Tuesday, November 1, 2011

ROSMAH JUGA BELANJA RM500K DI PERTH?

POSTED BY ADMIN ON NOVEMBER 1ST, 2011

Meskipun kontroversi cincin RM24 juta yang dikaitkan dengan Datin Seri Rosmah Mansor masih belum reda, pengkritik Datuk Seri Najib Razak kini menjadikan anak perempuan perdana menteri sebagai sasaran mereka.Ini berikutan laporan berita yang dikatakan tersiar di The West Australian, yang mendakwa anak gadis perdana menteri membelanjakan A$60,000 (RM195,000) semasa membeli-belah di David Jones, antara gedung terbesar di Australia.
Bagaimanapun kesahihan berita itu belum disahkan, tetapi satu salinan keratan berita kecil tanpa tarikh dan logo akhbar berkenaan mula diedarkan di negara ini.

Namun ini tidak menghalang para penulis blog pembangkang dan akhbar web rasmi PKR, Keadilandaily memetik keratan itu dan menyiarkan laporan tersebut.

Selain itu, laporan bertajuk ‘Delegates go shopping and sightseeing’ atau ‘Perwakilan membeli-belah dan bersiar-siar’ juga dimuatkan di banyak laman Facebook.

Bekas ahli jawatankuasa pusat PKR Badrul Hisham Shaharin atau lebih dikenali sebagai Chegubard, menulis di blognya “ketika rakyat terus dibayah payah meneruskan kehidupan seharian keluarga pemimpin negara terus bermewah”.

“Rakyat makin terhimpit dengan kos kehidupan yang makin menggila. Regim penguasa semakin gagal mengawal kenaikan harga barang dan perkhidmatan malah dalam pada masa yang sama pelbagai cukai diperkenalkan terus menjerut rakyat. Rasuah dan pemborosan semakin menggila.

“Masih tidak mampu menjawab isu cincin RM 24.45 juta yang terkait dengan Rosmah Mansor kini muncul pula anaknya dengan imej begitu juga,” tulisnya.

Anak gadis yang tidak dinamakan dalam laporan itu didakwa bersama ibu bapanya yang menghadiri Mesyuarat Ketua-ketua Kerajaan Komanwel (CHOGM) yang diadakan di Perth, Australia Barat.

Keadilandaily yang juga memetik keratan akhbar itu melaporkan, turut bersama rombongan perdana menteri dan isteri serta anak gadisnya itu adalah Timbalan Menteri Penerangan, Komunikasi dan kebudayaan, Datuk Maglin Dennis D’Cruz, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Mashitah Ibrahim dan presiden PPP Datuk M Kayveas.

Portal pembangkang itu juga mendakwa bahawa peniaga membuat keuntungan yang besar apabila seorang wanita pertama yang tidak dinamakan membelanjakan A$150,000 (RM487,000) membeli mutiara Australia Barat, manakala ‘anak gadis Najib’ membelanjakan A$60,000.

Ia memetik pengarah negeri bagi CHOGM Richard Muirhead sebagai berkata bahawa aktiviti masa lapang dan ekspedisi membeli-belah berkenaan diatur untuk perwakilan asing di luar jadual mesyuarat CHOGM yang ketat itu.

http://www.kl-today.com/2011/11/rosmah-juga-belanja-rm500k-di-perth/

PPSMI TIDAK JAMIN MALAYSIA MAJU

POSTED BY ADMIN ON NOVEMBER 1ST, 2011

Timbalan Presiden KEADILAN, Azmin Ali (gambar) berkata dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik Dalam bahasa Inggeris (PPSMI) tidak menjamin Malaysia menjadi negara maju.“Dasar Kerajaan Umno ini , bila ada menteri datang, ada saja dasar baru dan ini akan merosakkan masa depan anak bangsa kita. Ini kerana kita dari awal lagi menegaskan bahawa dasar ini sebenarnya tidak akan menjamin Malaysia menjadi sebuah negara maju,”

“Negara maju seperti Jepun, Korea dan Jerman (contohnya) tidak mengajar subjek dalam Inggeris, malah mempertahankan bahasa ibunda mereka,” kata Azmin ketika ditemui di parlimen semalam.

Mengulas tentang Persatuan Ibu Bapa Pendidikan Malaysia (Page) yang tidak bersetuju dengan pemansuhan dasar tersebut, beliau berkata kerajaan perlu berbincang dengan badan itu.

“Saya kira kementerian mesti bertanggungjawab untuk bertemu dengan semua pihak. Ini kerana sebarang perancangan dasar mestilah dibuat secara terperinci, tidak tergesa-gesa dan bukan kerana kepentingan politik tetapi kepentingan anak bangsa,

“Kita mesti hormati pandangan mereka namun jika perancangan ini dibuat dari awal, supaya ada pertimbangan bagaimana dasar-dasar baru hendak dilaksanakan. Saya kira mereka boleh menerimanya,” kata Azmin.

Menurut ahli Parlimen Gombak terdapat satu kajian dari Unesco bahawa untuk menjadi sebuah negara maju dalam teknologi dan sains, mata pelajaran seperti Matematik dan Sains perlu diajar dalam bahasa ibunda.

Azmin turut membidas pimpinan Umno kerana perlaksanaan terburu-buru PPSMI yang hanya untuk mewujudkan kontrak bagi kroni mereka, sebelum dasar itu ditarik balik.

Menurutnya lagi, dasar itu juga dibuat tanpa perancangan yang teliti seperti guru yang tidak cekap dan terlatih.

“Perlaksanaan dasar dalam negara sentiasa dibuat tergesa-gesa tanpa perbincangan menyeluruh terutamanya dengan pihak yang mempunyai kepakaran,”kata beliau.

http://www.kl-today.com/2011/11/ppsmi-tidak-jamin-malaysia-maju/

MIC NOW BACKS PPSMI

POSTED BY ADMIN ON NOVEMBER 1ST, 2011

MIC president Datuk G. Palanivel today urged the Education Ministry to reconsider its controversial decision to scrap the teaching of maths and science in English.Last week, Tan Sri Muhyiddin Yassin said the government had made up its mind to do away with the pro-English policy, better known by its Malay abbreviation of PPSMI, and would not provide any alternatives as it would bring chaos to the education system.

“It is still not too late. We can still reconsider the decision,” Palanivel said.

“We have considered the ongoing public reaction to this issue. We do not want a backlash from angry parents,” he added.

The Parent Action Group for Education (Page) submitted a memorandum yesterday to the prime minister in support of PPSMI.

The growing row over the education policy has split the country along racial and political lines ahead of national polls likely to be called early next year.

Vocal fundamental groups are using the issue to champion their version of nationalism.

Several non-partisan civil society groups have recently banded together to counter this tide but the powerful Malay-dominant political parties appear to be reluctant to commit to this hot potato issue ahead of the 13th general election.

http://www.kl-today.com/2011/11/mic-now-backs-ppsmi/

ASRI: PAS KENA SERLAH SIKAP DEMOKRATIK

POSTED BY ADMIN ON NOVEMBER 1ST, 2011

Bekas mufti Perlis Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin, yang kelmarin diselar oleh Dewan Pemuda PAS berkenaan kenyataan berkaitan dengan isu konsert artis Elton John berkata, sayap parti Islam itu wajar memperlihatkan sikap yang demokratik kerana pihak berkenaan bercita-cita mahu menjadi kerajaan.“Apabila PAS bercita nak jadi kerajaan, sudah pasti rakyat akan memberikan pandangan kepada mereka sepertimana mereka sering mengkritik kerajaan yang ada sekarang.

