There was an error in this gadget

Wednesday, August 3, 2011

Gangguan Was-Was

Soalan: Saya selalu was-was. Kalau saya ambil wuduk, saya selalu rasa tidak puas. Saya selalu syak rasa macam wuduk saya batal. Saya buat seperti diajar kepada saya agar saya mengurut kemaluan selepas membuang air kecil supaya pastikan habis air kencing. Tapi sejak itu pula was-was datang. Saya selalu rasa macam ‘terkencing’ atau ‘keluar angin’ masa solat. Sehingga saya selalu risau apabila hendak beribadah. Saya selalu berulang wuduk dan cuba memastikan tiada air kencing di pakaian saya. Apakah penyelesaiannya.
Faisal, Klang.

JAWAPAN DR MAZA:

Semoga Allah membaiki urusan saudara. Berikut beberapa perkara yang perlu saudara ambil perhatian:

1. Perasaan was-was yang mengganggu ibadah adalah gangguan fikiran dan syaitan. Hindarkan jiwa dari melayannya. Ini kerana melayannya bererti mengikut kehendak syaitan yang cuba menghilang fokus seseorang kepada ibadah dan cuba menjadikan seseorang itu akhirnya bosan, bimbang dan jemu dengan ibadah. Para ulama seperti Ibn Jauzi (meninggal 597H), Ibn al-Qayyim (meninggal 751H) dan ramai lagi sejak dahulu menulis dalam berbagai karya untuk membenteras penyakit yang buruk ini.

2. Antara sebab utama berlakunya was-was; tidak memahami atau berpuas hati dengan praktikal Nabi s.a.w yang mudah dan senang dalam ibadah, terpengaruh dengan ajaran fekah yang suka menyusahkan orang ramai dengan berbagai petua yang membebankan, dan juga terlalu melayan gangguan perasaan. Kata al-Imam Ibn al-Qaiyyim: “Tanpa syak lagi sesungguhnya syaitan adalah punca kepada was-was. Mereka yang was-was mentaati syaitan, menyahut seruannya dan mengikuti perintahnya. Mereka berpaling daripada sunnah dan jalan baginda sehinggalah seseorang mereka menganggap apabila dia berwuduk sama seperti wuduk Rasulullah s.a.w, atau mandi seperti baginda masih tidak bersih dan tidak hilang hadasnya. Jikalau tidak disebabkan dia diberikan kemaafan kerana kejahilannya, maka tindakan itu dianggap menentang Rasulullah s.a.w” (Ighathah al-Lihfan Min Masaid al-Syaitan, 134, Beirut: Dar Ibn Zaidun)

3. Antara ajaran yang menyebabkan was-was ialah pendapat yang mewajib mengurut kemaluan selepas kencing. Tiada nas yang sahih dalam perkara tersebut. Hanya yang diperintah agar kita membersihkan diri dari air kencing, bukan disyaratkan mesti mengurut kemaluan sehingga dipastikan segala yang ada dikeluarkan. Anggapan bahawa jika tidak diurut sehingga habis tidak sah solat adalah tidak benar. Kata al-Syeikh Abd al-‘Aziz Ibn Baz r.h: “Adapun mengurut zakar agar keluar sesuatu adalah salah dan tidak wajar. Ia antara sebab berlakunya was-was dan tidak lawas. Hendaklah dihindari perkara ini. Sebaik sahaja terhenti kencing, maka berintinjak (cuci) dengan air…” (Ibn Baz, al-Fatawa al-Muta’allaqah bi al-Tibb wa Ahkam al-Marda, 35, Riyadh: Idarah al-Buhuth).

4. Bagi mengelakkan was-was yang merasai air kencing terkena pakaian atau masih terkeluar dari kemaluan, dicadangkan agar selepas membuang air kecil, diambil air dan direnjis pada pakaian yang berhampiran. Tujuannya, agar jika ternampak apa-apa kesan air, maka anggaplah itu air renjisan tadi. Al-Imam Ahmad telah ditanya oleh seorang lelaki yang selepas berwuduk masih merasa berhadas. Kata al-Imam Ahmad: “Ambil air dalam tapak tangan dan renjis pada kemaluanmu dan jangan peduli lagi, kerana itu menghilangkan syak insyaAllah”. (Ibn Qudamah, al-Syarh al-Kabir 1/94) Cadangan al-Imam Ahmad ini berteraskan hadis: “Bahawa Nabi s.a.w kencing, kemudian berwuduk dan merenjiskan air pada kemaluan baginda” (Riwayat Abu Daud, dinilai sahih oleh al-Albani). Nabi s.a.w melakukan perbuatan tersebut sebagai panduan kepada kita.

5. Adapun rasa ‘keluar angin’ (kentut) tetapi tidak pasti atau tidak yakin bahawa betul-betul keluar atau hanya perasaan sahaja, maka itu tidak membatal wuduk dan solat. Nabi s.a.w mengajar kita agar perasaan was-was seperti ini tidak diambil kira. Dalam hadis al-Bukhari, “Seorang lelaki mengadu kepada Nabi s.a.w bahawa dia merasa sesuatu semasa dalam solatnya, apakah dia patut berhenti?. Jawab Nabi s.a.w: “Jangan sehinggalah mendengar bunyi (kentut) atau mendapati bau (kentut)”. Maksudnya, Nabi s.a.w mengajar agar seseorang yang merasa terbatal wuduknya secara was-was atau tidak pasti tidak berhenti dari solat sehingga beliau benar-benar yakin terbatal. Solatnya tetap sah, mainan perasaan tidak diambil kira. Termasuklah dalam hal ini mereka yang terasa macam terkeluar air kencing, tetapi tidak pasti samada hanya perasaan atau benar-benar berlaku, maka solat masih dianggap sah. Melainkan dia yakin tanpa ragu bahawa angin atau air kecil benar-benar telah terkeluar.

6. Was-was adalah berpunca dari kurang faham sifat Islam ini. Sebahagiannya datang ajaran sesetengah guru yang suka memayah-mayahkan cara ibadah. Sedang Nabi s.a.w memberitahu kita: “Agama itu mudah. Tiada seorang yang memberat-beratkannya melainkan dia menjadi susah. Maka bersederhanalah, dekatilah yang tepat dan gembirakanlah mereka” (Riwayat al-Bukhari). Oleh itu, elakkan mempelajari fekah dari guru yang suka berfalsafah sendiri dan berteori tanpa berlandaskan nas-nas al-Quran dan al-Sunnah.

7. Orang yang selalu merasa was-was dalam ibadah sehingga melakukannya berulang-ulang kali, atau melayan perasaannya yang sentiasa merasa bebanan was-was hendaklah bertanyakan dirinya sendiri; untuk apa ia lakukan itu semua? Jika ia untuk Allah s.w.t, maka hendaklah dia tahu bahawa Allah tidak meredhai tindakannya melayan gangguan perasaan atau syaitan yang seperti itu. Layanan kepada perasaan was-was itu hanya mentaati syaitan atau ganggu emosi yang salah bukan mentaati Allah. Ikutilah arahan Allah s.w.t dan RasulNya tanpa melayan was-was. Was-was akan memalingkan seseorang dari mengikuti arahan Allah dan rasulNya secara betul.

8. Al-Quran menceritakan bahawa senjata was-was ini jugalah yang digunakan oleh Iblis sehingga membawa Adam melanggar arahan Allah. Firman Allah: (maksudnya) “Setelah itu maka syaitan telah mewas-waskan kepada Adam dengan berkata: “Wahai Adam, Mahukah aku tunjukkan kepadamu pohon yang menyebabkan hidup selama-lamanya, dan kekuasaan yang tidak akan hilang lenyap? Kemudian mereka berdua memakan dari pohon itu, lalu terdedahlah kepada mereka aurat masing-masing, dan mereka mulailah menutupnya dengan daun-daun dari syurga; dan dengan itu derhakalah Adam kepada Tuhannya, lalu dia tersalah jalan.” (Surah Taha: 120-121)


http://drmaza.com/himpunan_fatwa/?p=44

Shuhardi: 'Saya memang pengsan terhidu gas'

Jimadie Shah Othman
Ogos 2, 11
5:28pm

Polis merakamkan kenyataan Shuhardi Mat Isa yang dilapor didakwa berlakon sebagai Baharudin Ahmad yang meninggal dunia dalam perhimpunan 9 Julai lepas.

Menurut Shuhardi, lima anggota polis, termasuk seorang berpangkat inspektor, daripada ibu pejabat polis daerah (IPD) Dang Wangi mengunjungi rumahnya di Taman Ixora, Bandar Baru Salah Tinggi pada jam 11.30 malam tadi.

"Saya ditanya pelbagai soalan ketika disiasat hampir tiga jam. Saya jawab semua soalan," katanya sambil memberitahu sesi itu hampir tiga jam bermula jam 11 malam hingga 1.30 pagi.

Kelmarin, Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Seri Khalid Abu Bakar berkata polis menyiasat perkara itu setelah menerima dua laporan di IPD Dang Wangi dan Cheras, bawah seksyen 505(b) Kanun Keseksaan iaitu kesalahan yang melibatkan kenyataan yang mendatangkan khianat awam.

Laporan mengenainya juga disiasat di bawah Seksyen 233 Akta Multimedia iaitu kesalahan yang melibatkan penggunaan tidak wajar kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian dan lain-lain.

Shuhardi, seorang peserta dalam perhimpunan itu dikatakan dimanipulasi sesetengah pihak dengan mendakwa dia Allahyarham Baharudin yang dilaporkan meninggal dunia akibat komplikasi jantung.

