuk meninggikan kemahiran, keutamaan terhadap latihan dan peningkatan kemahiran tenaga kerja perlu diberi kepada lulusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan lapisan buruh tidak mahir dan separa mahir pula kemungkinan besar tidak wujud hasil transformasi ekonomi.

Beberapa inisiatif dasar diperlukan untuk menyediakan tenaga kerja meningkat ke status pendapatan tinggi ialah:

* mengkoordinasi agensi kerajaan, industri dan entiti pendidikan untuk mencapai objektif strategi keseluruhan yang dipersetujui;

* menggabungkan semua program latihan tajaan kerajaan dan Tabung Pembangunan Sumber Manusia (HRDF) di bawah satu bumbung;

* menyatukan program latihan sektor swasta dengan sektor awam;

* membina pertalian di antara keperluan industri dan hasil keluaran dari entiti-entiti latihan vokasional/pengajian;

* meluaskan piawaian kelayakan MQA kepada semua sektor industri;

* menjelaskan, memudahkan, menggabungkan dan/atau koordinasi antara Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) di bawah Kementerian Pengajian Tinggi dengan Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK);

* menghentikan trend menukar kolej-kolej vokasional, teknikal dan komuniti kepada universiti.

Laporan itu juga menyebut kadar penyertaan wanita yang rendah dalam pasaran buruh adalah rendah berbanding negara lain meskipun mempunyai tahap pendidikan yang lebih tinggi.

Sementara perlunya sektor awam menjadi lebih proaktif, sektor swasta juga memerlukan inisiatif hala tuju yang kuat dalam mempromosikan penyertaan wanita melalui langkah-langkah berikut iaitu:

* Melaksanakan dasar tempat kerja seperti digambarkan di atas untuk membenarkan fleksibiliti yang lebih besar dalam tempoh waktu bekerja dan peruntukan sokongan penjagaan kanak-kanak;

* Memperkenalkan dasar-dasar yang diperlukan kementerian dan agensi untuk memastikan isu jantina ini adalah sebahagian daripada pembentukan dasar. Semua program mesti memasukkan elemen jantina;

* Kedua-dua sektor awam dan swasta menggalakkan pengenalan kepada Penilaian Impak Gender (GIA); * Usaha perlu difokuskan kepada penggalakan firma-firma sektor swasta untuk menempatkan lebih ramai eksekutif wanita dalam bahagian membuat keputusan.

Di dalam sektor awam kini, sebanyak 30.5 peratus wanita terbabit dalam pengurusan atasan dalam tahun 2010 berbanding hanya tujuh peratus pada 1990.

Sementara itu, hanya sebahagian kecil terbabit dalam jawatan berprofil tinggi dan membuat keputusan korporat iaitu hanya 6.1 peratus pengarah korporat di Malaysia dan tujuh ketua pegawai eksekutif bagi 100 syarikat besar tersenarai di Bursa Saham adalah wanita.- BERNAMA

http://mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2010/12/3/mstar_berita/20101203202209&sec=mstar_berita

Pengawal Keselamatan Mengaku Bersalah Rogol Anak Kandung

Jumaat Disember 3, 2010

KANGAR: Seorang pengawal keselamatan hari ini mengaku bersalah di Mahkamah Sesyen di sini, atas tuduhan merogol anak kandungnya yang berusia 12 tahun sebulan dalam satu kejadian di kawasan kebun jati, Felcra Lubok Sireh dekat sini pada 22 November lepas.

Hakim Wan Norzanuar Wan Ahmad menetapkan 11 Januari depan untuk menjatuhkan hukuman.

Lelaki berusia 38 tahun itu dituduh melakukan perbuatan tersebut kira-kira pukul 4.30 petang di kebun berkenaan, dan dia yang tidak diwakili peguam mengaku bersalah sebaik sahaja pertuduhan dibacakan.

Dia yang tinggal di Felcra Lubok Sireh didakwa mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan yang sabit kesalahan boleh membawa hukuman penjara hingga 20 tahun dan sebatan.

Mahkamah juga tidak membenarkan tertuduh diikat jamin sementara menunggu keputusan hukuman.

Menurut fakta kes, pada hari berkenaan tertuduh mengajak anak perempuannya itu mencari rebung di kebun tersebut dan apabila sampai di tempat kejadian telah mengarahkan mangsa membuka seluar sebelum merogolnya.

Tertuduh juga telah mengugut mangsa agar tidak memberitahu sesiapa.- BERNAMA

http://mstar.com.my/berita/mahkamah/cerita.asp?file=/2010/12/3/mstar_mahkamah/20101203173050&sec=mstar_mahkamah

Guru ditipu lelaki 'Iraq' yang minat dalami Islam

KOTA BHARU - Seorang guru wanita kerugian RM15,000 selepas dipercayai ditipu seorang kenalan melalui laman sosial Facebook.

Pemangku Timbalan Ketua Polis Kelantan, Asisten Komisioner Mazlan Lazim berkata, kejadian itu berlaku selepas guru wanita dari Taman Uda Murni, dekat sini, berkenalan dengan seorang lelaki yang dipercayai berasal dari Iraq.

