Tuesday, February 8, 2011

Jumpa Najib: Sesetengah ADUN BN menipu

Jumpa Najib: Sesetengah ADUN BN menipu
Stephen Tiong
Feb 8, 11
1:02pm

Beberapa ADUN BN dilaporkan berbohong tentang diri mereka sendiri ketika pertemuan hati ke hati mereka dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak Najib di Miri, minggu lalu.

ADUN BN, Dr Jerip Susil dan Daud Abdul Rahman mengesahkan sesetengah rakan mereka berbohong.

NONEDr Jerip, seorang pengamal perubatan berkata perdana menteri kelihatan marah apabila mendapati sesetengan ADUN tidak memberikan cerita yang sebenar mengenai kawasan mereka.

"Beliau memiliki semua maklumat yang tercatat dalam buku nota bagi setiap ADUN yang diperolehi dari BN.

"Maklumat ini dikumpul oleh Cawangan Khas, Jabatan Penerangan dan agensi-agensi yang berkaitan berhubung setiap ADUN.

"Walaupun kami bertemu satu dengan satu dengan perdana menteri, tetapi mereka yang menunggu di luar boleh mendengar perbualan yang berlangsung.

"Saya terdengar ada yang cuba untuk mengatakan sesuatu, tetapi Najib yang menyelak halaman buku notanya dan bertanya 'awak pasti?'dengan suara yang jelas," kata Dr Jerip, yang juga ADUN Bengoh.

NONEBeliau memberikan contoh, apabila perdana menteri bertanyakan tentang demografi penduduk, beberapa ADUN jelas tidak dapat memberikan jawapan dan cuba menukar tajuk.

"Perdana Menteri tidak senang dengan jawapan seperti itu," katanya.

Menurutnya, perdana menteri dilaporkan berkata pengetahuan mengenai demografi penduduk adalah penting bagi menentukan pola pengundian sesuatu kawasan dan masyarakat.

Dr Jerip berkata dia tidak menghadapi masalah pada sesinya dengan Najib.

NONEDaud, yang juga naib presiden Parti Pesaka Bumiputra Bersatu (PBB) dan penolong menteri di pejabat ketua menteri berkata sesetengah ADUN menaanggap diri mereka sebagai luar biasa kemampuan mereka.

Menurut Daud, tidak ada gunanya berbohong atau terlalu memuji diri mereka sendiri di hadapan perdana menteri kerana Najib tahu perkara yang sebenarnya.

"Apabila mereka terlalu memuji diri sendiri, perdana menteri terus menegur mereka. Najib tidak menyembunyikan rasa tidak senangnya pada ADUN seperti itu, "katanya yang juga ADUN Tupong.

[Baca berita penuh]

http://malaysiakini.com/news/155477

Rasuah: Shariff Jajang diperintah bela diri

Rasuah: Shariff Jajang diperintah bela diri
Feb 8, 11 10:48am

Mahkamah Sesyen di Klang hari ini memerintahkan bekas anggota exco kerajaan Selangor Datuk Mohd Shariff Jajang membela diri terhadap tuduhan rasuah berhubung satu permohonan tanah di Sepang 14 tahun lalu.

Hakim Yong Zarida Sazali membuat keputusan itu selepas berpuas hati bahawa pihak pendakwaan berjaya membuktikan terdapat kes prima facie terhadap Mohd Shariff, 67, yang juga bekas ADUN kawasan Dengkil.

Mahkamah menetapkan 4, 6, 7 dan 8 April ini bagi Mohd Shariff membela diri.

Seramai 32 saksi pendakwaan dipanggil memberi keterangan sepanjang perbicaraan yang bermula pada tahun 2004.

sharif jajangPendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya dari Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Zulkarnain Hassan dan Mohd Baharuddin Ahmad manakala Mohd Shariff (kiri) diwakili peguam Datuk Muhammad Shafee Abdullah, Badrul Munir Bukhari dan Amy Chong Boon Chin.

Terdahulu, Badrul Munir yang menyebut bagi pihak Muhammad Shafee, memberitahu mahkamah bahawa pihaknya akan memaklumkan kepada mahkamah secara bertulis sama ada Mohd Shariff akan memberi keterangan secara bersumpah dari kandang saksi, memberi keterangan dari kandang tertuduh atau berdiam diri.

Mohd Shariff didakwa sebagai ADUN kawasan Dengkil (semasa kejadian) yang dilantik menjadi Anggota Jawatankuasa Tanah Daerah Sepang telah melakukan perbuatan rasuah iaitu mengambil bahagian dalam mesyuarat Jawatankuasa Tanah Daerah Sepang yang memperakukan permohonan Lesen Menduduki Sementara tanah seluas 1.2 hektar di Bandar Baru Salak Tinggi, Sepang, kepada Institut Kemahiran Memandu Sepang Sdn Bhd (IKMAS), anak syarikat Konsortium Sepang Berhad (KSB) di mana beliau mempunyai kepentingan.

Beliau didakwa melakukan kesalahan itu di bilik mesyuarat Pegawai Daerah, Pejabat Daerah dan Tanah Sepang, Sepang, pada 16 Jun 1997.

Pada masa kejadian, Mohd Shariff serta isterinya Datin Patimah Isa dan dua anaknya, Shahrum dan Shahrin, memiliki sejumlah 1.36 peratus saham dalam KSB.

Mohd Shariff dilantik sebagai anggota exco kerajaan Selangor pada 1997 dan menjadi Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur, Penerangan dan Tanah Rizab Melayu.

- Bernama

http://malaysiakini.com/news/155458

WikiLeaks: Naib presiden Mesir rapat dengan Israel

Feb 8, 11 10:02am

Naib Presiden Mesir, Omar Suleiman dilaporkan mempunyai hubungan rapat dengan tentera Israel dan negara Yahudi itu dikatakan gembira sekiranya beliau dilantik sebagai ketua negara yang baru.

Ia pendedahan menerusi kabel diplomat Amerika Syarikat yang disiarkan akhbar Telegraph, hari ini.

NONEPada 2008, memo diplomatik Amerika yang dibocorkan kepada akhbar di Britain oleh laman sesawang WikiLeaks melaporkan, penasihat kepada kementerian pertahanan Israel, David Hacham, memberitahu pegawai Amerika bahawa rejim Zionis itu menjangkakan Suleiman yang namanya dieja sebagai "Soliman" akan mengambil alih sebagai presiden Mesir.

“Hacham amat menyanjungi Soliman," kata laporan itu.

"Hacham juga menegaskan bahawa Israel percaya Soliman sekurang-kurangnya akan dilantik sebagai presiden interim sekiranya Mubarak mati atau digulingkan," katanya.

- AFP


http://malaysiakini.com/news/155452

Nik Aziz anggap Jamil Khir keliru

Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 8 Feb: Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat melahirkan rasa hairan apabila membaca kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Jamil Khir Baharom di dalam Berita Harian hari ini.

“Jelas beliau keliru dengan rentetan isu ini,” tulis beliau di laman twitter.

Akhbar berkenaan melaporkan Jamil Khir Baharom berkata Nik Aziz tidak perlu mengheret pihak lain, termasuk Majlis Fatwa Kebangsaan untuk menegakkan kebenaran memadai berhadapan dengan Mohd Noor.

“Selesai dulu dengan Mohd Noor, soal agama ini bukan kira setaraf, layak atau tidak, dia (Nik Aziz) tak perlu babitkan orang lain, Majlis Fatwa kalau minta bagi fatwa bolehlah, tapi bukan atas permintaan individu tapi Raja. Itu peraturan fatwa, kalau dia nak cabar Majlis Fatwa, maknanya dia tidak faham fungsi dan peranan majlis,” kata Jamil.