“Maka, Pemuda PAS wajar memperlihatkan sikap yang demokratik sebelum memerintah,” kata beliau dalam satu ulasan yang diemel kepadaThe Malaysian Insider.

Asri yang kini berada di Pusat Pengajian Islam Oxford sebagai felo menambah, mendengar cadangan rakyat dengan baik dan menolak dengan baik jika tidak bersetuju adalah sangat penting diamalkan oleh kepimpinan parti itu.

Justeru katanya, sikap cabar-mencabar kerana enggan menerima sesuatu cadangan hanya menunjukkan sikap kurang terbuka.

“Itu bukan contoh atau petanda yang baik untuk mereka yang ingin membentuk kerajaan yang demokratik,” katanya.

Bagaimanapun dalam ulasannya, Asri menambah Ketua Pemuda PAS Nasrudin Hassan telah menghantar e-mel menyatakan beliau seorang terbuka dengan teguran cuma kurang setuju dengan perkataan Taliban.

“Saya pun ucapkan terima kasih kepada beliau,” katanya.

Ketika bercakap kepada The Malaysian Insider semalam, Nasrudin mempertahankan kenyataan pihaknya mengenai konsert itu bulan ini sambil menegaskan, saya muda parti Islam bukan “Taliban dan tidak meniru pendekatan Taliban.”

Malah kata beliau, Dewan Pemuda PAS juga bukan ekstrem dan menjadi hak mereka untuk mengatakan pendirian mereka tidak bersetuju dengan penganjuran konsert-konsert yang tidak sihat di negara ini.

“Jangan salah faham… kami bukan Taliban, kami juga tidak pernah meniru cara Taliban. Pandangan yang kami lahirkan bukan bermaksud kita bertindak ekstrem, menghalang sesiapa daripada menghadiri konsert, menyerang mana-mana pihak (yang menghadiri konsert)… tidak, tidak,” kata beliau.

Dalam laporan dibawa The Malaysian Insider pagi semalam, Asri yang semalam diselar Pemuda PAS sebagai “keterlaluan” menegaskan, beliau tidak pernah mengatakan PAS sebagai Taliban, kecuali menasihatkan parti Islam itu agar “jangan tiru Taliban” dalam pendirian mereka menentang konsert artis itu di Malaysia bukan depan.

Nasrudin menyelar Asri yang mengaitkan sayap itu dengan Taliban ekoran pendirian mereka membantah penganjuran konsert artis, yang dikaitkan dengan amalan gay, di Genting Highlands akhir bulan ini.

Sambil menganggap pandangan Asri sebagai “belum mengenali Pemuda PAS”, Nasrudin berkata, bekas mufti itu juga boleh memberi tanggapan salah masyarakat terhadap sayap PAS.

http://www.kl-today.com/2011/11/asri-pas-kena-serlah-sikap-demokratik/

HUKUM NAJIB, POTONG GAJI DIUSULKAN

POSTED BY ADMIN ON NOVEMBER 1ST, 2011

Usul untuk memotong gaji satu bulan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sebanyak RM22,826.65 akan dibahaskan di peringkat Jawatankuasa Rang Undang-Undang Perbekalan 2012 pada pukul 11.30 pagi, Rabu.Ahli Parlimen Batu, Tian Chua berkata, usul itu dicadangkan kerana Najib gagal mengurus tadbir negara dengan baik, hutang negara semakin meningkat kepada 51 peratus daripada nisbah pertumbuhan Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) dan kadar inflasi tidak terkawal.

“Saya rasa pemotongan gaji itu tidak menjejaskan fungsi beliau sebagai Perdana Menteri tetapi sekurang-kurangnya mampu memberi isyarat kepadanya untuk menjalankan tugas dengan baik,” katanya pada sidang media di lobi Parlimen, Selasa.

Menurut Tian Chua yang juga Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), sejak Perdana Menteri memegang jawatan itu pada April 2009 pelbagai masalah dan kepincangan yang timbul di bawah pentadbiran beliau.

“Tahun ini merupakan kemuncaknya di mana pelbagai perkara berlaku dan Perdana Menteri gagal menanganinya,” katanya.

Tian Chua turut mempertikaikan pembaziran yang dilakukan oleh Najib dan isteri ketika merantau ke luar negara.

“Ketika percutian peribadi Najib dan keluarga ke Perth, Australia baru-baru ini, mereka menggunakan pesawat Airbus yang dimiliki kerajaan…malah lawatan ke Kazakhstan mencecah RM1 juta,” dakwanya.

Ia merupakan kali pertama Pakatan Rakyat mengemukakan usul di bawah peraturan mesyuarat 66 (9) yang menyerupai usul undi tidak percaya.

Malah memburukkan imej Najib ialah dakwaan berita mengenai anak gadis Perdana Menteri yang berbelanja sebanyak RM195,000 di sebuah gedung membeli belah terkemuka di Australia, adalah daripada sumber yang sahih.

Keratan akhbar The West Australian bertajuk “Delegates go shopping and sightseeing‘ itu diperoleh menerusi satu kiriman email oleh satu sumber yang dipercayai kepada media di Malaysia.

Nilai wang yang dibelanjakan anak gadis Najib bagaimanapun dianggarkan sebanyak RM195,000 mengikut kadar tukaran semasa dan bukan RM180,000 seperti dilaporkan pada awalnya.

http://www.kl-today.com/2011/11/hukum-najib-potong-gaji-diusulkan/

PIKET MTUC ADALAH HAK DAN DIADAKAN AMAN

POSTED BY ADMIN ON NOVEMBER 1ST, 2011

Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) menegaskan tidak timbul soal “haram atau tidak haram” sebaliknya tindakan berpiket Khamis ini adalah hak pihaknya sebagai sebuah badan induk demi mempertahankan para pekerja daripada implikasi buruk pindaan Akta Kerja 1955.Badan induk kesatuan sekerja itu memutuskan untuk mengadakan piket yang kedua, kali ini peringkat nasional.Justeru, Presiden MTUC Mohd Khalid Atan berkata, Kementerian Sumber Manusia khususnya Menteri Sumber Manusia Datuk Seri Dr S Subramaniam perlu membezakan antara pertikaian perhubungan perusahaan dan perhimpunan aman menuntut kepentingan pekerja dipelihara.

Katanya, MTUC sedar bahawa piket minggu ini bukan satu pertikaian perhubungan perusahaan, sebaliknya protes pergerakan kesatuan sekerja membantah tindakan kerajaan khususnya Kementerian Sumber Manusia mengambil keputusan yang dilihat akan merugikan kaum pekerja dalam jangka panjang.

“Menjadi hak menteri, apa yang mahu diperkatakan. Apa yang kami putuskan adalah hak kami. Kita berhak untuk mengambil tindakan jika tindakan atau keputusan kerajaan nampak mengetepikan hak pekerja,” kata beliau dengan menekankan bahawa “tidak timbul soal haram atau tidak haram.”

“Saya mendapati kenyataan menteri juga mengatakan jika hendak mengadakan perhimpunan aman, boleh diadakan.

“Jadi, betul apa dikatakan oleh menteri, kami hanya mengadakan perhimpunan aman… terima kasih kepada menteri kerana faham, cuma kami panggil sebagai piket, di mana bagi MTUC piket juga satu bentuk perhimpunan aman,” kata Khalid lagi.

Katanya, MTUC juga telah memaklumkan kepada Ketua Polis Negara dan ketua-ketus polis negeri mengenai hasrat mahu mengadakan piket di lokasi-lokasi terpilih di seluruh negara.