Selepas berkenalan beberapa minggu, pada 30 November lalu, suspek menghantar khidmat pesanan ringkas melalui laman sosial itu kepada mangsa mengenai hasratnya untuk mempelajari agama Islam.

"Bagaimanapun, suspek menghubungi mangsa kelmarin dan memaklumkan bahawa dia menghadapi masalah dengan Imigresen di Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA) kerana membawa sejumlah besar wang pound sterling yang tidak diisytiharkan," katanya kepada pemberita, di sini, semalam.

Selepas menerima panggilan daripada suspek, mangsa sekali lagi menerima panggilan daripada seorang wanita yang memperkenalkan diri sebagai pegawai Imigresen dan bertanya sama ada mangsa mengenali suspek.

Mazlan berkata, wanita itu memperkenalkan diri sebagai Fatimah dan dia dikatakan telah menawarkan diri untuk membantu membebaskan suspek dengan syarat mangsa membuat bayaran RM15,000.

“Selepas membuat transaksi, mangsa menghubungi pihak Imigresen KLIA untuk memaklumkan kemasukan wang itu tetapi mangsa dimaklumkan bahawa wanita yang mendakwa sebagai Fatimah itu bukan kakitangan jabatan itu di KLIA,” katanya.

Mazlan berkata, selepas menyedari dirinya tertipu, mangsa cuba menghubungi suspek tetapi tidak berjaya, lalu membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah Kota Baharu. - Bernama

http://www.sinarharian.com.my/SH/com/content/story8481554.asp

4-dalam-1: Harga petrol, diesel, gas, gula naik lagi

4-dalam-1: Harga petrol, diesel, gas, gula naik lagi
Dis 3, 10 5:07pm

Harga petrol RON95, diesel, Petroleum Gas Cecair (LPG) dan gula naik mulai tengah malam ini. Ia berikutan keputusan kerajaan menyelaraskan kadar subsidi.

azlanPetrol RON95, dinaikkan 5 sen menjadikan RM1.90 seliter.

Dua hari lalu, petrol RON 97 naik sebanyak 15 sen kepada RM2.30 seliter. Kenaikan itu berikutan perubahan harga pasaran yang diapungkan sejak Julai lalu.

Harga diesel turut naik 5 sen menjadikannya RM1.80 seliter manakala gas LPG juga naik 5 sen menjadikan harganya RM1.90 sekilogram.

Harga gula pula naik 20 sen menjadikan harganya RM2.10 sekilogram.

azlanSemua harga baru berkuatkuasa pada jam 12.01 pagi esok. Ia didedahkan pada taklimat kepada editor di Putrajaya oleh Unit Pengurusan Prestasi dan Perlaksanaan (PEMANDU) .

Malaysiakini
turut dijemput ke taklimat itu melalui panggilan telefon tetapi wartawan kami dihalang memasuki ibupejabat Unit Kordinasi dan Pelaksanaan di Pejabat Perdana Menteri, kemudiannya tanpa sebarang alasan.

Pengumuman rasmi mengenai kenaikan harga barangan tersebut dibuat malam ini.


Kali terakhir harga barangan meningkat adalah pada 15 Julai lalu. Ia membabitkan kenaikan 5-dalam-1. Barangan yang terjejas itu adalah dua gred petrol, diesel, gula dan gas.

[Baca berita penuh]

http://malaysiakini.com/news/149922

'Wikileaks bukan ancaman keselamatan negara'

'Wikileaks bukan ancaman keselamatan negara'
Regina Lee
Dis 3, 10
5:57pm

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein hari berkata pendedahan laman sesawang Wikileaks bahawa firma Malaysia cuba membekalkan uranium kepada Iran bukan “perkara baru”.

“Kita telah memantau dua syarikat itu dan ingin memberi jaminan (kepada rakyat) bahawa ia bukan satu ancaman kepada keselamatan negara,” katanya.

NONEKatanya, beliau terkejut dengan spekulasi bahawa kerajaan tidak berbuat sesuatu menghentikan kegiatan dua firma itu.

"Jika (agensi antarabangsa) ragu-ragu atau mempunyai maklumat baru, kenapa tidak tanya kita tetapi sebaliknya berhubungan dan menyebarkan spekulasi di kalangan mereka.,” katanya pada sidang akhbar di kementeriannya di Putrajaya petang ini.

Ahad lalu, Wikileaks mendedahkan dokumen yang mendakwa dua syarikat di Malaysia terbabit dengan rangkaian syarikat-syarikat bagi mendapatkan 'barangan sensitif' untuk entiti di Iran,.

Dokumen tersebut mendedahkan bahawa tindakan syarikat berkenaan mencabuli perjanjian perdagangan antarabangsa dan sekatan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) yang dikenakan ke atas Iran.

NONEMenurut kabel surat menyurat yang dihantar pada 3 Februari tahun ini dari pejabat Setiausaha Negera Amerika Syarikat kepada kedutaannya di Beijing, dua syarikat berpangkalan di Malaysia dikenalpasti sebagai dalang berkenaan.

Syarikat dari negara Iran itu dilaporkan terbabit dalam mengembangkan keupayaan senjata nuklear negara berkenaan.

