Saturday, October 15, 2011

HANYA MUSLIM JAHAT TAKUT HUDUD

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 15TH, 2011

Pertamanya tahniah kepada komponen Pakatan Rakyat atas sikap saling menghormati dan cuba memahami kerenah serta kehendak antara parti-parti komponen. Pertembungan ketegasan generasi senior PAS dan DAP berkaitan dapat direda oleh generasi pertengahan serta generasi baru bukan saja dalam Pakatan Rakyat, bahkan mereka yang sekadar memerhati dari luar.

Tulisan ini sekadar mengajak pembaca membuka sedikit ruangan minda terhadap kekalutan yang berlaku. Mungkin tidak sehebat tulisan mereka yang berpengalaman. Cuma kadangkala timbul persoalan terutama kepada yang mengaku beragama Islam, kenapakah sukar untuk mengakui, redha, menggunapakai serta menjadi duta Islam menerangkan keindahan hukum Islam kepada masyarakat keseluruhannya? Kebiasaannya mereka yang menentang hukum Islam yang dilihat agak tegas tetapi penuh keindahan ini, samada jahil , atau kerana mereka sendiri terlibat melakukan jenayah seperti yang terkandung di dalam hukum Islam itu? Tak pasti, hanya Allah saja mengetahuinya. Maka, mungkin boleh disimpulkan Hudud digeruni oleh Muslim yang bersalah sahaja, yang tidak melakukan jenayah tak perlu takut.

Memang sukar untuk mereka yang tidak memahami untuk mudah menerima sesuatu yang di luar lingkungan pemahaman mereka. Apatah lagi jika majoriti menganggap “adil” dalam erti kata samarata. Timbulnya persoalan (kadangkala dari mulut celupar pemimpin mengaku Islam) berkenaan tidak adilnya jika berzina, yang non muslim hanya membayar denda sedangkan yang muslim disebat 100 kali sebatan di khalayak ramai (bagi yang belum berkahwin), dan rejam sampai mati bagi yang sudah berkahwin. Tidak pasti persoalan itu timbul kerana kejahilannya, atau supaya masyarakat umum memandang serong terhadap usaha PAS mendaulatkan hukum Islam. Mufti-mufti, ulama’ samada dalam UMNO atau non partisan mendiamkan diri, tidaklah diketahui samada mereka takut bersuara kerana jawatan, atau memang kenyataan begitu tidak sesat dan menyesatkan orang lain.

Tidaklah juga janggal jika non muslim dalam MCA, DAP, PKR, MIC, PBS, SNAP atau mana-mana parti atau individu menyanggah hasrat PAS mengangkat hudud untuk dilaksanakan. Bukankah adil mereka mempersoalkan atau menyanggah kerana ianya bukan aspirasi, bahkan bukan termaktub di dalam agama mereka? Adil bagi mereka mempersoalkan mahupun menyanggah, tetapi zalim bagi yang mengaku beragama Islam bersikap sama.

Namun, jika ahli UMNO sendiri menyanggah dan cuba mengelirukan dengan memberikan gambaran negatif, sedangkan non muslim dalam Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) boleh menyokong bahkan sedia memberi penerangan kepada rakan-rakan non muslim, mungkin UMNO boleh berkursus atau mengambil subjek Perundangan Islam dari mereka (sekadar sindiran).

Jikalah ada yang berkata, kita kena ambil masa supaya “semua” rakyat tahu apa itu HUDUD barulah boleh dilaksanakan. Baik, cuba kita survey “semua” rakyat di Malaysia, adakah mereka tahu kandungan undang-undang sedia ada? Adakah mereka tahu undang-undang terkini yang digubal? Adakah mereka tahu hak mereka jika ditahan dan disoal siasat penguatkuasa? Adakah mereka tahu hak mereka apabila dibicara di mahkamah? Pastinya ramai yang berkata, “Entah”. Tiada pula yang mengatakan undang-undang sedia ada samada undang-undang sivil mahupun syariah perlu dihentikan sementara dan dilaksanakan semula apabila “semua” rakyat mengetahui kandungannya dan hak mereka.

Dalam kes qazaf, agak pelik juga Jabatan Agama Islam negeri-negeri seolah-olah tidak memberi respon terhadap tuduhan demi tuduhan terhadap dakwaan liwat oleh Dato Seri Anwar Ibrahim. Paling tidak pun, mereka kata ini bukan di mahkamah syariah sebagai mencuci tangan. Sehingga JAWI ( Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan) pun menolak untuk dilibatkan atas alasan bukan urusan mereka. Jangan nanti ada yang berkata bila ada organisasi agama lain yang campurtangan terhadap urusan perjalanan tuduhan liwat ini, barulah geng-geng nasionalis bertempik supaya orang non muslim jangan campurtangan urusan agama Islam.

Apa yang susahnya untuk membuktikan UMNO yang mengaku beragama Islam mendakwa DSAI dibawah undang-undang Islam? DSAI beragama Islam, Dr Munawar Anees seorang muslim, Sukma Darmawan seorang muslim, Mohd Saiful Bukhari Azlan juga muslim, apakah susah untuk dibawa ke mahkamah syariah? Islam sebagai satu cara hidup yang merangkumi keseluruhan perjalanan kehidupan termasuk undang-undang sudah pasti sepatutnya digunakan demi menegakkan keadilan.

Satu ketika kononnya negarawan kita berkata lebih kurang maksudnya jika nak makan sup tangan boleh ke Kelantan. Juga kenyataan lebih kurang maksud jika tangan orang Islam kudung, macam mana mereka umat Islam nak maju? Bgaimana mereka nak berkerja? Termenung sekali logiknya macam ya. Termenung sekali lagi, terserlah kebodohannya. Persoalannya, adakah dengan hukuman potong tangan maka orang Islam berebut-rebut mencuri untuk dipotong tangan untuk melariskan industri sup tangan? Mungkin saki baki pencuri adalah non muslim kerana mereka hanya dikenakan denda wang ringgit? Maka yang muslim pun berkata, tak adillah begitu. Umat Islam diwajibkan berpuasa, dan tidak kepada non muslim melainkan mereka ingin mencuba. Tiada pula yang bersuara tidak adil puasa dalam bulan Ramadhan tidak dilaksanakan kepada non muslim?

