Saturday, September 17, 2011

PERKASA ANGGAP BN LEMAH

POSTED BY ADMIN ON SEPTEMBER 15TH, 2011

PERKASA menyifatkan kerajaan mungkin lemah apabila didakwa tidak bertegas terhadap Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu berhubung kenyataannya dalam isu Mat Indera dan tragedi Bukit Kepong.Presiden kumpulan pendesak Melayu itu Datuk Ibrahim Ali berkata, selepas pelbagai tuntutan dibuat di dada akhbar, termasuk melucutkan kerakyatannya, sehingga kini tiada sebarang tindakan diambil.
“Kalau kita cadang Mat Sabu ditangkap, kita akan ditertawakan. Apakah kerajaan kita lemah? Mungkin, sebab kita tidak bersatu.

“Kalau kita mahu kerajaan kita bertindak tegas, yang penting ditunjukkan dahulu bahawa Melayu bersatu. Kalau tak bersama, macam mana tindakan tegas boleh diambil,” katanya dalam forum membincangkan isu Mat Indera di Kuala Lumpur malam tadi.

Berucap di hadapan ratusan peserta, Ibrahim mendakwa, isu sebelum ini seperti penganjuran perhimpunan BERSIH 2.0, isu Gereja Methodist Damansara Utama dan usaha memurtadkan juga menyaksikan tiada tindakan.

Anggota parlimen Pasir Mas itu berkata, walaupun kerajaan cuba “menarik rambut dalam tepung”, kesabaran orang Melayu mempunyai batasnya.

“Nasib baik saja Mat Sabu. Kalau saya jadi menteri dalam negeri, dah hancur Mat Sabu ini. Daripada bulu atas sampai bulu bawah saya cabut.

“Tetapi macam saya cakap tadi, kerajaan kena bertindak bijak. Kita bersabar. Tetapi sabar ada batasnya,” katanya yang terkenal dengan kelantangannya itu.

Dengan nada amaran, Ibrahim berkata, apabila rakyat hilang kepercayaan kepada kerajaan ia menunjukkan “tanda yang tidak baik dalam negara”.

“Jangan rakyat ambil undang-undang dalam tangannya sendiri. (Presiden Majlis Perunding Melayu) Prof (Kamarudin) Kachar kata tadi, kalau jumpa, dia akan tempeleng Mat Sabu.

“Jadi, perdana menteri please (tolong), menteri dalam negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein please bertindaklah dengan tegas daripada sekarang,” katanya.

Kamarudin antara ahli panel dalam program itu di samping ahli akademik Prof Dr Ramlah Adam, anak pengasas Umno Datuk Onn Jaafar bernama Jaafar dan bekas pengarah polis Cawangan Khas Dr Zulkifli Ab Rahman.

Sambil menyifatkan pemimpin PAS sebagai “haprak” dan “tidak kenal lagi batas”, Ibrahim berkata tindakan Mohamad memalukan umat, sedangkan bangsa lain didakwa begitu gembira.

“Kita PERKASA akan terus berjuang. Jangan setakat bertepuk tangan, kita kena berjuang. Alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan,” katanya.

Bagaimanapun, Ibrahim juga menawarkan penyelesaian lain dengam berkempen memastikan kekalahan calon PAS dalam pilihan raya umum yang dikatakan tidak lama lagi.

“Tolong berkempen kalahkan mereka ini dalam pilihan raya ke-13 ini. Sebab kalau tak buat demikian, mereka bertanding dan menang pula, (ini) tunjukkan apa dia (Mohamad) buat, (mereka) kata diterima masyarakat.

“Ini paling saya takut. Ini paling saya bimbang. Sejarah boleh berulang,” katanya yang mendapat tepukan gemuruh.

Sambil mendakwa Mohamad sebagai “perkakas DAP” dengan menghina pejuang kemerdekaan, Ibrahim juga mempertikai kenyataan pemimpin parti Islam itu berdasarkan latar pengajiannya di universiti dalam bidang seni reka sebelum ini.


http://www.kl-today.com/2011/09/perkasa-anggap-bn-lemah/

KUAN YEW SUPPORTS NAJIB GOVERNMENT

POSTED BY ADMIN ON SEPTEMBER 15TH, 2011

Singapore’s Lee Kuan Yew has expressed confidence in Datuk Seri Najib Razak as a prime minister who “wants to get on with the job” of improving bilateral ties following the Tanjong Pagar railway land settlement, the Singapore Straits Times reported today.The English daily said the influential Lee, a former PM of Singapore, sees promise in Malaysia’s Iskandar region and believes that there can be more successful co-operation between both countries by leveraging on the momentum created by the economic hub in south Johor.

“The Iskandar momentum could also lead to successive Malaysian prime ministers like the current Prime Minister Najib Razak,” the daily quoted Lee as saying.

He said there will be mutual benefits for both Malaysia and Singapore if the Iskandar project “develops properly”.

The long-serving former Singapore prime minister said this to reporters after a dialogue to mark the seventh anniversary of the Lee Kuan Yew School of Public Policy on the island state yesterday.

When questioned by a participant how he saw the future of Singapore’s ties with Malaysia and how leaders across the Johor straits could maintain the cordial relationship, Lee noted that it was a “complex problem” but voiced hope in the Najib administration.

It was under Najib’s watch, he pointed out, that the longstanding dispute over KTM Berhad’s Tanjong Pagar railway station was finally settled.

The land swap has been contentious since the Malaysia-Singapore Points of Agreement (POA) was signed in 1990 over the issue of the future of the railway land. The POA was signed between Lee and former Finance Minister Tun Daim Zanuddin.

Under the agreement, KTM was to vacate its historic railway station at Tanjong Pagar and move to Bukit Timah while all of KTM’s land between Bukit Timah and Tanjong Pagar would revert to Singapore.

Najib had committed to the agreement with Singapore during his May 2010 visit, calling it a “win-win” situation for both Southeast Asian neighbours.

At another forum recently, Lee had said he was pleased that Malaysia had honoured her agreement, adding that any attempt by Malaysia to retaliate over the return of the Tanjong Pagar railway land to the republic would have resulted in “war”.


http://www.kl-today.com/2011/09/kuan-yew-supports-najib-government/

BISKUT MUNCHY DIDAKWA ADA ARAK?

POSTED BY ADMIN ON SEPTEMBER 15TH, 2011

Sejak beberapa minggu lalu, kecoh melalui sistem pesanan ringkas (sms) bahawa biskut-biskut jenama Munchy’s mengandungi arak.

Ini menimbulkan kebimbangan banyak pihak.

SMS berkenaan berbunyi;

‘TERKINI : JAKIM TLH BUAT SERBUAN KE ATAS KILANG MUNCHYS, BT. PAHAT DAN MENEMUI STOR ARAK. BOSSNYA DGN RASA BANGGA DAN RASA TAK BeRSALAH, MENGATAKN ARAK TERSEBUT UTK DICAMPUR KE DALAM BISKUT .. TLG SEBARKN MAKLUMAT INI KPD SEISLAM&KEPENTINGAN UMAT ISLAM. DR PEG. JAKIM-HJ. JALIL B. RAIHAN (JAKIM PUTRAJAYA)’

Bagaimanapun, menurut Penerbit Eksekutif 999, Mazidul Akaml Sidek, perkara itu tidak benar melalui siasatan yang dilakukannya.

Berikut petikan dari blog beliau (http://www.mazidulakmal.com/) berhubung isu itu.

Saya percaya ramai antara pembaca menerima pesanan ringkas, SMS terbabit.

Jika dilihat dari aspek penulisan, maklumat kelihatan meragukan tetapi wajar untuk saya menyingkap fakta sebenar.