“Kami telah memaklumkan bahawa MTUC hendak mengadakan piket secara aman dan minta kerjasama pihak polis,” katanya. Surat makluman telah dihantar minggu lalu.

Dalam satu ucapan di ibu negara malam tadi, Dr Subramaniam berkata MTUC tidak ada hak untuk mengadakan piket berhubung kontroversi pindaan Akta Kerja 1955 kerana ia bukan satu pertikaian perhubungan perusahaan.

“Dari segi undang-undang, mereka tidak boleh mengadakan piket berhubung isu ini. Mereka hanya boleh berpiket berkaitan dengan pertikaian perhubungan perusahaan, membabitkan antara majikan dan pekerja.

“Ini adalah isu dasar kerajaan. Jika mereka berpiket, mereka bertindak bertentangan dengan undang-undang,” kata beliau,

MTUC memutuskan piket nasional pada mesyuarat majlis am pada 10 Oktober lalu. Piket pertama berkaitaan rang undang-undang itu telah diadakan pada 3 Oktober lalu di kawasan bangunan Parlimen.

Selepas tiada sebarang reaksi positif daripada kerajaan termasuk pertemuan dengan menteri itu minggu lalu, MTUC mahu meneruskan piket kebangsaan bagi memberi penjelasan kepada orang ramai khususnya kaum pekerja mengenai kesan pindaan Akta Kerja.

MTUC juga meletakkan harapan pada anggota Dewan Negara untuk menangguhkan pelaksanaan undang-undang itu.

Piket 3 Oktober lalu diadakan bagi mendesak Kementerian Sumber Manusia menangguhkan bacaan kali kedua Rang Undang-undang Kerja (Pindaan 2011) di Parlimen tetapi desakan dan rayuan MTUC tidak dilayan pihak kerajaan.

MTUC mendakwa ia tidak membantah keseluruhan pindaan Rang Undang-undang Kerja sebaliknya hanya beberapa peruntukan baru termasuk sistem kontraktor bagi tenaga kerja.

Subramaniam berulang kali mempertahankan tindakan itu sebagai salah satu cara melindungi pekerja negara ini.

Mengulas lanjut, kata Khalid, MTUC merupakan badan gabungan yang terdiri daripada kesatuan-kesatuan sekerja yang ada hak untuk membantah apa sahaja dasar dan keputusan majikan dan kerajaan, yang memberi kesan dan impak negatif.

“Kami merupakan badan induk yang mewakili pekerja negara ini, yang jumlahnya kira-kira enam juta orang, kami berhak untuk membuat bantahan,” katanya lagi.

http://www.kl-today.com/2011/11/piket-mtuc-adalah-hak-dan-diadakan-aman/

KERAJAAN TIDAK AKAN BERALAH PADA SISWA

POSTED BY ADMIN ON NOVEMBER 1ST, 2011

Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) akan mempertimbangkan mengemukakan rayuan ke Mahkamah Persekutuan berhubung keputusan Mahkamah Rayuan memutuskan Seksyen 15 (5)(a) Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) 1971 sebagai bercanggah Perlembagaan Persekutuan.Menterinya, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, keputusan tersebut adalah tidak selari dengan matlamat institusi pengajian tinggi (IPT) di Malaysia yang menuntut pelajar berpandangan luas dan menunjukkan kematangan intelektual.

“Ini bukan semata-mata soal kebebasan tetapi juga bermaksud pendidikan disekat.

“Jika tidak memikirkan soal pendidikan, saya tak ada masalah dengan keputusan itu,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Kompleks Fakulti Perubatan Veterinar Universiti Putra Malaysia (UPM), di sini, Selasa.

Mohamed Khaled berkata, pihaknya akan secepat mungkin memutuskan sama ada mengemukakan rayuan selepas membuat perbincangan dengan kabinet.

“Kita menghormati keputusan mahkamah.

“Dalam masa yang sama kita percaya ada lagi satu peluang di Mahkamah Persekutuan,” katanya.

Beliau menjelaskan, masyarakat perlu memahami mengapa AUKU 1971 diwujudkan dan mengapa pelajar tidak dibenarkan terlibat dengan politik.

Katanya, sebagai pelajar mereka harus berupaya membina minda, berfikiran bebas, waras dan seimbang.

Hal ini bertentangan dengan bidang politik yang mempunyai ideologi, peraturan dan disiplin tersendiri.

“Kalau terikat dengan mana-mana pandangan, bagaimana nak luaskan pandangan dan tahap keintelektualan.

“Kalau mereka pegang apa-apa jawatan dalam parti politik sudah tentu mereka kena patuh dengan peraturan politik,” katanya.

Semalam, keputusan 2-1 dicapai oleh panel tiga hakim diketuai Datuk Wira Low Hop Bing dan memutuskan Seksyen 15(5)(a) AUKU bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan.

Keputusan itu sekali gus mengetepikan keputusan Mahkamah Tinggi yang mengisytiharkan AUKU sebagai sah di sisi perlembagaan dalam menguatkuasakan sekatan tertentu.

http://www.kl-today.com/2011/11/auku-kerajaan-tidak-akan-beralah-pada-siswa/

LDP WANTS MUSA OUT FROM CM’S OFFICE

POSTED BY ADMIN ON NOVEMBER 1ST, 2011

Liberal Democratic Party (LDP) deputy president Senator Chin Su Phin has reiterated that the party could no longer cooperate with Sabah Chief Minister Musa Aman.“The LDP will not compromise and we will continue to fight until the Chief Minister is replaced,” said Chin despite a call by Deputy Prime Minister Muhyiddin Yassin on Sunday for all Barisan Nasional (BN) component parties to support Musa.

“He (Musa) is too much and has been using his power to suppress those who do not follow his instructions,” said the outspoken senator who appeared to lay the blame for an incident during the party’s 22nd general assembly in Sandakan on Sunday at the door of Musa.

The incident was sparked by a group of about 100 people who gathered outside the hall shouting and clapping and mocking the event.

They also barged into the hall and began shouting and clapping each time the name of someone was mentioned causing much confusion.

The group appeared unconcerned by the presence of senior BN leaders including Muhyiddin, Musa, Umno vice president Mohd Shafie Apdal and Umno secretary-general Tengku Adnan Mansor who were all there as guest of the LDP.

“The Deputy Prime Minister saw the incident himself and he knows what was going on.

“He also said that problems within the Sabah BN must be resolved immediately.

“We want to make our stand to the Prime Minister Najib Tun Razak that we in LDP can no longer cooperate with the Chief Minister.

“It cannot be denied that the lack of cooperation among the state BN component parties is due to one person

“The LDP will not compromise and we will continue to fight until the Chief Minister is replaced,” Chin said.

Paid to hassle LDP’

He said some 1,000 party members who attended the general assembly and witnessed the incident were unhappy with such provocation by the group and wondered who would have dared organise the disturbance in the presence of both Muhyiddin and Musa.

“Fortunately, our members remained calm, otherwise the situation could have turned unruly.

“I don’t think this is the culture in Umno and we believed someone was behind the group of people who came in and disturbed our general assembly.

“Recently certain Umno leaders have been accusing LDP of being ‘kurang ajar’ (ill-bred) but this group of people who came and disturbed our general assembly are actually ‘kurang ajar’.

“It’s very clear that the group deliberately planned the rowdy situation,” Chin said.

He claimed that since he was the target of the group it was puzzling that no one in the group could identify him.