Justeru, Tuan Guru Nik Abdul Aziz mengingatkan bahawa bukan beliau yang mengheret nama Majlis Fatwa Kebangsaan tetapi orang lain yang mencadangkan pandangannya dibincangkan oleh Majlis Fatwa.

“Saya hanya menyatakan persetujuan apabila ditanya oleh wartawan,” jelasnya yang juga Menteri Besar Kelantan.

http://www.harakahdaily.net/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=30738:nik-aziz-anggap-jamil-khir-keliru&catid=1:utama&Itemid=50

Mesir: Mengapa wakil Kelantan disisih

Harakahdaily

PENGKALAN CHEPA, 7 Feb: Benarkah operasi menyelamat pelajar dan rakyat Malaysia di Mesir menerusi Ops Piramid, merupakan misi untuk kepentingan negara dan tiada unsur politik?

Kalau betul, mengapa wakil Kelantan yang ditawarkan pada awalnya menyertai misi menghantar bantuan ke Kaherah 2 Febuari lalu diketepikan?

Bekas Presiden Persatuan Melayu Republik Arab Mesir (PMRAM), Zulkapli Yaacob berkata, pada awalnya beliau ditawarkan menyertai misi Mercy bagi menghantar bantuan ke Mesir.

“Saya telah serahkan passport kepada pihak penganjur biar pun tahu di belakangnya ada Kelab Putera Malaysia.

“Ketika taklimat diadakan di Kuala Lumpur setiap peserta yang akan menyertai misi berkenaan diberi t-shirt berlambang 1Malaysia.

“Saya kata saiz badan saya XL tetapi mereka beri saiz L jadi saya kata tidak padan, kalau pakai akan jadi macam pembalut nangka. Namun mereka minta ambil juga,” katanya sambil mempamerkan baju itu pada ceramah solidariti kebangkitan di Timur Tengah di Putik malam tadi.

Sebelum itu diadakan solat hajat yang disertai ribuan rakyat Kelantan diimamkan anggota jawatankuasa Dewan Ulamak PAS Kelantan, Mohamad Mustafa.

Semalam, Datuk Seri Najib Tun Razak dilaporkan berkata misi bantuan ke Mesir untuk kepentingan negara dan tidak ada pertimbangan politik sama sekali.

Zulkapli berkata, selepas pihak penganjur tahu beliau membawa sejumlah wang untuk diberi kepada pelajar Kelantan di Mesir, ada sahaja helah dilakukan bagi menghalangnya.

Katanya, duit sejumlah RM120,000 diberi kerajaan negeri untuk dibawa ke Kaherah bagi membantu pelajar Kelantan di sana. Ini kerana mereka menghadapi masalah kewangan berikutan bank tidak beroperasi.

”Pihak penganjur memberitahu saya tidak boleh terbang bersama kumpulan pertama kerana kapal terbang penuh dengan barangan bantuan.

”Saya pun hairan barangan bukan diletak di tempat duduk penumpang sebaliknya dalam perut kapal terbang. Mereka minta saya tunggu penerbangan keesokan harinya.

”Dan selepas berjam-jam menunggu dan tidak mendapat sebarang respons saya mendapatkan sendiri tiket menggunakan penerbangan SIA yang mengambil masa 25 jam untuk sampai ke Kaherah,” katanya.

Beliau bersyukur dapat sampai juga ke Mesir biar pun diketepikan dalam rombongan misi tajaan kerajaan Malaysia.

Katanya, ketika sampai di sana beliau disambut pelajar dan diagihkan wang untuk mereka membeli bekalan makanan.

”Saya hairan Perdana Menteri kata misi bantuan tidak ada unsur politik, sedangkan usaha wakil kerajaan Kelantan menyertai sama misi bantuan disisihkan,” katanya.

Hadir sama pada ceramah itu Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail, Ketua Penerangan Dewan Ulamak PAS Pusat, Nik Muhammad Zawawi Nik Salleh.

Selain itu Pengerusi Lajnah Antarabangsa PAS Pusat, Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi, anggota jawatankuasa PAS Pusat, Mohamad Sabu, Timbalan Pesuruhjaya PAS Kelantan, Datuk Husam Musa dan Pengerusi Teras, Azmi Abdul Hamid serta wakil Palestin.

Ribuan penduduk tempatan mengikuti ceramah tersebut. Difahamkan Kelantan satu-satunya negeri yang menghantar bantuan kewangan kepada pelajar di Mesir. Zulkapli kembali dari Kaherah pagi semalam.

http://www.harakahdaily.net/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=30729:mesir-mengapa-wakil-kelantan-disisih&catid=1:utama&Itemid=50

Campak mangsa rogol tepi jalan

Campak mangsa rogol tepi jalan

Oleh Mohd Nur Asnawi Daud
asnawi@hmetro.com.my

PARAH...Hamdan menunjukkan gambar mangsa.
PARAH...Hamdan menunjukkan gambar mangsa.

SEREMBAN: Sungguh menyayat hati apabila seorang wanita yang dipercayai menjadi mangsa rogol dan belasahan ditinggalkan dalam keadaan koma di persimpangan lampu isyarat di Pekan Lukut, Port Dickson, petang Jumaat lalu.

Mangsa berusia 20-an dipercayai warga tempatan hingga kini masih kritikal dan bergantung alat bantuan pernafasan di Hospital Tuanku Jaafar Seremban (HTJS) selepas dirujuk dari Hospital Port Dickson (HPD).

Ketika ditemui kira-kira jam 6.35 petang Jumaat lalu, mangsa tidak memiliki identiti pengenalan diri, sekali gus menyukarkan polis untuk mengesan warisnya.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Negeri Sembilan, Asisten Komisioner Hamdan Majid, berkata kejadian menimpa wanita berkenaan hanya disedari apabila orang awam yang menemui mangsa terbaring di persimpangan lampu isyarat lalu menghubungi pihak hospital.

Menurutnya, mangsa dihantar mendapatkan rawatan di HPD sebelum dirujuk ke HTJS kerana parah.


“Hasil pemeriksaan mendapati wanita itu mempunyai kesan keretakan di belakang kepala dipercayai dipukul menggunakan objek tumpul selain cedera pada kedua-dua lutut serta siku akibat diseret dan keadaannya kini dilaporkan stabil.

“Berikutan itu, polis tidak menolak kemungkinan wanita itu dirogol berdasarkan beberapa elemen yang ditemui,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Negeri Sembilan di sini, semalam.

Katanya, ketika ditemui, wanita itu memakai baju-T merah jambu dan jean pendek selain memakai gelang tangan manik.

“Berdasarkan siasatan awal, mangsa dipercayai diserang lebih daripada seorang suspek dan siasatan lanjut masih dijalankan.

“Kami juga masih mengesan identiti wanita itu dan percaya dia rakyat tempatan berdasarkan suntikan BCG pada bahu kirinya,” katanya.

Menurutnya, setakat ini belum ada sesiapa tampil bagi mencari ahli keluarga mereka yang hilang dan polis sudah melakukan semakan di negeri ini, namun tidak menerima laporan kehilangan wanita dalam tempoh terdekat ini.

“Polis juga melakukan gerakan bagi mengesan suspek yang meninggalkan wanita berkenaan bagi membantu siasatan. Kes ini disiasat mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan kerana kesalahan merogol,” katanya.

Katanya, polis meminta kerjasama orang ramai yang mempunyai maklumat atau kehilangan ahli keluarga supaya tampil bagi membantu siasatan dengan menghubungi Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Port Dickson di talian 06-6462999 atau balai polis berhampiran.

http://www.hmetro.com.my/articles/Campakmangsarogoltepijalan/Article

Dijemput ajal pada hari jadi

Dijemput ajal pada hari jadi

Oleh Hai Rozzaman Jalal
am@hmetro.com.my

REDA...Kamaronzaman mententeramkan Norezan selepas kehilangan anak tersayang.
REDA...Kamaronzaman mententeramkan Norezan selepas kehilangan anak tersayang.
TONG MAUT...Azry lemas di dalam tong berisi air ini.
TONG MAUT...Azry lemas di dalam tong berisi air ini.