Sebaik membaca SMS itu, pasti ramai ingin tahu berhubung status kesahihan kandungannya. Justeru pada jam 1.45 tengah hari tadi saya menghubungi Penolong Pengarah Kanan, Cawangan Pemantauan dan Penguatkuasaan, Bahagian Hub Halal, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia, JAKIM, Ustaz Amri Abdullah.

“Saya mula menerima SMS itu sejak 2 hari raya tetapi kadar penerimaannya semakin meningkat sejak semalam. Setakat ini, saya telah menerima lebih 20 panggilan dari orang ramai dan ratusan SMS,” jelas beliau.

“Nama Haji Jalil Raihan memang ada di JAKIM?,” soal saya.

“Tidak ada. Ini kira macam SMS berantai. Memang pada tahun 2005, JAKIM pernah membuat pemeriksaan di kilang Munchy’s di Tongkang Pecah, Batu Pahat, Johor tetapi siasatan telah selesai, tidak ada masalah,” balas Ustaz berasal dari Pahang itu.

Maksudnya, SMS disebarkan pihak tidak bertanggungjawab itu palsu.


http://www.kl-today.com/2011/09/biskut-munchy-didakwa-ada-arak/

KEMPEN MANSUH HUTANG PENEROKA

POSTED BY ADMIN ON SEPTEMBER 15TH, 2011

Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu akan melancarkan kempen besar-besaran Tuntutan Mansuhkan Hutang Peneroka Felda pada 7 Oktober depan di Felda Tenang, Johor.Pengerusi Persatuan Anak-Anak Peneroka Felda (Anak), Mazlan Aliman berkata, kempen tersebut sebahagian usaha untuk menyelesaikan persoalan antara peneroka dan Felda yang tidak pernah selesai.“Para peneroka Felda yang sepatutnya hidup senang menurut idea dan perancangan Allahyarham Tun Razak selepas tanah ladang masing-masing menjadi hak milik, kini dihambat mimpi ngeri dibebani dengan hutang yang tidak pernah selesai.

“Yang sedihnya peneroka sentiasa dipotong hutang melalui pendapatan hasil sedangkan Felda gagal mengeluarkan Penyata Kira-Kira Pendapatan dan Tanggungan Peneroka-Peneroka.

“Hutang yang ditanggung peneroka pula bukan seribu dua tetapi menjangkau sehingga berpuluh-puluh ribu. Sebab itu bermula sahaja kempen itu kita akan desak perisytiharan hutang tak munasabah membabitkan kos tanam semula yang membelenggu peneroka,” ucapnya pada satu majlis di Kota Gelanggi 2, baru-baru ini.

Mazlan yang juga Pengerusi Lajnah Pembangunan Tanah PAS Pusat berkata, untuk itu pihaknya akan melancarkan borang semakan untuk mengetahui jumlah sebenar hutang peneroka dan bukannya berdasarkan penyata dari Felda semata-mata.

“Kita akan kumpul data-data yang diperolehi seterusnya berbincang dengan panel yang akan membuat semakan terperinci daripada jumlah wang sara hidup yang mereka terima dan gambaran sebenar berapa pendapatan yang mereka patut dapat.

“Panel itu akan membuat imbangan di antara hutang yang dikenakan ke atas peneroka dan pendapatan yang sepatutnya mereka terima,” tegas Mazlan.

Jelasnya lagi, selain masalah hutang peneroka turut tidak berpuas hati dengan kadar perahan gred (KPG) yang diisytiharkan Felda jauh lebih rendah daripada kadar sebenar yang dibuktikan di banyak makmal.

Katanya, akibatnya di Jengka sahaja seramai 1,040 peneroka tampil menyaman pihak Felda dan selepas raya ini dijangka beribu-ribu peneroka seluruh Pahang akan mengambil tindakan serupa.

“Hakim Mahkamah Tinggi Kota Bharu ketika memberi kemenangan kepada peneroka Felda Kemahang yang menyaman Felda atas isu KPG ini, berkata ada konspirasi antara Felda Kilang dengan pengurus rancangan,” katanya.

Mengenai borang Felda Plantation yang diagihkan oleh Anak sejak tiga bulan lalu, Mazlan berkata ia mendapat sambutan di seluruh negara kerana merupakan tawaran menarik dan bakal memberi impak ekonomi di kawasan Felda.

Tambahnya, jika tanah rancangan tersebut dibukakan kepada umum 80,000 terutamanya anak peneroka akan mendapat manfaat dengan kewujudan 200 Felda baru.


http://www.kl-today.com/2011/09/kempen-mansuh-hutang-peneroka/

KITA MULAI GOYAH BAWAH ZAID

POSTED BY ADMIN ON SEPTEMBER 15TH, 2011

Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (Kita), yang diterajui bekas pemimpin PKR Datuk Zaid Ibrahim, menyaksikan keretakan awal dengan dua pemimpin kanan dikenakan tindakan disiplin — seorang digantung manakala lagi seorang dilucutkan jawatan.Muhammad Firdaus Christopher, ahli jawatankuasa eksekutif, dikenakan tindakan digantung keahlian manakala Abd Latif A Tambi pula dibuang daripada jawatannya sebagai setiausaha pusat parti.

Muhammad Firdaus menyifatkan Zaid mengendalikan parti itu sebagai seorang diktator dan tidak mahu mendengar pandangan orang lain.

“Wujud banyak kepincangan dalam parti. Kami sudah hilang keyakinan dengan kepimpinan Zaid . . . sudah tidak yakin dengan beliau,” kata beliau yang sebelum ini pernah dianggap sebagai antara orang kanan Zaid.

Katanya, sekiranya Zaid sebelum mendakwa banyak perkara tidak kena dalam PKR sehingga menyebabkannya keluar parti itu, “beliau seolah-olah mengendalikan Kita seorang diri.”

“Saya sedia untuk membayar apa sahaja kos selagi kebenaran didedahkan dan akan terus berjuang untuk mengetengahkan tentang salah laku, ketidakadilan dan sikap diktator seorang pemimpin,” kata beliau lagi.

Muhammad Firdaus juga membayangkan parti itu berhadapan dengan masalah kewangan dan dua penyandang jawatan bendahari telah pun ditukar sebelum ini.

Dalam satu kenyataan dikeluarkan malam tadi, oleh Setiausaha Kerja Kita Masrum Dayat berkata, “parti kita ingin memaklumkan bahawa laman web, Twitter dan Facebook parti ini telah tidak dapat dilayari seperti biasa kerana mengalami masalah teknikal.”

Katanya, tidak mustahil ada pihak yang yang tidak bertanggungjawab telah menyebabkan perkara itu berlaku.

“Pihak pentadbiran Parti sedang berusaha memulihkannya dan dijangka dapat digunakan seperti biasa minggu depan,” kata Masrum.

Malah menurut Masrum, pada masa yang sama Kita memaklumkan bahawa bahawa Muhammad Firdaus telah digantung keahliannya kerana melalui Facebooknya beliau dengan jelas telah membuat tohmahan liar yang tidak berasas termasuk menghina Zaid.

“Tindak-tanduk beliau yang melampau yang memudaratkan nama baik parti itu dilakukan melalui akaun sosial Facebook beliau.

“Parti ini percaya beliau bertindak demikian semata-mata kerana beliau marah apabila pembayaran elaun bulanannya dihentikan. Parti Kita adalah sebuah parti kecil yang mempunyai sumber kewangan yang terhad,” katanya.

Tegas Masrum, “parti ini juga ingin mengucapkan terima kasih kepada Setiausaha Pusat atas khidmat beliau selama ini. Perkhidmatan Abd Latif A Tambi tamat berkuat kuasa hari ini untuk menambah kelicinan pentadbiran parti,” katanya.

