Tuesday, November 1, 2011

KINI MAHASISWA BERHAK TURUN KEMPEN POLITIK

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 31ST, 2011

Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr Wee Ka Siong mengalu-alukan keputusan Mahkamah Rayuan yang memihak empat bekas mahasiswa Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) yang berkempen pada pilihan raya kecil Hulu Selangor, April lalu.Menurut Wee, mahkamah tersebut menolak kes berkenaan memandangkan di bawah Seksyen 15 (5) (a) Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971 (AUKU) yang melarang penuntut universiti menyertai politik bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan serta menyekat kebebasan bersuara pelajar.

“Keputusan itu menunjukkan sistem kehakiman negara adalah bebas dan tidak terikat dengan kerajaan.

“Hakikatnya, mahasiswa berusia 19 hingga 20 tahun akan berdaftar sebagai pengundi tidak lama lagi. Mereka ada hak untuk mengundi,” katanya ketika ditemui di lobi Parlimen pada Isnin.

Sehubungan itu, Wee amat menghormati keputusan tersebut memandangkan ia sudah lama diperjuangkan pemuda Umno dan MCA khususnya.

Sementara itu, Ahli Parlimen Indera Mahkota, Azan Ismail berkata, akta tersebut lebih banyak memberi kesan negatif kepada pelajar terutamanya dalam persediaan mereka untuk aktif dalam politik.

“Saya minta pentadbir universiti supaya meneliti implikasi daripada keputusan ini supaya mengambil tindakan untuk membuat pengubahsuaian sebelum terlambat,” katanya.

http://www.kl-today.com/2011/10/kini-mahasiswa-berhak-turun-kempen-politik/

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...