Saturday, August 20, 2011

ATM dijemput sertai gerakan rakyat

Posted by admin on August 19th, 2011

Kenyataan yang di buat oleh Panglima Angkatan Tentera (PAT) Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zain amat mengejutkan banyak pihak dan nyata mengundang pelbagai persolan tentang kewajarannya dan tujuan kenyataan tersebut di buat. Tindakan beliau menuduh Pemuda PAS Malaysia sebagai pengkhianat dan memperalatkan 4 orang bekas anggota tentera di lihat memburukkan lagi keadaan dan bakal mengundang lebih banyak tanda tanya di kalangan rakyat bawahan.

Umum mengetahui ‘medan pertempuran’ sekarang ialah di antara rakyat yang inginkan suatu pemilihan melalui pilihanraya yang bebas dengan sebuah badan yang semakin di ragui kredibilitinya lantaran sikapnya yang sering bedolak dalih dan kini bertindak selaku jurucakap kepada Barisan Nasional (BN).

Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPP) mendepani isu ini dengan melakukan siri pembongkaran terhadap perkara yang meragukan dalam sistem pilihanraya bagi mencapai matlamat sebuah pilihanraya yang bebas dan adil. Perkara yang di bangkitkan tersebut seharusnya di jawab dan di perjelaskan oleh SPR bukannya oleh PAT ataupun ATM walaupun dakwaan itu melibatkan anggotanya.

Isu yang di bangkitkan oleh DPP bukanlah isu baru bahkan pendedahan sebegitu pernah di buat pada pilihanraya kecil (PRK) Bagan Pinang tetapi tiada respon dan tindakan dari mana-mana pihak berhubung bantahan tersebut.

Persoalannya ialah adakah kerana sewaktu PRK tersebut kedudukan BN di lihat masih kukuh maka isu sedemikian di lihat tidak menggugat kedudukan BN dan tidak patut di layan? Tetapi dalam keadaan sekarang apabila pelbagai pihak mempertikaikan kredibiliti kerajaan pimpinan BN maka tiba-tiba sahaja terpacul ungkapan sedemikian dari mulut seorang yang menerajui sebuah institusi yang amat di hormati di negara kita?

Rakyat selama ini amat menghormati ATM selaku benteng pertahanan utama negara. Belum pernah wujud lagi keadaan di mana ATM di lihat memihak secara langsung kepada mana-mana pihak dan ianya wajib di kekalkan begitu.

Salah satu elemen penting dalam pertahanan Negara ialah konsep pertahanan menyeluruh ataupun di kenali sebagai HANRUH dan ianya merangkumi penglibatan semua pihak dalam mempertahankan negara. Penglibatan ini termasuklah mempertahankan kedaulatan negaradari di ganggu gugat oleh anasir-anasir dalaman yang cuba mengeruhkan keharmonian dan kedaulatan negara.

Tindakan yang di ambil oleh DPP adalah sejajar dengan konsep ini dan sewajarnya di berikan pujian bukannya di hentam sebegitu rupa! Sepatutnya mereka yang cuba memanipulasikan undi dan menipu dalam sistem pilihanraya negara yang wajar di cop sebagai pengkhianat dan petualang bangsa. Segala perkara yang berlaku hari ini termasuk kekecohan semasa 9 Julai adalah berpunca dari kedegilan segelintir manusia yang tamakan kuasa dan cuba mencari dahan berpaut di ambang ‘sakaratul maut’ mereka.

PAT sepatutnya mengambil sikap berdiam diri dengan menyerahkan urusan menjawab persoalan begini kepada SPR atau pun paling tidak beliau boleh mengatakan akan menjalankan siasatan di dalam bidang kuasa beliau, jika ada.

Apa yang membimbangkan kita ialah sindrom penafian (denial syndrome) yang berakar dalam kepimpinan negara hari ini akan turut meresapi kepimpinan ATM. Kegagalan memahami persoalan semasa dan kehendak rakyat menyebabkan BN berada dalam keadaan yang terlalu parah sekarang.

Rakyat hari ini terlalu kedepan dalam menangani sesuatu isu dan permasalahan lantaran kecanggihan sistem komunikasi dan maklumat. Sesuatu yang di ambil mudah oleh BN selama ini lantaran merasakan negara ini milik pusaka mereka selamanya. Persoalan manipulasi terhadap undi pos anggota ATM sudah berlalu sekian lama dan rakyat boleh menilai ketelusan kerajaan dalam perkara ini menilai melalui pelbagai medium maklumat yang wujud sekarang.