Muhammad Firdaus berkata, pihaknya akan mendedahkan kepincangan yang berlaku dalam Kita pada satu sidang media esok.

Kita dilancarkan pada Januari lalu dengan moto “moderat, demokratik dan liberal.”

Malah, Muhammad Firdaus juga menuduh Masrum tidak layak mengeluarkan kenyataan malam tadi kerana beliau bukan merupakan seorang ahli parti.

“Berdasarkan maklumat yang ada pada saya, Masrum bukan ahli parti… jadi, macam mana boleh mengeluarkan kenyataan ini,” katanya lagi.

Ketika pelancaran Kita, Zaid berkata, beliau akan memberi sokongan kepada kerajaan pusat jika dasar yang diperkenalkan membawa kebaikan kepada semua lapisan masyarakat tanpa mengira kaum.

Zaid yang juga bekas menteri di Jabatan Perdana Menteri berkata, Kita menolak individu dan pihak yang menggunakan kepentingan peribadi untuk mencapai cita-cita politik mereka.

“Matlamat utama Kita adalah untuk mengembalikan perpaduan rakyat Malaysia serta kestabilan politik di negara ini.

“Kami mahu menubuhkan sebuah parti yang mempunyai asas yang kukuh demi menjaga kepentingan generasi muda pada masa hadapan,” katanya.

Kita sebelum ini dikenali sebagai Angkatan Keadilan Malaysia.

Parti itu digerakkan selepas Zaid keluar PKR akhir tahun selepas ekoran mendakwa wujudnya kepincangan dan kecacatan dalam komponen Pakatan Rakyat itu.

Baru-baru ini, Zaid berkata Kita akan meletakkan calon di Selangor dan Kelantan pada pilihan raya umum ke-13.


http://www.kl-today.com/2011/09/kita-mulai-goyah-bawah-zaid/

Lee Ban Chen: Kenyataan Mat Sabu sesuatu yang pernah disetujui kerajaan

Lim Hong Siang | Sep 15, 2011 03:13:30 pm

Serangan kerajaan terhadap "komunis" baru-baru ini, semata-mata untuk menyanggah kenyataan Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu, semakin dipertikai. Pengamat politik, Lee Ban Chen berkata kerajaan pada hakikatnya telah mempunyai pendirian, bahawa sumbangan Parti Komunis Malaya (PKM) untuk mempercepatkan pencapaian kemerdekaan "tidak dipertikai dan tidak dinafikan", ketika menandatangani Perjanjian Damai Haadyai pada tahun 1989.

Beliau memetik dari buku Setiausaha Agung PKM, "Chin Peng: My Side of history", bahawa kerajaan melalui wakil polis, Rahim Noor pada ketika itu telah menyatakan pendirian tersebut. "Kalau kerajaan Malaysia sudah membuat perjanjian dengan CPM (PKM), dan mengaku mereka sudah ada sumbangan untuk mempercepatkan pencapaian kemerdekaan negara kita... Jika itulah pendirian kerajaan, bermakna apa yang dikatakan Mat Sabu itu memang sesuatu yang tepat, dan sesuatu yang telah disetujui oleh kerajaan Malaysia. Jika itulah halnya, maka sekarang mengapa buat heboh?"

Malah, Lee Ban Chen (gambar kanan) mengambil contoh karikutur yang disiarkan dalam Utusan Malaysiapada 13 September 2011, mempertikaikan kerajaan bahawa mengapa tuduhan yang "sukar dibuktikan" ini dibenarkan selepas lebih 20 tahun perjanjian damai ditandatangani?

Maka soalan seterusnya adalah, "Adakah perjanjian Haadyai itu, kerajaan masih mengakui? Adakah kerajaan masih mematuhi apa yang telah ditandatangani? Kerana selama 20 tahun ini, pihak komunis tak ada buat apa-apa. Mereka cari makan, mereka buat kerja mereka, mereka pun jarang mengambil bahagian dalam arena politik."

Lee Ban Chen berasa hairan, "mengapa keadaan boleh menjadi begini?" Disebabkan komentar daripada Mat Sabu, komunis Malaya "yang tidak berbuat apa-apa (untuk 20 tahun ini)", diserang sebegitu, sehingga mencungkil luka bekas tentara dan bekas polis, seolah-olah ada serangan diadakan dari pihak komunis.

Beliau seterusnya mempersoalkan logik Perdana Menteri Najib Razak, bahawa Malaysia kini bekerjasama dengan Komunis China, kononnya "Komunis China sekarang komunis yang baik". "Saya tak tahulah, kerajaan kita nak berbaik dengan komunis China, tapi nak serang ideologi komunis, tak tahu itu logik apa? Kalau you kata komunis itu memang kejam, komunis China kejamlah! Tapi you tak kata begini..."

Lee Ban Chen berkata sedemikian dalam satu forum berjudul "Milik siapakah kemerdekaan ini?" di bangunan Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur-Selangor, semalam. Turut hadir sebagai panelis adalah Sasterawan Negara A.Samad Said, dan Penasihat Tamil Foudation dan Pengerusi SUARAM, Arumugam. John Brian, iaitu Pengerusi Majlis Penasihat Dayak dan blogger Dayak baru yang dibariskan sebagai panelis sebelum ini, gagal menghadirkan diri kerana masalah tertentu. Forum yang dihadiri kira-kira 50 orang ini dipengerusikan oleh Adam Adli Bin Abd Halim, iaitu Pengerusi Legasi Mahasiswa Progresif UPSI.

"Perlembagaan Rakyat pada masa itu adalah Buku Jingga sekarang!"

Selain itu, Lee Ban Chen (gambar bawah) turut mengisahkan sejarah bagaimana golongan agamawan, nasionalis dan sayap kiri boleh mencapai muafakat untuk merangka Perlembagaan Rakyat pada tahun 1947, dan bersetuju dalam 10 perkara, termasuk "Raja-raja Melayu akan mempunyai kuasa yang sebenar, bertanggungjawab kepada rakyat melalui Majlis Mesyuarat".

"Ini sesuatu yang cukup istimewa pada masa itu. Sesuatu yang mendapat kerjasama semua bangsa dan berlatarbelakangkan ideologi yang berlainan. Ini suatu contoh bagaimana kita hendak merangka satu politik atau perlembagaan yang menyeluruh, kita harus berkompromi antara kaum... Dan mencapai sesuatu yang dapat diterima semua pihak. Ini sesuatu kejayaan yang besar gerakan rakyat masa itu. Tapi malangnya kerajaan British tidak terima..."

Malah Lee Ban Chen menganggap "Perlembagaan Rakyat" oleh AMCJA-Putera pada ketika itu, boleh diibaratkan bagai "Buku Jingga" oleh Pakatan Rakyat sekarang, memperlihatkan kematangan parti politik untuk bersepakat dengan kerangka tertentu pada peringkat itu untuk menentang penjajahan, katanya.

Ketika mengulas "Perlembagaan Rakyat" pada tahun 1947, Arumugam (gambar kanan) berkata wujudnya dua golongan gandingan politik ketika itu, iaitu golongan progresif dari bawah, yang menjaga "kepentingan rakyat"; sementera satu lagi kombinasi politik dari atas, yang berasaskan perkauman, misalnya UMNO, MCA dan MIC. British memilih untuk berunding dengan golongan UMNO, MCA dan MIC, untuk mengetepikan golongan progresif yang menjaga kepentingan rakyat.

Baca: A.Samad: Tunku bukan pejuang, tetapi penyambut kemerdekaan

*Lim Hong Siang ialah editor MerdekaReview, edisi bahasa Malaysia.