“When I accompanied the Deputy Prime Minister to leave the hall after the opening the general assembly, none of this group of people who had lined up on both sides of the way recognised Chin Su Phin (me).

“This shows that the group must have been paid by someone to make the hassle,” Chin said.

He pointed out that while LDP welcomed everybody to attend the party’s general assembly, “they should show some respect as we have law and order in this country”.

http://www.kl-today.com/2011/11/ldp-wants-musa-out-from-cms-office/

KANAK-KANAK 7 DAN 8 TAHUN PECAH RUMAH

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 31ST, 2011

Kegiatan dua kanak-kanak lelaki berusia tujuh dan lapan tahun yang mencuri di 26 buah rumah penduduk di sekitar presint 8 di sini terbongkar apabila mereka sendiri memberitahu rakan-rakan mengenai kegiatan itu. Ketua Polis Putrajaya, Superintenden Abdul Razak Abd Majid berkata seorang rakanmereka terkejut apabila diberitahu barang-barang rumahnya sendiri juga telah dicuri.Kanak-kanak itu memasuki rumah berkenaan dengan menggunakan kunci yang ditinggalkan di luar rumah.

“Kedua-dua kanak-kanak lelaki tersebut bukan sahaja memberitahu malah menunjukkan barang-barang yang mereka telah curi.

Berang dengan keadaan itu seorang rakan sekolah mereka memberitahu ayahnya. “Terkejut mendengar perkara tersebut, ayah berkenaan segera membuat laporan kepada pihak polis dan kedua-dua budak itu ditangkap secara berasingan pada 5.40petang dan 6.30 petang di rumah masing-masing pada 28 Oktober lalu,” kata AbdulRazak kepada pemberita di Ibu Pejabat Polis Daerah Putrajaya di sini. Abdul Razak berkata setelah disoal siasat pihak polis, kedua-dua mereka mengakui telah menjalankan kegiatan mencuri itu sejak enam bulan lalu.

Beliau berkata dua kanak-kanak itu melakukan perbuatan mencuri dengan mengambil kunci yang diletakkan di luar rumah, biasanya di dalam kasut, apabilatuan rumah keluar bekerja pada waktu pagi.

Menurutnya, kanak-kanak itu sepatutnya pergi ke sekolah pada waktu tersebut,sebaliknya ponteng bagi melakukan perkara itu.

“Mereka mengambil duit dan barang-barang yang terdapat dalam rumah yang dibuka dengan menggunakan kunci yang ditemui.

Bagaimanapun ini tidak melibatkanbarang-barang lain yang berharga,” katanya.

Beliau berkata kanak-kanak itu menggunakan wang yang dicuri untuk membeli-belah di Alamanda di sini.

Abdul Razak berkata kedua-dua budak tersebut akan diserahkan kepada JabatanKebajikan Masyarakat (JKM) untuk tindakan lanjut.

“Mereka tidak boleh didakwa kerana masih lagi kecil (di bawah umur), oleh itu tindakan susulan akan dibuat oleh JKM,” katanya.

Abdul Razak mengingatkan penduduk di Putrajaya menghentikan amalan meletak kunci di luar rumah ketika keluar demi mengelakkan kejadian curi seperti itu dari terus berlaku.

http://www.kl-today.com/2011/10/kanak-kanak-7-dan-8-tahun-pecah-rumah/

SEBUTIR PELURU ATAS NAMA SULTAN?

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 31ST, 2011

Viktor Wong

Baru-baru ini pensyarah kanan undang-undang dan perlembagaan Universiti Islam Antarabangsa (UIA) Profesor Dr Abdul Aziz Bari telah menerima sepucuk sampul yang mengandungi sebutir peluru dengan disertakan dengan sekeping nota yang memberikan amaran kepada beliau agar tidak lagi “menderhakai” sultan.Dr Aziz sebelum ini telah memberikan beberapa pendapat beliau berdasar kepakaran undang-undang dan perlembagaannya mengenai soal-soal kedudukan perlembagaan di dalam sesuatu isu yang dibangkitkan oleh beberapa orang pemimpin politik serta beberapa titah baginda sultan yang berkait dengan kepentingan umum.

Adakah kesemua pendapat beliau ini didapati mengancam kedudukan baginda sultan-sultan dan adakah Dr Aziz menunjukkan sebarang niat untuk mengancam atau menggulingkan sistem raja berpelembagaan di negara kita ini?

Sudah tentunya tidak. Dan jika diteliti dengan lebih mendalam kesemua pendapat dan kenyataan yang diberikan oleh Dr Aziz, kesemuanya adalah berbentuk maklumat yang disampaikan oleh seorang pakar akademik yang mempunyai pengalaman yang luas di dalam bidang yang sedang diamalkan oleh beliau.

Selain daripada itu, kesemua pendapat dan maklumat yang diberikan oleh Dr Aziz tersebut adalah juga bertujuan mendidik dan memperluaskan pengetahuan umum semata-mata dan ianya langsung tidak mempraktikkan sebarang tujuan politik.

Tidak bermoral nama sultan digunapakai

Adalah tidak bermoral sama sekali jika sekiranya ada pihak-pihak yang tertentu yang sanggup mempergunakan atau memperlekehkan nama sultan-sultan di dalam mencapai tujuan dan agenda politik mereka sewenang-wenangnya.

Setakat ini kita hanya telah mendengar dan melihat sebutir peluru dihantar kepada seseorang atas nama sultan kononnya kerana ingin “mempertahankan” baginda. Sebenarnya perbuatan tersebut hanya akan mencemarkan lagi nama-nama baginda sultan.

Apatah lagi jika sekiranya sebutir bom akan dihantar kepada seseorang mangsa atas nama sultan pada suatu hari nanti. Maka akan terjejaslah lagi nama institusi raja-raja di negara ini.

Kesemua perbuatan ini jelas adalah taktik politik yang tidak bermoral dan bertujuan untuk mencetuskan keganasan.

Raja-raja patut bersuara

Rakyat jelata kian berdukacita apabila tidak ada seorang pun di kalangan institusi raja-raja yang dapat tampil ke hadapan untuk mengutuk perbuatan yang sungguh keji dan tidak bermoral ini.

Oleh kerana perbuatan ini adalah berunsurkan jenayah dan ganas, kenapa tidak seorang pun baginda sultan yang tampil untuk memperbetulkan keadaan yang amat mengelirukan sekarang?

Kenapa hanya seorang putera diraja sahaja yang berani tampil ke hadapan untuk menjelaskan apakah itu hak rakyat, demokrasi, dan perlunya institusi tersebut untuk turut menerima sebarang pendapat membina daripada rakyat jelata?

Kenyataan putera diraja dari Negri Sembilan itu patut diteladani dan disanjungi oleh kerana baginda adalah satu-satunya ahli kerabat diraja yang sanggup keluar daripada ambang konservatif yang kuno dan tidak praktik untuk bersama dengan rakyat jelata untuk mempertahankan perlembagaan dan demokrasi.

Siapa yang menDemokrasikan institusi raja?

Sejak daripada 2008 lagi, kita telah banyak memerhati keadaan politik yang bergolak dan ianya bergolak dan bertambah goyah kerana institusi raja sering diheret masuk ke dalam kancah permasalahan politik dalam negara ini semata-matanya kerana ia perlu digunakan untuk mempertahankan satu parti politik elit yang sedang menghadapi kemerosotan sokongan.

Oleh kerana itulah, parti tersebut sering bersembunyi di belakang institusi raja apabila timbulnya persoalan mengenai kesahihan perlaksanaan atau tindakan parti tersebut dengan mengguna pakai istilah “menderhaka” bagi mengancam mereka-mereka yang tampil menyoal tindakan parti tersebut.

