Saturday, July 23, 2011

Halau Bourdon: Najib ulangi perbuatan zalim Ben Ali

(Oleh Norutul Ilham)

KUALA LUMPUR: Tindakan Datuk Seri Najib Razak menghalau peguam, William Bourdon yang mengendalikan kes rasuah Scorpene di Perancis, ‘melayakkan’ Perdana Menteri itu sebaris dengan diktator lain di dunia.

Pengerusi Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham Shaharin mengingatkan semua pihak bertapa perbuatan Najib itu mengulangi kezaliman bekas Presiden kuku besi Tunisia, Zine El Abidine Ben Ali yang digulingkan rakyat baru-baru ini.

“Bourdon sebelum ini pernah dihalau oleh Ben Ali. Kali ini, Najib pula mengulangi tindakan sama. Najib sama seperti Ben Ali, sebaris dengan Ben Ali. Tiada bezanya mereka berdua.

“Kalau tidak salah, kenapa dihantar balik peguam Perancis. Bourdon datang untuk jalankan tanggungjawabnya mendedahkan kontroversi pembelian Scorpene,” katanya yang lebih dikenali Chegu Bard kepada KeadilanDaily, hari ini.

Bourdon dijadualkan memberi ucapannya di Selangor malam semalam dan 23 Julai di Ipoh, Perak sebelum ditahan Jabatan Imigresen di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan dihantar pulang ke Paris jam 11.30 malam semalam.

Beliau aktif dalam memulakan prosedur undang-undang di Perancis terhadap bekas pemimpin Serbia atau pemimpin Rwanda yang disyaki melakukan jenayah kemanusiaan dan jenayah perang.

Beliau juga peguam kepada keluarga asal Perancis-Chile yang menjadi mangsa kepada bekas diktaktor Augusto Pinochet, selain mempertahankan beberapa banduan Perancis yang ditahan di Guantanamo.

Zine El Abidien Ben Ali

Ben Ali pula seorang beragama Islam tetapi tidak melaksanakan pemerintahannya berlandaskan syariat, malah menolak tuntutan al-Quran sebagai dasar sesebuah kerajaan sekalipun majoriti rakyat, beragama Islam.

Ben Ali juga menukarkan Tunisia kepada sebuah kerajaan polis apabila meletakkan seorang anggota polis bagi mengawal setiap 100 penduduk

Pemerintahan kuku itu berakhir berikutan kebangkitan rakyat hingga menyebabkan Ben Ali dan isterinya, Laila Trabelsi yang popular sebagai First Lady dan boros membelanjakan wang rakyat, melarikan diri ke luar negara.

Mengulas lanjut, Badrul berkata, Najib dalam keadaan semakin terdesak dan kini takut akan bayang-bayangnya sendiri hingga akhirnya memalukan dirinya sendiri.

“Najib semakin tergugat apatah lagi takut pembohongannya terdedah dengan pembongkaran Bourdon,” kata Ketua Cabang Rembau itu.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=17384


http://www.keadilandaily.com/halau-bourdon-najib-ulangi-perbuatan-zalim-ben-ali-chegubard/

Halau peguam Scorpene bukti Najib sembunyikan sesuatu – Nurul Izzah

KUALA LUMPUR: Pengusiran Bourdon membuktikan ada sesuatu yang disembunyikan pentadbiran Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, kata Naib Presiden KEADILAN, Nurul Izzah Anwar.

“Kita tahu polis Perancis sudah memperoleh sejumlah banyak dokumen penting, mengaitkan (Datuk Seri) Najib Razak, Perdana Menteri kita yang ‘dicintai’. Sebab itu tindakan tidak munasabah diambil (mengusir Bourdon).

“Saya fikir, kerana kerajaan mengusir beliau dengan cara yang tidak baik, ia membantu perjuangan kita. Ini semua ujian. Saya lihat apa yang berlaku sebelum 9 Julai hingga kini satu ujian kepada pentadbiran Najib,” katanya dipetik Malaysiakini, yang terkilan kerana tidak berpeluang bersemuka dengan peguam hak asasi tersohor itu.

Seorang lagi Naib Presiden KEADILAN, Tian Chua, tahanan ke atas Bourdon mengimbas semula ingatannya terhadap apa yang terjadi kepada bintang Hollywood Malaysia, Datuk Michelle Yeoh yang disenarai hitam oleh junta tentera Myanmar kerana berlakon sebagai pejuang pro-demokrasi negara Aung San Suu Kyi dalam satu filem.

“Sedih saya katakan, tindakan (kerajaan Malaysia) ini membawa kita ke tahap seperti Burma,” katanya.

Lakaran Scorpene oleh Zunar dibeli untuk sumbangan kos kes Scorpene di Perancis

Kartunis Zunar pula mempersoalkan mengapa Bourdon dilarang masuk ke negara ini untuk bercakap mengenai kebenaran sedangkan Najib pula bebas ke luar negara menyampaikan maklumat tidak tepat.

“Mengapa Bourdon tidak boleh ke mari dan memberitahu kita perkara yang sebenarnya, sedangkan Perdana Menteri kita boleh ke luar negara menyebarkan pembohongan?” soalnya.

Pengarah Eksekutif Suaram, Cynthia Gabriel menceritakan betapa cara penahanan dan pengusiran yang didakwanya tidak beretika oleh Jabatan Imigresen.

Beliau yang mengiringi Bourdon turut mendedahkan Bourdon dipaksa menandatangani satu kenyataan dalam bahasa Malaysia yang tidak difahaminya.

Malah, katanya, Bourdon turut ‘diundang’ untuk ditahan di KLIA selama tiga hari kerana dijadualkan balik ke Perancis pada Ahad ini namun ditolak Bourdon yang menggunakan wang sendiri membeli tiket baru untuk pulang ke Perancis jam 11.50 malam semalam.

“Bolehkah anda bayangkan? Pihak berkuasa Malaysia menangkap personaliti Perancis yang dikenali di serata dunia ini selama tiga hari,” katanya.

Mereka berkata demikian pada majlis makan malam di Dewan Sivik Petaling Jaya, malam semalam bagi mengutip derma bagi perbicaraan kes ‘Scorpene’ di Paris, September ini.

Kira-kira 500 orang hadir bagi membuktikan solidariti mereka kepada peguam berusia 55 tahun yang diupah oleh Suaram dan NGO hak asasi manusia yang lain.

Kes kapal selam Scorpene telah difailkan oleh Suaram pada tahun lalu melalui Bourdon dan pasukannya.

Mereka percaya firma pertahanan Perancis DCNS membayar RM540 juta sebagai komisyen kepada syarikat Perimekar dalam perjanjian yang dimeterai pada 2002 itu. Bayaran komisyen kepada pegawai dan pemimpin kerajaan dianggap satu jenayah mengikut undang-undang Perancis.

Perimekar adalah subsidari KS Ombak Laut Sdn Bhd, yang mana pemegang saham utamanya adalah isteri Abdul Razak Baginda.