Menurut kabel berusia sembilan bulan yang diklasifikasikan 'rahsia' itu, kedutaan Amerika di Beijing diminta untuk menyampaikan kepada kerajaan China mengenai keperluan menyiasat dan menghalang usaha bagi mendapatkan giroskop TRS-500 daripada firma VibTel Industrial Co Inc.

NONEGiroskop adalah alat bagi mengukur atau memastikan orientasi dan penstabilan objek yang terbang.

Menurut kabel itu lagi, giroskop TRS-500 yang cuba diperolehi oleh syarikat Electronics Component Limited, (ECL) yang berpangkalan di Malaysia adalah “dikuasai oleh Missile Technology Control Regime (MTCR) dan kawalan eksport berkaitan peluru berpandu China”.

Giroskop itu boleh digunakan sebagai sistem bimbingan peluru berpandu balistik, peluru berpandu kawalan jelajah dan kenderaan aerial tanpa manusia, kata laman itu lagi.

[Baca berita penuh]

http://malaysiakini.com/news/149929

K'jaan digesa perundang bas khas untuk wanita


Dis 3, 10 4:09pm

Pemuda PAS menyarankan supaya perkhidmatan bas khas untuk wanita diperundangkan supaya ia menjadi satu dasar perkhidmatan pengangkutan awam yang melibatkan perkhidmatan bas, teksi, LRT dan lain-lain di seluruh negara, khususnya di bandar utama.

pas muktamar 130610 nasruddin hassan 2Sambil mengucap tahniah kepada Bas RapidKL, Ketua Pemuda PAS, Nasruddin Hassan berkata ia sekaligus memberi sumbangan besar kepada keselamatan dan kesejahteraan kaum wanita di negara ini .

Perkhidmatan khas itu akan dilaksanakan untuk memberi lebih keselesaan dan melindungi penumpang wanita daripada gangguan seksual serta bersesakan dengan penumpang lelaki pada waktu puncak.

Tempoh percubaan itu dijalankan di tujuh laluan yang mempunyai jumlah penumpang ramai dengan dua sesi perkhidmatan, iaitu di sebelah pagi - jam 6.45 dan 7.30 - manakala di sebelah petang - pada jam 6 dan 6.45.

rapid kl bus public transportation 021107Laluan yang terbabit pada sesi pagi ialah U1 (Hab Pinggiran Batu Caves), U8 (Hab Damansara Damai), U22 (Hab Sri Nilam), U40 (Hab Terminal Kajang), U60 (Hab Puchong Utama), U80 (Hab UiTM Shah Alam) dan U81(Hab Subang Suria).

Bagi sesi petang, laluannya ialah U1 (Hab Medan Pasar), U8(Hab Medan Pasar), U22 (Hab Jalan Hang Lekiu), U40 (Hab Pasar Seni), U60 (Hab Pasar Seni), U80 (Hab Pasar Seni) dab U81 (Hab Pasar Seni).

Nasruddin percaya ia mampu mengurangkan kadar jenayah seperti gangguan seksual, ragut dan sebagainya .

"Semoga usaha yang baik dan mulia ini, walaupun masih diperingkat percubaan, diberi perhatian serius oleh kerajaan," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

beat rapidpenang 140407 disabled friendly busKatanya, begitu juga dengan langkah-langkah membuat dasar dan peraturan yang mesra pengguna khasnya kaum wanita, kanak-kanak dan OKU dalam semua aspek.

Menurutnya, semua aspek melibatkan keselamatan dan keselesaan mereka sama ada di sektor pengangkutan awam, tempat kerja, kawasan rekreasi, stesen minyak, tempat letak kereta, lalu lintas, universiti, kolej, sekolah dan seumpamanya, wajarlah diberikan perhatian serius oleh kerajaan .

Bagi mana-mana aspek di bawah kuasa kerajaan negeri, beliau mencadangkan agar kerajaan negeri Pakatan Rakyat memulakan langkah bijak ini.

http://malaysiakini.com/news/149909

Demo diterus, perarakan bergantung keadaan

Jimadie Shah Othman
Dis 3, 10
3:50pm

Kerajaan Selangor akan tetap meneruskan perhimpunan menentang kenaikan harga air di negeri itu di Kuala Lumpur Ahad ini walapun polis memberikan amaran hari ini, kata penyelaras kempennya.

bagan pinang by election 061009 badrul amin baharom speechBadrul Amin Bahrom bagaimanapun berkata, perarakan dari Masjid Negara ke Istana Negara seperti yang dirancang sebelum ini bergantung kepada keadaan pada hari berkenaan.

"Kalau diizinkan, kita berarak. Jika tidak diizinkan, kita mungkin guna cara lain. Ia bergantung kepada pelbagai faktor seperti cuaca, ketegangan pada hari itu, apa saja.

"Lagi pun kita bukan orang jahat,"
kata Badrul Amin yang juga anggota majlis pimpinan pusat PKR.

Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Zulkifli Abdullah Polis hari ini memberi amaran akan mengambil tindakan tegas terhadap penganjur dan peserta perhimpunan anjuran kerajaan selangor dan satu lagi kumpulan pada Ahad ini.

Bagaimanapun, menurut Zulkifli, polis tidak menghalang tindakan untuk menyerahkan memorandum tetapi bukan melalui perarakan dan perhimpunan.