**Forum "Milik siapakah kemerdekaan ini?" ini dianjurkan bersama oleh Jawatankuasa Masyarakat Madani Pusat Pembangunan Kebudayaan LLG, Free Public Forum, Solidarity Mahasiswa Malaysia, Bahagian Pemuda Dewan Perhimpunan Cina KL& Selangor dan Seniman Paksi Rakyat Malaysia (PAKSI).


http://www.merdekareview.com/bm/news.php?n=12256

A.Samad: Tunku bukan pejuang, tetapi penyambut kemerdekaan

Lim Hong Siang | Sep 15, 2011 03:16:10 am

"Saya tidak fikir Tunku Abdul Rahman ini pejuang, sebab sebelum itu kita dengar Mat Kilau, Mat Indera, (Ahmad) Boestamam, Ishak Haji Muhammad dan sebagainya. Ini memang orang-orang yang berjuang. Dan inilah orang-orangnya yang kita namakan pejuang. Sedang bagi saya, Tunku Abdul Rahman bukan orang berjuang. Dia menyambut. Dia adalah orang yang disetujui oleh Inggeris untuk menyambut kemerdekaan."

"...Dan penyambut kemerdekaannya, orang yang dirasakan oleh British, orang yang boleh jaga kepentingan yang ditinggalkannya."

Demikianlah kata-kata Sasterawan Negara, A.Samad Said dalam satu forum berjudul "Milik siapakah kemerdekaan ini?" di bangunan Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur-Selangor, semalam. Beliau yang pernah bekerja dengan Ahmad Boestamam, mengisahkan pengalamannya kepada kira-kira 50 orang hadirin, bagaimana Ahmad Boestamam dipanggil untuk berunding dengan Burhanuddin Al-Helmy dan Tunku Abdul Rahman, berhubung "bagaimana kemerdekaan itu harus disambut".

A.Samad Said (gambar kanan), atau lebih dikenali sebagai Pak Samad, pernah bekerja di akhbarFikiran Rakyat, di bawah pimpinan Ahmad Boestamam. Beliau pernah mengikut Ahmad Boestamam ke bangunan di mana perbincangan tersebut berlangsung, dan beliau dimaklumkan bahawa "British bersedia menyerahkan kemerdekaan ini, tapi perlulah diberikan kepada orang yang munasabah."

"Waktu itu, tentulah, orang yang munasabah, Tunku Abdul Rahman," katanya, yang mendakwa bahawa Tunku bekerja dengan British. Menurut beliau, British tidak berunding dengan "kelompok Boestamam, Ishak Hj Muhammad, Burhanuddin" kerana dirasakan tidak akan menjaga kepentingan British, meskipun badan yang dipimpini tokoh-tokoh tersebut ditubuhkan lebih awal daripada UMNO.

"Kita bermula dengan orang-orang yang berjuang menentang British, yang mendapat hasilnya ialah orang-orang yang bekerja dengan British," simpulnya di akhir ucapan beliau. Malah, ketika wartawan cuba mengesahkan kenyataannya itu selepas forum berlangsung, beliau mengulangi bahawa "Tunku bukan pejuang, tetapi penyambut kemerdekaan"; bahkan beliau sempat berseloroh dengan wartawan, bahawa istilah "kemerdekaan" pada gelaran "Bapa Kemerdekaan" yang diberikan kepada Tunku mungkin perlu digugurkan, kerana menurut Dr.Zainal Kling, negara kita tidak pernah dijajah.

Kuasa diwarisi oleh golongan bangsawan

"Dan sejak itu, berterus-terusan kita sebenarnya dijajah, atau (guna istilah) diperintahlah, agar lebih manis (didengar), diperintah oleh kelompok yang menyambut kemerdekaan. Dan kelompok ini datangnya daripada golongan bangsawan, selama 54 tahun."

Pak Samad menganggap kesemua Perdana Menteri Malaysia adalah daripada golongan bangsawan, termasuk Mahathir Mohamad yang mendapat gelaran "Tun" kemudiannya.

"Negara ini tidak pernah diperintah oleh orang yang berjuang untuk kemerdekaan," tegasnya. Untuk beliau, golongan bangsawan tidak dapat merasakan apa yang dirasakan oleh rakyat biasa, kerana "orang-orang ini mendapat kemewahan daripada awal, mendapat pendidikan percuma daripada awal, mendapat kedudukan daripada awal, mendapat keistimewaan daripada awal..."

"Saya dapat faham kalau orang Cina merasakan, dan saya juga dapat faham kalau orang India merasakan... Tapi akhirnya saya juga merasakan, bahawasanya betul orang Melayu mempunyai keistimewaan, tetapi keistimewaan kelompok atas saja. Rakyat lain...hampir sama saja," katanya.

Pak Samad berkata, keadaan sedemikian menimbulkan rasa ketidaksenangan, maka adalah mudah untuk mereka yang berada di atas untuk memainkan perasaan perkauman, agar tempat mereka dikekalkan. Beliau pernah diajukan soalan sama ada dirinya berasa terancam sebagai Melayu di negara ini, dan jawapannya tidak, kerana sejak merdeka, jawatan Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri, kebanyakan jawatan Menteri Besar dan Ketua Menteri disandang oleh Melayu. Seandainya Melayu merasakan dirinya terancam, maka ia bererti pemimpin kita gagal, jelasnya.

Lee Ban Chen: UMNO mewarisi penjajahan

Sementara itu, penganalisa politik Lee Ban Chen menyifatkan kemerdekaan yang dicapai pada tahun 1957 sebagai "kemerdekaan tiga suku", dan bukan "kemerdekaan yang tulen". Ini kerana British telah menolak perlembagaan rakyat ketika itu, sebaliknya memilih UMNO yang ditubuhkan pada tahun 1946 untuk kerjasama.

Bagaimanapun, UMNO dalam Perikatan ataupun Barisan Nasional kemudiannya tidak mengisi nama dan bentuk kemerdekaan, sebaliknya mewarisi penggunaan akta-akta zalim dalam zaman penjajahan, misalnya Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), yang merintangi proses reformasi dan pendemokrasian negara kita, kata Lee Ban Chen (gambar kiri).

Pak Samad turut bersetuju bahawa "kita sebenarnya masih dalam pemerintahan penjajahan", kerana undang-undang zalim yang digubal ketika zaman British masih kekal sehingga kini. Malah, Menteri Dalam Negeri siang-siang mengingatkan tentang ISA ketika menangani isu BERSIH 2.0.

Dengan nada menyindir, Pak Samad berkata "yang menjadi wira sentiasanya UMNO", sementara "orang awal yang berjuang semuanya tenggelam". "Dan paling mudah untuk mengatakan bahawasanya mereka semua ini kelompok komunis yang jahat, dan komunis yang ingin mencengkam...",dan pada waktu yang sama pula kita berbaik-baik dengan komunis (China) yang ada - antara beberapa "keanehan" yang sedang berlaku di negara dewasa ini, katanya.

Seorang lagi panelis dalam forum ini adalah Arumugam, selaku Penasihat Tamil Foudation dan Pengerusi SUARAM. John Brian, iaitu Pengerusi Majlis Penasihat Dayak dan blogger Dayak baru yang dibariskan sebagai panelis sebelum ini, gagal menghadirkan diri kerana masalah tertentu. Forum ini dipengerusikan oleh Adam Adli Bin Abd Halim, iaitu Pengerusi Legasi Mahasiswa Progresif UPSI.

Baca: Lee Ban Chen: Kenyataan Mat Sabu sesuatu yang pernah disetujui kerajaan

*Lim Hong Siang ialah editor MerdekaReview, edisi bahasa Malaysia.