Abdul Razak pula adalah rakan rapat Najib dan pembantunya itu didakwa terbabit dengan pembunuhan penterjemah warga Mongolia Altantuya Shariibuu tetapi kemudiannya dibebaskan oleh mahkamah.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=17380


http://www.keadilandaily.com/halau-peguam-scorpene-bukti-najib-sembunyikan-sesuatu-nurul-izzah/?utm_medium=twitter&utm_source=twitterfeed

Bekas menteri: Najib harus henti sekat suara rakyat

Jul 22, 11 5:40pm

Seorang lagi tokoh Umno hari ini tampil mencadangkan supaya kerajaan pimpinan Datuk Seri Najib Razak berdialog dengan Gabungan Pilihan Raya bersih dan Adil (BERSIH 2.0) bagi mengatasi kepincangan proses pilihanraya di negara ini.

abdul kadir sheikh fadzir talking 280904Bekas Menteri Perlancongan Tan Sri Kadir Sheikh Fadzir memberikan saranan itu selain menekankan perlunya Najib berhenti menyekat kebebasan bersuara dan sebaliknya memperbaiki imej kerajaan supaya dilihat sebagai pemerintah yang bertanggungjawab.

"Kalau kita mula mahu sorok dan sebagainya, maka rakyat akan berasa syak wasangka sebab amanah (sejak) Merdeka (dan) pada zaman Tun Razak (adalah) memberi kebebasan bersuara," kata beliau.

TV Selangor juga memetik tokoh veteran Umno itu yang mahukan kerajaan menilai secara positif sebarang pandangan yang dilontarkan oleh mana-mana pihak.

Kerajaan mengisytiharkan BERSIH 2.0 yang menggabungkan 62 pertubuhan bukan kerajaan sebagai gerakan haram pada awal bulan ini.

bersih rally petaling street 090711Ribuan orang menyertai perhimpuan 9 Julai lalu untuk menuntut pilihan raya bersih dan adil walaupun terpaksa menongkah arus tembakan air berkimia dan gas pemedih mata oleh polis.

Lebih 1,600 orang ditahan manakala Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dan pengawal peribadi beliau, Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu dan ahli parlimen Shah Alam Khalid Samad antara yang cedera.

Sebelum ini, bekas Menteri Kewangan dan mantan Naib Presiden Umno Tengku Razaleigh Hamzah menasihati Najib supaya tidak bersifat konfrontasi terhadap BERSIH 2.0 yang hanya menzahirkan tuntutan awam untuk proses pilihan raya yang lebih telus dan adil.

bersih rally petaling street 090711Abdul Kadir yang juga bekas Menteri Penerangan menggesa Najib supaya bergerak seiring dengan ketamadunan masyarakat yang berdaya saing dan intelektual, dan bukan menyekat hak rakyat untuk bersuara.

Beliau menjelaskan sekiranya kerajaan mampu membuktikan ia melaksanakan tanggungjawabnya dengan ikhlas, maka rakyat tidak akan mempunyai alasan untuk bangkit menyuarakan rasa tidak puas hatinya.

Abdul Kadir berkata demikian selepas majlis pelancaran "Angkatan Amanah Merdeka" (Amanah) pagi tadi.

Abdul Kadir berkata tindakan Kementerian Dalam Negeri (KDN) baru-baru ini menyaring maklumat berkaitan perhimpunan BERSIH 2.0 dalam majalah antarabangsa The Economist hanya membangkitkan kecurigaan rakyat terhadap keikhlasan kerajaan.

Pendekatan sedemikian ketinggalan zaman dan hanya menimbulkan persepsi bahawa kerajaan cuba melindungi maklumat daripada sampai kepada orang awam, tegas beliau.


http://malaysiakini.com/news/170742

Bourdan: Negara dimalukan lagi selepas Bersih 2.0

Mohd Sabri Said

TASEK GELUGOR, 22 Julai: Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu yakin penangkapan Peguam Hak Asasi Manusia Perancis, William Bourdon pasti akan meningkatkan lagi kemarahan rakyat selepas negara melakukan kezaliman terhadap perhimpunan aman Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (Bersih) 2.0 baru-baru ini.

Menurutnya, dalam keadaan rakyat ingin tahu perkara sebenar hasil pendedahannya di Malaysia, tiba-tiba sekumpulan pegawai Imigresen menangkapnya setelah pesawat yang dinaikinya mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Katanya, tangkapan itu amat memalukan negara sekali lagi setelah dimalukan dengan perhimpunan aman Bersih 2.0.

Tambahnya, tindakan tersebut sekaligus menjejaskan imej Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang disebut-sebut terlibat dengan pembelian kapal selam Scorpene.

“Jika Kerajaan Barisan Nasional (BN) berani kerana benar kenapa mereka tidak biarkan sahaja William Bourdon menjalankan tugasnya mendedahkan siapa di sebalik pembelian kapal selam yang tidak boleh menyelam sekembali ke Malaysia,” katanya.

Baginya, isu penangkapan Willian Bourdon di Malaysia pastinya mendapat kritikan berbagai pihak sama ada secara terus atau di alam maya kerana beliau bukan calang-calang peguam.


http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/4510-bourdan-negara-dimalukan-lagi-selepas-bersih-20

Bourdon: Najib burukkan lagi nama Malaysia

Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 22 Julai: Tindakan pentadbiran Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menangkap peguam Perancis, William Bourdon (gambar) akan terus mencemarkan nama negara bahkan akan memburukkan lagi nama baik negara di mata dunia.

AJK PAS Pusat, Dr Dzulkefly Ahmad berkata, sepatutnya selepas pulang dari luar negara dan bertemu dengan Pope, Queen Elyzabeth dan Perdana Menteri Britain, Najib mempunyai pandangan lebih luas tetapi ternyata tidak.

"Balik sahaja dari luar negara, Najib terus membuat perangai buruk apabila menangkap William Bourdon, peguam hak asasi manusia dari Perancis ini. Sudah tentu ini akan menyebabkan semua mata peringkat antarabangsa akan melihat kita lagi.

"Sebelum ini majalah Economist di sensor, laporan tentang cara perhimpunan Bersih 2.0 dikendalikan belum selesai, ditambah pula dengan tindakan ini," kata Dr Dzulkefly kepada Harakahdaily.

Beliau mengulas penangkapan peguam hak asasi manusia Perancis William Bourdon di KLIA tengahari tadi.

Bourdon ditangkap oleh sekumpulan pegawai Imigresen yang naik ke atas kapal terbang itu sebaik sahaja kapal terbang mendarat

William Bourdon, dijangka akan menghangatkan lagi politik Malaysia apabila beliau akan memberikan ucapan utama di tiga majlis anjuran Suara Rakyat Malaysia (Suaram) bermula malam tadi di Pulau Pinang.

Bourdon, peguam Suaram bagi kes pembelian dua kapal selam Scorpene yang penuh kontroversi itu akan menceritakan perkembangan terkini kes itu malam ini di Dewan Sivik MPPJ.