Jadi, adalah perlu kita kembali kepada kejadian asalnya iaitu siapakah yang telah menDemokrasikan institusi raja sebelum ini? Ya, semua pun tahu, bahawa Tun Dr Mahathir Mohamed, mantan perdana menteri pada masa itu yang juga presiden Umno di waktu itu telah menggerakkan usaha yang agresif bagi membendung kelebihan kuasa raja-raja dan menDemokrasikan institusi tersebut bagi membolehkan rakyat jelata memantau segala tindakan dan kegiatan baginda-baginda sultan demi kepentingan umum.

Malah yang meminda Perlembagaan Persekutuan dengan menambahkan Bab XV bagi membolehkan raja-raja disaman oleh rakyat jika perlu, adalah juga atas hasil usaha Umno dan Tun Dr Mahathir pada masa itu. Ianya berlaku pada Januari 1993 dan sejak dari tahun itulah, istilah “derhaka” itu telahpun hilang taringnya akibat usaha Umno.

Oleh yang demikian, para “pendukung” raja yang fanatik perlu mengingati, memahami dan akur menerima hakikat bahawa demokrasi yang kian subur pada institusi raja pada hari ini adalah hasil daripada usaha gigih Umno dan jika sekiranya ada mana-mana rakyat yang tampil untuk mengkritik atau memantau apa jua perbuatan atau tindakan para baginda sultan, ianya adalah berlandaskan Bab XV Perlembagaan Persekutuan yang telah diperkukuhkan pada Januari 1993.

Fahamilah kemanusiaan yang sejagat

Kepada mereka-mereka yang masih tidak faham atau enggan menerima hakikat yang sebenarnya dengan menghantar peluru (atau berkemungkinan besar bahan letupan di suatu hari nanti), perhatikanlah kesemua kejadian dan permasalahan ini dari sudut kemanusiaan dengan lebih mendalam.

Raja-raja, sultan-sultan ataupun mereka yang bergelar maharaja semuanya adalah insan manusia sama seperti kita semua, yang boleh melakukan kesilapan dan kebaikan. Apabila berlakunya sebarang kesilapan, perlulah wujudnya keinsafan, pemahaman dan kesedaran yang boleh membawanya ke suatu era yang dapat memajukan dirinya lagi.

Jika sekiranya seseorang itu enggan menerima hakikat kesilapan yang dilakukannya itu, maka akan timbul keburukan demi keburukan yang bakal menimpa dirinya ataupun seluruh keluarganya dan jika ianya terjadi kepada sesebuah negara, maka rakyat akan berasa tidak puashati, lantas daripada itu pemberontakan bagi menegakkan keadilan akan tercetus bagi mempertahankan rakyat jelata daripada penindasan tersebut.

Oleh yang demikian, semua insan manusia tidak mengira kedudukan perlu menerima hakikat bahawa hidup di bawah pengasingan dan enggan menerima kritikan serta pendapat yang membina akan memudaratkan lagi keadaan seseorang.

Janganlah mengukir nama sultan di atas peluru lagi!

Ampun Tuanku, berhati terbukalah kepada rakyat jelata!

http://www.kl-today.com/2011/10/sebutir-peluru-atas-nama-sultan/

NAJIB LESU PUNCA PPSMI TIMBUL SEMULA?

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 31ST, 2011

Tiada jawapan rasmi Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak antara punca mengapa isu Pengajaran dan Pembelajaran Matematik dan Sains dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) tidak selesai sehingga kini.Pengerusi Gerakan Mansuhkan PPSMI (GMP), Profesor Dr Shaharir Mohamad Zain berkata, usaha pertubuhan itu untuk menemui Najib bagi membincangkan isu itu juga buntu kerana beliau sentiasa ‘sibuk’.

Shaharir berkata demikian mengulas kenyataan Persatuan Ibu Bapa Untuk Pendidikan Malaysia (Page) semalam yang mahu supaya pilihan terhadap dasar tersebut diberikan kepada ibu bapa.

“Kita mahu jawapan segera dari Datuk Najib mengenai isu ini kerana Page sebelum ini mendakwa Perdana Menteri ada mengeluarkan kenyataan kerajaan sedang menimbang untuk melaksanakan dwi-bahasa di sekolah bagi menyelesaikan isu PPSMI.

“Sebab itu kami berpandangan antara punca mengapa kumpulan Page desak PPSMI tidak dimansuh, kerana masih ada pemimpin tertinggi negara dari parti Umno yang menyokong PPSMI dikekalkan,” kata Fellow Penyelidik di Pusat Dialog Universiti Malaya dan bekas Profesor matematik dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) itu.

Beliau turut menegaskan, Page adalah suara minoriti dan tidak mewakili suara sebenar rakyat Malaysia yang membantah PPSMI.

“Kita jangan layan kumpulan Page ini, kerana desakan mereka agar subjek Matematik dan Sains diajar dalam dwi bahasa bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan yang menyatakan kata pengantar di sekolah-sekolah kerajaan mestilah dalam Bahasa Melayu,” katanya ketika dihubungi Keadilandaily.com hari ini.

Sementara itu, Pengarah Biro Pendidikan KEADILAN, Abbas Awang berkata, kenyataan Page itu bertentangan dengan suara majoriti persatuan ibu bapa dan guru di seluruh negara.

Ini kerana katanya, Muafakat Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) Nasional yang dianjur sebelum ini sepakat menolak PPSMI.

“Pada mesyuarat itu, PIBG seluruh negara membantah dasar PPSMI dan kami berpendapat bahawa keupayaan pelajar untuk menguasai Matematik dan Sains lebih mudah jika ianya diajar dalam bahasa ibunda masing-masing,” katanya.

PPSMI diperkenal sejak 2003 ketika era Tun Dr Mahathir Mohamad dan ditentang tokoh-tokoh bahasa, budayawan dan cendikiawan kerana dianggap memperlekeh bahasa Melayu dan bahasa ibunda sebagai bahasa ilmu.

Kemuncak penentangan itu pada 7 Mac 2009, GMP yang dipimpin bekas pengarah Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) Allahyarham Datuk Hassan Ahmad dan Sasterawan Negara Datuk A Samad Said, memimpin ribuan penunjuk perasaan membanjiri jalanraya.

Buat pertama kalinya, golongan seniman dan budayawan pelbagai bangsa – yang dilihat berdiam diri terhadap dasar kerajaan selama ini – bangkit menuntut pemansuhan PPSMI.

Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) Kedah mengesa semua pihak menerima pemansuhan dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) dengan `berlapang dada’.

Pengerusinya, Shamsul Bahar Abdul Rani berkata, semua pihak terutama mereka yang berkepentingan kini perlu menumpukan kepada langkah mempertingkatkan penguasaan bahasa Inggeris melalui pemantapan silibus mata pelajaran itu sendiri.

“Polemik yang berlaku dalam isu ini membuang masa dan harus dihentikan segera. Apa yang penting sekarang adalah pelan yang komprehensif di bawah sistem pendidikan negara untuk melengkapkan pelajar dengan ilmu Sains dan Matematik,” katanya melalui satu kenyataan hari ini.

Justeru, Shamsul Bahar berkata, GPMS Kedah turut mencadangkan supaya hasil perbincangan Jawatankuasa Penambahbaikan Sistem Pendidikan mengenai perkara itu dikongsi ke pengetahuan umum.