**Forum "Milik siapakah kemerdekaan ini?" ini dianjurkan bersama oleh Jawatankuasa Masyarakat Madani Pusat Pembangunan Kebudayaan LLG, Free Public Forum, Solidarity Mahasiswa Malaysia, Bahagian Pemuda Dewan Perhimpunan Cina KL& Selangor dan Seniman Paksi Rakyat Malaysia (PAKSI).


http://www.merdekareview.com/bm/news.php?n=12253

SACK ANWAR, HARUSSANI ADVISE HOPELESS

POSTED BY ADMIN ON SEPTEMBER 15TH, 2011

Tun Dr Mahathir Mohamad today denied Perak Mufti Tan Sri Harussani Zakaria asked him not to sack Datuk Seri Anwar Ibrahim in 1998 but added he would ignored the advice even if it was given.In a blog posting today, the former prime minister reasoned that at the time, witnesses had already convinced him of Anwar’s sodomy crimes and he was not prepared to accept an “immoral” person as his successor.

“Even if the Mufti did advise me, and I deny that he did, I would not be able to take that kind of advice.

“The learned Mufti may be prepared to accept an immoral person to become the Prime Minister of Malaysia. I am sorry but I hold my responsibility as an ‘amanah’, a trust, and I never can be prepared to accept an immoral prime minister,” he wrote.

The Malaysian Insider published Harussani’s statement last month saying he had attempted to meet with Dr Mahathir 13 years ago to advise him against sacking then deputy prime minister Anwar and against charging him in court for sodomy.

“I would have ignored the claim by the Mufti that he advised me. But the report is in the online news portal and that has political implications unfavourable towards me,” Dr Mahathir complained.

The Perak Mufti had explained that he was concerned back then that Anwar’s sacking would bring about split Malays, and that he had repeatedly cautioned the former prime minister to think about an alternative solution.

“I have told Dr Mahathir to stop (to not do it) but there are three things he would not stop. The first was to sack Anwar. (When that was about to happen), I was barred from meeting the prime minister.

“I said sacking Anwar will not have a small effect it can split the Malays…when he (Dr Mahathir) wanted to charge Anwar for sodomy, I said even I you wanted to sack Anwar do it through a Cabinet reshuffle. Put him in another ministry,” Harussani told a forum on religion.

But Dr Mahathir pointed out today that the he had been “convinced” of Anwar’s sodomy crimes by witnesses, adding that the court case was initiated by “officers responsible, not by me”.

“But supposing no court action was taken, how do I explain why Anwar had to be sacked because he was unsuitable to succeed me as prime minister?

“If I drop him, and I had no choice but to drop him because of his immorality, how do I explain to people? The accusation against me would be that it was political,” he said.

Dr Mahathir added that if he had dropped Anwar without first going to court, the latter would have likely mounted a legal suit against him and embarked on a nationwide campaign to claim he was a victim of a conspiracy to oust him.

“He would hold rallies all over the country to claim that it was all a conspiracy, a plot to stop him from becoming prime minister. Even when the court decided that he was guilty he was still able to convince people that it was all a conspiracy,” he said. Anwar was charged with sodomy and corruption in 1998 after he was sacked from the Cabinet and was later convicted and jailed for both offences.

The Federal Court however overturned his sodomy conviction in 2004 after finding contradictions in the prosecution’s case.


http://www.kl-today.com/2011/09/sack-anwar-harussani-advise-hopeless/

SELANGOR PERKENAL GAJI MINIMA

POSTED BY ADMIN ON SEPTEMBER 15TH, 2011

Bermula Januari tahun hadapan, setiap kakitangan anak syarikat kerajaan negeri Selangor bakal menikmati skim gaji minima RM1,500.Menurut Setiausaha Politik Menteri Besar Selangor, Faekah Husin, pelaksanaan gaji minima ini adalah di antara pelan-pelan tindakan tiga tahun Pakatan Rakyat 2011-2013 yang akan dilancarkan oleh Tan Sri Khalid Ibrahim esok.

Pakatan Rakyat sebelum ini menerusi Buku Jingga berjanji memperkenalkan skim gaji minima untuk semua pekerja di Malaysia dalam janji 100 hari pentadbirannya di Putrajaya.

“Kini kita terjemahkan janji itu dengan melaksanakannya terlebih dahulu di negeri Selangor,” katanya.

Berbagai pelan tindakan telah dirangka yang merangkumi pelbagai aspek; pembangunan negeri dan kebajikan rakyat. Ia merupakan janji gagasan itu bagi menghadapi pilihan raya umum yang mungkin diadakan akhir tahun ini ataupun awal tahun hadapan.

Pelan tindakan ini juga bakal menyediakan peruntukan RM5 juta untuk pembangunan kampung baru di seluruh Selangor.

Tahun lalu, sebanyak RM4.6 juta diperuntukkan bagi membantu 465 kampung melaksanakan program kemasyarakatan di mana sebanyak RM10,000 diberikan untuk setiap kampung membabitkan kampung tradisional dan kampung baru Cina di seluruh Selangor.

Bagi meningkatkan kualiti kemudahan untuk rakyat, kerajaan negeri juga setuju untuk menyediakan dana sebanyak RM4 juta untuk membaiki jalan-jalan di kampung-kampung tradisi di negeri ini.

Sementara bagi hal ehwal keselamatan pula, RM3 juta akan diperuntukkan bagi pemasangan kamera litar tertutup (CCTV) di kawasan yang mencatatkan peratusan jenayah yang membimbangkan. Pemasangan CCTV akan dimulakan di Subang Jaya.

Manakala RM1 juta pula akan diperuntukkan kepada setiap Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) di negeri ini bagi kegunaan penyelenggaraan longkang, jalan raya dan jambatan di kawasan masing-masing.

Sementara itu, kerajaan negeri juga bakal melaksanakan pilihan raya pihak berkuasa tempatan atau pilihan raya kerajaan tempatan bermula tahun hadapan di Petaling Jaya.


http://www.kl-today.com/2011/09/selangor-perkenal-gaji-minima/

WARGA EMAS SELANGOR TERIMA RM49 JUTA

POSTED BY ADMIN ON SEPTEMBER 15TH, 2011

Melalui Skim Mesra Usia Emas iaitu salah satu program kebajikan di bawah Program Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES), sekurang-kurangnya 20,999 warga emas di negeri ini sudah menikmati bantuan kerajaan negeri.Jumlah itu merangkumi peruntukan sebanyak RM49 juta oleh kerajaan negeri sejak ia dilancarkan pada tahun 2008 sehingga April 2011.Program yang dimasukkan dalam Fasa I program MES itu juga merupakan program yang telah mempunyai perbelanjaan kedua tertinggi selepas program pemberian bekalan air percuma 20 meter padu kepada rakyat negeri ini.
Setiausaha Politik kepada Menteri Besar Selangor Faekah Husin berkata, ianya merupakan inisiatif kerajaan Pakatan Rakyat Selangor dalam usaha membela dan menghargai warga emas di negeri itu.

Ianya merupakan satu skim khairat kematian sebagai menghargai warga emas tanpa mengira jantina, kaum, agama, fahaman politik, status ekonomi mahupun tahap sosial mereka.

Melalui program ini, warga emas dan juga golongan Orang Kelainan Upaya (OKU) yang telah berdaftar dan apabila berlakunya kematian, maka waris mereka akan menerima RM2,500 bagi perbelanjaan menguruskan jenazah tersebut.