'Saya memang pengsan'

Ketika dihubungi Malaysiakini hari ini, Suhardi berkata beliau ditemani anggota keluarga dan tanpa kehadiran peguam ketika sesi itu berjalan.

Ditanya tentang tempoh soal-siasatnya yang lama, Shuhardi menjelaskan, sepanjang sesi itu, beliau ditanyakan secara terperinci tentang penyertaannya daripada mula hingga akhir.

Pada hari itu, katanya, beliau dua kali pengsan sekitar Jalan Pudu, Kuala Lumpur akibat terlalu banyak terhidu gas pemedih mata.

"Bila saya sedar, saya berada di bahagian kecemasan Hospital Tung Shin. Kemudian anggota keluarga saya datang ambil," katanya.

Beliau menafikan berlakon sebagai Baharudin atau cuba menipu orang ramai.

"Saya memang pengsan pada hari itu," katanya yang juga setiausaha agung Persatuan Usahawan, Konsultan dan Pengarah Islam Malaysia (Uruskop).

Shuhardi bagaimanapun tidak jelas beliau disiasat bawah peruntukan dalam seksyen apa.


http://malaysiakini.com/news/171788

Bekas eksekutif kewangan jelas bayaran jadi RM888,000

Ogos 2, 11 8:50pm

Bekas eksekutif kanan kewangan Pembangunan Pelancongan Malaysia Berhad (PEMPENA) menjelaskan kepada Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur hari ini bagaimana bayaran bagi projek pembinaan Restoran Malaysia di Dubai meningkat daripada RM874,155 kepada RM888,000.

Zeti Akhmar Mohamad Yusop berkata peningkatan itu disebabkan Bank CIMB yang mengendalikan akaun PEMPENA tidak dapat membuat pembayaran tersebut kepada Mashreq Bank di Dubai kerana bank berkenaan tidak menyenaraikan dirham dalam senarai transaksi mata wang asingnya.

Zeti, 35, berkata pihak CIMB mencadangkan agar ia menggunakan mata wang riyal untuk memudahkan bayaran itu.

Ketika pemeriksaan utama oleh Timbalan Pendakwa Raya Azlina Rasdi, Zeti berkata bayarannya hanya dijelaskan kepada syarikat LCL Interiors LLC pada 3 Mac 2007 mengikut kadar mata wang semasa dirham (AED) Emiriyah Arab Bersatu.

Zeti berkata beliau membuat makluman kiriman wang kepada CIMB setelah diarahkan berbuat demikian oleh pengawal kewangan Lim Khing Tai pada 26 Januari 2007.

Beliau berkata makluman kiriman wang berkenaan telah diserahkannya kepada Lim untuk mendapatkan tandatangan Ketua Pengarah Tourism Malaysia Datuk Mirza Mohammad Taiyab atau bekas Ketua Pegawai Operasi PEMPENA Mohammad Rosly Md Selamat, dan hanya menerimanya semula pada 22 Februari 2007.

"Saya tidak tahu kenapa ia mengambil masa begitu lama, tetapi kedua-dua mereka ada menandatanganinya dan tahu tujuan arahan pengeluaran wang berkenaan," katanya.

Zeti, yang merupakan saksi pendakwaan keempat, menyatakan demikian pada perbicaraan kes membabitkan Mirza, 54 dan Mohammad Rosly, 57, yang mengaku tidak bersalah atas tuduhan pecah amanah RM888,000 di pejabat Pempena di Tingkat 13, Manara Datuk Onn, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini pada 27 Februari 2007.

Sementara itu, ketika disoal balas oleh peguam Saseedharan Menon yang mewakili Mirza, bahawa bayaran tersebut sebenarnya dibuat untuk projek "Little Penang" di Hyderabad, India dan bukan untuk projek di Dubai, Zeti tidak bersetuju dengan cadangan berkenaan.

Zeti berkata bahagian akaun di PEMPENA mempunyai kod-kod akaun yang khas dan bayaran yang disempurnakan adalah untuk projek di Dubai.

Ketika ditanya lanjut oleh Saseedharan kenapa makluman kiriman wang bertarikh 3 Mac 2007 bagi bayaran RM888,000 yang tidak ditandatangani Mirza atau Rosly, beliau berkata ia sebenarnya dikeluarkan oleh pihak bank.

"Ini sebenarnya jarang berlaku dan borang permohonan bukan diisi oleh saya. Pihak bank ada menjelaskan ia sebenarnya untuk mempercepatkan bayaran dan menggunakan butiran pada borang permohonan bertarikh 27 Februari 2007," jelas Zeti.

Perbicaraan di hadapan Hakim Che Mohamad Zulkifly Jusoh bersambung esok.

- Bernama


http://malaysiakini.com/news/171813

Monopoli BN punca kos sara hidup tinggi

Aziz Muda

SHAH ALAM, 2 Ogos: Pakatan Rakyat yakin kos sara hidup tinggi yang terpaksa ditanggung oleh setiap rakyat negara ini pada hari ini adalah akibat dasar-dasar Kerajaan Barisan Nasional yang mewujudkan sistem monopoli dan ketinggalan zaman.

Sehubungan itu, terdapat keperluan mendesak agar sistem permit terutamanya yang bersabit import barang keperluan utama dikaji keseluruhannya kerana ia meningkatkan harga barangan yang menekan rakyat.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan, Pakatan Rakyat juga berpendapat harga petrol dan diesel yang tinggi di Malaysia adalah akibat perancangan guna tenaga yang lemah.

Menurut beliau, Malaysia dilaporkan masih menggunakan sehingga 70 peratus dari minyak mentahnya yang bergred tinggi dan mahal untuk diproses menjadi petrol dan diesel bagi kegunaan domestik.

Katanya, oleh kerana harga minyak mentah adalah komponen kos yang paling utama, sebarang usaha untuk menukar minyak mentah kepada gred yang lebih murah akan secara langsung menurunkan harga petrol dan diesel di Malaysia.

"Oleh sebab itulah, Pakatan Rakyat yakin bahawa harga petrol dan diesel boleh diturunkan segera. Salah satu caranya melalui perancangan guna tenaga yang lebih munasabah," katanya pada sidang media di pejabat Setiausaha Kerajaan Selangor (SUK), di sini, hari ini.

Sebelum itu di tempat yang sama, Pakatan Rakyat, menurutnya, telah mengadakan Rundingan Ekonomi Buku Jingga yang pertama hari ini dengan ahli ekonomi, penganalisa pasaran dari bank dan firma kewangan, pimpinan kesatuan sekerja dan persatuan pengguna.

Katanya, rundingan tersebut antara lain membincangkan secara terperinci langkah-langkah segera yang boleh dilakukan untuk mengawal inflasi dan membantu jutaan isi rumah Malaysia yang terbeban dengan kos sara hidup mutakhir ini.

"Rundingan tersebut adalah yang pertama daripada beberapa siri selepas ini bertujuan untuk mendapatkan maklumbalas dan cadangan untuk digarap di dalam Belajawan 2011 yang akan diumumkan oleh Pakatan Rakyat dalam bulan Oktober ini.

"Setiap rundingan akan memfokuskan kepada persoalan dasar ekonomi negara yang utama, termasuklah dasar-dasar pertumbuhan dan persaingan ekonomi, menurunkan kos sara hidup rakyat dan reformasi sistem pendidikan supaya selari dengan keperluan modal insan negara," katanya.

Peluang yang diperolehi oleh pimpinan Pakatan Rakyat pada hari ini untuk bertukar-tukar fikiran dengan wakil-wakil dari pelbagai sektor penting ekonomi negara itu, katanya, akan dimanfaatkan sebaik mungkin, apabila pandangan-pandangan itu akan digarabkan di dalam Belanjawan 2011 oleh Pakatan Rakyat.

"Belanjawan 2011 oleh Pakatan Rakyat adalah satu lagi dokumen ekonomi yang memberi peluang kepada rakyat dan sektor niagawan menilai sendiri perbezaan pendekatan ekonomi yang akan diambil oleh Pakatan Rakyat dan kerajaan BN, sekiranya Pakatan Rakyat yang berkuasa selepas pilihanraya umum akan datang," katanya.

Turut hadir pada rundingan dan sidang media itu termasuklah Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu, Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat yang juga Ahli Parlimen Kuala Selangor, Dr Dzulkefly Ahmad serta pemimpin DAP.


http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/4667-monopoli-bn-punca-kos-sara-hidup-tinggi

Kelantan pohon import 500,000 tan beras

Kelantan pohon import 500,000 tan beras
Ogos 2, 11 3:32pm

Negeri Kelantan melalui Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri memohon kerajaan pusat membenarkannya mengimport 500,000 tan beras berkualiti premium untuk jualan di negeri Pakatan Rakyat.

Husam musa at forum political party transformation Cabaran Transformasi Parti PolitikExco kerajaan negeri Datuk Husam Musa (kanan) berkata, jumlah itu sebagai permulaan bagi membuktikan harga barangan boleh dikurangkan melalui permit import yang tidak eksklusif kepada satu syarikat seperti Bernas.

"Seperti dalam makluman YAB Datuk Seri, penggunaan beras negara adalah berjumlah 2 juta tan dan apa yang kami pohon tidak menjejaskan pengguna negeri lain," kata Husam seperti dalam suratnya kepada Datuk Seri Najib Razak semalam.

Melalui surat yang dimuatkan kembali dalam blognya hari ini, Husam juga berkata, keizinan itu akan membantu mempastikan sekuriti bekalan makanan negara cukup dan tidak membebankan kewangan negara melalui subsidi.

