Friday, October 21, 2011

DEMO LAGI BILA NAJIB LAWAT UIA 25 OKT?

POSTED BY ADMIN ON OCTOBER 21ST, 2011

Kontroversi yang melanda pensyarah Undang-undang Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Prof Dr Aziz Bari tidak akan menjejaskan kebebasan bersuara anggota akademik lain di universiti itu.Rektor UIAM, Prof Datuk Dr Zaleha Kamaruddin berkata, Peraturan 15 dalam Peraturan Tatatertib KakitanganUIAM memperjelaskan bahawa kebebasan ahli akademik membuat sebarang kenyataan umum hendaklah tidak bercanggah dengan kepentingan universiti.

“Kita akan meneruskan dengan polisi kita tanpa mengenakan sekatanterhadap mana-mana ahli akademik (untuk berbuat demikian).

“Dan tidak ada sebab bagi mana-mana ahli akademik perlu takut untukmengeluarkan kenyataan,” katanya pada sidang media di UIAM di sini,Jumaat.

Dr Zaleha berkata, kes Abdul Aziz tidak sepatutnya dijadikan alasankepada ahli akademik UIAM untuk berhenti daripada memberikan pandanganakademik mereka.

“Tetapi mereka perlu faham apa sahaja yang diperkatakan itu untuk halyang tidak memberi kesan (sehingga menjejaskan kepentingan UIAM).

“Persoalan timbul dalam menyatakan pandangan tersebut secara amnya tidak menjejaskan reputasi universiti,” katanya.

Tidak kurang 700 mahasiswa hari ini berhimpun bagi membantah tindakan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIA) yang menggantung tugas Profesor Dr Abdul Aziz Bari sebagai pensyarah.

Perhimpunan itu berlangsung di perkarangan masjid UIA selepas solat Jumaat kira-kira jam 1.45 petang.

Bantahan diketuai beberapa pemimpin mahasiswa. Antara mereka, Pengerusi Solidiriti Mahasiswa (SMM) Ahmad Syukri Abdul Razab dan aktivis mahasiswa Mohd Hilman Idham.

Mereka melaungkan “Hidup Ilmu”, Lawan Kezaliman”, “Bebas Aziz Bari” dan seterusnya menuntut kebebasan akademik di seluruh universiti di seluruh negara khususnya di kampus berkenaan.

Mahasiswa yang berang itu menyokong dan mendokong Abdul Aziz serta mendesak universiti membatalkan hukuman penggantungan kepada pakar pelembagaan itu.

Turut hadir dalam perhimpunan tersebut adalah beberapa pemimpin PKR. Antara mereka, ahli parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar, Tian Chua (Batu) dan Amiruddin Saari (ADUN Batu Caves).

Mereka hadir memberi sokongan kepada perjuangan mahasiswa yang menuntut penggantungan ahli akademik itu ditarik balik.

Sebelum itu, sejak tengahari tadi, pengawal keselamatan melakukan pemeriksaan ketat di pintu gerbang UIA manakala orang awam dihalang daripada memasuki bangunan tersebut.

Menurut seorang pengawal keselamatan, selain orang awam, pihak media juga tidak dibenarkan masuk.

Menurut mereka, sekiranya tidak selesai, perkara itu akan dilanjutkan pada 25 Oktober ini, apabila Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dijadual melawat universiti berkenaan.

Memondum tersebut disokong oleh sembilan ahli gabungan dalam SMM antaranya Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM), Pro Mahasiswa Nasional (Pro-MN), Gabungan Mahasiswa Islam Semenanjung (GAMIS) dan Kumpulan Aktivis Mahasiswa Independen (KAMI).

Abdul Aziz dipetik sebagai berkata oleh portal Malaysiakini baru-baruini bahawa tindakan Sultan Selangor campur tangan berhubung isu siasatan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) ke atas Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC) itu bukan sesuatu yang lazim dan menyifatkannyasebagai tidak konsisten.

Berikutan isu tersebut, khidmat Abdul Aziz digantung sementara selama tujuh hari berkuat kuasa pada 19 sehingga 25 Oktober sebagai tempoh untuk beliau memberi surat tunjuk sebab kepada pengurusan UIAM berhubung kontroversi kenyataannya itu.

http://www.kl-today.com/2011/10/demo-lagi-bila-najib-lawat-uia-25-okt/

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...