Bagi Dr Dzulkefly, arahan penangkapan ini tentu dari pihak atasan pentadbiran Najib bagi menyekat apa-apa maklumat yang hendak disampaikan beliau dalam majlis malam ini dan esok.

"Mengapa Najib terus-terusan mencetus tindakan yang tunjukkan beliau hilang kawalan dan tertekan begini.

"Sepatutnya lepas jumpa Queen, Pope dan Perdana Menteri Britain, wibawanya akan tinggi dan menunjukkan kepada dunia beliau masih menguasai pentadbiran Malaysia dengan baik.

"Langkah ini akan mencetuskan pandangan umum yang burukkan pentadbiran beliau dan dia sendiri," kata Dr Dzulkefli (gambar) kepada Harakahdaily.

Bagi beliau, tindakan menaham peguam Suaram ini seolah-olah membayangkan Najib mengesahkan tanggapan ada perkara yang nak dilindungi beliau dari diketahui rakyat dalam majlis di Dewan Sivik Majlis Perbandaran Petaling Jaya (MPPJ) dan di Ipoh esok.

Ia juga, katanya, mencetus minat rakyat dan media antarabangsa untuk isu Scorpean ini dan bakal menjadi fokus media antarabangsa dan rakyat selepas ini.

"Najib meletakkan negara dalam mata antarabangsa dengan lebih buruk lagi. Ia akan menjejaskan negara sebagai destinasi pelaburan atas dakwaan rasuah hingga melibatkan orang no 1 negara," katanya.

Beliau yang juga anggota Parlimen Kuala Selangor yakin, jika Najib tidak bertindak sebegini, majlis makan malam mengutip dana Suaram dan kedatangan Bourdon ini akan berlalu begitu sahaja.

"Namun apabila warga asing ditangkap, peguam hak asasi manusia Mahkamah Perancis pula, ia satu tindakan desperate yang bakal memburukkan lagi keadaan," katanya.

BERITA BERKAITAN

Peguam Perancis kes Scorpene ditangkap

Peguam Perancis bakal dedah pembunuhan Altantuya


http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/4501-bourdon-najib-burukkan-lagi-nama-malaysia

Bourdon's detention 'puts Malaysia back in limelight'

Harakahdaily

Jul 22: The arrest and imminent deportation of French rights lawyer William Bourdon (right) today drew strong reaction from PAS's Kuala Selangor member of parliament Dr Dzulkefly Ahmad, who said the news put the country back into international limelight following the coverage of Bersih's massive rally on July 9.

“Right after his return (from overseas), Najib (Razak) continues his bad attitude. Sure enough, this will put us back into the international limelight again," he told Harakahdaily in response to Bourdon's arrest at the Kuala Lumpur International Airport by Immigration officials who entered the aircraft he was in.

Dzulkefly (left) said had Bourdon been allowed to attend the events planned for him, there would not be much media publicity.

“But when a foreigner is arrested, one who is a human rights lawyer in French courts, it only worsens the already bad situation,” he said.

Bourdon is in Malaysia to speak at three events under local human rights group Suaram's 'Ops Scorpene', a project to seek a closure to the murder case of Altantuya Shariibuu, who was brutally murdered in November 2006.

Although two security officers were sentenced to death by the court, questions remain on the motive of her murder, as well as several claims and counter claims on Najib's alleged personal involvement. Central to these was the RM7.3 billion purchase of two French 'Scorpene' submarines. It was claimed that Altantuya's murder had to do with unpaid kickbacks owed to her, the reason why she had hounded Najib's aide Abdul Razak Baginda in the days leading to her death.

"Truth will be revealed"

Bourdon, who represents Suaram in the impending French trial, addressed a fund-raising event in Penang. Suaram aims to raise RM100,000 to finance the trial, which could commence in an open court in France as early as next month.

Earlier in Penang, Bourdon said his investigation could take years depending on access to information, documentation and cooperation extended by the Malaysian authorities.

"We will reveal and disclose details on all the beneficiaries. I am confident that Malaysians can overcome difficulties and I wish you courage," he told the crowd.

Bourdon had been scheduled to attend another event in Petaling Jaya tonight, sharing the stage with PAS deputy president Mohamad Sabu.

Meanwhile, Dzulkefly said the instruction to arrest Bourdon must have come from Najib’s administration to prevent details about the French investigation from emerging in public.

"This move (by Najib) will backfire on his administration and himself in terms of public perception,” warned the PAS central commiittee member.

Related:

French lawyer probing Altantuya-linked 'kickbacks' is in town

Suaram wants help to complete Altantuya puzzle


http://en.harakah.net.my/index.php/headline/3191-bourdons-detention-puts-malaysia-back-to-limelight.html

Najib thanks Rosmah for 'sacrificing' Italian vacation

Harakahdaily

Jul 22: Prime minister Najib Razak has publicly thanked his wife Rosmah Mansor for agreeing to cancel his family's overseas holiday "for the sake of Malaysians back home".

Addressing a large crowd of UMNO members who turned up to welcome him at the Kuala Lumpur International Airport, Najib, who just returned from his official trip to Britain, the Vatican and Turkmenistan, said his wife agreed with his plea to cancel their holiday.

"I told my family I felt that I should return to Malaysia and that I was prepared to forgo the holiday for the sake of Malaysians back home," he was quoted as saying by government-owned Bernama news agency.

According to the report, Najib was to spend a week holidaying in Italy.

It was revealed in the parliament earlier that the government spent more than RM17 million for trips made by the couple since 2008, with one-third of the amount being spent in the first six months of this year alone.

The parliament was also told that RM134,317.76 was spent to cover Rosmah's expenses during her trip to Saudi Arabia, Oman and Bangladesh, following criticism that she had spent RM140,000 for an overnight stay at Dubai's luxury hotel Atlantis.

The revelation was followed by another news about the alleged purchase of a designer diamond ring at a whopping price of RM70 million ringgit, with a blog publishing a screenshot of a customs declaration.

PKR-linked Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) led by Badrul Hisham Shaharin had lodged a report with the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) on the alleged purchase.

“We don’t want a repeat of the Philippine fiasco where the self-styled First Lady Imelda cleared public funds for selfish lavish spending,” he said, urging the commission to launch an investigation into the allegations.

Najib and wife had left the country days after the massive Bersih protest in the capital, which saw more than 1,600 people detained. Some 50,000 people thronged city streets after police the traffic and virtually locked out Kuala Lumpur in the hope of thwarting the rally for electoral reforms on July 9.

However, the Bersih protests hounded Najib and his entourage in London, with dozens of Malaysians and rights activists turning up wearing the yellow Bersih t-shirts shouting slogans against the government's handling of the rally.