Apa maksud adil? Sama rata? Seorang anak perempuan mengatakan bapanya tak adil (samarata) kerana membelikannya baju kurung sedangkan adik lelakinya baju melayu bersamping. Seorang budak berumur 3 tahun mendakwa ibunya tidak adil (samarata) kerana nasi dan lauk untuk sedikit sedangkan abangnya berumur 13 tahun banyak. Apatah lagi jika ada yang berkata tak adil (samarata) kerana suami boleh mempunyai lebih seorang isteri dalam masa yang sama, sedangkan perempuan sebaliknya.

Adakah mereka membuat neraca keadilan berdasarkan kefahaman dan keyakinan terhadap perintah Allah, atau berdasarkan kejahilan, nafsu serta dakwaan Islam mengikut kacamata orientalis?

Apa pun, tahniah buat pimpinan Pakatan Rakyat kerana cermat menghadapi isu ini. PAS perlu lebih berkerja keras untuk menerangkan kepada rakyat menggunakan segala medium terhad yang ada sebagai jihad bekal mengadap Allah di akhirat kelak.

http://www.kl-today.com/2011/10/hanya-muslim-jahat-takut-hudud/

BAJET 2012: DANA RAKYAT ATAU PEMIMPIN?

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 15TH, 2011

Adil Mat Selamat

Sebagai sebuah kerajaan yang mana parti tonggaknya berideologikan satu kaum, persoalan sering timbul tentang bagaimana ia mahu mengendalikan dana rakyat pelbagai kaum yang tersimpan di kantong negara untuk dipunggah dan diagihkan secara adil kepada semua.Dalam Bajet BN yang telah dibentangkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak selaku Menteri Kewangan baru-baru ini yang berhasrat ‘memacu pembangunan masyarakat Bumiputera’, Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW) telah diberi mandat untuk melaksanakan agenda dan menyalurkan bantuan dana kepada rakyat khususnya peniaga-peniaga kecil Bumiputera.

Najib telah mengumumkan sebuah lagi skim dana iaitu Dana Mudahcara Bumiputera, enak sungguh nama ini bila didengar, dengan bantuan berjumlah RM300 juta.

Dalam pada itu juga, KKLW akan membimbing 1,100 buah syarikat Bumiputera yang berpotensi untuk dibangun atau dimajukan. Sudah pasti kos untuk ‘membimbing’ syarikat-syarikat kecil ini juga akan menelan kos.

Bagus jika kerajaan mahu membantu dan membangunkan ekonomi kaum Bumiputera yang patut mendapat bantuan.

Tetapi pada dasarnya, beberapa persoalan telah timbul:

* Adakah jaminan pihak kerajaan khususnya KKLW bahawa proses permohonan dan karenah birokrasi dapat diatasi atau paling tidak dikurangkan?

* Adakah ada jaminan bahawa dana ini kelak akan diberikan kepada mereka yang benar-benar layak dan memerlukan?

Antara niat dan karenah birokrasi

Di bawah KKLW sudah sedia wujud beberapa badan yang sudah sarat dengan pelbagai program di setiap satu bahagian dan bermacam-macam karenah birokrasi baik dari aspek proses permohonan, pengesahan, perbincangan dan lain-lain.

Bagi kita rakyat yang tidak mudah lupa, suatu ketika dulu dan ia sudah pun menjadi rahsia umum, di mana skandal Program Pembangunan Rakyat Termiskin (PPRT) di bawah RISDA hingga hari ini tiada apa-apa tindakan yang telah diambil.

Laporan Ketua Audit Negara pada tahun 2000 mengesahkan secara jelas kira-kira RM40 juta peruntukan projek telah diselewengkan. Hanya rakyat yang lebih arif, siapa penghisap darah rakyat dalam kes ini.

Lihatlah, bagaimana UMNO-BN yang sepatutnya menolong rakyat miskin sedangkan pada masa yang sama hak rakyat termiskin ini turut dibahamnya. Inilah yang dikatakan Drakula, lebih menyedihkan, mangsanya adalah Bumiputera miskin sendiri.

Dan ada lagi yang amat-amat menyedihkan, rakyat miskin yang telah hidup-hidup dibohong oleh UMNO ini masih terus menyokong UMNO setelah digula-gulakan dengan kain batik dan kain pelikat semasa kempen pilihan raya, dan sekarang ini kena ditambah sedikit wang tunai.

Begitu sekali UMNO menjual anak bangsanya.

Oleh yang demikian, berdasarkan sejarah dan sistem dalam kementerian yang masih lagi sama seperti dahulu, apakah jaminan kerajaan bahawa semua dana-dana ini akan diurus dengan betul dan telus?

Tawaran sebenar untuk rakyat

Dalam hal ini, Belanjawan Alternatif Pakatan Rakyat tidak culas dalam memahami dan membantu golongan luar bandar dan rakyat yang berpendapatan rendah dan sederhana renedah.

Antara lain Pakatan menawarkan:

  1. Pembangunan serantau dan luar bandar akan digalakkan melalui desentralisasi pentadbiran.
  2. Monopoli import beras yang dipegang BERNAS akan dihapuskan. Lesen import akan diberi melalui proses yang kompetitif dan terbuka. Subsidi akan diberi terus kepada para petani melalui institusi-institusi pertanian.

‘Disentralisasi’ ini jelas memberi makna ‘kuasa atau monopoli’ kroni kerajaan dalam melaksana dan mengurus pembangunan luar bandar akan dikurangkan, jika tidak dihapuskan sama sekali.

Dengan maksud lain, kerajaan PR apabila memerintah kelak, akan memberi kebebasan dan dorongan kepada pengusaha di luar bandar untuk merencana dan mencorak sendiri aktiviti ekonomi dan pembangunan mengikut kehendak dan keperluan mereka sendiri.

Bukankah ini demokrasi namanya?

Bukankah rakyat tidak mahu dikongkong malah mahu berdikari demi menentukan apa yang mereka mahukan di dalam kawasan mereka sendiri?