“Daripada RM49 juta ini seramai 20,999 orang rakyat Selangor telah mendapat manfaat skim ini sejak ia dilancarkan pada tahun 2008 sehinggalah April 2011, pada awal pelancarannya tahun 2008 seramai 867 orang sahaja dengan kos RM867 ribu, angka ini meningkat pada 2009 iaitu seramai 8,303 melibatkan jumlah peruntukan sebanyak RM19 juta.

“Pada tahun 2010 kerajaan negeri mengeluarkan bantuan sebanyak RM21 juta untuk rakyatnya iaitu seramai 8,673 orang dan sehingga April 2011 ini sebanyak RM7.1 juta dikeluarkan bagi mengenang jasa baik warga emas seramai 3,156 orang,” jelasnya dalam satu temubual.

Mereka yang ingin menyertai skim tersebut ujarnya perlu mendaftar di Pusat Khidmat Dun ditempat masing-masing, tidak kira sama ada kawasan tersebut di menangi oleh Pakatan Rakyat mahupun Barisan Nasional.

Bagaimanapun wakil rakyat BN ujarnya tidak memberi kerjasama dalam urusan mendaftarkan warga emas di kawasan mereka.

“Apa yang pasti bagi kita tidak mempunyai masalah untuk mendaftarkan nama bagi kawasan yang dimenangi oleh Pakatan Rakyat tetapi bagi kawasan Barisan Nasional mereka tidak mahu membantu warga emas untuk mendaftar di dalam skim tersebut kerana mereka beranggapan ini adalah kerja politik dari Pakatan Rakyat bukannya usaha kerajaan negeri.

“Wakil rakyat BN sepatutnya perlu mengenepikan ideologi politik terlebih dahulu kerana apa yang dilakukan oleh kerajaan negeri adalah untuk membantu rakyat, apa jua hasil yang diperolehi oleh kerajaan perlu dinikmati kembali oleh rakyat walaupun jumlahnya tidak begitu besar. Jika halangan sedemikian tidak diubah maka usaha murni kerajaan tidak akan sampai kepada seluruh rakyat terutamanya bagi golongan warga emas,” sambung Faekah lagi.

Tambah beliau lagi tujuan Khairat Kematian ini adalah untuk meringankan beban pewaris dalam menyelesaikan urusan yang berkaitan dengan si mati, seperti pembayaran keseluruhan atas sebahagian kos pengurusan jenazah dan pengkebumian, menyelesaikan sebahagian atau keseluruhan hutang si mati, dan sebagainya.

“Skim Usia Emas ini bukan sahaja tertumpu kepada sumbangan khairat kematian malah kerajaan negeri telah memperkenalkan Program ‘Jom Shopping’ kepaada warga emas yang berusia 60 tahun ke atas bagi menghargai jasa mereka di samping mengukuhkan hubungan akrab di antara rakyat dan pemimpin.

“Program ‘Jom Shopping’ ini adalah bertujuan agar pemimpin dapat bermesra dan bertanya khabar dengan warga emas berkenaan dalam masa dua jam di samping kupon bernilai RM 100,” jelasnya lagi.

Program ‘Jom shopping’ ini merupakan serampang dua mata yang mana selain sebagai usaha kerajaan menghargai rakyatnya malah ia juga dapat mengeratkan wakil rakyat yang dilantik bagi setiap kawasan kerana mereka yang dipertanggungjawabkan oleh kerajaan bagi membantu warga emas ke pusat membeli belah yang dipilih.


http://www.kl-today.com/2011/09/warga-emas-selangor-terima-rm49-juta/

MAHATHIR SETUJU HAD JADI PM SETAKAT 8 TAHUN

POSTED BY ADMIN ON SEPTEMBER 17TH, 2011

Bagi memastikan Malaysia terus menikmati keamanan, setiap kaum mesti menerima hakikat bahawa tidak semua tuntutan yang dibuat oleh mereka akan dipenuhi oleh kerajaan.Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata sekiranya kesemua kaum faham keadaan itu, negara akan kekal aman sekaligus membolehkan pembangunan ekonomi berlaku dengan pesat.Beliau juga berkata sekiranya sesuatu kaum mahu tuntutannya dipenuhi, secara tidak langsung ia akan menidakkan hak kaum lain di samping mewujudkan persaingan di antara kaum-kaum di negara ini.

“Saya berpendapat mentadbir negara yang berbilang kaum berbeza dengan pentadbiran negara yang hanya mempunyai satu etnik saja kerana sudah tentu ada tuntutan masing-masing dari kaum masing-masing.

“Di Malaysia untuk menentukan keadaan jadi aman, setiap satu kaum itu mesti terima hakikat bahawa tidak 100 peratus daripada tuntutannya dapat dilayan. Kalau hendak juga 100 peratus, sudah tentu dia akan menidakkan hak sesuatu kaum yang lain,” katanya dalam program Bicara Negarawan bersama Tun Dr Mahathir Mohamad yang disiarkan di RTM 1 Jumaat malam ini.

Beliau berkata demikian ketika diajukan soalan mengenai keterbukaan yang diperkenalkan oleh kerajaan selepas pilihan raya umum 2004 yang menyebabkan beberapa suara berani tampil menuntut hak sama rata.

Tiga panel terdiri daripada Ketua Pengarang Bernama, Datuk Yong Soo Heong, Penolong Ketua Pengarang 1 Kumpulan Utusan, Datuk Zaini Hassan dan Pensyarah Universiti Malaysia (Unimas) Dr Jeniri Amir.

Menurut Dr Mahathir, Malaysia adalah satu-satunya negara yang telah memberikan kebebasan kepada semua kaum menggunakan bahasa selain daripada Bahasa Kebangsaan untuk digunakan di sekolah-sekolah.

Katanya perkara ini dibenarkan bagi menghormati dan menyedari keinginan kaum tertentu untuk mengekalkan penggunaan bahasa mereka di peringkat sekolah.

Sementara itu, Dr Mahathir berkata perkara membabitkan tuntutan sama rata boleh dibetulkan kembali dengan memberikan kefahaman yang mendalam kepada masyarakat pelbagai kaum di negara ini mengenai prinsip yang telah diamalkan sejak penubuhan Malaysia.

“Apabila hidup dalam negara berbilang kaum, kita kena terima hakikat bahawa kita tidak akan dapat satu per satu daripada apa yang kita anggap sebagai hak itu.

“Ini soal kefahaman. Kalau kita faham bahawa kita sebenarnya duduk dalam masyarakat berbilang kaum dan tidak boleh menuntut semua untuk diri kita, dan juga dihebahkan kepada rakyat jelata, saya yakin mereka akan terima seperti dahulu juga,” katanya.

Ketika ditanya mengenai parti komponen Barisan Nasional (BN) yang tidak cergas atau kurang aktif pada masa kini, Dr Mahathir berkata mereka perlu aktif turun padang dan cuba mendekati masyarakat di peringkat akar umbi dengan cara menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh rakyat.

Selain itu, katanya rakyat juga perlu sedar, selepas lebih 50 tahun merdeka, hasil kerjasama antara parti-parti komponen inilah yang mewujudkan keadaan terbaik yang dinikmati rakyat pada masa kini.

“Kita harus ingat kepada diri kita, hampir selama 50 tahun kita bekerjasama melalui kerajaan campuran ini dan kerajaan campuran inilah yang membawa kejayaan kepada Malaysia, jauh lebih baik dari kerajaan-kerajaan lain.

“Justeru, kita tidak harus menolak sistem yang memberi nikmat kepada kita daripada sesuatu yang kita tidak tahu lagi,” katanya.

Dr Mahathir juga menyentuh mengenai pemilihan calon yang boleh menang dalam pilihan raya akan menimbulkan masalah antara pucuk pimpinan dan peringkat akar umbi.