Selain penyokong kempen Air untuk Rakyat yang berbaju merah, satu lagi NGO antipenyelewengan kerajaan negeri (berbaju hitam) - Gagasan Anti Penyelewengan Selangor (Gaps) - turut mengadakan demonstrasi di tempat berdekatan pada masa yang sama.
azlan
Ketika dihubungi Malaysiakini hari ini, Badrul Amin juga menyatakan kesedihannya terhadap larangan polis itu kerana menurutnya rakyat berhak beribadat di dalam masjid serta berhimpun secara aman di situ.

"Kecualilah kalau kita hendak merusuh. Saya tidak nampak apa masalahnya sehingga menjadi (perhimpunan) haram," kata bekas pensyarah di Universiti Islam Antarabangsa (UIA) itu.

Ditanya sama ada amaran polis itu akan menjejaskan kehadiran ke program itu, Badrul Amin berkata beliau tidak pasti berhubung perkara itu dan hanya menyerahkannya kepada kuasa Allah.

"Tetapi berdasarkan (perhimpunan) yang lepas-lepas, lagi ditekan lagi ramai. Lagi hak rakyat dicabar, bertali arus mereka datang (berhimpun)," katanya.

Badrul Amin juga berkata, setakat ini tiada seorang pun anggota jawatankuasa kempen itu dipanggil polis menjelaskan tentang rancangan mereka menghimpunkan 20,000 orang di masjid negara itu.

Sementara itu, pada jam 3.30 petang tadi, sekretariat kempen itu mengadakan mesyuarat akhir mereka bagi memutuskan perancangan dan strategi terakhir mereka di Shah Alam hari ini.

Sementara itu, selepas 'demo raptai' mereka di Shah Alam hari ini, Presiden Gaps Hamidzun Khairuddin memberitahu pemberita, perhimpunan mereka di Masjid Jamek Ahad ini diteruskan seperti biasa.

Seperti Badrul Amin, beliau juga memberitahu, perarakan ke Istana Negara mungkin tidak diteruskan.

http://malaysiakini.com/news/149908

Anwar dijangka digantung tanpa peluang bela diri

Anwar dijangka digantung tanpa peluang bela diri

Hafiz Yatim
Dis 3, 10

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dipercayai akan digantung daripada menghadiri sidang Dewan Rakyat berhubung pendedahan beliau bahawa kerajaan Umno-BN mengupah syarikat pelobi pro-Israel antarabangsa Apco Worldwide.

NONEPada sidang akhbar petang ini, ahli parlimen Bukit Gelugor, Karpal Singh berkata jawatankuasa hak dan kebebasan Parlimen bersidang hari ini tanpa agenda khusus.

Katanya, pada mesyuarat itu sepucuk surat dari APCO, bertarikh 19 Ogos dikemukakan.

"Tiba-tiba ahli parlimen Muar, MP Razali Ibrahim menggerakan usul supaya perkara itu didengar hari ini dan usul itu disokong oleh ahli parlimen Alor Gajah, Datuk Seri Fong Chan Onn," katanya.

"Turut hadir adalah ahli parlimen (Subang Jaya) R Sivarasa dan kami membuat protes. Saya persoalkan mengapa tergesa-gesa dan jawapan Razali adalah mengapa tidak?” katanya.

azlanBerikutan itu, Karpal berkata beliau dan Sivarasa meninggalkan mesyuarat berkenaan.

"Mesyuarat itu berlangsung tanpa kehadiran kami sebagai tanda protes,” katanya.

Menurut Karpal dan Sivarasa, mereka tidak tahu perkembangan mesyuarat berkenaan.

Sivarasa berkata mereka akan menunggu keputusan mesyuarat itu sebelum bertindak.

Tindakan melampau

Anwar yang turut hadir pada sidang akhbar ini berkata tindakan itu sesuatu yang melampau, memeranjatkan dan tidak seharusnya dibiarkan berterusan.

"Apabila saya dirujuk ke jawatankuasa itu, Speaker berjanji perbicaraan adil dengan segala dokumen dibenatngkan dan saya akan dibenarkan membela diri dengan fakta-fakta,” katanya.

NONE"Namun, sekarang, ini tidak dilakukan. Ini adalah ketidak-adilan dan satu titik hitam dalam sejarah parlimen kita dan di antara Kesatuan Inter-Parlimen,” katanya.

Jawatankuasa hak dan kebebasan yang dipertanggungjawa membincangkan isu 1Malaysia dan 1Israel itu merangkumi Speaker, Tan Sri Pandikar Amin Mulia, timbalannya, Datuk Ronald Kiandee dan Karpal Singh.

Ahli lain adalah Sivarasa, Nancy Shukri, Fong dan Razali.

"Ini mengesahkan tuduhan saya selama ini bahawa APCO itu begitu berkuasa. Satu surat dia boleh batalkan keterangan saya dan semua dokumen yang akan saya kemukakan.

NONE“Saya siapkan bersama Puan Ambiga dan kakitangan semua dokumen termasuk perjanjian Apco dengan Myteams, 4 Ogos 2009. Saya siapkan beberapa dokumen lain untuk dibentangkan dan beberapa keputusan yang penting tentang kedudukan syarikat berkenaan. Tapi jawatankuasa parlimen menafikan hak saya sebagai ahli parlimen yang tertuduh.