‘Hak rakyat’ adalah asas pertama dalam perjuangan Pakatan Rakyat di mana ia adalah penentu sebelum dana atau wang disalurkan.

Kuasa monopoli BERNAS juga akan turut dihapuskan. Ini bertujuan memberi dan mewujudkan persaingan pengusaha/usahawan yang sihat. Dengan dasar ini, maka kualiti dan produktiviti akan lebih mudah meningkat.

Bukankah ini dasar mewujudkan satu sistem yang telus?

UMNO tidak perlu segan untuk belajar dalam hal ini. Lagi pun ia untuk kepentingan rakyat.

http://www.kl-today.com/2011/10/bajet-2012-dana-rakyat-atau-pemimpin/

LESS VALUE FOR RINGGIT

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 15TH, 2011

Malaysians are now getting less bang for their buck, compared to early this year, as the value of their ringgit has depreciated against most major currencies in the world.Against the widely perceived safe-haven currencies, US dollar and yen, for instance, the value of ringgit has fallen by about 2.3% and 8.4% year-to-date, respectively. Against other major currencies, the value of ringgit year-to-date has depreciated by around 3.4% against the British pounds; 6.7% against euro; 3.1% against the Singapore dollar; 2.6% against the Australian dollar; and 6.1% against the renminbi or yuan.

But maybe the depressed ringgit could spell some good news to local exporters, as the value of their goods and services will now become more attractive and relatively cheaper to foreign buyers. This could help cushion companies’ overseas sales, which is a saving grace, especially at a time when international trade is expected to enter a slow and sluggish pace (if not falling off the cliff) because of the ongoing global economic uncertainties.

And perhaps, Malaysia will be able to draw more foreign tourists, as the weakness of ringgit has likely made the country a more affordable holiday destination to many. This presents a contrast to Malaysians with plans to travel to certain countries overseas, as the volatility of the ringgit, which will likely continue over the medium term, will likely give them less value for their money.

Amid the sovereign debt problems continuing to brew in the 17-nation eurozone and growing fears of a double-dip recession in the United States, economists believe the weakness of the ringgit against major currencies, especially the US dollar or greenback, will likely persist for at least the next few months.

It was just three to four months ago when the ringgit was seen strengthening, touching a record high of 2.939 against the US dollar on July 27, while its performance against other currencies were mixed. It has since lost about 6.8% to be trading at around 3.139 per US dollar on Thursday.

The weakening trend of the ringgit first became noticeable early last month, as the reversal of short-term foreign capital flows, driven by fear, accelerated between August and September. The unwinding of foreign investors’ position in Malaysia was well reflected in the plunge of local equity prices during that period.

To put that into perspective, recent data released by Bank Negara showed that foreign investors were net sellers of Malaysian equities in August and September, having liquidated about US$290.6mil and US$149mil, respectively, of their holdings in the country. And as a reflection of the huge capital outflows from the country, the central bank’s foreign exchange reserves fell sharply by US$5.3bil to US$131bil as at the end of September.

CIMB Investment Bank Bhd chief economist Lee Heng Guei explains toStarBizWeek that the volatile capital flows will remain the source of wild swings in the ringgit movement over the medium term.

But such predicament is not common only to Malaysia.

Asian currencies, save for the Chinese yuan and Hong Kong dollar, have all weakened against the US dollar quite significantly since the beginning of August due to capital outflows.

Greenback still reigns

For instance, the Indian rupee has fallen by more than 10% against the greenback in less than two months, while the South Korean won has fallen by about 9%, Singapore dollar by almost 6%, Taiwanese dollar by about 4.8%, Indonesian Rupiah by about 4.6% and Thai Baht by about 3.6%.

(Hong Kong dollar is pegged to the US dollar, while the Chinese yuan is traded in a managed-float system and face increasing US political pressure to appreciate at a faster pace. The value of the Chinese yuan has gained only by about 0.8% against the US dollar over the last two months and 3.5% since the beginning of the year. It is still deemed significantly undervalued against the greenback at current levels.)

The resurgence of the US dollar, economists say, is attributable to growing concern of investors over the increasingly gloomy global economic outlook for the medium term. The market has noted that investors have been scaling back their foreign holdings to put more money in US dollar-denominated assets, such as the US Treasury bonds, which have traditionally been regarded as safe haven, to protect their assets amid the global economic storm.

“In foreign exchange terms, there is simply nowhere else to hide; investors have bought the US dollar by default,” HSBC Global Research’s foreign exchange strategists explain in their newly published report.

Analysts at the international financial services provider reckon investors’ retreat to the US dollar is not motivated by any particularly strong positive sentiment towards the greenback per se. In fact, they note that investors are well aware of the persistent structural problems in the world’s largest economy.

“The fundamental rationale to be bullish on Asian currencies remains, but position reduction and the preference for US dollar liquidity in times of heightened stress overrides the underlying positive fundamental story,” HSBC Global Research’s analysts say, adding that they believe Asian currencies could face stronger headwinds ahead.

Such likelihood is accentuated by the dismal outlook issued by the International Monetary Fund (IMF) over the week, citing increasing risks “decidedly tilted to the downside” for Asia because of the ongoing debt woes in Europe and a slowdown in the US economy. Reuters quoted the intergovernmental organisation warning about a risk of capital outflows from the region, as foreign investors from advanced economies could reverse the large positions they had built in Asian markets since 2009.

According to economists, the scope for real strengthening of Asian currencies is also limited by possible expansionary monetary policy measures, which regional central banks would likely implement to help sustain their domestic economic growth amid slowing external demand. Such measures could include cutting of interest rates, such as Bank of Indonesia’s slashing of the country’s benchmark interest rate by 25 basis points to 6.5% over the week. Reducing interest rates could narrow the interest-rate differential between the United States and emerging Asian economies, hence making it less appealing than before for investors to park money here.

In addition, some Asian policymakers would likely prefer to have a not-so-strong currency in order to sustain their export competitiveness and support economic growth. Singapore’s policymakers, for instance, have signalled their preparation to intervene in the currency market to slow the appreciation of their dollar to help the country’s main engine of growth, exports.

It’s interesting to watch how the global economic situation will pan out in the next few months. While investors wait for the dust to settle, fear and uncertainties will remain the name of the game, and for Asia, it will mean vulnerability to downside volatility.