"Kami (Kelantan) Insya-Allah berkeupayaan melakukannya dalam tempoh dua minggu dari tarikh keizinan diberikan dan jika keizinan ini boleh disegerakan oleh YAB Datuk Seri, pengguna boleh menempuh Ramadan ini dengan kos hidup yang lebih rendah," katanya.

Husam yang juga naib presiden PAS berkata, selain beras, Kelantan juga boleh memulakan import terhadap gandum, susu dan gula.

'Monopoli dasar salah'

Beliau berhujah kerajaan pusat sebenarnya mempunyai kuasa dan cara yang boleh menurunkan harga barang keperluan dengan segera, terutama keempat-empat barang yang dipohonnya, serta-merta.

"Salah satu penyumbang bagi tingginya harga barang-barang ini ialah dasar yang salah yang dilaksanakan oleh kerajaan YAB Datuk Seri sendiri iaitu menentukan import kepada monopoli agensi atau syarikat tertentu.

"Tanpa monopoli ini, harga barang keperluan dapat diturunkan serta-merta," kata Husam lagi.

rice paddy padi beras from thailand in malaysia 190307Husam juga mencadangkan Najib membandingkan harga dunia dan jualan barangan di Malaysia, terutamanya harga beras yang dijual purata AS$650 se tan.

"Bermakna harganya adalah RM 20 setiap sepuluh kilogram. Bandingkan berapa harga yang dikenakan kepada pengguna sekarang?" soal Husam lagi.

Beliau juga menegaskan bahawa isu kenaikan kos barang keperluan asing merupakan isu yang menghimpit rakyat pada masa ini.


http://malaysiakini.com/news/171771

Kontraktor Melayu: MCA didakwa rasis

Posted by admin on August 2nd, 2011

Persatuan Kontraktor Melayu Pulau Pinang mengecam sambil mendakwa MCA memainkan sentimen perkauman dengan melabel Ketua Menteri Lim Guan Eng sebagai anti-Cina hanya kerana kebanyakan projek di bawah sistem tender terbuka diberi kepada kontraktor Bumiputera.Pemangku Yang Dipertua Persatuan Kontraktor Melayu Pulau Pinang Datuk Izham Merican berkata, “nampaknya MCA begitu jahil sekali” kerana tidak faham istilah tender terbuka yang membenarkan semua kontraktor tanpa mengira kaum dan agama bersaing untuk projek kerajaan negeri, termasuk yang melebihi nilai RM200,000 dan memilih yang paling baik dari segi harga dan kualiti.

“Dengan hanya mempertikaikan pemberian kontrak kepada Melayu, adakah MCA bersifat perkauman, dengan memandang rendah keupayaan kontraktor Melayu yang dianggap tidak setaraf atau sebaik dengan kontraktor lain?

“Persatuan Kontraktor Melayu Pulau Pinang menolak dengan sekeras-kerasnya sentimen perkauman MCA yang menghina kontraktor Melayu dengan persepsi negatif ini,” kata beliau dalam satu kenyataan dikeluarkan.

Mengulas kenyataan Ketua Wanita MCA Puan Tan Cheng Liang baru-baru, Izham menegaskan, MCA harus ingat bahawa dalam semua kaum ada golongan yang baik dan ada yang tidak sebegitu baik, begitu juga di kalangan masyarakat Cina sendiri.

Dalam sistem tender terbuka, katanya, pemberian kontrak di bawah kerajaan negeri Pulau Pinang dilakukan secara adil dan tidak mengetepikan kaum lain.

“Saya sebagai Timbalan Yang Dipertua dan Pemangku Yang Dipertua telah berjumpa dengan Ketua Menteri supaya membantu warga kontraktor Bumiputera di Pulau Pinang dan ini disambut baik oleh Ketua Menteri.

“(Ia) menunjukkan sikap profesionalnya, beliau tidak mencampur aduk hal politik dan tidak memilih kaum untuk membantu dan selalu bercakap berdasarkan fakta dan ini amatlah disanjungi,” kata Izham lagi.

“Malah ahli-ahli persatuan saya amat menghargai pendekatan YAB Ketua Menteri yang tidak mewajibkan sebarang kontrak kerajaan mesti mendapat kebenaran ketua bahagian parti seperti yang dibuat sebelum ini.

“Saya hendak mengingatkan bahawa isu penawaran kepada kaum Bumiputera tidak harus dipolitikkan dan atau dijadikan isu perkauman,” katanya lagi.

Izham juga menambah, sebagai sebuah NGO yang mempunyai ahli daripada pelbagai parti walaupun kebanyakannya terdiri daripada ahli Umno, perjuangan pihaknya adalah menentukan warga kontraktor terbela.

Kata Izham, pada hari ini ramai kontraktor yang gulung tikar dan keadaan yang dialami dalam industri pembinaan tidak lagi seperti suatu ketika dahulu dan “kami merayu kepada kerajaan pusat supaya dapat membantu menangani masalah ini.”

“Kami ucapkan terima kasih kepada kerajaan pusat dan ketua menteri yang telah pun berusaha dan telah mengatasi masalah-masalah yang dikemukakan oleh pihak persatuan,” katanya lagi.

Malah kata beliau, seperkara lagi untuk makluman sekiranya kontrak ditawarkan kepada Bumiputera, harus diingat bahawa kebanyakan pembekal-pembekal adalah bukan Bumiputera dan golongan pekerja-pekerja juga kebanyakan bukan kaum Bumiputera.

“Oleh itu, bagi tiap-tiap projek yang ditawarkan oleh pihak kerajaan kepada kontraktor Bumiputera dengan cara tersendirinya memberi peluang kepada kaum-kaum lain.

“Saya sebagai Timbalan Yang Di Pertua dan Pemangku Yang Dipertua persatuan ingin menyatakan bahawa setakat hari ini Ketua Menteri Pulau Pinang tidak pernah mengetepikan kaum Bumiputera dalam industri pembinaan dan sebagai pemimpin beliau bersikap terbuka walaupun dicemuh oleh pihak-pihak tertentu yang sengaja tidak faham akan dasar kerajaan negeri,” katanya lagi.


http://www.kl-today.com/2011/08/kontraktor-melayu-mca-didakwa-rasis/

Iklan Ramadan pula kontroversi

Posted by admin on August 2nd, 2011

Ekoran tekanan daripada orang ramai, Media Prima Bhd memutuskan untuk menggugurkan iklan sempena Ramadan, yang disifatkan banyak pihak sebagai berbaur rasis dan mencetuskan rasa kurang senang di kalangan rakyat pelbagai kaum.Ketua pegawai operasi Media Prima Ahmad Izham Omar mengumumkan keputusan itu menerusi Twitter ekoran kritikan pelbagai pihak sejak awal hari ini.

“OK kawan-kawan. Kami menarik balik iklan itu. Terima kasih atas keprihatinan anda,” kata Ahmad Izham dalam mesejnya yang dikeluarkan menerus Twitter pada pukul 3.40 petang tadi.

Ahmad Izham kelihatan mengambil ringan isu ini dengan mengubah topik perbincangan tujuh minit kemudian.

“Dan, sekarang perkara lebih penting … adakah satu seksyen bunyi hon lebih baik berbanding empat trombon? Atau hanya tiga trombon sudah memadai?” tulis beliau lagi.

Awal hari ini, bekas ketua eksekutif 8tv ini cuba meredakan keadaan dengan meminta orang tidak membesarkan iklan berkenaan yang menasihatkan bukan Islam supaya bersopan ketika bulan Ramadan.

Diterbitkan sebagai pengumuman perkhidmatan publik menerusi 8tv, tiga iklan menggambarkan seorang budak perempuan ‘Cina’ makan secara terbuka, mengenakan pakaian kurang sopan dan kurang beradab ketika Ramadan seolah-olah mencetuskan kurang senang di kalangan umat Islam.

Umat Islam di negara ini berpuasa sejak semalam selama sebulan.

Iklan-iklan itu mengesyorkan agar bukan Islam menjauhkan diri daripada tingkah laku sedemikian dan mahu mereka memahami dan menghormati bulan Ramadan.

Tahun lepas, Media Prima berhadapan dengan kritikan apabila menyiarkan iklan sempena Aidilfitri, didakwa membawa gambaran dan mesej penganut Kristian (gambar).

Iklan itu turut ditarik balik ekoran kritikan orang ramai khususnya kalangan Muslim.


http://www.kl-today.com/2011/08/iklan-ramadan-pula-kontroversi/

Open letter to PM from Nurul Izzah

Posted by admin on August 2nd, 2011

Nurul Izzah Anwar

As prime minister, it is morally imperative for you to fulfil the pledges you made during the closing address at the 5th Malaysian Student Leaders Summit on July 31, 2011, and I quote:“I am committed to electoral reform. We will undertake it. For example, there are concerns about phantom voters. We will ensure there is no chance for phantom voters.”

“Do not doubt our commitment to improving the system. We have shortcomings but no one can dispute there is democracy.”

The rakyat does not deserve to be misled yet again on the long overdue need for electoral reform with distractions by way of excuses made for changed venues, heavy-handed crackdown or selectively declaring certain groupings illegal (read: Bersih 2.0).

Instead, the focus remains on the following eight demands to realise a truly fair and free electoral process in Malaysia:

1. Clean the electoral roll

2. Reform postal ballot

3. Use of indelible ink

4. Minimum 21-day campaign period

5. Free and fair access to media

6. Strengthen public institutions

7. Stop corruption

8. Stop dirty politics

As a gentle and historical reminder YAB, the rakyat has never truly elected YAB as the prime minister of Malaysia. Hence, let this opportunity to enact comprehensive electoral reforms present YAB with the opportunity to definitively receive the rakyat’s mandate to govern.