Related:

All abuzz over Rosmah Mansor's 70 million 'ring'-git

RM5.4m travel bill by Najib and wife in six months


http://en.harakah.net.my/index.php/berita-utama/3190-najib-thanks-rosmah-for-sacrificing-italian-vacation.html

Perpaduan hilang kerana memerintah tak betul

Aziz Muda

KUALA LUMPUR, 22 Julai: Rakyat di negara ini diingatkan agar tidak lagi berpeluk tubuh dengan menyerah dan menerima secara pasif dan berlembut hati terhadap buruk laku dan keadaan yang dahsyat seperti rasuah, kronisme dan krisis perkauman yang berlaku setiap hari di depan mata.

Sebaliknya, setiap warga negara yang berfikiran benar dan saksama perlu bertindak segera sebelum keadaan itu sampai ke tahap yang tidak dapat dipulihkan lagi sehingga akhirnya seluruh asas peraturan hidup sosial, moral, budaya, undang-undang dan perlembagaan yang menjadi wadah ketahanan negara selama ini hancur dan musnah.

Presiden sebuah NGO yang baru ditubuhkan, Angkatan Amanah Merdeka (Amanah), Tengku Razaleigh Hamzah berkata, setiap warga negara Malaysia yang tulus, prihatin dan bertanggungjawab tidak boleh menunggu lagi untuk melakukan perubahan dari sekarang sebelum terlambat.

Menurut beliau, setiap rakyat negara ini tidak boleh membiarkan perbuatan manipulasi politik apa pun dan dari mana-mana pihak pun untuk memecahkan rakyat majoriti melalui apa-apa dasar dan keputusan yang secara sengaja dibuat untuk kepentingan golongan-golongan minoroti yang berkepentingan.

Katanya, sejak sebelum kemerdekaan sehingga sepanjang tempoh 54 tahun lalu, Malaysia telah membuktikan bahawa penduduknya dapat hidup bersama dalam semangat perpaduan, harmoni dan timbang rasa antara satu sama lain.

"Semangat timbang rasa antara penduduk negeri ini luar biasa sifatnya. Sejak dulu, kita dapati interaksi atau perhubungan antara kaum dan toleransi atau timbang rasa keagamaan tidak pernah menjadi masalah kita," katanya ketika berucap pada majlis pelancaran Amanah di Memorial Tunku Abdul Rahman Putra di sini, hari ini.

Berkali-kali pada masa-masa dahulu, menurut beliau, Malaysia disebut-sebut oleh masyarakat antarabangsa sebagai contoh atau 'model' negara yang penduduk pelbagai kaum etniknya dapat hidup bersama dan bersatu.

"Semangat inilah, model perpaduan antara etnik inilah, sebagai asas perpaduan kita yang mesti kita berusaha bersungguh-sungguh untuk memulih dan memeliharanya.

"Jikalau pada hari ini semangat ini sudah tidak ada lagi, sebagaimana yang dapat kita saksikan sedang berlaku setiap hari, tentu ada sesuatu yang sangat tidak betul berlaku dalam cara kita memerintah atau mentadbirkan negara ini," tegasnya.

Oleh itu, katanya, kini sudah tiba masanya untuk setiap rakyat Malaysia mencegah dan memberhentikan perkembangan menurun dan merosot yang dahsyat itu dan jangan lagi diteruskan sindrom penafian terhadap keadaan itu untuk menutup kebenaran atau realiti yang sebenarnya.

"Sudah sekian lama, di antara kalangan kita yang mewakili suara pertengahan dan sederhana menyepi dan cuba mengelak risiko konfrontasi (dengan pihak berkuasa) kerana kita mahu meneruskan kehidupan biasa kita yang bebas daripada masalah dan kesusahan yang dicari-cari.

"Sikap seperti ini tidak sepatutnya berlaku berterusan kerana kalau kita menyepi dan tidak berbuat apa-apa padahnya amat buruk kepada kita dan keadaan itu tidak akan dapat dipulihkan," ujarnya.

Penubuhan Amanah, tegas beliau, adalah untuk menggembelingkan suara dan tenaga seluruh rakyat negara ini dalam usaha menentang wabak rasuah, kronosme, perkauman, sikap pelampau dan pembaziran yang dilakukan oleh para pemimpin negara.

Katanya, keadaan penduduk negeri yang miskin dan daif, terutama di kawasan luar bandar, mereka masih merupakan penduduk majoriti di negeri ini, mesti diperbaiki dan dimajukan melalui perancangan dan keputusan dasar yang sistematik dan sistemik, tidak melalui laungan slogan yang kosong isinya.

"Legasi dan visi Tun Razak berhubung dengan dasar-dasar pembangunan luar bandar, dasar pembasmian kemiskinan tanpa mengira kaum dan warna kulit dan keseluruhan dasar pembangunan merentas segala sektor, perlu kita jenguk semula dan jika perlu 'di-remodel' sesuai dengan keadaan dan perkembangan semasa.

"Kita akan mempromosi visi Tunku Abdul Rahman tentang pembinaan atau pewujudan 'Keluarga Bahagia Malaysia Yang Satu'.

"Kita akan memastikan bahawa hak rakyat yang asas, yang fundamental, hak yang tidak sahaja ditakrifkan dalam Perlembagaan, tetapi lebih penting hak-hak yang telah wujud dan yang dapat dikongsi bersama dalam tradisi agama, nilai moral dan budaya kita, akan dipromosi dan dipelihara sebagai rujukan fungsi negara," ujar beliau.

Dalam merealisasikan perjuangan NGO yang baru ditubuhkan itu, beliau yang juga Ahli Parlimen Gua Musang dibantu oleh 6 orang Timbalan Presiden Amanah yang terdiri daripada Datuk Seri Daniel Tajem, Datuk Dr Ong Tee Keat, Tan Sri Datuk Seri Panglima Abdul Kadir Sheikh Fadzir, Datuk Subramaniam, Datuk Seri Wilfred Bumburing dan Datuk Seri Bujang Ulis.

Manakala Naib Presiden Amanah pula terdiri daripada Wan Saiful Wan Jan, Dr Patau Rubis, Ong Hock Siew, Datuk Mohd Azmi Razak, Ragunath Kesavan, Tan Sri Simon Sipaun dan Mohd Lukhman Ghani.

Penubuhan dan pelancaran Amanah ternyata amat disenangi dan ditunggu-tunggu oleh orang ramai, apabila majlis pelancarannya begitu meriah dengan kehadiran ratusan orang ramai yang mewakili pelbagai bidang termasuk ahli-ahli politik, budaya, ekonomi, sejarah dan pelbagai bidang lain.


http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/4499-perpaduan-hilang-kerana-memerintah-tak-betul-

Kuantan folks live in fear under Lynas's shadow

Zulkifli Sulong

July 22, 2011

HARAKAHDAILY EXCLUSIVE Jul 22: "In their country, there is a buffer zone requirement of 30km away from the rare earth factory, but here, if anything happens, the whole of Kuantan will be affected as the factory is only 25km away from town."

The Lynas refinery under construction

The above comment by a resident in Kuantan underlines the fear among the public over Australian-based firm Lynas's rare earth refinery project in the Gebeng Industrial area, just 25 km from Kuantan.