The Star

http://www.kl-today.com/2011/10/less-value-for-ringgit/

KELUARGA TOLAK HASIL INKUES KORONER

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 15TH, 2011

Keluarga Ahmad Sarbaini Mohamed sekali lagi menggesa agar suruhanjaya diraja diadakan untuk menyiasat kematian bekas pegawai Kastam Diraja Malaysia itu di bangunan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) April lalu.Naib Presiden PKR N. Surendran berkata keluarga Allahyarham Sarbaini sehingga kini tidak boleh menerima keputusan koroner.Surendran berkata keluarga Sarbaini tidak dapat menerima keputusan memandangkan koroner didakwa telah mengetepikan keterangan pakar bahawa rakaman CCTV yang diambil ketika kunjungan ke pejabat SPRM Wilayah Persekutuan telah dipadamkan dengan sengaja.

“Ini sesuatu yang sangat luar biasa. Koroner mengatakan bahawa ia kesilapan manusia dan tidak memberi perhatian yang sebenar ke atas isu ini,” kata beliau kepada pemberita pada sidang media di ibu pejabat PKR. Turut hadir ibu Sarbaini dan adik-beradiknya. “Tetapi apa yang penting ialah ada keterangan pakar polis dari makmal forensik polis di Cheras… yang dengan jelas mengatakan bahawa (rakaman) CCTV telah diusik oleh seseorang yang mahir,” katanya lagi.

Surendran berkata sukar untuk diterima apabila koroner menerima keterangan bahawa wujud elemen kesilapan manusia, yang disampaikan oleh pengarah SPRM Wilayah Persekutuan tetapi menolak pandangan pakar forensik yang layak.

“Siapa yang mengusik dan mengapa koroner tidak memberi tumpuan ke atas butiran ini? Mengapa beliau mengetepikannya? Sehingga kini, tiada penjelasan mengapa atau bagaimana rakaman CCTV diambil ketika Sarbaini mati dipadamkan,” kata beliau.

Dalam keputusannya akhir bulan lalu, Mahkamah Koroner memutuskan bahawa kematian Sarbaini tiada unsur bunuh diri, homisid ataupun penglibatan pihak ketiga.

Koroner Aizatul Akmal Maharani dalam penghakimannya berkata, pihaknya bersetuju dengan pandangan pakar terutama mengenai kecederaan yang dialami Sarbaini.

Kecederaan itu lebih membuktikan Sarbaini terjatuh dari tingkat tiga bangunan SPRM Wilayah Persekutuan tanpa disengajakan dan kematian disebabkan nahas, kata koroner.

Sarbaini, 56, yang bertugas di pejabat Kastam Pelabuhan Klang, ditemui mati di gelanggang badminton di tingkat satu pejabat SPRM di Jalan Cochrane, Kuala Lumpur 6 April lalu.

Beliau dilaporkan ke pejabat itu secara sukarela untuk bertemu pegawai penyiasat SPRM berhubung siasatan kes rasuah membabitkan 62 pegawai Kastam.

Mengenai teori Sarbaini mengambil nyawanya sendiri atau membunuh diri, Aizatul Akmal berkata beliau tidak percaya dengan teori bahawa Sarbaini berbuat demikian kerana ketiadaan bukti berlakunya perkara itu.

“Keterangan pakar patologi forensik Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM) Prof Madya Dr Faridah Mohd Noor menunjukkan arwah tidak membunuh diri berdasarkan ketiadaan tanda-tanda yang biasanya wujud dalam kes sedemikian iaitu kelar di mana-mana bahagian anggota badan atau kandungan dadah atau racun di dalam badannya,” katanya.

Aizatul Akmal berkata pakar perunding kanan patologi di Universiti Kebangsaan Malaysia Dr Shahrom Abdul Wahid juga menolak kemungkinan bahawa Sarbaini akan membunuh diri kerana tiada kesan luka akibat cubaan membunuh diri yang dijumpai pada tubuh Sarbaini.

“Tiada nota bunuh diri dijumpai di tempat kejadian dan tiada kesan dadah atau alkohol pada sampel darah si mati mahupun pada air kencing atau kandungan perut si mati, dan kedua-dua pakar itu menolak kemungkinan arwah mati disebabkan apa-apa penyakit,” katanya.

Aizatul Akmal mendapati teori bahawa Sarbaini telah dibunuh disangkal Dr Faridah dan Dr Shahrom dalam keterangan mereka.

Aizatul Akmal berpendapat sekiranya Sarbaini dipukul, pengsan dan kemudiannya dibuang ke luar tingkap, pastinya tiada kesan beliau cuba melawan kejatuhannya.

Menurutnya, tiada elemen khianat dalam kematian Sarbaini kerana tiada penglibatan pihak ketiga dan tiada apa-apa keterangan yang dapat menunjukkan mana-mana orang yang terlibat secara jenayah dalam sebab-sebab kematian Sarbaini.

Inkues yang bermula pada 4 Julai dan berakhir 4 Ogos lepas menyaksikan 34 saksi memberi keterangan termasuk beberapa pegawai SPRM Wilayah Persekutuan, dua pakar patologi, pegawai forensik dan beberapa pegawai Kastam Diraja Malaysia.

Keluarga Sarbaini tidak akan berhenti daripada mengenakan tekanan ke atas kerajaan sehingga suruhanjaya diraja diadakan bagi menyiasat kematiannya, kata Surendran.

“Mereka akan terus mengenakan tekanan dan menekan sehingga kami mendapat suruhanjaya diraja dan sehingga kami mendapat kebenaran. Ia tidak akan berakhir di sini,” kata beliau lagi.

http://www.kl-today.com/2011/10/keluarga-tolak-hasil-inkues-koroner/

DEMO GLOBAL PROTES ‘MEREKA KAYA TAMAK’

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 15TH, 2011

Penunjuk perasaan di seluruh dunia mula membuat persiapan menggerakkan protes besar-besaran terhadap bank, pembiaya kewangan dan ahli-ahli politik yang dituduh menguruskan ekonomi global sambil mendakwa menyebabkan berjuta-juta orang diselubungi kemiskinan ekoran ketamakan mereka.Dirangsangkan oleh gerakan Occupy Wall Street yang berlarutan sejak sebulan lalu – dari bandar-bandar New Zealand sehingga ke Alaska — dari London, Frankfurt sehingga New York sendiri.