Sebarang penafian melulu akan menyebabkan rakyat beranggapan pihak tersebut di lihat mewakili pihak kerajaan BN yang sudah tidak berintegriti lagi. Tindakan beliau menuduh empat orang anggota ATM tersebut sebagai diperalatkan akan mengundang ‘back fire’ yang dahsyat kerana mereka membuat pengakuan secara sukarela dan bukannya paksaan. Sudah tentu mereka ini dan juga ratusan ribu anggota tentera dan pesara tentera juga akan terjerat dalam persoalan ini.

Mereka terikat dengan sumpah setia mempertahankan negara dari sebarang unsur negatif yang boleh menggugat kestabilan negara.

Manipulasi undi pos demi mengekalkan sesuatu rejim adalah tindakan yang mengkhianati kedaulatan negara dan sebagai anggota tentera yang menumpahkan taat setianya kepada Seri Paduka Baginda Yang Di Pertuan Agong selaku pemerintah tertinggi ATM seharusnya petualang begini tidak di berikan peluang langsung dan mereka ini lah yang sebenarnya wajib di hukum oleh PAT dan ATM.

Tuduhan pengkhianat terhadap DPP merupakan satu tuduhan liar dan amat tidak berhemah. PAT seharusnya belajar berfikir di luar kotak sebagaimana yang selalu di ajar di dalam kursus-kursus anjuran BTN. Beliau tidak harus menghadkan sumber maklumat beliau berdasarkan kepada media arus perdana seperti Utusan Malaysia sebagaimana yang sering di lakukan oleh pemimpin BN.

PAT seharusnya menggunakan sepenuhnya rangkaian risikan ATM yang di ketahui antara yang terbaik di dunia bagi menilai isu ini secara mendalam dan telus dan sekiranya ini yang di buat sudah pasti beliau akan dapat melihat isu sebenar yang menggusarkan rakyat selama ini.

Beliau seterusnya harus insaf bahawa seluruh dunia mengetahui sistem pilihanraya negara bermasalah dan memerlukan reformasi secara total. Rakyat melihat siri-siri pembohongan kerajaan dari semua peringkat bermula dari penafian secara mutlak dan bermati-matian akan wujudnya sebarang masalah tentang sistem pilihanraya negara dan menuduh rakyat yang ingin berhimpun pada Bersih 2.0 adalah pengkhianat dan musuh negara.

Namun sebaik melihat kepada gelombang kesedaran rakyat semakin memuncak mereka terpaksa mengakui bahawa sememangnya tuntutan Bersih 2.0 dan rakyat adalah benar dan memang wujud masalah di dalam sistem yang di amalkan selama ini.

Pengumunan penubuhan Jawatan Kuasa Terpilih oleh Najib seharusnya di baca sebagai pengakuan terbuka kerajaan akan kesilapan mereka selama ini yang terpaksa tunduk kepada amarah rakyat bukannya di baca sebagai keterbukaan kerajaan. Inilah yang dikatakan sebagai berfikir di luar kotak. Perkara sebegini tidak akan berlaku tanpa gesaan rakyat melalui Bersih 2.0, tanpa tidakan pro aktif dari DPP.

DPP dan sekalian rakyat menyanjung tinggi pengorbanan dan jasa anggota ATM pada sebilang masa dan sentiasa mendokong sebarang usaha bagi penambah baikan dan kebajikan untuk ATM. Namun begitu rakyat akan menentang sekeras-kerasnya sebarang usaha oleh mana-mana pihak yang berkepentingan anggota tentera sepertimana yang berlaku selama ini.

Pihat tertinggi ATM seharusnya bijak memahami bantahan rakyat bukan di tujukan kepada warga ATM sepertimana dalam kes manipulasi undi ini tetapi ianya di tujukan kepada anasir-anasir jahat dalam kerajaan BN. Contoh yang sama juga boleh di lihat bila pembangkang dan rakyat mempersoalkan isu pembelian pesawat pejuang dan kelengkapan lainnya untuk ATM.

Rakyat memahami keperluan untuk mempersiapkan keupayaan ATM pada tahap yang sepatutnya tetapi membantah tindakan pihak tertentu yang menggunakan peluang untuk mengaut keuntungan peribadi malalui pemberian komisen dan sebagainya. Inilah dia pengkhianat sebenar yang seharusnya di tentang sehabis-habisnya oleh sekalian warga ATM .

Justeru itu adalah di harapkan agar pihak PAT dan ATM dapat menilai kembali isu manipulasi undi pos yang menghantui rakyat selama ini. ATM wajib kekal berkecuali dalam tindakannya dengan mendokong kerajaan yang di pilih secara sah oleh rakyat tetapi harus juga di ingat mendokong kerajaan yang di ketahui mengkhianati rakyat melalui manipulasi undi juga merupakan pengkhianatan yang terbesar pada Negara dan melanggar sumpah terhadap SPB Yang Di Pertuan Agong.


http://www.kl-today.com/2011/08/atm-dijemput-sertai-gerakan-rakyat/

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...