Menghina parlimen

"Saya bukan sahaja kesal tetapi membantah cara yang sedemikian menghina parlimen dan mengaibkan kedudukan dan kemulian parlimen," kata Anwar.

Sebelum ini desas-desus bertiup kencang bahawa Anwar akan digantung selama enam bulan selepas beliau mendakwa tindakan Apco dalam mengubal slogan 1Malaysia yang dikaitkan dengan slogan 1Israel yang diguna pakai oleh rejim Zionis.

NONEPada ucapan di Dewan Rakyat, Anwar memberikan pelbagai contoh ketara untuk menunjukkan persamaan antara 1Malaysia dan 1Israel.

Pada 8 Jun lalu Anwar dipanggil oleh jawatankuasa tersebut berhubung dakwaan beliau bahawa konsep 1Malaysia yang diwar-warkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sebenarnya diceduk daripada slogan One Israel di bawah Perdana Menteri Ehud Barak pada 1991.

Kerajaan pimpinan Najib dilaporkan membayar lebih RM70 juta sebagai upah kepada Apco untuk khidmatnya selain memperbaharui kontrak syarikat itu.

Sesi parlimen baru dijadual bermula pada 7 Mac tahun depan.

http://malaysiakini.com/news/149899

Demo Ahad haram, kata polis

Demo Ahad haram, kata polis

Salhan K Ahmad
Dis 3, 10
1:08pm

Polis memberi amaran akan mengambil tindakan tegas terhadap penganjur dan peserta dua perhimpunan yang akan dilakukan di ibu negara Ahad ini.

NONEKetua Polis Kuala Lumpur, Datuk Zulkifli Abdullah berkata, tindakan tetap akan diambil terhadap wakil rakyat mahupun pemimpin negeri yang menghadiri perhimpunan berkenaan.

"Pihak polis merasa kesal kerana terdapat pemimpin negeri yang menggalakkan orang ramai terlibat dalam perhimpunan dan perarakan yang menyalahi undang-undang.

"Pihak polis tidak akan teragak-agak mengambil tindakan yang berlandaskan undang-undang ke atas sesiapa saja yang menganjur dan turut serta dalam perhimpunan haram ini," kata Zulkifli lagi.

Ahad ini, kerajaan Selangor menganjurkan demonstrasi dan perarakan menentang kenaikan harga air di negeri itu dari Masjid Negara ke Istana Negara bagi menyerahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong.

Kumpulan berbaju merah itu berkemungkinan bertembung dengan kumpulan NGO antipenyelewengan kerajaan negeri (berbaju hitam) - Gagasan Anti Penyelewengan Selangor (Gaps) - yang turut mengadakan demonstrasi di tempat berdekatan.

NONEKedua-dua kumpulan berkenaan setakat ini mengakui belum memohon sebarang permit berhimpun daripada pihak polis.

Sementara itu, Ketua Polis Kuala Lumpur itu berkata, pihaknya sehingga ini belum menerima sebarang permohonan dari mana-mana kumpulan untuk mengadakan perhimpunan pada hari berkenaan.

Tak halang serah memorandum

"Sekiranya perhimpunan ini diadakan, maka ianya adalah perhimpunan tanpa permit polis sepertimana peruntukan Seksyen 27(5) Akta Polis 1967.

"Justeru ia merupakan satu perhimpunan haram," kata Zulkifli dalam sidang media di pejabatnya hari ini.

azlan

Beliau bagaimanapun menjelaskan, polis tidak menghalang tindakan untuk menyerahkan memorandum.

"Tak sepatutnya berlaku sebab pada saya ada cara lain lagi untuk menyampaikan memorandum, tidak melalui perarakan dan perhimpunan.

"Tuan-tuan sendiri tahu, tanpa perhimpunan pun KL akan sesak. Bila sesak akan timbul perasaan marah pemandu dan mungkin akan timbulkan ketegangan dan situasi yang menggugat ketenteraman awam. Itu yang kita hendak elak," katanya lagi.

Katanya lagi penganjur bagi perhimpunan berkenaan akan dianggap menggalakkan perbuatan jenayah

'YB galak perbuatan jenayah'

"Saya kesal ada pemimpin negeri yang sanggup mengajak orang untuk berhimpun dan berarak yang kita tahu ikut undang-undang tak boleh," katanya yang menganggap penganjuran itu sebagai "menggalakkan perbuatan jenayah."

"Lebih-lebih lagi kalau melibatkan pemimpin negeri atau yang berhormat-yang berhormat," kata ketua polis Kuala Lumpur yang baru itu lagi.

NONETambahnya, maklumat berkenaan penganjuran perhimpunan berkenaan yang diperolehi daripada laman blog dan laporan media menyatakan, salah satu perhimpunan berkenaan diadakan bagi membantah pengurusan air Selangor.

Kumpulan berkenaan akan berhimpun di Masjid Negara dan bergerak ke Istana Negara bagi menyerah memorandum bantahan ke atas pengurusan Syarikat Air Selangor (Syabas), katanya.