The implementation of bold electoral reforms will also signal that YAB will no longer be held to ransom by extreme right-wing elements that have held back reforms for a better Malaysia.

YAB must also take heart in realising that embarking on reforms will also ensure YAB regains legitimacy from the rakyat against other Umno pretenders to the political throne. These pretenders must not get the better of YAB.

By fulfilling this moral imperative, YAB will effectively fulfil the conditions stipulated in Article 114 of our Federal Constitution: realising an Election Commission which enjoys the support and confidence of the rakyat.

Finally, I thank YAB for at the very least listing electoral reforms as an item that requires urgent action and sincerely hope that YAB will focus on action-oriented plans to implement the eight demands made by Bersih 2.0 before the 13th general election.

It would be immoral for YAB to hold the GE 13 without implementing the electoral reforms necessary to assure a free and fair election. A free and fair election is the cornerstone of any modern democracy, allowing for the true mandate of the electorate to choose the government of the day.

Hence, I would like to state that if YAB and BN are elected freely and fairly as the next government, then it would be my duty and honour to serve as a loyal opposition for the nation.


* Nurul Izzah Anwar is the MP for Lembah Pantai and vice-president of Parti Keadilan Rakyat.http://www.kl-today.com/2011/08/open-letter-to-pm-from-nurul-izzah/

Pakar patologi: Sarbaini terjatuh dengan tak sengaja

Ogos 2, 11 9:10pm

Ahli patologi Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM) Profesor Madya Dr Faridah Mohd Noor berkata Ahmad Sarbaini Mohamed terjatuh dari tempat yang tinggi dengan tidak disengajakan, dan beliau menolak berlakunya unsur bunuh diri atau dibunuh.

Beliau juga berpendapat penolong pengarah kastam Selangor itu tidak membunuh diri kerana tidak ada sebarang nota bunuh diri dijumpai di tempat kejadian, selain tidak terdapat kesan kecederaan pada pergelangan tangan akibat dikelar.

"Sekiranya Ahmad Sarbaini telah dibunuh dan dicampak keluar melalui tingkap di pantri itu, akan dijumpai kesan pergelutan di kawasan berkenaan, namun hasil pemeriksaan mendapati tiada kesan pergelutan ditemui," katanya.

Dr Faridah berkata jika mangsa cuba mempertahankan diri atau melawan kembali jika diserang, sudah pasti terdapat kesan kecederaan atau luka pada badan Ahmad Sarbaini.

Beliau memberitahu Mahkamah Koroner hari ini bahawa kematian Penolong Ahmad Sarbaini adalah disebabkan pendarahan teruk di kepala akibat terjatuh dari tempat tinggi selain kesukaran untuk bernafas.

Katanya, pemeriksaan ke atas mangsa mendapati kecederaan yang dialaminya konsisten dengan kesan jatuhan dari aras tiga, bangunan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Wilayah Persekutuan.

Beliau berkata darah yang banyak keluar daripada mulut, hidung dan telinga kiri juga menyebabkan mangsa sukar bernafas.

"Mangsa tidak dapat bernafas dengan baik disebabkan pengaliran darah yang menutup saluran pernafasannya," kata Dr Faridah yang juga pensyarah Universiti Kebangsaan Malaysia ketika pemeriksaan utama oleh Timbalan Pendakwa Raya Hanim Mohd Rashid pada prosiding inkues untuk menyiasat kematian Ahmad Sarbaini.

Ahmad Sarbaini, 56, yang bertugas di pejabat Kastam Pelabuhan Klang, ditemui mati di gelanggang badminton di tingkat satu pejabat SPRM di Jalan Cochrane pada 6 April.

Dia dilaporkan ke pejabat itu secara sukarela untuk bertemu pegawai penyiasat SPRM berhubung siasatan kes rasuah membabitkan 62 pegawai kastam.

Dr Faridah, yang menjalankan bedah siasat ke atas Ahmad Sarbaini pada 6 April lepas berkata terdapat 42 kesan kecederaan pada badan mangsa.

"Hasil bedah siasat mendapati terdapat kesan lebam dan luka pada mata, dagu, dahi, pergelangan tangan, dada, dan juga beberapa kepatahan pada tulang tangan dan lutut, serta retak di bahagian tengkorak yang ditemui pada badan mangsa," katanya.

Beliau berkata kecederaan patah pada kaki sebelah kanan hingga menyebabkan tulang pada bahagian lutut mangsa terkeluar adalah konsisten dengan kesan jatuhan dari tempat tinggi.

Selain itu, keadaan sebelah kasut yang tertanggal daripada kaki mangsa dan jam tangan tercabut juga konsisten dengan kesan jatuhan tersebut, katanya ketika menjawab soalan peguam Datuk Seri Muhammad Shafee Abdullah, yang mewakili SPRM.

Saksi ke-29 itu juga berkata Ahmad Sarbaini dianggarkan meninggal dunia antara jam 7 pagi hingga 11 pagi, dan tubuh mangsa didapati suam selain kekejangan otot masih berlaku, ketika mayatnya ditemui pada 6 April lepas.

Prosiding di depan Koroner Aizatul Akmal Maharani disambung esok.

- Bernama


http://malaysiakini.com/news/171820

Pendarahan kepala punca mati

Posted by admin on August 2nd, 2011

Kematian Penolong Pengarah Kastam Selangor Ahmad Sarbaini Mohamed adalah disebabkan pendarahan teruk di kepala akibat terjatuh dari tempat tinggi selain kesukaran untuk bernafas, Mahkamah Koroner diberitahu hari ini.Ahli patologi Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM) Profesor Madya Dr Faridah Mohd Noor berkata pemeriksaan ke atas mangsa mendapati kecederaan yang dialaminya konsisten dengan kesan jatuhan dari aras tiga, bangunan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Wilayah Persekutuan.

Beliau berkata darah yang banyak keluar daripada mulut, hidung dan telinga kiri juga menyebabkan mangsa sukar bernafas.

“Mangsa tidak dapat bernafas dengan baik disebabkan pengaliran darah yang menutup saluran pernafasannya,” kata Dr Faridah yang juga pensyarah Universiti Kebangsaan Malaysia ketika pemeriksaan utama oleh Timbalan Pendakwa Raya Hanim Mohd Rashid pada prosiding inkues untuk menyiasat kematian Ahmad Sarbaini.

Ahmad Sarbaini, 56, yang bertugas di pejabat Kastam Pelabuhan Klang, ditemui mati di gelanggang badminton di tingkat satu pejabat SPRM di Jalan Cochrane pada 6 April.

Dia dilaporkan ke pejabat itu secara sukarela untuk bertemu pegawai penyiasat SPRM berhubung siasatan kes rasuah membabitkan 62 pegawai kastam.

Dr Faridah, yang menjalankan bedah siasat ke atas Ahmad Sarbaini pada 6 April lepas berkata terdapat 42 kesan kecederaan pada badan mangsa.

“Hasil bedah siasat mendapati terdapat kesan lebam dan luka pada mata, dagu, dahi, pergelangan tangan, dada, dan juga beberapa kepatahan pada tulang tangan dan lutut, serta retak di bahagian tengkorak yang ditemui pada badan mangsa,” katanya.

Kesan jatuhan dari tempat tinggi

Beliau berkata kecederaan patah pada kaki sebelah kanan hingga menyebabkan tulang pada bahagian lutut mangsa terkeluar adalah konsisten dengan kesan jatuhan dari tempat tinggi.

Selain itu, keadaan sebelah kasut yang tertanggal daripada kaki mangsa dan jam tangan tercabut juga konsisten dengan kesan jatuhan tersebut, katanya ketika menjawab soalan peguam Datuk Seri Muhammad Shafee Abdullah, yang mewakili SPRM.

Saksi ke-29 itu juga berkata Ahmad Sarbaini dianggarkan meninggal dunia antara jam 7 pagi hingga 11 pagi, dan tubuh mangsa didapati suam selain kekejangan otot masih berlaku, ketika mayatnya ditemui pada 6 April lepas.

Selain itu, Dr Faridah berkata mangsa terjatuh dari tempat yang tinggi dengan tidak disengajakan, dan beliau menolak berlakunya unsur bunuh diri atau dibunuh.

Beliau juga berpendapat Ahmad Sarbaini tidak membunuh diri kerana tidak ada sebarang nota bunuh diri dijumpai di tempat kejadian, selain tidak terdapat kesan kecederaan pada pergelangan tangan akibat dikelar.

“Sekiranya Ahmad Sarbaini telah dibunuh dan dicampak keluar melalui tingkap di pantri itu, akan dijumpai kesan pergelutan di kawasan berkenaan, namun hasil pemeriksaan mendapati tiada kesan pergelutan ditemui,” katanya.

Dr Faridah berkata jika mangsa cuba mempertahankan diri atau melawan kembali jika diserang, sudah pasti terdapat kesan kecederaan atau luka pada badan Ahmad Sarbaini.

Prosiding di depan Koroner Aizatul Akmal Maharani disambung esok.


http://www.kl-today.com/2011/08/pendarahan-kepala-punca-mati/

France will unveiled Scorpene secrets

Posted by admin on August 2nd, 2011

When Kua Kia Soong says he has been concerned about arms spending in Malaysia for “a long time” he means for about four decades.The years spent in keen observation of the government’s defence spending culminated in 1994 when he blew the whistle on the “Arms-for-Aid scandal.The fiasco revolved around the funding of the Pergau hydroelectric dam which was linked to RM5 billion in arms sales to British overseas aid in the form of Aid and Trade Provision (ATP) funding.