Katanya calon boleh menang dalam pilihan raya yang bergantung kepada penilaian dan pandangan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan penasihat, kemungkinan bercanggah dengan kehendak parti dan menimbulkan masalah “mencantas calon” dalam pilihan raya.

Ketika ditanya mengenai masa sesuai untuk diadakan pilihan raya, Dr Mahathir berkata: “Lewat sikit pun tidak apa. Ini boleh memberi masa kepada Najib untuk membuat penilaian siapa yang harus menjadi calon”.

Dr Mahathir juga erkata beliau bersetuju cadangan supaya tempoh perkhidmatan seseorang Perdana Menteri dihadkan kepada lapan tahun.

Beliau berkata cadangan tersebut boleh dipertimbangkan dan sekiranya seseorang itu memberikan perkhidmatan yang terbaik dan tidak melakukan perkara yang memberi kesan buruk kepada negara, maka beliau wajar diberikan peluang untuk dilanjutkan tempoh perkhidmatannya.

“Kalau kita menghadkan tempoh kuasa contohnya satu penggal, ia tidak akan membolehkan seseorang pemimpin itu melakukan tugas dengan efisyen dan gagal melaksanakan apa yang dirancang,” katanya.


http://www.kl-today.com/2011/09/mahathir-setuju-had-jadi-pm-8-tahun/

MAHATHIR SETUJU HAD JADI PM SETAKAT 8 TAHUN

POSTED BY ADMIN ON SEPTEMBER 17TH, 2011

Bagi memastikan Malaysia terus menikmati keamanan, setiap kaum mesti menerima hakikat bahawa tidak semua tuntutan yang dibuat oleh mereka akan dipenuhi oleh kerajaan.Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata sekiranya kesemua kaum faham keadaan itu, negara akan kekal aman sekaligus membolehkan pembangunan ekonomi berlaku dengan pesat.Beliau juga berkata sekiranya sesuatu kaum mahu tuntutannya dipenuhi, secara tidak langsung ia akan menidakkan hak kaum lain di samping mewujudkan persaingan di antara kaum-kaum di negara ini.

“Saya berpendapat mentadbir negara yang berbilang kaum berbeza dengan pentadbiran negara yang hanya mempunyai satu etnik saja kerana sudah tentu ada tuntutan masing-masing dari kaum masing-masing.

“Di Malaysia untuk menentukan keadaan jadi aman, setiap satu kaum itu mesti terima hakikat bahawa tidak 100 peratus daripada tuntutannya dapat dilayan. Kalau hendak juga 100 peratus, sudah tentu dia akan menidakkan hak sesuatu kaum yang lain,” katanya dalam program Bicara Negarawan bersama Tun Dr Mahathir Mohamad yang disiarkan di RTM 1 Jumaat malam ini.

Beliau berkata demikian ketika diajukan soalan mengenai keterbukaan yang diperkenalkan oleh kerajaan selepas pilihan raya umum 2004 yang menyebabkan beberapa suara berani tampil menuntut hak sama rata.

Tiga panel terdiri daripada Ketua Pengarang Bernama, Datuk Yong Soo Heong, Penolong Ketua Pengarang 1 Kumpulan Utusan, Datuk Zaini Hassan dan Pensyarah Universiti Malaysia (Unimas) Dr Jeniri Amir.

Menurut Dr Mahathir, Malaysia adalah satu-satunya negara yang telah memberikan kebebasan kepada semua kaum menggunakan bahasa selain daripada Bahasa Kebangsaan untuk digunakan di sekolah-sekolah.

Katanya perkara ini dibenarkan bagi menghormati dan menyedari keinginan kaum tertentu untuk mengekalkan penggunaan bahasa mereka di peringkat sekolah.

Sementara itu, Dr Mahathir berkata perkara membabitkan tuntutan sama rata boleh dibetulkan kembali dengan memberikan kefahaman yang mendalam kepada masyarakat pelbagai kaum di negara ini mengenai prinsip yang telah diamalkan sejak penubuhan Malaysia.

“Apabila hidup dalam negara berbilang kaum, kita kena terima hakikat bahawa kita tidak akan dapat satu per satu daripada apa yang kita anggap sebagai hak itu.

“Ini soal kefahaman. Kalau kita faham bahawa kita sebenarnya duduk dalam masyarakat berbilang kaum dan tidak boleh menuntut semua untuk diri kita, dan juga dihebahkan kepada rakyat jelata, saya yakin mereka akan terima seperti dahulu juga,” katanya.

Ketika ditanya mengenai parti komponen Barisan Nasional (BN) yang tidak cergas atau kurang aktif pada masa kini, Dr Mahathir berkata mereka perlu aktif turun padang dan cuba mendekati masyarakat di peringkat akar umbi dengan cara menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh rakyat.

Selain itu, katanya rakyat juga perlu sedar, selepas lebih 50 tahun merdeka, hasil kerjasama antara parti-parti komponen inilah yang mewujudkan keadaan terbaik yang dinikmati rakyat pada masa kini.

“Kita harus ingat kepada diri kita, hampir selama 50 tahun kita bekerjasama melalui kerajaan campuran ini dan kerajaan campuran inilah yang membawa kejayaan kepada Malaysia, jauh lebih baik dari kerajaan-kerajaan lain.

“Justeru, kita tidak harus menolak sistem yang memberi nikmat kepada kita daripada sesuatu yang kita tidak tahu lagi,” katanya.

Dr Mahathir juga menyentuh mengenai pemilihan calon yang boleh menang dalam pilihan raya akan menimbulkan masalah antara pucuk pimpinan dan peringkat akar umbi.

Katanya calon boleh menang dalam pilihan raya yang bergantung kepada penilaian dan pandangan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan penasihat, kemungkinan bercanggah dengan kehendak parti dan menimbulkan masalah “mencantas calon” dalam pilihan raya.

Ketika ditanya mengenai masa sesuai untuk diadakan pilihan raya, Dr Mahathir berkata: “Lewat sikit pun tidak apa. Ini boleh memberi masa kepada Najib untuk membuat penilaian siapa yang harus menjadi calon”.

Dr Mahathir juga erkata beliau bersetuju cadangan supaya tempoh perkhidmatan seseorang Perdana Menteri dihadkan kepada lapan tahun.

Beliau berkata cadangan tersebut boleh dipertimbangkan dan sekiranya seseorang itu memberikan perkhidmatan yang terbaik dan tidak melakukan perkara yang memberi kesan buruk kepada negara, maka beliau wajar diberikan peluang untuk dilanjutkan tempoh perkhidmatannya.

“Kalau kita menghadkan tempoh kuasa contohnya satu penggal, ia tidak akan membolehkan seseorang pemimpin itu melakukan tugas dengan efisyen dan gagal melaksanakan apa yang dirancang,” katanya.


http://www.kl-today.com/2011/09/mahathir-setuju-had-jadi-pm-8-tahun/

JAMIL NAFI GUNA ZAKAT UNTUK BESAR RUMAH

pOSTED BY ADMIN ON SEPTEMBER 15TH, 2011

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom (gambar sebelah kanan) pada Khamis sedia bersumpah bagi membuktikan beliau tidak menggunakan wang zakat untuk membesarkan rumahnya yang terletak di Kampung Batu Muda, Batu Caves.Jamil menegaskan bahawa beliau telah tinggal di kediaman tersebut bersama keluarganya sejak 1994 dan kerja-kerja pengubahsuaian yang dijalankan adalah menggunakan wang sendiri.

“Wallahi..saya tak pernah ambil duit zakat pun. Kalau saya ambil duit zakat takkan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) dapat audit bersih tahun lalu.