Pasukan polis antirusuhan mula bersiap sedia untuk menghadapi sebarang kemungkinan — bandar-bandar seperti London dan Athens telah menyaksikan konfrontasi-konfrontasi tahun ini, tetapi mustahil untuk mengatakan berapa ramai yang sebenarnya akan menyertai meskipun sudah ada panggilan ke arah itu menerusi laman-laman media sosial.

“Saya sudah lama menunggu protes ini, sejak 2008,” kata Daniel Schreiber, 28, seorang editor di Berlin.

“Saya tertanya-tanya mengapa orang ramai tidak marah dan mengapa tidak berlaku apa-apa dan akhirnya, selepas tiga tahun ia berlaku,” kata beliau.

Protes dilabelkan sebagai satu tindakan aman.

Bagaimanapun dikhuatiri isyarat awal apa sahaja kemungkinan akan berlaku, satu kumpulan pelajar menyerbu pejabat-pejabat Goldman Sachs di Milan, Itali semalam.

Pelajar-pelajar telah dapat pecah masuk ke dalam bangunan Goldman Sachs di tengah-tengah daerah kewangan Milan.

Penunjuk perasaan dengan cepat bersurai tetapi conteng warna merah, yang membawa mesej “Beri kami duit” ditinggalkan pada dinding bagi menunjukkan kemarahan terhadap Perdana Menteri Silvio Berlusconi.

Penunjuk-penunjuk perasaan juga menyerbu ibu pejabat bank terbesar Itali UniCredit.

Polis Itali diletakkan dalam keadaan berjaga-jaga untuk menghadapi perarakan melibatkan beribu-ribu orang di Rom berhubung pendekatan berjimat-jimat yang dirancang oleh kerajaan Berlusconi.

Di London, penunjuk perasaan bercadang untuk membanjiri bandar raya London – pusat kewangan antarabangsa utama – di bawah kain rentang “Occupy the Stock Exchange”.

“Kami ada orang ramai dari semua lapisan masyarakat yang akan menyertai kami setiap hari,” kata Spyro, salah seorang yang menulis pada laman sosial Facebook di London, yang telah menarik 12,000 orang pengikut hanya dalam beberapa minggu.

Spyro, seorang pelajar berusia 28 tahun yang mempunyai kerja dengan gaji yang baik dan tidak mahu memberi nama penuh berkata, sasaran utama protes global berkaitan dengan “sistem kewangan.”

Marah dengan tindakan menyelamatkan bank-bank menggunakan wang pembayar cukai sejak 2008 tetapi masih membayar bonus dalam jumlah yang besar sedangkan pengangguran menjejaskan kehidupan ramai orang muda Britain, dia berkata: “Orang ramai dari seluruh dunia, kami berkata, ‘Cukuplah’.”

Penunjuk-penunjuk perasaan yang cenderung kepada gerakan Indignant Sepanyol mahu mengadakan perarakan antipendekatan berjimat-jimat di dataran Syntagma, Athens hari ini – lokasi bagi demonstrasi ekoran kegawatan kewangan Greek.

“Apa yang berlaku di Greek sekarang adalah mimpi buruk yang menanti negara-negara lain pada masa akan datang. Solidariti adalah senjata rakyat,” kata kumpulan Real Democracy dalam satu kenyataan mempelawa orang ramai menyertai protes.

Protes ini selain memfokus elemen “ketamakan dan rasuah” di kalangan golongan yang kaya-raya, juga mahu bank-bank membayar lebih dan kerajaan-kerajaan yang dipilih pula tidak mendengar suara rakyat.

“Ini masa bagi kami bersatu; ini masa bagi mereka mendengar; rakyat dari seluruh, bangkit!”, demikian mesej laman web United for #GlobalChange.

“Kami tidak dilayan dengan baik oleh ahli-ahli politik dan bank-bank, yang tidak mewakili kami… kami akan berdemonstrasi secara aman, bercakap dan menguruskan sehingga memastikan ia (perubahan) berlaku,” katanya.

Di Jerman, di mana simpati ke atas masalah hutang selatan Eropah masih bercapuk-capuk, pusat kewangan Frankfurt dan European Central Bank khususnya dijangka menjadi fokus perarakan yang hendak diadakan oleh gerakan Real Democracy Now.

Di Amerika Syarikat, beratus-ratus penunjuk perasaan berhimpun di Zuccotti Park, Manhattan dan mahu lebih ramai orang menyertai mereka. Langkah mereka itu menggerakkan usaha mengadakan tunjuk perasaan sedemikian di bandar-bandar utama yang lain di negara itu mulai hari ini.

Di Houston, penunjuk perasaan dijangka memperlihatkan kemarahan mereka ke atas syarikat-syarikat minyak besar.

Pun begitu beberapa penganalisis berpandangan bahawa momentum protes di beberapa negara seperti Greek dan Sepanyol berlalu dengan perlahan.

“Ramai orang bersetuju dengan protes daripada mengambil bahagian,” kata Profesor Mary Bossis dari Universiti Piraeus.

Katanya, meskipun ramai marah dengan pendekatan memotong gaji dan pencen manakala beratus-ratus pula kehilangan kerja, masih kekurangan pencetus bagi tindakan protes.

“Ada kemarahan, ada berang… tetapi apa yang perlu untuk mengubah situasi semasa masih keciciran,” katanya lagi.

— Reuters

http://www.kl-today.com/2011/10/demo-global-protes-golongan-kaya-tamak/

SURAU DILARANG DIBINA DI KAZAKHSTAN

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 15TH, 2011

ALMATY: Presiden Kazakhstan, Nursultan Nazarbayev, kelmarin meluluskan undang-undang ketat berkaitan agama, yang antara lain melarang surau dibina dalam bangunan pemerintah.Langkah itu dilihat bertujuan menyekat pengaruh militan tetapi dikecam ulama negara itu dan Barat.Undang-undang itu turut mensyaratkan semua institusi dakwah di negara itu mendaftar dengan pihak berkuasa setiap tahun.