Many activists have organised various campaigns to stop Lynas from going ahead with its project. Once such movement, “Save Malaysia – Stop Lynas” has been gaining momentum.

A similar rare earth plant in Bukit Merah in Perak was ordered to be closed by the High Court in 1992 after local residents protested citing cases of still-born babies as well as those born with abnormalities attributed to radioactive exposure.

For two decades, both Mitsubishi and Malaysia have been paying the price for the Bukit Merah fiasco, costing some RM300 million to clean up the closed plant.

However, the fact that a large section of the campaigners were Malaysian Chinese prompted a remark by PAS president Tuan Guru Abdul Hadi Awang, who said the lack of sensitivity shown by Malays on the issue was due to the Malay mainstream media's zealousness in defending the government on every issue.

Hadi conceded that details about the plant had been hazy earlier on, resulting in a meek response from some quarters.

"But now that we are well-informed of the project, we will not sit idle and will oppose it," he told Harakahdaily.

Not in isolation

A recent visit by Harakahdaily to Lynas Advance Materials Plant (LAMPS) revealed a deep sense of anxiety and fear among nearby residents.

The building housing the Malaysian Maritime Enforcement Agency, hardly 5km from the plant, the distance recommended in the EIA report

The plant itself is not isolated and located among other factories such as Polyplastics, BASF Petronas Chemicals and Palmoil Industrial Clusters, and is said to be 65 percent complete, although some said it was 90 percent complete. The original completion date was actually March 2011.

Just across the road is the Malaysia Maritime Enforcement Agency.

A road sign to the plant's construction site also Lynas Malaysia Sdn Bhd and UGL Resources, the main company in Australia specialising in assets and projects management boasting some 42,000 employees.

Both have been awarded the contract in February last year to manage the development of Lynas plant with a cost of RM96.8 million and are responsible for the engineering design of the plant. Lynas's infrastructure in Gebeng alone costs RM700 million, and is fully owned by Lynas Australia.

Major concerns

Once functional, rare earth elements harvested in Australia will be brought to Kuantan's port by ships, which will then be transferred using lorries to the plant to be processed before being exported.

Some of the concerns among the public here can be summarised as follows:

1. The rare earth materials are tiny substances containing radioactive materials. It is very dangerous if swallowed or inhaled through air.
2. During the processing of rare earth, the hydrochloric and sulphuric acid is used - both are hazardous when released into the atmosphere.
3. The process of refining rare earth uses a lot of water, and the water is supposed to be treated before it is let out to Sungai Gebeng. However, todate, there have be no details forthcoming on water treatment plans, nor any explanation of what would happen if treatment of the water is incomplete.
4. Another major concern is how Lynas disposes the radioactive wastes.

Amdan Sura (standing) with other fellow Badar activists

These four concerns, together with many other worries, have riled up residents in Beserah, Gebeng and Kuantan, who have set up up various NGOs to oppose the plant.

Besides “Save Malaysia – Stop Lynas”, another group called Badar, sent a memorandum of protest to International Trade and Industry ministry to protest the ministry’s approval for the project.

They also sought help from PAS's legal bureau to find legal means to stop Lynas.


http://en.harakah.net.my/index.php/berita-utama/3189-kuantan-folks-live-in-fear-under-lynass-shadow.html

PM 'gempur' lubuk Pakatan

PM 'gempur' lubuk Pakatan
Jimadie Shah Othman
Jul 22, 11
5:28pm

Selepas lebih seminggu di luar negara, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak terus turun padang sekitar Subang - antara parlimen yang dikuasai Pakatan Rakyat dalam pilihan raya umum lalu.

NONEMengelak menyentuh 'tekanan' yang dihadapi kerajaan - antaranya, kritikan terhadap layanan polis dalam perhimpunan BERSIH dan laporan siasatan kes kematian Teoh Beng Hock - Najib sebaliknya mengambil peluang mengkritik pentadbiran Pakatan Rakyat.

"Mereka (Pakatan) beri RM100 riuh sekampung. Kita sudah beri berbilion ringgit pada rakyat. Cuma pihak sebelah sana pukul gendang lebih kuat saja," katanya.

Berucap di hadapan lebih 1,000 orang di sebuah sekolah di Subang, Najib menegaskan semula pemberian subsidi kerajaan dalam pembelian barangan harian, antaranya petrol RON95 dan tepung.

Katanya, kerajaan tidak pernah melupai keperluan seharian rakyat yang harus dibela di mana setakat ini sebahagian permasalahan mereka dapat ditanganinya dengan baik.

azlan"Ada orang tanya pada saya, apa kerajaan buat, seolah-olah dia kata dia belum rasa lagi apa kerajaan buat untuk dia.

"Saya tanya balik pada dia, saudara ada tak isi minyak dalam kereta saudara, isi dengan RON95, setiap liter, 80 sen itu (adalah) subsidi kerajaan, dalam tepung yang digunakan untuk ulit roti canai, pun ada subsidi, dalam minyak masak ada subsidi, dalam beras ada subsidi, malah anak-anak pergi ke sekolah ada juga subsidi di mana pendidikan hampir percuma dalam negara kita," katanya.

Hanya RM100

Perdana menteri berkata kerajaan tidak pernah merasa bangga atas kebaikan yang dicurahkan kepada rakyat berbanding pembangkang yang akan 'riuh sekampung' walaupun hanya memberikan RM100 kepada rakyat.

Sehubungan itu, Najib menggesa orang ramai tidak menilai prestasi sebuah kerajaan berdasarkan populariti, sebaliknya menilai rancangan jangka panjangnya.

azlan"Semasa saya di Turkmenistan, Petronas melabur lebih AS5 bilion untuk pelantar gas asli di Lautan Caspian... Seratus pakar jurutera Malaysia kini berada di Turkmenistan.

"Bukankah ini bagus, beri peluang pekerjaan pada anak-anak dan saudara kita. Inilah pandangan jauh ke depan," katanya yang pulang ke Malaysia pagi tadi.

Untuk penduduk Subang sendiri, kata Najib, "pandangan jauh" itu akan memberikan faedah langsung kepada penduduk setempat, antaranya melalui projek Greater Kuala Lumpur.

"Ini adalah tranformasi besar kerana kepimpinan kerajaan dokongan kita, BN," kata perdana menteri sambil menegaskan rakyat bawahan tidak dilupakan.

Najib berkata, sesebuah parti yang hanya mengejar populariti demi sokongan ketika pilihan raya, akan sanggup mengorbankan prinsip jangka panjang dan juga kepentingan masa depan negara di
mana pada akhirnya rakyat sendiri yang akan menderita.

azlanMenurutnya, kerajaan yang bertanggungjawab tidak hanya bijak menyelesaikan isu semasa tetapi mesti juga mempunyai perancangan dalam menentukan supaya masa depan negara tidak terjejas.

"Kita tidak janji yang kita tidak boleh tunaikan dan kita tidak janji yang tidak berpijak di bumi nyata, kita tidak janji hari ini berkuasa, esok harga minyak turun, ini janji untuk meraih populariti semata-mata, tidak ada perancangan untuk jangka masa panjang negara tercinta.