LEDANG: “Sepatutnya semalam (kelmarin) kami menyambut ulang tahun kelahirannya yang genap setahun, namun Tuhan lebih menyayanginya dan dia pergi dulu meninggalkan kami buat selama-lamanya,” kata Kamaronzaman Samah, 41, bapa kepada Mohamad Azry Shah, yang ditemui lemas selepas terjatuh ke dalam tong berisi air di rumah mereka di Kampung Parit Kassan, Bukit Gambir di sini, semalam.

Mengimbas kejadian kira-kira jam 4.30 petang kelmarin, Kamaronzaman yang bekerja sebagai pemandu lori berkata, isterinya, Norezan Wok, 37, berada di ruang tamu manakala anak bongsunya itu dikatakan merangkak mengikut abangnya, Mohamad Faizul Shah, 9.

“Faizul keluar melalui pintu dapur yang terbuka untuk bermain dan tanpa disangka, Azry merangkak mengekorinya.

“Apabila mendapati Azry tiada di dalam rumah, isteri bergegas mencarinya sebelum ditemui lemas dalam tong berisi air berkenaan,” katanya.

Menurutnya, Norezan cuba menyelamatkannya namun anak bongsu daripada lima beradik itu gagal diselamatkan dan isterinya kemudian menghubunginya memaklumkan kejadian.


Dia yang berada di tempat kerja di Seri Melaka, Sengkang, dekat sini, bergegas pulang tetapi hanya mampu menatap jasad anak kesayangannya itu.

“Azry dikejarkan ke klinik berhampiran oleh adik saya tetapi dia gagal diselamatkan.

“Kami kini kehilangan penyeri keluarga, apa yang buat kami lebih terharu ialah Azry belum sempat memakai baju baru dibelikan Norezan sebagai hadiah ulang tahun kelahirannya,” katanya yang reda dengan kejadian itu.

Bapa saudara Azry, Mohd Safie Samah, 37, berkata tong besar itu berisi air yang disimpan untuk kegunaan harian berikutan bekalan air paip terputus sejak beberapa hari lalu akibat banjir.

“Azry mungkin memanjat baldi yang terletak berhampiran tong itu lalu terjatuh ke dalamnya, dia mungkin hendak bermain dengan air dalam tong itu,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Ledang, Superintendan Harun Idris ketika dihubungi mengesahkan kejadian dan kes diklasifikasikan sebagai mati mengejut.

“Tiada unsur jenayah dalam kejadian dan jenazah mangsa dibawa ke Hospital Tangkak untuk bedah siasat sebelum dituntut ahli keluarga.

“Mangsa kemudian dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Bukit Kundur, pagi tadi (semalam),” katanya.

http://www.hmetro.com.my/articles/Dijemputajalpadaharijadi/Article

'Saya hilang rakan'

“SECARA peribadi, saya hilang seorang rakan dan saya pasti semua pemain Selangor akan terasa ketiadaannya selepas ini. Sesungguhnya kami kehilangan seorang penyerang berbakat dan sukar untuk dicari ganti. Apapun, saya doakan supaya dia berjaya menjalani kehidupan baru di Indonesia,” kata kapten Selangor, Mohd Amri Yahyah.

Semalam, pejabat Persatuan Bola Sepak Selangor (FAS) di Kelana Jaya diserbu puluhan wartawan termasuk wartawan Indonesia - satu senario yang agak sukar untuk dilihat hatta sidang akhbar membabitkan pasukan skuad kebangsaan sekalipun.


Semuanya datang untuk mendengar dan mendapat kepastian mengenai hala tuju Mohd Safee Sali dan secara sahnya, FAS mengumumkan penyerang itu bakal berpindah ke Pelita Jaya FC, sebuah kelab berpangkalan di Karawang, Jawa Barat.

Aksi menentang Kuala Lumpur pada saingan Liga Super, 12 Februari ini adalah perlawanan terakhir Safee bersama Selangor kerana dua hari selepas itu, penyerang berusia 27 tahun itu akan berlepas ke Indonesia dan dia bakal membuat penampilan pertama bersama kelab itu selewat-lewatnya Mac ini.


Amri sedar ketiadaan Safee bakal mengundang sedikit masalah kepada jentera serangan Selangor tetapi dia faham dan akur dengan keputusan diambil rakannya itu.


“Memang terjejas. Saya tidak boleh nafikan jentera serangan Selangor sedikit terjejas dengan ketiadaan Safee tetapi saya yakin jurulatih (K Devan) mempunyai perancangan tersendiri untuk menampung ketiadaan Safee. Saya gembira bagi pihaknya dan kami menghormati keputusannya untuk berpindah,” kata Amri.

Devan juga berkongsi rasa yang sama dengan Amri dan mengakui Safee pergi di saat Selangor mula bangkit selepas tewas di tangan Kelantan pada perlawanan Piala Sumbangsih dan pemergiannya pasti meninggalkan kesan terhadap kelancaran jentera serangan skuad Gergasi Merah itu.


“Kami mempunyai beberapa penyerang seperti Amri, Fadli Shaari, Amirulhadi Zainal, Sritharan dan Rudie Ramli. Saya terpaksa memikirkan gandingan mana yang terbaik untuk menggantikan tempat Safee. Sedikit sebanyak, pemergian Safee bakal menjejaskan rentak tetapi kami mempunyai pemain yang boleh diharapkan untuk menggantikan tempatnya.

“Saya akan menggilirkan penyerang yang ada demi memperoleh gandingan terbaik dan proses itu terpaksa bermula serta merta. Secara tidak langsung, ini peluang terbaik semua pemain untuk membuktikan kemampuan,” kata Devan.

Impian Safee makbul

Oleh Lokman Zainal Abidin
lockman@nstp.com.my

ANGIN BARU...Safee bersama   poskad Kelab Bola Sepak Pelita Jaya  selepas sidang media di pejabat FAS, semalam.
ANGIN BARU...Safee bersama poskad Kelab Bola Sepak Pelita Jaya selepas sidang media di pejabat FAS, semalam.

TIDAK pernah terlintas rasa terkilan di hati walaupun impian untuk beraksi di luar negara hanya tiba ketika usia sudah menjejak 27 tahun. Mungkin bagi sesetengah pihak, dalam usia sebegitu, lebih baik bermain di tempat sendiri kerana setakat mana sangatlah kudrat mampu diperah.

Tetapi itulah dia Mohd Safee Sali - penyerang yang terkenal mempunyai tekad dan semangat yang cukup kuat walaupun keluarganya sendiri tidak sepenuh hati melepaskannya merantau ke Pelita Jaya FC - sebuah kelab berpangkalan di Karawang, Jawa Barat dan mendapat jolokan The Young Guns.


“Memang keluarga berat untuk melepaskan saya pergi bermain di Indonesia tetapi saya mahu mencuba dan mencari pengalaman beraksi di tempat orang. Lagipun, sebagai pemain bola sepak, ini adalah impian saya sejak dulu. Saya mahu merasai sendiri keseronokan bermain di liga yang lebih baik.

“Memang sudah lama saya memasang impian untuk keluar tetapi apakan daya, baru kini berpeluang. Walaupun sudah berusia 27 tahun tetapi keinginan untuk bermain di tempat lain tidak pernah padam. Saya bersyukur kerana apa yang diimpikan, datang juga akhirnya,” kata Safee.