Nazarbayev (gambar bersama PM Malaysia, Datuk Seri Najib Razak semasa Najib melawat ke negara itu beberapa bulan lalu), 71 tahun, telah memerintah Kazakhstan lebih 20 tahun sebagai pemerintah kuku besi sekular.

Sehingga tahun ini, negara yang didiami seramai 70 juta penduduk Islam berusaha mengelak daripada keganasan yang dilihat berlaku di tengah Asia, negara bekas Soviet seperti Uzbekistan dan Tajikistan.

Bagaimanapun, pengeboman nekad pada Mei lalu dan penahanan kumpulan yang didakwa merancang keganasan pada Ogos lalu meningkatkan kebimbangan kemunculan militan menyebabkan Encik Nazarbayev melaksanakan undang-undang baru bagi mengekang kelompok ekstremis.

Undang-undang yang diluluskan itu mencetuskan perdebatan hangat.

Ia antara lain melarang bilik solat di semua institusi negeri. Mufti Kanan Kazakhstan, Absattar Derbisali, berkata undang-undang ini akan mencetuskan kemarahan di kalangan umat Islam dan meningkatkan kegiatan militan.

Kumpulan hak asasi di Barat termasuk Organisasi bagi Kerjasama dan Keselamatan di Eropah melahirkan kebimbangan mengenai sekatan kebebasan agama.

Antara langkah terbaru yang diambil oleh pemerintah bagi mengekang golongan militan ialah menyekat sementara laman web asing pada Ogos lalu selepas mahkamah memutuskan bahawa mereka menyebarkan propaganda pengganas dan menyuntik kebencian agama.

Sebelum ini, di Malaysia, Kementerian Luar Negara telah mendedahkan bahawa lawatan dua hari Najib ke Kazakhstan pada bulan Jun lalu bernilai RM1 juta.Dewan Rakyat diberitahu jumlah keseluruhan sebanyak RM1,072,213.22 dibelanjakan bagi perdana menteri dan rombongannya menghadiri Forum Ekonomi Dunia Islam.

Lawatan itu yang berjaya memeterai lima perjanjian antara Malaysia dan Kazakhstan tetapi menimbulkan bidasan apabila timbul dakwaan ia juga digunakan oleh keluarga Najib bagi merisik bakal

http://www.kl-today.com/2011/10/surau-dilarang-dibina-di-kazakhstan/

BAYI DISUMBAT DALAM TANGKI PAM TANDAS

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 15TH, 2011

Seorang bayi lelaki yang dipercayai baru dilahirkan dua jam ditemui di dalam tangki air pam tandas sebuah rumah sewa dekat sini, kira-kira pukul 3 pagi tadi. Bayi yang masih hidup serta bertali pusat itu dijumpai oleh rakan sebilik suspek berusia 23 tahun.Menurut Ketua Polis Daerah Kemaman Superintendan Abdullah Sani Salat, bayi seberat kira-kira dua kilogram itu dijumpai dalam keadaan kebiruan dan lemah, dipercayai akibat lemas di dalam air tangki pam tandas berkenaan.

Katanya, bayi tersebut yang mengalami sedikit kecederaan pada badan itu difahamkan telah disembunyikan oleh suspek bagi mengelakkan kejadian itu diketahui rakan serumahnya yang lain.

“Salah seorang rakan serumahnya menjumpai kesan darah yang terdapat pada lantai tandas menuju ke bilik suspek. Syak sesuatu yang berlaku, dia mula melihat-lihat di sekitar rumah berkenaan sebelum terdengar tangisan bayi di dalam sebuah tandas dan menemui bayi berkenaan di dalam tangki pam tandas bilik air rumah sewa mereka,” katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Beliau memberitahu, rakan sebilik mangsa yang menyedari kejadian itu kemudian terus membawa bayi berkenaan yang dalam keadaan lemah dan kesejukan ke Hospital Kemaman untuk diberikan rawatan kecemasan.
Tambahnya, polis menahan suspek yang kini mendapatkan rawatan di wad Hospital Kemaman dipercayai ibu kepada bayi terbabit.

“Polis masih menjalankan siasatan berhubung kes berkenaan dan suspek yang juga seorang yatim piatu kini ditahan bagi membantu siasatan,” katanya.Sementara itu, rakan sebilik suspek yang hanya ingin dikenali sebagai Ina berkata, pada mulanya suspek mengadu sakit perut dan ingin ke tandas rumah sewa berkenaan untuk membuang air besar.

“Selepas duduk terlalu lama dalam tandas, suspek akhirnya keluar dalam keadaan tidak bermaya dan keletihan dan berbaring di atas katilnya.

“Saya terkejut apabila melihat ada kesan darah pada lantai rumah lalu mengesyaki sesuatu sebelum mendesak rakannya itu untuk menceritakan apa yang berlaku dan akhirnya saya berjaya menemui bayi yang disorokkan itu setelah mendengar tangisannya,” katanya.

http://www.kl-today.com/2011/10/bayi-disumbat-dalam-tangki-pam-tandas/

SULTAN KEDAH YDP AGONG KE-14

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 15TH, 2011

Sultan Kedah, Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah dipilih menjadi Yang di-Pertuan Agong ke-14.Pemilihan diputuskan oleh Majlis Raja-Raja dalam mesyuarat khasnya di Istana Negara di sini hari ini.Pemilihan itu berkuat kuasa 13 Disember ini untuk tempoh lima tahun.Sementara Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V dipilih menjadi Timbalan Yang di-Pertuan Agong bagi tempoh yang sama, menurut kenyataan Pejabat Perdana Menteri.

Ini adalah kali kedua Sultan Abdul Halim (gambar fail) dipilih sebagai Yang di-Pertuan Agong.

Kali pertama pada 21 September 1970 untuk tempoh lima tahun, berakhir 20 September 1975.

Sultan Abdul Halim , 83, yang kini Timbalan Yang di-Pertuan Agong akan menggantikan Tuanku Mizan Zainal Abidin yang akan tamat tempoh pemerintahan sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-13.