"Kita tidak boleh bersifat sedemikian, kita mesti melihat bagaimana kita boleh mengimbangi antara kepentingan meniti proses globalisasi dan memberi pertimbangan dalam negara kita," katanya.

Cikgu Zabedah

Sebelum menamatkan ucapan 30 minitnya, Najib juga sempat menyebut permintaan "Cikgu Zabedah" yang meminta komputer untuk makmal sekolah tempat lawatannya hari ini.

"Tak apalah cikgu, insya-Allah, kita bawakan komputer," katanya sambil disambut tepukan orang ramai.

NONENajib, yang baru tiga jam pulang ke tanah air daripada lawatan lapan hari ke Turkmenistan, United Kingdom dan Itali, turut menyatakan rasa bangga dengan kehadiran ramai tetamu pada majlis itu walaupun notis majlis dibuat dalam tempoh terhad dan berharap semangat itu dapat diterjemahkan ketika pilihan raya umum akan datang.

"Saya tidak tahu apa kesimpulan daripada kehadiran yang begini meriah, sama ada ini petanda baik ataupun tidak, sama-samalah kita tunggu.

"Saya berbangga sokongan mereka yang hadir dalam majlis ini, mudah-mudahan sokongan ini dapat diterjemahkan bila sampai ke masanya tetapi jangan tanya saya bila masanya itu," kata Perdana Menteri.

Sebelum beredar Najib sempat mengedarkan sampul 'bantuan' kepada orang ramai daripada tangannya sendiri sambil bersalaman.

Malaysiakini
difahamkan sumbangan secara rawak itu merupakan wang tunai sebanyak RM200.

Sebelum itu, pengerusi majlis mengumumkan, sebanyak RM165,000 daripada Yayasan 1MNDP akan diedarkan kepada 33 keluarga sekitar Subang.

Sebelum itu, Najib tiba seawal jam 1.30 petang untuk solat Jumaat dan makan tengah hari bersama penduduk setempat.

Menariknya, tanpa layanan istimewa, Najib sendiri dilihat menyeduk makanannya daripada tempat buffet untuk orang ramai.


http://malaysiakini.com/news/170741

Footage confirms police caused Mat Sabu's injury?

Harakahdaily

Jul 22: Far from proving that the police had nothing to do with the injury suffered by PAS deputy president Mohamad Sabu on July 9, a video footage shown to members of the press yesterday showed how his motorcycle was rudely cornered by a police 4WD vehicle causing him to hit another police vehicle behind him and fall to the ground.

This screenshot from a video footage said to be taken near the Sri Bukit Persekutuan entrance, shows Mat Sabu as pillion rider seconds before the police's Pajero made a sharp turn to block him


Salleh Mat Rashid, who was recently promoted to head the Internal Security and Public Order, dedicated a whole topic during the police presentation to rebut Mat Sabu's claim that police caused his injury which required a surgery on a torn ligament last week.

Backed by a 4WD vehicle and two Proton Waja patrol cars, the police tailed the PAS leader through major roads in the city in a bid to arrest him. During the briefing, Salleh however did not specify why the three police vehicles had wanted to arrest Mat Sabu.

Giving the police version of the incident, Salleh said the police started its pursuit of Mat Sabu, riding pillion in a motorbike accompanied by two other persons on a different bike, at Jalan Maharajalela, before moving towards Jalan Sultan Sulaiman, Jalan Syed Putra, all the way through Jalan Robson and into Jalan Tun Sambanthan.

From here, Mat Sabu kept going towards Jalan Travers to turn into the Mahameru highway. However, a police block there forced him to take a turn into the Sri Bukit Persekutuan residential area.

The 4WD then overtook Mat Sabu's motorbike and made a sharp left turn in a bid to stop his advance. Sandwiched between the back of the 4WD and the police car, Mat Sabu's motorbike fell to the ground, which the police claimed was due to a sudden U-turn it made to escape. The police also admitted that the motorbike did hit one police car at its front fender.

There was however no video footage to exactly show how the motorcycle had fallen due to the 4WD blocking its vision, other than a computer animation to re-enact the police version.

Concluding its explanation, the police said Mat Sabu (left) had not suffered any fracture but only "soft tissue injury to right knee".

Mat Sabu, who earlier said he was taken by police to a clinic in Jinjang following his arrest, had since sought further treatment at the Selangor Medical Centre in Shah Alam, confirming that his injury was worse than previously thought. The hospital carried out a procedure drilling a 2.5-inch screw into the back of his knee to keep it in place.

While the police said it would take action against Mat Sabu for making "false claims", Sabu maintained that he would pursue legal action against the police.

Other than its explanation on the incident involving Mat Sabu, the police also denied its men had been violent in its clampdown on the massive Bersih rally in the capital, which saw more than 1,600 people arrested.

HOSPITABLE? ... This image, taken on July 9 and posted on a Facebook page, shows a group of youngsters performing the noon prayer in handcuffs, at a bus stop near the Maybank building at Jalan Pudu.


Among others, it said that its officers had acted with restraint and was "hospitable" to those detained, a claim in contrast with thousands of images and video footages which made their way into internet blogs and video-sharing sites hours after the rally ended.

On the Tung Shin hospital incident, the police admitted that tear gas and water canon had been fired near the hospital, but stopped short of explaining further citing "pending investigations".

Several doctors and surgeons had earlier condemned the police invasion of the Tung Shin and Chinese Maternity hospitals along Jalan Pudu, saying its action was in violation of the universal status of hospitals as safe sanctuaries.

"It is repulsive that the authorities entrusted with policing the nation and protecting the weak and needy, have shamelessly denied publicly, the occurrence of these incidents in spite of countless photos, videos and eye-witness accounts of what was evident to all independent observers," the doctors said in a statement.


http://en.harakah.net.my/index.php/berita-utama/3186-footage-confirms-police-caused-mat-sabus-injury.html

Mohamad Sabu arah peguam saman Bukit Aman

Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 22 Julai: Peguam Mohamed Hanipa Maidin telah menerima arahan dari Timbalan Presiden PAS, Haji Mohamad Sabu agar menghantar surat saman kepada Pengarah Keselamatan Dalam Negeri Polis ekoran dakwaan beliau (Mohamad) menipu.

Hanipa berkata, Mohamad telah menghubungi beliau pagi ini dan mengarahkan beliau menghantar notis kepada pihak berkenaan ekoran dakwaan itu.

Semalam Pengarah Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Bukit Aman Datuk Salleh Mat Rashid dalam sidang medianya berkata, tidak ada kebenaran bahawa kenderaan milik polis melanggar motosikal pemimpin PAS itu.

"Malah rakaman CCTV menunjukkan beliau terjatuh dari kenderaannya selepas terlanggar 'fender' Pajero,” katanya.