Pertemuan dengan Safee semalam setidak-tidaknya menunjukkan betapa dia jujur pada diri sendiri dan sedar atau tidak, Safee sebenarnya memiliki satu kelebihan yang jarang ada pada pemain bola sepak kita - berani merantau untuk mempertaruhkan bakat walaupun sedar bintangnya belum tentu cerah di Indonesia.

Penyerang Selangor yang dinobatkan sebagai penjaring terbanyak Kejohanan Piala Suzuki AFF baru-baru ini turut mengakui liga bola sepak Indonesia jauh lebih baik berbanding Liga-M dan sebagai pemain bola sepak, apa lagi yang diimpikan selain memperaga bakat dan kebolehan di tempat orang.

Safee akan berlepas ke Indonesia pada Isnin ini dan aksi terakhirnya ialah menentang Kuala Lumpur di Stadium Shah Alam, Sabtu ini. Majikannya, Persatuan Bola Sepak Selangor (FAS) dijangka mengabadikan perlawanan itu buat penyerang kesayangan mereka dengan menyerahkan tanggungjawab selaku kapten kepada Safee pada perlawanan itu.


Menyedari usianya yang dianggap sudah terlewat, Safee pantas menyarankan kepada pemain muda di Liga-M supaya lebih berani untuk keluar menimba pengalaman beraksi dengan pasukan lain dan tidak hanya ‘cari makan’ di Malaysia saja.

“Penghijrahan seperti ini bagus untuk mengembangkan karier. Sampai bila kita nak maju kalau asyik di tempat sendiri saja. Peluang menimba pengalaman seperti ini harus dimanafaatkan oleh semua pemain bola sepak kita,” katanya.

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/ImpianSafeemakbul/Article/index_html

Isteri koma diragut maut

PETALING JAYA: “Saya tidak menyangka kerisauan isteri dengan kehidupan kami anak beranak selepas ketiadaannya malam sebelum kejadian tanda dia akan pergi selama-lamanya,” kata Azlan Abd Aziz, 47, suami mangsa ragut, Zabedah Abas, 46, yang meninggal dunia 12 tengah hari kelmarin di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) selepas tiga hari bertarung nyawa.

Azlan berkata, isterinya berpesan kepadanya supaya memberitahu anak sulung mereka yang menuntut di Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) supaya belajar bersungguh-sungguh.


Menurutnya, perubahan sikap isterinya sebelum ini yang mahu rumah mereka dicat baru beberapa minggu sebelum diragut juga petanda dia mahu pergi jauh.

“Anak kedua saya yang bekerja di sebuah kilang juga disuruh berhenti kerja dan membantu saya menjaga kedai makan. “Malah, dia pernah menyuarakan hasrat jika dia meninggal dunia hendak dikebumikan di kampung halamannya di Pulau Indah, Klang,” katanya ketika ditemui di pekarangan PPUM, semalam.


Beliau berkata, ketika kejadian, isterinya baru keluar dari rumah mereka di Pangsapuri Permai, Petaling Jaya, di sini, kira-kira jam 3 petang, Khamis lalu sebelum diragut dua lelaki bermotosikal menyebabkannya parah di kepala.


“Ketika kejadian, jiran memberitahu ternampak kelibat dua lelaki bermotosikal mengekori Modenas Kriss ditunggangi isteri saya.

“Jiran saya menyangka lelaki terbabit saudara kami, namun terkejut apabila mereka meragut isteri saya,” katanya.


Katanya, jiran yang melihat kejadian itu membantu isterinya yang parah sementara jiran lain yang berada di tempat kejadian cuba menangkap peragut terbabit, namun gagal.

http://www.hmetro.com.my/articles/Isterikomadiragutmaut/Article

'Kereta dibedil 3 kali'

'Kereta dibedil 3 kali'

Oleh Alias Abd Rani
lias@hmetro.com.my

KETAT...Siti Sarah menunjukkan gambar kereta kebal yang mengawal lalu lintas di Iskandariah.
KETAT...Siti Sarah menunjukkan gambar kereta kebal yang mengawal lalu lintas di Iskandariah.

ASAJAYA: “Nyawa kami ibarat telur di hujung tanduk ketika kereta dinaiki terkena tiga tembakan,” demikian detik cemas yang terpaksa dilalui seorang pelajar Universiti Al-Azhar, Zuliyarana Fauzi, 23, ketika dia dalam perjalanan pulang ke Kaherah dari Iskandariah, Mesir pada 29 Januari lalu.

Menurutnya, kejadian berlaku kira-kira jam 10 pagi ketika dia bersama dua lagi rakan, Siti Sara Dahari, 23, dan Shahida Rashidi, 25, serta empat kakitangan Petronas termasuk sepasang suami isteri dalam perjalanan pulang ke Kaherah selepas mengunjungi rakan dan perpustakaan Universiti Iskandariah.

“Sebaik kenderaan kami ditembak, pemandu yang juga kakitangan Petronas dan isterinya menjerit kepada kami supaya tunduk sebelum mencari tempat perlindungan. Saya tidak tahu siapa yang melepaskan tembakan itu tetapi kenderaan kami mempunyai tiga kesan peluru.

“Beberapa minit kemudian, seorang askar menghampiri sambil bertanya destinasi kami dan apabila dimaklumkan mahu pulang ke tempat penginapan di Kaherah, dia memberi kata dua kepada kami sama ada nyawa akan melayang jika meneruskan perjalanan atau berpatah semula ke Iskandariah.

“Dalam ketakutan, kami kemudian terpaksa berpatah balik ke Iskandariah dan berlindung sementara di rumah kakitangan Petronas. Ketika itu, kami tidak dapat membayangkan suasana ketika itu dan hanya berdoa sepanjang perjalanan semoga selamat,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Asajaya Tengah di sini, semalam.


Katanya, dia dan rakannya terpaksa tinggal di rumah berkenaan beberapa hari sebelum dihantar ke Rumah Sabah yang terletak tidak jauh dari kawasan itu.

“Tiga hari kami berada di Rumah Sabah, baru perasaan kembali tenang sebelum kami diarahkan mengikut penuntut Sabah pulang ke Malaysia.” kata pelajar tahun dua Pengajian Syariah itu.

Menurutnya, dia bersama Siti Sara dan Shahida baru selesai menduduki peperiksaan akhir semester dan merancang ke Iskandariah melawat isteri rakannya yang bekerja dengan Petronas.

Sebelum itu, katanya, mereka bertolak dari Kaherah ke Iskandariah menaiki van dan tiba tengah hari Khamis, namun pada malam hari sama, mereka menerima khabar rusuhan tercetus sekali gus memaksa perintah berkurung dikeluarkan.

“Kami memang ada mendengar rusuhan berlaku terutama di Suez, namun menyangka tunjuk perasaan membabitkan kenaikan harga barang. Ini kerana semua barang di Iskandariah naik mendadak.

“Keesokan hari iaitu pada 28 Januari, kami dimaklumkan rusuhan semakin teruk menyebabkan kami terperangkap,” katanya yang selamat kembali ke pangkuan keluarga, kelmarin.

Sementara itu, Siti Sara berkata, ketika dia terperangkap bersama rakannya, dia juga terputus hubungan dengan abangnya, Abdul Salam, 25, di Kaherah.

http://www.hmetro.com.my/articles/Keretadibedil3kali/Article

Freed Google executive helped spark Egypt revolt


In this undated photo provided by Google Inc., Wael Ghonim, a Google Inc. marketing manager, is shown. An Egyptian businessman says Ghonim, held in an_AP – In this undated photo provided by Google Inc., Wael Ghonim, a Google Inc. marketing manager, is shown. …

CAIRO – The young Google Inc. executive detained by Egyptian authorities for 12 days said Monday he was behind the Facebook page that helped spark what he called "the revolution of the youth of the Internet." A U.S.-based human rights group said nearly 300 people have died in two weeks of clashes.