"Kita juga menerima maklumat bahawa terdapat satu kumpulan laun yang akan berhimpun di Stadium Negara dan bergerak ke Istana Negara untuk menyerahkan memorandum mengenai penyelewengan dan kelemahan kerajaan Selangor," katanya lagi.

http://malaysiakini.com/news/149887

Siswa Unisel dapat lampu hijau sertai demo

Fadzly Esa
Dis 3, 10
1:02pm

Universiti Industri Selangor (Unisel) hari ini memberikan lampu hijau kepada mahasiswanya untuk menyertai perhimpunan 'baju merah' bagi menentang kenaikan harga air sebanyak 37 peratus di negeri itu.

Naib Canselor Unisel Prof Datuk Dr Rosti Saruwono berkata, pihak universiti menerima tindakan itu selagi mereka tidak melanggar peraturan universiti dan undang-undang negara.

azlanMenurutnya, ini kerana, secara tidak langsung menunjukkan golongan "pemimpin masa depan itu" kini lebih bertanggungjawab walaupun masih di peringkat pembelajaran.

"Pelajar saya adalah pelajar yang sudah dewasa dan kita menggalakan mereka supaya berfikiran sebagai orang dewasa.

"Kita mengharapkan mereka boleh berfikir bukan sahaja dalam bidang akademik malah mengambil berat tentang isu masyarakat dan sejagat," katanya.

Sambil memberitahu istilah demonstrasi "mungkin terlalu negatif", Dr Rosti menambah:

"Mungkin mereka ingin menyerahkan sesuatu memorandum, itu memang kami (pun) sentiasa terima."

Terus memuji mahasiswanya, Dr Rosti berkata di Unisel golongan itu memang aktif dan peka dengan pelbagai isu, termasuklah isu Palestin dan nasib haiwan.

"Mereka mengadakan (semua) program ini secara sukarela di Unisel di mana ini merupakan satu perkara yang bagus sebagai pelajar prihatin untuk kebaikan am," katanya.

NONEKelmarin, kumpulan mahasiswa, termasuk, Majlis Perwakilan Mahasiswa (MPP) universiti itu berikrar mengiringi Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim menyerahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong dalam perhimpunan Ahad ini.

Bercakap dalam sidang media bagi mengumumkan perkara itu, mereka berpendapat ia ekoran ramai mahasiswa yang tinggal di rumah sewa turut terjejas secara langsung sekiranya tarif air dinaikkan di negeri itu.

Dalam perkembangan berkaitan, selepas solat Jumaat hari ini mereka turut dijadual mengadakan perhimpunan awal di Masjid Unisel di Bestari Jaya sebagai langkah menggerakkan mahasiswa turut serta pada perhimpunan 'Baju Merah' itu.

http://malaysiakini.com/news/149885

SYABAS kerah pekerja, kontraktor berdemo?

SYABAS kerah pekerja, kontraktor berdemo?

Dis 3, 10 12:37pm

Tersebar khabar angin, khususnya di internet bahawa Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS) hari ini mengarahkan kakitangannya mengadakan demonstrasi mengkritik kerajaan negeri.

hindraf london event 091208 tricia yeohMalah, seorang pegawai di Pejabat Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim sendiri terlibat menyebarkan dakwaan itu di laman Twitter miliknya.

"Apa jenis majikan yang memaksa syarikatnya menyertai demo?

"Adakah ini masa tidak produktif (dalam perniagaan),"
tulis pegawai penyelidik di pejabat itu Tricia Yeoh (kanan).

Setakat ini, belum pasti sama ada kakitangan SYABAS akan bergabung dengan anggota NGO antikerajaan negeri Gagasan Anti Penyelewengan Selagor (Gaps) yang turut merancang perhimpunan mereka di Masjid Shah Alam selepas solat Jumaat hari ini.

Setakat ini, sumber-sumber daripada pejabat Khalid memaklumkan mereka hanya mempunyai maklumat bahawa kakitangan Syabas akan berkumpul di masjid yang sama.

syabas logoDifahamkan juga, kakitangan sebuah syarikat kontraktor SYABAS turut mendapat arahan yang sama.

Jika benar, tindakan SYABAS itu dilihat bertujuan memberikan tekanan kepada kerajaan negeri yang dijadual mengadakan demonstrasi besar di Kuala Lumpur Ahad ini bagi menentang kenaikan harga air sebanyak 37 peratus.

Seksyen perhubungan media SYABAS ketika dihubungi Malaysiakini buat masa ini enggan mengulas dakwaan itu sebaliknya berjanji akan merujuknya kepada pegawai yang lebih tinggi terlebih dahulu.

Sementara itu, presiden Gaps Hamidzun Khairuddin dalam sidang media selepas perhimpunan itu memberitahu pemberita, mungkin terdapat penglibatan kakitangan SYABAS bersama kumpulannya.

Bagaimanapun, menurut Hamidzun, penyertaan mereka hanya "sebagai rakyat" dan bukannya sebagai kakitangan syarikat itu.

http://malaysiakini.com/news/149882

Kerajaan pertimbang naikkan caruman Perkeso

Dis 2, 10 3:57pm

Kerajaan mungkin mempertimbangkan cadangan Pertubuhan Buruh Antarabangsa (ILO) agar kadar caruman Pertubuhan Keselamatan Sosial Pekerja (Perkeso) dinaikkan dalam tempoh dua tahun akan datang.