Mesyuarat khas Majlis Raja-Raja dipengerusikan oleh Sultan Perak, Sultan Azlan Shah dan dihadiri oleh semua Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja kecuali Sultan Pahang.

Pemilihan dilakukan mengikut peruntukan jadual Ketiga Perlembagaan Persekutuan.

Sultan Abdul Halim, diputerakan pada 28 November 1927 di Istana Anak Bukit, Alor Setar, Kedah.

Baginda menaiki takhta pada 14 Julai, 1958 selepas kemangkatan ayahanda baginda Sultan Badlishah.

Lulusan Wadham College Oxford United Kingdom dengan ijazah Sains Sosial dan Pentadbiran Awam, baginda pernah menyertai Perkhidmatan Awam Negeri Kedah dalam tahun 1950-an.

Sementara itu, Sultan Muhammad V, 42, dimasyhurkan sebagai Sultan Kelantan ke-29 pada 13 September 2010.

Canselor Universiti Malaysia Kelantan itu diputerakan di Kota Baharu, Kelantan pada 6 Oktober 1969.

http://www.kl-today.com/2011/10/sultan-kedah-ydp-agong-ke-14/

PROTEST FOR NAJIB AT CHOGM IN PERTH?

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 15TH, 2011

When Prime Minister Najib Tun Razak goes to Australia for the Commonwealth Heads of Government Meeting (CHOGM) this month, he will be greeted by yet another rally calling for electoral reforms in Malaysia.Delegations from 54 Commonwealth nations will attend the three-day meeting at the Perth Convention Centre on Oct 28 and the rally organisers, CHOGM Action Network (CAN), is seizing the opportunity to draw international attention to Malaysia’s political situation.

CAN is endorsed by a wide range of activist networks, including Bersihkan Malaysia of Perth.

According to its Facebook page, Bersihkan Malaysia was set up to “nurture the spirit of unity to further the cause for democracy and justice on behalf of all Malaysians”. Its members are mostly Malaysians residing in Western Australia who took part in the July 9 Bersih rally there.

According to CAN spokesperson Chom Lee, participants in the Oct 28 rally will assemble at Forrest Place in downtown Perth to hear a number of speeches by notable speakers, including Bersih 2.0 steering committee member Wong Chin Huat.

There will be a march after the speeches. CAN is still in negotiations with the police department over the rally route, but it is hoping to be allowed to demonstrate close to the CHOGM venue.

“CHOGM is an international event and the best time to let the world know what is really happening in Malaysia,” Lee told by e-mail.

“There are many foreigners who are have been deceived by the government’s lies and believe that Malaysia practices true democracy.”

She said CAN would like to see Commonwealth leaders questioning Najib about Bersih 2.0′s eight demands as well as about corruption and separation of powers in Malaysia.

She gave several examples of alleged abuse of power and corruption, including deaths in custody and lingering questions about the purchase of Scorpene submarines and the wealth of Sarawak Chief Minister Abdul Taib Mahmud.

CAN will be holding a series of public forums until Oct 28 in an effort to attract at least 1,000 rally participants.

Asked if the participants would be clad in yellow, the colour associated with Bersih, Lee replied: “Yes. And we will also be carrying creative banners so that we stand out from the rest of the crowd.”

Lee, who has lived in Perth for the past decade, said his parents sent him out of Malaysia because he was a “victim to the country’s corrupted system”.

“I’m now fully employed here while fighting for the rights of the future generation back home,” he said.

“I’ve heard the views of many Malaysian youths either through conversation or on social media sites and I’m absolutely stunned.

“Most are very concerned about the country’s political issues. These youths need seniors to encourage and support them, which is one of the main reasons for CAN’s existence.”

http://www.kl-today.com/2011/10/protest-for-najib-at-chogm-in-perth/

TIADA SEBAB MELAYU HILANG KUASA!

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 14TH, 2011

Zeanaaima Mohd Yusof

Kenyataan Mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa Melayu akan kehilangan kuasa ekonomi, sosial dan politik di Malaysia amatlah mengerikan. Katanya, menilai suasana politik hari ini, keadaan ini akan berlaku dalam tempoh 10 tahun lagi.Malah, contoh dilema Melayu Singapura yang tidak berdaya memprotes daging babi dihidangkan dalam majlis rasmi membabitkan orang Melayu yang dikemukakan Tun Mahathir seharusnya menginsafkan betapa porak perandanya negara ini jika ramalan beliau jadi kenyataan.
Teras hujah beliau ialah perpaduan yang menjadi unsur utama kekuatan politik Melayu kini sudah terburai oleh sengketa politik sesama Melayu. Perpecahan ini akan melemahkan segala rongga dan raga Melayu – baik di segi ekonomi, sosial dan agama mereka.

Tun Mahathir menggambarkan, dalam keadaan di mana orang Melayu menjadi anggota minoriti dalam mana-mana perkongsian kuasa, mereka akan terpaksa “berhutang” kepada pihak lain untuk memperkukuhkan kedudukan. Setiap hutang perlu dibayar. Maka semakin lunturlah penguatkuasaan Melayu di bumi sendiri.

Sudah pasti tanpa perlu dirujuk kembali kepada mantan Presiden Umno ini apakah penawar kepada persoalan yang akan menjadi igauan bangsa Melayu zaman berzaman ini, semua yang berkepentingan akan dapat menggapai formula penyelesaiannya – kukuhkan perpaduan Melayu, insyaAllah, kemurungan bangsa dapat dielakkan.

Yang berat di bahu setiap insan Melayu yang ingin mengelakkan ramalan Dr Mahathir ini menjadi kenyataan ialah bagaimana cara mereka menyusun kesatuan dan perpaduan daripada puing-puing perpecahan hari ini?

Mengapakah mudah sangat Melayu terdorong untuk memperkecil, mempersenda dan paling jelek sekali mememufarakahkan Melayu lain dalam persaingan mengukuhkan kuasa dan penguasaan? Keyakinan diri yang melampau lazimnya menelurkan keangkuhan dan apabila dibelit dengan pengaruh kuasa mutlak akan melorong kepada kezaliman!