Wael Ghonim, a marketing manager for the Internet company, wept throughout an emotional television interview just hours after he was freed. He described how he spent his entire time in detention blindfolded while his worried parents didn't know where he was. He insisted he had not been tortured and said his interrogators treated him with respect.

"This is the revolution of the youth of the Internet and now the revolution of all Egyptians," he said, adding that he was taken aback when the security forces holding him branded him a traitor.

"Anyone with good intentions is the traitor because being evil is the norm," he said. "If I was a traitor, I would have stayed in my villa in the Emirates and made good money and said like others, 'Let this country go to hell.' But we are not traitors," added Ghonim, an Egyptian who oversees Google's marketing in the Middle East and Africa from Dubai, one of the United Arab Emirates.

The protesters have already brought the most sweeping changes since President Hosni Mubarak took power 30 years ago, but they are keeping up the pressure in hopes of achieving their ultimate goal of ousting Mubarak.

Ghonim has become a hero of the demonstrators since he went missing on Jan. 27, two days after the protests began. He confirmed reports by protesters that he was the administrator of the Facebook page "We are all Khaled Said" that was one of the main tools for organizing the demonstration that started the movement on Jan. 25.

Khaled Said was a 28-year-old businessman who died in June at the hands of undercover police, setting off months of protests against the hated police. The police have also been blamed for enflaming violence by trying to suppress these anti-government demonstrations by force.

Ghonim's whereabouts were not known until Sunday, when a prominent Egyptian businessman confirmed he was under arrest and would soon be released.

Time and again during the two weeks of demonstrations, protesters have pointed proudly to the fact that they have no single leader, as if to say that it is everyone's uprising. Still, there seems at times to be a longing among the crowds at Cairo's Tahrir Square, the main demonstration site, for someone to rally around.

The unmasking of Ghonim as the previously unknown administrator of the Facebook page that started the protests could give the crowds someone to look to for inspiration to press on.

Whether Ghonim forcefully takes up that mantle remains to be seen, but he said repeatedly in Monday night's interview that he did not feel he was a hero.

"I didn't want anyone to know that I am the administrator," he said. "There are no heroes; we are all heroes on the street. And no one is on their horse and fighting with the sword."

The show commemorated some of those killed in the protests and showed their pictures during the interview, sending Ghonim into sobs just before he got up and walked out of the studio.

"I want to tell every mother and father: I am sorry. I swear it is not our fault. It is the fault of everyone who held on tight to authority and didn't want to let go," he said before cutting short the interview.

Ghonim looked exhausted and said he had been unable to sleep for 48 hours, but not because he was being mistreated.

He said he was snatched off the streets two days after the protests first erupted on Jan. 25. After he left a friend's house, four men surrounded him, pushed him to the ground and took him blindfolded to state security. He said he spent much of the following days blindfolded, with no news of the events on the street, being questioned.

In contrast, he said, in his release he was treated with respect. Just before he was freed, he said, he was brought before Interior Minister Mahmoud Wagdy — installed only days earlier in a government reshuffle — in his office. The minister "talked to me like an adult, not like someone of strength talking to someone weak" and then the new head of the National Democratic Party escorted him home.

"This is because of what the youth did in the street," he said in the interview on private station Dream 2 TV.

He said his interrogators were convinced that foreigners were backing the movement, but Ghonim asserted it was just young Egyptians "who love this country." He also sought to debunk the government's accusations that the outlawed Muslim Brotherhood, Mubarak's most bitter rival, was involved in planning the protests.

He referred to his arrest as a "kidnapping" and a "crime" but also sounded conciliatory, saying "this is not a time for settling accounts or cutting up the pie; this is Egypt's time."

He did forcefully place blame for the country's ills on Mubarak's National Democratic Party and said the good among them should abandon it and start something new to earn the people's respect.

"I don't want to see the logo of the NDP anywhere in the country," he said. "This party is what destroyed this country. The cadre in this party are filthy."

U.S.-based Human Rights Watch told The Associated Press on Monday that two weeks of clashes have claimed at least 297 lives, by far the highest and most detailed toll released so far. It was based on visits to seven hospitals in three cities and the group said it was likely to rise.

While there was no exact breakdown of how many of the dead were police or protesters, "clearly, a significant number of these deaths are a result of the use of excessive and unlawful use of force by the police," said Peter Bouckaert, emergencies director at Human Rights Watch.

Egypt's Health Ministry has not given a comprehensive death toll, though a ministry official said he is trying to compile one.

Protesters have clashed with police who fired live rounds, tear gas and rubber bullets. They also fought pitched street battles for two days with gangs of pro-Mubarak supporters who attacked their main demonstration site in Cairo's central Tahrir Square.

The violence has spread to other parts of Egypt and the toll includes at least 65 deaths outside the capital, Cairo.

Heba Morayef, a researcher for Human Rights Watch, said that she and other researchers visited five hospitals in Cairo, a field hospital in Tahrir Square and one hospital each in the cities of Alexandria and Suez.

The count is based on interviews with hospital doctors, visits to emergency rooms and morgue inspections, she said.

Morayef said a majority of victims were killed by live fire but that some of the deaths were caused by tear gas canisters and rubber bullets fired at close range.

"We personally witnessed riot police firing tear gas canisters and rubber bullets at the heads of protesters at close range, and that is a potentially lethal use of such riot-control agents," said Bouckaert.

In most cases, doctors declined to release names of the dead, Morayef said.

The group counted 232 deaths in Cairo, including 217 who were killed through Jan. 30 and an additional 15 who were killed in clashes between government supporters and opponents in Tahrir Square last Wednesday and Thursday.

In addition, 52 dead were reported in Alexandria and 13 in Suez, Morayef said.

Talks fail to shift Mubarak Play Video Reuters – Talks fail to shift Mubarak

http://news.yahoo.com/s/ap/20110208/ap_on_re_mi_ea/ml_egypt

Cables: Israel favored Egypt's VP Suleiman


LONDON – Egypt's Vice President Omar Suleiman was long seen by Israel as the preferred candidate to succeed President Hosni Mubarak, secret U.S. diplomatic cables published Monday suggested.

According to an August 2008 cable released by WikiLeaks and published by the Daily Telegraph newspaper on its website, a senior adviser from the Israeli Ministry of Defense told U.S. diplomats in Tel Aviv that the Israelis believe Suleiman would likely serve as "at least an interim president if Mubarak dies or is incapacitated."

A U.S. diplomat who classified the cable, Luis Moreno, wrote that although he deferred to the Embassy in Cairo for Egyptian succession scenario analysis, "there is no question that Israel is most comfortable with the prospect of" Suleiman.

The cable quoted the adviser to Israel's defense ministry, David Hacham, as saying an Israeli delegation led by Defense Minister Ehud Barak was "shocked by Mubarak's aged appearance and slurred speech," when it met him in Egypt. "Hacham was full of praise for Soliman, however," it said. Suleiman was spelled Soliman in some of the leaked cables.

Hacham added that he sometimes spoke to Suleiman's deputy several times a day via a "hotline," according to the cable.

On Sunday, Suleiman met several major opposition groups, including the outlawed Muslim Brotherhood, for the first time and offered new concessions including freedom of the press and the release of those detained during the country's recent violent protests.

http://news.yahoo.com/s/ap/20110207/ap_on_re_eu/eu_wikileaks_britain_egypt

Yusry Tidak Terfikir Cari Calon Isteri Di Kalangan Pelajar

Isnin Februari 7, 2011

PETALING JAYA: Pengarah filem, Yusry Abdul Halim atau lebih dikenali dengan panggilan Yusry KRU tidak terfikir untuk mencari calon isteri di kalangan pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam, apabila bergelar pensyarah sambilan di universiti itu.