Setelah kecewa rayuan mereka tidak dilayan oleh kementerian pelajaran, PAGE hari ini mendesak agar Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak campurtangan bagi mempertimbangkan semula pelaksanaan dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) secara pilihan di sekolah.

Noor Azimah berkata, berikutan itu pihaknya menghantar satu memorandum kepada Najib agar perkara tersebut dipertimbangkan semula.

“Kita sudah serah memorandum tersebut yang diterima oleh pegawai khas Perdana Menteri dan dalam kandungannya kita mengatakan bahawa polisi PPSMI adalah cukup elok dan diterima masyarakat,” katanya kepada pemberita selepas menyerahkan memorandum di Pejabat Perdana Menteri di Putrajaya.

http://www.kl-today.com/2011/10/najib-lesu-punca-ppsmi-timbul-semula/

FEDERAL REJECTED LYNAS APPLICATION?

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 31ST, 2011

The government said today Australian miner Lynas Corp’s submissions on safety requirements for its controversial RM1.5 billion rare earth refinery in Gebeng was rejected last month.The Ministry of Science, Technology and Innovation (MOSTI) told Parliament today that it had received the submissions on July 18, two weeks after Putrajaya adopted the 11 recommendations set out by an International Atomic Energy Agency-led (IAEA) review of the refinery.

“On September 19, we returned all documents for corrections and additional information,” deputy minister Datuk Fadillah Yusof said of submissions by Lynas, whose factory has raised fears of radiation pollution in Kuantan.

The government has said it will not allow Lynas to begin operations or import rare earth ore until the 11 conditions, which include a comprehensive, long-term and detailed plan for managing radioactive waste that covers decommissioning and remediation, are met.

Lynas, which had earlier planned to ship in rare earth ore by the end of this year, was reported today to have delayed plans to start rare earth production at the Pahang plant to the first half of 2012.

“Subject to the receipt of the pre-operational licence, Lynas confirms its expectation to be in commercial supply during H1 2012,” Lynas was quoted as saying by the Australian Associated Press today.

Lynas has refuted claims of radiation pollution, assuring Kuantan residents they would face “zero exposure.”

Kuantan MP Fuziah Salleh, who has led protests by local residents against the plant, also asked why the government could not provide information of the ongoing approval process.

“You received documents on July 18 and asked for corrections on September 19 but the people of Kuantan were never told about any of this,” the PKR vice president said.

But Fadillah said the government was not at liberty to disclose details of the submissions as “they contain business secrets which are owned by Lynas.”

Meanwhile, the government was forced to deny today it was defending the interests of Australian miner Lynas Corp which expects its controversial RM1.5 billion rare earth plant in Kuantan to begin operations early next year.

International Trade and Industry Minister Datuk Seri Mustapa Mohamed said the accusation by Fuziah that he was a “spokesperson for the Australian government and for Lynas is akin to calling me a traitor.”

I am not a spokesman for Lynas. The ministry has prioritised the Malaysian public and will continue to engage all interested parties,” he told Parliament.

http://www.kl-today.com/2011/10/federal-claims-has-rejected-lynas-application/

NAJIB DIPROTES DI PERTH,ANAK BELANJA RM180K

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 31ST, 2011

Akhbar Australia melaporkan anak perempuan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak membelanjakan kira-kira RM180,000 atau AU$60000 untuk barangan jenama di David Jones- sebuah gedung terkemuka di negara itu.Najib dan isterinya minggu lalu berlepas ke Perth mengetuai delegasi Malaysia ke Mesyuarat Ketua-Ketua Kerajaan Komanwel (CHOGM).Rombongan berkenaan turut disertai Timbalan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Senator Datuk Maglin Dennis D’Cruz, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr Mashitah Ibrahim dan Presiden Parti Progresif Penduduk (PPP) Datuk Seri M.Kayveas.

Menurut laporan akhbar West Australian, kesempatan menghadiri persidangan Komanwel itu memberi peluang kepada rombongan berkenaan berbelanja.

“Beberapa peniaga di bandar, memperoleh untung besar, apabila seorang wanita pertama diketahui membeli $150,000 untuk mutiara di West Australia, sementara anak perempuan perdana menteri Najib Razak dipercayai membelanjakan & 60,000 di David Jones,” petik akhbar itu.

Richard Muirheand, State Director bagi CHOGM 2011 berkata, masa berbelanja dan aktiviti lapang telah diatur untuk delegasi di luar jadual CHOGM

Najib Razak yang ke Perth Australia juga dilaporkan telah disambut dengan demontstrasi anti beliau oleh rakyat Malaysia di negara itu.

Najib berlepas ke Perth untuk mengetuai delegasi Malaysia ke Mesyuarat Ketua-Ketua Kerajaan Komanwel (CHOGM), pada Rabu lalu.

Bagaimanapun ketibaan Najib bersama isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor disambut dengan perhimpunan anti beliau oleh rakyat Malaysia yang berada di Australia.

Dengan berpakaian ‘T’ Shirt kuning- warna tema bagi Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih), mereka menyambut Najib dan rombongannya yang menghadiri sidang tersebut (gambar atas).

Lebih 300 ratus rakyat Malaysia bersama-sama rakan Australia mereka berhimpun di luar konsulat Malaysia di Perth, sebagai tanda solidariti bersama tuntutan Bersih 2.0.

http://www.kl-today.com/2011/10/najib-diprotes-di-perthanak-belanja-rm180k/

GAGAL UNDI DARI LUAR NEGARA, SPR DISAMAN

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 31ST, 2011

Sekumpulan rakyat Malaysia yang bekerja di luar negara telah memfailkan permohonan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur bagi memaksa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk mendaftarkan mereka sebagai pengundi.Keenam-enam mereka yang bekerja di United Kingdom memohon untuk didaftarkan sebagai pengundi tidak hadir bagi membolehkan mereka mengundi pada pilihan raya ke-13 akan datang.
Sebaliknya, SPR hanya mendaftarkan mereka sebagai pengundi biasa yang mesti kembali ke negara untuk membuang undi secara fizikal.

Antara ‘litigant’ itu, Dr Teo Hoon Seong dalam dalam kenyataan medianya berkata hak untuk mengundi adalah asas bagi demokrasi.

“Menjadi tanggungjawab kerajaan bagi memastikan setiap warga negara diberi layanan adil mengikut undang-undang yang membenarkan mereka melaksanakan hak berkenaan,” katanya.

Adalah dijangkakan lebih ramai lagi rakyat Malaysia yang berada di luar negara akan memulakan saman ke atas SPR atas kegagalan menyediakan hak mengundi yang dijamin di bawah Perlembagaan Malaysia. Kebanyakan negara termasuk juga jiran Malaysia iaitu Indonesia menggunakan kedutaan mereka di luar negara untuk membolehkan rakyat mereka bekerja di luar negara mengundi.

Dalam perkembangan berkaitan hari ini, dianggarkan sejuta rakyat Malaysia bekerja di luar negara sehingga April tahun ini, Dewan Rakyat diberitahu hari ini.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk SK Devamany, berkata angka itu dikeluarkan Bank Dunia berikutan kajian bersama dengan Unit Perancang Ekonomi JPM.

Beliau berkata, penubuhan Talent Corporation Malaysia Berhad (TalentCorp) adalah langkah tepat dalam usaha menarik mereka untuk kembali berkhidmat di tanah air.

“Antara usaha TalentCorp untuk menjangkau golongan ekspatriat Malaysia yang masih bekerja di luar negara termasuk pelaksanaan program Returning Expert Programme (REP),” katanya ketika menjawab soalan Salahuddin Ayub (PAS-Kubang Kerian) mengenai warga Malaysia berkenaan.