Kua, who was Petaling Jaya MP for DAP at the time, was disgusted that while the British media pounced on the scandal, its Malaysian counterparts chose to turn a blind eye.

He has since then traded his parlimentarian seat for that of Suaram director but the swap has done nothing to abate his vigilance of the government’s arms spending.

It has instead propelled him into the heart of the country’s most high profile arms deal – the purchase of two Scorpene submarines from France.

The deal is mired in controversy with allegations of kickbacks and linked to the murder of Mongolian national, Altantuya Shaariibuu.

“The Scorpene French provider, DCNS, is well-known to have given commissions in the Karachi case and also in its sale of frigates to Taiwan,” Kua, 60, explained to FMT.

(The Karachi car bomb in May 2002 was reported to be related to a case of retro-commissions and kickbacks involving the Pakistani state and French politicians for an arms deal.)

Suaram’s suspicions arose as it studied the scandals involving DCNS and it began enquiring about the possibility of pursuing the commissions involved in the Scorpene deal.

“We discovered that (French human rights lawyer) William Bourdon was pursuing the cases in the French judicial system so we got in touch with him,” Kua said. “Bourdon responded positively as he had been shadowing the Karachi and Taiwan cases which were linked to DCNS”.

Suaram applied through its French lawyers as a civil party for a judicial review in the French court in November 2009 to investigate the submarine deal. In April 2010, the French courts accepted the request to investigate Suaram’s claim of corruption. The French investigative judge who will hear the case will be picked next month.

Bourdon however was given the boot back to Paris by the Malaysian government during his visit here last month after he spoke at a Scorpene fundraising dinner in Penang. His deportation was decried by various quarters as an attempt by the government to muzzle the truth.

Here are excerpts from the interview with Kua:

Did Suaram consider hiring a local lawyer for the Scorpene case?

Hiring a local lawyer to do what? The Malaysian judicial system has failed as far as getting to the real culprits who are responsible for Altantuya’s murder. Did the Malaysian court try to delve into the possibility of commissions in the submarine deal? No.

This recourse to the French courts is possible through the inquisitorial system in France. It is different from the British/Malaysian system in that the judge there has investigative powers.

It is possible to pursue this in France because the submarine purveyor is their French state company DCNS and what is at issue has consequences for both French and Malaysian tax payers.

What are your main concerns regarding the Scorpene deal?

The Scorpene submarines are the biggest single arms purchase to date costing more than RM7 billion. Firstly do we need submarines in our defence policy? If we do, we really require at least 10 submarines to be able to properly cover Malaysian waters!

Secondly this mammoth arms deal is merely an opportunity for huge commissions to be paid to government officials. These are normally very difficult to prove but at last, the French judicial provides us with a rare opportunity to get at the truth surrounding the commissions.

How hopeful are you that the French courts will be able to uncover this truth?

The French judicial system is more independent and with the investigative judge being able to order DCNS officials to court and for search and subpoena powers to probe documents in the DCNS offices, I believe we should be able to produce evidence to show that commissions were given out.

In fact we know that during the investigations into the older Karachi case, DCNS officials have revealed their knowledge of commissions being paid out in all their arms dealings.

Do you think that the investigations would also shed light onto Altantuya’s murder?

If per chance, there are journals made by DCNS officials in the loop, we might well come up with such information surrounding Altantuya’s murder.

If the French court rules a misappropriation of public funds on Malaysia’s side of the purchase, what would be Suaram’s next course of action ?

We will call for the prime minister (Najib Tun Razak) to resign and for a judicial review of the Altantuya murder case. If the government stalls on this, then it is time for a mass protest bigger than any the country has ever seen. I think this is the strength of the people’s feelings about this case.

Will Bourdon be returning to Malaysia anytime soon?

After the rude and uncivil treatment he got at KLIA, I doubt he will be in a hurry to return to Malaysia under the BN government. He only came to brief Suaram and Malaysians about the case in France and to give us assurance that he would do his utmost to get to the truth.

The Defence Minister (Ahmad Zahidi) merely exposed his ignorance of the case when he implied that Bourdon was here to “defend the case in Malaysia”.

By detaining and deporting a world-renowned lawyer, the BN government has undone everything the Tourism Ministry has been trying to do to portray the country as a civilised country that respects human rights, international law and Asian values.


http://www.kl-today.com/2011/08/france-will-unveiled-scorpene-secrets/

Benarkah Starbucks tidak halal?

Posted by admin on August 2nd, 2011

Beberapa blog berpengaruh meletakan entry di blog mereka bahawa kedai kopi Starbucks menyajikan minuman dan makanan yang haram kerana mengandungi unsur babi.Antara blog berkenaan adalah The Unspinners dan Taiping Mali.

Taiping Mali menyebut:

“STARBUCK telah disahkan haram oleh JAKIM. Semua chocolate, vanilla dan coffee drinks kat Coffee Bean dan Starbuck contains E471 (Emulsifier 471), mono di-glycefideswhich dr animal origin (pork). Raspberry Frap guna cherries yg dicelop dlm arak & the tiramisu ada RUM. Tlg sebar kat kekawan Islam. Hubungi JAKIM 03 – 8886 4000 utk dpt maklumat lanjut.”

Sebenarnya isu berkaitan sama ada Starbucks halal atau sebaliknya sudah banyak kali diperdebatkan dalam blog-blog dan forum.

Ia sudah menjadi satu isu yang berlanjutan.

Persoalan mengenai halal atau tidak produk yang dihidangkan di Coffee Beans turut menjadi persoalan.

Namun, setakat ini, jika maklumat yang diperoleh melalui Direktori Halal Malaysia di bawah kelolaan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dijadikan sandaran, maka kedua produk itu sebenarnya halal.

Kesemua bahan yang dihidangkan di kedua premis berkenaan memiliki sijil halal yang hanya akan luput tempoh tahun hadapan atau pada tahun 2013.

Jika Jakim, badan yang dipertanggungjawabkan dengan amanah halal haram melakukan kajian dan penelitian sebelum memberikan status itu, maka apakah kita masih perlu ragu dengan status halal yang dimiliki kedua pihak itu?

Untuk status halal Coffee Beans dan Starbucks klik sini (Taip Starbucks atau Coffee Beans dalam ruangan maklumat carian)


http://www.kl-today.com/2011/08/benarkah-starbucks-tidak-halal/

PSM6 akan didakwa esok

PSM6 akan didakwa esok
Ogos 2, 11 12:18pm

Enam aktivis Parti Sosialis Malaysia (PSM) yang dibebaskan daripada tahanan Ordinan Darurat minggu lalu, akan didakwa di mahkamah esok.

azlanSalah seorang daripada mereka Choo Chon Kai mengesahkan perkara itu selepas mendapat panggilan telefon supaya hadir ke mahkamah pada jam 9 pagi esok.

Sementara itu, Setiausaha Agung PSM S Arutchelvan berkata, peguam parti menerima panggilan telefon daripada ibu pejabat polis daerah (IPD) Seberang Perai Utara pagi tadi, memberitahu keenam-enamnya akan didakwa pada jam 9 pagi esok di Butterworth.

"Kami sedang cuba dapatkan butiran terperinci tentang pertuduhan itu," katanya ketika dihubungi Malaysiakini.

Keenam-enam mereka ialah Choo Chon Kai, Sarat Babu, M Sarasvathy, M Sukumaran, A Letchumanan and ahli parlimen Dr Jeyakumar Devaraj.

Mereka dibebaskan pada 29 Julai selepas 28 hari ditahan.

[Berita penuh menyusul]http://malaysiakini.com/news/171739

‘Charge immigration officers in court’

Posted by admin on August 2nd, 2011

Perak DAP vice chairman, A Sivanesan, said that the home ministry’s decision to free seven Immigration officers detained under the ISA on suspicion of human trafficking gave the impression the government had something to hide.“They should be charged in court instead of being released,” said Sivanesan.

The seven were arrested in October last year on suspicion of being involved in a human trafficking syndicate. Three are to be released today while rest to be set free at a date yet to be set.

Sivanesan criticised Home Minister Hishammuddin Hussein’s decision to free the seven who said that officers have repented and promised to cooperate with the authorities to curb human trafficking.

Sivanesan said he could not accept Hishammuddin’s argument that the seven had repented as the public needed to know whether the officers were guilty of the allegations in the first place.

“By not charging them, it gives an impression that the government has something to hide,” he said. “And since they are not being charged they could be reinstated to their former jobs.”

“And if they are guilty, how can we reinstate them? To me, human trafficking is worse that drug trafficking,” said Sivanesan.

Deportation condemned

Meanwhile, Sivanesan also criticised Hishammuddin for repatriating an ISA detainee, allegedly involved with the Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE), back to Sri Lanka.

He said, just recently, even the Sri Lankan government had admitted that civilians may have been killed during the final days of its civil war with the LTTE back in 2009.

“When the entire world condemned Sri Lankan government for its atrocities against the Tamils in its land, here we are deporting a Sri Lankan Tamil back to the country.

“Can Hishammuddin guarantee his safety? We are corroborating with Sri Lanka in infringing the rights of the Tamils there,” said Sivanesan.

Thirugnanasampandar Manivannan, 37, a Sri Lankan Tamil was deported to his homeland several weeks ago under the instruction of the home ministry.