Ini hakikat. Dalam lipatan sejarah Melayu keadaan ini terus berulang. Dengki, irihati dan taksub pada kebolehan sendiri menternak perpecahan di kalangan Melayu. Sudah tentu Tun Mahathir yang banyak berfikir tentang perkara perpecahan Melayu ini akur akan realiti sejarah Melayu ini.

Soalnya bolehkah citra negatif ini dikikis? Tentu boleh. Tun Mahathir sendiri pernah berjaya melakukannya. Apabila mengambil alih kuasa Perdana Menteri pada 1981, Tun bermula dengan keikhlasan menghimpunkan segala unsur dan potensi kekuatan Melayu. Tiada banteng ideologi yang boleh mengalih fokusnya.

Sebagai pemikir, Tun Mahathir mengenalpasti individu, pertubuhan dan gerakan Melayu yang ada. Beliau juga cekap memahami jalur yang boleh mengukuhkan perpaduan Melayu ialah Islam – ideologi yang perlu dibentangkan dari kacamata yang positif.

Pertama sekali beliau mengenalpasti individu. Maka Presiden Angkatan Belia Islam (Abim) Anwar Ibrahim ditambatnya. Pemuda itu dilamar menyertai Umno. Jalur agama disulam dengan idealisme belia. Peremajaan Umno segera menjadi realiti. Tun Mahathir pun menggandingkan Anwar dengan Sanusi Junid, Rais Yatim, Adib Adam, dan ramai lagi untuk sentiasa menghangat dan mengakrabkan perpaduan Melayu.

Berduyun anak muda Melayu berjinak dengan Umno. Keghairahan berpolitik, memelihara kepentingan agama, ekonomi Melayu, menjadi pendorong asli. Sejak itu, Melayu yang agak konservatif anutan mereka kurang mendapat perhatian ummah. Mereka hanya berlingkar di kalangan orang yang berfikiran jumud dan tercicir dalam sayembara mempupuk kekuatan umat Melayu.

Saat kritikal sama ada program kejuruteraan sosial atau tindakan afirmatif untuk menyusun semula masyarakat yang dikenali sebagai Dasar Ekonomi Baru masuk ke penghujung hayat pelaksanaannya pada 1990, dilalui dengan mudah kerana kuasa politik Melayu ketika itu amat gah.

Itu adalah dividen perpaduan. Namun yang jadi persoalannya mengapa realiti hari ini tidak demikian bagi orang Melayu? Mengapa perlu ada Umno, Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Parti Islam seMalaysia (PAS), bersaing dan berdendam bunuh membunuh sesamai sendiri hanya didorong oleh idealisme Melayu yang songsang?

Pelaku politik yang menentukan perpaduan Melayu 1990an masih wujud. Malah masih aktif. Umum tahu, perpecahan yang melumpuhkan perpaduan Melayu berlaku dalam zaman pemerintahan Tun Mahathir sendiri.

Malah beliau sendiri menguasai lebih 40 peratus senario politik Melayu moden pasca kemerdekaan. Hingga hari ini ketokohannya masih dhormati. Beliau yang mentautkan perpaduan Melayu tetapi di zaman beliau juga terungkai kekuatan Melayu.

Cuma Tun Mahathir paling layak dan yang perlu memulakan gerak Melayu berpadu – cari kekuatan dari syariah agama, tenaga orang muda, gilap idealisme bangsa – dan paling penting lunturkan keyakinan diri yang melampau bahawa hanya satu pihak sahaja (tidak kira ia bermaksud Dr Mahathir atau Umno sahaja) layak menerajui perpaduan Melayu.

Menafikan ada pihak Melayu lain yang mampu menyumbang pada pengukuhan ikatan Melayu adalah satu dosa.

Itulah punca kekalutan, ketakutan Tun Mahathir mengenai masa depan Melayu. Berilah salam kepada mereka yang dianggap seteru. Rangkullah mereka dalam selimut Melayu yang berpadu.

Dan bukan kerap menghamburkan kebencian, kedengkian dan persengketaan di khalayak generasi baru yang sentiasa dahagakan iklim politik, ekonomi, sosial dan penghayatan agama umat yang berpadu.

Jadikanlah perbezaan pendapat benar-benar satu rahmat!

http://www.kl-today.com/2011/10/tiada-sebab-melayu-hilang-kuasa/

MAID: CAMBODIA BANS MALAYSIA

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 14TH, 2011

Cambodia has banned its citizens from going to work in Malaysia as maids, its prime minister said today, following a series of horrific reports of beatings and rapes.The order follows a similar ban imposed by Indonesia on its citizens from taking new jobs as domestic workers in Malaysia, where maids are common in middle-class households, thanks in part to a large migrant labour pool.“I would like to congratulate the prime minister for the suspension,” Cambodia opposition lawmaker Mu Sochua of the Sam Rainsy Party told Reuters after the decision by Prime Minister Hun Sen.

Cambodia’s Community Legal Education Centre, which is working with abused domestic workers, said there had been reports of three maids who were killed in Malaysia, and two were raped and kept in isolation, their passports held from them.

Indonesia banned its citizens from working as maids in Malaysia in 2009 after several highly publicised cases of physical abuse by Malaysian employers, which triggered anti-Malaysia demonstrations in Jakarta.

Both countries held discussions and reached an agreement in April this year after Malaysia pledged to improve working conditions, but Indonesia has yet to allow hiring to resume, worsening a growing shortage of domestic helpers in the country.

Malaysia is dependent on migrant workers who total up to two million people or 21 per cent of the country’s workforce. Indonesia is the main source of foreign labour in Malaysia. One in every 16 residents in Malaysia’s capital hires an Indonesian helper, according to data from the Indonesian Embassy.

An Bunhak, president of the Association of Cambodian Recruiting Agencies, said it would uphold the order from the government to stop sending people to work as maids in Malaysia.

“The Ministry of Labour is enforcing what the prime minister has said,” An Bunhak said, adding that about 50,000 maids have sought work in Malaysia since 2009.

Cambodian recruitment agencies also this year decided not to send maids to Kuwait after complaints by human rights groups of abuse by employers there.

— Reuters

http://www.kl-today.com/2011/10/cambodia-bans-malaysia-as-maid-destination/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...