There was an error in this gadget

Saturday, September 17, 2011

BISKUT MUNCHY DIDAKWA ADA ARAK?

POSTED BY ADMIN ON SEPTEMBER 15TH, 2011

Sejak beberapa minggu lalu, kecoh melalui sistem pesanan ringkas (sms) bahawa biskut-biskut jenama Munchy’s mengandungi arak.

Ini menimbulkan kebimbangan banyak pihak.

SMS berkenaan berbunyi;

‘TERKINI : JAKIM TLH BUAT SERBUAN KE ATAS KILANG MUNCHYS, BT. PAHAT DAN MENEMUI STOR ARAK. BOSSNYA DGN RASA BANGGA DAN RASA TAK BeRSALAH, MENGATAKN ARAK TERSEBUT UTK DICAMPUR KE DALAM BISKUT .. TLG SEBARKN MAKLUMAT INI KPD SEISLAM&KEPENTINGAN UMAT ISLAM. DR PEG. JAKIM-HJ. JALIL B. RAIHAN (JAKIM PUTRAJAYA)’

Bagaimanapun, menurut Penerbit Eksekutif 999, Mazidul Akaml Sidek, perkara itu tidak benar melalui siasatan yang dilakukannya.

Berikut petikan dari blog beliau (http://www.mazidulakmal.com/) berhubung isu itu.

Saya percaya ramai antara pembaca menerima pesanan ringkas, SMS terbabit.

Jika dilihat dari aspek penulisan, maklumat kelihatan meragukan tetapi wajar untuk saya menyingkap fakta sebenar.

Sebaik membaca SMS itu, pasti ramai ingin tahu berhubung status kesahihan kandungannya. Justeru pada jam 1.45 tengah hari tadi saya menghubungi Penolong Pengarah Kanan, Cawangan Pemantauan dan Penguatkuasaan, Bahagian Hub Halal, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia, JAKIM, Ustaz Amri Abdullah.

“Saya mula menerima SMS itu sejak 2 hari raya tetapi kadar penerimaannya semakin meningkat sejak semalam. Setakat ini, saya telah menerima lebih 20 panggilan dari orang ramai dan ratusan SMS,” jelas beliau.

“Nama Haji Jalil Raihan memang ada di JAKIM?,” soal saya.

“Tidak ada. Ini kira macam SMS berantai. Memang pada tahun 2005, JAKIM pernah membuat pemeriksaan di kilang Munchy’s di Tongkang Pecah, Batu Pahat, Johor tetapi siasatan telah selesai, tidak ada masalah,” balas Ustaz berasal dari Pahang itu.

Maksudnya, SMS disebarkan pihak tidak bertanggungjawab itu palsu.


http://www.kl-today.com/2011/09/biskut-munchy-didakwa-ada-arak/

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...