There was an error in this gadget

Wednesday, August 17, 2011

Anwar: JK khas parlimen 'helah' alih tekanan atas SPR

Anwar: JK khas parlimen 'helah' alih tekanan atas SPR
Joseph Sipalan
Ogos 16, 11
1:54pm

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menuduh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Abdul Razak mahu mengalih tekanan ke atas Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), dengan mengumumkan penubuhan jawatankuasa khas parlimen untuk mengkaji cadangan bagi mengadakan reformasi sistem pilihan raya negara ini.

NONEAnwar berkata pada prinsipnya, Pakatan Rakyat bersetuju dengan penubuhan jawatankuasa tersebut, tetapi mendakwa kerajaan
Anwar mempunyai lebih banyak 'sebab tidak elok' untuk mengambil langkah berkenaan.

Semalam, Najib mengumumkan rancangan kerajaan menubuhkan jawatankuasa untuk membincangkan semua reformasi sistem pilihan raya yang diperlukan supaya tidak ada pihak lagi syak wasangka terdapat manipulasi kerajaan.

Anwar menegaskan bahawa pengumuman tersebut mencerminkan pengakuan bahawa Pakatan and BERSIH 2.0 adalah betul bahawa terdapat kecacatan yang serius dalam sistem pilihan raya negara.

“... (Najib) telah mengakui (BERSIH 2.0 betul), dan rakyat telah membayar harga untuk itu - dipukul dan semua itu," katanya ketika dihubungi.

Katanya, isu sekarang ialah untuk kerajaan berusaha menjadikan SPR benar-benar bebas supaya suruhanjaya itu boleh mula memenuhi tanggungjawabnya.

[Baca berita penuh]


http://malaysiakini.com/news/173156

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...