Yusry mengakui walaupun pada dasarnya dia akan menjadi perhatian kerana kedudukannya sebagai seorang selebriti tetapi tumpuan utamanya ialah untuk memberi pendidikan kepada para pelajar.

“Saya tidak terfikir pun soal itu. Yang penting para pelajar akan dapat ilmu daripada apa yang hendak saya ajar,” katanya.

Yusry akan mula mengajar di UiTM, Shah Alam, secara sambilan bermula Jumaat ini untuk kursus Muzik Video, Kesan Visual Digital dan Komposisi untuk pelajar ijazah sarjana muda animasi tahun akhir semester 6 di Fakulti Teknologi Kreatif dan Artistik.

Kata Yusry, dia juga tidak pernah terfikir untuk bergelar pensyarah sebaliknya pengalaman sebagai tenaga pengajar untuk pekerja produksi di bawah KRU Studios akan digunakan sebaik mungkin dalam memberi didikan kepada pelajar kursus berkenaan.

Bagaimanapun, adik kepada penerbit filem Norman Abdul Halim ini tidak berani untuk menjawat jawatan tersebut secara kontrak kerana bimbang terikat dengan komitmen lain.

“Saya masih melakukan kerja-kerja produksi dan menghasilkan filem baru. Kuliah di UiTM hanya mengambil masa tiga jam dalam seminggu. Saya tidak sabar untuk memulakan tugasan baru ini,” ujarnya yang baru tampil dengan single terbaru berjudul Ganas.

Dalam perkembangan lain, Yusry juga bakal muncul dengan filem Merong Mahawangsayang akan ditayangkan di pawagam mulai 10 Mac ini.

http://mstar.com.my/hiburan/cerita.asp?file=/2011/2/7/mstar_hiburan/20110207102003&sec=mstar_hiburan

Bila Anwar Ibrahim Menyanyi...

Selasa Februari 8, 2011

Anwar Ibrahim ketika majlis pelancaran album Teratak

PETALING JAYA: Penasihat Parti Keadilan (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim pertama kali menyumbangkan suara dalam sebuah lagu berjudul Teratak yang merupakan sebuah projek amal Ahli Parlimen Kelana Jaya, Gwo-Burne Loh dan kumpulannya, d*Crew.

Menurut Anwar, walaupun hanya memainkan peranan kecil dalam projek itu, beliau amat gembira kerana ia merupakan inisiatif untuk menarik minat golongan muda.

“Saya melakukannya sebab Gwo-Burne desak. Saya sangat tidak selesa tetapi cuba berlatih di kamar mandi. Memang saya gemarkan muzik seperti Elvis Presley dan sebagainya, tetapi ini serius.

“Apabila Gwo-Burne bawa saya ke studio, saya mendapati bahagian saya paling susah! Tetapi saya enjoy dan cuba menjiwai lirik sebaik mungkin. Ada sedikit perubahan dibuat agar lebih sesuai dengan saya,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas pelancaran album Teratak di Subang Jaya, Selasa lalu.

Album Teratak merupakan sebuah projek amal bagi mengumpulkan dana membantu meningkatkan prasarana di kawasan penempatan pengundi berpendapatan rendah.

Sementara itu, Gwo-Burne berkata, apabila pertama kali mendengar suara Anwar, dia hampir menitiskan air mata kerana terharu dengan nyanyian beliau yang bernada sayu.

Peminat cilik Datuk seri Anwar Ibrahim

Katanya, menulis lirik untuk Ketua Pembangkang itu adalah satu cabaran baginya terutama apabila Anwar mengakui lebih gemarkan lagu berentak rancak.

“Idea selalunya datang apabila saya berada dalam keadaan murung, suatu masa dahulu saya meluahkan emosi menerusi lagu. Sekarang, saya menggunakan ‘kelebihan’ itu untuk mendekati masyarakat dengan cara baru,” kata Gwo-Burne yang menyasarkan kutipan RM200,000 hingga RM300,000 untuk jualan amal Teratak.

Dalam pada itu, beliau juga memberitahu projek Teratak ini tidak mempunyai sebarang kaitan dengan Pakatan Rakyat.

“Semua orang mengadakan majlis makan malam atau majlis amal dengan menjual meja untuk mengumpulkan dana. Ini dipanggil ‘politik baru’ tetapi sejak dahulu lagi sudah ramai orang buat, akhirnya saya jual meja pada dia, dia jual meja pada saya.

“Disebabkan saya masih baru (dalam politik) saya mahu cuba sesuatu yang lain untuk menjana lebih dana sumbangan kepada golongan miskin dalam kawasan Parlimen kami,” jelasnya yang menulis gubahan solo istimewa untuk Anwar.

Album mini tersebut merupakan cetusan idea beliau yang terbabit dalam hampir keseluruhan projek termasuk perancangan dan fotografi istimewa sebagai penghias album Teratak.

Manankala, adiknya, Gwo-Tynde Loh pula bertanggung jawab ke atas arahan seni termasuk rekaan penghias album, laman web dan bahan-bahan lain.

Empat lagu dimuatkan dalam album mini tersebut antaranya Teratak yang menampilkan The Wayfarers dengan lagu istimewa dari Anwar dan Elizabeth menerusi Feeling Funselain Jia (Teratak dalam versi Mandarin) dan We Are All The Same.

Kesemua lagu diterbitkan oleh DJ Hope dengan lagu ditulis oleh Danny Tan, lirik oleh Faisal Mustafa, Ivone Tjuatja Dharma (Teratak) dan Gwo-Burne (Teratak dan Feeling Fun) serta disusun oleh James & Co.

Cakera padat edisi terhad Teratak tidak dijual, sebaliknya merupakan ‘cenderahati’ percuma apabila anda menyumbang minimum RM25 kepada dana kebajikan anjuran pejabat Ahli Parlimen Kelana Jaya.

Untuk maklumat lanjut mengenai cakera padat terhad Teratak, layari www.kelanajayamp.com atau www.uni-tee.org untuk memuat turun trek pilihan anda.

http://www.mstar.com.my/hiburan/cerita.asp?file=/2011/2/8/mstar_hiburan/20110207173313&sec=mstar_hiburan

Nasihat Sohaimi Menerusi Lagu

Isnin Februari 7, 2011

DUNIA muzik ibarat jantung dalam hidup penyanyi tersohor Sohaimi Mior Hassan,54, walaupun kerjaya hakikinya adalah seorang jurutera.

Namun begitu, penyanyi yang popular demngan lagu Kalau Berpacaran (duet dengan Ana Raffali dan Altimet) ini, tidak sekali-kali akan meninggalkan kerjaya tetapnya itu apatah lagi dia sudah mempunyai sebuah syarikat sendiri iaitu Tele-infra Teknologi Sdn Bhd.

Syarikat itu bertanggungjawab ke atas pemeriksaan keselamatan merangkumi kejuruteraan awam, struktur, elektrik dan radiasi serta terlibat dalam bidang pengauditan keselamatan pihak ketiga.

Setakat ini, Tele-Infra telah mendapat kontrak bagi melaksanakan audit keselamatan tahunan ke atas semua menara dan struktur komunikasi di beberapa negeri iaitu Perak, Kedah, Melaka dan Johor.

“Selain bidang muzik, saya juga bekerja sebagai jurutera dan mengendalikan syarikat sendiri. Pada tahun 1976 hingga tahun 1980, saya pernah mendapat biasiswa dari Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) untuk menyambung pelajaran di Portsmouth, United Kingdom dalam bidang kejuruteraan yang menumpu perhatian kepada radar dan radio,” katanya yang merupakan Ketua Pegawai Eksekutif syarikat berkenaan ketika ditemu bualMingguan mStar.

