NAIK HARGA...Kamarul menunjukkan ayam yang dijual
RM6.50 sekilogram.
KUALA LUMPUR: Permintaan yang tinggi sempena sambutan Tahun Baru Cina adalah punca harga ayam siap diproses naik sehingga RM1.50 kepada RM6.50 sekilogram berbanding RM5.50 dua minggu lalu.
Selain itu, peniaga turut menjadikan alasan kurangnya bekalan daripada pembekal menyebabkan harga ayam bersih terpaksa dijual sekitar harga berkenaan.
Tinjauan Harian Metro di Pasar Chow Kit, mendapati hampir keseluruhan peniaga ayam kawasan itu menjual barangan berkenaan sekitar RM6.50 sehingga RM7.00 sejak seminggu lalu.
Seorang peniaga, Saiful Zahdi Shamsuddin, 25, mendakwa tindakan pembekal yang menaikkan harga membuatkan harga ayam terpaksa dijual agak mahal.
“Kalau mereka (pembekal) letak harga tinggi kami terpaksa ikut bagi mengelak kerugian, tapi yang peliknya selepas seminggu perayaan harga ayam itu akan turun semula kepada harga asal,” kataya.
Seorang lagi peniaga, Kamarul Mohd Nor, 24, berkata pembekal sering menjadikan alasan kekurangan bekalan sebagai sebab menaikkan harga sesuatu barangan itu.
“Kalau bekalan mereka banyak harga ayam mungkin boleh jatuh murah, tapi sebaliknya berlaku bila bekalan barangan berkenaan semakin berkurangan.
“Kadang-kadang harga yang mereka jual pada peniaga tidak munasabah sehingga membebankan kami dan cuba bayangkan berapa pula harga yang kami terpaksa jual kepada pengguna,” katanya.
http://www.hmetro.com.my/Current_News/myMetro/Wednesday/Setempat/20090128085108/Article/index_html
RM6.50 sekilogram.
KUALA LUMPUR: Permintaan yang tinggi sempena sambutan Tahun Baru Cina adalah punca harga ayam siap diproses naik sehingga RM1.50 kepada RM6.50 sekilogram berbanding RM5.50 dua minggu lalu.
Selain itu, peniaga turut menjadikan alasan kurangnya bekalan daripada pembekal menyebabkan harga ayam bersih terpaksa dijual sekitar harga berkenaan.
Tinjauan Harian Metro di Pasar Chow Kit, mendapati hampir keseluruhan peniaga ayam kawasan itu menjual barangan berkenaan sekitar RM6.50 sehingga RM7.00 sejak seminggu lalu.
Seorang peniaga, Saiful Zahdi Shamsuddin, 25, mendakwa tindakan pembekal yang menaikkan harga membuatkan harga ayam terpaksa dijual agak mahal.
“Kalau mereka (pembekal) letak harga tinggi kami terpaksa ikut bagi mengelak kerugian, tapi yang peliknya selepas seminggu perayaan harga ayam itu akan turun semula kepada harga asal,” kataya.
Seorang lagi peniaga, Kamarul Mohd Nor, 24, berkata pembekal sering menjadikan alasan kekurangan bekalan sebagai sebab menaikkan harga sesuatu barangan itu.
“Kalau bekalan mereka banyak harga ayam mungkin boleh jatuh murah, tapi sebaliknya berlaku bila bekalan barangan berkenaan semakin berkurangan.
“Kadang-kadang harga yang mereka jual pada peniaga tidak munasabah sehingga membebankan kami dan cuba bayangkan berapa pula harga yang kami terpaksa jual kepada pengguna,” katanya.
http://www.hmetro.com.my/Current_News/myMetro/Wednesday/Setempat/20090128085108/Article/index_html
No comments:
Post a Comment