Katanya, bagi mereka yang masih ingin bekerja di luar negara, TalentCorp berusaha membina jaringan profesional dengan mereka untuk mengketengahkan peluang pekerjaan serta menggunakan kepakaran dan jaringan mereka di luar negara yang boleh dimanfaatkan untuk pembangunan ekonomi negara.

“TalentCorp menjalankan sesi temu seru bagi membina jaringan dengan warga Malaysia di luar negara, termasuk di Australia, Amerika Syarikat dan United Kingdom,” katanya.

http://www.kl-today.com/2011/10/gagal-undi-dari-luar-negara-spr-disaman/

PETRONAS TIDAK PERNAH BAYAR ZAKAT?

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 31ST, 2011

PAS mengalu-alukan pandangan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad yang mencadangkan agar sebahagian kecil kutipan zakat dari negara Islam kaya diberi kepada negara miskin atau rakyat miskin di negara lain.Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Man berkata, dalam masa yang sama Dr Mahathir perlu juga menasihat agensi-agensi korporat yang kaya di negara ini agar turut mengeluarkan zakat.

“Bayangkan tahun lalu saja keuntungan Petronas mencecah RM80 bilion. Ini bermakna jika syarikat tersebut membayar zakat nilainya hampir RM2 bilion dan banyak boleh dimanfaatkan untuk pembangunan umat Islam negara ini.

“Sebab itulah Profesor Ungku Aziz pernah berkata, jika Pertronas menunaikan zakat perniagaannya, pelajar miskin boleh ditanggung daripada pra-sekolah hingga ke universiti,” ujarnya.

Tuan Ibrahim berkata demikian bagi mengulas laporan akhbar semalam yang memetik Dr Mahathir mencadangkan agar sebahagian kecil kutipan zakat dari negara Islam yang kaya diberi kepada negara miskin atau rakyat miskin di negara lain kerana lapan asnaf yang layak menerima zakat sudah tidak wujud di kebanyakan negara kaya, selain kutipan juga melebihi keperluan mereka yang ada.

Beliau juga percaya jika sebuah tabung diwujudkan bagi mengumpul sumbangan zakat daripada negara kaya, akan ada wang yang mencukupi bagi membina infrastruktur membolehkan negara miskin membangun dan menghasilkan peluang kerja menerusi pelaburan dalam industri berasaskan buruh.

Bekas Perdana Menteri itu berkata demikian dalam ucaptama Persidangan Antarabangsa Kewangan dan Ekonomi Islam di Langkawi, kelmarin.

Menurut Tuan Ibrahim, banyak lagi syarikat korporat selain daripada Tabung Haji yang tidak menunaikan zakat dan mungkin disebabkan tidak mendapat pelepasan cukai perniagaan oleh kerajaan.

“Selain daripada Petronas banyak lagi gergasi korporat seperti Felda dan syarikat-syarikat berkaitan kerajaan (GLC) yang jika membayar zakat wang tersebut boleh digunakan bagi meningkatkan sosial dan kebajikan rakyat.

“Cuma kerajaan kena laksanakan satu kaedah kepada syarikat korporat ini yang membayar zakat dikecualikan daripada cukai,” tambahnya.

Mengenai pertanyaan Dr Mahathir bolehkah wang zakat digunakan untuk pembangunan infrastruktur, Tuan Ibrahim berpendapat ia dibolehkan melalui asnaf fi sabilillah kerana takrifnya yang luas.

Namun begitu beliau berharap jawapan sebenar boleh didapatkan daripada hujah-hujah ulamak melalui kajian dan penelitian.

http://www.kl-today.com/2011/10/petronas-tidak-pernah-bayar-zakat/

KINI MAHASISWA BERHAK TURUN KEMPEN POLITIK

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 31ST, 2011

Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr Wee Ka Siong mengalu-alukan keputusan Mahkamah Rayuan yang memihak empat bekas mahasiswa Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) yang berkempen pada pilihan raya kecil Hulu Selangor, April lalu.Menurut Wee, mahkamah tersebut menolak kes berkenaan memandangkan di bawah Seksyen 15 (5) (a) Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971 (AUKU) yang melarang penuntut universiti menyertai politik bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan serta menyekat kebebasan bersuara pelajar.

“Keputusan itu menunjukkan sistem kehakiman negara adalah bebas dan tidak terikat dengan kerajaan.

“Hakikatnya, mahasiswa berusia 19 hingga 20 tahun akan berdaftar sebagai pengundi tidak lama lagi. Mereka ada hak untuk mengundi,” katanya ketika ditemui di lobi Parlimen pada Isnin.

Sehubungan itu, Wee amat menghormati keputusan tersebut memandangkan ia sudah lama diperjuangkan pemuda Umno dan MCA khususnya.

Sementara itu, Ahli Parlimen Indera Mahkota, Azan Ismail berkata, akta tersebut lebih banyak memberi kesan negatif kepada pelajar terutamanya dalam persediaan mereka untuk aktif dalam politik.

“Saya minta pentadbir universiti supaya meneliti implikasi daripada keputusan ini supaya mengambil tindakan untuk membuat pengubahsuaian sebelum terlambat,” katanya.

http://www.kl-today.com/2011/10/kini-mahasiswa-berhak-turun-kempen-politik/

ISU PPSMI: PAGE UGUT TIDAK UNDI BN

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 30TH, 2011

Barisan Nasional (BN) akan berhadapan dengan risiko kehilangan undi dalam pilihan raya umum ke-13 jika terus menghalang pelajar daripada mempelajari matematik dan sains dalam Bahasa Inggeris, demikian menurut pertubuhan bukan kerajaan PAGE hari ini.PAGE menegaskan pihaknya mahu dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik Dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) yang berusia 10 tahun di sekolah-sekolah kebangsaan dijadikan opsyen di sekolah rendah dan menengah.

“Jika ia (keputusan mengenai PPSMI) adalah bersifat politik, beri kami opsyen PPSMI di sekolah-sekolah rendah dan menengah kebangsaan dan kami akan berikan anda majoriti dua pertiga, yang anda terus menyukarkan kami untuk lakukan.

“Jangan biarkan kami beri undi kepada pembangkang,” kata Pengerusi PAGE Datin Noor Azimah Abdul Rahim dalam satu kenyataan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak hari ini.

Noor Azimah berkata PAGE akan menghantar surat rayuan kepada Najib esok.

“Kami tidak mahu pentadbiran Najib diperingati atas keputusan memansuhkan PPSMI, kerana tidak mendapatkan semula undi majoriti dua pertiga (di Parlimen) dan menjadikan kanak-kanak kita satu lagi generasi yang ketinggalan,” kata beliau dengan tegas.

Noor Azimah menekankan bahawa keputusan kerajaan memperkenalkan PPSMI sebelum ini bukannya menyebabkan kecacatan, sebaliknya ia akan meningkatkan kemahiran dan pengetahuan yang diperlukan untuk bersaing dengan negara-negara lain sekiranya dasar itu dipertahankan.

Beliau juga mengkritik Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang semalam berkata sistem pendidikan negara ini akan kucar-kacir jika kerajaan membenarkan pemilihan bahasa pengantar sama ada Bahasa Melayu ataupun bahasa Inggeris.

Muhyiddin berkata keputusan kerajaan untuk memperkenalkan dasar Memartabat Bahasa Melayu dan Memperkukuh Bahasa Inggeris (MBMMBI) dan memansuhkan PPSMI harus dihormati dan diterima baik semua pihak.