Rancak berbual tentang kerjaya tetapnya yang dilakukan secara serius sejak tahun 2004 itu, bapa kepada tiga orang anak ini tidak lupa untuk bercerita tentang kemunculan album kelimanya berjudul Kalau Berpacaran… The Album yang telah berada di pasaran.

Menurutnya, album yang diterbitkan oleh syarikatnya itu dihasilkan dengan menggunakan modal sendiri hasil kerjasama dengan pemuzik Greg Henderson. Secara keseluruhannya, dia mengambil masa selama tiga bulan untuk merakam album yang memuatkan 13 buah lagu itu.

“Sebanyak sembilan buah lagu baru yang dimuatkan dalam album itu manakala dua buah lagu lagi merupakan lagu lama iaitu Ros dan Epilog Cinta (Epilog Cinta Dari Bromley).

“Saya tidak mengambil masa yang lama untuk menyiapkan album ini kerana semua material telah lama dicipta oleh saya. Misalnya lagu Seru telah dicipta pada tahun 1975 tetapi dirakam semula dan ditukar kepada lirik baru.

“Cuma lagu Kalau Berpacaran dicipta oleh saya ketika program “Cipta Ekspres” yang dianjurkan oleh Badan Pelindung Hakcipta Karyawan Malaysia (MACP) di Port Dickson pada tahun lalu,” ujarnya yang mengaspirasikan kumpulan Deep Purple dalam gubahan lagunya.

Menariknya, lagu Kalau Berpacaran yang kini hangat diputarkan di radio menduduki tempat pertama stesen radio seperti Suria FM dan Era FM adalah ilhamkan Sohaimi ketika sedang memandu kereta dan ia mampu disiapkan dalam masa setengah jam.

Lagu tersebut juga diumumkan sebagai Lagu Terbaik oleh MACP ketika program Cipta Ekspres dan merupakan lagu paling cepat digubah olehnya.

“Ana Raffali hanya mengubah dua perkataan dalam lirik lagu tersebut iaitu perkataan ‘ibu bapa’ kepada ‘ayah mama’ dan ‘senjata’ kepada ‘perisai’.

“Saya mencipta lagu tersebut khas untuk anak-anak dan sesiapa sahaja yang sedang bercinta. Lagu itu turut mengingatkan saya untuk sentiasa menasihati anak-anak supaya menjaga batasan dalam pergaulan.

“Saya selalu mengingatkan mereka agar menjadikan agama sebagai panduan dalam melakukan setiap perkara,” jelasnya yang mempunyai tiga anak perempuan.

Anak-anak Sohaimi ialah Syaida Syarafina, 25, Syaza Sorfina, 23, dan Syaima Sabila, 20, hasil perkahwinannya dengan Rosdina Hashim, 53, pada tahun 1986.

Sohaimi bersyukur kerana rumah tangganya harmoni dan hubungan dengan isteri masih berkekalan sehingga sekarang.

Petuanya mudah, setiap kali selepas solat berjemaah dengan isteri, pasti dia akan memohon maaf kepada isteri antara satu sama lain.

“Saya sentiasa berdoa kepada Allah agar rumah tangga saya kekal sehingga ke akhir hayat. Walau apa pun yang berlaku sama ada ‘perang’ besar atau kecil dalam rumah tangga, selepas solat kita kena bermaaf-maafan.

“Selain itu, saya mengamalkan solat berjemaah dengan isteri. Insya Allah, rumah tangga akan kekal bahagia walaupun dilanda banyak ujian,” akhirinya yang turut mengamalkan petua tidak minum ais dan merokok untuk menjaga suaranya.

Perkembangan terbaru, Sohaimi dijangka akan menjayakan sebuah teater muzikal Kenangan Mengusik Jiwa mulai 1 Jun ini selama 10 malam di Panggung Sari, Istana Budaya.

http://www.mstar.com.my/hiburan/cerita.asp?file=/2011/2/7/mstar_hiburan/20110206153715&sec=mstar_hiburan

Pelancong kena culik

Oleh Muhaamad Hafis Nawawi
mhafis@hmetro.com.my

SEPANG: Seorang wanita warga China yang datang ke Malaysia untuk melancong melalui detik cemas apabila diculik dan disamun tiga lelaki ketika dia menunggu teksi di luar Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Menurut sumber, dalam kejadian kira-kira 9 malam 2 Februari lalu itu, mangsa berusia 31 tahun yang baru tiba ke negara ini terkejut apabila seorang lelaki tidak dikenali memaksanya masuk ke dalam kereta Toyota Vios hitam berhenti di hadapannya.


“Mangsa yang dalam keadaan ketakutan hanya mampu berdiam diri dan mengikut segala arahan tiga suspek di dalam kereta terbabit berikutan bimbang di apa-apakan,” katanya.

Menurutnya, mangsa dipaksa menyerahkan semua barangan berharga miliknya sebelum ditinggalkan di kawasan berhampiran Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC).


“Mangsa kerugian wang tunai RM500 dan satu beg berisi pakaian,” kata sumber itu.


Menurutnya, mangsa yang trauma dengan kejadian menimpanya hanya berjalan tanpa arah sebelum dibantu seorang anggota polis trafik yang menemui mangsa. Mangsamembuat laporan di Balai Polis KLIA.

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Pelancongkenaculik/Article/index_html

Perogol jiran dijel 15 tahun

KOTA BHARU: “Tertuduh bukan saja menyebabkan trauma kepada mangsa yang berfikiran seperti usia enam tahun, malah lebih memberi kesan teruk apabila perbuatannya menyebabkan kelahiran seorang anak,” kata Hakim Mahkamah Sesyen Kota Bharu, Rofiah Mohamad sebelum menjatuhkan hukuman penjara 15 tahun terhadap Mokhtar Hassan, 52, yang didapati bersalah merogol seorang remaja lembam, empat tahun lalu.

Bekas pengawal keselamatan itu didapati bersalah merogol mangsa yang ketika kejadian berusia 18 tahun pada April 2006.


Berdasarkan pertuduhan, mangsa yang juga jiran tertuduh, dirogol pada waktu siang di rumah berhampiran tadika Berdang, Kampung Berdang, Jeli.

Akibat perbuatan sumbangnya, mangsa melahirkan bayi pada 12 Februari 2007.


Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara tidak kurang lima tahun dan tidak melebihi 20 tahun.


Pada prosiding semalam, tertuduh diwakili peguam, Faizal Abdul Rahman manakala pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Nor Hamizah Ghazali.

Terdahulu, Nor Hamizah memohon mahkamah menjatuhkan hukuman berat kerana kesalahan itu serius.


Katanya, tertuduh mengambil kesempatan terhadap jirannya sendiri selain keadaan mangsa yang tidak seperti remaja lain.

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Perogoljirandijel15tahun/Article/index_html

Berduaan di alam siber sama seperti khalwat

KUALA LUMPUR: Wanita dan lelaki bukan mahrim yang berbual berduaan biarpun di alam siber, melakukan perlakuan sama seperti berkhalwat kerana ia mengundang bisikan syaitan yang akhirnya akan menarik mereka melakukan perbuatan mungkar, termasuk curang pada suami atau isteri.

Sehubungan itu, penceramah dan pakar motivasi, Datuk Mohd Zawawi Yusoh, berkata mereka yang menggunakan kemudahan Internet perlu meletakkan sempadan syariat dan sempadan hati supaya teknologi itu tidak disalah guna atau menjadi alat perantaraan untuk membuat maksiat.


Beliau berkata, isteri tidak seharusnya membenarkan lelaki bukan mahrim memasuki rumahnya ketika suami tiada di rumah, begitu juga halnya dengan perbuatan isteri berbual dengan lelaki lain menerusi Internet, seumpama membenarkan individu itu memasuki rumahnya, seterusnya merosakkan rumah tangga.