“The least the government could have done was to discuss with local Tamil organisations here before repatriating him,” said Sivanesan.


http://www.kl-today.com/2011/08/%e2%80%98charge-immigration-officers-in-court%e2%80%99/

Tujuh tahanan imigresen bawah ISA dibebaskan esok

Ogos 1, 11 5:50pm

Tujuh pegawai Jabatan Imigresen yang ditahan mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) akan dibebaskan secara berperingkat mulai esok, kata Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

hishamuddin hussein keeping mumDalam kenyataan akhbarnya di Putrajaya, Hishamuddin berkata, sebagai permulaan tiga orang akan dibebaskan esok manakala empat lagi dibebaskan dalam masa terdekat.

Semua tujuh mereka itu ditahan antara 10 hingga 12 Oktober tahun lalu kerana disyaki terbabit dalam sindiket penyeludupan manusia.

"Pembebasan ini dibuat setelah kementerian mendapati bahawa semua tahanan ini menunjukkan kesedaran dan keinsafan atas kesilapan yang mereka lakukan dan berjanji untuk tidak mengulanginya pada masa depan.

"Mereka juga memberikan kerjasama yang baik kepada Polis Diraja Malaysia dalam usaha untuk memerangi kegiatan penyeludupan manusia di negara ini," katanya.

Hishammudidin berkata tujuh pegawai itu ditahan mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960 selaras dengan pendirian kerajaan untuk mempertahankan keselamatan dan ketenteraman awam di negara ini.

prostitution, desa mentari, police raidIa juga bagi membolehkan siasatan lanjut dan menyeluruh dibuat khususnya terhadap kegiatan sindiket penyeludupan warga asing dan urusan keluar dan masuk dari negara ini, katanya.

Hishammuddin berkata pihak berkuasa di Malaysia akan mengambil tindakan tegas untuk menghalang sebarang usaha untuk menjadikan negara ini sebagai 'transit point' bagi kegiatan penyeludupan manusia.

Beliau juga mengingatkan pegawai serta kakitangan yang diamanahkan untuk menjaga keselamatan di pintu masuk negara agar melaksanakan tugas dan tanggungjawab dengan penuh amanah.

"Jangan sesekali bertindak mengkhianati negara ini semata-mata ingin mengejar kemewahan hidup. (Kerajaan) tidak bertolak-ansur ke atas mereka yang mengkhianati amanah negara," katanya.


http://malaysiakini.com/news/171683

Konsesi 12 tahun, masih tidak untung?

Posted by admin on August 2nd, 2011

Putrajaya menegaskan Dawama, syarikat konsesi mencetak dan mengedar buku dan majalah Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) harus bertanggungjawab ke atas segala masalah dihadapi syarikat itu termasuk isu kewangan sehingga terpaksa mengarahkan pekerjanya bercuti tanpa gaji. Malah Putrajaya terkejut syarikat itu tidak “membuat duit” sedangkan jualan buku teks sekolah di seluruh negara menerusi Kementerian Pelajaran terjamin.

Ekoran masalah kewangan dialaminya syarikat itu gagal mencetak buku dan mengarahkan kesemua pekerja bercuti tanpa gaji mulai semalam.

Sehubungan itu, Kementerian Pelajaran juga menegaskan kerajaan ada membayar sejumlah wang kepada Dawama, dipercayai berjuta-juta ringgit dan tiada sebarang bayaran tertunggak buat masa sekarang.

“Dawama harus bertanggungjawab (atas apa yang berlaku sekarang),” kata Timbalan Menteri Pelajaran Datuk Dr Wee Ka Siong menerusi akaun Twitter beliau hari ini, mengulas isu krisis DBP-Dawama sekarang.

Wee berkata meskipun kerajaan berbuat demikian tetapi Dawama berhadapan dengan masalah kewangan.

“Dawama mencetak buku teks dan Kementerian Pelajaran bayar, jualan terjamin tetapi masih tidak dapat membuat duit (untung). Siapa yang harus dipersalahkan?” kata beliau menjawab soalan beberapa pemegang akaun Twitter pagi ini.

Sebelum ini, Gerakan Darurat Bahasa (GDB) yang menggesa agar kerajaan membatalkan penswastaan kerja-kerja mencetak dan memasarkan bahan terbitan DBP dan mengembalikan fungsi asal agensi Kementerian Pelajaran itu.

GDB berkata langkah kerajaan menswastakan urusan mencetak, mengedar dan memasarkan terbukti gagal, dan sudah tiba masanya aktiviti itu terletak di bahawa DBP sendiri selaku sebuah badan berkanun kerajaan.

Ia mahu fungsi asal DBP dikembalikan kepada kedudukan sebelum September 2002.

Bagaimanapun Wee menambah Kementerian Pelajaran akan mengadakan pertemuan dengan pekerja-pekerja Dawama jika perlu.

Dalam satu kenyataan kepada media semalam, pekerja-pekerja Dawama mahu Tan Sri Muhyiddin Yassin selaku Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Pelajaran campur tangan menyelesaikan kemelut yang menyebabkan hampir 400 orang telah diarah mengambil cuti tanpa gaji.

Presiden Kesatuan Pekerja-pekerja Dawama Sdn Bhd Zainal Awit berkata, tindakan pengurusan syarikat itu amat keterlaluan kerana menyebabkan kesemua kakitangan kehilangan mata pencarian.

Dawama dilaporkan berhadapan dengan masalah kewangan rumit.

Tegas Zainal, pihaknya juga mahu agar DBP menamatkan konsesi dengan Dawama dalam kadar segera.

Jelas beliau, tindakan itu akan membolehkan kesemua kakitangan kembali bekerjasa seperti biasa.

“Kalau kita lihat di dalam surat cuti tanpa gaji, alasan yang diberi bahawa Dawama sudah tidak mampu untuk membiayai operasi harian termasuk bayaran gaji kepada kakitangan dan kita terkejut dengan alasan yang tidak munasabah ini.

“Ini kerana sejak mendapat konsesi, Dawama memperoleh tender kerajaan yang pendapatannya dianggarkan puluhan juta ringgit, jadi kami berharap pihak berwajib menyiasat perkara ini dan kami juga mahu supaya konsesi ini ditamatkan dengan segera supaya DBP boleh mengambil alih operasi,” katanya.

Dawama diberi tanggungjawab mencetak dan memasarkan bahan bacaan terbitan DBP menerusi kontrak yang ditandatangani pada 1 September 2002 dan sejak itu berlaku kemerosotan yang agak ketara daripada segi cetakan dan jualan.

Tempoh kontrak dengan syarikat konsesi itu adalah selama 12 tahun dan akan tamat pada 2014.

Wee juga berkata tindakan undang-undang akan diambil ke atas Dawama jika syarikat itu gagal membekalkan buku teks kepada sekolah sebelum sesi persekolahan 2012/13 bermula.

“Saya tidak kisah. Tindakan undang-undang akan diambil jika syarikat atau pemiliknya gagal membekalkan buku! Itu sebab kami enggan membayar sebarang wang pendahuluan kepada Dawama sebagaimana diminta,” kata Wee lagi.

Sementara itu, Ahli Parlimen Gombak Azmin Ali mahu membawa krisis Dawama-Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) ke Parlimen untuk rakyat sendiri mengetahui kedudukan kewangan syarikat itu.

Tegas Azmin, tindakan Dawama itu tidak mengikut peruntukan undang-undang yang ditetapkan sehingga menyebabkan pekerja hilang punca pencarian, terutamanya menghadapi Ramadan dan Aidilfitri.

“Kalau Dawama kata mereka tidak dapat keuntungan, tidak mengapa… kita akan bawa perkara ini di Parlimen dan kita akan minta agar akaun syarikat ini dibentangkan di Parlimen.

“Saya akan kaji perkara ini dan saya bersama pimpinan akan bangkitkan perkara ini di Parlimen, kita juga mahu tahu apa yang berlaku… adakah benar perjanjian konsesi ini menyebabkan syarikat tidak mendapat keuntungan,” katanya pada sidang media di depan pejabat Dawama di Hulu Klang di sini.http://www.kl-today.com/2011/08/konsesi-12-tahun-masih-tidak-untung/

PKR bawa isu pekerja Dawama ke Dewan Rakyat

Ogos 2, 11 2:49pm

PKR akan membangkitkan isu 380 pekerja Dawama Sdn Bhd - penerima konsesi Dewan Bahasa dan Pustaka - yang mendakwa dicutikan tanpa gaji untuk tempoh tidak pasti ke Dewan Rakyat.

Timbalan Presiden PKR Azmin Ali (bawah) berkata, beliau akan mendesak pihak berkuasa menyiasat dakwaan bahawa pemotongan gaji untuk caruman Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) tidak dibayar oleh majikan.

NONE"Ini adalah jenayah serius yang perlu diambil tindakan yang tegas," katanya yang juga anggoa parlimen Gombak.

Beliau juga berkata, PKR memberi tanggungjawab kepada aktivis kesatuan sekerja parti itu Abdullah Sani bagi mengangkat isu itu ke Kementerian Sumber Manusia di Putrajaya.

"Di harapkan agar masalah ini dapat diselesaikan segera dan pekerja-pekerja terbabit mendapat keadilan serta kebajikan mereka terjamin," katanya.

Sebelum itu, Azmin pada pagi ini menerima memorandum daripada Presiden Kesatuan Pekerja-Pekerja Dawama Zainal Awit di hadapan Kompleks Dawama di Hulu Kelang berkenaan arahan cuti tanpa gaji.

Notis berkenaan bertarikh 29 Julai dan arahannya berkuat kuasa pada 1 Ogos.