Video berkenaan menunjuk sebuah kenderaan polis mengejar dua motosikal, satu yang dibonceng oleh Mat Sabu. Namun visual berkenaan tidak jelas menunjukkan apa yang berlaku kerana beberapa sudut pandangan tidak dapat dirakamkan.

"Saya harap akan dapat menghantar notis kepada Bukit Aman minggu depan meminta mereka menarik balik dakwaan Mohamad Sabu menipu," kata Hanipa kepada Harakahdaily.

Menurut Hanipa (gambar) yang merupakan timbalan pengerusi Lajnah Undang-undang PAS, Mohamad Sabu berkata, jika polis tidak teragak-agak menyamannya kerana mendakwa dia menipu, pihak beliau juga tidak teragak-agak untuk menyaman polis atas dakwaan memfitnah Mohamad.

Sebelum ini Mohamad Sabu mendakwa motosikal yang dinaikinya semasa perhimpunan Bersih 2.0 9 Julai lepas telah dirempuh sebuah kenderaan polis dan menyebabkan beliau terjatuh dan lututnya cedera.

Akibatnya, Mohamad terpaksa menjalani pembedahan lutut dan 2 1/2 skru telah dimasukkan ke dalam lututnya untuk mengukuhkan ligamennya yang koyak.

Namun begitu, Umno dan penyokong mereka mendakwa, Mohamad dan juga Datuk Seri Anwar Ibrahim pura-pura cedera untuk meraih simpati.

Dua hari lepas, pengawal peribadi Anwar membuat laporan polis ekoran kecederaan yang dihadapinya selepas ditambak dengan gas pemedih mata secara yang tidak betul sehingga menyebabkan tulang pipinya patah terkena balang berisi gas pemedih mata yang ditembak ke arahnya.

"Saya dirempuh Proton Waja Polis"

Sementara itu, Keadilandaily melaporkan, Mohamad Sabu berkata beliau dirempuh kereta Proton Waja polis, dan bukan kenderaan Pajero seperti yang didakwa pasukan keselamatan itu.

Katanya, perkara itu turut dinyatakan dalam laporan polis yang dibuat beliau pada 14 Julai lalu di Ibu Pejabat Polis Dang Wangi.

“Saya minta tarik balik pembohongan, kalau tidak kita akan saman polis dan Datuk Salleh Mat Rashid (Pengarah Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Bukit Aman) kerana melakukan fitnah,” katanya kepada Keadilandaily.

(Motosikal yang dinaiki Mohamad Sabu tersepit antara Pajero dan Proton Waja Polis...dipetik dari video yang dikeluarkan PDRM semalam)

Berdasarkan rakaman CCTV yang ditayangkan polis, katanya, rakaman itu juga menunjukkan sebuah kereta Proton Waja mengekori Pajero terbabit ketika sedang mengejar motosikal yang diboncengnya ketika itu.

“Dalam video polis, yang tidak ditunjuk adalah kereta Waja yang di belakang kereta Pajero yang melanggar motosikal itu,”

“Kereta Waja yang cross itu (yang melanggar),” kata beliau.

Ketika ditanya laporan media 11 Julai lalu yang mengatakan beliau dilanggar Pajero polis, Mat Sabu berkata terdapat berbagai pandangan pada masa itu.

” Tetapi selepas bertanya kepada penunggang saya, kereta Waja itu yang melanggar,” katanya.


http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/4494-mohamad-sabu-arah-peguam-saman-bukit-aman

Polis tayang 'detik terpilih', bukan menyeluruh

Hazayani Zakaria

KUALA LUMPUR, 22 Julai: Polis Diraja Malaysia (PDRM) digesa menayangkan keseluruhan video perhimpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai, bukan menayangkan 'detik-detik terpilih'.

Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad (gambar) berkata, video yang ditayangkan pihak polis semalam tidak menggambarkan secara keseluruhan situasi pada hari tersebut.

"Tayangan video itu tidak memberi apa-apa makna kerana yang ditayangkan hanya saat-saat dan detik-detik pilihan yang tidak menceritakan keseluruhannya.

"Sepatutnya polis kalau dah ada video tunjuk semua, jangan hanya detik-detik tertentu.Kita minta polis tunjuk semua, jangan hanya detik-detik pilihan yang nak tunjukkan mereka baik sahaja," kata beliau ketika dihubungi Harakahdaily hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas sesi tayangan dan taklimat selama satu jam 30 minit yang diadakan di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, dekat sini petang semalam yang dikatakan bagi menjawab segala dakwaan terhadap salah laku polis.

Video klip itu bagaimanapun hanya menunjukkan 'layanan baik' polis terhadap peserta himpunan termasuk menjawab dakwaan Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu bahawa beliau dilanggar pajero polis.

"Saya nampak ianya tidak menujukkan apa-apa konklusi. Video itu tidak menunjukkan saat Mat Sabu jatuh, tak tunjuk sama ada dia jatuh, pajero undur dan langgar dia dan dia jatuh ataupun ada dua buah kereta waja yang langgar dia dan dia jatuh.

"Saya ingat dari segi apa yang ditunjukkan dalam video itu menujukkan bahawa tak ada bukti untuk menunjukkan bahawa Mat Sabu menipu malahan nampak macam polis nak menipu," katanya yang turut cedera di kepala akibat terkena kanister gas pemedih mata dan menerima enam jahitan.

Tambahnya, tindakan polis memilih video sebelum ditayangkan sehingga mengambil masa selama dua minggu amat menimbulkan keraguan.

"Kenapa saat-saat tertentu sahaja yang polis tunujuk? Masa polis tembak gas masa perhimpunan kenapa tak tunjuk?" soalnya yang juga ahli jawatankuasa PAS Pusat.

Dalam taklimat semalam, polis tutut mendakwa peserta perhimpunan yang banyak melakukan provokasi supaya polis menangkap mereka.

Polis bagaimanapun mengakui kemungkinan melepaskan meriam air ke lorong-lorong di belakang hospital Tung Shin manakala asap gas pemedih mata yang ditembak meresapi perkarangan hospital itu.


http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/4498-polis-tayang-detik-terpilih-bukan-menyeluruh

PAS Youth gives EC damning evidences of phantom voters

Harakahdaily

Jul 21: PAS Youth today has stepped forward with damning evidences of irregularities in the Election Commission's voter database, and urged the body to improve its voters registration system (e-PPST) which is linked to the NRD's Agency Link-Up System (ALIS).

Giving instances of same individuals voting more than once, PAS Youth's Suhaizan Kaiat said the EC's e-PPST system had glaring weaknesses as it allowed an individual to be registered twice using the old Identity Card number.

Suhaizan, who heads the PAS Youth's Mobilisation and Democracy Restoration unit, said EC should have rejected such duplicate registrations, adding that such cases showed EC had failed to stop illegal registration of voters in spite of its strong denials in the last few months.