“Membenarkan perkara sebegini memasuki rumah bermakna membenarkan ia memasuki hati dan apabila manusia sudah keluar daripada sempadan, manusia itu akan menjadi rosak,” katanya ketika dihubungi, semalam.


Beliau berkata, bisikan syaitan menjadikan seseorang itu merasakan sesuatu perkara itu begitu menyeronokkan hingga sanggup melakukan perkara mungkar termasuk meninggalkan suami, isteri atau anak-anak, sedangkan ia bakal menyesali perbuatannya kerana keseronokan berkenaan hanya bersifat sementara disebabkan ia berada dalam alam fantasi.


Katanya, alam khayalan dan realiti tidak sama dengan di alam nyata, kita semua mempunyai tanggungjawab dan amanah yang perlu dipikul, bukan sekadar untuk berseronok.

“Asasnya adalah apabila hubungan dengan Allah rosak, maka semuanya akan meruntuh. Teknologi itu tidak salah, tetapi orang yang menyalah gunakan teknologi untuk tujuan terpesong,” katanya.

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Berduaandialamsibersamasepertikhalwat/Article/index_html

Hilang sabar dituduh pikat isteri jiran

AMPANG: Tidak tahan dengan kerenah jiran yang suka membuat kacau, seorang lelaki yang selama ini bersabar akhirnya membuat laporan polis apabila dia sekeluarga diugut bunuh oleh jirannya itu.

Kejadian berlaku di rumah mangsa di Taman Dagang, di sini, Jumaat lalu dan mangsa, seorang ahli perniagaan berusia 40-an mendakwa sebelum ini dia sering diganggu jirannya itu dan dia pernah dituduh cuba memikat isteri serta menantu jirannya itu.


Menurut sumber, mangsa bagaimanapun hilang sabar dan akhirnya membuat laporan polis selepas dia sekeluarga diugut bunuh.

“Ketika itu, mangsa berada di rumah kira-kira jam 7 malam sebelum jiran dan anaknya sengaja cuba menyakitkan hati dengan meletakkan kereta di depan rumahnya.


“Mangsa yang ingin menegur perbuatan itu bagaimanapun dimaki hamun selain diugut akan dipukul,” katanya.


Sumber berkata, ketika kekecohan itu ramai jiran lain yang keluar untuk melihat apa yang berlaku dan rakan anak jirannya itu sengaja cuba memalukan mangsa apabila mereka memekik dan menuduh mangsa cuba memikat isterinya.

“Mangsa bagaimanapun tidak pedulikan suspek sebelum jirannya datang meluru dan menendang motosikalnya.


Menurutnya, jirannya itu kemudian bertindak samseng dan meminta anaknya menunggu di depan rumah mangsa bertujuan untuk menakutkannya.

“Mangsa yang bimbang dengan keadaan itu menghubungi polis dan tidak lama kemudian anggota peronda tiba dan cuba menenangkan keadaan sebelum meleraikan pergaduhan itu,” kata sumber.

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Hilangsabardituduhpikatisterijiran/Article/index_html

6 korban sengketa agama

JAKARTA: Lebih 1,000 penduduk sebuah kampung semalam bertempur dengan penganut fahaman Qadiani, menyebabkan enam orang terbunuh.

Menurut laporan, penduduk kampung mengepung sebuah rumah di daerah Pandeglang awal pagi semalam untuk melarang sekumpulan penganut fahaman itu yang juga dikenali sebagai kumpulan Ahmadiyah, melakukan upacara keagamaan mereka.


Agensi berita Antara melaporkan, enam orang terbunuh dalam pertempuran itu yang meletus selepas seorang pengikut fahaman itu menikam seorang penduduk kampung.

Bagaimanapun, polis mengesahkan hanya tiga terbunuh.


“Tiga orang terbunuh dan mereka adalah anggota Ahmadiyah di Jakarta. Identiti mereka belum dikenal pasti. “Empat orang juga cedera parah,” kata Ketua Polis Daerah, Alex Fauzi Rasyad kepada Metro TV.


Beliau juga berkata, pengikut Ahmadiyah itu bersenjatakan tombak dan parang.

Kerajaan Indonesia mengharamkan kumpulan itu daripada menyebarkan ajaran mereka pada 2008, termasuk kepercayaan bahawa pengasasnya, Mirza Ghulam Ahmad sebagai nabi terakhir.


Masyarakat Islam percaya Nabi Muhmmad (SAW) adalah pesuruh Allah terakhir dan menganggap kumpulan Ahmadiyah sebagai sesat dan menghina Islam. Kumpulan Ahmadiyah mendakwa mempunyai 500,000 pengikut di Indonesia sementara pertubuhan Islam terbesar negara itu, Nahdlatul Ulama memiliki 30 juta ahli.

Perlembagaan Indonesia secara umumnya menjamin kebebasan beragama dan negara itu yang mempunyai kira-kira 240 juta penduduk, 80 peratus daripadanya Islam, adalah antara negara yang menandatangani Perjanjian Terhadap Hak Sivil dan Politik Antarabangsa.


Presiden Susilo Bambang Yudhoyono berdepan dengan gesaan yang semakin meningkat supaya bertindak terhadap pelampau Islam yang sering menjadikan golongan minoriti sebagai sasaran, termasuk komunis dan golongan pondan yang terbabit dalam maksiat. - AFP

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/6korbansengketaagama/Article/index_html

Helah bunuh bekas suami dengan mentega terbongkar

ROME: Sepasang kekasih dari Sicily gagal dalam cubaan mereka menutupi pembunuhan ke atas seorang lelaki yang dilemaskan menggunakan sepotong mentega, lapor akhbar Corriere della Sera, semalam.

Akhbar itu melaporkan, mangsa, Lo Cocco, sengaja diperangkap supaya berkunjung ke rumah bekas isterinya yang kini tinggal dengan kekasih barunya di Campobello di Licata, selatan Sicily.


Apabila tiba di situ, Cocco, 40, ditangkap dan dilemaskan dengan memasukkan sepotong mentega ke kerongkongnya.

Pasangan itu percaya mentega berkenaan akan cair selepas Cocco mati.


Bagaimanapun, bedah siasat menunjukkan ada kesan mentega pada saluran pernafasan Cocco dan penipuan pasangan itu terbongkar.


Sebelum ini, ketika disoal siasat polis mengenai kematian Cocco, pasangan terbabit mendakwa lelaki itu tiba di rumah berkenaan dalam keadaan mabuk dan cuba menyerang mereka.

Pasangan itu juga mengaku terpaksa mengikat Cocco tetapi lelaki terbabit tiba-tiba rebah dan didapati mati. - AFP

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Helahbunuhbekassuamidenganmentegaterbongkar/Article/index_html

Pengajaran baik kepada pemimpin autokrat: Ki-moon

MUNICH: Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Ban Ki-moon menyifatkan pemberontakan di Mesir dan beberapa negara di Timur Tengah menjadi pengajaran baik kepada rejim autokrat di negara lain.

“Pemimpin kerajaan sepatutnya sentiasa mencuba untuk berhubung dengan rakyat yang keperluan dan hak asasi mereka tidak dipenuhi secara sewajarnya,” katanya kepada wartawan yang membuat liputan Persidangan Keselamatan Munich di Jerman.


“Sebelum impian dan keinginan ini meletus menjadi tunjuk perasaan besar-besaran, saya berpendapat pemimpin kerajaan perlu memberi lebih banyak tumpuan.

“Ini satu pengajaran yang baik,” katanya. - Reuters

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Pengajaranbaikkepadapemimpinautokrat_Ki-moon/Article/index_html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...