4 kali memo pada TPM

Dalam kenyataannya petang ini, Azmin menyifatkan tindakan itu sebagai zalim dan tidak berperikemanusiaan, khususnya apabila notisnya dikeluarkan tatkala umat Islam menyambut Ramadan.

"Hal ini sudah tentu memberi kesan dan tekanan emosi kepada keluarga pekerja-pekerja ini," kata Azmin.

NONEBeliau juga menyelar tindakan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang didakwa tidak melayan atau memberikan respons walaupun sudah empat kali diberikan memorandum oleh kesatuan sekerja.

"Perkara ini juga membuktikan bahawa projek pengswastaan tajaan kerajaan BN telah gagal untuk meningkatkan prestasi dan pencapaian serta menjamin kebajikan pekerja," katanya.

Katanya, sudah menjadi amalan BN apabila sesuatu projek pengswastaan gagal, pengurusan syarikat terus dilindungi dan menikmati kemudahan dan keuntungan yang besar manakala kebajikan pekerja terus diabaikan.

"Saya berpandangan bahawa alasan yang diberikan oleh Dawama bahawa syarikat sedang mengalami masalah kewangan untuk membiayai operasi harian adalah tidak munasabah.

"Hal ini memandangkan syarikat mempunyai konsesi yang besar daripada pihak kerajaan melalui Perjanjian Konsesi Pengswastaan Dewan Bahasa dan Pustaka bertarikh 19 Jun 2002," katanya.


http://malaysiakini.com/news/171767

Kes PKFZ: JPPH tetap kadar faedah 6 peratus saja

Ogos 2, 11 3:28pm

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini diberitahu kadar faedah ditetapkan Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH) bagi urusan pembelian tanah di Mukim Klang bagi projek Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) adalah sebanyak 6 peratus setahun.

Bekas ketua pengarah JPPH, Kementerian Kewangan, Shah Alam, Datuk Sahari Mahadi berkata kadar faedah yang diperakui oleh JPPH ialah sebanyak 6 peratus dan bukannya 7.5 peratus.

NONESaksi kedua pendakwaan bagi kes perbicaraan bekas Menteri Pengangkutan Tun
Dr Ling Liong Sik itu memberitahu kadar faedah 6 peratus tersebut adalah termasuk dalam nilai harga tanah iaitu RM25 sekaki persegi.

"Kadar faedah 6 peratus tersebut telah termasuk dalam harga bagi nilai tanah iatu RM25 sekaki persegi, Jabatan ini (JPPH) hanya memperakui kadar tersebut (6 peratus) dan bukannya kadar faedah 7.5 peratus, JPPH tidak memperakui kadar 7.5 peratus dalam nilai tanah RM25 sekaki persegi itu," katanya ketika pemeriksaan utama oleh Timbalan Pendakwa Raya Datuk Tun Abd Majid Tun Hamzah.

Sahari menjelaskan nilai tanah RM25 sekaki persegi itu telah dipersetujui oleh Kementerian Kewangan yang mana harga nilai tanah tersebut dibuat berdasarkan kos tanah, infrastruktur dan kos kewangan meliputi tempoh bayaran balik.

"Harga RM25 bagi sekaki persegi tanah itu adalah mengambil kira faktor special value (nilai-nilai khas) tanah itu, kos kewangan dan tempoh bayaran balik, maknanya di sini harga RM25 itu sudah dinilai dari segi nilai khas, kos kewangan dan bayaran tertangguh," katanya.

Sahari turut memberitahu bahawa keluasan tanah adalah 999.5 ekar menjadikan harga jualan tanah RM1,088,456,000.

Ketika ditanya Tun Abd Majid, sekiranya kadar faedah 7.5 peratus diambil kira pada harga nilai tanah RM25 tersebut, adakah akan terdapat pembayaran lebihan pada jumlah jualan tanah tersebut, Sahari menjawab "ya".

Sahari turut menjelaskan bahawa setiap agensi kerajaan akan mengikut nasihat jabatan itu bagi penentuan kadar penilaian tanah.

"Kita akan nasihat pihak kerajaan, maka kerajaan kena ikut nasihat kita, boleh katakan 99.9 peratus agensi kerajaan akan ikut nasihat yang diberikan oleh JPPH, " katanya.

Dr Ling dituduh menipu Kerajaan Malaysia dengan secara sengaja tidak mendedahkan kepada Jemaah Menteri fakta berkaitan kadar faedah sebanyak 7.5 peratus setahun adalah kadar faedah tambahan kepada harga pembelian tanah pajakan negeri 7324 Lot 67894 yang berasaskan RM25 sekaki persegi (skp) iaitu RM1,088,456,000 sedangkan beliau tahu bahawa JPPH dalam menentukan nilai kadar RM25 skp telah pun mengambil kira kadar kupon/faedah.

Beliau juga didakwa atas dua tuduhan pilihan (pindaan) iaitu menipu dan sengaja tidak mendedahkan kepada Jemaah Menteri fakta berkaitan kadar faedah sebanyak 7.5 peratus setahun adalah kadar faedah tambahan kepada harga pembelian tanah pajakan 7324 Lot 67894 yang berasaskan RM25 skp iaitu RM1,088,456,000 sedangkan beliau tahu JPPH dalam menentukan nilai kadar RM25 skp telahpun mengambil kira kadar kupon/faedah.

Beliau didakwa melakukan kesemua kesalahan itu di Tingkat 4, Pejabat Perdana Menteri, Bangunan Perdana Putra, Putrajaya antara 25 September dan 6 November 2002.

- Bernama


http://malaysiakini.com/news/171773

Dr M akan dipanggil jadi saksi perbicaraan Ling

Ogos 2, 11 12:19pm

Tun Dr Mahathir Mohamad akan dipanggil untuk memberi keterangan dalam perbicaraan kes rasuah terhadap bekas Menteri Pengangkutan Tun Dr Ling Liong Sik, kata DPP Tun Abdul Majid Tun Hamzah.

NONEBeliau memberitahu demikian di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini selepas meminta bekas pengarah Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH) Sahari Mahadi untuk mengesahkan sepucuk surat yang ditulis oleh Ling kepada Dr Mahathir.

Sahari merupakan saksi kedua pendakwa dalam perbicaraan tersebut.

Ling pada mulanya dituduh menipu jemaah menteri untuk memberi persetujuan terhadap pembelian tanah di Pulau Indah untuk projek PKFZ mengikut terma yang dipersetujui antara Kuala Dimensi Sdn Bhd (KDSB) dan Lembaga Pelabuhan Klang (LPK).

Dalam tuduhan pindaan - yang didedahkan oleh peguam semalam - Ling didakwa telah gagal mendedahkan fakta-fakta yang berkaitan dengan faedah 7.5 peratus setahun sebagai tambahan kepada kos tanah yang telah dijual pada harga RM25 sekaki persegi yang berjumlah RM1,088,456,000 .

Dalam pertuduhan pertama, Ling didakwa menipu jemaah menteri supaya bersetuju dengan syarat-syarat pembelian di antara KDSB dan LPK dan memberikan kelulusan untuk membeli.

NONELing dituduh melakukan penipuan dengan mengetahui bahawa dia (Dr Ling) boleh menyebabkan kehilangan kepada Kerajaan Malaysia, yang kepentingannya di dalam urusan yang berkaitan dengan penipuan itu, beliau terikat oleh suatu kontrak di sisi undang-undang untuk melindungi.

Pertuduhan itu, di bawah Seksyen 418 Kanun Keseksaan, membawa hukuman penjara maksimum tujuh tahun atau denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Bagi pertuduhan pilihan, Dr Ling didakwa menipu jemaah menteri dengan curangnya menyembunyi fakta serupa pada tempat dan tarikh yang sama.

Pertuduhan tersebut - mengikut Seksyen 417 Kanun Keseksaan - membawa hukuman penjara sehingga lima tahun atau denda atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Perbicaraan tersebut dijangka mendengar keterangan 40 orang saksi.

[Baca berita penuh]http://malaysiakini.com/news/171741

Keadaan cukup bahaya, dakwa Pemuda PAS

Ogos 2, 11 5:43pm

Pemuda PAS mendakwa keadaan sekarang cukup merbahaya apabila seorang penduduk tetap (PR) yang didaftarkan sebagai pengundi baru dengan "sekelip mata" boleh bertukar menjadi warganegara.

anti ppsmi rumah pena 100309 suhaizan kaiatPengerusi Pemulihan Demokrasi dan Mobilisasi Pemuda PAS Suhaizan Kaiat (kanan) berkata, pihaknya sudah menjangka perubahan itu atau pelayan (server) Jabatan Perdaftaran Negara (JPN) akan ditutup.

"Ternyata jangkaan Pemuda PAS benar apabila Malaysiakini mengeluarkan berita pada jam 1.06 (petang) maka status PR dengan mudah bertukar kepada warganegara.

"Inilah bukti yang jelas bahawa negara Malaysia dalam keadaan yang cukup merbahaya apabila status warganegara dipermainkan oleh pihak berkepentingan dalam negara ini," katanya.

Katanya, tindakan itu memberi maksud bahawa "Mismah menjadi warganegara dalam beberapa jam sahaja".

Sebelum ini, kurang empat jam selepas Malaysiakini melaporkan PR yang memegang kad MyPR merah didaftarkan sebagai pengundi baru, rekod dalam taliannya bertukar kepada warganegara dan memiliki MyKad biru.

NONESemakan pada sistem pengesahan dalam talian JPN sebanyak dua kali - pada jam 5.48 petang semalam dan 11.30 pagi ini - menunjukkan nama Mismah berstatus PR yang telah mengambil kad MyPRnya (No 640704715238), kad pengenalan bagi PR.