Katanya, ini kerana sistem pendidikan negara akan menjadi kucar-kacir sekiranya kerajaan memberi kebebasan kepada ibu bapa memilih bahasa pengantar untuk anak-anak mereka mempelajari sains dan matematik di sekolah.

“Sukar bagi Kementerian Pelajaran untuk merancang cara bagaimana sebuah sekolah mahukan Bahasa Inggeris, manakala yang sebuah lagi mahukan Bahasa Melayu dan bagaimana pula untuk menyediakan guru-gurunya.

“Pada hari ini kita tahu sesetengah guru Bahasa Inggeris kita pun tidak berapa cekap … jadi kalau sesetengah sekolah nak Bahasa Inggeris (tetapi) sekolah itu tidak mempunyai guru Bahasa Inggeris yang baik (maka) ia tidak akan tercapai,” katanya.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran memberi jaminan bahawa kepentingan penguasaan Bahasa Inggeris tidak akan diketepikan setelah PPSMI dimansuhkan.

Sambil menyifatkannya sebagai tidak boleh diterima, Noor Azimah berkata, guru-guru seharusnya boleh menggunakan Bahasa Melayu atau Inggeris memandangkan dasar PPSMI sudah pun dilaksnaakan selama sembilan tahun.

“Jika bilangan jumlah yang memilih Bahasa Inggeris adalah kecil, maka mudah untuk menyediakan guru-guru. Alasan-alasan yang diberikan seharusnya diselesaikan, bukannya diletakkan di bawah permaidani selepas kerajaan telah membelanjakan RM3 bilion.

“Kami mahukan satu penjelasan,” katanya lagi.

Noor Azimah menambah sistem pendidikan semasa hanya memecahkan kanak-kanak mengikut sekolah berasaskan kaum dan kewujudan sekolah-sekolah antarabangsa menyebabkan keadaan semakin buruk disebabkan pemilikan kekayaan.

Tegas beliau, PPSMI bukan hanya berkenaan mempelajari Bahasa Inggeris menerusi sains dan matematik, tetapi menyediakan konteks dalam penggunaan bahasa dalam amalan seharian.

http://www.kl-today.com/2011/10/isu-ppsmi-page-ugut-tidak-undi-bn/

JATUHKAN HUKUMAN MANGSA LIWAT?

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 30TH, 2011

Saudara Pengarang,

Adilkah undang-undang dunia ini, apabila menjatuhkan hukuman kepada mangsa yang dijangka diliwat dengan mempertahankan diri sehingga menyebabkan kematian?Mari kita lihat, di dunia ini tidak semua lelaki sanggup diliwat dan dijadikan hamba seks tempat memuaskan nafsu serakah manusia. Hal ini dijelaskan juga di mahkamah berkenaan kes Saiful Bukhari vs Anwar Ibrahim walaupun pihak mahkamah tidak lagi menjatuhkan hukuman.

Sebagai lelaki normal, diliwat adalah merupakan satu kaedah menjatuhkan maruah kerana ia melibatkan sifat kelakian seorang lelaki macho. Ismawi Ishak (gambar) adalah contoh lelaki macho yang bertindak kepada seorang peliwat sehingga menyebabkan kematian. Seperti mana wanita yang sanggup membunuh perogol ketika dirogol begitu jugalah seorang lelaki apabila diliwat. Peliwat atau perogol boleh mati dan itulah merupakan hukuman sewajarnya sehingga menjatuhkan maruah seseorang mangsa. Hal ini bukan untuk dihalalkan cara kerana melalui perspektif psikologi seseorang itu akan hilang pertimbangan apabila diancam sama ada dirompak, disamun, dirogol atau diliwat.

Sifat dan sikap ini memang ada secara semulajadi di dalam diri manusia. Jika tiada bermakna kejadian itu seolah-olah dilakukan di atas kerelaan kedua-dua belah pihak. Kajian kepada kehidupan haiwan seperti harimau, anjing, kambing, lembu dan sebagainya. Apabila mereka terancam mereka akan bertindak dan sama sekali membunuh kerana mereka bertindak demi mempertahankan diri. Tiada undang-undang yang menyekat mereka daripada melakukan tindakan tersebut kerana mereka bertindak di atas naluri ancaman dan tekanan.

Bukan untuk menyamakan keadaan ini dengan manusia yang lebih bersifat lemah lembut dan boleh berfikiran waras. Mari kita buat sedikit renungan mengenai kejadian video lucah yang disamakan dengan Anwar Ibrahim. Mengapa wanita itu tidak meronta atau membunuh pelakon mirip Anwar Ibrahim. Jawapan sungguh mudah, perkara ini berlaku di atas kerelaan. Sepatutnya wanita itu boleh menyerang pelakon lelaki itu kerana ia merupakan ancaman rogol sehingga menyebabkan maruah tercalar di samping dirakamkan melalui video seperti yang ditayangkan di dalam youtube dan oleh 3 Lelaki Lucah bergelar Datuk T.

Di dalam kes Saiful Bukhari, bukan niat mahu mengubah keputusan mahkamah yang telah dirancang sedari awal kes ini dibuka, tetapi wajarkah Saiful bertindak membawa kes ini ke mahkamah sedangkan sekiranya Anwar Ibrahim cuba meliwat beliau adalah lebih baik bertindak seperti Ismawi yang macho dan tidak mahu maruah tercalar dek kerana diliwat bagi memuaskan nafsu jantan. Tetapi, menurut laporan dan hujah pihak pembelaan Saiful masih boleh berkerja dan melayan setiap tugasan ketika bersama Anwar selepas kes ini terjadi seolah-olah tiada apa yang berlaku atau ia berlaku secara sukarela.

Wajarkah kes yang diklasifikasikan sebagai mencabul kehormatan ini ditunda dan dibawa sehingga beberapa hari, sedangkan kejadikan mesti dilaporkan dalam masa 24 jam bagi menjamin kesahihan laporan tersebut.

Kami bukan mahu melihat kebenaran kes ini, tetapi sudah jemu kes ini dijadikan bahan perbualan politik sehingga berita-berita lain tidak dapat dipaparkan di akhbar. Hal ini menjadi satu tanda tanya sehingga tiap kali petugas kerajaan BN yang sepatutnya menyokong rakyat membangunkan ekonomi lebih mengutamakan bontot si Saiful berbanding tugasan dan amanah yang diberikan oleh rakyat secara majoriti.

Ayuh, kembali bertugas kerana jawatan PM, Menteri dan Wakil Rakyat itu bukan milik anda selama-lamanya. Kami berhak menidakkan anda di Putrajaya sekiranya anda semua asyik berbual mengenai kes liwat dan bukan menjadi keutamaan rakyat untuk diliwat atau meliwat. Nampak gayanya semakin banyak lagi yang akan menunggu selepas PRU13 seperti GST meliwat rakyat (di belakang PRU13) dan Prepaid 6% meliwat rakyat. Maknanya Rakyat akan lebih sengsara kerana kes liwat ini bukan sahaja di mahkamah tetapi akan digunakan BN selepas PRU13 nanti.

Udah, udahlah cerita pasal liwat II. Jadilah lelaki macho jika bertanding PRU13 nanti. Jangan harap nak menang kalau bertindak tidak seperti yang di cakap.

Salam Transformasi Untuk 1 Malaysia.

Jom Mengundilah….

maclub81@gmail.com

http://www.kl-today.com/2011/10/jatuhkan-hukuman-mangsa-liwat/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...