“Saya berani bersumpah, kalau mereka berani,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri mesyuarat berhubung Kongres Majlis Agama Islam Negeri-Negeri Seluruh Malaysia di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) pada Khamis.

Pada Rabu, blog Malaysia Today milik Raja Petra Kamaruddin menyiarkan sebuah artikel yang mendakwa Jamil Khir mempunyai sebuah rumah agam bernilai jutaan ringgit di Kampung Batu Muda.

Dalam laporan tersebut mereka memetik, Timbalan Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Khairul Anuar Ahmad Zainuddin sebagai berkata, Jamil perlu menjelaskan bagaimana beliau mampu mempunyai rumah tersebut sedangkan baru tiga tahun dilantik sebagai menteri dengan gaji kurang daripada RM15,000 sebulan.

Mengulas lanjut, Jamil menyifatkan dakwaan tersebut sebagai ‘politik terdesak’ pihak tertentu yang cuba untuk merosakkan imejnya.

“Saya pun tak nak panjangkan sangat isu ini. Saya dulu pun bukan penggangur.

“Dalam tentera pangkat terakhir saya ialah Mejar Jeneral, jadi takkan lah susah sangat untuk seorang Mejar Jeneral hendak beli rumah,” katanya.

Jelasnya, beliau telah tinggal di rumah berkenaan sejak tahun 1994 dan kerja-kerja pengubahsuaian yang dijalankan adalah kerana pertambahan ahli keluarga yang tinggal bersamanya.

“Sudah 17 tahun saya duduk di sana, tak tahulah kenapa baru tiba-tiba mereka bangkitkan isu ini. Saya pegawai tentera yang dapat pencen dan lepas bersara, saya dapat ganjaran walaupun tak sampai sejuta, tapi RM500,000 adalah.

“Kami keluarga besar, saya ada enam anak, ibu bapa dan makcik saya pun tinggal sekali. Rumah ini pun saya beli secara hutang, tak habis bayar sejak 1994 lagi, mereka boleh rujuk. Ini bukan rumah baru yang saya beli masa jadi menteri,” katanya.

http://www.kl-today.com/2011/09/jamil-nafi-guna-zakat-untuk-besar-rumah/

Kelantan kaji tol paling minimum

Nazri Abdullah

KUALA LUMPUR, 15 Sept: Kerajaan Negeri Kelantan memberi jaminan mengenakan tol paling minimum kepada pengguna Lebuh Raya Kota Bharu-Kuala Krai (Lebuh Raya KBKK) yang akan dibina secara swasta kelak.

Menurut Pengerusi Jawatankuasa Kewangan, Perancangan Ekonomi dan Kebajikan Negeri, Datuk Husam Musa (gambar), kerajaan negeri akan mempertimbangkan segala aspek sebelum menentukan kadar tol tersebut kepada pengguna agar ianya tidak terlalu membebankan.

"Lebuh raya Kota Bharu-Kuala Krai penting untuk rakyat Kelantan.

"(Bagaimanapun) Kita akan kenakan satu tol yang tidak membebankan rakyat," katanya kepada Harakahdaily.

Kerajaan Kelantan sebelum ini mengumumkan untuk mengambil inisiatif sendiri bagi membina Lebuh Raya KBKK secara swasta.

Ianya ekoran tindakan kerajaan Pusat menarik balik peruntukan untuk projek itu yang telah dimasukkan dalam Rancangan Malaysia Ke-9 (RMK9) sebelum ini.

Biarpun dirayu beberapa kali oleh kerajaan negeri, peruntukan tersebut masih belum dimasukkan untuk RMK10.

Sehubungan itu kerajaan negeri Kelantan membuat keputusan melaksanakan projek itu secara swasta.

"Dalam RMK9 kita dah cadang kepada Pusat dan sudah diperuntukan dalam RMK-9 tetapi peruntukan itu ditarik balik dalam RMK10.

"Kita telah merayu kepada pusat tetapi belum dimasukkan dalam RMK10," kata Husam lagi.

Projek Lebuh Raya KBKK merupakan sebuah projek swasta bagi membangunkan sebuah lebuh raya empat lorong sepanjang 63 kilometer yang menghubungkan Kota Bharu dengan Kuala Krai.

Laluan ini akan melalui beberapa bandar kecil seperti Ketereh, Kok Lanas, dan Machang.

Projek ini telah diluluskan oleh kerajaan negeri Kelantan melalui Mesyuarat Exco yang telah diadakan pada 10 Ogos 2011.

Projek tersebut dijangka menelan belanja kira-kira RM1.9 bilion termasuk RM500 juta untuk pembinaan jejambat (flyover) dari Persimpangan Wakaf Che Yeh sehingga ke Persimpangan Wakaf Siku dekat KB Mall.

"Kita telah tubuhkan jawatankuasa teknikal terdiri daripada peguam, jurutera dan lain-lain untuk menasihatkan kerajaan bagi mengurangkan kos pembinaan sekaligus mengurangkan kadar tol," kata Husam lagi.

Projek ini dijadual bermula pada 2012 dan dijangka siap pada 2015.

Lebuh raya ini juga akan bersambung dengan Lebuh Raya Utama Tengah (Central Spine Expressway) di Kuala Krai, Kelantan.

"Sebab itu kita kena bagi Pakatan Rakyat ambil alih kerajaan Pusat pada PRU-13 nanti.

"Jika Pakatan Rakyat menguasai Putrajaya, kita akan mintak bayaran royalti Kelantan dibayar kepada kerajaan negeri.

"Jadi dengan duit royalti itu kita akan ambil semula lebuh raya itu dan akan hapuskan tol," katanya.


http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/5419-kelantan-kaji-tol-paling-minimum?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook&utm_campaign=harakahdaily

Komunisme, nasionalisme bertentangan dengan Islam

Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 15 Sept: Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, Datuk Harun Taib (gambar) menegaskan bahawa bukan sahaja ideologi komunis bahkan nasionalisme juga turut bertentangan dengan Islam.

“Perjuangan yang sebenar ialah perjuangan Islam yang berlainan sama sekali dengan perjuangan komunis dan juga berlainan sama sekali dengan perjuangan nasionalisme yang juga turut tidak selari dengan Islam,” kata beliau.

Beliau menyatakan demikian sebagai mengulas tentang histeria politik tanah air sekarang yang seolah-olah menggambarkan hanya komunis yang bertentangan dengan Islam tetapi lupa bahawa ideologi nasionalisme juga turut bercanggah dengan Islam.

Ini sepertimana yang diberitahu oleh Rasulullah s.a.w tentang larangan berjuang di atas nama asobiyyah yang menyeru ke arah memperkukuhkan kezaliman di atas muka bumi.

“Dalam sunan Abi Daud, Nabi kita Rasulullah s.a.w. menegaskan secara tersangat jelas tentang bahana bahaya dan haramnya asobiyah iaitu semangat nasionalisme yang membantu golongan yang zalim yang menganiaya mereka yang tidak bersalah dengan meninggalkan ajaran Islam,” ujar beliau lagi yang juga merupakan Adun Manir Terengganu.

Kenyataan beliau itu merujuk kepada satu hadis di dalam sunan Abi Daud yang bermaksud: Sesungguhnya Rasulullah s.a.w bersabda, bukan daripada kalangan kami mereka yang menyeru kepada asobiyyah, dan bukan di kalangan kami mereka yang berjuang di atas asobiyyah dan bukan di kalangan kami mereka yang mati di atas perjuangan asobiyyah.


http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/5425-komunisme-nasionalisme-bertentangan-dengan-islam?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook&utm_campaign=harakahdaily

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...