Dalam kenyataan petang ini, Suhaizan mendakwa, Pemuda PAS juga telah mengesan lebih awal bagaimana PR khususnya daripada Indonesia telah didaftarkan sebagai pengundi.

"Mereka didaftarkan hampir di setiap negeri. Kita telah memuat turun data-data kad pengenalan PR dengan banyak sekali," katanya.

Sehubungan itu, dewan itu mendesak agar suatu siasatan dibuat berhubung dengan kejadian ini.

"Suatu suruhanjaya diraja perlu dibentuk dengan segera bagi menyiasat JPN dan SPR berhubung dengan isu yang cukup memalukan negara ini," katanya.


http://malaysiakini.com/news/171789

Suruhanjaya perlu siasat Pagi MyPR petang MyKad?

Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 2 Ogos: Pelbagai pihak melahirkan rasa terkejut mereka dengan pendedahan bahawa seorang penduduk tetap bernama Mismah adalah berstatus penduduk tetap paginya sudah berubah kepada warga negara pada petangnya.

Ekoran itu, Suhaizan Bin Kaiat, Pengerusi Pemulihan Demokrasi & Mobilisasi Pemuda PAS Malaysia menuntut Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) memberikan penjelasan.

Dewan Pemuda PAS, katanya, mendesak agar suatu siasatan dibuat berhubung dengan kejadian ini.

"Suatu Suruhanjaya Di Raja perlu dibentuk dengan segera bagi menyiasat Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dan Suruhanjaya Pilihan Raya(SPR) berhubung dengan isu yang cukup memalukan negara ini," kata beliau dalam kenyataannya.

(Kad MyPR Mismah pada sebelah pagi)

Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) wajib dipersoalkan bagaimana mudahnya menjadi warganegara Malaysia pada waktu ini, katanya kepada Harakahdaily.

Malaysiakini mengeluarkan berita “PR Didaftar Sebagai Pengundi” pada jam 1.06 petang, 2hb Ogos 2011.

Pada masa tersebut individu bernama Mismah no kad pengenalan 640704715238 adalah berstatus Permastautin Tetap(PR).

Menariknya menjelang jam 2.30 petang hari yang sama selepas berita Malaysiakini dikeluarkan maka status Mismah sudah bertukar menjadi warganegara Malaysia.

Kad Pengenalan di bawah di salin pada jam 1.06 petang 2hb Ogos 2011 :

Kad Pengenalan sudah bertukar menjadi biru pada jam 2.30 petang hari yang sama 2hb Ogos 2011 setelah Malaysiakini mengeluarkan berita pada jam 1.06 petang. Ini memberi maksud bahawa Mismah menjadi warganegara dalam beberapa jam sahaja.


(Kad MyKad Mismah pada sebelah petang selepas dibuat laporan pada sebelah paginya)

Nama Mismah terdapat dalam WEB SPR sebagai “Sedang Dalam Pameran Rang” seperti di bawah :

Mismah adalah individu yang telah daftarkan sebagai pengundi di Dun Ijok, Selangor walaupun beliau adalah seorang PR. Suruhanjaya Pilihan Raya(SPR) sedang mempamerkan maklumat bakal-bakal pemilih di seluruh negara sekarang ini.

Dewan Pemua PAS, kata Suhaizan, sebenarnya telah mengesan lebih awal bagaimana PR khususnya daripada Indonesia telah didaftarkan sebagai pengundi. Mereka di daftarkan hampir di setiap negeri.

(Keratan semakan dengan SPR status Mismah sebagai pengundi)

"Kita telah memuat turun data-data kad pengenalan PR dengan banyak sekali. Dewan Pemuda PAS sudah menjangkakan sama ada “server” JPN akan di tutup atau PR ini akan bertukar menjadi warganegara dalam sekelip mata.

"Ternyata jangkaan Pemuda PAS benar apabila Malaysiakini mengeluarkan berita pada jam 1.06 maka status PR dengan mudah bertukar kepada warganegara. Ini lah bukti yang jelas bahawa negara Malaysia dalam keadaan yang cukup merbahaya apabila status warganegara dipermainkan oleh pihak berkepentingan dalam negara ini," katanya.


http://bm.harakahdaily.net/index.php/headline/4675-suruhanjaya-perlu-siasat-pagi-mypr-petang-mykad

Pengundi baru: Pagi tadi PR, petang ini warganegaraKuek Ser Kuang Keng
Ogos 2, 11
4:05pm


Kurang empat jam selepas Malaysiakini melaporkan seorang penduduk tetap (PR) yang memegang kad MyPR merah telah didaftarkan sebagai pengundi baru, dia nampaknya telahpun menjadi warganegara.

NONEDia kini mempunyai MyKad biru, berdasarkan semakan pada sistem dalam talian yang sama Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) di mana butiran identifikasi dirinya direkodkan.

Semakan pada sistem pengesahan dalam talian JPN sebanyak dua kali - pada jam 5.48 petang semalam dan 11.30 pagi ini - menunjukkan nama Mismah adalah berstatus PR yang telah mengambil kad MyPRnya (No 640704715238), kad pengenalan bagi PR.

Apabila nombor yang sama dimasukkan ke dalam sistem pengesahan dalam talian SPR, Mismah yang sama adalah pengundi berdaftar yang baru.

Bagaimanapun, satu lagi semakan dengan sistem JPN pada jam 3 petang ini menunjukkan hasil yang mengejutkan - Mismah telah menjadi warganegara dengan Mykad biru.

Statusnya pada sistem pengesahan dalam talian SPR kekal sama pada jam 3 petang - pengundi yang baru berdaftar dalam senarai daftar tambahan pemilih yang dipamerkan oleh semakan umum.

[Baca berita penuh]


http://malaysiakini.com/news/171777

Selain Mismah, 52 lagi PR jadi warganegara dikesan

Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 2 Ogos: Jangan terkejut jika bukan Mismah sahaja yang statusnya penduduk tetap disebelah pagi bertukar menjadi warganegara sebelah petang, malah pertukaran serupa turut melibatkan ramai lagi.

Selepas heboh laporan menceritakan "kecekapan luar biasa" Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) menukar taraf kewarganegaraan Mismah dalam masa empat jam, 52 lagi kes serupa ditemui PAS Titiwangsa.

Dalam satu kenyataan kepada Harakahdaily hari ini, Timbalan Yang Dipertua PAS Titiwangsa Khairul Anuar Manap mendedahkan perkara itu dikesan kira-kira jam 2.30 petang.

Menurutnya, kira- kira jam 9.15 pagi tadi, petugas IT PAS Wilayah Persekutuan dan Titiwangsa berjaya mengesan 52 orang pemilih yang berstatus penduduk tetap di dalam Rang Daftar Pemilih suku ke-2 bagi tahun 2011.

Kemudiannya senarai tersebut dikeluarkan dan disemak di dalam sistem semakan MyKad dan MyPR Jabatan Pendaftaran Negara di alamat http://www.jpn.gov.my/semakic/ dan mendapati kesemua 52 orang tersebut berstatus Permastautin Tetap atau PR.

Senarai status penduduk tetap yang di kesan itu ialah, 28 nama di parlimen Titiwangsa, Segambut (5), Batu (8), Wangsa Maju (4), Bandar Tun Razak (1), dan Lembah pantai (6).

"Petugas IT PAS wilayah terus mencetak atau "print screen" semua gambar kad penduduk tetap tersebut daripada sistem semakan JPN dan menyertakan senarai nama dan dibawa ke pejabat Suruhanjaya Pendaftaran Negara (SPR) Wilayah Persekutuan di Bangunan Yayasan Selangor, Jalan Raja Muda Abd Aziz untuk tujuan bantahan.

"Kira-kira jam 2.30, iaitu sebelum mengisi borang bantahan senarai Rang Daftar Pemilih, pegawai SPR mengesahkan kesemua senarai 52 orang itu adalah warganegara melalui sistem semakan JPN.

"Petugas PAS cuba mengesahkan semula dan ternyata semua nama tersebut telah bertukar menjadi warganegara hanya selepas berberapa jam," ceritanya.

Lebih pelik katanya, bagaimana semua 52 nama itu boleh terlepas masuk dalam rang daftar pemilih sedangkan semuanya berstatus penduduk tetap atau soalnya, apakah ada suatu komplot antara SPR dan JPN dalam usaha memenangkan parti Umno BN.

Sehubungan itu, beliau berharap agar perkara ini tidak dipandang remeh oleh pihak berkuasa dalam negara dan dapat menyelesaikan dengan kadar segera sebelum tindakan yang lebih drastik diambil.

Petang tadi, negara digemparkan dengan seorang penduduk tetap (PR), Mismah yang memegang kad MyPR merah telah didaftarkan sebagai pengundi baru, bertukar menjadi warganegara dalam masa beberapa jam.

Dia kini mempunyai MyKad biru, berdasarkan semakan pada sistem dalam talian yang sama JPN di mana butiran identifikasi dirinya direkodkan.

Pendedahan dan penemuan terbaru itu bakal memberi tekanan baru kepada SPR yang selama ini mendakwa tiada manipulasi dalam daftar pemilih dan senarai pemilih sudah dibersihkan.

Menjelang PRU ke-13, dijangkan lebih banyak lagi pendedahan akan dibuat Pakatan Rakyat berhubung penyelewengan pihak tertentu dalam usaha memenangi pilihan raya dengan cara yang tidak demokratik.
http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/4683-selain-mismah-52-lagi-pr-jadi-warganegara-dikesan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...