NONEMenteri Sumber Manusia, Datuk Dr S Subramaniam berkata, cadangan itu dibuat ILO berasaskan kajiannya tahun lalu, selepas mendapati nilai pampasan yang dibayar Perkeso meningkat setiap tahun.

"Tahun lalu Perkeso terpaksa peruntukkan sehingga RM1.4 bilion sebagai pampasan kepada pekerja yang terlibat kemalangan berbanding kutipan sekitar RM1.8 bilion setahun.

"Ia berada dalam trend yang meningkat sepanjang lima tahun kebelakangan ini yang mana pada tahun 2005 pampasan hanya berjumlah RM830 juta," katanya semasa merasmikan Seminar Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Industri Kecil dan Sederhana, di Putrajaya hari ini.

socso logoTanpa mendedahkan kadar baru yang dicadangkan ILO, Subramaniam berkata, bagaimanapun buat masa ini kerajaan tidak berhasrat menaikkan kadar caruman itu walaupun ia tidak pernah dikaji sejak 1969.

Sebaliknya, beliau berkata, keputusan hanya akan dibuat selepas semua pendekatan diambil kira termasuk menguatkuasakan peraturan dan undang undang mengenai keselamatan pekerja terutamanya ke atas majikan.

- Bernama

http://malaysiakini.com/news/149815

Pendedahan Wikileaks: Hisham enggan ulas

Pendedahan Wikileaks: Hisham enggan ulas
Hazlan Zakaria
Dis 2, 10
3:16pm

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein memilih untuk tidak menjawab apabila diminta mengulas pendedahan laman sesawang Wikileaks pada Ahad lalu, bahawa ada firma Malaysia didakwa terbabit dengan rangkaian syarikat-syarikat bagi mendapatkan 'barangan sensitif' untuk entiti di Iran.

NONE"Setakat ini saya belum terima laporan terkini mengenai dua firma berkenaan, saya akan mengadakan perbincangan dengan Polis Diraja Malaysia (PDRM) pada masa terdekat," katanya.

"Saya belum mendapat perkembangan yang terkini. Bagi perkara yang merentas sempadan seperti ini, kita perlu babitkan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dan Wisma Putra (Kementerian Luar) berhubung kebimbangan ia menjejaskan hubungan dua hala ataupun pelbagai hala,” kata Hishammuddin pada sidang akhbar di lobi parlimen hari ini.

Semua pihak yang relevan perlu dibabitkan kerana kerajaan tidak boleh bertindak secara silo.

"Kita mesti rujuk dengan angensi risik pakar luar negara yang kita ada berhubungan,” katanya.

Tangani cara betul

Ditanya mengenai butiran firma tempatan yang dipalitkan dalam isu itu, Hishamuddin juga cuba mengelak daripada memberikan jawapan secara langsung.

NONE"Ada syarikat Malaysia yang terbabit tetapi saya tidak boleh ulas kecuali saya berunding dengan pihak yang relevan dahulu. Ini isu baru dan kesannya serius, biar kami tangani dengan cara yang betul dan bekerjasama dengan pihak-pihak terlibat,” kata ahli parlimen Sembrong itu.

Katanya, jaringan risikan negara hanya mengetahui kewujudan dua syarikat yang membekalkan senjata kepada Iran selepas dokumen sulit itu didedahkan.

"Sebelum kita (KDN) membuat sebarang kenyataan dan pendirian, kita perlu mengambil kira hubungan dua hala antara Malaysia dan negara-negara yang terbabit dalam kes ini kerana isu keamanan dan keselamatan negara," katanya.

Wikileaks memuatkan beberapa dokumen mendedahkan bahawa tindakan syarikat berkenaan mencabuli perjanjian perdagangan antarabangsa dan sekatan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) yang dikenakan ke atas Iran.

NONEMenurut kabel surat menyurat yang dihantar pada 3 Februari tahun ini dari pejabat Setiausaha Negera Amerika Syarikat kepada kedutaannya di Beijing, dua syarikat berpangkalan di Malaysia dikenalpasti sebagai dalang berkenaan.

Syarikat Electronics Component Limited, (ECL), bersama satu lagi syarikat Malaysia, Skylife Worldwide Sdn Bhd, dilaporkan sebahagian daripada rangkaian syarikat hadapan Iran yang digunakan bagi mendapatkan 'barangan sensitif' bagi pihak 'entiti Iran bagi pembikinan senjata nuklear”.

Skylife Worldwide dilaporkan kini disiasat oleh polis.

Berprofil tinggi

Hishamuddin juga berkata, KDN telah meminta PDRM untuk menimbang mewujudkan satu unit jurucakap khas untuk memberi maklumat kepada media dan orang ramai dalam kes berprofil tinggi.

"Jurucakap khas ini adalah satu unit tambahan kepada pusat Pusat Media dan Facebook PDRM yang dilancarkan di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman pada 21 September lalu.