Proof 1: Two persons, one old IC

Giving one evidence of its claim, Suhaizan showed voter details for Low Kim Lian and Tom Binti Din, both sharing the same old IC number "1790975", but different Mykad numbers. Both were however registered to vote in the same state constituency of Kuala Nerang located in Padang Terap parliamentary area. (Click on image on the left to open a larger version in a new window)

“The question is how NRD could allow two different individuals to have the same old IC? If the computer system is to be followed, the old IC number is the secondary identifier of an individual. It cannot be allowed to overlap.

"Otherwise, it proves that NRD has either a weak system of registry, standard operating procedure or both,” he said.

Proof 2: One person, two Mykads

In the second instance, the details found on EC website revealed that voter Mariam Binti Su has two different Mykad numbers, "720616025472" and "720610025738", but shares the same old IC number, "A2278510". (Click on image on the right to open a larger version in a new window)

The voter is registered for the Kuala Ketil state constituency under Baling parliamentary area.

“Which is the real identity of Mariam binti Su? She seems to have two identities. This is the proof of phantom voters that EC has been demanding for.

"How could EC's e-PPST system accept Mariam binti Su to have two identities when the secondary identifier in the form of the old IC number is the same?” asked Suhaizan.

Earlier, the EC, rejecting the eight demands by electoral reforms coalition Bersh 2.0, defended its electoral roll as "clean" and dismissed concerns over the existence of 'phantom voters'.

EC's deputy chairman Wan Ahmad Wan Omar had also challenged its critics to show proof that its electoral roll was questionable.

Proof 3: Two persons 'separated' by four digits


Giving the third proof, Suhaizan showed a voter, Murugan A/L Subramaniam, with the old IC number "A2909056", who shares same information with another voter of the same name except for the last four digits of their Mykad numbers. (Click on image on the right to open a larger version in a new window)

“Only the last 4 digits of the new IC number differ, 5201 and 5877 to differentiate the identity of Murugan A/L Subramaniam.

"So who is the real Murugan A/L Subramaniam? Isn’t one of them a phantom voter? I am sure they are the same person. How can this happen?” questioned Suhaizan.

Saying his unit had identified more cases of such 'duplicate voters', Suhaizan warned the EC and NRD against resorting to simply removing the examples provided without taking steps to improving their overall system.

“This cleaning of the electoral list is one of Bersih 2.0’s demands,” he reminded.


http://en.harakah.net.my/index.php/berita-utama/3181-pas-youth-gives-ec-damning-evidences-of-phantom-voters.html

Suhakam minta orang awam serah bukti

Suhakam minta orang awam serah bukti
Jul 22, 11 4:19pm


Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) meminta orang awam menyerahkan bukti dan maklumat berhubung dakwaan, antaranya, penggunaan kekerasan yang melampau oleh pihak berkuasa sebelum dan semasa perhimpunan 9 Julai.

riot police fru bersih tear gasIa ekoran keputusan suruhanjaya itu untuk mengadakan Siasatan Awam berhubung dakwaan pelanggaran hak asasi manusia termasuk penggunaan kekerasan yang melampau sebelum dan semasa perhimpunan tersebut.

Panel siasatan akan dipengerusikan oleh naib pengerusi Suhakam, Prof Datuk Dr Khaw Lake Tee dan dibantu oleh Pesuruhjaya Prof Datuk Dr Mahmood Zuhdi Abdul Majid dan Detta Samen.

Dalam satu kenyataan hari ini, Suhakam berkata orang awam yang menyaksi perbuatan atau insiden dakwaan tersebut, atau mereka yang boleh memberi maklumat, dokumen serta bukti, termasuk rakaman video/gambar, diminta menghubungi suuruhanjaya dengan segera.

NONETarikh akhir untuk mereka berbuat demikian ialah 2 Ogos 2011. Untuk pertanyaan dan penyerahan awam, orang awam boleh menghubungi Ameer Izyanif Hamzah atau Encik Shahizad Sulaiman di Suhakam, Aras 13, Menara TH Perdana, 50250 Jalan Sultan Ismail - Tel: 03 2612 5669 /5623; Faks: 03 2612 5620 / 5694 dan Emel: complaints@suhakam.org.my/humanrights@suhakam.org.m

Menurut kenyataan itu lagi, terma rujukan siasatan awam itu adalah:

1. Untuk menentukan sama ada terdapat apa-apa pelanggaran hak asasi manusia terhadap mana-mana individu atau pihak sebelum dan semasa perhimpunan pada 9 Julai 2011;

2. Jika pelanggaran hak asasi manusia telah berlaku, untuk menentukan:

i. Bagaimana pelanggaran itu terjadi;

ii. Apakah arahan pentadbiran dan prosedur, atau aturan yang menyebabkan pelanggaran tersebut;

iii. Individu atau agensi yang bertanggungjawab untuk pelanggaran tersebut.

3. Untuk mengesyorkan langkah-langkah untuk diambil bagi memastikan pelanggaran tersebut tidak akan berulang.

NONEMenurutnya, suruhanjaya itu mempunyai kuasa untuk mengeluarkan Sapina pada masa yang sesuai kepada saksi-saksi yang berkaitan termasuk orang awam, media dan pihak polis.

"Kuasa ini adalah menurut seksyen 14 (1) (a) Akta Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia 1999 yang memberi kuasa kepada suruhanjaya untuk mendapat dan menerima segala keterangan, bertulis atau lisan, dan untuk memeriksa semua orang sebagai saksi sebagaimana yang Suruhanjaya merasa perlu atau patut diperoleh atau diperiksa," katanya.


http://malaysiakini.com/news/170732

MMA gesa bebaskan Jeyakumar

Jul 22, 11 3:46pm

Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) menggesa perdana menteri dan menteri dalam negeri supaya membebaskan Dr D Jeyakumar, yang sedang ditahan hampir sebulan di bawah Ordinan Darurat, sejak beliau ditangkap pada 2 Julai.

penang psm dinner 181210 jeyakumar devarajJeyakumar yang juga ahli PSM dan ahli parlimen Sungai Siput
(kanan) merupakan ahli seumur hidup MMA yang dianggotai 13,000 pengamal profesyen perubatan.

"Dalam tempoh beberapa minggu lalu, MMA menerima banyak panggilan telefon, e-mel dan mesej dari ramai ahli kami yang memandangkan berat penangkapan dan penahanan berterusan Dr Jeyakumar," kata Presiden MMA, Dr Mary Suma Cardosa dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau menambah Persatuan Perubatan Sedunia (WMA) juga membuat gesaan yang serupa kepada para pemimpin BN.

WMA menggesa perdana menteri supaya menghormati piawaian antarabangsa bagi perbicaraan yang adil dan membebaskan segera semua aktivis atau mendakwa mereka di mahkamah.

Pada 25 Jun lalu, 30 ahli PSM termasuk Jeyakumar ditahan di plaza tol Sungai Dua atas dakwaan "melancarkan perang terhadap Yang di-Pertuan Agong".

Mereka dibebaskan pada 2 Julai, tetapi Jeyakumar dan lima yang lain, ditangkap semula di bawah Ordinan Darurat (EO).

[Baca berita penuh]


http://malaysiakini.com/news/170726
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...