"Penubuhan jurucakap khas ini diwujudkan untuk memastikan siasatan itu dijalankan secara telus, ia tidak menjejaskan siasatan," katanya sambil menambah bahawa Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar, akan mengetuai dan mengawal selia unit jurucakap khas itu.

ahmad zahid hamidiSementara itu, Menteri Pertahanan, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, berkata walaupun kementerian itu mempunyai sistem kawalan keselamatan data pertahanan negara yang ketat, namun masih ada lagi sesetengah pihak yang cuba menceroboh dan membocorkan rahsia itu kepada umum.

Katanya, sejak penubuhan kementerian itu, ada penggodam yang sentiasa mencari jalan untuk menembusi sistem keselamatan itu bagi kepentingan tertentu.

"Kita sentiasa meneliti jika maklumat-maklumat pertahanan negara terkeluar daripada simpanan.

"Ini kerana saya fikir tidak ada mana-mana pemimpin bersetuju jika maklumat pertahanan keselamatan keluar sebagai satu dokumen yang boleh mengancam keselamatan negara," katanya kepada pemberita selepas menutup Majlis Bulan Bahasa Kebangsaan Peringkat kementeriannya di Kuala Lumpur hari ini.

Beliau diminta mengulas mengenai pendedahan WikiLeaks berhubung maklumat diklasifikasikan sebagai sulit negara atau organisasi kepada umum.

NONEAhmad Zahid berkata, kementeriannya akan melakukan penyiasatan terperinci terhadap laporan itu dengan kerjasama Kementerian Luar bagi meneliti aspek undang-undang yang boleh dilakukan dan diambil bagi menghentikan aktiviti itu dijalankan.

"Seperti apa yang Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, kata semalam, kita akan siasat kesahihannya.

"Jika ia membabitkan mana-mana syarikat yang didaftarkan di dalam Majlis Industri Pertahanan, Keselamatan dan Penguatkuasaan, kita akan ambil langkah tertentu supaya tidak melanggar piagam dan resolusi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB)," katanya.

Beliau berkata, pihaknya sentiasa memantau aktiviti dalam dan luar negara yang dilihat membahayakan keselamatan dari segi pendedahan maklumat atau kebocoran dokumen sulit pertahanan negara.

http://malaysiakini.com/news/149805

'Lebih baik TPM Cina yang hormat perlembagaan'

Dis 2, 10 1:13pm

Pakar perlembagaan Prof Abdul Aziz Bari berpendapat, lebih baik mempunyai perdana menteri dan timbalannya Cina tetapi menghormati perlembagaan daripada Melayu yang menganggap diri sendiri melampauinya.

Mengimbau kembali bagaimana Tun Dr Mahathir Mohamad mengusahakan pindaan perlembagaan pada tahun 1994 bagi "menghapuskan kuasa Agong", Abdul Aziz berkata, ia menunjukkan contoh bagaimana perdana menteri Melayu "menjadi sombong".

NONE "Mungkin sudah tiba masanya untuk mencuba perdana menteri Cina! Menurut logik, pihak yang datang daripada golongan minoriti akan jadi lebih circumscribed (terhad).

"(Sebagai contoh) setakat ini (Ketua Menteri Pulau Pinang) Lim Guan Eng belum melakukan 'dosa' seperti Mahathir selama 22 tahun pemerintahannya," kata Abdul Aziz (kanan).

Anwar dalam satu temubual dengan harian berbahasa Cina pada 26 November lepas dilaporkan berkata, Penasihat DAP Lim Kit Siang boleh menjadi timbalan perdana menteri sekiranya Pakatan merampas Putrajaya dalam pilihan raya umum akan datang.

Mengulas perkara yang sama, Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat pula dilaporkan bersedia menerima pelantikan Lim itu.

Dalam satu kenyataan kepada Malaysiakini, Abdul Aziz mendedahkan jawatan nombor dua itu sendiri sebenarnya tidak disebut dalam perlembagaan dan terpulang kepada perdana menteri untuk mewujudkannya.

anwar and lim kit siang with hadi awang "Jawatan timbalan perdana menteri ini dikira ciptaan Umno. Mereka menganggapkanya sebagai jawatan untuk timbalan presiden Umno dan (sebagai) pengganti perdana menteri," kata Abdul Aziz.

"Kenapa Pakatan Rakyat patut ikut gaya mereka. Anwar betul ketika memberikan respons terhadap isu ini; Pakatan patut mulakan budaya politik baru.

"Nik Aziz juga betul dan patut dipuji kerana mengatakan Lim Kit Siang boleh menjadi timbalan perdana menteri."

Abdul Aziz yang juga pensyarah kanan undang-undang di Universiti Islam Antarabangsa (UIA) juga memberitahu, perlembagaan meletakkan hal ehwal Melayu di bawah kuasa Raja-Raja, yang menunjukkan tiada keperluan mensyaratkan Melayu memegang tampuk tinggi kekuasaan dalam negara.

Dalam perkembangan berkaitan, Nik Aziz mendakwa kenyataannya semalam dimanipulasikan oleh media milik Umno.

“Sukalah untuk saya menyatakan bahawa Pakatan Rakyat tidak pernah membuat apa-apa keputusan dan tidak pernah mengadakan apa-apa perbincangan tentang hal ini," katanya dalam satu kenyataan.

http://malaysiakini.com/news/149787
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...